Thouni
Poissa
Suosikkijoukkue: HJK, Artsakh, M'well, Zapresic boys.
|
 |
Vastaus #257 : 07.09.2022 klo 11:04:39 |
|
Vihdoin parin vuoden yrityksen ja koronakurimuksen jälkeen pääsin käymään Georgiassa, ja siinä samalla tuli piipahdettua Azerbaijanissa koska halvalla pääsi. Kaukasiahan on mitä mainioin matkakohde, mutta yleisin kirous on se että lentoajat Euroopasta ovat yleensä kunnon haistattelua ja oma lentonikin saapui Tbilisiin mukavasti 04:30 perjantaiaamuna. Olin buukannut hotlan kautta kyydin hotellille, ja vastassa piti olla kuski pitelemässä nimikylttiäni. Jotain Mikheiliä oli odottamassa parikin kuskia, mutta omaa nimeäni en bongannut missään. Soitin hotellille ja kyselin, että missäs tämä kuskini on. 30 sekuntia puhelun jälkeen vieressäni seisseen vanhemman herrasmiehen puhelin soi, ja tämä nosti laiskasti mahansa eteen lapun jossa komeili oma nimeni. Kiitoksia vaivannäöstäsi. Mitäpä turhia sitä kylttiä on sen suuremmin esitellä.
Tbilisissä oli vastassa avuton respaäijä, tuhansia kulkukoiria ja paahtava yli 30 asteen helle. Mikäs sen parempaa siis kuin muutaman tunnin unien jälkeen lähteä etsimään kyytiä Goriin. Perjantaina pelattiin pienimuotoinen Tbilisin paikalliskamppailu kun parikymmentä vuotta vanha Saburtalo Tbilisi kohtasi ylivoimaisesti maan maineikkaimman seuran eli vuoden 1981 Cup voittajien cupin mestarin Dinamo Tbilisin. Saburtalon suurin saavutus sen 23 vuotisen historian aikana on 6 vuotta sitten tullut maan mestaruus. Tbilisistä löytyy parikin paikalliseen futikseen aivan liian ylisuurta stadionia ja oletin että paikallismatsi pelattaisiin jollain näistä kentistä. No eipä tietenkään vaan kaikkea logiikkaa uhmaten ottelu pelattiin Gorissa, joka on tuttu KuPSin europeleistä ja Stalinin patsaista. Suuntasin siis metrolla Diduben asemalle ja yritin marshrutkojen joukosta etsiä kyytiä Goriin. Kahden minuutin päästä istuin ahtaaseen henkilöautoon kahden teinitytön, noin 70-vuotiaan herrasmiehen ja erittäin iäkkään kuskin kanssa ja hikinen matka kohti Goria alkoi.
Gorissa vastassa oli Tbilisin tapaan kulkukoiria ja kovaa hellettä, ja tosiaan pari Stalinin patsasta sekä tämän synnyinkotia esittävä puukasa. Jahka noita oli tollottanut tarpeeksi kauan niin matsia edeltävät tunnit kuluivat jouhevasti nauttien kylmästä oluesta ja erinomaisesta ruuasta. Gorin stadion löytyy ihan keskustan vierestä, ja mitään sisäänpääsymaksua ei peliin ollut. Viereiseltä kadulta löytyi pari kioskia josta sai hakea virvokkeita ja viedä ne vapaasti katsomoon. Vieressä on myös kaaottinen risteys, jossa on hyvä yrittää bongailla kolareita. Vartin istuskelun aikana näin yhden yhteentörmäyksen. Itse stadionkin on muutamia kolhuja vuosien mittaan ottanut, ja vaikka europelejäkin tuolla melkein joka kesä pelataan niin kovin suurta pintaremonttia ei ole vuosikausiin tehty. Auringonkukansiemeniä kuluu Georgiassakin hurjaa tahtia, mutta toisessa sivukatsomossa oli sellainen vuori siemenen kuoria että pohjimmaiset saattavat olla ihan itse Stalinin ulos sylkemiä. Mainittakoon että pelin aikana oli vielä kova helle, ja katsomossa pyöri kulkukoiria. Hirveästi ketään muita ei katsomossa ollutkaan. Lukuunottamatta kahta Dinamon kannattajaa jotka kovassa humalassa ilmeisesti striimasivat peliä kavereilleen, kunnes saivat muuten laiskoilta järkkäreiltä kovat puhuttelut ja tämän jälkeen kundit taisivat päättää poistua baariin. Hirveästi eivät missanneet sillä tämä ottelu ei noussut suurimpien klassikkoderbyjen listalle. Dinamolle 1-2 voitto. Paluumatka olisi kannattanut varmaan taksilla suorittaa sillä googletin että Tbilisiin menisi juna joten päätin tuota kokeilla. Juna tuli lopulta 40 minuuttia myöhässä ja tuona aikana sain noin 47 hyttysen puremaa. Juna oli aivan täpöten täynnä, ja heti ensitöikseni konnari heitti oluttölkkini roskiin. Lopulta kun löysin junan ainoan vapaan paikan niin lakia uhmaten päätin sihauttaa toisen olueni auki, ja asettaa sen hetkeksi piiloon jalkojeni väliin. Kymmenisen sekuntia myöhemmin bisset valuivat pitkin junan lattiaa ja häpeissäni katselin loppumatkan ajan ikkunasta ulos pimeyteen. Kiitos Gori.
Seuraavaan päivään lähdettiin optimistisena ja uutta matsia odottaen. Pakollisten turistikierrosten jälkeen oli aika alkaa tutkimaan, että missä helvetissä tämän päivän ottelu pelattaisiin. Taas olisi ohjelmassa yhden Tbilisin seuran eli tällä kertaa Lokomotivin ottelu jossa vastaan asettuisi viime aikoina Georgian ykkösseuran tittelin ottanut Dinamo Batumi. Lokomotivillä on jonkinlainen treenikompleksi Saguramon kylässä Tbilisin ulkopuolella. Yritin Boltin kartasta etsiä kenttää, mutta ei löytynyt mitään tuloksia. Sen sijaan Saguramosta löytyi jostain syystä suomalainen koulu joka oli ytimekkäästi nimetty Sisuksi. Auta armias niitä pissaliisoja jotka täyttävät paperit että pääsisivät Georgiaan vaihto-oppilaaksi aivan Floridan tuntumaan, mutta päätyvätkin elämään idyllistä elämää Sisun oppilaitokseen Saguramon kylään. Spring Breaaak!! Lopulta näppäilin Boltin appiin kohteeksi jonkun viinitilan minkä pitäisi sijaita kentän vieressä. Hiekkateitä pitkin kun ajelimme Saguramossa niin epätoivo meinasi iskeä, kun jätkä ajaa aivan keskelle peltoa. Yritin pyytää että pysäyttäisi kylän "keskustaan" missä näytti olevan yksi ruokakauppa mutta ei käynyt. Lopulta hyppäsin pihalle sen viinitilan edessä joka näytti hylätyltä. Ilmassa oli helteen tuntua, mutta kulkukoirien sijaan ensimmäiset eläimet mitkä tulivat vastaan olivat lehmiä. Kaukaisuudessa näkyivät futiskentän valotolpat, mutta paikka oli kirjaimellisesti täysin keskellä peltoa joten lähdin kävelemään keskustan suuntaan kun ottelun alkuun oli vielä tunti aikaa. Keskustasta löytyi kahdeksan autokorjaamoa, leipomo, kaksi pientä ruokakauppaa sekä roskiksia joita lehmät sekä koirat sulassa sovussa tuhosivat ja etsivät syötävää. Koirat olivat oikein vieraanvaraisia, mutta lehmät alkoivat tuijottaa ja esitellä sarviaan sen verran uhmakkaasti että päätin turistikierrokseni lyhyeen.
Kuivien peltojen keskeltä tosiaan löytyi Lokomotivin jonkinlainen treenikenttä minkä ympärillä oli yksi pieni katsomo. Tähänkin otteluun oli ilmainen sisäänpääsy, mutta positiivinen yllätys oli se että paikalla oli myös yksi koju mistä sai limua ja poppareita, sekä kaljaa ihan hanasta asti ja myös paikan päällä väsättyjä hodareita joiden välissä oli käsivarteni paksuinen makkara. Palveluiden puolesta Lokomotivi pisti siis parastaan ja niin pisti myös kentällä. Viime kauden mestari Batumi oli sarjakärki, ja Lokomotivi puolestaan sarjajumbo ja ennen tätä peliä oli kerännyt 23 ottelusta huimat 3 pistettä. Odotettavissa oli siis vieraiden murskavoitto, mutta Lokomotivi esittikin taatusti kauden parastaan ja oli jopa hallitsevampi osapuoli. Lopulta toisella jaksolla kaikki reilut sata katsojaa pääsivät villisti tuulettamaan kun Lokomotivi sai rankkarin ja meni 1-0 johtoon. Tuo ei kuitenkaan aivan riittänyt sensaatiomaiseen voittoon sillä Batumi tuli aivan ottelun lopussa tasoihin. Joka tapauksessa todella kova tulos kotijoukkueelle. Matsin aikana tutustuin sveitsiläiseen groundhoppaajaan joka oli raahannut vaimonsa katsomaan myös tasokasta ottelutapahtumaa ja lehmiä, ja pääsin heidän kanssaan jakamaan taksin Tbilisiin.
Pitkän viikonlopun jälkeen helteinen Tbilisi vaihtui 5 tunnin junamatkan jälkeen Batumiin jossa oli hellettä ja kulkukoiria. Onneksi helteeseen löytyi apu, kun vietti suurimman osan ajasta lillumalla Mustassameressä minkä vesi oli yhtä virkistävää kuin porealtaassa makoilu. Delfiinien bongaaminen rannan lähistöllä oli kuitenkin ihan mukava muisto. Kaupunkia on sanottu köyhän miehen Dubaiksi ja Las Vegasiksi ja onhan tuo pilvenpiirtäjineen ja rannan huvipuistoineen aikamoinen mesta. Ja yhtäläisyyksiä noihin kaupunkeihin löytynee myös siten, että jalankulkijoita varten Batumin keskustaa ei ole ainakaan rakennettu. Sen sijaan jalkapallofaneja varten on rakenettu ihan ytimeen Georgian modernein stadion. Tbilisin stadionit ovat vielä maajoukkueen käytössä, mutta luulisi että moderni ja huomattavasti sopivamman kokoinen Batumi Arena olisi parempi kenttä maajoukkueelle ainakin pienempiin peleihin. Varsinkin kun Batumissa tuntuu olevan aikamoinen futisbuumi uuden stadionin ja Dinamon menestyksen myötä.
Jahka olin polttanut ihoani Batumin rannoilla muutaman päivän ajan oli vihdoin aika korkata stadion Dinamo Batumi-Telavi ottelun myötä. Tällä kertaa sisäänpääsystä piti myös maksaa. Netistä ostettuna liput pääkatsomoon maksoivat 3€, ja stadionin edessä oli myös pieni fanituotekoju mistä tarttui matkaan 6€ maksanut huivi. 20 000 katsojaa vetävä stadion on simppeli mutta täydellisen toimiva. Jälleen kerran malliesimerkki siitä millainen stadionin pitää olla, jos uutta aletaan rakentamaan. Ei mitään ihmeellisyyksiä vaan tiivis perus-stadion, jossa katsomot ovat sopivan jyrkkiä ja lähellä kenttää, katsomoiden takana on runaasti tilaa liikkua ja stadion on sen verran tiivis ja yhtenäinen että pienelläkin yleisömäärällä melu pysyy hyvin sisällä ja akustiikka on loistava.
Dinamolta löytyi ihan mukavan kokoinen kannattajapääty missä oli huomattava määrä lapsia ja naisia. Muutenkin stadionilla oli todella paljon nuorisoa. En tiedä oliko heillä ilmainen sisäänpääsy vai mikä homma, mutta suurin osa keskittyi johonkin aivan muuhun kuin ottelun seuraamiseen ja päätykatsomon takana meininki oli kuin Kampin kauppakeskuksessa kun 12-16 vuotiaat nuoret hengailivat ja spedeilivät ja vetivät röökiä. Voi olla että alaikäiset saivat ilmaiset liput peliin, ja vaatimuksena oli se että jokainen 12 vuotta täyttänyt poika joutui polttamaan röökiä taukoamatta. Siltä se ainakin näytti. Huvittuneisuutta aiheutti myös kannattajakatsomon toinen capo. Toinen heistä hoiti hommansa varsin mallikkaasti, mutta toinen kundi ei näyttänyt omaavan minkäänlaista rytmitajua tai ymmärrystä organisoidusta kannustuksesta vaan teki lähes kaiken päinvastoin kuin kollegansa, ja suurimman osan ajasta levittelikin turhautuneena käsiään tai huuteli yksittäisille henkilöille minkä takia ette tottele minua. Kentän puolella organisointi sen sijaan pelasi, ja Batumi murskasi vieraansa siihen tyyliin kuin kuuluukin. Palloa liikutettiin kovaa vauhtia eteenpäin, ja mitään peruuttelua tai pimputtelua ei nähty. Lopputulos 4-0 ja tähän päälle vielä pari tolppaa ja kaksi paitsiona hylättyä maalia.
Seuraavan aamuna Buta Airways kuljetti Bakuun, missä ensitöikseni hajoitin hotellihuoneen vessanpöntön ja paskavedet valuivat pitkin vessan lattiaa. Tästä oli hyvä lähteä tutkimaan maata ja kaupunkia jota kohtaan oli aikamoiset ennakkoluulot. Helle seurasi myös Bakuun asti, mutta kulkukoirat jäivät näköjään Georgiaan. 4 tunnin kiertoajelu pitkin maaseutua ja mutatulivuoria 35 asteen helteessä oli suht hikistä puuhaa. Lauantai-illan huipennuksena Bakcell Arenalla pelattiin Klubin jalkoihin viime kaudella jääneen Neftchi Bakun kotiottelu Sumqaytia vastaan. Menomatka stadionille piti suorittaa kahdessa osassa, kun ensimmäinen taksi levisi keskelle motaria. Toista taksia ei onneksi kovin kauaa tien varrella joutunut odottelemaan. Uusi kuski veteli kessua, ja alkoi heti avautumaan vihaisena azeriksi jostain asiasta. Käsitin että paiskasin oven liian kovaa kiinni, mutta tämä toinen taksi siitä huolimatta selvisi perille asti. Stadikan pihalle saavuttaessa paiskasin oven mahdollisimman lujaa kiinni, ja kävelin lippukioskille ostamaan 2,5 euron matsilipun. Stadion sijaitsee kaukana keskustasta keskellä asuinaluetta. Tuolta seudulta löytyi kuitenkin yksi helmi eli Kafe Samuray minkä terassilla paikalliset asiantuntijat viettivät leppoisaa lauantai-iltaa, ja tuolta saikin reissun halvimman tuopin. Hintaa oli 1 manat, eli noin 59 senttiä. Alueen kaupoista ei alkoholia löytynyt, lukuunottamatta yhtä pientä markettia.
Bakcell Arena on kymmenen vuotta vanha pyhättö, ja muuten ihan toimiva ja hyvä stadion mutta katsomotilojen takaa ei mikään kaikkein viihtyisin. Muistuttaa hiukan Bolt Arenan itäkatsomon taustatiloja eli vastassa on lähinnä vain pelkkää kolkkoa betonia, mutta täällä ei ollut myöskään mitään myyntipisteitä. Stadionin edustalta sentään löytyi fanikauppa. Ja kun mitään myyntipisteitä ei ollut, niin porteista pystyi kävelemään lähialueen kioskeihin ostamaan pikkupurtavaa ja juotavaa. Neftchin kannattajatoiminta näytti olevan kopio HJK:n kannattajaskenestä 15 vuotta sitten eli toisessa päädyssä oli isompi Forza Neftchi ryhmä ja toisessa päädyssä oli bandisten perusteella jonkinlainen "mobi" joka koostui kymmenestä hengestä. Yllätys oli suuri, että myös vierasjoukkueen kannattajia oli paikalla noin 30. Ei kestänyt kauaa että joku paikallinen kekkasi, että taidan olla ulkomailta joten änki viereeni istumaan ja aloitti tauottoman kyselytunnin. Puoli tuntia jaksoin vastailla kundin kysymyksiin, kunnes valehtelin meneväni vessaan ja vaihdoin paikkaa yläkatsomon pimeimpään nurkkaan. Tuolta oli hyvä seurata ottelua josta ei mitään klassikkoa tullut. Neftci hoiteli ottelun vaivattomasti 3-0 ja mielenkiintoisinta oli huomata että Armeniassa on näköjään var käytössä ja voin vain kuvitella millaisen putkitelkkarin kautta tilanteita tarkastetaan jossain Cafe Samurayn keittiössä.
Sellainen reissu tällä kertaa. Ensi kesänä voisi käydä vaikka Kazakstanissa katsomassa josko sieltä löytyisi hellettä ja kulkukoiria.
|