Mascheranon tilanteesta; Jos Crisu olisi ollut kaatumatta, olisi pysynyt pystyssä helposti. Nyt jalat pettivät. Ronaldo pääsee Piquen etupuolelle, eikä olisi ollut mikään ongelma pysyä jaloillaan. Nyt veti itsensä totuttuun tyyliin ja opitusti makarooniksi ja OSUI Mascheranon kantapäille, joka kaatui. Lopun kieriskely sitten Massen omaa ekstraa.
an sich nyt kuuluisi jättää omaan arvoonsa, mutta miten tuomari voi esimerkiksi erottaa nopean taklauksen jälkeen, jossa selkeästi on ollut kontakti, onko pelaajalla nivelsiteet katkennut, hiusmurtuma sääressä tai vastaavaa? Kuuluuko tuomarin olla lääkäri?
Toisekseen koko keskustelu "filmaamisesta" on mennyt nyt oikeaan suuntaan. Pitäisi puhua 1. kontaktin korostamisesta, 2. kontaktin hakemisesta, 3. kontaktin näyttelemisestä ja 4. kontaktin jälkeisestä ylikorostamisesta.
1. Kontaktin korostaminen tulikin jo aiemmin hienosti avattua. Kyseessä siis selkeä osuma vastustajan toimesta pallolliseen pelaajaan, joka "väistää" tai "myötäilee" kontaktia, mutta kontakti kuitenkin tapahtuu. Reaktio on mielestäni luontainen ja näin ollen ei rangaistava. Rangaistuksia tämän tyyppisistä kontakteista jaettaessa tulisi ottaa huomioon tapa jolla vastustaja tilanteeseen tuli. Näistä rangaistuksista voi lukea lisää jalkapallon säännöistä.
2. Kontaktin hakeminen. Puolustuspäässä kontaktin hakeminen on ehkä hieman arvelluttavaa, mutta peruslähtökohdiltaan tilanne kuitenkin on se, että puolustaja pyrkii pääsemään pallon ja vastustajan väliin. Kontaktin hakemisesta puolustuspäässä voisi esimerkkinä pitää tilannetta jossa pystypalloon juokseva puolustaja astuu hyökkääjän eteen ja suojaa palloa päätyviivasta yli ja hyökkääjä juoksee puolustajaa päin. Selkeä virhe, vapaapotku.
Hyökkäyspäässä kontaktin hakeminen on jo omalla tavallaan taitolaji. Muistan ensimmäisen opetuksen hyökkääjänä pelaamisesta joka on minulle annettu Ari Hjelmin videota näyttämällä. Ensimmäinen asia hyökkääjän tehtävälistassa palloa tavoiteltaessa on astua pallon ja puolustajan väliin. Jos vauhtia on tarpeeksi, puolustaja häviää usean metrin tai joutuu rikkomaan jolloin on mahdollisuus vapaapotkuun tai vetoon. (Näinhän esimerkiksi Ronaldo toimii tuossa Mascheranon tilanteessa ja kaatuu.) Kontaktin hakemisena voidaan pitää myös sitä, että hyökkääjä ajautuu tietoisesti tilanteeseen, jossa puolustajan jalka on asennossa joka kaataa hyökkääjän. Tästä esimerkkinä mieleen tulee Berbatovin pilkku Aggeria vastaan tämän kauden FA Cupissa. (
http://www.youtube.com/watch?v=0XFaCJLkOn4&feature=fvwrel hienosti muuten kalastettu, meni kyllä koko komeudessaan minulta aiemmin ohi) Tämä on kiistämätön ja nykyjalkapallossa arvokas taito.
3. Kontaktin näytteleminen. Raja kontaktin hakemisella ja näyttelemisellä on häilyvä, mutta teoriassa selvä. Kontaktin näytteleminen on väittää kehonkielellään, näytellen, kontaktin tapahtuneen ilman, että todellisuudessa pelaajaan on koskettu. Tämäkään ei mielestäni aina ole väärin, riippuen tavasta jolla vastustaja tilanteeseen tulee. Useimmat kontaktin näyttelemiset ovat kuitenkin rangaistavia ja toivoisin näistä näytettävän enemmän varoituksia. Kontaktin näyttelemisen ja aiemmin esiin tulleen "myötäilyn" välillä voi tapahtua virheitä rangaistaessa, mutta mielestäni on oikeutettua, että näitä kontaktin myötäilijöitä ja korostajia rangaistaan silloin tällöin.
4. Kontaktin jälkeinen ylikorostaminen. Tässä mennään sitten monen topicin ja seurajoukkueen verran metsään. Kieriskely on perseestä. Jep. Naama norsunvitulla huutaminen on perseestä. Jep. Kortin näyttäminen maasta ja huutelu tuomarille korttia vaatien on perseestä. Jep. Edellämainittujen poistaminen jalkapallosta on helppoa. Eiip. Kuten toisessa kappaleessa totesin, jokaisella on oikeus irvistellä, itkeä, oksentaa, laskea alleen, syödä kynsiä maassa tai vaikka vaan huutaa kurkku suorana 90 minuuttia. Tuomarin ei tarvitse tähän puuttua, kunhan toiminta ei häiritse peliä. Ja sillä hyvä. Kortin vaatiminen on rangaistavaa, se lukee säännöissä.
POINTTI: Mikäli kontaktin näytteleminen saadaan kitkettyä, poistuvat tuomarivääryydet pelistä. Kontaktin jälkeistä ylikorostamista, niin etovaa kuin se onkin, ei saada poistettua. Oireisiin, kuten kortin vaatiminen voidaan puuttua. Kontaktin hakeminen kuuluu jalkapalloon ja kontaktin korostaminen on usein melko luonnollinen reaktio.
KRITIIKKI: Yllämainitusta yhteenvedosta yhden ihmisen tulisi, viiden muun etäältä seuraavan ihmisen kanssa, muodostaa ratkaisu, joka on oikeudenmukainen, reilu molemmille osapuolille, pitäisi pelin puhtaana ja arvostaisi jalkapalloa. Ratkaisu joka ei suosi jaloille potkijoita, ei näyttelijöitä, mutta samalla ymmärtävä ratkaisu, joka pitäisi pelissä haetut, hyvät kontaktit, hienot taklaukset ja kylki kylkeä vasten taklaamiset. Mielestäni huipputasolla, huippusarjoissa, nykyinen tuomarijärjestelmä ei ole riittävä. Inhimillinen havaintojentekokyky on aivan liian suurella koitoksella. Pelaajien nopeus ja tekniikka, yhdistettynä pelaajien suureen määrään (22) sekä pelaajien valtavaan kokemukseen eri riketilanteista ja niihin reagoimisista tekevät tuomarin virheettömästä työstä nykymuodossaan mahdotonta.
RATKAISU: Nautitaan. Nautitaan siitä teatterista, inhimillisyydestä ja tunteista joita laji tässä muodossaan suo. Annetaan pelaajien kaatua, annetaan taklausten raikua ja jalkapohjissa olevien teräsnappuloiden kiiltää. Katsellaan maaleja ja hienoja syöttöjä sekä niiden katkoja. Seurataan miten peli nopeutuu ja tunteet kuumenee. Opitaan ymmärtämään se, että elämä on osa jalkapalloa. Ja jalkapalloon kuuluvat tunteet, vääryydet, ilot, surut ja suuret tunteet. Jalkapalloon kuuluvat tilanteet, joita muistellaan vuosikymmenten päästä - sankaritekoina tai oikeusmurhina. Jalkapalloon kuulu se, ettei todellisia virheitä ole, on vain sillä hetkellä epäonnistunut, pieni osa jalkapalloa.
Jalkapalloon ei ehkä kuulu näytteleminen, mutta siitä olemme yhtä mieltä, ettemme jalkapalloa seuraisi, ellei se olisi suurta näytelmää.