Maailman valtiothan elävät jatkuvasti. Ajoittain useammat valtiot yhdistyvät yhdeksi, mutta nykyisin trendi tuntuu olevan pikemminkin hajoava. Viimeisimpänä esimerkkinä maailman jalkapallokartalle on tullut vuonna 2006 itsenäistynyt Montenegro, joka onkin neljässä vuodessa kohonnut FIFA-rankingin peränpitäjästä jo noin 15 sijan päähän Suomen taakse. Vuotta aikaisemmin FIFA:n jäseneksi liittyi maailman heikoimpiin jalkapallomaihin kuuluva Itä-Timor.
Tässä ketjussa yhdistelemme politiikkaa ja jalkapalloa ja pohdimme, minkälaisia uusia maajoukkueita saatamme valtioiden repeämisten tai yhdistymisten myötä tulla lähitulevaisuudessa näkemään. Monet skenaariot tuntuvat epäuskottavilta, mutta pidetään suosiolla kieli poskessa. Itse en ole mikään kansainvälisen politiikan asiantuntija, mutta aloitan muutamalla spekulaatiolla. Mainittujen lisäksi on mahdollista, että usein maailman viimeisimpinä imperiumeina pidetyt Venäjä, Kiina ja Indonesia menettävät viimeisetkin reuna-alueensa niiden itsenäistyessä, joten jossakin vaiheessa voidaan myös nähdä esimerkiksi itsenäisen Tšetšenian,
Tiibetin tai Kiinan uiguurialueiden muodostamia maajoukkueita. Puhumattakaan itsenäisen Palestiinan aina vaarallisesta maajoukkueesta. (Edit: näköjään
Palestiinalla onkin jengi, joka kuuluu jopa FIFA:an.)
Kosovo (2,2 milj. as.)
Kosovon maajoukkue on jo olemassa, mutta sitä ei valtion kyseenalaisen statuksen takia ole hyväksytty FIFA:n tai UEFA:n jäseneksi. FIFA:n mukaan kansainvälisen yhteisön on ensin tunnustettava Kosovon itsenäisyys ja olympiakarsintoihin maalla ei ole asiaa ennen YK-jäsenyyttä. Tulevaisuudessa saatamme kuitenkin saada jälleen yhden uuden pienen itäeurooppalaisjoukkueen kisaamaan MM- ja EM-paikoista. Kosovo on 2,2 miljoonalla asukkaallaan hieman Sloveniaa suurempi. Nähtäväksi jäisi, pääsisikö Kosovon maajoukkue nauttimaan ympäri Eurooppaa sijoittuneiden paluumuuttajien palveluksista: esimerkiksi Suomen maajoukkueessa nähdyt Hetemaj'n veljekset ovat syntyperältään kosovolaisia ja kosovolaissyntyisiä pelaajia löytyy monista muistakin eurooppalaisista maajoukkueista. Myös Kosovo vs. Serbia -derby voisi muodostua melkoiseksi hulinaksi.
Flanders (n. 6 milj. as.) ja
Wallonia (n. 3,4 milj. as.)
Viime vuosina Belgiassa on nostanut päätään
flaamien asuttaman pohjoisen Belgian itsenäisyyttä ajava liike, joka on uhannut repiä maan kahtia. Nopean ja huolimattoman vilkaisun perusteella ja valtavalla virhemarginaalilla noin puolet Belgian maajoukkuepelaajista on syntynyt Flandersin alueella. Seurauksena Belgian jalkapallomaajoukkue siis hajoaisi kahtia, ja etenkin Wallonian rooli näyttäisi huonolta. Alue on selkeästi pohjoista Flandersia köyhempi ja lienee selvää, että aluksi Wallonia suuremmasta väkiluvustaan huolimatta taistelisi ehkä Albanian ja Luxemburgin tasolla. Flanders saattaisi kyetä siirtymävaiheen jälkeen lunastamaan roolinsa Belgian maajoukkueen jatkumossa, mutta asiaa arvokisoihin ei varmastikaan heilläkään olisi. Hollanninkielisestä Flandersista pelaajia lähtisi varmasti Hollannin liigoihin pelaamaan, kun taas ranskankielinen "Tynkä-Belgia" eli Wallonia katsellisi yhteistyökuvioita Ranskan puolelta. Wallonian ja Flandersin derby olisi sekin kova juttu.
Padania (32,8 milj. as.) ja
Etelä-Italia (n. 27,4 milj. as.)
Italiassa tilanne on hyvin samankaltainen, tosin rikkaamman Pohjois-Italian itsenäisyyttä ajava äärioikeistolainen Lega Nord -puolue on vielä suhteellisen pieni tekijä. Puolue on kuitenkin ollut useita kertoja mukana Berlusconin johtamissa hallituksissa ja onnistunut monissa asioissa vaikuttamaan Berlusconin linjauksiin. Italian hajoaminen tuntuu kuitenkin erittäin epärealistiselta, mutta tässä ketjussa saa spekuloida vapaasti. Padania on selvästi rikkaampi kuin eteläinen Italia, ja siitä muodostuisikin varmaankin italialaisen jalkapalloperinteen fyysinen jatkaja. Toisaalta Padanian itsenäisyyttä ajavat ryhmittymät ovat esittäneet Padanialle myös uutta lippua ja kansallislaulua, joten myös selkeä irrottautuminen italialaisesta perinteestä olisi todennäköinen. Tynkä-Italia olisi tässä pelissä häviäjä, mutta kuten Belgiankin hajoamisessa, suurimpana kärsijänä olisi italialainen jalkapallo sinänsä. Itse näkisin Padanian ehkä suurinpiirtein Sveitsin tasoisena maajoukkueena: paikka arvokisoissa aukeaisi säännöllisesti, mutta liiemmin menestystä olisi turha odottaa. Etelä-Italialle olisi jo arvokisoihin pääseminen alkuvaiheessa kova juttu.
Yhdistyneet Koreat (n. 74 milj. as.)
Jossakin tulevaisuudessa vaanii sota. Huolimatta ajatuksen naurettavuudesta tällä hetkellä, itse näen sodan todennäköisimpänä seurauksena Koreoiden yhdistymisen Pohjois-Korean hallinnon kaatumisen myötä. Jätetään ne ydinsotaspekulaatiot kuitenkin tästä pois, ja mietitään yhdistyneiden Koreoiden maajoukkuetta. Tällä joukkueella olisi mieletön potentiaali ainakin Aasian mittakaavassa. Etelä-Korea on jo nyt Aasian ehdotonta kärkeä ja muutamat pohjoiskorealaiset pelaajat vahvistaisivat joukkuetta entisestään. Yhä suurempia hyötyjä saataisiin pidemmällä aikavälillä, kun pohjoisen Korean jalkapalloelämä saataisiin organisoitua paremmin.
Malediivit (270 000 as.)
Tämä menee miltei offtopiciksi, mutta menköön. Vain 1,5 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva Malediivien saarivaltio uhkaa upota. Malediivien presidentti Mohamed Nasheed on
ilmaissut halunsa ostaa valtiolle uudet "tilat" Sri Lankan, Intian tai Australian alueelta. Tällä hetkellä Malediivit on FIFA:n rankingissa sijalla 142. Päiväntasaajan Guinean ja Tšadin välillä. Luotettavampi maa-ala ja vakaampi ilmapiiri edistäisi varmasti myös Malediivien jalkapalloa. Etenkin jos Malediivit saisivat ostettua maa-alansa Australiasta, voisivat malediivilaiset pelaajat päästä kohtalaisen kovaan naapuriliigaankin pelaamaan. Sri Lankalla ja Intialla sen sijaan ei olisi Malediiveille jalkapallollisesti paljoa annettavaa: Malediivit on jopa pyöritellyt näitä maita muutamia kertoja viime vuosien Etelä-Aasian mestaruuskilpailuissa. Malediivit jopa voittivat kyseisen skaban vuonna 2008.
Ehdotelkaapa muita vastaavia skenaarioita ympäri maailmaa. Tai jos ketjun aihe on liian naurettava, niin saa laittaa lukkoakin. Sainpahan hieman tylsää iltapäivää kulutettua.