FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
13.12.2024 klo 12:00:52 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1] 2 ... 41
 
Kirjoittaja Aihe: Puola - jalkapallomatkailun yleiskeskustelu  (Luettu 228013 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Lorenzo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: * * * *


: 13.02.2011 klo 20:12:06

Yritän muokata askel kerrallaan näihin kahteen avausviestiin matkailun kannalta olennaisia perustietoja seuroista, luoden ensin katsauksen Puolan jalkapallon maantietoon yleisemmin ja sen jälkeen suurimpiin seuroihin yksityiskohtaisemmin.

Koska suurin osa matkaajista on liikkeellä Suomesta käsin, on kenties syytä aloittaa kysymyksellä siitä miten Puolaan ylipäätään helpoiten pääsee?

Finnair ja LOT lentävät molemmat Varsovaan säännöllisesti ympäri vuoden Helsingistä ja Finnair kausiluontoisesti (maalis-loka) myös Krakovaan. Wizz Air puolestaan lentää säännöllisesti Turusta Gdańskiin.

Nämä kolme kohdetta muodostavat samalla varmasti useimmille kolme luonnollisinta paikkaa käydä otteluita katsomassa. Varsovassa on tarjolla hallitsevan mestarin Legian lisäksi myös valitettavasti alasarjoihin konkurssin myötä pudonneen Polonian pelejä. Krakovassa sekä Wisła että Cracovia pelaavat alkaneella kaudella pääsarjaa varsin kuumissa keskinäisissä tunnelmissa ja myös Gdańskin alueen Lechia Gdańsk sekä Arka Gdynia ovat molemmat mielenkiintoisia vaihtoehtoja vaikka Arka toisella sarjatasolla nyt pelaakin.
« Viimeksi muokattu: 22.07.2013 klo 02:18:46 kirjoittanut Lorenzo »
Lorenzo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: * * * *


Vastaus #1 : 13.02.2011 klo 21:09:41



Legia Varsova



Mestaruudet:1955, 1956, 1969, 1970, 1994, 1995, 2002, 2006, 2013
Sarjataso:Ekstraklasa (1.)
Kotistadion:Pepsi Arena
Kapasiteetti:31 103
Yleisökeskiarvo:17 906

Legia on Varsovan, kenties koko maankin hyvin omanarvontuntoinen ykkösseura ja sellaisena suomalaisvieraalle paras mahdollinen portti puolalaisen jalkapallon maailmaan. Vaikka seuran uudehkolla kotistadionilla ei EM-kisoissa pelejä pelattukaan lukeutuu sekin Puolan ehdottomaan eliittiin perinteisesti valkoiseen pukeutuvan kotiyleisönsä kanssa. Kuten monella muullakin stadionilla ovat päädyt (ja vain päädyt) enimmäkseen täynnä kannattajien ottaessa näyttävästi haltuun omansa ja perhekannattajien majoittuessa vieraiden kanssa toiseen.





Polonia Varsova



Mestaruudet:1946, 2000
Sarjataso:IV liga (Ekstraklasa 6.)
Kotistadion:Stadion Polonii Warszawa
Kapasiteetti:7 152
Yleisökeskiarvo:4 116

Vaikka pitkät ja menestyksekkäät perinteet omaava Polonia voittikin vielä ensimmäisen sodanjälkeisen mestaruuden jäi se pian uusien vallanpitäjien epäsuosioon ja vajosi vuosikymmeniksi alasarjojen pimeyteen. 1990-luvulla uudet ajat toivat seurallekin tilaisuuden uuteen tulemiseen mikä kulminoituikin seurahistorian toiseen mestaruuteen vuonna 2000, valitettavasti se ei kuitenkaan lopulta ennakoinut haastetta Legialle vaan surkea seurajohtaminen ajoi seuran ongelmista toiseen mikä kulminoitui tänä kesänä konkurssiin ja putoamiseen viidennelle sarjatasolle jonka sarjapaikan ainoastaan Polonian junioritoimintaa aiemmin pyörittänyt organisaatio otti kontolleen. Samalla kyseessä on seuralle kuitenkin eittämättä uusi mahdollisuus rakentaa tulevaisuutta askel kerrallaan kestävältä pohjalta toivottavasti ilman menneisyyden painolasteja. Seuran kannattajien uskollinen ja paljon kärsinyt ydin jatkaa epäilemättä mukana, joten Polonian ottelut ovat jatkossakin mielenkiintoinen vaihtoehto Varsovassa.





Wisła Krakova



Mestaruudet:1927, 1928, 1949, 1950, 1978, 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009, 2011
Sarjataso:Ekstraklasa (7.)
Kotistadion:Stadion Henryka Reymana
Kapasiteetti:33 326
Yleisökeskiarvo:13 929

Wisłalla on kunnia olla jos ei muuta niin ainakin Puolan vihatuin seura, edelleen vastustajiensa keskuudessa miliiseinä tunnettu joukkue kun oli kommunistiaikana sisäministeriön voimakkaasti tukema muodostaen siten hienon jatkumon sotaa edeltävänä aikana seurassa avoimesti kukkineelle fasismille. Historian painolasteista riippumatta myös Wisłan kannattajat ovat tehneet parhaansa pitääkseen yllä huonoa mainettaan ja niinpä krakovalaiset ovat ainoina kieltäytyneet puolalaiskannattajien solmimasta aseet kieltävästä sopimuksesta, tilillä on sen sijaan lukuisia kuolemantapauksia ja jopa suoranaisia vastustajan kannattajien murhia. Jos puolalaisessa jalkapallossa elääkin edelleen huligaaniongelma on se Krakovassa vielä aivan toisella tasolla.





Cracovia Krakova



Mestaruudet:1921, 1930, 1932, 1937, 1948
Sarjataso:Ekstraklasa (I liga 2.)
Kotistadion:Stadion Cracovii
Kapasiteetti:15 016
Yleisökeskiarvo:7 463

Cracovia on Krakovan seuroista paitsi pienempi myös eittämättä paljon sympaattisempi, joskin aggressiivinen kannatuskulttuuri ylettyy väistämättä myös toiselle puolelle Błonian puistoa (toisiaan syvästi vihaavien seurojen kotikentät ovat vain 600 metrin etäisyydellä toisistaan). Ekstraklasaan lyhyen tauon jälkeen palanneen Cracovian uusittu kotiareena on arkkitehtoonisesti eittämättä Puolan ansiokkaimpia. Talviaikataulun pakottaessa lentämään Varsovaan pääsee Krakovaan kuitenkin helposti esimerkiksi junalla (rozklad-pkp.pl) tai bussilla (esim. polskibus.com).





Lechia Gdańsk



Mestaruudet:-
Sarjataso:Ekstraklasa (8.)
Kotistadion:PGE Arena
Kapasiteetti:43 615
Yleisökeskiarvo:13 274

Gdańsk on perinteisesti ollut puolalaisessa jalkapallossa hieman periferiaa, eikä Lechia ole yhden cup-voiton (1983) lisäksi saavuttanut suuria. Siitä huolimatta jalkapallolla on kuitenkin vahva asema Itämeren rannoillakin ja uusi EM-stadion on nostanut seurankin vuosikausien alasarjaseikkailujen jälkeen aivan uudelle tasolle. Kauniin kaupungin ohessa jalkapallotarjontakin on siis jollei aivan erinomaista niin joka tapauksessa hyvää luokkaa ja on siksi vaihtoehto turkulaisten lisäksi myös yhdistelmämatkaa etsiville.





Arka Gdynia



Mestaruudet:-
Sarjataso:I liga (5.)
Kotistadion:Stadion GOSiR
Kapasiteetti:15 139
Yleisökeskiarvo:4 433

Gdynian satamakaupunki aivan Gdańskin kupeessa ei puolestaan ole kaunis, vaan ainoastaan, no, satama. Onneksi kuitenkin Gdańsk on siis lähellä ja Sopotin hiekkarannat vielä lähempänä, sillä seurana Arka ei häviä naapureilleen yhtään. Arkan kannattajat muodostavat Lech Poznańin ja Cracovian tovereidensa kanssa puolalaisessa jalkapallossa legendaarisen Triadaksi kutsutun liiton mikä näkyy toki myös Lechian peleissä toisen mainituista käydessä kylässä. Kuluvalla kaudella Arka pelaa kuitenkin valitettavasti sarjaporrasta alempana tarjoten kuitenkin samalla kenties parhaan paikan I ligan seuraamiseen.





Lech Poznań



Mestaruudet:1983, 1984, 1990, 1992, 1993, 2010
Sarjataso:Ekstraklasa (2.)
Kotistadion:Stadion Miejski
Kapasiteetti:43 269
Yleisökeskiarvo:22 640

Lech Poznań lukeutuu seurana Puolan suurimpiin ja suosituimpiin, Kasper Hämäläisen ansiosta se on myös suomalaisittain luultavasti mielenkiintoisin. Koska kaupunkiin ei kuitenkaan pääse Suomesta suoraan on luultavasti helpoin tapa lentää ensin Varsovaan ja kulkea sieltä käsin junalla Poznańiin (aikataulut rozklad-pkp.pl). Vaihtoehtoisesti onnistuu myös lento Berliiniin ja Poznańissa muutaman kerran päivässä pysähtyvä Berlin-Warszawa-Express -juna. Rautateille edullisen vaihtoehdon tarjoavat esimerkiksi modernit Polskibus.com -yhtiön bussit (vaatii ennakkovarauksen nimeä kantavalla sivustolla). Kulkuyhteyksiä maitse Gdańskista tai Krakovasta ei vastaavasti voi juuri suositella, mutta Poznańin lentoasema on lähes kaupungin keskustassa ja maan sisäiset lennot enimmäkseen edullisia.





Śląsk Wrocław



Mestaruudet:1977, 2012
Sarjataso:Ekstraklasa (3.)
Kotistadion:Stadion Wrocław
Kapasiteetti:43 308
Yleisökeskiarvo:15 137

Wrocław on Suomesta katsoen varsin kaukana mikä on sääli, sillä matkakohteena kaupunki on joka suhteessa erinomainen - myös jalkapalloilullisesti. Śląsk on menestynyt viime vuosina hyvin ja EM-kisoista tuttu stadion on sekin ehdotonta eliittiä. Varsovasta tai myös Krakovasta pääsee kuitenkin aikaisemmissa kohdissa mainituin keinoin ja lisäksi kaupungista on kohtalaisesti yhteyksiä rajan taakse varsinkin Dresdeniin.
« Viimeksi muokattu: 22.07.2013 klo 05:40:01 kirjoittanut Lorenzo »
Mendieta

Poissa Poissa


Vastaus #2 : 13.02.2011 klo 21:32:32

Rajua touhua:

http://www.youtube.com/watch?v=8QefYvOQwi4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=DfXUWuy5vpk
Neulainen Jerkunen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC


Vastaus #3 : 13.02.2011 klo 22:48:37

Puola-kokemukseni rajoittuu yhteen pidennettyyn viikonloppuun - erinomainen reissu, jolta tarttui mukaan niin mieshuorattava sarja kuin joukkuekin. Sähkökatko pimensi tuikut ja rankkasade piiskasi katsojia, mutta "Gornik Ole!" -tsäntti kaikui pimeässä käsittämättömällä volyymilla... Reissuraportti löytyy täältä.

Tässä kuussa olisi tarkoitus suunnata jälleen Puolaan. Olen kaavaillut ohjelmaksi jotakuinkin seuraavaa...

26.2 Jagiellonia Bialystok - Slask Wroclaw
27.2 Lech Poznan - Widzew Lodz
28.2 Banik Ostrava - Sparta Praha (Tsekin pääsarjaa, ilmeisesti jonkinlainen klassikko)
1.3 Ruch Chorzow - Legia Warzsawa tai Wisla Krakow - Bielsko-Biela
2.3 Polonia Warzsawa - Lech Poznan

Bialystokin ottelut ovat olleet tällä kaudella likipitäen loppuunmyytyjä, mutta yritän tavoitella lippuja sähköpostittamalla aneluviestejä seuran toimistolle. Tunnelman puolesta kovimmat odotukset on ladattu Poznaniin ja Ostravaan. Myös muutamaa viikkoa myöhemmin pelattava Ylä-Silesian klassikkoderby kiinnostaa, mutta sen suhteen suunnitelmat ovat vielä täysin auki; löytyykö riittävän edukkaita lentolippuja? Ottelu pelataan joidenkin tietojen mukaan kookkaan Kansallisstadionin sijaan Chorzowin olemattomalla kotikentällä, joten piletin hankkiminen saattaa osoittautua ongelmalliseksi.

Tasollisesti Puola-futis on ehkä hieman edellä Veikkausliigaa, mutta katsomossa meno on kuitenkin ehkä laadukkainta koko Euroopassa. Puolalaisten kannattajien natsisympatioita on liioiteltu, vaikka antifa-henkeä tai Che Guevaran kuvia ei katsomoista löydykään. Kannattajakulttuuri ulottuu syvälle alempiin sarjoihiin - katsomoissa pidetään meteliä aladivareita myöten. Myös tifot ovat Euroopan kirkkainta kärkeä.

Wizz Air lentää ympäri Puolaa puoli-ilmaiseksi myös Tukholman Skavstasta (oikeasti kenttä on kyllä liki 100 kilometriä keskustasta). Reittikartalta löytyy viivoja esimerkiksi Ylä-Silesian sydämeen Katowiceen ja Poznaniin. Suosittelen!
Neulainen Jerkunen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC


Vastaus #4 : 13.02.2011 klo 23:06:04

Avausviestiin täydennykseksi: Arka Gdynialla on ymmärtääkseni ystävyyssuhde Polonia Bytomiin. Legia Warzsawalla on taas jonkinlaisia liittoumia pienempien puolaisseurojen kanssa. Ulkomaalaisista joukkueista Legialla on ystävyyssuhde ainakin ADO Den Haagin kanssa - nämä joukkueethan kohtasivat syksyllä harjoitusottelussa varsin spektaakkelimaisin menoin.

Silesialaisjoukkueet Gornik Zabrze ja GKS Katowice ovat liitossa alueen päävastustaja Ruch Chorzowia vastaan. Katowice on tosin pelannut jo pidemmän aikaa alemmissa sarjoissa - seura ajautui vuonna 2005 vararikkoon. Liittoumat ovat luonnollisesti (vain) kannattajien välisiä.
« Viimeksi muokattu: 13.02.2011 klo 23:08:47 kirjoittanut Neulainen Jerkunen »
blackhawk

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: TPS, Suomi, Everton


Vastaus #5 : 13.02.2011 klo 23:09:55

Ihan mielenkiintoista infoa Puolan sarjasta. Osaako joku vielä kertoa, mikä olisi paras tapa hankkia lippuja matseihin (esimerkiksi Lechia Gdansk ja Arka Gdynia)?

Täsmennetään aiempaa kirjoitusta vielä sen verran, että Silesia on suomeksi Sleesia.
« Viimeksi muokattu: 13.02.2011 klo 23:12:15 kirjoittanut blackhawk »
Micky Fitz

Poissa Poissa


Vastaus #6 : 13.02.2011 klo 23:29:24

Ihan mielenkiintoista infoa Puolan sarjasta. Osaako joku vielä kertoa, mikä olisi paras tapa hankkia lippuja matseihin (esimerkiksi Lechia Gdansk ja Arka Gdynia)?

Täsmennetään aiempaa kirjoitusta vielä sen verran, että Silesia on suomeksi Sleesia.

Polonian matsiin hankittiin liput edellisenä päivänä stadionin edustalta sijainneesta lippukojusta. Sujui kätevästi, vaikkei myyjä englantia puhunutkaan. Tsiigasi vain nimen passista ja tästä pari minuuttia eteenpäin, niin tiketti oli kourassa omalla nimellä printattuna. Helppoa, kunhan vain muistaa ottaa passin mukaan.

Puolalle. Ylos
« Viimeksi muokattu: 13.02.2011 klo 23:32:45 kirjoittanut Micky Fitz »
Neulainen Jerkunen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC


Vastaus #7 : 13.02.2011 klo 23:35:26

Niinhän tuo on. Ihmettelinkin, kun Google ei palauttanut Silesialle osumia.

Ilmeisesti ainakin Lechia Gdanskin otteluihin on saanut lippuja lähettämällä sähköpostia seuran toimistolle. Useimpiin otteluihin löytyy pilettejä myös portlita, mutta mustan pörssin tarjouksiin ei kannata tarttua; lipuissa lukee pääsääntöisesti nimi ja henkilöllisyys tarkistetaan liki varmasti.

Ajattelin itse yrittää varmistaa tulevan reissun ottelupilettien saatavuuden etukäteen juuri lähettämällä sähköpostia seuran toimistolle. Puheluita voisi tietysti myös kokeilla, mutta puolalaiset osaavat yleensä todella heikosti englantia. Käsittääkseni lippujen nettimyynti on Puolassa todella olematonta.

Stadionkanta on Puolassa voimakkaasti uudistumassa - esimerkiksi Legia Warszawan kunnostetulle stadionille mahtuu 30000 katsojaa. Tämä lisää lippujen saatavuutta, mutta nostaa toisaalta hintaa ja (saattaa) heikentää tunnelmaa.
Lorenzo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: * * * *


Vastaus #8 : 13.02.2011 klo 23:38:26

Katowicen ympäristössä Ylä-Sleesian metropolialueella on tosiaan kyllä rutkasti jalkapallokulttuuria, mutta kovin kauniiksi matkakohteeksi siitä ei ole jos jalkapallon lisäksi muutakin haluaa harrastaa. Sen sijaan Ala-Sleesian Wrocław on jalkapallokulttuurin lisäksi myös mitä mainioin matkakohde (kaupungista voin suositella Wieniawa-nimistä hotellia n. 15 € /yö tilavalta kahden hengen huoneelta). Ensi kaudella Śląsk Wrocław tulee pelaamaan nykyisen kulahtaneen pallokentän sijaan jo suurella EM-areenalla.







e. Mainittakoon vielä että brenkuttelun suhteen Wrocław on ehdottomasti parhaita kaupunkeja Puolassa, suurtorin ympäristössä on yöelämää enemmän kuin riittävästi ja baarikantaa on kirjaimellisesti joka makuun lukuisine teemapubeineen ja yökerhoineen. Yksi niistä kaupungeista ylipäätään jotka tehokkaimmin murtavat virheellisen kuvan kauttaaltaan synkeän harmaasta Puolasta.
« Viimeksi muokattu: 13.02.2011 klo 23:46:51 kirjoittanut Lorenzo »
Dieter Bohlen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Uli Hoeness im Knast is wie 'ne Meisterschaft!


Vastaus #9 : 14.02.2011 klo 01:48:21

Sleesian maaseutua kehaisisin monin paikoin kauniiksi, varsinkin Sudeettien alueella. Vanhat hylätyt tai hylätyn oloiset rakennukset haalistunein saksalaisin kyltein sattuivat tasaiseen tahtiin silmään ja herättivät mielenkiintoa ainakin tällaisessa alueen historiaan jossakin määrin tutustuneessa henkilössä. Alueelle reissatessa lähtisin ehdottomasti paikoin kiitettävästi ja onnistuneesti entisöidyistä sekä kaikin puolin viihtyisistä kaupungeista tutustumaan paikalliseen luontoon.




Masuren on samalla tapaa äärimmäisen kaunista seutua entisen Itä-Preussin alueella, mutta tältä alueelta ei pahemmin futisporukoita löydy ainakaan kahdelta ylimmältä sarjatasolta. Białystok ja Danzig ovat kaiketi lähimmät.
Lorenzo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: * * * *


Vastaus #10 : 14.02.2011 klo 02:26:05

Avausviestiin täydennykseksi: Arka Gdynialla on ymmärtääkseni ystävyyssuhde Polonia Bytomiin. Legia Warzsawalla on taas jonkinlaisia liittoumia pienempien puolaisseurojen kanssa. Ulkomaalaisista joukkueista Legialla on ystävyyssuhde ainakin ADO Den Haagin kanssa - nämä joukkueethan kohtasivat syksyllä harjoitusottelussa varsin spektaakkelimaisin menoin.

Alemmilla tasoilla liittoja on tosiaan paljon, ja usein niinkin että jonkin alueen vaikkapa Legia-hulit käyvät vähän soihduttamassa oman kyläjengin peleissä. Osa liitoista myös tulee ja menee, osa taas on pysyvämpää laatua. Esimerkiksi Cracovian ja Polonian liittoa pidetään pyhänä sillä perusteella että seurat olivat edesmenneen paavin suosikit. ::) (toki kyynisempi voisi sanoa asian johtuvan yhteisestä alistetusta asemasta kaupungeissaan...)

Lisäksi ulkomaisia seuroja kuten Juventusta ja Celticiä huorataan varsin laajalti ylipäätään.

Ekstraklasaliittoihin tosiaan tuo Gdynia ja Bytom, näköjään ainakin 2008/09 matseissaan olivat yhdessä.
Lorenzo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: * * * *


Vastaus #11 : 14.02.2011 klo 02:31:54

Ja mitä etelän vuoristoon tulee noin matkakohteena, niin myös Tatrahan on ylipäätään upeaa seutua esimerkiksi Zakopanea tukikohtanaan käyttäen (saa yhdistettyä hyvin kaupunkilomaan 100 km pohjoisempana sijaitsevan Krakovan kanssa).

Pipo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Piłka nożna dla kibiców


Vastaus #12 : 14.02.2011 klo 09:13:34

Topikille Ylos

Legian ystävyysseuroja ovat Pogon Szczecin (I-div), Zaglebie Sosnowiec (II-div) ja Olimpia Elblag (II-div). Kun jokin noista seuroista vierailee pelaamassa Varsovan lähialueella, sadat Legian fanit ovat paikalla tukemassa vierasjoukkuetta.

Tälle keväälle on vielä tulossa ainakin Dolcan Zabki-Pogon Sczecin matsi, tuo pelataan ilmeisesti 2.4.
silenzio

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Katsomokulttuuri


Vastaus #13 : 14.02.2011 klo 10:29:36

Jos Ostravaan menee futista kattomaan, on Banikin matseissa poikkeuksetta paikalla myös GKS Katowicen faneja. Noilla siis ystävyyssuhde.



Mainittakoon vielä Ruch Chorzowin ja Apator Torunin faniliitosta; Apator on muuten speedwayjengi, laji kun on Puolassa käsittämättömän suosittu. Eikä ole ainoastaan Legia levittäytynyt ulkomaille, nimittäin Ruchilla on lämpimät välit Atletico Madridin suuntaan, esim. fanikaupassa oli ainakin viimeksi tarjolla espanjalaisjoukkuuen tuotteita. Lienee kyse siis melko virallisestakin ystävyydestä. Silti Widzew Łódź lienee se ykkösfrendi.







Polish Football: a Survival Guide
http://cosmopolitanreview.com/articles/54-sports/130-polish-football-a-survival-guide

Micky Fitz

Poissa Poissa


Vastaus #14 : 14.02.2011 klo 12:14:06

Tälle keväälle on vielä tulossa ainakin Dolcan Zabki-Pogon Sczecin matsi, tuo pelataan ilmeisesti 2.4.

Viime keväänä tuli käytyä tsekkaamassa Dolcan Zabkin kotimatsi Katowicea vastaan. Mielenkiintoinen kokemus kaiken kaikkiaan.

Hieman offtopicia, mutta Puolaan tämäkin liittyy, joten menköön. Mikä on sen "mehubissen" (eli jotain mehusiirappia pohjalle ja sitten bisseä päälle) oikea nimi? Paikalliset teinarit tuntuivat vetävän sitä litratolkulla, niin pakkohan se oli itsekin sitä kokeilla. Ja helvetin hyvää olikin. Missään muualla Euroopassa ei ole vain tullut törmättyä tuohon, joten onko tuo oikeasti vain puolalaisten puuhaa vai tehdäänkö tuota jossain muuallakin? Ja mitä se siirappi oikein on, mitä sinne pohjalle laitetaan? Saako sitä Suomesta? Joku Puolan tuntija (Lorenzo, silenzio, Pipo, Aziz jne..) nyt hereillä!

Terveisin,

Koukkuun jäänyt.
silenzio

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Katsomokulttuuri


Vastaus #15 : 14.02.2011 klo 15:02:30

Viime keväänä tuli käytyä tsekkaamassa Dolcan Zabkin kotimatsi Katowicea vastaan. Mielenkiintoinen kokemus kaiken kaikkiaan.

Hieman offtopicia, mutta Puolaan tämäkin liittyy, joten menköön. Mikä on sen "mehubissen" (eli jotain mehusiirappia pohjalle ja sitten bisseä päälle) oikea nimi? Paikalliset teinarit tuntuivat vetävän sitä litratolkulla, niin pakkohan se oli itsekin sitä kokeilla. Ja helvetin hyvää olikin. Missään muualla Euroopassa ei ole vain tullut törmättyä tuohon, joten onko tuo oikeasti vain puolalaisten puuhaa vai tehdäänkö tuota jossain muuallakin? Ja mitä se siirappi oikein on, mitä sinne pohjalle laitetaan? Saako sitä Suomesta? Joku Puolan tuntija (Lorenzo, silenzio, Pipo, Aziz jne..) nyt hereillä!

Terveisin,

Koukkuun jäänyt.

Tähän törmäsin itsekin, kun Krakovassa asuin. Toisaalta en montaa kertaa nähnyt, että mieshenkilö olisi noita juonut - poikkeuksena jotkut vaihtarit, jotka halusivät känniin, mutta olut oli "ei tarpeeksi makeaa". Tämän vuoksi en itse noita kehdannut edes baarissa tilailla eikä olisi kyllä maittanutkaan, kun poikkeuksetta on tarjolla tuoppi hyvää puolalaista olutta taikka sitten snapsi paikallista vodkaa. Vadelmasiirappia yleensä taitavat laittaa, myös inkiväärinmakuista on tarjolla. Yleensähän noita juodaan vielä pillillä, joten ehkä turhankin gaymäistä...

En siis tiedä, onko noilla jokin erityinen nimikin, mutta onhan vastaavanlaisia muuallakin. Eikö esim. Saksassa ole melko yleistä limpparin ja bissen sekoittaminen toisiinsa, siis nuorison keskuudessa.
Nyrki

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Sitzplatz-Ultras


Vastaus #16 : 14.02.2011 klo 15:18:37

Masuren on samalla tapaa äärimmäisen kaunista seutua entisen Itä-Preussin alueella, mutta tältä alueelta ei pahemmin futisporukoita löydy ainakaan kahdelta ylimmältä sarjatasolta. Białystok ja Danzig ovat kaiketi lähimmät.

suur-saksalla nämä. ;)

Suomalainen nimi lienee Masuria. Komeita maisemia näkyy olevan ja järviä pitäisi ainakin riittää.

Hieman offtopicia, mutta Puolaan tämäkin liittyy, joten menköön. Mikä on sen "mehubissen" (eli jotain mehusiirappia pohjalle ja sitten bisseä päälle) oikea nimi? Paikalliset teinarit tuntuivat vetävän sitä litratolkulla, niin pakkohan se oli itsekin sitä kokeilla. Ja helvetin hyvää olikin. Missään muualla Euroopassa ei ole vain tullut törmättyä tuohon, joten onko tuo oikeasti vain puolalaisten puuhaa vai tehdäänkö tuota jossain muuallakin? Ja mitä se siirappi oikein on, mitä sinne pohjalle laitetaan? Saako sitä Suomesta? Joku Puolan tuntija (Lorenzo, silenzio, Pipo, Aziz jne..) nyt hereillä!

Mielestäni olen kyllä tällaiseen myös Saksassa törmännyt. Toki tuo silenzion mainitsema olut+limu yhdistelmä on Saksassa yleisempi. Perus Radleria sai ainakin välillä jopa Suomen Lidlistä.
Lorenzo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: * * * *


Vastaus #17 : 14.02.2011 klo 15:36:25

En itsekään juuri harrasta, mutta tosiaan jotain tavallista hedelmäsiirappia (syrop owocowy) noissa kai useimmiten käytetään. Sellaista voi kokeilla varmaan suomalaisenkin kaupan valikoimista ellet sitten ole jotakin juuri olutta varten tehtyä maistanut.
Thouni

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: HJK, Artsakh, M'well, Zapresic boys.


Vastaus #18 : 14.02.2011 klo 16:31:34

Googlen perusteella tosiaan jotain normaalia mansikka/vadelmasiirappia noitten tuoppien pohjalle on laitettu. Sellaista sitten vain etsimään, luulisi että ainakin Stockalta löytyy. On tosiaan yllättävän hyvää ja kun sniikisti vielä heittää sen pillin pois niin ei paikallisetkaan pääse naureskelemaan turistille joka vetää NEITIEN olutta.

Mutta topicille vahvaa peukkua Ylos Ei nyt ehkä maailman kauneimpia maita, mutta vähän liikaa maineensa vanki. Ei todellakaan niin ruma maa mitä ne ihmiset väittävät jotka ovat nähneet korkeintaan Varsovan keskustan ja parit metsät. Ja futiskulttuuri tosiaan Euroopan kärkeä ja hintatasokin mukava. Josko sitä syksyllä tekisi viikonloppumatkan Gdyniaan ja Gdanskiin niin, että näkisi molempien kotipelit.
Lorenzo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: * * * *


Vastaus #19 : 14.02.2011 klo 16:51:32

...ja sodassa käytännössä täysin tuhottu Varsovahan on suurelta osin varsin ruma, vaikka toki omat helmensä sisältääkin ja kaupungin tunteva siellä kyllä viihtyy (kulttuuritarjonnan, yöelämän tai ostosmahdollisuuksien suhteen kaupungilla on myös paljon annettavaa). Kuitenkin kauniitakin kaupunkeja Puolassa on riittämiin, mikäli sille matkakohdetta valitessa erityistä arvoa antaa - esimerkiksi toiseksi suurin kaupunki Krakova ei muistuta Varsovaa oikeastaan missään mielessä.
Micky Fitz

Poissa Poissa


Vastaus #20 : 14.02.2011 klo 16:56:38

Tähän törmäsin itsekin, kun Krakovassa asuin. Toisaalta en montaa kertaa nähnyt, että mieshenkilö olisi noita juonut - poikkeuksena jotkut vaihtarit, jotka halusivät känniin, mutta olut oli "ei tarpeeksi makeaa". Tämän vuoksi en itse noita kehdannut edes baarissa tilailla eikä olisi kyllä maittanutkaan, kun poikkeuksetta on tarjolla tuoppi hyvää puolalaista olutta taikka sitten snapsi paikallista vodkaa. Vadelmasiirappia yleensä taitavat laittaa, myös inkiväärinmakuista on tarjolla. Yleensähän noita juodaan vielä pillillä, joten ehkä turhankin gaymäistä...

En siis tiedä, onko noilla jokin erityinen nimikin, mutta onhan vastaavanlaisia muuallakin. Eikö esim. Saksassa ole melko yleistä limpparin ja bissen sekoittaminen toisiinsa, siis nuorison keskuudessa.

Aivan, paikalliset teinislutithan noita pääasiassa pilliensä läpi imivät, mutta pakkohan se oli itsekin kokeilla, kun sen verran mielenkiintoisen näköistä oli. Ja kyllä tuo siirappi-olut-yhdistelmä oli ainakin jurrissa sen verran miellyttävä kokemus, että jatkossakin siellä suunnalla vierailessani voi tuollaisen laatuoluiden lomassa tilata.

Oikeassa olet, kyllähän noita mehu-/limubissejä tuntuu Euroopassa pyörivän (banaania, limeä, appelsiiniä jne.) markettien hyllyillä ties kuinka paljon, mutta tarkoitin tässä nimenomaan tuota puolalaisten siirappiolutta, vaikka myönnänkin kirjoittaneeni hämäävästi mehubissestä tuossa ylempänä. En tiedä sitten, miten nuo bisset muualla valmistetaan, mutta erikoistahan se oli nähdä, kun ensin tuopin pohjalle lasketaan siirappia ja sitten olut normaalisti päälle.
Neulainen Jerkunen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC


Vastaus #21 : 14.02.2011 klo 18:04:31

Katselin syksyllä striimiltä Krakovan derbyä (Cracovian kotiottelu), enkä muista bonganneeni katsomosta Wislan kannattajia. Onko todella niin, että vierasfaneja ei lasketa "korkean riskin otteluissa" enää ollenkaan sisään?
Hylje

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Charles "Charlie" Charles ja Bielsan Bilbao


Vastaus #22 : 14.02.2011 klo 20:24:06

Katselin syksyllä striimiltä Krakovan derbyä (Cracovian kotiottelu), enkä muista bonganneeni katsomosta Wislan kannattajia. Onko todella niin, että vierasfaneja ei lasketa "korkean riskin otteluissa" enää ollenkaan sisään?
Ainakin Krakovassa nuo paikallispelit käytiin tuolla tavalla jo 2005-2006. Cracovian ja Valkoisen Tähden runkkareiden välinen "Pyhä Sota" täytti tuolloin sata vuotta ja hulinoissa oli vuoden aikana tainnut useampikin "viaton" teini kuolla matseihin liittymättömissä hässäköissä.

Ja vinkki. Puolassa ei ihan oikeasti kannata pitää mitään raidallisia kirkasvärisiä kaulaliinoja kaulassa. Paikallisia kuulapäitä ei ihan hirveästi kiinnosta onko se vaikka Klubin huivi jos "viholliset" pukeutuvat sinivalkoisiin.

Puolalle ikuisesti Ylos
Erityisesti vielä naisille, oluille ja Krakovalle Ylos

Junille, kuulapäille, kuumalle oluelle ikuisesti Alas
Neulainen Jerkunen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC


Vastaus #23 : 15.02.2011 klo 01:47:16

Jos Ostravaan menee futista kattomaan, on Banikin matseissa poikkeuksetta paikalla myös GKS Katowicen faneja. Noilla siis ystävyyssuhde.

Onko Sparta Prahassa Banikin vastustajana jotakin erityistä? Vai onko Banik-kannattajien näyttävään menoon Sparta-otteluissa syynä yksinkertaisesti se, että kannattajat haluavat näyttää "osaamistaan" ottelussa suurseuraa vastaan?
kosh

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: TPS Turku ja RFC Liège


Vastaus #24 : 15.02.2011 klo 02:00:48

Onko Sparta Prahassa Banikin vastustajana jotakin erityistä?
On, Sparta on se "pahin vastus" kolmosessa(?) pelaavan Opavan jälkeen.

 
Sivuja: [1] 2 ... 41
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa