FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
24.04.2024 klo 18:16:41 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 11 [12] 13 ... 32
 
Kirjoittaja Aihe: Yleisöennätykset Suomessa vol. 2  (Luettu 129565 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #275 : 27.08.2020 klo 22:17:44

Pienenä muuna asiana tauon aikana tuli löydettyä myös joitakin Porin Pallo-Tovereiden/Porin Pallotovereiden tai PPT:n eli tietenkin FC Jazzin edeltäjän katsojalukuja eri sarjatasoilta ja eri ajoilta.

Sarjatasoista puhuttaessa tuli löydettyä vuoden 1948 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan nk. Mammuttisarjan katsojaluvut seuralta näillä näkymin ensimmäisenä kun tuon vuoden sarjaa en ole ehtinyt sellaisenaan juuri läpi käydä.

Lisäksi löytyivät myös Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuosia useampaan otteeseen katsojaluvuiltaan kuten myös sarjatasoa alempaa eli Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan ajan katsojalukuja.

Alle tulevista katsojaluvuista löytyi myös PPT:n näillä näkymin ollut pohjanoteeraus kautena tasan 40 vuoden takaa eli vuosi 1980 katsojaluvuiltaan jolloin seura mahdollisesti saattoi olla hyvinkin todennäköisesti koko Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan vähiten katsotuin seura sarjassa.

Ainakin oman lohkonsa vähiten seuratuin joukkue PPT näillä näkymin oli siinä sarjassa.

Tässä niitä tulee:

Porin Pallo-Toverit/Porin Pallotoverit/PPT Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Pohjoislohkossa 1948

Kokonaiskatsojamäärä PPT:lle kaudelta: 2590 katsojaa

Keskimäärin katsojia PPT:lle ottelua kohti: 370 katsojaa

On paha sanoa, että millainen asema noilla katsojaluvuilla PPT:llä oli tuon vuoden nk. Mammuttisarjassa. Saattoi olla hyvä, mutta myös huonokin. Sarjan lohkoa eli Pohjoislohkoa pelattiin yhdellä joukkueella vähemmän kuin VaaTP/VTP/TP Vaasa/Vaasan TP eli Vaasan Työväen Palloilijat luopuivat sarjasta eikä paikkaa täydennetty Jalkapallon Maakuntasarjasta muutoin jo valmiiksi erittäin suureen sarjaan.

Porin Pallo-Toverit/Porin Pallotoverit/PPT Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa Länsilohkossa 1973

Kokonaiskatsojamäärä PPT:lle kaudelta: 1738 katsojaa

Keskimäärin katsojia PPT:lle ottelua kohti: 158 katsojaa

PPT:n osalta on paha sanoa, että millainen asema noilla katsojaluvuilla oli tuon vuoden Länsilohkossa. Tai sarjassa ylipäänsä. Saattoi olla huonokin koska seuraa sarjan nelostilasta huolimatta morkattiin yleisöjoukkueena sarjassa sen menosta kohti huonompaa suuntaa.

Porin Pallo-Toverit/Porin Pallotoverit/PPT Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa Länsilohkossa 1974

Kokonaiskatsojamäärä PPT:lle kaudelta: 1507 katsojaa

Keskimäärin katsojia PPT:lle ottelua kohti: 137 katsojaa

PPT:n osalta on paha sanoa, että millainen asema noilla katsojaluvuilla oli tuon vuoden Länsilohkossa. Tai sarjassa ylipäänsä. Saattoi olla erittäin huonokin kun nyt pudottiin jo sarjatasoa alemmaksi Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan vuodeksi 1975.

Porin Pallo-Toverit/Porin Pallotoverit/PPT Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1975

Kokonaiskatsojamäärä PPT:lle kaudelta: 540 katsojaa

Keskimäärin katsojia PPT:lle ottelua kohti: 60 katsojaa

PPT:n osalta katsojaluvut saattoivat olla sarjan omalle tasolle sen ajan nosteessa olevalle sarjalle tiettävästi välttäviäkin, mutta toisinaan katsojalukuja moitittiin hyvinkin huonoiksi kaikkiaan ja etenkin ylempiin sarjoihin nähden. Jo nosteessa olevalle sarjalle yleensäkin sanottuna huonoiksi. PPT nousi kyllä Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1976 takaisin, mutta kaikkiaan tuntui jääneen hieman huono kuva kaudesta jopa noususta huolimattakin. Ja varsinkin kun sitä vertasi noususta kahden pisteen päähän jääneeseen ViiPV:n tilanteeseen Viialan merkkiseurasta puhuttuna.

Porin Pallo-Toverit/Porin Pallotoverit/PPT Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa Länsilohkossa 1976

Kokonaiskatsojamäärä PPT:lle kaudelta: 724 katsojaa

Keskimäärin katsojia PPT:lle ottelua kohti: 66 katsojaa

PPT:n osalta puhuttaessa kauden eniten jo aiemmin kerrotusti sarjasta puhuttaessa ollut yleisöottelu eli PPT-FC Ässät keräsi 183 katsojaa ja kauden vähiten yleisöä kerännyt ottelu huolimatta joistakin tilastointiepävarmuuksista oli varmistetusti PPT-HAIK 17 katsojalla.

Välittömästi pudottiin sarjatasoa alemmaksi vuodeksi 1977 Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan ja seura tuntui olevan pohjamudissa yleisötasoltaan kun sitä tosiaan vertasi kilpaileviin FC Ässiin tai MuSa:n tilanteeseen nähden Porissa. Ja nekin eli FC Ässät ja MuSa kärsivät myös omalla tavallaan yleisöpuutteesta. Joskin väliaikaisesti nämä seurat pystyivät PPT:n tilaan verrattuna myös parantamaan ajoittain katsojatilannettaan.

Vuodet 1977-1979 jäivät Jalkapallon 3. Divisioonasta/3-divisioonasta puhuttaessa PPT:n osalta hämäriksi.

Valitettavasti kun mitään järkevää tietoa ei ollut saatavilla.

Välillä yleisömäärät olivat tiettävästi vähän parempia kuin mitä vaikka vuosina 1973-1976 oli ollut, mutta keskimäärin syöksykierre tuntui vain jatkuvan.

Lopulta syöksykierre sai huipennuksensa vuonna 1980 eli 40 vuotta sitten:

Porin Pallo-Toverit/Porin Pallotoverit/PPT Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1980

Kokonaiskatsojamäärä PPT:lle kaudelta: 55 katsojaa (Tämä oli seuran pohjakosketus yleisöjoukkueena. Seuralla totisesti oli kauden peleissään tyhjentävän autiota peleissään. Tätäkin vähemmän saattoi joissain yhteyksissä olla katsojia. Aiemmin ennen katsojalukujen löytymistä PPT:n sanottiin toisinaan olleen sarjassa katsojaluvuton joukkue tai vain hyvin yksittäisiä katsojia sisältänyt joukkue. Kaukana tosiaan väitteestä ei oltu. Vastaavasti katsojia saattoi olla vähän enemmänkin. Enintään kuitenkin yleisömäärä mitä ilmeisimmin katsojahuipuinkin laskettuna oli kaudella 110 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia PPT:lle ottelua kohti: 5 katsojaa (Tämä oli tosiaan seuran pohjakosketus myös katsojien kiinnostuneisuudessa seurata yksittäistäkään seuran ottelua kohti kaudella. Vähemmänkin seuraajia ottelua kohti saattoi olla kauden mittaan. Enintään katsojahuiput huomioidenkin sarjassa ei yksittäistä ottelua seurannut PPT:llä keskimäärin kuin 10 katsojaa.)

PPT tosiaan oli aivan pohjamudissa yleisöjoukkueena. Välillä seuraa sanottiin myös tietyin ehdoin jopa koko sarjan vähiten seuratuimmaksi joukkueeksi 40 vuotta sitten vuonna 1980. Ainakin oman lohkonsa huonoin yleisöjoukkue seura on ollut tuolloin melkein varmasti ja melko suurella varmuudella myös koko sarjan osalta. Kiistattoman varmaa asia ei tietysti ole ja tietenkin huonompiakin yleisöjoukkueita on voinut olla, mutta nekin seurat ovat varmaan sitten käytännössä kokonaan ilman yleisöä kaudella olleita ja pelanneita sellaisia. Porin omalla alueella tosiaan jopa katsojahuippuakin käyttäen ainakin tiettävästi saman sarjan RuoVi:lla tai RuosVi:lla eli Ruosniemen Visallakin on ollut enemmän katsojia kauden peleissään kuin PPT:llä. Puhumattakaan sitten MuSa:sta.

Vuosi 1980 oli pohjakosketus, mutta PPT:n syöksykierre toisaalta myös pysäytettiin niille sijoilleen toki erittäin merkittävin taloudellisin ja osin myös pelaajakantapohjaisin riskein.

Ilman niiden onnistumista PPT olisi todennäköisesti vaipunut katsojallisesti unohduksiin tai joutunut konkurssiin, pelannut sitten uuden nimen alla tai hävinnyt kokonaan.

Otteet alkoivat purra seuraavaksi kaudeksi ja nekin näkyivät myös katsojissa jolloin voitiin sanoa jalkapalloinnostuksen palanneen Poriin ja varmasti nyt ainakin edes PPT:n otteluja kohtaan:

Porin Pallo-Toverit/Porin Pallotoverit/PPT Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1981

Kokonaiskatsojamäärä PPT:lle kaudelta: 3300 katsojaa (Parannus edelliseen vuoteen sarjassa oli uskomaton ja se oli katsojaluvuissa äärettömän hyvää luokkaa muutenkin moneen vuoteen PPT:lle.)

Keskimäärin katsojia PPT:lle ottelua kohti: 300 katsojaa (Parannus edelliseen vuoteen sarjassa oli uskomaton ja se oli katsojaluvuissa äärettömän hyvää luokkaa muutenkin moneen vuoteen PPT:lle.)

PPT:ltä kyllä odotettiin tietyllä tapaa herjoista huolimatta väistämätöntä parannusta seuraa koskeneiden muutosten takia vuodeksi 1981 Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa, mutta silti yleisöryntäykset ja innostukset kauden peleihin yllättivät oikeastaan vähän kaikki kotimaisessa jalkapalloyhteisössä.

PPT ei kylläkään välttämättä erittäin huikeasta yleisöaseman parantumisesta huolimatta ollut sarjatasonsa katsotuimpia yleisöjoukkueita koko sarjassa, mutta oman lohkonsa katsotuimpien seurojen ja ainakin porilaisten seurojen keskinäisissä katsojavertailuissa PPT alkoi ottaa harppauksen kohti ykköspaikkaa.

PPT:lle tietyllä tapaa elintärkeää oli myös FC Ässien lopetus jalkapallon puolella ja kun samanaikaisesti muun muassa MuSa ei kilpailevista seuroista puhuttaessa noussut sen mukana sarjatasoa korkeammalle. Tärkeintä tietysti oli seuran oman elinvoimaisuuden palautuminen jopa seuraa koskevan tuhon partaalta. Siten noustiin Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1982.

Sitä myöten harmittavasti jäi kuitenkin kaihertamaan ajatus muiden porilaisten pienempien seurojen katsojalukukilpailun kehityksestä vuodeksi 1982 sarjatasoa alemmaksi, mutta tähän vielä loppuun vuoden 1982 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojaluvut PPT:ltä:

Porin Pallo-Toverit/Porin Pallotoverit/PPT Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa Länsilohkossa 1982

Kokonaiskatsojamäärä PPT:lle kaudelta: 4860 katsojaa (Alustava kokonaiskatsojamäärä oli jopa 5000 katsojaa. Ihan näin paljon ei ollut, mutta ei jäänyt pienemmäksikään paljoakaan. Tämä oli tai on ainakin tiettävästi ollut vanhempina aikoina ilman muita katsojalukuja ja todisteita ennen pitkää asiaan seuran paras kausi katsojaluvuissa alemmissa sarjoissa nimenomaan kun Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan ajan unohtaa laskuista. Toki sen sisältäen sitten vielä vuosi 1967 olisi tätä parempi katsojalukujen seurantakausi.)

Keskimäärin katsojia PPT:lle ottelua kohti: 486 katsojaa (Alustava keskimääräinen katsojamäärä ottelua kohti oli 500 katsojaa, mutta ihan niin paljon ei ollut. Silti se olisi suuri nimenomaan vanhempina aikoina ilman muita katsojalukuja ja todisteita asiaan ennen pitkää kun Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan ajan unohtaa laskuista. Toki sen sisältäen sitten vielä vuosi 1967 olisi tätä parempi keskimäärin katsojaluvulta ottelua kohti ollut seurantakausi.)

PPT:llä tosiaan oli melkoinen kausi kun edellisvuodenkin huippulukemiin nähden katsojamäärät kasvoivat entisestään. On paha sanoa, että oliko PPT samalla kertaa myös vuoden 1982 yhdellä joukkueella vähemmän pelatun Länsilohkon katsotuin yleisöjoukkue. PPT pääsi kuitenkin sarjavoiton nimissä pelaamaan myös pääsystä Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan Noususarjassa Vuodeksi 1983 Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan. PPT:llä oli tuossa erikoistapahtumana pelatussa ottelusarjassa tiettävästi oman sarjatasonsa yleisöennätys kun LaPa:n kanssa pelatuissa nousuotteluissa oli huonoimmillaankin 1000 katsojaa joissakin noista kolmesta ottelusta puhuttaessa ja parhaimmillaan puhuttiin useista tuhansista katsojista etenkin katsojahuippujen osalta.

Tosin ne ihan suurimmat luvut eli 4000-5000 katsojaa taitavat kyllä katsojahuipuissakin mennä liioitteluksi.

Etenkin kun puhuttiin vasta vielä Jalkapallon 2. Divisioonasta/2-divisioonasta eikä Jalkapallon 1. Divisioonasta/1-divisioonasta tai Jalkapallon SM-Sarjasta silloin.

Tosin ihan ne eivät ole tainneet lyödä vuoden 1983 Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan Noususarjan ottelua KePS:iä vastaan vuoden 1984 Jalkapallon SM-Sarjaan pääsystä katsojalukujen osalta.

Vuonna 1983 Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa kokonaiskatsojamäärä oli 10 643 katsojaa ja keskimäärin ottelua kohti katsojia oli 967 katsojaa PPT:llä ja Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan Noususarjassa kokonaiskatsojamäärä oli 12 888 katsojaa ja keskimäärin ottelua kohti katsojia oli 3222 katsojaa. Alustavasti kokonaiskatsojamäärä oli ollut 12 000 katsojaa ja keskimäärin ottelua kohti katsojia oli ollut alustavasti 3000 katsojaa.

Ottelussa PPT-KePS oli ollut melkein 4000 katsojaa tiettävästi silloisella PPT:n yleisöennätyksellä.

Kun sitä käyttää mittapuuna niin Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan Noususarjassa vuonna 1982 lienee oikeammat katsojaennätysten huiput PPT:llä silloin olleet varmaankin oikeasti ilman liioitteluja 3000-3500 katsojaa parhaimman ottelun osalta ja muutoin keskimäärin siellä 1500-2500 katsojan paikkeilla lienee pyöritty.

Tuokin kovin lukema eli 3000-3500 katsojaa saattaa sisältää jo katsojahuipunkin sillä ei ihan vielä niin paljon yleisesti ottaen PPT:llä yleisöä pyörinyt kauden peleissä edes noususta puhuttaessa.

Kun jossain määrin vielä vuonna 1982 vieläkin katsojien ihan kokonaisvaltainen väki Porissa jalkapallon osalta tuntui pysyttelevän hieman odottelevalla kannalla nousun suhteen ja välillä esimerkiksi joihinkin otteluihin yritettiin mennä pääsylipuittakin sisään jolloin niitä sitten myös joidenkin kentän äärireunakatsojien tapaan ei ole voitu laskea itse lopullisen ottelun katsojamääriin.

Joka tapauksessa jalkapalloinnostus oli kiistämättömästi palannut Poriin tuolloin ja PPT oli ainakin varmasti jälleen nk. Tonniseura mikäli se ei sitä ihan vielä vuonna 1981 ollut.

Vuoden 1980 ahdingon jälkeen nousu vuodeksi 1984 Jalkapallon SM-Sarjaan ja vieläpä aikataulussa seuran silloista 50:ttä vuosijuhlaa varten oli kuitenkin melkoinen temppu!

Lopultahan PPT sitten saikin yleisöennätyksensä vuonna 1984 Jalkapallon SM-Sarjassa ottelussaan HJK:ta vastaan 5384 katsojan voimin jolla lyötiin tosiaan nuo alempien sarjojen eli Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ja Jalkapallon 1. Divisioonan/1-divisioonan väitetyt 5000 katsojan katsojahuiputkin lopullisen selkeästi.
« Viimeksi muokattu: 27.08.2020 klo 22:28:08 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #276 : 28.08.2020 klo 20:55:16

TP-Seinäjoki tunnettuna Seinäjoen nk. Tiikeritiiminä tai nk. Tiikerijoukkueena oli omanlaisensa erikoisuus kotimaisessa jalkapallossa.

Toki puhtaan nk. Tiikerijoukkueen aikakausi oli varsin lyhyt sillä sellaisenaan toki satunnaisesta muusta tunnuksellisuudesta tai erillisestä median lempinimikehumisesta huolimatta sitä kohtaan se oli sitä varsin vähän aikaa kaikkiaan historiassaan.

Muutoinhan seura itsessään oli tietenkin tätä ennen perinteisempi TP-55 jota kuitenkin myös pitkälti varmaankin pelipaitaperusteellisuudeltaan kutsuttiin samalla tapaa nk. Tiikerijoukkueeksi.

Tauon aikana tuli löydettyä tällekin seuralle muutama yleisöennätys tai ainakin sellaiseksi väitetty.

Näistä tosin Jalkapallon Kakkosen ennätys ei todellakaan ole mainittu nk. Kakkosen ennätys.

Varsinkin kun taas kerran harhaanjohtavasti sen ennätys on todellisuudessa laskettu kyseisen sarjan edeltäjän eli Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan nimiin.

Lisäksi se on myös TP-55:n oma ennätys joka on hieman erikoisesti jälkikäteen laskettu nk. Tiikerijoukkueen ennätykseksi olematta sitä sellaisenaan.

Veikkausliigan ainoan vuoden eli 1997 osalta nk. Tiikerijoukkueelle Seinäjoelta on laskettu kaksikin parasta yleisöottelua.

Ja mitä tulee todellisempaan Jalkapallon Kakkosen ennätykseen niin se lienee tapahtunut aikanaan varmaankin vuonna 1995 silloin kun joukkueessa pelasi melko montakin nimekästä persoonaa sarjatasolleen nimekkäimpänä varmaankin itse pelaaja-valmentaja Keith 'Keke' Armstrong.

Tosin tarkkuudeltaan sitä ei paljastunut, mutta sen kerrottiin silti olleen erittäin suurta luokkaa.

Ei varmaankaan Jalkapallon Ykkösen tai Jalkapallon Veikkausliigan tasoa, mutta kilpaili edeltäjäsarjansa eli Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan tasolla tai on ollut sitä jonkin verran parempi.

Tässä itse yleisöennätyksiä:

TP-55 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1987 Pohjoislohkossa

TP-55-FF Jaro 1600 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin 5.8.1987. Tätä ennätystä on sanottu myös Jalkapallon Kakkosen ennätykseksi mitä se sellaisenaan ei ole kun kyse oikeammin on Jalkapallon Kakkosen edeltäjäsarjasta. Tuota luokkaa myös vuoden 1995 Jalkapallon Kakkosen ja nk. Tiikerijoukkueen oman oikean tuon sarjatason ennätyksen on sanottu olleen tai jonkin verran sitä parempi.

Ei kuitenkaan liikaa ja ei ainakaan Jalkapallon Ykkösen tai Jalkapallon Veikkausliigan oman katsojaennätyksen luokkaa. TP-55:llä oli edellytykset kyllä nousuun sinä vuonna kuten ABK-48:lla ja VPS:llä Vaasasta ja kuten jopa peräti PK-37:lla Iisalmesta, mutta ne kaikki kyllä pelasivat himpun verran liikaa tasapelejä siinä missä FF Jaro sarjanousijana ei niitä pelannut.

Sittemmin myös VPS, PK-37 ja KPS Kokkolasta hävisivät liikaakin pelejä ollakseen ihan totisia sarjanousijoita myöhemmässä vaiheessa kautta KPS:n tosin ollessa ehkä muutoin sellainen sarjan kyvykäs keskikastin edustaja kauden otteiltaan.)

TP-Seinäjoki Jalkapallon Ykkösessä 1996

TP-Seinäjoki-OPS 2652 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin 8.9.1996. Tämä nk. Tiikerijoukkueen ennätys on katsojaennätyksenä mainittu aiemminkin ja samalla tämä oli myös Jalkapallon Ykkösen vuoden 1996 toiseksi katsotuin ottelu. Sarjan melko ylivoimaiseksi voittajaksi kaikkiaan nk. Tiikerijoukkue Seinäjoelta oli yllättävänkin vierastettu yleisöjoukkue verrattuna edeltävän vuotensa Jalkapallon Kakkoseen nähden tavallaan ainakin tämän hetken tietopohjalta katsoen.)

TP-Seinäjoki Jalkapallon Veikkausliigassa 1997

TP-Seinäjoki-TPS 3620 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin 27.7.1997. Tämä oli ensimmäinen kahdesta erikin katsojaennätyksestä joukkueelle julkisuudessa pyörineenä. Hyvinkin pitkään ainoalla Veikkausliigan kaudella sarjatulokas Seinäjoelta olisi voinut ainakin parhaimmillaan säilyttää paikkansa sarjassa, mutta jälleen tasapelejä oli liikaa ja vielä sitäkin ärsyttävämmin yleensä erittäin niukkoja tappioita.

Siten jouduttiin karsimaan PK-35:ttä vastaan Jalkapallon Veikkausliigan Putoamiskarsinnassa ja ne sitten hävittiin yhteismaalein 5-7 pudoten vuodeksi 1998 Jalkapallon Ykköseen.

Yleisöjoukkueena TP-Seinäjoki oli sarjan melko vankkaa keskikastia ja nelospaikka FinnPa:lle yleisötilastossa hävittiin 5 katsojalla. Seinäjoella vaikutti tuolloin olevan erittäin suurtakin kiinnostusta syttymässä yleisestikin joukkueelle tai jalkapalloon, mutta ehdottomasti Jalkapallon Veikkausliigassa olisi pitänyt säilyä vuodeksi 1998 sen järkevämpää pysymistä varten.)

TP-Seinäjoki-FinnPa 3576 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin 11.5.1997. Tämä oli tosiaan toinen katsojaennätys joukkueelle julkisuudessa pyörineenä. Mikäli tämä ottelu ei sitä ollut niin siinä tapauksessa tämä ainakin oli nk. Tiikerijoukkueen kauden toiseksi katsotuin ottelu Veikkausliigassa.)
« Viimeksi muokattu: 28.08.2020 klo 20:58:53 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #277 : 03.11.2020 klo 10:18:44

Pitkästä aikaa löytyi hieman jonkun tietyn joukkueen katsojalukuja.

Tämä joukkue olisi tietenkin ollut Joensuun Karpalo.

Joensuun Karpalon osalta vuoden 1979 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan kaudella Itälohkossa sen katsojaluvut vaikuttaisivat olleen ilman ihmeitä ja ellei sitten muuten jotakin löydy korjauksena sen vuoden kokonaiskatsojalukuihin tai katsojakeskiarvoon seuraavat:

Joensuun Karpalo vuoden 1979 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa Itälohkossa

Kokonaiskatsojaluvut: 2914 katsojaa

Keskimäärin katsojia Joensuun Karpalolla yksittäistä ottelua kohti: 265 katsojaa

Joensuun Karpalo päätyi oman sarjatasonsa debyyttikauden päätteeksi jaetulle sijalle 5 ja omalle sijalleen 8 kun joukkue tosiaan oli tasapelissä yhdessä PeKa:n, Savonlinnan Esturan, FinnPa:n ja PU-62:n kanssa ja näistä tosiaan kolme ensiksi mainittua olivat Karpalon edellä ja PU-62 Karpalon takana kun omia sijoja jaettiin.

Kausi oli vaihtelevan haastava ja jopa huono Karpalolle ajoittain toki ilman muuta välillä hyvinkin tuloksin, mutta myös kaikki nuo tasapeliseurat olivat vaikeuksissa pitkin kautta ja lopulta kaikki nuo jäivät putoamisrajasta tai Uusintaottelusta Putoamisen suhteen kaksi pistettä kun KäPa sitten tosiaan tippui yhdessä Lahden Sammon ja Loviisan Torin kanssa Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan vuodeksi 1980.

Hirveän paljon sellaisinaan tosin nuo tasapeliseurat eivät lopulta jääneet hieman seurasta ja tilanteesta riippuen myöskään Helsingin Ponnistuksesta tai HPS:stä joista HPS myös pelasi ja selvisi JoKu:n eli Joutsenon Kullervon tai myöhemmän Kultsun edelle Uusintaottelussa Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan Nousukarsintaan vuodeksi 1980.

Minkä tosin HPS myöhemmin hävisi selvin luvuin R-Pallolle Raumalta joskin jälkimmäisen ottelun tasoitusmahdollisuus olisi vielä voinut tuoda sarjaan viimeisen ylimääräisen ja kolmannen ottelun pelattavaksi. LaPa meni myös selvänä Itälohkon voittajana tosiaan saman sarjan Nousukarsintaan vuodeksi 1980 häviten sen sitten kuitenkin myös melko selvin luvuin VIFK:lle ensimmäisen pelin tosin poikkeuksena HPS:stä ollessa sille eli LaPa:lle melko hyvä.

Joensuun Karpalon vuotta 1980 verrattaessa katsojaluvullisesti ja ilman niiden olemisesta lopulta vääriä olisi vuonna 1980 ollut sitten 20 % paremmat katsojaluvut sitten toiseksi vuodeksi sarjaan vuoden 1979 tilanteeseen nähden.

Vuonna 1979 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa Itälohkossa LaPa oli toiseksi seuratuin yleisöjoukkue kokonaiskatsojaluvun ollessa 6941 katsojaa ja keskimäärin katsojia kauden otteluille oli 631 katsojaa ja JoKu oli seuratuin yleisöjoukkue Itälohkossa kokonaiskatsojaluvun ollessa 7568 katsojaa ja keskimäärin katsojia kauden otteluille oli 688 katsojaa.

Siten noilla katsojillaan Joensuun Karpalon pelit eivät vielä vuonna 1979 välttämättä Itälohkossa edes olleet kovinkaan suosittuja yleisöotteluina.

Enintään Karpalo oli kolmanneksi seuratuin yleisöjoukkue, mutta epäilen asiaa melko vahvasti näin muistikuvieni perusteella.

Varmaankin oli enemmän noin sijoilla 4-6 tai huonompikin mitä yleisömielenkiintoon sinä vuonna tuli.

Toisaalta ei Karpalo ollut kuitenkaan hyvin todennäköisesti myöskään mikään sarjan surkein yleisöjoukkuekaan Itälohkossa sinä vuonna.

Totta kai vuonna 1980 Joensuun Karpalo vastineeksi olikin jo Itälohkossa neljänneksi suosituin yleisöjoukkue kaudella ja vuonna 1981 olikin Karpalo Joensuusta Itälohkon suosituin yleisöjoukkue sarjassa!

Karpalosta on myös löytynyt hieman palkkatietojakin vanhoilta ajoilta, mutta ei valitettavasti kovinkaan paljon.

Mielenkiintoista oli huomata sekin, että aina eivät kyseisen seuran maineikkaatkaan ulkomaalaispelaajat olleet välttämättä aina varakkaimpia tai eniten pelaajabudjetin varoja vieneitä pelaajia hieman tilanteesta riippuen vanhempina aikoina.

Toisin kuin miten olisi voinut luulla.

Tosiaan mikäli nuo katsojaluvut Karpalon osalta ovat väärin niin saa ilman muuta toki aina korjata!
« Viimeksi muokattu: 03.11.2020 klo 10:23:30 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #278 : 10.11.2020 klo 14:00:12

Vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukuja alkaa tulla seuraavista viesteistä ja tästäkin viestistä eteenpäin useaan otteeseen.

Pahoittelut aiemmista kesän ja syksyn äärimmäisen pitkistä viivytyksistä.

Etenkin kun osin tänä aikana noin kesäkuun jälkipuoliskosta eteenpäin oli aina paljon muun muassa ukonilmojen aiheuttamia kroonisia sähkökatkoja, muutaman kerran myös HS:n omien sivustojen uudistusten tai evästeongelmien aiheuttamia päivän sähköisten lehtien tietojen katoamisia ja kun osin muina aikoina tuli tulevampaa aikaa ajatellen tehtyä jo reilun etukäteen noita vuosien 1950-1960 väliset katsojatutkimukset.

Aiemmin mainitsemani, alun perin kesälle tai syksyn alkuun tarkoitetun nk. Kesäloman pidin aiemmin erittäin pitkänä nk. Syyslomana kaiken huomioiden lopulta etukäteen.

Tuleville ajoille on toki tulossa loppuvuodeksi tai ensi vuodellekin kenties ulottuen paljon muuta uutta jalkapallon kotimaista katsojalukuihin tai yleisömääriin liittyvää tietoa, mutta jossakin kohtaa pitää tietysti valita suunta minkä niissä ottaa.

Etenkin kun vanhemmatkin ajat erilaisine kausiluonteisine sarjakausineen tai aivan nk. Mammuttisarjoineen kertaluontoisena poikkeuksena kotimaisessa jalkapallossa kiinnostaisi jossakin kohtaa käydä läpi kunnolla ja samoin myös aivan kaiken alkukin 1930-luvulta.

Kesken jääneestä vuoden 1939 kotimaisesta jalkapallosta puhumattakaan!

Mahdollisesti myös erillinen muu sivupäivitys ja jopa uusi erillinenkin katsojalukuihin painottunut sivu on mielessäni käynyt kunhan kaikki tämä on ohi tai ainakin jäsennelty sellaisenaan päätökseensä myös joidenkin uudempien aikojen, lähiaikoina tulevien katsojalukujen osalta.

Varsinkin kun sellaisenaan on kovaa vauhtia löytynyt katsojalukuja myös vanhoista Jalkapallon Maakuntasarjan ja Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonankin ajan joukkueista ja myös Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan päätösvuodet ja sen seuraajan eli Jalkapallon Kakkosen alkuvuodet ovat tällä hetkellä melkoisen kuumeisen etsinnän kohteella kun niistä on nyt tullut jonkin verran uusia vahvistavia havaintoja.

Mahdolliselle uudelle sivupäivitykselle tai kokonaan uudelle erilliselle katsojalukujen sivulle painottuen tulisi myös omat erilliset sarjaerotukset ennätyksineen jotta esimerkiksi Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan ennätykset eivät tulisi liikaa puskemaan seuraajasarjojensa yleisölukujen päälle ja tietysti täydentämään tämän aihealueen tai sen edeltäjän hienoa työtä sellaisenaan.

Aion tehdä vielä näin tämän nyt olevan vuoden 1964 loppuun ja mahdollisesti tietenkin myös jo lupaamani vuodet 1950-1960 ennen kuin pohdin lopullista jatkoa sitten loppuvuodesta tai ensi vuoden alusta.

Vaihtoehtoisesti toki tällekin sivulle voin tai ainakin aion ilmoittaa näillä puhein haluavani jatkaa niiden päivitystä sellaisinaan ilomielin ennallaan.

Ensi vuodelle on mieltäni kutkuttanut myös tehdä vihdoin ja viimein loppuun alun perin miettimäni kotimaisten kansallisten seurojen yleisbudjettien ja pelaajabudjettien tasot vuodesta 2003 alkaen Jalkapallon Kakkosen, Jalkapallon Kolmosen tai sitä alemmista sarjoista nykypäivään asti tai sen sijaan muuna suurena projektina vihdoin ja viimein Jalkapallon Suomen Cupin katsojaluvut vuodesta 1956 alkaen jollakin tapaa.

Ihan ensimmäisen Jalkapallon Suomen Cupin eli tässä tapauksessa Jalkapallon Antero Nymanin Muisto-Cupin katsojaluvut vuodelta 1955 on jo tehty aiemmin kun se kausi oli vielä niin lyhyt kuin oli.

Onneksi kun kaikki muut kaudet vähitellen varsinaisella Jalkapallon Suomen Cupin nimellä ovatkin vuosi vuodelta paisuvia kokonaisuuksia pidemmänkin ajan verran!

Joka tapauksessa:

Aiemmin vuotta 1964 on käsitelty Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta 20.1 ja 28.3 tänä vuonna, mutta tuolloin vain pelkkien sarjan kokonaiskatsojalukujen ja keskiarvojen osalta lisättynä tietenkin myös erillistettyjen kaikkien lohkojen kokonaiskatsojaluvuilla.

Hyvin lähiaikoina olisi tarkoitus käydä näitä myös erittäin pitkän viivästymisen jälkeen huomattavasti enemmän läpi seurakohtaisemmin niiltä osin kun se oli mahdollista käydä myös yleiskierrosten katsojalukujen ohella eli siis tarkemmin sanoen Syyskierroksen vastaavista katsojaluvuista.

Seuranta muun muassa HS:n osalta parani äärettömänkin paljon vuosiin 1961-1963 verrattuna myös Syyskierroksellakin.

Tässä viestissä käsittelen Itälohkoa ja Kevätkierrosta.

Toisin kuin vuosiin 1961-1963 varsinkin verrattuna peilaa ainakin vielä kerran se seikka, että siitä vuodesta 1964 puhuttaessa löytyy kylläkin mukavasti seurakohtaisempaa tietoa.

Sitä ei aiemmin ole juuri ollut liikkeellä oikein edes vanhempien aikojenkaan muistoissa sinänsä joten tarkoitus olisi hieman niitä nyt yrittää valottaa selvemmäksi kuin mitä niitä yleensä on sinänsä muisteltu.

Vuoteen 1964 selkeiden katsojarajojen tai seurojen osalta muutoin kuin jo mainittujen kokonaiskatsojalukujen valossa ja niiden puuttuessa niille on kuitenkin omat selkeät rajansa.

Toisin kuin vuosille 1961-1963 ennen kuin ne ehkä jostakin löytyisivät niin katsojaluvut sinänsä niistä vuosista ja varsinkin vuosista 1962-1963 tulevat olemaan lähinnä suhteellisen selviä parhaita arvioita sarjan kehityksessä tai sen osalta puhuttaessa.

Vuosi 1964 korjaa tuon puutteen melko selkeästikin kun tuolloin alkoi jo vihdoin ja viimein kunnon selkeämpi tilastointi kaikkiaan sinänsä joskin aiemmin mainitut katsojatilitysten puuttumisluvat selkeästi isommin muilta kuin piiritasoilta lienevät estäneet niiden seikkaperäisempien katsojalukujen pääsyn Jalkapallokirjaan aikanaan.

Aiemmasta poiketen joiltakin hyvin harvoilta seuroilta Itälohkosta ja Länsilohkosta saattaa jäädä edelleen puuttumaan ihan harvojen ottelujen katsojalukuja Kevätkierrokseen tai Syyskierrokseen nähden, mutta kaikkiaan katsojaluvut ovat siltikin melkein kaikkiaan kokonaisuudessaan löydettävissä.

Nyt on tullut aika aloittaa näillä puhein vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen laitto tällä kertaa Itälohkosta ja Syyskierrokselta.

Sarjaa oli vuodelta 1964 puhuttaessa helpointa seurata katsojaluvuiltaan Pohjoislohkosta tuttuun tapaan, mutta kiitos parantuneen katsojaseurannan yleisesti ottaen vihdoinkin myös Itälohko ja Länsilohko olivat katsojakuvauksiltaan ja ilmoituksiltaan onnistuneita läpi kauden alusta loppuun.

Ainoat harmiteltavat asiat olivat tietenkin yksittäisottelujen mahdolliset katsojalukujen puutteet tai yleisottelujen kuvausten puutteet.

Siinä missä taas vuosina 1961-1963 ne eli Itälohko ja Länsilohko olivat ajoittain turhankin kovia paloja purtaviksi kun katsojalukuja vain 'unohdettiin' tai 'kerrottiin' liian suuripiirteisesti vailla tarkempaa kuvausta asiaan.

Vuonna 1964 Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa alettiin noudattamaan myös keskitetympää pelaamista aivan korkeimman sarjatason tapaan useimmiten aina sunnuntaisin toisin kuin, että edelleen niin Itälohkossa kuin Länsilohkossakin olisi vain harrastettu varsin paljon yksittäisottelujen pelaamista milloin sattui tai niin, että jotkut seurat sitten olivat hieman toisia seuroja enemmän pidempään lepovuorossa.

Aiemmin kerrotun nimimerkki Monin/M-O-N-I:n tapausten osalta hänen käsittelynsä sarjaa kohtaan palasivat vuoden 1964 osalta vuotta 1962 vastaaviksi ja jopa laajemmaksikin kuin tuolloin Syyskierroksen jatkaessa hyvää tahtia Kevätkierroksen viitoittamalla polulla.

Se tarkoitti varsinkin torstailehtien taustoituksien seuraamista hienolla tavalla aikanaan!

Poikkeuspäivinä ja joskus muulloinkin kyseisen hienon nimimerkin kierroskatsauksia julkistettiin useimmiten keskiviikkoisin, mutta muun muassa tiistaisinkin ja lauantaisinkin niitä julkaistiin silloin tällöin.

Kauden päätteeksi tosin ennakko julkaistiin kertaluontoisena tai ainakin näkemieni juttujen perusteella erittäin harvinaisena poikkeuksena myös perjantainakin.

Pienenä harmina tosin M-O-N-I/Moni nimimerkkinä kertoi kuitenkin sarjan taustoitusjuttuja yllättävän lyhyesti aina 13.8.1964 asti olleeseen päivään asti kun päähuomio oli korkeimmalla sarjatasolla, osin Jalkapallon Suomen Cupissa ja siihen päälle vielä maaotteluissakin eri ikäluokkien osalta.

Siten sellaiset todella laajat katsaukset tai syväannit aivan Kevätkierroksen tapaan jäivät odottelemaan paluuta tosiaan äsken mainittuun päivämäärään asti.

Välillä luultiin kyseisen nimimerkin jääneen jopa jatketulle kesälomalle kun minkäänlaista todella suurta katsausta ei tosiaan tullut julki ihan sellaiselle suuremmalle yleisölle tai sitten ainakin ne tuntuivat vain pysyvän piilossa lukijoilta siihen asti ihan ajankuvassakin.

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja tietenkin alkoi muilta osin aiemmin kerrotunlaisesti kuin miten Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja alkoi Syyskierroksella eli 19.7.1964.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 19.7.1964 ja päättyi 11.10.1964 kaikissa lohkoissa ihan useammallakin ottelulla ja kaiken päätteeksi hienoa oli todeta se, että Syyskierroksen osalta vuonna 1964 oli mahdollista löytää kaikki mahdolliset ottelut katsojaluvultaan Länsilohkon tapaan:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Itälohko Syyskierros Katsojaluvut

19.7.1964: Herttoniemen Urheilijat/HertU/HerttU/HerTU/HerTTU/HerU/HeRU/HU Herttoniemi-Kotkan Jäntevä 59 katsojaa (Ottelu pelattiin Pallokentällä huolimatta joistakin ennakkohuhuista, että myös Olympiastadionia olisi saatettu käyttää otteluun tarpeen mukaan. Samalla ottelun katsojaluku oli huonoin koko vuoden varmistuneista katsojaluvuista siihen asti eli näkymättömiin katsojaluvuiltaan jääneissä otteluissa siihen asti Kevätkierrokseen verraten oli puheiden pitäessä paikkansa niissäkin siis enemmän katsojia kuin tässä ottelussa vähintään.)

19.7.1964: Jämsänkosken Ilves/J-Ilves-Käpylän Urheilu-Veikot/Käpylän Urheiluveikot/KUV 360 katsojaa

19.7.1964: Joensuun Palloseura/JoPS-Kouvolan Sudet 372 katsojaa

19.7.1964: MP-Töölön Vesa/FC Töölön Vesa 385 katsojaa

19.7.1964: Kuusankosken Puhti-FC HPK 540 katsojaa

19.7.1964: Upon Pallo/Lahden U-Pallo/U-Pallo Lahti-HPP Helsinki/Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/Helsingin PP/PP/PP Helsinki 800 katsojaa

24.7.1964: HPP Helsinki-J-Ilves 115 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin Pallokentällä perjantaiotteluna.)

26.7.1964: FC Töölön Vesa-JoPS 57 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin Pallokentällä. Tämä ottelu oli jälleen huonoin varmistuneista katsojaluvuista siihen asti jolloin Kevätkierroksen näkymättömistä katsojaluvuista puhuen niidenkin otteluissa lienee käynyt puheiden pitäessä paikkansa enemmän katsojia vähintään kuin tässä ottelussa.)

26.7.1964: Kotkan Jäntevä-Upon Pallo/U-Pallo Lahti 700 katsojaa

26.7.1964: HerU-Kouvolan Sudet 415 katsojaa

26.7.1964: FC HPK-MP 424 katsojaa

28.7.1964: KUV-Kuusankosken Puhti 127 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin tiistaiotteluna kun sunnuntaina ei ollut sarjaottelulle tilaa liikojen muiden sarjojen kenttävarausten takia.)

1.8.1964: HerU-J-Ilves 176 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin lauantaiotteluna Pallokentällä kun sunnuntaiksi ei ollut sarjaottelulle tilaa liikojen muiden sarjojen, satunnaisten Jalkapallon Suomen Cupin ottelujen ja peräti maaottelujenkin kenttävarausten takia.)

5.8.1964: FC Töölön Vesa-KUV 123 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin keskiviikko-otteluna Pallokentällä.)

8.8.1964: HPP Helsinki-Kouvolan Sudet 107 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin lauantaiotteluna Pallokentällä kun sunnuntaiksi ei ollut sarjaottelulle tilaa liikojen muiden sarjojen kenttävarausten takia.)

9.8.1964: MP-Kotkan Jäntevä 500 katsojaa

9.8.1964: Kuusankosken Puhti-JoPS 362 katsojaa

9.8.1964: Upon Pallo/U-Pallo Lahti-FC HPK 1000 katsojaa

15.8.1964: FC Töölön Vesa-Kouvolan Sudet 86 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin lauantaiotteluna muiden sarjojen tekemien kenttävarausten vuoksi. Ottelu pelattiin Pallokentällä.)

16.8.1964: J-Ilves-Upon Pallo/U-Pallo Lahti 414 katsojaa

16.8.1964: JoPS-MP 450 katsojaa

16.8.1964: Kotkan Jäntevä-HPP Helsinki 428 katsojaa

16.8.1964: Kuusankosken Puhti-HerU 345 katsojaa

18.8.1964: KUV-FC HPK 131 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin Pallokentällä tiistaiotteluna kun alun alkaen tämä ottelu piti pelata sunnuntaina, mutta yksinkertaisesti liian täynnä olleiden muiden sarjojen kenttävarausten takia tämä ottelu pelattiin sunnuntain sijaan tiistaina.)

23.8.1964: HerU-KUV 364 katsojaa (Ottelu pelattiin Pallokentällä.)

23.8.1964: Kouvolan Sudet-J-Ilves 554 katsojaa

23.8.1964: MP-HPP Helsinki 312 katsojaa

23.8.1964: Upon Pallo/U-Pallo Lahti-JoPS 1000 katsojaa

23.8.1964: FC HPK-FC Töölön Vesa 300 katsojaa

29.8.1964: KUV-MP 168 katsojaa (Ottelu pelattiin lauantaiotteluna Pallokentällä. Alun perin ottelu piti pelata sunnuntaina, mutta se siirrettiin lauantaille muiden sarjojen aiheuttaman kenttäpulan takia.)

30.8.1964: FC HPK-Kouvolan Sudet 426 katsojaa

30.8.1964: J-Ilves-FC Töölön Vesa 341 katsojaa

30.8.1964: JoPS-Kotkan Jäntevä 350 katsojaa

30.8.1964: Kuusankosken Puhti-Upon Pallo/U-Pallo Lahti 360 katsojaa

1.9.1964: HPP Helsinki-HerU 95 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin tiistaiotteluna Pallokentällä. Alun perin ottelu piti pelata sunnuntaina, mutta se siirrettiin lauantaille muiden sarjojen aiheuttaman kenttäpulan takia.)

9.9.1964: MP-Kuusankosken Puhti 15 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin keskiviikko-otteluna. Alun perin ottelu piti pelata sunnuntaina, mutta se siirrettiin lauantaille 12.9.1964 muiden sarjojen aiheuttaman kenttäpulan takia. Sittemmin tämä ottelu vielä erikseen siirrettiin lauantailta keskiviikolle ja se oli virhe. Karmean koleassa kaatosateessa, liukkaassa ja kuravellimäiseksi muuttuneella kentällä ei käytännössä voinut pelata melkein lainkaan ja ottelu oltiinkin lopettaa monta kertaa kesken kaiken ja pelata toisena päivänä. Viimeinen empimistauko oli vielä 7 minuuttia ennen loppua ollut ylimääräinen aikalisä ennen kuin päätettiin pelata ottelu sittenkin loppuun sen mennessä tasapeliksi. Paljon protesteja ottelun tuomaritoiminnasta, mutta lopulta hyvin vähän mitään todella suurta kohua ei tapahtuma jättänyt jälkeensä. Vaikkakin pahan mielen yleisesti ottaen vaikeiden olosuhteiden keskeytyksiin ja tietenkin yleisökadon melkein olemattomaksi asti. Ottelu oli Itälohkon vuoden huonoin katsojaluvultaan ja samalla koko vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan toiseksi huonoin niistä yleisöotteluista jotka olivat mahdollista löytää siihen asti tai sen jälkeen kun yleisesti ottaen tämän hetken kadoksissa pysyttelevillä yleisöotteluilla on ollut tiettävästi enemmän, mutta on voinut olla vähemmänkin katsojia kuin mitä tässä ottelussa on ollut.)

12.9.1964: HPP Helsinki-FC Töölön Vesa 86 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin lauantaiotteluna. Alun perin ottelu piti pelata sunnuntaina, mutta se siirrettiin lauantaille muiden sarjojen aiheuttaman kenttäpulan takia. Ottelu pelattiin Pallokentällä.)

13.9.1964: J-Ilves-FC HPK 247 katsojaa

13.9.1964: JoPS-KUV 123 katsojaa

13.9.1964: Kouvolan Sudet-Kotkan Jäntevä 251 katsojaa

13.9.1964: Upon Pallo/U-Pallo Lahti-HerU 200 katsojaa (Sadesää ja kolea tuuli pitkälti vaikutti ottelun yleisömäärään tai niin ainakin tunnuttiin sanottavan. Tässä ottelussa sentään eivät tuomarit liikoja keskeyttäneet ottelua empimisten takia vaan ainoastaan kertaalleen todella pitkäksi aikaa ja muutoin vain tarpeen mukaan todella lyhyesti, että olisi vältytty mahdollisilta liian epäreiluilta maaleilta koko ajan huononevia olosuhteita hyödyntäen.)

17.9.1964: HerU-FC Töölön Vesa 43 katsojaa (Ottelu pelattiin Pallokentällä torstaiotteluna. Alun alkaen tämä ottelu piti pelata sunnuntaiotteluna, mutta muiden sarjojen kenttävaraukset liiallisissa määrin siirsivät ottelun pelattavaksi torstaille.)

20.9.1964: HPP Helsinki-Kuusankosken Puhti 50 katsojaa

20.9.1964: FC HPK-JoPS 398 katsojaa

20.9.1964: Kouvolan Sudet-KUV 290 katsojaa

20.9.1964: MP-Upon Pallo/U-Pallo Lahti 382 katsojaa

20.9.1964: Kotkan Jäntevä-J-Ilves 362 katsojaa

24.9.1964: FC Töölön Vesa-Upon Pallo/U-Pallo Lahti 82 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin torstaiotteluna alkuperäisen sunnuntaiottelun sijaan muiden sarjojen otteluvarausten ollessa kentille täynnä. Ottelu pelattiin Pallokentällä.)

27.9.1964: HerU-MP 88 katsojaa

27.9.1964: JoPS-J-Ilves 350 katsojaa

27.9.1964: FC HPK-Kotkan Jäntevä 320 katsojaa

27.9.1964: Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 300 katsojaa

28.9.1964: KUV-HPP Helsinki 54 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin maanantaiotteluna alkuperäisen sunnuntaiottelun sijaan muiden sarjojen otteluvarausten ollessa kentille täynnä. Ottelu pelattiin Pallokentällä.)

3.10.1964: HerU-FC HPK 64 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin aikaistettuna lauantaiotteluna alkuperäisen sunnuntaiottelun sijaan muiden sarjojen otteluvarausten ollessa kentille täynnä. Ottelu pelattiin Pallokentällä.)

4.10.1964: Kotkan Jäntevä-KUV 329 katsojaa

4.10.1964: MP-J-Ilves 81 katsojaa

4.10.1964: Kuusankosken Puhti-FC Töölön Vesa 100 katsojaa

4.10.1964: Upon Pallo/U-Pallo Lahti-Kouvolan Sudet 582 katsojaa

4.10.1964: HPP Helsinki-JoPS 138 katsojaa

10.10.1964: FC Töölön Vesa-Kotkan Jäntevä 83 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin lauantaiotteluna muiden sarjojen kenttävarausten takia sunnuntain sijaan. Ottelu pelattiin Pallokentällä.)

11.10.1964: FC HPK-HPP Helsinki 238 katsojaa

11.10.1964: J-Ilves-Kuusankosken Puhti 179 katsojaa

11.10.1964: JoPS-HerU 434 katsojaa (Tässä ottelussa JoPS katkerasti menetti sarjapaikkansa kun ei saanut tarvittavia pisteitä Uusintaotteluun Putoamisesta Jalkapallon Maakuntasarjaan vuodeksi 1965 kun vastustajaksi olisi tullut toteutunein pistein joko FC Töölön Vesa tai Kotkan Jäntevä.

FC Vesa Töölöstä ja Jäntevä Kotkasta olivat aiemmin pelanneet keskenään maalittoman tasapelin ja siten JoPS:n vastustaja Uusintaotteluun Putoamisesta olisi määräytynyt kauden muiden tilanteiden ja pistelaskujen pohjalta. Siten tapahtuneesti JoPS putosi Jalkapallon Maakuntasarjaan muiden putoajien kanssa ilman lisäotteluja.

Maalipaikkoja oli enemmän JoPS:lle kuin laki salli ja hallitsevuus oli parempaa kautta ottelun jopa murskavoittoonkin asti, mutta maaleja ei tullut siinä missä HerU:n Sylvander upotti joensuulaiset aiemmasta käsivirheestä herttoniemen porukoille tulleesta rankkarista ottelun ainoalla varsinaisella maalilla.

HerU:lle oli annettava myös kunniaa erityisesti ihan varamaalivahtitasolla tapahtuneista hyvistä torjunnoista varsinaisen maalivahdin loukkaannuttua avauspuoliajalla.

HerU:lle tavoitteen ylläpito eli sarjapaikka ennen tuota ratkaisumaalia oli todella vaikea pitää, mutta tasapelikin sellaisenaan tiettävästi olisi riittänyt sarjapaikkaan maalierojen tai jonkin muun JoPS:ia erottavan luvun pohjalta mitä ei ollut FC Töölön Vesalla tai Kotkan Jäntevällä hallussaan.

Jossain määrin alakuloinen tunnelma hallinnasta huolimatta oli kuitenkin vallannut joensuulaiset ennen ottelua eikä oikein sellaista yleisöryntäystä tärkeästä paikasta huolimattakaan otteluun ollut tulossa edes ennakollakaan. Silti oli kuitenkin päätöskierroksen katsotuin ottelu Itälohkossa.)

11.10.1964: KUV-Upon Pallo/U-Pallo Lahti 85 katsojaa (Ottelu pelattiin Pallokentällä.)

11.10.1964: Kouvolan Sudet-MP 100 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Itälohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Upon Pallo/Lahden U-Pallo/U-Pallo Lahti: 3582 katsojaa ja keskimäärin 716 katsojaa ottelua kohti (Katsotuimmat yleisöottelut Syyskierroksella olivat poikkeuksellisesti 9.8.1964 ja 23.8.1964 pelatut ottelut Upon Pallo/U-Pallo Lahti-FC HPK ja Upon Pallo/U-Pallo Lahti-JoPS 1000 katsojalla molempien ottelujen osalta. Syyskierrokselta tämän seuran yleisöottelujen katsojaluvut pystyi laskemaan jokaisen ottelun osalta jolloin koko sarjasta puhuttaessa vain seuran aivan ensimmäinen oma yleisöottelu Kevätkierrokselta eli 3.5.1964 pelattu Upon Pallo/U-Pallo Lahti-Kotkan Jäntevä on valitettavasti jäämässä ilman ihmeitä puuttumaan joukosta.)

FC HPK/FC Hämeenlinnan Pallo-Kerho/FC Hämeenlinnan Pallokerho: 2106 katsojaa ja keskimäärin 351 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 30.8.1964 pelattu FC HPK-Kouvolan Sudet 426 katsojalla. Samalla kyseinen ottelu oli seuran paras yleisöottelu koko sarjankin osalta. Aiemmin melko usein joitakin yleisöotteluja katsojaluvuiltaan sivuun jätettynä tältä seuralta ainakin vuosi 1964 on nyt kokonaisuudessaan mahdollista löytää katsojaluvuiltaan sarjassa niin kokonaisuutena kuin etenkin hyvänä asiana Syyskierrokselta kun aiemmin tämä kaikki oli mahdollista löytää myös Kevätkierrokseltakin.)

Joensuun Palloseura/JoPS: 2079 katsojaa ja keskimäärin 347 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 16.8.1964 pelattu JoPS-MP 450 katsojalla.)

Kuusankosken Puhti: 2007 katsojaa ja keskimäärin 335 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 19.7.1964 pelattu Syyskierroksen seuran oma yleinen avausottelu Kuusankosken Puhti-FC HPK 540 katsojalla.)

Kotkan Jäntevä: 1819 katsojaa ja keskimäärin 455 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 26.7.1964 pelattu seuran oma Syyskierroksen avausottelu Kotkan Jäntevä-Upon Pallo/U-Pallo Lahti 700 katsojalla. Syyskierrokselta tämän seuran yleisöottelujen katsojaluvut pystyi laskemaan jokaisen ottelun osalta jolloin koko sarjasta puhuttaessa yleisöotteluista Kevätkierrokselta vain 2.6.1964 pelattu Kotkan Jäntevä-Kouvolan Sudet on valitettavasti jäämässä ilman ihmeitä puuttumaan joukosta.)
 
Mikkelin Palloilijat/MP: 1675 katsojaa ja keskimäärin 279 katsojaa katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 9.8.1964 pelattu MP-Kotkan Jäntevä 500 katsojalla.)

Jämsänkosken Ilves/J-Ilves: 1541 katsojaa ja keskimäärin 308 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 16.8.1964 pelattu J-Ilves-Upon Pallo/U-Pallo Lahti 414 katsojalla.)

Herttoniemen Urheilijat/HertU/HerttU/HerTu/HerTTU/HerU/HeRU/HU Herttoniemi: 1209 katsojaa ja keskimäärin 173 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 26.7.1964 pelattu HerU-Kouvolan Sudet 415 katsojalla. Syyskierrokselta tämän seuran yleisöottelujen katsojaluvut pystyi laskemaan jolloin koko sarjasta puhuttaessa Kevätkierrokselta vain 13.5.1964 pelattu HerU-Kuusankosken Puhti on valitettavasti jäämässä ilman ihmeitä puuttumaan joukosta.)

Kouvolan Sudet: 1195 katsojaa ja keskimäärin 299 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 23.8.1964 pelattu seuran oma Syyskierroksen avausottelu Kouvolan Sudet-J-Ilves 554 katsojalla.)

HPP Helsinki/Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/Helsingin PP/PP/PP Helsinki: 591 katsojaa ja keskimäärin 99 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 4.10.1964 pelattu seuran yleinen oma Syyskierroksen päätösottelu HPP Helsinki-JoPS 138 katsojalla. Syyskierrokselta tämän seuran yleisöottelujen katsojaluvut pystyi laskemaan jolloin koko sarjasta puhuttaessa Kevätkierrokselta vain seuran oma Kevätkierroksen avausottelu yleensäkin eli 28.4.1964 pelattu HPP Helsinki-Upon Pallo/U-Pallo Lahti ja 28.5.1964 kuukautta avausottelua myöhemmin pelattu HPP Helsinki-FC Töölön Vesa ovat valitettavasti jäämässä ilman ihmeitä puuttumaan joukosta.)

Käpylän Urheilu-Veikot/Käpylän Urheiluveikot/KUV: 565 katsojaa ja keskimäärin 113 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 29.8.1964 pelattu KUV-MP 168 katsojalla. Hienona asiana aivan jokainen ottelu KUV:lle Käpylästä on nyt sarjan osalta löytynyt kun aiemmin tämä oli mahdollista Kevätkierroksenkin osalta.)

Töölön Vesa/FC Töölön Vesa: 431 katsojaa ja keskimäärin 86 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 5.8.1964 pelattu FC Töölön Vesa-KUV 123 katsojalla. Syyskierrokselta tämän seuran yleisöottelujen katsojaluvut pystyi laskemaan jolloin koko sarjasta puhuttaessa Kevätkierrokselta vain 15.5.1964 pelattu FC Töölön Vesa-FC HPK on valitettavasti jäämässä ilman ihmeitä puuttumaan joukosta.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 11.10.1964 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 18 800 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 11.10.1964 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 285 katsojaa

Katsotuimmat ottelut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Itälohkossa 1964: 9.8.1964 ja 23.8.1964 pelatut ottelut Upon Pallo/U-Pallo Lahti-FC HPK ja Upon Pallo/U-Pallo Lahti-JoPS 1000 katsojalla

Vuoden 1964 Syyskierroksen katsojaluvuista puhuttaessa Itälohkosta sanoen hyvää oli se, että jokainen katsojaluku tosiaan otteluista oli löydettävissä!

Ikävä kyllä vastaavasti katsojaluvut romahtivat Kevätkierroksen peleihin verrattuna tuntuvasti ja Kevätkierroksen puuttuvien yleisöottelujen katsojaluvut lienevät olleen äärimmäisen huonoja jopa ihan ensiotteluaan pelannutta Upon Palloa tai muutoin melko paljon kannattajaporukkaa keränneen Kotkan Jäntevän osalta. Puhumattakaan sitten helsinkiläisten pienseurojen osalta aina vaikka FC Töölön Vesaa myöten.

Siten joko Itälohkossa tai Länsilohkossa todella on ollut vuonna 1964 huonoimmat yleisöottelut kaikkiaan, mutta tällä hetkellä pidän kuitenkin Länsilohkoa huonoimpana yleisöottelujen lohkona vuoden 1964 osalta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #279 : 10.11.2020 klo 14:01:37

Vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Syyskierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohko oli katsojatilanteeltaan muuttunu aiempaa uskomattoman paljon selkeämpään verrattuna kuten Itälohkokin.

Syyskierrosta tosin Itälohkon tapaan Länsilohkossa seurattiin keskimäärin ainakin vuosien 1961-1964 väliseltä ajalta puhuttaessa uutena piirteenä hyvin tarkoin vuoden 1962 ja paremmin kuin vuonna 1963, mutta se oli yksityiskohtaisempaa kuin aiemmin esimerkiksi vuonna 1962 ja lisäksi ottelujen katsojalukujen unohduksia sattui enää vain hyvin harvoin.

Länsilohkon tilanne menetteli tosiaan melko samoja ratoja kuin Itälohkokin eli enää ei pelattu liikaa vaihteleviakin yksittäisotteluja milloin sattui tai niin, että jotkut seurat sitten olivat hieman toisia seuroja enemmän pidempään lepovuorossa.

Loppuvaiheessa kautta on käynyt myös niin, että Länsilohkossa näillä näkymin nähtiin vuoden vähiten seuratuimman ottelun tapahtuma niistä otteluista joiden katsojaluvuista oli yleensäkin jotakin lähtökohtaista ennakkotietoa saatavilla ja myös itse asiassa eniten katsotuin ottelu myöhemmän saman vuoden, seuraavan vuoden tai tulevien vuosien Jalkapallokirjojen 'unohtama' kauden katsotuin ottelu sen kuuluessa sitten FC TPS:lle.

Länsilohkossa kauden ottelut tietenkin alkoivat pari vuorokautta aiemmin kuin mitä Jalkapallon SM-Sarjassa/Mestaruussarjassa/Pääsarjassa tai Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa sinä vuonna eli 17.7.1964 yksittäisottelulla FC TKT-FC TuTo.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 17.7.1964 yksittäisottelulla, jatkui pääosin toki 19.7.1964 Itälohkon ja Pohjoislohkon tapaan ja päättyi 11.10.1964 useammankin ottelun muodossa joskin osa seuroista jäi kesälomalle jo 25.6.1964 pelattuaan oman jäljellä olleet ottelunsa:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Länsilohko Syyskierros Katsojaluvut

17.7.1964: TKT/TaKiTo/Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/FC TKT/FC TaKiTo/FC Tampereen Kisa-Toverit/FC Tampereen Kisatoverit-FC TuTo 250 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin tietenkin sarjan Syyskierroksen avausotteluna perjantaiotteluna muiden ollessa sunnuntaiotteluja ja TPS:n ja TPV:n jatkaessa vielä vähän aikaa kesälomaansa.)

19.7.1964: HIK/Hangö IK/Hangon IK-R-Iirot Rauma/RI Rauma/IR Rauma/RAI Rauma/Iirot Rauma/Rauman Iirot 686 katsojaa

19.7.1964: R-Pallo Rauma/Rauman Pallo/RauPa-KalPo 288 katsojaa

19.7.1964: Valkeakosken Kosken-Pojat/Valkeakosken Koskenpojat/VaKP/ValKP/ValKPo-Tampereen Palloilijat/TaPa 500 katsojaa

19.7.1964: TuVe/TurVe/TuWe/TurWe/Turun Veikot/Turun Weikot-Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38/FC Rosenlewin Urheilijat/FC RU-38 320 katsojaa

21.7.1964: Tampereen Pallo-Veikot/Tampereen Palloveikot/TPV-Turun Palloseura/TPS/FC Turun Palloseura/FC TPS 260 katsojaa (Alun perin tämä lopulta tiistaiotteluna Tampereella pelattu ottelu olisi alun perin ollut tarkoitus pelata vasta heinäkuun lopun vaihteessa milloin tahansa sunnuntailta 26.7.1964 eteenpäin tai viimeistään elokuun alussa, mutta aiemmasta poiketen lisätutkimusten jälkeen milloin löytyi myös ottelun katsojaluku niin tämä ottelu pelattiin sittenkin jo aikaisemmin kun sarjan päättäjät taipuivat osin muiden seurojen painostusten edessä laittamaan sarjan nämä kaksi nk. Kesälomaseuraa silti pelaamaan suunnilleen yhtä aikaa muiden kanssa kun muiden seurojen mielestä pari-kolme päivää ja lopulta tietysti vain pari päivää ylimääräistä kesälomaa heille oli jo riittävä. Muutoin tietysti olisi TPV:lle ja TPS:lle tullut Kevätkierroksen uurastusten nimissä pidempi kesäloma.)

24.7.1964: TaPa-TuVe/TuWe 200 katsojaa (Tämä oli katsojaluvultaan kauden huonoin ottelu Länsilohkossa siinä vaiheessa vuotta ja yleensäkin ja ennen pitkää yksi huonoimpia katsojalukuja muutenkin kaikkiaan vuonna 1964. Kun sunnuntaille Tampereella ei ollut ottelulle paikkaa niin se pelattiin perjantaiotteluna.)

24.7.1964: FC TuTo-HIK 369 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin Kupittaalla. Kun sunnuntaille Turussa ei ollut ottelulle paikkaa niin se pelattiin perjantaiotteluna.)

26.7.1964: R-Iirot Rauma-TPV 141 katsojaa

26.7.1964: FC RU-38-R-Pallo Rauma 407 katsojaa

26.7.1964: KalPo-VaKP 178 katsojaa

28.7.1964: FC TPS-FC TKT 1328 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin Kupittaalla. Kun sunnuntaille Turussa ei ollut alkuperäisestä ennakosta poiketen paikkaa niin se pelattiin tiistaiotteluna. Alun perin sunnuntaiotteluna tämä ottelu vei ottelun FC TuTo-HIK paikan ennen sitten omaa peruutustaan ja siirtoa tiistaille.)

9.8.1964: HIK-FC TPS 889 katsojaa

9.8.1964: R-Pallo Rauma-VaKP 300 katsojaa

9.8.1964: TaPa-R-Iirot Rauma 350 katsojaa

9.8.1964: FC TuTo-KalPo 617 katsojaa

9.8.1964: FC TKT-FC RU-38 379 katsojaa

9.8.1964: TuVe/TuWe-TPV 156 katsojaa

14.8.1964: R-Iirot Rauma-R-Pallo Rauma 442 katsojaa (Tämä Rauman paikallisottelu oli alun perin aikomus pelata sunnuntaina, mutta muiden sarjojen vaatimien otteluvarausten takia se sitten jouduttiin pelaamaan perjantaiotteluna. Muutkin ajanvaraukset sunnuntaita huomioimatta olisivat käyneet Raumalla, mutta ottelun osapuolet arvioivat perjantaina yleisön mielenkiinnon olevan tuolloin parasta mahdollista. Muista poikkeusotteluista puhuen Raumalla ei sunnuntaita huomioimatta erityisesti vierastettu mitään tiettyä päivää. Mahdollinen järjestely näin saattoi olla virheratkaisu. Etenkin kun ei paikallisottelukaan niin hirveästi katsojia paikalle tuonut perjantaiksi Raumalla.)

14.8.1964: TPV-TaPa 400 katsojaa (Tämä Tampereen paikallisottelu oli myös alun perin aikomus pelata sunnuntaina, mutta muiden sarjojen vaatimien otteluvarausten takia se sitten jouduttiin pelaamaan perjantaiotteluna. Muutkin ajanvaraukset sunnuntaita huomioimatta olisivat käyneet Tampereella, mutta ottelun osapuolet arvioivat perjantaina yleisön mielenkiinnon olevan tuolloin parasta mahdollista. Mikäli perjantai ei olisi käynyt niin muut päivät olisivat kelvanneet keskiviikkoa huomioimatta. Tuolloin Tampereella siihen suhtauduttiin omanlaisenaan vapaana kuten sunnuntainakin joten pelaaminen olisi ollut keskiviikkona totta vain hyvin poikkeustapauksessa Tampereella osin mukavuuden haluisista syistä johtuen. Mahdollinen järjestely näin saattoi olla virheratkaisu. Etenkin kun ei paikallisottelukaan niin hirveästi katsojia paikalle tuonut perjantaiksi Tampereella.)

14.8.1964: FC TuTo-FC TPS 1542 katsojaa (Tämä Turun paikallisottelu oli myös alun perin aikomus pelata sunnuntaina, mutta muiden sarjojen vaatimien otteluvarausten takia se sitten jouduttiin pelaamaan perjantaiotteluna. Muutkin ajanvaraukset sunnuntaita huomioimatta olisivat käyneet Turussa, mutta ottelun osapuolet arvioivat perjantaina yleisön mielenkiinnon olevan tuolloin parasta mahdollista. Mikäli perjantai ei olisi käynyt niin muut päivät olisivat kelvanneet tiistaita huomioimatta. Tuolloin Turussa siihen suhtauduttiin omanlaisenaan vapaana päivänä vailla erityisempiä tarpeita kuten sunnuntainakin joten pelaaminen olisi ollut tiistaina totta vain hyvin poikkeustapauksessa Turussa osin mukavuuden haluisista syistä johtuen. Katsojamäärät Kupittaalla nähtiin onnistuneeksi varsinkin FC TuTo:n näkökulmasta katsoen ja kaikkiaankin melko tyydyttäväksi ihan järjestäjienkin näkökulmasta perjantaipäiväksi huolimatta toki ennakkopeloista vielä tuollakin katsojamäärällä oletettavasta mahdollisesta valittamisvyörystä yhtä mahdollisesti tyytymättömän yleisön osalta.)

16.8.1964: FC RU-38-KalPo 397 katsojaa

16.8.1964: TuVe-TuWe-FC TKT 197 katsojaa

16.8.1964: VaKP-HIK 521 katsojaa

17.8.1964: FC TPS-TuVe/TuWe 230 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin maanantaiotteluna kun tälle ei ollut oikein löytyä melkein mitään järkevää ottelupaikkaa Turusta tuohon aikaan elokuussa koko ajan täynnä olevien kenttävarausten takia. Tämän ottelun pelipaikasta ei ole järkevää tietoa saatavilla tai ei ainakaan ollut kuin tutkin asiaa. Se on näillä näkymin pelattu joko Turun Urheilupuistossa nk. Yläkentällä tai nk. Alakentällä, mutta on voinut huonojen säiden tai kenttävarausten takia tosiaan siirtyä myös jollekin pienemmälle kentälle mihin olisi tullut yllättävänkin sankka joukko katsojia ilman tietenkin huonoa ennakkotiedotusta asiaan ja jatkuvien kenttäsiirtojen hämmentämänä.

22.8.1964: FC TKT-R-Pallo Rauma 148 katsojaa (Ottelu pelattiin lauantaina sunnuntain sijaan muiden sarjojen aiheuttaman kenttäpulan vuoksi. Katsojaluvut olivat huonoja lähtökohtaisesti, mutta osin huonous johtui myös yllättävänkin äkkiä jo elokuussa Tampereen seudulla alkaneesta ajankohtaankin nähden koleastakin kelistä mitä ei vielä muualla Suomessa Pohjois-Suomea, tuntureita ja vuorten rajakyliä huomioimatta ollut.)

23.8.1964: HIK-FC RU-38 909 katsojaa

23.8.1964: R-Iirot Rauma-FC TuTo 250 katsojaa

23.8.1964: TPV-VaKP 182 katsojaa

27.8.1964: TaPa-KalPo 400 katsojaa (Ottelu pelattiin torstaina sunnuntain sijaan muiden sarjojen aiheuttaman kenttäpulan vuoksi.)

29.8.1964: TPV-R-Pallo Rauma 301 katsojaa (Ottelu pelattiin lauantaina sunnuntain sijaan muiden sarjojen aiheuttaman kenttäpulan vuoksi.)

29.8.1964: TuVe/TuWe-HIK 123 katsojaa (Ottelu pelattiin lauantaina sunnuntain sijaan muiden sarjojen aiheuttaman kenttäpulan vuoksi.)

30.8.1964: R-Iirot Rauma-FC RU-38 45 katsojaa (Vaihteeksi Länsilohkoon siirtyi Itälohkosta vuoden 1964 vähiten katsotuimman yleisöottelun hallitsijan asema niistä otteluista joista katsojaluku voitiin varmistaa. Katsojaluvuiltaan näkymättömistä otteluista puhuen niiden sanottiin keränneen näillä näkymin ainakin 45 katsojaa tai enemmän silloinkin kun ne olisivat olleet huonoja.)

30.8.1964: KalPo-FC TPS 143 katsojaa

1.9.1964: TaPa-FC TKT 720 katsojaa (Ottelu pelattiin tiistaina sunnuntain sijaan muiden sarjojen aiheuttaman kenttäpulan vuoksi.)

11.9.1964: TuVe/TuWe-FC TuTo 140 katsojaa (Ottelu pelattiin perjantaiotteluna sunnuntain sijaan muiden sarjojen aiheuttaman kenttäpulan vuoksi. Ottelu pelattiin Kupittaalla.)

13.9.1964: HIK-TPV 505 katsojaa

13.9.1964: R-Pallo Rauma-TaPa 47 katsojaa (Ottelusta puhuttaessa kenttä meni jatkuvan, koko päivän jatkuneen kaatosateen takia liian liukkaaksi ja mutaiseksi kuravelliksi. Tätäkin ottelua moneen kertaan emmittiin jatkaa kun läpivientiä haittasi koko ajan jatkunut huono sää ja usein toistuneet keskeytykset. Viimeinen ottelukeskeytyskin empimisineen oli vain 10 minuuttia ennen ottelun loppua. Jälleen paljon protesteja tehtiin päättämättömästä tuomaritoiminnasta, mutta erityiset jatkoseuraukset asiasta tuntuivat jäävän vähäksi silloista tulevaa ajatellen. R-Pallo Raumalta hävisi ottelun maalein 0-3 ja sekään ei hirvittävästi ilahduttanut erittäin harvalukuiseksi jäänyttä kotiyleisöä.)

13.9.1964: FC RU-38-VaKP 70 katsojaa

13.9.1964: FC TKT-KalPo 31 katsojaa (Tätäkin ottelua haittasi äärimmäisen huono sää ja erikseen ottelu oltiin välillä keskeyttää, mutta tällä kertaa parista muusta jo kerrotusta äärimmäisten pelien olosuhteista poiketen tällä kertaa itse pelaajat eivät halunneet keskeyttää ottelua ja siten ihme kyllä ottelu saatiin viedä loppuun asti. Toisaalta ehto jatkolle oli olosuhteiden parantuminen ja näin tosiaan ainakin ottelun ihan loppua kohti kävikin. FC TKT pelasi KalPo:n kanssa siten tasapelin maalein 2-2. Tämä oli vuoden 1964 huonoin yleisöottelu niin Länsilohkossa kuin koko sarjassa siinä vaiheessa mistä oli mahdollista löytää eri ottelujen yleisömäärät. Näkymättömiin jääneet yleisöottelut kun lähtökohtaisesti puheissa ovat keränneet ainakin vähän enemmän kuin 31 katsojaa huonoimmillaan.)

13.9.1964: FC TPS-R-Iirot Rauma 364 katsojaa

18.9.1964: TPV-KalPo 87 katsojaa (Tätäkin perjantaina pelattua ottelua alkuperäisestä sunnuntaista ja 20.9.1964 poiketen kenttävarausten täytenä olon takia Tampereella haittasi äärimmäisen huono sää.)

20.9.1964: FC TuTo-R-Pallo Rauma 462 katsojaa

20.9.1964: TaPa-HIK 298 katsojaa

20.9.1964: VaKP-FC TKT 434 katsojaa

20.9.1964: FC RU-38-FC TPS 348 katsojaa

20.9.1964: R-Iirot Rauma-TuVe/TuWe 109 katsojaa

26.9.1964: FC TPS-TaPa 4526 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin poikkeuksellisesti lauantaiotteluna sunnuntain kenttävarausten ollessa täynnä jolloin alkuperäinen päivämäärä 27.9.1964 siirtyi päivällä takasuuntaan. Samalla se oli loppupelissä äärettömän fiksu veto järjestäjiltä vaikka vielä torstaina 24.9.1964 järjestäjät eivät sen vaikutusta arvanneet siirtäessään ottelua sille päivälle. Osin väistämätöntä intoa oli luomassa sarjapaikan ratkaisu seuraavan vuoden Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan. Juurikin tässä ottelussa. Siltikin yleisöryntäys tuntui kiinnostavan turkulaisyleisöä ja vain liian vähän painatettujen pääsylippumäärienkin takia yleisö jäi tämän yleisömäärän suuruusluokkaan kun enempääkään lippuja ei olisi ehditty painaa pikasiirrolla sunnuntaihinkaan takaisin. Tämä ottelu jäi jostakin käsittämättömästä syystä aikanaan yllättävänkin äkkiä vähemmän hehkutetuksi ja jopa pois kokonaan mielistä toisin kuin paljon hehkutettu toinen yleisöottelu kaudelta Pohjoislohkosta eli VIFK-VPS. Jopa Turunkin alueella hehkutus huippuluokan ja osin virheellisesti ennätysyleisöstä, mutta tosin varmasti vuosien 1961-1964 välisen ajan parhaan yleisön osalta sarjatasolleen hiipui yllättävänkin äkkiä tappion myötä. Jäädessään sarjaan jossain määrin tasapelistä huolimatta silti yhtä sarjan parasta peliään pelatessaan koko vuonna FC TPS:llä oli Kupittaalla seuraamassa tätä peliä uskomattomasti enemmän katsojia kuin mitä koko seura oli kerännyt Kevätkierroksella. Toisin sanoen jo kerralla 4526 katsojaa kun koko Kevätkierroksella oli ollut 4296 katsojaa! Tämä oli siten vuosien 1961-1964 ajalta eniten katsotuin Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yleisöottelu ja jopa jälkipolville tämän ottelun yleisömäärillä sarjatasollaan se oli ja on ollut yksi sarjan 'unohdettuja' huippuluokan yleisöotteluja. Yksinkertaisesti monien Turun alueen sanomalehtien alkuhehkutuksen jälkeisinä viikkoina jo vuoden 1964 aikanakin ottelu alkoi jostain syystä vain jäädä unohtumaan ja viimeistään se unohtui tulevina lähivuosina. Varmaankin ottelun olemisesta maaliton tasapeli se vaikutti lähtökohtaisesti eniten asiaan, mutta myöhempinä viikkoina ei asiaa voinut enää tasapelin masennuksellakaan perustella. Liian vähäisen kiinnostuksen ja mainostamisen takia verrattuna vaikkapa jo kerrottuun VIFK-VPS-otteluun nähden jäi tämänkin seikan vuoksi aikanaan Jalkapallokirjan tekijöiltä samalta vuodelta tämä ottelu laittamatta asianmukaisesti kunniapaikalleen siihen mitä tulee yleisöottelujen ennätyksiin sarjatasollaan. Tosiaan FC TPS sai tasapelin ja joutui tasapelistä ennen pitkää nousunsa menettävänä, kihisevänä raivosta jäämään Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1965.)

26.9.1964: FC TKT-TPV 203 katsojaa (Tämäkin ottelu siirtyi sunnuntaiottelusta ja 27.9.1964 pelattavasta ottelusta lauantaiotteluksi kun kenttävaraukset Tampereella sunnuntaiksi olivat täynnä. Tosin FC TPS-TaPa-ottelun suuruuteen poiketen edes ottelusiirto ei tuonut tähän otteluun paljoakaan lainkaan yleisöä paikan päälle.)

27.9.1964: KalPo-R-Iirot Rauma 56 katsojaa

27.9.1964: R-Pallo Rauma-HIK 98 katsojaa

27.9.1964: FC TuTo-FC RU-38 400 katsojaa (FC TuTo:llekin odotettiin ihan hyviä katsojalukuja, mutta turkulaisyleisön annettua kaikkensa FC TPS:n nousuottelun suhteen ei sitten FC TuTo:lle sunnuntaiksi tuntunut paljonkaan väkeä sitten tulleen paikan päälle vaikka noin nk. Tonnipeliä tai enemmänkin odotettiin saapuvaksi paikalle.)

27.9.1964: VaKP-TuVe/TuWe 400 katsojaa

3.10.1964: TaPa-FC TuTo 647 katsojaa (Tämä ottelu siirrettiin lauantaiotteluksi ja päivää aiemmaksi sunnuntaiottelun sijaan. Siirtoon vaikutti jälleen täynnä olleet muiden sarjojen kenttävaraukset Tampereella.)

3.10.1964: TuVe/TuWe-R-Pallo Rauma 14 katsojaa (Tämä ottelu siirrettiin lauantaiotteluksi ja päivää aiemmaksi sunnuntaiottelun sijaan. Siirtoon vaikutti jälleen täynnä olleet muiden sarjojen kenttävaraukset Turussa. Lisäksi muuten tästä ottelusta puhuen tämä ottelu oli ja on edelleen näillä näkymin hyvin vahvasti olemaan vuoden 1964 Länsilohkon ja samalla koko sarjan huonoin yleisöottelu koko vuonna 1964 Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa. Oletettavasti toistaiseksi kertomattomat näkymättömät yleisöottelut yleisöltään olivat enemmän katsottuja kuin mitä tämä ottelu olikaan missään vaiheessa.)

4.10.1964: FC TPS-VaKP 552 katsojaa

4.10.1964: HIK-KalPo 645 katsojaa

4.10.1964: R-Iirot Rauma-FC TKT 76 katsojaa

4.10.1964: TPV-FC RU-38 234 katsojaa

10.10.1964: KalPo-TuVe/TuWe 20 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin lauantaiotteluna kun KalPo:lle ei kelvannut sen viimeiseksi lopulta tällä sarjatasolla pelattuun otteluun sunnuntaipäivä. Jälleen tämä oli yksi huonoimpia yleisöotteluja Länsilohkossa.)

10.10.1964: FC TuTo-TPV 30 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin sateisena lauantaiotteluna sunnuntain sijaan liikojen kenttävarausten takia Turussa.)

11.10.1964: FC TKT-HIK 80 katsojaa

11.10.1964: R-Pallo Rauma-FC TPS 52 katsojaa

11.10.1964: FC RU-38-TaPa 411 katsojaa

11.10.1964: VaKP-R-Iirot Rauma 165 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Länsilohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Turun Palloseura/TPS/FC Turun Palloseura/FC TPS: 7000 katsojaa ja keskimäärin 1400 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli samalla myös unohduksiin jäänyt tuon vuoden katsotuin Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkon ja koko sarjankin arvoinen yleisöottelu eli 26.9.1964 pelattu FC TPS-TaPa 4526 katsojalla. Syyskierrokselta tämän seuran yleisöottelujen katsojaluvut pystyi laskemaan jokaisen ottelun osalta jolloin koko sarjasta puhuttaessa vain seuran aivan ensimmäinen oma yleisöottelu Kevätkierrokselta eli 26.4.1964 pelattu FC TPS-TPV on valitettavasti jäämässä ilman ihmeitä puuttumaan joukosta. FC TPS tuntui hyötyvän osin arvioitujen katsojakilpailijoidensa eli HIK:n tai nk. Hikkenin ja FC RU-38:n omista ongelmistaan tuolloin jolloin sen haastajaksi niin yleisöjoukkueena kuin muutenkin sarjassa sille nousi lopulta itse TaPa Tampereelta.)

HIK/Hangö IK/Hangon IK: 3634 katsojaa ja keskimäärin 727 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 23.8.1964 pelattu HIK-FC RU-38 909 katsojalla. Syyskierrokselta tämän seuran yleisöottelujen katsojaluvut pystyi laskemaan jokaisen ottelun osalta jolloin koko sarjasta puhuttaessa yleisöotteluista Kevätkierrokselta vain 3.5.1964 pelattu HIK-FC TuTo on valitettavasti jäämässä ilman ihmeitä puuttumaan joukosta. Tämän seuran välillä tietenkin myös nk. Hikkeninä tunnetun nimen alla ajateltuna tällä seuralla ei ollut ihan sellaisenaan lopulta asiaa FC TPS:n kyytiin yleisöottelujen kärkipaikalle, mutta sellaisenaan se selvisi kuitenkin yhden perinnekilpailijansa eli FC RU-38:n edelle katsojaluvuissa.)

Turun Toverit/TuTo/FC Turun Toverit/FC TuTo: 3420 katsojaa ja keskimäärin 570 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 14.8.1964 pelattu FC TuTo-FC TPS 1542 katsojalla. FC TuTo:n katsojalukuja pystyi kerrankin laskemaan melko hyvin ja itse asiassa aivan kaikkien ottelujenkin osalta!)

Tampereen Palloilijat/TaPa: 2615 katsojaa ja keskimäärin 436 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 1.9.1964 pelattu TaPa-FC TKT 720 katsojalla. Syyskierrokselta tämän seuran yleisöottelujen katsojaluvut pystyi laskemaan jokaisen ottelun osalta jolloin koko sarjasta puhuttaessa yleisöotteluista Kevätkierrokselta vain 14.5.1964 pelattu TaPa-TPV on valitettavasti jäämässä ilman ihmeitä puuttumaan joukosta.)

Valkeakosken Kosken-Pojat/Valkeakosken Koskenpojat/VaKP/ValKP/ValKPo: 2020 katsojaa ja keskimäärin 404 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 16.8.1964 pelattu VaKP-HIK 521 katsojalla. Tältä seuralta kerrankin pystyi laskemaan kaikki ottelut katsojalukuineen.)

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38/FC Rosenlewin Urheilijat-38/FC RU-38: 1633 katsojaa ja keskimäärin 327 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran oma Syyskierroksen päätösotteluna 11.10.1964 pelattu FC RU-38-TaPa 411 katsojalla. Syyskierrokselta tämän seuran yleisöottelujen katsojaluvut pystyi laskemaan jokaisen ottelun osalta jolloin koko sarjasta puhuttaessa vain seuran aivan ensimmäinen oma yleisöottelu Kevätkierrokselta eli 3.5.1964 pelattu FC RU-38-TuVe/TuWe on valitettavasti jäämässä ilman ihmeitä puuttumaan joukosta. Vaikka FC RU-38 yleisesti ottaen oli vuosina 1961-1963 ollut yksi vahvimpia yleisöjoukkueita tai sellaiseksi aika usein nostettu niin vuonna 1964 se tuntui heikentyneen selvästi sellaisenaan. Sen perinnekilpailija HIK tai nk. Hikken meni ohi ja varsinkin tilapäisesti Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan puolella piipahtanut FC TPS oli tekemästä niin tästä kuin nk. Hikkenistäkin lähinnä yleisökääpiöitä sarjassa. Toki tulevaisuudelta odotettiin ilman muuta parempaa seuraavaksi vuodeksi.)

Tampereen Pallo-Veikot/Tampereen Palloveikot/TPV: 1464 katsojaa ja keskimäärin 244 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 14.8.1964 pelattu TPV-TaPa 400 katsojalla. Syyskierrokselta tämän seuran yleisöottelujen katsojaluvut pystyi laskemaan jokaisen ottelun osalta jolloin koko sarjasta puhuttaessa Kevätkierrokselta vain 16.6.1964 pelattu TPV-FC TKT on valitettavasti ilman ihmeitä jäämässä puuttumaan joukosta.)

TKT/TaKiTo/Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/FC TKT/FC TaKiTo/FC Tampereen Kisa-Toverit/FC Tampereen Kisatoverit: 1091 katsojaa ja keskimäärin 182 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 9.8.1964 pelattu FC TKT-FC RU-38 379 katsojalla. Syyskierrokselta tämän seuran yleisöottelujen katsojaluvut pystyi laskemaan jokaisen ottelun osalta jolloin koko sarjasta puhuttaessa vain seuran aivan ensimmäinen oma yleisöottelu Kevätkierrokselta eli 4.5.1964 pelattu FC TKT-FC TPS on valitettavasti jäämässä ilman ihmeitä puuttumaan joukosta.)

Rauman Iirot/R-Iirot Rauma: 1063 katsojaa ja keskimäärin 177 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 14.8.1964 pelattu R-Iirot Rauma-R-Pallo Rauma 442 katsojalla. Syyskierros ei totisesti mennyt raumalaisittain kovin putkeen sellaisenaan ainakaan yleisöjoukkueena mikäli sarjassa jotenkin homma olisi kuitenkin viheriöllä sujunut. Meni kuitenkin paikallisen kilpailijansa ohi. Tältä seuralta kerrankin pystyi laskemaan kaikki ottelut katsojalukuineen.)

Turun Veikot/Turun Weikot/TuVe/TurVe/TuWe/TurWe: 950 katsojaa ja keskimäärin 158 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 19.7.1964 seuran omana Syyskierroksen avausotteluna pelattu TuVe/TuWe-FC RU-38 320 katsojalla. Suorastaan pirteään Kevätkierrokseen nähden Veikoilla Turusta loppui usko tekemiseensä tai sitten jos sitä oli niin ainakin muut vastustajat Länsilohkossa menivät menojaan ja yleisökin tuntui menettäneen uskonsa omiinsa. Veikoilla Turusta oli myös Länsilohkon huonoin yleisöottelu ja yleensäkin ilman ihmeitä näillä näkymin myös varmistetuista yleisöotteluista jopa koko sarjankin mittapuulla tällä seuralla sellainen oli hallussaan. Toki mahdollisesti huonompia yleisöotteluja katsojaluvuiltaan voisi vielä löytyä Itälohkosta tai Länsilohkostakin niistä otteluista joista ei vain sellaista järkevästi julkisuuteen kerrottu. Kerrankin seuran katsojalukuja pystyi laskemaan kokonaisuutena ja sehän tunnetusti varsinkin pienemmistä kotimaisista seuroista puhuen on aina hieno juttu.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma: 785 katsojaa ja keskimäärin 157 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 9.8.1964 pelattu R-Pallo Rauma-VaKP 300 katsojalla. Syyskierros ei totisesti mennyt raumalaisittain kovin putkeen sellaisenaan ainakaan yleisöjoukkueena mikäli sarjassa jotenkin homma olisi kuitenkin viheriöllä sujunut. Tältä seuralta kerrankin pystyi laskemaan kaikki ottelut katsojalukuineen.)

Kalevan Pojat/KalPo: 397 katsojaa ja keskimäärin 99 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 26.7.1964 pelattu KalPo-VaKP 178 katsojalla. Syyskierroksen osalta puhuttaessa tämä seura tippui sarjasta vähemmän yllättäen kun pelit olivat mitä olivat ja parhaimmillaan tämä seura tosiaan osin erittäinkin mysteerisenä yleisöjoukkueena aiemmin sarjasta puhuen oli menestynyt paljon paremminkin kuin mitä se vuoden 1964 Syyskierroksella peleissään esitti. Syyskierrokselta tämän seuran yleisöottelujen katsojaluvut pystyi laskemaan jokaisen ottelun osalta jolloin koko sarjasta puhuttaessa Kevätkierrokselta vain 6.5.1964 pelattu KalPo-FC TuTo on valitettavasti jäämässä ilman ihmeitä puuttumaan joukosta.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 11.10.1964 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 26 072 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 11.10.1964 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 395 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Länsilohkossa 1964: 26.9.1964 pelattu ottelu FC TPS-TaPa 4526 katsojalla

Länsilohkon osalta puhuttaessa Syyskierrokselta sitä koskien on todettava, että erittäin suurta iloa tuotti lopulta yleensäkin parantunut tiedonhaku ja ennen kaikkea varsin mukavalla tavalla ilmaistut ottelujutut tietenkin katsojatuloksineen. Kokonaisuudessaan ne lopultakin oli mahdollista löytää.

Ikävä kyllä edelleenkin Kevätkierrokselta jää puuttumaan muutama ottelu, mutta Itälohkosta poiketen niissä voi vielä olla ollut ihan menettelevän paljonkin katsojia.

Tosin voi kyllä myös olla, että FC TPS:n mahdollista yleisömahtiottelua heti alkuun ei juuri muille jää kuin rippeitä. Sen verran suuria ainakin olivat kehupuheet kauden aikana ajoittain. Murheellista oli toisaalta se, että FC TPS myös joutui kannattelemaan sarjan Länsilohkon yleisömääriä kun muuten tuntui Syyskierroksen katastrofi olevan tosiaan ajoittain Itälohkoakin murheellisempaa ja lohkosta tuli siten varsin kaksijakoinen.

Etenkin kun FC TPS kiinnosti kaikkia siinä missä sitten muun muassa kevään pirteä tai pirteähkö katsojaseura yleisöjoukkueena eli Veikot Turusta jäivätkin sitten hyvin vaatimattomiksi syksymmällä.

Veikot Turusta sai paljon lokaa niskaansa, mutta eivät kyllä monet kokeneemmat seurat lohkossa kuten KalPo:kaan paljoa häikäisseet menollaan.

Kadonneita otteluita ei siten onneksi ole paljoa jäljellä vuosiin 1961-1963 verrattuna, mutta siltikin niistä tiedon löytäminen Länsilohkon tietäen on yllättävänkin kinkkistä puuhaa jatkon kannalta!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #280 : 10.11.2020 klo 14:06:18

Vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Syyskierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta Pohjoislohkossa tuttuun tapaan oli järkevin katsojaseuranta vakaimpana sellaisena aikakauteen nähden kun edelleen mikäli vain aina kyettiin niin yritettiin pelata Syyskierroksella aina sarjan ottelut sunnuntaisin Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan tapaan.

Toki välillä oli poikkeustilanteita yhtä poikkeuksellisine päivämäärineen milloin sitten tietenkin pelattiin muulloin kuin sunnuntaina.

Poikkeustilanteet olivat mahdollisesti seurausta siitä kun pelattiin muun muassa useampiakin eri ikäluokkien jalkapallomaaotteluja tuolloin runsaasti milloin ne vaativat sitten omat rajoitteensa sarjapeleille.

Vuonna 1964 oli tietenkin tätä ennen Kevätkierroksella pieniä ottelusiirtopoikkeuksiakin Pohjoislohkossa kuten ainakin myös Länsilohkossa.

Yksittäisottelut olivat silti kuitenkin Itälohkoon tai Länsilohkoon verrattuna harvinaisia kautta linjan Pohjoislohkossa saman menettelyn jatkuessa myös Syyskierroksella.

Satunnaisesti Pohjoislohkossa oli Syyskierroksen kestäessä väliviikkojakin tai välisunnuntaipäiviä jolloin ei pelattu.

Tällaisia nk. Taukosunnuntaita tai nk. Taukoviikkoja aluksi olivat 2.8.1964 ja siitä eteenpäin alkanut ajanjakso sen päättyessä 8.8.1964 ja 16.8.1964 ja siitä eteenpäin alkanut ajanjakso sen päättyessä 29.8.1964 jolloin maaottelujen tai Jalkapallon Suomen Cupin ottelujen takia ei ollut Pohjoislohkossa lainkaan sarjaotteluja ensimmäisellä jaksolla kun sittemmin osin 23.8.1964 koskevaa sunnuntaita kohdeltaessa päästiin jonkinlaiseen sopimukseen ongelmien silti vaikuttaessa sitten muihin lohkoihin.

Myöhemmin vielä syyskuussa kävi niin, että elokuun viimeisestä päivästä eli maanantaista 31.8.1964 alkaen olleen edellisen päivän jälkeen alkaneen nk. Taukosunnuntain mukaan ennen 13.9.1964 yksikään muu joukkue kun KPV ja KaPa eivät pelanneet kun muilla joukkueilla oli tietysti omat ottelunsa täynnä ja tasaus aikataulua varten sarjassa tarvittiin tietenkin muutoin normaalille sarjakierrokselle eli 6.9.1964 mennessä näille kahdelle yksinäiselle joukkueelle tuolle kierrokselle.

Osin tietysti noilla muilla joukkueilla oli kyllä aika täyttä muiden tapahtumien myötä ja osalla joukkueista oli myös erinäisiä juhlaotteluja joiden keskelle ei normaali sarjapelaaminen olisi syyskuun alussa 1964 juurikaan sopinut.

Nimimerkki Monin/M-O-N-I:n tapausten osalta puhuttaessa kerronta pysyi laajana sarjasta puhuttaessa etenkin myös Pohjoislohkon osalta.

Pohjoislohkossa Syyskierroksen ottelut alkoivat samana päivänä kuin Jalkapallon SM-Sarjassa/Mestaruussarjassa/Pääsarjassa eli 19.7.1964.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa päivitettynä kun Syyskierros alkoi 19.7.1964 ja päättyi 11.10.1964 sen osuessa tietenkin sunnuntaille:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Pohjoislohko Syyskierros Katsojaluvut

19.7.1964: JBK-RoPS 200 katsojaa

19.7.1964: KaPa-Oulun Palloseura/OPS 200 katsojaa

19.7.1964: OTP-SePS 750 katsojaa

19.7.1964: Seinäjoen Sisu-Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV 200 katsojaa

19.7.1964: Lapuan Virkiä-Vasa IFK/Vaasan IFK/VIFK 550 katsojaa

19.7.1964: VPS-Pallokerho-37 Iisalmi/PK-37 Iisalmi 500 katsojaa

26.7.1964: SePS-Lapuan Virkiä 841 katsojaa

26.7.1964: KPV-VPS 600 katsojaa

26.7.1964: RoPS-OTP 1234 katsojaa

26.7.1964: PK-37 Iisalmi-KaPa 200 katsojaa

26.7.1964: VIFK-JBK 1532 katsojaa

26.7.1964: OPS-Seinäjoen Sisu 575 katsojaa

9.8.1964: JBK-SePS 200 katsojaa

9.8.1964: OTP-KaPa 821 katsojaa

9.8.1964: PK-37 Iisalmi-RoPS 700 katsojaa

9.8.1964: Seinäjoen Sisu-VPS 200 katsojaa

9.8.1964: VIFK-OPS 1180 katsojaa

9.8.1964: Lapuan Virkiä-KPV 600 katsojaa

16.8.1964: KaPa-VIFK 1050 katsojaa

16.8.1964: KPV-RoPS 613 katsojaa

16.8.1964: OPS-PK-37 Iisalmi 317 katsojaa

16.8.1964: Seinäjoen Sisu-JBK 200 katsojaa

16.8.1964: Lapuan Virkiä-OTP 500 katsojaa

16.8.1964: VPS-SePS 1148 katsojaa

23.8.1964: KaPa-Lapuan Virkiä 200 katsojaa

23.8.1964: VIFK-Seinäjoen Sisu 1192 katsojaa

23.8.1964: OTP-KPV 593 katsojaa

23.8.1964: RoPS-VPS 200 katsojaa

23.8.1964: JBK-PK-37 Iisalmi 200 katsojaa

23.8.1964: SePS-OPS 200 katsojaa

30.8.1964: JBK-VPS 1400 katsojaa

30.8.1964: OPS-Lapuan Virkiä 288 katsojaa

30.8.1964: PK-37 Iisalmi-SePS 200 katsojaa

30.8.1964: Seinäjoen Sisu-OTP 200 katsojaa

30.8.1964: VIFK-RoPS 956 katsojaa

6.9.1964: KPV-KaPa 531 katsojaa (Tämä lykättiin edeltävältä sunnuntailta Kokkolassa lopulta viikkoa myöhemmin pelattavaksi kun alkujaan sen olisi pitänyt olla 30.8.1964 muiden mukana. Kun erikoislykkäys tapahtui ja vielä muutoinkin useilla muilla joukkueilla oli muuta ohjelmaa syyskuun aluksi vuonna 1964 niin päätettiin, että tätä parivaljakkoa huomioimatta muut joukkueet pitivät pienen ja viimeisen nk. Taukosunnuntain kaudella ennen tulevaa jalkapallovuoden Pohjoislohkon loppuhuipennusta. Siten KPV ja KaPa pelasivat kauniissa, mutta hyisen koleassa ja tuulisessa syysilmassa yllättävänkin varhain myös Kokkolankin tasalla sinä vuonna oman sarjan tasausottelunsa.)

13.9.1964: KaPa-JBK 300 katsojaa

13.9.1964: OPS-RoPS 526 katsojaa

13.9.1964: PK-37 Iisalmi-KPV 183 katsojaa

13.9.1964: Lapuan Virkiä-Seinäjoen Sisu 457 katsojaa

13.9.1964: VPS-OTP 300 katsojaa

13.9.1964: SePS-VIFK 200 katsojaa

18.9.1964: KPV-OPS 200 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin poikkeuksellisesti perjantaina sunnuntaiottelun sijaan normaalista poiketen sunnuntaina Kokkolassa täytenä olleiden muiden sarjojen kenttävarausten takia. Sää oli huono ja kentällä oli paljon vesilammikoitakin etenkin ottelun alussa ja ihan lopussa olleiden vesisateiden vuoksi.)

20.9.1964: Lapuan Virkiä-PK-37 Iisalmi 134 katsojaa

20.9.1964: SePS-KaPa 482 katsojaa

20.9.1964: VIFK-VPS 2995 katsojaa (Tämä oli Pohjoislohkon väitetysti paras yleisöottelu ja kokonaisuutenaankin sarjassa, mutta valitettavasti varsinkin sarjaa koskien tämä jäi jälkipolville vääräksi tiedoksi muka sarjan katsotuimpana otteluna sen mennessä lopulta Länsilohkoon ja otteluun FC TPS-TaPa.

Ilman muuta tämä ottelu virheellisestä hehkutuksestaan huolimatta muka sarjan parhaana yleisöotteluna oli lopulta ilman muuta paras yleisöottelu Pohjoislohkossa ja sen Syyskierroksella. Kuten myös toiseksi paras yleisöottelu yleensäkin.

Hetken aikaa oli toki paraskin, mutta sitten asia muuttui jo melkein viikon kuluttua tapahtumasta. Itse asiassa 6 vuorokauden kuluttua tästä suurtapahtumasta sarjatasollaan.

Hehkutukseen ja väärään luuloon saattoi vaikuttaa myös se seikka, että tätä ottelua katsojalukuineen pidettiin enemmän julkisuudessa ajankuvassa esillä vuoden 1964 aikana tai sen jälkeenkin 1960-luvulla.

Toisin kuin mitä FC TPS:n omaa huippuluokan yleisöottelua pidettiin jolloin se häipyi unohduksiin yllättävän nopeastikin jopa ihan Turun alueen ihmistenkin muistista vuotta 1964 seuranneina lähivuosina sotkeutuen todennäköisesti seuraavan vuoden eli vuoden 1965 hehkutettuihin katsojamääriin samassa sarjassa ja siten loi omat olosuhteet väärille muistikuville tuleville vuosille ja vuosikymmenille.)

20.9.1964: OTP-JBK 400 katsojaa

20.9.1964: RoPS-Seinäjoen Sisu 200 katsojaa

27.9.1964: JBK-KPV 200 katsojaa
 
27.9.1964: PK-37 Iisalmi-VIFK 397 katsojaa

27.9.1964: RoPS-KaPa 200 katsojaa

27.9.1964: Seinäjoen Sisu-SePS 1160 katsojaa (Tätäkin hehkutettiin virheellisesti Seinäjoen Sisun omaksi katsojaennätykseksi monet vuodet ja vuosikymmenet väärin merkittynä yleisiin lähteisiin ja sen vuoden Jalkapallokirjaan. Tuleville sukupolville varsin turmiollisesti yleisömäärätutkimuksia ajatellen pitkälti taas liiallisen hehkutuksen myötä toki verraten hyvätunnelmaisen ottelun tiimoilta.

Toisin sanoen virheen merkitys oli yllättävänkin suuri yleisesti ottaen hyvämuistisempana vanhempana aikana jolloin ei välttämättä ollut niin paljon liikoja muita tapahtumia tai ärsykkeitä normaalisti häiritsemässä kansanmuistia.

Unohdus tapahtui tosiaan Seinäjoella ajankuvan huomioiden nopeasti eli vuoden sisällä kun vuonna 1963 ja tuolloin 19.5.1963 oli pelattu Seinäjoen Sisun oikea katsojaennätys myös SePS:ä vastaan paikallisottelun voimin tuolloin 1201 katsojalla.

Ilman muuta tämä ottelu tosin virheellisestä hehkutuksestaan oli kuitenkin Syyskierroksen vuoden 1964 katsotuin ottelu Seinäjoen Sisulle kuten sellaisenaan myös koko vuoden 1964 aikanakin.

Lisäksi tämä ottelu edelleen voi hyvinkin olla Seinäjoen Sisun kaikkien aikojen katsotuin Syyskierroksella pelattu ottelu yleisömääränsä osalta. Ja ainakin lähtökohtaisesti myös toiseksi katsotuin yleisöottelu muutenkin ennen mahdollisia muita tutkimuslukuja asiaan.)

27.9.1964: VPS-Lapuan Virkiä 165 katsojaa

30.9.1964: OPS-OTP 564 katsojaa (Tämä pelattiin keskiviikkoillan lykättynä otteluna alkuperäisen sunnuntain ja 27.9.1964 olleen ottelupäivän sijaan.)

4.10.1964: OPS-VPS 426 katsojaa

4.10.1964: VIFK-KPV 977 katsojaa

4.10.1964: Lapuan Virkiä-JBK 359 katsojaa

4.10.1964: KaPa-Seinäjoen Sisu 274 katsojaa

4.10.1964: PK-37 Iisalmi-OTP 500 katsojaa

4.10.1964: SePS-RoPS 425 katsojaa

11.10.1964: JBK-OPS 550 katsojaa (JBK jäi katkerasti pisteen päähän voitostaan huolimatta edes Uusintaottelusta Nousemisesta ja joutui jäämään Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan myös vuodeksi 1965. Piste vielä siitäkin enemmän niin nousu olisi ollut varma, mutta jo aiemmin kaudella oli tietyllä tapaa tehty ratkaisevat virheet ja toisaalta unelmakauttaan elänyt JBK joutui silti tunnustamaan VPS:n paremmakseen senkin virheistä huolimatta. Puhumattakaan sitten VIFK:n vastaavista virheistä siihen nähden.)

11.10.1964: KPV-SePS 210 katsojaa

11.10.1964: OTP-VIFK 151 katsojaa

11.10.1964: RoPS-Lapuan Virkiä 283 katsojaa

11.10.1964: Seinäjoen Sisu-PK-37 Iisalmi 228 katsojaa

11.10.1964: VPS-KaPa 1115 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Pohjoislohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Vasas IFK/Vaasan IFK/VIFK: 8832 katsojaa ja keskimäärin 1472 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli osin virheellisesti vanhempien aikojen paremman mainostuksen ja esillä pitämisen takia jälkipolville muka sarjan ennätykseksi jäänyt, mutta oikeasti vain Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1964 toiseksi paras yleisöottelu eli 20.9.1964 pelattu VIFK-VPS 2995 katsojalla. Siltikin tuolla kyseisellä ottelulla se kiistattomasti oli Pohjoislohkon parhaimman yleisöottelun haltija sarjassa. Syyskierroksella tosiaan meno piristyi paremmaksi Kevätkierrokseen nähden. Niin kentällä kuin katsomossakin.)

Vaasan Palloseura/VPS: 3228 katsojaa ja keskimäärin 646 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 16.8.1964 pelattu VPS-SePS 1148 katsojalla. Syyskierroksella VPS oli vaisumpi VIFK:n tilaan nähden paikallisena kilpailijana katsojien osalta, mutta toisaalta nousi kuin nousikin pisteen erolla JBK:n tilaan nähden ja jo perätin neljänkin pisteen erolla VIFK:n tilaan verraten vuodeksi 1966 Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan.

Jossain määrin turhankin täpärälle meni, mutta tosiaan tuolloin noustiin ja se merkitsi varmasti eniten vaikeahkon kaksijakoisella kaudella jossa ilman muuta menestystäkin oli. Kuitenkaan ihan FC TPS:n malliin ei seuraa sentään yllätetty joten mahdollisesta tappiostakin tavallaan olisi kai voinut olla enemmän tyytyväisempiä varmasti ainakin ajan mittaan. Voitto nousuineen oli kuitenkin merkitsevin tälle seuralle kaikkiaan.)

Jakobstads Bollklubb/Pietarsaaren Palloklubi/Pietarsaaren Pallokerho/JBK/PPK/PiePK/PietPK/PSPK/PTPK/PTSPK/PTPSPK/Jakobstads BK/Pietarsaaren PK/BK Jakobstad/PK Pietarsaari: 2750 katsojaa ja keskimäärin 458 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 30.8.1964 pelattu JBK-VPS 1400 katsojalla. Syyskierroksella seura tosiaan oli nousussa kiinni, mutta paikka Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan suhteen jäi saamatta kahden pisteen päähän suoraan ja Uusintaottelu Nousemisesta VPS:n kanssa jäi pisteen päähän. Se oli yksi katkerin paikka seuralle ja on saattanut jossain määrin jäädä sellaiseksi jopa näihin päiviin astikin.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 2715 katsojaa ja keskimäärin 543 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 9.8.1964 pelattu OTP-KaPa 821 katsojalla. Syyskierroksella OTP ei myöskään erityisemmin saanut katsojia taakseen otteluihin. Katsojamäärätkin sellaisenaan tuntuivat olevan aikakauden laskusuunnassa. OTP:n katsojaluvut ovat sellaisenaan myös juuri selvinneet joten ne tullaan vielä päivittämään kun sarjan yhteenvetoa tulee viimein esiin sitä edeltävän Pohjoislohkon Kevätkierroksen päivityksen jälkeen.)

Oulun Palloseura/OPS: 2696 katsojaa ja keskimäärin 449 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 26.7.1964 pelattu OPS-Seinäjoen Sisu 575 katsojalla. Syyskierroksella OPS ei järin paljon tuntunut keräävän katsojia, mutta keskimäärin sen voitiin sanoa olleen melko tasainen yleisöjoukkue sellaisenaankin taantuneena.)

Lapuan Virkiä: 2600 katsojaa ja keskimäärin 433 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 9.8.1964 pelattu Lapuan Virkiä-KPV 600 katsojalla. Virkiä ei onnistunut aivan saavuttamaan Kevätkierroksen kaltaisia katsojalukuja kokonaisuutena, mutta pysyi kaikkiaankin hyvin perässä. Oleellisesti vastoin odotettua jopa Jalkapallon Maakuntasarjan nousukauteen eli silloiseen viime vuoteen nähden ei katsojakiinnostus tuntunut sen kummemmin nousevan lopulta. Ei edes omaa seuraennätystäkään Jalkapallon Maakuntasarjan puoleltakaan lyöty tai Jalkapallon Suomen Cupin puolelta puhuen. Toisaalta mahdollisia herjojaan vasten ei Syyskierroksellakaan seura sellaisenaan joutunut alennustilaan ja katsojatilaston pohjapaikkaan kokonaisuutena vuodelle 1964 varmasti vain vaikutti kilpailijoiden tai muidenkin seurojen yleisestikin ottaen parempi Kevätkierros.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 2188 katsojaa ja keskimäärin 365 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli virheellisesti seuran omaksikin yleisöennätykseksi jälkipolvien muistoissa kerrottu ja 27.9.1964 pelattu Seinäjoen Sisu-SePS 1160 katsojalla millä se ei kylläkään edes ylittänyt vuotta aiempaa seuran omaa varsinaista yleisöennätystä silloisen vuoden 1963 Seinäjoen Sisu-SePS 1201 katsojan katsojalukua vasten. Toki edelleen silti erittäin hyvä katsojaluku tämäkin tietysti oli Seinäjoen Sisun oman seuran mittakaavalla.)

Pallokerho-37 Iisalmi/PK-37 Iisalmi: 2180 katsojaa ja keskimäärin 363 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 9.8.1964 pelattu PK-37 Iisalmi-RoPS 700 katsojalla. Harmittavasti ennakoista huolimatta aivan samalla tapaa yleisöä ei tuntunut Iisalmessa lehtereille tulvivan Syyskierroksella toisin kuin Kevätkierroksella. Putoamistakin harmiteltiin, mutta ei niin paljon kun Jalkapallon Maakuntasarjasta oli tuolloisin tuntemuksin hyvä yrittää nousua uudestaankin kun kerran uusi ja kovempikin sarja oli viimein saavutettu ensin kokeiltavaksi ja sitten tuleville vuosille ajateltiin parempaa pohjaa sinne pääsyn suhteen.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 2154 katsojaa ja keskimäärin 431 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 16.8.1964 pelattu KPV-RoPS 613 katsojalla. KPV oli varsin vaatimaton yleisöjoukkue Kevätkierrokseen nähden kaikkiaan. Jopa Lapuan Virkiäkin oli parempi yleisöjoukkueena Syyskierroksella kuin KPV. Toisaalta ei KPV:kään kyllä ihan huonoinkaan ollut kaikkiaan sitä ajatellen.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 2148 katsojaa ja keskimäärin 430 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 26.7.1964 pelattu SePS-Lapuan Virkiä 841 katsojalla. Kevätkierroksen nostetta joukkue ei saanut ylleen yleisömäärissä, mutta toisaalta oli myötäelämässä toki Seinäjoen Sisun omaa ja samalla varsin virheellistä yleisöennätystä vain alle vuoden sisällä aiemman osin unohtaen myötäelämisen nosteessa kun ei kerran itse muka olevinaan uutta ennätystään juhlinut seura paikallisena kilpailijana itse oikaissut omaa virhettäänkään aikanaan.)

Rovaniemen Palloseura/RoPS: 2117 katsojaa ja keskimäärin 423 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna 26.7.1964 pelattu RoPS-OTP 1234 katsojalla. Kevätkierroksen kärkiseura yleisötilastossa pysyi edelleen melko katsottuna seurana ilman muuta koko vuotta ajatellen, mutta valitettavasti putoaminen Jalkapallon Maakuntasarjaan vuodeksi 1965 oli ikävä juttu kaikkiaan. Se ei vain voinut olla näkymättä kauden yleisöotteluissa.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 2024 katsojaa ja keskimäärin 405 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 16.8.1964 pelattu KaPa-VIFK 1050 katsojalla. Syyskierroksella KaPa ei vain saanut yleisöjoukkueena ihan samanlaista nostetta päälle kuin Kevätkierroksella, mutta pettymys kauden katsojaluvuista varsinkin Syyskierroksen osalta oli suurempi kuin odotettiin.)

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1964 Pohjoislohkossa: 35 632 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1964 Pohjoislohkossa: 540 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Pohjoislohkossa 1964: 20.9.1964 pelattu ottelu VIFK-VPS 2995 katsojalla

Pohjoislohkossakin vuoden 1964 huono Syyskierros yleisestikin ottaen tuntui näkyvän Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta. Toki ilman muuta VIFK:llä ja VPS:lla innostusta riitti ja sieltä täältä myös Seinäjoellakin kuten Pietarsaaressakin, mutta niiden seurojen osalta yleisömäärät tuntuivat keskittyneen vain kaikkein kovimpiin mahdollisiin otteluihin jolloin sitten muutoin kausi ei ollut ihankaan niin hyvä kuin miten usein niiden olen kuullut menevän.

Jotenkin varsinkin Seinäjoen alueella tuntuivat hehkutukset menneen osin sekaisin myös erittäin hyvään ja yleisökehuttuun edelliseen vuoteen jossa muutenkin hieman tämän kyseisen vuoden hehkutusta vasten lievällä komiikalla ne ennätykset katsojienkin osalta todella tehtiin.

Yleisesti ottaen hienoa kuitenkin on ollut se, että myös Kevätkierroksen ainoa puuttuva yleisöottelu OTP:llekin on saatu laskettua.

Tämän hyvin pitkään, oikeastaan aivan jo liikaakin kaikkea ajatellen kuluneen tutkinnan myötä ei jää paljoakaan sanottavaa. Kaikkiaan yleisöseuranta oli Pohjois-Suomen sanomalehdissä rutiiniluokan omaisen hyvää, mutta valitettavasti välillä tuntui olevan tälle vuodelle paljon myös turhankin suuria alustavia katsojalukuja ja hehkutuksia.

Itse asiassa varmaankin osin tämänkin lohkon liiankin kiusallisten hehkutusten takia ei lopulta paljonkaan uskallettu ottaa ennätyksiäkään Jalkapallokirjaan vielä puitavaksi ajallaan ja lopulta sitten kun tuli vielä Itälohkon ja Länsilohkon katsojaepäselvyydet toki vuosiin 1961-1963 huomattavasti lievempinä päälle niin lopulta Jalkapallokirjan tekijät odottelivat siihen päälle sitten vielä vuodella eli vuoteen 1965 ennen kuin ne luvut sitten uskallettiin julkistaa osana myös tietenkin vuosien 1965 ja 1966 tulevaa Jalkapallokirjaa.

Harmittavasti tosin tuossakaan tapauksessa ei vuoden 1964 seurakeskeistä yleisömäärää sellaisenaan uskallettu laittaa suoraan vaan kerrottiin ainoastaan mitä todennäköisimmin lopulliseksi jäänyt yleisömäärä kokonaislohkojen mukaan.

Mikä tietenkin on jo aiemmin kerrottu ja mistä nyt tulee vain kokonaisuusarviota.

Pohjoislohkon vuoden 1964 Kevätkierroksen pikainen katsojalisäys vielä tehdään ja sen jälkeen onkin yhteenvedon aika vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta kokonaan!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #281 : 10.11.2020 klo 14:27:22

Vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksen OTP:tä koskeva kadonnut katsojaluku on löytynyt 12.6.1964 pelattuun OTP-OPS-otteluun ja se kieltämättä oli seuran isoin katsojaluku koko kyseiselle vuodelle joka myös jäi yllättävänkin vähälle huomiolle.

Joissakin huhuissa sitä myös sanottiin pienemmäksikin kuin mitä se oli ja kaikkein hurjimmissa katsojaluvuissa ennen lukujen korjautumista sanottiin ottelun lähenevän myöhempien aikojen OTP:n yleisöennätyksiä muistuttavia lukujakin!

Itse katsojaluvut tuli viimeksi Kevätkierrokselta viiveiden jälkeen laitettua 6.7 tänä vuonna ja nyt on viimein aika päivittää Pohjoislohkon vuoden 1964 katsojaluvut lopulliseen kokonaisuuteensa jo valmiiksi erittäin hyvien katsojalukujen piiriin lukeutuneelle Kevätkierrokselle:

Vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Kevätkierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta Pohjoislohkossa tuttuun tapaan oli järkevin katsojaseuranta vakaimpana sellaisena aikakauteen nähden kun edelleen mikäli vain aina kyettiin niin yritettiin pelata Kevätkierroksella kuten myöhemminkin Syyskierroksella aina sarjan ottelut sunnuntaisin Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan tapaan.

Toki välillä oli niin Helatorstain, Helluntain, Juhannuksen tai muutaman muun erinäisen pyhäpäivän luomia poikkeustilanteita yhtä poikkeuksellisine päivämäärineen milloin sitten tietenkin pelattiin muulloin kuin sunnuntaina.

Vuonna 1964 Helatorstaikierros oli sinä vuonna 7.5.1964 ja vuoden 1964 Helluntaikierros pelattiin poikkeuksellisesti maanantaikierroksena 18.5.1964 ja jopa tiistaitakin 19.5.1964 pelattavaksi harkittiin muiden sarjojen vaatimien ottelumäärien valtavuuksien ja muiden peruutusten takia sarjassa.

Juhannuksen 1964 osalta sen Juhannuskierros oli 21.6.1964 sunnuntaina enimmäkseen sinä vuonna heti itse varsinaisen Juhannuksen 1964 jälkeen sinänsä.

Helluntaipyhät menivät tietenkin pyhäpäivinä sinä vuonna ja muutoin itsessään pyhien mentyä ohi pelattiin muun muassa useampiakin eri ikäluokkien jalkapallomaaotteluja tuolloin runsaasti milloin ne vaativat sitten omat rajoitteensa sarjapeleille.

Vuonna 1964 oli tietenkin Kevätkierroksella pieniä ottelusiirtopoikkeuksiakin Pohjoislohkossa kuten ainakin myös Länsilohkossa.

Yksittäisottelut olivat silti kuitenkin Itälohkoon tai Länsilohkoon verrattuna harvinaisia kautta linjan Pohjoislohkossa.

Nimimerkki Monin/M-O-N-I:n tapausten osalta puhuttaessa kerronta laajeni sarjassa ollen kuin oikea tiedon valtameri vuosia 1961-1963 ajatellen niihin verratessa joskin myös jo vuonna 1962 seuranta oli kuitenkin parempi vuosiin 1961 ja 1963 nähden, mutta vähän vaatimattomampi vuoteen 1964 nähden.

Pohjoislohkossa kauden ottelut alkoivat samana päivänä kuin Jalkapallon SM-Sarjassa/Mestaruussarjassa/Pääsarjassa eli 26.4.1964.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa päivitettynä kun Kevätkierros alkoi 26.4.1964 ja päättyi 28.6.1964 sen osuessa tietenkin sunnuntaille:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Pohjoislohko Kevätkierros Katsojaluvut

26.4.1964: SePS-OTP 416 katsojaa

26.4.1964: RoPS-JBK 907 katsojaa

26.4.1964: Pallokerho-37 Iisalmi/PK-37 Iisalmi-VPS 500 katsojaa

26.4.1964: Oulun Palloseura/OPS-KaPa 378 katsojaa

26.4.1964: Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV-Seinäjoen Sisu 600 katsojaa

26.4.1964: Vasa IFK/Vaasan IFK/VIFK-Lapuan Virkiä 654 katsojaa

3.5.1964: JBK-VIFK 687 katsojaa

3.5.1964: KaPa-PK-37 Iisalmi 700 katsojaa

3.5.1964: OTP-RoPS 616 katsojaa

3.5.1964: Seinäjoen Sisu-OPS 350 katsojaa

3.5.1964: Lapuan Virkiä-SePS 400 katsojaa

3.5.1964: VPS-KPV 634 katsojaa

7.5.1964: KaPa-OTP 1200 katsojaa

7.5.1964: KPV-Lapuan Virkiä 800 katsojaa

7.5.1964: OPS-VIFK 900 katsojaa

7.5.1964: RoPS-PK-37 Iisalmi 1230 katsojaa

7.5.1964: SePS-JBK 480 katsojaa

7.5.1964: VPS-Seinäjoen Sisu 1131 katsojaa

10.5.1964: JBK-Seinäjoen Sisu 763 katsojaa

10.5.1964: OTP-Lapuan Virkiä 832 katsojaa

10.5.1964: PK-37 Iisalmi-OPS 1100 katsojaa

10.5.1964: SePS-VPS 796 katsojaa

10.5.1964: RoPS-KPV 1591 katsojaa

10.5.1964: VIFK-KaPa 1197 katsojaa

18.5.1964: KPV-OTP 970 katsojaa

18.5.1964: OPS-SePS 741 katsojaa

18.5.1964: PK-37 Iisalmi-JBK 1200 katsojaa

18.5.1964: Seinäjoen Sisu-VIFK 812 katsojaa (Tämä katsojaluku oli kauden sen hetken paras katsojaluku Seinäjoen Sisulle, mutta se ei ollut edes seuran mikään omakaan katsojaennätys vaikka sitä virheellisesti joissakin lehdissä kuten muun muassa ihan jo melkein päivälleen tasan vuoden sisään silloisin näkymin HS:ssä hehkutettiin. Ennätys kun oli ja olisi ollut seuralle nyt tutkimusten jälkeen ihan vielä nykyäänkin ilman muita vankkoja lisätodisteita asiaan 19.5.1963 pelattu Seinäjoen paikallisottelu eli Seinäjoen Sisu-SePS 1201 katsojalla.)

18.5.1964: Lapuan Virkiä-KaPa 1000 katsojaa (Tämä katsojaluku vuorostaan on melkein täysin varmasti Lapuan Virkiän toiseksi paras sarjatason ottelun katsojaluku seuran koko historiassa samalla myös Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojaennätyksenä kun Jalkapallon Maakuntasarjan ennätys myös muutoin koko seuran normaalin sarjatason ottelun osalta vuodelta 1963 oli vähän tätä parempi eli 1050 katsojaa pyörien minimillään 1002-1014 katsojan tuntumassa mikä taas vuorostaan oli tämän ottelun maksimikatsojaluku enintään ennen pienenemistä. Jalkapallon Maakuntasarjan katsojaennätys oli vain hyvin vähän pienempi kuin Lapuan Virkiän oma katsojaennätys kaikkiaan tietenkin Suomen Cupin 1962 ottelusta Valkeakosken Hakaa vastaan kun sehän oli 21.8.1962 pelatussa ottelussa 1055 katsojaa.)

18.5.1964: VPS-RoPS 1002 katsojaa

24.5.1964: KaPa-KPV 1145 katsojaa

24.5.1964: OTP-Seinäjoen Sisu 850 katsojaa

24.5.1964: RoPS-VIFK 1690 katsojaa

24.5.1964: SePS-PK-37 Iisalmi 786 katsojaa

24.5.1964: Lapuan Virkiä-OPS 500 katsojaa (Lapualla päin arveltiin paikallisissa sanomalehdissä yksinkertaisesti edeltävän viikon melkein koko seuraennätystä sellaisenaan tavallisten sarjaottelujen muodossa hiponeen ottelun jälkeen katsojien ajautuneen hieman ähkyyntyneesen tilaan ja lisäksi katsojamasennusta toi myös tappio maalein 1-6.)

24.5.1964: VPS-JBK 1583 katsojaa

31.5.1964: JBK-KaPa 850 katsojaa

31.5.1964: KPV-PK-37 Iisalmi 700 katsojaa

31.5.1964: OTP-VPS 1154 katsojaa

31.5.1964: RoPS-OPS 1561 katsojaa

31.5.1964: Seinäjoen Sisu-Lapuan Virkiä 636 katsojaa

31.5.1964: VIFK-SePS 1150 katsojaa

7.6.1964: JBK-OTP 940 katsojaa

7.6.1964: Seinäjoen Sisu-RoPS 612 katsojaa

7.6.1964: KaPa-SePS 629 katsojaa

7.6.1964: PK-37 Iisalmi-Lapuan Virkiä 800 katsojaa

7.6.1964: OPS-KPV 918 katsojaa

7.6.1964: VPS-VIFK 2423 katsojaa (Tätä kehuttiin kauden kärkitulokseksi niin Pohjoislohkossa kuin oikeastaan myös koko sarjassakin siinä vaiheessa Kevätkierroksella kaikki lohkot huomioiden.)

12.6.1964: OTP-OPS 2948 katsojaa (Tämä ottelu kadonneena sellaisena oli katsojaluvultaan lopulta löydyttyään kuitenkin Pohjoislohkon kuin oikeastaan myös koko sarjan lopulta katsotuin ottelu kärkituloksena siinä vaiheessa Kevätkierroksella kaikki lohkot huomioiden.)

14.6.1964: KPV-JBK 1361 katsojaa

14.6.1964: SePS-Seinäjoen Sisu 1391 katsojaa (Tämä ottelu oli ainakin hyvin mahdollinen Seinäjoen alueenkin katsojaennätys ainakin juuri sinä vuonna, sillä hetkellä ja siihen aikaan ehkä muutenkin ja varmaankin myös nk. Vanhan SePS:n oma katsojaennätys jolloin muun muassa ennen pitkää ollut Seinäjoen Sisun oma uusi katsojaennätykseksi väitetty virheellinen sellainen eli 1160 katsojan ottelu omalla vuorollaan SePS:n kanssa ei ollut edes lopulta oma sellainen eikä edes Seinäjoen alueenkaan sellainen kuten on väitetty sen olleen. Vanhalla SePS:llä saattoi toki olla tätä paremminkin katsottuja otteluja kenties, mutta ei varmaankaan liikaa nyt ainakaan ennen kuin sitten ennen pitkää seurasta tuli Sepsi-78 jolloin asiat olivatkin sitten siihen mennessä vallan toisin.)

14.6.1964: KaPa-RoPS 750 katsojaa

14.6.1964: Lapuan Virkiä-VPS 400 katsojaa

14.6.1964: VIFK-PK-37 Iisalmi 995 katsojaa

21.6.1964: JBK-Lapuan Virkiä 600 katsojaa

21.6.1964: KPV-VIFK 900 katsojaa

21.6.1964: OTP-PK-37 Iisalmi 685 katsojaa

21.6.1964: RoPS-SePS 926 katsojaa

21.6.1964: VPS-OPS 920 katsojaa

21.6.1964: Seinäjoen Sisu-KaPa 566 katsojaa

28.6.1964: KaPa-VPS 800 katsojaa

28.6.1964: OPS-JBK 1031 katsojaa

28.6.1964: PK-37 Iisalmi-Seinäjoen Sisu 700 katsojaa

28.6.1964: Lapuan Virkiä-RoPS 600 katsojaa

28.6.1964: VIFK-OTP 1112 katsojaa

28.6.1964: SePS-KPV 767 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Pohjoislohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Rovaniemen Palloseura/RoPS: 7905 katsojaa ja keskimäärin 1318 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 24.5.1964 pelattu RoPS-VIFK 1690 katsojalla kun kaikki Kevätkierroksen yleisöottelut pystyi laskemaan ja huippuluokan suorastaan toisinaan sarjatasollekin jo melkoisenkin kovia lukemia katsojaluvuissa ottelun toisensa jälkeen kerännyt RoPS saavutti hienosti seuratuimman joukkueen aseman sarjassa Kevätkierroksella ja oli tietenkin myös haastaja Syyskierrostakin ajatellen kaikkiaan.)

Vaasan Palloseura/VPS: 7693 katsojaa ja keskimäärin 1282 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 7.6.1964 pelattu VPS-VIFK 2423 katsojalla.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 7085 katsojaa ja keskimäärin 1181 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli lopulta hyvin yllättäen yksi kadonnut yleisöottelu ainoana sellaisena koko Pohjoislohkosta 1964 puhuttaessa eli 12.6.1964 pelattu OTP-OPS 2948 katsojalla ja samalla se nyt korjatusti on myös Kevätkierroksen 1964 katsotuin ottelu koko sarjassa Pohjoislohkon ohella.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 5331 katsojaa ja keskimäärin 889 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 14.6.1964 pelattu KPV-JBK 1361 katsojalla.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 5224 katsojaa ja keskimäärin 871 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 7.5.1964 pelattu KaPa-OTP 1200 katsojalla kun kaikki yleisöottelut Kevätkierrokselta pystyi laskemaan.)

Vasas IFK/Vaasan IFK/VIFK: 5108 katsojaa ja keskimäärin 1022 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 10.5.1964 pelattu VIFK-KaPa 1197 katsojalla. Kevätkierroksella tosiaan VIFK:llä ei ihan vielä ollut sellaisia äärimmäisen suuren luokan katsojalukuja toisin kuin miten tulisi olemaan vastaavasti sitten Syyskierroksella ja sekin näkyi kaikkiaan sellaisenaan seuran olemuksessakin jossain määrin.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 4636 katsojaa ja keskimäärin 773 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 14.6.1964 pelattu SePS-Seinäjoen Sisu 1391 katsojalla.)

Pallokerho-37 Iisalmi/PK-37 Iisalmi: 4300 katsojaa ja keskimäärin 860 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 18.5.1964 pelattu PK-37 Iisalmi-JBK 1200 katsojalla mikä tietysti oli seuran uusi katsojaennätys ja samalla se myös oli ja on mahdollisesti edelleen ainakin yksi kaikkien aikojen katsotuimpia PK-37:n pelejä Iisalmessa.)

Oulun Palloseura/OPS: 3968 katsojaa ja keskimäärin 794 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli seuran omana Kevätkierroksen päätösotteluna 28.6.1964 pelattu OPS-JBK 1031 katsojalla.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 3840 katsojaa ja keskimäärin 768 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 7.6.1964 pelattu JBK-OTP 940 katsojalla.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 2976 katsojaa ja keskimäärin 595 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 18.5.1964 pelattu Seinäjoen Sisu-VIFK 812 katsojalla.)

Lapuan Virkiä: 2900 katsojaa ja keskimäärin 580 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 18.5.1964 pelattu Lapuan Virkiä-KaPa 1000 katsojalla mikä samalla oli myös seuran Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yleisöennätys, mutta lopulta ei edes seuran oma sarjaennätyskään kun Jalkapallon Maakuntasarjassa oli ollut tietenkin vähän sitä korkeampi katsojaluku hieman vaihdellen minimikatsojaluvultaan aina kuitenkin 1050 katsojaan asti eli vain ihan vähän pienemmäksi kuin mikäli vielä olisi lisätty mukaan Jalkapallon Suomen Cupin ottelun yleisöennätys silloiset pari vuotta aiemmin jo mainitusti Valkeakosken Hakaa vastaan 21.8.1962 pelatusta ottelusta.

Lapuan Virkiän taival verrattuna edellisvuoden Jalkapallon Maakuntasarjaan oli ajoittain ällistyttävän huonoa ja jos se ei ollut sitä pelillisesti niin jotenkin yleisöjoukkueena seura ei osannut saada kannattajiaan todella laajasti taakseen. Mikäli kannattajat se sai taakseen niin se ei oikein kyennyt levittämään itseään ulkopuolisille.

Siten ainoa toivo olisi ollut vain jollain ihmeellä säilyä sarjapaikassa kiinni mistä oli yllättävänkin äkkiä turhaa unelmoida. Mahdollinen säilyminen edes jotenkin olisi ollut elintärkeää seuralle kun tunnettavuutta ja uskoa tekemiseen olisi saatu.

Toisaalta edellisvuoden nousujuhlissakin mentiin loppupelissä vähän liiankin kovalla hanalla sarjaan jossa pelaamisen tasoluokka ihan 1960-luvullakin oli jo aika paljon kovempaa kuin mitä alemmissa sarjoissa.

Suhteellisesti ottelumäärällään se ei pärjännyt edes tosiaan Jalkapallon Maakuntasarjan vuodelle 1963 ja ylittääkseen sen tarvittiin kaksi ottelua ylimääräistä ja oltiin silti sellaisenaan huonompia.

Samoin ottelumäärin ja samoin katsojalukuinnostuksin Jalkapallon Maakuntasarjan suhteutettu katsojaluku olisi keskimääräisesti tarkoittanut 700 katsojaa ottelulta eli vielä 120 katsojaa enemmän yleisöön kutakin ottelua kohti.

Ilman muuta toki Lapuan Virkiä olisi ollut melkoisen vaatimaton yleisöjoukkue paremmallakin tasolla, mutta nimenomaan olisi voinut luoda ehkä jotakin parempaa mielikuvaa vakavissaan olevasta seurasta ja tuoda onnistumisen iloa.

Sitä ei juuri näköpiirissä ollut.

Syyskierroksella Lapuan Virkiällä tarina tuntui ajoittain vain entisestään heikentyvän ja ainakin edellisvuoden nousujuhlan aikaiset puheet Lapuan jatkuvasta yleisöryntäyksestä menivät harvinaisen metsään. Välttämättä edes jääminenkään sarjaan ei olisi pelastanut tilannetta seuraavalle kaudelle tavallaan.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1964 Pohjoislohkossa: 60 966 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1964 Pohjoislohkossa: 924 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Pohjoislohkossa 1964: 12.6.1964 pelattu ottelu OTP-OPS 2948 katsojalla

Pohjoislohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1964 tuntui olevan melkoisen arkipäiväistynyttä.

Tätä ennen kuin lähinnä vain ruotsinkielisen rannikon lehdissä tai ihan Pohjois-Suomen omissa sanomalehdissä tunnuttiin olevan kartalla lohkon tekemisistä sinänsä laajemmin ja varsinkin katsojapuolesta sillä vielä ainakin sattumanvaraisesti muun muassa muualla Suomessa kyllä unohdettiin kertoa aina vuoteen 1963 asti jossain määrin tuloksia.

Jolloin niistä ei ollut katsojatietopulan täyttäjiksi edes hätätilassakaan mikäli niistä ruotsinkielisen rannikon lehdistä tai Pohjois-Suomen omista sanomalehdistä puhuttaessa jotakin olisi jäänyt lisäämättä.

Tilanne oli kuitenkin vuosia 1961-1963 merkittävästi parempi ihan jo Kevätkierroksellakin.

Arkipäiväistynyt seuraaminen ei vain tuntunut enää samalla tapaa niin kovin uudelta kuin miltä olisi tuntunut vielä joitakin vuosia tätä aikaisempi tilanne.

Otteluista kyllä sinänsä ennen vuotta 1964 raportoitiin kotimaisissakin lehdissä muualla päin Suomessa, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Toki tilanne huonoimmillaankin oli edelleen vuonna 1964 normaalisti parempi kuin mitä Itälohkon tai Länsilohkon osalta oli.

Ei enää kuitenkaan niin paljon sillä tosiaan näillä näkymin jäi yhden ottelun katsojatiedot kertomatta ja Itälohkossa ja Länsilohkossa jäi enää lukemattomien kymmenien katsojalukujen kertomattomuuksien sijaan vain puolisen tusinaa tai ihan vähän sen yli menevää hankalaa katsojaselvitystä vaativaa ottelua.

Ainoa erityisen synkkä ja ongelmainen tilanne oli lähinnä aluksi uusien seurojen kuten vaikkapa Iisalmen PK-37:n ja etenkin Lapuan Virkiän katsojatietojen jäljitys.

Myöhemmin sitten onkin aiheuttanut enää vain tuo OTP-OPS ottelu joka oli aiemmin jo ainoana katsojaluvuttomana otteluna mainittu.

Lopulta senkin ottelun katsojaluku löytyi mikä oli hyvä juttu!

OTP kuten lupaavasti myös OPS olivat lopulta ihan seurattuja seuroja lajissa.

Oululaiset eivät tosin lähimainkaan olleet ainakaan vielä silloin ihan niin kuitenkaan menestysriippuvaisia toisin kuin Vaasassa missä kerta kaikkiaan toiveet tuntuivat olevan niin VPS:ssä kuin VIFK:ssä kiinni silloisin näkymin ja käytännöllisesti katsoen monet muutkin vaasalaiset lupaavat pienseurat olivat yleisille katsojille kuin ilmaa eivätkä muka kertoneet mahdollisista hyvistäkin otteista huolimatta silti mitään.

Tosin yleisesti ottaen on kuitenkin hienoa ollut nähdä muidenkin seurojen päässeen melkein kaikilta mahdollisiltakin ottelujen katsojatiedoiltaan löydetyksi toisin kuin vain Pohjois-Suomen omien seurojen tai rannikon ruotsinkielisten alueen seurojen.

Syyskierrokselle lähdettäessä vuoden 1964 sellaisen osalta Pohjoislohkokaan ei säilynyt katsojamenetyksistä kentällä.

Tosin yleisöseuranta oikeastaan kerrankin ei taantunut missään enää vuonna 1964 sellaisenaan.

Pahimmillaankin ero Itälohkon ja etenkin Länsilohkon onneksi vuonna 1964 selvästi harventuneisiin katsojakarmeuksiin nähden oli sentään aina Pohjoislohkossa edes yritystä uutisoida katsojatietoa oikein ja suurin piirtein kunnolla paikkansa pitävästi.

Kuitenkin Itälohkon ja Länsilohkon parantunut katsojamainekin täytyi ottaa huomioon ja siten Pohjoislohkon tilanne ei enää ollut ainakaan tiedonvälitteisenä sellainen selviö kuin mitä oli ollut aiemmin.

Tämän jälkeen on enää tänään tai aivan myöhäisimmillään huomenna tulossa vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yhteenveto.

Yhteenvedon jälkeen voi ehkä olla vielä tulossa 1-3 viestiä vuosien 1961-1964 ajan Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yleisöjoukkueita sellaisenaan koskien tai niistä mietteitä.

Mikäli en jostain syystä puhuisi niistä enää tai säästäisin ne arviot tulevaan myös mahdollisten myöhempien lisäysten kuten seuramediaanien tai kuukausikohtaisten keskiarvojen sijaan niin yhtä mahdollisten pienten huomioiden jälkeen olisikin aika miettiä toista suurhanketta jolla alun perin tämä kaikki piti aloittaa.

Aiemmin talvella kuin aluksi olisi ollut tavoitteena tehdä vuodet 1950-1964 suurena kokonaisuutena ja ensin vuodet 1950-1960 koskien Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yleisömääriä, mutta sitten valitsin lopulta hieman kyllä sittenkin turhan isona työnä heti kovimman mahdollisen työn eli vuodet 1961-1964 kun niissä oli säännöllisesti kolme lohkoa korkein mahdollisin ottelumäärin.

Näin jälkikäteen olisi ehkä kannattanut tehdä vuodet 1950-1960 ensin.

Se jossittelusta.

Tosin vuodet 1950-1960 pitää suuruudeltaan miettiä vielä vaikka enimmäkseen onneksi on vain kaksi lohkoa ja vähemmän joukkueita laskettavaksi jolloin työkin sujuu laitoltaan nopeammin.

Ja vielä parempi juttu tietenkin on kesän ja syksyn nk. Kesäloman ja nk. Syysloman aikana etukäteen tehdyt laskelmat niin juttujen pitäisi hitaimmillaan myöhäisemmässäkin vaiheessa eli vuosien 1958-1960 kolmen lohkon työmäärän lisäytyessäkin tulla nopeammin kuin mitä tähän asti.

Vuosien 1950-1960 osalta vaikeinta on ollut vuosiin 1961-1964 verrattuna juurikin yleisömäärien sinänsä tarkka löytäminen kun HS:n puolella ei sellaisenaan ollut vielä kunnollista yleisöseurantaa tasolleen jolloin täydentämään on ollut pakko ottaa muitakin lehtiä.
« Viimeksi muokattu: 10.11.2020 klo 14:35:37 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #282 : 11.11.2020 klo 08:35:07

Vähän ennen kuin todellakin laitan kaiken päätteeksi tuon vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yhteenvedon niin vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta on todettava, että Kouvolan Susille Itälohkoon ja OTP:lle Pohjoislohkoon tulee päivitystä kauden peleihin.

Kouvolan Susien päivitys on vain yhtä ottelua koskeva jolloin Itälohko Kevätkierrokseltaan ja sarjan kokonaisessa yhteisviestissä Itälohko saa siten vähäistä päivitystä ja jonka jälkeen jäljelle jää Susille Kouvolasta jäljelle vain yksi yleisöottelu Kevätkierrosta 1963 koskien.

OTP:lle vuorostaan on todettava, että sen osalta ovat kaikki ottelut nyt löytyneet.

Toisin sanoen sarjan Pohjoislohkoon tulee päivitystä niin Kevätkierrokselle kuin myös Syyskierrokselle.

Samoin myös koko vuoden 1963 sarjan kokonaiseen yhteisviestiin tulee tämän myötä nyt lisäystä kaikkiaan.

OTP:n osalta tosiaan sarjan kokonaisluvut tulevat olemaan parempia kuin vuosina 1964 ja 1965 sarjassa olivat jolloin vain enää vuoden 1962 katsojaluvut ovat seuralle avoimia.

Kuitenkin kun seuran katsojalukujen sanottiin olevan samaa suuruusluokkaa useita vuosia vuoden 1961 yleisömenestyksen jälkeen niin se on todennäköisesti ollut samaa luokkaa tai vielä jälleen hieman taas sitä parempi vuonna 1962 kuin mitä vuosina 1963-1965 näin kaiken jälkeen on ollut.

Nämä kaikki lisätään vielä pikaisesti päivittäen ennen vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yhteenvetoa kun vuoden 1963 vastaavan osalta tietenkin on todettava, että sille kuten vuosille 1961-1962 samaan sarjaan jää vielä paljon päivitettävää tulevaisuuteen.

Ei muuta kuin päivitysten laittoon näillä puhein!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #283 : 11.11.2020 klo 08:43:19

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukuja alkaa tulla seuraavista viesteistä ja tästäkin viestistä eteenpäin useaan otteeseen.

Aiemmin vuotta 1963 on käsitelty Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta 20.1 tänä vuonna, mutta tuolloin vain pelkkien sarjan kokonaiskatsojalukujen ja keskiarvojen osalta.

Lähiaikoina olisi tarkoitus käydä näitä myös pitkän viivästymisen jälkeen huomattavasti enemmän läpi seurakohtaisemmin niiltä osin kun se oli mahdollista käydä.

Tässä viestissä käsittelen Itälohkoa ja Kevätkierrosta.

Toisin kuin vuonna 1961 ja 1962 niin jatkon kannalta vuotta 1963 varsinkin peilaa ainakin vielä kerran se seikka, että siitä ei juurikaan ole ollut paljoakaan mitään muuta seurakohtaisempaa tietoa liikkeellä oikein edes vanhempien aikojenkaan muistoissa sinänsä joten tarkoitus olisi hieman niitä nyt yrittää valottaa selvemmäksi kuin mitä niitä yleensä on sinänsä muisteltu.

Toisaalta selkeiden katsojarajojen tai seurojen osalta muutoin kuin jo mainittujen kokonaiskatsojalukujen valossa ja niiden puuttuessa ennen kuin ne ehkä jostakin löytyisivät niin katsojaluvut sinänsä tulevat olemaan lähinnä suhteellisen selviä parhaita arvioita sarjan kehityksessä tai sen osalta puhuttaessa.

Vasta vuosi 1964 korjaa tuon puutteen melko selkeästikin kun tuolloin alkoi jo vihdoin ja viimein kunnon selkeämpi tilastointi kaikkiaan sinänsä joskin aiemmin mainitut katsojatilitysten puuttumisluvat selkeästi isommin muilta kuin piiritasoilta lienevät estäneet niiden seikkaperäisempien katsojalukujen pääsyn Jalkapallokirjaan aikanaan.

Joka tapauksessa nyt on tullut aika aloittaa näillä puhein vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen laitto tällä kertaa Itälohkosta ja Kevätkierrokselta.

Sarjaa oli tuttuun tapaan vuodelta 1963 puhuttaessa helpointa seurata katsojaluvuiltaan Pohjoislohkosta kun taas Itälohko ja Länsilohko olivat ajoittain turhankin kovia paloja purtaviksi kun katsojalukuja vain 'unohdettiin' tai 'kerrottiin' liian suuripiirteisesti vailla tarkempaa kuvausta asiaan.

Puhumattakaan siitä, että edelleen niin Itälohkossa kuin Länsilohkossakin harrastettiin varsin paljon yksittäisottelujen pelaamista milloin sattui tai niin, että jotkut seurat sitten olivat hieman toisia seuroja enemmän pidempään lepovuorossa.

Aiemmin kerrotun nimimerkki Monin/M-O-N-I:n tapausten osalta hänen käsittelynsä sarjaa kohtaan jäivät paljon vähemmälle vuoden 1963 osalta.

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja tietenkin alkoi muilta osin aiemmin kerrotun mukaisesti päivää aikaisemmin kuin miten Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja alkoi eli 27.4.1963.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Kevätkierros alkoi 27.4.1963 ja päättyi 14.7.1963 yksittäisotteluun poikkeuksellisesti kun muilta osin muut lohkot olivat sinä vuonna lähteneet kesälomille sarjassa jo aiemmin ja tällä kertaa mukana on vähäistä päivitystä kun Kouvolan Susille löytyi yksi ottelu katsojaluvultaan, mutta sille jää tietenkin vielä yksi jäljelle koko vuotta 1963 ja tässä tapauksessa myös Kevätkierrosta koskien kun Syyskierroksella kaikki ottelut ovat löytyneet jo aiemmin:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Itälohko Kevätkierros Katsojaluvut

27.4.1963: Töölön Vesa-Kouvolan Sudet 300 katsojaa

28.4.1963: Jämsänkosken Ilves/J-Ilves-HJK 465 katsojaa

28.4.1963: Helsingin Ponnistus-MaPS/MPS/MalPS Malmi/Malmin Palloseura

28.4.1963: Kuusankosken Puhti-Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM Lahti 833 katsojaa

28.4.1963: Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35/WP-35-MP 300 katsojaa

30.4.1963: Käpylän Urheilu-Veikot/Käpylän Urheiluveikot/KUV-HPP Helsinki/Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/Helsingin PP/PP/PP Helsinki 200 katsojaa

4.5.1963: HJK-Töölön Vesa 391 katsojaa

5.5.1963: HPP Helsinki-J-Ilves 211 katsojaa

5.5.1963: MaPS/MPS-Kuusankosken Puhti 150 katsojaa

5.5.1963: LPM-WP-35 862 katsojaa

5.5.1963: MP-Helsingin Ponnistus 350 katsojaa

5.5.1963: Kouvolan Sudet-KUV 1500 katsojaa

10.5.1963: KUV-Helsingin Ponnistus 111 katsojaa (Tämä ottelu oli aluksi tarkoitus pelata 11.5.1963 lauantaiotteluna, mutta se siirrettiin lopulta perjantaiotteluksi päivämäärälle 10.5.1963 kenttäpulan vuoksi.)

12.5.1963: J-Ilves-Töölön Vesa 467 katsojaa

12.5.1963: MP-LPM 450 katsojaa

12.5.1963: Kuusankosken Puhti-HJK 1200 katsojaa

12.5.1963: Kouvolan Sudet-MaPS/MPS 957 katsojaa

12.5.1963: WP-35-HPP Helsinki 440 katsojaa

18.5.1963: HJK-MP 377 katsojaa

18.5.1963: MaPS/MPS-KUV

19.5.1963: Töölön Vesa-WP-35 125 katsojaa

19.5.1963: J-Ilves-Kuusankosken Puhti 354 katsojaa

19.5.1963: LPM-Kouvolan Sudet 1047 katsojaa

21.5.1963: Helsingin Ponnistus-HPP Helsinki 162 katsojaa

23.5.1963: KUV-LPM

24.5.1963: MP-J-Ilves 383 katsojaa (Tässä ottelussa tapahtui ajankohtaan nähden mikkeliläisittäin erittäin rankan ukonilma-aallon tuoma rankkasade mikä rajuudessaan pakotti ottelun erotuomarin keskeyttämään täysin ottelun 19 minuutin ajaksi. Päätös oli hyvä, mutta toisaalta aloittaa ottelu ennen keskeytystä rajuilman jo leimutessa ajoittain vaarallisenkin lähellä yleisöä puhumattakaan itse melko kovasta sateesta heti ottelun aluksi ei ollut. Ottelua pelattiin pelattiin ennen keskeytystä 6 minuuttia ja myöhemmin ottelun uudelleen alkaessa sateen jälkeen harkittiin pitkään keskeytyksen jatkoakin ja pisimmillään jopa ottelun pelaamistakin aivan toisena päivänä kun kenttä oli läpimärkänä ja yhtenä lammikkona kirjaimellisesti. Pelaamisaika oli tosin onneksi riittävän aikainen jolloin lopulta kenttäkin ehti ihme kyllä kuivua joskin liukasta oli. Lopulta samana päivänä ennen pitkää todettiin lähialueilla Mikkelissä syttyneen toistakymmentä taloa tuleen rajuilman vuoksi joskin onneksi myös samassa yhteydessä ollut kaatosade hillitsi todellisen tulimeren syntymistä jolloin pahempia vahinkoja tilanteeseen nähden ei tullut.)

25.5.1963: HPP Helsinki-Kuusankosken Puhti 80 katsojaa

26.5.1963: MaPS/MPS-HJK 200 katsojaa

26.5.1963: Kouvolan Sudet-WP-35

27.5.1963: Töölön Vesa-Helsingin Ponnistus 111 katsojaa

29.5.1963: HJK-HPP Helsinki 349 katsojaa

31.5.1963: Helsingin Ponnistus-LPM (Alun perin tämä ottelu piti pelata torstaiotteluna 30.5.1963, mutta Pallokentälle tapahtuneen muun sarjan otteluvarauksen myötä ottelu pelattiin lopulta perjantaiotteluna 31.5.1963. Harmittavasti katsojalukuja ei selvinnyt, mutta tässä ottelussa muun muassa LPM:n Timo Mäkinen loukkaantui rajulta näyttäneessä onnettomuudessa molempien silmäluomien yläpuolelle tulleiden verihaavojen takia kun Ponnistuksen maalivahti Raninen osui vahingossa pallontavoittelutilanteessa Mäkiseen. Ihme kyllä tilanteen hurjuudesta ja etenkin verimäärän runsaudesta johtuen selvittiin lopulta yllättävän vähällä kun Mäkinen tarvitsi vain 13 tikkiä ja tietenkin jonkin aikaa muuta lääkärin apua pääosuman takia. Huolimatta melkoisista lääkärinsä pitämistä puhutteluista Mäkinen pääsi vielä samana iltana palaamaan Lahteen kotiinsa eikä edes kai myöhemminkään käynyt isommin tarkastuksissa tai mikäli kävi niin hirveän suurta huomiota ne eivät keränneet. Eli omalla tavallaan melkoinen onnenpekka oli kyllä.)

3.6.1963: J-Ilves-KUV 446 katsojaa

3.6.1963: HPP Helsinki-Töölön Vesa

3.6.1963: LPM-MaPS/MPS

9.6.1963: HJK-Kouvolan Sudet 915 katsojaa

9.6.1963: Kuusankosken Puhti-MP

9.6.1963: WP-35-Helsingin Ponnistus 400 katsojaa

11.6.1963: Töölön Vesa-MaPS/MPS 151 katsojaa

12.6.1963: WP-35-J-Ilves 130 katsojaa

15.6.1963: KUV-HJK 396 katsojaa

16.6.1963: LPM-HPP Helsinki 830 katsojaa

16.6.1963: MP-Töölön Vesa 500 katsojaa

16.6.1963: Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti 483 katsojaa

16.6.1963: MaPS/MPS-WP-35 410 katsojaa

16.6.1963: Kouvolan Sudet-J-Ilves 100 katsojaa (Tämä tiettävästi oli Kouvolan Susien heikoin kauden huhuttu yleisöottelu niin Kevätkierroksella 1963 kuin koko sarjassakin. Tämän myötä enää vain yksi yleisöottelu puuttuu tältä seuralta joukosta.)

19.6.1963: KUV-MP

19.6.1963: Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 2257 katsojaa

23.6.1963: J-Ilves-LPM 407 katsojaa

23.6.1963: Kouvolan Sudet-MP 700 katsojaa

23.6.1963: WP-35-Kuusankosken Puhti 497 katsojaa

24.6.1963: HPP Helsinki-MaPS/MPS 160 katsojaa

25.6.1963: Töölön Vesa-KUV 100 katsojaa

29.6.1963: KUV-Kuusankosken Puhti 194 katsojaa

30.6.1963: HJK-WP-35 566 katsojaa

30.6.1963: J-Ilves-MaPS/MPS 323 katsojaa

30.6.1963: MP-HPP Helsinki 420 katsojaa

30.6.1963: Kouvolan Sudet-Helsingin Ponnistus 800 katsojaa

3.7.1963: Töölön Vesa-LPM 199 katsojaa

6.7.1963: HPP Helsinki-Kouvolan Sudet 77 katsojaa

7.7.1963: MaPS/MPS-MP 150 katsojaa

7.7.1963: Helsingin Ponnistus-J-Ilves 200 katsojaa

7.7.1963: LPM-HJK

7.7.1963: Kuusankosken Puhti-Töölön Vesa 697 katsojaa

10.7.1963: HJK-Helsingin Ponnistus 841 katsojaa

14.7.1963: WP-35-KUV 363 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Itälohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Kuusankosken Puhti: 4987 katsojaa ja keskimäärin 1247 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 19.6.1963 pelattu Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 2257 katsojalla kun muun muassa 9.6.1963 pelattu Kuusankosken Puhti-MP puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 997 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kouvolan Sudet: 4057 katsojaa ja keskimäärin 811 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 5.5.1963 pelattu Kouvolan Sudet-KUV 1500 katsojalla kun muun muassa 26.5.1963 pelattu Kouvolan Sudet-WP-35 puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 676 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin. Aiemmin kadoksissa ollut yleisöottelu eli 16.6.1963 pelattu Kouvolan Sudet-J-Ilves löytyi lopulta pitkän etsinnän jälkeen paikallisista pienlehdistä kun kauden suurinta yleisötappiota myös yhtä tappiollisella ottelulla ei haluttu Kouvolassa liiemmin mainostella. Oletettavasti WP-35:ttä vastaan pelattu ottelu kuitenkin on kerännyt enemmän. Ei varmaankaan liian liikoja, mutta enemmän kuitenkin kuin tämä ottelu.)

HJK: 3439 katsojaa ja keskimäärin 573 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 9.6.1963 pelattu HJK-Kouvolan Sudet 915 katsojalla kun hienona asiana seuran jokainen Kevätkierroksen ottelu tosiaan löytyi vertailtavaksi.)

Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM Lahti: 2739 katsojaa ja keskimäärin 913 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 19.5.1963 pelattu LPM-Kouvolan Sudet 1047 katsojalla kun muun muassa 3.6.1963 pelattu LPM-Malmin Palloseura ja seuran omana Kevätkierroksen päätösotteluna 7.7.1963 pelattu LPM-HJK puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 548 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)
 
Jämsänkosken Ilves/J-Ilves: 2462 katsojaa ja keskimäärin 410 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 12.5.1963 pelattu J-Ilves-Töölön Vesa 467 katsojalla kun hienona asiana jokainen seuran Kevätkierroksen ottelu tosiaan löytyi vertailtavaksi.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35/WP-35: 2130 katsojaa ja keskimäärin 355 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 23.6.1963 pelattu WP-35-Kuusankosken Puhti 497 katsojalla kun hienona asiana jokainen seuran Kevätkierroksen ottelu tosiaan löytyi vertailtavaksi.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 2103 katsojaa ja keskimäärin 421 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu MP-Töölön Vesa 500 katsojalla kun hienona asiana jokainen seuran Kevätkierroksen ottelu tosiaan löytyi vertailtavaksi.)

Töölön Vesa: 986 katsojaa ja keskimäärin 164 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli heti koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkon alkuun pelattu seuran oma avausottelu eli 27.4.1963 pelattu Töölön Vesa-Kouvolan Sudet 300 katsojalla kun hienona asiana jokainen seuran Kevätkierroksen ottelu tosiaan löytyi vertailtavaksi.)

MaPS/MPS/MalPS Malmi/Malmin Palloseura: 910 katsojaa ja keskimäärin 228 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu Malmin Palloseura-WP-35 410 katsojalla kun muun muassa 18.5.1963 pelattu Malmin Palloseura-KUV puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 182 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Käpylän Urheilu-Veikot/Käpylän Urheiluveikot/KUV: 901 katsojaa ja keskimäärin 225 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 15.6.1963 pelattu KUV-HJK 396 katsojalla kun muun muassa 23.5.1963 pelattu KUV-LPM ja 19.6.1963 pelattu KUV-MP puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 150 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Helsingin Ponnistus: 845 katsojaa ja keskimäärin 282 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti 483 katsojalla kun muun muassa Helsingin Ponnistuksen omana Kevätkierroksen avausotteluna 28.4.1963 pelattu Helsingin Ponnistus-Malmin Palloseura ja 31.5.1962 pelattu Helsingin Ponnistus-LPM puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 169 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)
 
HPP Helsinki/Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/Helsingin PP/PP/PP Helsinki: 528 katsojaa ja keskimäärin 132 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätierroksella oli 5.5.1963 pelattu HPP Helsinki-J-Ilves 211 katsojalla kun muun muassa 3.6.1963 pelattu HPP Helsinki-Töölön Vesa puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 106 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 14.7.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 26 087 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 14.7.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 395 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Itälohkossa 1963: 19.6.1963 pelattu ottelu Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 2257 katsojalla

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut huolimatta toki ainakin Kevätkierrosta koskien selvästi paremmasta seurannasta sinänsä aikaisempiin aikoihin verrattuna.

Kevätkierrosta tosiaan seurattiin loppupelissä yllättävänkin hyvin puutteistaan huolimatta ja huomattavaa oli useammankin seuran edes osittaisten katsojalukujen löytyminen ennen kuin Syyskierroksella asiat väistämättä valitettavasti tietenkin lähtökohtaista näkökantaa heijastaen aiempiin aikoihin huononivat.

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen mahdollisen päivittämisen suhteen mikäli vain sille on edellytyksiä.

Lupaava oli kyllä jo muun muassa Kouvolan Susien oletetuimman vuoden 1963 huonoimmankin yleisöottelun löytäminen pitkän ajan jälkeen joten jotain pientä toivoa kyllä on olemassa muistakin otteluista!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #284 : 11.11.2020 klo 08:56:50

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Kevätkierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta Pohjoislohkossa tuttuun tapaan oli järkevin katsojaseuranta vakaimpana sellaisena aikakauteen nähden kun edelleen mikäli vain aina kyettiin niin yritettiin pelata Kevätkierroksella kuten myöhemminkin Syyskierroksella aina sarjan ottelut sunnuntaisin Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan tapaan.

Toki välillä oli niin Helatorstain, Helluntain, Juhannuksen tai muutaman muun erinäisen pyhäpäivän luomia poikkeustilanteita yhtä poikkeuksellisine päivämäärineen milloin sitten tietenkin pelattiin muulloin kuin sunnuntaina.

Vuonna 1963 Helatorstaikierros oli sinä vuonna 23.5.1963 ja vuoden 1963 Helluntaikierros pelattiin poikkeuksellisesti maanantaikierroksena 3.6.1963 ja jopa tiistaitakin 4.6.1963 pelattavaksi harkittiin muiden sarjojen vaatimien ottelumäärien valtavuuksien ja muiden peruutusten takia sarjassa.

Juhannuksen 1963 osalta sen Juhannuskierros oli 23.6.1963 sunnuntaina enimmäkseen sinä vuonna heti itse varsinaisen Juhannuksen 1963 jälkeen sinänsä.

Helluntaipyhät menivät tietenkin pyhäpäivinä sinä vuonna ja muutoin itsessään pyhien mentyä ohi pelattiin muun muassa Suomen ja Tanskan välisiä eri ikäluokkien jalkapallomaaotteluja tuolloin runsaasti milloin ne vaativat sitten omat rajoitteensa sarjapeleille.

Vuonna 1963 oli tietenkin Kevätkierroksella pieniä ottelusiirtopoikkeuksiakin Pohjoislohkossa kuten ainakin myös Länsilohkossa.

Yksittäisottelut olivat silti kuitenkin Itälohkoon tai Länsilohkoon verrattuna harvinaisia kautta linjan Pohjoislohkossa.

Nimimerkki Monin/M-O-N-I:n tapausten osalta puhuttaessa kerronta jäi sarjassa vähemmälle ollen kuin välivuosi vuotta 1964 ajatellen.

Kevätkierroksen päätös vuonna 1963 oli Pohjoislohkossa hieman korjattuna 7.7.1963.

Pohjoislohkossa kauden ottelut alkoivat samana päivänä kuin Jalkapallon SM-Sarjassa/Mestaruussarjassa/Pääsarjassa eli 28.4.1963.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa päivitettynä kun Kevätkierros alkoi 28.4.1963, päättyi nyt korjatusti 7.7.1963 ja samalla muuten löytyi myös itse asiassa ainakin näillä näkymin koko Pohjoislohkon vuoden 1963 vähiten seuratuin ottelu Kevätkierroksella pysyen myös sellaisena koko sarjan Pohjoislohkon osalta sinä vuonna ellei VPV:llä Vaasasta tai jollakin muulla seuralla puuttuvien ottelujen joukosta löytyisi tilalle vielä sitäkin huonompaa yleisöottelua:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Pohjoislohko Kevätkierros Katsojaluvut

28.4.1963: GBK-Kajaanin Palloseura/KajPS/KaPS Kajaani 900 katsojaa

28.4.1963: JBK-Rovaniemen Palloseura/RoPS 650 katsojaa

28.4.1963: KaPa-Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT 330 katsojaa

28.4.1963: OTP-VaPV/VaaPV/Vaasan Pallo-Veikot/Vaasan Palloveikot/VPV Vaasa 39 katsojaa (Totisesti oli vaikeaa löytää tämän ottelun yleisömäärää eikä se ihme ollut kun kevään avauskierros ei vain houkutellut paikalle yleisöä juuri nimeksikään jolloin sitten ei hirveästi tätäkään myöhemmin yleisöhuippujen aikaan Pohjois-Suomen sanomalehdissä viitsitty edes mainita otteluarvoltaan. Ruotsinkielinen rannikko ja Ruotsin Lappia lähellä olleet kotimaisemmat sanomalehdet tosin mainitsivat ottelusta sen yleisömäärät.)

28.4.1963: Seinäjoen Sisu-Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV 476 katsojaa

28.4.1963: VPS-Seinäjoen Palloseura/SePS 1010 katsojaa

3.5.1963: VPV-Seinäjoen Sisu 542 katsojaa

5.5.1963: KajPS-OTP 1000 katsojaa

5.5.1963: KPT-JBK 450 katsojaa

5.5.1963: KPV-KaPa 615 katsojaa

5.5.1963: RoPS-VPS 1102 katsojaa

5.5.1963: SePS-GBK 476 katsojaa

12.5.1963: GBK-Seinäjoen Sisu 900 katsojaa

12.5.1963: KajPS-KPV 927 katsojaa

12.5.1963: KPT-RoPS 620 katsojaa

12.5.1963: OTP-JBK 800 katsojaa

12.5.1963: SePS-VPV 500 katsojaa

12.5.1963: VPS-KaPa 1101 katsojaa

19.5.1963: JBK-VPS 1000 katsojaa

19.5.1963: KaPa-GBK 1500 katsojaa

19.5.1963: KPV-KPT 811 katsojaa

19.5.1963: RoPS-OTP

19.5.1963: Seinäjoen Sisu-SePS 1201 katsojaa

23.5.1963: VPV-KajPS 447 katsojaa

26.5.1963: KaPa-VPV

26.5.1963: KPT-KajPS 340 katsojaa

26.5.1963: KPV-RoPS 923 katsojaa

26.5.1963: OTP-SePS 1331 katsojaa

26.5.1963: Seinäjoen Sisu-JBK 852 katsojaa

26.5.1963: VPS-GBK 1707 katsojaa (Tämä katsojaluku oli siinä vaiheessa Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsotuimman ottelun arvoinen niin Pohjoislohkossa kuin myös itse asiassa koko sarjassakin sillä Itälohkossa ja Länsilohkossa ei ollut niin löydettyjen kuin löytämättömienkään katsojalukujen piirissä yhtäkään niin katsottua ottelua kuin miten tätä ottelua oli katsottu.)

3.6.1963: KajPS-RoPS

3.6.1963: KPT-Seinäjoen Sisu 320 katsojaa

3.6.1963: SePS-KaPa 600 katsojaa

3.6.1963: VPV-KPV

9.6.1963: KajPS-VPS 1200 katsojaa

9.6.1963: GBK-JBK 1200 katsojaa

9.6.1963: OTP-KaPa 1411 katsojaa

9.6.1963: RoPS-Seinäjoen Sisu 832 katsojaa

9.6.1963: SePS-KPT 796 katsojaa

12.6.1963: GBK-OTP 1000 katsojaa

12.6.1963: JBK-KPV 690 katsojaa

12.6.1963: VPS-VPV 804 katsojaa

16.6.1963: GBK-KPV 1530 katsojaa

16.6.1963: JBK-SePS 400 katsojaa

16.6.1963: KajPS-KaPa 1861 katsojaa

16.6.1963: OTP-KPT 921 katsojaa

16.6.1963: Seinäjoen Sisu-VPS 1180 katsojaa

16.6.1963: VPV-RoPS

23.6.1963: KaPa-JBK 1100 katsojaa

23.6.1963: KPT-VPV 462 katsojaa

23.6.1963: KPV-SePS 843 katsojaa

23.6.1963: RoPS-GBK 1517 katsojaa

23.6.1963: Seinäjoen Sisu-KajPS 870 katsojaa

23.6.1963: VPS-OTP 1084 katsojaa

30.6.1963: GBK-VPV 864 katsojaa

30.6.1963: JBK-KajPS 476 katsojaa

30.6.1963: KaPa-Seinäjoen Sisu 1235 katsojaa

30.6.1963: OTP-KPV 1049 katsojaa

30.6.1963: SePS-RoPS 658 katsojaa

30.6.1963: VPS-KPT 1168 katsojaa

5.7.1963: VPV-JBK  (Tämä ottelu piti pelata alun perin tietenkin sunnuntaiotteluna Kevätkierroksen päätteeksi, mutta Vaasassa sunnuntain 7.7.1963 ollessa tietenkin varsin tupaten täynnä aikataulultaan muiden sarjojen otteluja jouduttiin kenttäpulan takia pelaamaan tämä ottelu perjantaina.)

7.7.1963: KajPS-SePS 1000 katsojaa

7.7.1963: KPV-VPS 1016 katsojaa

7.7.1963: RoPS-KaPa 1402 katsojaa

7.7.1963: Seinäjoen Sisu-OTP 677 katsojaa

7.7.1963: KPT-GBK 583 katsojaa (Ajoittain tämä ottelu piti pelata vaihtelevasti kauden mittaan myös perjantaiotteluna 5.7.1963, mutta lopulta se voitiin pelata ajallaan sunnuntaina kun Väinölänniemen kenttä vapautuikin sittenkin ottelua varten käyttöön.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Pohjoislohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Vaasan Palloseura/VPS: 6874 katsojaa ja keskimäärin 1146 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 26.5.1963 pelattu VPS-GBK 1707 katsojalla.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 6394 katsojaa ja keskimäärin 1066 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu GBK-KPV 1530 katsojalla.)

Kajaanin Palloseura/KajPS/KaPS Kajaani: 5988 katsojaa ja keskimäärin 1198 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu KajPS-KaPa 1861 katsojalla kun muun muassa 3.6.1963 pelattu KajPS-RoPS puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 998 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 5551 katsojaa ja keskimäärin 925 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 9.6.1963 pelattu OTP-KaPa 1411 katsojalla. Seuran oma Kevätkierroksen avausottelu Pohjoislohkossa eli 28.4.1963 pelattu OTP-VPV löytyi jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippui huonommuutensa takia niin alas kuin tippui. OTP:lle ja toistaiseksi se myös tulee olemaan vuoden 1963 huonoin yleisöottelu koko sarjan Pohjoislohkoon ilman muita huonompien katsojalukujen ottelujen löytymistä. Tärkeintä kuitenkin on, että jokainen ottelu tosiaan yleisömääriltään löytyi.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 5256 katsojaa ja keskimäärin 876 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 19.5.1963 pelattu Seinäjoen Sisu-SePS 1201 katsojalla.)

Rovaniemen Palloseura/RoPS: 4853 katsojaa ja keskimäärin 1213 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 23.6.1963 pelattu RoPS-GBK 1517 katsojalla kun muun muassa 19.5.1963 pelattu RoPS-OTP puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 971 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 4208 katsojaa ja keskimäärin 842 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli seuran oma Kevätkierroksen päätösottelu Pohjoislohkossa eli 7.7.1963 pelattu KPV-VPS 1016 katsojalla.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 4165 katsojaa ja keskimäärin 1041 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 19.5.1963 pelattu KaPa-GBK 1500 katsojalla kun muun muassa 26.5.1963 pelattu KaPa-VPV puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 833 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 3216 katsojaa ja keskimäärin 643 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 19.5.1963 pelattu JBK-VPS 1000 katsojalla.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 3030 katsojaa ja keskimäärin 606 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 9.6.1963 pelattu SePS-KPT 796 katsojalla.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT: 2775 katsojaa ja keskimäärin 463 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 12.5.1963 pelattu KPT-RoPS 620 katsojalla.)

VaPV/VaaPV/Vaasan Pallo-Veikot/Vaasan Palloveikot/VPV Vaasa: 989 katsojaa ja keskimäärin 495 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 3.5.1963 pelattu VPV-Seinäjoen Sisu 542 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 53 299 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 808 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Pohjoislohkossa 1963: 16.6.1963 pelattu ottelu KajPS-KaPa 1861 katsojalla

Pohjoislohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1963 tuntui olevan melkoisen hienolla taholla selvää, mutta lähinnä vain ruotsinkielisen rannikon lehdissä tai ihan Pohjois-Suomen omissa sanomalehdissä sillä vielä ainakin sattumanvaraisesti muun muassa muualla Suomessa kyllä unohdettiin kertoa vuonna 1963 jossain määrin tuloksia jolloin niistä ei ollut katsojatietopulan täyttäjiksi edes hätätilassakaan mikäli niistä ruotsinkielisen rannikon lehdistä tai Pohjois-Suomen omista sanomalehdistä puhuttaessa jotakin olisi jäänyt lisäämättä.

Tilanne oli kuitenkin vuosia 1961-1962 merkittävästi parempi ihan jo Kevätkierroksellakin, mutta ei niin hyvä sinänsä kuin miten vuonna 1964 tulisi olemaan ihan jo Pohjoislohkon yleisesti ottaen paremman yleisen katsojaseurannankin tietäen.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin kotimaisissakin lehdissä muualla päin Suomessa, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Toki tilanne huonoimmillaankin oli edelleen vuonna 1963 normaalisti parempi kuin mitä Itälohkon tai Länsilohkon osalta oli.

Ainoa erityisen synkkä ja ongelmainen tilanne oli ja on tietenkin edelleen lähinnä Vaasan Pallo-Veikkojen/Vaasan Palloveikkojen katsojatietojen jäljitys.

Eräässä vaiheessa oli muutamia todella lupaavia johtolankoja niistä puhuttaessa jotka valitettavasti raukesivat tyhjiin kun ne tuntuivat olevan jälleen hieman huhupuheen osuuksia eikä tilannetta ainakaan helpottanut myöskään sen hetken Vaasan alueen melkoinen katsojakilpailu yleensäkään.

VPV on kyllä ainakin tiettävästi ollut ihan varsin seurattukin seura mahdollisista ongelmistaankin huolimatta sarjassa joskin ei tietenkään ole varmaankaan ollut loppupelissä liikaa seurattu kuitenkaan kun kerta kaikkiaan toiveet tuntuivat olevan niin VPS:ssä kuin VIFK:ssä kiinni silloisin näkymin.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita VPV:n katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään muihin lehtiin ja rannikon ruotsinkielisetkään lehdet eivät ihan liian suurin ihmeisiin ajan kuvassa kyenneet edes vuotta myöhemminkin verrattuna vuoteen 1962 vuonna 1963.

Tosin yleisesti ottaen on kuitenkin hienoa ollut nähdä muidenkin seurojen päässeen kaikilta ottelujen katsojatiedoiltaan löydetyksi toisin kuin vain Pohjois-Suomen omien seurojen tai rannikon ruotsinkielisten alueen seurojen. Mikäli VPV:n ottelut jostakin löytyisivät noiden kadonneiden sellaisten osalta tai mihin ei vain ole löytynyt katsojalukua niin Pohjoislohkosta voisi saada jo erittäinkin selkeän kuvan kaikkiaan sarjana sinänsä kun ei puuttuisi puuttuvilta seuroilta muutenkaan sen jälkeen kuin vain yksi yleisöottelu kutakin seuraa kohti.

Aiemmat melko varmat huhut Pohjois-Suomen sanomalehdistä tai ruotsinkielisen alueen rannikon lehdistä osoittautuivat todeksi siinä, että kauden alkua ei OTP:n osalta juuri seurattu ja siten sen katsojaluvut sitten ovatkin jo löytyneet.

Syyskierrokselle lähdettäessä vuoden 1963 sellaisen osalta Pohjoislohkokaan ei säilynyt katsojamenetyksistä niin kentällä kuin tietenkin itse katsojalukujenkin ilmoitettavuuden suhteen.

Pahimmillaankin ero Itälohkon ja etenkin Länsilohkon katsojakarmeuksiin nähden oli sentään aina Pohjoislohkossa edes yritystä uutisoida katsojatietoa oikein ja suurin piirtein kunnolla paikkansa pitävästi.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #285 : 11.11.2020 klo 09:10:13

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1963 Pohjoislohkon Syyskierroksen katsojalukuja tulee seuraavaksi tässä viestissä.

Tämän jälkeen onkin tuttuun tapaan yhteen vetämisen paikka.

Pohjoislohkon tilanne Syyskierrokselta 1963 puhuttaessa on Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna selkeämpi ja jossain määrin parempi yksinkertaisesti kaikkiaan huolimatta joistakin väistämättä puuttuvista katsojaluvuista lähinnä silloin kun mikäli vain oli erittäin satunnaisia yksittäisotteluja tai vähän myöhemmin Syyskierroksen 1963 aikana kun Pohjoislohkokin oli vuosiin 1961-1962 ja 1964 verrattuna silti melko hankala pala purtavaksi tiedollisessa mielessä lausuen Syyskierroksella.

Tosin ilman rannikon ruotsinkielisten lehtien apua ja myös joidenkin vanhempien Pohjois-Suomen sanomalehtien tietoja asiaan olisi ollut näiden tietojen löytäminen Pohjoislohkossa yllättävänkin varhain jo käytännössä aivan yhtä murheellisen mahdotonta kuin esimerkiksi Länsilohkostakin tai Itälohkostakin puhuttaessa.

Enimmäkseen ottelut pelattiin aina vain sarjasunnuntaisin kuten myös Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja, mutta tietenkin poikkeuksia oli kuten esimerkiksi vuoden 1963 aikana erittäin harvoin esimerkiksi maajoukkuepelin pakottamia tasausotteluja.

Nuo nk. Tasausottelut eivät olleet lähimainkaan niin sekavia tai ainakaan pakottamalla pakotettuja otteluja peliaikataulultaan Pohjoislohkossa vuonna 1963 toisin kuin mitä oli Itälohkossa ja Länsilohkossa samana vuotena.

Keskimäärin sunnuntaina pelattavien Pohjoislohkon ottelujen takia se käynnistyi tietenkin Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1963 Syyskierroksen osuuksista puhuttaessa myöhäisimpänä eli 28.7.1963 eikä suinkaan aiemmin osin virheellisesti kertomanani päivämäärinä eli 27.7.1963 tai myöskään nyt tietenkin korjatusti 26.7.1963 alkaen milloin esimerkiksi Länsilohko ja Itälohkot aloittivat lopulta uudelleen tarkistamisten jälkeen omalta osaltaan.

Tosin tuohon virheellisyyteen osin vaikuttaa se, että oletin sen tarkoittavan silloista oletettua pelaamiskäytäntöä erittäin suurena sarjakierroksen pelaamisena toisin ennen kun tietenkin lopulta jouduttiin toimimaan myös yhtä toisin sanottua vasten.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 28.7.1963 ja päättyi 13.10.1963 normaalin otteluohjelman mukaisesti kun vuonna 1963 ei tarvittu vuoden 1962 tapaan pelata Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan kuten ei aiemmin mainituissa Itälohkossa ja Länsilohkossa ja pienenä muuna huomiona OTP:n viimeinen kadonnut ottelu sarjasta on löytynyt Syyskierrokselta puhuttaessa päivityksenä:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Pohjoislohko Syyskierros Katsojaluvut

28.7.1963: Kajaanin Palloseura/KajPS/KaPS Kajaani-GBK 700 katsojaa

28.7.1963: Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT-KaPa 370 katsojaa

28.7.1963: Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV-Seinäjoen Sisu 835 katsojaa

28.7.1963: Rovaniemen Palloseura/RoPS-JBK 1311 katsojaa

28.7.1963: Seinäjoen Palloseura/SePS-VPS 775 katsojaa

4.8.1963: GBK-SePS 1000 katsojaa

4.8.1963: JBK-KPT 400 katsojaa

4.8.1963: KaPa-KPV 965 katsojaa

4.8.1963: OTP-KajPS 894 katsojaa

4.8.1963: Seinäjoen Sisu-VaPV/VaaPV/Vaasan Pallo-Veikot/Vaasan Palloveikot/VPV Vaasa 604 katsojaa

4.8.1963: VPS-RoPS 765 katsojaa

11.8.1963: VPV-OTP 300 katsojaa

18.8.1963: JBK-OTP 540 katsojaa

18.8.1963: KaPa-SePS 1200 katsojaa

18.8.1963: KPV-KajPS 591 katsojaa

18.8.1963: RoPS-KPT 1800 katsojaa

18.8.1963: Seinäjoen Sisu-GBK 708 katsojaa

20.8.1963: VPV-VPS 518 katsojaa (Välillä tietyllä osaa kautta tämä ottelu oltiin valmiita siirtämään tiistaiottelun sijaan pelattavaksi jo perjantaiotteluna 16.8.1963, mutta lopulta kuitenkin ottelu voitiin pelata ilmoitettuna päivänään ajallaan.)

25.8.1963: GBK-KaPa 1090 katsojaa

25.8.1963: KajPS-VPV

25.8.1963: KPT-KPV 449 katsojaa

25.8.1963: OTP-RoPS 745 katsojaa

25.8.1963: SePS-Seinäjoen Sisu 1132 katsojaa

25.8.1963: VPS-JBK 915 katsojaa

1.9.1963: GBK-VPS 942 katsojaa

1.9.1963: JBK-Seinäjoen Sisu 388 katsojaa

1.9.1963: KajPS-KPT

1.9.1963: RoPS-KPV

1.9.1963: SePS-OTP

1.9.1963: VPV-KaPa 54 katsojaa

8.9.1963: JBK-GBK 500 katsojaa

8.9.1963: KaPa-OTP 800 katsojaa

8.9.1963: KPT-SePS 100 katsojaa

8.9.1963: KPV-VPV 591 katsojaa

8.9.1963: Seinäjoen Sisu-RoPS 597 katsojaa

8.9.1963: VPS-KajPS 913 katsojaa

13.9.1963: VPV-SePS 249 katsojaa

15.9.1963: KaPa-VPS

15.9.1963: KPV-JBK 862 katsojaa

15.9.1963: OTP-GBK 510 katsojaa

15.9.1963: RoPS-KajPS 1255 katsojaa

15.9.1963: Seinäjoen Sisu-KPT 388 katsojaa

22.9.1963: GBK-RoPS 1178 katsojaa

22.9.1963: JBK-KaPa 600 katsojaa

22.9.1963: KajPS-Seinäjoen Sisu 800 katsojaa

22.9.1963: OTP-VPS 700 katsojaa

22.9.1963: SePS-KPV 489 katsojaa

22.9.1963: VPV-KPT 271 katsojaa

28.9.1963: KPT-OTP

28.9.1963: VPS-Seinäjoen Sisu 605 katsojaa

29.9.1963: KaPa-KajPS 1255 katsojaa

29.9.1963: KPV-GBK 1855 katsojaa

29.9.1963: RoPS-VPV 1162 katsojaa

29.9.1963: SePS-JBK 512 katsojaa

6.10.1963: KajPS-JBK

6.10.1963: KPT-VPS

6.10.1963: KPV-OTP 546 katsojaa

6.10.1963: RoPS-SePS 1320 katsojaa

6.10.1963: Seinäjoen Sisu-KaPa 450 katsojaa

6.10.1963: VPV-GBK 500 katsojaa

13.10.1963: GBK-KPT 521 katsojaa

13.10.1963: JBK-VPV 256 katsojaa

13.10.1963: KaPa-RoPS

13.10.1963: OTP-Seinäjoen Sisu 2600 katsojaa (OTP:n viimeinen ottelu tärkeään voittoon päättyneenä ainakin jännitti oululaisyleisön jaloilleen reippaasti ja siten tämä ottelun katsojaluku viimein löytyneenä tarkoittaa myös sitä, että OTP:llä oli Pohjoislohkon eniten katsotuimman yleisöottelun ja Syyskierroksen sellaisenkin ohella nyt koko sarjassa muutenkin vuonna 1963 katsotuin yleisöottelu aivan sarjan viime hetkillä.)

13.10.1963: SePS-KajPS 390 katsojaa

13.10.1963: VPS-KPV 609 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Pohjoislohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Rovaniemen Palloseura/RoPS: 6848 katsojaa ja keskimäärin 1370 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 18.8.1963 pelattu RoPS-KPT 1800 katsojalla kun muun muassa 1.9.1963 pelattu RoPS-KPV puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 1141 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 5449 katsojaa ja keskimäärin 1090 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 13.10.1963 pelattu OTP-Seinäjoen Sisu 2600 katsojalla sen vihdoin ja viimein löydyttyä, mutta oltua yllättävänkin vähän millään tavalla täsmennetty edes kauden kärkituloksena seuralle kun juuri missään lehdessä ei mainittu sen tarkkaa katsojamäärää. Ainoastaan sanottiin vain olevan sankoin joukoin oululaisia ratkaisuottelun tai kauden päätösottelun ääressä vailla järkevämpää tilannekuvausta edes jotenkin kuvantavin tarkoituksin. RoPS:n taakse OTP sellaisenaan valitettavasti kuitenkin jäi yleisöjoukkueena Syyskierroksella ja olisi tietenkin ollut vähäisempi joukkue ennen viimeistä löytynyttä otteluaan ainakin nyt tällä erää. Samalla RoPS:lta vielä puuttuu yksi ottelu sarjasta joten sekin on jo OTP:n osalta selvää, että ei tule nousemaan vuoden 1963 koko sarjan katsotuimmaksi seuraksi.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 5280 katsojaa ja keskimäärin 880 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 29.9.1963 pelattu KPV-GBK 1855 katsojalla.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 4731 katsojaa ja keskimäärin 946 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 22.9.1963 pelattu GBK-RoPS 1178 katsojalla.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 4220 katsojaa ja keskimäärin 1055 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 29.9.1963 pelattu KaPa-KajPS 1255 katsojalla kun muun muassa 15.9.1963 pelattu KaPa-VPS ja seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 13.10.1963 pelattu KaPa-RoPS puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 703 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Vaasan Palloseura/VPS: 3807 katsojaa ja keskimäärin 761 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 25.8.1963 pelattu VPS-JBK 915 katsojalla.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 3298 katsojaa ja keskimäärin 660 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 25.8.1963 pelattu SePS-Seinäjoen Sisu 1132 katsojalla kun muun muassa 1.9.1963 pelattu SePS-OTP puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 550 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 2747 katsojaa ja keskimäärin 549 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 18.8.1963 pelattu Seinäjoen Sisu-GBK 708 katsojalla.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 2684 katsojaa ja keskimäärin 447 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 22.9.1963 pelattu JBK-KaPa 600 katsojalla.)

VaPV/VaaPV/Vaasan Pallo-Veikot/Vaasan Palloveikot/VPV Vaasa: 1892 katsojaa ja keskimäärin 315 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 20.8.1963 pelattu VPV-VPS 518 katsojalla kun sensaatiomaisesti tämän seuran jokaisen yleisöottelun pystyi laskemaan Syyskierrokselta mukaan siinä missä Kevätkierroksella ei valitettavasti löytynyt kuin vain pari yleisöottelua. VPV Vaasasta on ehkä oikein hyvällä tuurilla tiettävästi saattanut ehkä sittenkin välttää Pohjoislohkon vähiten katsotuimman seuran aseman vuonna 1963 jumbotaistelussa KPT:n kanssa, mutta varmastikaan liian paljon katsojia ei ole Vaasassa päin tälle seuralle liiennyt parhaimmassakaan tapauksessa kun huomio tuntui ymmärrettävästi olevan VIFK:ssä ja VPS:ssä tuolloin.)

Kajaanin Palloseura/KajPS/KaPS Kajaani: 1500 katsojaa ja keskimäärin 750 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 22.9.1963 pelattu KajPS-Seinäjoen Sisu 800 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT: 919 katsojaa ja keskimäärin 306 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 25.8.1963 pelattu KPT-KPV 449 katsojalla kun muun muassa 28.9.1963 pelattu KPT-OTP ja seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna 6.10.1963 pelattu KPT-VPS puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 184 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 43 375 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 657 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Pohjoislohkossa 1963: 13.10.1963 pelattu ottelu OTP-Seinäjoen Sisu 2600 katsojalla

Pohjoislohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1963 tuntui olevan melkoisen hienolla taholla selvää, mutta lähinnä vain ruotsinkielisen rannikon lehdissä tai ihan Pohjois-Suomen omissa sanomalehdissä sillä vielä ainakin silloin tällöin muun muassa muualla Suomessa kyllä unohdettiin kertoa vuonna 1963 jossain määrin tuloksia jolloin niistä ei ollut katsojatietopulan täyttäjiksi edes hätätilassakaan mikäli niistä ruotsinkielisen rannikon lehdistä tai Pohjois-Suomen omista sanomalehdistä puhuttaessa jotakin olisi jäänyt lisäämättä.

Tilanne oli kuitenkin vuosia 1961 ja 1962 parempi ihan edelleen myös jo Syyskierroksellakin, mutta Kevätkierroksen kukoistukseen ei silläkään ollut asiaa.

Syyskierros ei niin hyvä sinänsä ollut vuonna 1963 tulisi olemaan ihan jo Pohjoislohkon yleisesti ottaen paremman yleisen katsojaseurannankin tietäen vuotta myöhemmin tai aiemmin vuosina 1961-1962 jossain määrin oli ollut, mutta vuoden 1963 Itälohkoon ja Länsilohkoon nähden oli Pohjoislohkolla edes Syyskierroksellakaan hyvin vähän mitään hävettävää katsojaluvullisesti puhuttaessa.

Heikentyminen oli selvää Syyskierroksella raportoinnissa katsojaluvullisesti, mutta pahimmista paikoista selvittiin kunnialla läpi keskimäärin.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin kotimaisissakin lehdissä myös muualla päin Suomessa, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Toki tilanne huonoimmillaankin oli edelleen vuonna 1963 normaalisti parempi kuin mitä Itälohkon tai Länsilohkon osalta oli.

Ainoa erityisen synkkä ja ongelmainen tilanne oli lähinnä Syyskierroksen päätöskierros kuten myös 1.9.1963 sattunut kierros jolloin ei vain sitten millään tuntunut löytyvän ottelujen katsojalukujen tietoa.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään muihin lehtiin ja rannikon ruotsinkielisetkään lehdet eivät ihan liian suurin ihmeisiin ajan kuvassa kyenneet edes vuotta myöhemminkin verrattuna vuoteen 1962 vuonna 1963.

Toisaalta ihmeitä voi kyllä tapahtuakin kun osin sitkein ponnisteluin onnistuin löytämään noista Pohjois-Suomen pienemmistä sanomalehdistä kuten myös Seinäjoenkin alueen pienlehdistä juttuja kauden päätöksestä ja kertaalleen kerrankin niissä oli sentään mainittua ihan vankempikin tieto yleisömääristä eikä vain puheita sankoista oululaisjoukoista vailla kummempaa kuvausta.

Siten toivoa voi ehkä jatkonkin kannalta olla jotakin löytää.

Tämän jälkeen jo todetusti onkin sitten enää vain koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yhteenvedon paikka!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #286 : 11.11.2020 klo 09:39:42

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta on tullut aika tehdä yhteenveto.

Kaikkiaan sarja oli katsojalukujen osalta puhuttaessa ainakin tulevien vuosien 1961-1964 aikojen vastaavana osansa toiseksi pienin.

Ikävä kyllä todellisesta merkityksestä sinänsä suuruudesta puhuttaessa se myös oli noiden vuosien kannalta kaikkiaan edelleen, mutta onneksi viimeistä kertaa melko epävarma merkinnöiltään etenkin sarjan jälkipuoliskolla Syyskierroksella ja jättää melko paljon tulkinnanvaraa tavallaan paljonkin jatkoa ajatellen mikäli tuon vuoden katsojalukujen pariin myöhemmin palaisi.

Pieni yhteenvedon kaltainen viesti tuli kirjoitettua ja laitettua tälle aihealueelle jo 20.1 tänä vuonna, mutta tuolloin tietoa siitä vuodesta ei vielä silloin ollut muuta kuin kokonaiskatsojalukujen ja katsojakeskiarvon osalta.

Seurojen katsojaluvut tulen ilmaisemaan ikään kuin kaikki ottelut olisivat sinänsä löydetyt.

Pois lukien tietenkin mahdollisesti sellaisia seuroja joilta löytyi tai olisi löytynyt esimerkiksi yleensäkin vain yksi ottelu koko vuodelta 1963 katsojaluvuiltaan ja myös mikäli on esimerkiksi vain pari ottelua muutoin ollut kaudella joillakin muilla seuroilla katsojaluvuissa löydettynä.

Muutoin mennään tapauskohtaisesti rajan ollessa tilanteesta riippuen 3-4 ottelussa koko kautta ajatellen siitä ennen kuin se sitten palaisi ikään kuin kaikki ottelut löytettynä uomiinsa niin silloin noudatetaan poikkeavaa käytäntöä ja muutoin menetellään tässä jo kuin normaalistikin.

Kevätkierroksen osalta kaikissa lohkoissa aina vaikeita Itälohkoa ja Länsilohkoa myöten löytyi onnistumisen iloja kun niistäkin oli löydettävissä useita kokonaan laskettavissa olevia seuroja otteluiltaan, mutta murheitakin myös riitti.

Murheelliset tilanteet koskevat pitkälti vuoden 1963 osalta vaikeasti löydettävissä olleita Itälohkoa ja Länsilohkoa Syyskierrokseltaan siinä missä Pohjoislohko oli paremmin kaikkiaan seurattu siitäkin puhuttaessa toki joidenkin ottelujen katsojalukujen puutteessa siitä huolimatta Syyskierroksella.

Jatkossa vuoden 1964 osalta yhteenvedon pohdinnat voivat olla pidempiäkin, mutta nyt vuoden 1963 tilanteen viivästyttyä kuten myös kaikkiaankin näiden vuosien käsittelyn viivästyttyä pahasti yritän pitää muut sarjan pohdinnat jatkossa tämänkin tapaan varsin lyhyenä ellei muuta ilmene.

Itälohkosta, Länsilohkosta ja Pohjoislohkosta ei sinänsä valitettavasti voinut tehdä koko vuoden 1963 osalta tarkkoja katsojarajauksia kun niille ei ollut löytää käyttöön katsojarajoja vuoden 1962 tapaan.

Siinä missä esimerkiksi vuoden 1961 tapaan oli mahdollista sellaiset löytää.

Siten vuodet 1963 ja tätä edeltänyt vuosi 1962 muodostavat omalla tapaa melko hankalan palan pienin eroin suhteessa toisiinsa nähden siinä, että niiden katsojaluvut tulevat lähtökohtaisesti olemaan melko pitkälti valistuneita arvauksia sinänsä seurakohtaisesti kuitenkin antaen kaikkiaan melko luotettavan katsojakuvauksen eri seurojen asemasta ja olemalla kuitenkin sinänsä vuotta 1961 tarkempiakin kaikkiaan raja-arvojensa puutteista huolimatta.

Joka tapauksessa tässä vihdoin ja viimein katsojaluvut kerrankin tarkemmin seuroittain vuodelta 1963 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta alkaen Itälohkosta päättyen Pohjoislohkoon ja muihin sarjan lukuihin.

Tämän jälkeen pidemmittä puheitta laitan vielä vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen yhteenvedon josta saatan mahdollisesti laittaa niiden jälkeen vielä jonkun muun viestin ja mikäli en laita niin käyn muutoin niiden kausien eli vuosien 1961-1964 asioita läpi sitten tulevaisuudessa erikseen lähinnä pääosin keskittyen vuosiin 1961-1963 niiltä edelleen puuttuvien suurempien ottelumäärienkin takia vaikka ei vuosi 1964 aivan täydellisen täydellinen selvyydeltään ole pitkälti Itälohkon ja Länsilohkon takia.

Nyt itse asiaan:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut Seuroittain

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Itälohko

Kouvolan Sudet: 7917 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 720 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 5.5.1963 pelattu Kouvolan Sudet-KUV 1500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kuusankosken Puhti: 7708 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 701 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.6.1963 pelattu Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 2257 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

HJK: 5284 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 480 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 9.6.1963 pelattu HJK-Kouvolan Sudet 915 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Harmittavasti kahta Syyskierroksen ottelua ei voinut löytää joten ihan tarkka katsojaluku HJK:lle kaikkiaan kaudelta on mysteeri sen viimeisintä toiseksi korkeimman sarjatason vierailun osuutta arvioiden. Varmaankin mahdollisesti on ollut varmaankin väliltä 5500-6000 katsojaa lopullinen katsojaluku kaikkiaan kaudelta. Ehkä ihan vähän päälle 6000 katsojankin on voinut olla, mutta ei varmastikaan paljon sen yli kun yksinkertaisesti vain tuolloin tilapäinenkään putoaminen pelaamisineen Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa ei vain niin paljon kiinnostanut yleisöä silloin ainakin näillä näkymin.)

Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM/LPM Lahti: 4089 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 372 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu LPM Lahti-Kouvolan Sudet 1047 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 3892 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 354 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.8.1963 pelattu MP-HJK 590 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Jämsänkosken Ilves/J-Ilves: 3584 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 326 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 12.5.1963 pelattu J-Ilves-Töölön Vesa 467 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 2774 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 252 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 23.6.1963 pelattu WP-35-Kuusankosken Puhti 497 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/HPP Helsinki: 1883 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 171 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 10.9.1963 pelattu HPP Helsinki-HJK 500 katsojalla ja sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

MaPS/MPS/MalPS/Malmin Palloseura: 1640 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 149 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu Malmin Palloseura-WP-35 410 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Helsingin Ponnistus: 1489 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 135 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti 483 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Helsingin Ponnistus oli ainoa seura jolta pystyi laskemaan kauden Kevätkierroksen katsojaluvut kokonaan Itälohkossa siinä missä pari ottelua jäi puuttumaan Syyskierroksella.)

Käpylän Urheilu-Veikot/Käpylän Urheiluveikot/KUV: 1400 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 127 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 15.6.1963 pelattu KUV-HJK 396 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Töölön Vesa: 1184 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 108 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.4.1963 pelattu Töölön Vesa-Kouvolan Sudet 300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Vuoden 1963 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Itälohkossa: Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 2257 katsojalla (Tämä katsojaluku oli koko Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu ja samalla Itälohkossa. Ottelu pelattiin 19.6.1963 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1963 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Itälohkossa: Töölön Vesa-MP 55 katsojaa (Tämä oli vuoden 1963 Suomen Sarjan/Suomensarjan yksi vähiten katsotuimpia otteluja Itälohkossa tällä hetkellä varmistuneista katsojaluvuista puhuttaessa. Siltikään se ei ollut edes koko sarjan huonoin kun ihan niukasti Pohjoislohkossa oli ainakin yksi sitä huonompi ottelu katsojaluvultaan ja lisäksi Länsilohkossa oli useampikin umpisurkea katsojalukujen ottelu. Ottelu pelattiin 22.9.1963 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 14.7.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 26 087 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 14.7.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 395 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 16 746 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 254 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa 1963: 42 833 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin melko suuri katsojalukujen puute Itälohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa yksittäistä ottelua kohti 1963: 324 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Länsilohko

HIK/Hangö IK/Hangon IK: 9751 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 886 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu HIK-FC HPK 1259 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Sensaatiomaisesti HIK:n tai myös nk. Hikkenin osalta pystyi laskemaan jokaisen ottelun koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkon ainoana joukkueena kun useimmat muut seurat pystyi laskemaan vain Kevätkierrokselta katsojaluvuiltaan mikäli niitäkään.

Siitä eli nk. Hikkenistä puhuttaessa sen asema todella yleisöjoukkueena oli totutun vahva jolloin sen asemaa käytännössä noilla luvuilla katsojista puhuttaessa ei kyennyt haastamaan kuin ehkä Porin RU-38 ja erittäin suurella varauksella Tampereen Ilves-Kissat mikäli edes nekään. Aivan ei odotuksista huolimatta esimerkiksi 10 000 katsojan kausimäärä ei ylittynyt vuonna 1963.)

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 5483 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 498 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu RU-38-I-Kissat 1659 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma/RauPa: 3437 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 312 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 22.9.1963 pelattu R-Pallo Rauma-R-Iirot Rauma 539 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Rauman Iirot/R-Iirot/Iirot Rauma: 3310 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 301 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 5.5.1963 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-FC TuTo 800 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

FC HPK/FC Hämeenlinnan Pallo-Kerho/FC Hämeenlinnan Pallokerho: 3281 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 298 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.8.1963 pelattu FC HPK-FC MesTo 500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. FC HPK kilpaili paljon läpi kauden Rauman seurojen eli Iirojen ja Pallon kanssa jopa koko sarjan kolmanneksi katsotuimman seuran asemasta Länsilohkossa ja sillä tuntui toisinaan ainakin melko hyvinkin riittävän katsojia. Ei liian liikoja, mutta kuitenkin aika paljon kaikkiaan. Mahdollisesti on voinut voittaa toisen tai molemmat raumalaiset seurat katsojaluvuissa tai sittemmin on voinut jäädä vähän niiden taaksekin. Sen tietäisi varmasti vain mikäli jostakin löytyisi vielä vähän lisää katsojalukuja.)

Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat Tampere: 1800 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 164 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.6.1963 pelattu I-Kissat-R-Pallo Rauma 600 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.

Valitettavasti paria Syyskierroksen Ilves-Kissojen ottelua huomioimatta on paha sanoa, että millaisia katsojalukuja sillä olisi sitten ollut tietenkin Syyskierroksella kun niistä ei vain ollut ainuttakaan merkkiä havaittavissa kun välillä niidenkin katsojalukuja hehkutettiin ja välillä moitittiin surkeiksi.

Kuitenkin lähtökohta oli, että ainakin parhaimmillaan se on kilpaillut HIK:n ja RU-38:n kanssa vuonna 1963 Länsilohkon katsotuimman joukkueen asemasta joskin on voinut pudota myös keskikastiin kisailemaan Turun Pallokerhon, Turun Teräksen, FC TuTo:n ja TKT:n kanssa katsojaluvuista puhuttaessa tai jäädä omasta lähtökohtaisesta koko kauden kolmostilastaan kauas taaksekin muun muassa vaikkapa tämän hetken alustavalle kuutospaikalle.)

Turun Teräs/TurTe/TuTe: 1548 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 141 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 26.7.1963 pelattu TuTe-FC MesTo 400 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Turun Teräkseltä puuttui erittäin monia otteluja kaikkiaan sarjasta etenkin Kevätkierrokselta ja myös Syyskierrokselta puhuttaessa. TuTe saattaa kuulua tulevaisuudessa niihin joukkueisiin jotka mahdollisesti katsojaluvuiltaan löydettäessä vuonna 1963 ovat nousseet kaikkiaan hätyyttelemään kärkipaikkoja katsojakilvan suhteen mikäli vain tarkempia katsojalukuja löytyisi jostakin lisää. On toisaalta voinut jäädä myös keskikastinkin katsojalukujen seuraksikin tai alakastiinkin.)

Messukylän Toverit/MesTo/FC Messukylän Toverit/FC MesTo: 1413 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 471 katsojaa (Messukylän Tovereiden katsojaluvut perustuvat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 14.5.1963 pelattu FC Messukylän Toverit-TKT 713 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. MesTo jalkapallossa saattaa kuulua tulevaisuudessa niihin joukkueisiin jotka mahdollisesti katsojaluvuiltaan löydettäessä vuonna 1963 ovat nousseet kaikkiaan hätyyttelemään ellei ihan kärkipaikkoja niin ainakin keskikastin sellaisia paikkoja katsojakilvan suhteen mikäli vain tarkempia katsojalukuja löytyisi jostakin lisää. On toisaalta voinut kyllä jäädä myös alakastiinkin huonoimmillaan. Seuran katsojalukujen etsintä on osoittautunut toistaiseksi melkoiseksi pettymykseksi jota pahempi pettymys on vain itse KalPo. Toisaalta MesTo:n tilanne jalkapallossa kaikkiaan on kuitenkin osoittautunut paljon mainettaan paremmaksi nyt ainakin edes yleisöjoukkueena sarjassa mikäli ei se sitä muka olisi ollut kentällä kuten ei juuri ollutkaan harmittavasti kauden otteluissaan.)

Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/TaKiTo/TKT: 1304 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 326 katsojaa (TKT:n katsojaluvut perustuvat neljään löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja kaksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu TKT-HIK 648 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Jälleen hieman vuoden 1961 tapaan tästä seurasta tuli melkein käytännön katsojamysteeritason joukkue.

Hädin tuskin sillä oli nyt sentään vähän enemmän kerrottuja katsojalukuja julkisuuteen kuin vuonna 1961, mutta taantuminen vuoteen 1962 nähden oli selvempi. Ristiriitaisesti kuitenkin otteluiden tunnelmaakin sanottiin edeltävää vuotta tai pariakin vuotta paremmaksi joten mene ja tiedä sitten tulevien aikojen paremmista katsojaluvuista. Edellyttäen, että niitä tosiaan löytyy ja seura on voinut hyvinkin jäädä enintäänkin vain keskikastin seuraksi tai jopa alakastiin kun sillä oli jaetulla sijalla myös koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yksi huonoiten ellei ehkä huonoinkin katsottu yleisöottelu yhdessä FC TuTo:n kanssa.)

Turun Toverit/FC TuTo: 985 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 90 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 17.5.1963 pelattu FC TuTo-R-Pallo Rauma 400 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun lukemattoman Länsilohkon joukkueen tapaan FC TuTo:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin jolloin se voisi Turun Teräksen tapaan olla jopa yllättävänkin kova joukkue tämän kyseisen vuoden katsojaluvuissa mikäli vain tarkempia tietoja löytyisi asiaan. Muussa tapauksessa FC TuTo lienee jäänyt mitä todennäköisimmin vain seurojen katsojalukujen alakastiin kun sillä oli jaetulla sijalla myös koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yksi huonoiten ellei ehkä huonoinkin katsottu yleisöottelu yhdessä TKT:n kanssa. Joskin katsojalukujen keskikasti ei ihan aivan mahdotonkaan ajatus ole mikäli vain lisää katsojalukuja löytyisi jostakin.)

Turun Pallokerho/TuPK/TPK: 982 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 89 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 11.8.1963 pelattu TuPK/TPK-I-Kissat 475 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Monen muun lukemattoman Länsilohkon joukkueen tapaan Turun Pallokerhon katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin jolloin se voisi olla Turun Tovereiden tapaan olla jopa yllättävänkin kova joukkue tämän kyseisen vuoden katsojaluvuissa mikäli vain tarkempia tietoja löytyisi asiaan. Muussa tapauksessa TuPK/TPK lienee jäänyt mitä todennäköisimmin vain seurojen katsojalukujen alakastiin joskin katsojalukujen keskikasti ei ihan aivan mahdotonkaan ajatus ole mikäli vain lisää katsojalukuja löytyisi jostakin.)

Kalevan Pojat/KalPo/Kalevan Pallo-Pojat/KP Kaleva/KPP Kaleva/KP/KPP: 686 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 343 katsojaa (KalPo:n katsojaluvut perustuvat kahteen löydettyyn yleisöotteluun joista yksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 4.7.1963 pelattu KalPo-R-Pallo Rauma 486 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.

KalPo:n katsojalukuja ei hirveästi kehuttu pitkin vuotta silloinkin kun niitä ei julkisuuteen kerrottu joten ne ovat voineet olla lähtökohtaisesti erittäinkin huonoja tai sitten lähtökohtaisesti jo löydettyjä vain vähän parempia jolloin katsojalukujen häntäpäätä voitiin tällekin joukkueelle osin myös sarjan raumalaiskolmikon lisäksi povata.

KalPo:n osalta murheellista olivat myös katsojalukujen epäilyt muun muassa vapaalippulaisten pääsemisestä sisään vähänkin suuremman luokan oletetuissa yleisöotteluissa joiden pohjalta oli muun muassa hylätä tuon 4.7.1963 pelatun ottelun kokonaan listoilta. Mikäli niin olisin tehnyt niin ainoa tähän mennessä löytynyt täysin kiistaton katsojaluvun ottelu olisi ollut yleisöotteluista puhuttaessa 6.10.1963 pelattu KalPo-HIK 200 katsojalla.

KalPo on katsojaluvuiltaan puhuttaessa siis samalla kertaa vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan suurin mysteerijoukkue ja samalla kertaa myös valtava katsojaluvullinen pettymys. Etenkin kun ennakkoon povaamani vähiten seuratuin joukkue jossain määrin eli Messukylän Toveritkin olivat seuratumpi joukkue omista rajoitteistaan huolimatta.

Huolimatta tosiaan KalPo:n kaltaisen joukkueen huippuhyvin sujuneesta kaudesta itse peleistä jaettuna sarjakakkosena yhdessä HIK:n kanssa siitä puhuttaessa yksinkertaisesti vain sitä ei joko tunnuttu seuratun paljon minkään vertaa ja mikäli seurattiinkin niin jostakin käsittämättömästä syystä niitä vain ei ollut juurikaan merkitty lehtiin. Mikä tahansa lisätieto tämän seuran edesottamuksista katsojalukujen parissa vuodelta 1963 on aina tervetullutta!

Etenkin kun vuosien 1961-1963 väliltä puhuttaessa Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta vuoden 1963 KalPo yhdessä vuoden 1961 TKT:n ja FC HPK:n kanssa ovat todellisia ongelmapaloja katsojalukujensa osalta purtavaksi.)

Vuoden 1963 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsotuin ottelu Länsilohkossa: RU-38-Ilves-Kissat 1659 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan ei ollut mikään kaikkien aikojen ennätys Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan tasolta puhuttaessa aiempiinkaan vuosiin nähden edes Länsilohkossakaan, mutta huonona piirteenä se oli selvästi edellistä vuotta huonompi katsojaennätys ja samalla se oli myös koko sarjan vähiten katsotuin eniten katsotuimmista otteluista siinä mitä se tietenkin oli katsotuimpana juurikin Länsilohkossa. Ottelu pelattiin 16.6.1963 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuimmat ottelut vuoden 1963 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkossa: FC TuTo-Messukylän Toverit ja TKT-FC HPK 5 katsojaa (Vähiten katsotuimmat yleisöottelut poikkeuksellisesti niin Kevätkierrokselta kuin Syyskierrokselta keräsivät molemmat erittäin surkean määrän katsojia sarjan Länsilohkon ja paljon kritisoituihin Itälohkonkin surkeisiin katsojalukuihin nähden todelliset pohjalukemansa samalla katsojaluvulla niistä otteluista mitkä olivat löydettävissä.

Tämäkin katastrofi vielä peräti kahdestikin tapahtuneena kauden mittaan olisi voitu välttää muun muassa paremmalla varautumisella umpihuonoon säähän ja yksinkertaisesti vähemmän härkäpäisellä tuomarien päätöslinjalla kun uusintaotteluihin mennessä sää todennäköisesti olisi ollut parempi. Kun näin ei menetelty niin ne olivat ilman muuta oman lohkonsa huonoimmat katsojaluvultaan. Ottelut pelattiin 2.7.1963 ja 6.9.1963 ja ne olivat Kevätkierroksen ja Syyskierroksen ottelu samalla kertaa sitten lähtökohtaisesti sanottuna viimein koko Länsilohkon huonoimpina yleisöotteluina ja huonoimmat yleisöotteluista puhuttaessa koko sarjassa.

Toki monet Itälohkon yleisöottelut eivät paljoa tätä parempia olleet vuoden 1963 aikana ellei sitten tietenkin vielä löytyisi tätäkin ottelua huonompaa katsojalukua Itälohkoon mikä ei ole todennäköistä kun niin huono tilanne tosiaan oli Länsilohkossa silloin.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 9.7.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 21 357 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 9.7.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 324 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 12 623 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 191 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa 1963: 33 980 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin melko suuri katsojalukujen puute Länsilohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa yksittäistä ottelua kohti 1963: 257 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Pohjoislohko

Rovaniemen Palloseura/RoPS: 11 701 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1064 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 18.8.1963 pelattu RoPS-KPT 1800 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Katsojaluvut kaikkiaan kaudella ja varsinkin Syyskierroksella tuntuivat olevan erittäin suurta luokkaa ja tämä seura on hyvinkin voinut olla sarjan seuratuin joukkue vuonna 1963 Pohjoislohkossa. Ja ehkä melko varmasti myös yksi seuratuimpia joukkueita kaikkiaankin vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa. Kilpaili katsojakuninkuudesta lajissa OTP:n, KaPa:n ja KajPS:n kanssa kun niiltä tosiaan vielä otteluja puuttuu löydettäväksi asti. Mikäli ei ollut seuratuin niin kolmen kärjessä RoPS on todennäköisesti ollut ilman muuta todistetta asiaan.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 11 125 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1011 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu GBK-KPV 1530 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 11 000 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1000 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 13.10.1963 pelattu OTP-Seinäjoen Sisu 2600 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. OTP oli myös yksi sarjan kärkijoukkueita katsojalukujensa osalta.

Aivan ei noussut kakkostilalle tai sarjakärkeen vuoden lopussa, mutta sitä voitiin sanoa pitkälti tosin osin viimeisen ottelunsa perusteella ihan hyväksikin yleisöjoukkueeksi sarjassa kokonaisuudessaan.

Joissakin seuraa koskevissa lehdistökatsauksissa OTP:n kerrottiin Pohjois-Suomen sanomalehdissä silloin vuonna 1963 vuoden 1962 tapaan olleen kenties ihan lopulliselta katsojakeskiarvoltaan olleen noin 1000 katsojan eli ihan kaikkiaan kokonaiskatsojaluvussaan 11 000 katsojassa tai sen ylikin aina hyvin lähelle GBK:n lukemia tai jopa niidenkin ohi se olisi mennyt ainakin huhuissa, mutta tarkempien tietojen tultua julki OTP oli kuin olikin kolmostilalla katsojaluvuissa aiemmin arvellusti.

Myös muutenkin koko vuotta 1963 Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa koskien se olisi voinut olla seuratuin ilman tietenkin RoPS:n erittäin vahvaa katsojavuotta sen kauden otteluissa. Ja ihan vähäisiä GBK:n parempia yleisiä onnistumisia yleisön kannalta niitä huomioimatta. Vuoden 1962 yleisötilanne OTP:ltä on tulevaisuuden kannalta epäselvä ja tällä kertaa siksikin, että nyt on varmistunut toinen oletetuista 11 000 katsojan kausista olemaan juuri tämä vuosi eli 1963.

Se merkitsee sitä, että vuonna 1962 on ollut joko hyvin samanlainen määrä kaikkiaan katsojia tai niitä vielä jollakin tapaa parempi. Ei liian tuntuvasti, mutta varmasti parempi kuitenkin kun OTP:llä sanottiin koko ajan vuoden 1961 jälkeen katsojalukujen heikentyneen ja tavallaan vuosi vuodelta.

Toki voi olla huonompikin katsojaluku kokonaisuutena ollut mahdollinen OTP:lle vuonna 1962, mutta se vain olisi kovin pahoin ristiriidassa havaintojen kanssa. Ja mikäli on ollutkin niin vuodeksi 1963 tapahtunutta mahdollista parannusta ei ole silti kaikkiaan juurikaan seurassa kumma kyllä pidetty liian hyvänäkään.)

Vaasan Palloseura/VPS: 10 681 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 971 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 26.5.1963 pelattu VPS-GBK 1707 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. VPS jäi GBK:n kanssa yhdessä hieman taka-alalle Syyskierroksella suhteessa kauden muihin yleisösuosikkeihin Pohjoislohkossa eli RoPS:n, OTP:n KaPa:n ja KajPS:n muodostamaan tilanteeseen nähden. Samalla jäätiin katkerasti jatkamaan vuodeksi 1964 Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa kun Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan vuodeksi 1964 nousi oletetun voittoarvion sijaan sille epäsuotuisasti GBK.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 9488 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 863 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 29.9.1963 pelattu KPV-GBK 1855 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 8385 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 762 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu KaPa-GBK 1500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Syyskierroksen seuranta tälle seuralle Kajaanista oli parempi mitä Kevätkierroksella vain yhden ottelun jäädessä puuttumaan jolloin vielä sen katsojaluvut ovat voineet olla parempia vielä jonkin verran tai ainakin edes vuoden 1961 vastaavien pintaan ulottuvia ja ehkä hyvin niukasti myös niitä paremmat mikäli kaikki puuttuvien ottelujen katsojaluvut löytyisivät sillä kyllä Kajaanissa vieläkin tuolloin katsojaintoa kyllä oli kauden otteluista puhuttaessa.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 8003 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 728 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu Seinäjoen Sisu-SePS 1201 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Kyseessä oli Seinäjoen Sisun oma sen hetken yleisöennätys ja samalla kertaa ainakin sanotusti myös katsotuin ottelu Seinäjoen alueella ja mikäli ei tosiaan ollut niin se oli edes Seinäjoen Sisun oma sen hetken katsojaennätys. Seinäjoen Sisulta pystyi edeltävään vuoteen 1962 verrattuna sensaatiomaisesti laskemaan sen jokaisen yleisöottelun sarjasta siinä missä sen kilpailijalta SePS:ltä ei aivan kaikista yleisöotteluista harmittavasti voinut niitä laskea.)

Kajaanin Palloseura/KajPS/KaPS Kajaani: 7488 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 681 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu KajPS-KaPa 1861 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Useita yleisöotteluja puuttuu Syyskierrokselta joten KaPS Kajaanista voi hyvinkin kenties olla ollut yksi sarjan eniten seuratuimpia yleisöjoukkueita yhdessä muun muassa OTP:n, paikalliskilpailija KaPa:n ja GBK:n kanssa tietenkään unohtamatta KPV:tä. Ihan ehkä ei ole ollut sarjan kärkijoukkue katsojaluvuissa muutoin tietenkin omaa kauden ja samalla koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon katsotuinta otteluaan huomioimatta, mutta hyvin lähellä kärkisijoja kuten esimerkiksi toiseksi tai kolmanneksi seuratuin joukkue vuonna 1963 on tämä seura hyvinkin voinut olla.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 6328 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 575 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.8.1963 pelattu SePS-Seinäjoen Sisu 1132 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Yksi ottelu puuttuu joukosta, mutta ihan ei Seinäjoella SePS mennys Sisun edelle. Muutenkin huolimatta korkeista paikalliskamppailuista huolimatta Seinäjoella ei muutoin juuri jalkapalloa sillä hetkellä seurattu joten välttämättä ei ole yltämässä ilman ihmeitä ja yhden puuttuvan katsojaluvun löytymistä asiaan kovinkaan korkealle vuoden 1963 katsojaluvuissa niistä puhuttaessa ei varsinkaan Pohjoislohkossa. Ja vielä tätäkin vähemmän koko sarjankin osalta sinänsä kaikkiaan, mutta vuoteen 1962 verrattaessa ei kuitenkaan enää niin tuomitsevasti ulkopuolelle se ole jäämässä sillä suurin piirtein tästä vuodesta eteenpäin alkoi SePS kyllä kerätä melko hyvin tunnettavuutta lajissa tavallaan.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 5900 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 536 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu JBK-VPS 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallo-Toverit/KPT: 3694 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 336 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 12.5.1963 pelattu KPT-RoPS 620 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. KPT saattoi joissakin kertomuksissa jäädä koko vuoden vähiten katsotuimmaksi Pohjoislohkon seuraksi mikäli VPV Vaasasta olisi ollut jonkin verran tai niukasti sitä parempi kun molemmilta näiltä seuroilta tosiaan puuttuu vielä hieman otteluja joista KPT:llä Syyskierrokselta ja VPV:llä Kevätkierroksella.)

VaPV/VaaPV/Vaasan Pallo-Veikot/Vaasan Palloveikot/VPV Vaasa: 2881 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 262 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.5.1963 pelattu VPV-Seinäjoen Sisu 542 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. VPV Vaasasta saattoi joissakin kertomuksissa olla koko vuoden toiseksi vähiten katsotuin Pohjoislohkon seura mikäli KPT Kuopiosta olisi ollut jonkin verran tai niukasti sitä huonompi kun molemmilta näiltä seuroilta tosiaan puuttuu hieman otteluja joista VPV:llä Kevätkierrokselta ja KPT:llä Syyskierroksella.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 53 299 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 808 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 43 375 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 657 katsojaa

Vuoden 1963 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Pohjoislohkossa: OTP-Seinäjoen Sisu 2600 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan oli Pohjoislohkon paras ottelu lohkossaan sinänsä tuona kyseisenä vuotena nyt päivitetysti. Samalla kertaa se oli myös koko sarjan katsotuinkin yleisöottelu ainakin nyt löytyneistä yleisöotteluista ja vaikea tätä kyllä näillä näkymin on kenenkään sellaisenaan lyödä laudalta. Se oli tosiaan katsotuimpien parhaimpien ottelujen sarjassa hyvää luokkaa ja sekin tuntui katsojaluvultaan yllättävän monet kun yleisesti ottaen vieläkin sen kuuluisan nk. Tonniluvun jälkeen oli hyvin vaikeaa tuona kyseisenä vuotena vain saada porukkaa katsomaan otteluja. Kaikkiaan kuitenkin vuoteen 1961 tai 1962 nähden vähemmän sinänsä. Ottelu pelattiin 13.10.1963 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1963 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Pohjoislohkossa: OTP-VPV eli Vaasan Pallo-Veikot 39 katsojaa (Tämä tosiaan oli Pohjoislohkon vähiten katsotuin ottelu sinä vuonna nyt päivitetysti. Juurikin tämän tyylin katsojaluvuilla huonoimmillaankin tosiaan Pohjoislohko pystyi sinnittelemään voittajana siihen mitä tuli lohkojen välisiin katsojakilpailuihin. Aiemmin kaudella Syyskierroksella tai vielä tätäkin aikaisemmin kaudella Kevätkierroksella on voinut olla huonompiakin katsojalukuja, mutta se ei välttämättä ole enää liian todennäköistä. Ottelu pelattiin 28.4.1963 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa 1963: 96 674 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin katsojalukujen puute jossain määrin Pohjoislohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan, mutta selvästi Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna lähempänä totuutta koko vuoden osalta varmaankin ollaan paremman katsojalukujen tilastoinnin takia.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa yksittäistä ottelua kohti 1963: 732 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin, mutta se ei välttämättä ole enää ollut paljoa kerrottua korkeampi kun Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna lähempänä totuutta koko vuoden osalta varmaankin ollaan paremman katsojalukujen tilastoinnin takia.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa 1963: 209 173 katsojaa (Näistä vähintään oli löydettävissä 173 487 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa yksittäistä ottelua kohti 1963: 528 katsojaa (Näistä vähintään sarjan yksittäistä ottelua keskimäärin seurasi vuonna 1963 438 katsojaa.)

Näiltä osin luvut kaikkiaan puhuvat selvää kieltään Pohjoislohkon paremmuudesta muihin lohkoihin nähden ja Itälohkon tai Länsilohkon katsojalukujen arvioinnissa sen paremmuus jää ainakin osalta kautta mietittäväksi myöhempää aikaa ja tarkempia katsojalukujen löytökatsauksia varten vaikka muutoin toki Länsilohko jäi katsojaluvuissa selvemmin jälkijunaan vuoden 1963 osalta Itälohkoon nähden.

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1964 yhteenveto tulee heti tämän viestin jälkeen ja se päättää vuosien 1961-1964 saman sarjan pitkään jatkuneen yleisömäärien selvityksen lähtökohtaisesti ellen sitten vielä erikseen tee lisämietteitä sisältävää viestiä tai paria-kolmea sellaista osin mahdollisten jatkoviestien keskittyessä juurikin itse jatkoon eli vuosien 1950-1960 saman sarjan käsittelyyn!

PS. Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vähiten katsotuin ottelu vuonna 1963 oli näin vähän aiheen vierestä lausuttuna TaPa-KTP 295 katsojalla.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #287 : 11.11.2020 klo 14:59:01

Vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta on tullut aika tehdä yhteenveto.

Lopultakin.

Kaikkiaan sarja oli katsojalukujen osalta puhuttaessa ainakin tulevien vuosien 1961-1964 aikojen vastaavana osansa pienin.

Ikävä kyllä Kevätkierroksella muutaman yleisöottelun jäätyä hämärän peittoon aivan kaikista mahdollisista yksittäisistä otteluista ei löytynyt yleisömäärää Itälohkoon tai Länsilohkoon ja se jättää vielä ihan vähän tulkinnanvaraa tavallaan jatkoa ajatellen mikäli tuon vuoden katsojalukujen pariin myöhemmin palaisi.

Käytännössä vuosiin 1961-1963 verrattuna ei vuoden 1964 katsojalukujen pariin juurikaan tarvitse palata.

Välttämättä nyt ainakaan ihan ensi hätään tai pitkään aikaankaan ilman mahdollisia lisätietoja asiaan muilta käyttäjiltä kun kerta kaikkiaan niin paljon parempi seuranta oli jo sinä vuonna kuin edeltävinä vuosina oli ollut yhteensä keskimäärin kaikkiaan.

Ilman muuta jonain päivänä oleva lopullinen yhteenveto tehdään mikäli vain mahdollista, mutta sitä ennen on vielä monta muuta kautta selvitettävänä yleisömääriltään.

Pieni yhteenvedon kaltainen viesti tuli kirjoitettua ja laitettua tälle aihealueelle jo 20.1 ja 28.3 tänä vuonna, mutta tuolloin tietoa siitä vuodesta ei vielä silloin ollut muuta kuin kokonaiskatsojalukujen, katsojakeskiarvon ja myöhemmin tietenkin itse lohkojen kokonaisyleisömäärien osalta.

Seurojen katsojaluvut tulen ilmaisemaan ikään kuin kaikki ottelut olisivat sinänsä löydetyt.

Tällä kertaa oikeastaan melkein kaikkien seurojen yleistenkin ottelujen nyt löydyttyä kun kenelläkään seuralla ei ollut enempää kuin kaksi ottelua koko sarjasta vielä puuttuvana huonoimmillaankin.

Jolloin sille ainakin periaatteessa on järkevämpää ja perusteltua käyttöä menetellä niin kuin mitä on ehkä ollut vuosina 1961-1963 niiden yleisömääriä laskiessa.

Tuolloin pois lukien tietenkin mahdollisesti sellaisia seuroja joilta löytyi tai olisi löytynyt esimerkiksi yleensäkin vain yksi ottelu koko vuodelta 1963 katsojaluvuiltaan ja myös mikäli on esimerkiksi vain pari ottelua muutoin ollut kaudella joillakin muilla seuroilla katsojaluvuissa löydettynä niin tuolloin joutui pakosti menettelemään toisin.

Muutoin mentiin tai mennään jatkossa vuosien 1961-1963 osalta tai tätä aiemmiltakin vuosilta tapauskohtaisesti rajan ollessa tilanteesta riippuen 3-4 ottelussa koko kautta ajatellen siitä ennen kuin se sitten palaisi ikään kuin kaikki ottelut löytettynä uomiinsa niin silloin noudatetaan poikkeavaa käytäntöä ja muutoin menetellään tässä jo kuin normaalistikin.

Enimmäkseen vuosi 1964 oli vuoden 1961 jälkeen ensimmäinen vuosi johon löytyi selkeäpiirteisiä yleisörajoja.

Valitettavasti yleisösotkujakin kauden aikana sattui pitkälti Itälohkoon ja Länsilohkoon ja juurikin sellaiset lienevät säikyttäneet Jalkapallokirjan tekijätkin jättämään vielä tämän vuoden pois tämän sarjan suuresta yleisökerronnastaan.

Toisaalta kun Jalkapallokirjan tekijät sitten suostuivat alkamaan laskea sarjaa vuodesta 1965 eteenpäin tai vuoden 1966 rajamailta alkaen riippuen sen vuoden kirjapainoksen tulemisesta laskemista sitten riitti.

Niin tämän sarjan kuin sen seuraajasarjassa yhtäjaksoisesti laajalla alalla vuoteen 1988 ja Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan kauteen asti ja huomattavasti rajoitetummin kokonaisyleisömäärää huomioimatta myös vuosina 1989 ja 1990 ennen kuin se sitten päättyi kuin seinään mitä erinäisimpien yleisömäärien kirjauksiin liittyneisiin ongelmiin.

Tai eihän se sinällään päättynyt tietenkään, mutta siirtyi näillä näkymin eri tahdolle menettelyn alle ilman ihmeitä näillä näkymin vuodesta 1991 alkaen eikä ole juuri palannut edes vielä tämän sarjan seuraajan seuraajaan eli Jalkapallon Kakkoseenkaan näillä näkymin kai missään vaiheessa sarjan nuorta historiaa!

Pieniä murheellisia tilanteitakin vielä jäi mietittäväksi jatkoon.

Murheelliset tilanteet koskevat pitkälti vuoden 1964 osalta vaikeasti löydettävissä olleita Itälohkoa ja Länsilohkoa Kevätkierrokseltaan siinä missä Pohjoislohko oli paremmin seurattu ja lopulta kaikille kolmelle löytyi oma katsojalukunsa lopullisesti Syyskierroksella.

Tutummin Pohjoislohkolle kylläkin yleisömääriä on löytynytkin kokonaiskuvassa, mutta erittäin ennenkin näkemättömällä tavalla Itälohkolle ja Länsilohkolle!

Siten vuodet 1963 ja tätä edeltänyt vuosi 1962 muodostavat omalla tapaa melko hankalan palan pienin eroin suhteessa toisiinsa nähden siinä, että niiden katsojaluvut tulevat lähtökohtaisesti olemaan melko pitkälti valistuneita arvauksia sinänsä seurakohtaisesti kuitenkin antaen kaikkiaan melko luotettavan katsojakuvauksen eri seurojen asemasta ja olemalla kuitenkin sinänsä vuotta 1961 tarkempiakin kaikkiaan raja-arvojensa puutteista huolimatta.

Mahdollisesti tämän jälkeen tulee vielä 1-3 viestiä muita tunnelmia ja mietteitä vuosista 1961-1964 niitä ajatellen ennen näillä näkymin seuraavaa suurempaa urakkaa eli tämän saman sarjan vuosia 1950-1960 katsojalukuineen laitettavaksi.

Mahdollisesti suunta voi toki olla muukin tai uudemmalta ajalta oleva tutkimus vaikkapa vuosien 1982-1987 ja vuosien 1989-1990 Jalkapallon 2. Divisioonasta/2-divisioonasta kun aineistoa niistäkin löytyi yleisömäärien osalta ja ennen kaikkea joitakin aineistoviitetietoa yleisömääristä on löytynyt alustavasti ennen kaikkea kohtalokasta tai erikoista vuotta 1991 ja sen jatkoa koskien aina Jalkapallon Kakkosen alkuvuosia myöten, mutta jotenkin tämä vanhemman ajan kotimainen jalkapallo etenkin nk. Huippuajoilta siihen mitä tulee katsojiin on ollut viime aikoina aika kovassa vedossa itselläni ollut selvittää.

Pitkälti todellakin sen pohjalta, että onko todella ollut millaisia katsojalukuja ja ennen kaikkea niitä itse ennätyksiä on tullut löydettyä lisääkin.

Muutama löydetty ennätys onkin ollut tällä välillä lopullisen oikea ennätys joillekin seuroille kun jostain syystä Jalkapallokirjan tekijät aikanaan ovat kiireen, unohduksen tai jonkin muun seikan myötä ottaneet tilastoihin vain tyyliin sarjan toiseksi tai kolmanneksi kovimpia yleisömääriä ennätyksiksi ajankuvassa ja ne ovat sitten jääneet elämään virheinä jälkipolville.

Tällaisia 'unohdettuja' ennätyksiä on tullut löydettyä myös ennen kaikkea aiemmalla nk. Kesälomallani sen lykkäydyttyä nk. Syyslomaksi mitä erinäisimpien ja ärsyttävienkin viivytysten vuoksi vaikka kuinka paljon ja ennen kaikkea osin alemmistakin sarjoista kuin vain tästä sarjasta.

Se kaikki jää sitten jatkon osalta mietittäväksi.

Pidemmittä puheitta tässä vielä kerran sarjan kaikkien joukkueiden ja lohkojen katsojaluvut yhtä samankertaisesti vielä kerran kun koskaan vuoden 1964 aikana ei pelattu Uusintaotteluja kauden päätteeksi jolloin aikavälillä 1961-1964 ainoastaan vuonna 1961 sellaisia pelattiin:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Katsojaluvut Seuroittain

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Itälohko

Upon Pallo/Lahden U-Pallo/U-Pallo Lahti: 8832 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 803 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 10.5.1964 pelattu Upon Pallo/U-Pallo Lahti-J-Ilves 1500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Vain yksi yleisöottelu enää puuttuu tältä seuralta jatkoa ajatellen.)

Kouvolan Sudet: 6468 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 588 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 12.6.1964 pelattu Kouvolan Sudet-Kuusankosken Puhti 1547 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kuusankosken Puhti: 6415 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 583 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 18.5.1964 pelattu Kuusankosken Puhti-Kotkan Jäntevä 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Joensuun Palloseura/JoPS: 4859 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 442 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.5.1964 pelattu JoPS-Kuusankosken Puhti 800 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kotkan Jäntevä: 4185 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 380 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 26.7.1964 pelattu Kotkan Jäntevä-Upon Pallo/U-Pallo Lahti 700 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Vain yksi yleisöottelu enää puuttuu tältä seuralta jatkoa ajatellen.)

Jämsänkosken Ilves/J-Ilves: 4098 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 373 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 21.6.1964 pelattu J-Ilves-MP 520 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 3910 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 355 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.5.1964 pelattu MP-FC HPK 600 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

FC HPK/FC Hämeenlinnan Pallo-Kerho/FC Hämeenlinnan Pallokerho: 3874 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 352 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.8.1964 pelattu FC HPK-Kouvolan Sudet 426 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Herttoniemen Urheilijat/HertU/HerttU/HerTU/HerTTU/HerU/HeRU/HU Herttoniemi: 2330 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 212 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 23.5.1964 pelattu HerU-HPP Helsinki 440 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Vain yksi yleisöottelu enää puuttuu tältä seuralta jatkoa ajatellen.)

Käpylän Urheilu-Veikot/Käpylän Urheiluveikot/KUV: 1437 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 131 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.4.1964 pelattu KUV-J-Ilves 220 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

HPP Helsinki/Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/Helsingin PP/PP/PP Helsinki: 1190 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 108 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 18.5.1964 pelattu HPP Helsinki-MP 247 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Tältä seuralta puuttuu ainoana poikkeuksena niin Itälohkossa kuin koko sarjassakin kaksi yleisöottelua jatkoa ajatellen.)

Töölön Vesa/FC Töölön Vesa: 887 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 81 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 26.4.1964 pelattu FC Töölön Vesa-MP 136 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Vain yksi yleisöottelu enää puuttuu tältä seuralta jatkoa ajatellen.)

Vuoden 1964 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Itälohkossa: Kouvolan Sudet-Kuusankosken Puhti 1547 katsojalla (Tämä katsojaluku oli Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Itälohkossa. Ottelu pelattiin 12.6.1964 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1964 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Itälohkossa: MP-Kuusankosken Puhti 15 katsojaa (Tämä oli vuoden 1964 Suomen Sarjan/Suomensarjan yksi vähiten katsotuimpia otteluja Itälohkossa tällä hetkellä varmistuneista katsojaluvuista puhuttaessa. Itse asiassa toiseksi huonoin. Siltikään se ei ollut edes koko sarjan huonoin kun ihan niukasti Länsilohkossa oli ainakin yksi sitä huonompi ottelu katsojaluvultaan ja lisäksi Länsilohkossa oli useampikin umpisurkea katsojalukujen ottelu. Tosin synninpäästöttä ei ole Itälohkokaan selviämässä. Etenkin kun hyvin, hyvin vähän on enää edes katsojalukuja löytymättä ja niiden joukosta voisi löytyä pelottavankin pienten katsojalukujen yleisöotteluja Ottelu pelattiin 9.9.1964 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 28.6.1964 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 29 685 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 28.6.1964 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 450 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 11.10.1964 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 18 800 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 11.10.1964 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 285 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa 1964: 48 485 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin kerrankin äärimmäisen pieni katsojalukujen puute Itälohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti näillä katsojaluvuilla Itälohko on jo nytkin melkein kokonaan yleisömääriltään löydetty. Hyvin vähän on enää muutoksen varaa jatkossa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa yksittäistä ottelua kohti 1964: 367 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen vankkaan pohjaan ja lopullinen vastaava oli hädin tuskin enää tätä korkeampi.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Länsilohko

Turun Palloseura/FC Turun Palloseura/TPS/FC TPS: 11 296 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1027 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 26.9.1964 pelattu FC TPS-TaPa 4526 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Vain yksi yleisöottelu enää puuttuu tältä seuralta jatkoa ajatellen.)

HIK/Hangö IK/Hangon IK: 7194 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 654 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 23.8.1964 pelattu HIK-FC RU-38 909 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Vain yksi yleisöottelu enää puuttuu tältä seuralta jatkoa ajatellen.)

Tampereen Palloilijat/TaPa: 6658 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 605 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 13.6.1964 pelattu TaPa-FC TPS 1270 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Vain yksi yleisöottelu enää puuttuu tältä seuralta jatkoa ajatellen.)

Turun Toverit/TuTo/FC Turun Toverit/FC TuTo: 5859 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 533 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 14.8.1964 pelattu FC TuTo-FC TPS 1542 katsojalla.)

Valkeakosken Kosken-Pojat/Valkeakosken Koskenpojat/VaKP/ValKP/ValKPo: 4518 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 411 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.5.1964 pelattu VaKP-R-Pallo Rauma 535 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

TKT/TaKiTo/Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/FC TKT/FC TaKiTo/FC Tampereen Kisa-Toverit/FC Tampereen Kisatoverit: 3999 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 364 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 22.5.1964 pelattu FC TKT-TaPa 1552 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Vain yksi yleisöottelu enää puuttuu tältä seuralta jatkoa ajatellen.)

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38/FC Rosenlewin Urheilijat-38/FC RU-38: 3904 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 355 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 18.5.1964 pelattu FC RU-38-HIK 700 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Vain yksi yleisöottelu enää puuttuu tältä seuralta jatkoa ajatellen.)

Turun Veikot/Turun Weikot/TuVe/TurVe/TuWe/TurWe: 3397 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 309 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 17.5.1964 pelattu TuVe/TuWe-FC TPS 819 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma/RauPa: 3132 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 285 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 10.5.1964 pelattu R-Pallo Rauma-R-Iirot Rauma 565 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Tampereen Pallo-Veikot/Tampereen Palloveikot/TPV: 2673 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 243 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.5.1964 pelattu TPV-R-Iirot Rauma 403 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Vain yksi yleisöottelu enää puuttuu tältä seuralta jatkoa ajatellen.)

Rauman Iirot/R-Iirot Rauma/Iirot Rauma: 2301 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 209 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 14.8.1964 pelattu R-Iirot Rauma-R-Pallo Rauma 442 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kalevan Pojat/KalPo/Kalevan Pallo-Pojat/KalPa Kaleva/FC KalPa Kaleva/Kalevan KalPa/Kalevan FC KalPa/KP Kaleva/KPP Kaleva/KP/KPP: 1691 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 154 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 2.6.1964 pelattu KalPo-FC TKT 350 katsojalla. Vain yksi yleisöottelu enää puuttuu tältä seuralta jatkoa ajatellen.)

Vuoden 1964 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsotuin ottelu Länsilohkossa: FC TPS-TaPa 4526 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan tuntui tunnelmaltaan hipovan kaikkien aikojen ennätystä Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan tasolta puhuttaessa sellaisenaan aiempiin vuosiin nähden Länsilohkossakin ainakin nyt edes vähän sitä lähempänä sellaisena ja hienona piirteenä se oli selvästi edellistä vuotta parempi katsojaennätys ja samalla se oli myös koko sarjan eniten katsotuin eniten katsotuimmista otteluista siinä mitä se tietenkin oli katsotuimpana juurikin Länsilohkossa.

Tätä ei aikanaan huonon mainostamisen takia otettu ennen pitkää muun muassa Jalkapallokirjan käsittelyyn vuosien 1964-1965 aikaan olleissa muissa selvittelyissä kuin mitä ilmeisimmin tuolloin tiedusteluja asiaan tehtiin kirjan tekijöiltä ennen sitten vuoden 1965-1966 talvikautta edeltänyttä katsausten palaveria vuoden 1966 tilastokautta varten jolloin oli tuolla talvikaudella teetätetty vielä vuoden 1965 puolella aikansa piirissä viimeiset tarkastukset sellaisenaan jälkipolville kuitenkin sitten huonot eväät antaen jatkoa ajatellen.

Tuolloin tosiaan annettiin aiemmin mainitut muut lohkojen kokonaiskatsojamäärät yleisempään ja varmaankin jossain määrin tarpeellisesti korjattunakin muun muassa Itälohkon ja Länsilohkon osalta julkisuuteen. Ottelu pelattiin 26.9.1964 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1964 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkossa: TuVe/TuWe-R-Pallo Rauma 14 katsojaa (Vähiten katsotuin yleisöottelu poikkeuksellisesti keräsi erittäin surkean määrän katsojia sarjan Länsilohkon ja paljon kritisoituihin Itälohkonkin surkeisiin katsojalukuihin nähden todelliset pohjalukemansa samalla katsojaluvulla niistä otteluista mitkä olivat löydettävissä.

Tämäkin katastrofi vielä peräti tapahtuneena kauden mittaan olisi voitu välttää muun muassa paremmalla varautumisella umpihuonoon säähän ja yksinkertaisesti vähemmän härkäpäisellä tuomarien päätöslinjalla kun mahdollisesti pidettäviin selkeisiin uusintaotteluihin mennessä sää todennäköisesti olisi ollut parempi.

Kun näin ei menetelty niin se oli ilman muuta oman lohkonsa huonoin katsojaluvultaan. Ottelu pelattiin 3.10.1964 ja 6.9.1963 ja se oli Syyskierroksen ottelu samalla kertaa sitten lähtökohtaisesti sanottuna viimein koko Länsilohkon huonoin yleisöotteluna ja huonoin yleisöotteluista puhuttaessa koko sarjassa.

Toki monet Itälohkon yleisöottelut eivät paljoa tätä parempia olleet vuoden 1963 aikana ellei sitten tietenkin vielä löytyisi tätäkin ottelua huonompaa katsojalukua Itälohkoon mikä voi ehkä kenties ollakin todennäköistä kun niin huono tilanne tosiaan oli Länsilohkossa silloin, mutta myös Itälohkossakin.

Etenkin kun Itälohko on jo muutenkin löytynyt melkein kaikilta katsojiltaan ja enemmän tulee jäämään Länsilohkoon katsojia käyttöön. Ellei nyt tietysti sitten vielä vaikkapa FC TPS, HIK tai myös nk. Hikken tai vaikka FC RU-38 saa edes hieman vielä lisää katsojamääriinsä kaudelle joista tosiaan isompi oli FC TPS ja HIK sitten FC RU-38:n kanssa kerrankin vähän vaatimattomalla pohjalla liikenteessä. Varsinkin FC RU-38:lla tuntui olevan kyllä odotuksia tuntuvastikin surkeampi yleisövuosi meneillään tuolloin.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 28.6.1964 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 30 550 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 28.6.1964 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 463 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 11.10.1964 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 26 072 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 11.10.1964 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 395 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa 1964: 56 622 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin kerrankin erittäin pieni katsojalukujen puute Länsilohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti näillä katsojaluvuilla Länsilohko on jo myös nytkin melkein kokonaan yleisömääriltään löydetty. Melko vähän on enää muutoksen varaa jatkossa. Ei ihan niin vähän kuin Itälohkolla, mutta ei nyt kyllä enää liikoja toisin kuin vuosien 1961-1963 kohdalla jolloin monenkin seuran katsojaluvut voisivat vielä muuttua moneen suuntaan mikäli niitä vain löytäisi jostakin käyttöön.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa yksittäistä ottelua kohti 1964: 429 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen aiempaa vankkaan pohjaan ja lopullinen vastaava oli paljonkaan tuskin enää tätä korkeampi.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1964 Pohjoislohko

Vasas IFK/Vaasan IFK/VIFK: 13 940 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1267 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 20.9.1964 pelattu VIFK-VPS 2995 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.

Tämä kyseinen yleisöottelu on virheellisesti mainittu muka parhaimmaksi yleisöotteluksi sarjassaan ja Pohjoislohkossa kun se sitä lopulta kaiken jälkeen oli vain Pohjoislohkossa pelkästään. Toki oli myös yleensäkin koko sarjan toiseksi paras yleisöottelu.

Yleisöennätykseksi aikanaan se todennäköisesti kirjautui vain paremman ennakkomainostuksen ja vaasalaislehtien hehkutuksen myötä siinä missä Turun seudulla vuorostaan unohdettiin oman murskaavan ennätyskatsojaluvun hehkutus oikeastaan jo yllättävänkin nopeasti kaiken jälkeen lehdissä ja varsinkaan kun lopulta ei nousua korkeimmalle sarjatasolle sitten vuodeksi 1965 tullutkaan.

Jossain määrin kyllä ainakin osin Jalkapallokirjan tekijät aikanaan toimivat kyllä todennäköisesti melkoisen kiireen tai muunlaisen painavan seikan syistä kuten toimivat kun muuten se alkaisi olla aika erikoista tekijöiltä toimia noin kuten toimivat. Toisaalta aikakausi ei ollut helppo puhumattakaan sitten tavallaan yhtään juuri tuotakaan aikakautta vanhempaa ennätysten pohdintatilannetta yleisön osalta ainakin ajoittain.

Ikävänä asiana toisaalta Jalkapallokirjoissa on tuota ennenkin ja myös varsinkin yleisömäärien saatavuuden sinänsä parannuttuakin 'unohdettu' monta muutakin yleisöennätystä tai on välillä menty virran mukana korjaamatta lukuja edes sitten vaikka merkittävästikin jälkikäteen. VIFK:lle joka tapauksessa kausi oli yleisömenestys.

Ikävä kyllä VIFK jossain määrin mokasi asiansa kilpailijaansa VPS:n tilaan ja jopa varsinkin JBK:n erittäin lähelle sarjanousua päässeeseen joukkueeseen nähden pelillisesti puhuen. Siten jäi sarjanousu toteutumatta.)

Vaasan Palloseura/VPS: 10 921 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 993 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.6.1964 pelattu VPS-VIFK 2423 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Rovaniemen Palloseura/RoPS: 10 022 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 911 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 24.5.1964 pelattu RoPS-VIFK 1690 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 9800 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 891 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 12.6.1964 pelattu OTP-OPS 2948 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Kyseinen ottelu oli kauan ja alustavasti myös ainoa Pohjoislohkonkin yleisöottelu kadoksissa ennen löytymistään katsojaluvultaan.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 7485 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 680 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 14.6.1964 pelattu KPV-JBK 1361 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 7248 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 659 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.5.1964 pelattu KaPa-OTP 1200 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 6784 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 617 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 14.6.1964 pelattu SePS-Seinäjoen Sisu 1391 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Oulun Palloseura/OPS: 6664 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 606 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 28.6.1964 pelattu OPS-JBK 1031 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 6590 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 599 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.8.1964 pelattu JBK-VPS 1400 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Pallokerho-37 Iisalmi/PK-37 Iisalmi: 6480 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 589 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 18.5.1964 pelattu PK-37 Iisalmi-JBK 1200 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Lapuan Virkiä: 5500 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 500 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 18.5.1964 pelattu Lapuan Virkiä-KaPa 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Se oli erittäin lähellä kyllä seuran omaa varsinaista yleisöennätystä vuoden 1963 Jalkapallon Maakuntasarjan puolelta, mutta ihan se ei sitä lyönyt. Kuten ei myöskään omaa Jalkapallon Suomen Cupin ottelussa vuodelta 1962 saamaansa yleisöennätystä aiemmin mainittuna kun se oli tosiaan ihan vielä vähän parempi tuota Jalkapallon Maakuntasarjan yleisöennätystä.

Itse asiassa suhteellisessa vertailussa oleminen Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa tuotti ajoittain huolestuttavan vähänkin katsojia seuralle Jalkapallon Maakuntasarjan katsojalukuihin nähden ajoittain.

Tai ainakin vaikka kokonaisuutena seura keräsikin enemmän väistämättä katsojia kuin sarjatasoa alempana niin siihenkin tarvittiin jokunen määrä silti otteluja enemmän kauden mittaan.

Lapuan Virkiä putosikin vuodeksi 1965 jälleen tutumpaan Jalkapallon Maakuntasarjaan eikä mitään äärettömän suurta nousutoivetta enää vuoden 1963 nousujuhliin tai vuoden 1964 alkuvuoteen verrattuna samalla tapaa toivottu lähivuosiksi. Ja mikäli toivottiinkin niin tason olisi pakko olla ollut kovempi kuin miten siihen asti itse joukkueella sitä arvioiden. Kuitenkaan ei lopulta ollut edes vähiten seuratuin joukkue sarjassa kaikin puolin. Toisaalta yleisöryntäyspuheet seuran osalta menivät kyllä tällä sarjatasolla lopulta pahasti metsän puolelle.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 5164 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 469 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.9.1964 pelattu Seinäjoen Sisu-SePS 1160 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.

Tätäkin on virheellisesti pidetty Seinäjoen Sisun ennätyksenä yleensä näihin päiviin asti vaikka todellisuudessa ennätys on samasta paikallisottelusta vuodelta 1963 ja päivämäärältä 19.5.1963.

Seinäjoen alue-ennätykseksi tätäkin aikanaan on välillä virheellisesti näihin päiviin asti hehkutettu ajankuvassa mikä sekin on väärin kun se ennätys tosiaan kuuluu juurikin saman kauden eli 1964 SePS:lle ottelusta SePS-Seinäjoen Sisu päivämäärällä 14.6.1964. Paremminkin SePS yleisöjoukkueena myöhemmin menestyi tai saattoi vielä menestyä. Toisaalta kyse tietysti tässä tapauksessa aina Seinäjoen alue-ennätyksistä puhuttaessa on 'vanhasta' SePS:stä uudempaan vastaavaan eli Sepsi-78:n tilaan nähden.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1964 Pohjoislohkossa: 60 966 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1964 Pohjoislohkossa: 924 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1964 Pohjoislohkossa: 35 632 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1964 Pohjoislohkossa: 540 katsojaa

Vuoden 1964 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Pohjoislohkossa: VIFK-VPS 2995 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan oli Pohjoislohkon paras ottelu lohkossaan sinänsä tuona kyseisenä vuotena. Sitä hehkutettiin virheellisesti koko sarjan yleisöennätykseksi sen mennessä lopulta Länsilohkoon. Toki ilman tätä virhettä se silti oli sarjan toiseksi katsotuin yleisöottelu aikanaan koko sarjaa vasten ja tietenkin Pohjoislohkon paras yleisöottelu sellaisenaan. Se oli tosiaan katsotuimpien parhaimpien ottelujen sarjassa hyvää luokkaa ja sekin tuntui katsojaluvultaan yllättävän monet kun yleisesti ottaen vieläkin sen kuuluisan nk. Tonniluvun jälkeen oli hyvin vaikeaa tuona kyseisenä vuotena vain saada porukkaa katsomaan otteluja. Syyskierros sarjassa varsinkin oli varsin katastrofilta tuntunut katsojaromahdus tai katsojalässähdys. Kaikkiaan kuitenkin vuoteen 1961 tai 1962 nähden vähemmän sinänsä. Varsinkin kun sinänsä Pohjoislohkossa juurikin aikakauden 1961-1964 eniten katsotuin yleisöottelu sellaisenaan nähtiin juuri tässä ottelussa ja se nyt edes vähensi jonkin verran huonoa tunnelmaa Syyskierroksen ongelmista. Ottelu pelattiin 20.9.1964 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1964 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Pohjoislohkossa: Lapuan Virkiä-PK-37 Iisalmi 134 katsojaa (Tämä tosiaan oli Pohjoislohkon vähiten katsotuin ottelu sinä vuonna. Juurikin tämän tyylin katsojaluvuilla huonoimmillaankin tosiaan Pohjoislohko pystyi sinnittelemään voittajana siihen mitä tuli lohkojen välisiin katsojakilpailuihin. Ottelu pelattiin 20.9.1964 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa 1964: 96 598 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa ne olisivat voineet olla parempiakin tavallaan ilman umpisurkeaa sarjan Syyskierrosta tavallaan sinä vuonna yleisen Pohjoislohkon maineenkin muistaen myös ihan aiempiin Syyskierroksiinkin niitä verraten tavallaan. Silti voitti vaikeuksienkin keskellä yleisesti ottaen Itälohkon tai Länsilohkon yleisömaineeltaan.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa yksittäistä ottelua kohti 1964: 732 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo oli yllättävänkin hyvänä pysynyt, mutta olisi ollut tuntuvasti parempi ilman umpisurkeaa sarjan Syyskierrosta tavallaan sinä vuonna yleisen Pohjoislohkon maineenkin muistaen myös ihan aiempiin Syyskierroksiinkin niitä verraten tavallaan. Silti voitti keskimääräisessä yleisökiinnostuksessakin yleisesti ottaen vaikeuksista huolimatta Itälohkon tai Länsilohkon ainakin yksittäisen ottelun mahdollisen katselun mukaisissa mielikuvissa.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa 1964: 203 508 katsojaa (Näistä vähintään oli löydettävissä 201 705 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa yksittäistä ottelua kohti 1964: 514 katsojaa (Näistä vähintään sarjan yksittäistä ottelua keskimäärin seurasi vuonna 1964 509 katsojaa.)

Näiltä osin luvut kaikkiaan puhuvat selvää kieltään Pohjoislohkon paremmuudesta taantuneenakin muihin lohkoihin nähden ja Itälohkon tai Länsilohkon katsojalukujen arvioinnissa sen paremmuus jää ainakin osalta kautta mietittäväksi myöhempää aikaa ja tarkempia katsojalukujen löytökatsauksia varten vaikka muutoin toki kerrankin Itälohko jäi katsojaluvuissa selvemmin jälkijunaan vuoden 1964 osalta Länsilohkoon nähden.

PS. Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vähiten katsotuin ottelu vuonna 1964 oli näin vähän aiheen vierestä lausuttuna KIF-Ilves-Kissat 153 katsojalla.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #288 : 11.11.2020 klo 15:18:45

Kun mietteeksi jäi ajatelmat vuosien 1961-1964 osalta niin jossain määrin antoisinta oli noita noiden vuosien katsojalukuja laskiessani havaita kaikkiaan yllättävänkin monella pienseuralla olleen paljonkin paremmat katsojaluvut kuin miten niistä jotenkin ajattelin aiemmin tai miten niitä jostain syystä on aika paljon arvosteltu julkisuudessa.

Muun muassa Vaajakosken Pallon, Oulun FC Kärppien, Messukylän Tovereiden ja muutaman muunkin pienemmän tai vähemmän tunnettavuuden joukkueen katsojalukuja oli hienoa havaita niidenkin kyenneen saamaan ainakin joskus ihan paljonkin katsojia ajankuvassa mukaan peleihinsä.

Paljon jäi tosin jossiteltavaakin ja avoimeksi etenkin vuosilta 1961-1963 senkin takia kun ei vain katsojalukuja sinänsä kunnolla kerrottu seikkaperäisesti tarkasteltuina julkisuuteen.

Ja joillakin seuroilla seuranta saattoi olla turhauttavasti painottunut vain Syyskierrokseen ja toisin päin sitten Kevätkierroksen osalta joillekin muille seuroille.

Vaikka uudemmat ajat ovat mielessä kiinnostavina juttuina niin silti pääasiassa tarkoitus olisi aloittaa hyvin lähipäivinä noiden kauan etsittyjen Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan kausien 1950-1960 katsojalukujen laitto.

Varmaan niiden jälkeen sitten tulee enemmän aikaväliltä 1950-1964 jotakin yleisempää vertailua.

Kun alun perin olisin tehnyt enemmän vertailuja jo vuosilta 1961-1964, mutta vähän liiankin pitkään alkuperäisestä ajankohdasta venyneenä lienee helpompaa jatkaa toistaiseksi eteenpäin.

Tiedä myös sitten jatkon kannalta, että miten oikein noiden uudempien aikojen katsojalukujen kanssa oikein tekisi.

Etenkin kun vielä varsinkin ihan Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan loppuajat vuosilta 1991-1993 ja myös Jalkapallon Kakkosen alkuajat vuosilta 1994-1996 ovat jääneet erittäin avoimeksi.

Paljoa paremmalla tolalla katsojatutkimusten suhteen eivät myöskään ole Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuodet 1989-1990, mutta niistä sentään jonkin verran kyllä on liikkunut julkisuudessa ihan hyvääkin tietoa liikkeellä.

Tosin tuolloinkin jo sellainen todella säännöllinen katsojalukujen tutkimus sellaisenaan on jo siirretty muille tahoille tehtäväksi.

Vuodesta 1989, 1990 tai 1991 alkaen olevia kolmannen sarjatasomme katsojatietoja on ainakin varmasti aikanaan liitetty aiemminkin mainittuun nk. Kakkoskatsaukseen tai nk. Kakkoskirjaan jalkapallon suhteen.

Painomäärältään ne olivat tiettävästi melko harvinaisia ja varsinkin hieman tragikoomisesti vuosien 1997-2000 painomäärät samoille katsauksille olivat vielä harvinaisempia kuin esimerkiksi tiettävästi olleet vuosien 1991-1996 tai vuosien 1989-1996 painomäärät.

Siten varsinkin vuosien 1997-2000 suhteen vaikka nettiaika olikin Jalkapallon Kakkosen tilastoinnin osalta tai vanhalla forumilla kyllä alkanut ihan kiitettävästi varsinkin aikakauden loppua kohti niin pahalta näyttää.

Lisäselvyyttä ennen lienee parempi pysyä kuitenkin vanhempien aikojen katsojalukujen laitossa lähipäivistä eteenpäin!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #289 : 11.11.2020 klo 15:30:20

Tavoitteeksi lähiajoille ja loppuvuodelle jääkin nyt joko Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuosien 1950-1960 käsittely vihdoin ja viimein osana juuri lopetettua vuosia 1961-1964 samasta sarjasta tai sitten siirtyminen Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojalukujen pariin ainakin vuosille 1982-1987 asti kunnolla ja siitä sitten laittaa vielä ehkä vuodet 1989-1990 olettaen, että niistä vain todella löytyy tietoja vertailtavaksi asti.

Myös vuodet 1973-1975 ja 1979 kiinnostavat kyllä kovasti tietää samasta sarjasta.

Varmaan siihen toivon mukaan voivat muutkin nimimerkit jotakin laittaa tulemaan mikäli vain tietenkin tietoa asioista on antaa.

Etenkin kun nuo vähän uudemmat 1980-luvun tiedot tai osin ihan 1990-luvun alun vaihteen tiedot lienevät helpommin tiedossa tai saatavilla kuin nuo vanhemmat tiedot.

Uudempiin aikoihin, loppuvuoteen tai hyvin kenties pitkällekin ensi vuodelle toistaiseksi ovat jäämässä laajemmat katsaukset Jalkapallon Maakuntasarjaan sen eri vuosille tai Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonan lisättynä myös joillakin Jalkapallon Kolmosen lisätiedoilla yleisömääristä.

Jalkapallon Kakkosenkin uudelleen korjausta vuosilta 2002-2003 harkitsin aiemmin ja toki edelleen, mutta neljän lohkon katsojalukujen käynti 48 joukkueen tai 47 joukkueen osalta on melkoisen raskasta puuhaa ja kun suurempaakin urakkaa tosiaan lähiajoille tulee niin ne saattavat jäädä toistaiseksi vielä laittamatta.

Vaihtoehtoisesti voi mennä nuo kaudet Jalkapallon Kakkosesta osana tietenkin tuota sarjaedeltäjän Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan päätösvuosien ja Jalkapallon Kakkosen itsensä alkuvuosien selvittelyä 1990-luvulta jatkona sitten niille.

Jahka vain saisin tietää edes yhdenkin noiden nk. Kakkoskatsauksen tai nk. Kakkoskirjan löytöpaikan.

Ellei sitä sitten ole haudattu jonnekin Palloliiton toimiston kassakaappiin keräämään pölyä tai ties minne.

Tosiaan nuo nk. Kakkoskatsaukset/Kakkoskirjat olivat vuosina 1989-2003 (Ja 2004 mikäli aivan viimeinen juhlapainos/juhlakatsaus sarjavuosista lasketaan.) painomääriltään vaihtelevasti melkoisen harvinaisia joista vuodet 1989-1996 olivat yleisempiä, vuodet 1997-2000 harvinaisesta erittäin harvinaiseen vaihdelleita ja vuodet 2001-2003 sitten olivat jotain niiden väliltä olleita melkoisia sarjakatsauksia.

Ennen vuotta 1989 näitäkin katsauksia tai kirjoja oli olemassa ja vanhin jopa niinkin kaukaa kuin 1983 tai 1984, mutta tuolloin ne olivat tuntuvasti ohuempia osin senkin vuoksi kun tuolloin vuoteen 1988 asti vaikka tuolla aikavälillä 1983-1988 Jalkapallon silloista 2. Divisioonaa/2-divisioonaa käsiteltiin paremmin Jalkapallokirjassa jolloin ei ollut samalla tapaa tarvetta tuolloisille tietopaketeille sarjan ilmiöistä tai yleisömääristä tutkimuksineen päivineen.
« Viimeksi muokattu: 11.11.2020 klo 15:32:24 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #290 : 13.11.2020 klo 16:46:28

Viime vuonna Lappeenrannassa Kimpisen kentän suhteen ainakin näillä näkymin taidettiin tehdä lähtökohtaisesti uutta historiaa kun 2912 katsojaa nähtiin 11.6.2019 olleessa ottelussa.

Aiemmin Kimpisen kentän osalta oltiin juhlittu jossain määrin tuolloin nk. Uutta Ennätystä silloisin lukemin jotka tietysti parin vuoden takaisena eli tuolloin vuotta aiemman vuoden 2018 ennätyksen osalta olivat tavallaan vääriä.

Ne kun vaivoin ylittivät aiemmin juhlittuina olleet ennätykset eivätkä nekään sellaisenaan olleet ennätyksiä.

Kyseessä tietysti olivat PEPO:n 60-vuotisjuhlaottelu 26.7.2018, vanhemman ajan LaPa:n tai LaPa:n kilpailijan Lauritsalasta eli Lauritsalan Työväen Palloilijoiden eli LauTP:n ottelujen katsojalukujen ylittämiset.

Kuten myös vuoden 1964 LaPa:n Suomen Cupin yleisöryntäysriemun aikojen ylittämisestäkin.

Tuolloin muun muassa 26.9.1964 FC TPS:n Turussa juhliessa ensin ja myöhemmin oikeastaan aika alakuloisesti unohtaen oman 4526 katsojan kauden kärkituloksen myös omalla tavallaan ennätyksiä hipoen sarjapuolelta Kupittaalta tehtiin samaan aikaan Kimpisellä historiaa.

Tai luultiin virheellisesti tehtävän kun 27.9.1964 Kimpisen kentällä Lappeenrannassa Jalkapallon Suomen Cupin Välierässä LaPa löi Oulun Työväen Palloilijat eli OTP:n 5-0 voittaen sen sitten 2059 katsojan silmien edessä mitä pidettiin suurimpana Lappeenrannassa nähtynä yleisöotteluna.

Se kertoi varsin kirjaimellisesti siitä, että ainakin yksi muu tapahtuma Kimpisen kentällä aikanaan ja mahdollisesti aina viime vuoden kesäkuun tapahtumiin asti oli unohdettu.

Aikana jolloin kyettiin yleensä pysähtymään, etsimään ja korjaamaan usein julkisuuteen lausuttuja asioita paljon rauhallisemmassa tahdissa ilman turhia toitotuksia etukäteen ja ennen kaikkea yleensä myös muistamaan vanhempiakin asioita ilman aivan liikaa muiden tapahtumien sekoittumista itse muisteltavaan asiaan.

Toisaalta ihan 1960-luvullakin kuten kauan sitä ennenkin historiassa puhumattakaan sen jälkeen toisinaan 10 vuoden takaiset asiat eivät aina ole helppoja palautella mieliin tai edes muistaa lainkaan.

Vaikka olisi ollut ihan positiivinenkin asia.

Nimittäin tässä tapauksessa se olisi ollut Kimpisen lähtökohtaisen oletettava kenttäkatsojaennätys jalkapallossa todennäköisesti.

Tuolloin ainakin ja pisimmillään aina viime vuoteen asti.

Itse ennätys kuului vuoden 1954 Helluntaisunnuntain otteluun, mutta se ei ollut sarjaottelu sellaisenaan vaan yksinkertainen harjoitusottelu ulkomaista seurajoukkuetta vastaan tuolloin silloisella yhteisjoukkueella.

Tässä itse Kimpisen oikea ja myös nk. Erittäin Vahvasti Unohdettu kenttäennätys Lappeenrantaan vuodelta 1954 ja tämäkin muun muassa löytyi tämän kesän Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan ottelun katsojalukujen jäljityksen yhteydessä ja josta aiemmin itse olin kuullut lähinnä huhuja muutamalta erittäin vanhalta paikkakuntalaiselta puhumattakaan tietenkin ottelun löytymisestä lopulta sittenkin HS Aikakoneestakin:

6.6.1954: Lappeenrannan Kaupunkijoukkue-FC Neftjanik/FC Nefstjanik 2500 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin vuoden 1954 Helluntaisunnuntaina kansainvälisenä Lappeenrannan Kaupunkijoukkueen harjoitusotteluna Kimpisellä. Lappeenrannan Kaupunkijoukkue oli koottu tähän otteluun Neuvostoliitosta vieraillutta seurajoukkuetta vastaan Lappeenrannan FC Veiterän ja FC LrPT:stä/LPT:stä/LaPaTo:sta eli FC Lappeenrannan Pallo-Tovereista/Pallotovereista. Tuloksena oli toki ennätysyleisön sisältäneeseen otteluun katastrofitason tappio maalein 0-9. Siten toisaalta välttämättä ei ole ihme, että yleisöennätyksestä paikallisittain siitä huolimatta sitä ei ole haluttu muistella paljon mitenkään oikein edes ajankuvassakaan.)

Ajanmukaisissa lehtikommenteissa kerrottiin, että Lappeenrannassa yleensä ei liikoja määriä yleisöjä jalkapallon osalle ollut ja ihan mikä tahansa 2000 katsojaa, sen yli tai jopa vähän allekin katsojia sisältänyt ottelu olisi ollut harvinaisuus yleisöotteluna.

Siten vaikka joitakin erittäin hyviä katsojalukuja lappeenrantalaisittain on ollut etenkin ihan riittävän vanhalla ajalla jalkapallossakin ne eivät liene olleet mitään liian liikoja suuruusluokaltaan. Ilman muuta mikäli vain parempaakin löytyy tai löytyisi niin voisi varmaan sitten päivittää tai laittaa uutena viestinä tulemaan.

Muitakin erikoisia ennätyksiä vuosilta 1950-1960 on tosiaan näissä aiemmissa etsinnöissä löytynyt ja varmaankin jatkon osalta joskus löytyy lisääkin mitä vanhempiin aikoihin menisi niitä etsimään kotimaisen jalkapallon osalta.

Lähipäivinä onkin vielä miettimistä näissä vuosissa pysymisen tai tuoreemman ajanjakson etsintää luvassa ilman sitä.

Tuoreempi ajanjakso olisi tietenkin Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuosia 1982-1987 tai myös 1989-1990 koskeva, sarjan loppuvuosia 1991-1993 ja Jalkapallon Kakkosen alkuvuosia 1994-1996 koskeva.

Noista olisi mukava saada tosiaan tietoa puhumattakaan myös Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan yleisömääristä vuosilta 1973-1975 ja 1979.
« Viimeksi muokattu: 14.11.2020 klo 06:23:22 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #291 : 14.11.2020 klo 16:47:35

Kun aiemmin unohtui mainita vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen laiton joukon yhteydessä niin mainittakoon tähän alle vielä pari kappaletta vuoden 1964 Jalkapallon Maakuntasarjan ottelujen katsojalukuja samalta vuodelta.

Ne ovat perjantaiottelujen katsojalukuja päivämäärältä 21.8.1964 ja ottelijat katsojalukuineen olivat seuraavat:

Jalkapallon Maakuntasarja 1964

21.8.1964: VaaPV/VaPV/VPV Vaasa eli Vaasan Pallo-Veikot/Vaasan Palloveikot-Vaasan Kiisto 100 katsojaa (Kenttänä toimi Brändön Kenttä.)

21.8.1964: IF Drott Pietarsaari/Jakobstad-Pietarsaaren Into/P-Into Pietarsaari 200 katsojaa (Kenttänä toimi Pietarsaaren Urheilukenttä.)

Pieniä olivat katsojaluvut näille joukkueille perjantaiksi, mutta mukavaa oli tuollaisiakin löytää etsinnän lomassa.

Pahoittelut aiemmin unohtuneesta mainitsematta jättämisestä!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #292 : 17.11.2020 klo 14:12:23

Lähinnä tarkastellessani vuoden 1955 jalkapalloilun yleisömääriä vielä kerran ennen erillistä lähiaikojen laittoa muun muassa Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta kyseiseltä vuodelta törmäsin yhteen uuteenkin katsojalukuun.

Aiemmin käsittelemättömästä sarjasta puhuen.

Nimittäin Jalkapallon D-sarjaan ja siinä esiintyneeseen katsojalukuun.

Jalkapallon D-sarja oli tietenkin virallisuuden ja epävirallisuuden rajamailla keikkunut Jalkapallon Aluesarjan edeltäjä, siten vuorostaan Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan edeltäjän edeltäjä ja tietenkin vuodesta 1994 lähtien olleen nykypäivän Jalkapallon Nelosen edeltäjän edeltäjän edeltäjä.

Kyseistä sarjaa pelattiin tietenkin vain yhden ainoan vuoden verran kun vuonna 1956 Jalkapallon D-sarjan jatkamisen sijaan se nimettiin järkevämmin uudelleen laajamittaisena sarjatasona muutenkin Jalkapallon Aluesarjaksi.

Joka tapauksessa tässä itse löytynyt katsojaluku joka muuten tässä yleisöottelussa oli hieman sarjan ensimmäisen yleisen pelivuoden keskimääräistä katsojamääräänsä korkeammalla tasolla:

Jalkapallon D-sarja 1955

4.9.1955: Helsingin Toverit/HeTo/HelTo/HT Helsinki-Malmin Palloseura/MaPS/MalPS/MalmPS/MPS Malmi 100 katsojaa (Tässä ottelussa Toverit Helsingistä ottivat voiton sateisella ja liukkaalla kentällä ensimmäisen puoliajan 3-1 johtoaseman jälkeen lopulta maalein 6-1. Tuolla voitolla seuran osalta puhuen noustiin vuodeksi 1956 Jalkapallon Maakuntasarjaan.)

Tuo 100 katsojaa oli tosiaan hieman parempi kuin normaalisti tuoreessa sarjassa sinä vuonna.

Katsojia keskimäärin uudessa sarjassa kun oli yleensä ottelua kohti 87 katsojaa.

Katsojaluku tosiaan oli pieni keskimäärin.

Sittemmin vaikka nousua olisi voinut luulla tuleville vuosille ja vuosikymmenille niin kylmä totuus oli se, että katsojamäärät alkoivat tippua eikä edes parhaimmatkaan Jalkapallon Aluesarjan tai sen seuraajan eli Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan katsojaluvut ainakaan katsojakeskimäärissä eivät päässeet edes tuohonkaan lukemaan kuin mitä vuonna 1955 oli.

Paljon kyllä oli väliä silläkin, että ottelumäärät nousivat yllättävänkin nopeassa ajassa hyvin valtaviksi.

Toisaalta sekään ei selittänyt kaikkea ja vuoteen 1984 mennessä olikin enää sitten sen 10 katsojaa keskimäärin yhdessä ainoassa normaalissa ottelussa sarjaa kohti!

Vuosien 1985-1987 kohdalta tilannetta en tiedä, että vieläkö oli mahdollista löytää yleisökeskimääriä koko sarjan osalta vai ei.

Kun aiemmin löytyneet aineistot päättyivät jo vuoden 1984 kohdalle samoin kuin myös hieman erikoisesti paljon pidempään Liiton sarjana pysyneen Jalkapallon Maakuntasarjan seuraajan eli Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan kohdalta puhuen.

Vuosina 1986-1987 kun Jalkapallon D-sarjan seuraajan seuraaja eli tuolloin tietenkin Jalkapallon 4. Divisioona/4-divisioona kun siirtyi Liiton sarjan asemasta vain Piirien järjestettäväksi ja on pysynyt niin aikansa eli vuoden 1993 loppuun asti ja myös vuodesta 1994 lähtien näihin päiviin asti tuolloin uutena Jalkapallon Nelosena.

Tuolloin ehkä vielä vuonna 1985 jotain on löytynyt tai sitten ei, mutta viimeistään joko vuonna 1986 tai 1987 on päättynyt noiden yleisömäärien tilastointi sellaisenaan.

Varmaankin ehkä vuosien 1985-1987 Jalkapallokirjat osaisivat ehkä kertoa tuohon asiaan jotakin tai sitten eivät tuohon kokonaisyleisömääriin tai keskiarvoiseen katsoja-asiaan kauden otteluista.
« Viimeksi muokattu: 17.11.2020 klo 14:14:50 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #293 : 18.11.2020 klo 15:35:51

Vuoden 1956 jalkapalloilun yleisömääriä vielä kerran ennen erillistä lähiaikojen laittoa varten tarkastelin myös samassa yhteydessä vuosia 1957-1958.

Niiden ottelulöydöt menevät eri viesteihin kun ne eivät osuneet saman vuoden eivätkä saman päivän sarjaottelujen tuloksiin.

Kaikki ottelulöydöt koskevat Jalkapallon Maakuntasarjaa tutuilta osin sarjan loppuvaiheista.

Vuoden 1956 Jalkapallon Maakuntasarjan ottelulöytöön osuivat seuraavat joukkueet:

Jalkapallon Maakuntasarja 1956

2.9.1956: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM Lahti-Helsingin Ponnistus 800 katsojaa (Ottelu pelattiin Lahden Kisapuiston Kentällä. Harmittavasti LPM hävisi maalein 0-2 ja joutui jäämään Jalkapallon Maakuntasarjaan vuodeksi 1957 kun taas Helsingin Ponnistus pääsi vuorostaan vuodeksi 1957 Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan.)
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #294 : 18.11.2020 klo 15:39:17

Vuoden 1957 Jalkapallon Maakuntasarjassa LPM eli Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet saivat uuden tilaisuuden koettaa nousua Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1958 tällä kertaa tietenkin kun edellisen kauden nousu oli epäonnistunut.

Ottelun katsojalukukin löytyi ja se oli seuraava omalla tavallaan lahtelaisittain alle tulevalla ikimuistoisena päivänä:

Jalkapallon Maakuntasarja 1957

22.9.1957: Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM Lahti-FC HPK Hämeenlinna 1250 katsojaa (Ottelu pelattiin Lahden Kisapuiston Kentällä. Tällä kertaa LPM voitti ja nousi kuin nousikin tiukan ja kovaotteisen 2-1 voiton jälkeen Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1958 kun taas FC HPK:n oli jäätävä vuodeksi 1958 Jalkapallon Maakuntasarjaan.)
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #295 : 18.11.2020 klo 15:45:31

Vuoden 1958 Jalkapallon Maakuntasarjassa RiPS tai myös RiiPS eli Riihimäen Palloseura olisi kovan ja verratenkin hienon Jalkapallon Maakuntasarjan kauden päätteeksi halunnut nousta Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1959.

Ottelun katsojalukukin löytyi, mutta verrattuna vaikkapa parin edellisen vuoden Lahden vastaaviin lopputunnelmiin tappion ja nousun myötäelossa ei Riihimäellä juuri tunnelmaa ollut tärkeästä ottelusta huolimatta ainakaan vielä tuolloin.

Riihimäkeläisittäinkin erittäin tärkeä sarjatason myötäeläminen olisi luvassa, mutta sen aika ei vain ollut ihan vielä tuolloin.

Tässä itse katsojaluku päivämäärineen:

Jalkapallon Maakuntasarja 1958

21.9.1958: RiPS/RiiPS/Riihimäen Palloseura-Helsingin Toverit/HeTo/HelTo/HT Helsinki 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Riihimäen Urheilupuiston Kentällä. Tunnelma ottelussa kieltämättä oli varsin vajavainen. Ihan lopun vastustajansa väliaikaista yllättämistä huomioimatta RiPS oli koko ottelun ajan pinteessä ja hävisikin lopulta maalein 2-3. Vain tuuri ja tosiaan Helsingin Tovereiden väliaikainen nuupahdus huomioinnissa toisella jaksolla olivat sijoituksen pohjalta maksaakin vierailijoille sarjanousun. Ikävä kyllä pienen kotiyleisön tappioksi jouduttiin sietämään häviö ja siten Palloseura Riihimäeltä joutui jäämään Jalkapallon Maakuntasarjaan vuodeksi 1959 ja Helsingin Toverit nousivat Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1959.)
« Viimeksi muokattu: 19.11.2020 klo 15:53:09 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #296 : 19.11.2020 klo 15:52:40

Vuoden 1960 Jalkapallon Maakuntasarjassa RiPS tai myös RiiPS eli Riihimäen Palloseura olisi kovan ja toistamiseen kahden vuoden sisään erittäin hienon Jalkapallon Maakuntasarjan kauden päätteeksi halunnut varmastikin nousta Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1961.

Etenkin kun pari vuotta aiemmin oltiin oltu lähellä nousua.

Ottelun katsojalukukin löytyi ja tässä tuntui olevan suhteessa siihen asti kovinta riihimäkeläistä kannatusta ennakkotunnelmineen seuran omia otteluja ajatellen.

Ainakin nyt tälle sarjatasolle vaikka myöhemminkin parempia yleisöotteluja nähtiinkin.

Tässä itse katsojaluku päivämäärineen:

Jalkapallon Maakuntasarja 1960

18.9.1960: RiPS/RiiPS/Riihimäen Palloseura-Kotkan Jäntevä 1200 katsojaa (Ottelu pelattiin Riihimäen Urheilupuiston Kentällä. Ikävä kyllä parin vuoden takaiseen otteluun nähden sen hyvästä alusta ja pienestä tappiosta huolimatta siitä tuli karmea tappio. Jopa paljon karmeampi peli oli yleensäkin riihimäkeläisille aikalaisten kehuista huolimatta varsinkin jälkipolville toisin kuin silloiset pari vuotta vielä tätä peliä aiemmin oli ollut. Alakynnessä käytännössä oltiin koko ajan huolimatta toki ensimaalista, sitten tuli kotkalaisten tasoitusmaali johdollakin ja alakuloisen yleisön ennen pitkää sytytti vihaan ja raivoon vain yksi erotuomarin hylkäämä tasoitusmaali.

Kun raivottiin niin toisaalta kunnon jatkoa sen edellytykselle ei ollut. Se oli tarpeetonta purkamista tilanteessa jossa voittoon ei vain Jäntevän kentällisen käyttämän silloisen taktisen pelitavan mukaisen ylivoiman edessä ollut mahdollisuuksia. Etenkin kun heti toisen jakson alun jälkeen maalijuhla kotkalaisille vieraille alkoi ja peli oli sillä selvä. Tappio tuli maalein 1-8 ja hylätylläkin maalilla tilanne toteutuneesti olisi ollut 2-8. Vain tuuri esti enemmän kuin 10 maalia kotkalaisille tulemasta. Katsojaennätys tiettävästi sarjatasolleen oli mukava juttu, mutta riihimäkeläisten tunnelmat olivat maahan romahtaneet kun ottelu oli ohi. Ikävä kyllä täten Palloseura Riihimäeltä joutui jäämään Jalkapallon Maakuntasarjaan vuodeksi 1961 ja Jäntevä Kotkasta nousi Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1961.)

Tämä ottelu olikin viime ajoilta viimeinen mikä löytyi Jalkapallon Maakuntasarjoista kun tutkin niitä aikaväliltä 1950-1960 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yhteydessä.

Ja kun valitettavasti vuoden 1959 Jalkapallon Maakuntasarjaan ei löytynyt tietoa yleisöotteluista edes sarjan lopulta toisin kuin nyt vuodelle 1960 sarjan loppupuolelle löytyi.

Niiden eli Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuosien 1950-1960 läpikäymisen aika on lähipäivinä tai ensi viikolla kunhan vielä ruotsinkielisen alueen lehdet muutaman Pohjois-Suomen ja Kuopion aluelehden ohella ovat vielä kerran läpikäyty loppupuolelta tuota ajanjaksoa eli vuosia 1950-1960 käsittäen.

Muutamaa tiettyä päivää ja myös valitettavasti eräitä seuroja tulevat ilman ihmeitä koskemaan ikävät asiat tulevassa tutkimuksessa ellei ihmeitä tapahdu sillä niistä katsojatiedot tai sarjatiedot osin muutenkin tulevat olemaan ohuen ohuita määriltään.

Hyvin suurimman osan seuroista kuitenkin katsojatiedoiltaan sellaisinaan onnistui löytämään.

Tämä oli ihme aiempaan nähden kun otaksuin, että varmasti paljon mitään ei tulisi löytymään katsojatietoja tästä sarjasta vuosilta 1950-1960 kun sitä vertasi vuosiin 1961-1964 aiemmin tutkittuina!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #297 : 20.11.2020 klo 16:47:01

Tällä hetkellä ennen mahdollista vuosien 1950-1960 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen laittoa on tällä hetkellä tosiaan muutama seura tämän hetken nk. Vaaralistalla joutua pois katsojatutkimuksesta ilman ihmeitä.

Tälle nk. Vaaralistalle joutuvat tai ovat joutuneet sellaiset joukkueet joiden yleisömääriä tai ei oikein mitään muutakaan sarjatietoa kerrottu lähimainkaan juuri mitenkään. Ei juuri oikein edes ruotsinkielisen alueen lehdissäkään tai Pohjois-Suomen sanomalehdissäkään muutaman Kuopion alueen lehden osalle.

Hyvin harvoin, mutta silti sentään tämän nk. Vaaralistan ulkopuolella raportoitu seura muun muassa oli näillä näkymin katsojamenestystä elänyt vuoden 1960 FC Porin Karhut.

Siitäkin näin muun muassa oli ikävän vähän kyllä yleisömäärien puhetta liikkeellä.

Vielä tietysti on suoritettava muutama jäljellä oleva ruotsinkielisten alueen lehtien selaus uudestaan, mutta tämän hetken nk. Vaaraseurat näillä näkymin tutkimuksesta pois ovat seuraavat:

JoPS Joensuu (Koskee lähinnä vain vuotta 1952 todella merkittävästi kun jostain syystä seura ei vain herättänyt juuri lainkaan uutisointia etsintöjen pohjalta. Vuosi 1958 on myös kysymysmerkki sillä kesällä tehtyjen havaintojen pohjalta sillä ei ollut vuoden 1952 pikavisiitistä maine juuri parantunut uutisoinnissa tai sitten maine enintään oli FC Karhujen tasoa Porista puhuen. Vuodelta 1959 alkaen JoPS pääsi yleisölukemiin ainakin edes mainintana.)

LrPT Lappeenranta (Vuosi 1956 saattaa tulla todellakin ilman ihmeitä kerrotuksi tämän sarjan osalta ilman tätä seuraa sillä niin huono on sen yleisömäärien tilanne. Juuri mitään järkevää yleisölukua ei ole juuri löytynyt kovista yrityksistä huolimatta. Nekin voivat olla alakanttiin tai yläkanttiinkin. Yksinkertaisesti vain tämän seuran otteista tai ainakaan itse yleisömääristä ei uutisoitu juuri lainkaan.)

BK-46 Karis/Karjaa (Vuosi 1957 ennen vuotta 1961 ajatellen on yllättävänkin huono alustavasti. Vielä viimeiset katselmukset ruotsinkielisen alueen lehtiin voivat yhtä vielä pelastaa tilanteen, mutta missään tapauksesta tästä seurasta ei ainakaan liikoja löydy yleisömääriä. Ihme on jos edes vuoden 1961 tasoon pääsee. Niin huonolta tilanne näyttää. Välillä on kerrottu yleisömäärien olleen kyllä hyvät, mutta muutoin hyvin huonot alustavasti.)

SalPa Salo (Vuosi 1960 näyttää ilman ihmeitä erittäin huonolta tämän seuran kannalta sillä mitään järkevää uutisointia tästä seurasta ei yleisömäärien osalta löytynyt käytännössä lainkaan. Välillä on ollut ikävä havaita, että ei oikein edes mitään yleisömäärien arvuutteluakaan ei ole esiintynyt.)

Vähän tämän pahimman nk. Vaaravyöhykkeen ulkopuolella ovat lähinnä vain jo mainittujen Porin FC Karhujen ohella HT Helsingistä eli Helsingin Toverit, FC HPK Hämeenlinnasta ja FC Töölön Vesa.

Sitten on vaihtelevasti parempia seuroja kun LaPa jolla seuranta alkua huomioimatta tuntui paranevan vuoden 1958 osalta, Pietarsaaren Into samalta vuodelta tai Kokkolan Jymy vuodelta 1956.

Sitten on mielenkiintoisen ikävän järkyttävästi seurannaltaan taantuvia seuroja.

Kuten esimerkiksi Helsingin Sudet joita aluksi seurantajaksolla seurattiin hyvin paljon vain lopulta ennen pitkää seurannan alkaessa laantua ja aivan seurantajakson lopuksi, noin vuosina 1958-1960 varsinkin ennen kaikkea vuodeksi 1960 seuranta lakkasi melkein kokonaan.

Varmaankin tärkein syy Susien seurannan häviämiselle melkein kokonaan HS Aikakoneen osalta oli seuran uuden paikkakunnan muuton aiheuttama närästys lehden urheilutoimitukselle.

Vuosi 1961 kun oli Helsingin Susille sen viimeisenä vuotena todella huono löytää yleisömääriä.

Susille ei Kouvolakaan välttämättä ollut uudeksi kodiksi suunniteltu ihan heti silloin kun oli.

Hämeenlinna ja myös Lahti olivat aika korkealla kun uutta paikkakuntaa mietittiin.

HS Aikakoneen lehtien kautta tapahtunut seuranta oli siitäkin mielenkiintoista, että aluksi monet eri pienemmätkin helsinkiläiset seurat saivat enemmän seurannan palstatilaa toisin kuin 1960-luvulla tulisivat saamaan vuosien 1961-1964 kohdalta mainiten.

Ainoa poikkeus sääntöön jossain määrin olivat Helsingin Toverit ja sitten tietysti itse FC Töölön Vesa jopa senkin eläessä tosiaan unelmakauttaan vuonna 1960.

Tosiaan aion vielä etsiä noita nk. Vaaralistan seuroja vielä kerran ennen kuin alan julkaista näitä tietoja vihdoin ja viimein.

Muutoin lähipäiville voisin laittaa vielä ennen laittoa itse sarjan peliajankohtia eri vuosille sillä niitähän ei ole juuri julkaistu oikein missään.

Ja tietenkin aion odottaa myös 1-3 päivää muutenkin.

Lähinnä vain siksi, että haluaisivatko muut nimimerkit mahdollisesti nähdä sittenkin vanhempien aikojen katsojalukujen sijaan uudempien aikojen katsojalukuja?

Lähinnä siis niitä aiemmin mainittuja Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojalukuja vuosilta 1982-1987 ja 1989-1990?

Tosin asiaa voisi helpottaa hieman mikäli joillakin nimimerkeillä kenties olisi niistä jotain valmiita tietoja eri seuroille jossain määrin niin niitä olisi nopeampi laittaa.

Kun muutoin näihin vanhempiin tietoihin verrattuna pitäisi etsiä nuo aiemmin löytyneet uudet tietopaperit saatteineen mille olen ne merkinnyt.

Ja siihen kuluisi vielä muutama päivä lisää tai huonoimmillaan ehkä viikkokin jolloin ne tulisivat huonoimmillaan vasta ensi viikolla tai sitä seuraavalla viikolla.

Mikäli vanhemmat ajat kuitenkin halutaan nähdä ensin niin sitten ne tulevat tietenkin ensin.

Päivämääristä muutoin puhuen huomisen, ylihuomisen tai heti järkevästi ensi viikon alkupuolella olen ilman muita mielipiteitä asiaan valmis laittamaan noita katsojalukuja vuosilta 1950-1960 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan tiimoilta kunhan tosiaan vielä nuo sarjan pelipäivämäärät ovat julkaistu!

Mitä niihin tulee niin vuosien 1952 ja 1959 osalta on mainittava, että aikataulu tosiaan oli noina vuosina selvästi levällään siihen mitä sarjapalloiluun tuli erinäisistä viivytyksistä tai merkkitapahtumista johtuen.

Lisäksi aion ehkä lähtökohtaisemmin käydä niitä läpi myös aina kunkin vuoden yhteydessä tarkemmin.

Etenkin mikäli jotain jää tulevissa viesteissä mainitsematta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #298 : 21.11.2020 klo 16:19:02

Vuosien 1950-1960 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta puhuttaessa on tosiaan mielenkiintoista ollut havaita sekin seikka, että pienemmällä kahden lohkon sarjalla katsojalukujen kerronta etsimälläni aikajanalla enimmäkseen lähtökohtaisesti oli keskittynyt Länsilohkoon kuin Itälohkoon.

Lähinnä tietysti vain mikäli verranto olisi tehty vain rannikon ruotsinkielisen alueen lehtien tai Pohjois-Suomen sanomalehtien perusteella.

Joka tapauksessa vuoteen 1957 asti tutkimissani lehdissä oli kuitenkin yllättävän tasapuolisesti jo aiemmin mainittuja nk. Vaaraseuroja huomioimatta joukkueita käsitelty hyvin tai melko hyvin.

Myös erittäinkin seuratuista joukkueista kuten HJK:sta, HIFK:stä ja TPS:stä näin esimerkiksi löytyi tietoja enemmän myös tältä sarjatasoltakin puhuen.

Myös helsinkiläisalueiden seurojen nk. Remonttikärsimyksistä kirjoitettiin paljon vuosina 1950-1951 ja osin myös vielä vuonna 1952.

Pitkälti siksi kun Helsingin Kesäolympialaiset pakottivat ennen niitäkin remontteihin ja seurat pelaamaan pienemmillä kentillä kuin aina millä välillä piti pelata.

Toisaalta hyvänä puolena pelejä välillä pelattiin sellaisillakin kentillä mitkä olivat yleensä pienseurojen käytössä äärimmäisissä alasarjoissa ja niillä olikin sitten ainutlaatuisia vieraita nähtävänään yleisön osalta!

Ikävä kyllä edes jonkinlainen kertomustasapaino tutkimissani lehdissä menetettiin vuodesta 1958 eteenpäin.

Tuolloin alkoi kolmen lohkon aikakausi ja kertomisten pääpaino enimmäkseen siirtyi Pohjoislohkoon ja harvemmin Itälohkoon sitä edeltäneen Etelälohkon ohella jolloin Länsilohkosta erittäin harvoja poikkeuksia huomioimatta alkoi tulla yllättävänkin vähän seurattu lohko.

Tai tietenkin vuoden 1960 tapauksessa Etelälohkon paikka siirtyi Länsilohkoon Itälohkon palatessa paikoilleen.

Tarpeen mukaan aion odotella vielä pari päivää.

Etenkin kun vieläkään ei tullut muun muassa eilen selvyyttä siihen, että tulevatko vuodet 1950-1960 katsojakerronaltaan vai haluavatko muut nimimerkit mieluummin tuoreempaa ajanjaksoa tai vaikka siltä 1980-luvulta ja vuodelta 1990 katsojalukuja Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan puolelta?

Päivämääristä muutoin puhuen huomenna tai ensi viikolla heti järkevästi ajan tullen, maanantaina tai tiistaina viimeistään voin alkaa laittaa noita vuosien 1950-1960 katsojalukuja tulemaan.

Muussa tapauksessa tuoreempia vuosia en voi ihan niin heti ilman jotain mahdollista apua kyllä laittaa tulemaan niin vain.

En vielä tiedä tosin sitä, että pitäisikö sittenkin nuo vanhemmat vuodet vielä kerronnaltaan osittaa?

Toisin sanoen tämän kuun lopulle tulisivat osittaessa vuodet 1950-1954 tai 1950-1955 ja ensi kuun alulle kuitenkin kuun puoleen väliin mennessä ennen joulua tulisivat joulukuun puolelle vuodet 1955-1960 tai vuodet 1956-1960.

Muutoin tarkoitus olisi tehdä hyvinkin lyhyessä ajassa kun aloitan, noin 4 päivässä vähintään ja ennen kuun loppua kuitenkin kaksilohkoiset vuodet eli vuodet 1950-1957 ja kolmen lohkon vuodet eli vuodet 1958-1960 ihan tämän kuun loppuun mennessä tai joulukuun aikana.

Mieluiten ennen kuun puoltaväliä pisimmilläänkin ennen vielä jotakin ihan loppuvuoden pienempää katsojalukujen hanketta.

Ellen sitten käytä vuosia 1950-1964 tietenkin vielä jonkinlaiseen suurempaan lopulliseen yhteenvetoon.

Mikä jäi vuosilta 1961-1964 tavallaan puolitiehen pitkän tauonkin vuoksi.

Se kyllä tosin voisi sitten tarkoittaa sitä, että muut hankkeet jäisivät melkein varmasti loppuvuodelta tekemättä ja jäisivät ilman ihmeitä ensi vuoteen.

Aivan lähiaikoina vaikka vuodet 1952-1960 viivästyisivätkin niin vuodet 1950-1951 olisi tarkoitus tehdä.

Mahdollisesti jopa vain viestiin-kahteen.

Ja vain toinen näistä olisi yhteenveto!

Ihan varma tosin en ole, että riittäisikö niin kovassa yrityksessä merkkimäärä tiivistää 20-40 joukkuetta yhteen viestiin yhden-kahden eri vuoden osalta Kevätkierroksineen ja Syyskierroksineen.

Puhumattakaan siitä, että vuodelle 1951 tulisi vielä sarjan nk. Puolivälitasauskin.

Vuotta 1950 helpottaa hieman se tieto, että joitakin seuroja oli jo aiemmin merkitty valmiiksi ja sekin voi muuttaa formaattia ja siten miten niitä hieman teen.

Muussa tapauksessa lyhyemmissä kausissa vuoteen 1957 asti tulisi 2-3 viestiä sisältäen jo sarjan pelivuoden yhteenvedon.

Pitää vielä katsella ja odotella, että miten pitäisi oikein edetä asiassa.

Ja tietenkin aina saa kertoa tosiaan noita vuosien 1982-1987 tai 1989-1990 katsojalukujen tilanteita tai vuosien 1973-1975 ja 1979 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojalukuja!
Hucle

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: South of Venus, East of Yyteri Beach


Vastaus #299 : 22.11.2020 klo 00:15:56

"PPT pääsi kuitenkin sarjavoiton nimissä pelaamaan myös pääsystä Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan Noususarjassa Vuodeksi 1983 Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan. PPT:llä oli tuossa erikoistapahtumana pelatussa ottelusarjassa tiettävästi oman sarjatasonsa yleisöennätys kun LaPa:n kanssa pelatuissa nousuotteluissa oli huonoimmillaankin 1000 katsojaa joissakin noista kolmesta ottelusta puhuttaessa ja parhaimmillaan puhuttiin useista tuhansista katsojista etenkin katsojahuippujen osalta.

Tosin ne ihan suurimmat luvut eli 4000-5000 katsojaa taitavat kyllä katsojahuipuissakin mennä liioitteluksi.

Etenkin kun puhuttiin vasta vielä Jalkapallon 2. Divisioonasta/2-divisioonasta eikä Jalkapallon 1. Divisioonasta/1-divisioonasta tai Jalkapallon SM-Sarjasta silloin."

PPT 1982 vs. LaPa:

PPT-LaPa 26.9. 1033
PPT-LaPa 9.10. 1154
LaPa-PPT 3.10. 532

PPT 1976:

PPT-RPallo- matsi 3.10. oli ilmaisottelu "Porin Päivän" kunniaksi. Laskennallinen 60 katsojaa voinee pitää kutinsa.   

« Viimeksi muokattu: 22.11.2020 klo 00:22:37 kirjoittanut Hucle »

 
Sivuja: 1 ... 11 [12] 13 ... 32
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa