FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
01.12.2024 klo 13:42:50 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Miten 4-4-2 liikkuu?  (Luettu 8275 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
PsychoDad

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Liverpool


: 26.07.2010 klo 21:02:52

Kertokaapa miten ohjeistan pelaajiani (4-4-2) tilanteessa jossa laitapakki nousevat? Paikkaako joku?
Minulla löytyy nopeat laitapakit, ja on ok että he nousevat välillä hyökkäykseen mukaan.
winnie

Poissa Poissa


Vastaus #1 : 26.07.2010 klo 21:25:00

Kertokaapa miten ohjeistan pelaajiani (4-4-2) tilanteessa jossa laitapakki nousevat? Paikkaako joku?
Minulla löytyy nopeat laitapakit, ja on ok että he nousevat välillä hyökkäykseen mukaan.

Useimmiten siten että edessä oleva pelaaja kaventaa keskelle. Jos on nousevat pakit niin käyttäisin ehkä ennemmin 4-3-3, jolloin kärjessä olisi valmiina vain yksi pelaaja, eli maalin edusta ei ruuhkautuisi vaikka laitahyökkääjä kaventaisikin keskeen.

Jos välttämättä haluat pelata 4-4-2:lla, niin peluuta kk-pelaajiasi syvempänä kuin normaalisti, jolloin kk ja hyökkäyksen väliin jää enemmän tilaa, tilaa mihin laiturisi voivat kaventaa. Eli laiturit kaventaisivat vastustajan linjojen väliin.

Videossa Slovenia pelaa 4-4-2:lla. Birsa (maalintekijä) on oikean laiturin paikalta kaventanut linjojen väliin. Paitsi että hän tekee itsestään vaarallisen, hän on myös luonut oikealle pakille tilaa nousta. Puhun siis Slovenian ensimmäisestä maalista.

http://www.youtube.com/watch?v=Awt78BtE_hs&feature=related

Eli jos 4-4-2:si näyttää normaalisti tälle:                  x                   x




                                             x                        x                     x                  x




                                             x                         x                    x                    x



Niin muuta se tälläiseksi:                                      VH                    OH


                                                         VL------>                               <------- OL
                                        ^                                                                                   ^
                                         I                                                                                    I
                                         I                                                                                    I
                                        VP                               Kk                   Kk                         OP



                                                                       Top                     Top
« Viimeksi muokattu: 26.07.2010 klo 21:30:33 kirjoittanut winnie »
PsychoDad

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Liverpool


Vastaus #2 : 27.07.2010 klo 08:24:21

Kiitos! Tämä oli selkeä vastaus! Täytyy miettiä tuota 4-3-3:stakin, pelaajat vaan aina valittaa kun poiketaan perinteisestä systeemistä.
koera

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 27.07.2010 klo 10:45:23

Lisätään tuohon vielä että jos haluat molempien pakkien nousevan samanaikaisesti (kuten brasseilla päättyneissä kisoissa), yhden keskikentän keskustoista on syytä tiputtaa toppariksi. Tämä siis tavallisimmin 4-3-3:ssa. 4-4-2:lla pelattaessa pakkien samanaikaista nostamista tapahtuu yleensä vain kun haetaan vimmatusti maalia. Muulloin vain toinen nousee ja siirrytään kolmen alakertaan.
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #4 : 27.07.2010 klo 19:19:18

Osoitteessa zonal.marking.net kuvataan MM-kisojen ennakoissa Chilen pelitapaa, jossa laitapuolustajat saavat liikkua varsin vapaasti ylöspäin. Pelitapa vaatii koko joukkueelta liikkumista ja jatkuvaa ajatustyötä siitä, missä kanssapelaajat ovat. Tällaisen pelitavan opettelu tai edes kokeilu kehittää varmasti pelaajien taktista luovuutta. Joka tapauksessa ei voi ajatella pelkästään sitä, kuka paikkaa laitapuolustajan nousun. Kyse on koko joukkueen liikkumisesta.
Vikkelä vaihtomies

Poissa Poissa


Vastaus #5 : 27.07.2010 klo 20:23:12

Tämähän on vallan helppo tilanne ratkaista. Sinulla on 2 vaihtoehtoa, joko kiellät molempien laitapakkien yhtäaikaisen nousun syvälle vastustajan puolelle, tai sitten toinen kk jää molempien noustessa alas. Tietyissä tilanteissa myös laituri voi jäädä paikkaamaan, mutta hänen on yleensä parempi lähteä tukemaan nousevaa pakkia. Loppuun muistuttaisin, että Saksan menestystä arvokisoissa ovat useat jalkapalloanalyytikot perustelleet seitsemän miehen hyökkäyksellä, eli hyökkäyksessä on tarpeeksi voimaa, mutta vastustaja ei voi saada (järkevällä taktiikalla) ylivoimahyökkäyksiä.
koera

Poissa Poissa


Vastaus #6 : 27.07.2010 klo 23:25:34


Tavallista useampien pelaajien nostamien hyökkäksiin vaatii pallonmenetyksen jälkeisen välittömän prässin hallintaa, joka puolestaan vaatii todella hyvää kuntoa, sekä pelaajilta kykyä tunnistaa usein selän takana vaaniva välittömin vaara. Ei siis ihan yksinkertainen juttu. Lähtisin peruskuviosta liikkeelle, varsinkin jos kyseessä on junnuporukka. Samoin ajoittainen kolmen alakerralla operointi vaatii ehdottomasti treenausta, koska katettava alue on suurempi ja toisinaan vastustajalla on miesylivoima.
defcon1

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 28.07.2010 klo 08:47:27

Jos unohdetaan Saksan maajoukkue ja muut ammattilaistason jengit, ja katsotaan tilannetta junnuvalmennuksen näkökulmasta niin perusopetus voisi olla tällainen:
- Toinen pakki nousee "aina" tukemaan hyökkäystä kun pallon hallinta on selkeästi meillä
      a) Pallollinen pakki nousee jos on vapaata tilaa edetä
      b) Muissa tilanteissa nousee paineettoman laidan (se puoli jossa pallo ei ole) pakki. (Ja kannattaa opettaa heti alusta, että aina ei ole pakko nousta
         sivurajaa pitkin kulmalipulle, vaan mahdollisuuksien mukaan maalintekosektorille.)
- Pakkilinjalle ja maalivahdille opetetaan samalla miten pakin noustessa muu linja siirtyy kolmen topparin puolustukseen: molarin tuki, merkkauspeli, vastustajan pitkiin purkupalloihin valmistautuminen jne.
- Nousevan pakin tilalle ei laske kukaan, vaan hyökkäyspäässä pyritään hyödyntämään paikallista/hetkellistä ylivoimaa ja puolustuspäässä homma hoidetaan tuolla kolmen topparin + mv:n yhteispelillä, ja erityisesti hyökkääjien puolustuspeliopetuksella: pallonmenetys -> nopea prässi (= estä pitkä pallo) ja nopea suunnanmuutospeli puolustukseen. Tässä ideana on ensinnäkin hyökkäysvoittoinen peliajatus ja toiseksi se, ettei junnuvalmennuksessa ole isoa järkeä vaihtaa pakkia ja jotain keskikenttäpelaajaa keskenään.

Tuosta saadaan aika monta valmennuksellista hyötyä. Pakit eivät jää makaamaan omalle puolelle kun peli on ylhäällä, (kolmen) linjalla on hommia myös pallottomana ja paineettomana, molari ja hyökkäys osallistuu puolustuspeliin, kommunikaatio ja peliäly kehittyy jne. Ja vasemmaksi pakiksikin on helpompi saada pelaaja kun ei tartte maata vaan sivurajalla alhaalla, vaan voi mennä ja tehdä maalejakin ;)


Molempien laitapakkien yhtäaikainen nousu kannattaa opettaa vähän myöhemmin: sitten kun ne junnut ymmärtää taktiikasta hiukan enemmän. Ja silloin sen alimpana olevan keskikenttäpelaajan voi opettaa putoamaan pakkien tilalle topparien avuksi.
c0pa

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tarkka laukaus ohi maalin


Vastaus #8 : 28.07.2010 klo 09:30:35

Jos kyse on junioriporukasta, jossa kaikilla ei ole luonnollisesti ole tilantessa tarvittavaa peliälyä sijoittumisen kannalta, kannattaa toiselle keskikenttämiehistä antaa pelin rytmittäjän vastuu. Tähän hommaan sopii yksilö joka uskaltaa käyttää kentällä ääntään ja nauttii kanssapelaajien luottamusta. Junioritasolla on usein tuloksetonta antaa "vastuutehtäviä" joukkueen "hissukoille". 

Parempi vaihtoehto pelin rytmittäjäksi on puolustavampi keskikenttämies, joka siis tässä skenaariossa tippuu kolmanneksi toppariksi tai ottaa puolustusvastuuta nousevan puolustajan laidalta. Tältä paikalta näkee lähes koko kentän joten tehtävä on jokseenkin luonnollinen.

Kun laitapuolustaja lähtee nousuun voi keskikenttäpelaaja rytmittää muiden pelaajien liikkeen vaikka aluksi jollain komennolla ja lopuksi omalla liikkeellään. Kun pelaajien liikettä harjoitellaan muutaman kerran ja todetaan ottelussa toimivaksi, niin pelaajat ehdollistuvat taktiikkaan suhteellisen nopeasti. Tämä pelaaja voi parhaimmillaan myös antaa vinkin laitapuolustajalle hyökkäykseen lähtemisestä esim. kaventamalla toiseen laitaan, jolloin laitapuolustajalle tuleva lisätila kentällä antaa toimintaan ärsykkeen.

Vaikka kyse on aika yksinkertaisesta taktiikasta, niin junioritasolla tällaisenkin toteuttaminen vaatii paljon. Kun harjoittelee taktiikkaa muutaman kerran, niin huomaa varmasti muitakin keinoja homman helpottamiseksi....
PsychoDad

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Liverpool


Vastaus #9 : 29.07.2010 klo 08:16:12

Kiitos mainioista vastauksista! Kyse on 12-14 v. tytöistä, ja suosiolla jätän kahden laitapakin yhtäaikaisen nousun pois taktiikasta. Siihen ei taidot/juoksuvoima riitä.
Atmosphere

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Man Utd, Notts Co., Hirsilän Pyrkivä, Daltonit,


Vastaus #10 : 15.06.2011 klo 18:23:50

Kiitos! Tämä oli selkeä vastaus! Täytyy miettiä tuota 4-3-3:stakin, pelaajat vaan aina valittaa kun poiketaan perinteisestä systeemistä.

hehe..jonkinlainen alasarjaporukka kyseessä?
Oli muuten tästä topikista hieman apua minullekin Ylos
Grohl

Poissa Poissa


Vastaus #11 : 20.06.2011 klo 18:35:10

En jaksanut lukea koko viestiketjua, mutta itse jättäisin 4-4-2 taktiikalla toisen keskinkentän keskimmäisistä aivan pohjalle, toppareiden eteen. Toinen hyökkääjistä kenties kymppipaikalle korvaamaan hyökkäyksen rakentelua tuolloin.
koera

Poissa Poissa


Vastaus #12 : 20.06.2011 klo 19:43:21

Tämä ole timangi, eri juttu kysessä kuin normi 4-4-2.
Vorssander

Poissa Poissa


Vastaus #13 : 16.07.2011 klo 00:20:55

En jaksanut lukea koko viestiketjua, mutta itse jättäisin 4-4-2 taktiikalla toisen keskinkentän keskimmäisistä aivan pohjalle, toppareiden eteen. Toinen hyökkääjistä kenties kymppipaikalle korvaamaan hyökkäyksen rakentelua tuolloin.
Kuten koera totesikin jo, tuossa onkin sitten jo enemmän kyse timantista. Tärkeintähän perus-4-4-2 -ryhmityksessä keskikentän keskimmäisillä pelaajilla on se, että ne liikkuvat porrastetusti eli toinen on aina hieman alempana. Tietysti nämä roolit voivat pysyä samoina kokoajan, mutta yleensä noita vaihdellaan ihan puheella/toisen liikkeitä tarkkailemalla ottelun sisällä. Tämä pätee oikeastaan kaikilla keskikentän ryhmityksillä, oli kyseessä sitten 4-4-2, 4-3-3 tai vaikkapa 4-2-3-1. 
Alain Robbe-Grillet

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Dans le labyrinthe ja Vihavaisen tahtotila


Vastaus #14 : 16.07.2011 klo 21:03:31

Kuten koera totesikin jo, tuossa onkin sitten jo enemmän kyse timantista. Tärkeintähän perus-4-4-2 -ryhmityksessä keskikentän keskimmäisillä pelaajilla on se, että ne liikkuvat porrastetusti eli toinen on aina hieman alempana. Tietysti nämä roolit voivat pysyä samoina kokoajan, mutta yleensä noita vaihdellaan ihan puheella/toisen liikkeitä tarkkailemalla ottelun sisällä. Tämä pätee oikeastaan kaikilla keskikentän ryhmityksillä, oli kyseessä sitten 4-4-2, 4-3-3 tai vaikkapa 4-2-3-1. 

En noista ryhmityksistä numerosarjoja lukuunottamatta mitään ymmärrä, mutta eikö silloin kun 4-4-2 pelataan timantilla homma ole 4-1-3-2 ja kymppipaikan pelaajalla 4-4-1-1. Tuo 4-2-3-1 taas kuulemani mukaan on tapa pelata 4-5-1 ryhmitystä. Maalaisjärjellä ajateltuna tuo 4-2-3-1 on oma juttunsa, mutta joku väitti, että se on tuo 4-5-1, jossa toppareiden edessä pelaa kaksi keskikenttäpelaajaa. En mene vannomaan eikä maalaisjärjellä tuossa ole mitään logiikkaa, mutta ehkäpä joku viisaampi osaa kertoa miten nuo jutut oikeen menee.
Vorssander

Poissa Poissa


Vastaus #15 : 17.07.2011 klo 00:50:08

En noista ryhmityksistä numerosarjoja lukuunottamatta mitään ymmärrä, mutta eikö silloin kun 4-4-2 pelataan timantilla homma ole 4-1-3-2 ja kymppipaikan pelaajalla 4-4-1-1. Tuo 4-2-3-1 taas kuulemani mukaan on tapa pelata 4-5-1 ryhmitystä. Maalaisjärjellä ajateltuna tuo 4-2-3-1 on oma juttunsa, mutta joku väitti, että se on tuo 4-5-1, jossa toppareiden edessä pelaa kaksi keskikenttäpelaajaa. En mene vannomaan eikä maalaisjärjellä tuossa ole mitään logiikkaa, mutta ehkäpä joku viisaampi osaa kertoa miten nuo jutut oikeen menee.
No enhän minä siis mitenkään rinnastanut noita ryhmityksiä toisiinsa, totesin vain että tuo keskimmäisten keskikenttien porrastus pitäisi aina toteutua noin.
Periaatteessa timantti kirjoitetaan yleensä muotoon 4-1-2-1-2 eikä suinkaan 4-4-2. 4-5-1 ja 4-2-3-1 ovat tosiaan hyvinkin lähellä toisiaan, mutta tuossa 4-2-3-1-ryhmityksessä kaksi keskikentän keskimmäistä pelaajaa on selkeästi puolustavammassa roolissa yhden pelatessa hyökkäyssuuntaan suht vapaassa roolissa, riippuu toki aina hieman pelitavasta. Periaatteessahan tuo 4-2-3-1 on vaan sovellus 4-5-1:stä, sillä keskikenttäpelaajia on molemmissa ryhmityksissä se 5. Kuitenkin tuossa 4-2-3-1-muodostelmassa tuo kymppipaikan pelaaja tulee selkeämmin esiin.

Mutta nämä nyt ovat vaan numeroita paperilla eikä niitä kannata sokeasti tuijottaa. Kyllähän ne tietysti aika paljon suuntaa antavat.   
dominoiva

Poissa Poissa


Vastaus #16 : 09.08.2011 klo 20:15:07

Tässä kysymys keskikenttämiesten puolustustyöskentelystä kun puolustetaan aluetta 4-4-2 systeemillä. Oletetaan, että meidän kärkimies on painostanut vastustajan topparia siten, että tämä on joutunut avaamaan peliä oikealle laitapakille, joka on jossain keskiviivan tuntumassa omalla laidallaan. Vastustajan oikeanpuoleinen keskikenttämies jolkottelee kohti pakkia tarjoten tälle syöttösuunnan. Meidän vasemman puoleinen kkmies antaa painetta ja estää tätä kääntymästä. Mutta sitten tapahtuu seuraavaa: vastustajan toinenkin keskikenttämies tulee aivan lähelle peliä, meidän vasemman puoleisen kkmiehen alueelle ja luo näin paikallisen ylivoiman pallolle. Joskus vastustajan kkmiehet pelailevat pikkunätin seinän keskenään yms. ja kohta on kiire. Vielä useimmin käy siten, että meidän oikenpuoleinen kkmies seuraa miesvartiointityyliin vaistomaisesti sitä vastustajan ylivoiman tekevää keskikenttämiestä toisen kkmiehen puolustusalueelle ja tämä taas johtaa siihen, että oikella laidalla on kohta aivan järkyttävä ryysis ja keskellä aivan pirusti tilaa johon voi vaikkapa vastustajan toppari kävellä kenenkään estelemättä. Vain meidän oikea laitalinkki on ympyrän kaarella. Miten tällainen tilanne pitäisi puolustaa?

Jan Wouters

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Suomalaisen jalkapallon vallankumous


Vastaus #17 : 09.08.2011 klo 22:52:00

Lainaus
'Jalkapallossa oli aina ollut tiedostamatta kysymys tilasta. Hyvät pelaajat olivat aina ne, jotka vaistonvaraisesti löysivät paikat vastaanottaa pallo tilassa. Mutta suuri muutos hollantilaisessa jalkapallossa tapahtui, kun näistä ideoista tuli sanoja, kun Cruyff ja Michels alkoivat puhua tilasta. Kukaan ei ollut koskaan ajatellut asiaa tällä tavalla aikaisemmin. Koska he kiinnittivät huomionsa siihen ja puhuivat siitä, jotakin sellaista tuli olemassaoloon, joka oli aina ollut siellä, mutta kukaan ei ollut aikaisemmin huomannut sitä. Se oli heidän suuri keksintönsä: analysoida tiettyjä asioita jalkapallossa. Aikaisemmin ihmiset olivat aina puhuneet formaatioista: 2-3-5 tai 4-2-4 tai mitä tahansa. Mutta yhtäkkiä Cruyff oli sanomassa: "Jos ollaan hyökkäämässä ja pelaaja juoksee pitkin kentän laitaa, niin hän vetää puoleensa puolustajan, joka menee hänen mukaansa, niinpä tilaa on keskikenttäpelaajalle juosta sisään ja tehdä maali." Ja koska he puhuivat siitä, se avasi kokonaan erilaisen näköalan nähdä jalkapallo totaalisesti eri tavalla.'
Alain Robbe-Grillet

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Dans le labyrinthe ja Vihavaisen tahtotila


Vastaus #18 : 10.08.2011 klo 06:48:09

Tässä kysymys keskikenttämiesten puolustustyöskentelystä kun puolustetaan aluetta 4-4-2 systeemillä. Oletetaan, että meidän kärkimies on painostanut vastustajan topparia siten, että tämä on joutunut avaamaan peliä oikealle laitapakille, joka on jossain keskiviivan tuntumassa omalla laidallaan. Vastustajan oikeanpuoleinen keskikenttämies jolkottelee kohti pakkia tarjoten tälle syöttösuunnan. Meidän vasemman puoleinen kkmies antaa painetta ja estää tätä kääntymästä. Mutta sitten tapahtuu seuraavaa: vastustajan toinenkin keskikenttämies tulee aivan lähelle peliä, meidän vasemman puoleisen kkmiehen alueelle ja luo näin paikallisen ylivoiman pallolle. Joskus vastustajan kkmiehet pelailevat pikkunätin seinän keskenään yms. ja kohta on kiire. Vielä useimmin käy siten, että meidän oikenpuoleinen kkmies seuraa miesvartiointityyliin vaistomaisesti sitä vastustajan ylivoiman tekevää keskikenttämiestä toisen kkmiehen puolustusalueelle ja tämä taas johtaa siihen, että oikella laidalla on kohta aivan järkyttävä ryysis ja keskellä aivan pirusti tilaa johon voi vaikkapa vastustajan toppari kävellä kenenkään estelemättä. Vain meidän oikea laitalinkki on ympyrän kaarella. Miten tällainen tilanne pitäisi puolustaa?


Puhtaasti katsojapohjalta, jos joukkue puolustaa 4-4-2 systeemillä, ymmärtääkseni silloin kun topparin syöttö laitapakille on lähtenyt, silloin 4-4-2:lla puolustava joukkue on liikkunut tiiviinä ryhmänä kohti palloa, joten kun tämä vasen laitalinkki prässää, hänen vieressään oleva vasen keskimmäinen kk tukee, hänen vieressään oleva oikea keskimmäinen kk varmistaa ja oikea laitalinkki taas on kutakuinkin oikean takatolpan kohdalla keskellä kenttää ja hän on 3. puolustaja joka tukee ja samalla kontrolloi vastustajan vasemman laitapakin ja linkin mahdollisia nousuja. Jos homma toimii oikein tämän tukevan vasemman keskimmäisen kkn pitäisi tukemisen lisäksi kontrolloida vastustajan oikeaa kkta ja varmistavan taas sitä toista kkta. Jos taas alupeliin perustuvan 4-4-2 systeemin pelaajat lähtevätkin omalta alueeltaan vartioimaan pelaajia, silloin oletettavasti syntyy tilaa, joten katsojapohjalta kyseinen tilanne puolustetaan liikkumalla, prässäämällä ja tukemalla kuten aluepelissä pitää eikä vaihtaa sitä heitosta miesvartiointiin. Monesti tuossa tilanteessa kun toppari pelaa pallon laitapakille prässäävä joukkue tekee niin, että he prässäävät paikkia heti 3-4 pelaajalla ja pyrkivät nopeaan pallonriistoon. Mutta puhtaasti katsomovalmentajapohjalta tilannetta tulkinneena voin toki olla myös väärässä.

Djalminha

Poissa Poissa


Vastaus #19 : 12.08.2011 klo 13:28:37

Tässä kysymys keskikenttämiesten puolustustyöskentelystä kun puolustetaan aluetta 4-4-2 systeemillä. Oletetaan, että meidän kärkimies on painostanut vastustajan topparia siten, että tämä on joutunut avaamaan peliä oikealle laitapakille, joka on jossain keskiviivan tuntumassa omalla laidallaan. Vastustajan oikeanpuoleinen keskikenttämies jolkottelee kohti pakkia tarjoten tälle syöttösuunnan. Meidän vasemman puoleinen kkmies antaa painetta ja estää tätä kääntymästä. Mutta sitten tapahtuu seuraavaa: vastustajan toinenkin keskikenttämies tulee aivan lähelle peliä, meidän vasemman puoleisen kkmiehen alueelle ja luo näin paikallisen ylivoiman pallolle. Joskus vastustajan kkmiehet pelailevat pikkunätin seinän keskenään yms. ja kohta on kiire. Vielä useimmin käy siten, että meidän oikenpuoleinen kkmies seuraa miesvartiointityyliin vaistomaisesti sitä vastustajan ylivoiman tekevää keskikenttämiestä toisen kkmiehen puolustusalueelle ja tämä taas johtaa siihen, että oikella laidalla on kohta aivan järkyttävä ryysis ja keskellä aivan pirusti tilaa johon voi vaikkapa vastustajan toppari kävellä kenenkään estelemättä. Vain meidän oikea laitalinkki on ympyrän kaarella. Miten tällainen tilanne pitäisi puolustaa?



Lähtisin liikkeelle hyökkääjien puolustamisvelvoitteista. Tarinasta tuli sellainen käsitys, että kaksi kärkimiestä rapsuttaa palleja kun vastustaja pelaa lyhytsyöttöpeliä puol-kk välillä tai toppari nousee. Yleinen tapa kahdella hyökkääjällä on, että toinen ottaa toppareiden nousut ja toinen tippuu vähän enemmän keskikentän tueksi.
Pussikalja

Poissa Poissa


Vastaus #20 : 12.08.2011 klo 18:53:22

Lainaus
Lainaus
Lainaus käyttäjältä: dominoiva -  9. Elokuuta 2011 klo 21:15:07
Tässä kysymys keskikenttämiesten puolustustyöskentelystä kun puolustetaan aluetta 4-4-2 systeemillä. Oletetaan, että meidän kärkimies on painostanut vastustajan topparia siten, että tämä on joutunut avaamaan peliä oikealle laitapakille, joka on jossain keskiviivan tuntumassa omalla laidallaan. Vastustajan oikeanpuoleinen keskikenttämies jolkottelee kohti pakkia tarjoten tälle syöttösuunnan. Meidän vasemman puoleinen kkmies antaa painetta ja estää tätä kääntymästä. Mutta sitten tapahtuu seuraavaa: vastustajan toinenkin keskikenttämies tulee aivan lähelle peliä, meidän vasemman puoleisen kkmiehen alueelle ja luo näin paikallisen ylivoiman pallolle. Joskus vastustajan kkmiehet pelailevat pikkunätin seinän keskenään yms. ja kohta on kiire. Vielä useimmin käy siten, että meidän oikenpuoleinen kkmies seuraa miesvartiointityyliin vaistomaisesti sitä vastustajan ylivoiman tekevää keskikenttämiestä toisen kkmiehen puolustusalueelle ja tämä taas johtaa siihen, että oikella laidalla on kohta aivan järkyttävä ryysis ja keskellä aivan pirusti tilaa johon voi vaikkapa vastustajan toppari kävellä kenenkään estelemättä. Vain meidän oikea laitalinkki on ympyrän kaarella. Miten tällainen tilanne pitäisi puolustaa?


Jospa antasit sille pallollisen puolen pakille luvan nousta estämään sen vastustajan laiturin kääntymisen.
Linja pitää opettaa liikkumaan sivusuunnassa, eli kun pakki nousee, toppari siirtyy varmistamaan jne...Laituri peittää syöttösuunnan keskelle/ alaspäin ja ylempi keskikenttä estää syöttöä kärkeen/keskelle. Kärkimies jos viittis vielä vähän katella sen pakin perään...Pitäs olla jo kaverilla ahdasta.

Nyt teillä pitäisi olla laita tukossa, kolmen linja alhaalla, toinen kk linjan edessä ja pallottoman puolen laituri varmistamassa taustanousuja tyhjässä laidassa maalien väliin kaventaneena.

Esimerkki tilanteessa, jos minä tilanteen oikein ymmärsin, teidän pakki makaa tyhjänpanttina linjassa ja keskikenttä painii alivoimalla, kun kaverin pakki antaa vastustajalle varman syöttösuunnan ja teidän laituri peittää syöttöä pelin sivurajan puolella. Kaksi kaveria(pakki ja laituri) pelistä ulkona, toisin sanoen.

Itse asiassa olen sellaisen futiksen kannattaja, jossa ns. neljän linja on sekä puolustaessa että hyökätessä käytännössä aina kolmen linja. Kaikilla lupa nousta, kun se hetki ja tilanne pelissä tulee.

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa