FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
26.04.2024 klo 15:25:54 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 9 [10] 11 ... 32
 
Kirjoittaja Aihe: Yleisöennätykset Suomessa vol. 2  (Luettu 129601 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
suomifutiksen Janne Tähkä

Poissa Poissa


Vastaus #225 : 22.05.2020 klo 00:54:11

Joku mode voisi varmaan erottaa nämä Piippu-Virtasen nelossivulta alkaneet historioinnit omaan topikkiinsa? Tämän topikin idea kuitenkin oli listata nimenomaan ennätyksiä.

Ja kun ketjun avanneen tilastonikin tiimistä kukaan ei ole neljään vuoteen enää sillä kirjautunut, niin ei varmaan olisi huono idea että joku mode poimisi topikissa (ja miksei muissakin tilastonikin avaamissa topikeissa) listatut päivitykset ja muokkailisi ne avausviestiin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #226 : 22.05.2020 klo 16:19:07

Joku mode voisi varmaan erottaa nämä Piippu-Virtasen nelossivulta alkaneet historioinnit omaan topikkiinsa? Tämän topikin idea kuitenkin oli listata nimenomaan ennätyksiä.

Ja kun ketjun avanneen tilastonikin tiimistä kukaan ei ole neljään vuoteen enää sillä kirjautunut, niin ei varmaan olisi huono idea että joku mode poimisi topikissa (ja miksei muissakin tilastonikin avaamissa topikeissa) listatut päivitykset ja muokkailisi ne avausviestiin.

Ja on kyllä myös niitä ennätyksiä mainittukin niiltä osin kun niitä on tullut eteen tai tarkennettu yleisöennätysten otteluja muun muassa päivämäärin.

Esimerkiksi Puotinkylän Valtin ja Pohjois-Haagan Urheilijoiden katsojaennätyksinä ilman muita tutkimuksia pidettävät yleisöennätykset ovat mainittu tämän aihealueen viime osuudessa sen 8:ssa ja 9:ssä viestissä.

Oulun Kärppien jalkapallopuolen todennäköinen yleisöennätys on myös mainittu juurikin viime viestissä vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon läpikäynnin yhteydessä.

Kiinnostavaa onkin lähiajoilta mahdollisesti löytyvä Messukylän Tovereiden todennäköinen katsojaennätys vuoden 1963 osalta.

Aiemminkin ennätyksiä on kyllä myös mainittu tai tarkennettu voimassa olevia sellaisia.

Tiedä sitten, että olisiko sinänsä mitään järkeä luoda kokonaan uutta aihealuetta ainakaan nyt ihan tähän hätään kun ei enää niin hirveästi ole noita kausia tulossa muun muassa noista 1960-luvun Jalkapallon Suomen Sarjoista/Suomensarjoista eikä sen jälkeen hetkeen ole tulossa muitakaan lukuja kun ei ole vielä käytössä sellaisia lukuja.

Sellaisen tullessa eli uuden aihealueen olisi hieman turhaa kirjoittaa siihen parhaassakin tapauksessa vain enintään muutama viesti ja jättää se sitten pitkäksi aikaa tiedonlaiton puutteen takia keräämään forumilla pölyä.

Loppujen Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuosien 1963-1964 osalta voisi niiden katsojaluvuista puhuttaessa ehkä yrittää lohkotiivistystä eli laittaa yhdessä viestissä vaikka Itälohkon ja Länsilohkon Kevätkierrosten katsojalukuja tai jopa yrittää mahduttaa mukaan Pohjoislohkoa katsojalukuineen, mutta aika lähelle merkkimäärän maksimia ne aina menisivät ja muutaman kerran ne eivät olekaan mahtuneet milloin on ollut pakko julkaista niitä erillisviesteinä.

Ilman koronan luomaa taukoa en olisi kyllä tällaisia ajatellutkaan kirjoittavani niiden vaatiman aikamäärän takia ainakaan useaan kuukauteen, puoleen vuoteen tai pahimmillaan vuoteen kun on sen verran muitakin kiireitä.

Jokunen uudemman ajan katsojaennätys muun muassa vuosilta 2002 ja 2003 Jalkapallon Kakkosesta saattaisi myös ehkä vielä tulla kaiken jälkeen, mutta katsotaan sitä vielä sitten erikseen.

Se on kyllä tietysti harmi, että ihan tuota aloitusta ei ole tosiaan päivitetty hyvin pitkään aikaan.
« Viimeksi muokattu: 22.05.2020 klo 16:26:52 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #227 : 22.05.2020 klo 20:57:04

Vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta on tullut aika tehdä yhteenveto.

Kaikkiaan sarja oli katsojalukujen osalta puhuttaessa ainakin tulevien vuosien 1961-1964 aikojen vastaavana osansa toiseksi suurin.

Ikävä kyllä todellisesta merkityksestä sinänsä suuruudesta puhuttaessa se myös oli noiden vuosien kannalta kaikkiaan edelleen melko epävarma merkinnöiltään ja jättää melko paljon tulkinnanvaraa tavallaan paljonkin jatkoa ajatellen mikäli tuon vuoden katsojalukujen pariin myöhemmin palaisi.

Pieni yhteenvedon kaltainen viesti tuli kirjoitettua ja laitettua tälle aihealueelle jo 20.1 tänä vuonna, mutta tuolloin tietoa siitä vuodesta ei vielä silloin ollut muuta kuin kokonaiskatsojalukujen ja katsojakeskiarvon osalta.

Seurojen katsojaluvut tulen ilmaisemaan ikään kuin kaikki ottelut olisivat sinänsä löydetyt.

Pois lukien tietenkin mahdollisesti sellaisia seuroja joilta löytyi tai olisi löytynyt esimerkiksi yleensäkin vain yksi ottelu koko vuodelta 1962 katsojaluvuiltaan ja myös mikäli on esimerkiksi vain pari ottelua muutoin ollut kaudella joillakin muilla seuroilla katsojaluvuissa löydettynä.

Muutoin mennään tapauskohtaisesti rajan ollessa tilanteesta riippuen 3-4 ottelussa koko kautta ajatellen siitä ennen kuin se sitten palaisi ikään kuin kaikki ottelut löytettynä uomiinsa niin silloin noudatetaan poikkeavaa käytäntöä ja muutoin menetellään tässä jo kuin normaalistikin.

Murheelliset tilanteet koskevat pitkälti vuoden 1962 osalta vaikeasti löydettävissä olleita Itälohkoa ja Länsilohkoa siinä missä Pohjoislohko oli paremmin kaikkiaan seurattu siitäkin puhuttaessa toki joidenkin ottelujen katsojalukujen puutteessa siitä huolimatta.

Jatkossa vuosien 1963-1964 osalta yhteenvedon pohdinnat voivat olla pidempiäkin, mutta nyt vuoden 1962 tilanteen viivästyttyä kuten myös kaikkiaankin näiden vuosien käsittelyn viivästyttyä pahasti yritän pitää muut sarjan pohdinnat jatkossa tämänkin tapaan varsin lyhyenä ellei muuta ilmene.

Itälohkosta, Länsilohkosta ja Pohjoislohkosta ei sinänsä valitettavasti voinut tehdä koko vuoden 1962 osalta tarkkoja katsojarajauksia kun niille ei ollut löytää käyttöön katsojarajoja esimerkiksi vuoden 1961 tapaan.

Siten vuodet 1962-1963 muodostavat omalla tapaa melko hankalan palan pienin eroin suhteessa toisiinsa nähden siinä, että niiden katsojaluvut tulevat lähtökohtaisesti olemaan melko pitkälti valistuneita arvauksia sinänsä seurakohtaisesti kuitenkin antaen kaikkiaan melko luotettavan katsojakuvauksen eri seurojen asemasta ja olemalla kuitenkin sinänsä vuotta 1961 tarkempiakin kaikkiaan raja-arvojensa puutteista huolimatta.

Joka tapauksessa tässä vihdoin ja viimein katsojaluvut kerrankin tarkemmin seuroittain vuodelta 1962 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta alkaen Itälohkosta päättyen Pohjoislohkoon ja muihin sarjan lukuihin.

Tämän kyseisen vuoden Länsilohkon Kevätkierroksen päätöksen epäselvyyttä koskien sen sanamuoto on hieman muita lohkoja erilaisempi.

Tämän jälkeen pidemmittä puheitta aloitan vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen läpikäynnin josta saatan mahdollisesti laittaa vielä jonkun viestin ja mikäli en laita niin käyn muutoin sen kauden asiaa läpi alustavasti sitten sen vuoden Itälohkon laitossa katsojalukujen osalta, mutta nyt jälleen itse asiaan:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Katsojaluvut Seuroittain

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Itälohko

KTP: 11 774 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1070 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu KTP-MP 2545 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kuusankosken Puhti: 9116 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 829 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.6.1962 pelattu Kuusankosken Puhti-KTP 2550 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Lahden Pallo-Miehet/LPM: 5083 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 462 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 29.7.1962 pelattu Lahden Pallo-Miehet-KTP 1022 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kotkan Jäntevä: 4705 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 428 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 15.6.1962 pelattu Kotkan Jäntevä-KTP 1856 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 4385 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 399 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 2.9.1962 pelattu MP-Lahden Pallo-Miehet 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Porvoon Akilles: 2421 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 220 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 9.9.1962 pelattu Porvoon Akilles-Töölön Vesa 500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

VaPa/VaaPa/Vaajakosken Pallo: 2405 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 219 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu Vaajakosken Pallo-HPP Helsinki 696 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 2047 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 186 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 20.5.1962 pelattu WP-35-Lahden Pallo-Miehet 503 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Helsingin Ponnistus: 1794 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 163 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 26.5.1962 pelattu Helsingin Ponnistus-Töölön Vesa 395 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Helsingin Ponnistus oli ainoa seura jolta pystyi laskemaan kauden Kevätkierroksen katsojaluvut kokonaan Itälohkossa siinä missä pari ottelua jäi puuttumaan Syyskierroksella.)

Töölön Vesa: 1106 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 101 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 17.6.1962 pelattu Töölön Vesa-HPP Helsinki 536 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

MaPS/MPS/MalPS/Malmin Palloseura: 1020 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 93 katsojaa (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta olivat poikkeuksellisesti 10.6.1962 pelattu Malmin Palloseura-Vaajakosken Pallo ja 22.7.1962 pelattu Malmin Palloseura-MP molempien ottelujen kerätessä 200 katsojaa ja niiden tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja Syyskierroksella.)

Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/HPP Helsinki: 794 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 72 katsojaa (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta olivat poikkeuksellisesti 5.5.1962 pelattu HPP Helsinki-MP ja 25.7.1962 pelattu HPP Helsinki-Kotkan Jäntevä molempien ottelujen kerätessä 300 katsojaa ja niiden tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja Syyskierroksella.)

Vuoden 1962 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Itälohkossa: Kuusankosken Puhti-KTP 2550 katsojalla (Tämä katsojaluku oli koko Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu ja samalla Itälohkossa. Ottelu pelattiin 3.6.1962 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1962 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Itälohkossa: HPP Helsinki-VaPa/VaaPa Vaajakoski 44 katsojaa (Tämä oli vuoden 1962 Suomen Sarjan/Suomensarjan vähiten katsotuin ottelu Itälohkossa tällä hetkellä varmistuneista katsojaluvuista puhuttaessa sen ollessa myös sitä melko todennäköisesti kenties kaikkiaan muutenkin mikä vain korosti Itälohkon äärimmäisyyttä muihin lohkoihin verrattuna sarjassa vuonna 1962. Ottelu pelattiin 19.8.1962 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 1.7.1962 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 28 914 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 1.7.1962 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 438 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 14.10.1962 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 17 736 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 14.10.1962 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 269 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa 1962: 46 650 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin melko suuri katsojalukujen puute Itälohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa yksittäistä ottelua kohti 1962: 353 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Länsilohko

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 6083 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 553 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.6.1962 pelattu RU-38-FC TuTo 1929 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

ÅIFK/TIFK/Åbo IFK/Turun IFK: 5582 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 507 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 21.8.1962 pelattu ÅIFK-FC TuTo 2199 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat Tampere: 3750 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 341 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu I-Kissat-RU-38 2500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.

Valitettavasti yhtä ainoaa Syyskierroksen Ilves-Kissojen ottelua huomioimatta on paha sanoa, että millaisia katsojalukuja sillä olisi sitten ollut tietenkin Syyskierroksella kun niistä ei vain ollut ainuttakaan merkkiä havaittavissa kun välillä niidenkin katsojalukuja hehkutettiin ja välillä moitittiin surkeiksi. Kuitenkin lähtökohta oli, että ainakin parhaimmillaan se on kilpaillut ÅIFK:n ja RU-38:n kanssa vuonna 1962 Länsilohkon katsotuimman joukkueen asemasta joskin on voinut pudota myös keskikastiin kisailemaan Valkeakosken Koskenpoikien, Porin Karhujen, Turun Teräksen ja TKT:n kanssa katsojaluvuista puhuttaessa tai jäädä omasta lähtökohtaisesta koko kauden kolmostilastaan kauas taaksekin.)

Valkeakosken Kosken-Pojat/Valkeakosken Koskenpojat/VaKP/ValKP/ValKPo: 3741 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 340 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu VaKP/ValKP/ValKPo-R-Pallo Rauma 922 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Porin FC Karhut: 3699 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 336 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 11.6.1962 pelattu FC Karhut-RU-38 1110 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Syyskierroksella tämä seura herätti pirteyttä vaikkakin ei kyennyt ihan samaan kuin mitä Kevätkierroksen osalta sinänsä katsojaluvuissa kun melkein jokainen Syyskierroksen ottelu oli onneksi löydettävissä.)

Turun Teräs/TurTe/TuTe: 3455 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 314 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 11.6.1962 pelattu TuTe-FC TuTo 1614 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Turun Teräkseltä puuttui erittäin monia otteluja kaikkiaan sarjasta etenkin Kevätkierrokselta puhuttaessa kun tuo paras löytämäni katsojaluvun ottelu olikin ainoa järkevästi julkisuuteen ilmoitettu sellainen. TuTe saattaa kuulua tulevaisuudessa niihin joukkueisiin jotka mahdollisesti katsojaluvuiltaan löydettäessä vuonna 1962 ovat nousseet kaikkiaan hätyyttelemään kärkipaikkoja katsojakilvan suhteen mikäli vain tarkempia katsojalukuja löytyisi jostakin lisää.)

Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/TaKiTo/TKT: 3144 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 286 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 11.6.1962 pelattu TKT-I-Kissat 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Edellisen vuoden melkein käytännön katsojamysteeritason joukkueella oli nyt sentään vähän enemmän kerrottuja katsojalukuja julkisuuteen ja otteluiden tunnelmaakin sanottiin edeltävää vuotta paremmaksi joten mene ja tiedä sitten tulevien aikojen paremmista katsojaluvuista.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma/RauPa: 2142 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 195 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 15.6.1962 pelattu R-Pallo Rauma-TKT 627 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Turun Toverit/FC TuTo: 1665 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 555 katsojaa (FC TuTo:n katsojaluvut perustuivat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 22.7.1962 pelattu FC TuTo-KalPo 956 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Monen muun lukemattoman Länsilohkon joukkueen tapaan FC TuTo:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin jolloin se voisi Turun Teräksen tapaan olla jopa yllättävänkin kova joukkue tämän kyseisen vuoden katsojaluvuissa mikäli vain tarkempia tietoja löytyisi asiaan.)

Rauman Iirot/R-Iirot/Iirot Rauma: 1328 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 121 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.6.1962 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-FC Lukko 450 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Rauman FC Lukko: 1141 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 104 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu FC Lukko-TuTe 307 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. FC Lukolta puuttui erittäin monia otteluja kaikkiaan sarjasta etenkin Syyskierrokselta.

Rauman Lukko jalkapallossa saattaa kuulua tulevaisuudessa niihin joukkueisiin jotka mahdollisesti katsojaluvuiltaan löydettäessä vuonna 1962 ovat nousseet kaikkiaan hätyyttelemään edes keskikastin seurojen häntäpään parhaan seuran asemaa katsojakilvan suhteen mikäli vain tarkempia katsojalukuja löytyisi jostakin lisää. Muutoin mahdollisesti se kenties olisi saattanut olla ehkä edes raumalaisista seuroista paras tuonna vuonna tai sitten ei kun tosiaan Raumalta pelasi kolme joukkuetta ja kilpailu katsojista tuntui olevaan erittäinkin kovaa ajankuvassa.)

Kalevan Pojat/KalPo/Kalevan Pallo-Pojat/KP Kaleva/KPP Kaleva/KP/KPP: 1127 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 102 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 24.6.1962 pelattu KalPo-R-Pallo Rauma 484 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. KalPo:n katsojalukuja ei hirveästi kehuttu pitkin vuotta silloinkin kun niitä ei julkisuuteen kerrottu joten ne ovat voineet olla lähtökohtaisesti erittäinkin huonoja tai sitten lähtökohtaisesti jo löydettyjä vain vähän parempia jolloin katsojalukujen häntäpäätä voitiin tällekin joukkueelle osin myös sarjan raumalaiskolmikon lisäksi povata.)

Vuoden 1962 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsotuin ottelu Länsilohkossa: Ilves-Kissat-RU-38 2500 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan ei ollut mikään kaikkien aikojen ennätys Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan tasolta puhuttaessa aiempiinkaan vuosiin nähden edes Länsilohkossakaan, mutta erittäin pirteänä selvästi edellistä vuotta parempi katsojaennätys ja melkein myös koko sarjan katsotuin ottelu siinä mitä se tietenkin oli katsotuimpana juurikin Länsilohkossa. Myös vuoden 1962 vertailussa tämä oli ihme kyllä parempi kuin mitä Pohjoislohkon paras ottelu oli katsojaluvultaan. Ottelu pelattiin 27.5.1962 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1962 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkossa: Ilves-Kissat-FC Karhut Pori 50 katsojaa (Tämä ei ollut edes sarjan vähiten katsotuin ottelu aivan kaiken kaikkiaan vaikkakin oli toki oman lohkonsa huonoin katsojaluvultaan. Ottelu pelattiin 7.10.1962 ja se oli Syyskierroksen ottelu samalla kertaa sitten lähtökohtaisesti sanottuna viimein koko Länsilohkon huonoimpana yleisöotteluna ja yhtenä sarjan melko lailla huonoimmista yleisöotteluista koko sarjassa, mutta toki monet Itälohkon yleisöottelut olivat vielä tätäkin huonompia vuoden 1962 aikana ellei sitten tietenkin vielä löytyisi tätäkin ottelua huonompaa katsojalukua Länsilohkoon.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen viimeistään 4.7.1962 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 21 636 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen viimeistään 4.7.1962 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 328 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 14.10.1962 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 15 221 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 14.10.1962 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 231 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa 1962: 36 857 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin melko suuri katsojalukujen puute Länsilohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa yksittäistä ottelua kohti 1962: 279 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Pohjoislohko

Vasa IFK/Vaasan IFK/VIFK: 14 061 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1278 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.10.1962 pelattu VIFK-OTP 2371 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.

VIFK oli läpi vuoden 1962 erittäin katsottu joukkue Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa ja ansaitsi ainakin Pohjoislohkon katsotuimman joukkueen aseman ellei ehkä kenties myös samalla kertaa koko sarjankin katsotuimman joukkueen aseman mikäli ei sitten tietenkin Itälohkosta KTP tai Länsilohkosta RU-38, ÅIFK ja Ilves-Kissat olisi koko ajan huonontuvin todennäköisyyksin sittenkin olleet sitä ainakin teoriassa enemmän katsotumpia joukkueita.

VIFK:n haastajilta tosin puuttuu katsojalukuja siinä missä VIFK:ltä ei. Melko epätodennäköistä se silti kyllä kaikkiaan on, mutta ei aivan täysin mahdotonta.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 9489 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 863 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 31.5.1962 pelattu JBK-GBK 1500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 9280 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 844 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 21.6.1962 pelattu OTP-VIFK 1600 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. OTP oli myös yksi sarjan kärkijoukkueita katsojalukujensa osalta ja siltä vieläkin puuttuu muutama ottelu katsojaluvuista puhuttaessa.

Mikäli esimerkiksi aiemmin luulemani ottelu katsojaluvultaan eli Kevätkierroksella 6.5.1962 pelattu ottelu OTP-JBK olisi ollut sittemmin ottelulle OTP-GBK osoittautuneen katsojaluvun eli 1029 katsojan arvoinen niin sillä OTP olisi jo mennyt yli 10 000 katsojan ja esimerkiksi JBK:n ohi.

Joissakin seuraa koskevissa lehdistökatsauksissa OTP:n kerrottiin Pohjois-Suomen sanomalehdissä silloin vuonna 1962 olleen kenties ihan lopulliselta katsojakeskiarvoltaan olleen noin 1000 katsojan eli ihan kaikkiaan kokonaiskatsojaluvussaan 11 000 katsojassa tai sen ylikin aina hyvin lähelle VIFK:n lukemia tai jopa niidenkin ohi se olisi mennyt ainakin huhuissa, mutta tarkempien tietojen puutteen vuoksi ja ennen kuin muuta löytyy niin OTP pysyy näillä näkymin kolmostilalla vuotta 1962 koskien Pohjoislohkossa.

Oma arvioni on tulevaisuuden kannalta, että OTP oli sarjan Pohjoislohkon toiseksi seuratuin joukkue ja ehkä myös muutenkin koko vuotta 1962 Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa koskien.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 8524 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 775 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 24.6.1962 pelattu KaPa-Kuopion Elo 1537 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Syyskierroksen seuranta tälle seuralle Kajaanista oli parempi mitä Kevätkierroksella vain yhden ottelun jäädessä puuttumaan jolloin vielä sen katsojaluvut ovat voineet olla parempia vielä jonkin verran tai ainakin edes vuoden 1961 vastaavien pintaan ulottuvia ja ehkä hyvin niukasti myös niitä paremmat mikäli kaikki puuttuvien ottelujen katsojaluvut löytyisivät sillä kyllä Kajaanissa vieläkin tuolloin katsojaintoa kyllä oli kauden otteluista puhuttaessa.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 7170 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 652 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 10.8.1962 pelattu GBK-KPV 1095 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 7027 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 639 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 20.5.1962 pelattu KPV-GBK 1401 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kuopion Elo: 6671 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 606 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu Kuopion Elo-JBK 2000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Kuopion Elon kausi aikalaiskertomuksissa ja ilman niitäkin oli ainakin yleisöjoukkueena tietyllä tapaa hieno ja melkein kaikkien ottelujen osalta tosiaan katsojaluvun pystyikin laskemaan parin ottelun vain jäädessä puuttumaan kaikkiaan.)

Karihaaran Tenho: 6427 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 584 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 29.7.1962 pelattu Karihaaran Tenho-KaPa 1135 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.

Karihaaran Tenho on voinut koko vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan seuratuimpana seurana olla myös vuonna 1962 vahvoilla olemaan jälleen yksi sarjan katsotumpia joukkueita Pohjoislohkossa kuten myös koko sarjankin osalta mikäli vain sen katsojalukuja löytyi jostakin enemmän ja tarkempina kuin vain joidenkin ottelujen osalta hieman turhankin ylihehkutetun tai liikaa väheksytyn epämääräisen katsojakuvauksen sijaan.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallo-Toverit/KPT: 5827 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 530 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu KPT-KPV 1180 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. KPT saattoi joissakin kertomuksissa mennä kuopiolaisittain Elon ohi tätä vuotta koskien katsojaluvuissa sillä Eloon nähden siltä vielä puuttui yksi ottelu enemmän, mutta välttämättä Pallo-Toverit/Pallotoverit Kuopiosta eivät menneet Elon ohi sittenkään.)

Oulun FC Kärpät: 5364 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 488 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 29.7.1962 pelattu FC Kärpät-VIFK 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Oulun Kärpät jalkapallossa tosiaan oli vastoin varsin usein kuulemiani ennakkoluuloja sitä koskien loppupelissä yllättävänkin selkeästi seurattu joukkue omalla sarjatasollaan Oulussa ja sitä kannatettiin vaikkakin myös ajoittain erittäin karmeat tappiolukemat myös karkotti potentiaalisia katsojia siltä poiskin.

Tietenkin myös monien muiden oululaisten seurojen yksinkertaisesti parempi sijoittuneisuus ja harrastuneisuus jalkapallossa vaikutti Kärppiin ja sen tulevaisuuteen nähden jalkapallossa kielteisellä tavalla.

Kuitenkin kaikkiaan oli mainettaan parempi ja mahdollinen jääminen Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1963 tai silloiseen lähitulevaisuuteen olisi ollut joukkueelle todella tärkeää myös myöhemmän selvemmän katsojatunnettavuuden lisäämiseksi. FC Kärpät oli ainoa muu seura kuin ruotsinkielisen rannikon seura sarjassa jolta pystyi laskemaan kauden Syyskierroksen katsojaluvut kokonaan Pohjoislohkossa siinä missä pari ottelua jäi puuttumaan Kevätkierroksella.

Varmaankin katsojien keskiarvon perusteella ihan lopullinen lukema on voinut olla sen 500 katsojaa nyt ainakin ja parhaimmillaan yli 600 katsojankin verran keskiarvoisesti ja kokonaisluvuiltaan varmaankin sen 5500-6000 katsojan verran tai ihan vähän sen yli on kauden pelejä aikanaan seurattu. Arvioisin, että katsojakeskiarvo voisi olla noin 550 katsojaa kaiken jälkeen ilman muuta kauden jälkeinen katsojakeskiarvo.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 4317 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 392 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 12.8.1962 pelattu Seinäjoen Sisu-SePS 1064 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Kyseessä oli Seinäjoen Sisun oma sen hetken yleisöennätys ja samalla kertaa ainakin sanotusti myös katsotuin ottelu Seinäjoen alueella ja mikäli ei tosiaan ollut niin se oli edes Seinäjoen Sisun oma sen hetken katsojaennätys. Seinäjoen Sisulta puuttui tosin Kevätkierroksen osalta erittäinkin monta ottelua katsojalukujen kannalta joten jumbotaistelu katsojaluvuissa SePS:n tai ehkä kenties Kuopion alueen seurojen tai Oulun FC Kärppien kanssa voi tiivistyä mikäli vain Seinäjoen pienemmistä sanomalehdistä löytyisi jotain tarkempia katsojalukutietoja otteluista myöhempää aikaa ajatellen.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 3131 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 285 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 20.5.1962 pelattu SePS-Seinäjoen Sisu 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Useita otteluja puuttuu joukosta, mutta erityisen hyvin tuohon aikaan vielä ei Seinäjoella juuri jalkapalloa sillä hetkellä seurattu joten välttämättä ei ole yltämässä ilman ihmeitä ja muita katsojalukujen löytymistä asiaan kovinkaan korkealle vuoden 1962 katsojaluvuissa niistä puhuttaessa ei varsinkaan Pohjoislohkossa. Ja vielä tätäkin vähemmän koko sarjankin osalta sinänsä kaikkiaan.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1962 Pohjoislohkossa: 46 303 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1962 Pohjoislohkossa: 702 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1962 Pohjoislohkossa: 40 985 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1962 Pohjoislohkossa: 621 katsojaa

Vuoden 1962 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Pohjoislohkossa: VIFK-OTP 2371 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan oli Pohjoislohkon paras ottelu lohkossaan sinänsä tuona kyseisenä vuotena. Se oli tosiaan katsotuimpien parhaimpien ottelujen huonoin ja sekin tuntui katsojaluvultaan yllättävän monet kun yleisesti ottaen vieläkin sen kuuluisan nk. Tonniluvun jälkeen oli hyvin vaikeaa tuona kyseisenä vuotena vain saada porukkaa katsomaan otteluja. Kaikkiaan kuitenkin vuoteen 1961 nähden vähemmän sinänsä. Ottelu pelattiin 7.10.1962 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1962 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Pohjoislohkossa: KPV eli Kokkolan Pallo-Veikot-SePS eli Seinäjoen Palloseura 133 katsojaa (Tämä tosiaan oli Pohjoislohkon vähiten katsotuin ottelu sinä vuonna. Juurikin tämän tyylin katsojaluvuilla huonoimmillaankin tosiaan Pohjoislohko pystyi sinnittelemään voittajana siihen mitä tuli lohkojen välisiin katsojakilpailuihin. Syyskierroksen päätöskierroksen otteluista puhuttiin lehdissä suurena yleisökatastrofina enimmäkseen huomioimatta ottelua OTP-GBK jossa olikin 1029 katsojaa harmittamasti kuitenkin melkein huomioimatta mitään muuta yleisöottelua. Aiemmin kaudella Syyskierroksella tai vielä tätäkin aikaisemmin kaudella Kevätkierroksella on voinut olla huonompiakin katsojalukuja tai päätöskierroksen katsojakatastrofitason ottelujen pinnassa olleita katsojamääriä. Ottelu pelattiin 14.10.1962 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa 1962: 87 288 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin katsojalukujen puute jossain määrin Pohjoislohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan, mutta selvästi Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna lähempänä totuutta koko vuoden osalta varmaankin ollaan paremman katsojalukujen tilastoinnin takia.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa yksittäistä ottelua kohti 1962: 661 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin, mutta se ei välttämättä ole enää ollut paljoa kerrottua korkeampi kun Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna lähempänä totuutta koko vuoden osalta varmaankin ollaan paremman katsojalukujen tilastoinnin takia.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa 1962: 238 561 katsojaa (Näistä vähintään oli löydettävissä 170 795 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa yksittäistä ottelua kohti 1962: 602 katsojaa (Näistä vähintään sarjan yksittäistä ottelua keskimäärin seurasi vuonna 1962 431 katsojaa.)

Näiltä osin luvut kaikkiaan puhuvat selvää kieltään Pohjoislohkon paremmuudesta muihin lohkoihin nähden ja Itälohkon tai Länsilohkon katsojalukujen arvioinnissa sen paremmuus jää ainakin osalta kautta mietittäväksi myöhempää aikaa ja tarkempia katsojalukujen löytökatsauksia varten vaikka muutoin toki Länsilohko jäi katsojaluvuissa selvemmin jälkijunaan vuoden 1962 osalta Itälohkoon nähden.

PS. Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vähiten katsotuin ottelu vuonna 1962 oli näin vähän aiheen vierestä lausuttuna HIK-HPS 670 katsojalla.
« Viimeksi muokattu: 07.06.2020 klo 09:32:10 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #228 : 01.06.2020 klo 02:11:47

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukuja alkaa tulla seuraavista viesteistä ja tästäkin viestistä eteenpäin useaan otteeseen.

Aiemmin vuotta 1963 on käsitelty Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta 20.1 tänä vuonna, mutta tuolloin vain pelkkien sarjan kokonaiskatsojalukujen ja keskiarvojen osalta.

Lähiaikoina olisi tarkoitus käydä näitä myös pitkän viivästymisen jälkeen huomattavasti enemmän läpi seurakohtaisemmin niiltä osin kun se oli mahdollista käydä.

Tässä viestissä käsittelen Itälohkoa ja Kevätkierrosta.

Toisin kuin vuonna 1961 ja 1962 niin jatkon kannalta vuotta 1963 varsinkin peilaa ainakin vielä kerran se seikka, että siitä ei juurikaan ole ollut paljoakaan mitään muuta seurakohtaisempaa tietoa liikkeellä oikein edes vanhempien aikojenkaan muistoissa sinänsä joten tarkoitus olisi hieman niitä nyt yrittää valottaa selvemmäksi kuin mitä niitä yleensä on sinänsä muisteltu.

Toisaalta selkeiden katsojarajojen tai seurojen osalta muutoin kuin jo mainittujen kokonaiskatsojalukujen valossa ja niiden puuttuessa ennen kuin ne ehkä jostakin löytyisivät niin katsojaluvut sinänsä tulevat olemaan lähinnä suhteellisen selviä parhaita arvioita sarjan kehityksessä tai sen osalta puhuttaessa.

Vasta vuosi 1964 korjaa tuon puutteen melko selkeästikin kun tuolloin alkoi jo vihdoin ja viimein kunnon selkeämpi tilastointi kaikkiaan sinänsä joskin aiemmin mainitut katsojatilitysten puuttumisluvat selkeästi isommin muilta kuin piiritasoilta lienevät estäneet niiden seikkaperäisempien katsojalukujen pääsyn Jalkapallokirjaan aikanaan.

Joka tapauksessa nyt on tullut aika aloittaa näillä puhein vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen laitto tällä kertaa Itälohkosta ja Kevätkierrokselta.

Sarjaa oli tuttuun tapaan vuodelta 1963 puhuttaessa helpointa seurata katsojaluvuiltaan Pohjoislohkosta kun taas Itälohko ja Länsilohko olivat ajoittain turhankin kovia paloja purtaviksi kun katsojalukuja vain 'unohdettiin' tai 'kerrottiin' liian suuripiirteisesti vailla tarkempaa kuvausta asiaan.

Puhumattakaan siitä, että edelleen niin Itälohkossa kuin Länsilohkossakin harrastettiin varsin paljon yksittäisottelujen pelaamista milloin sattui tai niin, että jotkut seurat sitten olivat hieman toisia seuroja enemmän pidempään lepovuorossa.

Aiemmin kerrotun nimimerkki Monin/M-O-N-I:n tapausten osalta hänen käsittelynsä sarjaa kohtaan jäivät paljon vähemmälle vuoden 1963 osalta.

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja tietenkin alkoi muilta osin aiemmin kerrotun mukaisesti päivää aikaisemmin kuin miten Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja alkoi eli 27.4.1963.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Kevätkierros alkoi 27.4.1963 ja päättyi 14.7.1963 yksittäisotteluun poikkeuksellisesti kun muilta osin muut lohkot olivat sinä vuonna lähteneet kesälomille sarjassa jo aiemmin:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Itälohko Kevätkierros Katsojaluvut

27.4.1963: Töölön Vesa-Kouvolan Sudet 300 katsojaa

28.4.1963: Jämsänkosken Ilves/J-Ilves-HJK 465 katsojaa

28.4.1963: Helsingin Ponnistus-MaPS/MPS/MalPS Malmi/Malmin Palloseura

28.4.1963: Kuusankosken Puhti-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM Lahti 833 katsojaa

28.4.1963: Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35/WP-35-MP 300 katsojaa

30.4.1963: Käpylän Urheilu-Veikot/Käpylän Urheiluveikot/KUV-HPP Helsinki/Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/Helsingin PP/PP/PP Helsinki 200 katsojaa

4.5.1963: HJK-Töölön Vesa 391 katsojaa

5.5.1963: HPP Helsinki-J-Ilves 211 katsojaa

5.5.1963: MaPS/MPS-Kuusankosken Puhti 150 katsojaa

5.5.1963: LPM-WP-35 862 katsojaa

5.5.1963: MP-Helsingin Ponnistus 350 katsojaa

5.5.1963: Kouvolan Sudet-KUV 1500 katsojaa

10.5.1963: KUV-Helsingin Ponnistus 111 katsojaa (Tämä ottelu oli aluksi tarkoitus pelata 11.5.1963 lauantaiotteluna, mutta se siirrettiin lopulta perjantaiotteluksi päivämäärälle 10.5.1963 kenttäpulan vuoksi.)

12.5.1963: J-Ilves-Töölön Vesa 467 katsojaa

12.5.1963: MP-LPM 450 katsojaa

12.5.1963: Kuusankosken Puhti-HJK 1200 katsojaa

12.5.1963: Kouvolan Sudet-MaPS/MPS 957 katsojaa

12.5.1963: WP-35-HPP Helsinki 440 katsojaa

18.5.1963: HJK-MP 377 katsojaa

18.5.1963: MaPS/MPS-KUV

19.5.1963: Töölön Vesa-WP-35 125 katsojaa

19.5.1963: J-Ilves-Kuusankosken Puhti 354 katsojaa

19.5.1963: LPM-Kouvolan Sudet 1047 katsojaa

21.5.1963: Helsingin Ponnistus-HPP Helsinki 162 katsojaa

23.5.1963: KUV-LPM

24.5.1963: MP-J-Ilves 383 katsojaa (Tässä ottelussa tapahtui ajankohtaan nähden mikkeliläisittäin erittäin rankan ukonilma-aallon tuoma rankkasade mikä rajuudessaan pakotti ottelun erotuomarin keskeyttämään täysin ottelun 19 minuutin ajaksi. Päätös oli hyvä, mutta toisaalta aloittaa ottelu ennen keskeytystä rajuilman jo leimutessa ajoittain vaarallisenkin lähellä yleisöä puhumattakaan itse melko kovasta sateesta heti ottelun aluksi ei ollut. Ottelua pelattiin pelattiin ennen keskeytystä 6 minuuttia ja myöhemmin ottelun uudelleen alkaessa sateen jälkeen harkittiin pitkään keskeytyksen jatkoakin ja pisimmillään jopa ottelun pelaamistakin aivan toisena päivänä kun kenttä oli läpimärkänä ja yhtenä lammikkona kirjaimellisesti. Pelaamisaika oli tosin onneksi riittävän aikainen jolloin lopulta kenttäkin ehti ihme kyllä kuivua joskin liukasta oli. Lopulta samana päivänä ennen pitkää todettiin lähialueilla Mikkelissä syttyneen toistakymmentä taloa tuleen rajuilman vuoksi joskin onneksi myös samassa yhteydessä ollut kaatosade hillitsi todellisen tulimeren syntymistä jolloin pahempia vahinkoja tilanteeseen nähden ei tullut.)

25.5.1963: HPP Helsinki-Kuusankosken Puhti 80 katsojaa

26.5.1963: MaPS/MPS-HJK 200 katsojaa

26.5.1963: Kouvolan Sudet-WP-35

27.5.1963: Töölön Vesa-Helsingin Ponnistus 111 katsojaa

29.5.1963: HJK-HPP Helsinki 349 katsojaa

31.5.1963: Helsingin Ponnistus-LPM (Alun perin tämä ottelu piti pelata torstaiotteluna 30.5.1963, mutta Pallokentälle tapahtuneen muun sarjan otteluvarauksen myötä ottelu pelattiin lopulta perjantaiotteluna 31.5.1963. Harmittavasti katsojalukuja ei selvinnyt, mutta tässä ottelussa muun muassa LPM:n Timo Mäkinen loukkaantui rajulta näyttäneessä onnettomuudessa molempien silmäluomien yläpuolelle tulleiden verihaavojen takia kun Ponnistuksen maalivahti Raninen osui vahingossa pallontavoittelutilanteessa Mäkiseen. Ihme kyllä tilanteen hurjuudesta ja etenkin verimäärän runsaudesta johtuen selvittiin lopulta yllättävän vähällä kun Mäkinen tarvitsi vain 13 tikkiä ja tietenkin jonkin aikaa muuta lääkärin apua pääosuman takia. Huolimatta melkoisista lääkärinsä pitämistä puhutteluista Mäkinen pääsi vielä samana iltana palaamaan Lahteen kotiinsa eikä edes kai myöhemminkään käynyt isommin tarkastuksissa tai mikäli kävi niin hirveän suurta huomiota ne eivät keränneet. Eli omalla tavallaan melkoinen onnenpekka oli kyllä.)

3.6.1963: J-Ilves-KUV 446 katsojaa

3.6.1963: HPP Helsinki-Töölön Vesa

3.6.1963: LPM-MaPS/MPS

9.6.1963: HJK-Kouvolan Sudet 915 katsojaa

9.6.1963: Kuusankosken Puhti-MP

9.6.1963: WP-35-Helsingin Ponnistus 400 katsojaa

11.6.1963: Töölön Vesa-MaPS/MPS 151 katsojaa

12.6.1963: WP-35-J-Ilves 130 katsojaa

15.6.1963: KUV-HJK 396 katsojaa

16.6.1963: LPM-HPP Helsinki 830 katsojaa

16.6.1963: MP-Töölön Vesa 500 katsojaa

16.6.1963: Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti 483 katsojaa

16.6.1963: MaPS/MPS-WP-35 410 katsojaa

16.6.1963: Kouvolan Sudet-J-Ilves

19.6.1963: KUV-MP

19.6.1963: Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 2257 katsojaa

23.6.1963: J-Ilves-LPM 407 katsojaa

23.6.1963: Kouvolan Sudet-MP 700 katsojaa

23.6.1963: WP-35-Kuusankosken Puhti 497 katsojaa

24.6.1963: HPP Helsinki-MaPS/MPS 160 katsojaa

25.6.1963: Töölön Vesa-KUV 100 katsojaa

29.6.1963: KUV-Kuusankosken Puhti 194 katsojaa

30.6.1963: HJK-WP-35 566 katsojaa

30.6.1963: J-Ilves-MaPS/MPS 323 katsojaa

30.6.1963: MP-HPP Helsinki 420 katsojaa

30.6.1963: Kouvolan Sudet-Helsingin Ponnistus 800 katsojaa

3.7.1963: Töölön Vesa-LPM 199 katsojaa

6.7.1963: HPP Helsinki-Kouvolan Sudet 77 katsojaa

7.7.1963: MaPS/MPS-MP 150 katsojaa

7.7.1963: Helsingin Ponnistus-J-Ilves 200 katsojaa

7.7.1963: LPM-HJK

7.7.1963: Kuusankosken Puhti-Töölön Vesa 697 katsojaa

10.7.1963: HJK-Helsingin Ponnistus 841 katsojaa

14.7.1963: WP-35-KUV 363 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Itälohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Kuusankosken Puhti: 4987 katsojaa ja keskimäärin 1247 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 19.6.1963 pelattu Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 2257 katsojalla kun muun muassa 9.6.1963 pelattu Kuusankosken Puhti-MP puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 997 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kouvolan Sudet: 3957 katsojaa ja keskimäärin 989 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 5.5.1963 pelattu Kouvolan Sudet-KUV 1500 katsojalla kun muun muassa 26.5.1963 pelattu Kouvolan Sudet-WP-35 ja 16.6.1963 pelattu Kouvolan Sudet-J-Ilves puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 660 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

HJK: 3439 katsojaa ja keskimäärin 573 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 9.6.1963 pelattu HJK-Kouvolan Sudet 915 katsojalla kun hienona asiana seuran jokainen Kevätkierroksen ottelu tosiaan löytyi vertailtavaksi.)

Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM Lahti: 2739 katsojaa ja keskimäärin 913 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 19.5.1963 pelattu LPM-Kouvolan Sudet 1047 katsojalla kun muun muassa 3.6.1963 pelattu LPM-Malmin Palloseura ja seuran omana Kevätkierroksen päätösotteluna 7.7.1963 pelattu LPM-HJK puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 548 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)
 
Jämsänkosken Ilves/J-Ilves: 2462 katsojaa ja keskimäärin 410 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 12.5.1963 pelattu J-Ilves-Töölön Vesa 467 katsojalla kun hienona asiana jokainen seuran Kevätkierroksen ottelu tosiaan löytyi vertailtavaksi.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35/WP-35: 2130 katsojaa ja keskimäärin 355 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 23.6.1963 pelattu WP-35-Kuusankosken Puhti 497 katsojalla kun hienona asiana jokainen seuran Kevätkierroksen ottelu tosiaan löytyi vertailtavaksi.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 2103 katsojaa ja keskimäärin 421 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu MP-Töölön Vesa 500 katsojalla kun hienona asiana jokainen seuran Kevätkierroksen ottelu tosiaan löytyi vertailtavaksi.)

Töölön Vesa: 986 katsojaa ja keskimäärin 164 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli heti koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkon alkuun pelattu seuran oma avausottelu eli 27.4.1963 pelattu Töölön Vesa-Kouvolan Sudet 300 katsojalla kun hienona asiana jokainen seuran Kevätkierroksen ottelu tosiaan löytyi vertailtavaksi.)

MaPS/MPS/MalPS Malmi/Malmin Palloseura: 910 katsojaa ja keskimäärin 228 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu Malmin Palloseura-WP-35 410 katsojalla kun muun muassa 18.5.1963 pelattu Malmin Palloseura-KUV puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 182 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Käpylän Urheilu-Veikot/Käpylän Urheiluveikot/KUV: 901 katsojaa ja keskimäärin 225 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 15.6.1963 pelattu KUV-HJK 396 katsojalla kun muun muassa 23.5.1963 pelattu KUV-LPM ja 19.6.1963 pelattu KUV-MP puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 150 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Helsingin Ponnistus: 845 katsojaa ja keskimäärin 282 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti 483 katsojalla kun muun muassa Helsingin Ponnistuksen omana Kevätkierroksen avausotteluna 28.4.1963 pelattu Helsingin Ponnistus-Malmin Palloseura ja 31.5.1962 pelattu Helsingin Ponnistus-LPM puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 169 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)
 
HPP Helsinki/Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/Helsingin PP/PP/PP Helsinki: 528 katsojaa ja keskimäärin 132 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätierroksella oli 5.5.1963 pelattu HPP Helsinki-J-Ilves 211 katsojalla kun muun muassa 3.6.1963 pelattu HPP Helsinki-Töölön Vesa puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 106 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 14.7.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 25 987 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 14.7.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 394 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Itälohkossa 1963: 19.6.1963 pelattu ottelu Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 2257 katsojalla

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut huolimatta toki ainakin Kevätkierrosta koskien selvästi paremmasta seurannasta sinänsä aikaisempiin aikoihin verrattuna.

Kevätkierrosta tosiaan seurattiin loppupelissä yllättävänkin hyvin puutteistaan huolimatta ja huomattavaa oli useammankin seuran edes osittaisten katsojalukujen löytyminen ennen kuin Syyskierroksella asiat väistämättä valitettavasti tietenkin lähtökohtaista näkökantaa heijastaen aiempiin aikoihin huononivat.

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen mahdollisen päivittämisen suhteen mikäli vain sille on edellytyksiä.
 
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #229 : 01.06.2020 klo 02:13:10

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Kevätkierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohko oli katsojatilanteeltaan ajoittain erittäin hankala purtavaksi kuten Itälohkokin.

Kevätkierrosta tosin Itälohkon tapaan Länsilohkossa seurattiin keskimäärin ainakin vuosien 1961-1964 väliseltä ajalta puhuttaessa uutena piirteenä hyvin tarkoin.

Länsilohkon tilanne menetteli tosiaan melko samoja ratoja kuin Itälohkokin eli pelattiin paljon vaihteleviakin yksittäisotteluja milloin sattui tai niin, että jotkut seurat sitten olivat hieman toisia seuroja enemmän pidempään lepovuorossa.

Länsilohkossa kauden ottelut tietenkin alkoivat vuorokautta aiemmin kuin mitä Jalkapallon SM-Sarjassa/Mestaruussarjassa/Pääsarjassa sinä vuonna eli 27.4.1963.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Kevätkierros alkoi 27.4.1963 ja päättyi hieman korjattuna 9.7.1963 yksittäisottelun muodossa:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Länsilohko Kevätkierros Katsojaluvut

27.4.1963: TKT/TaKiTo/Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit-RU-38 451 katsojaa

28.4.1963: HIK/Hangö IK/Hangon IK-R-Iirot Rauma/RI Rauma/IR Rauma/RAI Rauma/Iirot Rauma/Rauman Iirot 500 katsojaa

28.4.1963: FC HPK-Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat 350 katsojaa

28.4.1963: R-Pallo Rauma/Rauman Pallo/RauPa-TuPK/TPK/Turun Pallokerho 345 katsojaa

28.4.1963: Messukylän Toverit/MesTo/FC Messukylän Toverit/FC MesTo-Turun Teräs/TuTe/TurTe

30.4.1963: FC TuTo-KalPo

3.5.1963: KalPo-FC HPK

4.5.1963: TuTe-TKT 301 katsojaa

5.5.1963: I-Kissat-HIK 350 katsojaa

5.5.1963: R-Iirot Rauma-FC TuTo 800 katsojaa

5.5.1963: RU-38-R-Pallo Rauma 500 katsojaa

5.5.1963: TuPK/TPK-Messukylän Toverit 150 katsojaa

10.5.1963: TuTe-R-Iirot Rauma 305 katsojaa

11.5.1963: I-Kissat-TuPK/TPK

12.5.1963: HIK-RU-38 969 katsojaa

12.5.1963: FC HPK-FC TuTo 349 katsojaa

12.5.1963: R-Pallo Rauma-KalPo 368 katsojaa

14.5.1963: Messukylän Toverit-TKT 713 katsojaa

17.5.1963: FC TuTo-R-Pallo Rauma 400 katsojaa

19.5.1963: KalPo-TuPK/TPK

19.5.1963: R-Iirot Rauma-I-Kissat 300 katsojaa

19.5.1963: RU-38-TuTe

19.5.1963: TKT-HIK 648 katsojaa

21.5.1963: Messukylän Toverit-FC HPK

25.5.1963: TKT-R-Pallo Rauma

26.5.1963: HIK-Messukylän Toverit 956 katsojaa

26.5.1963: R-Iirot Rauma-FC HPK 250 katsojaa

26.5.1963: RU-38-KalPo 1007 katsojaa

29.5.1963: I-Kissat-FC TuTo 500 katsojaa (Tämä ottelu piti pelata Helatorstaikierroksen otteluna 23.5.1963, mutta se siirrettiin lopulta Tampereen alueen muiden Helatorstaikierroksen ottelujen ruuhkan takia ensin keskiviikko-otteluksi 29.5.1963 pelattavaksi, sitten välillä aikaistettiin pelattavaksi tiistaiotteluksi 28.5.1963 ja lopulta viimein siirrettiin vuorokaudella takaisin keskiviikko-otteluksi 29.5.1963 pelattavaksi kun sittenkin vapautui muista sarjoista kenttä käyttöön pelattavaksi jolloin vastavuoroisesti muut sarjat saivat takaisin oletettavan tiistaiottelun päivänsä Tampereella päin.)

3.6.1963: TuPK/TPK-TuTe

9.6.1963: HIK-TuPK/TPK 990 katsojaa (Tässä ottelussa palkittiin Rolf Edvin Boxberg mille ottelun palkituimpana pelaajana sattui murheellinen kuolemantapaus ottelun jälkeistä yötä kohti mentäessä sydänlihaksen verenpurkaumasta johtuen ja jonka myötä kyseinen mies ei voinut selvitä hengissä silloisin keinoin mitenkään. Boxbergin epäiltiin aiemmin heti kuoleman jälkeen joutuneen ottelussa sattuneen liian kovaa päähän osuneen pallon, kylkeen ja vielä rintakehään osuneiden potkujen uhriksi milloin tosiaan ajoittain epäiltiin myös TuPK:n/TPK:n joidenkin pelaajien osuutta asiaan kun pallontavoittelu oli mennyt ajoittain liian rajuksi ottelussa muutenkin ja Boxberg oli ottanut lukua tosiaan kahdesti aika pahastikin. Varsinainen kuolemanaiheuttaja itsessään ennen kohtalokasta verenpurkaumaa oli kuitenkin ikäisekseen eli silloiseksi 27-vuotiaaksi harvinainen sydämen verisuonikalkkeutuma ja yleistilana ollut hitaasti etenevä sydänlihasrappeuma jonka tullessa ilmi eläessä olisi ollut peliura ainakin ammattitasoa lähellä olleella tasolla ohi.)

9.6.1963: FC HPK-TKT 250 katsojaa

9.6.1963: Messukylän Toverit-R-Iirot Rauma 500 katsojaa

9.6.1963: R-Pallo Rauma-TuTe 340 katsojaa

11.6.1963: TuTe-HIK

12.6.1963: FC HPK-R-Pallo Rauma 200 katsojaa

12.6.1963: R-Iirot Rauma-RU-38 250 katsojaa

13.6.1963: I-Kissat-Messukylän Toverit

14.6.1963: TKT-KalPo

14.6.1963: FC TuTo-TuPK/TPK (Tästä ottelusta ei löytynyt katsojalukua, mutta ottelun alku erikoisella tavalla myöhästyi 10 minuuttia kun itse ottelun erotuomari Helge Blåberg ei koskaan tullut viheltämään ottelua jolloin lopulta sitten varaerotuomarina ollut Reino Laine pääsi olemaan tilapäinen uusi pääerotuomari vaikka muutoin olisi ollut yleensäkin oleminen vain katsomossa tai toisella paikkakunnalla viheltäminen tiedossa.)

16.6.1963: HIK-FC HPK 1259 katsojaa

16.6.1963: R-Iirot Rauma-R-Pallo Rauma 560 katsojaa

16.6.1963: RU-38-I-Kissat 1659 katsojaa

18.6.1963: Messukylän Toverit-KalPo

18.6.1963: TuPK/TPK-TKT

21.6.1963: FC TuTo-TuTe

23.6.1963: FC HPK-RU-38 477 katsojaa

23.6.1963: KalPo-TuTe

23.6.1963: R-Pallo Rauma-Messukylän Toverit 501 katsojaa

25.6.1963: FC TuTo-HIK 304 katsojaa

25.6.1963: I-Kissat-TKT

26.6.1963: TuPK/TPK-R-Iirot Rauma

30.6.1963: HIK-KalPo 967 katsojaa

30.6.1963: FC HPK-TuTe 428 katsojaa

30.6.1963: R-Iirot Rauma-TKT 300 katsojaa

30.6.1963: I-Kissat-R-Pallo Rauma 600 katsojaa

30.6.1963: RU-38-TuPK/TPK 769 katsojaa

2.7.1963: FC TuTo-Messukylän Toverit 5 katsojaa (Tässä ottelussa todella oli näin vähän yleisöä kun parhaimmillaankin kesähelteisen sään vallitessa Turussa ei olisi muutenkaan ollut tulossa lähtökohtaisestikaan kuin aivan korkeintaan hieman yli tusina katsojaa korkeimmissakin arvioissa paikan päälle kun ei vain ottelu kiinnostanut sitten millään. Vapaalippulaisiakin harkittiin päästettävän otteluun, mutta paria-kolmea kourallista vielä tuon enintään hieman yli tusinan katsojan päälle olisi ehkä saattanut tulla paikalle mikäli tosiaan olisi ottelujärjestäjät Kupittaalla sen sallineet. Eivät kuitenkaan näillä näkymin sillä kertaa sallineet.)

4.7.1963: KalPo-R-Iirot Rauma 486 katsojaa (Tämä ottelu oli piinallisen työn jälkeen ainoa ottelu mistä löytyi katsojalukuja koko seuralle. Joihinkin lehtiin tälle seuralle ei käytännöllisesti sanottuna ollut koskaan mitään katsojaviitteitä siinä missä sentään esimerkiksi vuoden 1961 TKT:lle ja FC HPK:lle oli kyllä edes niitä silloin kun ei ollut käytännöllisesti sanottuna minkäänlaista katsojatietoa annettavaksi. Hyvin lähellä oli tehdä tälle seuralle vuoden 1961 TKT:n ja FC HPK:n eli laittaa kysymysmerkin kun tässäkin ainoassa katsojatiedossa saattaa olla mukaan luettu pahimmassa tapauksessa runsaasti vapaalippulaisiakin.

Kuitenkin sen verran paljon porukkaa on sanottu tähän otteluun ihan kunnollakin lunastaneen pääsylipun, että päätin rimaa hipoen antaa tämän seuran mennä normaalin lajittelun piiriin. KalPo on ainakin vuoden 1963 Kevätkierroksen osalta silti vielä erittäin suuressa vaarassa olla melkoinen mysteeriseura sillä juuri mitään tietoa ei edes yleisen seurannan parannuttua jopa Länsilohkon tasollakaan ollut saatavilla ja Syyskierroksellahan Länsilohkon tilanne katsojista puhuttaessa etukäteen varoittavasti heikkenee vuosiin 1961-1962 verrattuna. Tuleviin vuosien 1950-1960 tutkimukseen nähden pitää kyllä vetää mahdollisesti aika tiukatkin rajaviivat sille, että vain välttyisi vuoden 1961 TKT:n tai FC HPK:n tämän hetken tilanteelta tai myös nyt tietenkin vuoden 1963 KalPo:n tilanteelta ainakin Kevätkierroksen osalta. Syyskierroksellakaan tilanne ei KalPo:n kannalta ollut järin häävi katsojista puhuttaessa ainakaan tiettävästi.)

5.7.1963: TuTe-I-Kissat

5.7.1963: Messukylän Toverit-RU-38

7.7.1963: R-Pallo Rauma-HIK

8.7.1963: TuPK/TPK-FC HPK

9.7.1963: TKT-FC TuTo (Alun perin tämä ottelu piti pelata 8.7.1963 maantantaiotteluna, mutta se siirrettiin tiistaiotteluksi 9.7.1963 pelattavaksi Tampereella olleen kenttäpulan takia.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Länsilohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

HIK/Hangö IK/Hangon IK: 5641 katsojaa ja keskimäärin 940 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu HIK-FC HPK 1259 katsojalla kun sensaatiomaisesti voitiin laskea kaikki katsojaluvut ainakin Kevätkierrokselta katsoen kun parantunut seuranta tosiaan suosi hieman tuona vuotena keväällä nk. Hikkeniä melkoisenkin paljon verrattuna moneen muuhun seuraan. Etulyöntiasemastaan huolimatta se oli edelleen vahvasti kilpailemassa RU-38:n kanssa sarjan Länsilohkon katsotuimman joukkueen asemasta kaikkiaan puhuttaessa.)

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 3935 katsojaa ja keskimäärin 984 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu RU-38-I-Kissat 1659 katsojalla kun muun muassa 19.5.1963 pelattu RU-38-TuTe puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 787 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Rauman Iirot/R-Iirot Rauma: 2460 katsojaa ja keskimäärin 410 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 5.5.1963 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-FC TuTo 800 katsojalla kun sensaatiomaisesti voitiin laskea kaikki katsojaluvut ainakin Kevätkierrokselta katsoen kun parantunut seuranta tosiaan helli Iiroja Raumalta.)

FC HPK: 2054 katsojaa ja keskimäärin 342 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 23.6.1963 pelattu FC HPK-RU-38 477 katsojalla kun sensaatiomaisesti voitiin laskea kaikki katsojaluvut ainakin Kevätkierrokselta katsoen kun parantunut seuranta tosiaan auttoi HPK:n jalkapallopuolenkin tunnettavuutta paremmin.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma: 1554 katsojaa ja keskimäärin 389 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 23.6.1963 pelattu R-Pallo Rauma-Messukylän Toverit 501 katsojalla kun muun muassa seuran omana Kevätkierroksen päätösotteluna 7.7.1963 pelattu R-Pallo Rauma-HIK puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 311 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat: 1450 katsojaa ja keskimäärin 483 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 30.6.1963 pelattu seuran oma Kevätkierroksen päätösottelu I-Kissat-R-Pallo Rauma 600 katsojalla kun muun muassa 11.5.1963 pelattu I-Kissat-TuPK/TPK ja 13.6.1963 pelattu I-Kissat-Messukylän Toverit puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 242 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Messukylän Toverit/MesTo/FC Messukylän Toverit/FC MesTo: 1213 katsojaa ja keskimäärin 607 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 14.5.1963 Messukylän Toverit-TKT 713 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/TaKiTo/TKT: 1099 katsojaa ja keskimäärin 550 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 19.5.1963 pelattu TKT-HIK 648 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Turun Toverit/FC TuTo: 709 katsojaa ja keskimäärin 236 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 17.5.1963 pelattu FC TuTo-R-Pallo Rauma 400 katsojalla kun muun muassa seuran oma Kevätkierroksen avausottelu eli 30.4.1963 pelattu FC TuTo-KalPo ja 16.6.1963 pelattu FC TuTo-TuPK/TPK puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 118 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Turun Teräs/TurTe/TuTe: 606 katsojaa ja keskimäärin 303 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 10.5.1963 pelattu TuTe-R-Iirot Rauma 305 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Kalevan Pojat/KalPo: 486 katsojaa ainoalta ottelulta (4.7.1963 pelattu KalPo-R-Pallo Rauma on toistaiseksi ainoa KalPo:n yleisöottelu mistä edes jotenkin on ollut rimaa hipoen riittäviä merkkejä katsojista ilman kysymysmerkin tarvetta tai jopa poiston tarvetta ääritapauksessa koko käsiteltävästä tutkimuksesta kokonaan varsinkin mikäli myös Syyskierroksella Kevätkierroksen katsojavaikeudet toistuisivat tai olisivat pikemminkin sanottuna näin tutkimusten jälkeen toistuneet. Toisin sanoen kyseinen nimetty ottelu oli ainoa edes jotenkin lehtiin merkitty kun muut ottelutiedot lienevät merkitty vain erittäin pieniin länsirannikon paikallisiin lehtiin mikäli niihinkään. Mikä tahansa lisätieto KalPo:n vuoden 1963 Kevätkierroksen otteluista on aina tervetullutta!)

Turun Pallokerho/TuPK/TPK: 150 katsojaa ainoalta ottelulta (5.5.1963 pelattu TuPK/TPK-Messukylän Toverit on toistaiseksi ainoa Turun Pallokerhon yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 9.7.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 21 357 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 9.7.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 324 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Länsilohkossa 1963: 16.6.1963 pelattu ottelu RU-38-I-Kissat 1659 katsojalla

Länsilohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1963 tuntui olevan edelleen vain verraten erittäin vähän kelvottoman yläpuoleisella taholla ja jopa ruotsinkielisen rannikon lehdistäkään ei ollut kotimaisten melkoisen tyhjinä pidettyjen tiedon puun aseman täyttäjiksi.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin ja ainakin jälleen edes vuotta aiempaa paremmin puhumattakaan tosiaan katsojaseurannan muuttumisesta Syyskierroksen sijaan edes jotenkin enemmän Kevätkierrokselle päin suuntautuvaksi, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin silti edelleen hämmentävänkin usein jopa ongelmalliseen Itälohkoonkin nähden hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Vähän parempaa kyllä kaikkiaan lisätutkimusten jälkeen ja Kevätkierrostakin jo edes seurattiin joskin ei niin hyvin kuin mitä vuonna 1964 tultaisiin seuraamaan tai lopulta seurattiin.

Välillä vuosi 1963 ja sen Kevätkierros tuntui etenkin juuri katsojalukujensa osalta lähes saavuttamattomissa olleissa vuosien 1961-1963 Länsilohkoissa hyvin vähän erilaiselta kuin aiemmin ja jopa pettymykseltä luvattuihin suuriin puheisiin nähden!

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen mahdollisen päivittämisen suhteen mikäli vain sille on edellytyksiä.
« Viimeksi muokattu: 07.06.2020 klo 09:33:57 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #230 : 01.06.2020 klo 02:15:53

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Kevätkierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta Pohjoislohkossa tuttuun tapaan oli järkevin katsojaseuranta vakaimpana sellaisena aikakauteen nähden kun edelleen mikäli vain aina kyettiin niin yritettiin pelata Kevätkierroksella kuten myöhemminkin Syyskierroksella aina sarjan ottelut sunnuntaisin Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan tapaan.

Toki välillä oli niin Helatorstain, Helluntain, Juhannuksen tai muutaman muun erinäisen pyhäpäivän luomia poikkeustilanteita yhtä poikkeuksellisine päivämäärineen milloin sitten tietenkin pelattiin muulloin kuin sunnuntaina.

Vuonna 1963 Helatorstaikierros oli sinä vuonna 23.5.1963 ja vuoden 1963 Helluntaikierros pelattiin poikkeuksellisesti maanantaikierroksena 3.6.1963 ja jopa tiistaitakin 4.6.1963 pelattavaksi harkittiin muiden sarjojen vaatimien ottelumäärien valtavuuksien ja muiden peruutusten takia sarjassa.

Juhannuksen 1963 osalta sen Juhannuskierros oli 23.6.1963 sunnuntaina enimmäkseen sinä vuonna heti itse varsinaisen Juhannuksen 1963 jälkeen sinänsä.

Helluntaipyhät menivät tietenkin pyhäpäivinä sinä vuonna ja muutoin itsessään pyhien mentyä ohi pelattiin muun muassa Suomen ja Tanskan välisiä eri ikäluokkien jalkapallomaaotteluja tuolloin runsaasti milloin ne vaativat sitten omat rajoitteensa sarjapeleille.

Vuonna 1963 oli tietenkin Kevätkierroksella pieniä ottelusiirtopoikkeuksiakin Pohjoislohkossa kuten ainakin myös Länsilohkossa.

Yksittäisottelut olivat silti kuitenkin Itälohkoon tai Länsilohkoon verrattuna harvinaisia kautta linjan Pohjoislohkossa.

Nimimerkki Monin/M-O-N-I:n tapausten osalta puhuttaessa kerronta jäi sarjassa vähemmälle ollen kuin välivuosi vuotta 1964 ajatellen.

Kevätkierroksen päätös vuonna 1963 oli Pohjoislohkossa hieman korjattuna 7.7.1963.

Pohjoislohkossa kauden ottelut alkoivat samana päivänä kuin Jalkapallon SM-Sarjassa/Mestaruussarjassa/Pääsarjassa eli 28.4.1963.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa päivitettynä kun Kevätkierros alkoi 28.4.1963 ja päättyi nyt korjatusti 7.7.1963:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Pohjoislohko Kevätkierros Katsojaluvut

28.4.1963: GBK-Kajaanin Palloseura/KajPS/KaPS Kajaani 900 katsojaa

28.4.1963: JBK-Rovaniemen Palloseura/RoPS 650 katsojaa

28.4.1963: KaPa-Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT 330 katsojaa

28.4.1963: OTP-VaPV/VaaPV/Vaasan Pallo-Veikot/Vaasan Palloveikot/VPV Vaasa

28.4.1963: Seinäjoen Sisu-Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV 476 katsojaa

28.4.1963: VPS-Seinäjoen Palloseura/SePS 1010 katsojaa

3.5.1963: VPV-Seinäjoen Sisu 542 katsojaa

5.5.1963: KajPS-OTP 1000 katsojaa

5.5.1963: KPT-JBK 450 katsojaa

5.5.1963: KPV-KaPa 615 katsojaa

5.5.1963: RoPS-VPS 1102 katsojaa

5.5.1963: SePS-GBK 476 katsojaa

12.5.1963: GBK-Seinäjoen Sisu 900 katsojaa

12.5.1963: KajPS-KPV 927 katsojaa

12.5.1963: KPT-RoPS 620 katsojaa

12.5.1963: OTP-JBK 800 katsojaa

12.5.1963: SePS-VPV 500 katsojaa

12.5.1963: VPS-KaPa 1101 katsojaa

19.5.1963: JBK-VPS 1000 katsojaa

19.5.1963: KaPa-GBK 1500 katsojaa

19.5.1963: KPV-KPT 811 katsojaa

19.5.1963: RoPS-OTP

19.5.1963: Seinäjoen Sisu-SePS 1201 katsojaa

23.5.1963: VPV-KajPS 447 katsojaa

26.5.1963: KaPa-VPV

26.5.1963: KPT-KajPS 340 katsojaa

26.5.1963: KPV-RoPS 923 katsojaa

26.5.1963: OTP-SePS 1331 katsojaa

26.5.1963: Seinäjoen Sisu-JBK 852 katsojaa

26.5.1963: VPS-GBK 1707 katsojaa (Tämä katsojaluku oli siinä vaiheessa Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsotuimman ottelun arvoinen niin Pohjoislohkossa kuin myös itse asiassa koko sarjassakin sillä Itälohkossa ja Länsilohkossa ei ollut niin löydettyjen kuin löytämättömienkään katsojalukujen piirissä yhtäkään niin katsottua ottelua kuin miten tätä ottelua oli katsottu.)

3.6.1963: KajPS-RoPS

3.6.1963: KPT-Seinäjoen Sisu 320 katsojaa

3.6.1963: SePS-KaPa 600 katsojaa

3.6.1963: VPV-KPV

9.6.1963: KajPS-VPS 1200 katsojaa

9.6.1963: GBK-JBK 1200 katsojaa

9.6.1963: OTP-KaPa 1411 katsojaa

9.6.1963: RoPS-Seinäjoen Sisu 832 katsojaa

9.6.1963: SePS-KPT 796 katsojaa

12.6.1963: GBK-OTP 1000 katsojaa

12.6.1963: JBK-KPV 690 katsojaa

12.6.1963: VPS-VPV 804 katsojaa

16.6.1963: GBK-KPV 1530 katsojaa

16.6.1963: JBK-SePS 400 katsojaa

16.6.1963: KajPS-KaPa 1861 katsojaa

16.6.1963: OTP-KPT 921 katsojaa

16.6.1963: Seinäjoen Sisu-VPS 1180 katsojaa

16.6.1963: VPV-RoPS

23.6.1963: KaPa-JBK 1100 katsojaa

23.6.1963: KPT-VPV 462 katsojaa

23.6.1963: KPV-SePS 843 katsojaa

23.6.1963: RoPS-GBK 1517 katsojaa

23.6.1963: Seinäjoen Sisu-KajPS 870 katsojaa

23.6.1963: VPS-OTP 1084 katsojaa

30.6.1963: GBK-VPV 864 katsojaa

30.6.1963: JBK-KajPS 476 katsojaa

30.6.1963: KaPa-Seinäjoen Sisu 1235 katsojaa

30.6.1963: OTP-KPV 1049 katsojaa

30.6.1963: SePS-RoPS 658 katsojaa

30.6.1963: VPS-KPT 1168 katsojaa

5.7.1963: VPV-JBK  (Tämä ottelu piti pelata alun perin tietenkin sunnuntaiotteluna Kevätkierroksen päätteeksi, mutta Vaasassa sunnuntain 7.7.1963 ollessa tietenkin varsin tupaten täynnä aikataulultaan muiden sarjojen otteluja jouduttiin kenttäpulan takia pelaamaan tämä ottelu perjantaina.)

7.7.1963: KajPS-SePS 1000 katsojaa

7.7.1963: KPV-VPS 1016 katsojaa

7.7.1963: RoPS-KaPa 1402 katsojaa

7.7.1963: Seinäjoen Sisu-OTP 677 katsojaa

7.7.1963: KPT-GBK 583 katsojaa (Ajoittain tämä ottelu piti pelata vaihtelevasti kauden mittaan myös perjantaiotteluna 5.7.1963, mutta lopulta se voitiin pelata ajallaan sunnuntaina kun Väinölänniemen kenttä vapautuikin sittenkin ottelua varten käyttöön.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Pohjoislohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Vaasan Palloseura/VPS: 6874 katsojaa ja keskimäärin 1146 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 26.5.1963 pelattu VPS-GBK 1707 katsojalla.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 6394 katsojaa ja keskimäärin 1066 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu GBK-KPV 1530 katsojalla.)

Kajaanin Palloseura/KajPS/KaPS Kajaani: 5988 katsojaa ja keskimäärin 1198 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu KajPS-KaPa 1861 katsojalla kun muun muassa 3.6.1963 pelattu KajPS-RoPS puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 998 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 5512 katsojaa ja keskimäärin 1102 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 9.6.1963 pelattu OTP-KaPa 1411 katsojalla kun muun muassa seuran oma Kevätkierroksen avausottelu Pohjoislohkossa eli 28.4.1963 pelattu OTP-VPV puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 919 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 5256 katsojaa ja keskimäärin 876 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 19.5.1963 pelattu Seinäjoen Sisu-SePS 1201 katsojalla.)

Rovaniemen Palloseura/RoPS: 4853 katsojaa ja keskimäärin 1213 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 23.6.1963 pelattu RoPS-GBK 1517 katsojalla kun muun muassa 19.5.1963 pelattu RoPS-OTP puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 971 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 4208 katsojaa ja keskimäärin 842 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli seuran oma Kevätkierroksen päätösottelu Pohjoislohkossa eli 7.7.1963 pelattu KPV-VPS 1016 katsojalla.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 4165 katsojaa ja keskimäärin 1041 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 19.5.1963 pelattu KaPa-GBK 1500 katsojalla kun muun muassa 26.5.1963 pelattu KaPa-VPV puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 833 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 3216 katsojaa ja keskimäärin 643 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 19.5.1963 pelattu JBK-VPS 1000 katsojalla.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 3030 katsojaa ja keskimäärin 606 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 9.6.1963 pelattu SePS-KPT 796 katsojalla.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT: 2775 katsojaa ja keskimäärin 463 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 12.5.1963 pelattu KPT-RoPS 620 katsojalla.)

VaPV/VaaPV/Vaasan Pallo-Veikot/Vaasan Palloveikot/VPV Vaasa: 989 katsojaa ja keskimäärin 495 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 3.5.1963 pelattu VPV-Seinäjoen Sisu 542 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 53 260 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 807 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Pohjoislohkossa 1963: 16.6.1963 pelattu ottelu KajPS-KaPa 1861 katsojalla

Pohjoislohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1963 tuntui olevan melkoisen hienolla taholla selvää, mutta lähinnä vain ruotsinkielisen rannikon lehdissä tai ihan Pohjois-Suomen omissa sanomalehdissä sillä vielä ainakin sattumanvaraisesti muun muassa muualla Suomessa kyllä unohdettiin kertoa vuonna 1963 jossain määrin tuloksia jolloin niistä ei ollut katsojatietopulan täyttäjiksi edes hätätilassakaan mikäli niistä ruotsinkielisen rannikon lehdistä tai Pohjois-Suomen omista sanomalehdistä puhuttaessa jotakin olisi jäänyt lisäämättä.

Tilanne oli kuitenkin vuosia 1961-1962 merkittävästi parempi ihan jo Kevätkierroksellakin, mutta ei niin hyvä sinänsä kuin miten vuonna 1964 tulisi olemaan ihan jo Pohjoislohkon yleisesti ottaen paremman yleisen katsojaseurannankin tietäen.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin kotimaisissakin lehdissä muualla päin Suomessa, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Toki tilanne huonoimmillaankin oli edelleen vuonna 1963 normaalisti parempi kuin mitä Itälohkon tai Länsilohkon osalta oli.

Ainoa erityisen synkkä ja ongelmainen tilanne oli lähinnä Vaasan Pallo-Veikkojen/Vaasan Palloveikkojen katsojatietojen jäljitys.

Eräässä vaiheessa oli muutamia todella lupaavia johtolankoja niistä puhuttaessa jotka valitettavasti raukesivat tyhjiin kun ne tuntuivat olevan jälleen hieman huhupuheen osuuksia eikä tilannetta ainakaan helpottanut myöskään sen hetken Vaasan alueen melkoinen katsojakilpailu yleensäkään.

VPV on kyllä ainakin tiettävästi ollut ihan varsin seurattukin seura mahdollisista ongelmistaankin huolimatta sarjassa joskin ei tietenkään ole varmaankaan ollut loppupelissä liikaa seurattu kuitenkaan kun kerta kaikkiaan toiveet tuntuivat olevan niin VPS:ssä kuin VIFK:ssä kiinni silloisin näkymin.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita VPV:n katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään muihin lehtiin ja rannikon ruotsinkielisetkään lehdet eivät ihan liian suurin ihmeisiin ajan kuvassa kyenneet edes vuotta myöhemminkin verrattuna vuoteen 1962 vuonna 1963.

Tosin yleisesti ottaen on kuitenkin hienoa ollut nähdä muidenkin seurojen päässeen kaikilta ottelujen katsojatiedoiltaan löydetyksi toisin kuin vain Pohjois-Suomen omien seurojen tai rannikon ruotsinkielisten alueen seurojen. Mikäli VPV:n ottelut jostakin löytyisivät noiden kadonneiden sellaisten osalta tai mihin ei vain ole löytynyt katsojalukua niin Pohjoislohkosta voisi saada jo erittäinkin selkeän kuvan kaikkiaan sarjana sinänsä kun ei puuttuisi puuttuvilta seuroilta muutenkaan sen jälkeen kuin vain yksi yleisöottelu kutakin seuraa kuten vaikka esimerkkinä OTP:tä kohtaan ja senkin osalta olen kuullut melko varmalta kuullostavia huhuja.

En kuitenkaan laita mahdollista varmennusta siihen ennen kuin olisin melkoisen varma siitä, että niin tosiaan on ollut.

Syyskierrokselle lähdettäessä vuoden 1963 sellaisen osalta Pohjoislohkokaan ei säilynyt katsojamenetyksistä niin kentällä kuin tietenkin itse katsojalukujenkin ilmoitettavuuden suhteen.

Pahimmillaankin ero Itälohkon ja etenkin Länsilohkon katsojakarmeuksiin nähden oli sentään aina Pohjoislohkossa edes yritystä uutisoida katsojatietoa oikein ja suurin piirtein kunnolla paikkansa pitävästi.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #231 : 06.06.2020 klo 14:00:14

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Syyskierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Enimmäkseen katsojaluvut aiemmin kerrotusti olivat paljon enemmän kerrottuja kuin Kevätkierroksella, mutta poikkeuksiakin esiintyi.

Lopuksi tietenkin murheellisesti Syyskierroksen ja koko Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan 1963 päätöskierroksella ei jälleen vuoden 1961 ja 1962 tapaan ollut käytännössä lainkaan katsojalukujen kerrontaa vielä vuosiin 1961-1962 verrattuna huonomman Syyskierroksen päätteeksi.

Sama juttu koski tietenkin myös Länsilohkoakin eikä Pohjoislohkonkaan tilanteessa kehumista ollut ainakaan sellaisenaan ennen sen erillistä muuta löytöä Pohjois-Suomen lehdistä tai rannikon ruotsinkielisen alueen lehdistä.

Nimimerkki Monin/M-O-N-I:n kierroskerronnat palasivat kaikkiaan pitäen yleisesti ottaen kuitenkin hienolla tapaa paikkansa kauden mittaan ja katsojamääristäkin kerrottiin positiivisella tavalla, mutta ne yleensäkin palasivat vain aivan loppuosalla sarjaa ja aivan liian myöhään vaikuttamaan sarjan tavalliseen osuuteen tuoden siten sille vaikeuksia!

Muuna poikkeuksena aiemmin kerrottuun hommaan nähden Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan 1963 Itälohkon osalta Syyskierroksen ihan ensimmäinen ottelu pelattiin sittenkin jo 26.7.1963 toisin kuin aiemmin olin sanonut sen tulleen pelatuksi eli 27.7.1963.

Aiemmin kerrottu Warkauden Pallo-35:n ja KUV:n eli Käpylän Urheilu-Veikkojen tavallista pidempi kesäloma tuli päätökseensä etuajassa sinänsä jo ainakin KUV:n osalta osin poikkeuksella eikä WP-35:nkään loma paljoa lopulta pidempi ollut mikä sitten hieman rikkoi sovittuja lomasääntöjä näiden seurojen osalta kun osin aikataulun pakottamana sarjatasolla näin toimittiin!

Valitettavasti katsojalukujen seuranta tosiaan Syyskierroksella jäi osalta seuroja kaikista yrityksistä huolimatta todella huonoksi ja paremmin seuratuista joukkueista puhuttaessa murheellisin tilanne oli ainakin muun muassa heti sarjan Syyskierroksen alkuun HJK:n avausottelun katsojaluvun puuttumaan jääminen kun vastassa tietenkin oli Jämsänkosken Ilves joten siihen ainakin kaatui tai on kaatunut HJK:n katsojalukujen selvittäminen näillä näkymin näihinkin päiviin asti viimeisen kotimaisen jalkapalloilun toiseksi korkeimman sarjatason kauden osalta.

Muitakin otteluja HJK:lta puuttui joukosta näin esimerkiksi puhuttaessa kuten melkein tasapeliin päättynyt ottelu Töölön Vesaa vastaan Syyskierroksella katsojaluvultaan.

Tässä niitä katsojalukuja tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 26.7.1963 eli pariakin päivää aikaisemmin yksittäisottelun osalta ennen Jalkapallon SM-Sarjaa/Mestaruussarjaa/Pääsarjaa ja päättyi 13.10.1963 samana päivänä kuin mitä Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja osin siksikin kun Uusintaotteluja ei tarvinnut pelata kuten ei Länsilohkossa tai Pohjoislohkossakaan:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Itälohko Syyskierros Katsojaluvut

26.7.1963: HPP Helsinki/Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/Helsingin PP/PP/PP Helsinki-Käpylän Urheilu-Veikot/Käpylän Urheiluveikot/KUV 169 katsojaa

28.7.1963: HJK-Jämsänkosken Ilves-J-Ilves

28.7.1963: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM Lahti-Kuusankosken Puhti 650 katsojaa

28.7.1963: MP-Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35/WP-35 300 katsojaa

28.7.1963: MaPS/MPS/MalPS Malmi/Malmin Palloseura-Helsingin Ponnistus 200 katsojaa

28.7.1963: Kouvolan Sudet-Töölön Vesa 700 katsojaa

31.7.1963: KUV-Kouvolan Sudet 147 katsojaa

3.8.1963: Helsingin Ponnistus-MP 117 katsojaa

4.8.1963: J-Ilves-HPP Helsinki

4.8.1963: Kuusankosken Puhti-MaPS/MPS

4.8.1963: WP-35-LPM 300 katsojaa

6.8.1963: HJK-Töölön Vesa

11.8.1963: MaPS/MPS-Kouvolan Sudet 200 katsojaa

11.8.1963: HPP Helsinki-WP-35 428 katsojaa

15.8.1963: Helsingin Ponnistus-KUV

17.8.1963: HJK-Kuusankosken Puhti 500 katsojaa (Tässä ottelussa ei juurikaan mitään erikoisen kummallista ollut. Muuta kuin se seikka, että HJK jyräsi tosiaan puhdittoman Puhdin Kuusankoskelta maalein 16-1. Kevätkierroksellakin HJK oli jyrännyt maalein 9-0 Kuusankosken Puhtia vastaan.)

18.8.1963: LPM-MP 500 katsojaa

18.8.1963: Töölön Vesa-J-Ilves

25.8.1963: KUV-MaPS/MPS 229 katsojaa

25.8.1963: MP-HJK 590 katsojaa

25.8.1963: Kuusankosken Puhti-J-Ilves 800 katsojaa

25.8.1963: Kouvolan Sudet-LPM 800 katsojaa

25.8.1963: WP-35-Töölön Vesa 178 katsojaa

26.8.1963: HPP Helsinki-Helsingin Ponnistus 154 katsojaa (Aiemmin kauden aikana tämä ottelu aiottiin välillä pelata aikaistettuna kenttäpulan takia perjantaiotteluna 23.8.1963, mutta lopulta ottelu voitiin pelata ajallaan maanantaiotteluna.)

1.9.1963: HJK-MaPS/MPS 849 katsojaa

1.9.1963: J-Ilves-MP

1.9.1963: Kuusankosken Puhti-HPP Helsinki

1.9.1963: WP-35-Kouvolan Sudet

3.9.1963: Helsingin Ponnistus-Töölön Vesa 150 katsojaa

8.9.1963: J-Ilves-WP-35 352 katsojaa

8.9.1963: LPM-Helsingin Ponnistus 200 katsojaa

8.9.1963: MP-KUV

8.9.1963: MaPS/MPS-Töölön Vesa 150 katsojaa

8.9.1963: Kouvolan Sudet-Kuusankosken Puhti 1202 katsojaa

10.9.1963: HPP Helsinki-HJK 500 katsojaa (Tämä ottelu piti alun alkaen pelata 9.9.1963 maanantaiotteluna, mutta muiden sarjojen ottelujen ja osin erittäin huononkin sään vuoksi nähtiin ottelu järkevämmäksi siirtää pelattavaksi tiistaille eli 10.9.1963 pelattavaksi.)

14.9.1963: Helsingin Ponnistus-WP-35 112 katsojaa

15.9.1963: KUV-J-Ilves 123 katsojaa

15.9.1963: MP-Kuusankosken Puhti 279 katsojaa

15.9.1963: MaPS/MPS-LPM 100 katsojaa

15.9.1963: Kouvolan Sudet-HJK 630 katsojaa

18.9.1963: Töölön Vesa-HPP Helsinki 143 katsojaa

20.9.1963: HJK-KUV

22.9.1963: J-Ilves-Kouvolan Sudet 395 katsojaa

22.9.1963: Kuusankosken Puhti-Helsingin Ponnistus 771 katsojaa

22.9.1963: Töölön Vesa-MP 55 katsojaa

22.9.1963: WP-35-MaPS/MPS 166 katsojaa

24.9.1963: HPP Helsinki-LPM 104 katsojaa

26.9.1963: KUV-Töölön Vesa

29.9.1963: LPM-J-Ilves

29.9.1963: MP-Kouvolan Sudet 400 katsojaa

29.9.1963: Helsingin Ponnistus-HJK 254 katsojaa

29.9.1963: MaPS/MPS-HPP Helsinki 80 katsojaa

29.9.1963: Kuusankosken Puhti-WP-35 800 katsojaa

1.10.1963: Töölön Vesa-Kuusankosken Puhti

4.10.1963: HJK-LPM 496 katsojaa

6.10.1963: J-Ilves-Helsingin Ponnistus 375 katsojaa

6.10.1963: KUV-WP-35

6.10.1963: MP-MaPS/MPS 220 katsojaa

6.10.1963: Kouvolan Sudet-HPP Helsinki 528 katsojaa

12.10.1963: Helsingin Ponnistus-Kouvolan Sudet

13.10.1963: MaPS/MPS-J-Ilves

13.10.1963: WP-35-HJK

13.10.1963: HPP Helsinki-MP

13.10.1963: LPM-Töölön Vesa

13.10.1963: Kuusankosken Puhti-KUV 350 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Itälohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Kouvolan Sudet: 3860 katsojaa ja keskimäärin 772 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 8.9.1963 pelattu Kouvolan Sudet-Kuusankosken Puhti 1202 katsojalla kun hienona asiana seuran jokainen Syyskierroksen ottelu tosiaan löytyi vertailtavaksi.)

Kuusankosken Puhti: 2721 katsojaa ja keskimäärin 680 katsojaa ottelua kohti (Katsotuimmat yleisöottelut poikkeuksellisesti Syyskierroksella olivat 25.8.1963 ja 29.9.1963 pelatut Kuusankosken Puhti-J-Ilves ja Kuusankosken Puhti-WP-35 molempien yleisöottelujen katsojalukujen ollessa 800 katsojaa kun muun muassa 4.8.1963 pelattu Kuusankosken Puhti-Malmin Palloseura ja 1.9.1963 pelattu Kuusankosken Puhti-HPP Helsinki puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 454 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

HJK: 1845 katsojaa ja keskimäärin 615 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 1.9.1963 pelattu HJK-Malmin Palloseura 849 katsojalla kun muun muassa HJK:n omana Syyskierroksen avausotteluna 28.7.1963 pelattu HJK-J-Ilves ja 6.8.1963 pelattu HJK-Töölön Vesa puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 308 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin. Hienosti kerrotun Kevätkierroksen jälkeen HJK:n katsojaluvuista Syyskierroksella tuli melkein kuin kokonaan unohdettu asia jopa HS Aikakoneen omissakin lehdissä kun yksinkertaisesti vain edes senkään omia katsojalukuja ei kerrottu ja kun kerrottiin niin epämääräisesti kerrottiin niiden olevan usein hyvinkin vaatimattomalla tasolla. Mene ja tiedä sitten osin juuri tuonkin syyn takia, että mikä lienee ollut HJK:n viimeisen ja samalla edellisen toiseksi korkeimman sarjatason pikavisiitin lopulliset katsojaluvut kauden otteluissa.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 1789 katsojaa ja 358 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 25.8.1963 pelattu MP-HJK 590 katsojalla kun muun muassa 8.9.1963 pelattu MP-KUV puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 298 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin. Harmittavasti ei aivan kaikkia MP:n yleisöotteluja pysty täten laskemaan mukaan kun Kevätkierrokselta jokaisen niistä pystyi laskemaan.)

HPP Helsinki/Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/Helsingin PP/PP/PP Helsinki: 1355 katsojaa ja keskimäärin 271 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 10.9.1963 pelattu HPP Helsinki-HJK 500 katsojalla kun muun muassa seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 13.10.1963 pelattu HPP Helsinki-MP puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 226 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM Lahti: 1350 katsojaa ja keskimäärin 450 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 28.7.1963 pelattu LPM-Kuusankosken Puhti 650 katsojalla kun muun muassa 29.9.1963 pelattu LPM-J-Ilves ja seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 13.10.1963 pelattu LPM-Töölön Vesa puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 270 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Jämsänkosken Ilves/J-Ilves: 1122 katsojaa ja keskimäärin 374 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 22.9.1963 pelattu J-Ilves-Kouvolan Sudet 395 katsojalla kun muun muassa seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 4.8.1963 pelattu J-Ilves-HPP Helsinki ja 1.9.1963 pelattu J-Ilves-MP puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 224 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

MaPS/MPS/MalPS Malmi/Malmin Palloseura: 730 katsojaa ja keskimäärin 146 katsojaa ottelua kohti (Katsotuimmat yleisöottelut poikkeuksellisesti Syyskierroksella olivat 28.7.1963 ja 11.8.1963 pelatut Malmin Palloseura-Helsingin Ponnistus ja Malmin Palloseura-Kouvolan Sudet molempien yleisöottelujen katsojalukujen ollessa 200 katsojaa ensimmäiseksi mainitun ollessa myös seuran oma Syyskierroksen avausottelu ja kun muun muassa seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 13.10.1963 pelattu Malmin Palloseura-J-Ilves puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 122 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35/WP-35: 644 katsojaa ja keskimäärin 215 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 4.8.1963 pelattu WP-35-LPM 300 katsojalla kun muun muassa 1.9.1963 pelattu WP-35-Kouvolan Sudet ja seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 13.10.1963 pelattu WP-35-HJK puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 129 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Helsingin Ponnistus: 633 katsojaa ja keskimäärin 158 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 29.9.1963 pelattu Helsingin Ponnistus-HJK 254 katsojalla kun muun muassa 15.8.1963 pelattu Helsingin Ponnistus-KUV ja seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 12.10.1963 pelattu Helsingin Ponnistus-Kouvolan Sudet puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 106 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Käpylän Urheilu-Veikot/Käpylän Urheiluveikot/KUV: 499 katsojaa ja keskimäärin 166 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 25.8.1963 pelattu KUV-Malmin Palloseura 229 katsojalla kun muun muassa 26.9.1963 pelattu KUV-Töölön Vesa ja 6.10.1963 pelattu KUV-WP-35 puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 100 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Töölön Vesa: 198 katsojaa ja keskimäärin 99 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 18.9.1963 pelattu Töölön Vesa-HPP Helsinki 143 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 16 746 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 254 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Itälohkossa 1963: 8.9.1963 pelattu ottelu Kouvolan Sudet-Kuusankosken Puhti 1202 katsojalla

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Vähän parempaa kyllä kaikkiaan lisätutkimusten jälkeen, mutta Syyskierros kaikkiaan oli murheellinen näky Länsilohkon tapaan sinänsä vuonna 1963.

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen mahdollisen päivittämisen suhteen mikäli vain sille on edellytyksiä.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #232 : 06.06.2020 klo 14:01:48

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Syyskierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Enimmäkseen katsojaluvut aiemmin kerrotusti olivat paljon vähemmän kerrottuja kuin Kevätkierroksella, mutta poikkeuksiakin esiintyi ja paljon oli myös otteluvaihtoja kun muutoin pelaamisesta ei oikein tunnuttu sopuun pääsevän sitten millään kun aina oli muita esteitä toisinaan kauden peleille silloin kuin miten niitä olisi ollut tarkoitettua pelata.

Lopuksi tietenkin murheellisesti Syyskierroksen ja koko Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan 1963 päätöskierroksella ei jälleen vuoden 1961 ja vuoden 1962 tapaan ollut käytännössä lainkaan katsojalukujen kerrontaa muutoinkin kyllä jo vuosia 1961-1962 huonomman Syyskierroksen päätteeksi.

Sama juttu koski tietenkin myös Itälohkoakin eikä Pohjoislohkonkaan tilanteessa kehumista ollut ennen Pohjois-Suomen sanomalehtien ja rannikon ruotsinkielisten sanomalehtien parantavaa osuutta asiaan edes jossain määrin.

Joistakin seuroista puhuttaessa eräänä harvana Syyskierroksen piirteenä muun muassa oli se, että ainakaan nyt KalPo ei jäänyt ilman ilmoitettujen katsojien otteluja lähtökohtaisesti toisin kuin Kevätkierroksella jäi jolloin tosiaan joutui tekemään kovaa työtä edes yhdenkin katsojailmoitetun ottelun löytämiseksi.

Tosin KalPo:n ottelujen katsojalukujen tilanne edes Syyskierroksellakaan ei ollut edelleenkään järin häävi.

Aiemmin mainitsemani nimimerkki Monin/M-O-N-I:n taustoituksista oli kuitenkin aina sentään pelipäivällistä hyötyä ja taustoitukset ainakin olivat aina kunnossa sarjaa koskien, mutta valitettavasti kyseinen nimimerkki palasi katsauksissaan lajin pariin vasta sarjan loppumetreillä ja liian myöhään sellaisen todellisen seurantatunnelman aikaan saamiseksi!

Mielenkiintoisena piirteenä usein muutoin hyvin kylmästi kertomatta jääneet yksittäisottelujen tulokset niistä puhuttaessa katsojaluvuista mainiten sisälsivät kuitenkin edes päivämäärän otteluille.

Itälohkon tapaan sarjan Länsilohko alkoi sarjan neljänneksi viimeiseltä kierrokselta lähtien seurannaltaan vähän muuttua ja samoin kolmanneksi viimeisestä kierroksesta eteenpäin alettiin palautua lähtökohtaisen lopullisesti samaan rytmiin kuin miten Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja omia pelejään sinä vuonna pelasi.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi aiemmista puheista poiketen päivämäärän 27.7.1963 sijaan jo 26.7.1963 yhdessä Itälohkon kanssa siitä kuitenkin hieman eriävästi yksittäisottelun sijaan kahden ottelun voimin ja päättyi 13.10.1963 samana päivänä aloituksensa ja päätöksensä osalta kuin mitä Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja osin siksikin kun Uusintaotteluja ei tarvinnut pelata kuten ei Itälohkossa tai Pohjoislohkossakaan:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Länsilohko Syyskierros Katsojaluvut

26.7.1963: KalPo-FC TuTo

26.7.1963: Turun Teräs/TuTe/TurTe-Messukylän Toverit/MesTo/FC Messukylän Toverit/FC MesTo 400 katsojaa

28.7.1963: R-Iirot Rauma/RI Rauma/IR Rauma/RAI Rauma/Iirot Rauma/Rauman Iirot-HIK/Hangö IK/Hangon IK 400 katsojaa

28.7.1963: RU-38-TKT/TaKiTo/Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit 600 katsojaa

30.7.1963: Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat-FC HPK

30.7.1963: TuPK/TPK/Turun Pallokerho-R-Pallo Rauma/Rauman Pallo/RauPa

2.8.1963: TKT-TuTe

2.8.1963: FC TuTo-R-Iirot Rauma

4.8.1963: HIK-I-Kissat 857 katsojaa

4.8.1963: FC HPK-KalPo

4.8.1963: Messukylän Toverit-TuPK/TPK

4.8.1963: R-Pallo Rauma-RU-38 447 katsojaa

11.8.1963: KalPo-R-Pallo Rauma

11.8.1963: TuPK/TPK-I-Kissat 475 katsojaa

16.8.1963: TKT-Messukylän Toverit

16.8.1963: FC TuTo-FC HPK

18.8.1963: R-Iirot Rauma-TuTe 250 katsojaa

18.8.1963: RU-38-HIK 455 katsojaa

23.8.1963: I-Kissat-R-Iirot Rauma

23.8.1963: TuTe-RU-38

25.8.1963: HIK-TKT 1177 katsojaa

25.8.1963: FC HPK-Messukylän Toverit 500 katsojaa

25.8.1963: R-Pallo Rauma-FC TuTo 253 katsojaa

26.8.1963: KalPo-TuPK/TPK (Tämän ottelun osalta en ole kaikessa epävarmuudessaan myöskään kovin varma tämän päivämäärästä, mutta tämä ottelu kyllä pelattiin viimeistään 29.8.1963 mennessä sillä 30.8.1963 KalPo pelasi ottelun RU-38:aa vastaan. Tästä ottelusta ei tuttuun Länsilohkon tyyliin tietenkään löytynyt katsojalukuja.)

30.8.1963: KalPo-RU-38

30.8.1963: FC TuTo-I-Kissat

1.9.1963: FC HPK-R-Iirot Rauma

1.9.1963: Messukylän Toverit-HIK

1.9.1963: R-Pallo Rauma-TKT

3.9.1963: TuTe-TuPK/TPK 332 katsojaa

6.9.1963: TuPK/TPK-HIK 93 katsojaa

6.9.1963: R-Iirot Rauma-Messukylän Toverit

6.9.1963: TKT-FC HPK 5 katsojaa (Tässä ottelussa oli läpi ottelun jatkuva kaatosade ja ilman sitä yleisöä olisi varmaankin ollut jonkin verran enemmän, mutta ei toki liikaa kun enintään muutaman kymmentä katsojaa oli paikalle muutenkin ollut vaivaantumassa sitä katsomaan. Ottelun aikana pelaajatkin osin protestoivat ottelun suhteellisen järjetöntä jatkamista, mutta kun ottelusta olisi tietenkin täysvetäytymisellä tullut tuloksettomaksi julistus ja kun uusintaottelullekaan ei ollut kertaalleen melko pitkäksikin aikaa keskeytetyn ottelun myötä järkevää pelaamispäivämäärää tiedossa niin ottelu sitten pelattiin sellaisenaan kurjissa oloissa loppuun asti.)

8.9.1963: RU-38-FC TuTo 283 katsojaa

10.9.1963: I-Kissat-KalPo 50 katsojaa

10.9.1963: TuTe-R-Pallo Rauma 210 katsojaa

13.9.1963: TuPK/TPK-FC TuTo 214 katsojaa

13.9.1963: KalPo-TKT

15.9.1963: HIK-TuTe 861 katsojaa

15.9.1963: R-Pallo Rauma-FC HPK 271 katsojaa

15.9.1963: RU-38-R-Iirot Rauma 210 katsojaa

15.9.1963: Messukylän Toverit-I-Kissat 200 katsojaa

21.9.1963: FC TuTo-TuTe 228 katsojaa

21.9.1963: I-Kissat-RU-38 300 katsojaa

22.9.1963: FC HPK-HIK 396 katsojaa

22.9.1963: R-Pallo Rauma-R-Iirot Rauma 539 katsojaa

22.9.1963: TKT-TuPK/TPK 200 katsojaa

28.9.1963: I-Kissat-TKT

28.9.1963: TuTe-KalPo

29.9.1963: HIK-FC TuTo 703 katsojaa

29.9.1963: R-Iirot Rauma-TuPK/TPK 200 katsojaa

29.9.1963: Messukylän Toverit-R-Pallo Rauma

29.9.1963: RU-38-FC HPK

5.10.1963: TuTe-FC HPK

5.10.1963: Messukylän Toverit-FC TuTo

6.10.1963: KalPo-HIK 200 katsojaa

6.10.1963: R-Pallo Rauma-I-Kissat 373 katsojaa

6.10.1963: TKT-R-Iirot Rauma

6.10.1963: TuPK/TPK-RU-38 50 katsojaa

13.10.1963: I-Kissat-TuTe

13.10.1963: FC HPK-TuPK/TPK 331 katsojaa

13.10.1963: HIK-R-Pallo Rauma 512 katsojaa

13.10.1963: R-Iirot Rauma-KalPo

13.10.1963: RU-38-Messukylän Toverit

13.10.1963: FC TuTo-TKT 48 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Länsilohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

HIK/Hangö IK/Hangon IK: 4110 katsojaa ja keskimäärin 822 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 25.8.1963 pelattu HIK-TKT 1177 katsojalla kun sensaatiomaisesti voitiin laskea kaikki katsojaluvut myös Syyskierrokselta katsoen kun poikkeuksellisesti seuranta tosiaan tuntui hieman tuona vuotena syksyllä keskittyvän ja ihailevan nk. Hikkeniä melkoisenkin paljon verrattuna moneen muuhun seuraan sarjassa. Etulyöntiasemastaan huolimatta se oli edelleen vahvasti kilpailemassa RU-38:n kanssa sarjan Länsilohkon katsotuimman joukkueen asemasta kaikkiaan puhuttaessa.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma: 1883 katsojaa ja keskimäärin 377 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 22.9.1963 pelattu R-Pallo Rauma-R-Iirot Rauma 539 katsojalla kun muun muassa 1.9.1963 pelattu R-Pallo Rauma-TKT puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 314 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 1548 katsojaa ja keskimäärin 387 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 28.7.1963 pelattu RU-38-TKT 600 katsojalla kun muun muassa 29.9.1963 pelattu RU-38-FC HPK ja seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 13.10.1963 pelattu RU-38-Messukylän Toverit puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 258 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin. RU-38:n osalta sen haaste HIK:lle sarjan Länsilohkon katsotuimman joukkueen asemasta kaikkiaan puhuttaessa on epäselvä ja ilman ihmeitä puolitiehen jäävä sellainen mikäli ei puuttuvia katsojalukuja voi löytää joskin kysymys tietenkin koskee myös kokonaistilannettakin sarjassa.)

FC HPK: 1227 katsojaa ja keskimäärin 409 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 25.8.1963 pelattu FC HPK-Messukylän Toverit 500 katsojalla kun muun muassa seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 4.8.1963 pelattu FC HPK-KalPo ja 1.9.1963 pelattu FC HPK-R-Iirot Rauma puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 245 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin. Harmittavasti FC HPK:n osalta puhuttaessa tosiaan paljoakaan tarkempia tietoja ei löytynyt seuralle siinä missä Kevätkierroksen osalta sille löytyi kaikkien yleisöottelujen osalle. Ellei sitten tietenkin oman aikansa paikallislehdistä vielä löytyisi sittenkin tietoja seuralle niin muutoin näyttää vähän huonolta seuran kannalle. Jotkut kuvaukset olivat harmittavan epämääräisiä seuralle, mutta mitä ilmeisimmin melko hyvin ottelut näyttävät kuitenkin olleet seurattuja seuran osalle.)

Turun Teräs/TurTe/TuTe: 942 katsojaa ja keskimäärin 314 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 26.7.1963 pelattu TuTe-Messukylän Toverit 400 katsojalla kun muun muassa 23.8.1963 pelattu TuTe-RU-38 ja 28.9.1963 pelattu TuTe-KalPo puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 157 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin. Poikkeuksellisesti sanottuna Turun Terästä pystyi Syyskierroksella monen muun seuran katsojalukujen seurannan huonontuessa juurikin silloin seuraamaan paremmin kuin mitä Kevätkierroksella pystyi.)

Rauman Iirot/R-Iirot Rauma: 850 katsojaa ja keskimäärin 283 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 28.7.1963 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-HIK 400 katsojalla kun muun muassa 6.9.1963 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-Messukylän Toverit ja seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 13.10.1963 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-KalPo puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 170 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Turun Pallokerho/TuPK/TPK: 832 katsojaa ja keskimäärin 208 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 11.8.1963 pelattu TuPK/TPK-I-Kissat 475 katsojalla kun muun muassa seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 30.7.1963 pelattu TuPK/TPK-R-Pallo Rauma puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 166 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin. Poikkeuksellisesti sanottuna Turun Pallokerhoa pystyi Syyskierroksella monen muun seuran katsojalukujen seurannan huonontuessa juurikin silloin seuraamaan paremmin kuin mitä Kevätkierroksella pystyi.)

Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat: 350 katsojaa ja keskimäärin 175 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 21.9.1963 pelattu I-Kissat-RU-38 300 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Turun Toverit/FC TuTo: 276 katsojaa ja keskimäärin 138 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 21.9.1963 pelattu FC TuTo-TuTe 228 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/TaKiTo/TKT: 205 katsojaa ja keskimäärin 103 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 22.9.1963 pelattu TKT-TuPK/TPK 200 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Messukylän Toverit/MesTo/FC Messukylän Toverit/FC MesTo: 200 katsojaa ainoalta ottelulta (15.9.1963 pelattu Messukylän Toverit-I-Kissat on toistaiseksi ainoa MesTo:n tai myös FC MesTo:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Kalevan Pojat/KalPo: 200 katsojaa ainoalta ottelulta (6.10.1963 pelattu KalPo-HIK on toistaiseksi ainoa KalPo:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja. Tämä ottelu oli myös ainoa yleisöottelu minkä pystyi myös varmentamaan täysin ilman epäilyjä esimerkiksi ilmaislippulaisista ottelussa kun Kevätkierroksen 486 katsojan yleisöottelua eli 4.7.1963 pelattua KalPo-R-Pallo Raumaa koski varsin pitkään omissa määritelmissäni epäilty siitä ja vieläkin pieniä epäilyksiä sille on jäämässä. Huolimatta siitä, että pitkin hampain lasken sen ainakin näillä näkymin muiden todisteiden puutteessa mukaan kauden yhteenvedon katsojalukuihin. Muutoin katsojaluvut ovat ainakin tuntuneet tosiaan olevan kateissa ellei sitten mahdollisista paikallisista pienlehdistä edes jotain lisätietoa asiaan löytyisi kun länsirannikon suuremmat lehdet eivät tuntuneet juuri tähän seuraan huomiota kiinnittävän ainakaan katsojaluvullisesti vaikka muutoin kylläkin melko paljon kyllä kiinnittivät. Edelleen KalPo:n tilanteesta vuodelta 1963 myös Syyskierrostakin koskien jo aiemmin mainitun Kevätkierroksen lisäksi voi aina kertoa paljon kaivattuja lisätietoja katsojalukuihin nähden!)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 12 623 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 192 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Länsilohkossa 1963: 25.8.1963 pelattu ottelu HIK-TKT 1177 katsojalla

Länsilohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1963 tuntui olevan Syyskierroksella ajoittain hyvinkin kelvottomalla taholla, välillä ajoittain edellisten vuosienkin Syyskierroksiin nähden, Kevätkierrokseenkin nähdessä sinänsä riippumatta vuodesta 1961 tai 1962 kun sitä verrattiin vuoden 1963 vastaavaan onnettomaan tilanteeseen ja jopa ruotsinkielisen rannikon lehdistäkään ei ollut kotimaisten melkoisen tyhjinä pidettyjen tiedon puun aseman täyttäjiksi.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin ja ainakin edes jälleen vuotta aiempaa paremmin joskin hyvin täpärästi ehkä sinänsä kun joskus ihan erittäin harvoin mukana tosiaan oli sellaisia yksittäisiä otteluja jotka varsin normaaleissa oloissa olisivat jääneet ilmoittamatta, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin silti edelleen silloin tällöin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Vähän parempaa kyllä kaikkiaan lisätutkimusten jälkeen Syyskierros tarjosi kun alkuun kaikessa murheellisuudessaan siitä oli tulla täydellinen pannukakku muun muassa KalPo:n osalta ennen kuin viimein löytyi sille edes yksi ottelu ja useampi muukin seura kärsi yleisöottelujen löytymättömyydestä ennen lisätutkimuksia.

Kaikkiaan lähtökohtaisesti ajatellen Syyskierrokset vuosien 1961-1963 väliltä puhuttaessa melkein kaikkiaan vuodesta riippumatta olivat melko kelvottomia seurannaltaan jopa yhtä hankalaksi tai satunnaisesti vielä hankalammaksikin osoittautuneeseen Itälohkoonkin verrattaessa joskin ihan aallonpohja tietysti sinänsä kaikkiaan oli vuoden 1961 Kevätkierros kun kahdelle seuralle ei löytynyt lainkaan Länsilohkoon katsojalukuja Kevätkierrokselle!

Syyskierros 1963 oli kuitenkin tuon yllä mainitun aikavälin kaikista kierroksista puhuttaessa melkein huonoin siltikin ja oli huonoin vuosiin 1961-1962 nähden niidenkin kärsiessä vaikeuksista.

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen mahdollisen päivittämisen suhteen mikäli vain sille on edellytyksiä Länsilohkon suhteen.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #233 : 06.06.2020 klo 14:02:59

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1963 Pohjoislohkon Syyskierroksen katsojalukuja tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Tämän jälkeen onkin tuttuun tapaan yhteen vetämisen paikka.

Pohjoislohkon tilanne Syyskierrokselta 1963 puhuttaessa on Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna selkeämpi ja jossain määrin parempi yksinkertaisesti kaikkiaan huolimatta joistakin väistämättä puuttuvista katsojaluvuista lähinnä silloin kun mikäli vain oli erittäin satunnaisia yksittäisotteluja tai vähän myöhemmin Syyskierroksen 1963 aikana kun Pohjoislohkokin oli vuosiin 1961-1962 ja 1964 verrattuna silti melko hankala pala purtavaksi tiedollisessa mielessä lausuen Syyskierroksella.

Tosin ilman rannikon ruotsinkielisten lehtien apua ja myös joidenkin vanhempien Pohjois-Suomen sanomalehtien tietoja asiaan olisi ollut näiden tietojen löytäminen Pohjoislohkossa yllättävänkin varhain jo käytännössä aivan yhtä murheellisen mahdotonta kuin esimerkiksi Länsilohkostakin tai Itälohkostakin puhuttaessa.

Enimmäkseen ottelut pelattiin aina vain sarjasunnuntaisin kuten myös Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja, mutta tietenkin poikkeuksia oli kuten esimerkiksi vuoden 1963 aikana erittäin harvoin esimerkiksi maajoukkuepelin pakottamia tasausotteluja.

Nuo nk. Tasausottelut eivät olleet lähimainkaan niin sekavia tai ainakaan pakottamalla pakotettuja otteluja peliaikataulultaan Pohjoislohkossa vuonna 1963 toisin kuin mitä oli Itälohkossa ja Länsilohkossa samana vuotena.

Keskimäärin sunnuntaina pelattavien Pohjoislohkon ottelujen takia se käynnistyi tietenkin Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1963 Syyskierroksen osuuksista puhuttaessa myöhäisimpänä eli 28.7.1963 eikä suinkaan aiemmin osin virheellisesti kertomanani päivämäärinä eli 27.7.1963 tai myöskään nyt tietenkin korjatusti 26.7.1963 alkaen milloin esimerkiksi Länsilohko ja Itälohkot aloittivat lopulta uudelleen tarkistamisten jälkeen omalta osaltaan.

Tosin tuohon virheellisyyteen osin vaikuttaa se, että oletin sen tarkoittavan silloista oletettua pelaamiskäytäntöä erittäin suurena sarjakierroksen pelaamisena toisin ennen kun tietenkin lopulta jouduttiin toimimaan myös yhtä toisin sanottua vasten.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 28.7.1963 ja päättyi 13.10.1963 normaalin otteluohjelman mukaisesti kun vuonna 1963 ei tarvittu vuoden 1962 tapaan pelata Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan kuten ei aiemmin mainituissa Itälohkossa ja Länsilohkossa:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Pohjoislohko Syyskierros Katsojaluvut

28.7.1963: Kajaanin Palloseura/KajPS/KaPS Kajaani-GBK 700 katsojaa

28.7.1963: Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT-KaPa 370 katsojaa

28.7.1963: Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV-Seinäjoen Sisu 835 katsojaa

28.7.1963: Rovaniemen Palloseura/RoPS-JBK 1311 katsojaa

28.7.1963: Seinäjoen Palloseura/SePS-VPS 775 katsojaa

4.8.1963: GBK-SePS 1000 katsojaa

4.8.1963: JBK-KPT 400 katsojaa

4.8.1963: KaPa-KPV 965 katsojaa

4.8.1963: OTP-KajPS 894 katsojaa

4.8.1963: Seinäjoen Sisu-VaPV/VaaPV/Vaasan Pallo-Veikot/Vaasan Palloveikot/VPV Vaasa 604 katsojaa

4.8.1963: VPS-RoPS 765 katsojaa

11.8.1963: VPV-OTP 300 katsojaa

18.8.1963: JBK-OTP 540 katsojaa

18.8.1963: KaPa-SePS 1200 katsojaa

18.8.1963: KPV-KajPS 591 katsojaa

18.8.1963: RoPS-KPT 1800 katsojaa

18.8.1963: Seinäjoen Sisu-GBK 708 katsojaa

20.8.1963: VPV-VPS 518 katsojaa (Välillä tietyllä osaa kautta tämä ottelu oltiin valmiita siirtämään tiistaiottelun sijaan pelattavaksi jo perjantaiotteluna 16.8.1963, mutta lopulta kuitenkin ottelu voitiin pelata ilmoitettuna päivänään ajallaan.)

25.8.1963: GBK-KaPa 1090 katsojaa

25.8.1963: KajPS-VPV

25.8.1963: KPT-KPV 449 katsojaa

25.8.1963: OTP-RoPS 745 katsojaa

25.8.1963: SePS-Seinäjoen Sisu 1132 katsojaa

25.8.1963: VPS-JBK 915 katsojaa

1.9.1963: GBK-VPS 942 katsojaa

1.9.1963: JBK-Seinäjoen Sisu 388 katsojaa

1.9.1963: KajPS-KPT

1.9.1963: RoPS-KPV

1.9.1963: SePS-OTP

1.9.1963: VPV-KaPa 54 katsojaa

8.9.1963: JBK-GBK 500 katsojaa

8.9.1963: KaPa-OTP 800 katsojaa

8.9.1963: KPT-SePS 100 katsojaa

8.9.1963: KPV-VPV 591 katsojaa

8.9.1963: Seinäjoen Sisu-RoPS 597 katsojaa

8.9.1963: VPS-KajPS 913 katsojaa

13.9.1963: VPV-SePS 249 katsojaa

15.9.1963: KaPa-VPS

15.9.1963: KPV-JBK 862 katsojaa

15.9.1963: OTP-GBK 510 katsojaa

15.9.1963: RoPS-KajPS 1255 katsojaa

15.9.1963: Seinäjoen Sisu-KPT 388 katsojaa

22.9.1963: GBK-RoPS 1178 katsojaa

22.9.1963: JBK-KaPa 600 katsojaa

22.9.1963: KajPS-Seinäjoen Sisu 800 katsojaa

22.9.1963: OTP-VPS 700 katsojaa

22.9.1963: SePS-KPV 489 katsojaa

22.9.1963: VPV-KPT 271 katsojaa

28.9.1963: KPT-OTP

28.9.1963: VPS-Seinäjoen Sisu 605 katsojaa

29.9.1963: KaPa-KajPS 1255 katsojaa

29.9.1963: KPV-GBK 1855 katsojaa

29.9.1963: RoPS-VPV 1162 katsojaa

29.9.1963: SePS-JBK 512 katsojaa

6.10.1963: KajPS-JBK

6.10.1963: KPT-VPS

6.10.1963: KPV-OTP 546 katsojaa

6.10.1963: RoPS-SePS 1320 katsojaa

6.10.1963: Seinäjoen Sisu-KaPa 450 katsojaa

6.10.1963: VPV-GBK 500 katsojaa

13.10.1963: GBK-KPT 521 katsojaa

13.10.1963: JBK-VPV 256 katsojaa

13.10.1963: KaPa-RoPS

13.10.1963: OTP-Seinäjoen Sisu

13.10.1963: SePS-KajPS 390 katsojaa

13.10.1963: VPS-KPV 609 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Pohjoislohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Rovaniemen Palloseura/RoPS: 6848 katsojaa ja keskimäärin 1370 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 18.8.1963 pelattu RoPS-KPT 1800 katsojalla kun muun muassa 1.9.1963 pelattu RoPS-KPV puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 1141 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 5280 katsojaa ja keskimäärin 880 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 29.9.1963 pelattu KPV-GBK 1855 katsojalla.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 4731 katsojaa ja keskimäärin 946 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 22.9.1963 pelattu GBK-RoPS 1178 katsojalla.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 4220 katsojaa ja keskimäärin 1055 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 29.9.1963 pelattu KaPa-KajPS 1255 katsojalla kun muun muassa 15.9.1963 pelattu KaPa-VPS ja seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 13.10.1963 pelattu KaPa-RoPS puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 703 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Vaasan Palloseura/VPS: 3807 katsojaa ja keskimäärin 761 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 25.8.1963 pelattu VPS-JBK 915 katsojalla.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 3298 katsojaa ja keskimäärin 660 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 25.8.1963 pelattu SePS-Seinäjoen Sisu 1132 katsojalla kun muun muassa 1.9.1963 pelattu SePS-OTP puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 550 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 2849 katsojaa ja keskimäärin 712 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 4.8.1963 pelattu OTP-KajPS 894 katsojalla kun muun muassa seuran oma Syyskierroksen päätösottelu Pohjoislohkossa eli 13.10.1963 pelattu OTP-Seinäjoen Sisu puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 570 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 2747 katsojaa ja keskimäärin 549 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 18.8.1963 pelattu Seinäjoen Sisu-GBK 708 katsojalla.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 2684 katsojaa ja keskimäärin 447 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 22.9.1963 pelattu JBK-KaPa 600 katsojalla.)

VaPV/VaaPV/Vaasan Pallo-Veikot/Vaasan Palloveikot/VPV Vaasa: 1892 katsojaa ja keskimäärin 315 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 20.8.1963 pelattu VPV-VPS 518 katsojalla kun sensaatiomaisesti tämän seuran jokaisen yleisöottelun pystyi laskemaan Syyskierrokselta mukaan siinä missä Kevätkierroksella ei valitettavasti löytynyt kuin vain pari yleisöottelua. VPV Vaasasta on ehkä oikein hyvällä tuurilla tiettävästi saattanut ehkä sittenkin välttää Pohjoislohkon vähiten katsotuimman seuran aseman vuonna 1963 jumbotaistelussa KPT:n kanssa, mutta varmastikaan liian paljon katsojia ei ole Vaasassa päin tälle seuralle liiennyt parhaimmassakaan tapauksessa kun huomio tuntui ymmärrettävästi olevan VIFK:ssä ja VPS:ssä tuolloin.)

Kajaanin Palloseura/KajPS/KaPS Kajaani: 1500 katsojaa ja keskimäärin 750 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 22.9.1963 pelattu KajPS-Seinäjoen Sisu 800 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT: 919 katsojaa ja keskimäärin 306 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 25.8.1963 pelattu KPT-KPV 449 katsojalla kun muun muassa 28.9.1963 pelattu KPT-OTP ja seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 6.10.1963 pelattu KPT-VPS puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 184 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 40 775 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 618 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Pohjoislohkossa 1963: 29.9.1963 pelattu ottelu KPV-GBK 1855 katsojalla

Pohjoislohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1963 tuntui olevan melkoisen hienolla taholla selvää, mutta lähinnä vain ruotsinkielisen rannikon lehdissä tai ihan Pohjois-Suomen omissa sanomalehdissä sillä vielä ainakin silloin tällöin muun muassa muualla Suomessa kyllä unohdettiin kertoa vuonna 1963 jossain määrin tuloksia jolloin niistä ei ollut katsojatietopulan täyttäjiksi edes hätätilassakaan mikäli niistä ruotsinkielisen rannikon lehdistä tai Pohjois-Suomen omista sanomalehdistä puhuttaessa jotakin olisi jäänyt lisäämättä.

Tilanne oli kuitenkin vuosia 1961 ja 1962 parempi ihan edelleen myös jo Syyskierroksellakin, mutta Kevätkierroksen kukoistukseen ei silläkään ollut asiaa.

Syyskierros ei niin hyvä sinänsä ollut vuonna 1963 tulisi olemaan ihan jo Pohjoislohkon yleisesti ottaen paremman yleisen katsojaseurannankin tietäen vuotta myöhemmin tai aiemmin vuosina 1961-1962 jossain määrin oli ollut, mutta vuoden 1963 Itälohkoon ja Länsilohkoon nähden oli Pohjoislohkolla edes Syyskierroksellakaan hyvin vähän mitään hävettävää katsojaluvullisesti puhuttaessa.

Heikentyminen oli selvää Syyskierroksella raportoinnissa katsojaluvullisesti, mutta pahimmista paikoista selvittiin kunnialla läpi keskimäärin.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin kotimaisissakin lehdissä myös muualla päin Suomessa, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Toki tilanne huonoimmillaankin oli edelleen vuonna 1963 normaalisti parempi kuin mitä Itälohkon tai Länsilohkon osalta oli.

Ainoa erityisen synkkä ja ongelmainen tilanne oli lähinnä Syyskierroksen päätöskierros kuten myös 1.9.1963 sattunut kierros jolloin ei vain sitten millään tuntunut löytyvän ottelujen katsojalukujen tietoa.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään muihin lehtiin ja rannikon ruotsinkielisetkään lehdet eivät ihan liian suurin ihmeisiin ajan kuvassa kyenneet edes vuotta myöhemminkin verrattuna vuoteen 1962 vuonna 1963.

Tämän jälkeen jo todetusti onkin sitten enää vain koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yhteenvedon paikka!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #234 : 07.06.2020 klo 09:27:38

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta on tullut aika tehdä yhteenveto.

Kaikkiaan sarja oli katsojalukujen osalta puhuttaessa ainakin tulevien vuosien 1961-1964 aikojen vastaavana osansa toiseksi pienin.

Ikävä kyllä todellisesta merkityksestä sinänsä suuruudesta puhuttaessa se myös oli noiden vuosien kannalta kaikkiaan edelleen, mutta onneksi viimeistä kertaa melko epävarma merkinnöiltään etenkin sarjan jälkipuoliskolla Syyskierroksella ja jättää melko paljon tulkinnanvaraa tavallaan paljonkin jatkoa ajatellen mikäli tuon vuoden katsojalukujen pariin myöhemmin palaisi.

Pieni yhteenvedon kaltainen viesti tuli kirjoitettua ja laitettua tälle aihealueelle jo 20.1 tänä vuonna, mutta tuolloin tietoa siitä vuodesta ei vielä silloin ollut muuta kuin kokonaiskatsojalukujen ja katsojakeskiarvon osalta.

Seurojen katsojaluvut tulen ilmaisemaan ikään kuin kaikki ottelut olisivat sinänsä löydetyt.

Pois lukien tietenkin mahdollisesti sellaisia seuroja joilta löytyi tai olisi löytynyt esimerkiksi yleensäkin vain yksi ottelu koko vuodelta 1963 katsojaluvuiltaan ja myös mikäli on esimerkiksi vain pari ottelua muutoin ollut kaudella joillakin muilla seuroilla katsojaluvuissa löydettynä.

Muutoin mennään tapauskohtaisesti rajan ollessa tilanteesta riippuen 3-4 ottelussa koko kautta ajatellen siitä ennen kuin se sitten palaisi ikään kuin kaikki ottelut löytettynä uomiinsa niin silloin noudatetaan poikkeavaa käytäntöä ja muutoin menetellään tässä jo kuin normaalistikin.

Kevätkierroksen osalta kaikissa lohkoissa aina vaikeita Itälohkoa ja Länsilohkoa myöten löytyi onnistumisen iloja kun niistäkin oli löydettävissä useita kokonaan laskettavissa olevia seuroja otteluiltaan, mutta murheitakin myös riitti.

Murheelliset tilanteet koskevat pitkälti vuoden 1963 osalta vaikeasti löydettävissä olleita Itälohkoa ja Länsilohkoa Syyskierrokseltaan siinä missä Pohjoislohko oli paremmin kaikkiaan seurattu siitäkin puhuttaessa toki joidenkin ottelujen katsojalukujen puutteessa siitä huolimatta Syyskierroksella.

Jatkossa vuoden 1964 osalta yhteenvedon pohdinnat voivat olla pidempiäkin, mutta nyt vuoden 1963 tilanteen viivästyttyä kuten myös kaikkiaankin näiden vuosien käsittelyn viivästyttyä pahasti yritän pitää muut sarjan pohdinnat jatkossa tämänkin tapaan varsin lyhyenä ellei muuta ilmene.

Itälohkosta, Länsilohkosta ja Pohjoislohkosta ei sinänsä valitettavasti voinut tehdä koko vuoden 1963 osalta tarkkoja katsojarajauksia kun niille ei ollut löytää käyttöön katsojarajoja vuoden 1962 tapaan.

Siinä missä esimerkiksi vuoden 1961 tapaan oli mahdollista sellaiset löytää.

Siten vuodet 1963 ja tätä edeltänyt vuosi 1962 muodostavat omalla tapaa melko hankalan palan pienin eroin suhteessa toisiinsa nähden siinä, että niiden katsojaluvut tulevat lähtökohtaisesti olemaan melko pitkälti valistuneita arvauksia sinänsä seurakohtaisesti kuitenkin antaen kaikkiaan melko luotettavan katsojakuvauksen eri seurojen asemasta ja olemalla kuitenkin sinänsä vuotta 1961 tarkempiakin kaikkiaan raja-arvojensa puutteista huolimatta.

Joka tapauksessa tässä vihdoin ja viimein katsojaluvut kerrankin tarkemmin seuroittain vuodelta 1963 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta alkaen Itälohkosta päättyen Pohjoislohkoon ja muihin sarjan lukuihin.

Tämän jälkeen pidemmittä puheitta aloitan vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen läpikäynnin josta saatan mahdollisesti laittaa vielä jonkun viestin ja mikäli en laita niin käyn muutoin sen kauden asiaa läpi alustavasti sitten sen vuoden Itälohkon laitossa katsojalukujen osalta, mutta nyt jälleen itse asiaan:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut Seuroittain

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Itälohko

Kouvolan Sudet: 7817 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 711 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 5.5.1963 pelattu Kouvolan Sudet-KUV 1500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kuusankosken Puhti: 7708 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 701 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.6.1963 pelattu Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 2257 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

HJK: 5284 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 480 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 9.6.1963 pelattu HJK-Kouvolan Sudet 915 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Harmittavasti kahta Syyskierroksen ottelua ei voinut löytää joten ihan tarkka katsojaluku HJK:lle kaikkiaan kaudelta on mysteeri sen viimeisintä toiseksi korkeimman sarjatason vierailun osuutta arvioiden. Varmaankin mahdollisesti on ollut varmaankin väliltä 5500-6000 katsojaa lopullinen katsojaluku kaikkiaan kaudelta. Ehkä ihan vähän päälle 6000 katsojankin on voinut olla, mutta ei varmastikaan paljon sen yli kun yksinkertaisesti vain tuolloin tilapäinenkään putoaminen pelaamisineen Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa ei vain niin paljon kiinnostanut yleisöä silloin ainakin näillä näkymin.)

Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM/LPM Lahti: 4089 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 372 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu LPM Lahti-Kouvolan Sudet 1047 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 3892 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 354 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.8.1963 pelattu MP-HJK 590 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Jämsänkosken Ilves/J-Ilves: 3584 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 326 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 12.5.1963 pelattu J-Ilves-Töölön Vesa 467 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 2774 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 252 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 23.6.1963 pelattu WP-35-Kuusankosken Puhti 497 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/HPP Helsinki: 1883 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 171 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 10.9.1963 pelattu HPP Helsinki-HJK 500 katsojalla ja sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

MaPS/MPS/MalPS/Malmin Palloseura: 1640 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 149 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu Malmin Palloseura-WP-35 410 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Helsingin Ponnistus: 1489 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 135 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti 483 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Helsingin Ponnistus oli ainoa seura jolta pystyi laskemaan kauden Kevätkierroksen katsojaluvut kokonaan Itälohkossa siinä missä pari ottelua jäi puuttumaan Syyskierroksella.)

Käpylän Urheilu-Veikot/Käpylän Urheiluveikot/KUV: 1400 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 127 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 15.6.1963 pelattu KUV-HJK 396 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Töölön Vesa: 1184 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 108 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.4.1963 pelattu Töölön Vesa-Kouvolan Sudet 300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Vuoden 1963 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Itälohkossa: Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 2257 katsojalla (Tämä katsojaluku oli koko Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu ja samalla Itälohkossa. Ottelu pelattiin 19.6.1963 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1963 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Itälohkossa: Töölön Vesa-MP 55 katsojaa (Tämä oli vuoden 1963 Suomen Sarjan/Suomensarjan yksi vähiten katsotuimpia otteluja Itälohkossa tällä hetkellä varmistuneista katsojaluvuista puhuttaessa. Siltikään se ei ollut edes koko sarjan huonoin kun ihan niukasti Pohjoislohkossa oli ainakin yksi sitä huonompi ottelu katsojaluvultaan ja lisäksi Länsilohkossa oli useampikin umpisurkea katsojalukujen ottelu. Ottelu pelattiin 22.9.1963 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 14.7.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 25 987 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 14.7.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 394 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 16 746 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 254 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa 1963: 42 733 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin melko suuri katsojalukujen puute Itälohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa yksittäistä ottelua kohti 1963: 324 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Länsilohko

HIK/Hangö IK/Hangon IK: 9751 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 886 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu HIK-FC HPK 1259 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Sensaatiomaisesti HIK:n tai myös nk. Hikkenin osalta pystyi laskemaan jokaisen ottelun koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkon ainoana joukkueena kun useimmat muut seurat pystyi laskemaan vain Kevätkierrokselta katsojaluvuiltaan mikäli niitäkään.

Siitä eli nk. Hikkenistä puhuttaessa sen asema todella yleisöjoukkueena oli totutun vahva jolloin sen asemaa käytännössä noilla luvuilla katsojista puhuttaessa ei kyennyt haastamaan kuin ehkä Porin RU-38 ja erittäin suurella varauksella Tampereen Ilves-Kissat mikäli edes nekään. Aivan ei odotuksista huolimatta esimerkiksi 10 000 katsojan kausimäärä ei ylittynyt vuonna 1963.)

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 5483 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 498 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu RU-38-I-Kissat 1659 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma/RauPa: 3437 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 312 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 22.9.1963 pelattu R-Pallo Rauma-R-Iirot Rauma 539 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Rauman Iirot/R-Iirot/Iirot Rauma: 3310 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 301 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 5.5.1963 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-FC TuTo 800 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

FC HPK/FC Hämeenlinnan Pallo-Kerho/FC Hämeenlinnan Pallokerho: 3281 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 298 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.8.1963 pelattu FC HPK-FC MesTo 500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. FC HPK kilpaili paljon läpi kauden Rauman seurojen eli Iirojen ja Pallon kanssa jopa koko sarjan kolmanneksi katsotuimman seuran asemasta Länsilohkossa ja sillä tuntui toisinaan ainakin melko hyvinkin riittävän katsojia. Ei liian liikoja, mutta kuitenkin aika paljon kaikkiaan. Mahdollisesti on voinut voittaa toisen tai molemmat raumalaiset seurat katsojaluvuissa tai sittemmin on voinut jäädä vähän niiden taaksekin. Sen tietäisi varmasti vain mikäli jostakin löytyisi vielä vähän lisää katsojalukuja.)

Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat Tampere: 1800 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 164 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.6.1963 pelattu I-Kissat-R-Pallo Rauma 600 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.

Valitettavasti paria Syyskierroksen Ilves-Kissojen ottelua huomioimatta on paha sanoa, että millaisia katsojalukuja sillä olisi sitten ollut tietenkin Syyskierroksella kun niistä ei vain ollut ainuttakaan merkkiä havaittavissa kun välillä niidenkin katsojalukuja hehkutettiin ja välillä moitittiin surkeiksi.

Kuitenkin lähtökohta oli, että ainakin parhaimmillaan se on kilpaillut HIK:n ja RU-38:n kanssa vuonna 1963 Länsilohkon katsotuimman joukkueen asemasta joskin on voinut pudota myös keskikastiin kisailemaan Turun Pallokerhon, Turun Teräksen, FC TuTo:n ja TKT:n kanssa katsojaluvuista puhuttaessa tai jäädä omasta lähtökohtaisesta koko kauden kolmostilastaan kauas taaksekin muun muassa vaikkapa tämän hetken alustavalle kuutospaikalle.)

Turun Teräs/TurTe/TuTe: 1548 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 141 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 26.7.1963 pelattu TuTe-FC MesTo 400 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Turun Teräkseltä puuttui erittäin monia otteluja kaikkiaan sarjasta etenkin Kevätkierrokselta ja myös Syyskierrokselta puhuttaessa. TuTe saattaa kuulua tulevaisuudessa niihin joukkueisiin jotka mahdollisesti katsojaluvuiltaan löydettäessä vuonna 1963 ovat nousseet kaikkiaan hätyyttelemään kärkipaikkoja katsojakilvan suhteen mikäli vain tarkempia katsojalukuja löytyisi jostakin lisää. On toisaalta voinut jäädä myös keskikastinkin katsojalukujen seuraksikin tai alakastiinkin.)

Messukylän Toverit/MesTo/FC Messukylän Toverit/FC MesTo: 1413 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 471 katsojaa (Messukylän Tovereiden katsojaluvut perustuvat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 14.5.1963 pelattu FC Messukylän Toverit-TKT 713 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. MesTo jalkapallossa saattaa kuulua tulevaisuudessa niihin joukkueisiin jotka mahdollisesti katsojaluvuiltaan löydettäessä vuonna 1963 ovat nousseet kaikkiaan hätyyttelemään ellei ihan kärkipaikkoja niin ainakin keskikastin sellaisia paikkoja katsojakilvan suhteen mikäli vain tarkempia katsojalukuja löytyisi jostakin lisää. On toisaalta voinut kyllä jäädä myös alakastiinkin huonoimmillaan. Seuran katsojalukujen etsintä on osoittautunut toistaiseksi melkoiseksi pettymykseksi jota pahempi pettymys on vain itse KalPo. Toisaalta MesTo:n tilanne jalkapallossa kaikkiaan on kuitenkin osoittautunut paljon mainettaan paremmaksi nyt ainakin edes yleisöjoukkueena sarjassa mikäli ei se sitä muka olisi ollut kentällä kuten ei juuri ollutkaan harmittavasti kauden otteluissaan.)

Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/TaKiTo/TKT: 1304 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 326 katsojaa (TKT:n katsojaluvut perustuvat neljään löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja kaksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu TKT-HIK 648 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Jälleen hieman vuoden 1961 tapaan tästä seurasta tuli melkein käytännön katsojamysteeritason joukkue.

Hädin tuskin sillä oli nyt sentään vähän enemmän kerrottuja katsojalukuja julkisuuteen kuin vuonna 1961, mutta taantuminen vuoteen 1962 nähden oli selvempi. Ristiriitaisesti kuitenkin otteluiden tunnelmaakin sanottiin edeltävää vuotta tai pariakin vuotta paremmaksi joten mene ja tiedä sitten tulevien aikojen paremmista katsojaluvuista. Edellyttäen, että niitä tosiaan löytyy ja seura on voinut hyvinkin jäädä enintäänkin vain keskikastin seuraksi tai jopa alakastiin kun sillä oli jaetulla sijalla myös koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yksi huonoiten ellei ehkä huonoinkin katsottu yleisöottelu yhdessä FC TuTo:n kanssa.)

Turun Toverit/FC TuTo: 985 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 90 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 17.5.1963 pelattu FC TuTo-R-Pallo Rauma 400 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun lukemattoman Länsilohkon joukkueen tapaan FC TuTo:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin jolloin se voisi Turun Teräksen tapaan olla jopa yllättävänkin kova joukkue tämän kyseisen vuoden katsojaluvuissa mikäli vain tarkempia tietoja löytyisi asiaan. Muussa tapauksessa FC TuTo lienee jäänyt mitä todennäköisimmin vain seurojen katsojalukujen alakastiin kun sillä oli jaetulla sijalla myös koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yksi huonoiten ellei ehkä huonoinkin katsottu yleisöottelu yhdessä TKT:n kanssa. Joskin katsojalukujen keskikasti ei ihan aivan mahdotonkaan ajatus ole mikäli vain lisää katsojalukuja löytyisi jostakin.)

Turun Pallokerho/TuPK/TPK: 982 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 89 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 11.8.1963 pelattu TuPK/TPK-I-Kissat 475 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Monen muun lukemattoman Länsilohkon joukkueen tapaan Turun Pallokerhon katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin jolloin se voisi olla Turun Tovereiden tapaan olla jopa yllättävänkin kova joukkue tämän kyseisen vuoden katsojaluvuissa mikäli vain tarkempia tietoja löytyisi asiaan. Muussa tapauksessa TuPK/TPK lienee jäänyt mitä todennäköisimmin vain seurojen katsojalukujen alakastiin joskin katsojalukujen keskikasti ei ihan aivan mahdotonkaan ajatus ole mikäli vain lisää katsojalukuja löytyisi jostakin.)

Kalevan Pojat/KalPo/Kalevan Pallo-Pojat/KP Kaleva/KPP Kaleva/KP/KPP: 686 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 343 katsojaa (KalPo:n katsojaluvut perustuvat kahteen löydettyyn yleisöotteluun joista yksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 4.7.1963 pelattu KalPo-R-Pallo Rauma 486 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.

KalPo:n katsojalukuja ei hirveästi kehuttu pitkin vuotta silloinkin kun niitä ei julkisuuteen kerrottu joten ne ovat voineet olla lähtökohtaisesti erittäinkin huonoja tai sitten lähtökohtaisesti jo löydettyjä vain vähän parempia jolloin katsojalukujen häntäpäätä voitiin tällekin joukkueelle osin myös sarjan raumalaiskolmikon lisäksi povata.

KalPo:n osalta murheellista olivat myös katsojalukujen epäilyt muun muassa vapaalippulaisten pääsemisestä sisään vähänkin suuremman luokan oletetuissa yleisöotteluissa joiden pohjalta oli muun muassa hylätä tuon 4.7.1963 pelatun ottelun kokonaan listoilta. Mikäli niin olisin tehnyt niin ainoa tähän mennessä löytynyt täysin kiistaton katsojaluvun ottelu olisi ollut yleisöotteluista puhuttaessa 6.10.1963 pelattu KalPo-HIK 200 katsojalla.

KalPo on katsojaluvuiltaan puhuttaessa siis samalla kertaa vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan suurin mysteerijoukkue ja samalla kertaa myös valtava katsojaluvullinen pettymys. Etenkin kun ennakkoon povaamani vähiten seuratuin joukkue jossain määrin eli Messukylän Toveritkin olivat seuratumpi joukkue omista rajoitteistaan huolimatta.

Huolimatta tosiaan KalPo:n kaltaisen joukkueen huippuhyvin sujuneesta kaudesta itse peleistä jaettuna sarjakakkosena yhdessä HIK:n kanssa siitä puhuttaessa yksinkertaisesti vain sitä ei joko tunnuttu seuratun paljon minkään vertaa ja mikäli seurattiinkin niin jostakin käsittämättömästä syystä niitä vain ei ollut juurikaan merkitty lehtiin. Mikä tahansa lisätieto tämän seuran edesottamuksista katsojalukujen parissa vuodelta 1963 on aina tervetullutta!

Etenkin kun vuosien 1961-1963 väliltä puhuttaessa Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta vuoden 1963 KalPo yhdessä vuoden 1961 TKT:n ja FC HPK:n kanssa ovat todellisia ongelmapaloja katsojalukujensa osalta purtavaksi.)

Vuoden 1963 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsotuin ottelu Länsilohkossa: RU-38-Ilves-Kissat 1659 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan ei ollut mikään kaikkien aikojen ennätys Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan tasolta puhuttaessa aiempiinkaan vuosiin nähden edes Länsilohkossakaan, mutta huonona piirteenä se oli selvästi edellistä vuotta huonompi katsojaennätys ja samalla se oli myös koko sarjan vähiten katsotuin eniten katsotuimmista otteluista siinä mitä se tietenkin oli katsotuimpana juurikin Länsilohkossa. Ottelu pelattiin 16.6.1963 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuimmat ottelut vuoden 1963 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkossa: FC TuTo-Messukylän Toverit ja TKT-FC HPK 5 katsojaa (Vähiten katsotuimmat yleisöottelut poikkeuksellisesti niin Kevätkierrokselta kuin Syyskierrokselta keräsivät molemmat erittäin surkean määrän katsojia sarjan Länsilohkon ja paljon kritisoituihin Itälohkonkin surkeisiin katsojalukuihin nähden todelliset pohjalukemansa samalla katsojaluvulla niistä otteluista mitkä olivat löydettävissä.

Tämäkin katastrofi vielä peräti kahdestikin tapahtuneena kauden mittaan olisi voitu välttää muun muassa paremmalla varautumisella umpihuonoon säähän ja yksinkertaisesti vähemmän härkäpäisellä tuomarien päätöslinjalla kun uusintaotteluihin mennessä sää todennäköisesti olisi ollut parempi. Kun näin ei menetelty niin ne olivat ilman muuta oman lohkonsa huonoimmat katsojaluvultaan. Ottelut pelattiin 2.7.1963 ja 6.9.1963 ja ne olivat Kevätkierroksen ja Syyskierroksen ottelu samalla kertaa sitten lähtökohtaisesti sanottuna viimein koko Länsilohkon huonoimpina yleisöotteluina ja huonoimmat yleisöotteluista puhuttaessa koko sarjassa.

Toki monet Itälohkon yleisöottelut eivät paljoa tätä parempia olleet vuoden 1963 aikana ellei sitten tietenkin vielä löytyisi tätäkin ottelua huonompaa katsojalukua Itälohkoon mikä ei ole todennäköistä kun niin huono tilanne tosiaan oli Länsilohkossa silloin.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 9.7.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 21 357 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 9.7.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 324 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 12 623 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 191 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa 1963: 33 980 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin melko suuri katsojalukujen puute Länsilohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa yksittäistä ottelua kohti 1963: 257 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Pohjoislohko

Rovaniemen Palloseura/RoPS: 11 701 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1064 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 18.8.1963 pelattu RoPS-KPT 1800 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Katsojaluvut kaikkiaan kaudella ja varsinkin Syyskierroksella tuntuivat olevan erittäin suurta luokkaa ja tämä seura on hyvinkin voinut olla sarjan seuratuin joukkue vuonna 1963 Pohjoislohkossa. Ja ehkä melko varmasti myös yksi seuratuimpia joukkueita kaikkiaankin vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa. Kilpaili katsojakuninkuudesta lajissa OTP:n, KaPa:n ja KajPS:n kanssa kun niiltä tosiaan vielä otteluja puuttuu löydettäväksi asti. Mikäli ei ollut seuratuin niin kolmen kärjessä RoPS on todennäköisesti ollut ilman muuta todistetta asiaan.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 11 125 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1011 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu GBK-KPV 1530 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Vaasan Palloseura/VPS: 10 681 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 971 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 26.5.1963 pelattu VPS-GBK 1707 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. VPS jäi GBK:n kanssa yhdessä hieman taka-alalle Syyskierroksella suhteessa kauden muihin yleisösuosikkeihin Pohjoislohkossa eli RoPS:n, OTP:n KaPa:n ja KajPS:n muodostamaan tilanteeseen nähden. Samalla jäätiin katkerasti jatkamaan vuodeksi 1964 Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa kun Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan vuodeksi 1964 nousi oletetun voittoarvion sijaan sille epäsuotuisasti GBK.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 9488 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 863 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 29.9.1963 pelattu KPV-GBK 1855 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 8385 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 762 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu KaPa-GBK 1500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Syyskierroksen seuranta tälle seuralle Kajaanista oli parempi mitä Kevätkierroksella vain yhden ottelun jäädessä puuttumaan jolloin vielä sen katsojaluvut ovat voineet olla parempia vielä jonkin verran tai ainakin edes vuoden 1961 vastaavien pintaan ulottuvia ja ehkä hyvin niukasti myös niitä paremmat mikäli kaikki puuttuvien ottelujen katsojaluvut löytyisivät sillä kyllä Kajaanissa vieläkin tuolloin katsojaintoa kyllä oli kauden otteluista puhuttaessa.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 8361 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 760 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 9.6.1963 pelattu OTP-KaPa 1411 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. OTP oli myös yksi sarjan kärkijoukkueita katsojalukujensa osalta ja siltä vieläkin puuttuu muutama ottelu katsojaluvuista puhuttaessa.

Joissakin seuraa koskevissa lehdistökatsauksissa OTP:n kerrottiin Pohjois-Suomen sanomalehdissä silloin vuonna 1963 vuoden 1962 tapaan olleen kenties ihan lopulliselta katsojakeskiarvoltaan olleen noin 1000 katsojan eli ihan kaikkiaan kokonaiskatsojaluvussaan 11 000 katsojassa tai sen ylikin aina hyvin lähelle GBK:n lukemia tai jopa niidenkin ohi se olisi mennyt ainakin huhuissa, mutta tarkempien tietojen puutteen vuoksi ja ennen kuin muuta löytyy niin OTP pysyy näillä näkymin kolmostilalla vuotta 1963 koskien Pohjoislohkossa.

Oma arvioni on tulevaisuuden kannalta, että OTP oli sarjan Pohjoislohkon toiseksi seuratuin joukkue ja ehkä myös muutenkin koko vuotta 1963 Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa koskien se olisi voinut olla ilman tietenkin RoPS:n erittäin vahvaa katsojavuotta sen kauden otteluissa.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 8003 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 728 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu Seinäjoen Sisu-SePS 1201 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Kyseessä oli Seinäjoen Sisun oma sen hetken yleisöennätys ja samalla kertaa ainakin sanotusti myös katsotuin ottelu Seinäjoen alueella ja mikäli ei tosiaan ollut niin se oli edes Seinäjoen Sisun oma sen hetken katsojaennätys. Seinäjoen Sisulta pystyi edeltävään vuoteen 1962 verrattuna sensaatiomaisesti laskemaan sen jokaisen yleisöottelun sarjasta siinä missä sen kilpailijalta SePS:ltä ei aivan kaikista yleisöotteluista harmittavasti voinut niitä laskea.)

Kajaanin Palloseura/KajPS/KaPS Kajaani: 7488 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 681 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu KajPS-KaPa 1861 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Useita yleisöotteluja puuttuu Syyskierrokselta joten KaPS Kajaanista voi hyvinkin kenties olla ollut yksi sarjan eniten seuratuimpia yleisöjoukkueita yhdessä muun muassa OTP:n, paikalliskilpailija KaPa:n ja GBK:n kanssa tietenkään unohtamatta KPV:tä. Ihan ehkä ei ole ollut sarjan kärkijoukkue katsojaluvuissa muutoin tietenkin omaa kauden ja samalla koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon katsotuinta otteluaan huomioimatta, mutta hyvin lähellä kärkisijoja kuten esimerkiksi toiseksi tai kolmanneksi seuratuin joukkue vuonna 1963 on tämä seura hyvinkin voinut olla.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 6328 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 575 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.8.1963 pelattu SePS-Seinäjoen Sisu 1132 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Yksi ottelu puuttuu joukosta, mutta ihan ei Seinäjoella SePS mennys Sisun edelle. Muutenkin huolimatta korkeista paikalliskamppailuista huolimatta Seinäjoella ei muutoin juuri jalkapalloa sillä hetkellä seurattu joten välttämättä ei ole yltämässä ilman ihmeitä ja yhden puuttuvan katsojaluvun löytymistä asiaan kovinkaan korkealle vuoden 1963 katsojaluvuissa niistä puhuttaessa ei varsinkaan Pohjoislohkossa. Ja vielä tätäkin vähemmän koko sarjankin osalta sinänsä kaikkiaan, mutta vuoteen 1962 verrattaessa ei kuitenkaan enää niin tuomitsevasti ulkopuolelle se ole jäämässä sillä suurin piirtein tästä vuodesta eteenpäin alkoi SePS kyllä kerätä melko hyvin tunnettavuutta lajissa tavallaan.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 5900 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 536 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu JBK-VPS 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallo-Toverit/KPT: 3694 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 336 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 12.5.1963 pelattu KPT-RoPS 620 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. KPT saattoi joissakin kertomuksissa jäädä koko vuoden vähiten katsotuimmaksi Pohjoislohkon seuraksi mikäli VPV Vaasasta olisi ollut jonkin verran tai niukasti sitä parempi kun molemmilta näiltä seuroilta tosiaan puuttuu vielä hieman otteluja joista KPT:llä Syyskierrokselta ja VPV:llä Kevätkierroksella.)

VaPV/VaaPV/Vaasan Pallo-Veikot/Vaasan Palloveikot/VPV Vaasa: 2881 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 262 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.5.1963 pelattu VPV-Seinäjoen Sisu 542 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. VPV Vaasasta saattoi joissakin kertomuksissa olla koko vuoden toiseksi vähiten katsotuin Pohjoislohkon seura mikäli KPT Kuopiosta olisi ollut jonkin verran tai niukasti sitä huonompi kun molemmilta näiltä seuroilta tosiaan puuttuu hieman otteluja joista VPV:llä Kevätkierrokselta ja KPT:llä Syyskierroksella.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 53 260 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 807 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 40 775 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 618 katsojaa

Vuoden 1963 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Pohjoislohkossa: KajPS-KaPa 1861 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan oli Pohjoislohkon paras ottelu lohkossaan sinänsä tuona kyseisenä vuotena. Se oli tosiaan katsotuimpien parhaimpien ottelujen sarjassa hyvää luokkaa ja sekin tuntui katsojaluvultaan yllättävän monet kun yleisesti ottaen vieläkin sen kuuluisan nk. Tonniluvun jälkeen oli hyvin vaikeaa tuona kyseisenä vuotena vain saada porukkaa katsomaan otteluja. Kaikkiaan kuitenkin vuoteen 1961 tai 1962 nähden vähemmän sinänsä. Ottelu pelattiin 16.6.1963 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1963 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Pohjoislohkossa: VPV eli Vaasan Pallo-Veikot-KaPa eli Kajaanin Palloilijat 54 katsojaa (Tämä tosiaan oli Pohjoislohkon vähiten katsotuin ottelu sinä vuonna. Juurikin tämän tyylin katsojaluvuilla huonoimmillaankin tosiaan Pohjoislohko pystyi sinnittelemään voittajana siihen mitä tuli lohkojen välisiin katsojakilpailuihin. Aiemmin kaudella Syyskierroksella tai vielä tätäkin aikaisemmin kaudella Kevätkierroksella on voinut olla huonompiakin katsojalukuja. Ottelu pelattiin 1.9.1963 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa 1963: 94 035 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin katsojalukujen puute jossain määrin Pohjoislohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan, mutta selvästi Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna lähempänä totuutta koko vuoden osalta varmaankin ollaan paremman katsojalukujen tilastoinnin takia.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa yksittäistä ottelua kohti 1963: 712 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin, mutta se ei välttämättä ole enää ollut paljoa kerrottua korkeampi kun Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna lähempänä totuutta koko vuoden osalta varmaankin ollaan paremman katsojalukujen tilastoinnin takia.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa 1963: 209 173 katsojaa (Näistä vähintään oli löydettävissä 170 748 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa yksittäistä ottelua kohti 1963: 528 katsojaa (Näistä vähintään sarjan yksittäistä ottelua keskimäärin seurasi vuonna 1963 431 katsojaa.)

Näiltä osin luvut kaikkiaan puhuvat selvää kieltään Pohjoislohkon paremmuudesta muihin lohkoihin nähden ja Itälohkon tai Länsilohkon katsojalukujen arvioinnissa sen paremmuus jää ainakin osalta kautta mietittäväksi myöhempää aikaa ja tarkempia katsojalukujen löytökatsauksia varten vaikka muutoin toki Länsilohko jäi katsojaluvuissa selvemmin jälkijunaan vuoden 1963 osalta Itälohkoon nähden.

PS. Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vähiten katsotuin ottelu vuonna 1963 oli näin vähän aiheen vierestä lausuttuna TaPa-KTP 295 katsojalla.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #235 : 08.06.2020 klo 12:03:57

Huolimatta aiemmin ilmoittamastani asiasta eli Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1964 tekemisestä nyt mahdollisimman pikaisesti loppuun päätin kuitenkin tehdä niin, että ne tulevat viimeisen jäljellä olevan kauden myötä lykkäytymään vielä muutamalla päivällä.

Pitkälti syy lykkäykseen on tällä hetkellä kateissa olevat kyseisen vuoden paperit joille nuo otannat olivat merkitty.

Katsojalukujen laittoa jatketaan niiltä osin tietenkin heti kunhan löytyvät juuri siltä vuodelta, mutta osin piakkoin muutenkin tulevan viestitauon myötä laitan tähän väliin jotain muuta muutaman seuraavan viestin ajan.

Nämä pian laitettavat muut viestit niin vanhoilta kun osin uudemmaltakin ajalta huipentuen muun muassa Jalkapallon Kakkosen katsojalukuihin vuosilta 2002 ja 2003 olisivat alun perin tulleet vasta Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1964 jälkeen joko sen sarjan Syyskierroksen tai aivan koko vuoden yhteenvedon päätteeksi, mutta nyt arvelin kuitenkin mahdollisen myöhemmän ajanhukan nimissä ennen taukoa kuitenkin tehdä korvaukseksi toisin.

Seuraavasta viestistä alkaen keskityn hieman vanhempien aikojen muihin seuroihin ja jatkan siitä sitten aina sinne Jalkapallon Kakkosen vuosien 2002 ja 2003 katsojalukuihin asti.

Pahoittelut kuitenkin vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukuja Kevätkierrokselta odottaneille!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #236 : 08.06.2020 klo 12:09:55

Salon Vilpas ja vanhemman ajan mukaisesti Salon Wilpas eli SalVi tai SalWi oli aikanaan varsin pienimuotoisesti kannatettu seura.

Tosin Vilpas oli kuitenkin oman yleisönsä täyttöasteeseensa nähden erittäinkin seurattu seura omassa sarjassaan missä se ikinä vain pelasikin.

Ihan 1950-luvun lopun ajalta eli vuonna 1958 tai 1959 ainakin nyt näillä näkymin katsojaennätys tai katsojakeskiarvo on ollut sen osalta enintään 700 katsojaa silloisessa Jalkapallon Maakuntasarjassa ja katsojakeskiarvo kauden peleistä puhuttaessa oli 500 katsojaa tarkoittaen siis noin 3500-4000 katsojaa olleita lukuja kautta kohti.

Se on ollut hieman epäselvä, mutta se on kuitenkin tapahtunut paikallisottelussa Salon Palloilijoita eli SalPa:aa vastaan.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #237 : 08.06.2020 klo 12:18:28

Vuonna 1967 Jalkapallon Maakuntasarjassa SalVi tai tuttuun tapaan Salon Vilpas oli saada itselleen sarjanousun Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1968, mutta menetti sen kovin katkeran tuntuisesti viime hetkellä Karjaan BK-46:lle.

Siitä löytyi myös katsojalukukin mikä noudatteli kauden lopullista katsojakeskiarvoakin mukavasti eli 700 katsojaa ottelulta kun katsojien kokonaismäärä sille oli 4200 katsojaa ja sehän oli tämä:

Jalkapallon Maakuntasarja 1967

10.9.1967: SalVi-BK-46 700 katsojaa (Valitettavasti Salon Vilpas hävisi ottelun maalein 0-1 ja joutui jäämään Jalkapallon Maakuntasarjaan vuodeksi 1968 etenkin kun 3.9.1967 se oli hävinnyt HyPS:lle eli Hyvinkään Palloseuralle.)

Vuodesta 1967 lähtien alkoi takaiskusta huolimatta eräänlainen SalVi:n kulta-aika yleisöotteluissa ja jatkui käytännöllisesti katsoen useita vuosia.

Välillä SalVi tuntui jopa enemmän herättävän myönteisiä tuntemuksia kuin paikalliskilpailija Salon Palloilijat eli SalPa tai nuoremman vanha nk. Alkuperäinen SalVi eli jo jalkapallonsa vuonna 1955 lopettanut Salon Viesti.

Tätä ennenkin SalVi oli ollut vuoden 1966 Jalkapallon Maakuntasarjassa nousussa kiinni Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa ajatellen vuodeksi 1967, mutta tuolloin tyhjentävän mykistävästi HyPS oli voittanut SalVi:n maalein 4-0.

Muutenkin noin vuodesta 1967 eteenpäin aina vuoteen 1973 asti eräänlainen arkkivihollinen seuralle tuntui olevan mahdollisen paikallisvastustaja SalPa:n lisäksi tietenkin BK-46.
« Viimeksi muokattu: 08.06.2020 klo 12:24:56 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #238 : 08.06.2020 klo 12:31:32

Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa vuonna 1973 tuntui olevan melkoisenkin seurattuja ja ei kuitenkaan ihan niin seurattuja joukkueita.

Vuosi 1973 oli todennäköisesti viimeinen nk. Pienempien Katsojien vuosi sarjalle sillä siitä eteenpäin vuosina 1974-1977 ainakin ja paljon tämänkin jälkeen muun muassa kiitos Kraftin ja LappBK:n kaltaisten seurojen ajoittain uskomattomienkin katsojalukujen ottelujen myötä muun muassa SalVi:lla ei ollut mitään jakoa sellaisiin katsojamääriin.

Vuonna 1973 SalVi tosiaan lopultakin nousi vuodeksi 1974 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan.

Vuoden 1973 osalta Salon Vilppaalla kokonaiskatsojaluvut olivat 6300 katsojaa eli keskimäärin 700 katsojaa ottelua kohti.

Parhaintakin ottelua oli seurannut suurin piirtein kauden mittaan 700 katsojaa.

Keskimääräisenä katsojaseurana sitä pidettiin oman sarjatason kärkijoukkueena, mutta mahdollisesti seura kuitenkin oli vain oman lohkonsa katsotuin seura eikä ihan välttämättä koko sarjan kuitenkaan.

Etenkin kun muun muassa Kraft keräsi jo tuolloinkin erittäin kovia lukemia katsojien osalta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #239 : 08.06.2020 klo 12:40:35

Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa vuonna 1978 Salon Vilpas tai myös SalVi oli näillä näkymin jopa ehkä koko sarjan, mutta ainakin vähiten oman lohkonsa seuratuin joukkue kauden peleissään ja varmastikin yksi vähiten seuratuimpia joukkueita koko sarjassa.

SalVi:n otteluja ei kokonaiskatsojamääränsäkään osalta seurannut kuin vain 810 katsojaa mikä tarkoitti tietenkin 81 katsojaa ottelulta.

Määrä oli erittäin alakastia katsojalukujen osalta kun muisti vuoden 1973 saman sarjan nousun ja Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuodet 1974-1976.

Myös vuonna 1977 vielä Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa SalVi oli ollut melko seurattu joukkue ennen kuin yksinkertaisesti katsojat vain olivat kaikonneet.

SalVi:n osalta on tosin paha sanoa sitä, että onko seuralla välttämättä koskaan ollut 1000 katsojaa tai enemmän otteluissaan?

Vuoteen 1978 mennessä kun seuran oman katsojaennätyksen sanottiin olleen 810 katsojaa näillä näkymin joten olisikohan tuo katsojaennätys tullut pelatuksi vuonna 1974 vai 1975 kun aiemmin laitoin nuo vuoden 1976 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojaluvut ja niissä ei SalVi ollut kovinkaan korkealla?
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #240 : 08.06.2020 klo 13:12:17

OTP:llä eli Oulun Työväen Palloilijoilla oli aikanaan Jalkapallon Maakuntasarjassakin paljon erilaisia hyvinä kehuttuja katsojaotteluja.

Yleisöennätyksetkin kehittyivät ajan mittaan, mutta vuonna 1953 Jalkapallon Maakuntasarjasta löytyi ainakin yksi katsojaluku koskien Jalkapallon Maakuntasarjan sen vuoden Nousukarsintoja ja seuraava katsojaluku tulee tässä:

Jalkapallon Maakuntasarja 1953 Nousukarsinnat

19.10.1953: OTP-Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV 1310 katsojaa
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #241 : 08.06.2020 klo 13:29:31

OTP tuntui olevan myös vuonna 1954 erittäinkin suuresti seurattu joukkue sen vuoden jättiläismäisessä Jalkapallon Maakuntasarjassa kun siinä oli peräti 16 lohkoa ja 103 eri joukkuetta pelaamassa.

OTP:n katsojaluvut tuntuivat lähtökohtaisessa valtavuudessaan olevan kuitenkin hyvin vahvasti sidottu siihen, että oliko peli paikallisia seuroja vastaan vai ulkopuolisia seuroja vastaan.

OTP:n päävastus tai lähtökohtainen nk. Oulun Derby oli tietenkin OPS, mutta yllättävän hyvin myös ottelut Oulun Kärppiä, OPS:n Reserviksikin sanottua Oulun Pallo-Poikia/Oulun Pallopoikia eli OPP:tä ja vielä OTP:n omaksi Reserviksikin sanottua Oulun Pallo-Veikkoja/Oulun Palloveikkoja eli OPV:tä/OuPV:tä vastaan tuntuivat keräävän katsojia kauden mittaan.

Yksikään näistä otteluista ei tietenkään ollut varsinaisen yleisöennätyksen veroinen katsojaluvuiltaan ja se oli OTP:ltä vuonna 1954 seuraava kun se ottelu pelattiin vuoden 1954 Jalkapallon Maakuntasarjan Nousukarsinnoissa:

Jalkapallon Maakuntasarja 1954 Nousukarsinnat

3.10.1954, 4.10.1954 tai 5.10.1954: OTP-FC TBK/FC Tammerfors Bollklubb 1325 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin sunnuntaina, maanantaina tai viimeistään tiistaina sinä vuonna kun harmittavasti tuota tarkkaa pelipäivämäärää ei sanottu. OTP tosin pelasi 17.10.1954 varsinaisen sarjanousun melkein varmistaneen ottelun ja 19.10.1954 varmistui OTP:n nousu Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1955.)
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #242 : 08.06.2020 klo 13:38:18

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1955 osalta ja sen tulevaisuutta myöhemmin koskien ennen pitkää tulevan katsojatutkimuksen myötä on tässä vaiheessa epäselvää muun muassa se, että miten paljon tuona vuotena sarjaan tullut uusi tulokas eli OTP keräsi tuolloin katsojia Länsilohkossa.

Melko hyviä ne kuitenkin olivat ja mahdollisesti vallan merkittäviäkin kun tuona vuotena tietenkin saatiin tässä vaiheessa vielä epäselvä uusi yleisöennätyskin.

Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa vuonna 1955 muun muassa sarjan Länsilohkossa kerättiin ajoittain sellaisia yleisömääriä ihan jo alustavastikin, että osa muun muassa Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjankin katsojaluvuista jäi niiden taakse.

OTP:n omat katsojaluvut toistaiseksi vaihtelevat huonoimmillaan 1200 katsojasta korkeimmillaan 1670 katsojaan asti mikä olisi ollut silloin tietenkin OTP:n uusi yleisöennätys.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #243 : 08.06.2020 klo 13:43:01

Jalkapallon Maakuntasarjasta 1956 ei paljoakaan ole löytynyt uusia katsojalukuja, mutta ainakin yksi katsojaluku on löytynyt ja se oli tietenkin jälleen kerran Jalkapallon Maakuntasarjan Nousukarsinnoista 1956 ja se oli seuraava:

Jalkapallon Maakuntasarja 1956 Nousukarsinnat

14.10.1956: OTP-Seinäjoen Sisu 1000 katsojaa (Tämän ottelun OTP voitti ja nousi Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan ja se oli OTP:n historian viimeinen ottelu Jalkapallon Maakuntasarjassa.)
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #244 : 08.06.2020 klo 14:45:56

Kuopion Elon osalta se oli 1970-luvulla Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa ainakin joinakin vuosina melko heikosti seurattu joukkue ainakin keskimäärin puhuttaessa.

Vuosien 1974-1975 ja 1979 Kuopion Elon katsojaluvut kokonaisesti ja keskimäärin ottelua kohti tulevat seuraavaksi tähän alle:

Kuopion Elo Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1974-1975 ja 1979

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1974

Kuopion Elon Kokonaiskatsojaluvut: 1740 katsojaa

Keskimäärin katsojia Kuopion Elon otteluilla: 174 katsojaa

Kuopion Elo pelasi tuolloin Pohjoislohkossa josta muutenkin puuttui yhden seuran myötä ainakin kaksi ottelukierrosta ja kun sarjaa ei täydennetty yhdelläkään Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan muulla nousijaehdokkaalla tai toiseksi sijoittuneiden joukkueiden välisen karsinnan voittajan kesken ei ollut siten järin hääviä toivoa Elolle tai muillekaan sarjan seuroille katsojaparannusta kauteen.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1975

Kuopion Elon Kokonaiskatsojaluvut: 3234 katsojaa

Keskimäärin katsojia Kuopion Elon otteluilla: 294 katsojaa

Kuopion Elo pelasi tuolloin Pohjoislohkossa joka oli nyt täydennetty sentään täydeksi 12 joukkueen lohkoksi.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1979

Kuopion Elon Kokonaiskatsojaluvut: 1144 katsojaa

Keskimäärin katsojia Kuopion Elon otteluilla: 104 katsojaa

Kuopion Elo pelasi tuolloin Pohjoislohkossa.

Vuoden 1973 Kuopion Elon katsojaluvut Jalkapallon 2. Divisioonasta/2-divisioonasta olisi kieltämättä myös mielenkiintoista tietää vaikkakin harmittavasti niitä ei tällä kertaa löytynyt.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #245 : 08.06.2020 klo 18:07:23

LaPa:n, VarTP:n ja Joutsenon Kullervon eli JoKu:n tai myöhemmän Joutsenon Kultsun tai FC Kultsun osalta ne olivat niin 1970-luvulla kuin 1980-luvulla omassa sarjassaan usein joko yksinään, kahdestaan tai parhaimmillaan jopa kolmistaan esiintyessään Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa ainakin joinakin vuosina erittäin hienosti seurattuja joukkueita.

Joinakin vuosina itse asiassa saman tienkin Itälohkon katsotuimmat joukkueet koko vuotena sarjassa.

Vuosien 1973-1975, 1979 ja 1982-1987 LaPa:n, LauTP:n ja JoKu:n katsojaluvut kokonaisesti ja keskimäärin ottelua kohti tulevat seuraavaksi tähän alle kun aiemmin on jo mainittu vuodet 1976-1978, 1980-1981 ja 1988 ja kerron myös noiden jo mainittujen vuosien yleisösijoitukset kun yleisöluvut on jo kerrottu toisaalla aina ennen tiettyjä vuosia, niiden välissä tai niiden jälkeen:

Lappeenrannan Pallo Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1973-1975, 1979 ja 1982-1985

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1973

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 3916 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 356 katsojaa

LaPa oli Itälohkon 4:ksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1974

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 3630 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 330 katsojaa

LaPa oli Itälohkon 6:ksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli vankka keskikastilainen.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1975

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 1969 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 179 katsojaa

LaPa oli Itälohkon 10:ksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli sarjan alakastia ja jopa hyvin vähän seurattu joukkue.

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuosina 1976-1978 LaPa oli Itälohkossa seuratuin, kuudenneksi seuratuin ja toiseksi seuratuin joukkue sarjassa.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1979

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 6941 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 631 katsojaa

LaPa oli Itälohkon toiseksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli erittäinkin suosittu katsojien keskuudessa.

Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa vuosina 1980-1981 LaPa oli Itälohkossa seuratuin ja kolmanneksi seuratuin joukkue sarjassa.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1982

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 5731 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 521 katsojaa

LaPa oli Itälohkon seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli suosiota ei juuri tarvinnut mitata.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1983

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 4026 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 366 katsojaa

LaPa oli Itälohkon 4:ksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1984

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 6391 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 581 katsojaa

LaPa oli Itälohkon kolmanneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli suosittu katsojien keskuudessa.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1985

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 2772 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 252 katsojaa

LaPa oli Itälohkon 8:ksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli alempaa keskikastia katsojaluvuissa ja lähinnä alakastin kärkeä johtanut seura katsojaluvuissa.

Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa vuonna 1988 LaPa oli Itälohkossa seuratuin joukkue sarjassa.

Lauritsalan Työväen Palloilijat Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1984

LauTP:n Kokonaiskatsojaluvut: 8393 katsojaa

Keskimäärin katsojia LauTP:n otteluilla: 763 katsojaa

LauTP oli Itälohkon seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli suosiota ei juuri tarvinnut mitata.

Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa vuonna 1988 LauTP oli Itälohkossa toiseksi seuratuin joukkue sarjassa.

Joutsenon Kullervo Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1979 ja 1982-1987

Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa vuonna 1978 JoKu oli Itälohkon seuratuin joukkue sarjassa.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1979

JoKu:n Kokonaiskatsojaluvut: 7568 katsojaa

Keskimäärin katsojia JoKu:n otteluilla: 688 katsojaa

JoKu oli Itälohkon seuratuin joukkue vuonna 1979 eli suosiota ei juuri tarvinnut mitata.

Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa vuosina 1980-1981 JoKu oli toiseksi seuratuin joukkue sarjassa peräkkäisinä vuosina.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1982

JoKu:n Kokonaiskatsojaluvut: 5192 katsojaa

Keskimäärin katsojia JoKu:n otteluilla: 472 katsojaa

JoKu oli Itälohkon kolmanneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli suosittu katsojien keskuudessa.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1983

JoKu:n Kokonaiskatsojaluvut: 8888 katsojaa

Keskimäärin katsojia JoKu:n otteluilla: 808 katsojaa

JoKu oli Itälohkon seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli suosiota ei juuri tarvinnut mitata.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1984

JoKu:n Kokonaiskatsojaluvut: 6688 katsojaa

Keskimäärin katsojia JoKu:n otteluilla: 608 katsojaa

JoKu oli Itälohkon toiseksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli erittäinkin suosittu katsojien keskuudessa.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1985

JoKu:n Kokonaiskatsojaluvut: 3135 katsojaa

Keskimäärin katsojia JoKu:n otteluilla: 285 katsojaa

JoKu oli Itälohkon 5:ksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1986

JoKu:n Kokonaiskatsojaluvut: 2860 katsojaa

Keskimäärin katsojia JoKu:n otteluilla: 260 katsojaa

JoKu oli Itälohkon kolmanneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli suosittu katsojien keskuudessa.

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1987

JoKu:n Kokonaiskatsojaluvut: 3025 katsojaa

Keskimäärin katsojia JoKu:n otteluilla: 275 katsojaa

JoKu oli Itälohkon kolmanneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli suosittu katsojien keskuudessa.

Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa vuonna 1988 JoKu oli Itälohkossa neljänneksi seuratuin joukkue sarjassa.

Kaikkiaan siis vahvimmat vuodet Itälohkossa olivat vuodet 1978-1984 milloin vuotta 1981 huomioimatta aina joku näistä seuroista oli aina sarjan katsotuin joukkue ja milloin oli mahdollista nähdä Lappeenrannassa, Joutsenossa ja Lauritsalassa paikallisotteluja kuten tietysti vielä myös vuonna 1988 joskin silloin JoKu ei ihan ollut kolmen kärjessä sarjassa.

Katsojahuipentuma tietyllä tapaa tosiaan vuosien 1978-1980 ihan kovimman huuman unohtaen tietyllä tapaa heti niiden jälkeen oli vuosi 1984 noiden kaikkien kolmen joukkueen ollessa Itälohkon katsotuimmat joukkueet sarjassa, mutta eivät toki vuodet 1981-1983 mitään paljon kauemmaksi jääneitä menestystunnelmaltaan olleet niistä.

Aikaisemmin yksinään LaPa oli ollut seuratuin joukkue sarjassa vuonna 1976 Itälohkossa ja muutoin vuosina 1970-1972 näin esimerkiksi LaPa oli ollut Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa Itälohkossa toiseksi seuratuin, seuratuin ja kuudenneksi seuratuin joukkue sarjassa.

LauTP oli tosiaan aina seuratuin tai toiseksi seuratuin joukkue kunhan vain sarjassa pelasi siinä missä LaPa ja JoKu kärsivät satunnaisesti hyvinkin huonoista katsojavuosista.

Huonoimmat katsojavuodet olivat LaPa:lta vuosi 1975 ja JoKu:ta vuosi 1985.

Muutoin enimmäkseen hieman vaihtelevasti LaPa oli melko suosittu joukkue kaikkiaan palaten tosiaan vuodeksi 1988 kärkeen yleisöjoukkueena kun taas JoKu oli vuotta 1985 ja 1988 huomioimatta aina kolmen parhaan joukossa yleisöjoukkueena.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #246 : 08.06.2020 klo 23:55:33

Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan vuosien 1988-1993 ja Jalkapallon Ykkösen vuosien 1994-2006 aikavälin erilaisia katsojalukuja tulee seuraavaksi tähän alle lisättynä aina niillä vuoden 2007 ajan otteluilla jotka olivat merkitty aina 2.8.2007 asti pelattuina.

Mitä on liitetty mukaan:

Sarjamuotoiset ottelut, jossa sarjan kaikki osapuolet samasta sarjasta; runkosarja, alkulohkot, ylempi loppusarja ja alempi loppusarja.

Mitä taas ei ole varsinaisesti liitetty mukaan ja jonka mainitsen vain erikseen suluissa tarpeen tullen:

Sarjat, joissa mukana joukkueita muista sarjoista; liigakarsinta pelimenetelmällä SM+1 ja karsintasarjat pelimenetelmällä 1+2, Europelien säännöillä pelattavat liigakarsinnat pelimenetelmällä SM+1 tai pelimenetelmällä 1+1, Europelien säännöillä pelattavat putoamiskarsinnat pelimenetelmällä 1+1 tai pelimenetelmällä 1+2 ja Uusintaottelut

Aletaanpa käsitellä siis:

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona 1988

Yli 1000 katsojan otteluita: 21 kappaletta jakautuneina seuraaville joukkueille:  FF Jaro 8 ottelua, KPV 8 ottelua, KontU/KonTU 2 ottelua, FinnPa 1 ottelu, GrIFK/KiFK 1 ottelu ja FC TuTo 1 ottelu

Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan 1988 5 Katsotuinta Ottelua

3253 katsojaa KPV-FF Jaro

2034 katsojaa FF Jaro-KPV

1750 katsojaa KPV-KontU

1626 katsojaa FF Jaro-FC TuTo

1561 katsojaa FinnPa-KontU

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona 1989

Yli 1000 katsojan otteluita: 21 kappaletta jakautuneina seuraaville joukkueille:  KPV 9 ottelua, KPT 6 ottelua, Kuusankosken Kumu/KUMU 3 ottelua, PPT 2 ottelua ja MyPa 1 ottelu (Näiden ottelujen lisäksi Jalkapalloliigan 1989 Nousukarsinnat eli tulevat Jalkapallon Futisliigan 1990 Nousukarsinnat tai myös sarjanimellisesti puhuttuna Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan 1989 Nousukarsinnat keräsivät ainakin ottelusta Kuusankosken Kumu-Kemin Palloseura/KePS 2007 katsojaa ensimmäisen ottelunsa osalta. Se olisi samalla ollut koko Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan vuoden 1989 katsotuin ottelu ja kaiken laskien myös olisi sitä katsojaluvultaan.)

Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan 1989 5 Katsotuinta Ottelua

1764 katsojaa MyPa-Kumu

1460 katsojaa KPT-Kuopion Elo

1408 katsojaa KPV-Kuopion Elo

1404 katsojaa Kumu-MyPa

1377 katsojaa KPT-KPV

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona 1990

Yli 1000 katsojan otteluita: 17 kappaletta jakautuneina seuraaville joukkueille:  FF Jaro 9 ottelua, PPT 7 ottelua ja KPT 1 ottelu (Näiden ottelujen lisäksi Jalkapallon Futisliigan 1990 Nousukarsinnat tai myös sarjanimellisesti puhuttuna Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan 1990 Nousukarsinnat keräsivät ainakin ottelusta FF Jaro-KPV 3018 katsojaa toisen ottelunsa osalta. Se olisi samalla ollut koko Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan vuoden 1990 katsotuin ottelu ja kaiken laskien myös olisi sitä katsojaluvultaan.)

Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan 1990 5 katsotuinta ottelua

1823 katsojaa PPT-KontU

1812 katsojaa PPT-FF Jaro

1810 katsojaa FF Jaro-PPT

1611 katsojaa PPT-Kuopion Elo

1470 katsojaa FF Jaro-KontU

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona 1991

Yli 1000 katsojan otteluita: 12 kappaletta jakautuneina seuraaville joukkueille:  MyPa 5 ottelua, Kumu/KUMU 4 ottelua, KePS 2 ottelua ja JoKu/Joutsenon Kullervo 1 ottelu

Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan 1991 5 katsotuinta ottelua

2844 katsojaa Kumu/KUMU-MyPa

2354 katsojaa MyPa-Kumu/KUMU

2048 katsojaa MyPa-KePS

1339 katsojaa MyPa-FinnPa

1318 katsojaa Kumu/KUMU-FC OLS

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona 1992

Yli 1000 katsojan otteluita: 13 kappaletta jakautuneina seuraaville joukkueille:  VPS 8 ottelua, KPV 2 ottelua, KePS 1 ottelu, TP-55 1 ottelu ja TPV 1 ottelu (Näiden ottelujen lisäksi Jalkapallon Veikkausliigan 1992 Nousukarsinnat tai myös sarjanimellisesti puhuttuna Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan 1992 Nousukarsinnat keräsivät ainakin ottelusta FinnPa-FC Oulu 2486 katsojaa toisen ottelunsa osalta. Se olisi samalla ollut koko Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan vuoden 1992 toiseksi katsotuin ottelu ja kaiken laskien myös olisi sitä katsojaluvultaan.)

Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan 1992 5 katsotuinta ottelua

2603 katsojaa VPS-KPV

2140 katsojaa VPS-Kumu/KUMU

1555 katsojaa TPV-KePS

1470 katsojaa VPS-JoKu

1360 katsojaa VPS-VanPa

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona 1993

Yli 1000 katsojan otteluita: 26 kappaletta jakautuneina seuraaville joukkueille: KuPS 9 ottelua, VPS 7 ottelua, KajHa/Kajaanin Haka 4 ottelua, FC Oulu 2 ottelua, PK-37 Iisalmi 2 ottelua, KontU/KonTU 1 ottelu ja KPV 1 ottelu (Näiden ottelujen lisäksi Jalkapallon Veikkausliigan 1993 Nousukarsinnat tai myös sarjanimellisesti puhuttuna Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan 1993 Nousukarsinnat keräsivät 1000 katsojan otteluja peräti 14 kappaletta mukaan joista eniten katsotuimmat ottelut olivat FC Oulu-KajHa 2530 katsojaa ja FC Oulu-FC Ilves 1960 katsojaa. Molemmat olisivat olleet samalla kertaa Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan katsotuimmat ottelut vuonna 1993 ja samalla kaiken laskien myös olisivat sitä katsojaluvultaan.)

Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan 1993 5 katsotuinta ottelua

1671 katsojaa KuPS-KontU/KonTU

1556 katsojaa VPS-TP-55

1526 katsojaa KuPS-TP-55

1407 katsojaa KuPS-KajHa

1302 katsojaa VPS-KPV

Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan eniten katsotuin kärkiluokan yleisöottelu aikavälillä 1988-1993: KPV-FF Jaro 3253 katsojalla vuonna 1988

Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan vähiten katsotuin kärkiluokan yleisöottelu aikavälillä 1988-1993: VPS-KPV 1302 katsojalla vuonna 1993

Eniten 1000 katsojaa keränneitä yleisöotteluja Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa aikavälillä 1988-1993: 26 kappaletta vähintään normaalisti ja enintään 40 kappaletta kaiken laskien mukaan vuonna 1993

Vähiten 1000 katsojaa keränneitä yleisöotteluja Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa aikavälillä 1988-1993: 12 kappaletta vuonna 1991

Jalkapallon Ykkönen 1994

Yli 1000 katsojan otteluita: 10 kappaletta jakautuneina seuraaville joukkueille: VPS 8 ottelua, BK-IFK 1 ottelu ja FC Inter 1 ottelu (Tämä on viimeinen vuosi jolle olen eritellyt seurakohtaisesti 1000 katsojan ottelut sarjaan.)

Jalkapallon Ykkösen 1994 5 katsotuinta ottelua

2407 katsojaa VPS-BK-IFK

1629 katsojaa VPS-FC Inter

1537 katsojaa BK-IFK-VPS

1128 katsojaa FC Inter-Helsingin Ponnistus

1033 katsojaa VPS-PV Kokkola

Jalkapallon Ykkönen 1995

Yli 1000 katsojan otteluita: 13 kappaletta (Näiden ottelujen lisäksi Jalkapallon Ykkösen 1995 Nousukarsinnat keräsivät otteluista KTP-MP ja MP-KTP puhuttaessa ensiksi mainitun osalta 2850 katsojaa ja jälkeen mainitun osalta 1750 katsojaa. Niistä puhuttaessa ne olisivat kaiken laskien mukaan sarjaan olleet eniten katsotuin ja kolmanneksi eniten katsotuin ottelu vuonna 1995 Jalkapallon Ykkösessä.)

Jalkapallon Ykkösen 1995 5 katsotuinta ottelua

2234 katsojaa KuPS-PP-70

2195 katsojaa GBK-PV Kokkola

1623 katsojaa KTP-PP-70

1502 katsojaa FC Inter-Lahden Reipas

1412 katsojaa Lappeenrannan Rakuunat/FC Rakuunat-Joutsenon FC Kultsu

Jalkapallon Ykkönen 1996

Yli 1000 katsojan otteluita: 54 kappaletta (Näiden ottelujen lisäksi Jalkapallon Ykkösen 1996 Nousukarsinnat keräsivät otteluista HIK-TP-Seinäjoki ja TP Seinäjoki-HIK puhuttaessa ensiksi mainitun osalta 1509 katsojaa ja jälkeen mainitun osalta 1854 katsojaa ja otteluista HIK-HJK ja HJK-HIK puhuttaessa ensiksi mainitun osalta 635 katsojaa ja jälkeen mainitun osalta 2517 katsojaa. Niistä puhuttaessa ne olisivat kaiken laskien mukaan sarjan viiden katsotuimman yleisöottelun ulkopuolella pois luettuna ottelua HJK-HIK sen ollessa sitten viidenneksi eniten katsotuin ottelu vuonna 1996 Jalkapallon Ykkösessä.)

Jalkapallon Ykkösen 1996 5 katsotuinta ottelua

3690 katsojaa FC Kuusysi-TP-Seinäjoki

2652 katsojaa TP-Seinäjoki-OPS

2620 katsojaa FC Kuusysi-Lahden Reipas

2547 katsojaa JJK-FC Kuusysi

2312 katsojaa Lahden Reipas-FC Kuusysi

Jalkapallon Ykkönen 1997

Yli 1000 katsojan otteluita: 69 kappaletta (Näiden ottelujen lisäksi Jalkapallon Ykkösen 1997 Nousukarsinnat keräsivät otteluista PK-35-TP Seinäjoki ja TP-Seinäjoki-PK-35 puhuttaessa ensiksi mainitun osalta 1293 katsojaa ja jälkeen mainitun osalta 1083 katsojaa. Niistä puhuttaessa ne olisivat kaiken laskien mukaan sarjan viiden katsotuimman yleisöottelun ulkopuolella.)

Jalkapallon Ykkösen 1997 5 katsotuinta ottelua

3016 katsojaa TPV-FC Ilves

2518 katsojaa JJK-FC Haka (Tämä ottelu kuului Jalkapallon Ykkösen Noususarjaan tai Yläloppusarjaan.)

2471 katsojaa FC Lahti-FC Haka (Tämä ottelu kuului Jalkapallon Ykkösen Noususarjaan tai Yläloppusarjaan.)

2437 katsojaa FC Lahti-FC Hämeenlinna (Tämä ottelu voisi olla normaalin sarjan toiseksi katsotuin ottelu Jalkapallon Ykkösessä vuonna 1997 silloin kun Jalkapallon Ykkösen Noususarjaa tai Yläloppusarjaa ei huomioitaisi.)

2287 katsojaa JJK-FC Haka (Tämä ottelu voisi olla normaalin sarjan kolmanneksi katsotuin ottelu Jalkapallon Ykkösessä vuonna 1997 silloin kun Jalkapallon Ykkösen Noususarjaa tai Yläloppusarjaa ei huomioitaisi.)

Jalkapallon Ykkönen 1998

Yli 1000 katsojan otteluita: 33 kappaletta (Näiden ottelujen lisäksi Jalkapallon Ykkösen 1998 Noususarjan tai Yläloppusarjan Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon Ykkösen 1998 Nousukarsintoihin keräsi ottelusta FC Ilves-TPV puhuttaessa 3620 katsojaa ja Jalkapallon Ykkösen 1998 Nousukarsinnat keräsivät ainakin ottelusta TPV-FinnPa ensimmäisen ottelunsa osalta 2672 katsojaa. Niistä puhuttaessa ne olisivat kaiken laskien mukaan sarjan viiden katsotuimman yleisöottelun ulkopuolella pois luettuna Uusintaottelua FC Ilves-TPV sen ollessa sitten kolmanneksi eniten katsotuin ottelu vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä.)

Jalkapallon Ykkösen 1998 5 katsotuinta ottelua

3920 katsojaa KPV-j-KajHa (Tämä ottelu kuului Jalkapallon Ykkösen Putoamissarjaan tai Alaloppusarjaan.)

3887 katsojaa TPV-FC Ilves (Tämä ottelu kuului Jalkapallon Ykkösen Noususarjaan tai Yläloppusarjaan.)

3244 katsojaa FC Inter-Atlantis FC (Tämä ottelu voisi olla normaalin sarjan parhaiten katsotuin ottelu Jalkapallon Ykkösessä vuonna 1998 silloin kun Jalkapallon Ykkösen Noususarjaa tai Yläloppusarjaa tai Jalkapallon Ykkösen Putoamissarjaa tai Alaloppusarjaa ei huomioitaisi.)

3203 katsojaa FC Ilves-KPT-85 (Tämä ottelu voisi olla normaalin sarjan toiseksi katsotuin ottelu Jalkapallon Ykkösessä vuonna 1998 silloin kun Jalkapallon Ykkösen Noususarjaa tai Yläloppusarjaa tai Jalkapallon Ykkösen Putoamissarjaa tai Alaloppusarjaa ei huomioitaisi.)

3058 katsojaa FC Ilves-TPV (Tämä ottelu voisi olla normaalin sarjan kolmanneksi katsotuin ottelu Jalkapallon Ykkösessä vuonna 1998 silloin kun Jalkapallon Ykkösen Noususarjaa tai Yläloppusarjaa tai Jalkapallon Ykkösen Putoamissarjaa tai Alaloppusarjaa ei huomioitaisi.)

Jalkapallon Ykkönen 1999

Yli 1000 katsojan otteluita: 36 kappaletta (Näiden ottelujen lisäksi Jalkapallon Ykkösen 1999 Uusintaottelu Suorasta Nousemisesta Veikkausliigaan 2000 keräsi ottelusta Atlantis FC-Tampere United/TamU puhuttaessa 1243 katsojaa, Jalkapallon Ykkösen 1999 Nousukarsinnat keräsivät otteluista FF Jaro-FC Lahti ja FC Lahti-FF Jaro puhuttaessa ensiksi mainitun osalta 1687 katsojaa ja jälkeen mainitun osalta 1374 katsojaa ja otteluista Atlantis FC-VPS ja VPS-Atlantis FC puhuttaessa ensiksi mainitun osalta 711 katsojaa ja jälkeen mainitun osalta 4177 katsojaa. Jalkapallon Ykkösen 1999 Putoamiskarsinnat keräsivät otteluista PP-70-FC HIFK ja FC HIFK-PP-70 ensiksi mainitun osalta 235 katsojaa ja jälkeen mainitun osalta 110 katsojaa ja otteluista FC OLS-Närpiön Kraft ja Närpiön Kraft-FC OLS ensiksi mainitun osalta 336 katsojaa ja jälkeen mainitun osalta 622 katsojaa. Niistä puhuttaessa ne olisivat kaiken laskien mukaan sarjan viiden katsotuimman yleisöottelun ulkopuolella pois luettuna Jalkapallon Ykkösen Nousukarsinnan 1999 ottelua VPS-Atlantis FC sen ollessa sitten eniten katsotuin ottelu vuonna 1999 Jalkapallon Ykkösessä.)

Jalkapallon Ykkösen 1999 5 katsotuinta ottelua

2658 katsojaa Tampere United/TamU-Atlantis FC

2640 katsojaa KuPS-FC Mikkeli

2257 katsojaa Tampere United/TamU-Nokian Pyry/Pyry Nokia

2218 katsojaa Tampere United/TamU-FF Jaro

2050 katsojaa KuPS-FinnPa

Jalkapallon Ykkönen 2000

Yli 1000 katsojan otteluita: 18 kappaletta (Mahdollisesti yli 1000 katsojan otteluja oli ihan vähän enemmänkin, mutta ei ajankuvaan nähden liikaa kun muun muassa Jalkapallon Ykkösen 2000 Nousukarsintojen tai Jalkapallon Ykkösen 2000 Putoamiskarsintojen otteluista eli Nousukarsintojen osalta otteluista Atlantis FC-FC TPS ja FC TPS-Atlantis FC ja muutoin sitten Putoamiskarsintojen otteluista eli AC Vantaa-Lappeenrannan FC Rakuunat ja Lappeenrannan FC Rakuunat-AC Vantaa ja JBK-Kraft ja Kraft-JBK ei ollut saatavilla lainkaan harmittavasti ainakaan tähän hätään katsojalukuja. Huomioitavaa on Milleniumilta 20 vuoden takaa myös se seikka, että KuPS omasi 12 kappaletta yksinään noista lähtökohtaisista 18:sta mahdollisesta yli 1000 katsojan ottelusta ja kaikki Jalkapallon Ykkösen katsotuimmat kärkiottelut olivat KuPS:n otteluja!)

Jalkapallon Ykkösen 2000 5 katsotuinta ottelua

4516 katsojaa KuPS-FC Mikkeli (Tämä ottelu kuului Jalkapallon Ykkösen Noususarjaan tai Yläloppusarjaan.)

3025 katsojaa KuPS-FC Jokrut (Tämä ottelu kuului Jalkapallon Ykkösen Noususarjaan tai Yläloppusarjaan.)

2937 katsojaa KuPS-FF Jaro (Tämä ottelu voisi olla normaalin sarjan parhaiten katsotuin ottelu Jalkapallon Ykkösessä vuonna 2000 silloin kun Jalkapallon Ykkösen Noususarjaa tai Yläloppusarjaa ei huomioitaisi.)

2846 katsojaa KuPS/FC HIK (Tämä ottelu kuului Jalkapallon Ykkösen Noususarjaan tai Yläloppusarjaan.)

2432 katsojaa KuPS-Oulun Tervarit (Tämä ottelu voisi olla normaalin sarjan toiseksi katsotuin ottelu Jalkapallon Ykkösessä vuonna 2000 silloin kun Jalkapallon Ykkösen Noususarjaa tai Yläloppusarjaa ei huomioitaisi. Pienenä bonuksena ilman Jalkapallon Ykkösen Noususarjaa tai Yläloppusarjaa muun normaalin sarjan kolmanneksi katsotuin ottelu ja mitä ilmeisimmin kuudenneksi katsotuin ottelu muutoin Jalkapallon Ykkösessä vuonna 2000 kaiken laskien voisi olla KuPS-FC Hämeenlinna 2404 katsojalla.)

Jalkapallon Ykkönen 2001

Yli 1000 katsojan otteluita: 8 kappaletta

Jalkapallon Ykkösen 2001 5 katsotuinta ottelua

4900 katsojaa FC TPS-Salon Palloilijat/SalPa

2622 katsojaa FC TPS-FC Rakuunat Lappeenranta/Lappeenrannan FC Rakuunat

1816 katsojaa FC TPS-SalPa

1180 katsojaa FF Jaro-FC Hämeenlinna

1156 katsojaa FF Jaro-TPV

Jalkapallon Ykkönen 2002

Yli 1000 katsojan otteluita: 12 kappaletta (Näiden ottelujen lisäksi Jalkapallon Ykkösen 2002 Nousukarsinnat keräsivät 1000 katsojan otteluja peräti 20 kappaletta, 8 kappaletta 2000 katsojan otteluja ja kerran niiden aikana 3000 katsojan ottelun ja sekin oli kerralla sen ylittänyt ottelu ja parhaimmat Jalkapallon Ykkösen 2002 Nousukarsintojen ottelut katsojaluvuissa olivat FC KooTeePee-FC Hämeenlinna 3342 katsojalla ja parhaimpana yli 2000 katsojan yleisöotteluna oli tietenkin muutoin toiseksi parhaimpana FC TPS-VPS 2922 katsojalla. Niistä FC KooTeePee-FC Hämeenlinna olisi ollut kaiken laskien mukaan jo kerralla sarjan eniten katsotuin ottelu ja FC TPS-VPS olisi ollut kaiken laskien mukaan jo kerralla sarjan toiseksi eniten katsotuin ottelu.)

Jalkapallon Ykkösen 2002 5 katsotuinta ottelua

3040 katsojaa FC TPS-VG-62

2011 katsojaa FC Jokerit-FC KooTeePee

1660 katsojaa FC TPS-Kraft

1576 katsojaa RoPS-FC Korsholm

1498 katsojaa FC Jokerit-FC HIFK

Jalkapallon Ykkönen 2003

Yli 1000 katsojan otteluita: 13 kappaletta

Jalkapallon Ykkösen 2003 5 katsotuinta ottelua

1740 katsojaa FC OLS-AC Oulu

1483 katsojaa AC Oulu-RoPS

1331 katsojaa TP-47-RoPS

1311 katsojaa AC Oulu-FC OLS

1297 katsojaa Kraft-VPS

Jalkapallon Ykkönen 2004

Yli 1000 katsojan otteluita: 27 kappaletta (Näiden ottelujen lisäksi Jalkapallon Ykkösen 2004 Nousuottelut puhuttaessa niistä keräsivät ottelujen MIFK-FC Jazz ja FC Jazz-MIFK osalta ensiksi mainitun osalta 2064 katsojaa ja jälkeen mainitun osalta 3616 katsojaa ja niillä katsojaluvuilla ne olisivat olleet suoraan saman tien kaiken mukaan laskien sarjan toiseksi katsotuin ja katsotuin ottelu sarjassa sinä vuotena.)

Jalkapallon Ykkösen 2004 5 katsotuinta ottelua

2436 katsojaa KuPS-AC Oulu

2050 katsojaa KuPS-PP-70

1942 katsojaa MIFK-KuPS

1836 katsojaa KuPS-FC Viikingit

1736 katsojaa KuPS-Rauman Pallo-Iirot

Jalkapallon Ykkönen 2005

Yli 1000 katsojan otteluita: 14 kappaletta (Näiden ottelujen lisäksi Jalkapallon Ykkösen 2005 Nousuottelut puhuttaessa niistä keräsivät ottelun VPS-RoPS osalta ensimmäisestä sellaisesta puhuttaessa 3742 katsojaa ja sillä katsojaluvulla se olisi ollut suoraan saman tien kaiken mukaan laskien sarjan katsotuin ottelu sarjassa sinä vuotena.)

Jalkapallon Ykkösen 2005 5 katsotuinta ottelua

3079 katsojaa VPS-FC Honka

1968 katsojaa VPS-FC VG-62

1629 katsojaa MP-PK-35

1437 katsojaa VPS-AC Oulu

1361 katsojaa FC Honka-FC Viikingit

Jalkapallon Ykkönen 2006

Yli 1000 katsojan otteluita: 15 kappaletta (Tältä vuodelta ovat viimeiset täyden vuoden osalta lasketut yli 1000 katsojan ottelujen määrät ilmoitetulta aikaväliltä.)

Jalkapallon Ykkösen 2006 5 katsotuinta ottelua

4717 katsojaa AC Oulu-Atlantis FC

1955 katsojaa AC Oulu-RoPS

1585 katsojaa RoPS-TP-47

1378 katsojaa AC Oulu-TP-47

1340 katsojaa AC Oulu-FC Viikingit

Jalkapallon Ykkönen 2007

Yli 1000 katsojan otteluita: 18 kappaletta (Vain 2.8.2007 mennessä laskettuna kun lopullisesti kauden päätteeksi niitä taisi jonkin verran ehkä olla enemmän kaikkiaan.)

Jalkapallon Ykkösen 2007 5 katsotuinta ottelua (Vain 2.8.2007 mennessä laskettuna kun lopullisesti kauden päätteeksi ne katsotuimmat ottelut ovat voineet olla listassa toisetkin tai muutoin on kyllä ainakin ollut varsin vähän katsottu otteluja.)

3548 katsojaa JJK-KuPS

1854 katsojaa KuPS-Atlantis FC

1790 katsojaa KuPS-TP-47

1753 katsojaa KuPS-PK-35

Jalkapallon Ykkösen eniten katsotuin kärkiluokan yleisöottelu aikavälillä 1994-2007 aina päivämäärään 2.8.2007 asti: FC TPS-SalPa 4900 katsojalla vuonna 2001

Jalkapallon Ykkösen vähiten katsotuin kärkiluokan yleisöottelu aikavälillä 1994-2007 aina päivämäärään 2.8.2007 asti: VPS-PV Kokkola 1033 katsojalla vuonna 1994

Eniten 1000 katsojaa keränneitä yleisöotteluja Jalkapallon Ykkösessä aikavälillä 1994-2007 aina päivämäärään 2.8.2007 asti: 69 kappaletta vähintään normaalisti ja enintään 71 kappaletta kaiken laskien mukaan vuonna 1997

Vähiten 1000 katsojaa keränneitä yleisöotteluja Jalkapallon Ykkösessä aikavälillä 1994-2007 aina päivämäärään 2.8.2007 asti: 8 kappaletta vuonna 2001

20 kaikkien aikojen parasta yleisöottelua Jalkapallon 1. Divisioonasta/1-divisioonasta ja Jalkapallon Ykkösestä vuosina 1973-2006 tai vuosina 1973-2007 aina 2.8.2007 Jalkapallokirjan mukaan:

5828 katsojaa Lahden Reipas-FC Kuusysi (Vuonna 1981 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

5048 katsojaa FC Kuusysi-Lahden Reipas (Vuonna 1981 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

4810 katsojaa FC Haka-FC Lahti   (Vuonna 1997 Jalkapallon Ykkösessä)

4717 katsojaa AC Oulu-Atlantis FC (Vuonna 2006 Jalkapallon Ykkösessä)

3887 katsojaa TPV-FC Ilves   (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3792 katsojaa MiPK-HIFK (Vuonna 1973 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3690 katsojaa FC Kuusysi-TP-Seinäjoki (Vuonna 1996 Jalkapallon Ykkösessä)

3661 katsojaa MiPK-SePS (Vuonna 1973 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3620 katsojaa FC Ilves-TPV   (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3548 katsojaa JJK-KuPS (Vuonna 2007 Jalkapallon Ykkösessä)

3317 katsojaa MiPK-GBK (Vuonna 1973 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3253 katsojaa KPV-FF Jaro   (Vuonna 1988 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3244 katsojaa FC Inter-Atlantis FC (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3203 katsojaa FC Ilves-KPT-85 (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3164 katsojaa KontU-Lahden Reipas (Vuonna 1986 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3058 katsojaa FC Ilves-TPV   (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3052 katsojaa MiPK-VPS (Vuonna 1973 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3040 katsojaa TPS-VG-62 (Vuonna 2002 Jalkapallon Ykkösessä)

3016 katsojaa TPV-FC Ilves (Vuonna 1997 Jalkapallon Ykkösessä)

2931 katsojaa MiPK-Haka (Vuonna 1973 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

Jalkapallokirjassa 1997 ja 1998 puhumattakaan vielä vähän aikaa sen jälkeen Jalkapallon Ykkösen historian katsotuimmaksi otteluksi kautta aikojen ja muutoin kaikkiaan kolmanneksi katsotuimmaksi sellaiseksi väitettiin ottelua FC Haka-FC Lahti sellaiseksi 4810 katsojalla kun todellisuudessa katsojia tuolla ottelulla oli vain 2165 katsojaa millä se ei yltänyt edes Jalkapallon Ykkösen viiden parhaiten katsotun ottelun joukkoon.

Lisäksi puuttuu useampi aiemmin mainittu kauden kärkiottelu Jalkapallon Ykkösen ajoilta ja lisäksi tuolle Jalkapallokirjan ennätyslistalle on päässyt vuoden 1998 Jalkapallon Ykkösen Uusintaottelu FC Ilves-TPV 3620 katsojalla.

Kun listaa hieman korjaisi ja kun myöhemmin tiettävästi Jalkapallokirjassa taidettiin vuoteen 2006 tai 2007 mennessä korjata FC Haka-FC Lahti-ottelun virhe vuoden 1997 osalta siihen mennessä niin lista näyttäisi tältä:

20 kaikkien aikojen parasta yleisöottelua Jalkapallon 1. Divisioonasta/1-divisioonasta ja Jalkapallon Ykkösestä vuosina 1973-2006 tai vuosina 1973-2007 aina 2.8.2007 asti tutkimuskriteerein:

5828 katsojaa Lahden Reipas-FC Kuusysi (Vuonna 1981 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

5048 katsojaa FC Kuusysi-Lahden Reipas (Vuonna 1981 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

4900 katsojaa FC TPS-SalPa (Vuonna 2001 Jalkapallon Ykkösessä)

4717 katsojaa AC Oulu-Atlantis FC (Vuonna 2006 Jalkapallon Ykkösessä)

4516 katsojaa KuPS-FC Mikkeli (Vuonna 2000 Jalkapallon Ykkösessä)

3920 katsojaa KPV-j-KajHa (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3887 katsojaa TPV-FC Ilves   (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3792 katsojaa MiPK-HIFK (Vuonna 1973 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3690 katsojaa FC Kuusysi-TP-Seinäjoki (Vuonna 1996 Jalkapallon Ykkösessä)

3661 katsojaa MiPK-SePS (Vuonna 1973 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3548 katsojaa JJK-KuPS (Vuonna 2007 Jalkapallon Ykkösessä)

3317 katsojaa MiPK-GBK (Vuonna 1973 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3253 katsojaa KPV-FF Jaro   (Vuonna 1988 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3244 katsojaa FC Inter-Atlantis FC (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3203 katsojaa FC Ilves-KPT-85 (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3164 katsojaa KontU-Lahden Reipas (Vuonna 1986 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3079 katsojaa VPS-FC Honka (Vuonna 2005 Jalkapallon Ykkösessä)

3058 katsojaa FC Ilves-TPV   (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3052 katsojaa MiPK-VPS (Vuonna 1973 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3040 katsojaa TPS-VG-62 (Vuonna 2002 Jalkapallon Ykkösessä)

Mikäli laskisi illan päätteeksi vielä kaikkein kovimmat Nousuottelut katsojaluvuiltaan unohtaen tuon FC Ilves-TPV Uusintaottelun mukaan Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan ja Jalkapallon Ykkösen kaikkien aikojen listaan niin katsojalukutilastot 20:n parhaan osalta olisivat muutoin seuraavat:

20 kaikkien aikojen parasta yleisöottelua Jalkapallon 1. Divisioonasta/1-divisioonasta ja Jalkapallon Ykkösestä vuosina 1973-2006 tai vuosina 1973-2007 aina 2.8.2007 asti tutkimuskriteerein ja Nousuottelut mukaan laskien:

5828 katsojaa Lahden Reipas-FC Kuusysi (Vuonna 1981 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

5048 katsojaa FC Kuusysi-Lahden Reipas (Vuonna 1981 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

4900 katsojaa FC TPS-SalPa (Vuonna 2001 Jalkapallon Ykkösessä)

4717 katsojaa AC Oulu-Atlantis FC (Vuonna 2006 Jalkapallon Ykkösessä)

4516 katsojaa KuPS-FC Mikkeli (Vuonna 2000 Jalkapallon Ykkösessä)

4117 katsojaa VPS-Atlantis FC (Vuonna 1999 Jalkapallon Ykkösessä)

3920 katsojaa KPV-j-KajHa (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3887 katsojaa TPV-FC Ilves   (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3792 katsojaa MiPK-HIFK (Vuonna 1973 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3742 katsojaa VPS-RoPS (Vuonna 2005 Jalkapallon Ykkösessä)

3690 katsojaa FC Kuusysi-TP-Seinäjoki (Vuonna 1996 Jalkapallon Ykkösessä)

3661 katsojaa MiPK-SePS (Vuonna 1973 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3616 katsojaa FC Jazz-MIFK (Vuonna 2004 Jalkapallon Ykkösessä)

3548 katsojaa JJK-KuPS (Vuonna 2007 Jalkapallon Ykkösessä)

3342 katsojaa FC KooTeePee-FC Hämeenlinna (Vuonna 2002 Jalkapallon Ykkösessä)

3317 katsojaa MiPK-GBK (Vuonna 1973 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3253 katsojaa KPV-FF Jaro   (Vuonna 1988 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)

3244 katsojaa FC Inter-Atlantis FC (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3203 katsojaa FC Ilves-KPT-85 (Vuonna 1998 Jalkapallon Ykkösessä)

3164 katsojaa KontU-Lahden Reipas (Vuonna 1986 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa)
« Viimeksi muokattu: 12.03.2021 klo 02:31:54 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #247 : 09.06.2020 klo 07:29:28

Tähän viestiin tulee aiemmin 26.1 tänä vuonna mainitun vuoden 1975 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojalukujen lisätarkastelua kun mahdollisesti näiden nimettävien joukkueiden katsojien kokonaismäärät eivät olleet välttämättä koko lohkonsa parhaimpia, mutta ne ovat toistaiseksi näihin nimettyinä eniten katsotuimmat joukkueet ehkä myös koko sarjassakin.

Mukaan liittyvät uusina joukkueina Itälohkoon LaPa ja Pohjoislohkoon Kuopion Elo ja hieman listan ulkopuolisena käytännössä yhden ainoan ja samalla myös koko vuoden 1975 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsotuimman ottelun myötä RoPS ja LaPa:n osalta ainakin lohkon joukkueiden sijoitus on tiedossa ja se ei ole kovin hyvä joten se merkittäköön toistaiseksi muun tiedon puutteessa Itälohkoon sellaisenaan:

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1975 Katsojaluvut

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1975 Länsilohko

Seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Länsilohkossa: MuSa 5247 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1975 Itälohko

Seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Itälohkossa: KIF 2674 katsojaa

Kymmenenneksi seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Itälohkossa: LaPa 1969 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1975 Pohjoislohko

Seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Pohjoislohkossa: KoPS/KokkPS Kokkola eli Kokkolan Palloseura 3730 katsojaa

Toiseksi seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Pohjoislohkossa: Kuopion Elo 3234 katsojaa

Kolmanneksi seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Pohjoislohkossa: RoPS 2931 katsojaa (Tässä kohtaa on muistettava luvun perustuvan vain yhdelle ainoalle löydetylle ottelulle RoPS:n osalta sarjassa ja hyvin todennäköisesti huomattavasti kaikkiaan suuremmalla katsojien kokonaismäärällään RoPS tosiasiallisesti oli seuratuin seura ilman muita todisteista vuoden 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa Pohjoislohkossa ja ehkä jopa koko sarjassakin.)

Kuusi seuratuinta joukkuetta Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975: MuSa 5247 katsojaa, KoPS/KokkPS Kokkola eli Kokkolan Palloseura 3730 katsojaa, Kuopion Elo 3234 katsojaa, RoPS 2931 katsojaa, KIF Kruunuhaka 2674 katsojaa ja LaPa 1969 katsojaa

Keskimäärin katsojia kuudella seuratuimmalla joukkueella Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 yksittäistä ottelua kohti: MuSa 477 katsojaa, KoPS/KokkPS Kokkola eli Kokkolan Palloseura 339 katsojaa, Kuopion Elo 294 katsojaa, RoPS 266 katsojaa, KIF Kruunuhaka 243 katsojaa ja LaPa 179 katsojaa (Tässä kohtaa on muistettava RoPS:n luvun perustuvan vain yhdelle ainoalle löydetylle ottelulle ja sen laskemisesta ikään kuin kaikki ottelut olisivat löytyneet. Keskimääräinen katsojaluku hyvin todennäköisesti on ollut RoPS:lla erittäin korkeaa luokkaa kaikkiaan vuoden 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

Katsotuin ottelu Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975: RoPS-Kemin Into/K-Into Kemi 2931 katsojaa (Tämä oli muun muassa edelleen vuoteen 1991 mennessä Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa edelleen katsotuimpien yleisöottelujen listalla ja melkoisen korkealla se voi varmasti vielä nykyäänkin olla kaikkiaan. Tämä ottelu pelattiin tietenkin Pohjoislohkossa.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975: 151 776 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1975: 383 katsojaa (Edellisen vuoden ottelujen määrällä keskimäärin katsojia olisi ollut ottelua kohti 406 katsojaa.)
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #248 : 09.06.2020 klo 08:41:14

Jalkapallon 2. Divisioonasta/2-divisioonasta vuodelta 1989 olen pitkien etsintöjen jälkeen saanut hieman uutta tietoa kiitos Joutsenon, Lappeenrannan ja Lauritsalan alueen vanhojen paikallislehtien joita osin ehdin selata ennen koronavitsauksen alkua ja muutoin tietenkin aikomus niidenkin pariin olisi myöhemmin vielä palata mikäli mahdollista.

Tosin sitä tietoa ei edelleenkään ole paljoa.

Välillä tuosta sarjasta on joissakin väitteissä ollut myös seurakohtaista merkittyäkin tietoa ja välillä tästä vuodesta ei muka ole ollut enää muuta tietoa saatavilla kuin vain huonoimmillaan pelkät sarjan kokonaiskatsojalukujen tiedot.

Muun muassa hieman hämäräperäisen Sarjaseurat Ry:n nk. Kakkosdivarin vuosiliitteiden/vuosikertomusten sarjassa ainakin vuoteen 1994 ja silloiseen uuteen Jalkapallon Kakkoseen asti sitä varmasti julkaistiin ja vuoteen 1992 asti niistä oli löydettävissä katsojatietoja kun sen jälkeen siirryttiin vain katsojaviittauksiin ja osa nyt vuosien 1989-1993 uusista tiedoista ovat niitä koskevia tai mahdollisesti mikäli Jalkapallokirjoihin jotain olisi liitetty niin vuosille 1992-1994 asti niissä saatettiin kertoa satunnaisesti ainakin kunkin seuran erilliset sarjaennätysluvut mikäli ne vain riittivät listalle asti pääsyyn.

Tosin tämä edellyttäisi sitä aiemmin kerrottujen vahvojen tai melko vahvojen huhujen sarjaa siitä, että Jalkapallokirjassa todella olisi lopetettu vuosina 1989-1990 koko ajan vähenevästi ja vuoden 1991 jälkeen kokonaan Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojalukujen julkaisu ja sekään ei ole ihan varmaa.

Tosin niitä en ole pieneen ikuisuuteen lukenut joten pahoittelut jo etukäteen mahdollisesti väärin menevästä muisteluista!

Hienosti kuitenkin nyt melkoisten selvittelyjen jälkeen on ainakin tiedossa muutama erikin seikka sarjasta.

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuoden 1989 seuratuin lohko on näillä näkymin ollut Itälohko kuten tulisi olemaan myös vuonna 1990 ja näillä näkymin ilman todella mahtavia ihmeitä on ollut myös jäähyväisvuotensa eli vuoden 1993 osalta.

Sinänsä harmittavasti edelleenkään aivan katsotuimman ottelun katsojalukua ei ole vuorenvarmasti tiedossa, mutta se on ollut huonompi kuin vuonna 1990 ja on ollut enintään hyvin vähän parempi kuin vuonna 1993 mikäli vuoden 1993 parhaimman ottelun katsojaluvussa olisi sittenkin ihan vähän ollut muuta liioittelua siihen päälle.

Näillä näkymin se on voinut hyvin todennäköisesti olla Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990 ainakin nyt tiedossa olevien seikkojen perusteella, mutta muutoin aivan ääritapauksessa tietenkin myös joku muu sarjan ottelu.

Se ei kuitenkaan ole todennäköistä joten Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990 on nyt lähtökohtainen katsotuin ottelu sarjassa mikä tulee tietenkin pian tähän alle.

Itse sarjasta ja löytyneen Itälohkon tietojen osalta muita katsojatietoja oli hyvin vähän ja mitä ilmeisimmin esimerkiksi Pohjoislohkon katsotuin ottelu lienee ollut NIK/UIK eli Nykarleby IK/Uudenkaarlepyyn IK:n ottelu Kraftia vastaan 1280 katsojalla ja kun Länsilohkosta ei kuulunut mitään uutta.

Itälohkon osalta tärkeänä piirteenä nousivat joukkueiden sijoitukset katsojalukuineen jotka olivat toistaiseksi sijaluvuiltaan seuraavat:

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1989 Katsojaluvut

JoKu:n Kokonaiskatsojaluvut: 4994 katsojaa

Keskimäärin katsojia JoKu:n otteluilla: 454 katsojaa

JoKu oli Itälohkon toiseksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli erittäin suosittu seura katsojaluvuissa.

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 3157 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 287 katsojaa

LaPa oli Itälohkon kolmanneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena jaetulla tilalla yhdessä VarTP:n kanssa eli suosittu seura katsojaluvuissa.

LauTP:n Kokonaiskatsojaluvut: 3157 katsojaa

Keskimäärin katsojia LauTP:n otteluilla: 287 katsojaa

LauTP oli Itälohkon kolmanneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena jaetulla tilalla yhdessä LaPa:n kanssa eli suosittu seura katsojaluvuissa.

Harmittavasti tosiaan LaPa:n tai LauTP:n omaa katsotuinta vuoden ottelua ei löytynyt, mutta sen verran tasaisia olivat kuitenkin tasapeliin päästessään ja miehittäessään Itälohkon sijat 3-4 katsojaluvuissa jaetuilla tiloillaan.

Sama harmi on lähtökohtaisesti ollut myös JoKu:n tilanteella.

Etenkin kun mahdollisesti JoKu:n tilannekatsauksessa ei selvinnyt aivan vuorenvarmasti sitä, että olisiko tuohon katsojalukuun jo lisätty mahdollinen Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990 vaikkakin todistenäkökanta ja yleensäkin noiden katsojalukujen ollessa ilman muita todisteita vain normaalin sarjan katsojalukuja se ei ole todennäköistä.

Kun tällä tilanteella toistaiseksi mennään eteenpäin niin sitten päästäänkin mielenkiintoisimman kysymyksen äärelle:

Mikä seura olisi ollut seuratuin joukkue vuoden 1989 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa?

Sikäli kun Joutsenon, Lauritsalan ja Lappeenrannan sanomalehtien tilanteet paikkansa pitävän ja kun kaikkiaan merkit viittaavat siihen, että pitäisivät myös noiden muiden lähteiden ohella niin vuoden 1989 seuratuin joukkue sarjassa on voinut olla vain yksi näistä kolmesta alle tulevasta seurasta:

KTP

PeKa

HIFK

Näistä seuroista puhuttaessa KTP ja PeKa aloittivat eräänlaisen noiden vuosien melkoisten huippuluokan katsojalukujen vuodet Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa ainakin vuosille 1989-1990 ja 1993 ajatellen.

HIFK tai aivan alkuperäinen HIFK Jalkapallo oli siinä mielessä erikoinen seura, että senkin kerrottiin keränneen isoimmat katsojaluvut vuonna 1989 pitkään aikaan tai pieneen ikuisuuteen Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.

Tosin HIFK on voinut olla myös jonkin verran kaikkia noita muita mainittuja seuroja jäljessä katsojaluvuiltaan.

Varmaa on myös ollut lähtökohtaisesti se, että HIFK:n ollessa suosituin yleisöjoukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa vuonna 1989 se olisi pohjautunut erittäin huikeaan Uusintaotteluun Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990 melkoisen vahvasti.

Joka tapauksessa vain yksi noista joukkueista on ollut suosituin ja sen paikan häviäjät olivat Itälohkossa sijoilla 5-6 vuonna 1989 katsojaluvuista puhuttaessa.

Ehdokkaista puhuen PeKa vuorostaan olisi myös vahva ottamaan kärkipaikan haltuun, mutta sillä ei kuitenkaan ole parhaimman katsotuimman ottelun asemaa.

Lähtökohtaisesti se ei voi olla muuta kuin vain suosituin enintään keskimääräisen katsojaluvun tai yleisen katsojien kokonaisluvun perusteella.

Perusteena tälle on PeKa:n katsotuin ottelu vuonna 1989 ja se oli 2870 katsojaa kerännyt todennäköisesti kuitenkin katsotuin Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan Itälohkon normaaliluokan yleisöottelu eli PeKa-KTP vahvana paikalliskamppailuna tai lähiseurojen kamppailuna.

Juuri tuon syyn takia lähtökohtaisesti katsotuin joukkue on vuonna 1989 voinut siten enää olla vain KTP tai HIFK ja kokonaiskatsojaluvuissa tai keskiarvolla katsojissa sitten mutkan kautta PeKa.

Joskin hyvin harvoin joskus myös JoKu:lle on laskettu tuon Nousemisen Uusintaottelun mahtavat katsojaluvut siihen päälle varmaankin vierasjoukkueen perusteella jolloin se sitten olisi muka katsotuin seura vuonna 1989 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan Itälohkossa mitä se ei kuitenkaan ole.

Häviäjien asema tosiaan siinä lohkossa eli Itälohkossa olisi karu, mutta harmittavasti sitä ei aivan vielä voi tietää täysin.

Itse Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1989 seuratuin ottelu kuitenkin lähtökohtaisesti kaikkiaan ilman muita erittäin vahvoja todisteita asiaan oli tai on ainakin tällä hetkellä tämä ottelu:

Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990

HIFK-JoKu Enintään 2931 katsojaa (Jatkoajan tai joskus jalkapallotermein Jatkopuoliajan myötä HIFK hävisi tämän erikoisottelun ja joutui jäämään vuodeksi 1990 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan siinä missä Joutsenon Kullervo otti voiton ja nousi Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990. Enimmäisraja perustuu  sille, että ottelun valtavan ennakkoinnostuksen takia helsinkiläisittäin ja osin muutenkin alueelle saapui lähtökohtaisesti myös jonkin verran vapaalippulaisia tai muita satunnaiskatsojia vailla aikomustakaan isommin seurata peliä. Katsojaluku voi olla hieman vähemmänkin tämän 8.10.1989 pelatun ottelun osalle, mutta ei liian vähän ja lähtökohtaisesti on voinut olla vähän parempi kuin normaalin sarjapuolen PeKa-KTP. Tätä ei myöskään näy esimerkiksi Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan parhaiten katsotuimpien ottelujen ennätysluvuissa aivan kun tuo enimmäisraja perustuu osin siihenkin kun sehän oli jo mainittu vuoden 1975 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu RoPS-Kemin Into tuolla katsojamäärällä. Sen on sanottu olleen ehkä aivan juuri ja juuri myös parempi kuin mitä vuoden 1993 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsotuin yleisöottelu oli sellaisenaan huonoimmillaan kun muutoin se sitten ilman muuta oli parempi.)

Mikään ottelu vuodesta 1990 poiketen ei vuonna 1989 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa kuitenkaan tärkeänä asiana kerännyt 3000 katsojaa kauden ajalta peliinsä.

Kuuden kärjen ulkopuolella katsojaluvuista puhuttaessa Itälohkonkin katsojalukujen sanottiin alkavan laskea kuin lehmänhäntä joskin vuoteen 1990 nähden katsojalukujen putoaminen oli huomattavasti vähemmän jyrkempää.

Myös Länsilohkon ja Pohjoislohkon katsojien määrien sanottiin olleen sarjaa kohtaan vaatimattomia ja yhä jyrkentyvässä laskussa vuodeksi 1990 kohti mentäessä.

Loppuun laitan hieman vielä lisäystä aiemmin 27.2 tänä vuonna mainittuihin sarjan yleislukuihin:

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1989: 99 467 katsojaa (Vähempääkin tarjottiin kokonaiskatsojaluvuissa myös juuri alle 100 000 katsojan pysytelleiden kokonaiskatsojamäärien takia useiden lehtien valittamien todella pienten katsojalukujen ottelujen tai jopa oletettavasti ilman katsojia pelattavienkin ottelujen perusteella ja katsojaluvut olivat sitä vasten nyt vähän paremmat. Tosin edeltävän vuoden katsojien kokonaismäärään nähden lisäys oli enää todella vähän niitä parempi eikä montaa tuhatta katsojaa parempi ollut parin vuoden takaiseenkaan nähden. Vuosien 1981-1984 katsojalukuihin samassa sarjassa ei ollut mitään asiaa ja vuosien 1985 ja 1986 katsojaluvutkin olivat parempia tuolloin 117 090 katsojalla, 101 220 katsojalla, mutta ei enää vuosi 1987 jolloin oli ollut vain 92 363 katsojaa tai vuosi 1988 jolloin oli ollut 97 194 katsojaa.)

Suosituimpien seurojen ja ottelujen muodostamat katsojalukujen osuudet Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1989: 18 389 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1989: 250 katsojaa (Edellisen vuoden ottelujen määrällä eli kahdella vähemmän katsojakeskiarvo olisi ollut 251 katsojaa ja pari vuotta aiemmalla ottelujen määrällä eli yhdellä vähemmän katsojakeskiarvo olisi ollut myös 251 katsojaa. Edeltävien vuosiensa osalta ottelujen keskimäärän pysyessä samana paremman katsojien kokonaismäärän johdosta katsojia olisi ollut vuosina 1986 ja 1985 ottelua kohti suurempi määrä eli 256 katsojaa ja 296 katsojaa jotka yhdellä ottelulla lisää olisivat olleet 255 katsojaa ja 295 katsojaa ja vielä yhdellä ottelulla lisää vuoden 1989 tapaan olisi ollut 254 katsojaa ja 294 katsojaa. Vuonna 1987 oli yksi ottelu lisää vuosiin 1985-1986 ja 1988 verrattuna ja yksi ottelu vähemmän vuoteen 1989 nähden ja tuolloin tietysti luku olisi pysynyt samana kaikkiaan, mutta silloin oli tietysti omalla tavallaan vähemmän katsojia jolloin katsojakeskiarvo olisi ollut pienempi eli 232 katsojaa ja vuonna 1988 katsojakeskiarvo olisi ollut 244 katsojaa. Vuosien 1977-1988 ajan ottelumäärillä katsojakeskiarvot tuntuivat vaihtelevan 245-251 katsojan väliltä vuodesta riippuen silloin kun olisi käyttänyt niissä vuoden 1989 katsojalukuja.)

Vuotta 1989 Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa koskien saa kertoa siitä lisätietoa koska tahansa mikäli vain jollakin sellaista on käytettävissä!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #249 : 09.06.2020 klo 09:09:57

Jalkapallon 2. Divisioonasta/2-divisioonasta vuodelta 1990 eli 30 vuoden takaa olen pitkien etsintöjen jälkeen saanut hieman uutta tietoa kiitos Joutsenon, Lappeenrannan ja Lauritsalan alueen vanhojen paikallislehtien joita osin ehdin selata ennen koronavitsauksen alkua ja muutoin tietenkin aikomus niidenkin pariin olisi myöhemmin vielä palata mikäli mahdollista.

Tosin sitä tietoa ei edelleenkään ole paljoa.

Välillä tuosta sarjasta on joissakin väitteissä ollut myös seurakohtaista merkittyäkin tietoa ja välillä tästä vuodesta ei muka ole ollut enää muuta tietoa saatavilla kuin vain huonoimmillaan pelkät sarjan kokonaiskatsojalukujen tiedot.

Muun muassa hieman hämäräperäisen Sarjaseurat Ry:n nk. Kakkosdivarin vuosiliitteiden/vuosikertomusten sarjassa ainakin vuoteen 1994 ja silloiseen uuteen Jalkapallon Kakkoseen asti sitä varmasti julkaistiin ja vuoteen 1992 asti niistä oli löydettävissä katsojatietoja kun sen jälkeen siirryttiin vain katsojaviittauksiin ja osa nyt vuosien 1990-1993 ja aiemmin kerrotun vuoden 1989 uusista tiedoista ovat niitä koskevia tai mahdollisesti mikäli Jalkapallokirjoihin jotain olisi liitetty niin vuosille 1992-1994 asti niissä saatettiin kertoa satunnaisesti ainakin kunkin seuran erilliset sarjaennätysluvut mikäli ne vain riittivät listalle asti pääsyyn.

Tosin tämä edellyttäisi sitä aiemmin kerrottujen vahvojen tai melko vahvojen huhujen sarjaa siitä, että Jalkapallokirjassa todella olisi lopetettu vuosina 1989-1990 koko ajan vähenevästi ja vuoden 1991 jälkeen kokonaan Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojalukujen julkaisu ja sekään ei ole ihan varmaa.

Tosin niitä en ole pieneen ikuisuuteen lukenut joten pahoittelut jo etukäteen mahdollisesti väärin menevästä muisteluista!

Hienosti kuitenkin nyt melkoisten selvittelyjen jälkeen on ainakin tiedossa muutama erikin seikka sarjasta.

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuoden 1990 seuratuin lohko on näillä näkymin ollut Itälohko kuten oli ollut vuonna 1989 ja tulisi olemaan näillä näkymin ilman todella mahtavia ihmeitä on ollut myös jäähyväisvuotensa eli vuoden 1993 osalta.

Tasan 30 vuotta sitten eli vuonna 1990 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelujen kokonaiskatsojaluvut tietysti olivat aiemmin mainitut 89 378 katsojaa ja keskimäärin otteluja katsoi koko sarjan osalta sen 226 katsojaa ottelua kohti.

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan osalta vuonna 1990 seuratuin lohko on ilman ihmeitä ainakin lähtökohtaisesti ollut Itälohko taantumassa olevan sarjan osalta tai mikäli nyt jostain syystä itse Itälohko ei olisi ollut seuratuin lohko tai edes sen eniten katsojia keränneet joukkueet näillä näkymin eli KTP tai PeKa niin niillä oli sentään sarjan katsotuimmat omat yksittäiset ottelut.

Ne olisivat olleet seuraavat nyt vähintään varmasti kahden seuratuimman ottelun osalta kun nämä ovat mainittu jo aiemmin 17.4 tänä vuonna:

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1990 Seuratuimmat Ottelut:

KTP-PeKa: 3430 katsojaa

PeKa-KTP: 3100 katsojaa

Joutsenon, Lauritsalan ja Lappeenrannan sanomalehtien mukaan KTP:llä ja PeKa:lla ero koko sarjan muihin joukkueisiin nähden Itälohkossa ja puhumattakaan sitten Länsilohkon ja Pohjoislohkon joukkueisiin nähden katsojaluvuissa oli tähtitieteellistä luokkaa!

LaPa:lla ja LauTP:llä ei tosiaan ollut toivoakaan pysyä KTP:n tai PeKa:n katsojalukujen perässä.

Mukavasti joskin vuotta 1989 hieman vähemmän vielä Joutsenonkin alueen sanomalehdissä tosiaan seurattiin myös Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa huolimatta tulevan Joutsenon Kultsun pelaamisesta jo luokkaa korkeammalla Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa sinä vuonna.

Kuitenkin sarjan umpisurkeat ja etenkin heti nähtävästi LaPa:n ja LauTP:n katsojalukujen jälkeen laskeneet kokonaiskatsojaluvut ja katsojakeskiarvot olivat taantuvassa sarjassa järkyttävää arvioitavaa ainakin tiettävästi.

Ne laskivat kuin lehmän häntä ja jossain määrin jopa katsojaluvuttomiakin otteluja tuntui kenties esiintyvän jopa jo taantunutta vuotta 1989 enemmän.

Surkeudestaan huolimatta ainakin osittain katsojalukujen perusteella kuitenkin taantuvan sarjan yleisten katsojalukujen myötä LaPa ja LauTP eivät vuonna 1990 olleet niinkään huonosti katsottuja joukkueita sittenkään.

Tässä niitä tulee:

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan Seuratuimmat Joukkueet 1990 KTP:n ja PeKa:n Ulkopuolelta

LauTP:n Kokonaiskatsojaluvut: 2266 katsojaa

Keskimäärin katsojia LauTP:n otteluilla: 206 katsojaa

LauTP oli Itälohkon neljänneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena katsojalukujensa pienestä määrästä huolimatta mikä kyllä kertoi paljon sarjan tilastakin.

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 1760 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 160 katsojaa

LaPa oli Itälohkon kuudenneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena katsojalukujensa pienestä määrästä huolimatta eli vankka keskikastilainen mikä kyllä kertoi paljon sarjan tilastakin.

Harmittavasti ei Itälohkon kannalta oikein selvinnyt sitä, että mikä seura olisi ollut sarjan kolmanneksi seuratuin Itälohkossa kaikessa todennäköisessä pienessä koossaan ja mikä seura olisi sitten ollut LauTP:n ja LaPa:n välissä Itälohkossa viitospaikalla seuratuimpien joukkueiden osalta.

Kuitenkin on selvää, että heti LaPa:n alapuolella sarjan Itälohkosta puhuttaessa katsojaluvut romahtivat pohjalukemiin ja kaikkein vähiten seuratuimmissa otteluissa sanottiin niiden olleen melko helpostikin erittäin lähellä täydellistä katsojaluvuttomuutta.

Tai vähän sitä paremmissa tapauksissa katsojia voitiin laskea sen yhden tai kahden käden sormilla.

Harmittavasti myöskään LauTP:n tai LaPa:n omaa katsotuinta ottelua kaudelta kaikessa pienessä koossaan ei tullut esille kuten ei tullut myöskään vuotta aiemmin eli vuotta 1989 tätä samaa sarjaa koskien.

Länsilohkosta tai Pohjoislohkosta puhuttaessa niistä ei ollut haastamaan Itälohkoa katsojaluvuissa kun jo vuonna 1989 alkanut äkkijyrkkä katsojakato jatkui vuoden 1990 puolellakin.

Loppuun laitan hieman vielä lisäystä aiemmin 27.2 tänä vuonna mainittuihin sarjan yleislukuihin:

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1990: 89 378 katsojaa (Vähempääkin tarjottiin kokonaiskatsojaluvuissa jälleen alle 100 000 katsojan pysytelleiden kokonaiskatsojamäärien takia useiden lehtien valittamien todella pienten katsojalukujen ottelujen tai jopa oletettavasti ilman katsojia pelattavienkin ottelujen perusteella ja katsojaluvut olivat sitä vasten jälleen vähän huonontuneet.

Itse asiassa ne olivat aikavälin 1985-1990 vuosista puhuttaessa huonoimmat.

Vuosien 1981-1984 katsojalukuihin samassa sarjassa ei ollut mitään asiaa ja vuosien 1985 ja 1986 katsojaluvutkin olivat parempia tuolloin 117 090 katsojalla, 101 220 katsojalla, vuosi 1987 jolloin oli ollut tosin erotuksena muista 1980-luvun jälkipuoliskon vuosista puhuttaessa tässä sarjassa vain 92 363 katsojaa, vuosi 1988 jolloin oli ollut 97 194 katsojaa ja vuosi 1989 jolloin oli ollut 99 467 katsojaa.)

Suosituimpien seurojen ja ottelujen muodostamat katsojalukujen osuudet Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1990: 10 556 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1990: 226 katsojaa (Edellisen vuoden ottelujen määrällä eli kahdella enemmän katsojakeskiarvo olisi ollut 225 katsojaa, kolme vuotta aiemmalla ottelujen määrällä eli yhdellä enemmän katsojakeskiarvo olisi ollut myös 225 katsojaa.

Vuosien 1985, 1986 ja 1988 katsojakeskiarvo olisi ollut sama kuin vuonna 1990 eli 226 katsojaa juurikin vuoden 1990 katsojien kokonaismäärällä.

Edeltävien vuosiensa osalta ottelujen keskimäärän pysyessä samana paremman katsojien kokonaismäärän johdosta katsojia olisi ollut vuosina 1986 ja 1985 ottelua kohti suurempi määrä eli 256 katsojaa ja 296 katsojaa jotka yhdellä ottelulla lisää olisivat olleet 255 katsojaa ja 295 katsojaa ja vielä yhdellä ottelulla lisää vuoden 1989 tapaan olisi ollut 254 katsojaa ja 294 katsojaa.

Vuonna 1987 oli yksi ottelu lisää vuosiin 1985-1986 ja 1988 verrattuna ja yksi ottelu vähemmän vuoteen 1989 nähden ja tuolloin tietysti luku olisi pysynyt samana kaikkiaan, mutta silloin oli tietysti omalla tavallaan vähemmän katsojia jolloin katsojakeskiarvo olisi ollut pienempi eli 232 katsojaa, vuonna 1988 katsojakeskiarvo olisi ollut 244 katsojaa ja vuonna 1989 katsojakeskiarvo olisi ollut 250 katsojaa.

Vuosien 1977-1989 ajan ottelumäärillä katsojakeskiarvot tuntuivat vaihtelevan 220-226 katsojan väliltä vuodesta riippuen silloin kun olisi käyttänyt niissä vuoden 1990 katsojalukuja.)

Vuotta 1990 Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa koskien saa kertoa siitä lisätietoa koska tahansa mikäli vain jollakin sellaista on käytettävissä!

 
Sivuja: 1 ... 9 [10] 11 ... 32
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa