FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
19.04.2024 klo 02:24:01 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 160 [161] 162 ... 272
 
Kirjoittaja Aihe: Suomalainen juniorivalmennus tarvitsee ryhtiliikettä  (Luettu 856964 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
koera

Poissa Poissa


Vastaus #4000 : 28.11.2018 klo 03:21:55

Siis kerro nyt Pussikalja joku konkreettinen esimerkki missä näin on tapahtunut ja missä näitä pelaajia keräillään sekä haetaan valmentajalle glooriaa, oletan että sinulla sellainen esimerkki on?

Ehkä ei kannata näiden perään kysellä, kyseisen nimimerkin tietolähteinä toimivat hevosmiesten tietotoimisto ja taikurin stetsoni. Yhtään konkreettista esimerkkiä en muista lukeneeni, minkä on aika paljon sanottu, kun kaveri pystyy kuitenkin kertomaan ummet ja lammet suomalaisen juniorijalkapallon tilasta.
Snoopy

Poissa Poissa


Vastaus #4001 : 28.11.2018 klo 09:13:36

Itseäni häiritsee se, että täällä toitotetaan sellaisista asioista mitä ei tapahdu, mutta ihmiset alkavat uskomaan niin kun niistä kirjoitellaan vähän väliä.

Vaikka "seura on isompi kuin yksikään valmentaja" mantra kuulostaa lässyttämiseltä niin se silti menee. Vaikka näen akatemia/edustus toimintaa päivittäin ja olen seuraamassa eri joukkueiden toimintaa paljon, niin en minä näe mitään tuollaista, ei ainakaan missään huolestuttavassa määrässä. Itseasiassa, niin kuin aikaisemmin kirjoitin, suurin osa parhaista valmentajista ei saa mitään tunnustusta ja se syö, koska tähän käytetään niin paljon aikaa, siis sitä kallista vapaa-aikaa josta korvaus on mitätön.

Voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että pääkaupunkiseudulla on vain kaksi valmentajaa, joiden nimi on noussut arvostetuksi ja aivan syystä.

Ei kilpaileminen ole ongelma eikä tasoryhmät ole mikään ongelma, mutta niistä tehdään iso ongelma niiden toimesta jotka eivät ole tässä mukana.

-Snoopy-
Pussikalja

Poissa Poissa


Vastaus #4002 : 28.11.2018 klo 09:53:44

Siis ilmiötä jota suomeen halutaan kilpailullisesti kovempia pelejä saadakseen ei ole ja mulla on todistustaakka osoittaa, et se on. Sangen erikoista.

Pelaajia joita olen valmentanut on nytkin mukana mm. HJK:n organisaatiossa. Jalkapallon takia siirtyneenä. Pidemmällä aikavälillä B-junnuna matkaan lähteneillä onnistuminen on ollut parempi, kuin 12 vuotiaana laukut pakanneilla.

Jossain vaiheessa siirtyminen on järkevää ja jos siirron syy on sisäinen motivaatio, onnistua voi. Joskus siirto tapahtuu kunnianhimoisen valmentajan mukana, joskus yli-innokkaiden vanhempien kautta.

Se on ihmeellistä, et esim pääkaupunkiseudulla on parempia yksilöitä pikkuseuroissa, kuin mitä sisäsuomesta ykkösjoukkueisiin kelpuutetaan pääkaupunkiseudulla. Jos nyt helsingistä hjk ja käpa ja honka ykkösjoukkueiksi luokitellaan.

Sitten kun täällä on sitä referenssiä niin hurjasti, eiks ole tullu vastaan valmentajia jotka pelastaa suomifutiksen, huomaa et huippu oli kun pojat oli 12 v ja kymmenen vuotta myöhemmin jalkapallossa ei ole mukana ei pelaajia, eikä valmentajaa siitä superyksiköstä. Olen kyllä törmännyt itse monasti tähän.

Jotenkin aikuisfutis ja junioritoiminta etäytyy koko ajan kauemmas toisistaan. Junnupuolella ollaan olevinaan kiinni kansainvälisen futiksen huippu trendeissä, eikä kellot soi vaikka pelaajat ei mahdu edes suomalaiseen kakkosdivariin superkoulutuksen jälkeen. Kun tähtäin on liian korkealla, ei osuta edes ladon seinään. Sen verran kannattas kasvatusoppeihin perehtyä, et unelmat ja fanitus lapsella on eri asia kuin murrosikäisen tavoitteellinen valinta pyrkiä jotakin kohti. Lapselle varhaisessa vaiheessa se on vain ulkoa syötetty. Unelmaa kannattaa vaalia, ja sit kun siitä syntyy oikea tavoite, kaikin tavoin sitä tulis tukea.
Snoopy

Poissa Poissa


Vastaus #4003 : 28.11.2018 klo 10:56:31

Siis ilmiötä jota suomeen halutaan kilpailullisesti kovempia pelejä saadakseen ei ole ja mulla on todistustaakka osoittaa, et se on. Sangen erikoista.

Pelaajia joita olen valmentanut on nytkin mukana mm. HJK:n organisaatiossa. Jalkapallon takia siirtyneenä. Pidemmällä aikavälillä B-junnuna matkaan lähteneillä onnistuminen on ollut parempi, kuin 12 vuotiaana laukut pakanneilla.

Tietenkin on eikä se ole edelleenkään pointti. Pelejä sekä harjoituksia tulee saada edelleen paremmiksi, kaiken ikäisille. Se ei poista mitään, että 8-10v saa pelata ja treenata hyvässä ympäristössä eikä tämän ikäisenä tarvitse kulkea pitkiä matkoja pelaamaan, ei ainakaan kasvu keskuksissa. Se että 11-13v pelaa jo pelejä ulkomailla turnauksissa sekä parhaimpien kanssa erillisissä tapahtumissa Suomessa ei todellakaan ole mistään pois. 14-16v ja siitä vanhempiin tämän tulee olla jo paljon laajempaa, varsinkin kun tullaan 14-16v ikäisiin.
Kaikessa toiminnassa tulee olla nouseva taso ja tekemisen määrä.

Se että joku roudaa lastaan tunteja autossa on häviävän pieni määrä ja kaikessa tulisi aina suodattaa se 5%, molemmista päistä, että tilastot olisivat oikeat. Muutaman yli innokkaan vanhemman takia ei voida vetää liian pitkiä johtopäätöksiä. Mielestäni Keski-Euroopassa on käytössä 80km sääntö jolla ehkäistään liiallista roudaamista, mutta tämäkin on jeesustelua, koska isoissa kaupungeissa pelkästään ruuhka aikana voi lyhyeenkin matkaan mennä paljon pidempään.

Mihin perustat sen että pelaaja joka tulee HJK:n edustukseen 12v esim. HPS:sitä ei pärjää paremmin kuin se joka tulee C15 ikäisissä?

-Snoopy-
Pussikalja

Poissa Poissa


Vastaus #4004 : 28.11.2018 klo 11:38:08

En näe mitään ongelmaa siinä, et HPS, Kontu, Käpa alueen junnu valitsee HJK:n junnujoukkueekseen.

Sitä miettisin tosi harkiten, onks parempi et sekä HPS, Kontu, Käpa ja HJK luottas siihen rinkiinsä mitä on kerännyt ja valmentas sitä laadukkaasti vielä 12 vanhoissa, enkä ottas murhetta siitä, kuka kunakin vuonna on tuloksellisesti pisimmällä. Enkä nää siinäkään pahaa, et noista porukoista kerättäs jengi vaikkapa kovaan turnaukseen pietariin. 4 hyvää joukkuetta kantaa aina pidemmälle kuin yksi.

Jalkapalloilullisesti veikkaisin, et mitä kentällä opetetaan ja missä ikävaiheessa, ollaan varmaan samoilla linjoilla hyvin pitkälti.

paljon tehokkaampaa kuin skouttaus ja pikkupoikien yhteen kerääminen varhain ois käytännön asioitten muuttaminen. Onko 5 vs 5 kenttäalue nyt ideaali? Pitäskö sen olla mieluumin 6 vs. 6, viis kenttäpelaaja, kun se ois paljon enemmän jalkapalloa kuin 4 vs 4. sama 8 vs. 8, onks pelajamäärä ja alue ideaali. Mun silmään tilaa on liikaa.

Kannattasko prässiin perustuvaa pelitapaa myöshästyttää hiukka, et opeteltas ensin treeneissä pelaamaan prässin alta pois, eikä haettas turnausvoittoa vastustajan osaamattomuutta hyväksikäyttäen. Ainakin se kannattas ottaa esille ennen peliä, siten saat pelistä turhan, kun estät vastustajaa pelaamasta lainkaan.

Voisko treeneissä vielä lisätä sitä vaihetta, et kun jotain treenataan kerrottas pelaajille mitä harjoitellaan ja miksi. Sillä on varmasti isompi silmiä ja taktista kypsyyttä kehittävä vaikutus, kuin tieteellisesti todetuilla pleikkaripeleillä.

Selitys, jäädään jälkeen kun vastustajia ei löydy tai ne on liian huonoja ei kannattas käyttää. Varsinkaan jos oma jengi uusiutuu tryouttien kautta vuosittain rajusti. Jos uusiutuu, sillon syöt toisten korista ja oma kori ei kehittynyt.

Itsekin toivon, et siinä vaiheessa kun pelaajan valinta on pyrkiä jalkapallon pelaajaksi motivoituneimman ja parhaat pelais sm-sarjassa ja pelaajia jäis vielä yli, et divareissa taso ois kova b-junnuissa. Toivon edelleen motivaatioperusteista pelaajien keskittymistä, et fyysisesti hitaammin kehittyneille A-sm ois vielä kehitysalusta, sen sarjan arvostus on heikko, koska osa pelaajista on jo miehiin kypsiä. Ja miesten kakkosen ja ykkösen arvostuksen ja tason nousu olisi toivottavaa, reservijoukkueiden mukana tulis olla enemmän kokemusta, jotta se palvelee nuorien kehittymistä hyvin.

Eli en näe profiloitumisessa vikaa, kunhan se tapahtuu järkevässä ikävaiheessa. Alle 14 vanhoissa kannattas jokaisen seuran profiloitua kilpajoukueiksi, toimii yhteistyössä ja tietoa välittäen, vastustajan hyvyys on siinä vaiheessa kaikkien etu. joka vuosi se ei onnistu, mut aina kannattaa lähtökohtaisesti yrittää.

Ehkä valmentajia pitäs palkata ikäluokkakohtaisiksi, alueellisiksi valmentajiksi, eikä seurojen valmentajiksi nuorimmille ikäluokille.Tutor ajatuksena on hyvä, resurssi vain aivan alimitoitettu, jotta hyötyä siitä juuri kenellekään nyt on.

koera

Poissa Poissa


Vastaus #4005 : 29.11.2018 klo 06:06:16

Junnupuolella ollaan olevinaan kiinni kansainvälisen futiksen huippu trendeissä, eikä kellot soi vaikka pelaajat ei mahdu edes suomalaiseen kakkosdivariin superkoulutuksen jälkeen. Kun tähtäin on liian korkealla, ei osuta edes ladon seinään.

Ei taas päätä eikä häntää näissä jutuissa. Liiga- ja divarijoukkueiden rungon pitäisi juuri nyt muodostua Kaikki pelaa -sukupolvista, joten tuossa väittämässä ei ole mitään järkeä. Kaikki pelaan tähtäin ei ollut korkealla, vaan omassa mahassa. SHA:n aloittamista 2011 voidaan pitää jonkilaisena merkkipaaluna "kansainvälisen futiksen huippu trendien" rantautumisesta tänne pohjolaan, joten niiden vaikutusta suomalaiseen pelaajakasvatukseen on vielä liian varhaista arvoida. 
Djbb

Poissa Poissa


Vastaus #4006 : 29.11.2018 klo 09:31:23

Kausteen tapauksessa poika nyt ei edes ollut "eliitissä" vaan pelasi aluesarjaa pelaavassa Hongan jengissä ja putosi sieltä pykälän alemmas.

Noin muuten tämä topic on pienoiskoossa sitä samaa paskaa mitä "Suomalainen junnufutis" edustaa facen puolella. Joku saatanan Päivi tai Reijo tulee kertomaan miten kilparyhmät on saatanasta ilman minkäänlaista käryä tai kosketuspintaa siihen mitä kentillä oikeesti tapahtuu. Siihen joku Outi tulee selittää miten asiat heillä C14 harrstejengissä on kaikki hienosti kun ei oo edes pakko juosta harjoituksissa jos ei halua. Sen jälkeen vähän keskustelua siitä että Suomessa harjoitellaan ihan liikaa kun Barcelonassa ei enää kuulema harjoitella ollenkaan koska "less is more". Kaikkien pitäisi saada aina samaa, vaikka kaikki eivät edes halua samaa. Jos oot hyvä 10-vuotiaana lopetat varmuudella jalkapallon viimeistään 15-vuotiaana. Voittaa ei saa ja häviäminen ei motivoi ketään. Mitä enemmän harrastaa muita lajeja sitä parempi jalkapalloilija, tutkimusten mukaan vaikka ei nyt ole edes asiaa tutkittu tai kyseisiä tuloksia löydetty, Sami lähti 23-vuotiaana ulkomaille, Jari pelas lätkää ja Tintti oli huono pelaaja 15-vuotiaana vaikka olikin piirijoukkue-ehdokas. Myöhään voi aina herätä, vaikka tätä ei olekaan koskaan millään tasolla kukaan osoittanut todeksi ja jokatapauksessa kaikki maksaa ainakin aivan liikaa paitsi Ähtärissä koska siellä maksaa vain 20 euroa ja se sisältää ihan kaiken. Ja tää saatanan pyörä pyörii aina vaan uudestaan ja uudestaan...
Tämä.

Kyseinen ryhmä on vienyt valitettavasti keskustelukulttuuria junnufutiksen osalta valovuosia taaksepäin, vaikka heidän käsityksensä asiasta on toinen. Innokkaiden Vili-Petterien isien ja äiskien loputon temmellyskenttä, jossa faktoista puhuminen loistaa poissaolollaan.
Snoopy

Poissa Poissa


Vastaus #4007 : 29.11.2018 klo 09:54:31

En enää itse kuulu noihin Facebook ryhmiin, ei vaan enää jaksa, niin kuin ei jaksa jatkuvaa omien palveluiden mainostamiseen ja sangen monimuotoisiin mielipiteisiin. Mutta vuosien saatossa on myös huomannut, että jankuttaminen jatkuu niin täällä kuin kentänkin laidalla, edelleen valitettavan usein heidän kauttaan jotka eivät ole päivittäisessä toiminnassa mukana kuin maksajan roolissa. Silloin tosin ihminen ajattelee olevansa velvoitettu tuomaan mielipiteensä julki mikäli maksaa palvelusta, aivan kuin jokin aika sitten eräs vanhempi huusi raivosta valmentajalle "että minä maksan sinun palkkasi, joten sinä teet niin kuin minä sanon"!
Mutta kun tämä olisikin palkkatyö suurimmalle osalle valmentajista. Mikäli päivätöitämme kritisoitaisi näin paljon, niin olisi täysin oikeutettua kyseenalaistaa omia ajatuksia sekä työnantajan toimintaa. Se olisi täysin uutta, että omalla alalla täysin ulkopuolinen tulisi sanomaan miten asiat tulisi tehdä. Koulutus sekä kokemus on äärimmäisen tärkeää ja olen aina koettanut puhua juuri kokemuksen puolesta. Tässä tuleekin se outo asia, että ne jotka ovat olleet tällä alalla mukana pitkään niin omaavat hyvin samankaltaisen ajatusmaailman. Tietenkin he myös näkevät ne ongelmat ja myös tässä mielessä ovat samankaltaisia, usein jopa ovat ongelmista samaa mieltä ulkopuolisten kanssa, mutta se miten heidän ja ulkopuolisten mielestä ne ongelmat ratkaistaan on hyvin harvoin samalla ajatuksen tasolla. Tässä tulee se suurin ero.

Jotenkin itselläni on usko siihen, että antamalla oikeille ihmisille aikaa ja resursseja, niin asiat saadaan kuntoon, mutta tietyssä mielessä tässäkin asiassa demokratia kääntyy itseään vasten, ihmiset tekevät päätelmät liian suppeiden näkökulmien, tietojen ja varsinkin olemattoman kokemuksen perusteella.
Jotenkin ei vaan enää jaksa vääntää, joten ehkä se nyt vaan täytyy sitten lopettaa.

-Snoopy-
Thalian

Poissa Poissa


Vastaus #4008 : 29.11.2018 klo 10:33:39

Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että vanhemmat ovat yleensä huonoimpia ihmisiä sanomaan, mikä heidän lapselleen on parasta. Se tarkastelu kun ei ole objektiivista ihan koskaan.
Metsän poika

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RoPS, TPV


Vastaus #4009 : 29.11.2018 klo 11:40:52

 Täällä menee keskustelu taas jonkun facebookryhmän keskustelun ja ymmärtämättömien vanhempien haukkumiseen.
 Ei ihme, etteivät ymmärrä, jos asiantuntijat puhuvat aidanseipäistä, kun vanhemmat on huolissaan aidoista.
 Rahat tulevat yhteiskunnalta ja vanhemmilta. Joten jos halutaan, että Snoopy saa käyttää ne miten tykkää, niin varmaan kannattaisi miettiä miten ajatuksen helvetin hyvin perustelee niille tyhmillekin, jotka redurssien käytöstä suureltaosin demokraattisesti kuitenkin päättävät. Vaatisi sitä että kuuntelee ja ymmärtää ajatukset sieltä taustalta, eikä pakota omaa ajatusta olkinukeille.

Jos tämä koonti onnistui, niin voidaan siirtyä siihen, että millä tavalla nuo reunaehdot saataisiin parhaalla tavalla täytettyä, jotta tasoryhmiä voitaisiin käyttää harjoittelun tukena.
Esimerkiksi näistä ei ole onnistuttu nytkään keskustelemaan, kun on jo menty siihen, kuinka vanhemmat on jossain facebookryhmässä tyhmiä, väärässä ja ällöjä.
Snoopy

Poissa Poissa


Vastaus #4010 : 29.11.2018 klo 13:36:14

Joten jos halutaan, että Snoopy saa käyttää ne miten tykkää, niin varmaan kannattaisi miettiä miten ajatuksen helvetin hyvin perustelee niille tyhmillekin, jotka redurssien käytöstä suureltaosin demokraattisesti kuitenkin päättävät. Vaatisi sitä että kuuntelee ja ymmärtää ajatukset sieltä taustalta, eikä pakota omaa ajatusta olkinukeille.

Eihän tässä ole mitään ongelmaa, koska näinhän tämä menee ja juuri niin kauan kuin tämä menee varsinkin kilpapuolella näin niin kauan edistystä ei tule. Sitä nyt on aivan turha lähteä edes yrittämään muuttaa. Itse maksan aikamoisia summia vuodessa poikani pelaamisesta, en silti, vaikka omasta mielestäni tätä jonkin verran ymmärränkin, niin silti mene lässyttämään isänä turhia asioita valmentajalle joka oikeasti koettaa saada tuon korttitalon pidettyä kasassa ja koettaa oikeasti kehittää pelaajia menestymään itse sekä joukkueena vuodesta toiseen paremmin. Olenko kaikesta samaa mieltä? En ole, mutta myös ymmärrän miksi valmentaja on ratkaisunsa tehnyt. Tämä on asia mikä kuitenkin monelta vanhemmalta puuttuu, käsitys ja ymmärrys miksi jokin asia koetetaan tehdä niin kuin se tehdään.

Toinen kasti on uudet valmentajat sekä harrasteryhmien valmentajat. Se että jollain on valmentajan status ei kerro vielä yhtään mitään. Ei sekään, että kuka on käynyt minkäkin koulutuksen, ei todellakaan vaikka olisi UEFA B taskussa. Kyse on nyt ja aina ihmisestä itsestään. Jokaisesta voi tulla hyvä valmentaja, jokainen valmentaja saattaa muuttua kyyniseksi paskaksi tai jokainen voi elää omaa intohimoaan tämän kautta, aivan kuin missä tahansa työelämässä.
Kuitenkin nyt ja aina, annan enemmän arvoa kokemukselle, työvuosille ja missä on kukin valmentanut. Samalla haluaisin velvoittaa kaikki vanhat kokeneet kehäketut valmentamaan aivan nappuloita mutta myös tuomaan kokemuksen tietoa uusille valmentajille. Se nyt vaan on niin, että melkein valmentaja kuin valmentaja on ensimmäisten vuosiensa aika tehnyt se kaikki samat virheet kuin muutkin ja nuo virheet tulisi saada minimoitua, siihen tarvitaan kokemusta.

-Snoopy-
Aaamatööri

Poissa Poissa


Vastaus #4011 : 29.11.2018 klo 13:48:49

Snoopy, itse aloittelevana valmentaja haluan kuullu mitä virheitä miten kannattaa välttää? Lyhyesti jos pystyy vastaamaan niin olisin kiitollinen jos jaksaisit vaivautua vastaamaan.
Lyhyen aikaa alottavian nappuloiden mukana pyöriessä on tullut huomattua että monen vuoden pelikokemuksesta juuri mitään hyötyä ole. Itse pidän tuossa hommassa haastellisimpina sitä että löydät harjoitteet joka osa alueella missä nappulat vetää täysillä.
Metsän poika

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RoPS, TPV


Vastaus #4012 : 29.11.2018 klo 14:11:43

Eihän tässä ole mitään ongelmaa, koska näinhän tämä menee ja juuri niin kauan kuin tämä menee varsinkin kilpapuolella näin niin kauan edistystä ei tule. Sitä nyt on aivan turha lähteä edes yrittämään muuttaa. Itse maksan aikamoisia summia vuodessa poikani pelaamisesta, en silti, vaikka omasta mielestäni tätä jonkin verran ymmärränkin, niin silti mene lässyttämään isänä turhia asioita valmentajalle joka oikeasti koettaa saada tuon korttitalon pidettyä kasassa ja koettaa oikeasti kehittää pelaajia menestymään itse sekä joukkueena vuodesta toiseen paremmin. Olenko kaikesta samaa mieltä? En ole, mutta myös ymmärrän miksi valmentaja on ratkaisunsa tehnyt. Tämä on asia mikä kuitenkin monelta vanhemmalta puuttuu, käsitys ja ymmärrys miksi jokin asia koetetaan tehdä niin kuin se tehdään.

Toinen kasti on uudet valmentajat sekä harrasteryhmien valmentajat. Se että jollain on valmentajan status ei kerro vielä yhtään mitään. Ei sekään, että kuka on käynyt minkäkin koulutuksen, ei todellakaan vaikka olisi UEFA B taskussa. Kyse on nyt ja aina ihmisestä itsestään. Jokaisesta voi tulla hyvä valmentaja, jokainen valmentaja saattaa muuttua kyyniseksi paskaksi tai jokainen voi elää omaa intohimoaan tämän kautta, aivan kuin missä tahansa työelämässä.
Kuitenkin nyt ja aina, annan enemmän arvoa kokemukselle, työvuosille ja missä on kukin valmentanut. Samalla haluaisin velvoittaa kaikki vanhat kokeneet kehäketut valmentamaan aivan nappuloita mutta myös tuomaan kokemuksen tietoa uusille valmentajille. Se nyt vaan on niin, että melkein valmentaja kuin valmentaja on ensimmäisten vuosiensa aika tehnyt se kaikki samat virheet kuin muutkin ja nuo virheet tulisi saada minimoitua, siihen tarvitaan kokemusta.

-Snoopy-


 Itse en kokemusta tässäkään asiassa nostaisi ylitse muiden asioiden. Kokemuksessakin vaikuttaa se, kuinka kokemansa osaa analysoida. Toisaalta sekään ei riitä, jos ei osaa pelaajille (ja junnuilla vanhemmille) ja kollegoille välittää tietoa, niin se tieto on ihan yhtä tyhjän kanssa. Ja toisaalta jos ei kokeneena osaa kuunnella muualta tulevia huolia ja ajatuksia, niin sopii epäillä, onko tuo oppimisprosessi sen pitkän uran aikanakaan ollut niin kovin hyvää.
 Breznevin ajalta ajatus, että yksi tietää mikä on parasta ja muiden on syytä olla hiljaa. Totta kai vanhempien pitäisi osata esittää ajatuksensa asiallisesti, mutta toisaalta kyllä valmentajankin pitäisi osata perustella toimintatapansa niin, että vanhemmat/pelaajat ne ymmärtävät. Sillähän tuosta ongelmastakin päästään. Ei liene kuitenkaan epäselvää kuka joukkueessa viimeisen sanan harjoittelusta ja peluutuksesta sanoo - sikäli kun joukkueessa päävalmentajana muiden antamalla mandaatilla pidetään.
 Itse olen siis enemmän sillä linjalla, että kokemus on täysin yliarvostettua. Ihminen voi toistaa samoja virheitä koko ikänsä.
 
 Rivelution olisi tervetullut junnuvalmennukseenkin.
svengi

Poissa Poissa


Vastaus #4013 : 29.11.2018 klo 15:25:59

Snoopy, itse aloittelevana valmentaja haluan kuullu mitä virheitä miten kannattaa välttää? Lyhyesti jos pystyy vastaamaan niin olisin kiitollinen jos jaksaisit vaivautua vastaamaan.


Jos teidän seurassa on valmennuspäällikkö, miksi et kysyisi häneltä ?

Olen valmentanut kolmessa eri seurassa, pks-seutu, ja valmennuspäälliköiden kanssa on tullut hyvin toimeen, sekä hyvää "sparrausapua" on myös näiltä instansseilta tullut saatua. Täällä jankutetaan "HJK, KäPa, Honka jne jne" mantraa, vaikka oman seuran piirissä saattaa olla myös osaavia sekä kokeneita valmentajia.
Aaamatööri

Poissa Poissa


Vastaus #4014 : 29.11.2018 klo 15:44:28

Jos teidän seurassa on valmennuspäällikkö, miksi et kysyisi häneltä ?

Olen valmentanut kolmessa eri seurassa, pks-seutu, ja valmennuspäälliköiden kanssa on tullut hyvin toimeen, sekä hyvää "sparrausapua" on myös näiltä instansseilta tullut saatua. Täällä jankutetaan "HJK, KäPa, Honka jne jne" mantraa, vaikka oman seuran piirissä saattaa olla myös osaavia sekä kokeneita valmentajia.

Kyllä, apuja olen saanut paljonkin seuran puolelta! Mutta minulla on tiedonkeruu vaihe menossa ja kaikkien tiedot on tervetulleita, myös muutkin saa jakaa mitä virheitä aloittelijan kannattaa välttää kun puhutaan alkupään junnuista, en halua ratsastaa yhden "mielipiteen" hevosena, mitä enemmän näkemyksiä sen parempi.
Snoopy

Poissa Poissa


Vastaus #4015 : 29.11.2018 klo 17:58:02

Mielelläni vastaan, ei todellakaan ole kyse siitä ja laitankin tähän alle asioita, mutta lupaan, että eniten saat aina irti siitä, jos sinulla on käytössä motivoitunut ja kokenut kolleega. Normaalisti tietenkin valmennuspäällikkö olisi tällainen, mutta usein heidän aikansa ei riitä tähän ja itse olen tullut siihen tulokseen, että muutama kerta kuukaudessa, edes kerta viikossa ei ole tarpeeksi. Aikoinaan kun itse aloitin valmentamisen, oli minulla vastuuvalmentajana henkilö joka jaksoi tuoda esille kerta toisensa jälkeen kuinka paljon pelaajat kärsivät huonosta valmennuksesta. Se tietenkään ei auttanut itse valmentamista ollenkaan ja olisin toivonut, että vastuuvalmentaja olisi jaksanut panostaa siihen opettamiseen eikä negatiivisten asioiden esille tuomiseen…
Olen aina ihmetellyt sitä, että jos työelämässä tehdään suunnitelmia "urapolun" saamiseksi, niin sanokaa seura missä tätä tehtäisiin meillä? Voin taata, että minun seurani on iso, eikä siellä todellakaan ole koskaan kukaan edes kysynyt, että mitä minä haluan tulevaisuudelta ja mihin haluan edetä. Aina tehdään vuosi - pari vuotta sopimusta kerrallaan ja luotetaan, että kyllä se jatkaa senkin jälkeen, mutta itse toivoisin saavani tietää omat suunnitelmat paljon pidemmälle. Tämä on iso asia joka eroaa oikeasta työmaailmasta. Ihminen on vaan sellainen, että se haluaa saada tietoonsa tulevaisuuden mahdollisimman hyvin, ainakin jotkut meistä.

Valmentamisen suurimpia kompastuskiviä on kiire. Pyritään tekemään asiat valmiiksi nyt ja heti, vaikka kaikelle oppimisille tulee antaa aikaa. Oli kyseessä mikä tahansa urheilulaji, niin itse oppiminen tapahtuu pitkälti vasta tapahtuman jälkeen. Oppiminen on toistoja ja toistoja, mutta kun keho ja mieli on tarpeeksi ottavaisessa tilassa alkaa oppiminen menemään perille. Uusi asia voidaan ”ymmärtää” ilman että se sisäistetään. Taktisella puolella tämä on hyvinkin tuttua. Tilanteen jälkeen kysyttäessä pelaajalta hän tietää oikean vastauksen vaikka onkin tehnyt asian eri tavalla. Itse tekeminen opitaan nopeasti, mutta jotta siitä tulee ”tiedostamaton kehon toiminta” tulee toistojen määrä olla suuri.
Kiireen ongelma on juuri siinä, että ei anneta aikaa pelaajien oppia asioita läpi.

Ammattitaitoinen kausisuunnitelma on tärkeä. Se kertoo miksi jotain harjoitellaan ja mihin se johtaa (jos johtaa) sekä mitä tulee seuraavaksi. Mutta ennenkaikkea mihin missäkin jaksossa perehdytään. Kaikkien on helpompi toimia kun meillä on selkeä polku. Harjoittelussa ei voi/saa tulla tilannetta, jossa pelaaja kokee tekevänsä asioita jotka ovat irrallaan syystä miksi ne tehdään. Esimerkiksi jos harjoitellaan peruspelaamista ja peleissä vaaditaan vastahyökkäyksiä, seuraavassa jaksossa harjoitellaan puolustamista ja vaaditaan murtopalloja. Tämä kuulostaa liioitellulta, mutta on monessa tapauksessa totta. Kausisuunnitelma kertoo harjoittelu sekä pelilliset tavoitteet kussakin jaksossa. Esimerkiksi pidetään yhdessä jaksossa hyökkäystä yllä koko jakson ajan ja opetellaan miten murtaudutaan ja avataan peliä etenemällä alue kerrallaan. Vaikka ohjaan vain hyökkäämistä, niin myös puolustus oppii koko ajan tiedostamattomasti. Seuraavassa jaksossa harjoitellaan ensimmäinen puolikas jakso korkeaa prässiä ja tilanteenvaihtoa riiston jälkeen, jakson toinen osio on vastahyökkäyksiä ja hyökkäämistä joukkueena. Kolmannessa jaksossa jälleen keskitytään koko jakson ajan hyökkäämiseen (1v1, 2v2, 3v3 ja 5v5 tasavoimilla) ja peruspelaamiseen (pallo joukkueella). Kaikki tekeminen jatkuu aina edellisestä ja vie pelaajaa sitä kohti, että hän etenee kohti pelaajaa, joka osaa toimia mahdollisimman monessa joukkueellisessa tilanteessa.

Seuran puolelta on tullut tietenkin alkuun kausisuunnitelma pohja, tavoitteet, pelitavat ja aineisto, mutta minulla kausisuunnitelma excel siirtyy mukana vuodesta toiseen niin, että täydennän sitä uusilla positiivisilla asioilla ja poistan turhaa tai huonoa. Olen sitten 8v8 tai 11v11 valmentaja, niin kausisuunnitelma pysyy samana, koska pelipaikat itsessään löytyvät molemmista ja kun olen ollut 8v8 joukkueessa, niin jätän kausisuunnitelmasta pois vain ne opeteltavat asiat mitä ei kentältä löydy. Tärkein työkalu onkin se, että hyvää toistetaan eikä niin, että joka vuosi kausi ajatellaan aina uudelleen. Oma suunnitelma karttuu kokoajan ja se vain muokataan joukkueen mukaan. Peliryhmityksiä on vain kaksi ja se valitaan sen mukaan mitä pelaajia on joukkueessa, tässä asiassa poikkean seuran linjasta, koska kumpikaan peliryhmitys ei ole sama kuin seuran valitsema, mutta nämä toimivat omaan peluuttamiseeni paremmin, koska pelilliset ajatukset pyörivät tietyissä asioissa.

Itselläni jakson aiheet itsessään ovat hyvin suppeat ja olen siirtynyt pitkälti (vanhemmat ikäluokat) pelipaikkakohtaiseen opettamiseen. Pelaajat itsessään eivät sitä juurikaan huomaa, vaan heille harjoitukset räätälöidään niin, että kaikki tapahtuu omassa ryhmässään. Itse olen vakaasti sen kannalla, että kun pelaaja alkaa lähestyä aikuisuutta, tulee jäljellä oleva harjoitteluaika keskittää pelaajan vahvuuksiin ja pelipaikkaan. Minulla pelaajat harjoittelevat n. 2/3 omia pelipaikan harjoituksia, eli hyökkäysharjoituksissa on hyökkääjät ja puolustajat ovat hyökkäysharjoituksissa puolustamassa. Keskikentän pelaajat harjoittelevat paljon pallonpitoa ja pienessä tilassa pelaamista. Näihin harjoituksiin osallistuvat topparit ja laitapakit. Laitapakit ja laitalinkit tekevät paljon hyökkääviä harjoituksia… jne..
Kun mennään pienempiin nyansseihin, eli esimerkiksi 1v1 murtaviin harjoituksiin tulee ylemmät kk pelaajat mukaan ja kun harjoitellaan isoja murtopalloja on alemmat kk pelaajat ja topparit mukana jne…
Paperilla kaikki toimii täydellisesti, paljon joudutaan soveltamaan…

Mutta ennenkaikkea tahdon aina sanoa valmentajille jotka lähtevät tähän mukaan, että seuraa muiden harjoituksia, pidä vihkoa aina mukana ja tulkitse (opettele) miksi joku tekee mitäkin. Se että toistetaan asioita kopioimalla ei vie omaa oppimista eteenpäin, se että oppii soveltamaan sitä omaan joukkueeseen on jo oppimista. Piirrän kaiken mielenkiintoisen ylös ja pyrin näkemään sen harjoituksen pelikentällä. Jokaisessa harjoituksessa on itse nähtävä ketkä siinä tekevät harjoitusta ja miksi. Itse puhun/kysyn pelaajilta hyvin usein miksi me teemme tätä ja ketä tässä on mukana, ketä ovat pelaajat harjoituksen ympärillä (kuvitteelliset). Pelaajan, mutta myös valmentajan täytyy visualisoida itse tapahtuma.

Tähän voisi kirjoittaa vaikka mitä, mutta omasta toiminnasta kaikki lähtee loppujen lopuksi eteenpäin…

-Snoopy-
Snoopy

Poissa Poissa


Vastaus #4016 : 29.11.2018 klo 18:01:00

Kyse on nyt ja aina ihmisestä itsestään. Jokaisesta voi tulla hyvä valmentaja, jokainen valmentaja saattaa muuttua kyyniseksi paskaksi tai jokainen voi elää omaa intohimoaan tämän kautta, aivan kuin missä tahansa työelämässä.
-Snoopy-


Itse en kokemusta tässäkään asiassa nostaisi ylitse muiden asioiden. Kokemuksessakin vaikuttaa se, kuinka kokemansa osaa analysoida....

Kyllä, kokemus on mielestäni tärkein asia, mutta jokainen valmentaja on oma yksilönsä ja kokemuksesta ei ole mitään hyötyä mikäli ihmisenä valmentaja ei ole oikeanlainen... Ei tästä varmaan tarvitse vääntää?

-Snoopy-
joks11

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Rakennusliike M. Seppälä Oy


Vastaus #4017 : 29.11.2018 klo 21:24:32

Tämä.

Kyseinen ryhmä on vienyt valitettavasti keskustelukulttuuria junnufutiksen osalta valovuosia taaksepäin, vaikka heidän käsityksensä asiasta on toinen. Innokkaiden Vili-Petterien isien ja äiskien loputon temmellyskenttä, jossa faktoista puhuminen loistaa poissaolollaan.

Moikka!

Mainitun ryhmän yhtenä ylläpitäjänä kerron mielelläni myös ylläpitoporukan kannan ryhmän olemassaolon tarkoitukseen. Mielellään toki otetaan vastaan kehitysideoitakin.

Ryhmähän ei edes ole mikään jalkapalloammattilaisten kokoontumispaikka, vaan ihan tavallisten futisvanhempien keskustelualue. Ei siellä ole tarkoituskaan käydä järin syvällisesti läpi mitään seurojen valmennuslinjojen sisältöjä ja peluutussääntöjä ja muuta sellaista.

Me lähinnä karsitaan henkilökohtaisuuksiin menemiset ja pahin offtopic, mutta muilta osin ryhmän jäsenet itse muokkaavat ryhmän itsensä näköiseksi. Moderoinnin vähyydestä on ollut palstalla keskustelua paljonkin, mutta ollaan koettu että ryhmän on ihan hyvä olla melko vapaa.

Joku "Futiskoutsit" ehkä sopivampi ryhmä jos valmennuskeskustelu kiinnostaa, tai sit noita joitain ulkomaisia ryhmiä kannattaa seurata jos treenipankin kasvattaminen on mielessä. Twitterissäkin kannattaa kuplautua futisväen kanssa ja jättää öyhötysaiheet ja feminismitappelut muihin someihin. Suora ja asiallinen lajikeskustelu ei mielestäni ole nykypäivän Facebookissa vaan kovin hedelmällistä. Hyvänä esimerkkinä tuo Kasiysin seurakoordinaattori/valkun avautuminen oman seuran ehkä parhaasta junnuvalkusta. Ei oikeat laji-ihmisetkään pysty asialliseen keskusteluun juurikaan kun kyse on FB:stä. Tiedä sitten miksi.

Mitään keskusteluahan tuollainen ryhmä tuskin ihmeemmin lisää. Kunhan vain tuo sen kaikkien nähtäville.
Sope

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: KemPa


Vastaus #4018 : 29.11.2018 klo 22:52:07

Sivuhuomiona: tuon Futiskoutsit FB-ryhmän iso osa on nykyään muutaman tyypin mainostusta omista kurssijutuistaan. Mukavaa, että futiksesta on löytynyt ammatti, mutta harmi ettei seurat tai liitto pysty tuota ammattia tarjoamaan vaan pitää tehdä tuollaisia konsultointihommia. Tuota on sitten niin paljon tuossakin ryhmässä tuota mainostusta, että tulee todella ärsyttävä olo.
joks11

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Rakennusliike M. Seppälä Oy


Vastaus #4019 : 30.11.2018 klo 09:53:49

Sivuhuomiona: tuon Futiskoutsit FB-ryhmän iso osa on nykyään muutaman tyypin mainostusta omista kurssijutuistaan. Mukavaa, että futiksesta on löytynyt ammatti, mutta harmi ettei seurat tai liitto pysty tuota ammattia tarjoamaan vaan pitää tehdä tuollaisia konsultointihommia. Tuota on sitten niin paljon tuossakin ryhmässä tuota mainostusta, että tulee todella ärsyttävä olo.
Futiskoutsit-ryhmässä olevan vain "luen mutta en kirjoita"-jäsenenä, eli tässä ei ole tarkoitus puolustella sitä mitenkään.

Selasin ryhmää, ja kyllä aika pitkään sai scrollata ennen kuin tuo Kemppisen Kärkijoukko-mainos tuli vastaan. Pidemmälle en selannut, mutta tuo oli ensimmäinen "oma kurssijuttu". Ehkä ryhmä on muuttunut siitä kun olet viimeksi vilkaissut sitä?

Tyhmän hiljainen ryhmähän se kyllä on, mutta mielestäni tässä kuluneen vuoden aikana aktivoitunut hieman, joten suunta on parempaan.
Jortsukka

Poissa Poissa


Vastaus #4020 : 04.12.2018 klo 15:37:22

Suomalaisten osalta SHA KV-turnaukset tältä talvelta jo 2/3 ohitse(vielä 04 jäljellä ensi sunnuntailta alkaen). Paras suomalainen seura molemmissa ikäluokissa oli Ilves. 06:ssa Ilves 3:s ja voitti pronssipelissä Shamrockin rankkareilla. 05:ssa Ilves hävisi pronssipelin Brightonille rankkareilla. Molemmissa ikäluokissa finaalissa oli Midtjylland ja Vitesse. Veikkaan että myös 04:ssa tuo tulee olemaan lähellä. Suomalaisten järjestys tullee olemaan vähän eri. Ainakin aiempien kausien perusteella HJK ja KäPa ovat olleet varsin vahoja.

Vilkaisin sitä "toistafoorumia" mistä täälläkin puhuttiin. Siellä eräs kirjoittaja kirjoitteli miten kauheaa kuinka suomalaiset on paljon Midtjyllandia jäljessä, hitaampia, jne. Jutellut aika paljonkin varsinkin Midtjyllandista monien kanssa ja tuntuu että esim. tuolla kirjoittajalla ei ole mitään hajua miten Midtjylland toimintaa pyörittää. Sillä on käsittääkseni yli 130 yhteistyöseuraa, sen lisäksi yli 10 scouttia pelkästään Tanskassa, jonka lisäksi sillä on ulkomailla akatemia Nigeriassa, jne. Tuolla oli 06:n mukana pari pelaajaa Norjasta. Eli jos vertaillaan vaikka Ilvekseen joka oli paras suomalaisista, niin kyse on täysin eri tason toiminnasta. Midtjylland jo alkuvaiheessa valitsee pelaajansa noin 1500-2000 pelaajan joukosta(arvio tuon yhteistyöseuratoiminnan perusteella). Niistä siis valitaan 20 pelaajaa. Tämän lisäksi sinne tulee kokoajan uusia pelaajia ensin ympäri Tanskan, sitten ympäri Pohjoismaiden ja lopulta vielä sieltä Afrikasta. Ilveksen tapauksessa veikkaan että esim. tuossa 05 ikäluokassa alunperin ryhmä on valittu noin 50 pelaajasta, jonka jälkeen uusia pelaajia tulee vain muutamia prosentteja lisää vuosittain.

Vitessellä ei ole niin montaa yhteistyöseuraa, mutta siellä myös pelaajavaihtuvuus on kovaa. Noin 20 pelaajan ryhmä, johon tulee vuosittain se 4-5 uutta poikaa lisää. Ja homma menee vielä niin aina, että ne uudet pojat tulevat sinne keskivaiheille/kärkipäähän ja hännästä lähtee pois.

Suomessa ainoastaan PK-seudulla pystytään edes vähän vastaavaan malliin. Siis siihen, että pelaajia tulee aivan sinne kärkipäähänkin vuosittain uusia. HJK varmaan tästä paras esimerkki. Kuitenkin HJK:kin massa mistä pelaajat valitaan ja miten uusia pelaajia saadaan on todella kaukana tuosta mitä se on esim. Midtjyllandilla.

On siis jopa ihmeellistä että esim. Ilves pystyi vaikka 05:ssa haastamaan Midtjyllandin, koska siihen ei pitäisi olla mitään järkevää syytä kun resurssiero on niin valtava. Toki samalla sanottava että jos vain resursseista olisi kiinni niin HJK:n pitäisi voittaa kaikissa junioreissa joka vuosi ELL...

Mutta palatakseni aiheeseen, niin huomaa kyllä hyvin ettei monilla täällä tai muulla meuhkaavilla ole mitään käsitystä kuinka kilpailtua, kuinka organisoitua ja kuinka isoilla resursseilla maailmalla toimitaan. Täällä puhutaan että liikaa kilpailua. Samaan aikaan tosiaan Midtjyllandilla on se 2000 pelaajaa mistä valitaan 20, vuosittain tulee kokoajan lisää ja lisää pelaajia ulkopuolelta. Samoin puhutaan tasoryhmistä. Maailmalla niitä ei käytetä, koska kaikilla on tasojoukkueet. Ei esim. Vitessessä koskaan pelaisi samaan aikaan se vuosia harjoitellut ja vähän palloa kärkkärillä tökkivä samaan aikaan.

Suomessa isoimmat ehdotukset ovat olleet:

1) lopetaan tasoryhmät
2) Harrastetaan 15-vuotiaaksi ja sitten aloitetaan tosissaan toiminta
3) Harrastetaan mahdollisimman monessa seurassa mahdollisimman montaa lajia

Näistä mitään ei edes käsitteenä ole ns. jalkapallokulttuurimaissa. Olli Orvasto taisi Saksan reissulla hyvin sanoa "kysyin onko meidän akatemiassa paljon kahden lajin harrastajia?" Akatemian johtaja ei ymmärtänyt kysymystä, mietti hetken ja vastasi "oli meillä joku vuosi joku joka soitti pianoa".

Ja ei, en sano että meidän kannattaa kopioida muiden maiden malleja suoraan, mutta täysin absurdeja ajatuksia että pelaajat kehittyisivät paremmin ilman tasoryhmiä/joukkueita. Epätasaisissa peleissä, harjoituksissa, jne.

edit: tästä vielä tulokset https://www.eerikkila.fi/valmennuskeskus/sha-jalkapallo/events-turnaukset/sha-international-winter-tournament-2018-results/
« Viimeksi muokattu: 04.12.2018 klo 17:22:24 kirjoittanut Jortsukka »
Baggio_

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ilves, Arsenal


Vastaus #4021 : 04.12.2018 klo 17:48:15

Suomalaisten osalta SHA KV-turnaukset tältä talvelta jo 2/3 ohitse(vielä 04 jäljellä ensi sunnuntailta alkaen). Paras suomalainen seura molemmissa ikäluokissa oli Ilves. 06:ssa Ilves 3:s ja voitti pronssipelissä Shamrockin rankkareilla. 05:ssa Ilves hävisi pronssipelin Brightonille rankkareilla. Molemmissa ikäluokissa finaalissa oli Midtjylland ja Vitesse. Veikkaan että myös 04:ssa tuo tulee olemaan lähellä. Suomalaisten järjestys tullee olemaan vähän eri. Ainakin aiempien kausien perusteella HJK ja KäPa ovat olleet varsin vahoja.

Vilkaisin sitä "toistafoorumia" mistä täälläkin puhuttiin. Siellä eräs kirjoittaja kirjoitteli miten kauheaa kuinka suomalaiset on paljon Midtjyllandia jäljessä, hitaampia, jne. Jutellut aika paljonkin varsinkin Midtjyllandista monien kanssa ja tuntuu että esim. tuolla kirjoittajalla ei ole mitään hajua miten Midtjylland toimintaa pyörittää. Sillä on käsittääkseni yli 130 yhteistyöseuraa, sen lisäksi yli 10 scouttia pelkästään Tanskassa, jonka lisäksi sillä on ulkomailla akatemia Nigeriassa, jne. Tuolla oli 06:n mukana pari pelaajaa Norjasta. Eli jos vertaillaan vaikka Ilvekseen joka oli paras suomalaisista, niin kyse on täysin eri tason toiminnasta. Midtjylland jo alkuvaiheessa valitsee pelaajansa noin 1500-2000 pelaajan joukosta(arvio tuon yhteistyöseuratoiminnan perusteella). Niistä siis valitaan 20 pelaajaa. Tämän lisäksi sinne tulee kokoajan uusia pelaajia ensin ympäri Tanskan, sitten ympäri Pohjoismaiden ja lopulta vielä sieltä Afrikasta. Ilveksen tapauksessa veikkaan että esim. tuossa 05 ikäluokassa alunperin ryhmä on valittu noin 50 pelaajasta, jonka jälkeen uusia pelaajia tulee vain muutamia prosentteja lisää vuosittain.

Vitessellä ei ole niin montaa yhteistyöseuraa, mutta siellä myös pelaajavaihtuvuus on kovaa. Noin 20 pelaajan ryhmä, johon tulee vuosittain se 4-5 uutta poikaa lisää. Ja homma menee vielä niin aina, että ne uudet pojat tulevat sinne keskivaiheille/kärkipäähän ja hännästä lähtee pois.

Suomessa ainoastaan PK-seudulla pystytään edes vähän vastaavaan malliin. Siis siihen, että pelaajia tulee aivan sinne kärkipäähänkin vuosittain uusia. HJK varmaan tästä paras esimerkki. Kuitenkin HJK:kin massa mistä pelaajat valitaan ja miten uusia pelaajia saadaan on todella kaukana tuosta mitä se on esim. Midtjyllandilla.

On siis jopa ihmeellistä että esim. Ilves pystyi vaikka 05:ssa haastamaan Midtjyllandin, koska siihen ei pitäisi olla mitään järkevää syytä kun resurssiero on niin valtava. Toki samalla sanottava että jos vain resursseista olisi kiinni niin HJK:n pitäisi voittaa kaikissa junioreissa joka vuosi ELL...

Mutta palatakseni aiheeseen, niin huomaa kyllä hyvin ettei monilla täällä tai muulla meuhkaavilla ole mitään käsitystä kuinka kilpailtua, kuinka organisoitua ja kuinka isoilla resursseilla maailmalla toimitaan. Täällä puhutaan että liikaa kilpailua. Samaan aikaan tosiaan Midtjyllandilla on se 2000 pelaajaa mistä valitaan 20, vuosittain tulee kokoajan lisää ja lisää pelaajia ulkopuolelta. Samoin puhutaan tasoryhmistä. Maailmalla niitä ei käytetä, koska kaikilla on tasojoukkueet. Ei esim. Vitessessä koskaan pelaisi samaan aikaan se vuosia harjoitellut ja vähän palloa kärkkärillä tökkivä samaan aikaan.

Suomessa isoimmat ehdotukset ovat olleet:

1) lopetaan tasoryhmät
2) Harrastetaan 15-vuotiaaksi ja sitten aloitetaan tosissaan toiminta
3) Harrastetaan mahdollisimman monessa seurassa mahdollisimman montaa lajia

Näistä mitään ei edes käsitteenä ole ns. jalkapallokulttuurimaissa. Olli Orvasto taisi Saksan reissulla hyvin sanoa "kysyin onko meidän akatemiassa paljon kahden lajin harrastajia?" Akatemian johtaja ei ymmärtänyt kysymystä, mietti hetken ja vastasi "oli meillä joku vuosi joku joka soitti pianoa".

Ja ei, en sano että meidän kannattaa kopioida muiden maiden malleja suoraan, mutta täysin absurdeja ajatuksia että pelaajat kehittyisivät paremmin ilman tasoryhmiä/joukkueita. Epätasaisissa peleissä, harjoituksissa, jne.

edit: tästä vielä tulokset https://www.eerikkila.fi/valmennuskeskus/sha-jalkapallo/events-turnaukset/sha-international-winter-tournament-2018-results/

Amen. 136 yhteistyöseuraa on Midtjyllandilla
nozick

Poissa Poissa


Vastaus #4022 : 04.12.2018 klo 19:40:43

Ja ei, en sano että meidän kannattaa kopioida muiden maiden malleja suoraan, ...
Kopiointi ei tosiaankaan onnistu. Isot jalkapallomaat pystyvät toimimaan kuten yllä kuvattiin, koska niitä pikkuseuroja on satoja, ja niissä kaikissa on paljon innokkaita pelaajia. On siis massaa josta voi seuloa niitä timantteja. Meillä ei ole vastaavaa massaa, vaan parhaat on pitkälti seulottu alueiden kärkiseuroihin jo kymmenen vanhana, tai jos ei ole niin ne pikkuseuroissa pelailevat timantit onnistutaan pilaamaan esim. heikolla valmennuksella.

Meidän pitää siis kehittää toimintaa omista lähtökohdista käsin ja yksi kehityskohta on nimenomaan se, että meidän pitää kasvattaa sellaisten pelaajien lukumäärää jotka satsaavat jalkapallon harjoitteluun paljon aikaa ja energiaa ja saavat siihen harjoitteluunsa osaavaa valmennusta.

Tältä osin kaikki pelaa -ohjelma tunnisti ihan oikean kehityskohteen vaikka toimenpiteet ei ihan osuneetkaan kohdalleen.
Jortsukka

Poissa Poissa


Vastaus #4023 : 04.12.2018 klo 21:08:36

Kopiointi ei tosiaankaan onnistu. Isot jalkapallomaat pystyvät toimimaan kuten yllä kuvattiin, koska niitä pikkuseuroja on satoja, ja niissä kaikissa on paljon innokkaita pelaajia. On siis massaa josta voi seuloa niitä timantteja. Meillä ei ole vastaavaa massaa, vaan parhaat on pitkälti seulottu alueiden kärkiseuroihin jo kymmenen vanhana, tai jos ei ole niin ne pikkuseuroissa pelailevat timantit onnistutaan pilaamaan esim. heikolla valmennuksella.

Meidän pitää siis kehittää toimintaa omista lähtökohdista käsin ja yksi kehityskohta on nimenomaan se, että meidän pitää kasvattaa sellaisten pelaajien lukumäärää jotka satsaavat jalkapallon harjoitteluun paljon aikaa ja energiaa ja saavat siihen harjoitteluunsa osaavaa valmennusta.

Tältä osin kaikki pelaa -ohjelma tunnisti ihan oikean kehityskohteen vaikka toimenpiteet ei ihan osuneetkaan kohdalleen.

Samaa mieltä ongelmista. Tosin en kyllä allekirjoita tuota että parhaat on kärkiseuroissa, ainakaan koko maassa. Sen sijaan samaa mieltä siitä, että ne "timantit" onnistutaan pilaamaan huonolla valmennuksella.

Kuitenkin ratkaisu ongelmaan ei voi olla(se mitä täälläkin ehdotettu ja Kaikki Pelaa oli):

1) Että parhaat/innokkaimmat eivät saisi parasta valmennusta
2) Parhaat/innokkaimmat eivät saisi kovinta haastetta
3) Parhaat/innokkaimmat eivät joutuisi kilpailemaan päästäkseen eteenpäin
4) Parhaat/innokkaimmat eivät harjoittelisi paljon omalla ajalla pallon kanssa

Niin kauan kun hyviä valmentajia on liian vähän, innokkaita pelaajia on liian vähän, jne. niin ainoa järkevä malli on keskittää valmennusta ja kilpailua niille joilla on oikeasti motivaatio mennä eteenpäin. Samalla kuitenkin kehittäen jatkuvasti kaikkien valmennusta. Nythän esim. seurat pitävät väkisin kiinni niistä parhaista pelaajistaan, vaikka eivät pysty tarjoamaan laadukasta valmennusta. Tämä sen takia että voitetaan jotain pelejä. Tai puhutaan siitä että ei kenestäkään tiedä mitä siitä tulee lopulta. Ei varmasti tiedä, mutta jos pelaajalla ei ole motivaatiota harjoitella täysillä ja tehdä omalla ajalla harjoittelua, niin silloin tietää ettei hänestä huippua tule.

Toivottavasti seurojen palloliiton myötä ymmärretään seurojen tärkeä profiloitua. Sitä kautta päästään tilanteeseen missä ns. isompien seurojen vastuu ja mahdollisuudet kehittää pienempiä paranisi. Ainoa järkevä johtopäätös kun isoissa seuroissakin tulisi olla, että ilman pienten kehittymistä eivät isotkaan kehity paremmiksi.
Thalian

Poissa Poissa


Vastaus #4024 : 04.12.2018 klo 21:52:11

Toivottavasti seurojen palloliiton myötä ymmärretään seurojen tärkeä profiloitua. Sitä kautta päästään tilanteeseen missä ns. isompien seurojen vastuu ja mahdollisuudet kehittää pienempiä paranisi. Ainoa järkevä johtopäätös kun isoissa seuroissakin tulisi olla, että ilman pienten kehittymistä eivät isotkaan kehity paremmiksi.

Tässä pitäisi vain niiden isojen kilpaseurojen näyttää esimerkkiä ja oikeasti profiloitua kilpaseuroiksi. Ei nimittäin ole oikein hedelmällinen lähtökohta yhteistyölle, että yksi seura imuroi pelaajia muista sillä se lähinnä näivettää niitä pienempiä seuroja. Jos siis tilanne olisi oikeasti se, että se alueen kilpaseura myös ohjaisi pelaajia niihin pienempiin seuroihin, niin yhteistyö onnistuisi varmasti paremmin. Ongelmana on kuitenkin raha: Ilman niitä "haastajia" ei massaa ole riittävästi jotta voitaisiin palkata täysipäiväistä henkilökuntaa ja ilman palkollisia laatu kärsii ja sitten ei enää ollakaan alueen paras. Mulla ei oikein ole tähän mitään selkeää ratkaisua.

Toki yksi mahdollisuus olisi myös siinä, että jotkut seurat profiloituvat selvästi puhtaaksi harrasteseuraksi, josta ei ole tarkoitustaan päästä ammattilaiseksi. Ehkä tätä ongelmaa pitäisi siis lähteä ratkomaan tästä suunnasta?

 
Sivuja: 1 ... 160 [161] 162 ... 272
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa