FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
28.04.2024 klo 23:14:01 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: MM-kisat uushistoriallisesta vinkkelistä ennustuksen pohjalla  (Luettu 1195 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Andreas Brehme

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Mannschaft, Internazionale, HJK


: 12.04.2010 klo 09:59:36

Kun MM-kisat nyt lähestyvät ajattelin kirjoittaa vähän historiasta. Se tuntuu olevan hyvästä monille nickeille, jotka eivät tunnu sitä vielä omakohtaisesti kokeneet. Messi, Rooney, C.Ronaldo on niin IHQui ja Espanja on ihan paras. Mielestäni kaikkien aikojen parhaan voi päätellä nickistäni, muttei siitä sen enempää - nämä ovat mielipidekysymyksiä. Päätin rajata historian tuohon 70-lukuun (siitä on kokemusta ja ihan vanhat voidaan jo unohtaa). Toki vielä aikaisempaankin viitataan joskus.

Jaottelen kisat kahtia: Euroopassa käytyihin ja muualla käytyihin (nythän mennään taas pois vanhalta mantereelta). Mielestäni tässä neljänkymmenen vuoden aikana on tullut esiin joitain trendejä ko. paikkojen välissä. Historiasta voidaan vetää monia johtopäätöksiä, mutta suoraanhan se ei kerro mitään.

Otetaan ensin melko selkeät trendit:
Saksa pärjää aina (poikkeus '78, '94 ja '98).
Brasilia pärjää paremmin uusilla mantereilla, mutta pärjää aina (poikkeus '82, '86, '90).
Italia pärjää paremmin Euroopassa, mutta pärjää (poikkeus '74, '86, "98", '02).
Englanti ei pärjää missään (poikkeus "90").
Espanja ei pärjää missään (ei poikkeusta).
Jos Argentiina pärjää, se voi olla korkealla ('78, '86 ja '90), mutta yleensä se ei pärjää.
Jos Ranska pärjää, niin Euroopassa ('98, '06). Yleensä ei pärjää.

Vanhalla mantereella ei yleensä ole mitalistiyllättäjiä, jossei Puolaa, Hollantia ja Kroatiaa sellaisiksi laske. Puola oli tosin kaksi kertaa (kuten Hollantikin, vaikkakin ensimmäisissä kisoissaan) mitaleilla ja Kroatia oli pudottanut Saksan jatkosta. Kukaan näistä ei ole tosin pärjännyt myöhemmin, mutta kyllä ne kisoissa olivat kovia.
Muualla pelatuissa finaalit ovat olleet melko arvattavia, mutta pronssipeleissä on joskus ollut melko suuria yllättäjiä (Turkki, Etelä-Korea, Ruotsi, Bulgaria).
Yllätykset melko harvassa, ehkä kuitenkin harvinaisempia Euroopassa. Etelä-Amerikasta ei ole yllättäjiä tullut.

Seuraavassa joukkueittain.

Saksa:
En paljoa kommentoi, suosikkijoukkueeni näkyvät vieressä. Otetaan nyt pari  faktaa kuitenkin. Saksalla on kohta 85 vuotta putkeen (kahden vuoden taukoa lukuunottamatta) ollut valmentaja, jolla on arvokisamitali valmentajana. Saksa on "aina" kisoissa, poislukien bannit, ja ekat EM-kisat sekä '68 EM-kisat. "Kisat kestävät nelisen viikkoa ja finaalissa pelaa Saksa".

Brasilia:
Ei myöskään paljoa tarvitse kommentoida. Eniten mestaruuksia, mukana joka lopputurnauksessa. 80-luvulla vähän lamassa, mutta noussut hyvin mukaan ja onnistunut voittamaan.

Italia:
Hieman ailahtelevuutta, mutta toiseksi eniten mestaruuksia. Hallitseva maailmanmestari.

Englanti:
Onnistunut kerran esihistoriassa kotikisoissaan. Muuten ihan statisti.

Espanja:
Englantiakin huonommat meriitit.

Argentiina:
Pärjännyt yleensä Euroopan ulkopuolella, poislukien hillo '90. Yllätysvalmis, mutta yleensä molempiin suuntiin.

Ranska:
Ei ollenkaan menestystä Euroopan ulkopuolella ja Euroopassakin vähän, tosin tuoreinta mahdollista.


Euroopan ulkopuoliset kisat ovat olleet yllätyksellisempiä ja nyt pelataan ulkopuolella. Hallitseva euroopanmestari Espanjalla on ehkä pieni yllätysmahdollisuus, vaikkakin vain kerran hallitseva euroopanmestari on kisat voittanut, silloinkin kotikentällään. Historian valossa ei mitään mahdollisuuksia, mutta pelit ovat sujuneet melko hyvin. Englannille voi koittaa joulu 44 vuoden jälkeen, mutta ei nyt sentään. Siitä nyt on niin paljon näyttöjä. Muista yllätysmahdollisuuden omaa ehkä Hollanti, ei niinkään joukkuen hyvyyden kuin historian vuoksi (ja nyt historia on rajattu aikaan, jolloin Hollanti on ollut mukana). Loput, mukaanlukien entinen europanmestari Kreikka ja lusitaanit ovat statisteja, myöskin historian valossa. Euroopasta jäi rannalle historiallisesti potentiaalisia yllättäjiä Puola, Belgia, Ruotsi ja periaatteessa vielä Turkki. Saksa on ollut vähän epävarma, mutta historia taitaa toistaa vitsejään. Eipä kait parissa viime kisoissa kummoista odotettu, mutta niin vain se mitali tuli. Italia on tietenkin laskettava mukaan hallitsevana maailmanmestarina. Ranskan yllätyspotentiaali taitaa olla historiallisen koettu.

Etelä-Amerikoista ei historian valossa ole yllätystä tulossa (ei ole tullut sitten Uruguayn toisen mestaruuden 60 vuotta sitten). Brasilia on nykyään aina laskettava suosikiksi. Argentiina pelaa nyt Euroopan ulkopuolella ja sillä on historiallista potentiaalia. Uskon kuitenkin yllätyksellisyyden olevan alaspäin.

Aina joku muukin voi yllättää kuten Aasian kisoissa, mutta historian valossa se on ollut erittäin poikkeuksellista. Ilmasto/olosuhteetkaan eivät kait suuremmin suosi lähivaltoja muiden kustannuksella.

Tämä siis näin historian valossa. Ottelukaaviot on jo arvottu ja joukkueiden voimasuhteista on arvuutuksia, mutta kisaveikkauksissa on aina muistettava _myös_ historia. Ei ehkä niin suurella painoarvolla, mutta kuitenkin.
Columbo

Poissa Poissa


Vastaus #1 : 13.04.2010 klo 21:40:39

Italia on tietenkin laskettava mukaan hallitsevana maailmanmestarina.

Pelkästään historian perusteellahan tuo ei pidä paikkaansa. Tavallaan yllättävää muuten, että juuri eteläamerikkalaiset Euroopassa ovat hallitsevina mestareina pärjänneet. Muutenhan kyseinen yhdistelmä ei ole ollut kovin menestyksekäs.
Andreas Brehme

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Mannschaft, Internazionale, HJK


Vastaus #2 : 14.04.2010 klo 09:24:27

Tämä menee jo aikarajoituksen ohi, mutta Italia on kuitenkin brassien ohella ainoa joukkue, joka on pystynyt uusimaan mestaruutensa. Ja uusiminen on  aina tapahtunut Euroopassa voitetun mestaruuden jälkeen. Ovat nuo kyllä melko harvinaisia. Ajanjaksolla perättäisissä finaaleissakin ovat olleet vain Hollanti, Saksa (3 suora), Argentiina ja Brasilia (3 suora). Koko historiassakin perättäisissä kisoissa mitaleihin ovat päässeet Italia ('34, '38), Brasilia ('38, '50; '58, '62; '94, '98, '02), Saksa ('66, '70, '74; '82, '86, '90; '02, '06), Hollanti ('74, '78) ja Argentiina ('86, '90). Ei siis edellisten kisojen mitali takaa seuraavaa mitenkään usein. Vaviskaa Italia, Ranska ja Saksa.
El Pajaro

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 14.04.2010 klo 21:01:21

Mielenkiintoinen triviatieto:

MM-finaalia ei ole koskaan pelattu niin, että yksi "neljästä suuresta" ei olisi ollut finaalissa mukana.

Eli Argentiina, Saksa, Italia ja Brasilia. Tämän pohjalta voi alkaa tehdä todennäköisyyslaskelmia. ;)

Callit

Poissa Poissa


Vastaus #4 : 16.04.2010 klo 15:55:07

Mielenkiintoinen triviatieto:

MM-finaalia ei ole koskaan pelattu niin, että yksi "neljästä suuresta" ei olisi ollut finaalissa mukana.

Eli Argentiina, Saksa, Italia ja Brasilia. Tämän pohjalta voi alkaa tehdä todennäköisyyslaskelmia. ;)


Nimenomaan. Ranskahan on ainoa uusi mestari sitten Argentiinan 1978, joten yleensä voittaja ja finalisti löytyvät the usual suspecteista.

Espanjaa en lähde epäilemään tällä kertaa historiallisiin syihin vedoten. Jos nimittäin ajattelee vaikkapa niinkin myöhäistä kuin 90-luvun ja 2000-luvun alun Espanjaa, niin eihän se joukkueena ja yksilöinä ole lähellekään nykyisen veroinen. Eli taso on noussut huikeasti.
MestariM

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: TamUn hengityskone, Huuhkajat, São Paulon bambit


Vastaus #5 : 16.04.2010 klo 18:05:06

Nimenomaan. Ranskahan on ainoa uusi mestari sitten Argentiinan 1978, joten yleensä voittaja ja finalisti löytyvät the usual suspecteista.

Espanjaa en lähde epäilemään tällä kertaa historiallisiin syihin vedoten. Jos nimittäin ajattelee vaikkapa niinkin myöhäistä kuin 90-luvun ja 2000-luvun alun Espanjaa, niin eihän se joukkueena ja yksilöinä ole lähellekään nykyisen veroinen. Eli taso on noussut huikeasti.

Eli koska yksi suurista on aina finaalissa, ja edellisten kisojen mitalisteilla on vaikeaa, on finaalissa Argentiina tai Brasilia, etenkin kun kisat eivät ole Euroopassa. Nämä eivät kuitenkaan toisiaan koskaan kohtaa finaalissa, koska toinen finalisti on aina Euroopasta sitten vuoden '50. Ja koska Espanja on kova, niin voisi veikata finaalipariksi Espanja-Brasilia tai Espanja-Argentiina. Ja koska Brasilia ja Espanja ovat samalla puolella kaaviota, niin ikävä kyllä finaalissa ovat nimenomaan Espanja ja Argentiina. Ottakaa talteen.

Edit: Eikun hetkinen ei se kaavio meekään ihan noin simppelisti. Voihan se hyvinkin olla Espanja-Brasilia, mutta tämä olisi ehkä liian yllätyksetöntä toteutuakseen.
« Viimeksi muokattu: 16.04.2010 klo 18:16:28 kirjoittanut MestariM »
Ulkosyrjä

Poissa Poissa


Vastaus #6 : 16.04.2010 klo 18:12:08

Ja koska Brasilia ja Espanja ovat samalla puolella kaaviota, niin ikävä kyllä finaalissa ovat nimenomaan Espanja ja Argentiina. Ottakaa talteen.

Kyllä Brasilia ja Espanja ovat eri puolilla kaaviota.

Jos sijoitetut suurmaat voittavat lohkonsa ja selvittävät ensimmäisen pudotuspelikierroksen, puolivälieräkaavio on

Brasilia - Hollanti
Englanti - Etelä-Afrikka(Ranska)

ja toisella puolella

Saksa-Argentiina
Italia-Espanja
Histo

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 19.04.2010 klo 01:34:57

Mielenkiintoinen triviatieto:

MM-finaalia ei ole koskaan pelattu niin, että yksi "neljästä suuresta" ei olisi ollut finaalissa mukana.

Eli Argentiina, Saksa, Italia ja Brasilia.

Argentiinan paikalla voi olla myös kisojen kotijoukkue ja sillä peitetään vuosien 1930 ja 1978 aukot kolmikon Italia-Brasilia-Saksa puuttumisesta. Tuo kolmikko on siis yhteensä missannut kaksi finaalia 18:sta ja vuosina 1970, 1982, 1994 ja 2002 eli neljä kertaa avausviestissä rajatun 10 kisan tarkastelujakson aikana ovat omineet loppuottelun keskinäiseksi pelikseen.

Välieristä koko kolmikko on puuttunut vain kerran, noissa vuoden 1930 ensimmäisissä kisoissa, joista Saksa ja Italia puuttuivat muutenkin. Vuonna 1970 olivat kaikki kolme ainoan kerran yhtä aikaa välierissä, sen jälkeen vain vuosina 1986 ja 1998 kaksi kolmesta on pudonnut neljän joukosta. Saksa on ollut vuodesta 1970 lähtien (10 kisat) seitsemän kertaa neljän joukossa, Brasilia ja Italia kuudesti, Ranska neljästi ja Alankomaat sekä Argentiina kolmesti.
« Viimeksi muokattu: 19.04.2010 klo 01:54:55 kirjoittanut Histo »

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa