Vasta lauantainahan tämä on, mutta spekulointi käyntiin, kun moraalinen finaali kerran käydään jo nyt!
Kaksi kisojen hienointa peliä tähän saakka pelannutta joukkuetta kohtaavat valitettavasti jo puolivälierässä, ja toisen on jäätävä pois neljän joukosta. Tämä peli olisi ollut hyvin todennäköinen finaali, jos joukkueet olisivat asettuneet eri puolille kaaviota.
Saksan ja sen edeltäjän Länsi-Saksan sekä Argentiinan välillä on ratkottu usein isoja asioita. Päällimmäisinä tietysti kaksi finaalia, joissa nykyinen Argentiinan päävalmentaja Diego Maradona esiintyi pelaajana, eli Meksikon 1986 ja Italian 1990 finaalit. Edellisen Argentiina voitti ja jälkimmäisen hävisi. Sinänsä tulokset menivät oikein, että 1986 Argentiina oli kisojen paras joukkue ja 1990 taas Saksa oli sitä.
Tässä vielä ratkaisumaali Maradonan esityöstä 1986:
http://www.youtube.com/watch?v=UeleVz86uKIJa tässä Suuri Vääryys vuodelta 1990:
http://www.youtube.com/watch?v=HFXF3_bxDHoTuoreessa muistissa ovat rangaistuspotkukisaan päättynyt puolivälierä edellisissä kisoissa. Saksa voitti, kuinka ollakaan, siihen asti kisojen hienointa jalkapalloa pelanneen Argentiinan rangaistuspotkuilla 4-2. Itse koitos oli tasainen, molemmilla viisi laukausta maalia kohti. Jens Lehmann pilkkumuistiinpanolappuineen käänsi henkien taiston isäntien suuntaan.
Vanhempaa historiaa: Vuoden 1966 kisoissa Argentiina ja Länsi-Saksa pelasivat samassa alkulohkossa ja tunnelmat olivat kuumat tuolloinkin. FIFA:n pukuherrat olivat tuttuun tapaan Argentiinaa vastaan ja varoittivat sitä väkivaltaisesta pelityylistä varsinkin 0-0:aan päättyneessä Argentiina-L-Saksa -pelissä. Molemmat selvisivät lohkostaan jatkoon. Vuonna 1958 alkulohkossa Länsi-Saksa voitti 3-1.
Kaikkina aikoina Argentiina ja Saksa ovat pelanneet A-maaotteluissa 18 kertaa, joista Argentiina on vienyt voiton kahdeksasti, Saksa viidesti ja viidesti on päädytty tasapeliin. Maalierossa Argentiina johtaa niukasti 25-23. MM-tasolla Saksa on niukasti edellä: viidessä kohtaamisessa on Saksa voittanut kahdesti, Argentiina kerran ja kahdesti on pelattu tasan (näistä toisessa tosin tuo rankkarivoitto sitten Saksalle). Maaliero on 5-7 Saksan hyväksi.
Argentiina ja Saksa ovat edenneet kisoissa vakuuttavasti, joukkueiden yhteensä pelaamaan kahdeksaan peliin mahtuu vain yksi kömmähdys, Saksan alkulohkokompurointi Serbiaa vastaan. Argentiina on voittanut jokaisen pelinsä ja - jos mahdollista - ollut parista ehkä vielä vakuuttavampi. Alkulohkossa Saksa löi Ghanan ja Australian, mutta hävisi Serbialle. Argentiina taas kaatoi niin Nigerian, Etelä-Korean kuin Kreikankin. Argentiinan maaliin on turnauksessa mennyt kaksi maalia ja tehtyjä on kymmenen. Saksa on päästänyt kaksi maalia ja tehnyt yhdeksän.
Argentiinan hyökkäyksen vakuuttavuutta kuvaa se, että se on tehnyt eniten maaleja turnauksessa, laukonut eniten ja laukonut useimmiten maalia kohti. Kaikki eivät ole tosin vielä neljännesvälierää pelanneet. Jatkossa olevista joukkueista Saksa on pelannut eniten pitkiä syöttöjä, kun taas Argentiina on pelannut eniten sekä lyhyitä että keskipitkiä syöttöjä. (FIFA:n tilastojen mukaan). Tämä kuvaakin pelityylien eroa. Saksa on suoraviivaisempi ja parempi iskemään vastaan, kun taas Argentiin haluaa pitää palloa ja on parhaimmillaan kun molemmat haluavat pelata ja hyökätä.
Ylipäätään Argentiina on antanut turnauksessa parisataa syöttöä enemmän kuin Saksa. Saksa on kuitenkin myös turnauksen "syötteleviä" joukkueita, joten mistään perseenroiskinnasta sen kohdalla ei ole kyse, vaan tehokkasta, suoraviivaisesta suunnanmuutospelistä. Saksa onkin antanut turnauksessa eniten maaliin johtaneita syöttöjä, yhdeksän.
Saksa on turnauksen jaetulla kärkisijoilla paitsioiden suhteen (Argentiinallehan paitsioita ei vihelletä
). Niitä on kertynyt nahkahousukkaille 18 neljässä pelissä. Yksi Saksan vahvuus tulee esiin menetystilastosta. FIFAn miesten mukaan saksalainen on menettänyt turnauksessa pallon vain neljästi taklauksen seurauksena. Tilasto on tietysti vain tilasto, mutta onhan Saksa vahva kaksinkamppailuissa kuten aina. Jos peli menee painiksi, niin silloin etulyöntiasema on sillä.
Joukkueista Argentiin hyökkää mieluiten keskeltä ja vasemmalta (hyökkäyksiä vasemmalta 19, keskeltä 22 ja oikealta 15). Argentiinan vasenta laitaa vastassa Saksalla on vastassa ylöspäin hyvä, mutta puolustuspäässä hiukan riskialtis Philip Lahm. Saako Lahm sidottu laiturinsa nousuillaan vai menettääkö Saksa hänen nousuvoimansa puolustustyöskentelyyn? Saksa hyökkää pääosin oikeaa laitaa (hyökkäykset vasemmalta 13, keskeltä 15 ja oikealta 26). Vasemmalla onkin onneksi vastassa Argentiinan toistaiseksi paras puolustaja Gabriel Heinze.
Näillä kahdella joukkueella on myös ollut eniten yksin tehtyjä pitkiä kuljetuksia (Argentiinalla 82 ja Saksalla 80), joten pallollista taitoa löytyy molemmista päistä.
Kaiken kaikkiaan on odotettavissa hieno ja kuuma koitos, jonka jälkeen joko Saksassa todetaan että näin tässä kävi, ensi kerralla uusiksi, tai sitten Argentiina vajoaa maansuruun ja El Diego kyynelehtii ja saa kaiken anteeksi. Omasta puolestani, kisojen puolesta ja tietyn eeppisen jännityksen säilymisen puolesta toivon Maradonan jatkavan marssiaan, vaikka vastassa onkin ehkä itselleni se toiseksi mieluisin joukkue. Toivotaan, että tätä pelataan pitkään ja hartaasti, mutta EI pilkuille saakka (koska ne Saksa kuitenkin veisi...)
Edit: 1990 Saksa oli siis paras joukkue, lause oli jäänyt kesken...