www.hyps.fi tarjoaa - olkaa hyvät:
Ohjeita ulkomaille suuntautuvaa futismatkaa suunnitteleville
Futisleirin kohde kannattaa valita niin, että sanonta ”kyllä tämä kotiolot voittaa” käy toteen.
Mitä kannattaa/pitää huomioida, kun suunnitellaan ulkomaille tehtävää turnaus- tai harjoitusmatkaa? Tässä jutussa monilla urheilumatkoilla mukana ollut Pekka Virtanen antaa vinkkejä matkustusintoisille – ja muistuttaa, että matkailu kannattaa.
Urheiluleiri vai turnausmatka? Yksi tykkää äidistä, toinen tyttärestä, mutta leiri tuntuu silti järkevämmältä vaihtoehdolta kuin turnaus.
Leirille on huomattavasti helpompi laatia ohjelma kuin turnaukselle, joka peltaan cup-muotoisesti – pelit saattavat loppua huomattavasti aiemmin kuin itse tapahtuma, eikä alkupelien jälkeinen aikataulu selviä kuin vasta turnauksen aikana. Turnausmatkat ovatkin juniorijoukkueiden piirissä aivan liian ”yliarvostettuja” – tai sitten matkanjärjestäjät tarjoavat niitä joukkueille aktiivisemmin kuin leirimatkoja.
Kentät, kuljetukset, varusteet…
Futismatkaa suunniteltaessa erilaisten harjoituspaikkojen saatavuus ja niistä mahdollisesti aiheutuvat lisäkustannukset kannattaa selvittää heti alkajaisiksi. Esimerkiksi Espanjan tapaisessa jalkapallomaassa kentät ovat yleensä kortilla.
Kohdetta valittaessa yhtenä valintakriteerinä on syytä pitää sitä, miten ko. paikka soveltuu pelaajien kaitsemiseen. Pieni paikka on sekä kohteiden saavutettavuuden että valvontanäkökannan vuoksi isoa parempi. Tämä pelaajien ”vartioitavuus” tulee sitä merkittävämmäksi, mitä vanhempien juniorien kanssa ollaan liikkeellä.
Lentokenttäkuljetukset kuuluvat yleensä matkan hintaan, mutta miten tapahtuu liikkuminen kohteessa? Parasta on, jos treenit voidaan pitää kävelymatkan päässä majapaikasta.
Kohteen olosuhteiden ja välimatkojen tunteminen onkin ensiarvoisen tärkeää, ettei perillä tule kulkemiseen liittyviä yllätyksiä. Itä-Euroopan maissa bussikuljetukset maksavat vielä nykyisin kohtuullisen vähän, mutta Etelä-Euroopan lomakohteissa hintataso on jo aivan toista luokkaa.
Harjoitteluun ja pelaamiseen liittyvät oleellisesti pallot, juomapullot, juomat ja varusteiden pesu/kuivaus. Omat pallot pitää yleensä kuljettaa mukana, vaikka kohde olisi joku ”jalkapallopyhättö”. Lentokoneessa ei kannata kuljettaa mitään ylimääräistä, joten juomapullot kannattaa hankkia paikan päältä – eli kirjoittaa tussilla vesipulloihin pelaajien nimet. Vettä kuluu lämpimissä kohteissa melkoisesti, ja junioreita on pakko patistaa juomaan.
Säiden toivotaan tietysti suosivan matkaa, mutta pesu- ja kuivauspaikkojen olemassaolo on silti syytä selvittää etukäteen.
Ruoka ja juoma
Matkan budjettia laadittaessa pitää huomioida se, että todellinen päätä kohden laskettu kustannus muodostuu suuremmaksi, kuin mitä on yhden osanottajan matkan hinta.
Matkabudjetti kannattaa laatia niin, ettei osanottajien tarvitse varata ylimääräistä rahaa ruokailuihin tai mihinkään yhteisiin viihdetapahtumiin (turistiretket, normaalista poikkeavat illanvietot jne.).
Täysi ylläpito – aamupalan lisäksi kaksi lämmintä ruokaa – on pientä liioittelua. Vielä enemmän sitä on joissakin hotelleissa tarjolla oleva ”kaikki kuuluu hintaan” -systeemi, joka ei suinkaan ole ilmaista huvia.
Täysylläpito helpottaa taustajoukkojen elämää, mutta se ei ole järkevä vaihtoehto ainakaan silloin, kun ohjelmassa on päivittäistä liikkumista muuallakin kuin aivan hotellin tuntumassa. Puolihoito on yleensä täyshoitoa järkevämpi vaihtoehto, sillä silloin joukkue voi syödä päivällä joko järjestetysti tai omatoimisesti, ja ennen iltarientoja kaikki saavat vatsansa täyteen. Se, kuuluko vesi illallisen hintaan, on pieni mutta etukäteen tarkistamisen arvoinen yksityiskohta.
Pelit osana leiriä
Leiriviikolle pitää laatia ohjelma riittävän aikaisessa vaiheessa. Hommassa pitää huomioida se, että harjoittelu on vain osa matkan ”ideaa”. Mutta jos joukkue on vähänkin tavoitehakuisempi, pari harjoituskertaa päivässä ei ole silti liikaa. Väliin kannattaa sovittaa myös pari retkeä, sillä leiristä pitää jäädä osanottajien mieleen muutakin kuin paikallinen jalkapallokenttä.
Viikon turneeseen mahtuu hyvin pari ystävyysottelua. Vastustajia etsittäessä on syytä selvittää paikallisten juniorien taso, ettei vastus osoittaudu aivan liian kovaksi – tai heikoksi. Ottelusta aiheutuneet kustannukset vaihtelevat maittain, ja jossakin päin maailmaa tämä kuluerä voi olla melkoinen.
Mikäli leiri järjestetään paikassa, missä on samaan aikaan muita (suomalais)joukkueita harjoittelemassa, niitä kannattaa ilman muuta käyttää harjoitusvastustajina – unohtamatta kuitenkaan sitä, että vähintään yksi kansainvälinen ottelu on must-juttu.
Ennen ottelua pelaajille on syytä selvittää pelin aloitukseen ja lopetukseen liittyvät muodollisuudet (avauskokoonpanot kentällä, kättelyt, viirien vaihdot jne.), vastustajien huomioiminen, yhteiskuvien otto jne.
Varainhankinta ja osallistujat
Tässä vaiheessa vuotta ei ole vielä aivan liian myöhäistä lähteä suunnittelemaan leiri- tai turnausmatkaa ensi kesäksi – tai tulevalle syyslomaviikolle. Mikäli matka ajoitetaan syksyyn, lomakohteissa on varmasti hiljaista, mikä pudottaa hintatasoa. Mutta syksyllä kelit voivat olla ”suomalaistyyppiset”, eikä junnuilla välttämättä ole koko kesän kestäneen pelikauden jälkeen niin suurta harjoitusintoa kuin alkukaudesta.
Futisjoukkueen ei tarvitse leiriä suunnitelleessaan toimia samanlaisella yhdenvertaisuusperiaatteilla kuin koululuokkien, mutta siitä huolimatta matka kannattaa rakentaa niin, että mahdollisimman moni pystyy sille osallistumaan. Tätä osallistumismahdollisuutta helpotetaan sillä, jos matkakassaa on mahdollisuus kartuttaa talkootyöllä.
Matkan ajankohta on syytä lyödä lukkoon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta pelaajan vanhemmat voivat suunnitella omat lomansa sen mukaan – ja jopa osallistua matkalle. Jo alkumetreistä alkaen on hyvä tarjota tietoa matkan hinnasta huomioiden aiemmin kerrotut ylimääräiset joukkuekulut. Suunnittelun alkuvaiheessa on syytä selvittää myös joukkueen taustahenkilöiden osallistuminen matkalle ja heille siitä aiheutuvat kustannukset.
Vaikka leirikassa pyrittäisiin kasaamaan talkootyöllä ja/tai yhteistyökumppaneiden avulla, pelaajat kannattaa sitouttaa tulevaan matkaan jonkinlaisella varausmaksulla. Mikäli joukkueen talous ei ole hyvällä mallilla, näillä varausmaksuilla on käyttöä jo siinä vaiheessa, kun matkatoimisto lähettää ensimmäisen laskunsa.
Varsinkin lentämällä tehtävien matkojen yhteydessä ensimmäinen varaus kannattaa tehdä hiukan yläkanttiin, sillä myöhemmin matkustajapaikkoja voi olla vaikea saada.
Miten ja mihin matkustetaan?
Tanska ja Ruotsi ovat suosittuja futisturnauskohteita. Niihin matkataan yleensä laivalla ja bussilla. Mutta Tukholmasta on pitkä ja tylsä matka Tanskaan.
Viikko on sopiva matkan kestoaika. Lentämällä matka taittuu nopeasti – jos lentoaikataulut pitävät. Matkan ensimmäiselle päivällä ei missään tapauksessa kannata suunnitella mitään erikoista, sillä aina voi tapahtua viivytyksiä.
Mikäli matkustusaikatauluun pystytään vaikuttamaan, matka kannattaa aloittaa molemmista suunnista niin, että perillä ollaan iltapäivällä. Kotimaassa tapahtuvat lentokenttäkuljetukset on syytä hoitaa koordinoidusti, ettei niistä aiheudu kenellekään ylimääräistä hankaluutta.
Vaikka matkan sisältö on samansuuntainen, kohde vaikuttaa huomattavasti sen luonteeseen. Mutta aina matka on matkustamisen väärti, eivätkä yhdellekään tämän jutun taustana olevalla matkalle osallistuneet junnut ole myöhemmin katuneet sitä, että lähtivät mukaan.
Keskellä kesää Manchesterissa Englannin kesä näytti kylmimmät puolensa. Espanjassa syyslomaviikolla rannat olivat lähes autioina, mutta keli oli suomalaisittain lämmin – ja sopiva harjoittelemiseen ja pelaamiseen. Bulgariassa kesä oli parhaimmillaan ja ilma helteinen – mutta yhtä hyvin siellä olisi voinut sataa kaatamalla, kuten tapahtui heti kyseisen leiriviikon jälkeen.
Entä kirjoittajan seuraavan futismatkan kohde? Siitä ei ole mitään tietoa, mutta jos lämpötilan nostamista pidetään kriteerinä, Brasilia kuulostaisi sopivalta kohteelta! Tai ehkei nyt sentään. Suomenlahden eteläpuoli tarjoaa hienoja loman- ja leirinviettopaikkoja, ja Baltiaan (lähinnä Viroon) pääsee nopeasti ja suhteellisen edullisesti.
Matkanjärjestäjät palvelevat
Aikoinaan Englantiin suunnatun matkan kassa olisi mennyt epärehellisen brittiyrittäjän taskuun, jos matkan järjestelyjä ei olisi ostettu futismatkoihin erikoistuneelta yrittäjältä.
Espanjaan tehty matka erosi normaalista leirimatkasta, koska siihen liittyi ystävyysseuratoimintaa ja kohteessa asuvien suomalaisten hyvät kontaktit paikallisiin jalkapallopiireihin. Ilman suhteita omatoimista matkailua ei kannata harrastaa, sillä matkanjärjestäjillä on kokemusta, jonka merkitystä ei pidä aliarvioida – siitä tietysti maksetaan, mutta se todennäköisesti myös kannattaa.
Urheilumatkojen järjestäjät tarjoavat aktiivisesti palveluitaan. Ja jos matkakohde on selvillä, kannattaa siitä ja sinne matkustamiseen hankkia tietoa sellaisilta joukkueilta, joilla on kokemusta ko. paikasta.
Yhtenä tämän jutun tausta-aineistoita oli Hyvinkään Palloseuran T90-joukkueen kesällä 2006 Bulgariaan tekemä matka.