FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
26.04.2024 klo 06:27:32 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 [2] 3 ... 23
 
Kirjoittaja Aihe: Valmentajakoulutukset  (Luettu 90375 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
joks11

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Rakennusliike M. Seppälä Oy


Vastaus #25 : 25.01.2007 klo 11:47:17

"Jotenkin eri tavalla"  :D Jossain menee kyllä opetuksen laadussa pieleen, jos sanotaan noin.

Niinpä. Kouluttajien valmistautumattomuutta tai jotain.

E: kyllä niitä malliharjoituksia sitten jälkikäteen ruodittiin luokassa ja kouluttajat piirtelivät lennokkaita viivoja fläppitaululleen, mutta palaute pitäisi ainakin minun mielestäni pystyä antamaan heti tilanteessa, eli siellä salissa missä harjoitukset pidettiin, ja näyttämään vaikka kädestä pitäen mitä se "jokin toinen tapa" on.
« Viimeksi muokattu: 25.01.2007 klo 11:50:48 kirjoittanut joks11 »
Speed King

Poissa Poissa


Vastaus #26 : 25.01.2007 klo 12:43:27

Ihmeen monet kuvittelee, että lapsen voisi jotenkin opettaa taitavaksi. Jotkut itseään supervalkkuina pitävät on sitä mieltä, että lapsesta tulee juuri niin taitava, kuin valmentaja osaa opettaa. :D

Taidon oppimisen peruslähtökohta on lapsen motoriikka eli kehon hallinta ja jos se toimii hyvin, lapsi voi oppia melkein mitä vaan. Mikäli tekee toistoja tarpeeksi.
Huonolla motoriikalla varustettuei tule taitavaksi, vaikka valmentaja laittaisi millaisia tötteröratoja hänen eteensä. Taito on geeneissä enemmän kuin moni uskoo.

Nykyinen buumi on "korjata virheet" aina suorituksen jälkeen, mutta minä en usko sillä olevan juurikaan merkitystä lapsipelaajan kehittymisessä. Lapsi huomaa itse, miten pallo lähtee sinne mihin kuuluu ja myös sen, milloin tekee suorituksen väärin.
Valmentajan tehtävänä on luoda olosuhteet, joissa lapsi voi kannustavassa ilmapiirissä saada mahdollisimman paljon toistoja.

Ei pitäisi kuvitella, että valmentaja on joku herra, joka kaataa tyhjään kuppiin oppia. Parhaimmillaan valmentaja on palvelija, joka poistaa oppimisen esteitä.

Se, että Etelä-Amerikasta ja Länsi-Afrikasta tulee taitavimmat futarit ei johdu siitä, että siellä on parhaat junnuvalmentajat. Yksiselitteinen perussyy on valtava toistojen määrä suhteessa niihin, jotka tulee 3-4 kertaa viikossa kuuntelemaan,kuinka joku liikaa vaikutuksestaan kuvitteleva valmentaja "opettaa taitoa".

 
joks11

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Rakennusliike M. Seppälä Oy


Vastaus #27 : 25.01.2007 klo 12:49:46

Jalkapallon hallitsemisen oppiminen ei ole niin paljoa geeneissä, että kukaan "normaali" ihminen ei voisi jonglööriksi oppia. Motoriikka on aika pitkälti opittu/kehittyvä ominaisuus, ja juuri ne tötteröradat sun muut sitä kehittävät.

Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan on aika turhaa verrata, niissä paikoissa kulttuuri on hieman erilainen, sääolosuhteet erilaisia jne. Vertaile mieluummin sellaiseen maahan, missä olosuhteet ovat edes sinne päin mitä täällä Suomessa ja kulttuurikin vähän samantyyppistä. Tai oikeastaan, älä vertaile ollenkaan.
« Viimeksi muokattu: 25.01.2007 klo 12:54:24 kirjoittanut joks11 »
joks11

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Rakennusliike M. Seppälä Oy


Vastaus #28 : 25.01.2007 klo 12:53:45

Yksiselitteinen perussyy on valtava toistojen määrä suhteessa niihin, jotka tulee 3-4 kertaa viikossa kuuntelemaan,kuinka joku liikaa vaikutuksestaan kuvitteleva valmentaja "opettaa taitoa".

Tee testi. Rupea valmentajaksi äläkä koskaan, missään tapauksessa korjaa ainuttakaan virhettä. "Hyvähyvä" ja selkääntaputus vaan. Vertaile tuloksia "opettavaan valmentajaan". Kumpikohan tapa tuottaa enemmän hedelmää? Kyllähän jotkut brasilialaiset supertähdet ovat luoneet kuvan "katufutaajista" jotka pelaavat 10 tuntia päivässä, mutta kyllä siinä maassa massaakin on sen verran että väkisinkin lahjakkuuksia nousee esiin koko ajan. Ja koitapas saada suomalainen pelailemaan sen 10 tuntia päivässä...
Elmslie Ender

Poissa Poissa


Vastaus #29 : 25.01.2007 klo 14:21:08

Samaa mieltä joksin kanssa. Lahjattomasta ei saa huippupeluria, mutta lahjakkaiden kehitystä voi nopeuttaa huomattavasti hyvällä opetuksella. Kyllä lapsi lopulta ne oikeat liikeradat oppii, jos on oikein lahjakas. Joskus. Hyvän valmentajan avulla lapsi voi oppia kuitenkin samassa ajassa paljon enemmän.

Toistot ovat avain taidon osaamisen ja taidon hallitsemisen välillä. Ensin pitää kuitenkin osata, että voi toistaa sitä oikeaa suoritusta, että sen sitten joskus hallitsee.
Tukeem Abdullah Jafer

Poissa Poissa


Vastaus #30 : 25.01.2007 klo 15:25:04

Tuo Joksin kertoma kuulostaan kyllä siltä, että vika on kouluttajien valmistautumattomuudessa. Kurssin rakenteelle ja opetettaville asioillehan on selkeät ohjeet. Alla on Palloliiton sivuilta kopioituna D-kurssin sisältö:

1. Taidon opettaminen

Kurssilla selvitetään, miten taitoja opetetaan, miten lapsi ja nuori oppii, mitä ja miten harjoitellaan eri ikäisenä. Kurssilla paneudutaan harjoitteluun, suunnitteluun, organisointiin ja toteutukseen.

2. Taitavuus

Kurssin tavoitteena on auttaa ohjaajia ymmärtämään lasten liikunnallista kehitystä ja kehon hallintataitoja. Kurssi antaa valmiuksia lasten motoriikan ja koordinaation kehittämiseen sekä ohjaustoimintaan ja opetukseen.

3. Pelikäsityksen opettaminen

Kurssilla selvitetään miten perustaitoja hyödynnetään pelitilanteissa eri tavoin. Kurssilla syvennytään pelikäsityksen kehittämiseen teoriassa ja käytännössä perustaktisten mallien ja harjoitteiden avulla.

4. Maalivahtiharjoittelu D/MV

Kurssilla keskitytään maalivahdin tekniikoihin videon ja käytännön harjoittelun avulla. Harjoituksissa opetellaan maalivahdin tekniikkaharjoittelun perusmallit.
Kurssia suositellaan seurojen maalivahtivalmentajille sekä maalivahdeille.


Eli ihmettelen, jos joku D-kurssilainen tietää jo ilman koulutusta esimerkiksi, miten lapsi oppii. Tämänhän tulisi käydä kurssilla ilmi ja muistaakseni siitä onkin kohtuullisen hyvää selvitystä myös kurssimateriaaleissa. Lapsen oppiminen kun ei ole kuitenkaan ihan yksinkertainen asia. Kursseille mentäessä kannattaa myös miettiä jo valmiiksi, mitä on hakemassa ja mitä haluaa tietää/oppia. Jos opetus ei muuten tyydytä, niin käsi pystyy ja kyselemään. Kouluttajia ei kannata päästää helpolla.
Aikuisten oppimisesta sen verran, että vain osan asioista oppimistilanteessa oppii tietoisesti, joten uskon, että kursseilta on kaikille jäänyt jotain käteen – vähintäänkin huomaamatta kynnen alle. Myös itsestäänselvyys saa omat raaminsa vasta kun joku sen sanoo. Oppimistahan on myös vanhan tiedon ja taidon vahvistaminen. Sääli kuitenkin, jos kouluttajat ovat omalla välinpitämättömyydellään vieneet kurssilaisilta mahdollisuuden oppia enemmän. Tällöin voidaan miettiä myös vetäjien motiiveja omaa ammattiaan kohtaan.
Wecce

Poissa Poissa


Vastaus #31 : 25.01.2007 klo 16:18:15

Missäs piireissä porukka on käynyt näitä kursseja, ja jos kehtaatte niin sanokaas myös kouluttajienne nimiä.
No niin

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kuvaajat


Vastaus #32 : 25.01.2007 klo 17:27:13

Juttelin taannoin muuan entisen liigapelurin kanssa, joka kehui estoitta käymiään D- ja C-tason kursseja. Hän ei halunnut hypätä suoraan huippupelaajakurssille, koska valmensi niin nuoria junioreita, että katsoi D:n ja C:n asioiden koskettavan lähemmin omaa joukkuettaan. Olenkin ihmetellyt, että niin moni tuomitsee nämä kurssit. Ovatko motiivit kurssien käymiseen varmasti oikeat? Ettei vaan olisi käynyt niin, että lasten opettamisen palavan halun sijaan kursseille olisikin ajanut lähinnä oma innostus lajiin. Itse sain myös näiltä kursseilta huomattavasti enemmän kuin osasin odottaa, vaikka omasinkin jo kohtuullisen vankan urheiluvalmennuksellisen koulutuspohjan sekä kokemuksen jalkapallovalmentamisesta ja lasten ohjaamisesta.

B-kurssin ylistäminen ihmetyttää myös. Itse en tuntenut saavani sieltä uutta tietoa juurikaan enempää kuin aiemmilta kursseilta, kun otetaan huomioon B:n ajallisesti pidempi kesto. B-kurssin sisältö on myös hyvin kaukana käytännön läheisyydestä, jos valmentaa tai aikoo ruveta valmentamaan leikkimaailmaikäisten joukkueita. Tietenkin on hyvä tuntea myös kokonaisuus, mihin tähdätään lastenkin opettamisessa.

Mikään koulutus ei tee autuaaksi, mutta asiaa tulisi ajatella ennemmin niin, että yhdestäkään koulutuksesta ei varmasti haittaa ole kenellekään. On itsestä, omasta innokkuudesta, oppimishalusta ja sen semmoisesta kiinni, mikä on kurssin anti itselle. Tuskin mainitsemani pääsarjatason pelurikaan lähti D:ltä ja C:ltä hakemaan lajitietoutta. Jos oikeasti on halua kehittyä, niin on oltava valmis hakemaan jokainen pieninkin tiedonripe sieltä, mistä se on saatavilla – oli se sitten Palloliiton tai jonkun muun järjestämä koulutus, internet tai kirjasto.

Lisäksi on muistettava, että Palloliiton koulutusportaikon eri askelmat ovat suunnattuja eri tasoilla ja ikäryhmissä valmentaville ja koulutuksen anti on osittain kiinni myös kouluttajista, jotka saattavat vaihdella piirienkin sisällä. Kuitenkin koulutusten osa-antia on myös tilaisuudet keskustella muiden valmentajien kanssa. Pääpointtini onkin se, että yksikään koulutus ei ole täysin turha, jos motiivit oppimiseen ovat oikeat.


Tätä ei olisi voinut kyllä paremmin sanoa.  Ylos

On totta, että ainakin jokin osa, mitä koulutetaan näillä kursseilla, on jo ennalta tiedossa. Mitä sitten? Olen varma, että jotain tarttuu kuitenkin mukaan näiltä kursseilta, jos ei sitten muuta, niin oppii tuntemaan uusia lajin parissa olevia ihmisiä, joka sekin yksistään on jo hyvä asia.
On myöskin totta, että ainakin itse olen erimieltä muutamista opetetuista asioista, mutta eriävät mielipiteet ja opetustavat vain laajentavat omaa tietoa, ja niitähän voi itsekukin sitten yhdistellä.


joks11

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Rakennusliike M. Seppälä Oy


Vastaus #33 : 25.01.2007 klo 17:38:27

Missäs piireissä porukka on käynyt näitä kursseja, ja jos kehtaatte niin sanokaas myös kouluttajienne nimiä.

Kaipa tänne on ihan turha heitellä nimiä jostain 8 vuoden takaisista koulutuksista...

Ja pelkästä uusiin naamoihin tutustumisesta on mielestäni vähän tyyristä pulittaa noita hintoja... Tavallinen saunailtahan siinä riittäisi 8)
« Viimeksi muokattu: 25.01.2007 klo 17:40:24 kirjoittanut joks11 »
Yourworstnightmare

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ilves, Suomi, West Ham


Vastaus #34 : 25.01.2007 klo 17:44:44

Itse olen käynyt D ja C-kurssit, tulevana keväänä on suunnitelmissa(jos aikaa piisaa) mennä myös B-kurssille.

Ihan mukavia nuo kurssit on ja niiden jälkeen huomaa itsestään, että virtaa riittää taas ja uusia ideoita on päässä melkoisesti.

Muuan Pasi Rautiainen on aikanaan aloittanut D-tasolta ihan omasta tahdostaan...vaikka pelaajatausta olisi riittänyt ihan muualle.

Suosittelen koulutuksia  Ylos
No niin

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kuvaajat


Vastaus #35 : 25.01.2007 klo 17:47:37

Kaipa tänne on ihan turha heitellä nimiä jostain 8 vuoden takaisista koulutuksista...

Ja pelkästä uusiin naamoihin tutustumisesta on mielestäni vähän tyyristä pulittaa noita hintoja... Tavallinen saunailtahan siinä riittäisi 8)


...ja ne saunaillathan ei koskaan maksa juuri mitään?? ;)
joks11

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Rakennusliike M. Seppälä Oy


Vastaus #36 : 25.01.2007 klo 17:49:42


...ja ne saunaillathan ei koskaan maksa juuri mitään?? ;)

Iso porukka vaan kerralla niin tulee varmasti halvemmaksi kuin nuo koulutukset ;)
Hong Song

Poissa Poissa


Vastaus #37 : 25.01.2007 klo 19:20:28

Missäs piireissä porukka on käynyt näitä kursseja, ja jos kehtaatte niin sanokaas myös kouluttajienne nimiä.

D-tason veti mv-kurssia lukuunottamatta mm. Jari Litmasta Reippaan edustusjengissä valmentanut Turo Flink ja C:n Klubissa vielä toissa kaudella mv-valmentajana toiminut Keski-Suomen piirin päällikkö Ari Matinlassi. Molemmilla kavereilla sen verran kunniakas cv, että tuli kuunneltua  ::)
nikke

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: BORO


Vastaus #38 : 26.01.2007 klo 08:45:19

B-kurssilla pääsi Eerikkilässä todellisten tietäjien Heliskoski&Liekoski oppiin. Wau.
Hong Song

Poissa Poissa


Vastaus #39 : 26.01.2007 klo 20:36:57

Kertokaahan nyt joku maalivahti osana joukkuetta -kurssin käynyt, että millainen setti tiedossa?
joks11

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Rakennusliike M. Seppälä Oy


Vastaus #40 : 27.01.2007 klo 01:51:38

Kertokaahan nyt joku maalivahti osana joukkuetta -kurssin käynyt, että millainen setti tiedossa?

Ihan jees, ainakin viime vuoden alussa pidetty kurssi oli oikein asiallinen. Joukkueharjoituksia joissa otetaan veskari paremmin huomioon. Antoi ainakin minulle paljon.
Viltsu

Poissa Poissa


Vastaus #41 : 11.03.2008 klo 16:02:28

D-taso käyty viime vuoden kevään aikana(Uusimaa). Ihan ok koulutus etenkin siltä pohjalta, kun ei ole omaa pelaajauraa takana. Hyvät pohjat antaa pienen kentän nappulavalmennuksen hommiin.  Ylos
Derik

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FF Jaro


Vastaus #42 : 11.03.2008 klo 17:27:07

Syksyllä suunnittelin, että josko laittaisi vähän omaa aikaansa siihen, että ryhtyy junnuvalmentajaksi. Tutun kautta meni tieto kiinnostuksestani valmennushommiin paikallisen seuran junioripäällikölle. Halua olisi itselläni ollut käydä kursseja ja kehittyä valmentajana, mutta seura ei kuulemma tarvitse junnukoutseja tällä hetkellä. Hyvä tilanne siis seuroilla tällä seudulla, jos junnuvalmentajia on enemmän kuin tarpeeksi. Itse olin ollut siinä luulossa, että näistä olisi ollut pulaa ja jatkuva tarve työhön sitoutuvista henkilöistä.
Addick

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: tähtivalmentaja.


Vastaus #43 : 11.03.2008 klo 22:31:47

Itseltäni löytyy tällä hetkellä erittäin mittava koulutus valmennuspestiini nähden. Toisin sanoen taito-osiot, taidon opettaminen ja taitavuus, on käyty ja valmennettava joukkue on B-junnuporukka.

Oulussa tilanne on ainakin sellainen, että toinen piirikouluttaja on tällä hetkellä haussa Ilkka Marttilan siirryttyä valmentamaan PS Kemiä. Koulutusten aikataulut eivät ole vieläkään kokonaisuudessaan selvillä tämän kevään ajalta ja ne väistämättä tulevat osittain kauden kynnykselle, kun treenimatsisesonki on parhaimmillaan käynnissä. Miksi koulutusten pääpaino ei voisi olla kauden "päättyessä" marras-tammikuulla?

Jonkin verran on tähän mennessä tullut kursseilta opittua, mutta huomattavasti enemmän matsipalavereista ja juurikin näistä valmentajasaunailloista. Sen lisäksi aina tarvittaessa on valmennuspäällikkömme ollut käytettävissä ja opettanut huomattavasti syvemmin asiat kuin kursseilla on ehditty.

Harjoitusmallit olen hakenut seuran vanhemmilta valmentajilta lähes suoraan, muutaman olen itse pienessä päässäni pohtinut, mutta en todellakaan ole halunnut lähteä pyörää uudelleen kehittämään. Rauno Ojasen ja Mark Dziadulewiczin harjoitteet on tarkkaan katsottu ja paljon on mukaan tarttunutkin.

Ensi viikonloppuna jatkuu kouluttautuminen D-mv -kurssilla ja toivon mukaan myöhemmin keväällä D-pelikäsityksellä, ajankohdasta ei tosin vielä tietoa ole. Armeijan jälkeen sitten C:ta tahkoamaan.
Yourworstnightmare

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ilves, Suomi, West Ham


Vastaus #44 : 11.03.2008 klo 22:44:52

Niin, itsekin tuonne B-kursseille olen katsellut, mutta kevät on yleensä kaikkein surkeinta aikaa noiden kanssa. Syksyllä olisi kaikkein parasta hypätä muutamaksi viikonlopuksi koulunpenkille ja siitä olis taas hyvä jatkaa tulevan kauden suunnitteluun uusin ideoin.

Ilves järjesti valmentajilleen vapaaehtoisen koulutuksen, fyysisen valmennuksen saloista. Kouluttajana toimi Ilveksen fyysinen valmentaja sekä mm. naisten lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Marko Siivonen. Noilta kursseilta jäi paljon ideoita mukaan.  Ylos
Addick

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: tähtivalmentaja.


Vastaus #45 : 11.03.2008 klo 23:49:10

Tulipa edellisestä mieleeni, että itselläni on ollut melko hyvä paikka ns. työssäoppimiseen myös tässä ihan oman joukkueen treenejä seuratessa, sillä joukkueen fysiikkaharjoituksia on vetänyt vuoden alusta lähtien Risto Keskitalo, joka on tehnyt pojille melko rankan tuntuisen ohjelman ja tulokset ovat kyllä näkyneet. AC:n miehet taitavat treenata lähes samalla ohjelmalla ja ainakin saman herran oppien mukaan.
linko

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Alasarjalutuuri


Vastaus #46 : 13.03.2008 klo 10:12:41

Pitäis varmaan itsekin pyrkiä näille D-tason kursseille. Piti lähteä jo syksyllä, mutta kurssien aikataulut eivät sopineet yksiin muun elämän kanssa. Mistähän osiosta tuo pitäisi aloittaa, oliskohan noista taitokursseista eniten hyötyä tuommoisten esikouluikäisten G-junnujen treenauttamiseen?

Näkyy tosin olevan tuolla piirin ilmoittautuneiden listalla jo pirusti porukkaa, joten noinkohan tuonne vielä mahtuisi mukaan? Addickilla tietoa?
Addick

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: tähtivalmentaja.


Vastaus #47 : 13.03.2008 klo 15:28:11

Näkyvät olevan jo ylibuukattuja, mutta Rovaniemen kurssille mahtuu, mikäli jaksat reissata, kahden päivän kurssihan tuo on. Toisena vaihtoehtona on käydä kurssi jollain etelän viikonloppureissulla jossain Etelä-Suomen piirissä. Kolmantena vaihtoehtona isket vain nimet papereihin ja toivot, että sinut valitaan kurssille, voisivat mielestäni vallan mainiosti muodostaa jo kaksi ryhmää, kun ilmoittautuneita lähes 30 kappaletta ja halukkaita selkeästi vielä mukaan lähdössä.
linko

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Alasarjalutuuri


Vastaus #48 : 13.03.2008 klo 15:53:50

Juu ei jaksa/pysty reissata noiden takia. Pitänee siis jonottaa Alas
Benny Hill

Poissa Poissa


Vastaus #49 : 14.03.2008 klo 16:27:22

Aavistuksen verran off topic, mutta tietääkö kukaan mistä saisi hommattua kätevän piirto-ohjelman harjoitusten
tekemiseen??

 
Sivuja: 1 [2] 3 ... 23
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa