FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
31.05.2020 klo 23:37:05 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 9 [10]
 
Kirjoittaja Aihe: Yleisöennätykset Suomessa vol. 2  (Luettu 46905 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
suomifutiksen Janne Tähkä

Poissa Poissa


Vastaus #225 : 22.05.2020 klo 00:54:11

Joku mode voisi varmaan erottaa nämä Piippu-Virtasen nelossivulta alkaneet historioinnit omaan topikkiinsa? Tämän topikin idea kuitenkin oli listata nimenomaan ennätyksiä.

Ja kun ketjun avanneen tilastonikin tiimistä kukaan ei ole neljään vuoteen enää sillä kirjautunut, niin ei varmaan olisi huono idea että joku mode poimisi topikissa (ja miksei muissakin tilastonikin avaamissa topikeissa) listatut päivitykset ja muokkailisi ne avausviestiin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #226 : 22.05.2020 klo 16:19:07

Joku mode voisi varmaan erottaa nämä Piippu-Virtasen nelossivulta alkaneet historioinnit omaan topikkiinsa? Tämän topikin idea kuitenkin oli listata nimenomaan ennätyksiä.

Ja kun ketjun avanneen tilastonikin tiimistä kukaan ei ole neljään vuoteen enää sillä kirjautunut, niin ei varmaan olisi huono idea että joku mode poimisi topikissa (ja miksei muissakin tilastonikin avaamissa topikeissa) listatut päivitykset ja muokkailisi ne avausviestiin.

Ja on kyllä myös niitä ennätyksiä mainittukin niiltä osin kun niitä on tullut eteen tai tarkennettu yleisöennätysten otteluja muun muassa päivämäärin.

Esimerkiksi Puotinkylän Valtin ja Pohjois-Haagan Urheilijoiden katsojaennätyksinä ilman muita tutkimuksia pidettävät yleisöennätykset ovat mainittu tämän aihealueen viime osuudessa sen 8:ssa ja 9:ssä viestissä.

Oulun Kärppien jalkapallopuolen todennäköinen yleisöennätys on myös mainittu juurikin viime viestissä vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon läpikäynnin yhteydessä.

Kiinnostavaa onkin lähiajoilta mahdollisesti löytyvä Messukylän Tovereiden todennäköinen katsojaennätys vuoden 1963 osalta.

Aiemminkin ennätyksiä on kyllä myös mainittu tai tarkennettu voimassa olevia sellaisia.

Tiedä sitten, että olisiko sinänsä mitään järkeä luoda kokonaan uutta aihealuetta ainakaan nyt ihan tähän hätään kun ei enää niin hirveästi ole noita kausia tulossa muun muassa noista 1960-luvun Jalkapallon Suomen Sarjoista/Suomensarjoista eikä sen jälkeen hetkeen ole tulossa muitakaan lukuja kun ei ole vielä käytössä sellaisia lukuja.

Sellaisen tullessa eli uuden aihealueen olisi hieman turhaa kirjoittaa siihen parhaassakin tapauksessa vain enintään muutama viesti ja jättää se sitten pitkäksi aikaa tiedonlaiton puutteen takia keräämään forumilla pölyä.

Loppujen Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuosien 1963-1964 osalta voisi niiden katsojaluvuista puhuttaessa ehkä yrittää lohkotiivistystä eli laittaa yhdessä viestissä vaikka Itälohkon ja Länsilohkon Kevätkierrosten katsojalukuja tai jopa yrittää mahduttaa mukaan Pohjoislohkoa katsojalukuineen, mutta aika lähelle merkkimäärän maksimia ne aina menisivät ja muutaman kerran ne eivät olekaan mahtuneet milloin on ollut pakko julkaista niitä erillisviesteinä.

Ilman koronan luomaa taukoa en olisi kyllä tällaisia ajatellutkaan kirjoittavani niiden vaatiman aikamäärän takia ainakaan useaan kuukauteen, puoleen vuoteen tai pahimmillaan vuoteen kun on sen verran muitakin kiireitä.

Jokunen uudemman ajan katsojaennätys muun muassa vuosilta 2002 ja 2003 Jalkapallon Kakkosesta saattaisi myös ehkä vielä tulla kaiken jälkeen, mutta katsotaan sitä vielä sitten erikseen.

Se on kyllä tietysti harmi, että ihan tuota aloitusta ei ole tosiaan päivitetty hyvin pitkään aikaan.
« Viimeksi muokattu: 22.05.2020 klo 16:26:52 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #227 : 22.05.2020 klo 20:57:04

Vuoden 1962 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta on tullut aika tehdä yhteenveto.

Kaikkiaan sarja oli katsojalukujen osalta puhuttaessa ainakin tulevien vuosien 1961-1964 aikojen vastaavana osansa toiseksi suurin.

Ikävä kyllä todellisesta merkityksestä sinänsä suuruudesta puhuttaessa se myös oli noiden vuosien kannalta kaikkiaan edelleen melko epävarma merkinnöiltään ja jättää melko paljon tulkinnanvaraa tavallaan paljonkin jatkoa ajatellen mikäli tuon vuoden katsojalukujen pariin myöhemmin palaisi.

Pieni yhteenvedon kaltainen viesti tuli kirjoitettua ja laitettua tälle aihealueelle jo 20.1 tänä vuonna, mutta tuolloin tietoa siitä vuodesta ei vielä silloin ollut muuta kuin kokonaiskatsojalukujen ja katsojakeskiarvon osalta.

Seurojen katsojaluvut tulen ilmaisemaan ikään kuin kaikki ottelut olisivat sinänsä löydetyt.

Pois lukien tietenkin mahdollisesti sellaisia seuroja joilta löytyi tai olisi löytynyt esimerkiksi yleensäkin vain yksi ottelu koko vuodelta 1962 katsojaluvuiltaan ja myös mikäli on esimerkiksi vain pari ottelua muutoin ollut kaudella joillakin muilla seuroilla katsojaluvuissa löydettynä.

Muutoin mennään tapauskohtaisesti rajan ollessa tilanteesta riippuen 3-4 ottelussa koko kautta ajatellen siitä ennen kuin se sitten palaisi ikään kuin kaikki ottelut löytettynä uomiinsa niin silloin noudatetaan poikkeavaa käytäntöä ja muutoin menetellään tässä jo kuin normaalistikin.

Murheelliset tilanteet koskevat pitkälti vuoden 1962 osalta vaikeasti löydettävissä olleita Itälohkoa ja Länsilohkoa siinä missä Pohjoislohko oli paremmin kaikkiaan seurattu siitäkin puhuttaessa toki joidenkin ottelujen katsojalukujen puutteessa siitä huolimatta.

Jatkossa vuosien 1963-1964 osalta yhteenvedon pohdinnat voivat olla pidempiäkin, mutta nyt vuoden 1962 tilanteen viivästyttyä kuten myös kaikkiaankin näiden vuosien käsittelyn viivästyttyä pahasti yritän pitää muut sarjan pohdinnat jatkossa tämänkin tapaan varsin lyhyenä ellei muuta ilmene.

Itälohkosta, Länsilohkosta ja Pohjoislohkosta ei sinänsä valitettavasti voinut tehdä koko vuoden 1962 osalta tarkkoja katsojarajauksia kun niille ei ollut löytää käyttöön katsojarajoja esimerkiksi vuoden 1961 tapaan.

Siten vuodet 1962-1963 muodostavat omalla tapaa melko hankalan palan pienin eroin suhteessa toisiinsa nähden siinä, että niiden katsojaluvut tulevat lähtökohtaisesti olemaan melko pitkälti valistuneita arvauksia sinänsä seurakohtaisesti kuitenkin antaen kaikkiaan melko luotettavan katsojakuvauksen eri seurojen asemasta ja olemalla kuitenkin sinänsä vuotta 1961 tarkempiakin kaikkiaan raja-arvojensa puutteista huolimatta.

Joka tapauksessa tässä vihdoin ja viimein katsojaluvut kerrankin tarkemmin seuroittain vuodelta 1962 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta alkaen Itälohkosta päättyen Pohjoislohkoon ja muihin sarjan lukuihin.

Tämän kyseisen vuoden Länsilohkon Kevätkierroksen päätöksen epäselvyyttä koskien sen sanamuoto on hieman muita lohkoja erilaisempi.

Tämän jälkeen pidemmittä puheitta aloitan vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen läpikäynnin josta saatan mahdollisesti laittaa vielä jonkun viestin ja mikäli en laita niin käyn muutoin sen kauden asiaa läpi alustavasti sitten sen vuoden Itälohkon laitossa katsojalukujen osalta, mutta nyt jälleen itse asiaan:

alkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Katsojaluvut Seuroittain

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Itälohko

KTP: 11 774 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1070 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu KTP-MP 2545 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kuusankosken Puhti: 9116 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 829 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.6.1962 pelattu Kuusankosken Puhti-KTP 2550 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Lahden Pallo-Miehet/LPM: 5083 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 462 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 29.7.1962 pelattu Lahden Pallo-Miehet-KTP 1022 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kotkan Jäntevä: 4705 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 428 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 15.6.1962 pelattu Kotkan Jäntevä-KTP 1856 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 4385 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 399 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 2.9.1962 pelattu MP-Lahden Pallo-Miehet 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Porvoon Akilles: 2421 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 220 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 9.9.1962 pelattu Porvoon Akilles-Töölön Vesa 500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

VaPa/VaaPa/Vaajakosken Pallo: 2405 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 219 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu Vaajakosken Pallo-HPP Helsinki 696 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 2047 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 186 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 20.5.1962 pelattu WP-35-Lahden Pallo-Miehet 503 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Helsingin Ponnistus: 1794 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 163 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 26.5.1962 pelattu Helsingin Ponnistus-Töölön Vesa 395 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Helsingin Ponnistus oli ainoa seura jolta pystyi laskemaan kauden Kevätkierroksen katsojaluvut kokonaan Itälohkossa siinä missä pari ottelua jäi puuttumaan Syyskierroksella.)

Töölön Vesa: 1106 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 101 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 17.6.1962 pelattu Töölön Vesa-HPP Helsinki 536 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

MaPS/MPS/MalPS/Malmin Palloseura: 1020 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 93 katsojaa (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta olivat poikkeuksellisesti 10.6.1962 pelattu Malmin Palloseura-Vaajakosken Pallo ja 22.7.1962 pelattu Malmin Palloseura-MP molempien ottelujen kerätessä 200 katsojaa ja niiden tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja Syyskierroksella.)

Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/HPP Helsinki: 794 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 72 katsojaa (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta olivat poikkeuksellisesti 5.5.1962 pelattu HPP Helsinki-MP ja 25.7.1962 pelattu HPP Helsinki-Kotkan Jäntevä molempien ottelujen kerätessä 300 katsojaa ja niiden tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja Syyskierroksella.)

Vuoden 1962 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Itälohkossa: Kuusankosken Puhti-KTP 2550 katsojalla (Tämä katsojaluku oli koko Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu ja samalla Itälohkossa. Ottelu pelattiin 3.6.1962 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1962 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Itälohkossa: HPP Helsinki-VaPa/VaaPa Vaajakoski 44 katsojaa (Tämä oli vuoden 1962 Suomen Sarjan/Suomensarjan vähiten katsotuin ottelu Itälohkossa tällä hetkellä varmistuneista katsojaluvuista puhuttaessa sen ollessa myös sitä melko todennäköisesti kenties kaikkiaan muutenkin mikä vain korosti Itälohkon äärimmäisyyttä muihin lohkoihin verrattuna sarjassa vuonna 1962. Ottelu pelattiin 19.8.1962 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 1.7.1962 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 28 914 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 1.7.1962 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 438 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 14.10.1962 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 17 736 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 14.10.1962 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 269 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa 1962: 46 650 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin melko suuri katsojalukujen puute Itälohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa yksittäistä ottelua kohti 1962: 353 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Länsilohko

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 6083 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 553 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.6.1962 pelattu RU-38-FC TuTo 1929 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

ÅIFK/TIFK/Åbo IFK/Turun IFK: 5582 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 507 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 21.8.1962 pelattu ÅIFK-FC TuTo 2199 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat Tampere: 3750 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 341 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu I-Kissat-RU-38 2500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.

Valitettavasti yhtä ainoaa Syyskierroksen Ilves-Kissojen ottelua huomioimatta on paha sanoa, että millaisia katsojalukuja sillä olisi sitten ollut tietenkin Syyskierroksella kun niistä ei vain ollut ainuttakaan merkkiä havaittavissa kun välillä niidenkin katsojalukuja hehkutettiin ja välillä moitittiin surkeiksi. Kuitenkin lähtökohta oli, että ainakin parhaimmillaan se on kilpaillut ÅIFK:n ja RU-38:n kanssa vuonna 1962 Länsilohkon katsotuimman joukkueen asemasta joskin on voinut pudota myös keskikastiin kisailemaan Valkeakosken Koskenpoikien, Porin Karhujen, Turun Teräksen ja TKT:n kanssa katsojaluvuista puhuttaessa tai jäädä omasta lähtökohtaisesta koko kauden kolmostilastaan kauas taaksekin.)

Valkeakosken Kosken-Pojat/Valkeakosken Koskenpojat/VaKP/ValKP/ValKPo: 3741 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 340 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu VaKP/ValKP/ValKPo-R-Pallo Rauma 922 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Porin FC Karhut: 3699 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 336 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 11.6.1962 pelattu FC Karhut-RU-38 1110 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Syyskierroksella tämä seura herätti pirteyttä vaikkakin ei kyennyt ihan samaan kuin mitä Kevätkierroksen osalta sinänsä katsojaluvuissa kun melkein jokainen Syyskierroksen ottelu oli onneksi löydettävissä.)

Turun Teräs/TurTe/TuTe: 3455 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 314 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 11.6.1962 pelattu TuTe-FC TuTo 1614 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Turun Teräkseltä puuttui erittäin monia otteluja kaikkiaan sarjasta etenkin Kevätkierrokselta puhuttaessa kun tuo paras löytämäni katsojaluvun ottelu olikin ainoa järkevästi julkisuuteen ilmoitettu sellainen. TuTe saattaa kuulua tulevaisuudessa niihin joukkueisiin jotka mahdollisesti katsojaluvuiltaan löydettäessä vuonna 1962 ovat nousseet kaikkiaan hätyyttelemään kärkipaikkoja katsojakilvan suhteen mikäli vain tarkempia katsojalukuja löytyisi jostakin lisää.)

Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/TaKiTo/TKT: 3144 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 286 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 11.6.1962 pelattu TKT-I-Kissat 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Edellisen vuoden melkein käytännön katsojamysteeritason joukkueella oli nyt sentään vähän enemmän kerrottuja katsojalukuja julkisuuteen ja otteluiden tunnelmaakin sanottiin edeltävää vuotta paremmaksi joten mene ja tiedä sitten tulevien aikojen paremmista katsojaluvuista.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma/RauPa: 2142 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 195 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 15.6.1962 pelattu R-Pallo Rauma-TKT 627 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Turun Toverit/FC TuTo: 1665 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 555 katsojaa (FC TuTo:n katsojaluvut perustuivat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 22.7.1962 pelattu FC TuTo-KalPo 956 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Monen muun lukemattoman Länsilohkon joukkueen tapaan FC TuTo:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin jolloin se voisi Turun Teräksen tapaan olla jopa yllättävänkin kova joukkue tämän kyseisen vuoden katsojaluvuissa mikäli vain tarkempia tietoja löytyisi asiaan.)

Rauman Iirot/R-Iirot/Iirot Rauma: 1328 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 121 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.6.1962 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-FC Lukko 450 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Rauman FC Lukko: 1141 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 104 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu FC Lukko-TuTe 307 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. FC Lukolta puuttui erittäin monia otteluja kaikkiaan sarjasta etenkin Syyskierrokselta.

Rauman Lukko jalkapallossa saattaa kuulua tulevaisuudessa niihin joukkueisiin jotka mahdollisesti katsojaluvuiltaan löydettäessä vuonna 1962 ovat nousseet kaikkiaan hätyyttelemään edes keskikastin seurojen häntäpään parhaan seuran asemaa katsojakilvan suhteen mikäli vain tarkempia katsojalukuja löytyisi jostakin lisää. Muutoin mahdollisesti se kenties olisi saattanut olla ehkä edes raumalaisista seuroista paras tuonna vuonna tai sitten ei kun tosiaan Raumalta pelasi kolme joukkuetta ja kilpailu katsojista tuntui olevaan erittäinkin kovaa ajankuvassa.)

Kalevan Pojat/KalPo/Kalevan Pallo-Pojat/KP Kaleva/KPP Kaleva/KP/KPP: 1127 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 102 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 24.6.1962 pelattu KalPo-R-Pallo Rauma 484 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. KalPo:n katsojalukuja ei hirveästi kehuttu pitkin vuotta silloinkin kun niitä ei julkisuuteen kerrottu joten ne ovat voineet olla lähtökohtaisesti erittäinkin huonoja tai sitten lähtökohtaisesti jo löydettyjä vain vähän parempia jolloin katsojalukujen häntäpäätä voitiin tällekin joukkueelle osin myös sarjan raumalaiskolmikon lisäksi povata.)

Vuoden 1962 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsotuin ottelu Länsilohkossa: Ilves-Kissat-RU-38 2500 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan ei ollut mikään kaikkien aikojen ennätys Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan tasolta puhuttaessa aiempiinkaan vuosiin nähden edes Länsilohkossakaan, mutta erittäin pirteänä selvästi edellistä vuotta parempi katsojaennätys ja melkein myös koko sarjan katsotuin ottelu siinä mitä se tietenkin oli katsotuimpana juurikin Länsilohkossa. Myös vuoden 1962 vertailussa tämä oli ihme kyllä parempi kuin mitä Pohjoislohkon paras ottelu oli katsojaluvultaan. Ottelu pelattiin 27.5.1962 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1962 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkossa: Ilves-Kissat-FC Karhut Pori 50 katsojaa (Tämä ei ollut edes sarjan vähiten katsotuin ottelu aivan kaiken kaikkiaan vaikkakin oli toki oman lohkonsa huonoin katsojaluvultaan. Ottelu pelattiin 7.10.1962 ja se oli Syyskierroksen ottelu samalla kertaa sitten lähtökohtaisesti sanottuna viimein koko Länsilohkon huonoimpana yleisöotteluna ja yhtenä sarjan melko lailla huonoimmista yleisöotteluista koko sarjassa, mutta toki monet Itälohkon yleisöottelut olivat vielä tätäkin huonompia vuoden 1962 aikana ellei sitten tietenkin vielä löytyisi tätäkin ottelua huonompaa katsojalukua Länsilohkoon.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen viimeistään 4.7.1962 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 21 636 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen viimeistään 4.7.1962 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 328 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 14.10.1962 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 15 221 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 14.10.1962 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 231 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa 1962: 36 857 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin melko suuri katsojalukujen puute Länsilohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa yksittäistä ottelua kohti 1962: 279 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1962 Pohjoislohko

Vasa IFK/Vaasan IFK/VIFK: 14 061 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1278 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.10.1962 pelattu VIFK-OTP 2371 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.

VIFK oli läpi vuoden 1962 erittäin katsottu joukkue Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa ja ansaitsi ainakin Pohjoislohkon katsotuimman joukkueen aseman ellei ehkä kenties myös samalla kertaa koko sarjankin katsotuimman joukkueen aseman mikäli ei sitten tietenkin Itälohkosta KTP tai Länsilohkosta RU-38, ÅIFK ja Ilves-Kissat olisi koko ajan huonontuvin todennäköisyyksin sittenkin olleet sitä ainakin teoriassa enemmän katsotumpia joukkueita.

VIFK:n haastajilta tosin puuttuu katsojalukuja siinä missä VIFK:ltä ei. Melko epätodennäköistä se silti kyllä kaikkiaan on, mutta ei aivan täysin mahdotonta.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 9489 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 863 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 31.5.1962 pelattu JBK-GBK 1500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 9280 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 844 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 21.6.1962 pelattu OTP-VIFK 1600 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. OTP oli myös yksi sarjan kärkijoukkueita katsojalukujensa osalta ja siltä vieläkin puuttuu muutama ottelu katsojaluvuista puhuttaessa.

Mikäli esimerkiksi aiemmin luulemani ottelu katsojaluvultaan eli Kevätkierroksella 6.5.1962 pelattu ottelu OTP-JBK olisi ollut sittemmin ottelulle OTP-GBK osoittautuneen katsojaluvun eli 1029 katsojan arvoinen niin sillä OTP olisi jo mennyt yli 10 000 katsojan ja esimerkiksi JBK:n ohi.

Joissakin seuraa koskevissa lehdistökatsauksissa OTP:n kerrottiin Pohjois-Suomen sanomalehdissä silloin vuonna 1962 olleen kenties ihan lopulliselta katsojakeskiarvoltaan olleen noin 1000 katsojan eli ihan kaikkiaan kokonaiskatsojaluvussaan 11 000 katsojassa tai sen ylikin aina hyvin lähelle VIFK:n lukemia tai jopa niidenkin ohi se olisi mennyt ainakin huhuissa, mutta tarkempien tietojen puutteen vuoksi ja ennen kuin muuta löytyy niin OTP pysyy näillä näkymin kolmostilalla vuotta 1962 koskien Pohjoislohkossa.

Oma arvioni on tulevaisuuden kannalta, että OTP oli sarjan Pohjoislohkon toiseksi seuratuin joukkue ja ehkä myös muutenkin koko vuotta 1962 Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa koskien.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 8524 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 775 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 24.6.1962 pelattu KaPa-Kuopion Elo 1537 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Syyskierroksen seuranta tälle seuralle Kajaanista oli parempi mitä Kevätkierroksella vain yhden ottelun jäädessä puuttumaan jolloin vielä sen katsojaluvut ovat voineet olla parempia vielä jonkin verran tai ainakin edes vuoden 1961 vastaavien pintaan ulottuvia ja ehkä hyvin niukasti myös niitä paremmat mikäli kaikki puuttuvien ottelujen katsojaluvut löytyisivät sillä kyllä Kajaanissa vieläkin tuolloin katsojaintoa kyllä oli kauden otteluista puhuttaessa.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 7170 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 652 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 10.8.1962 pelattu GBK-KPV 1095 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 7027 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 639 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 20.5.1962 pelattu KPV-GBK 1401 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kuopion Elo: 6671 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 606 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu Kuopion Elo-JBK 2000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Kuopion Elon kausi aikalaiskertomuksissa ja ilman niitäkin oli ainakin yleisöjoukkueena tietyllä tapaa hieno ja melkein kaikkien ottelujen osalta tosiaan katsojaluvun pystyikin laskemaan parin ottelun vain jäädessä puuttumaan kaikkiaan.)

Karihaaran Tenho: 6427 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 584 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 29.7.1962 pelattu Karihaaran Tenho-KaPa 1135 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.

Karihaaran Tenho on voinut koko vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan seuratuimpana seurana olla myös vuonna 1962 vahvoilla olemaan jälleen yksi sarjan katsotumpia joukkueita Pohjoislohkossa kuten myös koko sarjankin osalta mikäli vain sen katsojalukuja löytyi jostakin enemmän ja tarkempina kuin vain joidenkin ottelujen osalta hieman turhankin ylihehkutetun tai liikaa väheksytyn epämääräisen katsojakuvauksen sijaan.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallo-Toverit/KPT: 5827 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 530 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.5.1962 pelattu KPT-KPV 1180 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. KPT saattoi joissakin kertomuksissa mennä kuopiolaisittain Elon ohi tätä vuotta koskien katsojaluvuissa sillä Eloon nähden siltä vielä puuttui yksi ottelu enemmän, mutta välttämättä Pallo-Toverit/Pallotoverit Kuopiosta eivät menneet Elon ohi sittenkään.)

Oulun FC Kärpät: 5364 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 488 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 29.7.1962 pelattu FC Kärpät-VIFK 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Oulun Kärpät jalkapallossa tosiaan oli vastoin varsin usein kuulemiani ennakkoluuloja sitä koskien loppupelissä yllättävänkin selkeästi seurattu joukkue omalla sarjatasollaan Oulussa ja sitä kannatettiin vaikkakin myös ajoittain erittäin karmeat tappiolukemat myös karkotti potentiaalisia katsojia siltä poiskin.

Tietenkin myös monien muiden oululaisten seurojen yksinkertaisesti parempi sijoittuneisuus ja harrastuneisuus jalkapallossa vaikutti Kärppiin ja sen tulevaisuuteen nähden jalkapallossa kielteisellä tavalla.

Kuitenkin kaikkiaan oli mainettaan parempi ja mahdollinen jääminen Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1963 tai silloiseen lähitulevaisuuteen olisi ollut joukkueelle todella tärkeää myös myöhemmän selvemmän katsojatunnettavuuden lisäämiseksi. FC Kärpät oli ainoa muu seura kuin ruotsinkielisen rannikon seura sarjassa jolta pystyi laskemaan kauden Syyskierroksen katsojaluvut kokonaan Pohjoislohkossa siinä missä pari ottelua jäi puuttumaan Kevätkierroksella.

Varmaankin katsojien keskiarvon perusteella ihan lopullinen lukema on voinut olla sen 500 katsojaa nyt ainakin ja parhaimmillaan yli 600 katsojankin verran keskiarvoisesti ja kokonaisluvuiltaan varmaankin sen 5500-6000 katsojan verran tai ihan vähän sen yli on kauden pelejä aikanaan seurattu. Arvioisin, että katsojakeskiarvo voisi olla noin 550 katsojaa kaiken jälkeen ilman muuta kauden jälkeinen katsojakeskiarvo.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 4317 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 392 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 12.8.1962 pelattu Seinäjoen Sisu-SePS 1064 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Kyseessä oli Seinäjoen Sisun oma sen hetken yleisöennätys ja samalla kertaa ainakin sanotusti myös katsotuin ottelu Seinäjoen alueella ja mikäli ei tosiaan ollut niin se oli edes Seinäjoen Sisun oma sen hetken katsojaennätys. Seinäjoen Sisulta puuttui tosin Kevätkierroksen osalta erittäinkin monta ottelua katsojalukujen kannalta joten jumbotaistelu katsojaluvuissa SePS:n tai ehkä kenties Kuopion alueen seurojen tai Oulun FC Kärppien kanssa voi tiivistyä mikäli vain Seinäjoen pienemmistä sanomalehdistä löytyisi jotain tarkempia katsojalukutietoja otteluista myöhempää aikaa ajatellen.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 3131 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 285 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 20.5.1962 pelattu SePS-Seinäjoen Sisu 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Useita otteluja puuttuu joukosta, mutta erityisen hyvin tuohon aikaan vielä ei Seinäjoella juuri jalkapalloa sillä hetkellä seurattu joten välttämättä ei ole yltämässä ilman ihmeitä ja muita katsojalukujen löytymistä asiaan kovinkaan korkealle vuoden 1962 katsojaluvuissa niistä puhuttaessa ei varsinkaan Pohjoislohkossa. Ja vielä tätäkin vähemmän koko sarjankin osalta sinänsä kaikkiaan.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1962 Pohjoislohkossa: 46 303 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1962 Pohjoislohkossa: 702 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1962 Pohjoislohkossa: 40 985 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1962 Pohjoislohkossa: 621 katsojaa

Vuoden 1962 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Pohjoislohkossa: VIFK-OTP 2371 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan oli Pohjoislohkon paras ottelu lohkossaan sinänsä tuona kyseisenä vuotena. Se oli tosiaan katsotuimpien parhaimpien ottelujen huonoin ja sekin tuntui katsojaluvultaan yllättävän monet kun yleisesti ottaen vieläkin sen kuuluisan nk. Tonniluvun jälkeen oli hyvin vaikeaa tuona kyseisenä vuotena vain saada porukkaa katsomaan otteluja. Kaikkiaan kuitenkin vuoteen 1961 nähden vähemmän sinänsä. Ottelu pelattiin 7.10.1962 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1962 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Pohjoislohkossa: KPV eli Kokkolan Pallo-Veikot-SePS eli Seinäjoen Palloseura 133 katsojaa (Tämä tosiaan oli Pohjoislohkon vähiten katsotuin ottelu sinä vuonna. Juurikin tämän tyylin katsojaluvuilla huonoimmillaankin tosiaan Pohjoislohko pystyi sinnittelemään voittajana siihen mitä tuli lohkojen välisiin katsojakilpailuihin. Syyskierroksen päätöskierroksen otteluista puhuttiin lehdissä suurena yleisökatastrofina enimmäkseen huomioimatta ottelua OTP-GBK jossa olikin 1029 katsojaa harmittamasti kuitenkin melkein huomioimatta mitään muuta yleisöottelua. Aiemmin kaudella Syyskierroksella tai vielä tätäkin aikaisemmin kaudella Kevätkierroksella on voinut olla huonompiakin katsojalukuja tai päätöskierroksen katsojakatastrofitason ottelujen pinnassa olleita katsojamääriä. Ottelu pelattiin 14.10.1962 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa 1962: 87 288 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin katsojalukujen puute jossain määrin Pohjoislohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan, mutta selvästi Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna lähempänä totuutta koko vuoden osalta varmaankin ollaan paremman katsojalukujen tilastoinnin takia.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa yksittäistä ottelua kohti 1962: 661 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin, mutta se ei välttämättä ole enää ollut paljoa kerrottua korkeampi kun Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna lähempänä totuutta koko vuoden osalta varmaankin ollaan paremman katsojalukujen tilastoinnin takia.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa 1962: 238 561 katsojaa (Näistä vähintään oli löydetävissä 170 795 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa yksittäistä ottelua kohti 1962: 602 katsojaa (Näistä vähintään sarjan yksittäistä ottelua keskimäärin seurasi vuonna 1962 431 katsojaa.)

Näiltä osin luvut kaikkiaan puhuvat selvää kieltään Pohjoislohkon paremmuudesta muihin lohkoihin nähden ja Itälohkon tai Länsilohkon katsojalukujen arvioinnissa sen paremmuus jää ainakin osalta kautta mietittäväksi myöhempää aikaa ja tarkempia katsojalukujen löytökatsauksia varten vaikka muutoin toki Länsilohko jäi katsojaluvuissa selvemmin jälkijunaan vuoden 1962 osalta Itälohkoon nähden.

PS. Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vähiten katsotuin ottelu vuonna 1962 oli näin vähän aiheen vierestä lausuttuna HIK-HPS 670 katsojalla.
« Viimeksi muokattu: 22.05.2020 klo 21:08:04 kirjoittanut Piippu-Virtanen »

 
Sivuja: 1 ... 9 [10]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines