FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
25.04.2024 klo 20:32:20 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 17 [18] 19 ... 32
 
Kirjoittaja Aihe: Yleisöennätykset Suomessa vol. 2  (Luettu 129576 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Jalitsumies

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Nigel Winterburnin munat ja pekoni


Vastaus #425 : 19.11.2021 klo 01:23:17

20.5.1959: TKT Tampere-I-Kissat Tampere 3444 katsojaa (Ottelu pelattiin vuoden 1959 Helluntaikierroksen sunnuntain tai sen jälkeisen maanantain eli 17.5.1959 tai 18.5.1959 sijaan keskiviikko-otteluna ja lopulta 20.5.1959 kun myöskään sunnuntai eli 24.5.1959 ei kelvannut kenttävarausten takia tai osin muutenkaan Tampereella. Tämä ottelu keskelle viikkoakin siirrettynä, Ratinan Stadionin Kentällä pelattuna oli kuitenkin kauden yleisömenestys jonka merkitys unohdettiin käsittämättömällä tavalla jonnekin pikku-uutisten joukkoon esimerkiksi HS Aikakoneen lehdissä ja muuallakin Suomessa eikä paikallisestikaan sitä hehkutusta jaksettu ylläpitää. Osin juurikin jälleen kerran murheellisen median suurempaan valokeilaan pääsemättömyyden takia tätä Kevätkierroksen ja koko sarjan parasta yleisöottelua ei muistettu laittaa vuoden 1959 Jalkapallokirjaankaan siinä missä Syyskierroksen ottelu I-Kissat Tampere-TKT Tampere pääsi kyseiseen opukseen kun kyseistä hieman pienempää yleisömäärää kerännyttä yleisöottelua hehkutettiin laajemmin ympäri Suomea median valokeilassa väärin kauden kärkituloksena kun se oikeasti oli vasta toiseksi paras. Vasta vuoden 1959 paikkeilla tosin Jalkapallokirjan tekijäryhmä alkoi edes jotenkin keskittyä kauden yleisömääriin, mutta virheitä ikävä kyllä niissä riitti ja paljon jäi julkaisematta. Siten siis TKT oli tai on näillä näkymin todennäköisesti ollut katsotuin joukkue Kevätkierroksella, mutta tarkemmat tiedot ovat aina tervetulleita kerrottaviksi mikäli niitä vain on jaettavaksi asti.)
Tämä on muuten erinomainen bongaus Ylos

Ei tainnut olla ennen yleisömäärien tarkastelu yhtä kovassa huudossa kuin nykyään. Toki lehdilläkin oli sellainen asema, ettei niiden tarvinnut oikaisuja välttämättä tehdä, vaikka joku tuon olisi toimitukselle huomauttanutkin.

Sosiaalisessa mediassa on se hyvä puoli, että tällaiset asiat eivät jää nostamatta esille ja lehtien on ne pakko oikaista.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #426 : 23.11.2021 klo 09:23:49

10-11 viestiä yllä olevaan ja edeltävän osion viestiin olen päivittänyt Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Etelälohkon, Länsilohkon ja Pohjoislohkon yleisöottelujen yleisömäärät.

Tämä viesti on tarkoitettu huomioviestiksi.

Tämä suuri päivitys Pohjoislohkoon oli mahdollista tehdä kun viimein löytyivät niiden kadoksissa ollut yleisömäärälappu.

Myöhemmin niitäkin voi tulla vielä, kenties enää yksi kappale lisää tämän nyt tulevan lisäksi ennen kuin kaikki on ohi vuoden 1959 osalta.

Pitkälti se yksi tosin vielä tuleva huomioviesti koskee Syyskierroksen kaikkien lohkojen joukkueiden yleisömäärien yhteen laskemista kun nyt vuoroon tulee Kevätkierros.

Sen jälkeen tuleekin viimein yhteenveto vuodesta 1959.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #427 : 24.11.2021 klo 08:15:08

11-12 viestiä yllä olevaan ja edeltävän osion viestiin olen päivittänyt Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Etelälohkon, Länsilohkon ja Pohjoislohkon yleisöottelujen yleisömäärät.

Tämä viesti on tarkoitettu huomioviestiksi.

Tämä suuri päivitys Pohjoislohkoon ja Länsilohkoon oli mahdollista tehdä kun viimein löytyi niiden kadoksissa ollut viimeinen yleisömäärälappu.

Tämä on myös viimeinen huomioviesti kun enää yksi kappale lisää tämän nyt tulevan lisäksi tulee ennen kuin kaikki on ohi vuoden 1959 osalta.

Tämä nyt vielä tuleva huomioviesti koskee Syyskierroksen kaikkien lohkojen joukkueiden yleisömäärien yhteen laskemista kun nyt vuoroon tulee enää Länsilohkon ja Pohjoislohkon Syyskierros Etelälohkon Syyskierroksen ollessa valmis.

Sen jälkeen tuleekin viimein yhteenveto vuodesta 1959.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #428 : 26.11.2021 klo 13:26:25

Vuoden 1959 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yhteenvedon aika päivitettynä on tullut eteen.

Viimeinkin.

Toinen kolmen lohkon vuosi sarjalle helpompi kuin ensimmäinen.

Etenkin kun hyviä, lämpimiä säitä ensin riitti ja myöhemmin sitten mitä huonoimmassa kesäsäässä tuolloinen kotimainen yleisö tuntui kasvavan kiinni mielenkiintoon lajissa.

Se miellytti erinäisiä jalkapallopäättäjiä ja katsojavuotena tämä vuosi saattoi ollakin yksi parhaimpia sitten vähän sotien jälkeisen ajan, 1940-luvun muun ajan sodat mukaan luettuna tai jopa ihan 1930-luvun lopun.

Ainakin melkein näillä näkymin tuohon ihan vanhimpaan aikaan verraten.

Joka tapauksessa vuodelle 1959 katsojaluvuista puhuen eräs seikka oli lehdissä merkittävä:

Nimittäin edelleen melko uusi Pohjoislohko alkoi alkukompurointinsa jälkeen yhtä jälleen kerätä nopeassa ajassa katsojaluvullista mielenkiintoa kuten myös näkyviä yleisömääriäkin siinä missä Länsilohkon yleisömäärien saatavuus tuntui pysyttelevän edelleen vuosiin 1950-1957 nähden melko heikkoina ja välillä kun ei ollut sellaista RU-38:n kaltaista yleisömagneettia niin siten vertailu joskus vuoteen 1958 nähden oli myös sille alisteinen.

Tosin eivät nuokaan vuodet eli vuodet 1950-1957 tuolloisena kahden lohkon vuosina olleet aina myöskään mitään liian hyviä yleisömäärien saatavuusvuosia, mutta silti niihin verrattuna ainakin vuosi 1958 oli todetustikin melkoisen huono saatavuudeltaan sinne.

Vuosi 1959 ei paljoa parempaa luvannut, mutta nyt muu huomio sille kasvoi kautta maan ja etenkin Länsilohkon tamperelaisjoukkueita seurattiin.

Siten jatkuvien yleisömäärähehkutusten ja kauden kärkitulosten myötä Länsilohko olikin vuoden seuratuin lohko yleisömääristä puhuen.

Jatko vuodelle 1960 ikävä kyllä ei ainakaan alustavasti liian hyvältä näyttänyt ja varsinkin vuodet 1961-1963 tunnetusti olivat surullisen kuuluisia huonolta saatavuudeltaan tai kerrottavuudeltaan.

Entisestä Itälohkonsa nimensä vielä säilyttäneellä, Etelälohkoksi muuttaneen lohkonkaan katsojalukujen saatavuutta ei aina voinut kehua ja puutteitakin jäi jatkon kannalta.

Varsinkin nyt ihan joidenkin tiettyjen seurojen osalta.

Ilman tamperelaisten seurojen katsojalukujen saatavuutta myös vuoden 1959 Länsilohko olisi ollut melkein mahdotonta tehdä tähänkin katsaukseen.

Ainakin ilman erinäisiä viime vuoden puolella tehtyjä lisätarkastuksia joiden yhteydessä joillekin seuroille löytyi edes jotakin.

Erinäisiä valituksia oli kertomattomista yleisömääristä ja esimerkiksi HS Aikakoneen lehdissä ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin oli vuonna 1959 monta ottelua missä ottelijat olivat väärin päin jolloin sekaannusta niistä riitti.

Siten lehden toivottiin saavan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle jonkinlaisen vakituisen tuloskerronnan yleisömääristä, mutta tämäkin tulisi vielä viivästymään.

Lisäksi ajoittain täysin median valokeilan ulkopuolelle jätettyjen kärkiottelujen yleisömäärien takia koko kauden kärkiviisikko muuttui toisenlaiseksi kuin millaiseksi sitä sanottiin julkisuudessa ja mahdollisesti tulevaisuudessa sarjatasolle suuria yleisömääriä voi edelleen löytyä.

Koko ajan laajenevaan tähän sarjatasoon verraten Jalkapallon SM-Sarjassa/Mestaruussarjassa/Pääsarjassa toteutui nyt sarjalaajennus eli se tehtiin vuotta 1960 silmällä pitäen.

Hienona asiana löytyi tietenkin JoPS:lle kaikki yleisöottelut sarjaan jälleen kokonaan.

1950-luvun päätteeksi paljon oli edelleen huonoja piirteitä, mutta vuosikymmenen alkuun verrattuna kotimainen jalkapallouutisointi oli silti parasta siihen mennessä.

Etenkin kun se oli kehittynyt paikallisen tason pelikehuista ja pienten piirien jutuista sellaisinaan koko maan jutuksi ainakin sen hetken mielentilojen pohjalta.

Viimeistään ainakin 1930-luvun ja 1940-luvun tilaan nähden se oli niitä huikeasti edellä.

Joka tapauksessa tässä itse katsojaluvut vielä kerran lähtökohtaisesti ennen mahdollisia tulevaisuuden uudempiakin lisäetsintöjä:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1959 Katsojaluvut Seuroittain

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1959 Etelälohko

Joensuun Palloseura/JoPS/JPS Joensuu: 5650 katsojaa ja keskimäärin 628 katsojaa ottelulta (Tämän seuran osalta puhuen sen jokainen yleisöottelu on nyt löytynyt koko sarjan osalta puhuen ja toistaiseksi katsojalukuineen se siirtyy myös Etelälohkon kärkipaikalle. Saattaa myös pysyäkin siellä. Tosin ei todennäköisesti kun monelta muulta, paremmin menestyneeltä seuralta puuttuu vielä katsojalukuja. Tämä on myös ikävä kyllä ainoa seura koko sarjan Etelälohkoon kaikkine katsojalukuineen laskettuna. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta uusien tutkimusten jälkeen oli seuran omana Kevätkierroksen avausotteluna eli 10.5.1959 pelattu JoPS-KTP 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kuusankosken Puhti/KuPu/KuuPu/KKP Kuusankoski/Puhti Kuusankoski: 3130 katsojaa ja keskimäärin 1043 katsojaa ottelua kohti (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 14.6.1959 pelattu Kuusankosken Puhti-KIF 1200 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Useita yleisöotteluja puuttuu joukosta joten tulevaisuudessa tämän seuran katsojaluvut voivat olla paljon mainettaan suurempiakin kuin miltä tällä hetkellä näyttää sen osalta. Lisätietoa otetaan aina vastaan tämän seuran osalta varsinkin tämän vuoden tilanteen mukaan keskusteltaessa tarpeen tullen.)

Peli-Karhut Karhula/PeKa Karhula: 2738 katsojaa ja keskimäärin 685 katsojaa ottelulta (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta poikkeuksellisesti olivat seuran omana avausotteluina eli 10.5.1959 ja 9.8.1959 pelatut PeKa-Helsingin Ponnistus ja PeKa-KIF kun näillä molemmilla oli 1000 katsojaa näistä ensimmäisen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja toisen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Useita yleisöotteluja puuttuu joukosta joten tulevaisuudessa tämän seuran katsojaluvut voivat olla paljon mainettaan suurempiakin kuin miltä tällä hetkellä näyttää sen osalta. Lisätietoa otetaan aina vastaan tämän seuran osalta varsinkin tämän vuoden tilanteen mukaan keskusteltaessa tarpeen tullen.)

Kronohagens IF/Kruunuhaan IF/KIF Kronohagen/Kruunuhaka: 2661 katsojaa ja keskimäärin 444 katsojaa ottelulta (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli seuran omana Kevätkierroksen avausotteluna eli 2.5.1959 pelattu KIF-PeKa 962 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Melkein kaikki tämän seuran yleisöottelut oli laskettavissa koko sarjan osalta yhtä melkein kokonaan, mutta 22.7.1959 pelattu seuran oma Kevätkierroksen päätösottelu niin sille kuin koko Etelälohkoon eli KIF-KTP ja seuran oma Syyskierroksen avausottelu ja seuran oma Syyskierroksen päätösottelu eli 14.8.1959 pelattu KIF-MiPK ja 11.10.1959 pelattu KIF-JoPS puuttuvat joukosta eli yksi Kevätkierrokselta ja kaksi Syyskierrokselta. Muutoin keskimääräinen katsojaluku olisi 296 katsojaa.)

Helsingin Sudet: 2607 katsojaa ja keskimäärin 372 katsojaa ottelulta (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli Kevätkierroksen päätösotteluna eli 18.6.1959 pelattu Helsingin Sudet-KTP 750 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Melkein kaikki tämän seuran yleisöottelut oli laskettavissa koko sarjan osalta yhtä melkein kokonaan, mutta 5.9.1959 ja 18.10.1959 pelatut Helsingin Sudet-KIF ja Helsingin Sudet-MiPK puuttuvat joukosta niiden ollessa Syyskierroksen otteluja ja jälkimmäisen ollessa päätösottelu niin Syyskierrokselle kuin koko sarjaankin. Muutoin keskimääräinen katsojaluku olisi 290 katsojaa.)

Kotkan Työväen Palloilijat/KTP: 2000 katsojaa ja keskimäärin 1000 katsojaa ottelulta (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta poikkeuksellisesti olivat seuran omana avausotteluina eli 7.5.1959 ja 11.8.1959 pelatut Kotkan Reipas-Helsingin Toverit ja Kotkan Reipas-Kuusankosken Puhti kun näillä molemmilla oli 1000 katsojaa näistä ensimmäisen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja toisen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Useita yleisöotteluja puuttuu joukosta joten tulevaisuudessa tämän seuran katsojaluvut voivat olla paljon mainettaan suurempiakin kuin miltä tällä hetkellä näyttää sen osalta. Lisätietoa otetaan aina vastaan tämän seuran osalta varsinkin tämän vuoden tilanteen mukaan keskusteltaessa tarpeen tullen.)

Kotkan Reipas/KoRe: 2000 katsojaa ja keskimäärin 1000 katsojaa ottelulta (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta poikkeuksellisesti olivat seuran omana avausotteluina eli 3.5.1959 ja 16.8.1959 pelatut KTP-MiPK ja KTP-JoPS kun näillä molemmilla oli 1000 katsojaa näistä ensimmäisen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja toisen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Useita yleisöotteluja puuttuu joukosta joten tulevaisuudessa tämän seuran katsojaluvut voivat olla paljon mainettaan suurempiakin kuin miltä tällä hetkellä näyttää sen osalta. Lisätietoa otetaan aina vastaan tämän seuran osalta varsinkin tämän vuoden tilanteen mukaan keskusteltaessa tarpeen tullen.)

Mikkelin Pallo-Kissat/MiPK/MiPaKi/MikPaKi/MikkPaKi/PaKi/PalKi/PallKi/PK Mikkeli/Mikkelin PK: 2000 katsojaa ja keskimäärin 1000 katsojaa ottelulta (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta poikkeuksellisesti olivat seuran omana avausotteluna ja päätösotteluna eli 7.5.1959 ja 11.10.1959 pelatut MiPK-KIF ja MiPK-Helsingin Ponnistus kun näillä molemmilla oli 1000 katsojaa näistä ensimmäisen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja toisen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Useita yleisöotteluja puuttuu joukosta joten tulevaisuudessa tämän seuran katsojaluvut voivat olla paljon mainettaan suurempiakin kuin miltä tällä hetkellä näyttää sen osalta. Lisätietoa otetaan aina vastaan tämän seuran osalta varsinkin tämän vuoden tilanteen mukaan keskusteltaessa tarpeen tullen.)

Helsingin Ponnistus/HelPo/HePo: 1266 katsojaa ja keskimäärin 211 katsojaa ottelulta (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 15.5.1959 pelattu Helsingin Ponnistus-KIF 508 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Melkein kaikki tämän seuran yleisöottelut oli laskettavissa koko sarjan osalta yhtä melkein kokonaan, mutta 21.6.1959 pelattu Helsingin Ponnistus-MiPK puuttuu joukosta sen ollessa Kevätkierroksen päätösottelu ja lisäksi 13.8.1959 ja 18.10.1959 pelatut ottelut niiden ollessa Syyskierroksen otteluja seuran avausotteluna ja päätösotteluna eli Helsingin Ponnistus-PeKa ja Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti. Muutoin keskimääräinen katsojaluku olisi 141 katsojaa.)

Helsingin Toverit/HeTo/HelTo/HT Helsinki: 1215 katsojaa ja keskimäärin 304 katsojaa (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta poikkeuksellisesti olivat 6.6.1959 ja 16.7.1959 pelatut Helsingin Toverit-Helsingin Ponnistus ja Helsingin Toverit-PeKa näiden molempien ollessa Kevätkierroksen otteluja ja kun niillä molemmilla oli 400 katsojaa toisen niistä ollessa Kevätkierroksen päätösottelu seuralle. Useita yleisöotteluja puuttuu joukosta joten tulevaisuudessa tämän seuran katsojaluvut voivat olla paljon mainettaan suurempiakin kuin miltä tällä hetkellä näyttää sen osalta. Lisätietoa otetaan aina vastaan tämän seuran osalta varsinkin tämän vuoden tilanteen mukaan keskusteltaessa tarpeen tullen.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 22.7.1959 mennessä löydetyiltä otteluilta Etelälohkossa: 16 719 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 22.7.1959 mennessä löydetyiltä otteluilta Etelälohkossa: 372 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 18.10.1959 mennessä löydetyiltä otteluilta Etelälohkossa: 8548 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 18.10.1959 mennessä löydetyiltä otteluilta Etelälohkossa: 190 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Etelälohkossa 1959: 25 267 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on toistaiseksi löytymättä vielä 21 012 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Etelälohkossa yksittäistä ottelua kohti 1959: 281 katsojaa (Näistä keskimääräisistä katsojista ottelua kohden puhuttaessa on toistaiseksi löytymättä vielä 233 katsojaa ottelua kohti.)

Vuoden 1959 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsotuin ottelu Etelälohkossa: Kuusankosken Puhti-KIF 1200 katsojalla (Ottelu pelattiin 14.6.1959 ja se oli Kevätkierroksen ottelu. Tässä vaiheessa tosin ei ole vielä tietenkään täysin varmaa yleisöottelujen määrän puutteen takia se seikka, että oliko tuo Kuusankosken Puhti-KIF aivan varmasti katsotuin ottelu Etelälohkossa vai ei. Aika saa sen näyttää, mutta toisaalta varmaankaan ne puuttuvatkaan ottelut yleisömäärien suuruusluokassa eivät nyt ainakaan liian suuria ole ja melko varmalta olemaan katsotuin yleisöottelu Etelälohkoon kyllä tuo Kuusankosken Puhti-KIF vaikuttaa. Muutoin kyllä mielellään kuulisi lisää mikäli tosiaan parempi yleisöottelu jostakin sitten tosiaan löytyisi.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1959 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Etelälohkossa: Helsingin Ponnistus-KoRe 50 katsojalla (Ottelu pelattiin 13.6.1959 ja se oli Kevätkierroksen ottelu. Voi olla, että tätä vähempiäkin katsojalukujen otteluja esiintyi Etelälohkossa kaikkein huonoimmassa tapauksessa. Ellei sitten tietenkin Länsilohkossa tai Pohjoislohkossa olisi päästy samaan tai huonompaankin katsojalukemaan.)

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan 1959 Länsilohkosta tulee seuraavaksi yleisömäärien tietoa tähän alle kun lohkot tietenkin ennen tätä kaikkea muutettiin tämän vuoden osalta vuotta 1960 ajatellen:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1959 Länsilohko

Tampereen Kisa-Toverit/FC Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/FC Tampereen Kisatoverit/TKT/FC TKT/TaKiTo/FC TaKiTo: 8641 katsojaa ja keskimäärin 2160 katsojaa ottelua kohti (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 20.5.1959 pelattu TKT Tampere-I-Kissat Tampere 3444 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.

Tätä koko sarjan yleisöennätystä niin Länsilohkoon kuin muutenkaan koko Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan ei merkitty Jalkapallokirjoihin vuonna 1959 tai edes vuotta myöhemmin vuodeksi 1960 kun sitten vuorostaan I-Kissojen oma paras yleisöottelu sarjan toiseksi parhaimpana merkittiin pitkälti paremmin yllä pidetystä hehkutuksesta mediasta puhuen johtuneena.

Tältä seuralta puuttuu useita yleisöotteluja joten jatkon osalta sen katsojaluvut ovat melko avoimet. Ne ovat voineet olla erinomaisia, mutta Ilves-Kissat ja TPV Tampereelta puhuen myös haastoivat sitä katsojakuninkuudesta puhuen. Vuosien 1952-1955 tasolle ne eivät näillä näkymin yllä, mutta eräänlaista katsojarenessanssia seura kyllä vietti vuonna 1959.)

TPV Tampere: 7016 katsojaa ja keskimäärin 1169 katsojaa ottelua kohti (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 10.9.1959 pelattu TPV Tampere-I-Kissat Tampere 2297 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Syyskierroksen katsojaluvut melkein löytyivätkin kokonaan sarjaan ja vähän enemmän puuttuu vielä Kevätkierrokselta otteluja.

Toisin sanoen Kevätkierrokselta puuttuvat seuran oma avausottelu sille eli 3.5.1959 pelattu TPV-TuKV ja 31.5.1959 pelattu TPV-TuTo ja Syyskierrokselta puuttuu seuran päätösottelu eli 11.10.1959 pelattu TPV-R-Pallo Rauma. Katsojaluvut ovat täten vähän avoimia vielä, mutta haastetta TKT:lle ja Ilves-Kissoille kyllä löytyi.

Parhaimman yleisöottelun sijoitus ei ole tosin riittävä sarjan toiseksi katsotuimmaksi sellaiseksi huolimatta Jalkapallokirjan jutuista vaan sen sijoitus putoaa toiselta sijalta viidenneksi asti itsessään ja Länsilohkossakin sijoitus on neljäs toisen sijaan. Muutoin keskimääräinen katsojaluku olisi 780 katsojaa.)

Ilves-Kissat/I-Kissat Tampere: 5960 katsojaa ja keskimäärin 1490 katsojaa ottelua kohti (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 2.9.1959 I-Kissat Tampere-TKT Tampere 3210 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Vastoin Jalkapallokirjan hehkutusta niin vuonna 1959 kuin vuodeksi 1960 tämä ei ollut koko Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan tai myöskään vain sen Länsilohkon paras yleisöottelu vaan todellisuudessa vasta toiseksi paras jota vain puhuttiin parhaimpana pitkälti sen saaman suuremman kuin vain Tampereen alueelle keskittyneen mediahuomion takia.

Oikea yleisöennätys olisi ollut 20.5.1959 Kevätkierroksella pelattu TKT Tampere-I-Kissat Tampere 3444 katsojalla. Tältä seuralta puuttuu useita yleisöotteluja joten jatkon osalta sen katsojaluvut ovat melko avoimet. Ne ovat voineet olla erinomaisia, mutta TKT ja TPV Tampereelta puhuen myös haastoivat sitä katsojakuninkuudesta puhuen.)

HPK Hämeenlinna/FC HPK: 4840 katsojaa ja keskimäärin 968 katsojaa ottelua kohti (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta poikkeuksellisesti olivat 13.9.1959 ja 27.9.1959 pelatut ottelut eli HPK-LPM Lahti ja HPK-TKT Tampere kun näillä molemmilla oli 1100 katsojaa ja kun molemmat olivat Syyskierroksen otteluja. HPK:lle sen jalkapallopuolelle löytyi melkein kaikki Syyskierroksen ottelut, mutta Kevätkierrokselta puuttuu vielä otteluja.

Muutoin keskimääräinen katsojaluku olisi 538 katsojaa. Sitten sotien lopun ja 1950-luvun alun HPK:lla tuntui lyhytaikaisesti olevan erittäin kovia katsojalukuja paikkakunnan tasolla vuosiksi 1959-1960 kuten ihan vähän aikaa tämän jälkeenkin 1960-luvulla joten mikä tahansa lisätieto on tervetullutta!)

Lahden Pallo-Miehet/LaPaMi Lahti/LahPaMi Lahti/LPM Lahti/Pallo-Miehet Lahti/PML Lahti: 2913 katsojaa ja keskimäärin 971 katsojaa ottelua kohti (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli seuran omana Kevätkierroksen avausotteluna eli 10.5.1959 pelattu LPM Lahti-TPV Tampere 1125 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Tältä seuralta puuttuu useita yleisöotteluja joten jatkon osalta sen katsojaluvut ovat melko avoimet. Ne ovat voineet olla erinomaisia, mutta myös huonompaakin mainittiin ilman tarkennuksia asiaan valitettavasti.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma/RauPa/RP Rauma: 2550 katsojaa ja keskimäärin 1275 katsojaa ottelua kohti (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli seuran omana Kevätkierroksen avausotteluna eli 3.5.1959 pelattu R-Pallo Rauma-LPM Lahti 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Tältä seuralta puuttuu useita yleisöotteluja joten jatkon osalta sen katsojaluvut ovat melko avoimet.

Ne ovat voineet olla erinomaisia, mutta myös huonompaakin mainittiin ilman tarkennuksia asiaan valitettavasti. Hienompaan merkit viittaavat etenkin hyvän kauden aiheuttaman nousumahdollisuuden ja sen tuoman yleisöhuuman takia. Kenties ilman ihmeitä vuonna 1959 tai 1960 nähtiin juuri tästä syystä Rauman jalkapallon yleisöennätykset joista ei vain harmittavasti vuoden 1948 tapaan julkisuudessa ole puhuttu kun 1940-luvun lopulla keskiössä oli RTU aina korkeimmalla sarjatasolla asti.)

TuTo Turku/FC TuTo: 2211 katsojaa ja keskimäärin 737 katsojaa ottelua kohti (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli seuran omana Syyskierroksen avausotteluna eli 9.8.1959 pelattu TuTo-HPK 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Tältä seuralta puuttuu useita yleisöotteluja joten jatkon osalta sen katsojaluvut ovat melko avoimet. Ne ovat voineet olla erinomaisia, mutta myös huonompaakin mainittiin ilman tarkennuksia asiaan valitettavasti. Huonompaan merkit viittaavat etenkin huonon kauden aiheuttaman putoamisvaaran ja TuKV:n huippuluokan Kevätkierroksen tuoman yleisöhuuman takia.)

Turun Kisa-Veikot/TuKiVe/TurKiVe/TuKV/TKV Turku: 2000 katsojaa ja keskimäärin 1000 katsojaa ottelua kohti (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta poikkeuksellisesti olivat seuran omana avausotteluna eli 10.5.1959 ja 11.8.1959 pelatut TuKV-HPK ja TuKV-TPV kun näillä molemmilla oli 1000 katsojaa näistä ensimmäisen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja toisen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Tältä seuralta puuttuu useita yleisöotteluja joten jatkon osalta sen katsojaluvut ovat melko avoimet.

Ne ovat voineet olla erinomaisia, mutta myös huonompaakin mainittiin ilman tarkennuksia asiaan valitettavasti. Kevätkierros oli erinomainen mestarillisten otteiden myötä, mutta Syyskierroksella tappiot olivat arkipäivää joten yleisömääriin niillä varmasti on ollut vaikutusta. Ikävä kyllä kehuista ja turkulaisittain värikkäistä kertomuksista ei ollut apua tähän tutkimukseen. Katsojaluvut lienevät piilotettu Turun alueen lehtiin mikäli niihinkään.)

HIK Hanko/Hangö: 1600 katsojaa ja keskimäärin 800 katsojaa ottelua kohti (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta poikkeuksellisesti olivat seuran omana avausotteluna eli 3.5.1959 ja 16.8.1959 pelatut HIK Hanko-TKT Tampere ja HIK Hanko-TuTo Turku kun näillä molemmilla oli 800 katsojaa näistä ensimmäisen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja toisen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Jatko tämän seuran katsojalukujen osalta on edeltävän vuoden eli 1958 tapaan edelleen hyvin avoin. Katsojaluvut lienevät piilotettu Hangon alueen lehtiin mikäli niihinkään.)

Turun Veikot/Turun Weikot/TuVe/TuWe/TurVe/TurWe: 1500 katsojaa ja keskimäärin 750 katsojaa ottelua kohti (Paras yleisöottelu koko sarjaan oli seuran omana Kevätkierroksen avausotteluna eli 2.5.1959 myös koko Länsilohkon sellaisena pelattuna eli TuVe/TuWe Turku-I-Kissat Tampere 800 katsojalla. Tältä seuralta puuttuu useita yleisöotteluja joten jatkon osalta sen katsojaluvut ovat melko avoimet. Todennäköisesti voitottomuuden ja kaikin puolin umpisurkeiden otteiden myötä aina avausotteluja huomioimatta keväälle tai syksylle ne ovat olleet hyvin huonoja. Lisäksi TuTo:n ja TuKV:n saamiin juttumääriin nähden palstatilaa Veikoille/Weikoille Turkuun ei vain tuntunut järjestyvän. Katsojaluvut lienevät piilotettu Turun alueen lehtiin mikäli niihinkään.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 21.7.1959 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 17 636 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 21.7.1959 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 392 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 18.10.1959 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 21 595 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 18.10.1959 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 480 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa 1959: 39 231 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on toistaiseksi löytymättä vielä 37 022 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa yksittäistä ottelua kohti 1959: 436 katsojaa (Näistä keskimääräisistä katsojista ottelua kohden puhuttaessa on toistaiseksi löytymättä vielä 411 katsojaa ottelua kohti.)

Vuoden 1959 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsotuin ottelu Länsilohkossa: TKT Tampere-I-Kissat Tampere 3444 katsojalla (Ottelu pelattiin 20.5.1959 ja se oli Kevätkierroksen ottelu. Tämän tosiaan vuosien 1959 ja 1960 Jalkapallokirjat unohtivat mainita vuoden 1959 kärkituloksena Länsilohkoon ja hyvin todennäköisesti koko sarjaankin.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1959 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa: I-Kissat Tampere-HPK Hämeenlinna 150 katsojalla (Ottelu pelattiin 11.10.1959 ja se oli Syyskierroksen ottelu. Voi olla, että tätä vähempiäkin katsojalukujen otteluja esiintyi Länsilohkossa kaikkein huonoimmassa tapauksessa. Ellei sitten tietenkin Etelälohkossa tai Pohjoislohkossa olisi päästy samaan tai huonompaankin katsojalukemaan.)

Lopuksi Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta puhuttaessa tähän alle tulevat vielä ainakin ajankuvaan nähden edelleen sarjan melko uuden Pohjoislohkon katsojaluvut:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1959 Pohjoislohko

IF Drott Pietarsaari/Jakobstad: 9500 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1056 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna eli 18.10.1959 pelattu IF Drott-KPT 2500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Tämän seuran kaikki yleisöottelut Pohjoislohkosta puhuttaessa pystyi laskemaan kokonaan. Samalla kyseinen ottelu näillä näkymin ilman muita ihmeitä oli samalla kertaa koko vuoden 1959 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon katsotuin yleisöottelu ja koko sarjan neljänneksi katsotuin.)

Vaasan Palloseura/VPS: 8266 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 918 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna eli 11.10.1959 pelattu VPS-IF Drott 1363 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Tämän seuran kaikki yleisöottelut Pohjoislohkosta puhuttaessa pystyi laskemaan kokonaan.)

Vaasan Pallo-Veikot/VaPV/VaaPV/VPV Vaasa: 7334 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 815 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli seuran omana Kevätkierroksen päätösotteluna eli 10.5.1959 pelattu VPV-IF Drott 1136 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Välillä VPV:lle oli kyseiseen otteluun myös 1150 katsojaa, mutta se oli vain katsojahuippu. Tämän seuran kaikki yleisöottelut Pohjoislohkosta puhuttaessa pystyi laskemaan kokonaan. Lisäksi VPV näillä näkymin on Suomessa kuulunut sen jalkapallossa nk. Tonniseurojen joukkoon siinä mitä kuuluu yleisömääriin.)

JBK: 5522 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 614 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 5.6.1959 pelattu JBK-IF Drott 1022 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Tämän seuran kaikki yleisöottelut Pohjoislohkosta puhuttaessa pystyi laskemaan kokonaan.)

Karihaaran Tenho/Kemin Karihaaran Tenho/KaTe/KarTe/KeKaTe/KeKarTe/KHT Karihaara/KKHT Kemi/KH-Tenho Karihaara/KKH-Tenho Kemi/K-Tenho Karihaara/KK-Tenho Kemi/Tenho: 4137 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1379 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta 14.6.1959 pelattu Karihaaran Tenho-KPT 2051 katsojalla sen tullessa Kevätkierroksella. Useita yleisöotteluja puuttuu joukosta joten tämän joukkueen osalta yleisömäärien jatko on avoin. Hirveän paljon ei löytynyt yleisömääriä Pohjois-Suomen sanomalehdistä tälle seuralle. Lienevät luvut piilotettu Kemin alueen paikalislehtiin tai juurikin itse Karihaaraan mikäli niidenkään lehtiin. Itse tuo paras yleisöottelu on kenties ollut vuosille 1959-1968 seuran yleisöennätys ilman ihmeitä kun Tenholla ei niin hirveästi ollut yleisöä peleissään, mutta niiden tasaisuus ottelu toisensa jälkeen on kuitenkin ollut kehuttavaa luokkaa ajankuvassa. Siten se on hyvinkin voinut kenties olla sarjan seuratuin joukkue tai hyvin lähelle sitä asemaa päässyt joukkue.)

Kuopion Elo: 3229 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 538 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli seuran omana Kevätkierroksen avausotteluna eli 10.5.1959 pelattu Kuopion Elo-OTP 767 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Tämän seuran melkein kaikki yleisöottelut Pohjoislohkosta puhuttaessa melkein pystyi laskemaan kokonaan, mutta Kevätkierrokselta puuttuu yksi ottelu eli 17.5.1959 pelattu Kuopion Elo-JBK ja Syyskierrokselta puuttuu kaksi ottelua eli 30.8.1959 ja 12.9.1959 pelatut Kuopion Elo-VPV Vaasa ja Kuopion Elo-KPT. Muutoin keskimääräinen katsojaluku olisi 359 katsojaa.)

KPT Kuopio: 3075 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 513 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 6.9.1959 pelattu KPT-VPS 701 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Tämän seuran melkein kaikki yleisöottelut Pohjoislohkosta puhuttaessa melkein pystyi laskemaan kokonaan, mutta Kevätkierrokselta puuttuu kaksi ottelua eli 31.5.1959 ja 5.6.1959 pelatut KPT-TP-47 ja KPT-Kuopion Elo ja Syyskierrokselta puuttuu seuran oma päätösottelu eli 11.10.1959 pelattu KPT-OTP. Muutoin keskimääräinen katsojaluku olisi 342 katsojaa.)

OTP: 2900 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1450 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli seuran omana Syyskierroksen päätösotteluna eli 18.10.1959 pelattu OTP-JBK 2000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Ellei muuta löydy vuosien 1957-1960 jälkeiseltä ajalta puhuen niin se on voinut olla myös OTP:n silloinen yleisöennätys. Ikävä kyllä tältä seuralta puuttuu useita yleisöotteluja.

Tiettävästi vuosina 1959-1960 oltiin jälleen merkittävällä kasvu-uralla vuosien 1961-1964 suurempien katsojalukujen aikaa kohti mentäessä. Se oli hyvä juttu Oulussa tiettävästi vuosien 1957-1958 aikana olleen tilapäisen yleisökadon jälkeen.

Vuosien 1957 ja 1959-1960 tilanne on epäselvä ja etenkin vuosien 1957-1959 tilanne mitä tulee yleisömääriin kun 1958 oli tietenkin Pohjoislohkon huonon yleisövuoden takia näillä näkymin selvä poikkeus myös OTP:llekin.

Kaikille noille vuosille on tarjottu samoja yleisömäärien kokonaislukemia eli 7000-9000 katsojaa vuoteen. Vuosi 1960 omaa melko samoja lukuja joskin silloin oli jo enemmän kävijöitä peleissä tiettävästi.

Lisäksi ihan kärkitulokset ovat ratkaisevasti vuoteen 1957 nähden erilaiset eli vuodeksi 1959 on tarjottu noin 9500 katsojaa huippunaan enintään 10 000 katsojaa kun vuonna 1960 on jo ollut tarjottuna lukuna selvemmin 9500-10 000 katsojaa ja huippunaan enintään reilusti yli 10 000 katsojaa eli varmaankin noin 10 500 katsojaa kenties vielä enemmälläkin määriteltynä. Tilanne siltä osin on valitettavan epäselvä kun yleisörajauksia ei vuosille 1957-1960 ole täsmennetty samalla tapaa tälle seuralle toisin kuin vuosille 1961-1964 ja poikkeuksena vuodelle 1955 oli tehty.)

Tornion Pallo-47/ToPa-47/TorPa-47/TornPa-47/TP-47 Tornio: 2472 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 824 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.6.1959 pelattu TP-47-Karihaaran Tenho 1560 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Ikävä kyllä paljoakaan enempää katsojalukuja tälle seuralle ei ollut mahdollista löytää.

Seuran katsojaluvuista todettiin usein epämääräisesti varsin vihamielisen oloisesti, että yksinkertaisesti sarjapelit eivät vain kiinnostaneet Torniossa yleisöä samalla tapaa kuin mitä muita sarjan seuroja kiinnosti. Ainakaan aluksi tai välttämättä myöhemminkään.

TP-47:n paras yleisöottelu kaudeltakin ennen uutta yleisöennätystä oli vuoden 1959 aikana pelikauden ulkopuolelta harjoitusottelussa Karihaaran Tenhoa vastaan missä seura saavutti oman yleisöennätyksensä tuolloin sen mentyä tasan vuoden 1958 vastaavan kanssa. Sen kanssa vuonna 1960 se tulisi pääsemään tasoihin mistä lisää tietenkin tulee myöhemmin omalla vuorollaan.

Vuoden 1959 katsojaluvuista puhuttaessa tämän seuran katsojaluvut kiinnostaisivat kovasti tietää mikäli vain jonakin päivänä se olisi mahdollista. Tosin kasvuvaraa ei Pohjoislohkon yleisöotteluista puhuttaessa tällekin seuralle juuri ole jatkoa ajatellen. Etenkin kun kausi päättyi putoamiseen eikä jostain syystä yleisökiinnostusta Torniossa tuntunut olevan muita kohtaan kuin Tenhoa tai muita Pohjois-Suomen seuroja kohtaan.)

KaPa Kajaani: 1800 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 900 katsojaa (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta poikkeuksellisesti olivat seuran omana Kevätkierroksen päätösotteluna eli 21.6.1959 pelattu KaPa-JBK ja 20.9.1959 pelattu KaPa-IF Drott kun näillä molemmilla oli 900 katsojaa näistä ensimmäisen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja toisen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Ikävä kyllä joitakin yleisöotteluja vieläkin KaPa:sta puhuttaessa puuttuu joukosta joten tulevaisuudessa tämän seuran katsojaluvut voivat olla paljon mainettaan suurempiakin kuin miltä tällä hetkellä näyttää sen osalta. Lisätietoa otetaan aina vastaan tämän seuran osalta varsinkin tämän vuoden tilanteen mukaan keskusteltaessa tarpeen tullen.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 19.7.1959 mennessä löydetyiltä otteluilta Pohjoislohkossa: 24 948 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 19.7.1959 mennessä löydetyiltä otteluilta Pohjoislohkossa: 554 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 18.10.1959 mennessä löydetyiltä otteluilta Pohjoislohkossa: 23 287 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 18.10.1959 mennessä löydetyiltä otteluilta Pohjoislohkossa: 517 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa 1959: 48 235 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on toistaiseksi löytymättä vielä 19 426 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa yksittäistä ottelua kohti 1959: 536 katsojaa (Näistä keskimääräisistä katsojista ottelua kohden puhuttaessa on toistaiseksi löytymättä vielä 216 katsojaa ottelua kohti.)

Vuoden 1959 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsotuin ottelu Pohjoislohkossa: IF Drott-KPT Kuopio 2500 katsojalla (Ottelu pelattiin 18.10.1959 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1959 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa: VPV Vaasa-JBK 200 katsojalla (Ottelu pelattiin 26.9.1959 ja se oli Syyskierroksen ottelu. Voi olla, että tätä vähempiäkin katsojalukujen otteluja esiintyi Pohjoislohkossa kaikkein huonoimmassa tapauksessa. Ellei sitten tietenkin Länsilohkossa tai Etelälohkossa olisi päästy samaan tai huonompaankin katsojalukemaan kuten periaatteessa jo näillä tiedoin Etelälohkossa jo varmuudella päästiinkin.)

Kokonaiskatsojaluvut kaikkiaan Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa 1959: 190 193 katsojaa (Näistä löydettävissä oli vähintään 112 733 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa yksittäistä ottelua kohti 1959: 704 katsojaa (Näistä löydettävissä oli vähintään keskimäärin 418 katsojaa.)

PS. Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vähiten katsotuin ottelu vuonna 1959 oli näin vähän aiheen vierestä lausuttuna HPP Helsinki-HJK 450 katsojalla.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #429 : 29.11.2021 klo 09:02:44

Tämä on muuten erinomainen bongaus Ylos

Ei tainnut olla ennen yleisömäärien tarkastelu yhtä kovassa huudossa kuin nykyään. Toki lehdilläkin oli sellainen asema, ettei niiden tarvinnut oikaisuja välttämättä tehdä, vaikka joku tuon olisi toimitukselle huomauttanutkin.

Sosiaalisessa mediassa on se hyvä puoli, että tällaiset asiat eivät jää nostamatta esille ja lehtien on ne pakko oikaista.

Kyllä niitä ihan tarkasteltiin ja välillä ainakin myös korjattiinkin.

Tosin paljon riippui vuodesta ja vuosikymmenestäkin, että milloin niin tehtiin.

Välillä näiden tutkimusten kuten esimerkiksi vuosien 1950-1960 tai 1950-1964 aikaisissa etsinnöissä on tullut ilmi, että yllättävänkin paljon etenkin alkupuolella tutkimusta tai miten vanhempiin päiviin mentiin niin tilanne yleisömäärien tarkasteluissa oli erittäin paikallishenkistä eikä esimerkiksi vierasottelujen ilmoittamisilla juurikaan juhlittu.

Myöhemmin sitten otettiin mukaan vierasottelujenkin tiedotus ja erinäisiä, tietyn paikkakunnan jalkapalloon erikoistuneita kirjeenvaihtajia ja toimittajiakin alkoi olla enemmän saatavia kuin aiemmin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #430 : 29.11.2021 klo 09:14:20

Vuoden 1998 Jalkapallon Kolmosessa JiiPee Joensuusta oli melkoisen vähäisesti seurattu joukkue.

Toisaalta vähäisiä yleisömääriään vasten heidän peleissään sentään sen hetken lehtipuheiden mukaan edes kävi yleisöä kun välillä monissa saman lohkon tai naapurilohkon joukkueiden peleissä Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan tai Savon alueella ei käynyt yleisöä käytännössä lainkaan eli niissä olisi ollut katsojaluvuttomia otteluja.

Siitä huolimatta vuoteen 1997 nähden katsojaluvut puolittuivat ja keskimäärä pysyi sen verran välttävänä kun pysyi vain siksi, että kyseisen vuoden Kolmosessa yleensäkin pelattiin riittävän paljon vähemmän otteluja ottelukierroksineen kauteen kun pelattiin.

Kokonaiskatsojaluvut olivat siis 900 katsojaa ja keskimäärin ottelua kohti seurasi 100 katsojaa.

Sekin tosin oli edes jotakin yleisten ilman katsojia tai hyvin vähän katsojia olleissa otteluissa silloin.

Vuodeksi 1999 noustiin tietenkin Jalkapallon Kakkoseen ja se sentään pisti katsojaluvut kokonaisesti ajatellen melkein 2,5 kertaa suuremmiksi kuin miten vuonna 1998 oli ollut.

Viimeksi puhuin tästä asiasta 10.9 tänä vuonna, mutta vähän uuttakin löytyi kerrottavaksi asti.

Näillä näkymin kun etsin joitakin vuoden 1998 Jalkapallon Kakkosen joukkueiden yleisömääriä kuten KuPS:n niin siinä sivussa tuli löydettyä vuoden 1998 JiiPee:n pari parasta yleisöottelua.

Muissa kai oli tuntuvasti vähemmän ja ne olivat seuraavat:

21.5.1998: JiiPee-JuPS 259 katsojaa

9.8.1998: JiiPee-KiuPa 307 katsojaa (Tässä ottelussa katsojahuippu oli 400 katsojaa, mutta siihen oli laskettu päälle 93 kappaletta ilmaiskatsojina olleita lapsia ja nuoria.)

Mikäli tuo 400 katsojaa olisi pitänyt paikkansa niin se olisi ollut JiiPee:n paras yleisöottelu silloiseen kahteen vuoteen tai enemmälläkin olleeseen aikaan.

Siten enintään muita JiiPee:n otteluja kaudella seurasi 334 katsojaa ja keskimäärin 48 katsojaa ottelulta Jalkapallon Kolmosessa 1998.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #431 : 29.11.2021 klo 09:54:37

Vuoden 1998 Jalkapallon Kakkosen Pohjoislohkoon on löytynyt vähän katsojalukuja lisää kun muutamille Pohjois-Suomen seuroille näitä on aiemmin laitettu.

Tässä niitä tulisi jokunen kappale eri seuroille nyt uutena kerrottavaksi asti:

Jalkapallon Kakkonen 1998 Pohjoislohko

3.5.1998: Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat/NP-H-KuPS 300 katsojaa

27.5.1998 tai 28.5.1998: Kuopion Kings/Kings SC/SC Kings-KuPS 1389 katsojaa (Tästä pelistä puhuen sen päivämäärä vaihtelevasti eri lehtiin tai tilastoon tuntuu olevan kovin epäselvä. Tämä lienee myös Kingsille Kuopioon sen yksi parhaista yleisömääristä normaaleista sarjapeleistä puhuen. Kenties myös seuran muu yleisöennätys, mutta tässä vaiheessa se on vielä hieman epävarmaa. Varsinainen yleisöennätys tai sitä lähin vastaava sellainen on tietenkin tämän aihealueen alussa oleva harjoitusottelu yleisömäärältään.)

6.8.1998: KuPS-Kuopion Kings/Kings SC/SC Kings 2982 katsojaa (Tämä peli oli KuPS:n 75-vuotisjuhlaottelu silloin. Tämä saattaa olla vuoden 1998 koko Jalkapallon Kakkosen katsotuin yleisöottelu tai edes Pohjoislohkon katsotuin yleisöottelu sarjaan. Tämä ainakin näillä näkymin oli myös KuPS:n oma paras yleisöottelu Jalkapallon Kakkosessa vuonna 1998. Lisäksi tämä mahdollisesti oli näillä näkymin yksi Jalkapallon Kakkosen parhaimpia yleisöotteluja sarjan vuonna 1994 alkaneessa historiassa ennen FC KooTeePee:n ottelua FC Kopareita vastaan vuonna 2001 ja silloista 3114 katsojaa.)

KuPS:n muista yleisöotteluista todettiin vain sen verran, että mikä tahansa 1500 katsojaa tai sen ylittävä yleisömäärä oli harvinaisuus vuonna 1998 Jalkapallon Kakkosessa ja enemmän seuran katsojaluvut olivat 500-1000 katsojan luokkaa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #432 : 07.01.2022 klo 04:55:50

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta on todettava, että RU-38:lle tulee päivitystä kauden peleihin.

Yksi niistä on alkujaan merkitty HS Aikakoneeseen ihan aikalaisvirheenä väärin yleisömäärältään ja yksi eli samalla kateissa yleisömäärältään ollut ottelu eli Turun Terästä vastaan ollut ottelu löytyi yleisömäärältään.

Erikoista kyllä tuo RU-38:n yhden virheellisen ottelun oikea yleisömäärä eli kauden avausottelun eli yhtä kertaa vielä todeten RU-38-R-Pallo Rauma löytyi lopulta eräästä kuopiolaisalueen lehdestä kun se jostain syystä useita viikkoja ottelun jälkeen keväällä 1963 kävi läpi myös RU-38:n pelejä kuten myös sen kilpailijan eli HIK:n pelejä.

Mahdollisesti Porin alueen lehdissä oli toki tuo nyt korjattava kauden avauksen yleisömäärä alun perinkin oikein, mutta itse ottelusivun kohdalla oli repeämä joten sitä ei voinut selvittää silloin ja oli tyydyttävä HS Aikakoneen lukuun.

RU-38:lle vuorostaan on todettava, että sen osalta ovat kaikki ottelut nyt löytyneet Kevätkierrokselle.

Ei muuta kuin päivitysten laittoon näillä puhein!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #433 : 07.01.2022 klo 05:11:11

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Kevätkierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä päivitettynä.

Viimeksi tätä vuotta ja sen Länsilohkoa on käsitelty 1.6.2020 eli vuosi, 7 kuukautta ja 6 päivää sitten.

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohko oli katsojatilanteeltaan ajoittain erittäin hankala purtavaksi kuten Itälohkokin.

Sellaisena se myös säilyy huolimatta siitä, että RU-38:n yleisömäärät nyt korjautuvat samalla täydentyen kun nekin on nyt sensaatiomaisesti löydetty kokonaan Kevätkierrokselle.

Kevätkierrosta tosin Itälohkon tapaan Länsilohkossa seurattiin keskimäärin ainakin vuosien 1961-1964 väliseltä ajalta puhuttaessa uutena piirteenä hyvin tarkoin.

Länsilohkon tilanne menetteli tosiaan melko samoja ratoja kuin Itälohkokin eli pelattiin paljon vaihteleviakin yksittäisotteluja milloin sattui tai niin, että jotkut seurat sitten olivat hieman toisia seuroja enemmän pidempään lepovuorossa.

Länsilohkossa kauden ottelut tietenkin alkoivat vuorokautta aiemmin kuin mitä Jalkapallon SM-Sarjassa/Mestaruussarjassa/Pääsarjassa sinä vuonna eli 27.4.1963.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Kevätkierros alkoi 27.4.1963 ja päättyi hieman korjattuna 9.7.1963 yksittäisottelun muodossa:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Länsilohko Kevätkierros Katsojaluvut

27.4.1963: TKT/TaKiTo/Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit-RU-38 451 katsojaa

28.4.1963: HIK/Hangö IK/Hangon IK-R-Iirot Rauma/RI Rauma/IR Rauma/RAI Rauma/Iirot Rauma/Rauman Iirot 500 katsojaa

28.4.1963: FC HPK-Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat 350 katsojaa

28.4.1963: R-Pallo Rauma/Rauman Pallo/RauPa-TuPK/TPK/Turun Pallokerho 345 katsojaa

28.4.1963: Messukylän Toverit/MesTo/FC Messukylän Toverit/FC MesTo-Turun Teräs/TuTe/TurTe

30.4.1963: FC TuTo-KalPo

3.5.1963: KalPo-FC HPK

4.5.1963: TuTe-TKT 301 katsojaa

5.5.1963: I-Kissat-HIK 350 katsojaa

5.5.1963: R-Iirot Rauma-FC TuTo 800 katsojaa

5.5.1963: RU-38-R-Pallo Rauma 690 katsojaa (Aiemmin ollut 500 katsojaa oli virheellinen yleisömäärä kun oikea yleisömäärä kerrottiin muun muassa Kuopion alueen ja Lapin alueen lehdissä erikoisesti viikkoja myöhemmin keväällä 1963 itse ottelun jälkeen.)

5.5.1963: TuPK/TPK-Messukylän Toverit 150 katsojaa

10.5.1963: TuTe-R-Iirot Rauma 305 katsojaa

11.5.1963: I-Kissat-TuPK/TPK

12.5.1963: HIK-RU-38 969 katsojaa

12.5.1963: FC HPK-FC TuTo 349 katsojaa

12.5.1963: R-Pallo Rauma-KalPo 368 katsojaa

14.5.1963: Messukylän Toverit-TKT 713 katsojaa

17.5.1963: FC TuTo-R-Pallo Rauma 400 katsojaa

19.5.1963: KalPo-TuPK/TPK

19.5.1963: R-Iirot Rauma-I-Kissat 300 katsojaa

19.5.1963: RU-38-TuTe 885 katsojaa (Tämä ottelu viimeinkin löytyi yleisömäärältään kun jostain syystä Kuopion alueen lehdissä tämäkin luku kerrottiin ja samoin Turun alueen lehdissä. Mitä nyt erikoisesti viikkoja myöhemmin itse ottelupäivästä kesällä 1963.)

19.5.1963: TKT-HIK 648 katsojaa

21.5.1963: Messukylän Toverit-FC HPK

25.5.1963: TKT-R-Pallo Rauma

26.5.1963: HIK-Messukylän Toverit 956 katsojaa

26.5.1963: R-Iirot Rauma-FC HPK 250 katsojaa

26.5.1963: RU-38-KalPo 1007 katsojaa

29.5.1963: I-Kissat-FC TuTo 500 katsojaa (Tämä ottelu piti pelata Helatorstaikierroksen otteluna 23.5.1963, mutta se siirrettiin lopulta Tampereen alueen muiden Helatorstaikierroksen ottelujen ruuhkan takia ensin keskiviikko-otteluksi 29.5.1963 pelattavaksi, sitten välillä aikaistettiin pelattavaksi tiistaiotteluksi 28.5.1963 ja lopulta viimein siirrettiin vuorokaudella takaisin keskiviikko-otteluksi 29.5.1963 pelattavaksi kun sittenkin vapautui muista sarjoista kenttä käyttöön pelattavaksi jolloin vastavuoroisesti muut sarjat saivat takaisin oletettavan tiistaiottelun päivänsä Tampereella päin.)

3.6.1963: TuPK/TPK-TuTe

9.6.1963: HIK-TuPK/TPK 990 katsojaa (Tässä ottelussa palkittiin Rolf Edvin Boxberg mille ottelun palkituimpana pelaajana sattui murheellinen kuolemantapaus ottelun jälkeistä yötä kohti mentäessä sydänlihaksen verenpurkaumasta johtuen ja jonka myötä kyseinen mies ei voinut selvitä hengissä silloisin keinoin mitenkään. Boxbergin epäiltiin aiemmin heti kuoleman jälkeen joutuneen ottelussa sattuneen liian kovaa päähän osuneen pallon, kylkeen ja vielä rintakehään osuneiden potkujen uhriksi milloin tosiaan ajoittain epäiltiin myös TuPK:n/TPK:n joidenkin pelaajien osuutta asiaan kun pallontavoittelu oli mennyt ajoittain liian rajuksi ottelussa muutenkin ja Boxberg oli ottanut lukua tosiaan kahdesti aika pahastikin. Varsinainen kuolemanaiheuttaja itsessään ennen kohtalokasta verenpurkaumaa oli kuitenkin ikäisekseen eli silloiseksi 27-vuotiaaksi harvinainen sydämen verisuonikalkkeutuma ja yleistilana ollut hitaasti etenevä sydänlihasrappeuma jonka tullessa ilmi eläessä olisi ollut peliura ainakin ammattitasoa lähellä olleella tasolla ohi.)

9.6.1963: FC HPK-TKT 250 katsojaa

9.6.1963: Messukylän Toverit-R-Iirot Rauma 500 katsojaa

9.6.1963: R-Pallo Rauma-TuTe 340 katsojaa

11.6.1963: TuTe-HIK

12.6.1963: FC HPK-R-Pallo Rauma 200 katsojaa

12.6.1963: R-Iirot Rauma-RU-38 250 katsojaa

13.6.1963: I-Kissat-Messukylän Toverit

14.6.1963: TKT-KalPo

14.6.1963: FC TuTo-TuPK/TPK (Tästä ottelusta ei löytynyt katsojalukua, mutta ottelun alku erikoisella tavalla myöhästyi 10 minuuttia kun itse ottelun erotuomari Helge Blåberg ei koskaan tullut viheltämään ottelua jolloin lopulta sitten varaerotuomarina ollut Reino Laine pääsi olemaan tilapäinen uusi pääerotuomari vaikka muutoin olisi ollut yleensäkin oleminen vain katsomossa tai toisella paikkakunnalla viheltäminen tiedossa.)

16.6.1963: HIK-FC HPK 1259 katsojaa

16.6.1963: R-Iirot Rauma-R-Pallo Rauma 560 katsojaa

16.6.1963: RU-38-I-Kissat 1659 katsojaa

18.6.1963: Messukylän Toverit-KalPo

18.6.1963: TuPK/TPK-TKT

21.6.1963: FC TuTo-TuTe

23.6.1963: FC HPK-RU-38 477 katsojaa

23.6.1963: KalPo-TuTe

23.6.1963: R-Pallo Rauma-Messukylän Toverit 501 katsojaa

25.6.1963: FC TuTo-HIK 304 katsojaa

25.6.1963: I-Kissat-TKT

26.6.1963: TuPK/TPK-R-Iirot Rauma

30.6.1963: HIK-KalPo 967 katsojaa

30.6.1963: FC HPK-TuTe 428 katsojaa

30.6.1963: R-Iirot Rauma-TKT 300 katsojaa

30.6.1963: I-Kissat-R-Pallo Rauma 600 katsojaa

30.6.1963: RU-38-TuPK/TPK 769 katsojaa

2.7.1963: FC TuTo-Messukylän Toverit 5 katsojaa (Tässä ottelussa todella oli näin vähän yleisöä kun parhaimmillaankin kesähelteisen sään vallitessa Turussa ei olisi muutenkaan ollut tulossa lähtökohtaisestikaan kuin aivan korkeintaan hieman yli tusina katsojaa korkeimmissakin arvioissa paikan päälle kun ei vain ottelu kiinnostanut sitten millään. Vapaalippulaisiakin harkittiin päästettävän otteluun, mutta paria-kolmea kourallista vielä tuon enintään hieman yli tusinan katsojan päälle olisi ehkä saattanut tulla paikalle mikäli tosiaan olisi ottelujärjestäjät Kupittaalla sen sallineet. Eivät kuitenkaan näillä näkymin sillä kertaa sallineet.)

4.7.1963: KalPo-R-Iirot Rauma 486 katsojaa (Tämä ottelu oli piinallisen työn jälkeen ainoa ottelu mistä löytyi katsojalukuja koko seuralle. Joihinkin lehtiin tälle seuralle ei käytännöllisesti sanottuna ollut koskaan mitään katsojaviitteitä siinä missä sentään esimerkiksi vuoden 1961 TKT:lle ja FC HPK:lle oli kyllä edes niitä silloin kun ei ollut käytännöllisesti sanottuna minkäänlaista katsojatietoa annettavaksi. Hyvin lähellä oli tehdä tälle seuralle vuoden 1961 TKT:n ja FC HPK:n eli laittaa kysymysmerkin kun tässäkin ainoassa katsojatiedossa saattaa olla mukaan luettu pahimmassa tapauksessa runsaasti vapaalippulaisiakin.

Kuitenkin sen verran paljon porukkaa on sanottu tähän otteluun ihan kunnollakin lunastaneen pääsylipun, että päätin rimaa hipoen antaa tämän seuran mennä normaalin lajittelun piiriin. KalPo on ainakin vuoden 1963 Kevätkierroksen osalta silti vielä erittäin suuressa vaarassa olla melkoinen mysteeriseura sillä juuri mitään tietoa ei edes yleisen seurannan parannuttua jopa Länsilohkon tasollakaan ollut saatavilla ja Syyskierroksellahan Länsilohkon tilanne katsojista puhuttaessa etukäteen varoittavasti heikkenee vuosiin 1961-1962 verrattuna. Tuleviin vuosien 1950-1960 tutkimukseen nähden pitää kyllä vetää mahdollisesti aika tiukatkin rajaviivat sille, että vain välttyisi vuoden 1961 TKT:n tai FC HPK:n tämän hetken tilanteelta tai myös nyt tietenkin vuoden 1963 KalPo:n tilanteelta ainakin Kevätkierroksen osalta. Syyskierroksellakaan tilanne ei KalPo:n kannalta ollut järin häävi katsojista puhuttaessa ainakaan tiettävästi.)

5.7.1963: TuTe-I-Kissat

5.7.1963: Messukylän Toverit-RU-38

7.7.1963: R-Pallo Rauma-HIK

8.7.1963: TuPK/TPK-FC HPK

9.7.1963: TKT-FC TuTo (Alun perin tämä ottelu piti pelata 8.7.1963 maantantaiotteluna, mutta se siirrettiin tiistaiotteluksi 9.7.1963 pelattavaksi Tampereella olleen kenttäpulan takia.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Länsilohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

HIK/Hangö IK/Hangon IK: 5641 katsojaa ja keskimäärin 940 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu HIK-FC HPK 1259 katsojalla kun sensaatiomaisesti voitiin laskea kaikki katsojaluvut ainakin Kevätkierrokselta katsoen kun parantunut seuranta tosiaan suosi hieman tuona vuotena keväällä nk. Hikkeniä melkoisenkin paljon verrattuna moneen muuhun seuraan. Etulyöntiasemastaan huolimatta se oli edelleen vahvasti kilpailemassa RU-38:n kanssa sarjan Länsilohkon katsotuimman joukkueen asemasta kaikkiaan puhuttaessa.)

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 5010 katsojaa ja keskimäärin 1002 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 16.6.1963 pelattu RU-38-I-Kissat 1659 katsojalla kun sensaatiomaisesti voitiin viimein päivitysten jälkeen laskea kaikki katsojaluvut ainakin Kevätkierrokselta katsoen. Se oli edelleen vahvasti kilpailemassa HIK:n kanssa sarjan Länsilohkon katsotuimman joukkueen asemasta kaikkiaan puhuttaessa.)

Rauman Iirot/R-Iirot Rauma: 2460 katsojaa ja keskimäärin 410 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 5.5.1963 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-FC TuTo 800 katsojalla kun sensaatiomaisesti voitiin laskea kaikki katsojaluvut ainakin Kevätkierrokselta katsoen kun parantunut seuranta tosiaan helli Iiroja Raumalta.)

FC HPK: 2054 katsojaa ja keskimäärin 342 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 23.6.1963 pelattu FC HPK-RU-38 477 katsojalla kun sensaatiomaisesti voitiin laskea kaikki katsojaluvut ainakin Kevätkierrokselta katsoen kun parantunut seuranta tosiaan auttoi HPK:n jalkapallopuolenkin tunnettavuutta paremmin.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma: 1554 katsojaa ja keskimäärin 389 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 23.6.1963 pelattu R-Pallo Rauma-Messukylän Toverit 501 katsojalla kun muun muassa seuran omana Kevätkierroksen päätösotteluna 7.7.1963 pelattu R-Pallo Rauma-HIK puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 311 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat: 1450 katsojaa ja keskimäärin 483 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 30.6.1963 pelattu seuran oma Kevätkierroksen päätösottelu I-Kissat-R-Pallo Rauma 600 katsojalla kun muun muassa 11.5.1963 pelattu I-Kissat-TuPK/TPK ja 13.6.1963 pelattu I-Kissat-Messukylän Toverit puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 242 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Messukylän Toverit/MesTo/FC Messukylän Toverit/FC MesTo: 1213 katsojaa ja keskimäärin 607 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 14.5.1963 Messukylän Toverit-TKT 713 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/TaKiTo/TKT: 1099 katsojaa ja keskimäärin 550 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 19.5.1963 pelattu TKT-HIK 648 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Turun Toverit/FC TuTo: 709 katsojaa ja keskimäärin 236 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 17.5.1963 pelattu FC TuTo-R-Pallo Rauma 400 katsojalla kun muun muassa seuran oma Kevätkierroksen avausottelu eli 30.4.1963 pelattu FC TuTo-KalPo ja 16.6.1963 pelattu FC TuTo-TuPK/TPK puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 118 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Turun Teräs/TurTe/TuTe: 606 katsojaa ja keskimäärin 303 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 10.5.1963 pelattu TuTe-R-Iirot Rauma 305 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Kalevan Pojat/KalPo: 486 katsojaa ainoalta ottelulta (4.7.1963 pelattu KalPo-R-Pallo Rauma on toistaiseksi ainoa KalPo:n yleisöottelu mistä edes jotenkin on ollut rimaa hipoen riittäviä merkkejä katsojista ilman kysymysmerkin tarvetta tai jopa poiston tarvetta ääritapauksessa koko käsiteltävästä tutkimuksesta kokonaan varsinkin mikäli myös Syyskierroksella Kevätkierroksen katsojavaikeudet toistuisivat tai olisivat pikemminkin sanottuna näin tutkimusten jälkeen toistuneet. Toisin sanoen kyseinen nimetty ottelu oli ainoa edes jotenkin lehtiin merkitty kun muut ottelutiedot lienevät merkitty vain erittäin pieniin länsirannikon paikallisiin lehtiin mikäli niihinkään. Mikä tahansa lisätieto KalPo:n vuoden 1963 Kevätkierroksen otteluista on aina tervetullutta!)

Turun Pallokerho/TuPK/TPK: 150 katsojaa ainoalta ottelulta (5.5.1963 pelattu TuPK/TPK-Messukylän Toverit on toistaiseksi ainoa Turun Pallokerhon yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 9.7.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 22 432 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 9.7.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 340 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Länsilohkossa 1963: 16.6.1963 pelattu ottelu RU-38-I-Kissat 1659 katsojalla

Länsilohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1963 tuntui olevan edelleen vain verraten erittäin vähän kelvottoman yläpuoleisella taholla ja jopa ruotsinkielisen rannikon lehdistäkään ei ollut kotimaisten melkoisen tyhjinä pidettyjen tiedon puun aseman täyttäjiksi.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin ja ainakin jälleen edes vuotta aiempaa paremmin puhumattakaan tosiaan katsojaseurannan muuttumisesta Syyskierroksen sijaan edes jotenkin enemmän Kevätkierrokselle päin suuntautuvaksi, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin silti edelleen hämmentävänkin usein jopa ongelmalliseen Itälohkoonkin nähden hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Vähän parempaa kyllä kaikkiaan lisätutkimusten jälkeen ja Kevätkierrostakin jo edes seurattiin joskin ei niin hyvin kuin mitä vuonna 1964 tultaisiin seuraamaan tai lopulta seurattiin.

Välillä vuosi 1963 ja sen Kevätkierros tuntui etenkin juuri katsojalukujensa osalta lähes saavuttamattomissa olleissa vuosien 1961-1963 Länsilohkoissa hyvin vähän erilaiselta kuin aiemmin ja jopa pettymykseltä luvattuihin suuriin puheisiin nähden!

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen mahdollisen päivittämisen suhteen mikäli vain sille on edellytyksiä.

RU-38:n kaikkien ottelujen löytyminen korjauksineen ja täydennyksineen näin esimerkiksi on hyvä juttu, mutta paljon on vielä kyllä tehtävää jäljelläkin ilman ihmeitä!
« Viimeksi muokattu: 07.01.2022 klo 05:15:10 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #434 : 07.01.2022 klo 05:30:16

Vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta on tullut aika tehdä yhteenveto päivitettynä.

Viimeksi tätä kyseistä vuotta on käsitelty neljää päivää vaille vuosi ja kaksi kuukautta sitten eli 11.11.2020.

Päivityksenä tulevat nyt tällä erää vähän suuremmat RU-38:n yleisömäärät Länsilohkoon jolloin sitä kautta sitten muukin kokonaisluku katsojamäärä sitten suurenee kaudesta puhuttaessa ja epäselvät katsojaluvut pienenevät.

Kaikkiaan sarja oli katsojalukujen osalta puhuttaessa ainakin tulevien vuosien 1961-1964 aikojen vastaavana osansa toiseksi pienin.

Ikävä kyllä todellisesta merkityksestä sinänsä suuruudesta puhuttaessa se myös oli noiden vuosien kannalta kaikkiaan edelleen, mutta onneksi viimeistä kertaa melko epävarma merkinnöiltään etenkin sarjan jälkipuoliskolla Syyskierroksella ja jättää melko paljon tulkinnanvaraa tavallaan paljonkin jatkoa ajatellen mikäli tuon vuoden katsojalukujen pariin myöhemmin palaisi.

Pieni yhteenvedon kaltainen viesti tuli kirjoitettua ja laitettua tälle aihealueelle jo 20.1.2020, mutta tuolloin tietoa siitä vuodesta ei vielä silloin ollut muuta kuin kokonaiskatsojalukujen ja katsojakeskiarvon osalta.

Seurojen katsojaluvut tulen ilmaisemaan ikään kuin kaikki ottelut olisivat sinänsä löydetyt.

Pois lukien tietenkin mahdollisesti sellaisia seuroja joilta löytyi tai olisi löytynyt esimerkiksi yleensäkin vain yksi ottelu koko vuodelta 1963 katsojaluvuiltaan ja myös mikäli on esimerkiksi vain pari ottelua muutoin ollut kaudella joillakin muilla seuroilla katsojaluvuissa löydettynä.

Muutoin mennään tapauskohtaisesti rajan ollessa tilanteesta riippuen 3-4 ottelussa koko kautta ajatellen siitä ennen kuin se sitten palaisi ikään kuin kaikki ottelut löytettynä uomiinsa niin silloin noudatetaan poikkeavaa käytäntöä ja muutoin menetellään tässä jo kuin normaalistikin.

Kevätkierroksen osalta kaikissa lohkoissa aina vaikeita Itälohkoa ja Länsilohkoa myöten löytyi onnistumisen iloja kun niistäkin oli löydettävissä useita kokonaan laskettavissa olevia seuroja otteluiltaan, mutta murheitakin myös riitti.

Murheelliset tilanteet koskevat pitkälti vuoden 1963 osalta vaikeasti löydettävissä olleita Itälohkoa ja Länsilohkoa Syyskierrokseltaan siinä missä Pohjoislohko oli paremmin kaikkiaan seurattu siitäkin puhuttaessa toki joidenkin ottelujen katsojalukujen puutteessa siitä huolimatta Syyskierroksella.

Jatkossa vuoden 1964 osalta yhteenvedon pohdinnat voivat olla pidempiäkin, mutta nyt vuoden 1963 tilanteen viivästyttyä kuten myös kaikkiaankin näiden vuosien käsittelyn viivästyttyä pahasti yritän pitää muut sarjan pohdinnat jatkossa tämänkin tapaan varsin lyhyenä ellei muuta ilmene.

Itälohkosta, Länsilohkosta ja Pohjoislohkosta ei sinänsä valitettavasti voinut tehdä koko vuoden 1963 osalta tarkkoja katsojarajauksia kun niille ei ollut löytää käyttöön katsojarajoja vuoden 1962 tapaan.

Siinä missä esimerkiksi vuoden 1961 tapaan oli mahdollista sellaiset löytää.

Siten vuodet 1963 ja tätä edeltänyt vuosi 1962 muodostavat omalla tapaa melko hankalan palan pienin eroin suhteessa toisiinsa nähden siinä, että niiden katsojaluvut tulevat lähtökohtaisesti olemaan melko pitkälti valistuneita arvauksia sinänsä seurakohtaisesti kuitenkin antaen kaikkiaan melko luotettavan katsojakuvauksen eri seurojen asemasta ja olemalla kuitenkin sinänsä vuotta 1961 tarkempiakin kaikkiaan raja-arvojensa puutteista huolimatta.

Joka tapauksessa tässä vihdoin ja viimein katsojaluvut kerrankin tarkemmin seuroittain vuodelta 1963 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta alkaen Itälohkosta päättyen Pohjoislohkoon ja muihin sarjan lukuihin.

Tämän jälkeen pidemmittä puheitta laitan vielä vuoden 1964 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan katsojalukujen yhteenvedon josta saatan mahdollisesti laittaa niiden jälkeen vielä jonkun muun viestin ja mikäli en laita niin käyn muutoin niiden kausien eli vuosien 1961-1964 asioita läpi sitten tulevaisuudessa erikseen lähinnä pääosin keskittyen vuosiin 1961-1963 niiltä edelleen puuttuvien suurempien ottelumäärienkin takia vaikka ei vuosi 1964 aivan täydellisen täydellinen selvyydeltään ole pitkälti Itälohkon ja Länsilohkon takia.

Nyt itse asiaan:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Katsojaluvut Seuroittain

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Itälohko

Kouvolan Sudet: 7917 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 720 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 5.5.1963 pelattu Kouvolan Sudet-KUV 1500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kuusankosken Puhti: 7708 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 701 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.6.1963 pelattu Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 2257 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

HJK: 5284 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 480 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 9.6.1963 pelattu HJK-Kouvolan Sudet 915 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Harmittavasti kahta Syyskierroksen ottelua ei voinut löytää joten ihan tarkka katsojaluku HJK:lle kaikkiaan kaudelta on mysteeri sen viimeisintä toiseksi korkeimman sarjatason vierailun osuutta arvioiden. Varmaankin mahdollisesti on ollut varmaankin väliltä 5500-6000 katsojaa lopullinen katsojaluku kaikkiaan kaudelta. Ehkä ihan vähän päälle 6000 katsojankin on voinut olla, mutta ei varmastikaan paljon sen yli kun yksinkertaisesti vain tuolloin tilapäinenkään putoaminen pelaamisineen Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa ei vain niin paljon kiinnostanut yleisöä silloin ainakin näillä näkymin.)

Lahden Pallo-Miehet/Lahden Pallomiehet/LPM/LPM Lahti: 4089 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 372 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu LPM Lahti-Kouvolan Sudet 1047 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 3892 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 354 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.8.1963 pelattu MP-HJK 590 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Jämsänkosken Ilves/J-Ilves: 3584 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 326 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 12.5.1963 pelattu J-Ilves-Töölön Vesa 467 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 2774 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 252 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 23.6.1963 pelattu WP-35-Kuusankosken Puhti 497 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Helsingin Pallo-Pojat/Helsingin Pallopojat/HPP Helsinki: 1883 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 171 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 10.9.1963 pelattu HPP Helsinki-HJK 500 katsojalla ja sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

MaPS/MPS/MalPS/Malmin Palloseura: 1640 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 149 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu Malmin Palloseura-WP-35 410 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Helsingin Ponnistus: 1489 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 135 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti 483 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Helsingin Ponnistus oli ainoa seura jolta pystyi laskemaan kauden Kevätkierroksen katsojaluvut kokonaan Itälohkossa siinä missä pari ottelua jäi puuttumaan Syyskierroksella.)

Käpylän Urheilu-Veikot/Käpylän Urheiluveikot/KUV: 1400 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 127 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 15.6.1963 pelattu KUV-HJK 396 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Töölön Vesa: 1184 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 108 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 27.4.1963 pelattu Töölön Vesa-Kouvolan Sudet 300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Vuoden 1963 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Itälohkossa: Kuusankosken Puhti-Kouvolan Sudet 2257 katsojalla (Tämä katsojaluku oli koko Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu ja samalla Itälohkossa. Ottelu pelattiin 19.6.1963 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1963 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Itälohkossa: Töölön Vesa-MP 55 katsojaa (Tämä oli vuoden 1963 Suomen Sarjan/Suomensarjan yksi vähiten katsotuimpia otteluja Itälohkossa tällä hetkellä varmistuneista katsojaluvuista puhuttaessa. Siltikään se ei ollut edes koko sarjan huonoin kun ihan niukasti Pohjoislohkossa oli ainakin yksi sitä huonompi ottelu katsojaluvultaan ja lisäksi Länsilohkossa oli useampikin umpisurkea katsojalukujen ottelu. Ottelu pelattiin 22.9.1963 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 14.7.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 26 087 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 14.7.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 395 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 16 746 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 254 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa 1963: 42 833 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin melko suuri katsojalukujen puute Itälohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa yksittäistä ottelua kohti 1963: 324 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Länsilohko

HIK/Hangö IK/Hangon IK: 9751 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 886 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu HIK-FC HPK 1259 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Sensaatiomaisesti HIK:n tai myös nk. Hikkenin osalta pystyi laskemaan jokaisen ottelun koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkon ainoana joukkueena kun useimmat muut seurat kuten kilpailevan RU-38:n pystyi laskemaan vain Kevätkierrokselta katsojaluvuiltaan mikäli niitäkään.

Siitä eli nk. Hikkenistä puhuttaessa sen asema todella yleisöjoukkueena oli totutun vahva jolloin sen asemaa käytännössä noilla luvuilla katsojista puhuttaessa ei kyennyt haastamaan kuin ehkä Porin RU-38 ja erittäin suurella varauksella Tampereen Ilves-Kissat mikäli edes nekään. Aivan ei odotuksista huolimatta esimerkiksi 10 000 katsojan kausimäärä ei ylittynyt vuonna 1963.)

Rosenlewin Urheilijat-38/RU-38: 6558 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 596 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu RU-38-I-Kissat 1659 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma/RauPa: 3437 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 312 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 22.9.1963 pelattu R-Pallo Rauma-R-Iirot Rauma 539 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Rauman Iirot/R-Iirot/Iirot Rauma: 3310 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 301 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 5.5.1963 pelattu Rauman Iirot/R-Iirot Rauma-FC TuTo 800 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

FC HPK/FC Hämeenlinnan Pallo-Kerho/FC Hämeenlinnan Pallokerho: 3281 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 298 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.8.1963 pelattu FC HPK-FC MesTo 500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. FC HPK kilpaili paljon läpi kauden Rauman seurojen eli Iirojen ja Pallon kanssa jopa koko sarjan kolmanneksi katsotuimman seuran asemasta Länsilohkossa ja sillä tuntui toisinaan ainakin melko hyvinkin riittävän katsojia. Ei liian liikoja, mutta kuitenkin aika paljon kaikkiaan. Mahdollisesti on voinut voittaa toisen tai molemmat raumalaiset seurat katsojaluvuissa tai sittemmin on voinut jäädä vähän niiden taaksekin. Sen tietäisi varmasti vain mikäli jostakin löytyisi vielä vähän lisää katsojalukuja.)

Tampereen Ilves-Kissat/I-Kissat Tampere: 1800 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 164 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.6.1963 pelattu I-Kissat-R-Pallo Rauma 600 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.

Valitettavasti paria Syyskierroksen Ilves-Kissojen ottelua huomioimatta on paha sanoa, että millaisia katsojalukuja sillä olisi sitten ollut tietenkin Syyskierroksella kun niistä ei vain ollut ainuttakaan merkkiä havaittavissa kun välillä niidenkin katsojalukuja hehkutettiin ja välillä moitittiin surkeiksi.

Kuitenkin lähtökohta oli, että ainakin parhaimmillaan se on kilpaillut HIK:n ja RU-38:n kanssa vuonna 1963 Länsilohkon katsotuimman joukkueen asemasta joskin on voinut pudota myös keskikastiin kisailemaan Turun Pallokerhon, Turun Teräksen, FC TuTo:n ja TKT:n kanssa katsojaluvuista puhuttaessa tai jäädä omasta lähtökohtaisesta koko kauden kolmostilastaan kauas taaksekin muun muassa vaikkapa tämän hetken alustavalle kuutospaikalle.)

Turun Teräs/TurTe/TuTe: 1548 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 141 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 26.7.1963 pelattu TuTe-FC MesTo 400 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Turun Teräkseltä puuttui erittäin monia otteluja kaikkiaan sarjasta etenkin Kevätkierrokselta ja myös Syyskierrokselta puhuttaessa. TuTe saattaa kuulua tulevaisuudessa niihin joukkueisiin jotka mahdollisesti katsojaluvuiltaan löydettäessä vuonna 1963 ovat nousseet kaikkiaan hätyyttelemään kärkipaikkoja katsojakilvan suhteen mikäli vain tarkempia katsojalukuja löytyisi jostakin lisää. On toisaalta voinut jäädä myös keskikastinkin katsojalukujen seuraksikin tai alakastiinkin.)

Messukylän Toverit/MesTo/FC Messukylän Toverit/FC MesTo: 1413 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 471 katsojaa (Messukylän Tovereiden katsojaluvut perustuvat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 14.5.1963 pelattu FC Messukylän Toverit-TKT 713 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. MesTo jalkapallossa saattaa kuulua tulevaisuudessa niihin joukkueisiin jotka mahdollisesti katsojaluvuiltaan löydettäessä vuonna 1963 ovat nousseet kaikkiaan hätyyttelemään ellei ihan kärkipaikkoja niin ainakin keskikastin sellaisia paikkoja katsojakilvan suhteen mikäli vain tarkempia katsojalukuja löytyisi jostakin lisää. On toisaalta voinut kyllä jäädä myös alakastiinkin huonoimmillaan. Seuran katsojalukujen etsintä on osoittautunut toistaiseksi melkoiseksi pettymykseksi jota pahempi pettymys on vain itse KalPo. Toisaalta MesTo:n tilanne jalkapallossa kaikkiaan on kuitenkin osoittautunut paljon mainettaan paremmaksi nyt ainakin edes yleisöjoukkueena sarjassa mikäli ei se sitä muka olisi ollut kentällä kuten ei juuri ollutkaan harmittavasti kauden otteluissaan.)

Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit/TaKiTo/TKT: 1304 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 326 katsojaa (TKT:n katsojaluvut perustuvat neljään löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja kaksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu TKT-HIK 648 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Jälleen hieman vuoden 1961 tapaan tästä seurasta tuli melkein käytännön katsojamysteeritason joukkue.

Hädin tuskin sillä oli nyt sentään vähän enemmän kerrottuja katsojalukuja julkisuuteen kuin vuonna 1961, mutta taantuminen vuoteen 1962 nähden oli selvempi. Ristiriitaisesti kuitenkin otteluiden tunnelmaakin sanottiin edeltävää vuotta tai pariakin vuotta paremmaksi joten mene ja tiedä sitten tulevien aikojen paremmista katsojaluvuista. Edellyttäen, että niitä tosiaan löytyy ja seura on voinut hyvinkin jäädä enintäänkin vain keskikastin seuraksi tai jopa alakastiin kun sillä oli jaetulla sijalla myös koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yksi huonoiten ellei ehkä huonoinkin katsottu yleisöottelu yhdessä FC TuTo:n kanssa.)

Turun Toverit/FC TuTo: 985 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 90 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 17.5.1963 pelattu FC TuTo-R-Pallo Rauma 400 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun lukemattoman Länsilohkon joukkueen tapaan FC TuTo:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin jolloin se voisi Turun Teräksen tapaan olla jopa yllättävänkin kova joukkue tämän kyseisen vuoden katsojaluvuissa mikäli vain tarkempia tietoja löytyisi asiaan. Muussa tapauksessa FC TuTo lienee jäänyt mitä todennäköisimmin vain seurojen katsojalukujen alakastiin kun sillä oli jaetulla sijalla myös koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan yksi huonoiten ellei ehkä huonoinkin katsottu yleisöottelu yhdessä TKT:n kanssa. Joskin katsojalukujen keskikasti ei ihan aivan mahdotonkaan ajatus ole mikäli vain lisää katsojalukuja löytyisi jostakin.)

Turun Pallokerho/TuPK/TPK: 982 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 89 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 11.8.1963 pelattu TuPK/TPK-I-Kissat 475 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Monen muun lukemattoman Länsilohkon joukkueen tapaan Turun Pallokerhon katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin jolloin se voisi olla Turun Tovereiden tapaan olla jopa yllättävänkin kova joukkue tämän kyseisen vuoden katsojaluvuissa mikäli vain tarkempia tietoja löytyisi asiaan. Muussa tapauksessa TuPK/TPK lienee jäänyt mitä todennäköisimmin vain seurojen katsojalukujen alakastiin joskin katsojalukujen keskikasti ei ihan aivan mahdotonkaan ajatus ole mikäli vain lisää katsojalukuja löytyisi jostakin.)

Kalevan Pojat/KalPo/Kalevan Pallo-Pojat/KP Kaleva/KPP Kaleva/KP/KPP: 686 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 343 katsojaa (KalPo:n katsojaluvut perustuvat kahteen löydettyyn yleisöotteluun joista yksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 4.7.1963 pelattu KalPo-R-Pallo Rauma 486 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.

KalPo:n katsojalukuja ei hirveästi kehuttu pitkin vuotta silloinkin kun niitä ei julkisuuteen kerrottu joten ne ovat voineet olla lähtökohtaisesti erittäinkin huonoja tai sitten lähtökohtaisesti jo löydettyjä vain vähän parempia jolloin katsojalukujen häntäpäätä voitiin tällekin joukkueelle osin myös sarjan raumalaiskolmikon lisäksi povata.

KalPo:n osalta murheellista olivat myös katsojalukujen epäilyt muun muassa vapaalippulaisten pääsemisestä sisään vähänkin suuremman luokan oletetuissa yleisöotteluissa joiden pohjalta oli muun muassa hylätä tuon 4.7.1963 pelatun ottelun kokonaan listoilta. Mikäli niin olisin tehnyt niin ainoa tähän mennessä löytynyt täysin kiistaton katsojaluvun ottelu olisi ollut yleisöotteluista puhuttaessa 6.10.1963 pelattu KalPo-HIK 200 katsojalla.

KalPo on katsojaluvuiltaan puhuttaessa siis samalla kertaa vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan suurin mysteerijoukkue ja samalla kertaa myös valtava katsojaluvullinen pettymys. Etenkin kun ennakkoon povaamani vähiten seuratuin joukkue jossain määrin eli Messukylän Toveritkin olivat seuratumpi joukkue omista rajoitteistaan huolimatta.

Huolimatta tosiaan KalPo:n kaltaisen joukkueen huippuhyvin sujuneesta kaudesta itse peleistä jaettuna sarjakakkosena yhdessä HIK:n kanssa siitä puhuttaessa yksinkertaisesti vain sitä ei joko tunnuttu seuratun paljon minkään vertaa ja mikäli seurattiinkin niin jostakin käsittämättömästä syystä niitä vain ei ollut juurikaan merkitty lehtiin. Mikä tahansa lisätieto tämän seuran edesottamuksista katsojalukujen parissa vuodelta 1963 on aina tervetullutta!

Etenkin kun vuosien 1961-1963 väliltä puhuttaessa Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta vuoden 1963 KalPo yhdessä vuoden 1961 TKT:n ja FC HPK:n kanssa ovat todellisia ongelmapaloja katsojalukujensa osalta purtavaksi.)

Vuoden 1963 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsotuin ottelu Länsilohkossa: RU-38-Ilves-Kissat 1659 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan ei ollut mikään kaikkien aikojen ennätys Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan tasolta puhuttaessa aiempiinkaan vuosiin nähden edes Länsilohkossakaan, mutta huonona piirteenä se oli selvästi edellistä vuotta huonompi katsojaennätys ja samalla se oli myös koko sarjan vähiten katsotuin eniten katsotuimmista otteluista siinä mitä se tietenkin oli katsotuimpana juurikin Länsilohkossa. Ottelu pelattiin 16.6.1963 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuimmat ottelut vuoden 1963 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkossa: FC TuTo-Messukylän Toverit ja TKT-FC HPK 5 katsojaa (Vähiten katsotuimmat yleisöottelut poikkeuksellisesti niin Kevätkierrokselta kuin Syyskierrokselta keräsivät molemmat erittäin surkean määrän katsojia sarjan Länsilohkon ja paljon kritisoituihin Itälohkonkin surkeisiin katsojalukuihin nähden todelliset pohjalukemansa samalla katsojaluvulla niistä otteluista mitkä olivat löydettävissä.

Tämäkin katastrofi vielä peräti kahdestikin tapahtuneena kauden mittaan olisi voitu välttää muun muassa paremmalla varautumisella umpihuonoon säähän ja yksinkertaisesti vähemmän härkäpäisellä tuomarien päätöslinjalla kun uusintaotteluihin mennessä sää todennäköisesti olisi ollut parempi. Kun näin ei menetelty niin ne olivat ilman muuta oman lohkonsa huonoimmat katsojaluvultaan. Ottelut pelattiin 2.7.1963 ja 6.9.1963 ja ne olivat Kevätkierroksen ja Syyskierroksen ottelu samalla kertaa sitten lähtökohtaisesti sanottuna viimein koko Länsilohkon huonoimpina yleisöotteluina ja huonoimmat yleisöotteluista puhuttaessa koko sarjassa.

Toki monet Itälohkon yleisöottelut eivät paljoa tätä parempia olleet vuoden 1963 aikana ellei sitten tietenkin vielä löytyisi tätäkin ottelua huonompaa katsojalukua Itälohkoon mikä ei ole todennäköistä kun niin huono tilanne tosiaan oli Länsilohkossa silloin.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 9.7.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 22 432 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 9.7.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 340 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 12 623 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 13.10.1963 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 191 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa 1963: 35 055 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin melko suuri katsojalukujen puute Länsilohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa yksittäistä ottelua kohti 1963: 266 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1963 Pohjoislohko

Rovaniemen Palloseura/RoPS: 11 701 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1064 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 18.8.1963 pelattu RoPS-KPT 1800 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Katsojaluvut kaikkiaan kaudella ja varsinkin Syyskierroksella tuntuivat olevan erittäin suurta luokkaa ja tämä seura on hyvinkin voinut olla sarjan seuratuin joukkue vuonna 1963 Pohjoislohkossa. Ja ehkä melko varmasti myös yksi seuratuimpia joukkueita kaikkiaankin vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa. Kilpaili katsojakuninkuudesta lajissa OTP:n, KaPa:n ja KajPS:n kanssa kun niiltä tosiaan vielä otteluja puuttuu löydettäväksi asti. Mikäli ei ollut seuratuin niin kolmen kärjessä RoPS on todennäköisesti ollut ilman muuta todistetta asiaan.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 11 125 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1011 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu GBK-KPV 1530 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 11 000 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1000 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 13.10.1963 pelattu OTP-Seinäjoen Sisu 2600 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. OTP oli myös yksi sarjan kärkijoukkueita katsojalukujensa osalta.

Aivan ei noussut kakkostilalle tai sarjakärkeen vuoden lopussa, mutta sitä voitiin sanoa pitkälti tosin osin viimeisen ottelunsa perusteella ihan hyväksikin yleisöjoukkueeksi sarjassa kokonaisuudessaan.

Joissakin seuraa koskevissa lehdistökatsauksissa OTP:n kerrottiin Pohjois-Suomen sanomalehdissä silloin vuonna 1963 vuoden 1962 tapaan olleen kenties ihan lopulliselta katsojakeskiarvoltaan olleen noin 1000 katsojan eli ihan kaikkiaan kokonaiskatsojaluvussaan 11 000 katsojassa tai sen ylikin aina hyvin lähelle GBK:n lukemia tai jopa niidenkin ohi se olisi mennyt ainakin huhuissa, mutta tarkempien tietojen tultua julki OTP oli kuin olikin kolmostilalla katsojaluvuissa aiemmin arvellusti.

Myös muutenkin koko vuotta 1963 Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa koskien se olisi voinut olla seuratuin ilman tietenkin RoPS:n erittäin vahvaa katsojavuotta sen kauden otteluissa. Ja ihan vähäisiä GBK:n parempia yleisiä onnistumisia yleisön kannalta niitä huomioimatta. Vuoden 1962 yleisötilanne OTP:ltä on tulevaisuuden kannalta epäselvä ja tällä kertaa siksikin, että nyt on varmistunut toinen oletetuista 11 000 katsojan kausista olemaan juuri tämä vuosi eli 1963.

Se merkitsee sitä, että vuonna 1962 on ollut joko hyvin samanlainen määrä kaikkiaan katsojia tai niitä vielä jollakin tapaa parempi. Ei liian tuntuvasti, mutta varmasti parempi kuitenkin kun OTP:llä sanottiin koko ajan vuoden 1961 jälkeen katsojalukujen heikentyneen ja tavallaan vuosi vuodelta.

Toki voi olla huonompikin katsojaluku kokonaisuutena ollut mahdollinen OTP:lle vuonna 1962, mutta se vain olisi kovin pahoin ristiriidassa havaintojen kanssa. Ja mikäli on ollutkin niin vuodeksi 1963 tapahtunutta mahdollista parannusta ei ole silti kaikkiaan juurikaan seurassa kumma kyllä pidetty liian hyvänäkään.)

Vaasan Palloseura/VPS: 10 681 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 971 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 26.5.1963 pelattu VPS-GBK 1707 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. VPS jäi GBK:n kanssa yhdessä hieman taka-alalle Syyskierroksella suhteessa kauden muihin yleisösuosikkeihin Pohjoislohkossa eli RoPS:n, OTP:n KaPa:n ja KajPS:n muodostamaan tilanteeseen nähden. Samalla jäätiin katkerasti jatkamaan vuodeksi 1964 Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa kun Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan vuodeksi 1964 nousi oletetun voittoarvion sijaan sille epäsuotuisasti GBK.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 9488 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 863 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 29.9.1963 pelattu KPV-GBK 1855 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 8385 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 762 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu KaPa-GBK 1500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Syyskierroksen seuranta tälle seuralle Kajaanista oli parempi mitä Kevätkierroksella vain yhden ottelun jäädessä puuttumaan jolloin vielä sen katsojaluvut ovat voineet olla parempia vielä jonkin verran tai ainakin edes vuoden 1961 vastaavien pintaan ulottuvia ja ehkä hyvin niukasti myös niitä paremmat mikäli kaikki puuttuvien ottelujen katsojaluvut löytyisivät sillä kyllä Kajaanissa vieläkin tuolloin katsojaintoa kyllä oli kauden otteluista puhuttaessa.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 8003 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 728 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu Seinäjoen Sisu-SePS 1201 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Kyseessä oli Seinäjoen Sisun oma sen hetken yleisöennätys ja samalla kertaa ainakin sanotusti myös katsotuin ottelu Seinäjoen alueella ja mikäli ei tosiaan ollut niin se oli edes Seinäjoen Sisun oma sen hetken katsojaennätys. Seinäjoen Sisulta pystyi edeltävään vuoteen 1962 verrattuna sensaatiomaisesti laskemaan sen jokaisen yleisöottelun sarjasta siinä missä sen kilpailijalta SePS:ltä ei aivan kaikista yleisöotteluista harmittavasti voinut niitä laskea.)

Kajaanin Palloseura/KajPS/KaPS Kajaani: 7488 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 681 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 16.6.1963 pelattu KajPS-KaPa 1861 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Useita yleisöotteluja puuttuu Syyskierrokselta joten KaPS Kajaanista voi hyvinkin kenties olla ollut yksi sarjan eniten seuratuimpia yleisöjoukkueita yhdessä muun muassa OTP:n, paikalliskilpailija KaPa:n ja GBK:n kanssa tietenkään unohtamatta KPV:tä. Ihan ehkä ei ole ollut sarjan kärkijoukkue katsojaluvuissa muutoin tietenkin omaa kauden ja samalla koko vuoden 1963 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkon katsotuinta otteluaan huomioimatta, mutta hyvin lähellä kärkisijoja kuten esimerkiksi toiseksi tai kolmanneksi seuratuin joukkue vuonna 1963 on tämä seura hyvinkin voinut olla.)

Seinäjoen Palloseura/SePS: 6328 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 575 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.8.1963 pelattu SePS-Seinäjoen Sisu 1132 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Yksi ottelu puuttuu joukosta, mutta ihan ei Seinäjoella SePS mennys Sisun edelle. Muutenkin huolimatta korkeista paikalliskamppailuista huolimatta Seinäjoella ei muutoin juuri jalkapalloa sillä hetkellä seurattu joten välttämättä ei ole yltämässä ilman ihmeitä ja yhden puuttuvan katsojaluvun löytymistä asiaan kovinkaan korkealle vuoden 1963 katsojaluvuissa niistä puhuttaessa ei varsinkaan Pohjoislohkossa. Ja vielä tätäkin vähemmän koko sarjankin osalta sinänsä kaikkiaan, mutta vuoteen 1962 verrattaessa ei kuitenkaan enää niin tuomitsevasti ulkopuolelle se ole jäämässä sillä suurin piirtein tästä vuodesta eteenpäin alkoi SePS kyllä kerätä melko hyvin tunnettavuutta lajissa tavallaan.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 5900 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 536 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 19.5.1963 pelattu JBK-VPS 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallo-Toverit/KPT: 3694 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 336 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 12.5.1963 pelattu KPT-RoPS 620 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. KPT saattoi joissakin kertomuksissa jäädä koko vuoden vähiten katsotuimmaksi Pohjoislohkon seuraksi mikäli VPV Vaasasta olisi ollut jonkin verran tai niukasti sitä parempi kun molemmilta näiltä seuroilta tosiaan puuttuu vielä hieman otteluja joista KPT:llä Syyskierrokselta ja VPV:llä Kevätkierroksella.)

VaPV/VaaPV/Vaasan Pallo-Veikot/Vaasan Palloveikot/VPV Vaasa: 2881 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 262 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.5.1963 pelattu VPV-Seinäjoen Sisu 542 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. VPV Vaasasta saattoi joissakin kertomuksissa olla koko vuoden toiseksi vähiten katsotuin Pohjoislohkon seura mikäli KPT Kuopiosta olisi ollut jonkin verran tai niukasti sitä huonompi kun molemmilta näiltä seuroilta tosiaan puuttuu hieman otteluja joista VPV:llä Kevätkierrokselta ja KPT:llä Syyskierroksella.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 53 299 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 808 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 43 375 katsojaa

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1963 Pohjoislohkossa: 657 katsojaa

Vuoden 1963 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Pohjoislohkossa: OTP-Seinäjoen Sisu 2600 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan oli Pohjoislohkon paras ottelu lohkossaan sinänsä tuona kyseisenä vuotena nyt päivitetysti. Samalla kertaa se oli myös koko sarjan katsotuinkin yleisöottelu ainakin nyt löytyneistä yleisöotteluista ja vaikea tätä kyllä näillä näkymin on kenenkään sellaisenaan lyödä laudalta. Se oli tosiaan katsotuimpien parhaimpien ottelujen sarjassa hyvää luokkaa ja sekin tuntui katsojaluvultaan yllättävän monet kun yleisesti ottaen vieläkin sen kuuluisan nk. Tonniluvun jälkeen oli hyvin vaikeaa tuona kyseisenä vuotena vain saada porukkaa katsomaan otteluja. Kaikkiaan kuitenkin vuoteen 1961 tai 1962 nähden vähemmän sinänsä. Ottelu pelattiin 13.10.1963 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1963 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Pohjoislohkossa: OTP-VPV eli Vaasan Pallo-Veikot 39 katsojaa (Tämä tosiaan oli Pohjoislohkon vähiten katsotuin ottelu sinä vuonna nyt päivitetysti. Juurikin tämän tyylin katsojaluvuilla huonoimmillaankin tosiaan Pohjoislohko pystyi sinnittelemään voittajana siihen mitä tuli lohkojen välisiin katsojakilpailuihin. Aiemmin kaudella Syyskierroksella tai vielä tätäkin aikaisemmin kaudella Kevätkierroksella on voinut olla huonompiakin katsojalukuja, mutta se ei välttämättä ole enää liian todennäköistä. Ottelu pelattiin 28.4.1963 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa 1963: 96 674 katsojaa (Näistä katsojaluvuista puhuttaessa on muistettava tietenkin katsojalukujen puute jossain määrin Pohjoislohkosta edelleen ja osin aiemmin kerrotusti ennen tarkempia tietoja asiaan kyse on lähtökohtaisesti erittäin valistuneesta arvauksesta asiaan, mutta selvästi Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna lähempänä totuutta koko vuoden osalta varmaankin ollaan paremman katsojalukujen tilastoinnin takia.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa yksittäistä ottelua kohti 1963: 732 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo perustuu tarkempien tietojen puuttuessa esimerkiksi katsojarajauksiltaan lähinnä voimassa olevaan lukuun valistuneen arvauksen pohjalta jolloin lopullinen vastaava on voinut olla korkeampikin, mutta se ei välttämättä ole enää ollut paljoa kerrottua korkeampi kun Itälohkoon ja Länsilohkoon verrattuna lähempänä totuutta koko vuoden osalta varmaankin ollaan paremman katsojalukujen tilastoinnin takia.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa 1963: 209 173 katsojaa (Näistä vähintään oli löydettävissä 174 562 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa yksittäistä ottelua kohti 1963: 528 katsojaa (Näistä vähintään sarjan yksittäistä ottelua keskimäärin seurasi vuonna 1963 441 katsojaa.)

Näiltä osin luvut kaikkiaan puhuvat selvää kieltään Pohjoislohkon paremmuudesta muihin lohkoihin nähden ja Itälohkon tai Länsilohkon katsojalukujen arvioinnissa sen paremmuus jää ainakin osalta kautta mietittäväksi myöhempää aikaa ja tarkempia katsojalukujen löytökatsauksia varten vaikka muutoin toki Länsilohko jäi katsojaluvuissa selvemmin jälkijunaan vuoden 1963 osalta Itälohkoon nähden.

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1964 yhteenveto tulee heti tämän viestin jälkeen ja se päättää vuosien 1961-1964 saman sarjan pitkään jatkuneen yleisömäärien selvityksen lähtökohtaisesti ellen sitten vielä erikseen tee lisämietteitä sisältävää viestiä tai paria-kolmea sellaista osin mahdollisten jatkoviestien keskittyessä juurikin itse jatkoon eli vuosien 1950-1960 saman sarjan käsittelyyn!

PS. Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vähiten katsotuin ottelu vuonna 1963 oli näin vähän aiheen vierestä lausuttuna TaPa-KTP 295 katsojalla.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #435 : 08.01.2022 klo 07:38:50

Vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta on todettava, että IF Drottille tulee päivitystä kauden peleihin.

IF Drottille löytyivät sen Syyskierrokselle sen puuttuneet viimeiset ottelut yleisömääriltään eli 15.9.1961 pelattu IF Drott-KPV ja 1.10.1961 eli seuran omana Syyskierroksen ja koko sarjan päätösotteluna eli 1.10.1961 pelattu IF Drott-Karihaaran Tenho.

Toisin sanoen sarjan Pohjoislohko saa jälleen päivitystä ja samoin myös koko sarjakin sitä myötäillen seuraaviin kahteen viestiin.

Viime aikoina näin ennen noita viestejä ulkopuolelta todettakoon, että jonkin verran tai ehkä paljonkin alustavasti on löytynyt uusia tietoja Etelä-Pohjanmaan tai nk. Suupohjan Alueen seuroista.

Se kaikki koskisi siis esimerkiksi Kaskisten, Kristiinankaupungin, Lapväärtin, Tiukkasten, Teuvan ja Närpiön alueen seuroja.

Niille on näillä näkymin ilman muuta erityisen huonoa onnea löytymässä lähikuukausille tai vuoden mittaan yleisömääriä tai budjettitietoja niiden seurojen historioiden tai nykypäivienkin ajoilta.

Se on mielenkiintoista kun ne useimmiten ovat jääneet aika alatasoille joskin muutama hyvinkin korkea sarjatason vuosi löytyy tai osa niistä ovat olleet asemaansa rikkaampia, peräti rahaseuroja historiansa varrelta puhuen!

Nyt kuitenkin päivitän IF Drottin kun se olikin viimeinen nk. Ruotsinkielisen rannikon seura jolta puuttui vuodelle 1961 noita yleisömääriä.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #436 : 08.01.2022 klo 08:01:52

Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuoden 1961 katsojalukuja tulee jälleen, mutta ei enää montakaan viestiä.

Oikeastaan enää vain kerran tämän jälkeen.

Tällä kertaa keskityn Pohjoislohkoon ja Syyskierrokseen.

Viimeksi Pohjoislohkoa tämän vuoden Syyskierrokselta on käsitelty 1.9 viime vuonna eli 4 kuukautta ja viikko sitten.

Pohjoislohkon tilanne Kevätkierrokselta 1961 puhuttaessa on Itälohkoon ja Pohjoislohkoon verrattuna selkeämpi ja jossain määrin parempi yksinkertaisesti kaikkiaan huolimatta joistakin väistämättä puuttuvista katsojaluvuista lähinnä silloin kun mikäli vain oli erittäin satunnaisia yksittäisotteluja tai vähän myöhemmin Syyskierroksen 1961 aikana kun Pohjoislohkokin oli vuosiin 1962-1964 verrattuna silti erittäin hankala pala purtavaksi tiedollisessa mielessä lausuen.

Tosin ilman rannikon ruotsinkielisten lehtien apua ja myös joidenkin vanhempien Pohjois-Suomen sanomalehtien tietoja asiaan olisi ollut näiden tietojen löytäminen ainakin elokuun 1961 osuutta ja yhtä muuta kierrosta Pohjoislohkon loppupuolella käytännössä aivan yhtä murheellisen mahdotonta kuin esimerkiksi Länsilohkostakin.

Enimmäkseen ottelut pelattiin aina vain sarjasunnuntaisin kuten myös Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja, mutta tietenkin poikkeuksia oli kuten esimerkiksi vuoden 1961 18:sta ja 19:sta kierroksen tasausottelut jolloin pelattiin perjantaina kuin myös sunnuntaisin tai aluksi ehdotettuun lauantaihin sen ollessa tietenkin myös pyhäpäivä kun se ei siihen aikaan kelvannut ja tietenkin sitten kun väistämättä kauden mittaan myös Pohjoislohkossa oli silti keskimäärin erittäin harvoina muihin lohkoihin nähden pidetyt yksittäisottelut kun niitä oli vain kolme kertaa noiden tasauskierrosten ottelujen tullessa mainituksi vain kertaalleen lisäksi torstaina.

Nuo nk. Tasausottelut eivät olleet lähimainkaan niin sekavia tai ainakaan pakottamalla pakotettuja otteluja peliaikataulultaan Pohjoislohkossa vuonna 1961 toisin kuin mitä oli Itälohkossa ja Länsilohkossa samana vuotena.

Erinäisiä kokonaisia uusia katsojalukuja sarjan otteluista Pohjoislohkosta valitettavasti tulee hyvin vähän eli tällä erää IF Drottille, mutta luvut yleisesti ottaen hieman sarjasta ja ennen kaikkea ilmoitettavat katsojalukujen rajat tarkentuvat eri seuroille muuten sinänsä melko tarkassa sarjassa.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Syyskierros alkoi 30.7.1961 ja päättyi 8.10.1961 normaalin otteluohjelman mukaisesti ennen kuin 15.10.1961 jouduttiin pelaamaan vielä VPS:n ja Kuopion Pallo-Tovereiden/Pallotovereiden/KPT:n välillä Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Pohjoislohko Syyskierros Katsojaluvut

30.7.1961: KajPS-GBK 1200 katsojaa

30.7.1961: Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV-Seinäjoen Sisu 668 katsojaa

30.7.1961: KPT-OTP 800 katsojaa

30.7.1961: JBK-KaPa 632 katsojaa

30.7.1961: VPS-Karihaaran Tenho 732 katsojaa

30.7.1961: TP-47-IF Drott 900 katsojaa

6.8.1961: KaPa-VPS 1200 katsojaa

6.8.1961: Karihaaran Tenho-JBK 1300 katsojaa

6.8.1961: GBK-TP-47 1200 katsojaa

6.8.1961: OTP-KPV 1150 katsojaa

6.8.1961: IF Drott-KajPS 700 katsojaa

6.8.1961: Seinäjoen Sisu-KPT 460 katsojaa

13.8.1961: KaPa-IF Drott 1100 katsojaa

13.8.1961: Karihaaran Tenho-OTP

13.8.1961: KPV-KPT 1000 katsojaa

13.8.1961: JBK-TP-47 882 katsojaa

13.8.1961: Seinäjoen Sisu-GBK 860 katsojaa

13.8.1961: VPS-KajPS 700 katsojaa

20.8.1961: KajPS-Seinäjoen Sisu

20.8.1961: KPV-JBK 500 katsojaa

20.8.1961: KPT-Karihaaran Tenho

20.8.1961: IF Drott-OTP 900 katsojaa

20.8.1961: TP-47-KaPa

20.8.1961: VPS-GBK 635 katsojaa

27.8.1961: KajPS-KPT

27.8.1961: GBK-Karihaaran Tenho 977 katsojaa

27.8.1961: OTP-JBK 819 katsojaa

27.8.1961: IF Drott-VPS 850 katsojaa

27.8.1961: Seinäjoen Sisu-KaPa

27.8.1961: TP-47-KPV

3.9.1961: KaPa-KPV

3.9.1961: Karihaaran Tenho-KajPS

3.9.1961: KPT-IF Drott 800 katsojaa

3.9.1961: OTP-Seinäjoen Sisu

3.9.1961: JBK-GBK 1261 katsojaa

3.9.1961: VPS-TP-47 350 katsojaa

7.9.1961: GBK-IF Drott 1030 katsojaa

10.9.1961: KajPS-JBK 1000 katsojaa

10.9.1961: KPV-VPS 862 katsojaa

10.9.1961: KPT-KaPa 800 katsojaa

10.9.1961: Seinäjoen Sisu-Karihaaran Tenho

10.9.1961: TP-47-OTP

15.9.1961: IF Drott-KPV 755 katsojaa (Viimeinkin tämän ottelun katsojaluku löytyi. Tosin erikoisesti tämä löytyi Tornion seudun aluelehdistä ja samoin jälleen Kuopion alueen lehdistä kun kerta kaikkiaan oikein muualta osin Suomea puhuen tämän ottelun yleisömäärätietoa ei löytynyt. Joskin nämä mainitutkin lehdet kertoivat ottelusta ohimennen reilusti jälkikäteen onneksi yleisömäärän mainiten.)

15.9.1961: KajPS-KaPa

17.9.1961: Karihaaran Tenho-TP-47

17.9.1961: GBK-OTP 1078 katsojaa

17.9.1961: JBK-Seinäjoen Sisu 496 katsojaa

17.9.1961: VPS-KPT 757 katsojaa

24.9.1961: KaPa-Karihaaran Tenho 1100 katsojaa

24.9.1961: KPV-GBK 1200 katsojaa

24.9.1961: KPT-TP-47 400 katsojaa

24.9.1961: OTP-KajPS 1261 katsojaa

24.9.1961: JBK-IF Drott 1000 katsojaa

24.9.1961: Seinäjoen Sisu-VPS 658 katsojaa

1.10.1961: KaPa-OTP

1.10.1961: KPV-KajPS 900 katsojaa

1.10.1961: KPT-GBK 1300 katsojaa

1.10.1961: IF Drott-Karihaaran Tenho 878 katsojaa (Viimeinkin tämän ottelun katsojaluku löytyi. Tosin erikoisesti tämä löytyi Tornion seudun aluelehdistä ja samoin jälleen Kuopion alueen lehdistä kun kerta kaikkiaan oikein muualta osin Suomea puhuen tämän ottelun yleisömäärätietoa ei löytynyt. Joskin nämä mainitutkin lehdet kertoivat ottelusta ohimennen reilusti jälkikäteen onneksi yleisömäärän mainiten. Erikoisesti Kemin lehdissä ottelusta ei puhuttu juurikaan mitään ja siihen päälle mainiten TP-47-Seinäjoen Sisu ja KaPa-OTP jäivät yleisömääriltään mainitsematta mitä ilmeisimmin näytekappaleessa niiden kohdalla olleen repeämän takia. Tämän ottelun löydyttyä ovat IF Drottinkin kaikki yleisöottelut vähän yli 60 vuoden takaa löytyneet viimeinkin.)

1.10.1961: TP-47-Seinäjoen Sisu

1.10.1961: VPS-JBK 1120 katsojaa

8.10.1961: KajPS-TP-47

8.10.1961: Karihaaran Tenho-KPV 1051 katsojaa (Viimeinkin tämän ottelun katsojaluku löytyi. Se tarkoittaa sitä, että Karihaaran Tenhon lohduttoman huonosti yleisömääriltään kerrottuihin vuoden 1961 Syyskierroksen yleisöotteluihin tulee edes vähän päivitystä Pohjoislohkoon ja samalla tämä oli koko vuoden 1961 päätöskierroksen otteluista puhuen toiseksi paras yleisömäärältään kuten oli paras Pohjoislohkon osalta. Näin ainakin eri lehtien mukaan katsoen. Tästä ottelusta puhuen tämän ottelun katsojaluku täydensi vuoden 1961 Karihaaran Tenhon kokonaiskatsojaluvut sen lopullisiin lukemiin eli 12 452 katsojaan asti. Sitä ennen sillä on siis ollut 11 401 katsojaa. Sellaisenaan kiinnostaisi tästä ottelusta tietää se, että paljonko sillä olisi ollut katsojia tätä ennen eli esimerkiksi kolmanneksi viimeiseen ottelukierrokseen mennessä yleisöä. Lisäksi tämä seura kävi tosiaan melkoista kamppailua yleisömääristä OTP:n kanssa joten kiinnostava tämäkin tilanne on siis ollut.)

8.10.1961: GBK-KaPa 805 katsojaa

8.10.1961: OTP-VPS (Tämän ottelun katsojalukua ei löytynyt, mutta sen sanottiin pyörivän noin 1000 katsojassa ja se ei ollut lähimainkaan kauden kovimpia yleisömääriä. OTP:n osalta tämä varmaankin on ollut ottelu missä se on hävinnyt yleisömäärissä viimeistään Tenholle Karihaarasta puhuen sen vuoden suhteen kokonaisesti ajatellen. Paljonkohan lienee ollut katsojia sitä ennen ja ennen kaikkea oliko tämä seura mahdollisesti ollut yleisömäärien kärjessä kauankin tuona vuotena ennen sen päätöstä vai ei? Se jäänee tulevaan ilman ihmeitä tai lisätietoja asiaan.)

8.10.1961: JBK-KPT 704 katsojaa

8.10.1961: Seinäjoen Sisu-IF Drott 930 katsojaa (Tämä oli näillä näkymin Seinäjoen alueen minkään seuran ikioma sen hetken jalkapalloennätys katsojalukuna ja mikäli sitä se ei olisi ollutkaan esimerkiksi SePS:n toimesta jonkun muun ottelun tiimoilta niin ainakin Seinäjoen Sisun oma silloinen katsojaennätys tämä vuoden 1961 päätösottelu Syyskierroksella ja muutenkin seuralle sarjassa se oli.)

Uusintaottelu Nousemisesta 1961: 15.10.1961 Vaasan Palloseura eli VPS-KPT eli Kuopion Pallo-Toverit/Pallotoverit 2761 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Pohjoislohko Syyskierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

VPS: 7055 katsojaa ja keskimäärin 1176 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan unohtaen 1.10.1961 pelattu VPS-JBK 1120 katsojalla. Katsojakeskiarvo pystyi olemaan Syyskierroksella Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan sisältäen sinänsä mukaan lukuihin myös 1008 katsojaa. Mikäli Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan unohtaisi kokonaan katsojaluvuista niin VPS:n kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella olisivat olleet 4294 katsojaa ja keskimäärin 716 katsojaa ottelua kohti.)

Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot/KPV: 5130 katsojaa ja keskimäärin 855 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 24.9.1961 pelattu KPV-GBK 1200 katsojalla.)

Gamlakarleby Bollklubb/GBK: 5090 katsojaa ja keskimäärin 1018 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 6.8.1961 pelattu GBK-TP-47 1200 katsojalla.)

Jakobstads Bollklubb/JBK: 4975 katsojaa ja keskimäärin 829 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 3.9.1961 pelattu JBK-GBK 1261 katsojalla.)

Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit/KPT: 4100 katsojaa ja keskimäärin 820 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 1.10.1961 pelattu KPT-GBK 1300 katsojalla kun muun muassa 20.8.1961 pelattu KPT-Karihaaran Tenho puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 683 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

IF Drott: 4083 katsojaa ja keskimäärin 817 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 20.8.1961 pelattu IF Drott-OTP 900 katsojalla Viimeinkin tämän joukkueen kaikki yleisöottelut löytyivät kokonaan.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 3400 katsojaa ja keskimäärin 1133 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 6.8.1961 pelattu KaPa-VPS 1200 katsojalla kun muun muassa 3.9.1961 pelattu KaPa-KPV ja 1.10.1961 pelattu KaPa-OTP puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 680 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Oulun Työväen Palloilijat/OTP: 3230 katsojaa ja keskimäärin 1077 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 24.9.1961 pelattu OTP-KajPS 1261 katsojalla kun muun muassa 3.9.1961 pelattu OTP-Seinäjoen Sisu ja 8.10.1961 seuran omana päätösotteluna pelattu OTP-VPS puuttuvat joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 646 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 2908 katsojaa ja keskimäärin 727 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Syyskierroksella oli 8.10.1961 seuran omana päätösotteluna Syyskierroksella ja muutenkin sarjassa pelattu Seinäjoen Sisu-IF Drott 930 katsojalla silloisena seuran omana katsojaennätyksenä ja mahdollisesti jopa koko Seinäjoenkin sen hetken eniten katsotuimpana jalkapallo-otteluna sarjatason otteluna mikäli SePS:llä ei tuolloin ollut kovempia katsojalukuja lyödä pöytään tai muullakaan Seinäjoen alueen seuralla kun muun muassa 27.8.1961 pelattu Seinäjoen Sisu-KaPa ja 10.9.1961 pelattu Seinäjoen Sisu-Karihaaran Tenho puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 485 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Karihaaran Tenho: 2351 katsojaa ja keskimäärin 1176 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu eli seuran oma Syyskierroksen avausottelu oli 6.8.1961 pelattu ja jo aiemmin löydetty Karihaaran Tenho-JBK 1300 katsojalla. Paljoa helpotusta Syyskierroksen useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttumiseen joukosta ei tuonut edes seuran oma Syyskierroksen ja koko vuoden päätösottelu eli 8.10.1961 pelattu Karihaaran Tenho-KPV 1051 katsojalla.)

Kajaanin Palloseura/KajPS: 2200 katsojaa ja keskimäärin 1100 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Syyskierroksen eniten katsotuin yleisöottelu oli 30.7.1961 pelattu KajPS-GBK 1200 katsojalla heti seuran omana Syyskierroksen avausotteluna useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Tornion Pallo-47/TP-47: 900 katsojaa ainoalta ottelulta (30.7.1961 pelattu TP-47-IF Drott oli toistaiseksi ainoa TP-47:n yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 54 425 katsojaa (Tämä tietenkin oli uusien tietojen perusteella löytynyt kokonaiskatsojaluku Pohjoislohkossa Syyskierroksen osalta. 15.10.1961 mennessä löydetyistä otteluista puhuttaessa Pohjoislohkossa jo mukaan lukien Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan kokonaiskatsojaluvut olivat 45 422 katsojaa mitkä muodostivat keskimäärin 678 katsojaa ottelua kohti. Katsojakeskiarvo pystyi olemaan ilman Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan sinänsä niinkin korkea periaatteessa kuin 663 katsojaa, mutta muutoin se tietysti olisi ollut alimmillaan kokonaiskatsojalukuna 42 661 katsojaa ja keskimäärin yksittäistä ottelua kohti katsojia olisi ollut 646 katsojaa. Puuttuneilta otteluilta jäi erotuksena 9003 katsojaa enintään löydettäväksi jotain muuta laittokertaa kohti mikäli jostakin löytyvät.)

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 812 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksella Pohjoislohkossa 1961: 15.10.1961 pelattu Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan Vaasan Palloseura eli VPS-KPT eli Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit 2761 katsojalla (Tämän erikoisottelun unohtaen laskuista normaalit Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Syyskierroksen Pohjoislohkossa 1961 katsotuimmat yleisöottelut olivat 6.8.1961 ja 1.10.1961 pelatut ottelut eli Karihaaran Tenho-JBK ja KPT-GBK 1300 katsojalla.)

Pohjoislohkon uutisointi ainakin kotimaisissa jalkapalloilun tiedotusvälineissä katsojalukujen osalta vuonna 1961 tuntui olevan melkoisen hienolla taholla selvää, mutta lähinnä vain ruotsinkielisen rannikon lehdissä tai ihan Pohjois-Suomen omissa sanomalehdissä sillä elokuun 1961 asti ja satunnaisesti sen jälkeen ei ollut muissa kotimaisten lehtien osalta melkoisen tyhjinä pidettyjen katsojatietojen osalta niiden aseman täyttäjiksi edes hätätilassakaan mikäli niistä ruotsinkielisen rannikon lehdistä tai Pohjois-Suomen omista sanomalehdistä puhuttaessa jotakin olisi jäänyt lisäämättä.

Otteluista kyllä sinänsä raportoitiin kotimaisissakin lehdissä muualla päin Suomessa, mutta mahdolliset katsojalukujen kerronnat jätettiin hyvin epämääräisiksi tai kokonaan kertomatta ellei kyseessä tuntunut olevan kauden kärkitulos tai muuta vastaavaa.

Toki tilanne huonoimmillaankin oli normaalisti parempi kuin mitä Itälohkon tai Länsilohkon osalta oli.

Erityisesti oli alettu myös seurata KPT:n välisiä otteluja Kuopiosta puhuttaessa ainakin myös mitä erinäisimpinä huomiokatsauksina ja osin myös VPS:n nousukehitys pantiin merkille.

Hirveän paljoa enempää ei valitettavasti kovista toiveista huolimatta ole ilman ihmeitä odotettavissa kun noita katsojalukuja ei vain ole mitenkään tunnuttu merkityn juuri mihinkään muihin lehtiin ja rannikon ruotsinkielisetkään lehdet eivät ihan liian suurin ihmeisiin ajan kuvassa kyenneet.

Esimerkiksi vähiten seuratuin ottelu Pohjoislohkossa Syyskierroksella on melkoinen arvoitus sinänsä, mutta sen vain sanottiin olleen parempi kuin Kevätkierroksella kadonneidenkin ottelujen osalta.

Se kuitenkin on erikoista, että muun muassa vaikka Seinäjoen tai Kuopion alueen lehdissä katsojalukujen sanottiin ylittäneen huonoimmillaankin Kevätkierroksen aikana muun muassa KPT:n osalta puhumattakaan Karihaaran Tenhon tai TP-47:n otteluista puhuttaessa Seinäjoen Sisu-KPV ottelun katsojaluvun eli 298 katsojaa niin niitä ei jostain syystä vain kunnolla kehdattu merkitä vaan taas niissä oli raivostuttavan epämääräisiä katsojalukujen tietoja ajoittain tai oikeammin vähän liikaakin.

Sama asia tuntui tietysti koskevan myös ihan Seinäjoen Sisunkin myöhempien ottelujen katsojalukujen merkintää Seinäjoen pienemmissäkin sanomalehdissä.

Ja tietenkin ongelma jossain määrin oli sama muuallakin puuttuneista katsojalukujen yleisöotteluista puhuttaessa huolimatta toki niiden sinänsä olemisesta ihan toteutuneesti ennen pitkää kaudella silti parempia kuin mitä Itälohkossa tai Länsilohkossa lähtökohtaisesti on lopulta ollutkaan eli siinä tapauksessa niillä on ollut huonoimmillaankin silti sen 299-300 katsojaa tai sitä parempikin nyt näin esimerkiksi, mutta niitä vain ei ole merkitty.

Ellei niitä nyt sitten jostakin sen vuoden Savon Sanomista, Kansan Sanoista tai vastaavista jotenkin sitten löytäisi jostakin shakkipalstan tietojen lomasta näin huonoimmillaan lausuttuna kun joskus noita alempien jalkapallosarjojen katsojalukuja esimerkiksi Jalkapallon Maakuntasarjan osalta siltä vuodelta oli kerrottu ihan toisessa päin osaa lehteä kuin urheilusivuilla!

Uusien päivitysten sanoman mukaisesti ja osin selvästi sitä ilmankin niin Syyskierroksella kuin Kevätkierroksellakin vuonna 1961 Pohjoislohkon jalkapallo oli Suomen Sarjan/Suomensarjan seuratuinta osin ylivoimaisestikin ajoittain huolimatta sinänsä pienemmistä katsojaluvuista, mutta ne olivat ennen kaikkea tasaisempia kuin Itälohkossa tai Länsilohkossa.

Uusien päivitysten mukaisesti Pohjoislohkossa oli 54 425 katsojaa milloin ristiriitaisesti Itälohkon ja Länsilohkon yhteiseen katsojalukujen käyttöön Syyskierrokselle jäi enintään 63 949 katsojaa jaettuna tietenkin jo aiemmin toistaiseksi löytyneisiin katsojalukujen pienmääriin jolloin kaikkiaan olisi vielä löytymättä 31 610 katsojaa.

Syyskierrosta Pohjoislohkossa tosiaan seurasi 54 425 katsojaa jolloin katsojakeskiarvo pystyi parhaimmillaan olemaan yksittäiseltä ottelulta jopa 825 katsojaa ottelua kohti, mutta myös niinkin pieni kokonaismäärä katsojien osalta kuin 51 664 katsojaa oli mahdollinen ja niinkin pieni katsojakeskiarvo kuin 783 katsojaa ottelua kohti kun mukaan ei olisi luettu lainkaan Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan.

Uusien päivitysten perusteella puhuttuna Pohjoislohkon Syyskierroksen katsojalukukin selvisi täten vihdoin ja viimein kokonaisuudessaan myös ositukseltaan.

Kaikkiaan Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa vuonna 1961 Syyskierroksella seurasi 118 394 katsojaa ja keskimäärin katsojia kaikkiaan Syyskierroksen yksittäistä ottelua kohti oli 595 katsojaa.

Mikäli Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan ei olisi halunnut lukea mukaan tai tavallaan olisi halunnut lukea mukaan kuin sellaisenaan ilman ottelulisäystä niin tuolloin keskimäärin katsojia olisi voinut olla parhaimmillaan Syyskierroksella yksittäistä ottelua kohti 598 katsojaa, mutta huonoimmillaan katsojien kokonaismäärä olisi voinut olla vain 115 633 katsojaa ja keskimäärin katsojia yksittäistä ottelua kohti olisi ollut vain 584 katsojaa.

Vertailuksi nyt näin korjatusti Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vuoden 1961 Syyskierroksella seurasi kokonaiskatsojalukujen osalta aiemman 161 671 katsojan sijaan oikeasti 166 645 katsojaa ja keskimäärin katsojia kaikkiaan Syyskierroksen yksittäistä ottelua kohti oli aiemman 2450 katsojan sijaan korjatusti ja oikeasti puhuen 2525 katsojaa.

Pohjoislohkon päätöskierrosta vuodelle 1961 sanottiin menettelevän hyväksi, mutta jossain määrin joidenkin ottelujen kannalta ehkä vain kohtalaisen välttäväksi tai jopa huonoksi kierrosperusteisesti koko sarjan osalta. Huonoimmillaan pohdittiin alustavasti jopa vain 5000 katsojan kierroskatsojamäärää, mutta käytännössä enimmäisraja lienee ollut niinkin korkea kuin 5490 katsojaa kierrosperusteisesti puhuen ja tällä hetkellä ennen viimeisten ottelujen löytymistä se on 3490 katsojaa.

Se ei olisi Itälohkon tasoa, mutta voittaisi tai voisi voittaa Länsilohkon päätöskierroksen kierrosperusteiset katsojaluvut. Tosin kritiikkiin Länsilohkossa on nähtävästi vaikuttanut pitkälti ottelun Ilves-Kissat-FC Lukko 71 katsojan katsojaluku vuoden huonoimpana Länsilohkossa kun tosiaan HIK-TPV on ollut päätöskierroksen paras katsojaluvultaan nyt ainakin Kuopion alueen lehtien mukaan katsoen. Lisäksi osa noista Pohjoislohkonkaan katsojaluvuista mitkä varmassa tiedossa ovat niin eivät oikein vaikuta olleen mitään erityisiä yleisömenestyksiä. Siten surkeimmillaan Pohjoislohkon päätös voisi hävitäkin Länsilohkollekin. Kuopion alueen lehdet tosiaan erikoista kyllä löysivät myös tuon Karihaaran Tenho-KPV ottelunkin katsojaluvut kun aiemmin niitä ei löytynyt kunnolla oikein mistään. Ei edes Pohjois-Suomen omista sanomalehdistä tai ruotsinkielisen rannikon alueen sanomalehdistä!

Seuraavassa viestissä on tullut aika käydä Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa vuodelta 1961 läpi päivitetyn yhteenvedon muodossa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #437 : 08.01.2022 klo 08:41:23

Vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta on tullut aika tehdä päivitetty yhteenveto.

Kaikkiaan sarja oli katsojalukujen osalta puhuttaessa ainakin vuosien 1961-1964 niiden aikojen vastaavana osansa suurin.

Ikävä kyllä todellisesta merkityksestä sinänsä suuruudesta puhuttaessa se myös oli noiden vuosien kannalta kaikkiaan epävarmin merkinnöiltään ja jättää silti tulkinnanvaraa tavallaan paljonkin jatkoa ajatellen mikäli tuon vuoden katsojalukujen pariin myöhemmin palaisi.

Viimeksi edes jotenkin kerroin tämän yhteenvedon tilannetta 15.5.2020 ja 1.9.2021 eli jälkimmäisen päivämäärän puolesta puhuen viime vuonna.

Murhetta tämän nyt jo hieman yli 60 vuoden eli tarkalleen puhuen 61 vuoden takaisen jalkapallokauden yleisömäärien tilanteista puhuen riittää melkoisen paljon.

Murheelliset tilanteet koskevat pitkälti vuoden 1961 osalta vaikeasti löydettävissä olleita Itälohkoa ja Länsilohkoa joiden aiemminkin mainitut kärkiseurat katsojalukujen kannalta eli KTP ja RU-38 saavat jonkin verran luovia vapauksia tilanteen osalta kuten myös Pohjoislohkonkin katsojalukujen parhaimmat kolme seuraa eli Karihaaran Tenho, OTP ja KaPa johtuen niidenkin tilanteista ja osin siitä kun niillä seuroilla oli onneksi aiemmin muutoin mainitut ennakkorajat auttamassa katsojalukujen rajaamisessa.

Itälohkosta ja Länsilohkosta ei valitettavasti ollut mahdollista sinänsä tehdä rajausta erilaisille Kevätkierroksen ja Syyskierroksen rajauksille katsojaluvuissa kokonaisuutta ajatellen, mutta Pohjoislohkossa tietenkin oli aiemmin löydettyjen tietojen pohjalta onneksi mahdollista näin tehdä.

Hirveästi uutta tietoa lisäyksineen ei tule mitä nyt Syyskierroksen katsojaluvut tulevat ihan vähän muuttumaan Länsilohkossa ja Pohjoislohkossa kiitos HIK:lle ja Karihaaran Tenholle löydettyjen yleisömäärätietojen.

Lisäksi Syyskierrokselle tulee päivitystä Pohjoislohkoon tietenkin nyt uutena löytyneiden IF Drottin puuttuneiden ottelujen yleisömäärätietojen verran.

Siten kaikki nk. Ruotsinkielisen rannikon seurat yleisömääriltään ovat löytyneet viimeinkin.

Itälohko ei valitettavasti saa päivitystä kun sille ei sen päätöskierrosta huomioimatta löytynyt uusia katsojalukuja muutenkaan ja päätöskierroskin jäi ainakin toistaiseksi vain kierroskatsojarajausten pohdintojen piiriin.

Joka tapauksessa tässä vihdoin ja viimein katsojaluvut päivitettynä seuroittain vuodelta 1961 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta alkaen Itälohkosta päättyen Pohjoislohkoon:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut Seuroittain

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Itälohko

KTP: 12 078 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1098 katsojaa (KTP ei ollut todellakaan aiempaan kerrottuun tietoon nähden muka ainoa seura Itälohkossa jonka ottelut pystyivät keskimäärin vetämään sen 1000 katsojaa kauden peleihin kun muut seurat vetivät usein jopa Länsilohkon moniin kritisoituihinkin seuroihin vähemmän katsojia ja huonoimmillaan meno tässä lohkossa oli huonompaa kuin miten ajoittain vedettiin myös Pohjoislohkossa. Katsojaluvuista muutoin puhuttaessa KTP:n katsojalukuja tuli saatua kokoon varmasti 4417 katsojaa ja katsojakeskiarvona 1104 katsojan verran. Siten 7661 katsojaa kauden muista otteluista puuttuu joukosta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.6.1961 pelattu KTP-MiPK 2215 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Mikkelin Pallo-Kissat/MiPK: 9600 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 873 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 1.10.1961 pelattu MiPK-KTP 2150 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kuusankosken Puhti: 7649 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 695 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 22.5.1961 pelattu Kuusankosken Puhti-Helsingin Ponnistus 2000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Lahden Pallo-Miehet/LPM: 4481 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 407 katsojaa (Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta olivat poikkeuksellisesti 22.5.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-MiPK ja 30.7.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Kuusankosken Puhti molempien ottelujen kerätessä 1000 katsojaa ja niiden tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja Syyskierroksella.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 2809 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 255 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.6.1961 pelattu WP-35-Helsingin Sudet 655 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 2579 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 860 katsojaa (MP:n katsojaluvut perustuivat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.7.1961 pelattu MP-Helsingin Sudet 900 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Kotkan Jäntevän tapaan katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

Lappeenrannan Pallo/LaPa: 2508 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 228 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 6.8.1961 pelattu LaPa-MP 772 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kotkan Jäntevä: 2417 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1209 katsojaa (Kotkan Jäntevän katsojaluvut perustuvat pariin löydettyyn otteluun joista yksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.7.1961 pelattu Kotkan Jäntevä-MiPK 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella, mutta MP:n tapaan katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

Helsingin Ponnistus: 2298 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 209 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 28.5.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-MiPK 626 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Töölön Vesa: 1920 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 175 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 14.5.1961 pelattu Töölön Vesa-Lahden Pallo-Miehet 686 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Helsingin Toverit/HelTo/HeTo/HT Helsinki/Helsinki HT: 1035 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 94 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.5.1961 pelattu Helsingin Toverit-MiPK 218 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Helsingin Toverit oli ainoa seura jolta pystyi laskemaan kauden Kevätkierroksen katsojaluvut kokonaan Itälohkossa siinä missä muutama ottelu jäi puuttumaan Syyskierroksella.)

Helsingin Sudet: 294 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 27 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.6.1961 pelattu Helsingin Sudet-Helsingin Toverit 83 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Vuoden 1961 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Itälohkossa: KTP eli Kotkan Työväen Palloilijat-MiPK eli Mikkelin Pallo-Kissat 2215 katsojaa (Tämä katsojaluku oli koko Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu normaali sarjatason ottelu ja samalla Itälohkossa. Tosin yksi ottelu meni näillä näkymin varmasti tämän ottelun edelle vuonna 1961, mutta siitä lisää ihan pian. Ottelu pelattiin 25.6.1961 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1961 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Itälohkossa: Helsingin Toverit-Helsingin Sudet 42 katsojaa (Tämä oli vuoden 1961 Suomen Sarjan/Suomensarjan vähiten katsotuin ottelu Itälohkossa ja kaikkiaankin mikä vain korosti Itälohkon äärimmäisyyttä muihin lohkoihin verrattuna sarjassa vuonna 1961. Ottelu pelattiin 14.9.1961 ja se oli Syyskierroksen ottelu.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 2.7.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 23 606 katsojaa (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Kevätkierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Itälohkolle ja Länsilohkolle jäi käyttöön enintään 84 003 katsojaa mistä Itälohko vei Kevätkierroksella ainakin 23 606 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 60 397 katsojaa josta vähennys Länsilohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 47 933 katsojaa Itälohkon ja Länsilohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 36 070 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Länsilohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi vähemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 2.7.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 358 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 18 401 katsojaa (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Syyskierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Itälohkolle ja Länsilohkolle jäi käyttöön enintään 63 969 katsojaa mistä Itälohko vei Syyskierroksella ainakin 18 401 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 45 568 katsojaa josta vähennys Länsilohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 32 688 katsojaa Itälohkon ja Länsilohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 31 281 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Länsilohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi vähemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 279 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa 1961: 75 636 katsojaa (Näistä katsojaluvuiltaan oli löydettävissä kaikkiaan 49 668 katsojaa ja näistä varmistuneesti löydettyjä ilman tiedossa olleita KTP:n muita katsojalukuja oli 42 007 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkossa yksittäistä ottelua kohti 1961: 573 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo muutoin olisi ollut mitä tahansa 318-376 katsojan väliltä ollut katsojaluku yksittäistä ottelua kohti.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Länsilohko

RU-38: 12 210 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1110 katsojaa (RU-38 ei myöskään aiemmasta poiketen ollut ainoa seura Länsilohkossa jonka ottelut muka pystyivät keskimäärin vetämään sen 1000 katsojaa kauden peleihin kun muut seurat vetivät usein vähemmän katsojia, mutta eivät huonoimmillaankaan niin kriittisen huonosti kuin miten ajoittain vedettiin Pohjoislohkossa tai jälleen myös Itälohkossa.

Tosin sen oma ja koko Länsilohkon katsotuin ottelu ei ollut esimerkiksi lähimainkaan edes koko sarjan katsotuin ottelu. Katsojaluvuista muutoin puhuttaessa RU-38:n katsojalukuja tuli saatua kokoon varmasti 5078 katsojaa ja katsojakeskiarvona 1270 katsojan verran. Siten 7132 katsojaa kauden muista otteluista puuttuu joukosta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 22.5.1961 pelattu RU-38-ÅIFK 1837 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Hangon IK/Hangö IK/HIK: 7510 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 683 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 4.6.1961 pelattu HIK-RU-38 1250 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Syyskierroksen osalta HIK oli oikeastaan yksi harvoja Länsilohkon joukkueita jolla oli melko hyvä katsojalukujen seuranta otteluissa. Itse asiassa sille löytyi lopullisesti kaikki yleisöottelut nimenomaan Syyskierrokselle. Huonomman katsojaseurannan osalta Kevätkierrokselta puhuttaessa on vaikea sanoa, että miten lähellä nk. Hikken oli RU-38:aa kaikkiaan kauden yleisön katsojalukujen osalta. Toki moneen muuhun seuraan verrattuna tätä seuraa pystyi kaikkiaan seuraamaan olosuhteisiin nähden hyvin.)

Kalevan Pojat/KalPo/Kalevan Pallo-Pojat/KP Kaleva/KPP Kaleva/KP/KPP: 2517 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 229 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 13.8.1961 pelattu KalPo-HIK 700 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Porin Karhut: 2200 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 733 katsojaa (Porin Karhujen katsojaluvut perustuivat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta olivat poikkeuksellisesti 4.6.1961 pelattu Porin Karhut-TKT ja 6.8.1961 pelattu Porin Karhut-KalPo molempien ottelujen kerätessä 800 katsojaa ja niiden tullessa pelatuksi Kevätkierroksella ja Syyskierroksella. Monen muunkin Länsilohkon joukkueen tapaan Porin Karhujen katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

ÅIFK/TIFK/Åbo IFK/Turun IFK: 2084 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 695 katsojaa (ÅIFK:n katsojaluvut perustuivat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Syyskierrokselta ja yksi Kevätkierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.6.1961 pelattu ÅIFK-R-Pallo Rauma 928 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun Länsilohkon joukkueen tapaan ÅIFK:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

BK-46: 1928 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 643 katsojaa (BK-46:n katsojaluvut perustuivat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Parhaat yleisöottelut koko sarjan osalta oli 23.6.1961 pelattu BK-46-HIK 1028 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun Länsilohkon joukkueen tapaan BK-46:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

Tampereen Pallo-Veikot/TPV: 1100 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 550 katsojaa (TPV:n katsojaluvut perustuivat kahteen löydettyyn otteluun joista yksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 25.6.1961 pelattu TPV-HIK 700 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun Länsilohkon joukkueen tapaan TPV:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

Rauman Pallo/R-Pallo Rauma/RauPa: 1090 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 545 katsojaa (RauPa:n katsojaluvut perustuivat kahteen löydettyyn otteluun joista yksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 18.6.1961 pelattu R-Pallo Rauma-Porin Karhut 637 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun Länsilohkon joukkueen tapaan RauPa:n katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

Rauman FC Lukko: 906 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 302 katsojaa (FC Lukon katsojaluvut perustuivat kolmeen löydettyyn otteluun joista kaksi Kevätkierrokselta ja yksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 4.6.1961 pelattu FC Lukko-ÅIFK 355 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella. Monen muun Länsilohkon joukkueen tapaan FC Lukon katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

Ilves-Kissat/I-Kissat: 771 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 257 katsojaa (Ilves-Kissojen katsojaluvut perustuvat kolmeen löydettyyn otteluun joista yksi Kevätkierrokselta ja kaksi Syyskierrokselta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 11.8.1961 I-Kissat-TPV 500 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Monen muun Länsilohkon joukkueen tapaan Ilves-Kissojen katsojaluvut voivat vielä muuttua jonakin päivänä korkeammaksikin.)

FC HPK/FC Hämeenlinnan Pallo-Kerho/FC Hämeenlinnan Pallokerho: 618 katsojaa ainoalta ottelulta (FC HPK:n tapaus yhdessä TKT:n kanssa on vuoden 1961 murheellisin kun sen katsojalukuja ei tuntunut olevan löydettävissä sitten millään. Ainoa löytynyt yleisöottelu oli 6.8.1961 pelattu FC HPK-RU-38 618 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Tulevaisuutta ajatellen mikä tahansa lisätieto katsojaluvuista tämän seuran osalta on tervetullutta!)

TKT/Tampereen Kisa-Toverit/Tampereen Kisatoverit: 600 katsojaa ainoalta ottelulta (TKT:n tapaus yhdessä FC HPK:n kanssa on vuoden 1961 murheellisin kun sen katsojalukuja ei tuntunut olevan löydettävissä sitten millään. Ainoa löytynyt yleisöottelu oli 8.8.1961 pelattu TKT-TPV 600 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Tulevaisuutta ajatellen mikä tahansa lisätieto katsojaluvuista tämän seuran osalta on tervetullutta!)

Vuoden 1961 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsotuin ottelu Länsilohkossa: RU-38-ÅIFK 1837 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan ei ollut mikään kaikkien ennätys Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan tasolta aiempiinkaan vuosiin nähden edes Länsilohkossakaan. Myös vuoden 1961 vertailussa tämä oli melko vähän katsottu huipputason ottelu, mutta silti toki ihme kyllä parempi kuin mitä Pohjoislohkon paras normaalin sarjatason ottelu oli katsojaluvultaan. Ottelu pelattiin 22.5.1961 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1961 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkossa: Ilves-Kissat-FC Lukko Rauma 71 katsojaa (Tämä ei ollut edes sarjan vähiten katsotuin ottelu aivan kaiken kaikkiaan vaikkakin oli toki oman lohkonsa huonoin katsojaluvultaan. Ottelu pelattiin 8.10.1961 ja se oli Syyskierroksen päätösottelu samalla kertaa sitten viimein koko Länsilohkon huonoimpana yleisöotteluna ja yhtenä sarjan melko lailla huonoimmista yleisöotteluista koko sarjassa, mutta toki monet Itälohkon yleisöottelut olivat vielä tätäkin huonompia vuoden 1961 aikana.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 30.6.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 12 464 katsojaa  (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Kevätkierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Länsilohkolle ja Itälohkolle jäi käyttöön enintään 84 003 katsojaa mistä Länsilohko vei Kevätkierroksella ainakin 12 464 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 71 539 katsojaa josta vähennys Itälohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 47 933 katsojaa Länsilohkon ja Itälohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 36 070 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Itälohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi enemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 30.6.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 189 katsojaa

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Länsilohkossa: 13 938 katsojaa (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Syyskierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Länsilohkolle ja Itälohkolle jäi käyttöön enintään 63 969 katsojaa mistä Länsilohko vei Syyskierroksella ainakin 13 938 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 50 031 katsojaa josta vähennys Itälohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 31 630 katsojaa Länsilohkon ja Itälohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 30 223 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Itälohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi enemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksen päätökseen 8.10.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Länsilohkossa: 211 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Länsilohkossa 1961: 72 336 katsojaa (Näistä katsojaluvuiltaan oli löydettävissä kaikkiaan 33 534 katsojaa ja näistä varmistuneesti löydettyjä ilman tiedossa olleita RU-38:n muita katsojalukuja oli 26 402 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Länsilohkossa yksittäistä ottelua kohti 1961: 548 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo muutoin olisi ollut mitä tahansa 200-254 katsojan väliltä ollut katsojaluku yksittäistä ottelua kohti.)

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Pohjoislohko

Karihaaran Tenho: 12 452 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1132 katsojaa (Karihaaran Tenhon oleminen katsotuin seura Pohjoislohkossa oli kieltämättä aikanaan melkoinen veto. Siltikin vaikka katsojakeskiarvot olivat melko hyviä Pohjoislohkossa niin erityisen korkeiksi ne eivät silti nousseet. Oman lohkonsa eniten katsotuin tavallinen ottelu oli kuitenkin juurikin Tenholla Karihaarasta. Tosin siltikin se oli sarjan huonoin katsotuin korkeimman katsojaluvun ottelu. Karihaaran Tenhon osalta Kevätkierroksen katsojaluvut oli mahdollista kerätä melkein kokonaan, mutta Syyskierroksen katsojalukujen ilmoittamattomuuden myötä vain parista yleisöottelusta sellainen oli mahdollista löytää. Sama juttu koski muista seuroista puhuttaessa ainakin KajPS:n otteluja. Katsojaluvuista muutoin puhuttaessa Karihaaran Tenhon katsojalukuja tuli saatua kokoon varmasti 8911 katsojaa ja katsojakeskiarvona 1273 katsojan verran. Siten 3541 katsojaa kauden muista otteluista puuttuu joukosta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 14.5.1961 pelattu Karihaaran Tenho-KPT 1630 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

OTP eli Oulun Työväen Palloilijat: 12 364 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1124 katsojaa (OTP herätti tosiaan kiinnostusta ja niukasti se ei ollut myöskään vuonna 1961 seuratuin seura Pohjoislohkossa. Katsojaluvuista muutoin puhuttaessa OTP:n katsojalukuja tuli saatua kokoon varmasti 8559 katsojaa ja katsojakeskiarvona 1223 katsojan verran. Siten 3805 katsojaa kauden muista otteluista puuttuu joukosta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 4.6.1961 pelattu OTP-TP-47 1389 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

Kajaanin Palloilijat/KaPa: 11 055 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 1005 katsojaa (KaPa Kajaanista edelleen pysyi hieman yli vuosikymmentä myöhemminkin oman aikansa ehkä suhteessa huikeimpienkin katsojalukujen aikojensa jälkeen edelleen yhtenä suosikkiseurana sarjassa myös menestyksekkään 1950-luvun jälkeenkin siihen mitä tuli katsojiin tai niiden houkuttelevuuteenkin.

Se oli samalla Karihaaran Tenhon ja OTP:n tapaan ainoa muu joukkue Pohjoislohkossa jonka pelejä ainakin edes jotenkin tunnuttiin haluavan seurata kun heti seuratuimman kärkikolmikon puolella seurojen tässä lohkossa oli vaikeaa houkutella yleisöä peleihin. Ongelmaksi tuli kuitenkin Kevätkierroksen ja osin myös Syyskierroksenkin katsojalukujen varma löytyminen muutoin tasoa sinänsä määrittämään tai pikemmin sanottuna lukujen löytäminen jäi vähäisemmäksi Karihaaran Tenhoon tai OTP:n tilanteeseen nähden. Katsojaluvuista muutoin puhuttaessa KaPa:n katsojalukuja tuli saatua kokoon varmasti 5800 katsojaa ja katsojakeskiarvona 1160 katsojan verran. Siten 5255 katsojaa kauden muista otteluista puuttuu joukosta. Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 4.6.1961 pelattu KaPa-KPT 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

VPS/Vaasan Palloseura: 10 842 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 986 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 15.10.1961 pelattu Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan 1962 2761 katsojalla sen tullessa tietenkin pelatuksi koko sarjan päätteeksi. Mikäli Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan 1962 ei otettaisi huomioon niin paras yleisöottelu muutoin koko sarjan osalta oli 1.10.1961 pelattu VPS-JBK 1120 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella. Ilman Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan 1962 olisi VPS:llä ollut kauden otteluissa 8081 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 735 katsojaa.)

GBK/Gamlakarleby Bollklubb: 10 390 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 945 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.5.1961 pelattu GBK-JBK 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

JBK/Jakobstads Bollklubb: 10 018 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 911 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 3.9.1961 pelattu JBK-GBK 1261 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

KPV/Kokkolan Pallo-Veikot/Kokkolan Palloveikot: 8596 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 781 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 24.9.1961 pelattu KPV-GBK 1200 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

IF Drott: 8070 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 734 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 2.7.1961 pelattu IF Drott-Seinäjoen Sisu 1000 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

KPT/Kuopion Pallo-Toverit/Kuopion Pallotoverit: 5300 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 482 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 1.10.1961 pelattu KPT-GBK 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Tornion Pallo-47/TP-47: 5000 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 455 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 7.5.1961 pelattu TP-47-GBK 1300 katsojalla sen tullessa pelatuksi Kevätkierroksella.)

KajPS/KaPS Kajaani/Kajaanin Palloseura: 4500 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 409 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 30.7.1961 pelattu KajPS-GBK 1200 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Seinäjoen Sisu/SeinSi/SeiSi/SeSi: 4456 katsojaa ja keskimäärin katsojia otteluille 405 katsojaa (Paras yleisöottelu koko sarjan osalta oli 8.10.1961 pelattu Seinäjoen Sisu-IF Drott 930 katsojalla sen tullessa pelatuksi Syyskierroksella.)

Kokonaiskatsojaluvut Kevätkierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 57 827 katsojaa (Tämä tietenkin oli uusien tietojen perusteella löytynyt kokonaiskatsojaluku Pohjoislohkossa Kevätkierroksen osalta. 2.7.1961 mennessä löydetyistä otteluista puhuttaessa Pohjoislohkossa kokonaiskatsojaluvut olivat 45 020 katsojaa mitkä muodostivat keskimäärin 682 katsojaa ottelua kohti. Puuttuneilta otteluilta jäi erotuksena 12 807 katsojaa enintään löydettäväksi jotain muuta laittokertaa kohti mikäli jostakin löytyvät.)

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 876 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Syyskierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 54 425 katsojaa (Tämä tietenkin oli uusien tietojen perusteella löytynyt kokonaiskatsojaluku Pohjoislohkossa Syyskierroksen osalta. 15.10.1961 mennessä löydetyistä otteluista puhuttaessa Pohjoislohkossa jo mukaan lukien Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan kokonaiskatsojaluvut olivat 44 371 katsojaa mitkä muodostivat keskimäärin 662 katsojaa ottelua kohti. Katsojakeskiarvo pystyi olemaan ilman Uusintaottelua Nousemisesta Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan sinänsä niinkin korkea periaatteessa kuin 672 katsojaa, mutta muutoin se tietysti olisi ollut alimmillaan kokonaiskatsojalukuna 41 610 katsojaa ja keskimäärin yksittäistä ottelua kohti katsojia olisi ollut 630 katsojaa. Puuttuneilta otteluilta jäi erotuksena 9003 katsojaa enintään löydettäväksi jotain muuta laittokertaa kohti mikäli jostakin löytyvät.)

Keskimäärin katsojia otteluille Syyskierroksella 1961 Pohjoislohkossa: 812 katsojaa

Vuoden 1961 Suomen Sarjan/Suomensarjan parhaiten katsottu ottelu Pohjoislohkossa: Uusintaottelu Nousemisesta SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan/Pääsarjaan 1962 VPS eli Vaasan Palloseura-KPT eli Kuopion Pallo-Toverit 2761 katsojaa (Tämä oli tuolloin Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan koko sarjan parhaiten katsottu yleisöottelu vuonna 1961, mutta ei aiemmin ilmoitetusta poiketen edelleenkään mikään kaikkien aikojen sarjaennätys edes lähimaillekaan.

Innostus tuntui olevan joka tapauksessa valtavaa tälle ottelulle kun miettii myös yleisesti ottaen siihen asti ollutta Pohjoislohkon kiinnostuneisuuden ailahtelevaa ja tasaista polkemista suhteellisen paikallaan verkkaisen iloisissa tai murheellisissa merkeissä silloin tällöin kun väkeä ei olisi ollutkaan tarpeeksi. Tällä ottelulla ilman muuta oli Pohjoislohkon katsojakuninkuus sinä vuonna. Ottelu pelattiin 15.10.1961 tietenkin erikoisotteluna heti koko sarjan päätteeksi.)

Vuoden 1961 Suomen Sarjan/Suomensarjan toiseksi parhaiten katsottu ottelu Pohjoislohkossa: Karihaaran Tenho-KPT 1630 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan oli Pohjoislohkon paras normaalitason ottelu sarjassa ja lohkossaan sinänsä tuona kyseisenä vuotena.

Se oli tosiaan normaalisti katsotuimpien parhaimpien ottelujen huonoin ja sekin tuntui katsojaluvultaan yllättävän monet kun yleisesti ottaen sen kuuluisan nk. Tonniluvun jälkeen oli hyvin vaikeaa tuona kyseisenä vuotena vain saada porukkaa katsomaan otteluja. Ottelu pelattiin 14.5.1961 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Vähiten katsotuin ottelu vuoden 1961 Suomen Sarjassa/Suomensarjassa Pohjoislohkossa: Seinäjoen Sisu-KPV eli Kokkolan Pallo-Veikot 298 katsojaa (Tämä tosiaan oli Pohjoislohkon vähiten katsotuin ottelu sinä vuonna. Juurikin tämän tyylin katsojaluvuilla huonoimmillaankin tosiaan Pohjoislohko pystyi sinnittelemään voittajana siihen mitä tuli lohkojen välisiin katsojakilpailuihin. Ottelu pelattiin 30.4.1961 ja se oli Kevätkierroksen ottelu.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa 1961: 112 252 katsojaa (Näistä katsojaluvuiltaan oli löydettävissä kaikkiaan 104 094 katsojaa ja näistä varmistuneesti löydettyjä ilman tiedossa olleita Karihaaran Tenhon, OTP:n ja KaPa:n muita katsojalukuja oli 90 442 katsojaa. Sinänsä aivan kaiken huomioiden katsojalukuja olisi parhaimmassa tapauksessa löytämättä 8158 katsojaa ja muutoin 21 810 katsojaa enintään.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Pohjoislohkossa yksittäistä ottelua kohti 1961: 844 katsojaa (Näistä varmistunut katsojakeskiarvo muutoin olisi ollut 680-783 katsojan väliltä ollut katsojaluku yksittäistä ottelua kohti.)

Kokonaiskatsojaluvut kaikkiaan Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa 1961: 260 224 katsojaa (Näistä vähintään oli löydettävissä 158 851 katsojaa ja suurimmillaan kaikkien aiemmin mainittujen sarjan katsojalukujen suurseurojen eli Karihaaran Tenhon, OTP:n, RU-38:n, KTP:n ja KaPa:n katsojaluvut sellaisenaan kuin olemassa olevina ja kaikkiaan löydettyinä laskien 187 296 katsojaa.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa yksittäistä ottelua kohti 1961: 655 katsojaa (Näistä vähintään sarjan yksittäistä ottelua keskimäärin seurasi vuonna 1961 400 katsojaa ja suurimmillaan 472 katsojaa löydettyjen ottelujen osalta.)

Näiltä osin luvut kaikkiaan puhuvat selvää kieltään Pohjoislohkon paremmuudesta muihin lohkoihin nähden ja Itälohkon tai Länsilohkon katsojalukujen arvioinnissa sen paremmuus jää ainakin osalta kautta mielipideasiaksi vaikka muutoin toki Länsilohko jäi katsojaluvuissa niukasti hännille vuoden 1961 osalta Itälohkoon nähden.

PS. Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vähiten katsotuin ottelu vuonna 1961 oli näin vähän aiheen vierestä lausuttuna HPS-TuTo 813 katsojalla.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #438 : 09.01.2022 klo 07:12:24

KTP:lle on pienien erinäisten lisäselvitysten jälkeen löytynyt uusia tietoja vanhemmille ajoille siihen mitä tulee yleisömääriin.

Ikävä kyllä niitä ei ole paljon ja erikoisempiakin merkintöjä on odotettavissa seuraaviin viesteihin joihinkin niistä kun niihin tietoihin ei esimerkiksi ollut merkitty KTP:n kohtaamia vastustajia, mutta kylläkin katsojalukuja!

Itse viesteistä puhuen nyt lähihetken viestit koskevat KTP:n Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan aikoja Itälohkoissa eri vuosina kun se niissä pelasi.

Vuosien 1989-1990 tilanne KTP:lle on hämärä ja ilman ihmeitä esittänen siitä arvioita, mutta etukäteen varoitus tulee kyllä tämän hetken tietojen puutteistakin.

Nyt itse viestien pariin!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #439 : 09.01.2022 klo 07:26:54

Tähän viestiin tulee aiemmin 26.1.2020 ja 9.6.2020 mainitun vuoden 1975 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojalukujen lisätarkastelua kun mahdollisesti näiden nimettävien joukkueiden katsojien kokonaismäärät eivät olleet välttämättä koko lohkonsa parhaimpia, mutta ne ovat toistaiseksi näihin nimettyinä eniten katsotuimmat joukkueet ehkä myös koko sarjassakin.

Mukaan liittyy uutena joukkueena Itälohkoon KTP.

Aiemmin kerrotut LaPa ja Pohjoislohkoon Kuopion Elo ja hieman listan ulkopuolisena käytännössä yhden ainoan ja samalla myös koko vuoden 1975 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsotuimman ottelun myötä RoPS ja LaPa:n osalta ainakin lohkon joukkueiden sijoitus on tiedossa ja se ei ole kovin hyvä joten se merkittäköön toistaiseksi muun tiedon puutteessa Itälohkoon sellaisenaan:

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1975 Katsojaluvut

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1975 Länsilohko

Seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Länsilohkossa: MuSa 5247 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1975 Itälohko

Seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Itälohkossa: KTP 6776 katsojaa (Tämä olikin uusin löydetty joukkue sarjaan ja menikin heti kärkeen. Aiemmin erikoisesti HS Aikakoneen erinäisissä vuosiotsikoissa annettiin ymmärtää, että KIF olisi ollut vuoden Itälohkon seuratuin yleisöjoukkue, mutta näin ei mitä ilmeisimmin ollut asia lähimainkaan. Toki otsikoissa yritettiin tähdentää vain lohkovoittajien omaa asemaa eikä sellaisenaan yleisöjoukkueen tilaa, mutta ilmentymältä mielikuvineen ei voinut välttyä. Täten ja ellei muuta asiaan ole niin KTP on tällä hetkellä vahva ehdokas olemaan seuratuin joukkue sarjaan ainakin Itälohkoon. Vuosien 1973-1974 KTP:n yleisömääristä en tiedä, mutta ainakin vuosien 1976-1977 tilaan nähden KTP:tä seurattiin sarjassa tuntuvasti.)

Enintään toiseksi, mutta vähintään yhdeksänneksi seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Itälohkossa: KIF 2674 katsojaa (KIF:n osalta nyt KTP:n yleisömäärien löydyttyä ei voinut välttyä osin mielikuvalta, että HS Aikakoneen aikalaisjutuissa lähdettiin vähän liian turhan suurelle laukalle sarjanousujuhlien tunnelman vuoksi. Siten ja mikäli vielä KTP:n yleisömäärän pystyisi vahvistamaan niin KIF:n osa on olla enintään toiseksi seuratuin, mutta sijoitus voi tippua ilman ihmeitä ysipaikalle astikin yleisömäärissä.)

Kymmenenneksi seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Itälohkossa: LaPa 1969 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1975 Pohjoislohko

Seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Pohjoislohkossa: KoPS/KokkPS Kokkola eli Kokkolan Palloseura 3730 katsojaa

Toiseksi seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Pohjoislohkossa: Kuopion Elo 3234 katsojaa

Kolmanneksi seuratuin joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 Pohjoislohkossa: RoPS 2931 katsojaa (Tässä kohtaa on muistettava luvun perustuvan vain yhdelle ainoalle löydetylle ottelulle RoPS:n osalta sarjassa ja hyvin todennäköisesti huomattavasti kaikkiaan suuremmalla katsojien kokonaismäärällään RoPS tosiasiallisesti oli seuratuin seura ilman muita todisteista vuoden 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa Pohjoislohkossa ja ehkä jopa koko sarjassakin.)

Seitsemän seuratuinta joukkuetta Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975: KTP 6776 katsojaa, MuSa 5247 katsojaa, KoPS/KokkPS Kokkola eli Kokkolan Palloseura 3730 katsojaa, Kuopion Elo 3234 katsojaa, RoPS 2931 katsojaa, KIF Kruunuhaka 2674 katsojaa ja LaPa 1969 katsojaa

Keskimäärin katsojia seitsemällä seuratuimmalla joukkueella Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975 yksittäistä ottelua kohti: KTP 616 katsojaa, MuSa 477 katsojaa, KoPS/KokkPS Kokkola eli Kokkolan Palloseura 339 katsojaa, Kuopion Elo 294 katsojaa, RoPS 266 katsojaa, KIF Kruunuhaka 243 katsojaa ja LaPa 179 katsojaa (Tässä kohtaa on muistettava RoPS:n luvun perustuvan vain yhdelle ainoalle löydetylle ottelulle ja sen laskemisesta ikään kuin kaikki ottelut olisivat löytyneet. Keskimääräinen katsojaluku hyvin todennäköisesti on ollut RoPS:lla erittäin korkeaa luokkaa kaikkiaan vuoden 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa. KTP uutena joukkueena on hieman epäselvä, mutta mikäli luvun voi vahvistaa niin senkin asema on sitten sillä selvä.)

Katsotuin ottelu Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975: RoPS-Kemin Into/K-Into Kemi 2931 katsojaa (Tämä oli muun muassa edelleen vuoteen 1991 mennessä Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa edelleen katsotuimpien yleisöottelujen listalla ja melkoisen korkealla se voi varmasti vielä nykyäänkin olla kaikkiaan. Tämä ottelu pelattiin tietenkin Pohjoislohkossa.)

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1975: 151 776 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1975: 383 katsojaa (Edellisen vuoden ottelujen määrällä keskimäärin katsojia olisi ollut ottelua kohti 406 katsojaa.)
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #440 : 09.01.2022 klo 07:34:48

KTP:n vuoden 1985 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan kaudesta löytyi hyvin vähän tietoa siihen mitä tulee yleisömääriin.

Vähäiset tiedot Itälohkon tasapelijoukkueelta sarjaan (Jaettu viides tila.) tulevat tässä ja pahoittelut suppeudesta, mutta enempääkään ei ole tullut ilmi:

Paras yleisöottelu: KTP-? 382 katsojaa (Yleisömäärä oli hyvin huono edeltäviin vuosiin verraten.)

Huonoin yleisöottelu: KTP-? 97 katsojaa (Yleisömäärä oli hyvin huono edeltäviin vuosiin verraten.)

Ikävä kyllä edes näiden yleisöottelujen vastustajaa KTP:lle ei kerrottu.

Kaikkiaan tästä eteenpäin alkoivat kuitenkin KTP:n vaikeat yleisövuodet kestäen vuoteen 1988 asti näillä puhein.

Mikä tahansa lisätieto KTP:n tilaan tai itse sarjan pelivuoteenkin on tervetullutta kun yleisömääristä puhutaan!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #441 : 09.01.2022 klo 07:37:52

KTP:n vuoden 1986 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan kaudesta löytyi hyvin vähän tietoa siihen mitä tulee yleisömääriin.

Vähäiset tiedot Itälohkon tasapelijoukkueelta sarjaan (Jaettu kuudes tila.) tulevat tässä ja pahoittelut jälleen suppeudesta, mutta enempääkään ei ole tullut ilmi:

Paras yleisöottelu: KTP-? 432 katsojaa (Yleisömäärä oli hyvin huono edeltäviin vuosiin verraten. Tosin hyvin pientä nousua tuli kauteen.)

Huonoin yleisöottelu: KTP-? 336 katsojaa (Yleisömäärä oli hyvin huono edeltäviin vuosiin verraten. Tosin nyt huonoin yleisöottelukin oli linjassa kauden tilaan nähden eli niissä nyt oli kohtuullista nousua.)

Ikävä kyllä edes näiden yleisöottelujen vastustajaa KTP:lle ei kerrottu.

Kaikkiaan tästä eteenpäin jatkuivat kuitenkin KTP:n vaikeat yleisövuodet kestäen vuoteen 1988 asti näillä puhein.

Mikä tahansa lisätieto KTP:n tilaan tai itse sarjan pelivuoteenkin on tervetullutta kun yleisömääristä puhutaan!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #442 : 09.01.2022 klo 07:50:45

KTP:n vuoden 1987 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan kaudesta löytyi hyvin vähän tietoa siihen mitä tulee yleisömääriin.

Vähäiset tiedot Itälohkon melkein pudonneena joukkueena ulos alempaan sarjaan (Hädin tuskin tietyin ehdoin edes voitettu Uusintaottelu Putoamisesta Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan 1988 Hyvinkään Apolloa vastaan maalein 2-1 kertoi kyllä erittäin paljon sen hetken kotkalaisen jalkapallon tilasta.) tulevat tässä ja pahoittelut jälleen suppeudesta, mutta enempääkään ei ole tullut ilmi mitä nyt vuosiin 1985-1986 ihan vähän enemmän tulee nyt muutakin lisätietoa itse kaudesta:

Paras yleisöottelu: KTP-? 417 katsojaa (Yleisömäärä oli hyvin huono edeltäviin vuosiin verraten. Tosin hyvin pientä laskua tuli kauteen. Linjassa sellaisenaan kuitenkin pysyi.)

Huonoin yleisöottelu: KTP-? 300 katsojaa (Yleisömäärä oli hyvin huono edeltäviin vuosiin verraten. Tosin nyt huonoin yleisöottelukin oli linjassa kauden tilaan nähden eli niissä nyt oli kohtuullista nousua aiempaan nähden, mutta ihan vähän edeltävään vuoteen nähden oli myös huonompi huonoin yleisöottelukin nähty.)

Ikävä kyllä edes näiden yleisöottelujen vastustajaa KTP:lle ei kerrottu.

KTP:n osalta vuonna 1987 puhuttiin usein siitä, että kyseisen menon jatkuessa silloisille tuleville vuosille kuten oli käynyt niin olisi pian enää koko KTP:n peleissä käynyt vain kaikkein uskollisimmat ja sinnikkäimmät kannattajat.

Joidenkin juttujen mukaan eri lehdissä todettiin, että osin edes sillä hetkellä ollut sinnikäs muu kannattajien yhteishenkikin piti tilannetta vielä jollain tasolla vakaana.

Lisätiedoista muilla tavoin puhuen kävi ilmi, että näillä näkymin KTP:n yleisömäärät olivat mitä tahansa vähän yli 300 katsojan aina toiseksi parhaimman yleisöottelun eli 400 katsojaan asti olleita sellaisia.

Olisiko siten niin, että esimerkiksi koko kautta kohden olisi ollut 3850 katsojaa eli vaikka keskimäärin 350 katsojaa ottelua kohti?

Millaisia lukemia lienee Uusintaottelu Putoamisesta Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan 1988 sitten kerännyt?

Varmaan parempia kuin normiottelut kaudella, mutta voihan tilanne olla ollut huonompikin KTP:lle?

Kaikkiaan tästä eteenpäin jatkuivat kuitenkin KTP:n vaikeat yleisövuodet kestäen vuoteen 1988 asti näillä puhein.

Mikä tahansa lisätieto KTP:n tilaan tai itse sarjan pelivuoteenkin on tervetullutta kun yleisömääristä puhutaan!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #443 : 09.01.2022 klo 08:23:54

Jalkapallon 2. Divisioonasta/2-divisioonasta vuodelta 1989 olen pitkien etsintöjen jälkeen saanut hieman uutta tietoa kiitos Joutsenon, Lappeenrannan ja Lauritsalan alueen vanhojen paikallislehtien joita osin ehdin selata ennen koronavitsauksen alkua ja muutoin tietenkin aikomus niidenkin pariin olisi myöhemmin vielä palata mikäli mahdollista.

Tosin sitä tietoa ei edelleenkään ole paljoa.

Uudempi, vähäinenkin tieto koostuu ikävä kyllä KTP:n ja PeKa:n yleisömäärien epäselvyyksistä.

Viimeksi näitä juttuja on käsitelty 9.6.2020.

Etenkin kun näistä toinen tai molemmat voineet todellisuudessa olla paljonkin enemmän kuin mitä on merkitty tai mitä nyt aion toistaiseksi tähän mainita huhutilanteen pohjalta.

Välillä tuosta sarjasta on joissakin väitteissä ollut myös seurakohtaista merkittyäkin tietoa ja välillä tästä vuodesta ei muka ole ollut enää muuta tietoa saatavilla kuin vain huonoimmillaan pelkät sarjan kokonaiskatsojalukujen tiedot.

Muun muassa hieman hämäräperäisen Sarjaseurat Ry:n nk. Kakkosdivarin vuosiliitteiden/vuosikertomusten sarjassa ainakin vuoteen 1994 ja silloiseen uuteen Jalkapallon Kakkoseen asti sitä varmasti julkaistiin ja vuoteen 1992 asti niistä oli löydettävissä katsojatietoja kun sen jälkeen siirryttiin vain katsojaviittauksiin ja osa nyt vuosien 1989-1993 uusista tiedoista ovat niitä koskevia tai mahdollisesti mikäli Jalkapallokirjoihin jotain olisi liitetty niin vuosille 1992-1994 asti niissä saatettiin kertoa satunnaisesti ainakin kunkin seuran erilliset sarjaennätysluvut mikäli ne vain riittivät listalle asti pääsyyn.

Tosin tämä edellyttäisi sitä aiemmin kerrottujen vahvojen tai melko vahvojen huhujen sarjaa siitä, että Jalkapallokirjassa todella olisi lopetettu vuosina 1989-1990 koko ajan vähenevästi ja vuoden 1991 jälkeen kokonaan Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojalukujen julkaisu ja sekään ei ole ihan varmaa.

Tosin niitä en ole pieneen ikuisuuteen lukenut joten pahoittelut jo etukäteen mahdollisesti väärin menevästä muisteluista!

Hienosti kuitenkin nyt melkoisten selvittelyjen jälkeen on ainakin tiedossa muutama erikin seikka sarjasta.

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuoden 1989 seuratuin lohko on näillä näkymin ollut Itälohko kuten tulisi olemaan myös vuonna 1990 ja näillä näkymin ilman todella mahtavia ihmeitä on ollut myös jäähyväisvuotensa eli vuoden 1993 osalta.

Sinänsä harmittavasti edelleenkään aivan katsotuimman ottelun katsojalukua ei ole vuorenvarmasti tiedossa, mutta se on ollut huonompi kuin vuonna 1990 ja on ollut enintään hyvin vähän parempi kuin vuonna 1993 mikäli vuoden 1993 parhaimman ottelun katsojaluvussa olisi sittenkin ihan vähän ollut muuta liioittelua siihen päälle.

Näillä näkymin se on voinut hyvin todennäköisesti olla Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990 ainakin nyt tiedossa olevien seikkojen perusteella, mutta muutoin aivan ääritapauksessa tietenkin myös joku muu sarjan ottelu.

Se ei kuitenkaan ole todennäköistä joten Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990 on nyt lähtökohtainen katsotuin ottelu sarjassa mikä tulee tietenkin pian tähän alle.

Itse sarjasta ja löytyneen Itälohkon tietojen osalta muita katsojatietoja oli hyvin vähän ja mitä ilmeisimmin esimerkiksi Pohjoislohkon katsotuin ottelu lienee ollut NIK/UIK eli Nykarleby IK/Uudenkaarlepyyn IK:n ottelu Kraftia vastaan 1280 katsojalla ja kun Länsilohkosta ei kuulunut mitään uutta.

Itälohkon osalta tärkeänä piirteenä nousivat joukkueiden sijoitukset katsojalukuineen jotka olivat toistaiseksi sijaluvuiltaan seuraavat:

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1989 Katsojaluvut

JoKu:n Kokonaiskatsojaluvut: 4994 katsojaa

Keskimäärin katsojia JoKu:n otteluilla: 454 katsojaa

JoKu oli Itälohkon toiseksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli erittäin suosittu seura katsojaluvuissa.

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 3157 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 287 katsojaa

LaPa oli Itälohkon kolmanneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena jaetulla tilalla yhdessä VarTP:n kanssa eli suosittu seura katsojaluvuissa.

LauTP:n Kokonaiskatsojaluvut: 3157 katsojaa

Keskimäärin katsojia LauTP:n otteluilla: 287 katsojaa

LauTP oli Itälohkon kolmanneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena jaetulla tilalla yhdessä LaPa:n kanssa eli suosittu seura katsojaluvuissa.

Harmittavasti tosiaan LaPa:n tai LauTP:n omaa katsotuinta vuoden ottelua ei löytynyt, mutta sen verran tasaisia olivat kuitenkin tasapeliin päästessään ja miehittäessään Itälohkon sijat 3-4 katsojaluvuissa jaetuilla tiloillaan.

Sama harmi on lähtökohtaisesti ollut myös JoKu:n tilanteella.

Etenkin kun mahdollisesti JoKu:n tilannekatsauksessa ei selvinnyt aivan vuorenvarmasti sitä, että olisiko tuohon katsojalukuun jo lisätty mahdollinen Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990 vaikkakin todistenäkökanta ja yleensäkin noiden katsojalukujen ollessa ilman muita todisteita vain normaalin sarjan katsojalukuja se ei ole todennäköistä.

Kun tällä tilanteella toistaiseksi mennään eteenpäin niin sitten päästäänkin mielenkiintoisimman kysymyksen äärelle:

Mikä seura olisi ollut seuratuin joukkue vuoden 1989 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa?

Sikäli kun Joutsenon, Lauritsalan ja Lappeenrannan sanomalehtien tilanteet paikkansa pitävän ja kun kaikkiaan merkit viittaavat siihen, että pitäisivät myös noiden muiden lähteiden ohella niin vuoden 1989 seuratuin joukkue sarjassa on voinut olla vain yksi näistä kolmesta alle tulevasta seurasta:

KTP (KTP:lle uusien tietojen pohjalta on monenmoista ristiriitaa tarjolla kun parhaimmillaan se on ollut ylivoimaisesti suosituin yleisöjoukkue, mutta huonoimmillaan yleisömäärät kauteen ovat olleet niinkin vähän kuin 2595 katsojaa koko kauteen ja 236 katsojaa ottelua kohti ja näistäkin isoin osa olisi tullut keskinäisestä ottelusta KTP-PeKa. Mene ja tiedä sitten, että miten tälle joukkueelle sitten kävi!)

PeKa (PeKa:lle uusien tietojen pohjalta on selkeästi vähän paremmin asiat tällä hetkellä kun niiden mukaan PeKa:lla oli kauteen vähintäänkin 5450 katsojaa koko kauteen ja 495 katsojaa ottelua kohti. Mikäli luku voidaan vahvistaa niin PeKa olisi ollut suosituin tai toiseksi suosituin yleisöjoukkue vuodeksi 1989 sarjan Itälohkoon ellei ihan koko sarjaan ja vain mikäli KTP tai HIFK ei menisi sen edelle. Mikäli oletetaan esitetyn luvun pitävän paikkansa kuten myös PeKa-KTP-ottelun 2870 katsojankin niin PeKa:n muut ottelut kaudella olisivat keränneet 2580 katsojaa koko kauteen ja 258 katsojaa ottelua kohti. PeKa:lle on tosin raportoitu KTP:n tapaan olleen erittäinkin uskomattomia katsojalukuja koko kauteen. Mene ja tiedä sitten, että miten tälle joukkueelle sitten kävi!)

HIFK (HIFK:n osalta sille ei ole löytynyt hirveästi uutta tietoa, mutta KTP:n ja PeKa:n tilanteen epävarmuus tämän hetken tilannepohjalta antaa mahdollisuuksia HIFK:lle olla paras yleisöjoukkue vuodeksi 1989 sarjan Itälohkoon ellei ihan koko sarjaankin. Etenkin kun kerta kaikkiaan sen verran paljon yleisöä tiettävästi on käynyt, mutta ilman muuta myös pian alle tuleva erikoisottelu on voinut korottaa HIFK:n asemaakin koko vuoteen nähden. Ilman muita todisteita etenkin Nousemisen Uusintaottelun voimin HIFK nyt viimeistään kuului sarjan kärkikolmikkoon yleisömäärissä mikäli ei muuten.)

Näistä seuroista puhuttaessa KTP ja PeKa aloittivat eräänlaisen noiden vuosien melkoisten huippuluokan katsojalukujen vuodet Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa ainakin vuosille 1989-1990 ja 1993 ajatellen.

HIFK tai aivan alkuperäinen HIFK Jalkapallo oli siinä mielessä erikoinen seura, että senkin kerrottiin keränneen isoimmat katsojaluvut vuonna 1989 pitkään aikaan tai pieneen ikuisuuteen Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.

Tosin HIFK on voinut olla myös jonkin verran kaikkia noita muita mainittuja seuroja jäljessä katsojaluvuiltaan.

Varmaa on myös ollut lähtökohtaisesti se, että HIFK:n ollessa suosituin yleisöjoukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa vuonna 1989 se olisi pohjautunut erittäin huikeaan Uusintaotteluun Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990 melkoisen vahvasti.

Joka tapauksessa vain yksi noista joukkueista on ollut suosituin ja sen paikan häviäjät olivat Itälohkossa sijoilla 5-6 vuonna 1989 katsojaluvuista puhuttaessa.

Ehdokkaista puhuen PeKa vuorostaan olisi myös vahva ottamaan kärkipaikan haltuun, mutta sillä ei kuitenkaan ole parhaimman katsotuimman ottelun asemaa.

Lähtökohtaisesti se ei voi olla muuta kuin vain suosituin enintään keskimääräisen katsojaluvun tai yleisen katsojien kokonaisluvun perusteella.

Perusteena tälle on PeKa:n katsotuin ottelu vuonna 1989 ja se oli 2870 katsojaa kerännyt todennäköisesti kuitenkin katsotuin Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan Itälohkon normaaliluokan yleisöottelu eli PeKa-KTP vahvana paikalliskamppailuna tai lähiseurojen kamppailuna.

Juuri tuon syyn takia lähtökohtaisesti katsotuin joukkue on vuonna 1989 voinut siten enää olla vain KTP tai HIFK ja kokonaiskatsojaluvuissa tai keskiarvolla katsojissa sitten mutkan kautta PeKa.

Joskin hyvin harvoin joskus myös JoKu:lle on laskettu tuon Nousemisen Uusintaottelun mahtavat katsojaluvut siihen päälle varmaankin vierasjoukkueen perusteella jolloin se sitten olisi muka katsotuin seura vuonna 1989 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan Itälohkossa mitä se ei kuitenkaan ole.

Häviäjien asema tosiaan siinä lohkossa eli Itälohkossa olisi karu, mutta harmittavasti sitä ei aivan vielä voi tietää täysin.

Itse Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1989 seuratuin ottelu kuitenkin lähtökohtaisesti kaikkiaan ilman muita erittäin vahvoja todisteita asiaan oli tai on ainakin tällä hetkellä tämä ottelu:

Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990

HIFK-JoKu Enintään 2931 katsojaa (Jatkoajan tai joskus jalkapallotermein Jatkopuoliajan myötä HIFK hävisi tämän erikoisottelun ja joutui jäämään vuodeksi 1990 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan siinä missä Joutsenon Kullervo otti voiton ja nousi Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990. Enimmäisraja perustuu  sille, että ottelun valtavan ennakkoinnostuksen takia helsinkiläisittäin ja osin muutenkin alueelle saapui lähtökohtaisesti myös jonkin verran vapaalippulaisia tai muita satunnaiskatsojia vailla aikomustakaan isommin seurata peliä. Katsojaluku voi olla hieman vähemmänkin tämän 8.10.1989 pelatun ottelun osalle, mutta ei liian vähän ja lähtökohtaisesti on voinut olla vähän parempi kuin normaalin sarjapuolen PeKa-KTP. Tätä ei myöskään näy esimerkiksi Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan parhaiten katsotuimpien ottelujen ennätysluvuissa aivan kun tuo enimmäisraja perustuu osin siihenkin kun sehän oli jo mainittu vuoden 1975 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu RoPS-Kemin Into tuolla katsojamäärällä. Sen on sanottu olleen ehkä aivan juuri ja juuri myös parempi kuin mitä vuoden 1993 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsotuin yleisöottelu oli sellaisenaan huonoimmillaan kun muutoin se sitten ilman muuta oli parempi.)

Mikään ottelu vuodesta 1990 poiketen ei vuonna 1989 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa kuitenkaan tärkeänä asiana kerännyt 3000 katsojaa kauden ajalta peliinsä.

Kuuden kärjen ulkopuolella katsojaluvuista puhuttaessa Itälohkonkin katsojalukujen sanottiin alkavan laskea kuin lehmänhäntä joskin vuoteen 1990 nähden katsojalukujen putoaminen oli huomattavasti vähemmän jyrkempää.

Myös Länsilohkon ja Pohjoislohkon katsojien määrien sanottiin olleen sarjaa kohtaan vaatimattomia ja yhä jyrkentyvässä laskussa vuodeksi 1990 kohti mentäessä.

Loppuun laitan hieman vielä lisäystä aiemmin 27.2.2020 mainittuihin sarjan yleislukuihin:

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1989: 99 467 katsojaa (Vähempääkin tarjottiin kokonaiskatsojaluvuissa myös juuri alle 100 000 katsojan pysytelleiden kokonaiskatsojamäärien takia useiden lehtien valittamien todella pienten katsojalukujen ottelujen tai jopa oletettavasti ilman katsojia pelattavienkin ottelujen perusteella ja katsojaluvut olivat sitä vasten nyt vähän paremmat. Tosin edeltävän vuoden katsojien kokonaismäärään nähden lisäys oli enää todella vähän niitä parempi eikä montaa tuhatta katsojaa parempi ollut parin vuoden takaiseenkaan nähden. Vuosien 1981-1984 katsojalukuihin samassa sarjassa ei ollut mitään asiaa ja vuosien 1985 ja 1986 katsojaluvutkin olivat parempia tuolloin 117 090 katsojalla, 101 220 katsojalla, mutta ei enää vuosi 1987 jolloin oli ollut vain 92 363 katsojaa tai vuosi 1988 jolloin oli ollut 97 194 katsojaa.)

Suosituimpien seurojen ja ottelujen muodostamat katsojalukujen osuudet Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1989: 18 389 katsojaa (26 434 katsojaa vähintään mikäli PeKa:n ja KTP:n yleisömäärät todella pitäisivät uskomattomasti kaikessa kerronnassaan paikkansa. En tosin vielä päivitä sitä lukua selkeästi tähän ennen kuin lisätietoa kiistattomasti ilmenee!)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1989: 250 katsojaa (Edellisen vuoden ottelujen määrällä eli kahdella vähemmän katsojakeskiarvo olisi ollut 251 katsojaa ja pari vuotta aiemmalla ottelujen määrällä eli yhdellä vähemmän katsojakeskiarvo olisi ollut myös 251 katsojaa. Edeltävien vuosiensa osalta ottelujen keskimäärän pysyessä samana paremman katsojien kokonaismäärän johdosta katsojia olisi ollut vuosina 1986 ja 1985 ottelua kohti suurempi määrä eli 256 katsojaa ja 296 katsojaa jotka yhdellä ottelulla lisää olisivat olleet 255 katsojaa ja 295 katsojaa ja vielä yhdellä ottelulla lisää vuoden 1989 tapaan olisi ollut 254 katsojaa ja 294 katsojaa. Vuonna 1987 oli yksi ottelu lisää vuosiin 1985-1986 ja 1988 verrattuna ja yksi ottelu vähemmän vuoteen 1989 nähden ja tuolloin tietysti luku olisi pysynyt samana kaikkiaan, mutta silloin oli tietysti omalla tavallaan vähemmän katsojia jolloin katsojakeskiarvo olisi ollut pienempi eli 232 katsojaa ja vuonna 1988 katsojakeskiarvo olisi ollut 244 katsojaa. Vuosien 1977-1988 ajan ottelumäärillä katsojakeskiarvot tuntuivat vaihtelevan 245-251 katsojan väliltä vuodesta riippuen silloin kun olisi käyttänyt niissä vuoden 1989 katsojalukuja.)

Vuotta 1989 Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa koskien saa kertoa siitä lisätietoa koska tahansa mikäli vain jollakin sellaista on käytettävissä!
« Viimeksi muokattu: 09.01.2022 klo 08:29:52 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #444 : 09.01.2022 klo 09:08:52

Jalkapallon 2. Divisioonasta/2-divisioonasta vuodelta 1990 olen pitkien etsintöjen jälkeen saanut hieman uutta tietoa kiitos Joutsenon, Lappeenrannan ja Lauritsalan alueen vanhojen paikallislehtien joita osin ehdin selata ennen koronavitsauksen alkua ja muutoin tietenkin aikomus niidenkin pariin olisi myöhemmin vielä palata mikäli mahdollista.

Tosin sitä tietoa ei edelleenkään ole paljoa.

Uudempi, vähäinenkin tieto koostuu ikävä kyllä KTP:n, PeKa:n ja lisäksi myös kokonaan uutena kerrottavan IF Gnistanin yleisömäärien epäselvyyksistä.

Viimeksi näitä juttuja on käsitelty 9.6.2020.

Etenkin kun näistä toinen tai molemmat paremmat seurat eli KTP tai PeKa voineet todellisuudessa olla paljonkin enemmän kuin mitä on merkitty tai mitä nyt aion toistaiseksi tähän mainita huhutilanteen pohjalta.

IF Gnistanin tilanne mikäli vain varmistuu oikeaksi voi olla koko sarjan tai Itälohkon huonoin yleisöjoukkueena puhuen.

Välillä tuosta sarjasta on joissakin väitteissä ollut myös seurakohtaista merkittyäkin tietoa ja välillä tästä vuodesta ei muka ole ollut enää muuta tietoa saatavilla kuin vain huonoimmillaan pelkät sarjan kokonaiskatsojalukujen tiedot.

Muun muassa hieman hämäräperäisen Sarjaseurat Ry:n nk. Kakkosdivarin vuosiliitteiden/vuosikertomusten sarjassa ainakin vuoteen 1994 ja silloiseen uuteen Jalkapallon Kakkoseen asti sitä varmasti julkaistiin ja vuoteen 1992 asti niistä oli löydettävissä katsojatietoja kun sen jälkeen siirryttiin vain katsojaviittauksiin ja osa nyt vuosien 1990-1993 ja aiemmin kerrotun vuoden 1989 uusista tiedoista ovat niitä koskevia tai mahdollisesti mikäli Jalkapallokirjoihin jotain olisi liitetty niin vuosille 1992-1994 asti niissä saatettiin kertoa satunnaisesti ainakin kunkin seuran erilliset sarjaennätysluvut mikäli ne vain riittivät listalle asti pääsyyn.

Tosin tämä edellyttäisi sitä aiemmin kerrottujen vahvojen tai melko vahvojen huhujen sarjaa siitä, että Jalkapallokirjassa todella olisi lopetettu vuosina 1989-1990 koko ajan vähenevästi ja vuoden 1991 jälkeen kokonaan Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojalukujen julkaisu ja sekään ei ole ihan varmaa.

Tosin niitä en ole pieneen ikuisuuteen lukenut joten pahoittelut jo etukäteen mahdollisesti väärin menevästä muisteluista!

Hienosti kuitenkin nyt melkoisten selvittelyjen jälkeen on ainakin tiedossa muutama erikin seikka sarjasta.

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuoden 1990 seuratuin lohko on näillä näkymin ollut Itälohko kuten oli ollut vuonna 1989 ja tulisi olemaan näillä näkymin ilman todella mahtavia ihmeitä on ollut myös jäähyväisvuotensa eli vuoden 1993 osalta.

Vuonna 1990 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelujen kokonaiskatsojaluvut tietysti olivat aiemmin mainitut 89 378 katsojaa ja keskimäärin otteluja katsoi koko sarjan osalta sen 226 katsojaa ottelua kohti.

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan osalta vuonna 1990 seuratuin lohko on ilman ihmeitä ainakin lähtökohtaisesti ollut Itälohko taantumassa olevan sarjan osalta tai mikäli nyt jostain syystä itse Itälohko ei olisi ollut seuratuin lohko tai edes sen eniten katsojia keränneet joukkueet näillä näkymin eli KTP tai PeKa niin niillä oli sentään sarjan katsotuimmat omat yksittäiset ottelut.

Ne olisivat olleet seuraavat nyt vähintään varmasti kahden seuratuimman ottelun osalta kun nämä ovat mainittu jo aiemmin 17.4.2020:

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 1990 Seuratuimmat Ottelut:

KTP-PeKa: 3430 katsojaa

PeKa-KTP: 3100 katsojaa

Joutsenon, Lauritsalan ja Lappeenrannan sanomalehtien mukaan KTP:llä ja PeKa:lla ero koko sarjan muihin joukkueisiin nähden Itälohkossa ja puhumattakaan sitten Länsilohkon ja Pohjoislohkon joukkueisiin nähden katsojaluvuissa oli tähtitieteellistä luokkaa!

LaPa:lla ja LauTP:llä ei tosiaan ollut toivoakaan pysyä KTP:n tai PeKa:n katsojalukujen perässä.

Puhumattakaan sitten katsojakääpiöksi haukutusta IF Gnistanista silloin!

Mukavasti joskin vuotta 1989 hieman vähemmän vielä Joutsenonkin alueen sanomalehdissä tosiaan seurattiin myös Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa huolimatta tulevan Joutsenon Kultsun pelaamisesta jo luokkaa korkeammalla Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa sinä vuonna.

Kuitenkin sarjan umpisurkeat ja etenkin heti nähtävästi LaPa:n ja LauTP:n katsojalukujen jälkeen laskeneet kokonaiskatsojaluvut ja katsojakeskiarvot olivat taantuvassa sarjassa järkyttävää arvioitavaa ainakin tiettävästi.

Ne laskivat kuin lehmän häntä ja jossain määrin jopa katsojaluvuttomiakin otteluja tuntui kenties esiintyvän jopa jo taantunutta vuotta 1989 enemmän.

Surkeudestaan huolimatta ainakin osittain katsojalukujen perusteella kuitenkin taantuvan sarjan yleisten katsojalukujen myötä LaPa ja LauTP eivät vuonna 1990 olleet niinkään huonosti katsottuja joukkueita sittenkään.

Tässä niitä tulee:

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan Seuratuimmat Joukkueet 1990 KTP:n ja PeKa:n Ulkopuolelta

LauTP:n Kokonaiskatsojaluvut: 2266 katsojaa

Keskimäärin katsojia LauTP:n otteluilla: 206 katsojaa

LauTP oli Itälohkon neljänneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena katsojalukujensa pienestä määrästä huolimatta mikä kyllä kertoi paljon sarjan tilastakin.

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 1760 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 160 katsojaa

LaPa oli Itälohkon kuudenneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena katsojalukujensa pienestä määrästä huolimatta eli vankka keskikastilainen mikä kyllä kertoi paljon sarjan tilastakin.

Harmittavasti ei Itälohkon kannalta oikein selvinnyt sitä, että mikä seura olisi ollut sarjan kolmanneksi seuratuin Itälohkossa kaikessa todennäköisessä pienessä koossaan ja mikä seura olisi sitten ollut LauTP:n ja LaPa:n välissä Itälohkossa viitospaikalla seuratuimpien joukkueiden osalta.

Kuitenkin on selvää, että heti LaPa:n alapuolella sarjan Itälohkosta puhuttaessa katsojaluvut romahtivat pohjalukemiin ja kaikkein vähiten seuratuimmissa otteluissa sanottiin niiden olleen melko helpostikin erittäin lähellä täydellistä katsojaluvuttomuutta.

Tai vähän sitä paremmissa tapauksissa katsojia voitiin laskea sen yhden tai kahden käden sormilla.

Harmittavasti myöskään LauTP:n tai LaPa:n omaa katsotuinta ottelua kaudelta kaikessa pienessä koossaan ei tullut esille kuten ei tullut myöskään vuotta aiemmin eli vuotta 1989 tätä samaa sarjaa koskien.

Länsilohkosta tai Pohjoislohkosta puhuttaessa niistä ei ollut haastamaan Itälohkoa katsojaluvuissa kun jo vuonna 1989 alkanut äkkijyrkkä katsojakato jatkui vuoden 1990 puolellakin.

Uutena asiana tähän viestiin mukaan valotan hieman KTP:n, PeKa:n ja IF Gnistanin tilannetta:

KTP (KTP:lle uusien tietojen pohjalta on monenmoista ristiriitaa tarjolla kun parhaimmillaan se on ollut ylivoimaisesti suosituin yleisöjoukkue ohittaen reilustikin muun muassa esimerkiksi vuoden 2001 FC KooTeePee:n ajan kauden katsojaluvunkin tai vuosien 1991-1993 omat katsojalukunsa kun niin paljon Kotkassa seura jälleen yleisön suosiota nautti vuodeksi 1990, mutta huonoimmillaan yleisömäärät kauteen ovat olleet niinkin vähän kuin 5750 katsojaa koko kauteen ja 523 katsojaa ottelua kohti ja näistäkin isoin osa olisi tullut keskinäisestä ottelusta KTP-PeKa. Mikäli luku voidaan vahvistaa niin KTP olisi ollut suosituin tai toiseksi suosituin yleisöjoukkue vuodeksi 1990 sarjan Itälohkoon ellei ihan koko sarjaan ja vain mikäli PeKa tai melkein naurettavan pienellä todennäköisyydellä joku muu joukkue ei menisi sen edelle. Mikäli oletetaan esitetyn pienemmän luvun pitävän paikkansa kuten myös KTP-PeKa-ottelun 3430 katsojankin niin KTP:n muut ottelut kaudella olisivat keränneet 2320 katsojaa koko kauteen ja 232 katsojaa ottelua kohti. KTP:lle on tosin raportoitu PeKa:n tapaan olleen erittäinkin uskomattomia katsojalukuja koko kauteen. Huonoin mainittu katsojaluku olisi ikävä juttu, mutta senkin pitäessä paikkansa sekin olisi edistystä verrattuna vuoteen 1989. Mene ja tiedä sitten, että miten tälle joukkueelle sitten kävi!)

PeKa (PeKa:lle uusien tietojen pohjalta on selkeästi vähän huonommin asiat tällä hetkellä kun niiden mukaan PeKa:lle ei ole löytynyt kaudelle 1990 millään sen omia oletettuja yleisömääriäkään. Niiden tosin sanottiin olleen seurassa vuoden 1989 tai seuran kaikkien aikojen ennätyksen mukaiset eli hyvin korkeat tavalliseen nähden. PeKa on ollut suosituin tai toiseksi suosituin yleisöjoukkue vuodeksi 1990 sarjan Itälohkoon ellei ihan koko sarjaan ja vain mikäli KTP tai melkein naurettavan pienellä todennäköisyydellä joku muu joukkue ei menisi sen edelle. Välillä oli kritiikkiäkin kuten esimerkiksi siitä, että paikallisottelua eli PeKa-KTP:tä huomioimatta ei olisi ollut ihan niin paljon innostusta toisin kuin mitä KTP:llä olisi ollut muissakin otteluissa. PeKa-KTP-ottelun 3100 katsojankin ottelu oli kova lukemaltaan kun tämän jälkeen vuosina 1991-1992 PeKa:lla oli vielä tiettävästi 3000 katsojan yleisöotteluja juurikin KTP:n kanssa pelatuista paikallisotteluista. PeKa:lle on tosin raportoitu KTP:n tapaan olleen erittäinkin uskomattomia katsojalukuja koko kauteen. Mene ja tiedä sitten, että miten tälle joukkueelle sitten kävi!)

IF Gnistan (Aiemmin luulin, että tämä joukkue tosiaankin ei olisi kerännyt juurikaan yleisöä sen omiin kauden otteluihin kuten myös sitä, että oikein eri kausilehdissä ei olisi juurikaan vuodeksi 1990 enää seurattu esimerkiksi sarjan putoajajoukkueiden yleisömääriä. Mikäli vain luvut osoittautuvat paikkansa pitäviksi niin perun puheeni ainakin IF Gnistanin osalta. Itse seurasta puhuen tätä joukkuetta haukuttiin kautta kauden yleisökääpiöksi kun sen peleissä kävi todella vähän yleisöä. Myös katsojaluvuttomien ottelujen esittämisen syytöksiltä ei kauden mittaan vältytty. Tiettävästi vähiten silloiseen kahteen vuoteen tapaus HPS:n vuodelta 1988 unohtaen tai aikaisempina vuosikymmeninä sarjassa olleen Lahden Palloseuran katsojaluvuttomuuden järkyttävyydet unohtaen kävi yleisöä tämän seuran peleissä. Itälohkossa mikäli tämän seuran yleisömäärät voi vain vahvistaa niin tämä on saattanut olla sen huonoin ja ehkä vähiten seuratuin joukkuekin koko sarjassa vuonna 1990! Itse yleisömääristä puhuen ne olisivat olleet 180 katsojaa koko kauteen eli 16 katsojaa ottelua kohti. Mene ja tiedä sitten, että miten tälle joukkueelle sitten kävi!)

Loppuun laitan hieman vielä lisäystä aiemmin 27.2.2020 mainittuihin sarjan yleislukuihin:

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1990: 89 378 katsojaa (Vähempääkin tarjottiin kokonaiskatsojaluvuissa jälleen alle 100 000 katsojan pysytelleiden kokonaiskatsojamäärien takia useiden lehtien valittamien todella pienten katsojalukujen ottelujen tai jopa oletettavasti ilman katsojia pelattavienkin ottelujen perusteella ja katsojaluvut olivat sitä vasten jälleen vähän huonontuneet.

Itse asiassa ne olivat aikavälin 1985-1990 vuosista puhuttaessa huonoimmat.

Vuosien 1981-1984 katsojalukuihin samassa sarjassa ei ollut mitään asiaa ja vuosien 1985 ja 1986 katsojaluvutkin olivat parempia tuolloin 117 090 katsojalla, 101 220 katsojalla, vuosi 1987 jolloin oli ollut tosin erotuksena muista 1980-luvun jälkipuoliskon vuosista puhuttaessa tässä sarjassa vain 92 363 katsojaa, vuosi 1988 jolloin oli ollut 97 194 katsojaa ja vuosi 1989 jolloin oli ollut 99 467 katsojaa.)

Suosituimpien seurojen ja ottelujen muodostamat katsojalukujen osuudet Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1990: 10 736 katsojaa (13 056 katsojaa vähintään mikäli KTP:n, PeKa:n ja IF Gnistanin yleisömäärät todella pitäisivät uskomattomasti kaikessa kerronnassaan paikkansa. En tosin vielä päivitä sitä lukua selkeästi tähän ennen kuin lisätietoa kiistattomasti ilmenee!)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1990: 226 katsojaa (Edellisen vuoden ottelujen määrällä eli kahdella enemmän katsojakeskiarvo olisi ollut 225 katsojaa, kolme vuotta aiemmalla ottelujen määrällä eli yhdellä enemmän katsojakeskiarvo olisi ollut myös 225 katsojaa.

Vuosien 1985, 1986 ja 1988 katsojakeskiarvo olisi ollut sama kuin vuonna 1990 eli 226 katsojaa juurikin vuoden 1990 katsojien kokonaismäärällä.

Edeltävien vuosiensa osalta ottelujen keskimäärän pysyessä samana paremman katsojien kokonaismäärän johdosta katsojia olisi ollut vuosina 1986 ja 1985 ottelua kohti suurempi määrä eli 256 katsojaa ja 296 katsojaa jotka yhdellä ottelulla lisää olisivat olleet 255 katsojaa ja 295 katsojaa ja vielä yhdellä ottelulla lisää vuoden 1989 tapaan olisi ollut 254 katsojaa ja 294 katsojaa.

Vuonna 1987 oli yksi ottelu lisää vuosiin 1985-1986 ja 1988 verrattuna ja yksi ottelu vähemmän vuoteen 1989 nähden ja tuolloin tietysti luku olisi pysynyt samana kaikkiaan, mutta silloin oli tietysti omalla tavallaan vähemmän katsojia jolloin katsojakeskiarvo olisi ollut pienempi eli 232 katsojaa, vuonna 1988 katsojakeskiarvo olisi ollut 244 katsojaa ja vuonna 1989 katsojakeskiarvo olisi ollut 250 katsojaa.

Vuosien 1977-1989 ajan ottelumäärillä katsojakeskiarvot tuntuivat vaihtelevan 220-226 katsojan väliltä vuodesta riippuen silloin kun olisi käyttänyt niissä vuoden 1990 katsojalukuja.)

Vuotta 1990 Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa koskien saa kertoa siitä lisätietoa koska tahansa mikäli vain jollakin sellaista on käytettävissä!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #445 : 09.01.2022 klo 09:20:49

KTP:llä oli vuonna 1994 Jalkapallon Ykkösessä sen uunituoreelle avausvuodelle melkoisen huono yleisövuosi.

Seuraa olisi voinut sättiä siitä, mutta toisaalta hädin tuskin monella muullakaan joukkueella edes oli kauteen nk. Tonniotteluja.

Paras yleisöottelu keräsi 752 katsojaa ja huonoin yleisöottelu keräsi 180 katsojaa.

Muiden ottelujen myötä ne keräsivät yhteensä koko kaudelle 5523 katsojaa ja keskimäärin 502 katsojaa ottelulta.

KTP oli uuden sarjan kolmanneksi seuratuin joukkue vuonna 1994, mutta silti Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan viimeiseen pelivuoteen 1993 nähden pudotus yleisömäärissä tuntui järkyttävältä.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #446 : 09.01.2022 klo 09:26:46

KTP:llä oli vuonna 1995 Jalkapallon Ykkösessä sen toiselle vuodelle edistyksellinen yleisövuosi.

Seuraa olisi voinut sättiä siitä välillä pienen tuntuisista yleisömääristä, mutta toisaalta hädin tuskin monella muullakaan joukkueella edes oli edeltävään kauteen nähden enempää nk. Tonniotteluja.

Paras yleisöottelu eli KTP-PP-70 keräsi 1623 katsojaa sen ollessa vuoden kolmanneksi paras koko sarjaan ja huonoin yleisöottelu keräsi 426 katsojaa.

Muiden ottelujen myötä ne keräsivät yhteensä koko kaudelle 8281 katsojaa ja keskimäärin 753 katsojaa ottelulta.

Lisäksi tietenkin Jalkapallon Ykkösen 1995 Nousukarsinnat keräsivät otteluista KTP-MP ja MP-KTP puhuttaessa ensiksi mainitun osalta 2850 katsojaa ja jälkeen mainitun osalta 1750 katsojaa. Niistä puhuttaessa ne olisivat kaiken laskien mukaan sarjaan olleet eniten katsotuin ja kolmanneksi eniten katsotuin ottelu vuonna 1995 Jalkapallon Ykkösessä.

KTP oli sarjan seuratuin joukkue vuonna 1995.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #447 : 09.01.2022 klo 09:32:31

KTP:llä oli vuonna 1996 Jalkapallon Ykkösessä sen kolmannelle vuodelle jälleen hyvä yleisövuosi.

Seuraa olisi voinut sättiä siitä välillä pienen tuntuisista yleisömääristä.

Etenkin kun nyt monella muulla joukkueella edes oli edeltäviin kausiin nähden tuntuvasti enemmän nk. Tonniotteluja.

Paras yleisöottelu keräsi 2000 katsojaa ja huonoin yleisöottelu keräsi 300 katsojaa.

Muiden ottelujen myötä ne keräsivät yhteensä koko kaudelle 10 905 katsojaa ja keskimäärin 909 katsojaa ottelulta.

KTP ei päässyt Jalkapallon Ykkösen 1996 Nousukarsintoihin.

KTP oli silti sarjan seuratuin joukkue vuonna 1996.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #448 : 09.01.2022 klo 10:03:32

Vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta on todettava, että KTP:lle tulee päivitystä kauden peleihin.

KTP:lle löytyi sensaatiomaisesti sen Kevätkierrokselle sen kaudelta muutenkin puuttunut viimeinen ottelu yleisömäärältään mitä muuten jostain käsittämättömästä syystä ei HS Aikakoneen lehti kertonut ja minkä jälleen kertoivat Kuopion alueen lehdet tietenkin jälkikäteen kenties varmaan Kotkan alueen omien lehtienkin ohella eli 7.6.1961 pelattu paikallisottelu KTP-Kotkan Jäntevä tulee päivitykseen pienen muunkin korjauksen ohella.

Toisin sanoen sarjan Itälohko saa päivitystä hyvinkin pitkästä aikaa ja samoin myös koko sarjakin sitä myötäillen seuraaviin kahteen viestiin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #449 : 09.01.2022 klo 10:24:32

Vuoden 1961 Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Itälohkon katsojatilannetta ja yleiskehitystä Kevätkierrokselta tulee seuraavaksi tässä viestissä päivitettynä.

Viimeksi tätä viestiä on päivitetty isommin 8.5.2020 ja korjattu pikaisesti vielä 9.5.2020.

Erinäisiä kokonaisia uusia katsojalukuja sarjan otteluista yhtä aiemmin kadoksissa ollutta KTP:n ottelua huomioimatta ja siihen liittyvää katsojaluvun korjausta huomioimatta ei tule, mutta luvut yleisesti ottaen hieman sarjasta ja ennen kaikkea ilmoitettavat katsojalukujen rajat tarkentuvat.

Tässä niitä tulee otteluista puhuttaessa kun Kevätkierros alkoi 29.4.1961 ja päättyi 2.7.1961:

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Katsojaluvut

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Itälohko Kevätkierros Katsojaluvut

29.4.1961: Töölön Vesa-WP-35 300 katsojaa

30.4.1961: KTP-Helsingin Toverit

30.4.1961: Kuusankosken Puhti-Lahden Pallo-Miehet 1100 katsojaa

30.4.1961: LaPa-Helsingin Ponnistus

30.4.1961: MiPK-Kotkan Jäntevä

1.5.1961: Helsingin Sudet-MP

7.5.1961: Helsingin Toverit-MiPK 218 katsojaa

7.5.1961: Kotkan Jäntevä-Töölön Vesa

7.5.1961: Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Sudet

7.5.1961: MP-LaPa

7.5.1961: WP-35-KTP

10.5.1961: Helsingin Ponnistus-Kuusankosken Puhti 355 katsojaa (Tämän ottelun katsojatiedoissa vihjeenä sanottiin vain sen verran, että mikään helsinkiläisjoukkueen ottelu ei ollut kerännyt siihen mennessä kautta näin paljon katsojia ja todennäköisesti ottelut KTP-Helsingin Toverit, LaPa-Helsingin Ponnistus, Helsingin Sudet-MP, Kotkan Jäntevä-Töölön Vesa ja Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Sudet eivät olleet tuota rajaa hiponeita otteluja katsojaluvuiltaan ja tuskin välttämättä edes Töölön Vesa-WP-35 katsojalukujen eli 300 katsojan tasolla joskin vihjeenä oli myös tietenkin niiden olemattomuus muka sarjan huonoimpinakaan otteluina katsojaluvuissa ainakaan myöhemmin.)

13.5.1961: Helsingin Sudet-Kotkan Jäntevä

14.5.1961: Töölön Vesa-Lahden Pallo-Miehet 686 katsojaa

14.5.1961: KTP-LaPa

14.5.1961: MiPK-Kuusankosken Puhti

14.5.1961: WP-35-MP

16.5.1961: Helsingin Toverit-Helsingin Ponnistus 200 katsojaa

22.5.1961: Lahden Pallo-Miehet-MiPK 1000 katsojaa

22.5.1961: LaPa-Töölön Vesa

22.5.1961: Kuusankosken Puhti-Helsingin Toverit 2000 katsojaa

22.5.1961: MP-KTP

22.5.1961: Kotkan Jäntevä-WP-35

24.5.1961: Helsingin Ponnistus-Helsingin Sudet

28.5.1961: Helsingin Ponnistus-MiPK 626 katsojaa

28.5.1961: KTP-Helsingin Sudet

28.5.1961: Kuusankosken Puhti-Kotkan Jäntevä 1500 katsojaa

28.5.1961: MP-Lahden Pallo-Miehet

28.5.1961: WP-35-LaPa

30.5.1961: Helsingin Toverit-Töölön Vesa 50 katsojaa (Alustava katsojaluku ennen lukujen ja ennen kaikkea ottelun Helsingin Toverit-Helsingin Sudet katsojaluvun löytymistä tällä ottelulla oli niinkin vähän kuin 20 katsojaa, mutta lopulta katsojia oli tullut paikan päälle hieman enemmän ja se muilla tavoin voitiin varmentaa keränneeksi enemmän katsojia.)

3.6.1961: Töölön Vesa-KTP 356 katsojaa

4.6.1961: Kotkan Jäntevä-MP

4.6.1961: LaPa-Kuuskankosken Puhti 688 katsojaa

4.6.1961: MiPK-Helsingin Sudet 950 katsojaa

4.6.1961: WP-35-Helsingin Ponnistus 554 katsojaa

7.6.1961: KTP-Kotkan Jäntevä 1500 katsojaa (Tämä ottelu tosiaan jostain käsittämättömästä syystä jäi aikanaan HS Aikakoneen päivän lehdestä puhuen kertomatta ja merkitsemättä siihen mitenkään. Lopulta tämä nk. Aaveottelu löytyi Kuopion alueen lehdistä keskimäärin 1-2 viikkoa ottelupäivän jälkeen jälkikäteen kerrottuna kun vertailtiin muiden paikkakuntien paikalliskamppailuihin tunnelmaa.)

7.6.1961: Helsingin Sudet-Helsingin Toverit 83 katsojaa

7.6.1961: Lahden Pallo-Miehet-LaPa 300 katsojaa

7.6.1961: WP-35-Kuusankosken Puhti 500 katsojaa

8.6.1961: Töölön Vesa-Helsingin Ponnistus 133 katsojaa

10.6.1961: Helsingin Toverit-WP-35 179 katsojaa

11.6.1961: Kotkan Jäntevä-Lahden Pallo-Miehet

11.6.1961: Kuusankosken Puhti-MP

11.6.1961: MiPK-Töölön Vesa

12.6.1961: Helsingin Ponnistus-KTP 204 katsojaa

14.6.1961: Helsingin Sudet-LaPa 52 katsojaa

14.6.1961: Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Toverit 300 katsojaa

17.6.1961: Helsingin Toverit-Kotkan Jäntevä 44 katsojaa (Tämä ottelu oli katsojaluvuiltaan Itälohkon Kevätkierroksen vähiten katsotuin ottelu niin tässä lohkossa kuin koko sarjassa vuonna 1961 tarkennetusti sanottuna Kevätkierroksella ja kaikkiaankin kolmanneksi vähiten katsotuin ottelu aivan koko sarjasta kaiken laskien vuonna 1961.)

18.6.1961: KTP-Kuusankosken Puhti 627 katsojaa

18.6.1961: Lahden Pallo-Miehet-WP-35 351 katsojaa

18.6.1961: LaPa-MiPK 308 katsojaa

18.6.1961: MP-Helsingin Ponnistus 800 katsojaa

20.6.1961: Töölön Vesa-Helsingin Sudet 163 katsojaa

25.6.1961: Helsingin Ponnistus-Lahden Pallo-Miehet 522 katsojaa

25.6.1961: KTP-MiPK 2215 katsojaa (Tämä on nyt viimein korjattu oikealle katsojaluvulleen kun jostain syystä aikanaan olin laittanut siihen 2150 katsojaa vaikka tarkoitinkin 2215 katsojaa.)

25.6.1961: Kuusankosken Puhti-Töölön Vesa 1101 katsojaa

25.6.1961: MP-Helsingin Toverit 879 katsojaa

25.6.1961: LaPa-Kotkan Jäntevä 640 katsojaa

25.6.1961: WP-35-Helsingin Sudet 655 katsojaa

28.6.1961: Helsingin Sudet-Kuusankosken Puhti

30.6.1961: Töölön Vesa-MP

30.6.1961: Lahden Pallo-Miehet-KTP 600 katsojaa

2.7.1961: Helsingin Toverit-LaPa 150 katsojaa

2.7.1961: Kotkan Jäntevä-Helsingin Ponnistus 1117 katsojaa

2.7.1961: MiPK-WP-35 1100 katsojaa

Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja 1961 Itälohko Kevätkierros Katsojaluvut Seuroittain Toistaiseksi

Kuusankosken Puhti: 5701 katsojaa ja keskimäärin 1425 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 22.5.1961 pelattu Kuusankosken Puhti-Helsingin Ponnistus 2000 katsojalla kun muun muassa 11.6.1961 pelattu Kuusankosken Puhti-MP puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 1140 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

KTP: 4342 katsojaa ja keskimäärin 1447 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 25.6.1961 pelattu KTP-MiPK 2215 katsojalla kun muun muassa 30.4.1961 pelattu KTP-Helsingin Toverit ja 14.5.1961 pelattu KTP-LaPa puuttuvat joukosta. Aiemmin kadoksissa ollut ja nk. Aaveotteluna mainitsematon, 7.6.1961 pelattu KTP-Kotkan Jäntevä toi mukavasti lisää yleisömääriä joukkueelle.)

Lahden Pallo-Miehet/LPM: 2551 katsojaa ja keskimäärin 510 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 22.5.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-MiPK 1000 katsojalla kun muun muassa 7.5.1961 pelattu Lahden Pallo-Miehet-Helsingin Sudet puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 425 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Mikkelin Pallo-Kissat/MiPK: 2050 katsojaa ja keskimäärin 1025 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 2.7.1961 pelattu MiPK-WP-35 1100 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta seuran omana Kevätkierroksen viimeisenä otteluna.)

Warkauden Pallo-35/Varkauden Pallo-35: 1709 katsojaa ja keskimäärin 570 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 25.6.1961 pelattu WP-35-Helsingin Sudet 655 katsojalla kun muun muassa 7.5.1961 pelattu WP-35-KTP ja 14.5.1961 pelattu WP-35-MP puuttuvat joukosta.)

Helsingin Ponnistus: 1707 katsojaa ja keskimäärin 427 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 28.5.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-MiPK 626 katsojalla kun muun muassa 24.5.1961 pelattu Helsingin Ponnistus-Helsingin Sudet puuttuu joukosta jolloin keskimääräinen katsojaluku voi tippua 341 katsojaan ottelulta tai sitä alemmaksikin.)

Mikkelin Palloilijat/MP: 1679 katsojaa ja keskimäärin 840 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi Kevätkierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 25.6.1961 pelattu MP-Helsingin Toverit 879 katsojalla useiden yleisöottelujen katsojalukujen puuttuessa joukosta.)

Töölön Vesa: 1638 katsojaa ja keskimäärin 328 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 14.5.1961 pelattu Töölön Vesa-Lahden Pallo-Miehet 686 katsojalla kun muun muassa 30.6.1961 pelattu Töölön Vesa-MP puuttuu joukosta.)

Lappeenrannan Pallo/LaPa: 1636 katsojaa ja keskimäärin 545 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 4.6.1961 pelattu LaPa-Kuusankosken Puhti 688 katsojalla kun muun muassa 30.4.1961 pelattu LaPa-Helsingin Ponnistus ja 22.5.1961 pelattu LaPa-Töölön Vesa puuttuvat joukosta.)

Kotkan Jäntevä: 1117 katsojaa ainoalta ottelulta (2.7.1961 pelattu Kotkan Jäntevä-Helsingin Ponnistus Kevätkierroksen päätösottelu seuran omana sellaisena on toistaiseksi ainoa Kotkan Jäntevän yleisöottelu mikä oli lehtiin merkitty ja ennen kaikkea löytynyt sellainen ilman huhuja.)

Helsingin Toverit: 841 katsojaa ja keskimäärin 140 katsojaa ottelua kohti (Katsotuin yleisöottelu Kevätkierroksella oli 7.5.1961 pelattu Helsingin Toverit-MiPK 218 katsojalla.)

Helsingin Sudet: 135 katsojaa ja keskimäärin 68 katsojaa ottelua kohti (Koostui parista yleisöottelusta kun toistaiseksi eniten Kevätkierroksen seuran eniten katsotuin yleisöottelu oli 7.6.1961 pelattu Helsingin Sudet-Helsingin Toverit 83 katsojalla useiden yleisöottelujen puuttuessa joukosta.)

Katsojaluvut kokonaisuudessaan Kevätkierroksen päätökseen 2.7.1961 mennessä löydetyiltä otteluilta Itälohkossa: 25 106 katsojaa (Rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan löytyneiden Pohjoislohkon Kevätkierroksen kokonaiskatsojalukujen perusteella Itälohkolle ja Länsilohkolle jäi käyttöön enintään 82 503 katsojaa mistä Itälohko vei Kevätkierroksella ainakin 25 106 katsojaa jolloin yhteistä katsojamäärää jäisi vielä jäljelle 58 897 katsojaa josta vähennys Länsilohkon päivityksen jälkeen olisi jäljelle jäävä osuus 46 433 katsojaa Itälohkon ja Länsilohkon osalta niiden muodostaessa yhteensä 34 570 katsojaa ja ne todennäköisesti tietenkin jakautuivat tasaisesti keskenään tai vähän epätasaisemmin tiettävästi kun Länsilohko lopulta jäi vuoden 1961 lopuksi vähemmän katsotummaksi sarjan lohkoksi kaikkiaan.)

Keskimäärin katsojia otteluille Kevätkierroksen päätökseen 2.7.1961 mennessä löydettyjen ottelujen perusteella Itälohkossa: 380 katsojaa

Katsotuin ottelu Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan Kevätkierroksella Itälohkossa 1961: 25.6.1961 pelattu ottelu KTP-MiPK 2215 katsojalla

Puuttuvien ottelujen osalta todettaessa ne varmaankin löytyvät ilman todella mahtavaa onnea varmaankin vain joistakin huomattavankin pienistä paikallislehdistä tai sitten eivät ehkä lainkaan kun tuohon aikaan ei tosiaan yleisöseuranta liian kehuttavaa ollut.

Yritän kuitenkin parhaani jossain välin noidenkin lukujen päivittämisen suhteen.

Itälohkon osalta vuodelta 1961 tosiaan uudempien tietojen valossa melkein kaikki sarjan vähiten katsotuimmat ottelut olivat aina Helsingin alueelta niin Kevätkierroksella kuin Syyskierroksellakin.

Neljä ottelua viidestä huonoimmasta oli Helsingin alueen seuroilta kauden mittaan varsinkin Kevätkierrokselta puhuttaessa kun huonoin oli 44 katsojan ottelu pelattuna 17.6.1961 eli Helsingin Toverit-Kotkan Jäntevä.

Huonoin muu seura katsojalukujen kannalta niistä sarjan seuroista joka ei tullut tai ollut Helsingin seura vuonna 1961 on ollut Lappeenrannan Pallon eli LaPa ja sen pelaama ottelu on sitten ollut muista seuroista ylivoimaisesti puhuttuna huonoin katsojaluvuiltaan.

Syyskierroksen päivitykseen selvisi aiemmin LaPa:n huonoin katsojalukujen ottelu, mutta valitettavasti Kevätkierrokselle se ei selvinnyt.

Mitä ilmeisimmin se on ollut käytettävissä olevien lukujen valossa vähän parempi kuin mitä Syyskierroksella olikaan juurikin Kevätkierroksella.

Kaikkiaan katsojaluvut vuodesta 1961 puhuttaessa jättävät toivomisen varaa tulevaisuutta ajatellen niin Itälohkossa kuin Länsilohkossa oli kyseessä sitten Kevätkierros tai Syyskierros.

 
Sivuja: 1 ... 17 [18] 19 ... 32
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa