FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
22.12.2024 klo 23:51:51 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 313 [314] 315 316
 
Kirjoittaja Aihe: Suomalainen juniorivalmennus tarvitsee ryhtiliikettä  (Luettu 983161 kertaa)
1 Jäsen ja 6 vierasta katselee tätä aihetta.
erno

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RMA, Dortmund, City, United, Chelski, Bayern, Arsu


Vastaus #7825 : 11.12.2024 klo 19:31:37

Mä en oo lainkaan varma onko Liimatan ongelmat fysiikan puolella, vai onko ongelmana se että ero pelinopeudessa on niin valtava Portugali versus Suomi, että ton reitin kulkeminen vaatii joka tapauksessa yhden välipysähdyksen, jotta siihen pystyy tottumaan. Toisekseen koska Otson vahvuus on pelikäsitys niin tuo on taito jota ei arvosteta kauhean korkealle monessakaan Portugalin pääsarjan joukkueessa. Eli siis mun nähdäkseni tossa on kyse vaan siitä, että asiat tapahtuu Otson ympärillä niin nopeasti että ei pysy siinä mukana. Minkään yksittäisen kategorian alle en tuota laittaisi. Skyttällä oli mun mielestä samaiset ongelmat Toulousessa, mutta visiitit vähän hitaampiin ja helpompiin maihin sekä määrätietoinen treeni toi sitten kolmessa vuodessa sen kyvyn sekä pysyä tossa mukana että jopa määrätä sitä tempoa.
KVilho

Poissa Poissa


Vastaus #7826 : 12.12.2024 klo 14:52:56

...

Havainnointi, sijoittuminen ja ennakointi ovat totta kai osa pelaajan pelinopeutta, niitä on vain huomattavasti vaikeampi mitata tai oikeastaan edes havaita. Hyvä suoritus ei välttämättä näy riistoina, vaan siinäkin että kk tai laituri joutuukin kierrättämään pallon alakautta. Kun sijoittamisella rajataan hyökkääjän optioita pois, on pienemmän määrän vaarallisia ratkaisuja ennakointikin helpompaa. Ja jos pelinopeus on riittävällä tasolla, voi vastustajalle myös virittää ansan huijaamalla jonkun ratkaisun olevan avoinna, mutta jonka pelaaja ehtiikin estämään. 

Iso asia, joka vaatii huipulle pääsemiseksi valtavan määrän suunnitelmallista työtä hyvällä asenteella. Monen muun tekijän lisäksi.

Kyllä. Kyky liikkua, lähteä liikkeelle ja vaihtaa suuntaa nopeasti on tosi tärkeää. Näitä ominaisuuksia on vaan tosiaan paljon helpompi nähdä ja tunnistaa pelaajissa. Toki fyysiset nopeusominaisuudet muuttuvat lapsen kehityksen myötä riippuen yksilöstä.

Koitin vähän koota tämänhetkisiä ajatuksia. En siis pohdi miten ennakointia, joka mielestäni laajemmin ilmentää koko pelin ymmärtämistä ja kiinnostusta siitä, valmennetaan tai opetetaan, vaan ainoastaan aiheen näkymistä pelissä ja eri ikäluokissa sekä vaatimistasoilla. Silläkin uhalla, että yskin pian taas peikonkarvoja tai tervan makuisia höyheniä.

Jos nyt edes leikittäisiin ajatuksella, että ennakointi olisi ominaisuus, jota kannattaisi lapsissa ja miksei pelaajissa yleensä myös koittaa mitata ja todeta. Itse olen koittanut selvittää mm. miten:
a) jo ihan pienissä junnuissa näitä elementtejä voisi nähdä?
b) miten jo vähän vanhempien junnujen peleissä tätä asia näkyy pelitekoina?
c) miten aikuisissa ja huippusarjoissa yleensä ennakointi näkyy pelissä, mitkä ovat modernin huippufutiksen vaatimukset asian suhteen ja miten aivan terävimmän kärjen joukkueet perustavat pelinsä tälle?

Käytetään taas samaa kulunutta shakkiesimerkkiä. Sitä parempi pelaaja, mitä pidemmälle hän pystyy omat ja vastustajan siirrot miettimään etukäteen (ennakointi). Mitä enemmän hänellä on pelimalleja ja erilaisia variaatioita muistissa, sitä paremmin hän pystyy siirtoja miettimään etukäteen (havainnointi). Shakissa vaan aikaelementti ei ole niin kriittinen eikä tekniset toteutukset ole rajoitteena. Shakissa siis ei todennäköisesti reagointinopeus ole niin tärkeää.

Olen tosin kuullut huippupelaajista, jotka tekevät siirtonsa intuitiivisesti, eli ihan tunteen pohjalta. Tässä voidaan olla jo lähempänä nopeamman reagoinnin mallia. Toisaalta eipä osaamaton shakin seuraajakaan (kuten minä) osaa sanoa kuinka pelaaja havaitsee ennustettavat pelimallit ja kuinka monta siirtoa eteenpäin, muuta kuin siitä että pelaaja voittaa.

Jalkapallossa analogia on kuitenkin lähestulkoon sama. Ennakointi perustuu aina havainnoinnille ja siksi ennakointia voidaan tunnistaa myös havainnoinnista. Aika usein myös onnistuminen vaativissa tilanteissa tai oikein hyvässä suorituksessa perustuu ennakointiin.

Em. perusteella sanoisin, että ennakointia voidaankin tunnistaa ainakin kolmella eri tavalla.
1) Suora ennakointi. Eli pelaajan voidaan nähdä ennustavan pelitapahtuma esim. liikkeellä taktisesti järkevään suuntaan jo ennen varsinaista tapahtumaa.
2) Havainnointi. Pelaaja havainnoi tavalla, josta voidaan päätellä, että hän on ennakoinut tapahtuman. Ihan pienillä lapsilla katse kiinnittyy usein palloon. Toisaalta on hyvin vaikea sanoa, katsooko lapsi palloa vai havainnoiko hän. Pallon menetyksen tai riiston yhteydessä voi kuitenkin nähdä miten palloton lapsi reagoi muutokseen. Jos hän seuraa vain palloa niin katse pysyy pallossa, mutta jos hän oikeasti seuraa peliä katsoo lapsi missä esim. lähin vastustaja on.
3) Onnistunut peliteko tilanteessa, joka todennäköisesti vaatii ennakointia. Kyseessä voi olla myös sattuma tai onni, mutta tämä selviää usein tarkemmalla tutkimisella eli hidastuksien kelaamisella moneen kertaan.

Toinen näkökulma ennakointiin ja havainnointiin on reagointinopeus tai pitäisikö sanoa aika jossa ennakointi ja havainnointi joudutaan tekemään. Olen koittanut hahmottaa tätä asiaa ihmisen reaktioaikojen avulla, vaikka en vielä tiedä onko se oikea tapa.

Tarkennan vielä, että ennakointia ja havainnointia voi oppia vielä vanhemmallakin iällä, mutta valmiuksia nopeaan ennakointiin ja havainnointiin ei voida juurikaan enää lisätä, kun aivojen suurin kehitys tietyiltä osa-alueilta on valmis. Sama logiikka kuin esim. jalkojen hermotus.

Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että myös tätä asiaa voidaan mitata. Jos tietynlaista ennakointia ja havainnointia voidaan livenä pelistä kokeneen katselijan toimesta nähdä ei sitä voida tehdä tämän nopean ennakoinnin ja havainnoin näkökulmasta tehdä. Tässä näkökulmassa tarvitaan hidastukset ja mahdollisuus mitata reagointia sadasosien tarkkuudella.

Ajatuksena tässä on se, että jos voidaan todeta pelaajan reagoivan nopeammin kuin perusreaktioaikojen valossa on mahdollista, niin tämän pohjalta voidaan päätellä, että tällöin pelaajalla on aivojen rakenteessa joku ”oikoreitti” joka mahdollistaa normaalia reagointiprosessia nopeamman toiminnan. Taustalla näissä tosin voi olla myös semmoisten asioiden havainnointi mitä en itse huomaa.

Aivotutkimuksissa kuitenkin todetaan, että pienen lapsella esim. myasiinituppien (tai jotain sinnepäin) muodostuminen mahdollistaa tavallista reagointia nopeammat toiminnot. Myös aivojen kehittyminen vastaamaan lapsen leikin kautta kokeman ympäristön haasteita varmasti mahdollistaa tavallista nopeamman tiedon käsittelyn (aivojen topologia rakentuu tukemaan jalkapallon haasteita). Samalla lailla lapsen leikin kautta keräämät kokemukset menevät syvemmälle ja sellaiseen muistirakenteeseen, joista ne ovat nopeammin hyödynnettävissä. Näitä juttuja sitten voidaan myöhemmin ulosmitata mm. todella nopeassa pelissä.

Jos ajatellaan vaikka Jordetin tutkimuksia aiheesta, niin ne liittyvät usein hitaamman ennakoinnin ja havainnoinnin tilanteisiin, joissa pelaajan kykyä havainnoida mitataan toistoilla ja määrällä. Tässä liikutaan lähempänä shakkiesimerkkiä. Toki tässäkin parhaat todennäköisesti pystyvät havainnoinneillaan keräämään todella paljon tietoa, jonka avulla pystyvät hahmottamaan peliä ja ennakoimaan tulevia tapahtumia. Aika kuitenkin harvemmin on haaste tässä.

Kohdan kaksi mukaista vinkkiä pelin ennakoinnista on vaikea nähdä koska skannausta tapahtuu vaikkei syöttöä heti tulisikaan. Myöskään kriittinen skannaus näissä tilanteissa ei kerro mitään ennakoinnista, toki taidosta skannata nopeasti kylläkin.

Tilanne, jossa taas toppari syöttää laitaan on ihan helpoimmasta päästä tilanne mistä puhe. Vasen laita vilkaisee vasemman olan yli, kun ennakoi pallon tulevan hänelle. Havainnointi tähän liittyen voi olla se, että pallollinen toppari vilkaisee vasempaan laitaan ja näkee saman minkä vasen laita skannatessaan. Molemmat ovat todenneet, että tilaa syötölle on ja peliä on mahdollista jatkaa sen kautta, eli syöttö siis tulee.

Nämä peliteot eivät yleensä ole myöskään kovin yllättäviä / vaikeasti ennakoitavia vastustajankaan kannalta.

Aksumin tutkimukset, joissa havainnointia seurataan laitteella, joka tallentaa mihin pelaaja katseensa kohdentaa myös perustuvat enemmän tähän ei-niin-aikakriittiseen havainnointiin. Tässä tosin saadaan hyvää tietoa siitä mitä asioita pelaaja havainnoi ja todennäköisesti käyttää ennakointiin.

Itseäni kiinnostaa enemmän tuo reaktiotasolla ja sitä nopeampi havainnointi ja ennakointi, koska se ei voi olla tietoista, vaan sen täytyy olla jollain lailla intuitiivistä. Tämän takia koitan etsiä ennakointiin ja havainnointiin liittyviä elementtejä pelin vaiheista, joissa aikaa on vähemmän. Vastustajan boksi on lähes poikkeuksetta tämmöinen.

Otetaan 1. käytännön esimerkkinä, vaikka vanha Baggion maali, johon linkitin muistaakseni aikaisemmin youtube-videon tähän säikeeseen. Tilanteessa siis tulee keskitys vastustajan boksin reunalle ihan keskelle linjan taakse. Baggio suorittaa todella nopean skannauksen maalivahdin suuntaan juuri ennen kuin tekee haltuunoton oikeaan suuntaan ja tuikkaa maalin. Jos tutkitaan tuota videota reagoinnin näkökulmasta, niin voidaan todeta, että Baggion skannaus kestää n. 15 sadasosaa. Tilannekuvan muodostamisen aika on varmasti paljon lyhyempi. Jos Baggiolla olisi ollut Aksumin katseenseurantalasit päässä, niin en usko, että tuossa ajassa olisi tullut informaatiota. Uskon että näin nopeassa tilanteessa Baggio käsitteli kuvan myöhemmin samalla kun hän otti palloa haltuun, en tiedä voisiko tässä tapauksessa puhua eideettisestä tavasta käsitellä kuva. Normaalien reagointiaikojen puitteissa suoritus ei kuitenkaan ole mahdollinen.

Vastaavia suorituksia voidaan löytää ihan meikäläisten junnujenkin peleistä. Mielestäni tämmöisten pelaajien kohdalla voidaan päätellä, että tietyt valmiudet näiltä osin ovat sillä tasolla, että voidaan olettaa näiltä osin pärjäävän myös todella nopeassa pelissä. Mielestäni näistä voidaan myös päätellä, että kyseinen pelaaja pystyy hyödyntämään kyseistä ominaisuutta myös muissa tilanteissa ja pelin vaiheissa, vaikka emme niitä pysty näkemään.

Onhan tämä hankala ominaisuus huomattavaksi ja mitattavaksi, mutta siltä väitän sen olevan huomattavasti tärkeämpi asia kuin minkä huomioin se nykyään saa. Tämä nimenomaan, jos halutaan saada pelaajia ihan terävimpään kärkeen.

Eräänlaisena porkkanana heittäisin ajatuksen siitä, miten tosiaan pelinopeus ja vaativuus voi olla esim. höynässä tai vastaavassa tarpeeksi korkealla tasolla, jos pallon liikkeellä pitäminen ei vaadi ennakointia? Miten ennakointi voi kehittyä, jos informaatiota ennakointia varten ei ole olemassa tai sitä on vain vähän, eli jos pelikaverit eivät havainnoi, niin miten voi harjoitella ennakointia, joka perustuu muiden havainnointiin?
Tino Asprilla

Poissa Poissa


Vastaus #7827 : 12.12.2024 klo 16:50:05

En lähde analysoimaan viestiäsi laajemmin mutta tarraan Baggioon.

Jos huippuhyökkääjä havainnoi maalivahdin sijoittumisen ennen maalintekoa, niin kyseessä on mun mielestä valmennettu taito pelaajalle, jolla on myös todennäköisesti ollut äidinmaidossa saatua herkkyyttä maalinteolle. Maalinteko itsessään tuossa Baggion tilanteessa (vaikka en ole nähnyt) vaatii enemmän havainnointia ja ennakointia siihen maalintekotilanteeseen pääsyn osalta. Oma sijoittuminen boksissa suhteessa vastustajiin kun syöttö on lähdössä, pallon lentorata ja taito ajoittaa oma liikkuminen suhteessa vastustajiin ja palloon. Siinä on älytön määrä havainnoida asioita, joita on oikeastaan turha lähteä analysoimaan pala palalta.

Joistakin tulee hyökkääjiä, toisista ei. Joistain hyökkääjistä tulee huippu maalintekijöitä, kaikista ei. Mä väitän jopa että lapsena katsotulla jalkapallolla tai pallopeleillä yleensäkin on iso merkitys sille, kuinka tulkitset ja opit peliä. Jotkut muusikot sanovat hahmottavansa sävelet väreinä, kirjaimina tms äänien ohessa. Lahjakkuus on jotain mitä kaikilla ei ole. Baggion lahjakkuus liittyi hyökkäyspelaamiseen.

Sit hänelle on tuhansien ja tuhansien toistojen kautta varmasti myös valmennettu se, että mitä teet ennen kuin yrität viimeistellä. Tossa on oleellisena asiana havainnointi maalivahdin sijoittumisen suhteen. Kaikkien ei itseasiassa tarvitse liikuttaa päätä koska ääreisnäkö on kaiketi vaihtelevaa, joten silmiä liikuttamalla pärjää joissain tapauksissa.

Tylsästi sanottuna, tekisi mieleni kommentoida, et mitä enemmän sä maaleja teet, sitä paremmin havainnoit peliä. Ja että voit havainnoida peliä laajasti, pitää sun olla rentoutunut ja itseluottamusta täynnä. Huonoina päivinä tai huonoissa ympäristöissä pelaajat ovat huonompia. Ja siksi huippuhyökkääjilläkin on kuivia kausia.

---
Junnuille me voidaan valmentaa viimeistelyyn liittyviä havainnointavia asioita. Esim nopeassa tilanteessa reagointi ja havainnointi kuitenkin vaatii hyvän motoriikan ja fysiikan jotta sulla jää kapasiteettia havainnoida peliä oman vartalonhallinnan sijaan. Harjoituksista pitää siis saada mahdollisimman autenttisia. Itse pyrin viimeiatelyharjoitukseen saamaan rasituksen alle, koska pelissäkin viimeistellään todennäköisesti korkealla sykkeellä, eikä jonotuksen jälkeen. 
« Viimeksi muokattu: 12.12.2024 klo 16:55:03 kirjoittanut Tino Asprilla »
Schneider

Poissa Poissa


Vastaus #7828 : 12.12.2024 klo 17:39:53

Shakkiin liittyen oli joku "asiantuntijakin" jotain selittämässä, että shakissa ei ole samaa aikapainetta, mutta sehän kertoo vain ettei henkilö ymmärrä shakkia, eikä ole ikinä kunnolla pelannut shakkia, koska shakissa yhden siirron tempoetu valkoisilla on yleensä ratkaiseva ja sitä etua ei haluta menettää.

Simultaanishakissa shakkimestari pelaa vaikka 10 vastustajaa vastaan kiertäen laudalta toiselle ja suurmestari pystyy ne pelit yleensä voittamaan helposti vaikka käyttää kuhunkin siirtoon vain pienen hetken.

Yksi toinen futispodi puhui nopeasta shakista, kun ei tiedä mitään shakista, koska sen nimi on pikashakki.

En ymmärrä miksi futisporukat tekevät vertauksia, jos eivät ymmärrä siitä mitään. Taisi olla Italiassa missä joka pojalle treenattiin shakkia futiksen ohessa, mutta meillä sekin on varmaan kielletty, kun pistäisi olla palloa pomputtelemassa sekin aika.
Schneider

Poissa Poissa


Vastaus #7829 : 12.12.2024 klo 17:46:32

Havainnointiin lisämauste, eli yhdessä pelissä pelaaja havainnoi, että heidän laidassa oli vastustajalla 2v1 tilanne, joten päätti mennä sinne varmistamaan ettei laita vuoda, joka oli ihan oikea valinta, mutta valmennus olisi halunnut pelaajan ryntäävän vastustajan boksiin antamaan jotain tyhmää prässiä kun olisi ollut siellä 1v3 tilanteessa ja vastustaja olisi vyörynyt ihan kohta siitä laidasta läpi.

Meidän valmentajat eivät hahmota peliä ja pelaaja joka hahmottaa saa siitä sitten haukut ja pidetään tyhmänä tai ei toteuta valmentajan yksiselitteistä vaatimusta, jonka lisäksi näyttää vielä laiskalta, jos vielä siellä laidassakin on riittävän vakuuttava, jotta vastustaja lopettaa sen laidan puskemisen ja kierrättää pallon toiseen laitaan, eli kuka hoiti oman tontin ennakoivasti ja menestyksellä, mutta se ei valmennukselle mene jakeluun, eikä kai paljon muillekaan, jos hoitaa homman "huomaamattomasti".
erno

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RMA, Dortmund, City, United, Chelski, Bayern, Arsu


Vastaus #7830 : 12.12.2024 klo 18:58:40

Jalkapallossahan on vähänlaisesti niin sanotusti oikeita valintoja, vaikka asioita voi toki mallintaa todennäköisyyksien mukaan. Tuosta voi käyttää termiä riskitaso tai vastaava. Mun mielestä junnufutiksessa on ihan ok hakea korkeammalla riskillä pallonriistoja. Varmistavan pelitavan oppiminen on paljon helpompaa.
Schneider

Poissa Poissa


Vastaus #7831 : 12.12.2024 klo 18:59:03

Mitä parempi on ennakointi, niin sitä vähemmän tarvitaan reaktionopeutta ja vastaavasti sitten tulee vähemmän tyhmiä refleksitekemisiä, kuten Veikkausliigan pelaaja puskee autorefleksinä palloa heti kun se tulee eteen, vaikka menisi omaan maaliin. Tietysti puolustuspelaajan pitäisi itsekin tajuta millä paikalla seissyt jo minuutin ajan, eli oman maalin edessä, niin älä nyt ainakaan puske omaan maaliin, mutta sitten kuitenkin puskee pallon omaan maaliin kun on refleksi ja aivot jotenkin unohtuvat kokonaan.
Schneider

Poissa Poissa


Vastaus #7832 : 12.12.2024 klo 19:02:31

Jalkapallossahan on vähänlaisesti niin sanotusti oikeita valintoja, vaikka asioita voi toki mallintaa todennäköisyyksien mukaan. Tuosta voi käyttää termiä riskitaso tai vastaava. Mun mielestä junnufutiksessa on ihan ok hakea korkeammalla riskillä pallonriistoja. Varmistavan pelitavan oppiminen on paljon helpompaa.

Kysehän ei ole varmistavasta pelitavasta, vaan ettei pelaa ihan tökerön hölmösti itseänsä ulos pelistä, vieläpä höynätään ulos pelistä vastustajan boksin lähellä kun pallo on viiden sekunnin päästä jo omassa boksissa. Voisiko mitenkään hölmömmin enää pelata peliä, noihin tilanteisiin kääntyy pelit, eikä itsensä ulos juoksemisessa opi muuta kuin tekemään lisää typeriä asioita.
ainapalloton

Poissa Poissa


Vastaus #7833 : 12.12.2024 klo 23:00:23

Mun mielestä perusymmärrys pelistä ja sen lainalaisuuksista, joka taas on avain ennakointiin on perustaito siinä missä juokseminen tai pallonkäsittelykin. Suurin ongelma on että luullaan sen olevan sidoksissa pallonkäsittelyyn vaikka ne ovat ihan eri ominaisuuksia. Vaikka ennakointiin liittyvät valmiudet ovatkin usein semmoisia mihin valmentaja ei voi vaikuttaa kuin epäsuorasti, on mielstäni tärkeää tunnistaa tämä ominaisuus junnuista jo mahdollisimman pienenä.
Kuinka paljon ennakoinnissa ja havainnoinnissa on kyse älykkyydestä ja tilallisesta hahmotuskyvystä? Ja jos yhteyttä on, käyttääkö yksikään seura kognitiivisia testejä näiltä alueilta esim. try-outeissa akatemioihin?
KVilho

Poissa Poissa


Vastaus #7834 : 13.12.2024 klo 09:42:26

Kuinka paljon ennakoinnissa ja havainnoinnissa on kyse älykkyydestä ja tilallisesta hahmotuskyvystä? Ja jos yhteyttä on, käyttääkö yksikään seura kognitiivisia testejä näiltä alueilta esim. try-outeissa akatemioihin?

Jossain määrin älykkyydestä tuossa ei-niin-aikasidonnaisessa osuudessa voi ollakin hyötyä ja mahdollisesti ja tilallisesta hahmotuskyvystä todennäöisesti molemmissa.

Jos ajatellaan vaikka pallon heittelyä esimerkkiniä, niin mun koira, jolle palloa heitelty ihan pennusta lähtien, osaa ennustaa pallon pomppimislentoradan seinistä ja huonekaluista paljon paremmin kuin minä. Se ei kuitenkaan ole (ainakaan toivottavasti) alykkäämpi kuin minä. Se myös pärjää riistan etsimisessä paljon paremmpin kuin minä, koska sillä on sen toimintaympäristön haasteisiin paremmat ominaisuudet.

Myös jalkapallo on toimintaympäristönä erilainen enkä siksi usko älykkyyden ainakaan suoraan tukevan jalkapallossa pärjäämistä.

Jos ajatellaan vaikka tähtitarhaa tai alueturnauksia try-outteina (kuvittelisin niiden olevan try-outteja maajoukkueeseen), niin ehdottomasti tätä pitäisi tutkia. Tätä olen itse yrittänytkin hakea noissa boksisyöttötilanteissa ja kombinaatioissa aikaisemmin tässä säikeessä. Optimaalisinta olisi laittaa kaikki pelaajat tilanteeseen jossa eivät pärjää ilman ennakointia ja havainnointia. Ikävä kyllä vain tähtitarhassa tämä edes jollain tasolla toteutuu. Alueturnauksissa joukkueet ovat niin epätasaisia että huonoissa joukkueissa ennakointia toteuttavat pelaajat ovat yksin ja parhaissa taas ei ylivoimasuuden takia ole tarvetta ennakoinnille. Toisaalta eipä taida valitsijat näitä asioita huomioidakkaan.

Akatemian tryouteissa tämän voisi toteuttaa niin että mukaanyrittäjiä laitettaisiin todella nopeaa pienpeliin mukaan. Toki tämä edellyttäisi sitä että valmentaja olisi omasta joukkueestaan tiedossa pelaajia joilla homma toimii ja jotka pystyvät pitämään pallon elossa todella nopeatempoisessa pienpelissä. Tämä vaatii myös ennakointikykyjä puolustavilta / "keskellä" olevilta pelaajilta, koska vain silloin vaatimustaso saadaan tarpeeksi korkeaksi. Harjoitus pitäisi videoida laadukkaalla välineistöllä, koska kaikkea tarvittavaa ei livenä pysty huomaamaan. Tämä siis jo vanhemmilla junnuilla tilanteessa jossa teknisen suoriutumisenkin voidaan vaatia olevan korkealla tasolla. Saman voi todeta siis myös peleissä mutta vaatii sitten tietysti enemmän aikaa ja vaivaa.

Kossi Agassa

Poissa Poissa


Vastaus #7835 : 13.12.2024 klo 10:06:24

Jalkapallossahan on vähänlaisesti niin sanotusti oikeita valintoja, vaikka asioita voi toki mallintaa todennäköisyyksien mukaan. Tuosta voi käyttää termiä riskitaso tai vastaava. Mun mielestä junnufutiksessa on ihan ok hakea korkeammalla riskillä pallonriistoja. Varmistavan pelitavan oppiminen on paljon helpompaa.
Sanoisin, että junnufutiksessa pitäisi hakea riistoja kovalla riskillä. Se luo peleihin kaaostilanteita, joista selviämisessä on suuria puutteita suomalaisilla junnuilla.

Meillä aletaan ihan liian nuorena pelaamaan "järkevästi", että ei pelit vaan käänny tyhmään prässäämiseen.
Nigel Kugelschfeir

Paikalla Paikalla


Vastaus #7836 : 13.12.2024 klo 10:33:15

Joo meillä tyttöjen 5vs5-peliryhmissä myös keskitytään liikaa pelien voittamiseen keinolla millä hyvänsä. Tämä näkyy niin että maalivahti ja puolustaja ei osallistu peliin mitenkään ettei vain mene palloja omiin.  Valmentaja keskittyy huutamaa vain pois ja nehän potkii sen sitten täysillä vain jonnekin. Hyökkäyspeli on sitä että parhaat yrittää kikkailla pallon maaliin eikä mitään joukkuepeliä yritetäkään. Tai sitten prässätään maalivahtia maalipotkuissa. Peliryhmissä pelaa tietysti samat 6-7 pelaajaa vaikka parhaiden tyttöjen pitäisi pelata ihan muita pelejä mutta kun pitää voittaa.
« Viimeksi muokattu: 13.12.2024 klo 10:36:09 kirjoittanut Nigel Kugelschfeir »
KVilho

Poissa Poissa


Vastaus #7837 : 13.12.2024 klo 10:36:08

Sanoisin, että junnufutiksessa pitäisi hakea riistoja kovalla riskillä. Se luo peleihin kaaostilanteita, joista selviämisessä on suuria puutteita suomalaisilla junnuilla.

Meillä aletaan ihan liian nuorena pelaamaan "järkevästi", että ei pelit vaan käänny tyhmään prässäämiseen.


Vaikka varmaan ollaan eri mieltä syystä miksi näin pitäisi tehdä, niin olen täysin samaa mieltä että miettimiselle ja ihmettelelylle ei saa jäädä aikaa, varsinkaan lapsilla. Jos aikaa ja tilaa on tarpeeksi vähän, ei virheitäkään ehdi edes pelätä.

Toki ihan pienet lapset oppii asioita aivan kaikenlaisessa leikissä mutta vähääkään vanhempana laadukas treeniarki on juuri tätä.
ginikettu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK (BJK)


Vastaus #7838 : 13.12.2024 klo 10:55:31

Joo meillä tyttöjen 5vs5-peliryhmissä myös keskitytään liikaa pelien voittamiseen keinolla millä hyvänsä. Tämä näkyy niin että maalivahti ja puolustaja ei osallistu peliin mitenkään ettei vain mene palloja omiin.  Valmentaja keskittyy huutamaa vain pois ja nehän potkii sen sitten täysillä vain jonnekin. Hyökkäyspeli on sitä että parhaat yrittää kikkailla pallon maaliin eikä mitään joukkuepeliä yritetäkään. Tai sitten prässätään maalivahtia maalipotkuissa. Peliryhmissä pelaa tietysti samat 6-7 pelaajaa vaikka parhaiden tyttöjen pitäisi pelata ihan muita pelejä mutta kun pitää voittaa.
Ymmärrän että tuo on tasapainoilua. Voittaminen on kivaa, mutta toisaalta tuollainen on myös kehityksen tiellä. Pallollista ei pitäisi lähtökohtaisesti ohjeistaa vaan kannustaa ja enemmän ohjeistaa kaukana pallosta olevia ja niitäkin enemmän suljettujen kysymysten kautta. Mutta riippuu paljon tilanteesta pelissä ja joukkueessa yleensä... Tuollaisella pallollisen päätöksentekoprosessin (pienillä lapsilla joskus kestää aikaa tehdä omaa päätöstä mitä tehdä, mutta sille on hyvä antaa tilaa) sitomisella valmentajan käskyihin ei usein tule kovin hyvää kehitystä. Tulosta voi tulla. Ohjeistaminenkin mieluummin kannattaa kohdistaa rohkeisiin ratkaisuihin eli haastamiseen, harhautuksiin, kuljettamiseen, sijoittumisen tunnistamiseen eikä roiskimiseen.
« Viimeksi muokattu: 13.12.2024 klo 10:59:07 kirjoittanut ginikettu »
Nigel Kugelschfeir

Paikalla Paikalla


Vastaus #7839 : 13.12.2024 klo 12:45:11

Me ollaan yritetty sitä että maalivahti harhauttaa aina ekan präsääjän ja sitten vasta miettii vaihtoehtoja. Hyökkäystilanteissa nousee puoleen kenttään ja osallistuu peliin.  Joo menee joku maali omiin mutta mieluummin se kuin että maalivahti seisoo viivalla kuin tatti ja osallistuu vain silloin kun kaivaa palloa maalista tai antaa maalipotkun.
RPA

Poissa Poissa


Vastaus #7840 : 14.12.2024 klo 05:24:54

Kuinka paljon ennakoinnissa ja havainnoinnissa on kyse älykkyydestä ja tilallisesta hahmotuskyvystä? Ja jos yhteyttä on, käyttääkö yksikään seura kognitiivisia testejä näiltä alueilta esim. try-outeissa akatemioihin?

Jonkinlainen rajattu yhteys varmaan on. Tila-avaruudellinen älykkyys siis auttaa yllätys tilallisessa hahmotuskyvyssä. Ilmiön tunnistettuamme ja rajattuamme voisimme sitten sukeltaa siihen kuinka se ilmenee jalkapallokontekstissa käytännössä. Toisaalta kuten ennakointikäsitettä pohtiessa on täälläkin ristiinrastiin ja rönsyilevästi huomattu, mikään ominaisuus ei toimi tyhjiössä suhteessa toisiin. Sama pätee varmastikin älykkyyden ja sen vaikutuksen kanssa. Älykkyys on monimutkainen käsite, esimerkiksi tunneälykkyys tai musiikillinen älykkyys voivat heijastua jalkapallossa myös omilla positiivisilla tavoilla. Mitä älykkyyttä tai kognitiivisia prosesseja siis haluaisimme testata, miksi ja minkä kustannuksella?



Kuten ongelma ilmiössä ennakointi, kuinka mitata ja analysoida ennakointia. Pitäisi rajata mistä (osa)ominaisuudesta tarkemmin puhutaan. Eri tulokulmista riippuen ennakointia voidaan tutkia yhdessä esimerkiksi reagoinnin, kokemuksen, keskittymisen, sijoittumisen, väsymisen, vuorovaikutuksen, päätöksenteon, ym, ym, kanssa. Voisimme siis luoda sensoreita ja mittareita, panostaa kaikenlaisiin videolaitteistoihin ja pyrkiä tekemään vaikka mitä objektiivistasoista ennakointiin pyrkivää testaamista, mutta mitä näkökulmaa painottaen, miksi ja minkä kustannuksella?



Saman aikaisesti, kuten täälläkin on koitettu kirkastaa. Moderni peli on trendannut taktisempaan, intensiivisempään ja nopeampaan suuntaan jo pitkään. Fyysisillä perusvaatimuksilla esimerkiksi kiihdytyksillä, suunnanmuutoksilla ja ja huippunopeuksilla on keskeinen asema näissä ja niiden erilainen suhteellisen helpporesurssinen testaaminen on siten luonnollista. Esim 45% maalintekotilanteista edeltää lineaarinen sprintti. (https://www.scienceforsport.com/speed-training-in-soccer-how-to-develop-it/).

Ketjun otsikkoon ja suomalaiseen juniorivalmennukseen palatakseen. Harjoittelun laatu ja monipuolisuus korostuu. Esimerkiksi fyysisyyteen ja nopeuteen panostaminen ei tulisi tehdä taitojen ja pelinoppimisen kustannuksella. Vaatii paljon valmentajilta. Toisteinen korkean intensiteetin harjoittelu edellyttää myös hyviä fyysisiä peruspohjia (vapaa-ajan liikkuminen) lapsilta ja nuorilta, eli ei tämäkään asia toimi tyhjiössä.
Tino Asprilla

Poissa Poissa


Vastaus #7841 : 15.12.2024 klo 23:04:18

https://www.apu.fi/artikkelit/vuosia-pelaajakehityksen-ytimessa-olleen-erkki-vallan-mukaan-kansainvalinen-jalkapallo-on-vaarassa-karata-suomelta-entista-kauemmas-lajitaidot-eivat-ole-paremmalla-tasolla-kuin-kymmenen-vuotta-sitten

Pelaajakehityksen ykkösmediassa taas hieno artikkeli meidän kipupisteistä 
Schneider

Poissa Poissa


Vastaus #7842 : 16.12.2024 klo 20:48:58


"Johtavissa pelaajakehitysseuroissa 20 vuotta ahertanut Erkki Valla on keskittynyt viimeiset vuodet valmentajien sparraamiseen ja seurojen kehittämiseen.", joten millähän näytöillä näitä kommentteja heitellään, jos ei kyvyt ole tuona aikana riittänyt mitään merkittävää saamaan aikaiseksi futisrintamalla, muuta kuin KuPS haukkuminen ja sekin vain kun eivät ehkä ota Eerikkilän turhia testejä niin tosissaan. Ilmeisestin porukat, jotka eivät ole mitään saaneet aikaiseksi haluavat korkeisiin asemiin ja arvovallalla hiljentää muut ja kun mitään ei futiksessa ole mennyt eteenpäin, niin aina voi haukkua kaikki muut, mutta miten kun on saanut oman mahkun näyttää osaamista ja tuloksia, mutta pelkkää pskapuhetta vain riittää.
Tino Asprilla

Poissa Poissa


Vastaus #7843 : 17.12.2024 klo 07:45:04

Eikös tossa just mainittu kehitystyön olevan haastavaa jos seurasta puuttuu intohimo tai osaaminen tehdä sitä kehitystyötä? Toisaalta jos tasonmittauksia (otteluita tai testejä) ei oteta tosissaan, niin jo se kertoo itsessään kunnianhimon puutteesta jota kilpaseuran kohdalla kuuluukin arvostella. 
Hegetsu

Poissa Poissa


Vastaus #7844 : 17.12.2024 klo 08:40:11

Nyt ihan omasta kuplasta katsottuna niin seuratyössä kehittämisen haasteen on usein itse seura ja sen jäsenet.

Seurassa ei aina tiedetä halutaanko olla kilpa vai matalan kynnyksen harrasteseura ja helposti (pienemmissä seuroissa) poukkoillaan laidasta laitaan sen perusteella millaisia ikäkausijoukkueita sattuu tuurilla tulemaan.
Seuratasolla ei osata tai haluta ajoissa erotella kustannuspuolella kilpa ja harrastetoimintaa toisistaan vaan halutaan tarjota edullisesti "kaikkea kaikille", joskus kun olin joukkueaktiivi niin tuli ehdotettua että ikäryhmässä hieman eroteltaisiin kilpa ja harrastetoimintaa toisistaan niin palaute oli aika voimakasta tyyliin "kaikille samat edelletykset ja hinta pitää olla sama 60€/kk tjsp" no sillä saa sitten 60€/kk tasoista toimintaa ja sillä selvä.
Helposti tulee turhaa vastakkainasettelu kilpa- ja harrastustoiminnan välille ja "kaikkea kaikille" ajattelua johtaa helposti siihen että kummassakin ryhmässä ollaan tyytymättömiä tekemisen tasoon.
Pitäisi olla selvät (kuten vaikka HJK:ssa on ainakin paperilla) linjat kilpa- ja harrastetoiminnalle seuratasolla olemassa ja kirjattuna
Sorrutaan helposti liikaa tässä ja nyt ajatteluun joukkueiden ja pelaajien kehittämisen osalta eli mieluummin voitetaan tänään kuin mietitään miten pärjätään myös tulevaisuudessa
Joukkueet liian itsenäisiä seurasta ja valmennus yms. periaatteet eivät seurassa yhtenäisiä joukkueiden kesken eli jos Pekka tulee lainaan haasteesta kilpaan niin pelikuviot ihan erilaiset ja Pekka alisuorittaa sen takia eli pelitavan tulisi tukea pelaajien siirtymistä ryhmästä toiseen.
Rahaa monesti hyvin rajallisesti toiminnan kehittämiseen ja toisaalta myös päätoimisia resursseja kehitystyöhön tai edes joukkueiden toiminnan seuraamiseen.
Seurojen hallitukset vaihtuvat liian usein ja ovat liian heikkoja suhteessa toiminnajohtajiin tai valmennuspäällikköihin ja varsinkin ensimmainut helposti pyörittävät hallitusta omien toiveiden mukaan.
Hallituksissa myös helposti voimakastahtoiset persoonat vetävät huomion "omiin joukkueisiin" ja liian usein ollaan ns. kaksoisrooleissa esim jojona ja hallituksen jäsenenä.

Monesti kunnianhimoa olisi mutta sitten loppuu resurssit ja pitkäjänteisyys ja ehkä jossain seuralle kriittisissä rekryissä haetaan liikaa parasta vaihtoehtoa miettimättä onko vaihtoehto sopoivin seuralle ja edustaisi jotain jatkuvuutta toiminnassa.
Nipale

Poissa Poissa


Vastaus #7845 : 17.12.2024 klo 09:53:13


Se mitä olen vähän kysellyt ja kuullut ja mitä ainakin "omassa" kyläseurassa puuttuu, on harjoittelun selkeä progressio.
Liikaa luotetaan siihen että urheilija itse pitää huolen siitä, että harjoitusten määrää ja laatua kasvatettaisiin. Mahdotonta saada kehitystä aikaiseksi jos 10 ja 15-vuotiaat treenaavat yhtä paljon.
Musta tuossa välissä pitäisi ohjattujen harjoitustapahtumien määrä nousta 1 harjoitus / viikko / vuosi tahtiin. Nyt 10 vuotiaiden kilpa / akatemia ryhmät taitavat treenata sen 3-4krt/viikko + pelit ja sama tahti jatkuu A ja B junnuihin asti?
Mattinen

Poissa Poissa


Vastaus #7846 : 17.12.2024 klo 10:03:42

Nyt ihan omasta kuplasta katsottuna niin seuratyössä kehittämisen haasteen on usein itse seura ja sen jäsenet.

Seurassa ei aina tiedetä halutaanko olla kilpa vai matalan kynnyksen harrasteseura ja helposti (pienemmissä seuroissa) poukkoillaan laidasta laitaan sen perusteella millaisia ikäkausijoukkueita sattuu tuurilla tulemaan.
Seuratasolla ei osata tai haluta ajoissa erotella kustannuspuolella kilpa ja harrastetoimintaa toisistaan vaan halutaan tarjota edullisesti "kaikkea kaikille", joskus kun olin joukkueaktiivi niin tuli ehdotettua että ikäryhmässä hieman eroteltaisiin kilpa ja harrastetoimintaa toisistaan niin palaute oli aika voimakasta tyyliin "kaikille samat edelletykset ja hinta pitää olla sama 60€/kk tjsp" no sillä saa sitten 60€/kk tasoista toimintaa ja sillä selvä.
Helposti tulee turhaa vastakkainasettelu kilpa- ja harrastustoiminnan välille ja "kaikkea kaikille" ajattelua johtaa helposti siihen että kummassakin ryhmässä ollaan tyytymättömiä tekemisen tasoon.
Pitäisi olla selvät (kuten vaikka HJK:ssa on ainakin paperilla) linjat kilpa- ja harrastetoiminnalle seuratasolla olemassa ja kirjattuna
Sorrutaan helposti liikaa tässä ja nyt ajatteluun joukkueiden ja pelaajien kehittämisen osalta eli mieluummin voitetaan tänään kuin mietitään miten pärjätään myös tulevaisuudessa
Joukkueet liian itsenäisiä seurasta ja valmennus yms. periaatteet eivät seurassa yhtenäisiä joukkueiden kesken eli jos Pekka tulee lainaan haasteesta kilpaan niin pelikuviot ihan erilaiset ja Pekka alisuorittaa sen takia eli pelitavan tulisi tukea pelaajien siirtymistä ryhmästä toiseen.
Rahaa monesti hyvin rajallisesti toiminnan kehittämiseen ja toisaalta myös päätoimisia resursseja kehitystyöhön tai edes joukkueiden toiminnan seuraamiseen.
Seurojen hallitukset vaihtuvat liian usein ja ovat liian heikkoja suhteessa toiminnajohtajiin tai valmennuspäällikköihin ja varsinkin ensimmainut helposti pyörittävät hallitusta omien toiveiden mukaan.
Hallituksissa myös helposti voimakastahtoiset persoonat vetävät huomion "omiin joukkueisiin" ja liian usein ollaan ns. kaksoisrooleissa esim jojona ja hallituksen jäsenenä.

Monesti kunnianhimoa olisi mutta sitten loppuu resurssit ja pitkäjänteisyys ja ehkä jossain seuralle kriittisissä rekryissä haetaan liikaa parasta vaihtoehtoa miettimättä onko vaihtoehto sopoivin seuralle ja edustaisi jotain jatkuvuutta toiminnassa.

Hyvin kirjoitettu.

Uskoisin että monessa seurassa pelätään, että jos kilpa- ja harrastetoiminta eriytetään täysin toisistaan, niin kilpapuolen kulut karkaavat liian isoksi. Eli käytännössä harrastepelaajat rahoittavat tällä hetkellä myös kilpapuolen toimintaa. Toki vanhemmat eivät ole tyhmiä, joten myös harrastepuolella osataan vaatia samoja valmentaja- ja kenttäresursseja jos suunnilleen saman verran toiminnasta maksetaan. Joka johtaa tosiaan siihen, että harrastepuoli on liian kallista jos halutaan tarjota vain matalankynnyksen harrastusmahdollisuus mahdollisimman monella, mutta myöskään kilpapuoli ei saa sitä huomiota mitä he tarvitsisivat kehittyäkseen kohti omaa huippupotenttiaaliaan.
Schneider

Poissa Poissa


Vastaus #7847 : 17.12.2024 klo 10:11:27

Eikös tossa just mainittu kehitystyön olevan haastavaa jos seurasta puuttuu intohimo tai osaaminen tehdä sitä kehitystyötä? Toisaalta jos tasonmittauksia (otteluita tai testejä) ei oteta tosissaan, niin jo se kertoo itsessään kunnianhimon puutteesta jota kilpaseuran kohdalla kuuluukin arvostella. 

Eerikkilän testit on ihan jonninjoutavaa ajan haaskausta, mutta se jopa ohjaa futiksen porukoita väärään suuntaan ja väärään ajan käyttöön. SPL seuravalmennus on nyt laitettu pisteytysjärjestelmään, jossa jokainen "huippuseura" on pakotettu noihin Eerikkilän hömpötyksiin mukaan, kun muuten tipahtaa seuraluokitus. Kuitenkin esim. Valla on ottanut elämäntehtäväkseen saada hyvää liksaa johtohommista ja mikä onkaan paras osoitus hänen erinomaisuudesta on jos testitulokset paranevat, joten hänelle ja SPL testitulokset ovat supertärkeitä ja unohdetaan, että ne ovat alun perinkin ihan jonninjoutavia.

Huippufutariksi tullaan pelaamalla lapsuudessa paljon pienpelejä ja futsalia yms, jossa se kunto kehittyy ihan riittävästi siihen mitä futiksessa on tarve, eikä siihen tarvita ensimmäistäkään testiä. Meillä sen sijaan halutaan pelata lentokenttäfutista lasten kanssa, onhan suomalaiset hiihtokansaa, niin mitään muuta kuin juoksemista ei oikein tajuta opettaa tai edes seurata futiksessa. Meillä laiminlyödään futiksen perusteet käyttämällä aikaa fysiikan treenaamiseen, joka kuitenkin kehittyy ajan myötä luontaisestikin jos joka treenissä pelataan paljon pallon kanssa, eikä seistä paikoillaan rondoissa tai jonoissa.
Nigel Kugelschfeir

Paikalla Paikalla


Vastaus #7848 : 17.12.2024 klo 10:28:18

Nyt ihan omasta kuplasta katsottuna niin seuratyössä kehittämisen haasteen on usein itse seura ja sen jäsenet.


Nyt ollaan asian ytimessä. Ainakin muissa harrastuksissa on kuitenkin onnistuttu jakamaan niin että harrasteryhmät on oma juttu ja kilpatoimintaan on sitten try outit.

Itse lisäisin sen että liikaa pelataan voitoista jo 5vs5-peleissä keinolla millä hyvänsä. Haetaan maaleja prässäämällä maalipotkussa maalivahtia tai ainoastaan paras pelaaja yrittää tehdä jotain eikä muut tee mitään. Ja aina samat naamat pelaa jokaisessa ns kilpapelissä eikä muut saa koskaan mahdollisuutta. Tässä tullaan myös vanhempien rooliin että pitäisi tajuta lapsien tarvitsevan monen tasoisia pelejä eikä se haasteryhmän peli ole mikään rangaistus. Peleissä pitäisi miettiä aina sitä mitä siitä opitaan eikä sitä että tehtiinkö maaleja tai voitettiinko. Pahimmissa tapauksissa puolustaja tai maalivahti ei koske kertaakaan palloon kun ne on laitettu varmistamaan ettei omiin mene. Tai puolustajan pallokosketukset on sitä että monottaa pallon täysillä kärkkärillä pois omista.
« Viimeksi muokattu: 17.12.2024 klo 10:34:20 kirjoittanut Nigel Kugelschfeir »
Valonheitin

Poissa Poissa


Vastaus #7849 : 17.12.2024 klo 10:34:11

Oma junnu on testannut Eerikkilässä suunnanmuutosnopeus ilman palloa ja pallon kanssa, (pelkkä suora rata) sekä kevennetty hyppy ja suora juoksunopeus. Joukkue ei tietääkseni ole noihin testeihin laittanut itse kovin paljon aikaa (ehkä tämä on Vallan mielestä merkki siitä, ettei niitä oteta tosissaan.), vaan päivittäisessä tekemisessä valmennus on pyrkinyt panostamaan esim. voima-ja nopeusominaisuuksien kehittämiseen.

Sinällään nuo testit ovat ihan mielenkiintoisia, mutta joku SM-pallon kanssa on nyt aika kaukana lajitaidoista ja testin hinkaaminen vain tulosten vuoksi on kyllä ihan turhaa ajankäyttöä. Muistuttaa vanhoja taitokisoja.

Tuohon seurojen toimintaan täytyy sen verran kommentoida, että ongelmaksi monesti muodostuu se, että isot pelaajamäärät ovat usein seuroille ainoa tapa kehittää toimintaa. Ne tuovat seuraan rahaa, taitavat olla osa laatujärjestelmää ja muutenkin tuovat jostain syystä toiminnalle uskottavuutta. Isoistakin pelaajamääristä voi luoda monen tasoista toimintaa, mutta liian helposti pelaajat käyvät läpi saman pelaajapolun tasosta riippumatta.

 
Sivuja: 1 ... 313 [314] 315 316
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa