Ja tätäkö pitäisi ihannoida?
Ainakaan Suomessa ei ole yhtään seuraa, jossa tämä olisi vaihtoehto.
Toki olisi kiva ottaa selvää kuinka pitkillä soppareilla U10 pelaajat ovat kiinnitetty. Jos kehitystä ei tapahdu niin jalostetaan ryhmää vaihtamalla tarvittaessa pelaaja(t).
Kun ryhmä koko on näin pieni niin lopulta ne jotka liittyvät myöhemmin mukaan menestyvät parhaiten. Näin esimerkiksi Saksassa. Kuitenkin jos Malmön pelaajista joku menestyy niin kehutaan systeemiä.
Itseasiassa Saksassakin U14-15 vaiheessa ns. eliitti akatemioissa oli jo yli 50% pelaajista jotka lopulta "pääsivät lävitse". U10-11 vaiheessa jo n. 20% pelaajista on ns. "Eliiti akatemioissa" joista tulee Bundesliiga 1 tai Bundesliiga 2 pelaajia(Bundesliiga 2 vähän ylitse 20% ja Bundesliiga 1 vähän alle 20%). Eli 80% tulee enää muualta, U12-13 vaiheessa tuo on jo 40%.
Missään en sanonut että sitä pitäisi mitenkään erityisesti ihannoida, vaan ainoastaan totesin mikä totuus on Ruotsissa, kun täälläkin saanut lukea siitä miten Ruotsissa ei ole tasoryhmiä, ei joukkueita, jne. Todellisuudessahan siellä palloliitto on mennyt Suomen vanhaan "kaikki pelaa" malliin, mutta seurat taas vetävät ihan omaa linjaansa.
En sano missään että mikä on ihannoitavaa tai mikä on oikea malli, mutta on hyvä tiedostaa miten asiat oikeasti menevät maailmalla. Kilpailu on kovaa ja jatkuvaa. Suomalaiselle pelaajalle on tämä se vaikein asia(temmon lisäksi) sopeutua kun menee maailmalle. Täällä kun ei saa kilpailla missään tai mistään. Samalla vielä ns. tähtipelaajat pääsevät Suomessa aivan liian helpolla. Niin kauan kun Suomessa puhutaan näistä "Espanjassa on reenit vain 3 kertaa viikossa, joten meille riittää 2" tai "mitä enemmän on lajeja mitä harrastaa sitä parempi futaaja tulee", niin mitään edistystä ei tapahdu. Kun nyt Saksan otit esiin. niin muistutan Sakasta tämän:
https://www.eerikkila.fi/monipuolisuus-vai-monilajisuus-miten-jalkapalloilussa-voi-paasta-huipulle/ missä puhutaan mm.:
"Maajoukkuepelaajilla ja 1st Bundesliigapelaajilla oli amatöörejä enemmän omatoimista jalkapallon pelaamista lapsuusvaiheessa. Ohjatun jalkapalloharjoittelun määrässä oli eroja vasta 15 ikävuoden jälkeen, jolloin maajoukkuepelaajat ja etenkin 1st Bundesliigapelaajat harjoittelivat enemmän jalkapalloa ohjatusti."
Ja "Maajoukkuepelaajilla oli nuoruusvaiheessa enemmän muiden lajien harjoittelua kuin amatööreillä ja 1st Bundesliigapelaajilla. Muiden lajien harjoitusmäärät olivat kuitenkin pieniä verrattuna jalkapallon harjoitusmääriin. Jalkapalloa omatoimisesti ja ohjatusti harjoiteltiin 15–18 vuoden iässä keskimäärin 350 kertaa vuodessa kun taas muita lajeja omatoimisesti ja ohjatusti harjoiteltiin vastaavassa iässä keskimäärin 60 kertaa vuodessa."
Kun asiaa on tutkittu paljon, niin olisi hienoa jos tällä(kin) foorumilla lopetettaisiin paskan jauhanta ja keskityttäisiin olennaisiin kysymyksiin. Nämä ovat mielestäni:
1) Miten taata ympärivuotisesti riittävät olosuhteet harjoitella jalkapalloa koko maassa(ei vain pk-seutu)-> jokaiselle pelaajalle mahdollisuus omatoimiseen ja joukkueharjoitteluun ympärivuotisesti
2) Miten taata riittävän hyvä valmennus ympäri Suomen riippumatta seurasta missä aloitat-> meidän pitäisi saada ruohonjuuritasolle aloittavat ikäluokat toimimaan kaikissa seuroissa riittävän hyvin (harjoituksiin riittävä määrä pallokosketuksia, mieluiten oikealla tekniikalla ja riittävä tempo)
3) Miten takaamme että pelaajat liikkuvat ja urheilevat monipuolisesti (tässä korostan liikkumista muuten kuin ohjatussa ympäristössä-> kuinka paljon lapsi istuu autossa)
4) Miten takaamme pelaajalle sopivan haasteen eri kehitysvaiheissa (Suomi on pieni maa, meillä on vähän pelaajia suhteessa muuhun maailmaan-> meidän pitää pystyä tukemaan mahdollisimman paljon kaikkia innokkaita pelaajia). Suomi voisi saada kilpailuetua sillä että meillä huomioitaisiin paremmin esim. fyysisesti kehityksessä jäljessä olevat tai myöhemmin syntyneet pelaajat
5) Miten pystymme kasvattamaan pelaajaa kokonaisvaltaisesti kohti huippua-> meidän parhaat pelaajat pääsevät liian helpolla-> miten saada riittävä haaste heille
6) Miten saada kaikkiin seuroihin ymmärrys siitä että tavoite on kehittää pelaajia ei voittaa yksittäisiä otteluita/turnauksia-> pelaajilla selkeä polku eri vaiheissa eri seuroissa
7) Miten pystyisimme taloudellisesti tukemaan urheilullisesti lahjakkaita ja innokkaita pelaajia jotta emme menetä näitä kustannusten takia
Miten saamme perheet ymmärtämään että mitä vaaditaan jos huipulle halutaan-> riittävä tuki pelaajalle(samalla riittävä jalat maassa mentaliteetti)
9) Mitä asioita haluamme meidän pelaajien osaavan kun tulevat aikuisiksi. Mitkä ovat ne "suomalaisen pelaajan" asiat. Esim. hyvä joukkuehenki, riittävän hyvät tekniset ominaisuudet, riittävän hyvä pelinymmärtäjä ja hyvä urheilija. Nyt meillä näistä ei täyty kuin ehkä tuo ensimmäinen. Olemme teknisesti, fyysisesti ja varsinkin pelikäsityksellisesti valtavasti jäljessä huippumaita. Ja koskaan emme pysty tuottamaan valtavaa määrää pelaajia jotka ovat kv-tasolla riittävän hyivä, mutta silti voisimme nostaa määrää nykyisestä selvästi
10) Miten saada seurat oikeasti tekemään yhteistyötä-> isommat seurat jakamaan tietoa ja pienemmät ottamaan sitä vastaan sekä soveltamaan. Nyt helposti isommat voivat sitä pantata(mitä meillä tehdään) tai jos jakavat, niin pienten reaktio on "no ei meillä voi noin tehdä, kun me ollaan ihan erilainen seura".