FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
29.03.2024 klo 02:19:32 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 8 [9] 10 ... 31
 
Kirjoittaja Aihe: Yleisöennätykset Suomessa vol. 2  (Luettu 128353 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #200 : 13.04.2020 klo 21:25:12

Vuoden 1964 Jalkapallon Maakuntasarjasta löytyi tietenkin aiemmin mainittujen kokonaisten katsojalukujen ja katsojakeskiarvojen ohella niistä puhuttaessa jälleen yksi katsojalukukin tulokseltaan lisää ja se oli Kajaanin Reippaan ottelusta Kuopion Elon kanssa sitä vastaan Jalkapallon Maakuntasarjassa sinä vuonna:

Jalkapallon Maakuntasarja 1964

19.9.1964: Kajaanin Reipas-Kuopion Elo 4 katsojaa (Ottelua seurasi kourallisesta kahteen kourallista ja enintään tusina eli 12 katsojaa, mutta varmennetusti koko ottelun ajaksi jäi vain 4 katsojaa. Katsojia oli odotettu aluksi hieman toteutunutta enemmän tai ehkä ihan paljonkin, mutta Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vuoden 1964 viimeinen TV-ottelu sai yleisön jäämään koteihinsa sitten sitä katsomaan. Tällä voitolla Kajaanin Reipas aivan lopullisen lopullisesti varmisti nousunsa Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1965 voittaessaan sen kun käytännössä KajRe oli nousunsa jo aiemminkin lähtökohtaisesti varmistanut, mutta tällä voitolla tehtiin tyhjäksi kuitenkin jo tässä vaiheessa käytännössä melkein varmasti teoreettinen Uusintaottelu Nousemisesta mahdottomaksi.)
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #201 : 17.04.2020 klo 09:13:20

Viime aikoina olen kuullut hieman mahdollisesti suoritettavia uudemman ajan katsojalukujen etsintöjä tai ennätyksiä kohtaan ajatellen huolestuttavia asioita.

Olen nimittäin kuullut ainakin osittain todentuntuisia huhuja siitä, että Jalkapallon vanhemman ajan 2. Divisioonan/2-divisioonan loppuajoilta tai jopa ihan sen seuraajan eli Jalkapallon Kakkosen ajalta olisi kulunut kauan vuodesta 1994 eteenpäin useita vuosia ja hieman yli vuosikymmen tai ihan äärimmillään uudemmaltakin ajalta ollut katsojalukujen löytymättömyyttä.

Kun jostain syystä niitä ei vain olisi kovin kunnolla tilastoitu tai ainakaan muka kunnolla ilmoitettu.

Tiettyyn rajaan asti nuo omat muistikuvatkin 1990-luvun Jalkapallokirjoista eteenpäin jollekin välille ihan 2000-lukuakin asti noita juttuja kohtaan saattaisivat ehkä jonkun vuoden osalta pitääkin paikkansa, että vaikkapa jonkun Jalkapallon Kakkosen katsojalukuja joltakin vuodelta joko kokonaisena tai sitten vaikkapa seuroittain ei olisi julkaistu.

Tosin pitkä aika on vierähtänyt jopa vähän uudempienkin Jalkapallokirjojen viime selailusta joten pahoittelen kyllä jo tässä vaiheessa etukäteen mahdollisia virheellisiäkin muisteluja sen osalta.

Paha on kyllä sanoa, että onko edes noita sarjaennätyksiäkään mainittu mikäli ei sitten muita tuloksia olisi mainittu?

Tätä kaikkea harmittelua vasten on tullut kyllä rajallisesti hyviäkin uutisia vastaan.

Tosin ei paljon.

Tasan 30 vuotta sitten eli vuonna 1990 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelujen kokonaiskatsojaluvut tietysti olivat aiemmin mainitut 89 378 katsojaa ja keskimäärin otteluja katsoi koko sarjan osalta sen 226 katsojaa ottelua kohti.

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan osalta vuonna 1990 seuratuin lohko on ilman ihmeitä ainakin lähtökohtaisesti ollut Itälohko taantumassa olevan sarjan osalta tai mikäli nyt jostain syystä itse Itälohko ei olisi ollut seuratuin lohko tai edes sen eniten katsojia keränneet joukkueet näillä näkymin eli KTP tai PeKa niin niillä oli sentään sarjan katsotuimmat omat yksittäiset ottelut.

Ne olisivat olleet seuraavat nyt vähintään varmasti kahden seuratuimman ottelun osalta:

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1990 Seuratuimmat Ottelut:

KTP-PeKa: 3430 katsojaa

PeKa-KTP: 3100 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuoden 1989 seuratuimmista otteluista sanottiin vain erittäin vähäisissä uusissa lisätiedoissa sen verran, että yksikään ottelu ei kerännyt 3000 katsojaa missään lohkossa sarjassa mitenkään ja vain huhuissa yhdellä ottelulla oli enintään kaikki vapaalippulaiset ja muut satunnaiskatsojat kentän laidalla huomioiden niinkin paljon väkeä kuin 2931 katsojaa.

Todennäköisesti on voinut olla huomattavastikin vähemmän katsojia, mutta mitä ilmeisimmin vähän tasaisempi katsojamäärä normaalimmin sarjan otteluja kohtaan selittää vuoden 1989 paremmuutta vuoteen 1990 nähden Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa tuolloin.

Lisäksi vuodesta 1991 lähtien mikäli nyt lonkalta heitettynä pitkän ajan jälkeen muistettuna en muista väärin niin jostain syystä jossain välin Jalkapallokirjoissa alettiin lisäillä noita Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan ennätyksiä pyyhkien siis Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ja sen seuraajan Jalkapallon Kakkosen omia ennätyksiä pois kun niiden sarjojen otteluilla ei yleensä ollut toivoakaan mahtua niiden kanssa samoille listoille.

Vaikka periaatteessa Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja on jossain määrin ollut jo melkein aivan kokonaan oma sarjansa sinänsä.

Mainitsemissani aiemmissa aineistoissa oli myös se erittäin pelottava maininta siitä ainakin lähtökohtaisesti siitä, että katsojalukuja olisi ollut vaikeaa hankkia ja kerätä jolloin niitä ei ehkä julkaistaisi juurikin seurakohtaisesti oikein vuoden 1988 jälkeen ja vaihtelevasti vuosien 1989-1990 aikana sitten lopulta erittäin kuohuttavasti edes noista sarjan kokonaisluvuistakin.

Todella harmittavaa on ollut myös miettiä sitä, että onkohan edes esimerkiksi Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan tai Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan omia katsojaennätyksiä julkaistu mikäli ei seurakohtaisia tai kokonaiskatsojalukuja olisi julkaistu sarjasta riippuen vuoden 1987 jälkeen jälkimmäisellä tai vuosien 1997-2000 aikana ensimmäisellä mainitulla sarjalla?

Lisäksi jossain välin mitä ilmeisimmin 1990-lukua on ollut myös pieni jalkapallon alasarjojen katsojalukuihin ja kenties niiden julkaisuun liittynyt kiistakin Palloliitolla, Jalkapallokirjan tekijöillä näillä näkymin, Piirien Hallintotoimistoilla ja sitten sellaisella yrityksellä kuin Sarjaseurat Ry:llä joka näillä näkymin tuntui olevan jonkinlainen edunvalvontajärjestö vanhempaan aikaan ja tuon kiistan päätteeksi joku noista tahoista jäi yksinään hallinnoimaan tuota alempien sarjojen katsojalukujen julkaisua.

Tosin tuosta kiistasta ja sen ajankohdasta en ole varma, mutta 1990-luvulta aina myöhäisimmillään pitkällekin 2000-luvulle asti jossakin vaiheessa oli tuo kiista.

Kun toisaalta jonkun noiden tahon tilastoläkkäröihin, asiakirjoihin ja katsojatilityslappuihin muun muassa nuo Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan loppuaikojen tai Jalkapallon Kakkosen alkuvuodet katsojaluvuiltaan näin esimerkiksi niiden ollessa tosiaan merkitsemättömät jopa Jalkapallokirjaankin on merkitty.

Huonoimmillaan vaan voivat olla piilotettu jonnekin jalkapalloilun arkistoon tai kassakaappiin melkoisen varmaan talteen keräämään pölyä ainakin ihan yleisen jalkapalloilun vuosikatsojalukujen osalta ilman ihmeitä.

Kun niistä tosiaan löytyi se vuoden 1993 katsojamäärä ja noita oli kyllä useampiakin kappaleita niin sen jälkeen kun tuotakin ennen jolloin kaiketi on miljoonan katsojan raja kotimaisessa jalkapalloilussa ylitetty muulloinkin kun vain 1993 tai vuonna 1967 tuolloisena nk. Miljoonavuotena kaikkien sarjojen osalta.
« Viimeksi muokattu: 17.04.2020 klo 09:39:26 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #202 : 17.04.2020 klo 09:33:00

Vanhempien aikojen jalkapallosta vuodelta 1964 puhuttaessa jäi tosiaan mainitsematta hieman vielä ennen noita katsojalukujen käyntiä Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta nuo tuon vuoden Jalkapallon Maakuntasarjan ja Jalkapallon Aluesarjan päättymiset.

Noissa molemmissa pelattiin varsin tuhottomalta tuntunut määrä otteluja taas kerran, mutta ilman toisaalta melko pitkän kesäloman pitämistä kumpikin noista sarjoista olisi päättynyt ajallaan melko lailla vielä aikaisemminkin kuin päättyi.

Eikä viivästymäkään niin pitkä ollut kuin tavallisesti ja joinakin aiempina vuosina ne molemmat olivat päättyneet yllättävänkin etuajassa jolloin varsinkin Jalkapallon Aluesarjassa palattiin vain nk. Normaaliin Päiväjärjestykseen päättymisen osalta.

Jalkapallon Maakuntasarja päättyi vuonna 1964 27.9.1964 ja Jalkapallon Aluesarja lopulta 2.10.1964.

Noista tosiaan vielä ensin mainittua sarjaa voitiin pitää aikaisin loppuneena, mutta jälkeen mainittua ei enää niinkään aikaisin joskin varsinkin Jalkapallon Aluesarjalla oli ottelumääriensä takia taipumusta venyä varsinkin riittävän pitkän kesäloman vuosina venyä hyvinkin pitkälle lokakuuta ja jopa melkein talven porteille asti etenkin mikäli jouduttiin vielä Uusintaottelujakin pelaamaan.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #203 : 28.04.2020 klo 13:47:22

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuosien 1961-1964 välisen käsittelyn aika on nyt tullut eteen vihdoin ja viimein monien viiveiden jälkeen.

Yksi niistä viiveistä on ollut muun muassa myös vuosien 1950-1960 välisten Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen etsintätyöt ja pariin kertaan kun olen niitä koettanut laittaa niin jostain syystä ei vain menneet läpi tai merkkiraja oli liian korkea myös ositettuinakin viesteinä milloin sitten hieman sapetti ja jäi niiltä erää tiedot laittamatta.

Pahoittelut siitä, että en tosiaan maininnut muun muassa tuota asiaa aiemmin kun alun alkaen pääsiäiseksi piti noita ruveta laittamaan ja kun sen sijaan sitten aloittelin kaikessa hiljaisuudessa nuo laajemmat etsintätyöt sitten noista vuosista.

Etsintätyö voi kestää suhteessa vähäisemmin tosiaan siksi, että vuosien 1950-1957 osalta oli vain kaksi lohkoa siten missä siitä eteenpäin olisi sitten vuosina 1958-1960 kuten nyt vuosina 1961-1964 eli kolme lohkoa otteluineen päivineen.

Pitkän harkinnan jälkeen ajattelin, että laitan ihan joka vuodelta nyt niin hyvin kun mitä nyt vain löytyi ja yritän sitten joskus koronakauden päätteeksi löytää puuttuvia otteluja sitten enemmän siinä määrin kun voin ja kunhan kirjastotkin alkaisivat taas aueta toivon mukaan.

Asia koskee tietenkin nyt jo otteluiltaan käsiteltyjä vuosia 1961-1964 ensisijaisemmin ja varsinkin vuosia 1961-1963 siinä missä vuosi 1964 oli onneksi selvemmin ilmoitettu kaikkiaankin varsin hyvin.

Pidemmittä puheitta seuraavasta viestistä alkaen laitan niitä otteluja katsojalukuineen tosiaan vuodesta 1961 alkaen ottelujärjestyksessään lohkoon ja kierrokseen kutan vaikka esimerkiksi Länsilohkoon ja Kevätkierrokseen keskittyen.

Varsinaisesti olen kuitenkin laittamassa Itälohkoa ja Kevätkierrosta jonka jälkeen käsittelen joko Syyskierroksen tai jatkan siitä sitten ottelukohtaisten valtavien määrien takia Länsilohkon ja Pohjoislohkon Kevätkierrokselle ennen sen kaiken yhteenvetoa ja keskittymistä kohti Syyskierrosta.
« Viimeksi muokattu: 28.04.2020 klo 13:53:16 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #204 : 29.04.2020 klo 03:38:31

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1961 katsojalukuja tulee viimein tästä viestistä alkaen aika monenkin seuraavan viestin ajan johtuen sarjan pelaamisesta kolmessa lohkossa ja kierroksittain.

Tällä kertaa keskityn Itälohkoon ja Kevätkierrokseen.

Aiemmin on lyhyesti joiltakin seuroilta mainittu silloin löydetyt katsojaluvut ja kokonaiskatsojaluvut sarjan osalta, mutta nyt niitä tulee tietenkin seikkaperäisemmin ja seurakohtaisesti selvitettynä niin hyvin kuin vain niitä aikanaan lehtiin oli merkitty.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Kevätkierros alkoi 29.4.1961 ja päättyi 2.7.1961:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Itälohko Kevätkierros Katsojaluvut

29.4.1961: Töölön Vesa-WP-35 300 katsojaa

30.4.1961: KTP-Helsingin Toverit

30.4.1961: Kuusankosken Puhti-Lahden Pallo-Miehet 1100 katsojaa

30.4.1961: LaPa-Helsingin Ponnistus

30.4.1961: MiPK-Kotkan Jäntevä

1.5.1961: Helsingin Sudet-MP

7.5.1961: Helsingin Toverit-MiPK 218 katsojaa

7.5.1961: Kotkan Jäntevä-Töölön Vesa

7.5.1961: Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Sudet

7.5.1961: MP-LaPa

7.5.1961: WP-35-KTP

10.5.1961: Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti 355 katsojaa (Tämän ottelun katsojatiedoissa vihjeenä sanottiin vain sen verran, että mikään helsinkiläisjoukkueen ottelu ei ollut kerännyt siihen mennessä kautta näin paljon katsojia ja todennäköisesti ottelut KTP-Helsingin Toverit, LaPa-Helsingin Ponnistus, Helsingin Sudet-MP, Kotkan Jäntevä-Töölön Vesa ja Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Sudet eivät olleet tuota rajaa hiponeita otteluja katsojaluvuiltaan ja tuskin välttämättä edes Töölön Vesa-WP-35 katsojalukujen eli 300 katsojan tasolla joskin vihjeenä oli myös tietenkin niiden olemattomuus muka sarjan huonoimpinakaan otteluina katsojaluvuissa ainakaan myöhemmin.)

13.5.1961: Helsingin Sudet-Kotkan Jäntevä

14.5.1961: Töölön Vesa-Lahden Pallo-Miehet 686 katsojaa

14.5.1961: KTP-LaPa

14.5.1961: MiPK-Kuusankosken Puhti

14.5.1961: WP-35-MP

16.5.1961: Helsingin Toverit-Helsingin Ponnistus 200 katsojaa

22.5.1961: Lahden Pallo-Miehet-MiPK 1000 katsojaa

22.5.1961: LaPa-Töölön Vesa

22.5.1961: Kuusankosken Puhti-Helsingin Toverit 2000 katsojaa

22.5.1961: MP-KTP

22.5.1961: Kotkan Jäntevä-WP-35

24.5.1961: Helsingin Ponnistus-Helsingin Sudet

28.5.1961: Helsingin Ponnistus-MiPK 626 katsojaa

28.5.1961: KTP-Helsingin Sudet

28.5.1961: Kuusankosken Puhti-Kotkan Jäntevä 1500 katsojaa

28.5.1961: MP-Lahden Pallo-Miehet

28.5.1961: WP-35-LaPa

30.5.1961: Helsingin Toverit-Töölön Vesa 50 katsojaa (Alustava katsojaluku ennen lukujen ja ennen kaikkea ottelun Helsingin Toverit-Helsingin Sudet katsojaluvun löytymistä tällä ottelulla oli niinkin vähän kuin 20 katsojaa, mutta lopulta katsojia oli tullut paikan päälle hieman enemmän ja se muilla tavoin voitiin varmentaa keränneeksi enemmän katsojia.)

3.6.1961: Töölön Vesa-KTP 356 katsojaa

4.6.1961: Kotkan Jäntevä-MP

4.6.1961: LaPa-Kuuskankosken Puhti 688 katsojaa

4.6.1961: MiPK-Helsingin Sudet 950 katsojaa

4.6.1961: WP-35-Helsingin Ponnistus 554 katsojaa

7.6.1961: Helsingin Sudet-Helsingin Toverit 83 katsojaa

7.6.1961: Lahden Pallo-Miehet-LaPa 300 katsojaa

7.6.1961: WP-35-Kuusankosken Puhti 500 katsojaa

8.6.1961: Töölön Vesa-Helsingin Ponnistus 133 katsojaa

10.6.1961: Helsingin Toverit-WP-35 179 katsojaa

11.6.1961: Kotkan Jäntevä-Lahden Pallo-Miehet

11.6.1961: Kuusankosken Puhti-MP

11.6.1961: MiPK-Töölön Vesa

12.6.1961: Helsingin Ponnistus-KTP 204 katsojaa

14.6.1961: Helsingin Sudet-LaPa 52 katsojaa

14.6.1961: Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Toverit 300 katsojaa

17.6.1961: Helsingin Toverit-Kotkan Jäntevä

18.6.1961: KTP-Kuusankosken Puhti 627 katsojaa

18.6.1961: Lahden Pallo-Miehet-WP-35 351 katsojaa

18.6.1961: LaPa-MiPK 308 katsojaa

18.6.1961: MP-Helsingin Ponnistus 800 katsojaa

20.6.1961: Töölön Vesa-Helsingin Sudet 163 katsojaa

25.6.1961: Helsingin Ponnistus-Lahden Pallo-Miehet 522 katsojaa

25.6.1961: KTP-MiPK 2215 katsojaa

25.6.1961: Kuusankosken Puhti-Töölön Vesa 1101 katsojaa

25.6.1961: MP-Helsingin Toverit 879 katsojaa

25.6.1961: LaPa-Kotkan Jäntevä 640 katsojaa

25.6.1961: WP-35-Helsingin Sudet 655 katsojaa

28.6.1961: Helsingin Sudet-Kuusankosken Puhti

30.6.1961: Töölön Vesa-MP

30.6.1961: Lahden Pallo-Miehet-KTP 600 katsojaa

2.7.1961: Helsingin Toverit-LaPa 150 katsojaa

2.7.1961: Kotkan Jäntevä-Helsingin Ponnistus 1117 katsojaa

2.7.1961: MiPK-WP-35 1100 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Itälohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Kuusankosken Puhti: 5701 katsojaa ja keskimäärin 1425 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 22.5.1961 pelattu Kuusankosken Puhti-Helsingin Ponnistus 2000 katsojalla kun muun muassa 11.6.1961 pelattu Kuusankosken Puhti-MP puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 1140 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

KTP: 2842 katsojaa ja keskimäärin 1421 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 25.6.1961 pelattu KTP-MiPK 2215 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Lahden Pallo-Miehet/LPM: 2551 katsojaa ja keskimäärin 510 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 22.5.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-MiPK 1000 katsojalla kun muun muassa 7.5.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Sudet puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 425 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Mikkelin Pallo-Kissat/MiPK: 2050 katsojaa ja keskimäärin 1025 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 2.7.1961 pelattu MiPK-WP-35 1100 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta seuran omana Kevätkierroksen viimeisenä otteluna.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 1709 katsojaa ja keskimäärin 570 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 25.6.1961 pelattu WP-35-Helsingin Sudet 655 katsojalla kun muun muassa 7.5.1961 pelattu WP-35-KTP ja 14.5.1961 pelattu WP-35-MP puuttuvat joukosta.)

Helsingin Ponnistus: 1707 katsojaa ja keskimäärin 427 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 28.5.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-MiPK 626 katsojalla kun muun muassa 24.5.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-Helsingin Sudet puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 341 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 1679 katsojaa ja keskimäärin 840 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 25.6.1961 pelattu MP-Helsingin Toverit 879 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Töölön Vesa: 1638 katsojaa ja keskimäärin 328 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 14.5.1961 pelattu Töölön Vesa-Lahden Pallo-Miehet 686 katsojalla kun muun muassa 30.6.1961 pelattu Töölön Vesa-MP puuttuu joukosta.)

Lappeenrannan Pallo/LaPa: 1636 katsojaa ja keskimäärin 545 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 4.6.1961 pelattu LaPa-Kuusankosken Puhti 688 katsojalla kun muun muassa 30.4.1961 pelattu LaPa-Helsingin Ponnistus ja 22.5.1961 pelattu LaPa-Töölön Vesa puuttuvat joukosta.)

Kotkan Jäntevä: 1117 katsojaa ainoalta ottelulta (2.7.1961 pelattu Kotkan Jäntevä-Helsingin Ponnistus Kevätkierroksen päätösottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa Kotkan Jäntevän yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Helsingin Toverit: 797 katsojaa ja keskimäärin 159 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 7.5.1961 pelattu Helsingin Toverit-MiPK 218 katsojalla kun muun muassa 17.6.1961 pelattu Helsingin Toverit-KTP puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 133 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Helsingin Sudet: 135 katsojaa ja keskimäärin 68 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Kevätkierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 7.6.1961 pelattu Helsingin Sudet-Helsingin Toverit 83 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 2.7.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 23 562 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 2.7.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 357 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Itälohkossa 1961: 25.6.1961 pelattu ottelu KTP-MiPK 2215 katsojalla

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen päivittämisen suhteen.
« Viimeksi muokattu: 07.05.2020 klo 11:27:29 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #205 : 29.04.2020 klo 03:45:31

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1961 katsojalukuja tulee jälleen edeten aika monenkin seuraavan viestin ajan johtuen sarjan pelaamisesta kolmessa lohkossa ja kierroksittain.

Tällä kertaa keskityn Länsilohkoon ja Kevätkierrokseen.

Aiemmin on lyhyesti joiltakin seuroilta mainittu silloin löydetyt katsojaluvut ja kokonaiskatsojaluvut sarjan osalta, mutta nyt niitä tulee tietenkin seikkaperäisemmin ja seurakohtaisesti selvitettynä niin hyvin kuin vain niitä aikanaan lehtiin oli merkitty.

Valitettavasti TKT:n tai FC HPK:n tilanne Kevätkierrokselta 1961 puhuttaessa on niin lohduton, että joudun laittamaan niiden kohdalle kysymysmerkin ja sen käyttö raukeaa vasta kun tulee jotain konkreettista ja kunnolista lisätietoa asiaan muuta kautta.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Kevätkierros alkoi 29.4.1961 ja päättyi 30.6.1961:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Länsilohko Kevätkierros Katsojaluvut

29.4.1961: TPV-RU-38

30.4.1961: HIK-ÅIFK

30.4.1961: FC HPK-I-Kissat

30.4.1961: Porin Karhut-FC Lukko

30.4.1961: R-Pallo Rauma-KalPo

1.5.1961: TKT-BK-46

6.5.1961: KalPo-Porin Karhut 300 katsojaa

6.5.1961: ÅIFK-TPV

7.5.1961: BK-46-R-Pallo Rauma

7.5.1961: FC HPK-RU-38

7.5.1961: FC Lukko-TKT

7.5.1961: I-Kissat-HIK

10.5.1961: I-Kissat-TPV

10.5.1961: ÅIFK-Porin Karhut

11.5.1961: HIK-KalPo

11.5.1961: FC HPK-TKT

11.5.1961: RU-38-R-Pallo Rauma

11.5.1961: FC Lukko-BK-46

13.5.1961: TKT-ÅIFK

14.5.1961: TPV-FC Lukko

14.5.1961: BK-46-RU-38

14.5.1961: Porin Karhut-HIK

14.5.1961: R-Pallo Rauma-FC HPK

16.5.1961: KalPo-I-Kissat 300 katsojaa

22.5.1961: I-Kissat-Porin Karhut 200 katsojaa

22.5.1961: HIK-FC Lukko

22.5.1961: FC HPK-BK-46

22.5.1961: RU-38-ÅIFK 1837 katsojaa

22.5.1961: R-Pallo Rauma-TPV

23.5.1961: TKT-KalPo

27.5.1961: KalPo-ÅIFK

28.5.1961: FC HPK-HIK

28.5.1961: BK-46-I-Kissat

28.5.1961: Porin Karhut-TPV

28.5.1961: FC Lukko-RU-38

4.6.1961: HIK-RU-38 1250 katsojaa

4.6.1961: Porin Karhut-TKT 800 katsojaa

4.6.1961: FC Lukko-ÅIFK 355 katsojaa

4.6.1961: KalPo-BK-46 484 katsojaa

8.6.1961: I-Kissat-R-Pallo Rauma

11.6.1961: FC HPK-Porin Karhut

11.6.1961: RU-38-I-Kissat

11.6.1961: R-Pallo Rauma-HIK

14.6.1961: TPV-KalPo

15.6.1961: RU-38-Porin Karhut

15.6.1961: R-Pallo Rauma-FC Lukko

15.6.1961: TKT-I-Kissat

15.6.1961: ÅIFK-FC HPK

18.6.1961: HIK-TKT 785 katsojaa

18.6.1961: FC HPK-FC Lukko

18.6.1961: BK-46-TPV 400 katsojaa

18.6.1961: RU-38-KalPo 1333 katsojaa

18.6.1961: R-Pallo Rauma-Porin Karhut 637 katsojaa

20.6.1961: I-Kissat-ÅIFK

25.6.1961: TPV-HIK 700 katsojaa

25.6.1961: ÅIFK-R-Pallo Rauma 928 katsojaa

25.6.1961: FC Lukko-I-Kissat 227 katsojaa

25.6.1961: Porin Karhut-BK-46 600 katsojaa

28.6.1961: KalPo-FC HPK 300 katsojaa

30.6.1961: TKT-RU-38

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Länsilohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 3170 katsojaa ja keskimäärin 1585 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 22.5.1961 pelattu RU-38-ÅIFK 1837 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Hangon IK/Hangö IK/HIK: 2035 katsojaa ja keskimäärin 1018 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 4.6.1961 pelattu HIK-RU-38 1250 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Kalevan Pojat/KalPo: 1384 katsojaa ja keskimäärin 346 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 4.6.1961 pelattu KalPo-BK-46 484 katsojalla kun muun muassa 27.5.1961 pelattu KalPo-ÅIFK puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 277 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Porin Karhut: 1400 katsojaa ja keskimäärin 700 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 4.6.1961 pelattu Porin Karhut-TKT 800 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Rauman FC Lukko: 582 katsojaa ja keskimäärin 291 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 4.6.1961 pelattu FC Lukko-ÅIFK 355 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

ÅIFK/TIFK/Åbo IFK/Turun IFK: 928 katsojaa ainoalta ottelulta (25.6.1961 pelattu ÅIFK-R-Pallo Rauma Kevätkierroksen päätösottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa ÅIFK:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Tampereen Pallo-Veikot/TPV: 700 katsojaa ainoalta ottelulta (25.6.1961 pelattu TPV-HIK Kevätkierroksen päätösottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa TPV:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma: 637 katsojaa ainoalta ottelulta (18.6.1961 pelattu R-Pallo Rauma-Porin Karhut on toistaiseksi ainoa RauPa:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

BK-46: 400 katsojaa ainoalta ottelulta (18.6.1961 pelattu BK-46-TPV on toistaiseksi ainoa BK-46:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Ilves-Kissat/I-Kissat: 200 katsojaa ainoalta ottelulta (22.5.1961 pelattu I-Kissat-Porin Karhut on toistaiseksi ainoa Ilves-Kissojen yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

TKT? (Toistaiseksi Tampereen Kisa-Tovereiden katsojalukuja ainakaan Kevätkierrokselta vuoden 1961 osalta ei löytynyt yhtään mistään ainakaan riittävän selkeästi merkittyinä. Vuoden 1961 Länsilohkon huonoin katsojalukema on ollut 71 katsojaa ja ainakin lähtökohtaisesti tällä seuralla on kaikesta epätietoisuudesta huolimatta ollut huonoimmillaankin vähän enemmän katsojia varmaan ihan Kevätkierroksellakin, mutta ei paljoa enempää varmaankaan tuon rajan tai sitten niitä vain ei ole kerta kaikkiaan merkitty tutkimiini lehtiin.)

FC HPK? (Toistaiseksi Hämeenlinnan Pallokerhon jalkapallopuolen katsojalukuja ainakaan Kevätkierrokselta vuoden 1961 osalta ei löytynyt yhtään mistään ainakaan riittävän selkeästi merkittyinä. Vuoden 1961 Länsilohkon huonoin katsojalukema on ollut 71 katsojaa ja ainakin lähtökohtaisesti tällä seuralla on kaikesta epätietoisuudesta huolimatta ollut huonoimmillaankin vähän enemmän katsojia varmaan ihan Kevätkierroksellakin, mutta ei paljoa enempää varmaankaan tuon rajan tai sitten niitä vain ei ole kerta kaikkiaan merkitty tutkimiini lehtiin.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 30.6.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 11 436 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 30.6.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 173 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Länsilohkossa 1961: 22.5.1961 pelattu ottelu RU-38-ÅIFK 1837 katsojalla

Länsilohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1961 tuntui olevan melkoisen kelvottomalla taholla ja jopa ruotsinkielisen rannikon lehdistäkään ei ollut kotimaisten melkoisen tyhjinä pidettyjen tiedon puun aseman täyttäjiksi.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään.

Varmaankin vain pieniin tamperelaislehtiin tai riittävän vanhoihin hämeenlinnalaislehtiin nuo TKT:n tai FC HPK:n katsojaluvut lienevät merkitty edes jotenkin.
« Viimeksi muokattu: 07.05.2020 klo 11:24:25 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #206 : 30.04.2020 klo 16:32:09

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1961 katsojalukuja tulee jälleen edeten aika monenkin seuraavan viestin ajan johtuen sarjan pelaamisesta kolmessa lohkossa ja kierroksittain.

Tällä kertaa keskityn Pohjoislohkoon ja Kevätkierrokseen.

Aiemmin on lyhyesti joiltakin seuroilta mainittu silloin löydetyt katsojaluvut ja kokonaiskatsojaluvut sarjan osalta, mutta nyt niitä tulee tietenkin seikkaperäisemmin ja seurakohtaisesti selvitettynä niin hyvin kuin vain niitä aikanaan lehtiin oli merkitty.

Pohjoislohkon tilanne Kevätkierrokselta 1961 puhuttaessa on Itälohkoon ja Pohjoislohkoon verrattuna selkeämpi ja jossain määrin parempi yksinkertaisesti kaikkiaan huolimatta joistakin väistämättä puuttuvista katsojaluvuista lähinnä silloin kun mikäli vain oli erittäin satunnaisia yksittäisotteluja tai vielä alkuvuodesta 1961 kun Pohjoislohkokin oli vuosiin 1962-1964 verrattuna silti erittäin hankala pala purtavaksi tiedollisessa mielessä lausuen.

Tosin ilman rannikon ruotsinkielisten lehtien apua ja myös joidenkin vanhempien Pohjois-Suomen sanomalehtien tietoja asiaan olisi ollut näiden tietojen löytäminen ainakin ennen kesäkuun 1961 osuutta käytännössä aivan yhtä murheellisen mahdotonta kuin esimerkiksi Länsilohkostakin.

Enimmäkseen ottelut pelattiin aina vain sarjasunnuntaisin kuten myös Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja, mutta tietenkin poikkeuksia oli kuten esimerkiksi vuoden 1961 Helatorstaikierros ja toukokuun 1961 Helluntai/Pyhäpäiväkierros jolloin pelattiin maanataina kun sunnuntaisin tai aluksi ehdotettuun lauantaihin sen ollessa tietenkin myös pyhäpäivä se ei siihen aikaan kelvannut ja tietenkin sitten kun väistämättä kauden mittaan myös Pohjoislohkossa alkoivat silti keskimäärin erittäin harvoina muihin lohkoihin nähden pidetyt yksittäisottelut.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Kevätkierros alkoi 30.4.1961 ja päättyi 2.7.1961:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Pohjoislohko Kevätkierros Katsojaluvut

30.4.1961: KaPa-JBK

30.4.1961: Karihaaran Tenho-VPS

30.4.1961: GBK-KajPS 500 katsojaa

30.4.1961: OTP-Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT

30.4.1961: IF Drott-TP-47 700 katsojaa

30.4.1961: Seinäjoen Sisu-Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV 298 katsojaa

7.5.1961: KajPS-IF Drott 500 katsojaa

7.5.1961: KPV-OTP 800 katsojaa

7.5.1961: KPT-Seinäjoen Sisu

7.5.1961: JBK-Karihaaran Tenho 800 katsojaa

7.5.1961: TP-47-GBK 1300 katsojaa

7.5.1961: VPS-KaPa 585 katsojaa

11.5.1961: KajPS-VPS

11.5.1961: GBK-Seinäjoen Sisu 500 katsojaa

11.5.1961: KPT-KPV

11.5.1961: OTP-Karihaaran Tenho

11.5.1961: IF Drott-KaPa 700 katsojaa

11.5.1961: TP-47-JBK

14.5.1961: KaPa-TP-47

14.5.1961: Karihaaran Tenho-KPT 1630 katsojaa

14.5.1961: GBK-VPS 800 katsojaa

14.5.1961: OTP-IF Drott 1352 katsojaa

14.5.1961: JBK-KPV 615 katsojaa

14.5.1961: Seinäjoen Sisu-KajPS 500 katsojaa

22.5.1961: KaPa-Seinäjoen Sisu

22.5.1961: Karihaaran Tenho-GBK 1600 katsojaa (Tässä ottelussa oli alustavasti niinkin korkea katsojaluku kuin 1800 katsojaa, mutta todellinen katsojaluku oli vähän pienempi. Tässä ottelussa jälkimaineeksi jäi ottelun erotuomariin eli Pauli Leskiseen käsiksi käyminen, GBK:n joukkueen muilutuksen yritys piirityksen, herjailun ja käsikähmän muodossa, kotiyleisön rettelöinti suuttumuksesta johtuen ja GBK:n Vikmanin potkaiseminen tuohtuneiden nk. Tenholaisten toimesta kun pitkin ottelua jatkunut GBK:n Vikmanin ja Karihaaralaisten Lukkarilan välinen sanallinen ja fyysinenkin sopivuuden rajoja koetellut yhteenotto huipentui Vikmanin suorittamaan pallopotkaisuun ylikovaa päähän ja Lukkarilan vaipumiseen maahan mistä sitten tunteet läikkyivät yli yleisöllä nyrkkirysyn todelliseksi uhaksi, tönimiseksi ja potkimiseksi asti.)

22.5.1961: KPV-TP-47 600 katsojaa

22.5.1961: KPT-KajPS

22.5.1961: JBK-OTP 723 katsojaa

22.5.1961: VPS-IF Drott 938 katsojaa

28.5.1961: KajPS-Karihaaran Tenho

28.5.1961: KPV-KaPa 700 katsojaa

28.5.1961: IF Drott-KPT 687 katsojaa

28.5.1961: Seinäjoen Sisu-OTP

28.5.1961: TP-47-VPS 900 katsojaa

30.5.1961: GBK-JBK 1300 katsojaa

4.6.1961: KaPa-KPT 1300 katsojaa

4.6.1961: Karihaaran Tenho-Seinäjoen Sisu 1200 katsojaa

4.6.1961: OTP-TP-47 1389 katsojaa

4.6.1961: JBK-KajPS 750 katsojaa

6.6.1961: VPS-KPV 896 katsojaa

6.6.1961: IF Drott-GBK 900 katsojaa

11.6.1961: KaPa-KajPS

11.6.1961: KPT-VPS 700 katsojaa

11.6.1961: OTP-GBK 1310 katsojaa

11.6.1961: Seinäjoen Sisu-JBK

11.6.1961: TP-47-Karihaaran Tenho

15.6.1961: KPV-IF Drott 600 katsojaa

18.6.1961: KajPS-OTP 800 katsojaa

18.6.1961: Karihaaran Tenho-KaPa 830 katsojaa

18.6.1961: TP-47-KPT 850 katsojaa

20.6.1961: GBK-KPV 1100 katsojaa

20.6.1961: VPS-Seinäjoen Sisu 776 katsojaa

20.6.1961: JBK-IF Drott 1155 katsojaa

25.6.1961: KajPS-KPV 1000 katsojaa

25.6.1961: GBK-KPT 1100 katsojaa

25.6.1961: Karihaaran Tenho-IF Drott 1300 katsojaa

25.6.1961: OTP-KaPa 1278 katsojaa

25.6.1961: JBK-VPS 1000 katsojaa

25.6.1961: Seinäjoen Sisu-TP-47 750 katsojaa

2.7.1961: KaPa-GBK 1100 katsojaa

2.7.1961: KPV-Karihaaran Tenho 766 katsojaa

2.7.1961: KPT-JBK 500 katsojaa

2.7.1961: IF Drott-Seinäjoen Sisu 1000 katsojaa

2.7.1961: TP-47-KajPS 1050 katsojaa

2.7.1961: VPS-OTP 592 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Pohjoislohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Karihaaran Tenho: 6560 katsojaa ja keskimäärin 1312 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 14.5.1961 pelattu Karihaaran Tenho-KPT 1630 katsojalla kun muun muassa 30.4.1961 pelattu seuran oma kauden avausottelu Karihaaran Tenho-VPS puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 1093 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 5329 katsojaa ja keskimäärin 1332 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 4.6.1961 pelattu OTP-TP-47 1389 katsojalla kun muun muassa 30.4.1961 pelattu seuran oma kauden avausottelu OTP-KPT ja 11.5.1961 pelattu OTP-Karihaaran Tenho puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 888 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 5300 katsojaa ja keskimäärin 883 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 30.5.1961 pelattu GBK-JBK 1300 katsojalla.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 5043 katsojaa ja keskimäärin 841 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 20.6.1961 pelattu JBK-IF Drott 1155 katsojalla.)

Tornion Pallo-47/TP-47: 4100 katsojaa ja keskimäärin 1025 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 7.5.1961 pelattu TP-47-GBK 1300 katsojalla kun muun muassa 11.5.1961 pelattu TP-47-JBK ja 11.6.1961 pelattu TP-47-Karihaaran Tenho puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 683 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

IF Drott: 3987 katsojaa ja keskimäärin 797 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 2.7.1961 pelattu Kevätkierroksen päätösottelu seuran omana sellaisena eli IF Drott-Seinäjoen Sisu 1000 katsojalla.)

VPS: 3787 katsojaa ja keskimäärin 757 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 22.5.1961 pelattu VPS-IF Drott 938 katsojalla.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 3466 katsojaa ja keskimäärin 693 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 7.5.1961 pelattu KPV-OTP 800 katsojalla.)
 
Kajaanin Palloseura/KajPS: 2300 katsojaa ja keskimäärin 767 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 25.6.1961 pelattu KajPS-KPV 1000 katsojalla kun muun muassa 11.5.1961 pelattu KajPS-VPS ja 28.5.1961 pelattu KajPS-Karihaaran Tenho puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 460 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 2400 katsojaa ja keskimäärin 1200 ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 4.6.1961 pelattu KaPa-KPT 1300 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 1548 katsojaa ja keskimäärin 516 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 25.6.1961 pelattu Seinäjoen Sisu-TP-47 750 katsojalla kun muun muassa 28.5.1961 pelattu Seinäjoen Sisu-OTP ja 11.6.1961 pelattu Seinäjoen Sisu-JBK puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 310 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT: 1200 katsojaa ja keskimäärin 600 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen katsotuin yleisöottelu oli 11.6.1961 pelattu KPT-VPS 700 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 2.7.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Pohjoislohkossa: 45 020 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 2.7.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Pohjoislohkossa: 682 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Pohjoislohkossa 1961: 14.5.1961 pelattu ottelu Karihaaran Tenho-KPT 1630 katsojalla

Pohjoislohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1961 tuntui olevan melkoisen hienolla taholla selvää, mutta lähinnä vain ruotsinkielisen rannikon lehdissä tai ihan Pohjois-Suomen omissa sanomalehdissä sillä vielä ainakin kesäkuuhun 1961 asti ja satunnaisesti sen jälkeen ei ollut muissa kotimaisten lehtien osalta melkoisen tyhjinä pidettyjen katsojatietojen osalta niiden aseman täyttäjiksi edes hätätilassakaan mikäli niistä ruotsinkielisen rannikon lehdistä tai Pohjois-Suomen omista sanomalehdistä puhuttaessa jotakin olisi jäänyt lisäämättä.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin kotimaisissakin lehdissä muualla päin Suomessa, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Toki tilanne huonoimmillaankin oli normaalisti parempi kuin mitä Itälohkon tai Länsilohkon osalta oli.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään muihin lehtiin ja rannikon ruotsinkielisetkään lehdet eivät ihan liian suurin ihmeisiin ajan kuvassa kyenneet.

Esimerkiksi tuo Seinäjoen Sisu-KPV oli kyllä vähiten seuratuin ottelu Pohjoislohkossa Kevätkierroksella.

Se kuitenkin on erikoista, että muun muassa vaikka Seinäjoen tai Kuopion alueen lehdissä katsojalukujen sanottiin ylittäneen huonoimmillaankin Kevätkierroksen aikana muun muassa KPT:n osalta Seinäjoen Sisu-KPV ottelun katsojaluvun eli 298 katsojaa niin niitä ei jostain syystä vain kunnolla kehdattu merkitä vaan taas niissä oli raivostuttavan epämääräisiä katsojalukujen tietoja ajoittain tai oikeammin vähän liikaakin.

Sama asia tuntui tietysti koskevan myös ihan Seinäjoen Sisunkin myöhempien ottelujen katsojalukujen merkintää Seinäjoen pienemmissäkin sanomalehdissä.

Ja tietenkin ongelma jossain määrin oli sama muuallakin puuttuneista katsojalukujen yleisöotteluista puhuttaessa huolimatta toki niiden sinänsä olemisesta ihan toteutuneesti ennen pitkää kaudella silti parempia kuin mitä Itälohkossa tai Länsilohkossa lähtökohtaisesti on lopulta ollutkaan eli siinä tapauksessa niillä on ollut huonoimmillaankin silti sen 299-300 katsojaa tai sitä parempikin nyt näin esimerkiksi, mutta niitä vain ei ole merkitty.

Ellei niitä nyt sitten jostakin sen vuoden Savon Sanomista, Kansan Sanoista tai vastaavista jotenkin sitten löytäisi jostakin shakkipalstan tietojen lomasta näin huonoimmillaan lausuttuna kun joskus noita alempien jalkapallosarjojen katsojalukuja esimerkiksi Jalkapallon Maakuntasarjan osalta siltä vuodelta oli kerrottu ihan toisessa päin osaa lehteä kuin urheilusivuilla!
« Viimeksi muokattu: 07.05.2020 klo 11:23:38 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #207 : 03.05.2020 klo 01:05:20

Ennen varsinaista jatkoa vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierrosta käsittelevästi ja myöhemmin sitten sen vuoden yhteenvetoa ja vuosia 1962-1964 ajattelin laittaa hieman katsojalukuja tästä aihealueesta näillä näkymin puuttuvasta seurasta.

Kyseessä olisi Puotinkylän Valtti.

Puotinkylän Valtti tosiaan aikanaan keräsi erittäinkin paljon yleisöä.

Ei tosin niinkään juurikaan välttämättä ennen vuoden 1971 loppua, mutta siitä lähtien kun keräsi niin silloin katsojia kyllä nähtiin ja paljonkin.

Yksi ensimmäinen suuri tai suurelta tuntunut yleisöennätys oli seuraava kun se pikemminkin lopulta meni sen vastustajalle kuin seuralle itselleen mikä saattoi toki juurikin olla Valtin vastustajankin oma katsojaennätys tavallaan siihen asti tai edes kauden oma kärkitulos:

Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1971

3.10.1971: Pohjois-Haagan Urheilijat eli PoHU/PHU/POHU-Puotinkylän Valtti 844 katsojaa (Tämä ottelu oli Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan 1972 kun varsinaisen sarjan päätteeksi nämä kaksi joukkuetta olivat olleet tasapisteissä keskenään ja pelanneet kauden aikanakin aina tasan. Lähellä oli, että ei olisi menty jo Uusintaottelun Uusintaotteluun Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan 1972 sillä Valtti Puotinkylästä voitti ottelun vain niukasti maalein 3-2 isännille Pallokentällä tietenkin heille vastaavasti lukemin 2-3 nousten sitten sarjatasoa ylemmäksi. Välttämättä Pohjois-Haagan Urheilijoilla tai Puotinkylän Valtillakaan ei ollut koskaan tätä ennen Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa ollut näin paljon katsojia ottelua kohti ja tällöinkin vasta erikoisottelun ollessa kyseessä oltiin tuollaisissa lukemissa.)

Puotinkylän Valtista tuli täten tästä eteenpäin pieni ilmiö.

Puotinkylän Valtin osalta puhuttaessa vuonna 1972 se tietenkin pelasi Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa keräten melkoisen paljon mainetta Vartiokylän hiekkakentän peleistään.

Vartiokylän hiekkakenttää kutsuttiin muun muassa ennen pitkää vuonna 1972 tai vuonna 1973 ainakin kertaalleen leikkisästi Urheiluruudussa myös nk. Vartiokylän Wembleyksikin.

Vielä sitäkin parempaa olivat tietenkin maininnat melko usein eri urheiluohjelmissa kuten Urheiluruudussa ja parhaimmillaan pääsy myös Urheiluruudun silloisen nk. Kruunudivarin eli myös Jalkapallon Pääsarjan kierrosmaalikoosteen jälkeen vastaavasti ainakin kertaalleen kaudella 1972 näkymään myös Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vastaavissa ihan pääaiheenakin kierrosmaalikoosteessa.

Ensimmäinen Vartiokylän kotipeli oli 7.5.1972 eli Puotinkylän Valtti-MiPK, mutta se ei vielä kovin paljon tiettävästi yleisöä kerännyt hienosta tasapelistä huolimatta.

Semmoinen suhteellisen normaali katsojalukujen ottelu sillä kaudella oli seuraava:

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1972

2.7.1972: Puotinkylän Valtti-Voikkaan Pallo-Peikot/Voikkaan Pallopeikot eli PaPe 522 katsojaa (Tämän Valtti voitti niukasti maalein 1-0.)

Tämän ottelun jälkeen tai oletettavasti tätäkin ennen ajoittain sanottiin, että Puotinkylän Valtti muka keräsi ajoittain 1000 katsojaa lähentelevästi ja reilusti enemmänkin vuosina 1972-1973.

Siitä on ollut juttua ainakin Puotinkylän Valtin omissa vuosikertamuisteluissa niin vuoden 1996 50-vuotisjuhlien kunniaksi kuin myös 2016 70-vuotisjuhlien kunniaksi, mutta ihan niin korkeana ei vielä vuonna 1972 ollut kyllä ainakaan koko kauden jälkeiset katsojakeskiarvot.

Ne lienevät sekoitettu molempien vuosien osalta keskenään tavallaan.

Tosin eivät ne aivan täysin vääriä olleet sillä ainakin yksi ottelu ennen ongelmallisinta vastaavaa oli mainettaan vastaava isoilta katsojaluvuiltaan:

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1972

23.7.1972: Puotinkylän Valtti-MyPa-47 1306 katsojaa (Tämä oli erittäin kova katsojaluku silloin seuralle ottelun päättyessä tasapeliin 1-1.)

Sitten itse vaikein pala on vain se, että kumpi seuraavista otteluista Helsingin Ponnistusta vastaan olisi ollut se todellinen Puotinkylän Valtin seuraennätys ja kumpana kautena kun se pelattiin joko vuonna 1972 tai 1973 ja ne tulevat tässä:

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1972

18.8.1972: Puotinkylän Valtti-Helsingin Ponnistus 1526 katsojaa tai 1844 katsojaa? (Seuran aiemmin mainituissa juhlamuisteloissa 1996 ja 2016 mainittiin katsojaennätyksen koskeneen tätä vuotta, mutta itse aikalaislehdet ja lähtökohtaiset lähteet sanovat sen olleen 1526 katsojaa. Vaihtoehtoisesti tuo korkein luku saattaisi sisältää ylimääräisiä mahdollisia katsojia aivan kentän äärilaidalta tai vapaalippulaisia.

Myös jonkin verran pienempi vuoden 1972 Puotinkylän Valtin kauden kokonaiskatsojaluku antaa hieman pienempää lukua kun sen otteluissa olisi ollut vuonna 1972 kaikkiaan 7600 katsojaa ja katsojakeskiarvo olisi ollut 691 katsojaa mitä vasten noin hurjat katsojaluvut varsinkin useampaan kertaan kaudella toistuneena parantaisivat katsojakeskiarvoa varsin kovasti.

Tuo 1526 katsojaa mainitaan myös HS Aikakoneen 19.8.1972 lehdessä, mutta tuolloin tietysti katsojalukema tuli tuoreeltaan joten se on voinut muuttua kauden loppukatsaukseen tai muuhun vastaavaan mennessä korkeampaankin suuntaan. Puotinkylän Valtti hävisi selvästi Ponnistukselle maalein 0-3. Hurjin katsojamäärä ennakoissa oli jopa 2000 katsojaa, mutta niin paljoa ei lopulta katsojia ollut.)

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1973

8.4.1973: Puotinkylän Valtti-Helsingin Ponnistus 1526 katsojaa tai 1844 katsojaa? (Sama juttu on hyvin pitkälti kuten yllä todettua joskin vuoden 1973 osalta väitettiin Valtin keränneen suurempaa katsojakeskiarvoa kuin vuotta aiemmin kuten katsojien kokonaislukuakin kaikkiaan kauden peleistä joten kenties voisi pitää paikkansa tämä tieto.

Katsojakeskiarvo oli vuonna 1972 691 katsojaa ja vuoden 1973 vastaavan väitettiin olevan lähelle 1000 katsojaa, tasan 1000 katsojaa tai vähän ylikin 1000 katsojaa. Vaihtoehtoisesti mikäli tuo korkeampi katsojaennätys olisi nähty jo vuoden 1972 puolella eli 1844 katsojaa niin sitten vuodeksi 1973 tämä olisi katsojaennätys siltä vuodelta 1526 katsojalla ja muutoin luvut olisivat tietenkin toisin päin.

Harmittavan ristiriitaista on kuitenkin ollut muistelu kaikin puolin tarkan tiedon osalta. Ja kun epäselvyyksiä ennätyksestä on hieman muutenkin niin vuoden 1973 osalta ennätys voi olla ehkä jopa pienempi. Puotinkylän Valtti hävisi tämän ottelun enää vain niukasti Ponnistukselle maalein 1-2. Hurjin katsojaluku ennakoissa oli jopa 2000 katsojaa, mutta niin paljoa ei lopulta katsojia ollut.)

Viimeinen Vartiokylän kotipeli Puotinkylän Valtille koskaan Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa oli 30.9.1973 pelattu Puotinkylän Valtti-PaPe minkä Valtti Puotinkylästä voitti maalein 4-2.

Viimeiseen Vartiokylän hiekkakentän otteluun niin korkealla sarjatasolla ei näillä näkymin välttämättä kovinkaan paljon yleisöä tullut kentälle osin siksikin kun voittokaan ei olisi sarjassa pysymiseen riittänyt.

Se voitto ei riittänyt kun pudottiin vuodeksi 1974 Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan ja kun vielä kaksi pistettä lisää olisi tarvittu Uusintaotteluun Putoamisesta ja kolme pistettä varmaan sarjapaikan säilymiseen.

Varmaankin tuosta katsojaennätyksestä puhuttaessa Jalkapallokirjoihin 1973-1974 tuo katsojaennätys olisi merkitty tarkoin tai pikemmin sanottuna Puotinkylän Valtinkin kokonaiskatsojaluku ja katsojakeskiarvo?

Etenkin kun vuoden 1972 vastaava kyllä löytyy joskin vain kokonaiskatsojaluvun ja keskiarvon osalta kun jostakin syystä erikoisesti parhaiten katsottua ottelua ei löytynyt tai niitä ei ole merkitty sen omille kausisivuilleen.

Ja ilman muuta kaikkiaan kyllä Puotinkylän Valttikin nk. Tonnikerhoon katsojaluvuissa kuuluu.
« Viimeksi muokattu: 03.05.2020 klo 01:10:35 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #208 : 03.05.2020 klo 02:19:21

Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa vuonna 1976 oli melkoisia ratkaisuhetkiä sinänsä käsillä.

Etenkin päivämäärään 12.9.1976 lähestyttäessä.

Grankulla IFK eli GRIFK tuttuun tyyliin monella eri lyhenteellään tai vain Kauniaisten nk. Granina oli tai ainakin vaikutti olevan ylivoimainen nousijasuosikki kun etumatkaa oli jo neljä pistettä eikä juuri vastusta tuntunut olevan nousemisessa Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1977 sitä ajatellen.

Lopulta kuitenkin kaikki tuntui pettävän tasaisuudessa tai muutenkin hieman sen jälkeen ainakin kun ottelu GRIFK-FC Honka oli pelattu.

Haastajat eli Puotinkylän Valtti ja lähtökohtaisesti heikoin oletettavin nousijaehdokas eli Pohjois-Haagan Urheilijat tai PoHU/POHU joutuivat käytännössä pakkovoittamaan ottelunsa.

Ratkaisija tietysti oli 18.9.1976 ja 26.9.1976 näille seuroille ennen pitkää elintärkeästi Porvoon Akilles joka tietysti hävisi niin PoHU:lle tai POHU:lle ja Valtille ottelunsa noina päivinä ja kun ei hävinnyt niin riittävästi menetti pisteitä samaan aikaan GRIFK:n mokatessa käytännössä kirkossa kuulutetun nousunsa etenkin ennakoissa.

26.9.1976 tosiaan muun muassa Valtille Puotinkylästä pelit olivat ohi, mutta aivan kuten vuonna 1971 se oli tasoissa PoHU:n tai POHU:n kanssa.

Siten oli tietenkin vuorossa Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1977 ja se päättyi seuraavalla tuloksella ja myös katsojaluvulla joka muuten myös nyt varmistuneena tarkoittaa kenties ehkä koko vuoden 1976 Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan kauden katsojaennätystä tai kärkitulosta lähtökohtaisen alustavana ja ainakin aikanaan tarkoitti varmasti Pohjois-Haagan Urheilijoiden omaa katsojaennätystä lyöden vastaavan vuodelta 1971:

Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1976

3.10.1976: Pohjois-Haagan Urheilijat eli PoHU/PHU/POHU-Puotinkylän Valtti 1030 katsojaa (Tämä ottelu oli Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan 1977 kun varsinaisen sarjan päätteeksi nämä kaksi joukkuetta olivat tasapisteissä keskenään. Jatkoaika tarvittiin ratkaisuun sillä muutoin olisi ennen pitkää pelattu vielä Uusintaottelun Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan 1977.

Jatkoajalle menneen ottelun voitti kuin voittikin maalein 2-1 sitkeän uurastuksen ja kamppailun jälkeen Pohjois-Haagan Urheilijat. Etenkin kun monta kertaa Valtti Puotinkylästä oli mennä menojaan ottelussa ja puoliajan tauolla Valtti itse asiassa oli johtanutkin ennen nousua tasapeliin varsinaiselta peliajalta puhuttaessa. Voitolla tietenkin seura nousi Pallokentän nousujuhlien myötä Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1977.)

Katsojaennätys tosiaan näillä näkymin oli totta pienelle seuralle.

Puotinkylän Valtti olisi saattanut ehkä kenties kuitenkin päästä tavallaan nk. Kabinettiseurana yllättävänkin pitkään vuodeksi 1977 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan tai sitten se ehkä olisi pelannut GRIFK:n kanssa jonkinlaisen lisätyn Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan erikseen vuoden 1977 puolella.

Syy siihen oli nimittäin se, että PoHU:lla/POHU:lla ei ollut tarpeeksi pelaajakantaa sarjanousemista varten käytännössä ainakaan vielä vuoden 1976 päätteeksi eikä osin itse pelikaudenkaan perusteella ja sillä oli lähtökohtaisen hävettävän pieni yleisbudjetti Jalkapallon 3. Divisioonankin/3-divisioonankin tasolla vuonna 1976.

Muun muassa tuossa yllä mainitussa erikoisottelussa seura ei ollut saada 16 vaadittua kenttäpelaajaa millään kun tuolloiset sarjasäännöt vaativat sellaiset pöytäkirjaan ja aivan kaikki mahdolliset pelaajat tuntuivat olevan mukana siinä ja usein oli kauden mittaan pelattu sarjan päättäjiä koettelevasti vähemminkin pelaajin tai vain aivan minimimäärällä pelaajia.

Vuodeksi 1977 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan sen hetken nimettyjen pelaajien määrä pöytäkirjasääntöjen perusteella olisi ollut 19 pelaajaa ja siihen pieni tai jopa ainakin budjettitasoltaan kääpiömäinen seura oli kompastua ja jättää nousematta.

Etenkin kun osa mahdollisista lisäpelaajista olisi tullut vain junioripuolelta tai jopa valmentajapuolelta kroonisen pelaajapulan takia.

Eikä muistakaan seuroista tuntunut juuri tunkua olevan seuraan huomioimatta joitakin ihan uran lopun veteraaneja tai aivan ensimmäisiä uransa aloittelevia tulevaisuuden lupauksia joiden kuntotaso pelikyvyistä huolimatta vaikutti liian heikolta niin kovaan sarjaan.

Vielä sitäkin hälyyttävämpi syy jäädä nousematta oli vuoden 1976 puolella tapahtunut nk. Karanteenisakkokiista minkä päätteeksi Pohjois-Haagan Urheilijat huonoimmillaan oli vajota kesken kauden 1976 konkurssiin tai joutua ainakin suljetuksi sarjasta pudoten vähintään Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1977 puhumattakaan kenties mahdollisesti alemmaksikin ja saneeraukseen kun ei ollut vara maksaa 800 markkaa!

Lopulta vasta Tapio Koskenrannan eli PoHU:n/POHU:n valmentajan vankkumattomat ja sinnikkäät taivuttelut Haagan alueen rahamiehiä kohtaan talvella 1976 ja 1977 yhdessä ihan seuran omien isoimpien mahdollisten päättäjien kanssa saivat sitten alueen rahamiesten kukkarosta tulemaan jokusen, loppupelissä ihan riittävän määrän lantteja ja seteleitä seuraavan kauden pelejä varten.

Muussa tapauksessa olisi jäänyt nousut tulematta.

Ainakin siten näillä näkymin Pohjois-Haagan Urheilijatkin kuuluvat nk. Tonnikerhoon siinä, että olisiko seura joskus ylittänyt 1000 katsojaa tai yli menneen seuran aseman.

Ajattelin vielä mainita tämän löytyneen tiedon kun aiemmin jäi mainitsematta ja ennen kuin jatkan tosiaan noita vuosien 1961-1964 välisen ajan ja ennen kaikkea vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksen katsojalukujen laittoa.
« Viimeksi muokattu: 03.05.2020 klo 02:29:40 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #209 : 07.05.2020 klo 11:19:39

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1961 katsojalukuja tulee jälleen tästä viestistä alkaen aika monenkin seuraavan viestin ajan johtuen sarjan pelaamisesta kolmessa lohkossa ja kierroksittain.

Tällä kertaa keskityn Itälohkoon ja Syyskierrokseen.

Aiemmin on lyhyesti joiltakin seuroilta mainittu silloin löydetyt katsojaluvut ja kokonaiskatsojaluvut sarjan osalta, mutta nyt niitä tulee tietenkin seikkaperäisemmin ja seurakohtaisesti selvitettynä niin hyvin kuin vain niitä aikanaan lehtiin oli merkitty.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 26.7.1961 ja päättyi 8.10.1961:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Itälohko Syyskierros Katsojaluvut

26.7.1961: Helsingin Toverit-KTP 109 katsojaa

29.7.1961: Helsingin Ponnistus-LaPa 299 katsojaa

30.7.1961: Kotkan Jäntevä-MiPK 1300 katsojaa

30.7.1961: Lahden Pallo-Miehet-Kuusankosken Puhti 1000 katsojaa

30.7.1961: MP-Helsingin Sudet 900 katsojaa

30.7.1961: WP-35-Töölön Vesa 600 katsojaa

5.8.1961: Töölön Vesa-Kotkan Jäntevä

6.8.1961: KTP-WP-35 1575 katsojaa

6.8.1961: Kuusankosken Puhti-Helsingin Ponnistus 1109 katsojaa

6.8.1961: LaPa-MP 772 katsojaa

6.8.1961: MiPK-Helsingin Toverit 1100 katsojaa

8.8.1961: Helsingin Sudet-Lahden Pallo-Miehet

13.8.1961: Kotkan Jäntevä-Helsingin Sudet

13.8.1961: Kuusankosken Puhti-MiPK

13.8.1961: Lahden Pallo-Miehet-Töölön Vesa

13.8.1961: LaPa-KTP

15.8.1961: MP-WP-35

16.8.1961: Helsingin Ponnistus-Helsingin Toverit

19.8.1961: Töölön Vesa-LaPa

20.8.1961: Helsingin Toverit-Kuusankosken Puhti

20.8.1961: KTP-MP

20.8.1961: MiPK-Lahden Pallo-Miehet

20.8.1961: WP-35-Kotkan Jäntevä 500 katsojaa

23.8.1961: Helsingin Ponnistus-Helsingin Sudet

25.8.1961: Lahden Pallo-Miehet-MP 300 katsojaa

25.8.1961: Töölön Vesa-Helsingin Toverit 79 katsojaa

26.8.1961: Helsingin Sudet-KTP 65 katsojaa

27.8.1961: Kotkan Jäntevä-Kuusankosken Puhti

27.8.1961: LaPa-WP-35

27.8.1961: MiPK-Helsingin Ponnistus 1300 katsojaa

31.8.1961: Helsingin Toverit-Lahden Pallo-Miehet 43 katsojaa (Tähän otteluun oli alustavasti tullut muka vain niinkin vähän kuin kourallinen katsojia, mutta ihan niin huono katsojaluku ei sentään ollut itse varsinainen lopullinen katsojaluku. Tosin silti tuolla katsojaluvulla tuo ottelu oli koko vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan toiseksi huonoin katsojaluku kaikkiaan ja Itälohkossa niistä otteluista joista tosiaan sellainen järkevän vahvasti mainittiin.)

2.9.1961: Helsingin Ponnistus-WP-35 192 katsojaa

3.9.1961: Helsingin Sudet-MiPK

3.9.1961: KTP-Töölön Vesa

3.9.1961: Kuusankosken Puhti-LaPa

3.9.1961: MP-Kotkan Jäntevä

10.9.1961: Töölön Vesa-MiPK 203 katsojaa

10.9.1961: KTP-Helsingin Ponnistus

10.9.1961: Lahden Pallo-Miehet-Kotkan Jäntevä

10.9.1961: LaPa-Helsingin Sudet

10.9.1961: MP-Kuusankosken Puhti

10.9.1961: WP-35-Helsingin Toverit

13.9.1961: Helsingin Ponnistus-Töölön Vesa

14.9.1961: Helsingin Toverit-Helsingin Sudet 42 katsojaa

14.9.1961: Kotkan Jäntevä-KTP

14.9.1961: Kuusankosken Puhti-WP-35

14.9.1961: LaPa-Lahden Pallo-Miehet

14.9.1961: MiPK-MP 2000 katsojaa

17.9.1961: Helsingin Ponnistus-MP 100 katsojaa

17.9.1961: Kotkan Jäntevä-Helsingin Toverit

17.9.1961: Kuusankosken Puhti-KTP 839 katsojaa

17.9.1961: MiPK-LaPa 1000 katsojaa

17.9.1961: WP-35-Lahden Pallo-Miehet

18.9.1961: Helsingin Sudet-Töölön Vesa 48 katsojaa

22.9.1961: Töölön Vesa-Kuusankosken Puhti

24.9.1961: Helsingin Sudet-WP-35 46 katsojaa

24.9.1961: Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Ponnistus 630 katsojaa

1.10.1961: Helsingin Toverit-MP

1.10.1961: Kotkan Jäntevä-LaPa

1.10.1961: MiPK-KTP 2150 katsojaa (Tässä ottelussa sanottiin olleen alustavasti niinkin hurja määrä kuin 3000 katsojaa, mutta jonkin verran liikaa oli nk. Mikkelin Lisää tai nk. Savon Lisää katsojatiedossa sillä 3000 katsojaa olisi tarkoittanut koko sarjan seuratuinta ottelua ja ihan niin paljoa katsojia ei ollut edes Itälohkonkaan seuratuimmaksi otteluksi muuta kuin Syyskierrokselle.)

8.10.1961: Helsingin Ponnistus-Kotkan Jäntevä

8.10.1961: KTP-Lahden Pallo-Miehet

8.10.1961: Kuusankosken Puhti-Helsingin Sudet

8.10.1961: LaPa-Helsingin Toverit

8.10.1961: MP-Töölön Vesa

8.10.1961: WP-35-MiPK

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Itälohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Mikkelin Pallo-Kissat/MiPK: 7550 katsojaa ja 1510 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 1.10.1961 pelattu MiPK-KTP 2150 katsojalla kun muun muassa 20.8.1961 pelattu MiPK-Lahden Pallo-Miehet puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 1258 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Lahden Pallo-Miehet/LPM: 1930 katsojaa ja 643 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 30.7.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Kuusankosken Puhti 1000 katsojalla kun muun muassa 13.8.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Töölön Vesa ja 10.9.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Kotkan Jäntevä puuttuvat joukosta.)

Helsingin Ponnistus: 591 katsojaa ja 197 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 29.7.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-LaPa 299 katsojalla kun muun muassa 16.8.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-Helsingin Toverit ja 23.8.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-Helsingin Sudet puuttuvat joukosta.)

Helsingin Toverit: 194 katsojaa ja 65 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli oikeastaan heti koko vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksen ensimmäinen ottelu yleensäkään eli 26.7.1961 pelattu Helsingin Toverit-KTP 109 katsojalla kun muun muassa 20.8.1961 pelattu Helsingin Toverit-Kuusankosken Puhti ja 1.10.1961 pelattu Helsingin Toverit-MP puuttuvat joukosta.)

Helsingin Sudet: 159 katsojaa ja 53 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 26.8.1961 pelattu Helsingin Sudet-KTP 65 katsojalla kun muun muassa 8.8.1961 pelattu Helsingin Sudet-Lahden Pallo-Miehet ja 3.9.1961 pelattu Helsingin Sudet-MiPK puuttuvat joukosta.)

Kuusankosken Puhti: 1948 katsojaa ja 974 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Syyskierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 6.8.1961 pelattu Kuusankosken Puhti-Helsingin Ponnistus 1109 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 1100 katsojaa ja 550 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Syyskierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 30.7.1961 pelattu WP-35-Töölön Vesa 600 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Töölön Vesa: 282 katsojaa ja 141 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Syyskierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 10.9.1961 pelattu Töölön Vesa-MiPK 203 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

KTP: 1575 katsojaa ainoalta ottelulta (6.8.1961 pelattu KTP-WP-35 Syyskierroksen avausottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa KTP:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Kotkan Jäntevä: 1300 katsojaa ainoalta ottelulta (30.7.1961 pelattu Kotkan Jäntevä-MiPK Syyskierroksen avausottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa Kotkan Jäntevän yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 900 katsojaa ainoalta ottelulta (30.7.1961 pelattu MP-Helsingin Sudet Syyskierroksen avausottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa MP:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Lappeenrannan Pallo/LaPa: 772 katsojaa ainoalta ottelulta (6.8.1961 pelattu LaPa-MP Syyskierroksen avausottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa LaPa:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 18 301 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 277 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Itälohkossa 1961: 1.10.1961 pelattu ottelu MiPK-KTP 2150 katsojalla

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Syyskierroksen alun jälkeen katsojaluvuista ilmoittaminen meni ajoittain niin harvinaiseksi, että vain hyvin vähän Länsilohkoa se oli parempi ja kaikkiaan toki myös Itälohkon Kevätkierrostakin kun vain muisti vuosien 1962-1964 olevan kuitenkin silti vuotta 1961 parempi kaikessa suhteessa seurannaltaan.

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen päivittämisen suhteen.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #210 : 07.05.2020 klo 11:21:33

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1961 katsojalukuja tulee jälleen edeten aika monenkin seuraavan viestin ajan johtuen sarjan pelaamisesta kolmessa lohkossa ja kierroksittain.

Tällä kertaa keskityn Länsilohkoon ja Syyskierrokseen.

Aiemmin on lyhyesti joiltakin seuroilta mainittu silloin löydetyt katsojaluvut ja kokonaiskatsojaluvut sarjan osalta, mutta nyt niitä tulee tietenkin seikkaperäisemmin ja seurakohtaisesti selvitettynä niin hyvin kuin vain niitä aikanaan lehtiin oli merkitty.

Tällä kertaa TKT:n tai FC HPK:n tilanne Syyskierrokselta 1961 puhuttaessa on puhuttaessa vähän parempi, mutta kaikkiaan melko lohduton.

Siten niiden osalle edelleenkään ei paljoa enempää katsojatietoa löydy.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 28.7.1961 ja päättyi 8.10.1961:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Länsilohko Syyskierros Katsojaluvut

28.7.1961: ÅIFK-HIK

28.7.1961: Ilves-Kissat-FC HPK

30.7.1961: BK-46-TKT 500 katsojaa

30.7.1961: RU-38-TPV 1246 katsojaa

30.7.1961: FC Lukko-Porin Karhut 324 katsojaa

30.7.1961: KalPo-R-Pallo Rauma 433 katsojaa

4.8.1961: TPV-ÅIFK

6.8.1961: HIK-I-Kissat 817 katsojaa

6.8.1961: FC HPK-RU-38 618 katsojaa

6.8.1961: Porin Karhut-KalPo 800 katsojaa

6.8.1961: R-Pallo Rauma-BK-46 453 katsojaa

8.8.1961: TKT-FC Lukko 600 katsojaa

11.8.1961: I-Kissat-TPV 500 katsojaa

13.8.1961: KalPo-HIK 700 katsojaa

13.8.1961: BK-46-FC Lukko

13.8.1961: Porin Karhut-ÅIFK

13.8.1961: R-Pallo Rauma-RU-38

20.8.1961: HIK-Porin Karhut 600 katsojaa

20.8.1961: FC HPK-R-Pallo Rauma

20.8.1961: RU-38-BK-46

20.8.1961: FC Lukko-TPV

22.8.1961: I-Kissat-KalPo

27.8.1961: BK-46-FC HPK

27.8.1961: Porin Karhut-I-Kissat

27.8.1961: FC Lukko-HIK

27.8.1961: TPV-R-Pallo Rauma

29.8.1961: TKT-KalPo

29.8.1961: ÅIFK-RU-38

1.9.1961: TPV-Porin Karhut

3.9.1961: HIK-FC HPK 1000 katsojaa

3.9.1961: RU-38-FC Lukko

3.9.1961: R-Pallo Rauma-TKT

3.9.1961: I-Kissat-BK-46

8.9.1961: ÅIFK-FC Lukko 377 katsojaa

8.9.1961: TKT-Porin Karhut

10.9.1961: FC HPK-TPV

10.9.1961: BK-46-KalPo

10.9.1961: RU-38-HIK 662 katsojaa

10.9.1961: R-Pallo Rauma-I-Kissat

14.9.1961: HIK-BK-46 1000 katsojaa

14.9.1961: FC HPK-ÅIFK

14.9.1961: Porin Karhut-RU-38

14.9.1961: FC Lukko-R-Pallo Rauma

14.9.1961: I-Kissat-TKT

17.9.1961: HIK-R-Pallo Rauma 1000 katsojaa

17.9.1961: BK-46-ÅIFK

17.9.1961: Porin Karhut-FC HPK

17.9.1961: FC Lukko-KalPo

17.9.1961: I-Kissat-RU-38

19.9.1961: TKT-TPV

24.9.1961: TPV-BK-46 400 katsojaa

24.9.1961: ÅIFK-I-Kissat 779 katsojaa

30.9.1961: KalPo-RU-38

1.10.1961: Porin Karhut-R-Pallo Rauma

1.10.1961: FC Lukko-FC HPK

1.10.1961: TKT-HIK

8.10.1961: HIK-TPV

8.10.1961: FC HPK-KalPo

8.10.1961: BK-46-Porin Karhut

8.10.1961: RU-38-TKT

8.10.1961: R-Pallo Rauma-ÅIFK

8.10.1961: I-Kissat-FC Lukko 71 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Länsilohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Hangon IK/Hangö IK/HIK: 4417 katsojaa ja keskimäärin 883 katsojaa ottelua kohti (Katsotuimmat yleisöottelut poikkeuksellisesti peräti kolmen ottelun omatessa saman katsojaluvun eli 1000 katsojaa olivat Syyskierroksella tulevien aikojen nk. Hikkenillä 3.9.1961, 14.9.1961 ja 17.9.1961 pelatut HIK-FC HPK, HIK-BK-46 ja HIK-R-Pallo Rauma kun muun muassa oma Syyskierroksen päätösottelu eli 8.10.1961 pelattu HIK-TPV puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 736 katsojaan tai sitä alemmaksikin.)

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 1908 katsojaa ja keskimäärin 954 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 30.7.1961 pelattu RU-38-TPV 1246 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

ÅIFK/TIFK/Åbo IFK/Turun IFK: 1156 katsojaa ja keskimäärin 578 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 24.9.1961 pelattu ÅIFK-I-Kissat 779 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Kalevan Pojat/KalPo: 1133 katsojaa ja keskimäärin 567 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 13.8.1961 pelattu KalPo-HIK 700 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Ilves-Kissat/I-Kissat: 571 katsojaa ja keskimäärin 286 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 11.8.1961 pelattu I-Kissat-TPV 500 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Porin Karhut: 800 katsojaa ainoalta ottelulta (6.8.1961 pelattu Porin Karhut-KalPo oli toistaiseksi ainoa Porin Karhujen yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

FC HPK: 618 katsojaa ainoalta ottelulta (6.8.1961 pelattu FC HPK-RU-38 oli toistaiseksi ainoa Hämeenlinnan Pallokerhon jalkapallopuolen yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja. Samalla Syyskierroksen ottelulöytö on toistaiseksi ainoa muutenkin sillä Kevätkierrokselta yleisöotteluja ei löytynyt lainkaan jolloin tämä tulee muodostamaan toistaiseksi erityistapauksen sellaisenaan kokonaiskatsojaluvuissa ennen kuin lisätietoja voidaan löytää tai sitä tulee muuta kautta luotettavasti kuulluksi.)

TKT: 600 katsojaa ainoalta ottelulta (8.8.1961 pelattu TKT-FC Lukko oli toistaiseksi ainoa Tampereen Kisa-Tovereiden yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja. Samalla Syyskierroksen ottelulöytö on toistaiseksi ainoa muutenkin sillä Kevätkierrokselta yleisöotteluja ei löytynyt lainkaan jolloin tämä tulee muodostamaan toistaiseksi erityistapauksen sellaisenaan kokonaiskatsojaluvuissa ennen kuin lisätietoja voidaan löytää tai sitä tulee muuta kautta luotettavasti kuulluksi.)

BK-46: 500 katsojaa ainoalta ottelulta (30.7.1961 pelattu BK-46-TKT oli toistaiseksi ainoa BK-46:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma: 453 katsojaa ainoalta ottelulta (6.8.1961 pelattu R-Pallo Rauma-BK-46 oli toistaiseksi ainoa R-Pallo Rauman yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Tampereen Pallo-Veikot/TPV: 400 katsojaa ainoalta ottelulta (24.9.1961 pelattu TPV-BK-46 oli toistaiseksi ainoa TPV:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Rauman FC Lukko: 324 katsojaa ainoalta ottelulta (30.7.1961 pelattu FC Lukko-Porin Karhut oli toistaiseksi ainoa FC Lukon yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 12 880 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 195 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Länsilohkossa 1961: 30.7.1961 pelattu ottelu RU-38-TPV 1246 katsojalla

Länsilohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1961 tuntui olevan Syyskierroksellakin edelleen melkoisen kelvottomalla taholla ja jopa ruotsinkielisen rannikon lehdistäkään ei ollut kotimaisten melkoisen tyhjinä pidettyjen tiedon puun aseman täyttäjiksi.

Otteluista kyllä edelleen sinänsä raportoitiin ja Syyskierroksella jokaiselle seuralle saatiin sentään ainakin kerran edes yksi katsojalukukin julkisuuteen, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin yleensä hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään.

Varmaankin vain pieniin tamperelaislehtiin tai riittävän vanhoihin hämeenlinnalaislehtiin nuo TKT:n tai FC HPK:n jatketutkin katsojaluvut lienevät merkitty edes jotenkin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #211 : 08.05.2020 klo 16:26:12

Vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta löytyi kuin löytyikin hieman uutta lisätietoa joidenkin kokonaislukujen yhteydessä ja samassa yhteydessä löytyi myös ihan vähän uusia lisäotteluja.

Uudet lisätiedot koskevat erilaisten lohkojen katsojarajoja ja enimmäkseen uudet tiedot koskevat Pohjoislohkoa, mutta uudet ottelulöydöt koskevat Itälohkoa ja Länsilohkoa.

Aiemmin näitä tietoja laitettaessa ei ollut sellaisia selviä ennakkorajoja, mutta kiitos rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien uudelleen tarkastelun kuten myös vanhempien Pohjois-Suomen sanomalehtien pystyi nyt löytämään selkeät ennakkorajat.

Uusien tietojen ohella laitan uudelleen hieman noita jo aiemmin laitettuja Itälohkon Kevätkierroksia ja Syyskierroksia kuten myös Länsilohkon vastaavat ja samalla tarkennan hieman Pohjoislohkon jo laitettua Kevätkierrosta ennen kuin viimein sitten laitan Pohjoislohkon Syyskierroksen vastaavan ennen myös sarjan lopullista yhteenvetoa katsojalukujen osalta.

Lisätietojen ja tarkennusten laitto alkaa seuraavasta viestistä eteenpäin jonkin aikaa kestäen kunnes ilmoitan toisin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #212 : 08.05.2020 klo 17:03:13

Vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Kevätkierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä päivitettynä.

Erinäisiä kokonaisia uusia katsojalukuja sarjan otteluista yhtä ottelua huomioimatta ja siihen liittyvää vastustajan korjausta huomioimatta ei tule, mutta luvut yleisesti ottaen hieman sarjasta ja ennen kaikkea ilmoitettavat katsojalukujen rajat tarkentuvat.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Kevätkierros alkoi 29.4.1961 ja päättyi 2.7.1961:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Itälohko Kevätkierros Katsojaluvut

29.4.1961: Töölön Vesa-WP-35 300 katsojaa

30.4.1961: KTP-Helsingin Toverit

30.4.1961: Kuusankosken Puhti-Lahden Pallo-Miehet 1100 katsojaa

30.4.1961: LaPa-Helsingin Ponnistus

30.4.1961: MiPK-Kotkan Jäntevä

1.5.1961: Helsingin Sudet-MP

7.5.1961: Helsingin Toverit-MiPK 218 katsojaa

7.5.1961: Kotkan Jäntevä-Töölön Vesa

7.5.1961: Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Sudet

7.5.1961: MP-LaPa

7.5.1961: WP-35-KTP

10.5.1961: Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti 355 katsojaa (Tämän ottelun katsojatiedoissa vihjeenä sanottiin vain sen verran, että mikään helsinkiläisjoukkueen ottelu ei ollut kerännyt siihen mennessä kautta näin paljon katsojia ja todennäköisesti ottelut KTP-Helsingin Toverit, LaPa-Helsingin Ponnistus, Helsingin Sudet-MP, Kotkan Jäntevä-Töölön Vesa ja Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Sudet eivät olleet tuota rajaa hiponeita otteluja katsojaluvuiltaan ja tuskin välttämättä edes Töölön Vesa-WP-35 katsojalukujen eli 300 katsojan tasolla joskin vihjeenä oli myös tietenkin niiden olemattomuus muka sarjan huonoimpinakaan otteluina katsojaluvuissa ainakaan myöhemmin.)

13.5.1961: Helsingin Sudet-Kotkan Jäntevä

14.5.1961: Töölön Vesa-Lahden Pallo-Miehet 686 katsojaa

14.5.1961: KTP-LaPa

14.5.1961: MiPK-Kuusankosken Puhti

14.5.1961: WP-35-MP

16.5.1961: Helsingin Toverit-Helsingin Ponnistus 200 katsojaa

22.5.1961: Lahden Pallo-Miehet-MiPK 1000 katsojaa

22.5.1961: LaPa-Töölön Vesa

22.5.1961: Kuusankosken Puhti-Helsingin Toverit 2000 katsojaa

22.5.1961: MP-KTP

22.5.1961: Kotkan Jäntevä-WP-35

24.5.1961: Helsingin Ponnistus-Helsingin Sudet

28.5.1961: Helsingin Ponnistus-MiPK 626 katsojaa

28.5.1961: KTP-Helsingin Sudet

28.5.1961: Kuusankosken Puhti-Kotkan Jäntevä 1500 katsojaa

28.5.1961: MP-Lahden Pallo-Miehet

28.5.1961: WP-35-LaPa

30.5.1961: Helsingin Toverit-Töölön Vesa 50 katsojaa (Alustava katsojaluku ennen lukujen ja ennen kaikkea ottelun Helsingin Toverit-Helsingin Sudet katsojaluvun löytymistä tällä ottelulla oli niinkin vähän kuin 20 katsojaa, mutta lopulta katsojia oli tullut paikan päälle hieman enemmän ja se muilla tavoin voitiin varmentaa keränneeksi enemmän katsojia.)

3.6.1961: Töölön Vesa-KTP 356 katsojaa

4.6.1961: Kotkan Jäntevä-MP

4.6.1961: LaPa-Kuuskankosken Puhti 688 katsojaa

4.6.1961: MiPK-Helsingin Sudet 950 katsojaa

4.6.1961: WP-35-Helsingin Ponnistus 554 katsojaa

7.6.1961: Helsingin Sudet-Helsingin Toverit 83 katsojaa

7.6.1961: Lahden Pallo-Miehet-LaPa 300 katsojaa

7.6.1961: WP-35-Kuusankosken Puhti 500 katsojaa

8.6.1961: Töölön Vesa-Helsingin Ponnistus 133 katsojaa

10.6.1961: Helsingin Toverit-WP-35 179 katsojaa

11.6.1961: Kotkan Jäntevä-Lahden Pallo-Miehet

11.6.1961: Kuusankosken Puhti-MP

11.6.1961: MiPK-Töölön Vesa

12.6.1961: Helsingin Ponnistus-KTP 204 katsojaa

14.6.1961: Helsingin Sudet-LaPa 52 katsojaa

14.6.1961: Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Toverit 300 katsojaa

17.6.1961: Helsingin Toverit-Kotkan Jäntevä 44 katsojaa (Tämä ottelu oli katsojaluvuiltaan Itälohkon Kevätkierroksen vähiten katsotuin ottelu niin tässä lohkossa kuin koko sarjassa vuonna 1961 tarkennetusti sanottuna Kevätkierroksella ja kaikkiaankin kolmanneksi vähiten katsotuin ottelu aivan koko sarjasta kaiken laskien vuonna 1961.)

18.6.1961: KTP-Kuusankosken Puhti 627 katsojaa

18.6.1961: Lahden Pallo-Miehet-WP-35 351 katsojaa

18.6.1961: LaPa-MiPK 308 katsojaa

18.6.1961: MP-Helsingin Ponnistus 800 katsojaa

20.6.1961: Töölön Vesa-Helsingin Sudet 163 katsojaa

25.6.1961: Helsingin Ponnistus-Lahden Pallo-Miehet 522 katsojaa

25.6.1961: KTP-MiPK 2150 katsojaa

25.6.1961: Kuusankosken Puhti-Töölön Vesa 1101 katsojaa

25.6.1961: MP-Helsingin Toverit 879 katsojaa

25.6.1961: LaPa-Kotkan Jäntevä 640 katsojaa

25.6.1961: WP-35-Helsingin Sudet 655 katsojaa

28.6.1961: Helsingin Sudet-Kuusankosken Puhti

30.6.1961: Töölön Vesa-MP

30.6.1961: Lahden Pallo-Miehet-KTP 600 katsojaa

2.7.1961: Helsingin Toverit-LaPa 150 katsojaa

2.7.1961: Kotkan Jäntevä-Helsingin Ponnistus 1117 katsojaa

2.7.1961: MiPK-WP-35 1100 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Itälohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Kuusankosken Puhti: 5701 katsojaa ja keskimäärin 1425 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 22.5.1961 pelattu Kuusankosken Puhti-Helsingin Ponnistus 2000 katsojalla kun muun muassa 11.6.1961 pelattu Kuusankosken Puhti-MP puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 1140 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

KTP: 2842 katsojaa ja keskimäärin 947 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 25.6.1961 pelattu KTP-MiPK 2215 katsojalla kun muun muassa 30.4.1961 pelattu KTP-Helsingin Toverit ja 14.5.1961 pelattu KTP-LaPa puuttuvat joukosta.)

Lahden Pallo-Miehet/LPM: 2551 katsojaa ja keskimäärin 510 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 22.5.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-MiPK 1000 katsojalla kun muun muassa 7.5.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Sudet puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 425 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Mikkelin Pallo-Kissat/MiPK: 2050 katsojaa ja keskimäärin 1025 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 2.7.1961 pelattu MiPK-WP-35 1100 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta seuran omana Kevätkierroksen viimeisenä otteluna.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 1709 katsojaa ja keskimäärin 570 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 25.6.1961 pelattu WP-35-Helsingin Sudet 655 katsojalla kun muun muassa 7.5.1961 pelattu WP-35-KTP ja 14.5.1961 pelattu WP-35-MP puuttuvat joukosta.)

Helsingin Ponnistus: 1707 katsojaa ja keskimäärin 427 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 28.5.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-MiPK 626 katsojalla kun muun muassa 24.5.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-Helsingin Sudet puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 341 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 1679 katsojaa ja keskimäärin 840 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 25.6.1961 pelattu MP-Helsingin Toverit 879 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Töölön Vesa: 1638 katsojaa ja keskimäärin 328 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 14.5.1961 pelattu Töölön Vesa-Lahden Pallo-Miehet 686 katsojalla kun muun muassa 30.6.1961 pelattu Töölön Vesa-MP puuttuu joukosta.)

Lappeenrannan Pallo/LaPa: 1636 katsojaa ja keskimäärin 545 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 4.6.1961 pelattu LaPa-Kuusankosken Puhti 688 katsojalla kun muun muassa 30.4.1961 pelattu LaPa-Helsingin Ponnistus ja 22.5.1961 pelattu LaPa-Töölön Vesa puuttuvat joukosta.)

Kotkan Jäntevä: 1117 katsojaa ainoalta ottelulta (2.7.1961 pelattu Kotkan Jäntevä-Helsingin Ponnistus Kevätkierroksen päätösottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa Kotkan Jäntevän yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Helsingin Toverit: 841 katsojaa ja keskimäärin 140 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 7.5.1961 pelattu Helsingin Toverit-MiPK 218 katsojalla.)

Helsingin Sudet: 135 katsojaa ja keskimäärin 68 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Kevätkierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 7.6.1961 pelattu Helsingin Sudet-Helsingin Toverit 83 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 2.7.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 23 606 katsojaa (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Kevätkierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Itälohkolle ja Länsilohkolle jäi käyttöön enintään 84 003 katsojaa mistä Itälohko vei Kevätkierroksella ainakin 23 606 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 60 397 katsojaa josta vähennys Länsilohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 47 933 katsojaa Itälohkon ja Länsilohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 36 070 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Länsilohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi vähemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 2.7.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 358 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Itälohkossa 1961: 25.6.1961 pelattu ottelu KTP-MiPK 2215 katsojalla

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen päivittämisen suhteen.

Itälohkon osalta vuodelta 1961 tosiaan uudempien tietojen valossa melkein kaikki sarjan vähiten katsotuimmat ottelut olivat aina Helsingin alueelta niin Kevätkierroksella kuin Syyskierroksellakin.

Neljä ottelua viidestä huonoimmasta oli Helsingin alueen seuroilta kauden mittaan varsinkin Kevätkierrokselta puhuttaessa kun huonoin oli 44 katsojan ottelu pelattuna 17.6.1961 eli Helsingin Toverit-Kotkan Jäntevä.

Huonoin muu seura katsojalukujen kannalta niistä sarjan seuroista joka ei tullut tai ollut Helsingin seura vuonna 1961 on ollut Lappeenrannan Pallon eli LaPa ja sen pelaama ottelu on sitten ollut muista seuroista ylivoimaisesti puhuttuna huonoin katsojaluvuiltaan.

Tulevaan Syyskierroksen päivitykseen selvisi LaPa:n huonoin katsojalukujen ottelu, mutta valitettavasti Kevätkierrokselle se ei selvinnyt.

Mitä ilmeisimmin se on ollut käytettävissä olevien lukujen valossa vähän parempi kuin mitä Syyskierroksella olikaan juurikin Kevätkierroksella.

Kaikkiaan katsojaluvut vuodesta 1961 puhuttaessa jättävät toivomisen varaa tulevaisuutta ajatellen niin Itälohkossa kuin Länsilohkossa oli kyseessä sitten Kevätkierros tai Syyskierros.
« Viimeksi muokattu: 09.05.2020 klo 21:12:06 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #213 : 08.05.2020 klo 17:29:54

Vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Kevätkierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä päivitettynä.

Erinäisiä kokonaisia uusia katsojalukuja sarjan otteluista yhtä ottelua huomioimatta ei tule, mutta luvut yleisesti ottaen hieman sarjasta ja ennen kaikkea ilmoitettavat katsojalukujen rajat tarkentuvat.

Valitettavasti edelleen toiveista huolimatta TKT:n tai FC HPK:n tilanne Kevätkierrokselta 1961 puhuttaessa on niin lohduton, että joudun laittamaan niiden kohdalle kysymysmerkin ja sen käyttö raukeaa vasta kun tulee jotain konkreettista ja kunnolista lisätietoa asiaan muuta kautta.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Kevätkierros alkoi 29.4.1961 ja päättyi 30.6.1961:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Länsilohko Kevätkierros Katsojaluvut

29.4.1961: TPV-RU-38

30.4.1961: HIK-ÅIFK

30.4.1961: FC HPK-I-Kissat

30.4.1961: Porin Karhut-FC Lukko

30.4.1961: R-Pallo Rauma-KalPo

1.5.1961: TKT-BK-46

6.5.1961: KalPo-Porin Karhut 300 katsojaa

6.5.1961: ÅIFK-TPV

7.5.1961: BK-46-R-Pallo Rauma

7.5.1961: FC HPK-RU-38

7.5.1961: FC Lukko-TKT

7.5.1961: I-Kissat-HIK

10.5.1961: I-Kissat-TPV

10.5.1961: ÅIFK-Porin Karhut

11.5.1961: HIK-KalPo

11.5.1961: FC HPK-TKT

11.5.1961: RU-38-R-Pallo Rauma

11.5.1961: FC Lukko-BK-46

13.5.1961: TKT-ÅIFK

14.5.1961: TPV-FC Lukko

14.5.1961: BK-46-RU-38

14.5.1961: Porin Karhut-HIK

14.5.1961: R-Pallo Rauma-FC HPK

16.5.1961: KalPo-I-Kissat 300 katsojaa

22.5.1961: I-Kissat-Porin Karhut 200 katsojaa

22.5.1961: HIK-FC Lukko

22.5.1961: FC HPK-BK-46

22.5.1961: RU-38-ÅIFK 1837 katsojaa

22.5.1961: R-Pallo Rauma-TPV

23.5.1961: TKT-KalPo

27.5.1961: KalPo-ÅIFK

28.5.1961: FC HPK-HIK

28.5.1961: BK-46-I-Kissat

28.5.1961: Porin Karhut-TPV

28.5.1961: FC Lukko-RU-38

4.6.1961: HIK-RU-38 1250 katsojaa

4.6.1961: Porin Karhut-TKT 800 katsojaa

4.6.1961: FC Lukko-ÅIFK 355 katsojaa

4.6.1961: KalPo-BK-46 484 katsojaa

8.6.1961: I-Kissat-R-Pallo Rauma

11.6.1961: FC HPK-Porin Karhut

11.6.1961: RU-38-I-Kissat

11.6.1961: R-Pallo Rauma-HIK

14.6.1961: TPV-KalPo

15.6.1961: RU-38-Porin Karhut

15.6.1961: R-Pallo Rauma-FC Lukko

15.6.1961: TKT-I-Kissat

15.6.1961: ÅIFK-FC HPK

18.6.1961: HIK-TKT 785 katsojaa

18.6.1961: FC HPK-FC Lukko

18.6.1961: BK-46-TPV 400 katsojaa

18.6.1961: RU-38-KalPo 1333 katsojaa

18.6.1961: R-Pallo Rauma-Porin Karhut 637 katsojaa

20.6.1961: I-Kissat-ÅIFK

23.6.1961: BK-46-HIK 1028 katsojaa (Tämä oli vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan nk. Karjaan Jussin eli nk. Karjaan Juhannusottelu vuoden 1961 Juhannuksen kunniaksi näillä näkymin. Ellei päivämäärä muuta kautta puhuttuna ole tässä valitettavasti BK-46:n kannalta 1-3 tappioon päättyneessä yleisötunnelmaltaan varsin juhlavassa ottelussa niin tämä oli uusien päivitettyjen tietojen mukaan yksi Länsilohkon Kevätkierroksen katsotuimpia otteluja ja samalla myös koko vuoden 1961 BK-46:n osalta ainakin katsotuin ottelu sillä huhuissakaan BK-46:n otteluissa ei tiettävästi käynyt enempää katsojia ja yleisestikin ottaen sen katsojalukujen sanottiin välillä olleen melko vaatimatonta luokkaa osin jo Kevätkierroksella, mutta etenkin sitä seuranneella Syyskierroksella. Aivan varma en ole siitä ainakaan ennen vuoden 1957 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen etsintää tai mahdollisia vanhempien aikojen Jalkapallon Maakuntasarjan vastaavien ottelujen katsojalukujen huippulukujen löytämistä siitä, että oliko tämä jopa BK-46:n historian katsotuin ottelu jopa siihen astikin? Voi olla hyvinkin niin, mutta korjaan mielelläni toisin mikäli se oli väärin sillä myöhemmin tietysti BK-46:n otteluissa on käynyt ennen pitkää enemmän katsojia, mutta kyseessä tietysti nyt on vain vuoden 1961 tilanne ja siihen asti katsotuimman ottelun asema.)

25.6.1961: TPV-HIK 700 katsojaa

25.6.1961: ÅIFK-R-Pallo Rauma 928 katsojaa

25.6.1961: FC Lukko-I-Kissat 227 katsojaa

25.6.1961: Porin Karhut-BK-46 600 katsojaa

28.6.1961: KalPo-FC HPK 300 katsojaa

30.6.1961: TKT-RU-38

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Länsilohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 3170 katsojaa ja keskimäärin 1585 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 22.5.1961 pelattu RU-38-ÅIFK 1837 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Hangon IK/Hangö IK/HIK: 2035 katsojaa ja keskimäärin 1018 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 4.6.1961 pelattu HIK-RU-38 1250 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Kalevan Pojat/KalPo: 1384 katsojaa ja keskimäärin 346 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 4.6.1961 pelattu KalPo-BK-46 484 katsojalla kun muun muassa 27.5.1961 pelattu KalPo-ÅIFK puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 277 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

BK-46: 1428 katsojaa ja keskimäärin 714 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 23.6.1961 pelattu BK-46-HIK 1028 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Porin Karhut: 1400 katsojaa ja keskimäärin 700 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 4.6.1961 pelattu Porin Karhut-TKT 800 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Rauman FC Lukko: 582 katsojaa ja keskimäärin 291 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 4.6.1961 pelattu FC Lukko-ÅIFK 355 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

ÅIFK/TIFK/Åbo IFK/Turun IFK: 928 katsojaa ainoalta ottelulta (25.6.1961 pelattu ÅIFK-R-Pallo Rauma Kevätkierroksen päätösottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa ÅIFK:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Tampereen Pallo-Veikot/TPV: 700 katsojaa ainoalta ottelulta (25.6.1961 pelattu TPV-HIK Kevätkierroksen päätösottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa TPV:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma: 637 katsojaa ainoalta ottelulta (18.6.1961 pelattu R-Pallo Rauma-Porin Karhut on toistaiseksi ainoa RauPa:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Ilves-Kissat/I-Kissat: 200 katsojaa ainoalta ottelulta (22.5.1961 pelattu I-Kissat-Porin Karhut on toistaiseksi ainoa Ilves-Kissojen yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

TKT? (Toistaiseksi Tampereen Kisa-Tovereiden katsojalukuja ainakaan Kevätkierrokselta vuoden 1961 osalta ei löytynyt yhtään mistään ainakaan riittävän selkeästi merkittyinä. Vuoden 1961 Länsilohkon huonoin katsojalukema on ollut 71 katsojaa ja ainakin lähtökohtaisesti tällä seuralla on kaikesta epätietoisuudesta huolimatta ollut huonoimmillaankin vähän enemmän katsojia varmaan ihan Kevätkierroksellakin, mutta ei paljoa enempää varmaankaan tuon rajan tai sitten niitä vain ei ole kerta kaikkiaan merkitty tutkimiini lehtiin.)

FC HPK? (Toistaiseksi Hämeenlinnan Pallokerhon jalkapallopuolen katsojalukuja ainakaan Kevätkierrokselta vuoden 1961 osalta ei löytynyt yhtään mistään ainakaan riittävän selkeästi merkittyinä. Vuoden 1961 Länsilohkon huonoin katsojalukema on ollut 71 katsojaa ja ainakin lähtökohtaisesti tällä seuralla on kaikesta epätietoisuudesta huolimatta ollut huonoimmillaankin vähän enemmän katsojia varmaan ihan Kevätkierroksellakin, mutta ei paljoa enempää varmaankaan tuon rajan tai sitten niitä vain ei ole kerta kaikkiaan merkitty tutkimiini lehtiin.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 30.6.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 12 464 katsojaa  (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Kevätkierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Länsilohkolle ja Itälohkolle jäi käyttöön enintään 84 003 katsojaa mistä Länsilohko vei Kevätkierroksella ainakin 12 464 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 71 539 katsojaa josta vähennys Itälohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 47 933 katsojaa Länsilohkon ja Itälohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 36 070 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Itälohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi enemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 30.6.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 189 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Länsilohkossa 1961: 22.5.1961 pelattu ottelu RU-38-ÅIFK 1837 katsojalla

Länsilohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1961 tuntui olevan melkoisen kelvottomalla taholla ja jopa ruotsinkielisen rannikon lehdistäkään ei ollut kotimaisten melkoisen tyhjinä pidettyjen tiedon puun aseman täyttäjiksi.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään.

Vain erittäin suurella onnella tuntui vihdoin ja viimein löytyvän tuokin vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan nk. Juhannusottelu BK-46:n ja HIK:n väliltä!

Varmaankin vain pieniin tamperelaislehtiin tai riittävän vanhoihin hämeenlinnalaislehtiin nuo TKT:n tai FC HPK:n katsojaluvut lienevät merkitty edes jotenkin.

Länsilohkon osalta vuodelta 1961 tosiaan uudempien tietojen valossa melkein kaikki sarjan katsotuimmat ottelut nähtiin Kevätkierroksella.

Syyskierroksesta puhuttaessa katsojalukujen osuus sarjassa heikkeni.

Kevätkierroksella 1961 Länsilohkossa ajoittain katsojaluvut olivat myös huonoja joskin jonkin verran kai enemmän on nähty yli 100 katsojan otteluja toisin kuin esimerkiksi Itälohkossa ja Länsilohkon vähiten katsotuin ottelu Kevätkierroksella on nähtävästi kuitenkin kerännyt huonoimmillaankin ainakin edes 72 katsojaa kun 71 katsojaa tosiaan oli koko vuoden 1961 Länsilohkon huonoin ottelu.

Kaikkiaan katsojaluvut vuodesta 1961 puhuttaessa jättävät toivomisen varaa tulevaisuutta ajatellen niin Länsilohkossa kuin Itälohkossa oli kyseessä sitten Kevätkierros tai Syyskierros.
« Viimeksi muokattu: 09.05.2020 klo 21:12:50 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #214 : 08.05.2020 klo 18:06:21

Vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Kevätkierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä päivitettynä.

Erinäisiä kokonaisia uusia katsojalukuja sarjan otteluista valitettavasti uusien rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien ja Pohjois-Suomen vanhempien aikojen sanomalehtien uudelleen tarkastusten jälkeen ei tule, mutta luvut yleisesti ottaen hieman sarjasta ja ennen kaikkea ilmoitettavat katsojalukujen rajat tarkentuvat.

Itse asiassa juurikin Pohjoislohkon juttuja etsittäessä löytyi vihdoin ja viimein muutenkin koko vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon kokonaiskatsojaluvut Kevätkierrokselta ja Syyskierrokselta ja katsojalukujen keskiarvot täysin tarkkoina ja samalla kertaa myös koko sarjan katsojalukujen ositus näin esimerkiksi Kevätkierrokselle ja Syyskierrokselle kokonaisuudessaan löytyivät!

Syyskierros tulee sitten ennen pitkää tietenkin omana viestinään aiemmin laittamattomana sellaisena kun kerran tälläistäkin uutta tietoa nyt löytyy niin sitä ei tarvitse sitten niin paljoa onneksi päivittää!

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa päivitettynä kun Kevätkierros alkoi 30.4.1961 ja päättyi 2.7.1961:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Pohjoislohko Kevätkierros Katsojaluvut

30.4.1961: KaPa-JBK

30.4.1961: Karihaaran Tenho-VPS

30.4.1961: GBK-KajPS 500 katsojaa

30.4.1961: OTP-Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT

30.4.1961: IF Drott-TP-47 700 katsojaa

30.4.1961: Seinäjoen Sisu-Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV 298 katsojaa

7.5.1961: KajPS-IF Drott 500 katsojaa

7.5.1961: KPV-OTP 800 katsojaa

7.5.1961: KPT-Seinäjoen Sisu

7.5.1961: JBK-Karihaaran Tenho 800 katsojaa

7.5.1961: TP-47-GBK 1300 katsojaa

7.5.1961: VPS-KaPa 585 katsojaa

11.5.1961: KajPS-VPS

11.5.1961: GBK-Seinäjoen Sisu 500 katsojaa

11.5.1961: KPT-KPV

11.5.1961: OTP-Karihaaran Tenho

11.5.1961: IF Drott-KaPa 700 katsojaa

11.5.1961: TP-47-JBK

14.5.1961: KaPa-TP-47

14.5.1961: Karihaaran Tenho-KPT 1630 katsojaa

14.5.1961: GBK-VPS 800 katsojaa

14.5.1961: OTP-IF Drott 1352 katsojaa

14.5.1961: JBK-KPV 615 katsojaa

14.5.1961: Seinäjoen Sisu-KajPS 500 katsojaa

22.5.1961: KaPa-Seinäjoen Sisu

22.5.1961: Karihaaran Tenho-GBK 1600 katsojaa (Tässä ottelussa oli alustavasti niinkin korkea katsojaluku kuin 1800 katsojaa, mutta todellinen katsojaluku oli vähän pienempi. Tässä ottelussa jälkimaineeksi jäi ottelun erotuomariin eli Pauli Leskiseen käsiksi käyminen, GBK:n joukkueen muilutuksen yritys piirityksen, herjailun ja käsikähmän muodossa, kotiyleisön rettelöinti suuttumuksesta johtuen ja GBK:n Vikmanin potkaiseminen tuohtuneiden nk. Tenholaisten toimesta kun pitkin ottelua jatkunut GBK:n Vikmanin ja Karihaaralaisten Lukkarilan välinen sanallinen ja fyysinenkin sopivuuden rajoja koetellut yhteenotto huipentui Vikmanin suorittamaan pallopotkaisuun ylikovaa päähän ja Lukkarilan vaipumiseen maahan mistä sitten tunteet läikkyivät yli yleisöllä nyrkkirysyn todelliseksi uhaksi, tönimiseksi ja potkimiseksi asti.)

22.5.1961: KPV-TP-47 600 katsojaa

22.5.1961: KPT-KajPS

22.5.1961: JBK-OTP 723 katsojaa

22.5.1961: VPS-IF Drott 938 katsojaa

28.5.1961: KajPS-Karihaaran Tenho

28.5.1961: KPV-KaPa 700 katsojaa

28.5.1961: IF Drott-KPT 687 katsojaa

28.5.1961: Seinäjoen Sisu-OTP

28.5.1961: TP-47-VPS 900 katsojaa

30.5.1961: GBK-JBK 1300 katsojaa

4.6.1961: KaPa-KPT 1300 katsojaa

4.6.1961: Karihaaran Tenho-Seinäjoen Sisu 1200 katsojaa

4.6.1961: OTP-TP-47 1389 katsojaa

4.6.1961: JBK-KajPS 750 katsojaa

6.6.1961: VPS-KPV 896 katsojaa

6.6.1961: IF Drott-GBK 900 katsojaa

11.6.1961: KaPa-KajPS

11.6.1961: KPT-VPS 700 katsojaa

11.6.1961: OTP-GBK 1310 katsojaa

11.6.1961: Seinäjoen Sisu-JBK

11.6.1961: TP-47-Karihaaran Tenho

15.6.1961: KPV-IF Drott 600 katsojaa

18.6.1961: KajPS-OTP 800 katsojaa

18.6.1961: Karihaaran Tenho-KaPa 830 katsojaa

18.6.1961: TP-47-KPT 850 katsojaa

20.6.1961: GBK-KPV 1100 katsojaa

20.6.1961: VPS-Seinäjoen Sisu 776 katsojaa

20.6.1961: JBK-IF Drott 1155 katsojaa

25.6.1961: KajPS-KPV 1000 katsojaa

25.6.1961: GBK-KPT 1100 katsojaa

25.6.1961: Karihaaran Tenho-IF Drott 1300 katsojaa

25.6.1961: OTP-KaPa 1278 katsojaa

25.6.1961: JBK-VPS 1000 katsojaa

25.6.1961: Seinäjoen Sisu-TP-47 750 katsojaa

2.7.1961: KaPa-GBK 1100 katsojaa

2.7.1961: KPV-Karihaaran Tenho 766 katsojaa

2.7.1961: KPT-JBK 500 katsojaa

2.7.1961: IF Drott-Seinäjoen Sisu 1000 katsojaa

2.7.1961: TP-47-KajPS 1050 katsojaa

2.7.1961: VPS-OTP 592 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Pohjoislohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Karihaaran Tenho: 6560 katsojaa ja keskimäärin 1312 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 14.5.1961 pelattu Karihaaran Tenho-KPT 1630 katsojalla kun muun muassa 30.4.1961 pelattu seuran oma kauden avausottelu Karihaaran Tenho-VPS puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 1093 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 5329 katsojaa ja keskimäärin 1332 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 4.6.1961 pelattu OTP-TP-47 1389 katsojalla kun muun muassa 30.4.1961 pelattu seuran oma kauden avausottelu OTP-KPT ja 11.5.1961 pelattu OTP-Karihaaran Tenho puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 888 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 5300 katsojaa ja keskimäärin 883 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 30.5.1961 pelattu GBK-JBK 1300 katsojalla.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 5043 katsojaa ja keskimäärin 841 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 20.6.1961 pelattu JBK-IF Drott 1155 katsojalla.)

Tornion Pallo-47/TP-47: 4100 katsojaa ja keskimäärin 1025 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 7.5.1961 pelattu TP-47-GBK 1300 katsojalla kun muun muassa 11.5.1961 pelattu TP-47-JBK ja 11.6.1961 pelattu TP-47-Karihaaran Tenho puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 683 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

IF Drott: 3987 katsojaa ja keskimäärin 797 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 2.7.1961 pelattu Kevätkierroksen päätösottelu seuran omana sellaisena eli IF Drott-Seinäjoen Sisu 1000 katsojalla.)

VPS: 3787 katsojaa ja keskimäärin 757 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 22.5.1961 pelattu VPS-IF Drott 938 katsojalla.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 3466 katsojaa ja keskimäärin 693 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 7.5.1961 pelattu KPV-OTP 800 katsojalla.)
 
Kajaanin Palloseura/KajPS: 2300 katsojaa ja keskimäärin 767 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 25.6.1961 pelattu KajPS-KPV 1000 katsojalla kun muun muassa 11.5.1961 pelattu KajPS-VPS ja 28.5.1961 pelattu KajPS-Karihaaran Tenho puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 460 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 2400 katsojaa ja keskimäärin 1200 ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 4.6.1961 pelattu KaPa-KPT 1300 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 1548 katsojaa ja keskimäärin 516 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 25.6.1961 pelattu Seinäjoen Sisu-TP-47 750 katsojalla kun muun muassa 28.5.1961 pelattu Seinäjoen Sisu-OTP ja 11.6.1961 pelattu Seinäjoen Sisu-JBK puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 310 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT: 1200 katsojaa ja keskimäärin 600 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen katsotuin yleisöottelu oli 11.6.1961 pelattu KPT-VPS 700 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 57 827 katsojaa (Tämä tietenkin oli uusien tietojen perusteella löytynyt kokonaiskatsojaluku Pohjoislohkossa Kevätkierroksen osalta. 2.7.1961 mennessä löydetyistä otteluista puhuttaessa Pohjoislohkossa kokonaiskatsojaluvut olivat 45 020 katsojaa mitkä muodostivat keskimäärin 682 katsojaa ottelua kohti. Puuttuneilta otteluilta jäi erotuksena 12 807 katsojaa enintään löydettäväksi jotain muuta laittokertaa kohti mikäli jostakin löytyvät.)

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 876 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Pohjoislohkossa 1961: 14.5.1961 pelattu ottelu Karihaaran Tenho-KPT 1630 katsojalla

Pohjoislohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1961 tuntui olevan melkoisen hienolla taholla selvää, mutta lähinnä vain ruotsinkielisen rannikon lehdissä tai ihan Pohjois-Suomen omissa sanomalehdissä sillä vielä ainakin kesäkuuhun 1961 asti ja satunnaisesti sen jälkeen ei ollut muissa kotimaisten lehtien osalta melkoisen tyhjinä pidettyjen katsojatietojen osalta niiden aseman täyttäjiksi edes hätätilassakaan mikäli niistä ruotsinkielisen rannikon lehdistä tai Pohjois-Suomen omista sanomalehdistä puhuttaessa jotakin olisi jäänyt lisäämättä.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin kotimaisissakin lehdissä muualla päin Suomessa, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Toki tilanne huonoimmillaankin oli normaalisti parempi kuin mitä Itälohkon tai Länsilohkon osalta oli.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään muihin lehtiin ja rannikon ruotsinkielisetkään lehdet eivät ihan liian suurin ihmeisiin ajan kuvassa kyenneet.

Esimerkiksi tuo Seinäjoen Sisu-KPV oli kyllä vähiten seuratuin ottelu Pohjoislohkossa Kevätkierroksella.

Se kuitenkin on erikoista, että muun muassa vaikka Seinäjoen tai Kuopion alueen lehdissä katsojalukujen sanottiin ylittäneen huonoimmillaankin Kevätkierroksen aikana muun muassa KPT:n osalta Seinäjoen Sisu-KPV ottelun katsojaluvun eli 298 katsojaa niin niitä ei jostain syystä vain kunnolla kehdattu merkitä vaan taas niissä oli raivostuttavan epämääräisiä katsojalukujen tietoja ajoittain tai oikeammin vähän liikaakin.

Sama asia tuntui tietysti koskevan myös ihan Seinäjoen Sisunkin myöhempien ottelujen katsojalukujen merkintää Seinäjoen pienemmissäkin sanomalehdissä.

Ja tietenkin ongelma jossain määrin oli sama muuallakin puuttuneista katsojalukujen yleisöotteluista puhuttaessa huolimatta toki niiden sinänsä olemisesta ihan toteutuneesti ennen pitkää kaudella silti parempia kuin mitä Itälohkossa tai Länsilohkossa lähtökohtaisesti on lopulta ollutkaan eli siinä tapauksessa niillä on ollut huonoimmillaankin silti sen 299-300 katsojaa tai sitä parempikin nyt näin esimerkiksi, mutta niitä vain ei ole merkitty.

Ellei niitä nyt sitten jostakin sen vuoden Savon Sanomista, Kansan Sanoista tai vastaavista jotenkin sitten löytäisi jostakin shakkipalstan tietojen lomasta näin huonoimmillaan lausuttuna kun joskus noita alempien jalkapallosarjojen katsojalukuja esimerkiksi Jalkapallon Maakuntasarjan osalta siltä vuodelta oli kerrottu ihan toisessa päin osaa lehteä kuin urheilusivuilla!

Uusien päivitysten sanoman mukaisesti ja osin selvästi sitä ilmankin niin Kevätkierroksella kuin Syyskierroksellakin vuonna 1961 Pohjoislohkon jalkapallo oli Suomen Sarjan/Suomensarjan seuratuinta osin ylivoimaisestikin ajoittain huolimatta sinänsä pienemmistä katsojaluvuista, mutta ne olivat ennen kaikkea tasaisempia kuin Itälohkossa tai Länsilohkossa.

Uusien päivitysten mukaisesti Pohjoislohkossa oli 57 827 katsojaa milloin ristiriitaisesti Itälohkon ja Länsilohkon yhteiseen katsojalukujen käyttöön Kevätkierrokselle jäi enintään 84 003 katsojaa jaettuna tietenkin jo aiemmin toistaiseksi löytyneisiin katsojalukujen pienmääriin jolloin kaikkiaan olisi vielä löytymättä 47 933 katsojaa.

Uusien päivitysten perusteella puhuttuna Pohjoislohkon Kevätkierroksen ja ennen pitkää laitettavan Syyskierroksen katsojalukukin selvisi vihdoin ja viimein kokonaisuudessaan myös ositukseltaan.

Kaikkiaan Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa vuonna 1961 Kevätkierroksella seurasi 141 830 katsojaa ja keskimäärin katsojia kaikkiaan Kevätkierroksen yksittäistä ottelua kohti oli 716 katsojaa.

Vertailuksi Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vuoden 1961 Kevätkierroksella seurasi kokonaiskatsojalukujen osalta 181 937 katsojaa ja keskimäärin katsojia kaikkiaan Kevätkierroksen yksittäistä ottelua kohti oli 2757 katsojaa.
« Viimeksi muokattu: 09.05.2020 klo 21:13:40 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #215 : 08.05.2020 klo 18:47:02

Vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Syyskierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä päivitettynä.

Erinäisiä kokonaisia uusia katsojalukuja sarjan otteluista yhtä ottelua huomioimatta ei tule, mutta luvut yleisesti ottaen hieman sarjasta ja ennen kaikkea ilmoitettavat katsojalukujen rajat tarkentuvat.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 26.7.1961 ja päättyi 8.10.1961:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Itälohko Syyskierros Katsojaluvut

26.7.1961: Helsingin Toverit-KTP 109 katsojaa

29.7.1961: Helsingin Ponnistus-LaPa 299 katsojaa

30.7.1961: Kotkan Jäntevä-MiPK 1300 katsojaa

30.7.1961: Lahden Pallo-Miehet-Kuusankosken Puhti 1000 katsojaa

30.7.1961: MP-Helsingin Sudet 900 katsojaa

30.7.1961: WP-35-Töölön Vesa 600 katsojaa

5.8.1961: Töölön Vesa-Kotkan Jäntevä

6.8.1961: KTP-WP-35 1575 katsojaa

6.8.1961: Kuusankosken Puhti-Helsingin Ponnistus 1109 katsojaa

6.8.1961: LaPa-MP 772 katsojaa

6.8.1961: MiPK-Helsingin Toverit 1100 katsojaa

8.8.1961: Helsingin Sudet-Lahden Pallo-Miehet

13.8.1961: Kotkan Jäntevä-Helsingin Sudet

13.8.1961: Kuusankosken Puhti-MiPK

13.8.1961: Lahden Pallo-Miehet-Töölön Vesa

13.8.1961: LaPa-KTP

15.8.1961: MP-WP-35

16.8.1961: Helsingin Ponnistus-Helsingin Toverit

19.8.1961: Töölön Vesa-LaPa

20.8.1961: Helsingin Toverit-Kuusankosken Puhti

20.8.1961: KTP-MP

20.8.1961: MiPK-Lahden Pallo-Miehet

20.8.1961: WP-35-Kotkan Jäntevä 500 katsojaa

23.8.1961: Helsingin Ponnistus-Helsingin Sudet

25.8.1961: Lahden Pallo-Miehet-MP 300 katsojaa

25.8.1961: Töölön Vesa-Helsingin Toverit 79 katsojaa

26.8.1961: Helsingin Sudet-KTP 65 katsojaa

27.8.1961: Kotkan Jäntevä-Kuusankosken Puhti

27.8.1961: LaPa-WP-35

27.8.1961: MiPK-Helsingin Ponnistus 1300 katsojaa

31.8.1961: Helsingin Toverit-Lahden Pallo-Miehet 43 katsojaa (Tähän otteluun oli alustavasti tullut muka vain niinkin vähän kuin kourallinen katsojia, mutta ihan niin huono katsojaluku ei sentään ollut itse varsinainen lopullinen katsojaluku. Tosin silti tuolla katsojaluvulla tuo ottelu oli koko vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan toiseksi huonoin katsojaluku kaikkiaan ja Itälohkossa niistä otteluista joista tosiaan sellainen järkevän vahvasti mainittiin.)

2.9.1961: Helsingin Ponnistus-WP-35 192 katsojaa

3.9.1961: Helsingin Sudet-MiPK

3.9.1961: KTP-Töölön Vesa

3.9.1961: Kuusankosken Puhti-LaPa

3.9.1961: MP-Kotkan Jäntevä

10.9.1961: Töölön Vesa-MiPK 203 katsojaa

10.9.1961: KTP-Helsingin Ponnistus

10.9.1961: Lahden Pallo-Miehet-Kotkan Jäntevä

10.9.1961: LaPa-Helsingin Sudet 100 katsojaa (Tämä ainoa uusi löytynyt katsojaluku oli LaPa:n vuoden 1961 kerrotuista yleisöotteluista huonoin sillä Kevätkierroksen vähiten katsotuin ottelu LaPa:n kauden toiseksi vähiten katsotuimpana otteluna keräsi valitettavasti tarkalta yleisömäärältään epäselvänä ihan vähän yli 100 katsojaa siinä missä tämä ottelu nyt löytyneenä keräsi tasan 100 katsojaa. Jälleen LaPa ainakin uusien tietojen mukaan oli myös sarjan vähiten seuratuin seura niiltä osin sellaisista joukkueista mitkä eivät olleet Helsingistä tulevia seuroja.)

10.9.1961: MP-Kuusankosken Puhti

10.9.1961: WP-35-Helsingin Toverit

13.9.1961: Helsingin Ponnistus-Töölön Vesa

14.9.1961: Helsingin Toverit-Helsingin Sudet 42 katsojaa

14.9.1961: Kotkan Jäntevä-KTP

14.9.1961: Kuusankosken Puhti-WP-35

14.9.1961: LaPa-Lahden Pallo-Miehet

14.9.1961: MiPK-MP 2000 katsojaa

17.9.1961: Helsingin Ponnistus-MP 100 katsojaa

17.9.1961: Kotkan Jäntevä-Helsingin Toverit

17.9.1961: Kuusankosken Puhti-KTP 839 katsojaa

17.9.1961: MiPK-LaPa 1000 katsojaa

17.9.1961: WP-35-Lahden Pallo-Miehet

18.9.1961: Helsingin Sudet-Töölön Vesa 48 katsojaa

22.9.1961: Töölön Vesa-Kuusankosken Puhti

24.9.1961: Helsingin Sudet-WP-35 46 katsojaa

24.9.1961: Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Ponnistus 630 katsojaa

1.10.1961: Helsingin Toverit-MP

1.10.1961: Kotkan Jäntevä-LaPa

1.10.1961: MiPK-KTP 2150 katsojaa (Tässä ottelussa sanottiin olleen alustavasti niinkin hurja määrä kuin 3000 katsojaa, mutta jonkin verran liikaa oli nk. Mikkelin Lisää tai nk. Savon Lisää katsojatiedossa sillä 3000 katsojaa olisi tarkoittanut koko sarjan seuratuinta ottelua ja ihan niin paljoa katsojia ei ollut edes Itälohkonkaan seuratuimmaksi otteluksi muuta kuin Syyskierrokselle.)

8.10.1961: Helsingin Ponnistus-Kotkan Jäntevä

8.10.1961: KTP-Lahden Pallo-Miehet

8.10.1961: Kuusankosken Puhti-Helsingin Sudet

8.10.1961: LaPa-Helsingin Toverit

8.10.1961: MP-Töölön Vesa

8.10.1961: WP-35-MiPK

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Itälohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Mikkelin Pallo-Kissat/MiPK: 7550 katsojaa ja 1510 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 1.10.1961 pelattu MiPK-KTP 2150 katsojalla kun muun muassa 20.8.1961 pelattu MiPK-Lahden Pallo-Miehet puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 1258 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Lahden Pallo-Miehet/LPM: 1930 katsojaa ja 643 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 30.7.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Kuusankosken Puhti 1000 katsojalla kun muun muassa 13.8.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Töölön Vesa ja 10.9.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Kotkan Jäntevä puuttuvat joukosta.)

Helsingin Ponnistus: 591 katsojaa ja 197 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 29.7.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-LaPa 299 katsojalla kun muun muassa 16.8.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-Helsingin Toverit ja 23.8.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-Helsingin Sudet puuttuvat joukosta.)

Helsingin Toverit: 194 katsojaa ja 65 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli oikeastaan heti koko vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksen ensimmäinen ottelu yleensäkään eli 26.7.1961 pelattu Helsingin Toverit-KTP 109 katsojalla kun muun muassa 20.8.1961 pelattu Helsingin Toverit-Kuusankosken Puhti ja 1.10.1961 pelattu Helsingin Toverit-MP puuttuvat joukosta.)

Helsingin Sudet: 159 katsojaa ja 53 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 26.8.1961 pelattu Helsingin Sudet-KTP 65 katsojalla kun muun muassa 8.8.1961 pelattu Helsingin Sudet-Lahden Pallo-Miehet ja 3.9.1961 pelattu Helsingin Sudet-MiPK puuttuvat joukosta.)

Kuusankosken Puhti: 1948 katsojaa ja 974 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Syyskierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 6.8.1961 pelattu Kuusankosken Puhti-Helsingin Ponnistus 1109 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 1100 katsojaa ja 550 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Syyskierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 30.7.1961 pelattu WP-35-Töölön Vesa 600 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Lappeenrannan Pallo/LaPa: 872 katsojaa ja 436 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Syyskierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 6.8.1961 pelattu LaPa-MP 772 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Töölön Vesa: 282 katsojaa ja 141 katsojaa keskimäärin ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Syyskierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 10.9.1961 pelattu Töölön Vesa-MiPK 203 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

KTP: 1575 katsojaa ainoalta ottelulta (6.8.1961 pelattu KTP-WP-35 Syyskierroksen avausottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa KTP:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Kotkan Jäntevä: 1300 katsojaa ainoalta ottelulta (30.7.1961 pelattu Kotkan Jäntevä-MiPK Syyskierroksen avausottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa Kotkan Jäntevän yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 900 katsojaa ainoalta ottelulta (30.7.1961 pelattu MP-Helsingin Sudet Syyskierroksen avausottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa MP:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 18 401 katsojaa (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Syyskierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Itälohkolle ja Länsilohkolle jäi käyttöön enintään 63 969 katsojaa mistä Itälohko vei Syyskierroksella ainakin 18 401 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 45 568 katsojaa josta vähennys Länsilohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 32 688 katsojaa Itälohkon ja Länsilohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 31 281 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Länsilohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi vähemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 279 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Itälohkossa 1961: 1.10.1961 pelattu ottelu MiPK-KTP 2150 katsojalla

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Syyskierroksen alun jälkeen katsojaluvuista ilmoittaminen meni ajoittain niin harvinaiseksi, että vain hyvin vähän Länsilohkoa se oli parempi ja kaikkiaan toki myös Itälohkon Kevätkierrostakin kun vain muisti vuosien 1962-1964 olevan kuitenkin silti vuotta 1961 parempi kaikessa suhteessa seurannaltaan.

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen päivittämisen suhteen.

Itälohkon osalta vuodelta 1961 tosiaan uudempien tietojen valossa melkein kaikki sarjan vähiten katsotuimmat ottelut olivat aina Helsingin alueelta niin Syyskierroksella kuin Kevätkierroksellakin.

Yllättävänkin monta kertaa Helsingin seudun seurat keräsivät otteluihinsa tiettävästi alle 100 katsojaa Syyskierroksellakin.

Huonoin oli Helsingin alueen seuroilta kauden mittaan varsinkin Syyskierrokselta puhuttaessa kun huonoin oli 42 katsojan ottelu pelattuna 14.9.1961 eli Helsingin Toverit-Helsingin Sudet.

Huonoin muu seura katsojalukujen kannalta niistä sarjan seuroista joka ei tullut tai ollut Helsingin seura vuonna 1961 on ollut Lappeenrannan Pallon eli LaPa ja sen pelaama ottelu on sitten ollut muista seuroista ylivoimaisesti puhuttuna huonoin katsojaluvuiltaan.

Tulevaan Syyskierroksen päivitykseen selvisi LaPa:n huonoin katsojalukujen ottelu, mutta valitettavasti Kevätkierrokselle se ei selvinnyt.

Mitä ilmeisimmin se on ollut käytettävissä olevien lukujen valossa vähän parempi kuin mitä Syyskierroksella olikaan juurikin Kevätkierroksella.

Syyskierroksen huonoin katsojaluku LaPa:lta muutenkin mahdollisesti sarjan huonoimpana muuna kuin Helsingin alueen seuran otteluna kaikkiaankin oli tasan 100 katsojan otteluna 10.9.1961 pelattu LaPa-Helsingin Sudet.

Kaikkiaan katsojaluvut vuodesta 1961 puhuttaessa jättävät toivomisen varaa tulevaisuutta ajatellen niin Itälohkossa kuin Länsilohkossa oli kyseessä sitten Syyskierros tai Kevätkierros.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #216 : 08.05.2020 klo 19:02:05

Vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Kevätkierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä päivitettynä viimeisenä päivitysviestinä viimeinen ennen Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan kokonaan uutena tulevaa Pohjoislohkoa Syyskierrokseltaan.

Erinäisiä kokonaisia uusia katsojalukuja sarjan otteluista Länsilohkosta valitettavasti ei tule, mutta luvut yleisesti ottaen hieman sarjasta ja ennen kaikkea ilmoitettavat katsojalukujen rajat tarkentuvat.

Tällä kertaa TKT:n tai FC HPK:n tilanne Syyskierrokselta 1961 puhuttaessa on puhuttaessa vähän parempi, mutta kaikkiaan melko lohduton kun uutta tietoa niistä ei löytynyt.

Siten niiden osalle edelleenkään ei paljoa enempää katsojatietoa löydy.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 28.7.1961 ja päättyi 8.10.1961:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Länsilohko Syyskierros Katsojaluvut

28.7.1961: ÅIFK-HIK

28.7.1961: Ilves-Kissat-FC HPK

30.7.1961: BK-46-TKT 500 katsojaa

30.7.1961: RU-38-TPV 1246 katsojaa

30.7.1961: FC Lukko-Porin Karhut 324 katsojaa

30.7.1961: KalPo-R-Pallo Rauma 433 katsojaa

4.8.1961: TPV-ÅIFK

6.8.1961: HIK-I-Kissat 817 katsojaa

6.8.1961: FC HPK-RU-38 618 katsojaa

6.8.1961: Porin Karhut-KalPo 800 katsojaa

6.8.1961: R-Pallo Rauma-BK-46 453 katsojaa

8.8.1961: TKT-FC Lukko 600 katsojaa

11.8.1961: I-Kissat-TPV 500 katsojaa

13.8.1961: KalPo-HIK 700 katsojaa

13.8.1961: BK-46-FC Lukko

13.8.1961: Porin Karhut-ÅIFK

13.8.1961: R-Pallo Rauma-RU-38

20.8.1961: HIK-Porin Karhut 600 katsojaa

20.8.1961: FC HPK-R-Pallo Rauma

20.8.1961: RU-38-BK-46

20.8.1961: FC Lukko-TPV

22.8.1961: I-Kissat-KalPo

27.8.1961: BK-46-FC HPK

27.8.1961: Porin Karhut-I-Kissat

27.8.1961: FC Lukko-HIK

27.8.1961: TPV-R-Pallo Rauma

29.8.1961: TKT-KalPo

29.8.1961: ÅIFK-RU-38

1.9.1961: TPV-Porin Karhut

3.9.1961: HIK-FC HPK 1000 katsojaa

3.9.1961: RU-38-FC Lukko

3.9.1961: R-Pallo Rauma-TKT

3.9.1961: I-Kissat-BK-46

8.9.1961: ÅIFK-FC Lukko 377 katsojaa

8.9.1961: TKT-Porin Karhut

10.9.1961: FC HPK-TPV

10.9.1961: BK-46-KalPo

10.9.1961: RU-38-HIK 662 katsojaa

10.9.1961: R-Pallo Rauma-I-Kissat

14.9.1961: HIK-BK-46 1000 katsojaa

14.9.1961: FC HPK-ÅIFK

14.9.1961: Porin Karhut-RU-38

14.9.1961: FC Lukko-R-Pallo Rauma

14.9.1961: I-Kissat-TKT

17.9.1961: HIK-R-Pallo Rauma 1000 katsojaa

17.9.1961: BK-46-ÅIFK

17.9.1961: Porin Karhut-FC HPK

17.9.1961: FC Lukko-KalPo

17.9.1961: I-Kissat-RU-38

19.9.1961: TKT-TPV

24.9.1961: TPV-BK-46 400 katsojaa

24.9.1961: ÅIFK-I-Kissat 779 katsojaa

30.9.1961: KalPo-RU-38

1.10.1961: Porin Karhut-R-Pallo Rauma

1.10.1961: FC Lukko-FC HPK

1.10.1961: TKT-HIK

8.10.1961: HIK-TPV

8.10.1961: FC HPK-KalPo

8.10.1961: BK-46-Porin Karhut

8.10.1961: RU-38-TKT

8.10.1961: R-Pallo Rauma-ÅIFK

8.10.1961: I-Kissat-FC Lukko 71 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Länsilohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Hangon IK/Hangö IK/HIK: 4417 katsojaa ja keskimäärin 883 katsojaa ottelua kohti (Katsotuimmat yleisöottelut poikkeuksellisesti peräti kolmen ottelun omatessa saman katsojaluvun eli 1000 katsojaa olivat Syyskierroksella tulevien aikojen nk. Hikkenillä 3.9.1961, 14.9.1961 ja 17.9.1961 pelatut HIK-FC HPK, HIK-BK-46 ja HIK-R-Pallo Rauma kun muun muassa oma Syyskierroksen päätösottelu eli 8.10.1961 pelattu HIK-TPV puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 736 katsojaan tai sitä alemmaksikin.)

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 1908 katsojaa ja keskimäärin 954 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 30.7.1961 pelattu RU-38-TPV 1246 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

ÅIFK/TIFK/Åbo IFK/Turun IFK: 1156 katsojaa ja keskimäärin 578 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 24.9.1961 pelattu ÅIFK-I-Kissat 779 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Kalevan Pojat/KalPo: 1133 katsojaa ja keskimäärin 567 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 13.8.1961 pelattu KalPo-HIK 700 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Ilves-Kissat/I-Kissat: 571 katsojaa ja keskimäärin 286 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 11.8.1961 pelattu I-Kissat-TPV 500 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Porin Karhut: 800 katsojaa ainoalta ottelulta (6.8.1961 pelattu Porin Karhut-KalPo oli toistaiseksi ainoa Porin Karhujen yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

FC HPK: 618 katsojaa ainoalta ottelulta (6.8.1961 pelattu FC HPK-RU-38 oli toistaiseksi ainoa Hämeenlinnan Pallokerhon jalkapallopuolen yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja. Samalla Syyskierroksen ottelulöytö on toistaiseksi ainoa muutenkin sillä Kevätkierrokselta yleisöotteluja ei löytynyt lainkaan jolloin tämä tulee muodostamaan toistaiseksi erityistapauksen sellaisenaan kokonaiskatsojaluvuissa ennen kuin lisätietoja voidaan löytää tai sitä tulee muuta kautta luotettavasti kuulluksi.)

TKT: 600 katsojaa ainoalta ottelulta (8.8.1961 pelattu TKT-FC Lukko oli toistaiseksi ainoa Tampereen Kisa-Tovereiden yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja. Samalla Syyskierroksen ottelulöytö on toistaiseksi ainoa muutenkin sillä Kevätkierrokselta yleisöotteluja ei löytynyt lainkaan jolloin tämä tulee muodostamaan toistaiseksi erityistapauksen sellaisenaan kokonaiskatsojaluvuissa ennen kuin lisätietoja voidaan löytää tai sitä tulee muuta kautta luotettavasti kuulluksi.)

BK-46: 500 katsojaa ainoalta ottelulta (30.7.1961 pelattu BK-46-TKT oli toistaiseksi ainoa BK-46:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma: 453 katsojaa ainoalta ottelulta (6.8.1961 pelattu R-Pallo Rauma-BK-46 oli toistaiseksi ainoa R-Pallo Rauman yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Tampereen Pallo-Veikot/TPV: 400 katsojaa ainoalta ottelulta (24.9.1961 pelattu TPV-BK-46 oli toistaiseksi ainoa TPV:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Rauman FC Lukko: 324 katsojaa ainoalta ottelulta (30.7.1961 pelattu FC Lukko-Porin Karhut oli toistaiseksi ainoa FC Lukon yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 12 880 katsojaa (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Syyskierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Länsilohkolle ja Itälohkolle jäi käyttöön enintään 63 969 katsojaa mistä Länsilohko vei Syyskierroksella ainakin 12 880 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 51 089 katsojaa josta vähennys Itälohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 32 688 katsojaa Länsilohkon ja Itälohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 31 281 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Itälohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi enemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 195 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Länsilohkossa 1961: 30.7.1961 pelattu ottelu RU-38-TPV 1246 katsojalla

Länsilohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1961 tuntui olevan Syyskierroksellakin edelleen melkoisen kelvottomalla taholla ja jopa ruotsinkielisen rannikon lehdistäkään ei ollut kotimaisten melkoisen tyhjinä pidettyjen tiedon puun aseman täyttäjiksi.

Otteluista kyllä edelleen sinänsä raportoitiin ja Syyskierroksella jokaiselle seuralle saatiin sentään ainakin kerran edes yksi katsojalukukin julkisuuteen, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin yleensä hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään.

Varmaankin vain pieniin tamperelaislehtiin tai riittävän vanhoihin hämeenlinnalaislehtiin nuo TKT:n tai FC HPK:n jatketutkin katsojaluvut lienevät merkitty edes jotenkin.

Syyskierroksesta puhuttaessa katsojalukujen osuus sarjassa heikkeni lähtökohtaisesti selvemmin kuin Kevätkierroksella huolimatta toistaiseksi löydettyjen ottelujen hieman suuremmasta katsojalukujen kokonaismäärästä.

Syyskierroksella 1961 Länsilohkossa ajoittain katsojaluvut olivat myös huonoja joskin jonkin verran kai enemmän on edelleen nähty yli 100 katsojan otteluja toisin kuin esimerkiksi Itälohkossa, mutta vähemmän Kevätkierrokseen verrattuna kuitenkin.

Länsilohkon vähiten katsotuin ottelu Kevätkierroksella on nähtävästi kuitenkin kerännyt huonoimmillaankin ainakin edes 72 katsojaa kun 71 katsojaa tosiaan oli koko vuoden 1961 Länsilohkon huonoin ottelu Syyskierroksella pelattuna.

Kaikkiaan katsojaluvut vuodesta 1961 puhuttaessa jättävät toivomisen varaa tulevaisuutta ajatellen niin Länsilohkossa kuin Itälohkossa oli kyseessä sitten Syyskierros tai Kevätkierros.

Tämän jälkeen onkin enää sitten vain vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon Syyskierroksen laitto katsojaluvuiltaan niiltä osin kun niitä löytyi tietenkin nyt tarkentuneiden tietojen valossa paljon tarkemmin kuin aiemmin ilmaistuna ja sitten sen jälkeen onkin enää vain lopullisen yhteenvedon paikka vuodelta 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjasta puhuttaessa seuroittain ennen siirtymistä oikeastaan välittömästi viivästymien takia vuoteen 1962 niiden katsojalukujen tullessa julki sitten hyvin lähiaikoina!
« Viimeksi muokattu: 08.05.2020 klo 19:16:56 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #217 : 10.05.2020 klo 04:32:23

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1961 katsojalukuja tulee jälleen, mutta ei enää montakaan viestiä.

Oikeastaan enää vain kerran tämän jälkeen kun viime aikoina on laitettu montakin viestiä sisältäen myös viime hetkien ajan päivitysten kanssa johtuen sarjan pelaamisesta kolmessa lohkossa ja kierroksittain.

Tällä kertaa keskityn Pohjoislohkoon ja Syyskierrokseen.

Aiemmin on lyhyesti joiltakin seuroilta mainittu silloin löydetyt katsojaluvut ja kokonaiskatsojaluvut sarjan osalta, mutta nyt niitä tulee tietenkin seikkaperäisemmin ja seurakohtaisesti selvitettynä niin hyvin kuin vain niitä aikanaan lehtiin oli merkitty.

Pohjoislohkon tilanne Kevätkierrokselta 1961 puhuttaessa on Itälohkoon ja Pohjoislohkoon verrattuna selkeämpi ja jossain määrin parempi yksinkertaisesti kaikkiaan huolimatta joistakin väistämättä puuttuvista katsojaluvuista lähinnä silloin kun mikäli vain oli erittäin satunnaisia yksittäisotteluja tai vähän myöhemmin Syyskierroksen 1961 aikana kun Pohjoislohkokin oli vuosiin 1962-1964 verrattuna silti erittäin hankala pala purtavaksi tiedollisessa mielessä lausuen.

Tosin ilman rannikon ruotsinkielisten lehtien apua ja myös joidenkin vanhempien Pohjois-Suomen sanomalehtien tietoja asiaan olisi ollut näiden tietojen löytäminen ainakin elokuun 1961 osuutta ja yhtä muuta kierrosta Pohjoislohkon loppupuolella käytännössä aivan yhtä murheellisen mahdotonta kuin esimerkiksi Länsilohkostakin.

Enimmäkseen ottelut pelattiin aina vain sarjasunnuntaisin kuten myös Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja, mutta tietenkin poikkeuksia oli kuten esimerkiksi vuoden 1961 18:sta ja 19:sta kierroksen tasausottelut jolloin pelattiin perjantaina kuin myös sunnuntaisin tai aluksi ehdotettuun lauantaihin sen ollessa tietenkin myös pyhäpäivä kun se ei siihen aikaan kelvannut ja tietenkin sitten kun väistämättä kauden mittaan myös Pohjoislohkossa oli silti keskimäärin erittäin harvoina muihin lohkoihin nähden pidetyt yksittäisottelut kun niitä oli vain kolme kertaa noiden tasauskierrosten ottelujen tullessa mainituksi vain kertaalleen lisäksi torstaina.

Nuo nk. Tasausottelut eivät olleet lähimainkaan niin sekavia tai ainakaan pakottamalla pakotettuja otteluja peliaikataulultaan Pohjoislohkossa vuonna 1961 toisin kuin mitä oli Itälohkossa ja Länsilohkossa samana vuotena.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 30.7.1961 ja päättyi 8.10.1961 normaalin otteluohjelman mukaisesti ennen kuin 15.10.1961 jouduttiin pelaamaan vielä VPS:n ja Kuopion Pallo-Tovereiden/Pallotovereiden/KPT:n välillä Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Pohjoislohko Syyskierros Katsojaluvut

30.7.1961: KajPS-GBK 1200 katsojaa

30.7.1961: Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV-Seinäjoen Sisu 668 katsojaa

30.7.1961: KPT-OTP 800 katsojaa

30.7.1961: JBK-KaPa 632 katsojaa

30.7.1961: VPS-Karihaaran Tenho 732 katsojaa

30.7.1961: TP-47-IF Drott 900 katsojaa

6.8.1961: KaPa-VPS 1200 katsojaa

6.8.1961: Karihaaran Tenho-JBK 1300 katsojaa

6.8.1961: GBK-TP-47 1200 katsojaa

6.8.1961: OTP-KPV 1150 katsojaa

6.8.1961: IF Drott-KajPS 700 katsojaa

6.8.1961: Seinäjoen Sisu-KPT 460 katsojaa

13.8.1961: KaPa-IF Drott 1100 katsojaa

13.8.1961: Karihaaran Tenho-OTP

13.8.1961: KPV-KPT 1000 katsojaa

13.8.1961: JBK-TP-47 882 katsojaa

13.8.1961: Seinäjoen Sisu-GBK 860 katsojaa

13.8.1961: VPS-KajPS 700 katsojaa

20.8.1961: KajPS-Seinäjoen Sisu

20.8.1961: KPV-JBK 500 katsojaa

20.8.1961: KPT-Karihaaran Tenho

20.8.1961: IF Drott-OTP 900 katsojaa

20.8.1961: TP-47-KaPa

20.8.1961: VPS-GBK 635 katsojaa

27.8.1961: KajPS-KPT

27.8.1961: GBK-Karihaaran Tenho 977 katsojaa

27.8.1961: OTP-JBK 819 katsojaa

27.8.1961: IF Drott-VPS 850 katsojaa

27.8.1961: Seinäjoen Sisu-KaPa

27.8.1961: TP-47-KPV

3.9.1961: KaPa-KPV

3.9.1961: Karihaaran Tenho-KajPS

3.9.1961: KPT-IF Drott 800 katsojaa

3.9.1961: OTP-Seinäjoen Sisu

3.9.1961: JBK-GBK 1261 katsojaa

3.9.1961: VPS-TP-47 350 katsojaa

7.9.1961: GBK-IF Drott 1030 katsojaa

10.9.1961: KajPS-JBK 1000 katsojaa

10.9.1961: KPV-VPS 862 katsojaa

10.9.1961: KPT-KaPa 800 katsojaa

10.9.1961: Seinäjoen Sisu-Karihaaran Tenho

10.9.1961: TP-47-OTP

15.9.1961: IF Drott-KPV

15.9.1961: KajPS-KaPa

17.9.1961: Karihaaran Tenho-TP-47

17.9.1961: GBK-OTP 1078 katsojaa

17.9.1961: JBK-Seinäjoen Sisu 496 katsojaa

17.9.1961: VPS-KPT 757 katsojaa

24.9.1961: KaPa-Karihaaran Tenho 1100 katsojaa

24.9.1961: KPV-GBK 1200 katsojaa

24.9.1961: KPT-TP-47 400 katsojaa

24.9.1961: OTP-KajPS 1261 katsojaa

24.9.1961: JBK-IF Drott 1000 katsojaa

24.9.1961: Seinäjoen Sisu-VPS 658 katsojaa

1.10.1961: KaPa-OTP

1.10.1961: KPV-KajPS 900 katsojaa

1.10.1961: KPT-GBK 1300 katsojaa

1.10.1961: IF Drott-Karihaaran Tenho

1.10.1961: TP-47-Seinäjoen Sisu

1.10.1961: VPS-JBK 1120 katsojaa

8.10.1961: KajPS-TP-47

8.10.1961: Karihaaran Tenho-KPV

8.10.1961: GBK-KaPa 805 katsojaa

8.10.1961: OTP-VPS

8.10.1961: JBK-KPT 704 katsojaa

8.10.1961: Seinäjoen Sisu-IF Drott 930 katsojaa (Tämä oli näillä näkymin Seinäjoen alueen minkään seuran ikioma sen hetken jalkapalloennätys katsojalukuna ja mikäli sitä se ei olisi ollutkaan esimerkiksi SePS:n toimesta jonkun muun ottelun tiimoilta niin ainakin Seinäjoen Sisun oma silloinen katsojaennätys tämä vuoden 1961 päätösottelu Syyskierroksella ja muutenkin seuralle sarjassa se oli.)

Uusintaottelu Nousemisesta 1961: 15.10.1961 Vaasan Palloseura eli VPS-KPT eli Kuopion Pallo-Toverit/Pallotoverit 2761 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Pohjoislohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

VPS: 7055 katsojaa ja keskimäärin 1176 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan unohtaen 1.10.1961 pelattu VPS-JBK 1120 katsojalla. Katsojakeskiarvo pystyi olemaan Syyskierroksella Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan sisältäen sinänsä mukaan lukuihin myös 1008 katsojaa. Mikäli Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan unohtaisi kokonaan katsojaluvuista niin VPS:n kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella olisivat olleet 4294 katsojaa ja keskimäärin 716 katsojaa ottelua kohti.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 5130 katsojaa ja keskimäärin 855 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 24.9.1961 pelattu KPV-GBK 1200 katsojalla.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 5090 katsojaa ja keskimäärin 1018 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 6.8.1961 pelattu GBK-TP-47 1200 katsojalla.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 4975 katsojaa ja keskimäärin 829 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 3.9.1961 pelattu JBK-GBK 1261 katsojalla.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT: 4100 katsojaa ja keskimäärin 820 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 1.10.1961 pelattu KPT-GBK 1300 katsojalla kun muun muassa 20.8.1961 pelattu KPT-Karihaaran Tenho puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 683 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 3400 katsojaa ja keskimäärin 1133 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 6.8.1961 pelattu KaPa-VPS 1200 katsojalla kun muun muassa 3.9.1961 pelattu KaPa-KPV ja 1.10.1961 pelattu KaPa-OTP puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 680 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 3230 katsojaa ja keskimäärin 1077 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 24.9.1961 pelattu OTP-KajPS 1261 katsojalla kun muun muassa 3.9.1961 pelattu OTP-Seinäjoen Sisu ja 8.10.1961 seuran omana päätösotteluna pelattu OTP-VPS puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 646 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 2908 katsojaa ja keskimäärin 727 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 8.10.1961 seuran omana päätösotteluna Syyskierroksella ja muutenkin sarjassa pelattu Seinäjoen Sisu-IF Drott 930 katsojalla silloisena seuran omana katsojaennätyksenä ja mahdollisesti jopa koko Seinäjoenkin sen hetken eniten katsotuimpana jalkapallo-otteluna sarjatason otteluna mikäli SePS:llä ei tuolloin ollut kovempia katsojalukuja lyödä pöytään tai muullakaan Seinäjoen alueen seuralla kun muun muassa 27.8.1961 pelattu Seinäjoen Sisu-KaPa ja 10.9.1961 pelattu Seinäjoen Sisu-Karihaaran Tenho puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 485 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

IF Drott: 2450 katsojaa ja keskimäärin 817 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 20.8.1961 pelattu IF Drott-OTP 900 katsojalla kun muun muassa 15.9.1961 pelattu IF Drott-KPV ja 1.10.1961 pelattu IF Drott-Karihaaran Tenho puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 490 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kajaanin Palloseura/KajPS: 2200 katsojaa ja keskimäärin 1100 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 30.7.1961 pelattu KajPS-GBK 1200 katsojalla heti seuran omana Syyskierroksen avausotteluna useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Karihaaran Tenho: 1300 katsojaa ainoalta ottelulta (6.8.1961 pelattu Karihaaran Tenho-JBK oli toistaiseksi ainoa Karihaaran Tenhon yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Tornion Pallo-47/TP-47: 900 katsojaa ainoalta ottelulta (30.7.1961 pelattu TP-47-IF Drott oli toistaiseksi ainoa TP-47:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 54 425 katsojaa (Tämä tietenkin oli uusien tietojen perusteella löytynyt kokonaiskatsojaluku Pohjoislohkossa Syyskierroksen osalta. 15.10.1961 mennessä löydetyistä otteluista puhuttaessa Pohjoislohkossa jo mukaan lukien Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan kokonaiskatsojaluvut olivat 42 738 katsojaa mitkä muodostivat keskimäärin 638 katsojaa ottelua kohti. Katsojakeskiarvo pystyi olemaan ilman Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan sinänsä niinkin korkea periaatteessa kuin 648 katsojaa, mutta muutoin se tietysti olisi ollut alimmillaan kokonaiskatsojalukuna 39 977 katsojaa ja keskimäärin yksittäistä ottelua kohti katsojia olisi ollut 606 katsojaa. Puuttuneilta otteluilta jäi erotuksena 11 687 katsojaa enintään löydettäväksi jotain muuta laittokertaa kohti mikäli jostakin löytyvät.)

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 812 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Pohjoislohkossa 1961: 15.10.1961 pelattu Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan Vaasan Palloseura eli VPS-KPT eli Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit 2761 katsojalla (Tämän erikoisottelun unohtaen laskuista normaalit Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksen Pohjoislohkossa 1961 katsotuimmat yleisöottelut olivat 6.8.1961 ja 1.10.1961 pelatut ottelut eli Karihaaran Tenho-JBK ja KPT-GBK 1300 katsojalla.)

Pohjoislohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1961 tuntui olevan melkoisen hienolla taholla selvää, mutta lähinnä vain ruotsinkielisen rannikon lehdissä tai ihan Pohjois-Suomen omissa sanomalehdissä sillä elokuun 1961 asti ja satunnaisesti sen jälkeen ei ollut muissa kotimaisten lehtien osalta melkoisen tyhjinä pidettyjen katsojatietojen osalta niiden aseman täyttäjiksi edes hätätilassakaan mikäli niistä ruotsinkielisen rannikon lehdistä tai Pohjois-Suomen omista sanomalehdistä puhuttaessa jotakin olisi jäänyt lisäämättä.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin kotimaisissakin lehdissä muualla päin Suomessa, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Toki tilanne huonoimmillaankin oli normaalisti parempi kuin mitä Itälohkon tai Länsilohkon osalta oli.

Erityisesti oli alettu myös seurata KPT:n välisiä otteluja Kuopiosta puhuttaessa ainakin myös mitä erinäisimpinä huomiokatsauksina ja osin myös VPS:n nousukehitys pantiin merkille.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään muihin lehtiin ja rannikon ruotsinkielisetkään lehdet eivät ihan liian suurin ihmeisiin ajan kuvassa kyenneet.

Esimerkiksi vähiten seuratuin ottelu Pohjoislohkossa Syyskierroksella on melkoinen arvoitus sinänsä, mutta sen vain sanottiin olleen parempi kuin Kevätkierroksella kadonneidenkin ottelujen osalta.

Se kuitenkin on erikoista, että muun muassa vaikka Seinäjoen tai Kuopion alueen lehdissä katsojalukujen sanottiin ylittäneen huonoimmillaankin Kevätkierroksen aikana muun muassa KPT:n osalta puhumattakaan Karihaaran Tenhon tai TP-47:n otteluista puhuttaessa Seinäjoen Sisu-KPV ottelun katsojaluvun eli 298 katsojaa niin niitä ei jostain syystä vain kunnolla kehdattu merkitä vaan taas niissä oli raivostuttavan epämääräisiä katsojalukujen tietoja ajoittain tai oikeammin vähän liikaakin.

Sama asia tuntui tietysti koskevan myös ihan Seinäjoen Sisunkin myöhempien ottelujen katsojalukujen merkintää Seinäjoen pienemmissäkin sanomalehdissä.

Ja tietenkin ongelma jossain määrin oli sama muuallakin puuttuneista katsojalukujen yleisöotteluista puhuttaessa huolimatta toki niiden sinänsä olemisesta ihan toteutuneesti ennen pitkää kaudella silti parempia kuin mitä Itälohkossa tai Länsilohkossa lähtökohtaisesti on lopulta ollutkaan eli siinä tapauksessa niillä on ollut huonoimmillaankin silti sen 299-300 katsojaa tai sitä parempikin nyt näin esimerkiksi, mutta niitä vain ei ole merkitty.

Ellei niitä nyt sitten jostakin sen vuoden Savon Sanomista, Kansan Sanoista tai vastaavista jotenkin sitten löytäisi jostakin shakkipalstan tietojen lomasta näin huonoimmillaan lausuttuna kun joskus noita alempien jalkapallosarjojen katsojalukuja esimerkiksi Jalkapallon Maakuntasarjan osalta siltä vuodelta oli kerrottu ihan toisessa päin osaa lehteä kuin urheilusivuilla!

Uusien päivitysten sanoman mukaisesti ja osin selvästi sitä ilmankin niin Syyskierroksella kuin Kevätkierroksellakin vuonna 1961 Pohjoislohkon jalkapallo oli Suomen Sarjan/Suomensarjan seuratuinta osin ylivoimaisestikin ajoittain huolimatta sinänsä pienemmistä katsojaluvuista, mutta ne olivat ennen kaikkea tasaisempia kuin Itälohkossa tai Länsilohkossa.

Uusien päivitysten mukaisesti Pohjoislohkossa oli 54 425 katsojaa milloin ristiriitaisesti Itälohkon ja Länsilohkon yhteiseen katsojalukujen käyttöön Syyskierrokselle jäi enintään 63 949 katsojaa jaettuna tietenkin jo aiemmin toistaiseksi löytyneisiin katsojalukujen pienmääriin jolloin kaikkiaan olisi vielä löytymättä 32 668 katsojaa.

Syyskierrosta Pohjoislohkossa tosiaan seurasi 54 425 katsojaa jolloin katsojakeskiarvo pystyi parhaimmillaan olemaan yksittäiseltä ottelulta jopa 825 katsojaa ottelua kohti, mutta myös niinkin pieni kokonaismäärä katsojien osalta kuin 51 664 katsojaa oli mahdollinen ja niinkin pieni katsojakeskiarvo kuin 783 katsojaa ottelua kohti kun mukaan ei olisi luettu lainkaan Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan.

Uusien päivitysten perusteella puhuttuna Pohjoislohkon Syyskierroksen katsojalukukin selvisi täten vihdoin ja viimein kokonaisuudessaan myös ositukseltaan.

Kaikkiaan Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa vuonna 1961 Syyskierroksella seurasi 118 394 katsojaa ja keskimäärin katsojia kaikkiaan Syyskierroksen yksittäistä ottelua kohti oli 595 katsojaa.

Mikäli Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan ei olisi halunnut lukea mukaan tai tavallaan olisi halunnut lukea mukaan kuin sellaisenaan ilman ottelulisäystä niin tuolloin keskimäärin katsojia olisi voinut olla parhaimmillaan Syyskierroksella yksittäistä ottelua kohti 598 katsojaa, mutta huonoimmillaan katsojien kokonaismäärä olisi voinut olla vain 115 633 katsojaa ja keskimäärin katsojia yksittäistä ottelua kohti olisi ollut vain 584 katsojaa.

Vertailuksi Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vuoden 1961 Syyskierroksella seurasi kokonaiskatsojalukujen osalta 161 671 katsojaa ja keskimäärin katsojia kaikkiaan Syyskierroksen yksittäistä ottelua kohti oli 2450 katsojaa.

Seuraavassa viestissä on tullut aika käydä Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa vuodelta 1961 läpi yhteenvedon muodossa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #218 : 15.05.2020 klo 11:15:36

Vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta on tullut aika tehdä yhteenveto.

Kaikkiaan sarja oli katsojalukujen osalta puhuttaessa ainakin tulevien vuosien 1961-1964 aikojen vastaavana osansa suurin.

Ikävä kyllä todellisesta merkityksestä sinänsä suuruudesta puhuttaessa se myös oli noiden vuosien kannalta kaikkiaan epävarmin merkinnöiltään ja jättää silti tulkinnanvaraa tavallaan paljonkin jatkoa ajatellen mikäli tuon vuoden katsojalukujen pariin myöhemmin palaisi.

Pitkälti vastaavan yhteenvedon kaltainen viesti tuli kirjoitettua ja laitettua tälle aihealueelle jo 23.1 tänä vuonna, mutta tuolloin tietoa siitä vuodesta ei vielä silloin ollut paljon ja se oli monilta osin puutteellista, sen hetken tiedon varassa kirjoitettua ja osin virheellistäkin.

Ainakin siitä nyt mitä tulee Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan ennätyksiin sillä paljon suurempiakin katsojalukuja sarjan historiassa oli nähty toisin kuin vuoden 1961 osalta aiemmin väittämäni ennätykset.

Kyseiset ennätykset ovatkin lähinnä nyt vain 'ennätyksiä' pitkälti tarkoittaen vain kunkin pelivuodenkin kannalta jatkoa ajatellen vain omaa ennätystä, sarjan kausiennätystä tai sarjan lohkoennätystä eikä niinkään aivan kaiken kaikkiaan sarjan historian suurinta ennätystä.

Seurojen katsojaluvut tulen ilmaisemaan ikään kuin kaikki ottelut olisivat sinänsä löydetyt pois lukien tietenkin murheellista tapausta nimiltä FC HPK ja TKT joilta löytyi yleensäkin vain yksi ottelu koko vuodelta 1961 katsojaluvuiltaan ja myös mikäli on esimerkiksi vain pari ottelua muutoin ollut kaudella joillakin muilla seuroilla katsojaluvuissa löydettynä ja muutoin mennään tapauskohtaisesti rajan ollessa tilanteesta riippuen 3-4 ottelussa koko kautta ajatellen siitä ennen kuin se sitten palaisi ikään kuin kaikki ottelut löytettynä uomiinsa niin silloin noudatetaan poikkeavaa käytäntöä ja muutoin menetellään tässä jo kuin normaalistikin.

Murheelliset tilanteet koskevat pitkälti vuoden 1961 osalta vaikeasti löydettävissä olleita Itälohkoa ja Länsilohkoa joiden aiemminkin mainitut kärkiseurat katsojalukujen kannalta eli KTP ja RU-38 saavat jonkin verran luovia vapauksia tilanteen osalta kuten myös Pohjoislohkonkin katsojalukujen parhaimmat kolme seuraa eli Karihaaran Tenho, OTP ja KaPa johtuen niidenkin tilanteista ja osin siitä kun niillä seuroilla oli onneksi aiemmin muutoin mainitut ennakorajat auttamassa katsojalukujen rajaamisessa.

Jatkossa vuosien 1962-1964 osalta yhteenvedon pohdinnat voivat olla pidempiäkin, mutta nyt vuoden 1961 tilanteen viivästyttyä kuten myös kaikkiaankin näiden vuosien käsittelyn viivästyttyä pahasti yritän pitää muut sarjan pohdinnat jatkossa varsin lyhyenä ellei muuta ilmene.

Itälohkosta ja Länsilohkosta ei valitettavasti ollut mahdollista sinänsä tehdä rajausta erilaisille Kevätkierroksen ja Syyskierroksen rajauksille katsojaluvuissa kokonaisuutta ajatellen, mutta Pohjoislohkossa tietenkin oli aiemmin löydettyjen tietojen pohjalta onneksi mahdollista näin tehdä.

Ainakin tämän jälkeen vaikein vuosi käsitellä katsojaluvuissa on takana ja hyvä niin!

Joka tapauksessa tässä vihdoin ja viimein katsojaluvut kerrankin tarkemmin seuroittain vuodelta 1961 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta alkaen Itälohkosta päättyen Pohjoislohkoon ja muihin sarjan lukuihin ja tämän jälkeen pidemmittä puheitta aloitan vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen läpikäynnin josta saatan mahdollisesti laittaa vielä jonkun viestin ja mikäli en laita niin käyn muutoin sen kauden asiaa läpi alustavasti sitten sen vuoden Itälohkon laitossa katsojalukujen osalta, mutta nyt asiaan:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut Seuroittain

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Itälohko

KTP: 12 078 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1098 katsojaa (KTP ei ollut todellakaan aiempaan kerrottuun tietoon nähden muka ainoa seura Itälohkossa jonka ottelut pystyivät keskimäärin vetämään sen 1000 katsojaa kauden peleihin kun muut seurat vetivät usein jopa Länsilohkon moniin kritisoituihinkin seuroihin vähemmän katsojia ja huonoimmillaan meno tässä lohkossa oli huonompaa kuin miten ajoittain vedettiin myös Pohjoislohkossa. Katsojaluvuista muutoin puhuttaessa KTP:n katsojalukuja tuli saatua kokoon varmasti 4417 katsojaa ja katsojakeskiarvona 1104 katsojan verran. Siten 7661 katsojaa kauden muista otteluista puuttuu joukosta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.6.1961 pelattu KTP-MiPK 2215 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Mikkelin Pallo-Kissat/MiPK: 9600 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 873 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 1.10.1961 pelattu MiPK-KTP 2150 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kuusankosken Puhti: 7649 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 695 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 22.5.1961 pelattu Kuusankosken Puhti-Helsingin Ponnistus 2000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Lahden Pallo-Miehet/LPM: 4481 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 407 katsojaa (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta olivat poikkeuksellisesti 22.5.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-MiPK ja 30.7.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Kuusankosken Puhti molempien ottelujen kerätessä 1000 katsojaa ja niiden tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja Syyskierroksella.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 2809 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 255 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.6.1961 pelattu WP-35-Helsingin Sudet 655 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 2579 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 860 katsojaa (MP:n katsojaluvut perustuivat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.7.1961 pelattu MP-Helsingin Sudet 900 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Kotkan Jäntevän tapaan katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

Lappeenrannan Pallo/LaPa: 2508 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 228 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 6.8.1961 pelattu LaPa-MP 772 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kotkan Jäntevä: 2417 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1209 katsojaa (Kotkan Jäntevän katsojaluvut perustuvat pariin löydettyyn otteluun joista yksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.7.1961 pelattu Kotkan Jäntevä-MiPK 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella, mutta MP:n tapaan katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

Helsingin Ponnistus: 2298 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 209 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 28.5.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-MiPK 626 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Töölön Vesa: 1920 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 175 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 14.5.1961 pelattu Töölön Vesa-Lahden Pallo-Miehet 686 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Helsingin Toverit/HelTo/HeTo/HT Helsinki/Helsinki HT: 1035 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 94 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.5.1961 pelattu Helsingin Toverit-MiPK 218 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Helsingin Toverit oli ainoa seura jolta pystyi laskemaan kauden Kevätkierroksen katsojaluvut kokonaan Itälohkossa siinä missä muutama ottelu jäi puuttumaan Syyskierroksella.)

Helsingin Sudet: 294 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 27 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.6.1961 pelattu Helsingin Sudet-Helsingin Toverit 83 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Vuoden 1961 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Itälohkossa: KTP eli Kotkan Työväen Palloilijat-MiPK eli Mikkelin Pallo-Kissat 2215 katsojaa (Tämä katsojaluku oli koko Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu normaali sarjatason ottelu ja samalla Itälohkossa. Tosin yksi ottelu meni näillä näkymin varmasti tämän ottelun edelle vuonna 1961, mutta siitä lisää ihan pian. Ottelu pelattiin 25.6.1961 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1961 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Itälohkossa: Helsingin Toverit-Helsingin Sudet 42 katsojaa (Tämä oli vuoden 1961 Suomen Sarjan/Suomensarjan vähiten katsotuin ottelu Itälohkossa ja kaikkiaankin mikä vain korosti Itälohkon äärimmäisyyttä muihin lohkoihin verrattuna sarjassa vuonna 1961. Ottelu pelattiin 14.9.1961 ja se oli Syyskierroksen ottelu)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 2.7.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 23 606 katsojaa (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Kevätkierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Itälohkolle ja Länsilohkolle jäi käyttöön enintään 84 003 katsojaa mistä Itälohko vei Kevätkierroksella ainakin 23 606 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 60 397 katsojaa josta vähennys Länsilohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 47 933 katsojaa Itälohkon ja Länsilohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 36 070 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Länsilohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi vähemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 2.7.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 358 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 18 401 katsojaa (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Syyskierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Itälohkolle ja Länsilohkolle jäi käyttöön enintään 63 969 katsojaa mistä Itälohko vei Syyskierroksella ainakin 18 401 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 45 568 katsojaa josta vähennys Länsilohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 32 688 katsojaa Itälohkon ja Länsilohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 31 281 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Länsilohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi vähemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 279 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa 1961: 75 636 katsojaa (Näistä katsojaluvuiltaan oli löydettävissä kaikkiaan 49 668 katsojaa ja näistä varmistuneesti löydettyjä ilman tiedossa olleita KTP:n muita katsojalukuja oli 42 007 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa yksittäistä ottelua kohti 1961: 573 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo muutoin olisi ollut mitä tahansa 318-376 katsojan väliltä ollut katsojaluku yksittäistä ottelua kohti.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Länsilohko

RU-38: 12 210 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1110 katsojaa (RU-38 ei myöskään aiemmasta poiketen ollut ainoa seura Länsilohkossa jonka ottelut muka pystyivät keskimäärin vetämään sen 1000 katsojaa kauden peleihin kun muut seurat vetivät usein vähemmän katsojia, mutta eivät huonoimmillaankaan niin kriittisen huonosti kuin miten ajoittain vedettiin Pohjoislohkossa tai jälleen myös Itälohkossa.

Tosin sen oma ja koko Länsilohkon katsotuin ottelu ei ollut esimerkiksi lähimainkaan edes koko sarjan katsotuin ottelu. Katsojaluvuista muutoin puhuttaessa RU-38:n katsojalukuja tuli saatua kokoon varmasti 5078 katsojaa ja katsojakeskiarvona 1270 katsojan verran. Siten 7132 katsojaa kauden muista otteluista puuttuu joukosta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 22.5.1961 pelattu RU-38-ÅIFK 1837 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Hangon IK/Hangö IK/HIK: 6452 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 587 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 4.6.1961 pelattu HIK-RU-38 1250 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Syyskierroksen osalta HIK oli oikeastaan yksi harvoja Länsilohkon joukkueita jolla oli melko hyvä katsojalukujen seuranta otteluissa, mutta huonomman katsojaseurannan osalta Kevätkierrokselta puhuttaessa on vaikea sanoa, että miten lähellä nk. Hikken oli RU-38:aa kaikkiaan kauden yleisön katsojalukujen osalta. Toki moneen muuhun seuraan verrattuna tätä seuraa pystyi kaikkiaan seuraamaan olosuhteisiin nähden hyvin.)

Kalevan Pojat/KalPo/Kalevan Pallo-Pojat/KP Kaleva/KPP Kaleva/KP/KPP: 2517 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 229 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 13.8.1961 pelattu KalPo-HIK 700 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Porin Karhut: 2200 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 733 katsojaa (Porin Karhujen katsojaluvut perustuivat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta olivat poikkeuksellisesti 4.6.1961 pelattu Porin Karhut-TKT ja 6.8.1961 pelattu Porin Karhut-KalPo molempien ottelujen kerätessä 800 katsojaa ja niiden tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja Syyskierroksella. Monen muunkin Länsilohkon joukkueen tapaan Porin Karhujen katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

ÅIFK/TIFK/Åbo IFK/Turun IFK: 2084 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 695 katsojaa (ÅIFK:n katsojaluvut perustuivat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Syyskierrokselta ja yksi Kevätkierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.6.1961 pelattu ÅIFK-R-Pallo Rauma 928 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun Länsilohkon joukkueen tapaan ÅIFK:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

BK-46: 1928 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 643 katsojaa (BK-46:n katsojaluvut perustuivat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta oli 23.6.1961 pelattu BK-46-HIK 1028 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun Länsilohkon joukkueen tapaan BK-46:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

Tampereen Pallo-Veikot/TPV: 1100 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 550 katsojaa (TPV:n katsojaluvut perustuivat kahteen löydettyyn otteluun joista yksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.6.1961 pelattu TPV-HIK 700 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun Länsilohkon joukkueen tapaan TPV:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma/RauPa: 1090 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 545 katsojaa (RauPa:n katsojaluvut perustuivat kahteen löydettyyn otteluun joista yksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 18.6.1961 pelattu R-Pallo Rauma-Porin Karhut 637 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun Länsilohkon joukkueen tapaan RauPa:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

Rauman FC Lukko: 906 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 302 katsojaa (FC Lukon katsojaluvut perustuivat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 4.6.1961 pelattu FC Lukko-ÅIFK 355 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun Länsilohkon joukkueen tapaan FC Lukon katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

Ilves-Kissat/I-Kissat: 771 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 257 katsojaa (Ilves-Kissojen katsojaluvut perustuvat kolmeen löydettyyn otteluun joista yksi Kevätkierrokselta ja kaksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 11.8.1961 I-Kissat-TPV 500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Monen muun Länsilohkon joukkueen tapaan Ilves-Kissojen katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

FC HPK/FC Hämeenlinnan Pallo-Kerho/FC Hämeenlinnan Pallokerho: 618 katsojaa ainoalta ottelulta (FC HPK:n tapaus yhdessä TKT:n kanssa on vuoden 1961 murheellisin kun sen katsojalukuja ei tuntunut olevan löydettävissä sitten millään. Ainoa löytynyt yleisöottelu oli 6.8.1961 pelattu FC HPK-RU-38 618 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Tulevaisuutta ajatellen mikä tahansa lisätieto katsojaluvuista tämän seuran osalta on tervetullutta!)

TKT/Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit: 600 katsojaa ainoalta ottelulta (TKT:n tapaus yhdessä FC HPK:n kanssa on vuoden 1961 murheellisin kun sen katsojalukuja ei tuntunut olevan löydettävissä sitten millään. Ainoa löytynyt yleisöottelu oli 8.8.1961 pelattu TKT-TPV 600 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Tulevaisuutta ajatellen mikä tahansa lisätieto katsojaluvuista tämän seuran osalta on tervetullutta!)

Vuoden 1961 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsotuin ottelu Länsilohkossa: RU-38-ÅIFK 1837 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan ei ollut mikään kaikkien ennätys Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan tasolta aiempiinkaan vuosiin nähden edes Länsilohkossakaan. Myös vuoden 1961 vertailussa tämä oli melko vähän katsottu huipputason ottelu, mutta silti toki ihme kyllä parempi kuin mitä Pohjoislohkon paras normaalin sarjatason ottelu oli katsojaluvultaan. Ottelu pelattiin 22.5.1961 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1961 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkossa: Ilves-Kissat-FC Lukko Rauma 71 katsojaa (Tämä ei ollut edes sarjan vähiten katsotuin ottelu aivan kaiken kaikkiaan vaikkakin oli toki oman lohkonsa huonoin katsojaluvultaan. Ottelu pelattiin 8.10.1961 ja se oli Syyskierroksen päätösottelu samalla kertaa sitten viimein koko Länsilohkon huonoimpana yleisöotteluna ja yhtenä sarjan melko lailla huonoimmista yleisöotteluista koko sarjassa, mutta toki monet Itälohkon yleisöottelut olivat vielä tätäkin huonompia vuoden 1961 aikana.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 30.6.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 12 464 katsojaa  (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Kevätkierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Länsilohkolle ja Itälohkolle jäi käyttöön enintään 84 003 katsojaa mistä Länsilohko vei Kevätkierroksella ainakin 12 464 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 71 539 katsojaa josta vähennys Itälohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 47 933 katsojaa Länsilohkon ja Itälohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 36 070 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Itälohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi enemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 30.6.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 189 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 12 880 katsojaa (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Syyskierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Länsilohkolle ja Itälohkolle jäi käyttöön enintään 63 969 katsojaa mistä Länsilohko vei Syyskierroksella ainakin 12 880 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 51 089 katsojaa josta vähennys Itälohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 32 688 katsojaa Länsilohkon ja Itälohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 31 281 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Itälohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi enemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 195 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa 1961: 72 336 katsojaa (Näistä katsojaluvuiltaan oli löydettävissä kaikkiaan 32 476 katsojaa ja näistä varmistuneesti löydettyjä ilman tiedossa olleita RU-38:n muita katsojalukuja oli 25 344 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkossa yksittäistä ottelua kohti 1961: 548 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo muutoin olisi ollut mitä tahansa 192-246 katsojan väliltä ollut katsojaluku yksittäistä ottelua kohti.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Pohjoislohko

Karihaaran Tenho: 12 452 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1132 katsojaa (Karihaaran Tenhon oleminen katsotuin seura Pohjoislohkossa oli kieltämättä aikanaan melkoinen veto. Siltikin vaikka katsojakeskiarvot olivat melko hyviä Pohjoislohkossa niin erityisen korkeiksi ne eivät silti nousseet. Oman lohkonsa eniten katsotuin tavallinen ottelu oli kuitenkin juurikin Tenholla Karihaarasta. Tosin siltikin se oli sarjan huonoin katsotuin korkeimman katsojaluvun ottelu. Karihaaran Tenhon osalta Kevätkierroksen katsojaluvut oli mahdollista kerätä melkein kokonaan, mutta Syyskierroksen katsojalukujen ilmoittamattomuuden myötä vain yhdestä yleisöottelusta sellainen oli mahdollista löytää. Sama juttu koski muista seuroista puhuttaessa ainakin TP-47:n otteluja. Katsojaluvuista muutoin puhuttaessa Karihaaran Tenhon katsojalukuja tuli saatua kokoon varmasti 7860 katsojaa ja katsojakeskiarvona 1310 katsojan verran. Siten 4592 katsojaa kauden muista otteluista puuttuu joukosta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 14.5.1961 pelattu Karihaaran Tenho-KPT 1630 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

OTP eli Oulun Työväen Palloilijat: 12 364 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1124 katsojaa (OTP herätti tosiaan kiinnostusta ja niukasti se ei ollut myöskään vuonna 1961 seuratuin seura Pohjoislohkossa. Katsojaluvuista muutoin puhuttaessa OTP:n katsojalukuja tuli saatua kokoon varmasti 8559 katsojaa ja katsojakeskiarvona 1223 katsojan verran. Siten 3805 katsojaa kauden muista otteluista puuttuu joukosta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 4.6.1961 pelattu OTP-TP-47 1389 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 11 055 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1005 katsojaa (KaPa Kajaanista edelleen pysyi hieman yli vuosikymmentä myöhemminkin oman aikansa ehkä suhteessa huikeimpienkin katsojalukujen aikojensa jälkeen edelleen yhtenä suosikkiseurana sarjassa myös menestyksekkään 1950-luvun jälkeenkin siihen mitä tuli katsojiin tai niiden houkuttelevuuteenkin.

Se oli samalla Karihaaran Tenhon ja OTP:n tapaan ainoa muu joukkue Pohjoislohkossa jonka pelejä ainakin edes jotenkin tunnuttiin haluavan seurata kun heti seuratuimman kärkikolmikon puolella seurojen tässä lohkossa oli vaikeaa houkutella yleisöä peleihin. Ongelmaksi tuli kuitenkin Kevätkierroksen ja osin myös Syyskierroksenkin katsojalukujen varma löytyminen muutoin tasoa sinänsä määrittämään tai pikemmin sanottuna lukujen löytäminen jäi vähäisemmäksi Karihaaran Tenhoon tai OTP:n tilanteeseen nähden. Katsojaluvuista muutoin puhuttaessa KaPa:n katsojalukuja tuli saatua kokoon varmasti 5800 katsojaa ja katsojakeskiarvona 1160 katsojan verran. Siten 5255 katsojaa kauden muista otteluista puuttuu joukosta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 4.6.1961 pelattu KaPa-KPT 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

VPS/Vaasan Palloseura: 10 842 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 986 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 15.10.1961 pelattu Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan 1962 2761 katsojalla sen tullessa tietenkin pelatuksi koko sarjan päätteeksi. Mikäli Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan 1962 ei otettaisi huomioon niin paras yleisöottelu muutoin koko sarjan osalta oli 1.10.1961 pelattu VPS-JBK 1120 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Ilman Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan 1962 olisi VPS:llä ollut kauden otteluissa 8081 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 735 katsojaa.)

GBK/Gamlakarleby Bollklubb: 10 390 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 945 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.5.1961 pelattu GBK-JBK 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

JBK/Jakobstads Bollklubb: 10 018 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 911 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.9.1961 pelattu JBK-GBK 1261 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

KPV/Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot: 8596 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 781 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 24.9.1961 pelattu KPV-GBK 1200 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

IF Drott: 6437 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 585 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 2.7.1961 pelattu IF Drott-Seinäjoen Sisu 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

KPT/Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit: 5300 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 482 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 1.10.1961 pelattu KPT-GBK 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Tornion Pallo-47/TP-47: 5000 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 455 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.5.1961 pelattu TP-47-GBK 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

KajPS/KaPS Kajaani/Kajaanin Palloseura: 4500 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 409 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.7.1961 pelattu KajPS-GBK 1200 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 4456 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 405 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 8.10.1961 pelattu Seinäjoen Sisu-IF Drott 930 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 57 827 katsojaa (Tämä tietenkin oli uusien tietojen perusteella löytynyt kokonaiskatsojaluku Pohjoislohkossa Kevätkierroksen osalta. 2.7.1961 mennessä löydetyistä otteluista puhuttaessa Pohjoislohkossa kokonaiskatsojaluvut olivat 45 020 katsojaa mitkä muodostivat keskimäärin 682 katsojaa ottelua kohti. Puuttuneilta otteluilta jäi erotuksena 12 807 katsojaa enintään löydettäväksi jotain muuta laittokertaa kohti mikäli jostakin löytyvät.)

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 876 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 54 425 katsojaa (Tämä tietenkin oli uusien tietojen perusteella löytynyt kokonaiskatsojaluku Pohjoislohkossa Syyskierroksen osalta. 15.10.1961 mennessä löydetyistä otteluista puhuttaessa Pohjoislohkossa jo mukaan lukien Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan kokonaiskatsojaluvut olivat 42 738 katsojaa mitkä muodostivat keskimäärin 638 katsojaa ottelua kohti. Katsojakeskiarvo pystyi olemaan ilman Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan sinänsä niinkin korkea periaatteessa kuin 648 katsojaa, mutta muutoin se tietysti olisi ollut alimmillaan kokonaiskatsojalukuna 39 977 katsojaa ja keskimäärin yksittäistä ottelua kohti katsojia olisi ollut 606 katsojaa. Puuttuneilta otteluilta jäi erotuksena 11 687 katsojaa enintään löydettäväksi jotain muuta laittokertaa kohti mikäli jostakin löytyvät.)

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 812 katsojaa

Vuoden 1961 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Pohjoislohkossa: Uusintaottelu Nousemisesta SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan 1962 VPS eli Vaasan Palloseura-KPT eli Kuopion Pallo-Toverit 2761 katsojaa (Tämä oli tuolloin Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan koko sarjan parhaiten katsottu yleisöottelu vuonna 1961, mutta ei aiemmin ilmoitetusta poiketen edelleenkään mikään kaikkien aikojen sarjaennätys edes lähimaillekaan.

Innostus tuntui olevan joka tapauksessa valtavaa tälle ottelulle kun miettii myös yleisesti ottaen siihen asti ollutta Pohjoislohkon kiinnostuneisuuden ailahtevaa ja tasaista polkemista suhteellisen paikallaan verkkaisen iloisissa tai murheellisissa merkeissä silloin tällöin kun väkeä ei olisi ollutkaan tarpeeksi. Tällä ottelulla ilman muuta oli Pohjoislohkon katsojakuninkuus sinä vuonna. Ottelu pelattiin 15.10.1961 tietenkin erikoisotteluna heti koko sarjan päätteeksi.)

Vuoden 1961 Suomen Sarjan/Suomensarjan toiseksi parhaiten katsottu ottelu Pohjoislohkossa: Karihaaran Tenho-KPT 1630 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan oli Pohjoislohkon paras normaalitason ottelu sarjassa ja lohkossaan sinänsä tuona kyseisenä vuotena.

Se oli tosiaan normaalisti katsotuimpien parhaimpien ottelujen huonoin ja sekin tuntui katsojaluvultaan yllättävän monet kun yleisesti ottaen sen kuuluisan nk. Tonniluvun jälkeen oli hyvin vaikeaa tuona kyseisenä vuotena vain saada porukkaa katsomaan otteluja. Ottelu pelattiin 14.5.1961 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1961 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Pohjoislohkossa: Seinäjoen Sisu-KPV eli Kokkolan Pallo-Veikot 298 katsojaa (Tämä tosiaan oli Pohjoislohkon vähiten katsotuin ottelu sinä vuonna. Juurikin tämän tyylin katsojaluvuilla huonoimmillaankin tosiaan Pohjoislohko pystyi sinnittelemään voittajana siihen mitä tuli lohkojen välisiin katsojakilpailuihin. Ottelu pelattiin 30.4.1961 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa 1961: 112 252 katsojaa (Näistä katsojaluvuiltaan oli löydettävissä kaikkiaan 101 410 katsojaa ja näistä varmistuneesti löydettyjä ilman tiedossa olleita Karihaaran Tenhon, OTP:n ja KaPa:n muita katsojalukuja oli 87 758 katsojaa. Sinänsä aivan kaiken huomioiden katsojalukuja olisi parhaimmassa tapauksessä löytämättä 10 842 katsojaa ja muutoin 24 494 katsojaa enintään.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa yksittäistä ottelua kohti 1961: 844 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo muutoin olisi ollut 660-762 katsojan väliltä ollut katsojaluku yksittäistä ottelua kohti.)

Kokonaiskatsojaluvut kaikkiaan Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa 1961: 260 224 katsojaa (Näistä vähintään oli löydetävissä 155 109 katsojaa ja suurimmillaan kaikkien aiemmin mainittujen sarjan katsojalukujen suurseurojen eli Karihaaran Tenhon, OTP:n, RU-38:n, KTP:n ja KaPa:n katsojaluvut sellaisenaan kuin olemassa olevina ja kaikkiaan löydettyinä laskien 183 554 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa yksittäistä ottelua kohti 1961: 655 katsojaa (Näistä vähintään sarjan yksittäistä ottelua keskimäärin seurasi vuonna 1961 391 katsojaa ja suurimmillaan 462 katsojaa löydettyjen ottelujen osalta.)

Näiltä osin luvut kaikkiaan puhuvat selvää kieltään Pohjoislohkon paremmuudesta muihin lohkoihin nähden ja Itälohkon tai Länsilohkon katsojalukujen arvioinnissa sen paremmuus jää ainakin osalta kautta mielipideasiaksi vaikka muutoin toki Länsilohko jäi katsojaluvuissa niukasti hännille vuoden 1961 osalta Itälohkoon nähden.

PS. Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vähiten katsotuin ottelu vuonna 1961 oli näin vähän aiheen vierestä lausuttuna HPS-TuTo 813 katsojalla.
« Viimeksi muokattu: 15.05.2020 klo 11:18:42 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #219 : 17.05.2020 klo 22:45:29

Vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukuja alkaa tulla seuraavista viesteistä ja tästäkin viestistä eteenpäin useaan otteeseen.

Aiemmin vuotta 1962 on käsitelty Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta 20.1 tänä vuonna, mutta tuolloin vain pelkkien sarjan kokonaiskatsojalukujen ja keskiarvojen osalta.

Lähiaikoina olisi tarkoitus käydä näitä myös pitkän viivästymisen jälkeen huomattavasti enemmän läpi seurakohtaisemmin niiltä osin kun se oli mahdollista käydä.

Tässä viestissä käsittelen Itälohkoa ja Kevätkierrosta.

Toisin kuin vuonna 1961 niin jatkon kannalta vuosia 1962-1963 varsinkin peilaa se seikka, että niistä ei juurikaan ole ollut paljoakaan mitään muuta seurakohtaisempaa tietoa liikkeellä oikein edes vanhempien aikojenkaan muistoissa sinänsä joten tarkoitus olisi hieman niitä nyt yrittää valottaa selvemmäksi kuin mitä niitä yleensä on sinänsä muisteltu.

Toisaalta selkeiden katsojarajojen tai seurojen osalta muutoin kuin jo mainittujen kokonaiskatsojalukujen valossa ja niiden puuttuessa ennen kuin ne ehkä jostakin löytyisivät niin katsojaluvut sinänsä tulevat olemaan lähinnä suhteellisen selviä parhaita arvioita sarjan kehityksessä tai sen osalta puhuttaessa.

Vasta vuosi 1964 korjaa tuon puutteen melko selkeästikin kun tuolloin alkoi jo vihdoin ja viimein kunnon selkeämpi tilastointi kaikkiaan sinänsä joskin aiemmin mainitut katsojatilitysten puuttumisluvat selkeästi isommin muilta kuin piiritasoilta lienevät estäneet niiden seikkaperäisempien katsojalukujen pääsyn Jalkapallokirjaan aikanaan.

Joka tapauksessa nyt on tullut aika aloittaa näillä puhein vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen laitto tällä kertaa Itälohkosta ja Kevätkierrokselta.

Sarjaa oli tuttuun tapaan vuodelta 1962 puhuttaessa helpointa seurata katsojaluvuiltaan Pohjoislohkosta kun taas Itälohko ja Länsilohko olivat ajoittain turhankin kovia paloja purtaviksi kun katsojalukuja vain 'unohdettiin' tai 'kerrottiin' liian suuripiirteisesti vailla tarkempaa kuvausta asiaan.

Puhumattakaan siitä, että edelleen niin Itälohkossa kuin Länsilohkossakin harrastettiin varsin paljon yksittäisottelujen pelaamista milloin sattui tai niin, että jotkut seurat sitten olivat hieman toisia seuroja enemmän pidempään lepovuorossa.

Aiemmin kerrotun nimimerkki Monin/M-O-N-I:n tapausten uudemmassa selvittelyssä aiemmin joskin edelleen Länsilohkon jäädessä päätökseltään ilman ihmeitä epäselväksi selvisi ainakin Itälohkon ja myöhemmän Pohjoislohkon päätöspäivä vuoden 1962 Kevätkierrokselta ja se oli 1.7.1962 sarjan tietenkin alettua muilta osin päivää aikaisemmin kuin miten Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja alkoi eli 28.4.1962.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Kevätkierros alkoi 28.4.1962 ja päättyi 1.7.1962:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Itälohko Kevätkierros Katsojaluvut

28.4.1962: Helsingin Ponnistus-WP-35 206 katsojaa

29.4.1962: Porvoon Akilles-KTP 206 katsojaa

29.4.1962: Kotkan Jäntevä-HPP Helsinki/Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/Helsingin PP/PP/PP Helsinki 402 katsojaa

29.4.1962: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM-Töölön Vesa 300 katsojaa

29.4.1962: MP-MaPS/MPS/MalPS Malmi/Malmin Palloseura 400 katsojaa

29.4.1962: Kuusankosken Puhti-VaPa/VaaPa/VajPa/VaajPa/VaJaPa/VaaJaPa/VajakPa/VaajakPa/VaJakPa/VaaJakPa/Vaajakosken Pallo 420 katsojaa

5.5.1962: HPP Helsinki-MP 300 katsojaa

6.5.1962: MaPS/MPS/MalPS-Helsingin Ponnistus

6.5.1962: KTP-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM

6.5.1962: VaPa/VaaPa-Porvoon Akilles

6.5.1962: Töölön Vesa-Kuusankosken Puhti

6.5.1962: WP-35-Kotkan Jäntevä

12.5.1962: HPP Helsinki-WP-35 (Tämä ottelu piti alun perin pelata sunnuntaiotteluna 13.5.1962, mutta se siirrettiin lauantaiotteluksi kenttätilanteiden ollessa liian varattu sunnuntaita ajatellen Helsingissä. Pallokenttää käytettiin Helsingin siirto-ottelussa.)

13.5.1962: Kotkan Jäntevä-Kuusankosken Puhti

13.5.1962: Porvoon Akilles-MP

13.5.1962: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM-Helsingin Ponnistus 700 katsojaa (Ottelu pelattiin Lahden Radiomäen kentällä.)

13.5.1962: VaPa/VaaPa-KTP

15.5.1962: Töölön Vesa-MaPS/MPS/MalPS 200 katsojaa

20.5.1962: Helsingin Ponnistus-VaPa/VaaPa 143 katsojaa

20.5.1962: KTP-Töölön Vesa 1637 katsojaa

20.5.1962: MP-Kotkan Jäntevä

20.5.1962: MaPS/MPS/MalPS-Porvoon Akilles 150 katsojaa

20.5.1962: Kuusankosken Puhti-HPP Helsinki 1400 katsojaa

20.5.1962: WP-35-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM 503 katsojaa

26.5.1962: Helsingin Ponnistus-Töölön Vesa 395 katsojaa

27.5.1962: Porvoon Akilles-WP-35 380 katsojaa

27.5.1962: KTP-MP 2545 katsojaa

27.5.1962: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM-Kotkan Jäntevä 1000 katsojaa

27.5.1962: Kuusankosken Puhti-MaPS/MPS/MalPS 1283 katsojaa

27.5.1962: VaPa/VaaPa-HPP Helsinki 696 katsojaa

31.5.1962: Porvoon Akilles-Kuusankosken Puhti

31.5.1962: Kotkan Jäntevä-VaPa/VaaPa

31.5.1962: MaPS/MPS/MalPS-KTP

31.5.1962: HPP Helsinki-Helsingin Ponnistus 150 katsojaa

31.5.1962: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM-MP

31.5.1962: WP-35-Töölön Vesa

2.6.1962: Helsingin Ponnistus-Kotkan Jäntevä 176 katsojaa

3.6.1962: MP-WP-35 721 katsojaa

3.6.1962: Kuusankosken Puhti-KTP 2550 katsojaa

3.6.1962: VaPa/VaaPa-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM 523 katsojaa

5.6.1962: MaPS/MPS/MalPS-HPP Helsinki

6.6.1962: Töölön Vesa-Porvoon Akilles

9.6.1962: HPP Helsinki-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM

10.6.1962: MP-Töölön Vesa 200 katsojaa

10.6.1962: MaPS/MPS/MalPS-VaPa/VaaPa 200 katsojaa

10.6.1962: KTP-WP-35 1669 katsojaa

11.6.1962: Kuusankosken Puhti-Helsingin Ponnistus 1130 katsojaa

11.6.1962: Kotkan Jäntevä-Porvoon Akilles 652 katsojaa

15.6.1962: Porvoon Akilles-Helsingin Ponnistus 200 katsojaa

15.6.1962: Kotkan Jäntevä-KTP 1856 katsojaa

15.6.1962: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM-Kuusankosken Puhti 600 katsojaa

15.6.1962: VaPa/VaaPa-MP 422 katsojaa

17.6.1962: WP-35-MaPS/MPS-MalPS 172 katsojaa

17.6.1962: Töölön Vesa-HPP Helsinki 536 katsojaa

21.6.1962: KTP-Helsingin Ponnistus 2000 katsojaa

24.6.1962: Porvoon Akilles-HPP Helsinki 412 katsojaa

24.6.1962: MP-Kuusankosken Puhti 703 katsojaa

24.6.1962: MaPS/MPS/MalPS-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM 150 katsojaa

24.6.1962: WP-35-VaPa/VaaPa 322 katsojaa

26.6.1962: Töölön Vesa-Kotkan Jäntevä

28.6.1962: Helsingin Ponnistus-MP 304 katsojaa (Tämän ottelun myötä Helsingin Ponnistus ja MP siirtyivät kesälomille päivää ennen Helsinkin HPP:tä ja KTP:tä ja pari päivää muita päätöskierroksen joukkueita aikaisemmin.)

30.6.1962: HPP Helsinki-KTP (Tämän ottelun myötä HPP Helsinki ja KTP siirtyivät kesälomille päivää ennen muita päätöskierroksen joukkueita aikaisemmin ja päivän verran Helsingin Ponnistuksen ja MP:n jälkeen.)

1.7.1962: Kotkan Jäntevä-MaPS/MPS/MalPS

1.7.1962: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM-Porvoon Akilles

1.7.1962: Kuusankosken Puhti-WP-35

1.7.1962: VaPa/VaaPa-Töölön Vesa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Itälohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

KTP: 7851 katsojaa ja keskimäärin 1963 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 27.5.1962 pelattu KTP-MP 2545 katsojalla kun muun muassa 6.5.1962 pelattu KTP-Lahden Pallo-Miehet puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 1570 katsojaan tai sitä alemmaksikin.)

Kuusankosken Puhti: 6783 katsojaa ja keskimäärin 1357 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 3.6.1962 pelattu Kuusankosken Puhti-KTP 2550 katsojalla kun muun muassa seuran omana Kevätkierroksen päätösotteluna 1.7.1962 pelattu Kuusankosken Puhti-WP-35 puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 1131 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kotkan Jäntevä: 2910 katsojaa ja keskimäärin 970 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 15.6.1962 pelattu Kotkan Jäntevä-KTP 1856 katsojalla kun muun muassa 31.5.1962 pelattu Kotkan Jäntevä-Vaajakosken Pallo ja seuran omana Kevätkierroksen päätösotteluna 1.7.1962 pelattu Kotkan Jäntevä-Malmin Palloseura puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 485 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Lahden Pallo-Miehet/LPM: 2600 katsojaa ja keskimäärin 650 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 27.5.1962 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Kotkan Jäntevä 1000 katsojalla kun muun muassa 31.5.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-MP ja seuran omana Kevätkierroksen päätösotteluna 1.7.1962 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Porvoon Akilles puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 433 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 2024 katsojaa ja keskimäärin 506 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleiösottelu Kevätkierroksella oli 3.6.1962 pelattu MP-WP-35 721 katsojalla kun muun muassa 20.5.1961 pelattu MP-Kotkan Jäntevä puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 405 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

VaPa/VaaPa/Vaajakosken Pallo: 1641 katsojaa ja keskimäärin 547 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 27.5.1962 pelattu Vaajakosken Pallo-HPP Helsinki 696 katsojalla kun muun muassa 6.5.1962 pelattu Vaajakosken Pallo-Porvoon Akilles ja 13.5.1962 pelattu Vaajakosken Pallo-KTP puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 274 katsojaan tai alemmaksikin.)

Helsingin Ponnistus: 1224 katsojaa ja keskimäärin 245 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 26.5.1962 pelattu Helsingin Ponnistus-Töölön Vesa 395 katsojalla.)

Porvoon Akilles: 1198 katsojaa ja keskimäärin 300 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 24.6.1962 pelattu Porvoon Akilles-HPP Helsinki 412 katsojalla kun muun muassa 13.5.1962 pelattu Porvoon Akilles-MP ja 31.5.1962 pelattu Porvoon Akilles-Kuusankosken Puhti puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 200 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 997 katsojaa ja keskimäärin 332 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 20.5.1962 pelattu WP-35-Lahden Pallo-Miehet 503 katsojalla kun muun muassa 6.5.1962 pelattu WP-35-Kotkan Jäntevä ja 31.5.1962 pelattu WP-35-Töölön Vesa puuttuvat joukosta.)

Töölön Vesa: 736 katsojaa ja keskimäärin 368 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Kevätkierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 17.6.1962 pelattu Töölön Vesa-HPP Helsinki 536 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

MaPS/MPS/MalPS/Malmin Palloseura: 500 katsojaa ja keskimäärin 167 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 10.6.1962 pelattu Malmin Palloseura-Vaajakosken Pallo 200 katsojalla kun muun muassa 31.5.1962 pelattu Malmin Palloseura-KTP ja 5.6.1962 pelattu Malmin Palloseura-HPP Helsinki puuttuvat joukosta.)

Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/HPP Helsinki: 450 katsojaa ja keskimäärin 225 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Kevätkierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 5.5.1962 pelattu HPP Helsinki-MP 300 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 1.7.1962 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 28 914 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 1.7.1962 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 438 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Itälohkossa 1962: 3.6.1962 pelattu ottelu Kuusankosken Puhti-KTP 2550 katsojalla

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Vähän parempaa kyllä kaikkiaan lisätutkimusten jälkeen ja Kevätkierrostakin jo edes seurattiin joskin ei niin hyvin kuin mitä vuonna 1963 tultaisiin seuraamaan tai lopulta seurattiin.

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen mahdollisen päivittämisen suhteen mikäli vain sille on edellytyksiä.
« Viimeksi muokattu: 22.05.2020 klo 20:14:28 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #220 : 17.05.2020 klo 22:48:56

Vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Kevätkierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohko oli katsojatilanteeltaan ajoittain erittäin hankala purtavaksi kuten Itälohkokin. Valitettavasti uudempien tutkimusten jälkeen ei edelleenkään selvinnyt aiemmin kerrotun nimimerkki Monin/M-O-N-I:n tapausten uudemmankin selvittelyjen jälkeen tarkkaa päätöspäivää sarjan Kevätkierrokselle toisin kuin Itälohkon ja Pohjoislohkon osalta.

Siten Länsilohkon Kevätkierros päättyi näillä näkymin milloin tahansa 2.7.1962-4.7.1962 välisenä aikana sen vuoden aikana jolloin tämä tulee vaikuttamaan hieman myös päivämääränimentään vaihtelevasti tilanteen mukaan ennen kuin muuta selviää.

Länsilohkon tilanne menetteli tosiaan melko samoja ratoja kuin Itälohkokin eli pelattiin paljon vaihteleviakin yksittäisotteluja milloin sattui tai niin, että jotkut seurat sitten olivat hieman toisia seuroja enemmän pidempään lepovuorossa.

Länsilohkossa kauden ottelut tietenkin alkoivat vuorokautta aiemmin kuin mitä Jalkapallon SM-Sarjassa/Mestaruussarjassa/Pääsarjassa sinä vuonna eli 28.4.1962.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Kevätkierros alkoi 28.4.1962 ja päättyi viimeistään 4.7.1962 mennessä ainakin näillä näkymin:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Länsilohko Kevätkierros Katsojaluvut

28.4.1962: Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat-ValKP/VaKP/ValKPo/Valkeakosken Kosken-Pojat/Valkeakosken Koskenpojat 400 katsojaa

28.4.1962: Turun Teräs/TuTe/TurTe-R-Pallo Rauma/Rauman Pallo/RauPa

29.4.1962: KalPo-FC TuTo 112 katsojaa

29.4.1962: FC Lukko-Porin Karhut/Porin FC Karhut/Karhut FC Pori/FC Karhut Pori 261 katsojaa

29.4.1962: RU-38-R-Iirot Rauma/RI Rauma/IR Rauma/RAI Rauma/Iirot Rauma/Rauman Iirot 765 katsojaa

29.4.1962: ÅIFK/TIFK/Åbo IFK/Turun IFK-TKT/TaKiTo/Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit

5.5.1962: R-Pallo Rauma-RU-38

6.5.1962: TKT-FC Lukko

6.5.1962: FC Karhut-ÅIFK

6.5.1962: R-Iirot Rauma-TuTe

6.5.1962: FC TuTo-I-Kissat

6.5.1962: VaKP/ValKP/ValKPo-KalPo

12.5.1962: ÅIFK-R-Iirot Rauma

13.5.1962: I-Kissat-FC Lukko

13.5.1962: RU-38-VaKP/ValKP/ValKPo

13.5.1962: FC TuTo-R-Pallo Rauma

13.5.1962: TuTe-FC Karhut

16.5.1962: TKT-KalPo 474 katsojaa

18.5.1962: FC Lukko-R-Pallo Rauma

19.5.1962: ÅIFK-I-Kissat

20.5.1962: R-Iirot Rauma-KalPo 100 katsojaa

20.5.1962: RU-38-TuTe 657 katsojaa

20.5.1962: TKT-FC Karhut 200 katsojaa

20.5.1962: VaKP/ValKP/ValKPo-FC TuTo 760 katsojaa

25.5.1962: FC TuTo-ÅIFK

26.5.1962: TKT-R-Iirot Rauma

27.5.1962: I-Kissat-RU-38 2500 katsojaa

27.5.1962: FC Karhut-KalPo 420 katsojaa

27.5.1962: FC Lukko-TuTe 307 katsojaa

27.5.1962: VaKP/ValKP/ValKPo-R-Pallo Rauma 922 katsojaa

31.5.1962: KalPo-ÅIFK

31.5.1962: I-Kissat-R-Pallo Rauma

31.5.1962: RU-38-TKT

31.5.1962: TuTe-VaKP/ValKP/ValKPo

31.5.1962: R-Iirot Rauma-FC Karhut

31.5.1962: FC TuTo-FC Lukko

2.6.1962: I-Kissat-KalPo 200 katsojaa

2.6.1962: FC Karhut-R-Pallo Rauma

3.6.1962: RU-38-FC TuTo 1929 katsojaa

3.6.1962: ÅIFK-TuTe 1204 katsojaa

3.6.1962: R-Iirot Rauma-FC Lukko 450 katsojaa

4.6.1962: TKT-VaKP/ValKP/ValKPo 400 katsojaa

10.6.1962: R-Pallo Rauma-R-Iirot Rauma 583 katsojaa

11.6.1962: FC Karhut-RU-38 1110 katsojaa

11.6.1962: FC Lukko-KalPo 193 katsojaa

11.6.1962: TKT-I-Kissat 1300 katsojaa

11.6.1962: TuTe-FC TuTo 1614 katsojaa

11.6.1962: VaKP/ValKP/ValKPo-ÅIFK 502 katsojaa

14.6.1962: ÅIFK-FC Lukko 622 katsojaa

15.6.1962: KalPo-RU-38 111 katsojaa (Tämä ottelu piti pelata 14.6.1962 torstaiotteluna, mutta se jouduttiin siirtämään kenttävaikeuksien takia tälle päivämäärälle perjantaiotteluksi jo etukäteen sovitusti 6.6.1962.)

15.6.1962: R-Pallo Rauma-TKT 627 katsojaa

15.6.1962: FC TuTo-FC Karhut 437 katsojaa

15.6.1962: VaKP/ValKP/ValKPo-R-Iirot Rauma 310 katsojaa

17.6.1962: I-Kissat-TuTe 600 katsojaa

24.6.1962: FC Karhut-I-Kissat 610 katsojaa

24.6.1962: FC Lukko-VaKP/ValKP/ValKPo 200 katsojaa

24.6.1962: KalPo-R-Pallo Rauma 484 katsojaa

26.6.1962: ÅIFK-RU-38

26.6.1962: FC TuTo-R-Iirot Rauma 272 katsojaa

1.7.1962: R-Pallo Rauma-ÅIFK

1.7.1962: RU-38-FC Lukko

1.7.1962: FC TuTo-TKT

1.7.1962: VaKP/ValKP/ValKPo-FC Karhut

3.7.1962: I-Kissat-R-Iirot Rauma (Tämä ottelu on saatettu pelata milloin tahansa 2.7.1962-4.7.1962 välisenä aikana, mutta useimmiten se mainittiin pelatuksi tulleen juurikin 3.7.1962. Korjaan kyllä mahdollisesti tilanteen mikäli tämä ottelupäivämäärä on väärä.)

3.7.1962: TuTe-KalPo (Tämä ottelu on saatettu pelata milloin tahansa 2.7.1962-4.7.1962 välisenä aikana, mutta useimmiten se mainittiin pelatuksi tulleen juurikin 3.7.1962. Korjaan kyllä mahdollisesti tilanteen mikäli tämä ottelupäivämäärä on väärä.)

4.7.1962: TKT-TuTe (Tämä ottelu on pelattu viimeistään tietenkin tuolloin ja tämä ottelu tietyllä tapaa on ollut vaikeinta selvittää kun sen on sanottu tulleen pelatuksi myös 2.7.1962-3.7.1962 välisenä aikana, mutta aikaisimmillaan jopa niinkin varhain kuin 26.6.1962 ja siitä eteenpäin aina 30.6.1962 olevalle ajalle asti ulottuen. Toisin sanoen siis tämän ottelun pelipäivämäärä on ylivoimaisesti kaikkein epäselvin ja on ollut hankalinta selvittää kun juuri tarkkaa tulostietoa muutenkin ottelun tapahtumista ei juuri taida löytyä muutoin kuin tamperelaisista piensanomalehdistä kuten kenties myös TuTe:n tapauksessa turkulaisista piensanomalehdistä. Korjaan kyllä tarpeen tullen pelipäivämäärän kunhan vain ensin jonkinlainen selvyys löytyisi itse ottelun muihinkin tapahtumiin kun ei oikein hädin tuskin löytynyt Länsilohkon loppuvaiheista 1962 edes lopputuloksiakaan.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Länsilohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat: 3700 katsojaa ja keskimäärin 925 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 27.5.1962 pelattu I-Kissat-RU-38 2500 katsojalla kun muun muassa 13.5.1962 pelattu I-Kissat-FC Lukko ja 31.5.1962 pelattu I-Kissat-R-Pallo Rauma puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 529 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 3351 katsojaa ja keskimäärin 1117 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 3.6.1962 pelattu RU-38-FC TuTo 1929 katsojalla kun muun muassa 31.5.1962 pelattu RU-38-TKT ja seuran omana Kevätkierroksen päätösotteluna 1.7.1962 pelattu RU-38-FC Lukko puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 559 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Valkeakosken Kosken-Pojat/Valkeakosken Koskenpojat/VaKP/ValKP/ValKPo: 2494 katsojaa ja keskimäärin 624 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 27.5.1962 pelattu VaKP/ValKP/ValKPo-R-Pallo Rauma 922 katsojalla kun muun muassa seuran oma Kevätkierroksen avausottelu ja päätösottelu eli 6.5.1962 pelattu VaKP/ValKP/ValKPo-KalPo ja 1.7.1962 pelattu VaKP/ValKP/ValKPo-FC Karhut puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 416 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/TaKiTo/TKT: 2374 katsojaa ja keskimäärin 594 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 11.6.1962 pelattu TKT-I-Kissat 1300 katsojalla kun muun muassa 6.5.1962 pelattu TKT-FC Lukko ja 26.5.1962 pelattu TKT-R-Pallo Rauma puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 339 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Porin FC Karhut: 2140 katsojaa ja keskimäärin 713 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 11.6.1962 pelattu FC Karhut-RU-38 1110 katsojalla kun muun muassa 6.5.1962 pelattu FC Karhut-ÅIFK ja 2.6.1962 pelattu FC Karhut-R-Pallo Rauma puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 428 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Rauman FC Lukko: 961 katsojaa ja keskimäärin 240 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 27.5.1962 pelattu FC Lukko-TuTe 307 katsojalla kun muun muassa 18.5.1962 pelattu FC Lukko-R-Pallo Rauma puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 192 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kalevan Pojat/KalPo: 707 katsojaa ja keskimäärin 236 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 24.6.1962 pelattu KalPo-R-Pallo Rauma 484 katsojalla kun muun muassa 31.5.1962 pelattu KalPo-ÅIFK puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 177 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

ÅIFK/TIFK/Åbo IFK/Turun IFK: 1826 katsojaa ja keskimäärin 913 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 3.6.1962 pelattu ÅIFK-TuTe 1204 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma: 1210 katsojaa ja keskimäärin 605 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 15.6.1962 pelattu R-Pallo Rauma-TKT 627 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Turun Toverit/FC TuTo: 709 katsojaa ja keskimäärin 355 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 15.6.1962 pelattu FC TuTo-FC Karhut 437 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Rauman Iirot/R-Iiirot Rauma: 550 katsojaa ja keskimäärin 275 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 3.6.1962 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-FC Lukko 450 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Turun Teräs/TurTe/TuTe: 1614 katsojaa ainoalta ottelulta (11.6.1962 pelattu TuTe-FC TuTo on toistaiseksi ainoa TuTe:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen viimeistään 4.7.1962 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 21 636 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen viimeistään 4.7.1962 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 328 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Länsilohkossa 1962: 27.5.1962 pelattu ottelu I-Kissat-RU-38 2500 katsojalla

Länsilohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1962 tuntui olevan melkoisen kelvottomalla taholla ja jopa ruotsinkielisen rannikon lehdistäkään ei ollut kotimaisten melkoisen tyhjinä pidettyjen tiedon puun aseman täyttäjiksi.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin ja ainakin edes vuotta aiempaa paremmin, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin silti edelleen silloin tällöin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Vähän parempaa kyllä kaikkiaan lisätutkimusten jälkeen ja Kevätkierrostakin jo edes seurattiin joskin ei niin hyvin kuin mitä vuonna 1963 tultaisiin seuraamaan tai lopulta seurattiin.

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen mahdollisen päivittämisen suhteen mikäli vain sille on edellytyksiä.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #221 : 18.05.2020 klo 16:33:48

Vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Kevätkierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta Pohjoislohkossa tuttuun tapaan oli järkevin katsojaseuranta vakaimpana sellaisena aikakauteen nähden kun edelleen mikäli vain aina kyettiin niin yritettiin pelata Kevätkierroksella kuten myöhemminkin Syyskierroksella aina sarjan ottelut sunnuntaisin Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan tapaan.

Toki välillä oli niin Helatorstain, Helluntain, Juhannuksen tai muutaman muun erinäisen pyhäpäivän luomia poikkeustilanteita yhtä poikkeuksellisine päivämäärineen milloin sitten tietenkin pelattiin muulloin kuin sunnuntaina.

Muun muassa vuoden 1962 Helatorstaikierros pelattiin 31.5.1962 pääosin sellaisenaan ja vain hyvin pienin poikkeuksin.

Vuonna 1962 oli tietenkin Kevätkierroksella pieniä ottelusiirtopoikkeuksiakin Pohjoislohkossa kuten ainakin myös Länsilohkossa.

Yksittäisottelut olivat silti kuitenkin Itälohkoon tai Länsilohkoon verrattuna harvinaisia kautta linjan Pohjoislohkossa.

Nimimerkki Monin/M-O-N-I:n tapausten uudemman selvitysten jälkeen selvisi Pohjoislohkoon Itälohkon tapaan myös Kevätkierroksen päätös mikä oli vuonna 1962 Pohjoislohkossa 1.7.1962.

Pohjoislohkossa kauden ottelut alkoivat samana päivänä kuin Jalkapallon SM-Sarjassa/Mestaruussarjassa/Pääsarjassa eli 29.4.1962.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa päivitettynä kun Kevätkierros alkoi 29.4.1962 ja päättyi 1.7.1962:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Pohjoislohko Kevätkierros Katsojaluvut

29.4.1962: JBK-Seinäjoen Sisu 700 katsojaa

29.4.1962: Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT-GBK 400 katsojaa

29.4.1962: Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV-VIFK 406 katsojaa

29.4.1962: Oulun FC Kärpät/FC Kärpät Oulu/FC Oulun Kärpät/FC O-Kärpät Oulu/O-Kärpät Oulu-KaPa 550 katsojaa

29.4.1962: Seinäjoen Palloseura/SePS-OTP 300 katsojaa

29.4.1962: Karihaaran Tenho-Kuopion Elo 764 katsojaa

6.5.1962: Kuopion Elo-KPV

6.5.1962: GBK-SePS 700 katsojaa

6.5.1962: KaPa-Karihaaran Tenho

6.5.1962: OTP-JBK

6.5.1962: Seinäjoen Sisu-KPT

6.5.1962: VIFK-FC Kärpät 1063 katsojaa

9.5.1962: KPT-KaPa 600 katsojaa (Tämä ottelu piti pelata 12.5.1962, mutta se siirrettiin Kuopion Keskuskentän ollessa varattu tuolle päivälle lähtökohtaisesti muille jalkapallosarjoille pelattavaksi lauantaiottelusta keskiviikko-otteluksi.)

11.5.1962: VIFK-Seinäjoen Sisu 1000 katsojaa (Tämä ottelu piti pelata niin 13.5.1962 sunnuntaina kuin myös 12.5.1962 lauantaina, mutta lopulta noiden molempien päivien osalta kenttien ollessa Vaasassa varattuja ottelu siirrettiin pelattavaksi perjantaiotteluksi.)

12.5.1962: KaPa-KPT (Tämä ottelu piti pelata 9.5.1962, mutta se siirrettiin Kajaanin kenttien ollessa varatut muille jalkapallosarjoille pelattavaksi keskiviikko-ottelusta lauantaiotteluksi päittäin Kuopion KPT:n kärsiessä samanlaisesta kenttävaikeuksien ongelmasta.)

13.5.1962: GBK-Karihaaran Tenho 650 katsojaa

13.5.1962: JBK-FC Kärpät 674 katsojaa

13.5.1962: OTP-KPV 1351 katsojaa (Ottelu pelattiin Tuiran kentällä.)

13.5.1962: SePS-Kuopion Elo

20.5.1962: Kuopion Elo-VIFK 1300 katsojaa

20.5.1962: JBK-KaPa 1100 katsojaa

20.5.1962: KPV-GBK 1401 katsojaa

20.5.1962: FC Kärpät-KPT 620 katsojaa

20.5.1962: SePS-Seinäjoen Sisu 1000 katsojaa

20.5.1962: Karihaaran Tenho-OTP

25.5.1962: FC Kärpät-OTP

25.5.1962: VIFK-GBK 1257 katsojaa

27.5.1962: Kuopion Elo-JBK 2000 katsojaa

27.5.1962: KaPa-SePS 1000 katsojaa

27.5.1962: KPT-KPV 1180 katsojaa

27.5.1962: Seinäjoen Sisu-Karihaaran Tenho

30.5.1962: SePS-VIFK

30.5.1962: KPT-Karihaaran Tenho (Tämä ottelu piti pelata 31.5.1962, mutta se siirrettiin Kuopion kenttien ollessa varatut muille jalkapallosarjoille pelattavaksi torstaiottelusta keskiviikko-otteluksi.)

31.5.1962: JBK-GBK 1500 katsojaa

31.5.1962: KaPa-KPV

31.5.1962: OTP-Kuopion Elo

31.5.1962: Seinäjoen Sisu-FC Kärpät

3.6.1962: Kuopion Elo-FC Kärpät 712 katsojaa

3.6.1962: GBK-KaPa 905 katsojaa

3.6.1962: OTP-Seinäjoen Sisu 1476 katsojaa

3.6.1962: Karihaaran Tenho-SePS 850 katsojaa

5.6.1962: KPV-JBK 823 katsojaa

7.6.1962: VIFK-KPT 869 katsojaa (Tämä ottelu piti pelata 3.6.1962, mutta se siirrettiin Vaasan kenttien ollessa varatut muille jalkapallosarjoille pelattavaksi sunnuntaiottelusta torstaiotteluksi.)

10.6.1962: GBK-Kuopion Elo 739 katsojaa

10.6.1962: Seinäjoen Sisu-KaPa 630 katsojaa

11.6.1962: JBK-VIFK 1200 katsojaa

11.6.1962: KPT-OTP 900 katsojaa

11.6.1962: FC Kärpät-SePS 937 katsojaa

11.6.1962: Karihaaran Tenho-KPV 1014 katsojaa

15.6.1962: KaPa-OTP 1007 katsojaa

15.6.1962: KPV-Seinäjoen Sisu 476 katsojaa

15.6.1962: FC Kärpät-GBK 537 katsojaa

15.6.1962: SePS-JBK 488 katsojaa

17.6.1962: Kuopion Elo-KPT 950 katsojaa (Tämä ottelu piti pelata 15.6.1962 perjantaiotteluna, mutta se siirrettiin Kuopion kenttien ollessa varatut muille jalkapallosarjoille pelattavaksi perjantaiottelusta sunnuntaiotteluksi.)

17.6.1962: VIFK-Karihaaran Tenho 1350 katsojaa

21.6.1962: OTP-VIFK 1600 katsojaa (Tämä ottelu piti alun perin pelata 24.6.1962 normaalisti sunnuntaiotteluna, mutta Oulun kenttien ollessa enimmäkseen varatut muille sarjatason jalkapallo-otteluille ja OTP:n ajatellessa maajoukkue-ehdokkaidenkin mahdollista pääsyä siihen mukaan katsottiin parhaaksi pelata ottelu torstaiotteluna.)

24.6.1962: KaPa-Kuopion Elo 1537 katsojaa

24.6.1962: KPT-SePS 630 katsojaa

24.6.1962: KPV-FC Kärpät 748 katsojaa

24.6.1962: Seinäjoen Sisu-GBK 840 katsojaa

24.6.1962: Karihaaran Tenho-JBK 950 katsojaa

1.7.1962: Kuopion Elo-Seinäjoen Sisu 350 katsojaa

1.7.1962: GBK-OTP 743 katsojaa

1.7.1962: JBK-KPT 600 katsojaa

1.7.1962: FC Kärpät-Karihaaran Tenho

1.7.1962: SePS-KPV

1.7.1962: VIFK-KaPa 926 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Pohjoislohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Vasa IFK/Vaasan IFK/VIFK: 6465 katsojaa ja keskimäärin 1078 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 17.6.1962 pelattu VIFK-Karihaaran Tenho 1350 katsojalla.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 5774 katsojaa ja keskimäärin 962 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 31.5.1962 pelattu JBK-GBK 1500 katsojalla.)

Kuopion Elo: 5312 katsojaa ja keskimäärin 1062 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 27.5.1962 pelattu Kuopion Elo-JBK 2000 katsojalla kun muun muassa 6.5.1962 pelattu seuran oma kauden avausottelu Kuopion Elo-KPV puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 885 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 4427 katsojaa ja keskimäärin 1476 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 21.6.1962 pelattu OTP-VIFK 1600 katsojalla kun muun muassa 6.5.1962 pelattu seuran oma kauden avausottelu OTP-JBK ja 31.5.1962 pelattu OTP-Kuopion Elo puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 885 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 3854 katsojaa ja keskimäärin 771 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 20.5.1962 pelattu KPV-GBK 1401 katsojalla.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 3737 katsojaa ja keskimäärin 747 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 3.6.1962 pelattu GBK-KaPa 905 katsojalla.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT: 3710 katsojaa ja keskimäärin 742 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 27.5.1962 pelattu KPT-KPV 1180 katsojalla kun muun muassa 30.5.1962 pelattu KPT-Karihaaran Tenho puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 618 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Karihaaran Tenho: 3578 katsojaa ja keskimäärin 895 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 11.6.1962 pelattu Karihaaran Tenho-KPV 1014 katsojalla kun muun muassa 20.5.1962 pelattu Karihaaran Tenho-OTP puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 716 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 3544 katsojaa ja keskimäärin 1181 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 24.6.1962 pelattu KaPa-Kuopion Elo 1537 katsojalla kun muun muassa seuran omana Kevätkierroksen avausotteluna 6.5.1962 pelattu KaPa-Karihaaran Tenho ja 12.5.1962 pelattu KaPa-KPT puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 591 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Oulun FC Kärpät: 2644 katsojaa ja keskimäärin 661 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 11.6.1962 pelattu FC Kärpät-SePS 937 katsojalla kun muun muassa 25.5.1962 pelattu FC Kärpät-OTP ja seuran omana päätösotteluna Kevätkierroksella 1.7.1962 pelattu FC Kärpät-Karihaaran Tenho puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 441 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)
 
Seinäjoen Palloseura/SePS: 1788 katsojaa ja keskimäärin 596 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 20.5.1962 pelattu SePS-Seinäjoen Sisu 1000 katsojalla kun muun muassa 13.5.1962 pelattu SePS-Kuopion Elo ja 30.5.1962 pelattu SePS-VIFK puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 298 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 1470 katsojaa ja keskimäärin 735 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen katsotuin yleisöottelu oli 24.6.1962 pelattu Seinäjoen Sisu-GBK 840 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1962 Pohjoislohkossa: 46 303 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1962 Pohjoislohkossa: 702 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Pohjoislohkossa 1962: 27.5.1962 pelattu ottelu Kuopion Elo-JBK 2000 katsojalla

Pohjoislohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1962 tuntui olevan melkoisen hienolla taholla selvää, mutta lähinnä vain ruotsinkielisen rannikon lehdissä tai ihan Pohjois-Suomen omissa sanomalehdissä sillä vielä ainakin silloin tällöin muun muassa muualla Suomessa kyllä unohdettiin kertoa vuonna 1962 jossain määrin tuloksia jolloin niistä ei ollut katsojatietopulan täyttäjiksi edes hätätilassakaan mikäli niistä ruotsinkielisen rannikon lehdistä tai Pohjois-Suomen omista sanomalehdistä puhuttaessa jotakin olisi jäänyt lisäämättä.

Tilanne oli kuitenkin vuotta 1961 parempi ihan jo Kevätkierroksellakin, mutta ei niin hyvä sinänsä kuin miten vuonna 1963 tulisi olemaan ihan jo Pohjoislohkon yleisesti ottaen paremman yleisen katsojaseurannankin tietäen.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin kotimaisissakin lehdissä muualla päin Suomessa, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Toki tilanne huonoimmillaankin oli edelleen vuonna 1962 normaalisti parempi kuin mitä Itälohkon tai Länsilohkon osalta oli.

Ainoa erityisen synkkä ja ongelmainen tilanne oli lähinnä Kevätkierroksen päätöskierros kuten myös 31.5.1962 sattunut sen vuoden Helatorstaikierros jolloin ei vain sitten millään tuntunut löytyvän ottelujen katsojalukujen tietoa.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään muihin lehtiin ja rannikon ruotsinkielisetkään lehdet eivät ihan liian suurin ihmeisiin ajan kuvassa kyenneet edes vuotta myöhemminkin verrattuna vuoteen 1961 vuonna 1962.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #222 : 21.05.2020 klo 21:48:40

Vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Syyskierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Enimmäkseen katsojaluvut aiemmin kerrotusti olivat paljon enemmän kerrottuja kuin Kevätkierroksella, mutta poikkeuksiakin esiintyi ja paljon oli myös otteluvaihtoja ja keskittymiä esimerkiksi elokuussa 1962 nk. Sylvin Päivän Kierrokseen kun muutoin pelaamisesta ei oikein tunnuttu sopuun pääsevän sitten millään kun aina oli muita esteitä toisinaan kauden peleille silloin kuin miten niitä olisi ollut tarkoitettua pelata.

Tuo nk. Sylvin Päivän Kierros tosiaan pelattiin 8.8.1962 keskiviikkona kun puolelle seuroista ei tosiaan käynyt kaikkien ottelujen pelaaminen samalle päivälle sunnuntaiksi 5.8.1962 tai tilanteen mukaan lauantaiksi 4.8.1962 pelattavaksi.

Lopuksi tietenkin murheellisesti Syyskierroksen ja koko Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan 1962 päätöskierroksella ei jälleen vuoden 1961 tapaan ollut käytännössä lainkaan katsojalukujen kerrontaa muutoin kyllä jo vuotta 1961 paremman Syyskierroksen päätteeksi.

Sama juttu koski tietenkin myös Länsilohkoakin eikä Pohjoislohkonkaan tilanteessa kehumista ollut.

Muita todella huonoja katsojalukujen kierroksia oli muun muassa 19.8.1962 pelattujen ottelujen osalta Itälohkosta ja myös Länsilohkosta puhuttaessa jolloin niistä kerrontaa ei ollut kun usein muuten jo olikin.

Kaikkiaan kuitenkin nimimerkki Monin/M-O-N-I:n kierroskerronnat kaikkiaan pitivät yleisesti ottaen kuitenkin hienolla tapaa paikkansa kauden mittaan ja katsojamääristäkin kerrottiin positiivisella tavalla!

Muuna poikkeuksena aiemmin kerrottuun hommaan nähden Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan 1962 Itälohkon osalta Syyskierroksen ihan ensimmäinen ottelu pelattiin sittenkin jo 19.7.1962 toisin kuin aiemmin olin sanonut sen tulleen pelatuksi eli 20.7.1962.

Tosin kaikki muut ottelut kyllä aloitettiin tuolla päivämäärällä millä alkoi Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja eli 20.7.1962.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 19.7.1962 eli päivää aikaisemmin yksittäisottelun osalta ennen Jalkapallon SM-Sarjaa/Mestaruussarjaa/Pääsarjaa ja päättyi 14.10.1962 samana päivänä kuin mitä Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja osin siksikin kun Uusintaotteluja ei tarvinnut pelata kuten ei Länsilohkossa tai Pohjoislohkossakaan:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Itälohko Syyskierros Katsojaluvut

19.7.1962: Töölön Vesa-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM 200 katsojaa

22.7.1962: KTP-Porvoon Akilles 1150 katsojaa

22.7.1962: MaPS/MPS/MalPS Malmi/Malmin Palloseura-MP 200 katsojaa

22.7.1962: VaPa/VaaPa/VajPa/VaajPa/VaJaPa/VaaJaPa/VajakPa/VaajakPa/VaJakPa/VaaJakPa/Vaajakosken Pallo-Kuusankosken Puhti 283 katsojaa

22.7.1962: WP-35-Helsingin Ponnistus 308 katsojaa

25.7.1962: HPP Helsinki/Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/Helsingin PP/PP/PP Helsinki-Kotkan Jäntevä 300 katsojaa (Tämä ottelu piti pelata lauantaiotteluna 21.7.1962 Syyskierroksen toisena yksittäisotteluna, mutta se siirrettiin lopulta Pallokentän varattuna olemisen takia keskiviikko-otteluksi pelattavaksi 25.7.1962.)

29.7.1962: Porvoon Akilles-VaPa/VaaPa Vaajakoski 300 katsojaa

29.7.1962: Kotkan Jäntevä-WP-35 437 katsojaa

29.7.1962: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM-KTP 1022 katsojaa

29.7.1962: MP-HPP Helsinki 684 katsojaa

29.7.1962: Kuusankosken Puhti-Töölön Vesa 938 katsojaa

31.7.1962: Helsingin Ponnistus-MaPS/MPS/MalPS 229 katsojaa

5.8.1962: MaPS/MPS/MalPS-Töölön Vesa 100 katsojaa

5.8.1962: WP-35-HPP Helsinki 304 katsojaa

5.8.1962: MP-Porvoon Akilles 677 katsojaa

8.8.1962: KTP-VaPa/VaaPa Vaajakoski

8.8.1962: Kuusankosken Puhti-Kotkan Jäntevä

8.8.1962: Helsingin Ponnistus-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM (Tämä ottelu oli 75-vuotisjuhlaottelu Ponnistukselle, mutta harmittavasti tarkkaa katsojalukua ei kerrottu kun välillä sen sanottiin olevan erittäinkin suuri katsojaluvultaan juhlaotteluksi ja välillä taas eri lehdissä yllättävänkin huono katsojaluvultaan juhlaotteluksi.)

11.8.1962: HPP Helsinki-Kuusankosken Puhti

12.8.1962: Porvoon Akilles-MaPS/MPS/MalPS

12.8.1962: Kotkan Jäntevä-MP 800 katsojaa

12.8.1962: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM-WP-35 530 katsojaa

12.8.1962: VaPa/VaaPa Vaajakoski-Helsingin Ponnistus 136 katsojaa

15.8.1962: Töölön Vesa-KTP

19.8.1962: Kotkan Jäntevä-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM

19.8.1962: MP-KTP

19.8.1962: MaPS/MPS/MalPS-Kuusankosken Puhti

19.8.1962: HPP Helsinki-VaPa/VaaPa Vaajakoski 44 katsojaa (Tässä ottelussa HPP pelasi sinivalkoisella peliasulla pelipaitoineen kun taas VaaPa:lla oli punaiset peliasut.)

19.8.1962: WP-35-Porvoon Akilles

21.8.1962: Töölön Vesa-Helsingin Ponnistus 98 katsojaa

26.8.1962: Töölön Vesa-WP-35

30.8.1962: Helsingin Ponnistus-HPP Helsinki 179 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin torstaiotteluna 30.8.1962 siirrettynä alkuperäisen keskiviikko-ottelun ja päivämäärän 29.8.1962 sijaan tälle päivämäärälle kenttäpulan johdosta kun keskiviikko oli varattuna muille sarjoille.)

2.9.1962: KTP-MaPS/MPS/MalPS 1200 katsojaa

2.9.1962: Kuusankosken Puhti-Porvoon Akilles 1000 katsojaa

2.9.1962: VaPa/VaaPa Vaajakoski-Kotkan Jäntevä 150 katsojaa

2.9.1962: MP-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM 1000 katsojaa

7.9.1962: KTP-Kuusankosken Puhti

9.9.1962: Porvoon Akilles-Töölön Vesa 500 katsojaa

9.9.1962: Kotkan Jäntevä-Helsingin Ponnistus

9.9.1962: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM-VaPa/VaaPa Vaajakoski

9.9.1962: WP-35-MP 188 katsojaa

9.9.1962: MaPS/MPS/MalPS-HPP Helsinki 120 katsojaa

15.9.1962: HPP Helsinki-Töölön Vesa

23.9.1962: KTP-Kotkan Jäntevä 1573 katsojaa

23.9.1962: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM-HPP Helsinki 391 katsojaa

23.9.1962: MP-VaPa/VaaPa Vaajakoski

23.9.1962: MaPS/MPS/MalPS-WP-35 100 katsojaa

23.9.1962: Helsingin Ponnistus-Porvoon Akilles 62 katsojaa

28.9.1962: Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti

30.9.1962: Porvoon Akilles-Kotkan Jäntevä 423 katsojaa

30.9.1962: Töölön Vesa-MP 72 katsojaa

30.9.1962: VaPa/VaaPa Vaajakoski-MaPS/MPS/MalPS 195 katsojaa

30.9.1962: Kuusankosken Puhti-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM 395 katsojaa

30.9.1962: WP-35-KTP 250 katsojaa

7.10.1962: Kotkan Jäntevä-Töölön Vesa 558 katsojaa

7.10.1962: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM-MaPS/MPS/MalPS 540 katsojaa

7.10.1962: Helsingin Ponnistus-KTP 100 katsojaa (Tämä ottelu oli Helsingin Ponnistuksen 75-vuotisjuhlavuoden viimeinen ottelu sellaisenaan kotiyleisölle ja kaikkiaan toiseksi viimeinen ottelu kautta ajatellen.

Siinä missä Kevätkierroksen aiemmin kerrottu juhlaottelu 75-vuotisjuhlia koskien saattoi olla myös perustamisen aikoja varten mukailtu ja pelattu juhlaottelu niin tämä juhlaottelu olisi vuorostaan ollut juhlaottelu myös aivan ensimmäiselle ja viralliselle Helsingin Ponnistuksen yleiselle jalkapallo-ottelulle silloisesti 75 vuotta sitten.

Harmittavasti kevään vastaavasta juhlaottelusta poiketen ainakin toistaiseksi sen vastaavan katsojaluvun puutteessa tämä oli selvästi erittäin vähän katsottu ottelu.

Etenkin harmiteltiin myös sitä, että kerrankin olisi ollut erittäin hyvä ja miellyttävä sää lokakuussakin kun tuolloin Suomessa oli ollut erittäinkin lämpimiä päiviä ja vielä sitäkin erittäin lämpimiä öitä vuodenaikaankin nähden ja jopa esimerkiksi Helsingin, Tampereen, Rauman, Turun ja Porin alueenkin lämpimän vyöhykkeen tilanteen sinänsä tietäen.

Päivällä lämpötila tosiaan tuolloin oli ollut varsin kauankin 13-16 astetta plussan puolella ja jopa korkeammallakin mikäli vain aurinko paistoi ja muuallakin Suomessa oli tuolloin erittäin lämmintä ja itse öisin oli aikakauteen nähden oletettavankin ennätyslukemia olleet ja silloisin miettein jopa hiostavat lämpötilat 11-12 astetta plussan puolella.

Sama juttu oli käytännössä oikeastaan aivan kaikkialla Suomessa ellei sitten aivan kaikkein pohjoisimpia tuntureita laskettu juttuun mukaan ja niilläkin oltiin selvästi plussan puolella ja kylmimmilläänkin nollakelissä öisin, mutta ei päivisin kun sielläkin puhuttiin nk. Tuntureiden ja Lohijokien Intiaanikesästä.)

7.10.1962: Kuusankosken Puhti-MP

7.10.1962: VaPa/VaaPa Vaajakoski-WP-35

14.10.1962: Porvoon Akilles-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM

14.10.1962: MaPS/MPS/MalPS-Kotkan Jäntevä

14.10.1962: KTP-HPP Helsinki

14.10.1962: MP-Helsingin Ponnistus

14.10.1962: WP-35-Kuusankosken Puhti

14.10.1962: Töölön Vesa-VaPa/VaaPa Vaajakoski

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Itälohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

KTP: 3923 katsojaa ja keskimäärin 1308 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 23.9.1962 pelattu KTP-Kotkan Jäntevä 1573 katsojalla kun muun muassa 7.9.1962 pelattu KTP-Kuusankosken Puhti ja seuran omana Syyskierroksen ja samalla koko sarjan omana päätösotteluna 14.10.1962 pelattu KTP-HPP Helsinki puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 654 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Lahden Pallo-Miehet/LPM: 2483 katsojaa ja keskimäärin 621 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 29.7.1962 pelattu Lahden Pallo-Miehet-KTP 1022 katsojalla kun muun muassa 9.9.1962 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Vaajakosken Pallo puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 497 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 2361 katsojaa ja keskimäärin 787 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 2.9.1962 pelattu MP-Lahden Pallo-Miehet 1000 katsojalla kun muun muassa 19.8.1962 pelattu MP-KTP ja 23.9.1962 pelattu MP-Vaajakosken Pallo puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 394 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kuusankosken Puhti: 2333 katsojaa ja keskimäärin 778 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 2.9.1962 pelattu Kuusankosken Puhti-Porvoon Akilles 1000 katsojalla kun muun muassa 8.8.1962 pelattu Kuusankosken Puhti-Kotkan Jäntevä ja seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 7.10.1962 pelattu Kuusankosken Puhti-MP puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 467 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kotkan Jäntevä: 1795 katsojaa ja keskimäärin 598 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 12.8.1962 pelattu Kotkan Jäntevä-MP 800 katsojalla kun muun muassa 19.8.1962 pelattu Kotkan Jäntevä-Lahden Pallo-Miehet ja 9.9.1962 pelattu Kotkan Jäntevä-Helsingin Ponnistus puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 359 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Porvoon Akilles: 1223 katsojaa ja keskimäärin 408 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 9.9.1962 Porvoon Akilles-Töölön Vesa 500 katsojalla kun muun muassa 12.8.1962 pelattu Porvoon Akilles-Malmin Palloseura ja seuran omana Syyskierroksen ja samalla koko sarjan päätösotteluna 14.10.1962 pelattu Porvoon Akilles-Lahden Pallo-Miehet puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 245 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 1050 katsojaa ja keskimäärin 263 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin ottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 22.7.1962 pelattu WP-35-Helsingin Ponnistus 308 katsojalla kun muun muassa 19.8.1962 pelattu WP-35-Porvoon Akilles ja seuran omana Syyskierroksen ja samalla koko sarjan päätösotteluna 14.10.1962 pelattu WP-35-Kuusankosken Puhti puuttuvat joukosta jolloin keskimäärin katsojaluku voi tippua 175 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

VaPa/VaaPa/Vaajakosken Pallo: 764 katsojaa ja keskimäärin 191 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 22.7.1962 pelattu Vaajakosken Pallo-Kuusankosken Puhti 283 katsojalla kun muun muassa seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 7.10.1962 pelattu Vaajakosken Pallo-WP-35 puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 153 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Helsingin Ponnistus: 570 katsojaa ja keskimäärin 143 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 31.7.1962 pelattu Helsingin Ponnistus-Malmin Palloseura 229 katsojalla kun muun muassa 8.8.1962 pelattu Helsingin Ponnistus-Lahden Pallo-Miehet ja 28.9.1962 pelattu Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 95 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

MaPS/MPS/MalPS/Malmin Palloseura: 520 katsojaa ja keskimäärin 130 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 22.7.1962 pelattu Malmin Palloseura-MP 200 katsojalla kun muun muassa 19.8.1962 pelattu Malmin Palloseura-Kuusankosken Puhti ja seuran omana Syyskierroksen ja samalla koko sarjan päätösotteluna 14.10.1962 pelattu Malmin Palloseura-Kotkan Jäntevä puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 87 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Töölön Vesa: 370 katsojaa ja keskimäärin 123 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöotteu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen ja samalla koko vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksen avausotteluna 19.7.1962 pelattu Töölön Vesa-Lahden Pallo-Miehet 200 katsojalla kun muun muassa 15.8.1962 pelattu Töölön Vesa-KTP ja 26.8.1962 pelattu Töölön Vesa-WP-35 puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 62 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/HPP Helsinki: 344 katsojaa ja keskimäärin 172 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Syyskierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 25.7.1962 pelattu HPP Helsinki-Kotkan Jäntevä 300 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 14.10.1962 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 17 736 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 14.10.1962 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 269 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Itälohkossa 1962: 23.9.1962 pelattu ottelu KTP-Kotkan Jäntevä 1573 katsojalla

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Vähän parempaa kyllä kaikkiaan lisätutkimusten jälkeen ja Syyskierrostakin jo edes seurattiin ja se kaikessa murheellisuudessaan sinänsä jäi silti paremmaksi kuin mitä vuonna 1963 tultaisiin seuraamaan tai lopulta seurattiin.

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen mahdollisen päivittämisen suhteen mikäli vain sille on edellytyksiä.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #223 : 21.05.2020 klo 21:51:45

Vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Syyskierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Enimmäkseen katsojaluvut aiemmin kerrotusti olivat paljon enemmän kerrottuja kuin Kevätkierroksella, mutta poikkeuksiakin esiintyi ja paljon oli myös otteluvaihtoja kun muutoin pelaamisesta ei oikein tunnuttu sopuun pääsevän sitten millään kun aina oli muita esteitä toisinaan kauden peleille silloin kuin miten niitä olisi ollut tarkoitettua pelata.

Lopuksi tietenkin murheellisesti Syyskierroksen ja koko Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan 1962 päätöskierroksella ei jälleen vuoden 1961 tapaan ollut käytännössä lainkaan katsojalukujen kerrontaa muutoin kyllä jo vuotta 1961 paremman Syyskierroksen päätteeksi.

Sama juttu koski tietenkin myös Itälohkoakin eikä Pohjoislohkonkaan tilanteessa kehumista ollut.

Aiemmin mainitsemani nimimerkki Monin/M-O-N-I:n taustoituksista oli kuitenkin aina sentään pelipäivällistä hyötyä ja taustoitukset ainakin olivat aina kunnossa sarjaa koskien!

Muita todella huonoja katsojalukujen kierroksia oli muun muassa 19.8.1962 pelattujen ottelujen osalta Länsilohkosta ja myös Itälohkosta puhuttaessa jolloin niistä kerrontaa ei ollut kun usein muuten jo olikin.

Mielenkiintoisena piirteenä usein muutoin hyvin kylmästi kertomatta jääneet yksittäisottelujen tulokset niistä puhuttaessa katsojaluvuista mainiten sisälsivät kuitenkin ainakin hyvin vahvasti näillä näkymin sinänsä kunnolla kerrankin mainittuna heti sen tapahtuessa Länsilohkon koko vuoden 1962 katsotuimman ottelun samalla kertaa!

Yksittäisottelut tuntuivat kauden mittaan Syyskierroksella mielenkiintoisella tavalla keskittyvän perjantaisin, sunnuntaisin ja tiistaisin pelattaviksi satunnaisten muidenkin pelipäivien jälkeen silloin kun niitä hajautettiin ja ennen pitkää juuri ennen kauden loppua eheytettiin melkein paikoilleen kun sittenkin päätettiin pelata kauden lopussa päätöskierroksella ottelut lauantaille ja sunnuntaille jaettuna selkeän yhden sunnuntain ottelukierroksen sijaan.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 20.7.1962 ja päättyi 14.10.1962 samana päivänä aloituksensa ja päätöksensä osalta kuin mitä Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja osin siksikin kun Uusintaotteluja ei tarvinnut pelata kuten ei Itälohkossa tai Pohjoislohkossakaan:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Länsilohko Syyskierros Katsojaluvut

20.7.1962: R-Iirot Rauma/RI Rauma/IR Rauma/RAI Rauma/Iirot Rauma/Rauman Iirot-RU-38

22.7.1962: Porin Karhut/Porin FC Karhut/Karhut FC Pori/FC Karhut Pori-FC Lukko 370 katsojaa

22.7.1962: R-Pallo Rauma/Rauman Pallo/RauPa-Turun Teräs/TuTe/TurTe 382 katsojaa

22.7.1962: TKT/TaKiTo/Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit-ÅIFK/TIFK/Åbo IFK/Turun IFK 520 katsojaa

22.7.1962: FC TuTo-KalPo 956 katsojaa

22.7.1962: ValKP/VaKP/ValKPo/Valkeakosken Kosken-Pojat/Valkeakosken Koskenpojat-Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat 463 katsojaa

27.7.1962: I-Kissat-FC TuTo

27.7.1962: ÅIFK-FC Karhut

29.7.1962: FC Lukko-TKT 180 katsojaa

29.7.1962: RU-38-R-Pallo Rauma 931 katsojaa

31.7.1962: KalPo-VaKP/ValKP/ValKPo

31.7.1962: TuTe-R-Iirot Rauma

5.8.1962: R-Iirot Rauma-ÅIFK 278 katsojaa

5.8.1962: FC Karhut-TuTe 397 katsojaa

5.8.1962: VaKP/ValKP/ValKPo-RU-38 340 katsojaa

6.8.1962: FC TuTo-R-Pallo Rauma (Tämä ottelu piti aluksi pelata perjantaiotteluna 3.8.1962 sen sitten vain siirtyäkseen sunnuntaiotteluksi pelattavaksi 5.8.1962 kunnes vielä sittenkin lopulta se vielä kerran siirtyi pelattavaksi maantantaiotteluksi 6.8.1962 jatkuvan kenttien liikavarauksen takia Turussa.)

7.8.1962: FC Lukko-I-Kissat

7.8.1962: TKT-KalPo

10.8.1962: I-Kissat-ÅIFK

10.8.1962: FC TuTo-VaKP/ValKP/ValKPo

12.8.1962: KalPo-R-Iirot Rauma 170 katsojaa

12.8.1962: FC Karhut-TKT 389 katsojaa

12.8.1962: TuTe-RU-38 899 katsojaa

14.8.1962: R-Pallo Rauma-FC Lukko (Tässä pelissä ei käytännössä sanottu olleen yleisöä melkein ollenkaan sillä tuolloin vallitsi raumalaisittainkin sanottuna erittäinkin kova kaatosade mikä osin muutenkin oli peruuttaa koko ottelun kun samat erittäin rajut sateet tai niihin rinnastettavat sadekuurot vaivasivat myös Turun alueitakin tuolloin tai siitä vähän myöhemmin syyskuun alkuun asti muutakin länsirannikkoa haitaten ottelujen läpivientiä ja osin lisäten varsinkin alasarjoissa sen hetken loukkaantumisia sadekelin liukkauden takia tai aiheuttaen etenkin ukonilman puhjetessa usein muita viivytyksiä. Harmittavasti tarkkaa yleisölukua ei kaikessa vähäisyydessäkään sanottu.)

17.8.1962: R-Iirot Rauma-TKT

17.8.1962: TuTe-FC Lukko

19.8.1962: R-Pallo Rauma-VaKP/ValKP/ValKPo

19.8.1962: RU-38-I-Kissat

21.8.1962: ÅIFK-FC TuTo 2199 katsojaa (Tämä oli yksittäisottelukierroksen ottelun katsojalukuna tosiaan ilmoitettu julkisuuteen ja se oli vahvasti sanoen koko vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkon Syyskierroksen ja myös samalla kertaa koko sarjan katsotuin ottelu Länsilohkossa ilman ihmeitä.

Samana päivänä Lapuan Virkiä-Haka-ottelussa Suomen Cupissa oli huhuissa jopa 2000 katsojaa vetänyt, mutta todellisuudessa lopulta vain 1055 katsojaa kerännyt ottelu mikä silloin ja ainakin ennen vuoden 1964 lukujen laittoa näillä näkymin myös oli ja on pysynyt näihin päiviin asti Lapuan Virkiän katsojaennätyksenä.

Huhujen katsojaluvut 2000 katsojasta pisti silmiin kun yleensä edes Jalkapallon Maakuntasarjankaan kovimmissa huhuissa Virkiällä ei ollut kuin 1500 katsojaa ja todellisuudessa Jalkapallon Maakuntasarjan katsojaennätys Virkiällä pyöri 1002-1014 katsojan välillä ollen parhaimmillaan tiettävästi melkein saman verran kuin uusi ja sittemmin pysyväksi jäänyt ennätys hieman tilanteesta riippuen eli 1050 katsojaa ja sekin tuli yleisemmin sanotusti nyt ainakin eteen vasta seuraavana vuonna eli vuonna 1963 ainakin näillä näkymin. Vertailuksi saman päivän Suomen Cupin muista otteluista puhuttaessa RU-38-KIF keräsi 857 katsojaa ja WP-35-HJK 379 katsojaa.)

21.8.1962: KalPo-FC Karhut 100 katsojaa

26.8.1962: VaKP/ValKP/ValKPo-TuTe

31.8.1962: I-Kissat-R-Pallo Rauma

2.9.1962: ÅIFK-KalPo

2.9.1962: FC Karhut-R-Iirot Rauma 298 katsojaa

2.9.1962: FC Lukko-FC TuTo

4.9.1962: TKT-RU-38

7.9.1962: TuTe-ÅIFK

7.9.1962: FC Lukko-R-Iirot Rauma

7.9.1962: KalPo-I-Kissat

9.9.1962: R-Pallo Rauma-FC Karhut 317 katsojaa

9.9.1962: VaKP/ValKP/ValKPo-TKT 304 katsojaa

16.9.1962: I-Kissat-TKT

22.9.1962: TuTe-FC TuTo 529 katsojaa

23.9.1962: R-Iirot Rauma-R-Pallo Rauma 350 katsojaa

23.9.1962: KalPo-FC Lukko 150 katsojaa

23.9.1962: RU-38-FC Karhut 734 katsojaa

23.9.1962: ÅIFK-VaKP/ValKP/ValKPo 1040 katsojaa

29.9.1962: TuTe-I-Kissat 413 katsojaa

29.9.1962: FC Lukko-ÅIFK

29.9.1962: RU-38-KalPo

30.9.1962: R-Iirot Rauma-VaKP/ValKP/ValKPo 150 katsojaa

30.9.1962: FC Karhut-FC TuTo 105 katsojaa

30.9.1962: TKT-R-Pallo Rauma 250 katsojaa

6.10.1962: FC TuTo-R-Iirot Rauma

7.10.1962: RU-38-ÅIFK 1067 katsojaa

7.10.1962: I-Kissat-FC Karhut 50 katsojaa

7.10.1962: R-Pallo Rauma-KalPo 233 katsojaa

7.10.1962: TuTe-TKT

7.10.1962: VaKP/ValKP/ValKPo-FC Lukko 140 katsojaa

13.10.1962: ÅIFK-R-Pallo Rauma 517 katsojaa

13.10.1962: KalPo-TuTe

13.10.1962: FC Lukko-RU-38

14.10.1962: R-Iirot Rauma-I-Kissat

14.10.1962: FC Karhut-VaKP/ValKP/ValKPo

14.10.1962: TKT-FC TuTo

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Länsilohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

ÅIFK/TIFK/Åbo IFK/Turun IFK: 3756 katsojaa ja keskimäärin 1252 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 21.8.1962 pelattu ÅIFK-FC TuTo 2199 katsojalla kun muun muassa seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 27.7.1962 pelattu ÅIFK-FC Karhut ja 2.9.1962 pelattu ÅIFK-KalPo puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 751 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)
 
Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 2732 katsojaa ja keskimäärin 911 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 7.10.1962 pelattu RU-38-ÅIFK 1067 katsojalla kun muun muassa 19.8.1962 pelattu RU-38-I-Kissat ja 29.9.1962 pelattu RU-38-KalPo puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 546 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Turun Teräs/TurTe/TuTe: 1841 katsojaa ja keskimäärin 614 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 12.8.1962 pelattu TuTe-RU-38 899 katsojalla kun muun muassa 31.7.1962 pelattu TuTe-Rauman Iirot/R-Iirot Rauma ja 17.8.1962 pelattu TuTe-FC Lukko puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 263 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Porin FC Karhut: 1559 katsojaa ja keskimäärin 312 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 5.8.1962 pelattu FC Karhut-TuTe 397 katsojalla kun muun muassa seuran omana Syyskierroksen ja koko sarjan päätösotteluna 14.10.1962 pelattu FC Karhut-VaKP/ValKP/ValKPo puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 260 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Valkeakosken Kosken-Pojat/Valkeakosken Koskenpojat/VaKP/ValKP/ValKPo: 1247 katsojaa ja keskimäärin 312 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 22.7.1962 pelattu VaKP/ValKP/ValKPo-I-Kissat 463 katsojalla kun muun muassa 26.8.1962 pelattu VaKP/ValKP/ValKPo-TuTe puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 249 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma: 932 katsojaa ja keskimäärin 311 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 22.7.1962 pelattu R-Pallo Rauma-TuTe 382 katsojalla kun muun muassa 14.8.1962 pelattu R-Pallo Rauma-FC Lukko ja 19.8.1962 pelattu R-Pallo Rauma-VaKP/ValKP/ValKPo puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 186 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Rauman Iirot/R-Iirot Rauma: 778 katsojaa ja keskimäärin 259 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 23.9.1962 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-R-Pallo Rauma 350 katsojalla kun muun muassa 20.7.1962 pelattu seuran oma Syyskierroksen ja samalla koko vuoden 1962 Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkon avausottelu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-RU-38 ja 17.8.1962 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-TKT puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 130 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/TaKiTo/TKT: 770 katsojaa ja keskimäärin 385 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 22.7.1962 pelattu TKT-ÅIFK 520 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Kalevan Pojat/KalPo: 420 katsojaa ja keskimäärin 140 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 12.8.1962 pelattu KalPo-R-Iirot Rauma 170 katsojalla kun muun muassa seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 31.7.1962 pelattu KalPo-VaKP/ValKP/ValKPo ja 7.9.1962 pelattu KalPo-I-Kissat puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 70 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Turun Toverit/FC TuTo: 956 katsojaa ainoalta ottelulta (22.7.1962 pelattu FC TuTo-KalPo on toistaiseksi ainoa FC TuTo:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Rauman FC Lukko: 180 katsojaa ainoalta ottelulta (29.7.1962 pelattu FC Lukko-TKT on toistaiseksi ainoa FC Lukon yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat: 50 katsojaa ainoalta ottelulta (7.10.1962 pelattu I-Kissat-FC Karhut on toistaiseksi ainoa Ilves-Kissojen yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 14.10.1962 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 15 221 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 14.10.1962 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 231 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Länsilohkossa 1962: 21.8.1962 pelattu ottelu ÅIFK-FC TuTo 2199 katsojalla

Länsilohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1962 tuntui olevan melkoisen kelvottomalla taholla, välillä ajoittain edellisen vuodenkin Syyskierrokseen nähden, Kevätkierrokseenkin sinänsä riippumatta vuodesta 1961 tai 1962 ja jopa ruotsinkielisen rannikon lehdistäkään ei ollut kotimaisten melkoisen tyhjinä pidettyjen tiedon puun aseman täyttäjiksi.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin ja ainakin edes vuotta aiempaa paremmin joskin hyvin täpärästi ehkä sinänsä kun joskus ihan erittäin harvoin mukana tosiaan oli sellaisia yksittäisiä otteluja jotka varsin normaaleissa oloissa olisivat jääneet ilmoittamatta, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin silti edelleen silloin tällöin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Vähän parempaa kyllä kaikkiaan lisätutkimusten jälkeen ja Syyskierrostakin jo edes seurattiin ja se kaikessa murheellisuudessaan sinänsä jäi silti paremmaksi kuin mitä vuonna 1963 tultaisiin seuraamaan tai lopulta seurattiin.

Kaikkiaan lähtökohtaisesti ajatellen Syyskierrokset vuosien 1961-1963 väliltä puhuttaessa melkein kaikkiaan vuodesta riippumatta olivat melko kelvottomia seurannaltaan jopa yhtä hankalaksi tai satunnaisesti vielä hankalammaksikin osoittautuneeseen Itälohkoonkin verrattaessa joskin ihan aallonpohja tietysti sinänsä kaikkiaan oli vuoden 1961 Kevätkierros kun kahdelle seuralle ei löytynyt lainkaan Länsilohkoon katsojalukuja Kevätkierrokselle!

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen mahdollisen päivittämisen suhteen mikäli vain sille on edellytyksiä Länsilohkon suhteen.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #224 : 21.05.2020 klo 21:54:17

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1962 Pohjoislohkon Syyskierroksen katsojalukuja tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Tämän jälkeen onkin tuttuun tapaan yhteen vetämisen paikka.

Pohjoislohkon tilanne Syyskierrokselta 1962 puhuttaessa on Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna selkeämpi ja jossain määrin parempi yksinkertaisesti kaikkiaan huolimatta joistakin väistämättä puuttuvista katsojaluvuista lähinnä silloin kun mikäli vain oli erittäin satunnaisia yksittäisotteluja tai vähän myöhemmin Syyskierroksen 1962 aikana kun Pohjoislohkokin oli vuosiin 1961 ja 1963-1964 verrattuna silti melko hankala pala purtavaksi tiedollisessa mielessä lausuen.

Tosin ilman rannikon ruotsinkielisten lehtien apua ja myös joidenkin vanhempien Pohjois-Suomen sanomalehtien tietoja asiaan olisi ollut näiden tietojen löytäminen ainakin elokuun 1962 osuutta alkaen jo mainitusta päivämäärästä 20.8.1962, siitä eteenpäin ja yhtä muuta kierrosta Pohjoislohkon loppupuolella käytännössä aivan yhtä murheellisen mahdotonta kuin esimerkiksi Länsilohkostakin tai Itälohkostakin puhuttaessa.

Enimmäkseen ottelut pelattiin aina vain sarjasunnuntaisin kuten myös Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja, mutta tietenkin poikkeuksia oli kuten esimerkiksi vuoden 1962 aikana silloin tällöin esimerkiksi maajoukkuepelin pakottamia tasausotteluja.

Nuo nk. Tasausottelut eivät olleet lähimainkaan niin sekavia tai ainakaan pakottamalla pakotettuja otteluja peliaikataulultaan Pohjoislohkossa vuonna 1962 toisin kuin mitä oli Itälohkossa ja Länsilohkossa samana vuotena.

Keskimäärin sunnuntaina pelattavien Pohjoislohkon ottelujen takia se käynnistyi tietenkin Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1962 Syyskierroksen osuuksista puhuttaessa myöhäisimpänä eli 22.7.1962 eikä suinkaan aiemmin osin virheellisesti kertomanani päivämäärinä eli 19.7.1962 tai myöskään 20.7.1962 milloin esimerkiksi Länsilohko alkoi omalta osaltaan.

Tosin tuohon virheellisyyteen osin vaikuttaa se, että oletin sen tarkoittavan silloista oletettua pelaamiskäytäntöä erittäin suurena sarjakierroksen pelaamisena toisin ennen kun tietenkin lopulta jouduttiin toimimaan myös yhtä toisin sanottua vasten.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 22.7.1962 ja päättyi 14.10.1962 normaalin otteluohjelman mukaisesti kun vuonna 1962 ei tarvittu vuoden 1961 tapaan pelata Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan kuten ei aiemmin mainituissa Itälohkossa ja Länsilohkossa:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Pohjoislohko Syyskierros Katsojaluvut

22.7.1962: Kuopion Elo-Karihaaran Tenho 350 katsojaa

22.7.1962: GBK-Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT 800 katsojaa

22.7.1962: KaPa-Oulun FC Kärpät/FC Kärpät Oulu/FC Oulun Kärpät/FC O-Kärpät Oulu/O-Kärpät Oulu 733 katsojaa

22.7.1962: OTP-Seinäjoen Palloseura/SePS 1300 katsojaa

22.7.1962: Seinäjoen Sisu-JBK 625 katsojaa

22.7.1962: VIFK-Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV 930 katsojaa

29.7.1962: JBK-OTP 1000 katsojaa

29.7.1962: KPT-Seinäjoen Sisu 717 katsojaa

29.7.1962: KPV-Kuopion Elo 610 katsojaa

29.7.1962: FC Kärpät-VIFK 1000 katsojaa (Täten ainakin kerran tosiaan ovat FC Kärpätkin varmasti saaneet 1000 katsojaa peleihinsä jolloin sekin kuuluisi nk. Tonnikerhoon katsojaluvuissa Suomessa jalkapallonkin osalta ainakin siihen mitä tulee vähintään sen 1000 katsojaa tai enemmän kuuluneisiin seuroihin kotimaisessa jalkapallossa.)

29.7.1962: SePS-GBK 593 katsojaa

29.7.1962: Karihaaran Tenho-KaPa 1135 katsojaa

5.8.1962: KaPa-KPT 1227 katsojaa

5.8.1962: Kuopion Elo-SePS 686 katsojaa

5.8.1962: KPV-OTP 1098 katsojaa

5.8.1962: FC Kärpät-JBK 450 katsojaa

5.8.1962: Seinäjoen Sisu-VIFK 759 katsojaa

5.8.1962: Karihaaran Tenho-GBK

10.8.1962: GBK-KPV 1095 katsojaa

12.8.1962: KaPa-JBK 1059 katsojaa

12.8.1962: OTP-Karihaaran Tenho 909 katsojaa

12.8.1962: Seinäjoen Sisu-SePS 1064 katsojaa

12.8.1962: VIFK-Kuopion Elo 1300 katsojaa

19.8.1962: VIFK-GBK 916 katsojaa

19.8.1962: KPT-KPV

19.8.1962: OTP-FC Kärpät

19.8.1962: JBK-Kuopion Elo 515 katsojaa

19.8.1962: SePS-KaPa

19.8.1962: Karihaaran Tenho-Seinäjoen Sisu

26.8.1962: KPT-FC Kärpät

31.8.1962: GBK-JBK 638 katsojaa

2.9.1962: Kuopion Elo-OTP 200 katsojaa

2.9.1962: KPV-KaPa 794 katsojaa

2.9.1962: FC Kärpät-Seinäjoen Sisu 442 katsojaa

2.9.1962: Karihaaran Tenho-KPT 800 katsojaa

2.9.1962: VIFK-SePS 1317 katsojaa

6.9.1962: KPT-VIFK 700 katsojaa

9.9.1962: JBK-KPV 1000 katsojaa

9.9.1962: KaPa-GBK 1035 katsojaa

9.9.1962: FC Kärpät-Kuopion Elo 328 katsojaa

9.9.1962: Seinäjoen Sisu-OTP

16.9.1962: SePS-Karihaaran Tenho

22.9.1962: VIFK-JBK 762 katsojaa (Ottelu pelattiin Hietalahden kentällä.)

23.9.1962: Kuopion Elo-GBK

23.9.1962: KaPa-Seinäjoen Sisu 926 katsojaa

23.9.1962: KPV-Karihaaran Tenho 538 katsojaa

23.9.1962: OTP-KPT 815 katsojaa

23.9.1962: SePS-FC Kärpät 400 katsojaa

30.9.1962: GBK-FC Kärpät 500 katsojaa

30.9.1962: JBK-SePS 600 katsojaa

30.9.1962: KPT-Kuopion Elo 500 katsojaa

30.9.1962: OTP-KaPa 800 katsojaa

30.9.1962: Seinäjoen Sisu-KPV 399 katsojaa

30.9.1962: Karihaaran Tenho-VIFK 914 katsojaa

6.10.1962: Kuopion Elo-KaPa 123 katsojaa

7.10.1962: VIFK-OTP 2371 katsojaa

7.10.1962: SePS-KPT 350 katsojaa

7.10.1962: GBK-Seinäjoen Sisu 400 katsojaa

7.10.1962: JBK-Karihaaran Tenho 600 katsojaa

7.10.1962: FC Kärpät-KPV 500 katsojaa

14.10.1962: KaPa-VIFK

14.10.1962: KPV-SePS 133 katsojaa (Tässä ottelussa oli huhuissa aivan enintään 200 katsojaa ennen kuin luvut katsojien osalta sitten tarkentuivat sitäkin alemmas aina tuohon 133 katsojaan asti.

Pohjoislohkon päätöskierroksella niin Syyskierroksen kuin koko Pohjoislohkon vuoden 1962 osalta puhuttaessa ainoastaan ottelua OTP-GBK huomioimatta ovat katsojaluvut näillä näkymin sarjan päätteeksi ainakin lähtökohtaisesti olleet todella huonoja kun eri seuroissa ainakin tutkimissani sanomalehdissä oli jatkuvasti moitteita sarjan päätteeksi olleista huonoista katsojaluvuista ja niiden olemisesta lähtökohtaisesti melkein aina seuroista piittaamatta kauden huonoimmat kautta linjan.

Harmittavasti ei enempää ollut tarkempaa lisätietoa asiaan muista seuroista puhuttaessa kuin vain noihin mainittuihin otteluihin katsojista puhuttaessa kun muutoin huhut vaihtelivat tosiaan kauden huonoimmista katsojaluvuista ja melkein olemattomistakin sellaisista puhuttaessa aina jonnekin sinne noin pariin sataan katsojaan saakka. Välillä päätöskierrosta haukuttiin jopa tasoltaan Jalkapallon Perussarjasta Jalkapallon Maakuntasarjaan asti haukkumanimeltään vaihdellen moitteissa milloin itse pelaamisen ja milloin katsojalukujensa osalta.)

14.10.1962: KPT-JBK 200 katsojaa (Tämän ottelun katsojaluvut olivat kautta linjan erittäin huonoiksi sanottuja ennen katsojalukujen tarkentumista. Niistä otteluista joista katsojat olivat mainittu ja niistä puhuttaessa KPT-JBK oli lopulta vähän ottelua KPV-SePS parempi kun hilkulla olin laskea tämän ottelun tasapeliin katsojaluvuista puhuttaessa sen kanssa eli KPV-SePS-ottelulla olisi ollut ilman tosiaan tarkennusta asiaan myös 200 katsojaa.)

14.10.1962: OTP-GBK 1029 katsojaa (Tämä oli ja on ainakin ilman muita kouriintuntuvia todisteita asiaan ollut niin Syyskierroksen kuin koko vuoden 1962 Pohjoislohkon päätöskierroksen katsotuin ottelu.

Tässä ainoa epävarma tieto oli lähinnä se seikka aiemmin, että olisiko katsojaluku ollut myös OTP-GBK-ottelun sijaan myös Kevätkierroksen ottelun eli 6.5.1962 pelatun OTP-JBK-ottelun katsojaluku.

Lopulta tutkimusten ja jo käytännössä muidenkin löytyneiden seikkojen perusteella tämä katsojaluku oli kuin olikin lopulta ottelussa OTP-GBK ja ei ottelussa OTP-JBK.

Ollessaan tosiaan ottelussa OTP-JBK se olisi tarkoittanut vain enää yhtä löytymätöntä ottelua katsojaluvultaan OTP:lle Kevätkierrokseltaan kun nyt niitä valitettavasti jää edelleen puuttumaan kaksi kappaletta toisen puuttuvan katsojaluvun myötä myös ottelusta OTP-Karihaaran Tenho.)

14.10.1962: Seinäjoen Sisu-Kuopion Elo

14.10.1962: Karihaaran Tenho-FC Kärpät

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Pohjoislohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Vasa IFK/Vaasan IFK/VIFK: 7596 katsojaa 1266 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 7.10.1962 pelattu VIFK-OTP 2371 katsojalla.)
 
Kajaanin Palloilijat/KaPa: 4980 katsojaa ja 996 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 5.8.1962 pelattu KaPa-KPT 1227 katsojalla kun muun muassa seuran omana Syyskierroksen ja samalla koko sarjan päätösotteluna 14.10.1962 pelattu KaPa-VIFK puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 830 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 4853 katsojaa ja 971 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 22.7.1962 pelattu OTP-SePS 1300 katsojalla kun muun muassa 19.8.1962 pelattu OTP-FC Kärpät puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 809 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 3715 katsojaa ja 743 katsojaa ottelua kohti (Katsotuimmat yleisöottelut poikkeuksellisesti Syyskierroksella olivat 29.7.1962 ja 9.9.1962 pelatut JBK-OTP ja JBK-KPV molempien yleisöottelujen katsojalukujen ollessa 1000 katsojaa.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 3433 katsojaa ja 687 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 10.8.1962 pelattu GBK-KPV 1095 katsojalla.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 3173 katsojaa ja 635 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 5.8.1962 pelattu KPV-OTP 1098 katsojalla.)

Karihaaran Tenho: 2849 katsojaa ja 950 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 29.7.1962 pelattu Karihaaran Tenho-KaPa 1135 katsojalla kun muun muassa 5.8.1962 pelattu Karihaaran Tenho-GBK ja 19.8.1962 pelattu Karihaaran Tenho-Seinäjoen Sisu puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 475 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)
 
Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 2847 katsojaa ja 712 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 12.8.1962 pelattu Seinäjoen Sisu-SePS 1064 katsojalla kun muun muassa 9.9.1964 pelattu Seinäjoen Sisu-OTP ja seuran omana Syyskierroksen ja samalla koko sarjan päätösotteluna 14.10.1962 pelattu Seinäjoen Sisu-Kuopion Elo puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 475 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Oulun FC Kärpät: 2720 katsojaa ja 544 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 29.7.1962 pelattu FC Kärpät-VIFK 1000 katsojalla. Positiivista oli, että tälle seuralle löytyi jokainen yleisöottelu Syyskierrokselle ja näillä näkymin ainakin sen ottelumaine katsojajoukkueena silloin näkymin on todella ollut arveluttavaa tai pikemmin arveluttavaksi mahdollisesti turhaan sanottua mainettaan parempi vaikkakin vielä pari yleisöottelua Kevätkierrokselta pitäisi löytää täyden hyvän varmuuden saamiseksi vaikkakin nekin ottelut voivat tietysti olla olleet myös katsojapettymyksiäkin.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT: 2117 katsojaa ja 529 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 29.7.1962 pelattu KPT-Seinäjoen Sisu 717 katsojalla kun muun muassa 19.8.1962 pelattu KPT-KPV ja 26.8.1962 pelattu KPT-FC Kärpät puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 353 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kuopion Elo: 1359 katsojaa ja 340 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 5.8.1962 pelattu Kuopion Elo-SePS 686 katsojalla kun muun muassa 23.9.1962 pelattu Kuopion Elo-GBK puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 272 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 1343 katsojaa ja 448 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 29.7.1962 pelattu SePS-GBK 593 katsojalla kun muun muassa 19.8.1962 pelattu SePS-KaPa ja 16.9.1962 pelattu SePS-Karihaaran Tenho puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 269 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1962 Pohjoislohkossa: 40 985 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1962 Pohjoislohkossa: 621 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Pohjoislohkossa 1962: 7.10.1962 pelattu ottelu VIFK-OTP 2371 katsojalla

Pohjoislohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1962 tuntui olevan melkoisen hienolla taholla selvää, mutta lähinnä vain ruotsinkielisen rannikon lehdissä tai ihan Pohjois-Suomen omissa sanomalehdissä sillä vielä ainakin silloin tällöin muun muassa muualla Suomessa kyllä unohdettiin kertoa vuonna 1962 jossain määrin tuloksia jolloin niistä ei ollut katsojatietopulan täyttäjiksi edes hätätilassakaan mikäli niistä ruotsinkielisen rannikon lehdistä tai Pohjois-Suomen omista sanomalehdistä puhuttaessa jotakin olisi jäänyt lisäämättä.

Tilanne oli kuitenkin vuotta 1961 parempi ihan edelleen myös jo Syyskierroksellakin kuten aiemmin Kevätkierroksellakin, mutta ei niin hyvä sinänsä kuin miten vuonna 1963 tulisi olemaan ihan jo Pohjoislohkon yleisesti ottaen paremman yleisen katsojaseurannankin tietäen joskin näissä tutkimuksissa on käynyt aiemminkin mainitusti ilmi Kevätkierroksen tarkempi seuraaminen vuonna 1963 siinä missä Syyskierroksen seuranta valitettavasti tulisi heikentymään myös Pohjoislohkoakin myöten.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin kotimaisissakin lehdissä muualla päin Suomessa, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Toki tilanne huonoimmillaankin oli edelleen vuonna 1962 normaalisti parempi kuin mitä Itälohkon tai Länsilohkon osalta oli.

Ainoa erityisen synkkä ja ongelmainen tilanne oli lähinnä Syyskierroksen päätöskierros kuten myös 19.8.1962 sattunut kierros jolloin ei vain sitten millään tuntunut löytyvän ottelujen katsojalukujen tietoa.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään muihin lehtiin ja rannikon ruotsinkielisetkään lehdet eivät ihan liian suurin ihmeisiin ajan kuvassa kyenneet edes vuotta myöhemminkin verrattuna vuoteen 1961 vuonna 1962.

Tämän jälkeen jo todetusti onkin sitten enää vain koko vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yhteenvedon paikka!
« Viimeksi muokattu: 22.05.2020 klo 20:09:26 kirjoittanut Piippu-Virtanen »

 
Sivuja: 1 ... 8 [9] 10 ... 31
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa