FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
24.01.2019 klo 02:07:16 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org
Sivuja: 1 ... 147 [148] 149 ... 169
 
Kirjoittaja Aihe: Suomalainen juniorivalmennus tarvitsee ryhtiliikettä  (Luettu 412266 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
munkero

Poissa Poissa


Vastaus #3675 : 20.05.2018 klo 12:34:53

Miten 5-vuotiaan treenit pitäisi vetää? Intervalleja? Lateraalisyöttöjä?
Jos nyt vaikka tekisi kahden sijasta edes neljä suorituspaikkaa niin vähenisi se jonossa pällistely.
HP

Poissa Poissa


Vastaus #3676 : 20.05.2018 klo 13:04:06

Miten 5-vuotiaan treenit pitäisi vetää? Intervalleja? Lateraalisyöttöjä?

Jos käsitit kirjoitukseni noin, niin mun pitää varmaan harjoitella enemmän kirjoittamista.

Ajattelin lähinnä, että jonottamisen vähentäminen, liian yksityiskohtiin menemättä jättäminen ohjaamisessa (mitä mielestäni pelipaikkojen edes mainitseminen tuon ikäisille on) ja pienpelien 1 vs 1, 2 vs 2 ja 3 vs 3 pelaaminen on niin perusasioita, että ne olisi kunnossa kaikissa seuroissa. Joku 10 vs 10 peli 4-6 -vuotiaille on vain mielestäni jo niin selvä merkki siitä, ettei ihan käsitetä minkä ikäisistä on kyse. Esim. tuolta https://www.fortumtutor.fi/jalkapallo/valmentajalle/treenivinkit/ löytyy hyviä leikkejä, joita kannattaisi tuon ikäisille pitää.

Mutta kuten jo aluksi sanoin, niin vetäjä oli muuten kaikinpuolin symppis ja lapset näyttivät pitävän, niin ei tästä sen enempää. Rupesi vain niin mietityttämään, että täytyi foorumilla avautua, kun en halunnut ainakaan toisille vanhemmille asiasta sanoa mitään. Toisessa lajissa tulee pidettyä samanikäisille harjoituksia ja kokemuksesta tiedän, ettei se ole mitään helpointa hommaa. Ja tiedänkin, ettei kaikki ole varmasti tyytyväisiä minunkaan ohjaamiseen, kun yritän vetää aika leikinomaisesti melko pitkään.
« Viimeksi muokattu: 20.05.2018 klo 13:35:17 kirjoittanut HP »
Snoopy

Poissa Poissa


Vastaus #3677 : 20.05.2018 klo 14:51:58

Miten 5-vuotiaan treenit pitäisi vetää? Intervalleja? Lateraalisyöttöjä?

Ei helvetti... Miten nyt vaikka olisi ei jonoja ja paljon pelejä pienissä ryhmissä. Tuskin kukaan odottaa 5v lapsien tajuavan mistään muusta kuin että täytyy olla hauskaa ja mahdollisimman paljon pallokosketuksia...

-Snoopy-
Thalian

Poissa Poissa


Vastaus #3678 : 20.05.2018 klo 15:05:56

Mutta kuten jo aluksi sanoin, niin vetäjä oli muuten kaikinpuolin symppis ja lapset näyttivät pitävän, niin ei tästä sen enempää. Rupesi vain niin mietityttämään, että täytyi foorumilla avautua, kun en halunnut ainakaan toisille vanhemmille asiasta sanoa mitään. Toisessa lajissa tulee pidettyä samanikäisille harjoituksia ja kokemuksesta tiedän, ettei se ole mitään helpointa hommaa.

Jos vetäjä on hyvä tyyppi, niin hänen kanssaan kannattaa käydä asiasta dialogia. Rakentavassa hengessä käy läpi sitä, että enemmän suorituspaikkoja = suurempi määrä suorituksia per pelaaja. Monelle vetäjällekin siinä voi tulla ahaa-elämyksiä, varsinkin jos homma ei ole ennestään tuttua.
ZZlatan

Poissa Poissa


Vastaus #3679 : 21.05.2018 klo 16:04:06

Eilen oli ensimmäistä kertaa poikani 5-v. jalkapallokoulu. Ei pitäisi hirveästi moittia, koska tietää, että vetäjät tekevät noita talkoilla ja rakkaudesta lajiin, mutta likipitäen kaikki oli kyllä päin helvettiä. Alkuun reilu 20 tyttöä ja poikaa jaettiin molempiin päihin kenttää, jossa yksi! rata kartioista, jotka kierrettiin ja käytiin potkaisemassa maaliin ja eikun jonoon odottelemaan. 15 minuutin aikana suorituksia tuli 3-4 kertaa. Sitten pallo keskelle ja puoli tuntia peliä 10 vs 10 yhdellä pallolla. Tietenkin aluksi käytiin läpi, että kuka pelaa milläkin paikalla ja muistettiin neuvoa pallollista mahdollisimman paljon.

Positiivista oli, että vetäjä vaikutti lapsiläheiseltä ja sympaattiselta tyypiltä ja ainakin oma poika piti kaikesta huolimatta treeneistä kovasti. Menemme kyllä jatkossakin ja täytyy vain toivoa, että kyse oli alkukankeudesta tai suunnittelemattomuudesta. Kävi vain mielessä, että jos kuvatunlainen on kovin yleistä läpi Suomen, niin ei ole hirveä ihme Suomen menestymättömyys.

Jos tätä settiä vetäisi vielä ei-lapsiläheinen tyyppi, kasassa olisi surkein mahdollinen lasten harjoitus.

Toivottavasti seurassa olisi edes joku joka voisi suunnata vetäjät täydestä skutsista edes vähän lähemmäs oikeaa polkua.

Ei uskoisi, että vielä 2018 näitä...
Takatasku

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: LFC


Vastaus #3680 : 21.05.2018 klo 21:24:20

Ei uskoisi, että vielä 2018 näitä...

On niitä, ehkä joku 90% kaikista. Toki vedin tuon luvun ihan hatusta, mutta oikeasti aivan liian moni toimii ”valmentajana” aivan liian heppoisilla tiedoilla ja koulutuksella. Otetaan nyt esimerkkikysymys, johon jokaisen valmentajan pitäisi osata vastata edes auttavasti. Kerro lihassolun energia-aineenvaihdunnan pääpiirteet? Okei, ei ole välttämättä se tärkein tieto jalkapallokoulun ohjaajalle, mutta kyllä tämä kuuluu jokaisen itseään valmentajaksi nimittävän tietopankkiin. Nyt voi sitten jokainen kommentoida ”Hep!” jos pystyy ko. kysymykseen vastaamaan.
Kaiseri

Poissa Poissa


Vastaus #3681 : 23.05.2018 klo 08:12:34

On niitä, ehkä joku 90% kaikista. Toki vedin tuon luvun ihan hatusta, mutta oikeasti aivan liian moni toimii ”valmentajana” aivan liian heppoisilla tiedoilla ja koulutuksella. Otetaan nyt esimerkkikysymys, johon jokaisen valmentajan pitäisi osata vastata edes auttavasti. Kerro lihassolun energia-aineenvaihdunnan pääpiirteet? Okei, ei ole välttämättä se tärkein tieto jalkapallokoulun ohjaajalle, mutta kyllä tämä kuuluu jokaisen itseään valmentajaksi nimittävän tietopankkiin. Nyt voi sitten jokainen kommentoida ”Hep!” jos pystyy ko. kysymykseen vastaamaan.

Kaikella ystävyydellä...tuo "lihassolun energia-aineenvaihdunnan pääpiirteiden" tietäminen "ei ehkä" nyt ollut millään lailla relevantti juttu, kun näiden 5-vuotiaiden futiskoulusta puhutaan!

Valmentajia on moneen junaan, ja tietysti jokaista vapaaehtoistoimijaa pitää kunnioittaa. Isoin ongelmahan tässä futiskouluesimerkin surkeasti vedetyssä harjoituksessa on se, ettei vapaaehtoisvalmentaja selvästikään ole saanut toimintaansa mitää tukea seuralta. Vähänkään isommissa seuroissa jo tänä päivänä on selkeä sapluuna, miten futiskoulua vedetään (samoin kuin sen suhteen, että miten minkäkin ikäisiä valmennetaan ja esimerkkiharjoitteita olemassa).

Todennäköisesti tämä kyseinen valmentaja, joka kai oli ihan sinänsä innostava ja lapset huomioon ottava, olisi pystynyt vetämään oikein hyvätkin treenit 5-vuotiaille, jos hän olisi tukea saanut. Puhutaan kuitenkin todella yksinkertaisista seikoista, jotka joku pikkulasten treenien vetämisestä perusjutut tietävä olisi voinut selittää todella lyhyessäkin ajassa.

Näissä tapauksissa kannattaa kyllä vanhempien ihan rohkeasti ja rakentavasti olla valmentajaan/seuraan yhteydessä. Kun valmentaja vaikutti käsittääkseni muuten ihan asialliselta tyypiltä, niin hän varmasti osaa fiksun ja rakentavan palautteen ottaa vastaan. Samassa yhteydessä tietenkin kannattaa myös kehua koutsia niistä asioista, jotka menivät hyvin (tässä tapauksessa ilmeisesti se, että koutsi osasi lapsia hyvin innostaa, mikä on sekin erittäin tärkeä ominaisuus). Tavoitteena ei pitäisi olla se, että tämä vapaaehtoiskoutsi lannistetaan haukkumalla, vaan annetaan hänelle mahdollisuus oppia, mistä hyötyvät lopulta kaikki.
Jortsukka

Poissa Poissa


Vastaus #3682 : 23.05.2018 klo 08:44:23

5-7 vuotiaat tärkeimmät asiat harjoituksissa:

- kaikilla kivaa
- kaikille tulee hiki
- kaikilla mahdollisimman paljon pallo
- kaikille mahdollisimman paljon toistoja
- pelit muotoa 1vs1/2vs2/3vs3(max)

Tuosta jo saat aika vahvan pohjan. Jos harjoitus kestää esim. 1h, niin alkuun joku pallonhallintajuttu pallon kanssa, sen jälkeen vaikka tempokuljettaminen pallon kanssa, jonka jälkeen loppuun peli joka voi sitten olla vaikka 1vs1/2vs2/3vs3 peli. Kaksi ensimmäistä sillä idealla että pallo peliin ja hetken pelataan vastakkain, jonka jälkeen uusi pari/ryhmä sisään. 3vs3 sitten voi pelata vaikka niin että pelataan muutama minuutti jonka jälkeen vaihdetaan vaikka viereiselle kentälle toinen joukkue ja taas mennään.

Harjoituksissa pitäisi pystyä samalla sytyttämään into jalkapalloa kohtaan, että takaamaan mahdollisimman paljon toistoja sekä oikeita malleja tulevaisuutta kohden. Niin että pelaajat voisi omalla innolla sitten tehdä kaikenlaista pallon kanssa.

edit: Lisätty Kaihlamon hyvä muistutus
« Viimeksi muokattu: 23.05.2018 klo 12:56:59 kirjoittanut Jortsukka »
Kaihlamo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Jalkapallo


Vastaus #3683 : 23.05.2018 klo 08:50:54

"Kaikille pitäis tulla hiki" puuttus listalta. Ei kuitenkaan mikään itsestäänselvyys vanhempienkaan treeneissä - ikävä kyllä.
joks11

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Rakennusliike M. Seppälä Oy


Vastaus #3684 : 23.05.2018 klo 09:02:28

Miten 5-vuotiaan treenit pitäisi vetää? Intervalleja? Lateraalisyöttöjä?
Leikinomaista liiketaitoharjoittelua pallon kanssa ja ilman varmaan aika lailla, ja pelit 2v2- tai 3v3-mallisina.
Takatasku

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: LFC


Vastaus #3685 : 23.05.2018 klo 12:39:43

Kaikella ystävyydellä...tuo "lihassolun energia-aineenvaihdunnan pääpiirteiden" tietäminen "ei ehkä"...

Niinhän minäkin omassa kirjoituksessani totesin, ettei se ole se tärkein. Mutta kyllä se jossain vaiheessa pitää osata ja mielestäni mahdollisimman aikaisin, että pystyt vetämään junnuille sellaisia reenejä, jotka ovat yksilön ikä-/kehitysvaiheeseen oikeita mekanismeja kuormittavia. Enkä minä näe siinä mitään haittaa vaikka se futiskoulun vetäjäkin tietäisi tämmöisen perusasian. Tietysti se on seuran vastuulla rekrytoida ja kouluttaa valmentajia ja kyllä se seura on tätä kautta vastuussa myös siitä toiminnasta. Pikkujunnujen pelit ei vaan ole niin mediaseksikkäitä, että niiden myötä seuran pj. Saisi paistatella paikallislehden palstoilla.

koera

Paikalla Paikalla


Vastaus #3686 : 23.05.2018 klo 20:42:10

Ei siitä lihassolun toiminnan ymmärtämisestä seuraa suoraan kovin kummoisia oivalluksia, jos ei ole ns. lihaa luiden ympärillä. Nappulavalkulle mielestäni riittää, että ymmärtää lasten ja nuorten palautuvan fyysisesti aikuisia nopeammin, plus se että osaa lukea ryhmästä väsymisen merkit ajoissa. 

Otetaan tähän vielä esimerkki tiedosta, jolla on suoria konkreettisia seurauksia: leijonanosa motorisesta oppimisesta tapahtuu nukkuessa. Tietyn taidon ja tekniikan oppimisessa tulee yksilöittäin vaihtelevalla vauhdilla vastaan saturaatiopiste, minkä jälkeen tapahtuu arkijärjelle käsittämätöntä nopeaakin taantumista. Aika moni valkku huutaa tuossa kohtaa keskittymisen perään, kun oikea ratkaisu olisi vaihtaa harjoitetta, tai siirtyä ohjaamattoman (pien-) pelailun pariin.
huckerby

Poissa Poissa


Vastaus #3687 : 25.05.2018 klo 06:56:11

Jos vetäjä on hyvä tyyppi, niin hänen kanssaan kannattaa käydä asiasta dialogia. Rakentavassa hengessä käy läpi sitä, että enemmän suorituspaikkoja = suurempi määrä suorituksia per pelaaja. Monelle vetäjällekin siinä voi tulla ahaa-elämyksiä, varsinkin jos homma ei ole ennestään tuttua.
Kannattaa myös muistaa, että yleensä yksi vetäjä tarkoittaa yhtä toimintapistettä/ yhtä isoa peliä jne, kahdella vetäjälle saadaan ryhmäkoot jo puolitettua ja kolmella päästään tuon kokoisessa ryhmässä oikein sopiviin peleihin ja harjoitteisiin.

Eli samalla kun juttelet valmentajan kanssa tarjoudu vetämään vaikka peli-/leikkirastia, koska valmentaja ei selvästikään itse uskaltanut tai tajunnut kysyä apua vanhemmilta.
gv39

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tuomarit sekä kyläjoukkueet


Vastaus #3688 : 25.05.2018 klo 09:02:49

...
Eli samalla kun juttelet valmentajan kanssa tarjoudu vetämään vaikka peli-/leikkirastia, koska valmentaja ei selvästikään itse uskaltanut tai tajunnut kysyä apua vanhemmilta.
Tämäpä tämä. Jos osaava vanhempi on joka tapauksessa kentän laidalla, niin voi sanoa valkulle, että seuraavalla kerralla voin ottaa toisen harjoittelurastin valvontaani ja voit suunnitella harjoituksen sen mukaisesti.

Tietämättä ko. valmentajan taustoja voi myös olla, että oli valmentajan ensimmäiset treenit. Sehän on jo saavutus, jos harjoitukset eivät ole olleet täyttä kaaosta. Hiekkakakkujakaan ei mainittu.
Varalämmittäjä

Poissa Poissa


Vastaus #3689 : 25.05.2018 klo 14:49:54

Optimaalinen tilanne olisi jos ryhmäkoko per valmentaja /ohjaaja olisi 6 pelaajaa. Itse olen siinä mielessä hyvässä tilanteessa että joukkueessa on mahdollisuuksien mukaan 1+4 valmentajaa joista yleensä paikalla on 1+3. Pelaajia on valmentajaa kohden maksimissaan 9 ja poissaolojen sattuessa vähemmän, keskimäärän ollessa 5-7 pelaajaa. Tällöin harjoite saadaan pidettyä tiiviinä pakettina eikä jonoja synny.
Tuon saturaatiopisteen osalta olen hieman eri mieltä, eikä se ole sidonnainen taidon tai tekniikan oppimiseen/opettamiseen.  Ihan samanmoisia oireita tulee ilman ohjattua pelaamista joskus lyhyessäkin ajassa. Kyse on ihan pelkästä väsymisestä ja lapsien kohdalla tämä raja tulee paljon ennen kuin se paha olo. Tämä on huomattu juurikin peleissä joissa ei ei ole ohjattua pelaamista. Tämä väsyminen voi ryhmän sisällä olla hyvinkin eri aikaista koska joillakin lapsilla suojamekanismi sanoo, että nyt pitää höllätä.
Pari tapausta tiedän että ns. kunto loppuu kesken jo 15 min. vapaan pelin jälkeen.  Tästä toipumiseen menee vähimmillään 20-30min. eikä pelin taso nouse lähellekään entiselle tasolle. Toisilla taas pelin taso laskee vähemmän ja paljon pidemmällä ajalla. Samaan ryhmään sijoittamalla nämä pidempään keskittymään ja kunnoltaan kestävät jäävät haasteetta kun toiset jää kävelemään.
Toiset taas saa keskittymiseen pyytämällä jaksamaan pelissäkin yllättävään pitkään. Lapset on erilaisia ja niin myös heidän fyysinen ja henkinen jaksaminen.
Pelle Svinrik

Poissa Poissa


Vastaus #3690 : 12.06.2018 klo 18:47:25

Kävin pari päivää sitten katsomassa kaverin viisi vuotiaan pojan peliä.  Oli aika järkytys huomata, että valmentaja peluutti todella epätasaisesti pelaajia. Esimerkiksi yksi poika pelasi koko pelin ja sitten taas yksi pelasi ehkä viisi minuuttia per puolkiaika. 20 minuutin puoliajat. Eikö nyt tuossa iässä pitäisi kaikkien pelata edes suurinpiirtein saman verran ja pitää hauskaa.
ZZlatan

Poissa Poissa


Vastaus #3691 : 12.06.2018 klo 20:37:31

Kävin pari päivää sitten katsomassa kaverin viisi vuotiaan pojan peliä.  Oli aika järkytys huomata, että valmentaja peluutti todella epätasaisesti pelaajia. Esimerkiksi yksi poika pelasi koko pelin ja sitten taas yksi pelasi ehkä viisi minuuttia per puolkiaika. 20 minuutin puoliajat. Eikö nyt tuossa iässä pitäisi kaikkien pelata edes suurinpiirtein saman verran ja pitää hauskaa.

Ehdottomasti pitäisi. Ei muskarissakaan kukaan ole vaihdossa tai päiväkodin pihaleikeissä.
Takatasku

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: LFC


Vastaus #3692 : 12.06.2018 klo 21:00:14

Kävin pari päivää sitten katsomassa kaverin viisi vuotiaan pojan peliä.  Oli aika järkytys huomata, että valmentaja peluutti todella epätasaisesti pelaajia. Esimerkiksi yksi poika pelasi koko pelin ja sitten taas yksi pelasi ehkä viisi minuuttia per puolkiaika. 20 minuutin puoliajat. Eikö nyt tuossa iässä pitäisi kaikkien pelata edes suurinpiirtein saman verran ja pitää hauskaa.

Oliskohan ollut valmentajan oma kullannuppu...
Metsän poika

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RoPS, TPV


Vastaus #3693 : 13.06.2018 klo 15:17:07

Kävin pari päivää sitten katsomassa kaverin viisi vuotiaan pojan peliä.  Oli aika järkytys huomata, että valmentaja peluutti todella epätasaisesti pelaajia. Esimerkiksi yksi poika pelasi koko pelin ja sitten taas yksi pelasi ehkä viisi minuuttia per puolkiaika. 20 minuutin puoliajat. Eikö nyt tuossa iässä pitäisi kaikkien pelata edes suurinpiirtein saman verran ja pitää hauskaa.
Voihan noihin löytyä loogisia selityksiä. Joku voi pelata vähemmän, jos itse sanoo, että "ei jaksa". Sitten ainakin vähän isommilla taas esim maalivahti ja pakki voi olla kentällä koko ajan, kun on ns tylsempi pelipaikka.
 En tosin tiedä miten 5-vuotiaita ylipäätään peluutetaan - suunnilleen tuolla kaikki suurinpiirtein saman verran ja pitävät vain hauskaa linjalla menisin. Mutta varmaan kannattaa kaverin valmentajalta kysyä, jos mietityttää.
Baggio_

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ilves, Arsenal


Vastaus #3694 : 13.06.2018 klo 19:48:39

Voihan noihin löytyä loogisia selityksiä. Joku voi pelata vähemmän, jos itse sanoo, että "ei jaksa". Sitten ainakin vähän isommilla taas esim maalivahti ja pakki voi olla kentällä koko ajan, kun on ns tylsempi pelipaikka.
 En tosin tiedä miten 5-vuotiaita ylipäätään peluutetaan - suunnilleen tuolla kaikki suurinpiirtein saman verran ja pitävät vain hauskaa linjalla menisin. Mutta varmaan kannattaa kaverin valmentajalta kysyä, jos mietityttää.

5v ei ole maalivahteja / pakkeja :D kaikki juoksee kentällä siellä missä pallo
Metsän poika

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RoPS, TPV


Vastaus #3695 : 13.06.2018 klo 21:57:31

5v ei ole maalivahteja / pakkeja :D kaikki juoksee kentällä siellä missä pallo
Voi olla. Silloin fiksu valmentaja peluuttaa niitä, jotka sen pallon perässä haluavat juosta ja ottaa hiekkakakkujen tekijät sinne sivuun rakentelemaan.
koera

Paikalla Paikalla


Vastaus #3696 : 13.06.2018 klo 23:01:14


No ei todellakaan näin. Viisivuotiaat rakentavat vielä suhdettaan liikkumiseen ja futikseen. "Kiinnostuksen puute" saattaa johtua miljoonasta eri asiasta, joista hyvin moni onkin jotain muuta kuin kiinnostuksen puutetta (ujous, uudenlaisten tilanteiden vierastaminen jne.). Viisivuotiaiden nappuloiden valmentajan tehtävä on rohkaista, tukea ja luoda edellytykset sille että lapselle syntyy positiivinen suhde urheiluun ja futikseen.
Pelle Svinrik

Poissa Poissa


Vastaus #3697 : 14.06.2018 klo 10:36:31

En mäkään tota Metsän pojan tekstiä allekirjoita, eihän noin voi toimia ihan pienten muksujen kanssa. Ja tässä pelissä kaikki siellä kentällä ihan yhtä innoissaan sen pallon perässä juoksentelivat.
Baggio_

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ilves, Arsenal


Vastaus #3698 : 14.06.2018 klo 14:52:08

Voi olla. Silloin fiksu valmentaja peluuttaa niitä, jotka sen pallon perässä haluavat juosta ja ottaa hiekkakakkujen tekijät sinne sivuun rakentelemaan.

Kyllä tossa(ilmeisesti F6 siis kyseessä) iässä pelutetaan kaikkia ihan tasapuolisesti, pelaavat sitten kentällä tai tekevät jotain muuta. Tuloksella ei ole mitään, toistan ei yhtään mitään merkitystä tuossa vaiheessa. Ainoa syy miksi joku valmentaja peluuttaa osaa enemmän on oman egon pönkitys pikkunappuloiden pelejä voittamalla.
Metsän poika

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RoPS, TPV


Vastaus #3699 : 14.06.2018 klo 17:22:46

 No ei tietenkään tuloksella ole väliä. Mutta älytöntä se on kellon kanssa massana noita lapsia käsitellä. Jos joku haluaa tehdä hiekkakakkuja pelaamisen sijasta, niin antaa tehdä. Ei se positiivinen suhde jalkapalloon kentälle pakottamallakaan synny.

 
Sivuja: 1 ... 147 [148] 149 ... 169
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines