FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
29.04.2024 klo 05:49:56 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 30 [31] 32
 
Kirjoittaja Aihe: Yleisöennätykset Suomessa vol. 2  (Luettu 129682 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #750 : 23.12.2023 klo 07:33:39

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona 50 vuotta sitten eli vuonna 1973 viimein omana sarjatasonaan alkaneena kesti siis vuoteen 1993 asti milloin divisioona-aikakausi Suomessa päättyi jalkapallossa ja milloin sen jälkeen hyvin pian tasan 30 vuotta sitten eli vuodeksi aseman perivät numerosarjat eli ne tietysti olivat Jalkapallon Ykkösestä Jalkapallon Seiskaan (Jalkapallon Kasi päättyi keskosena kun päätettiin, että ei voida pelata enää edes yhtä koekautta Jalkapallon 8. Divisioonan/8-divisioonan perillisenä ollutta sarjaa minkä vuoksi sitten uusi Jalkapallon Seiska oli laajempi aloitusvuodekseen kuin miten piti olla.) asti ulottuneet sarjat.

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona historiansa aikana kärsi välillä yleisökatoa tai muuta puutetta ja milloin ei kärsinyt niin tietyin ehdoin sitä välillä kovin miellettiin välisarjana enemmän kuin ansiokkaana omana sarjanaan.

Toki pahimman maineen se nopeasti karisti kannoiltaan, mutta silti tietyllä tapaa sitkeähenkisenä tietynlainen vaikute sarjasta jäi melkein aina olemaan päälle.

Etenkin kun välillä Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona sarjatason mainetta pudottaneenakin keräsi niin paljon suuren oloisesti yleisöä korkeampaan sarjaan verrattuna!

Entä oliko sitten kuitenkin näin ja mikäli näin niin miten usein vuosina 1973-1993 näin kävi, että Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona olisi ollut isompaansa parempi?

Vertailuun siis menevät eri vuodet eli vuodet 1973-1993 kun vuosia 1970-1972 ei vain nk. Kruunu-Divari-aikakauden vuoksi ole järkevää verrata silloiseen alempaan sarjaan kun yksinkertaisesti varsinkin vuosina 1970-1971 katsojaylivoima oli hirvittävä suhteessa siihen ja käytännössä kyllä ongelmistaan huolimatta myös vuonna 1972 oli selvästi parempi yleinen tilanne sarjaan.

Sarjatasojen muutos kiitos jalkapallouudistuksen kotimaisesti silloin tietysti muutti tilanteen.

Tässäpä nyt siis muutoin vertailua vuodelta 1973 vuoteen 1993 eli divisioona-ajan loppuun asti:

Jalkapallon Divisioonat Vertailussa Parhaimpien kesken vuosina 1973-1993

1973

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: MiPK-HIFK 3792 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: KaPa-Kemin Into/K-Into Kemi 2145 katsojaa

Johtopäätös: Vuosi 1973 voittaa kun se vielä oman sarjakautensa kesken oli vielä Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan parempi muutenkin heti alkuun ennen sitten heikentymistä. KaPa-Kemin Into ei olisi mahtunut edes kärkiviisikkoon ottelunsa suhteen kuten ei myöskään vielä kannoilla ollut TP-47-Kemin Into/K-Into Kemi-ottelukaan.

1974

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: KaPa-Helsingin Ponnistus 2327 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: RoPS-Kemin Into/K-Into Kemi 2594 katsojaa

Johtopäätös: Vuosi 1974 häviää kun se vielä oman aloituksellisen sarjakautensa jälkeen ei kyennyt pitämään lajimainettaan yllä. RoPS-Kemin Into olisi mahtunut kärkiviisikkoon ottelunsa suhteen. Muu ylemmän sarjan kärkiviisikko kiiri kuitenkin kannoilla ja siihen Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona ei juuri vastaamaan kyennyt huolimatta vielä toki esimerkiksi PeKa-KTP-ottelun yleisömäärästä kun se vielä myös olisi kärkiviisikkoon mahtunut ylempään sarjaan.

1975

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: KaPa-SePS 2712 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: RoPS-Kemin Into/K-Into Kemi 2931 katsojaa

Johtopäätös: Vuosi 1975 häviää, mutta ei liikaa ja edelleen etenkin muu yleisömäärien suhteellinen korkeus myös paremmin noin 2000 katsojaa ylittävien ottelujen suhteen ei ollut liian väheksyttävä. RoPS-Kemin Into olisi mahtunut kärkiviisikkoon ottelunsa suhteen. Muu ylemmän sarjan kärkiviisikko kiiri kuitenkin kannoilla ja siihen Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona ei juuri vastaamaan kyennyt huolimatta vielä toki esimerkiksi RoPS-J-Ilves-ottelun yleisömäärästä huolimatta. Toki myös ottelu Kemin Into-RoPS kuului kärkikastin otteluihin tai olisi kuulunut myös ylemmässäkin sarjassa.

1976

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: MyPa-KokkPS/KPS 2193 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: Kemin Into/K-Into Kemi-RoPS 3231 katsojaa

Johtopäätös: Vuosi 1976 häviää ja ensi kertaa selvemminkin. Toki muutama muu ottelu kulki omanlaisensa tien kohti paremmuutta ja oli melko lähellä parhaimpien ottelujen ulkopuolella olla parempia ylemmässä suhteessa alempaan päin. Täten se silloin nosti kuitenkin kielteisiä otsikoita pintaan silloin. Etenkin kun Pohjoislohkossa useampi ottelu alemmassa sarjassa oli vain niin selkeääkin selvemmin ylemmän sarjan kärkiotteluja edellä ja Länsilohkokin yhdessä Itälohkonkin kanssa nosti päätään siihen mitä kärkiyleisöotteluihin tuli.

1977

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: Ilves-KPT 1613 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: RoPS-Kuopion Elo 1357 katsojaa

Johtopäätös: Vuosi 1977 voittaa, mutta melko täpärästi. Molempiin sarjoihin oli yleisökatoa Palloliiton juhlavuodeksi eikä oikein alamäkeä sen hetken mietteiden mukaan kyetty katkaisemaan. Ja milloin kyettiinkin niin toipuminen tuntui olevan hidasta. Pienentyminen nosti lyhyesti todeten tasaisuutta kaudelle.

1978

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: MyPa-KTP 2818 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: LappBK-Kraft 2324 katsojaa

Johtopäätös: Vuosi 1978 voittaa, mutta edelleen melko täpärästi. Molempiin sarjoihin oli yleisökatoa edelleen jossakin määrin eikä oikein alamäkeä sen hetken mietteiden mukaan kyetty katkaisemaan. Ja milloin kyettiinkin niin toipuminen tuntui olevan hidasta. Pienentyminen nosti lyhyesti todeten tasaisuutta kaudelle. Ylempi sarja hyötyi myös KTP:n hyvistä yleisöotteluista jolloin osin sen vuoksi tuo ottelu LappBK-Kraft tai muutama muukin alemman sarjan ottelu joutui lähinnä hätyyttelemään muita kärkipaikkoja toki välillä ottaen paikan myös kärkiviisikosta. Tosin sitten kun todella alkoi vähän vaatimattomampia lukuja esiintyä niin silloin ei ollut keinoja nähdä juuri parempaa sarjasta riippumatta.

1979

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: RoPS-Sepsi-78 2523 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: LaPa-JoKu 1985 katsojaa

Johtopäätös: Vuosi 1979 voittaa vähän selvemmin edeltäviin vuosiin nähden. Molempiin sarjoihin oli yleisökato pysäytetty ainakin pahimpansa osalta, mutta ilman muuta sitä yritettiin paremmaksi saada kiitos pelitapauudistusten eli erinäisten loppusarjojen pelaamisen. Pienentyminen nosti lyhyesti todeten tasaisuutta kaudelle. Ylempi sarja hyötyi myös RoPS:n hyvistä yleisöotteluista jolloin osin sen vuoksi tuo ottelu LaPa-JoKu olisi ollut neljäs ylemmän sarjan kärkiviisikossa. Muutoin Itälohko olikin huippuottelun tuottanut lohko alempaan sarjaan kun Pohjoislohkossa tuolloin vuosi oli vaatimattomampi. Ehkä osin siksi kun RoPS meni ylempään sarjaan pelaamaan alemman sarjan yleisömagneettina toimimisen sijaan.

1980

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: RoPS-MiPK 2747 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: Kraft-LappBK 1831 katsojaa

Johtopäätös: Vuosi 1980 voittaa nyt selvemmin edeltäviin vuosiin nähden. Molempiin sarjoihin oli havaittavissa se tietyin ehdoin, että loppusarjat eivät välttämättä ole oikotie onneen joskin niistä ylemmässä vielä uskottiin toki tilanteen muuttuvan parempaan päin. Ylempi sarja hyötyi myös RoPS:n hyvistä yleisöotteluista jolloin osin sen vuoksi tuo ottelu Kraft-LappBK olisi ollut vähän kauempana kärkiviisikosta. Pohjoislohko oli alempaan sarjaan paras, mutta Itälohkon LaPa-JoKu jäi taakse 10 katsojan turvin eli sillä oli 1821 katsojaa.

1981

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: Lahden Reipas-FC Kuusysi 5828 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: KajHa-KaPa 1989 katsojaa

Johtopäätös: Vuosi 1981 voittaa nyt murskaavasti edeltäviin vuosiin nähden. Ylempi sarja hyötyi myös yleisöennätysvuodestaan ja parhaimmastaan sitten vuoden 1973 kun siihen päälle vielä FC Kuusysi-Lahden Reipas keräsi 5048 katsojaa. Muut ylemmän sarjan kärkiviisikon ottelut eivät olleet liian suuria, mutta riittäviä olemaan alemman sarjan parhaimpienkin edellä. Yleensä melko kiitettävästi siinä missä ainoaa jotenkin melko yleisörikasta peliä nähtiin alempaan sarjaan vain Pohjoislohkossa.

1982

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: RoPS-OTP 2505 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: LaPa-JoKu 1446 katsojaa

Johtopäätös: Vuosi 1982 voittaa edelleen selvästi vähentymisestään huolimatta. Ylempi sarja hyötyi myös RoPS:n huippuyleisöottelujen määristä. Muut ylemmän sarjan kärkiviisikon ottelut olivat kukin riittäviä olemaan alemman sarjan parhaimpienkin edellä.

1983

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: PPT-GriFK/KiFK 1603 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: LappBK-Kraft 1867 katsojaa

Johtopäätös: Vuosi 1983 hävisi täpärästi. Ylempi sarja kärsi yleisökadosta lähes läpi kauden siinä missä alempi sarja hetkeen jälleen nosti yleisömääriään silloisen parin vuoden eli vuoden 1981 tasolle käytännössä. Kappalemääriltään ne eivät kuitenkaan nousseet tavattoman korkeaksi. Pohjoislohkon otteluilla oli merkitystä.

Muut ylemmän sarjan kärkiviisikon ottelut olivat kukin riittäviä olemaan haastajia minkä vuoksi ainoastaan vielä vain KaPa-PK-37 Iisalmi kykeni olemaan selkeämmin edellä siinä missä muut oli edellä ylemmästä sarjasta puhuen vain vähäisemmin tai olivat myös vähän jäljempänäkin. Toisin sanoen haastetta riitti, mutta alempi vei voiton sillä kertaa. Loppusarjat huomioimalla tilanne oli toki heittämällä ilman muuta ylemmän sarjan eduksi. Tuolloin tosin ylempi sarja harrasti näitä viimeistä kertaa siinä missä alempi jäi vielä kerran emmittyään jatkamaan vuoden verran niiden käyttöä.

1984

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: KaPa-Äänekosken Huima 1820 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: JoKu-LauTP 2121 katsojaa

Johtopäätös: Vuosi 1984 hävisi nyt vähän selvemmin. Ylempi sarja kärsi yleisökadosta edelleen melko selvästi läpi kauden siinä missä alempi sarja hetkeen jälleen piti suurin piirtein koko sarjaa koskien edeltävien vuosien huipputasolla. Kappalemääriltään ne eivät kuitenkaan nousseet tavattoman korkeaksi. Itälohkon otteluilla oli merkitystä.

Etenkin kun Länsilohko ja Pohjoislohko eivät tuntuneet keräävän kovin kehuttuja yleisöotteluja senkin vertaa. Itälohkon kärkikolmikko olisi mahtunut ylemmän sarjan parhaimmistoon kun muutoin ylemmän sarjan muu viisikko mahdollisesta kriittisyydestä huolimatta olisi ollut useimmiten alemman sarjan yleisöotteluja edellä.

Muut ylemmän sarjan kärkiviisikon ottelut olivat kukin riittäviä olemaan haastajia minkä vuoksi ainoastaan vielä vain KaPa-PK-37 Iisalmi kykeni olemaan selkeämmin edellä siinä missä muut oli edellä ylemmästä sarjasta puhuen vain vähäisemmin tai olivat myös vähän jäljempänäkin. Toisin sanoen haastetta riitti, mutta alempi vei voiton sillä kertaa. Loppusarjoista puhuen alempi käytti näitä viimeisen kerran juuri tänä tutkimusvuonna.

1985

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: MP-LauTP 2199 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: KonTU-FC Hyvinkään Apollo 4349 katsojaa

Alempi sarja voittaa nyt murskaavasti edeltäviin vuosiin nähden. Alempi sarja hyötyi myös yleisöennätysvuodestaan ja parhaimmastaan sitten 1970-luvun vuosien ja etenkin sarjan kokonaisyleisömäärien ennätysvuosien 1975-1976 kun siihen päälle vielä VPS-ABK-48 keräsi 3980 katsojaa. Muut ylemmän sarjan kärkiviisikon ottelut eivät olleet liian suuria, mutta riittäviä olemaan alemman sarjan parhaimpienkin edellä. Yleensä melko kiitettävästi.

Huomioitavaa oli, että vaikka ylemmän sarjan keskiverto kärkiottelu ikään kuin useimmiten junnasi edellisen vuoden tasolla niin alempaan sarjaan ei yleensä ollut käytännössä enää lainkaan nk. Tonniotteluja kauteen sitten heti noiden kaikkein parhaimpien mahdollisten yleisöottelujen puolella järkyttävästikin. Kokonaisyleisövuodetkaan eivät olisi enää olleet kehuttavia ilman noita kahta mahtiottelua kun huonoimmillaan ne olivat lähellä olla huonoimmat sitten vuosien 1977-1978 koskien alempaa sarjaa.

Vuonna 1985 käynnistyi myös selkeästi saatavilla olleiden kokonaisyleisömäärien vuosien syöksykierteen jota ei enää vuoden 1990 päätteeseen mennessä pysäytetty. Nyt ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1978 pelattiin normaalia kausisarjaa ilman loppusarjoja tai karsintasarjoja kauteen molemmissa sarjoissa.

1986

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: KonTU-Lahden Reipas 3164 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: VPS-ABK-48 2555 katsojaa

Ylempi sarja voitti jälleen pienen tauon jälkeen alempansa. Tosin ei erityisen hyvin tai selvästi. Alemman sarjan paras olisi mahtunut ylemmän kärkiviisikkoon kolmospaikalle, mutta muutoin ei olisi ollut mitään asiaa kärkiviisikkoon tai parhaimpien joukkoon yleensä muutenkaan. Sen verran häiritsevästi alemman sarjan yleisökato alkoi näkyä kauteen tietyin ehdoin ja päälle tietysti oli edes onni, että saatiin vielä kerran täpärästi 100 000 katsojaa koko kauden otteluihin laisinkaan! Ylemmänkin sarjan yleisömääristä saattoi toisinaan olla montaa mieltä, mutta ne pysyivät kohtuullisen tyydyttävinä ja huonoimmillaan yleensä välttävinä kauteen.

1987

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: TPV-VaKP 2826 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: TP-55-FF Jaro 1600 katsojaa

Ylempi sarja voitti nyt sitäkin selvemmin kuin edeltävänä vuonna. Alemman sarjan paras olisi mahtunut ylemmän kärkiviisikkoon juurikin viidenneksi, mutta muutoin ei olisi ollut mitään asiaa parhaimpien joukkoon yleensä muutenkaan etenkin muilla peleillä kuin sillä. Alempaan sarjaan ei itse asiassa äärimmäisen murheellisesti siitä puhuen tullut enää lainkaan parasta huomioimatta edes yhtäkään toista nk. Tonniottelua kauteen! Tämäkin kaikki sattui hieman kuvaavasti jälleen Palloliiton juhlavuodeksi.

1988

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: KPV-FF Jaro 3253 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: LaPa-LauTP 1551 katsojaa

Ylempi sarja voitti nyt sitäkin selvemmin kuin edeltävänä vuonna/vuosina lähtien jo selvemmällekin karkutielle. Alempi sarja onnistui hikisesti edelliseen nöyryytysvuoteen nähden keräämään edes muutaman kappaleen nk. Tonniotteluja, mutta määrä oli silti melko murheellisen pieni. Silti ihan paras alemmasta sarjasta puhuen olisi ollut noin kuuden parhaan joukossa ehkä kuudes tai seitsemänneksi paras yleisöottelu koko kauden mitassa ylempänä siis kuin mitä sarjoihin tulee. Sarjan vuosi oli viimeinen alempaan sarjaan jolloin oli täysin normaalisti ja kiistattomasti yleensä löydettävissä kauteen kaikkien joukkueiden vuoden jokaisen ottelun yleisömäärät.

1989

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: MyPa-Kumu 1764 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: PeKa-KTP 2870 katsojaa (Erikoisotteluna tosin vielä Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan Vuodeksi 1990 eli toisin kertoen HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo-JoKu keräsi välillä toki toisinkin osapuolet kertoen 2931 katsojaa eli vielä ihan vähän enemmän kauteen yleisöä.)

Alempi sarja voitti ylempänsä ja perin selvästikin. Tosin itse alemmassa sarjassa ongelmia tuotti muun muassa erinäisten kiistelyjen jälkeen käyttöön otetun rajoitetun yleisöotoksen malli jossa enintään entiseen koko kauden kerrontaan nähden kerrottiin suurempaan julkisuuteen lähinnä joukkueesta itsessään riippuvaisia määriä kauteen kuitenkin enimmäisrajan ollessa sen puolisen tusinaa ottelua ja keskivertomallinteena sen 3-4 ottelua kauteen.

Huonoimmille joukkueille tai ehkä lähes sarjan putoajille tuntui olevan tiukassa mainita edes yksi tai pari näyteottelua kauteen kun yleisömäärät oli niin kehnot. Jo mainittujen lisäksi KTP-PeKa-paikallisottelu keräsi hurjimmillaan 2850 katsojaa joskin välillä jonkin verran pienempääkin määrää kerrottiin otteluun.

Itälohko keräsi eniten kun muissa lohkoissa kiinnostus tuntui olevan tiessään kaudella alemman sarjan puolella. Vaatimattomuuteen nähden siis ylemmällä sarjalla lienee ollut todennäköisempää ehkä olla vähän parempi siihen mitä tuli normaalimpaan yleisöotteluun, mutta huipuissa se hävisi.

1990

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: PPT-KontU 1823 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: KTP-PeKa 3430 katsojaa

Alempi sarja voitti jälleen isompansa sitäkin selvemmin. Tosin jälleen häiritsi murheellisesti toista ja viimeistä kertaa käytössä ollut selvemmän julkisuuden rajoitetun yleisöotoksen malli minkä kuvanta on kerrottu edellisen vuoden kerronnassa yllä. Siihen nähden ja johonkin tavalliseen otteluun nähden ylempi sarja onkin voinut olla parempi vaikka olisi hävinnyt parhaimmistolle alemmassa sarjassa kuten esimerkiksi vielä myös ottelulle PeKa-KTP missä oli 3100 katsojaa.

Itälohko oli paras, mutta kaiken kaikkiaan alemmassa sarjassa heti KTP:n ja PeKa:n ulkopuolella seurojen katsojaluvut tuntuivat laskevan kuin lehmänhäntä kauteen. Vuoteen 1989 nähden vuodeksi 1990 ei enää pelastaneet kausiheikkouksilta edes erinäiset sääntöjen sallimat Uusintaottelut.

Toki niiden kera olisi päästy paremmaksi kuin mitä oltiin, mutta siltikin edeltävään kahteen vuoteen niiden ohi pääsemiseksi silloin olisi niissäkin pitänyt taianomaisesti olla sen 10 000 katsojaa, sen yli tai niitä lähelle sitten tavoitteissa pysymiseksi.

Sellaisia ei välttämättä olisi ollut näköpiirissä mitä nyt ilman muuta jälleen kerran mitä luultavammin HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo olisi saattanut kyetä Uusintaottelussa Nousemisesta keräämään melkoisia määriä jalkapallon ystäviä taakseen silloin. Kun niitä ei koskaan niukasti ollut niin vuosi 1990 oli nyt huonompi kuin mitä esimerkiksi vuosi 1987 oli kauteen. Kuten myös selvästi huonompi kuin edeltävät kaksi vuotta eli vuodet 1988-1989. Vuosi 1990 oli viimeinen vuosi myös milloin oli esimerkiksi edes sarjan kokonaislukujakin helpommin kerrottavissa julkisuuteen alempaan sarjaan. Vuodeksi 1991 tulikin sellaisia vaikeuksia kulisseissa, että tämän jälkeen sarjan loppuvuosina ei juuri julkisuuteen tullut suurempia ilmoituksia yleisömääristä muuta kuin erittäin harvoin tietyissä yhteyksissä.

1991

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: Kumu/KUMU-MyPa 2844 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: KTP-PeKa 3000 katsojaa ja PeKa-KTP 3000 katsojaa

Alempi sarja voitti ylempänsä jälleen, mutta nyt kiitos kausittaisvaihtelun täpärämmin! Vertailua täysin sellaisenaan sarjaan vaikeuttaa tietysti katsojalukujen saatavuuden meneminen tietyin ehdoin melkein olemattomiin kiitos erinäisten kulissien takaisien riitelyjen missä eivät sen osapuolet kyenneet pääsemään jo vuosia riidellystä asiasta selvään yhteisymmärrykseen tai edes jonkinlaiseen yhteistyön esittämiseen ennen uutta ratkaisua kompromissin muodossa suomalaisen jalkapalloyleisön vahingoksi.

Linja jatkui tästä eteenpäin näin koko alemman sarjan historian loppuun asti. Itälohko vuosien 1989-1990 suhteen tässä valossa jatkoi näillä näkymin hyvin vahvasti oloaan parhaimpana. Alemman sarjan yleisömäärät seuroilta laskivat edelleen tiettävästi muutoin lohduttomasti ja tuohon aikaan alkoi viimein jälleen esiintyä myös tiettävästi nk. Katsojaluvuttomia Otteluja. Yhtä tiettävästi nyt erotuksena 1970-luvun ja 1980-luvun usein paljon parjattuihin sellaisiin nähden loputtomankin selvästi.

1992

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: VPS-KPV 2603 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: KTP-PeKa 3000 katsojaa ja PeKa-KTP 3000 katsojaa

Alempi sarja voitti jälleen ylempänsä nyt vähän selvemmin. Vertailun vaikeudet jatkuivat yhä entisellään, mutta vähitellen muutoin nyt alettiin jo kulisseissa olla siirtymäisillään nk. Numerosarjojen aikakauteen kun erinäisissä ennakkomainoksissa tai Palloliiton papereissa jopa jo vuoteen 1991 nähden alkoi selvemmin jo esiintyä nimitykset Ykkönen, Kakkonen ja niin edes päin. Kauden päätteeksi PeKa tippui Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan vuodeksi 1993 ja sen arvioitiin tuovan lopun huippuluokan yleisöotteluihin sarjassa.

1993

Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona: KuPS-KontU/KonTU 1671 katsojaa

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona: KTP-FC Lappeenranta 3000 katsojaa (Myös ottelut KTP-K-UP/KUP Kerava ja KTP-LahTP/LTP Lahti ovat mainittu olemaan nuo 3000 katsojan ottelut sarjan historian viimeiseen vuoteen. Pitkälti kyseessä on ollut vain se seikka, että missä niistä tarkalleen ottaen KTP todella lopullisesti varmisti sarjanousunsa vuodeksi 1994 uuteen Jalkapallon Ykköseen ja ennen kaikkea kun oikeasti vain kertaalleen KTP onnistui saamaan tuollaisen yleisömäärän noin korkeana kauteen. Huolimatta toki siitä, että se keräsi normaalimmankin kausiottelunsa suhteen moninkertaisesti yleisöä muihin verrokkiryhmiin Itälohkossa tai Länsilohkon ja Pohjoislohkon joukkueista puhumattakaan. Muistoja ja välillä vähän turhan villiä tietoa on liikkunut asian suhteen paljonkin.)

Alempi sarja voitti divisioona-aikakauden päätteeksi ylempänsä. Vertailun vaikeudet jatkuivat yhä entisellään, mutta nyt viittä vaille lopullisestikin oltiin jo käytännössä nk. Numerosarjojen aikakaudessa kiinni kun erinäisissä ennakkomainoksissa tai Palloliiton papereissa jopa jo vuosiin 1991-1992 nähden alkoi selvemmin jo esiintyä nimitykset Ykkönen, Kakkonen ja niin edes päin.

Osin juuri tuon lopullisen nimeämisen selkeyden ongelman ja siirtymäajan johdosta erinäisissä Jalkapallokirjoissa etenkin vuosina 1993-1995 niitä koskien divisioona-aikakauden ja numerosarjojen aikakauden lopetus ja aloitus ovat hurjimmillaan hyvinkin lukijan tulkinnasta kiinni mitä nyt onneksi useimmiten kaikki sarjan virallisuusymmärrykset ja Jalkapallon Kasin päättymisen ennen kuin ensimmäistäkään ottelua ehdittiin numerosarjoista alimpaan koskaan pelata niin sen vuoksi vuosi 1994 oli täten uskottavin olemaan eniten mainituimpanakin perustamisvuosi uusille sarjoille.

KTP piti alemman sarjan yleisökiinnostusta yllä ja tietyin ehdoin kausi olikin ehkä KTP:lle paras yleisövuosi ainakin ennen vuotta 2001 ja seuraajaa/rinnakkaiseläjä FC KooTeePee:tä sitten seuraajasarjassa eli Jalkapallon Kakkosessa. Lopullisesti nk. Numerosarjoihin siirryttiinkin vuodesta 1994 eteenpäin. Näihin uusiin sarjoihin tuli porkkanana myös kauan ja paljon toivotut sarjalaajennukset. KTP oli siten melko turvassa nousemaan vaikka itse sarjavoitto jostain syystä olisikin jäänyt saamatta. Ylemmän sarjan puolella oli tietenkin myös tungosta silloiseen Veikkausliigaan sen ollessa vielä melko alullaan.

Lopputulokset: Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona voitti 10 kertaa ja hävisi Jalkapallon 2. Divisioonalle/2-divisioonalle 11 kertaa.

Kun tätä kaikkea miettii niin vähäisesti ajatellen ikävä kyllä Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona tuntui jäävän vähän nk. Välisarjaksi ja kuin sellaiseksi mikä ehkä joidenkin 1970-luvun ja sarjan alkuvuosien kriitikoiden mukaan olisi pitänyt jäädä ikinä laittamatta omaksi sarjatasokseen ja olisi pitänyt entisestään laajentaa tai supistaa muilla tavoin järkevän valtakunnalliseksi jo olemassa olevaa sarjaa eli silloista Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa.

Tosin itsessään kyllähän divisioonista ylin muutoin keskiverrosti ja välillä huonoimmillaan puhuen keräsi normaalioloissa aina kauden peleihinsä edes jokseenkin riittävän paljon porukkaa ollakseen uskottava ja yleisöystävällinen sarja.

Sen sijaan alemmassa heti huippulukujen ulkopuolella hajonta oli joinakin vuosina hyvin lohkoperusteista ja kiinnostukseltaan lopahtavaa. Pahinta oli myös hyvin suurilta osin koko vertailukausina usein toistuneet nk. Katsojaluvuttomat Ottelut joita toki välillä yritettiin toki välillä nimetä nk. Pääsymaksuttomiksi Otteluiksi ja vallan minkäkin juhlapäivän mukaan vietetyiksi otteluiksi paikkakunnittain.

Niissäkin otteluissa missä oli väitteiden mukaan yleisöä oli erinäisten pakkohoukuttelujen jälkeenkin paikalla yli nollarajan sen kuuluisan kahden käden sormet ylittävä määrä niin tapahtui myös vähän alemman divisioonan otteluissa aikanaan kassan ohilaskutusta, lähtemistä ottelusta häipymään kun ei kiinnostanut, jäämistä paikalle toki muutoin ikävästi kuitenkin tuottamaan sitten järjestyshäiriötä ja muutenkin erinäisiä tapahtumia mitkä käänteineen tuntui välillä olevan jopa seuratumpia kuin itse ottelu viheriöllä!

Ehkä yksi vaikeimpia ja kuuluisia surullisesti tämän tyylilajin seuroja oli esimerkiksi LaPS Lahdesta kuin oli, mutta moni muukin alentui samalle tasolle.

Joskus tietysti kaikki oli kunnossa, mutta kun seurat eivät aina ehtineet/jaksaneet Palloliiton määräaikaan mennessä ikinä lähettää ottelutilityksiään Palloliittoon tai mikäli Jalkapallokirja oli jonakin tiettynä vuotena ilmestynyt myöhään niin silloin sitten vaikka kaikki olisi tehty oikein sääntöjenmukaisin puittein niin lopputulos saattoi olla viivoja Jalkapallokirjan sivuilla sarjaa koskien tiettynä vuotena milloin kriisistä oli kyse.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #751 : 23.12.2023 klo 22:16:38

Seuraavassa muutama lisäys 2.divisioonan Top 80- ottelukohtaisiin yleisömääriin:

Pohjoislohko-74:
Into- RoPS 1557
RoPS- TP-47 1428

Pohjoislohko-75:
RoPS-Jaro 1892
RoPS- KPS 1887
RoPS- OLS 1715
RoPS- WP-35 1441

Itälohko -84:
LaPa- LauTP 1394


Kiitoksia paljon lisäyksistä!

Tässä vaiheessa näyttää siltä, että hirveän paljon ei enää olisi mahdollisesti 100:n parhaan joukosta poissa ja päivitykseen joutuu tuo jo kerrottu lista pian.

Ehkä vähän vielä joutuu laskemaan ehtoja listaan pääsylle siinä mitä tulee yleisömäärään ja muussa tapauksessa joutunee vielä vähän lisää etsimään noita yleisöotteluja.

Etenkin kun on vielä joukossa noita vuosien 1970-1972 yleisöotteluja.

Määrähän taitanee nuo lisäykset olla tulkinnasta riippuen enää mitä pitäisi löytää vielä siis niin 13-22 ottelua joten varmuudeksi etsinen sen kolmisenkymmentä lisäottelua ja niistä katson mitkä riittäisivät.

Kun pikaisesti muuten laskin nuo RoPS:n lisäykset vuoteen 1975 niin mikähän lienee ollut se viimeinen muu nk. Tonniottelu sitten kaudelle?

Ellei sitten tietysti Kuopion Elon ottelu ollut muutoin väärin katsojalukuna?
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #752 : 23.12.2023 klo 22:21:02

Tähän väliin laitan pienenä ilmoituksena tosiaan tuon huomioviesti noista Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuosien 1970-1993 ajan yleisömääristä, että siihen tulee tosiaan muutama ottelu lisää jolloin 80:n parhaan lista toistaiseksi on 87 parasta yleisöottelua sisältävä noilta vuosilta.

Lopullisen 100:n parhaan lista voi löytyä kunhan lisätutkimukset on ohi tai se voi jäädä myös odottamaan tilanteesta riippuen.

Päivitän sen siis heti tämän viestin laiton jälkeen eli tämä on tarkoitettu huomioviestiksi.

Kun 100:n parhaan lista on varmistunut niin tilanteen mukaan kuten kerroin niin vuosien 1970-1972 ikään kuin toisen sarjatason ottelut samasta sarjasta voivat jäädä listalle tai sitten poistan ne jolloin muuten on siis 100 parasta enintään kuin kolmannelta sarjatasolta eli vain vuosilta 1973-1993.

Sen näkee sitten.

PS. Päivitys suoritettu loppuun. Jatkon näkee kunhan muut laskutoimitukset on suoritettu.

PPS. Päivityksen loppuun suoritettua otsikkoa korjattu sen mukaisesti. Jatko ylläolevasti kerrotun mukaan kunhan muut laskutoimitukset on suoritettu ja katsottu, että mihin ne riittää.

PPPS. Päivityksen loppuun suoritettua otsikkoa jatkokorjattu sen mukaisesti. Jatkotoimenpiteet kerrottu yllä. Tällä hetkellä ja ellei joitakin muita suuryleisöotteluja noille vuosille 1970-1993 joku muu nimimerkki pysty kertomaan niin 100:n parhaan listalle ikään kuin tällä hetkellä julkaisten olisi pääsemässä vuoden 1976 KaPa-Kuopion Elo ja vuoden 1981 Joensuun Karpalo-Kotkan Jäntevä olisi aivan niillä rajoilla heti perään tai edellä juuri kerrottua toista kiistakumppaniottelua ja ihan alarajaa siinä noin sijan 110-115 paikkeilla ihmeittä enintään sijaan 109 asti pitäisi RoPS-Kuopion Elo vuodelta 1975. Nuo sijat ovat merkityksellisiä lähtökohtaisesti etenkin siinä tapauksessa mikäli poistaisin lopullisesta listasta vuosien 1970-1972 yleisöottelut. Mene ja tiedä sitten siitä.
« Viimeksi muokattu: 24.12.2023 klo 08:43:56 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
FC KurPa

Poissa Poissa


Vastaus #753 : 24.12.2023 klo 13:26:52

Edeltävissä viesteissä kyseltiin KTP:n kausien 85-87 parhaiden ja heikoimpien kotiyleisömatsien vastustajia, tässäpä nämä:

Kausi 1985: VaKP 382 ja RiPS 97
Kausi 1986: JoKu 432 ja KumuP 336
Kausi 1987: KumuP 417 ja MiKi 300

Suhteellisen tasaiset katsojamäärät oli tosiaan Kotkassa noihin aikoihin läpi sarjakauden.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #754 : 24.12.2023 klo 13:30:32

Edeltävissä viesteissä kyseltiin KTP:n kausien 85-87 parhaiden ja heikoimpien kotiyleisömatsien vastustajia, tässäpä nämä:

Kausi 1985: VaKP 382 ja RiPS 97
Kausi 1986: JoKu 432 ja KumuP 336
Kausi 1987: KumuP 417 ja MiKi 300

Suhteellisen tasaiset katsojamäärät oli tosiaan Kotkassa noihin aikoihin läpi sarjakauden.

Kiitoksia paljon!

Noista vuosista puhuen löytyi sinänsä paljon ja toisaalta perin niukasti sellaisenaan tietoja.

Erikoisinta oli kieltämättä tuo, että kun muutoin normaalisti näissä katsojalukutiedoissa oli mainittu kyllä mahdollinen löytyminen tai sitten yleensä ottelupareista riippumatta tietenkin tarkat yleistiedot ottelijoista vaikka yleisömäärää ei olisi ollutkaan niin tosiaan noille vuosille ei sitten millään tuntunut löytyvän kyseisen vuoden noita vastustajia vuoden tärkeimpään tai unohdettavimpaan yleisöotteluun.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #755 : 26.12.2023 klo 02:55:06

Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan vuosi 1948 tunnetaan tietenkin nk. Mammutti-Sarjan vuotena kun silloin oli 16 joukkuetta mukana.

Sen valtavuuteen tietenkin en lähde tässä vaiheessa enkä ehkä pitkään aikaan vielä niitä sen otteluja isommin erittelemään.

Puhuen tärkeämmin vielä siis mainiten niiden eri ottelujen yleisömääristä.

Kuitenkin tuokin kausi suuruudessaan käytiin jo pintapuolisemmin läpi samoin kun nyt on tehty viimeinkin uudelleen raskaan uudelleen teon jälkeen 1940-luvun kausiluonteisten sarjakausien uudelleenkartoitukset ja niiden varmuuskopioinnit jo parin-kolmen edellisen murheellisen tietojen häviämiskerran jälkeen nyt lopullisen pysyvän selvästi ennakkoon.

Mikäli nekin tiedot jostakin uskomattomasta syystä kaiken jälkeen silti häviäisi niin tuli vielä kirjattua kaikesta huolimatta noita tietoja myös paperisinakin selviin ennakkotalletusvuosikirjoihin joiden koko on sellaista taskukirjaa vastaava tällä hetkellä.

Ne nyt ei ainakaan häviä vuoden 1960 tietoläkkärän tapaan ties minne.

No se siitä purkauksesta.

Itsessään vuodelle 1948 en vielä siis käynyt läpi suuremmin yleisömääriä, mutta pintapuolisemmin ajatellen ennen Uusintaottelua Mestaruudesta ylin sarjataso ei vain jättiläismäisen joukkuemäärän vuoteensa tuntunut keräävän yleisöä lähimainkaan kovin hyvin.

Paras vaikutti parhaalta tässä vaiheessa, mutta sitä vasten yleisökatoa oli aika paljon ja vaatimattomiakin lukuja oli joukossa.

Mitä nyt joillekin pienseutujen seuroille vuosi oli hieno.

Paras olisi normaaleissa yleisöotteluissa siis Uusintaottelun Mestaruudesta unohtaen menossa TPS:lle/TPS Jalkapallolle silloin kun parhaimmillaan näyttäisi olevan 3000 katsojaa olleen yhteen kausipeliin muiden ollessa jo huonompia.

Tämäkin oli vaikea pala niellä tavallaan kun Turussa oli ollut sotien jälkeisenä aikana aina noin tuohon asti nautittu hyvinkin korkeita yleisömääriä aikansa kuvassa ja tuokin oli sen puolisentoista tuhatta huonompi kun mitä tutkimusten jälkeen siis TPS/TPS Jalkapallo on keräämässä.

Korkein sarjataso jäi hyvin vaatimattomaksi verrattuna tosiaan hyvinkin hulppeita lukuja yleisömäärissä nauttineeseen Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan nähden missä myös oli jättisarja meneillään sen 31 joukkueen ja kaiketi 32 pelanneen joukkueen voimin sinänsä!

VTP eli Vaasan Työväen Palloilijat kun näyttää nähtävästi sittenkin pelanneen sarjassa, mutta luopuneen loppua kohti pelaajavaikeuksien tai yleisten valtavien kustannusten takia minkä vuoksi monilla muillakin seuroilla oli ajoittain vaikeaa.

VarTP myöskin Varkaudesta selvästi tutumpana nk. Työväen Palloilijoina nähtävästi näillä näkymin luovutti kahdestikin sarjassa silti kuitenkin vielä pitkien taivuttelujen jälkeen jatkaen sarjan loppuun asti ilman selvää sarjasta ulosheittoa ja entistä hirvittävämpää sakkosummaa.

Etäällä ei olisi ollut senkään pois jääminen loppua kohti ja silloin Pohjoislohkoon murheellisesti olisi ollut enää mukana vain 14 joukkuetta ja ottelukierroksia luovutus/yleispistelisäyksineen olisi taas ollut tuntuvasti vähemmän ja sekin olisi kauteen vaikuttanut aika tavalla!

Muuten koko sarjaan olisi ollut enää jäljellä 30 joukkuetta mikäli vielä Varkaudessakin olisi pillit ja pallot pantu pussiin.

Sen mitä pikaisesti toiseksi korkeimmalta nk. Jättitasolta tuli löydettyä lukuja niin alan olla sen 95-99 % varma, että esimerkkinäkin vanhempien aikojen Ilves-Kissojen väitetty yleisöennätys on jälleen kerran osin Palloliiton tai Jalkapallokirjan tekijätiimin hatusta heittämä luku tai oikea luku jälleen kuitenkin vaan sen sijojen 2-5 tason parhaimmasta ottelusta kauteen eikä seuran oikea yleisöennätys.

Se näyttäisi nyt olevan miltä tahansa vuodelta 1948-1950 riippuen sen väliseltä ajalta ja ellei muuta todella vankkaa todistetta ole asiaan niin luku on neljän tonnista aina vähän päälle 5000 katsojaan asti ollut Tampereella silloin!

Useampi muukin yleisöottelu etenkin vuoden 1948 suhteen on niin pelottavan lähellä väitettyä vuoden 1952 yleisöennätystä, että luulen sen vakavasti olleen oikeasti vanhemmilta päiviltä puhuen ennen vuotta 1970 olevan vuosilta 1948-1950 tätä nykyä.

Heikommissakin otteluissa tai kun nousu oli viittä vaille varmaa niin niissäkin Ilves-Kissoille katsojaluvut oli sen lähempänä 2000 katsojaa mikä on ollut vuosikymmeniä kaikkea muuta kuin taattua Tampereella päin kun on kyse siis jalkapallosta.

Eli tässä valossa vuoden 1952 'yleisöennätys' on toki varmasti sinänsä kelpaava olemaan sen vuoden paras Ilves-Kissoille, mutta kokonaisvaltainen yleisöennätys alkaa tätä nykyä olla todennäköisesti väärin hehkutetun ottelun yhtä ansaitsematon merkintä jälkipolville olemaan vain haitaksi.

Muutama muukin seura on saanut/saamassa melkoisen kovia lukuja ja tässä joukossa tietysti on niin KuPS:ia, Kuopion Eloa, KaPa:aa, RU-38:aa, PPT:täkin tietyin ehdoin, TKT:tä, TuPK:ia eli Turun Pallokerhoa, Hakaa, EIF:n ja HIK Hangonkin kaltaisia seuroja.

Murheellisiakin lukuja joukossa on eli esimerkiksi yksi korkeimman sarjatason huonoin yleisöottelu tällä hetkellä on kerännyt 66 katsojaa ja toiseksi korkeimmalla tasolla huolimatta nk. Mammutti-Sarjasta sielläkin on jo parikin vaivaiset 5 katsojaa kerännyttä yleisöottelua kauteen murskaavankin huonoina näiden kahden tosin mentyä ilman muuta muutenkin välillä jo vaatimattomiin Etelälohkon otteluihin. Vaaravyöhykkeessä ja mikäli ne vain voi vahvistaa niin olisi olleet KaPS Kallio ja Helsingin Jyry näille huonoimmille yleisöotteluille.

Tähän loppuun löytyi kuitenkin myös jo tavallaan tiedossa olevaan kerrottuun yleisöennätykseen päivämäärä.

Kyseinen ennätys ilman ihmeitä ja muuta siis oli Helsingin Ponnistukselle kun sen saavutti seuraavassa ottelussa näin:

Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja/Pääsarja 1948

15.8.1948: Helsingin Ponnistus-VIFK 1583 katsojaa (Tämä yleisöennätys saattoi pysyä ihmeittä siis sen parikymmentä seuraavaa vuotta seuran parhaimpana yleisöotteluna kauteen ja keskimäärin huonoimmillaan mikäli ennätys olisi ylittynytkin jossakin vaiheessa kuin ihmeen kaupalla niin yhtenä parhaimmista.)

Ehkä tämä jättiläismäinen sarja puhumattakaan sitten yhtä hurjan kokoisesta toisesta sarjatasosta peräti parin lohkon voiminkin käydään vielä joskus läpi, mutta ensisijaisempaa nyt loppuvuoteen tai ensi vuoden alkuun on nyt ilman muuta käydä läpi nuo pahoin viivästyneet 1940-luvun kausiluonteiset sarjakaudet ja ehkä siihen päälle vielä vuosi 1949 tai vähän ihan 1930-luvun alkua.

Katsotaan vielä, että kumman tekisi!
FC KurPa

Poissa Poissa


Vastaus #756 : 26.12.2023 klo 14:49:43

2.divisioonan itälohko, kausi 1972, 17.8.1972:
Valtti- Ponnistus 0-3, katsojia 1640, tietolähde: Jalkapallokirja 1973.

Juttelin tänään yhden tuohon aikaan Valtissa pelanneen kanssa ja hänen mukaansa tämä on 99% varmuudella Valtin kaikkien aikojen kotiyleisöennätys mitä tulee siis sarjapeleihin.

Valtti kohtasi tosin kaudella-74 HJK:n Suomen Cupin 2.kierroksella ja silloin katsojia oli kuulemma vähintään saman verran, ellei jopa enemmänkin.

Sitten yksi lisäys, joka oli jäänyt itseltä huomioimatta, 2.divisioonan parhaisiin yleisömääriin:
Kausi-79, Pohjoislohko: VPS- VIFK 1648 katsojaa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #757 : 27.12.2023 klo 14:55:50

2.divisioonan itälohko, kausi 1972, 17.8.1972:
Valtti- Ponnistus 0-3, katsojia 1640, tietolähde: Jalkapallokirja 1973.

Juttelin tänään yhden tuohon aikaan Valtissa pelanneen kanssa ja hänen mukaansa tämä on 99% varmuudella Valtin kaikkien aikojen kotiyleisöennätys mitä tulee siis sarjapeleihin.

Valtti kohtasi tosin kaudella-74 HJK:n Suomen Cupin 2.kierroksella ja silloin katsojia oli kuulemma vähintään saman verran, ellei jopa enemmänkin.

Sitten yksi lisäys, joka oli jäänyt itseltä huomioimatta, 2.divisioonan parhaisiin yleisömääriin:
Kausi-79, Pohjoislohko: VPS- VIFK 1648 katsojaa.

Kiitoksia paljon selvennyksestä!

Pitänee selvittää tai yrittää katsoa tuota Valtin ja HJK:n tilannetta vuodelle 1974 tuohon kohtaamiseen.

Mielenkiintoista.

Kyse siis tuosta VPS-VIFK-ottelusta ja tuon ottelun keräämistä määristä.

Onkohan vielä paljon jäljellä sinänsä mahdollisesti ehkä listaan yltäviä otteluja?

Mutkan kautta tusina jo riittäisi ja kun kävin tuossa erilaisia muita listalle ehkä pääseviä otteluehdokkaita jälleen läpi (Kuten olen jo sen pari-kolme päivää käynyt.) niin tällä hetkellä jo kerran aiemmin todella laajamittaisten kartoitusten jälkeen ehdokkaita olisi vielä pääsemään listalle sen näkemyksestä riippuen 21-30 kappaletta.

Tämä siis, että olisiko vielä tulossa riittävän suuria yleisöotteluja/jäänyt ehkä kenties välistä?

Raja olisi tällä hetkellä tietysti näkyvä 1381 katsojaa sinänsä alaspäin ja ilman muuta paremmin keränneitäkin saa mainita mikäli löytyy tai ehkä tulisi vielä unohtumaan suuremman laittopäivityksen yhteydessä, mutta itselläni on raja tällä hetkellä menossa siinä 1200-1263 katsojan tai vähän sen yli paikkeilla milloin myös olettaen poistavani nuo vuosien 1970-1972 ottelut listasta oltaisiin siellä 100:n katsotuimman ottelun alla.

Tämä siis riippuen, että montako ehdokasta listastani etenkin vuotta 1976 koskien olisi pääsemässä vielä mukaan.

KaPa:lla tuolloin oli erittäin monta sellaista pienemmän muodon nk. Tonniottelua, mutta ne eivät aiemmin päässeet niin vähän keränneinä tuohon päälistalle.

KaPa otteluineen tuolloin eli vuodelle 1976 ja satunnaisesti muiltakin vuosilta puhuen on ehdolla kuitenkin pääsemään päivitykseen mukaan.

Olisikohan vielä tuon vuoden 1979 Pohjoislohkon lisäksi vielä joku muu Pohjoislohko muuna vuotena kuten esimerkiksi juuri vuonna 1974 tai 1975 kerännyt sellaisia 1200-1350 katsojan väliltä olleita yleisöotteluja?

Huomiseen mennessä uskon saavani katsottua nuo ehdokaslistat loppuun ja ylihuomenna laittaisin mikäli ei muita täydennyksiä löytyisi niin lähtökohtaisen ja kenties pysyvän viimeisen listan korjauksineen/lisäyksineen.

Odottelenkin mielenkiinnolla tilannetta.
« Viimeksi muokattu: 27.12.2023 klo 14:58:26 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
FC KurPa

Poissa Poissa


Vastaus #758 : 27.12.2023 klo 15:57:42

Vielä kaksi ottelua jotka molemmat mahtuvat tod näk lopulliselle Top 100-listalle:

Pohjoislohko-75: RoPS- JBK 1266
Pohjoislohko-79: VIFK- VPS 1378
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #759 : 28.12.2023 klo 16:22:48

Vielä kaksi ottelua jotka molemmat mahtuvat tod näk lopulliselle Top 100-listalle:

Pohjoislohko-75: RoPS- JBK 1266
Pohjoislohko-79: VIFK- VPS 1378

Kiitoksia paljon!

Noista alempi onkin/olisi jo melkein heti mukana kun vain vähänkin laittaisi niin se yltää ainakin listaan.

Ylempi sitten onkin jo niillä rajoilla, että mahtuisiko listalle päivitysten yhteydessä kun mitä näitä tietysti vielä tutkin ennen kuin tänään ehkä lisäisin tai huomiseen mennessä niin sen pintaan tai niille rajoille on hyvin monta ehdokasta pääsemässä myös muidenkin joukkueiden ja vuosien perusteella.

Tai ainakin nyt tosiaan KaPa:n ja vuoden 1976 otteluista on pääsemässä moni.

Tuo tosin olisi eli RoPS-JBK ihan vähän parempi jo kuin esimerkiksi yksi pienimpiä ehdokaslistan KaPa:n otteluja ja ihan vähän myös parempi kuin miten vuoden 1981 Joensuun Karpalo-Kotkan Jäntevä-ottelu olisi.

Kun nuo aiemmat päivitykset tai sinne päin lisäisi niin listalla olisi jo 90 parasta ja tietyin ehdoin kun olen laittamassa melko laajan kattauksen vielä vähäksi aikaa ennen vuosien 1970-1972 kohtalon suhteen mietintää niin enimmillään olisi ehdolla 19 muuta yleisöottelua.

Niiden luvut osuvat juurikin noihin muihin kerrottuihin lukuihin.

Ellei sitten nyt kerta kaikkiaan vielä jonkin muun vuoden Pohjoislohko olisi otteluineen sitten kerännyt ehkä enemmän yleisöä tai sitä lähelle kuin mitä nyt on tullut.

Itälohkon tai Länsilohkojen suhteen kun vaikka noissa näyttää olleen joinakin vuosina todella hyviä tai edes lähtökohtaisen hyviä yleisöotteluja niin sitten on kuitenkin nopeasti pudonneet nähtävästi katsojamäärät.

Lieneekö pudonnut jopa alle 1000 katsojan joinakin vuosina myös kolmostilalle päässeen ottelun jälkeen?

Etenkin siis kun mietin vielä noita vuosien 1973-1975 aikojen Itälohkoa tai Länsilohkoa.

Myös muista vuosista pikaisesti miettien vuoden 1983 Pohjoislohkossa ja vuoden 1984 Itälohkossa näyttäisi olleen melko suuria yleisöotteluja ainakin tilastokärjet eli onko heti niiden jälkeen sitten yleisömäärät pudonneet jo alle ehkä listalle otettavien ottelujen?

Voin toki laittaa myös ensin luvut tulemaan niin siihen voi sitten tarpeen tullen kertoa, että mitä jäisi sitten pois ja mitä ei!

Pitänee päivittää mikäli ei vielä jotain tulisi niin huomiseen mennessä siis tilanne ja ehkä sitten enintään vielä vaihtoehtoinen listaus tulisi mikäli ei vuosia 1970-1972 haluaisi lukea parhaimpien joukkoon sen hetken ikään kuin toisena sarjatasona olemisen vuoksi.

Mikäli ottelunäytteet pistäisi alimpaan mahdolliseen asti mitä tällä hetkellä löytyisi niin itselläni olisi tarjota sen 120-122 ottelun lista, mutta totta kai se lopullinen lukema tulisi olemaan pienempi ja se olisi vain mikäli laskisin nuo saatavilla ottelut ja niiden katsojamäärät mitä ovat keränneet niin siihen juurikin 1200 katsojaan asti kun vähempikin toki riittää.

Se olisi tosin hyvin reilu otos kun aiempiin kuten korkeimmalle sarjatasolle tai toiseksi korkeimmalle tasolle en yleensä laskenut noin paljon erinäisiä yleisöotteluja.

Poikkeuksena toki eräässä vaiheessa korkeimman sarjatason luvut joihin tietyin päivitysehdoin tuli 150 parasta yleisöottelua, mutta voi senkin pienentäminen joskus olla paikallaan.

Kun yksi syy senkin toistaiseksi olevaan laajuuteen on vielä tietyt epäselvyydet vuosien 1973-1975 ajan katsojalukujen kanssa.
« Viimeksi muokattu: 28.12.2023 klo 16:32:19 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #760 : 29.12.2023 klo 18:42:48

Näillä näkymin ja ellei tässä muita virheitä/vahinkoja/erehdyksiä ole sattunut niin vuorossa olisi Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan historian parhaimpien yleisöottelujen aika.

Tällä erää lopullisesti ja pienellä käänteellä loppuun.

Parhaimpien yleisöottelujen listaan tulee tuttuun tapaan 100 parasta yleisöottelua.

Niiden jälkeen tulee vielä tietysti listan ulkopuoliset.

Kiitos FC KurPa:n kerrontojen ja päivitysten kuten myös mahdollisten korjausten tämä lista onkin ollut näin laajaksi mahdollista tehdä.

Varminta yleisömääriä oli löytää vuosina 1970-1988 kunnes sitten vuosiksi 1989-1990 oli enää rajoitetumpi yleisöotteluotos kauteen ja vuodesta 1991 eteenpäin sarjan historian loppuun asti ennen seuraajasarjaa eli Jalkapallon Kakkosta niiden kertominen muuttui yleisesti ottaen melkoiseksi harvinaisuudeksi johtuen tietysti erinäistä yleisöseurantatietojen keräystä koskevaa suurta riitaa niin Palloliiton, Jalkapallokirjan tekijöiden kuten myös seurojen toimijoiden ja samalla siihen asti muilla tavoin tilastoista vastanneiden tahojen kesken.

Siitäkin taustoitusta kuten myös kun tietojen keräämistä jatkettiin Jalkapallon nk. Kakkoskirjaan johon siis sarjatason todella laajaa tilastointia jatkettiin suuremmin vuodesta 1991 eteenpäin riittäisi, mutta siitä sitten puhutaan jo todetusti toisen kerran.

Suuret kuten myös merkittävät kiitokset jo näillä puhein myös FC KurPa:lle täydennyksistä tähän asti kuten laitoista myös tulleine virhekorjauksineen/lisäyksineen.

Tässä olisi itse käytännössä lopullinen lista ja joihinkin näistä otteluista tulee vielä päivämäärä kuten ilman muuta myös erinäistä lisätaustoituskysyntää sulkuihin:

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 100 Parasta Yleisöottelua 1970-1993

4349 katsojaa KonTU/KontU-Hyvinkään FC Apollo (Vuonna 1985 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa. Tämä ottelu pelattiin historiallisena päivänä eli 15.9.1985. Ottelu oli kolmanneksi viimeisen ottelukierroksen ottelu Länsilohkoon jonka Kontulan Urheilijat voittivat tiukassa pelissä maalein 1-0. Tuo ei vielä silloin varmistanut nousua kun välimatkat oli niin kovin pieniä seuraaviin vastustajiin. Tämä ottelu jäi tämän sarjan historian kuten myös Jalkapallon Kakkosen edeltäjäsarjan parhaimmaksi koskaan. Ottelu pelattiin vähemmän yllättäen Syyskierroksella.)

3980 katsojaa VPS-ABK-48 (Vuonna 1985 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa. Tämä ottelu pelattiin myös hyvin historiallisena päivänä eli 18.8.1985. Ottelu oli kuudenneksi viimeisen ottelukierroksen ottelu Pohjoislohkoon jonka VPS hieman nolosti hävisi maalein 0-1. Tämä oli lopulta vuoden 1985 sarjan toiseksi paras yleisöottelu kuten myös toiseksi paras yleisöottelu koskaan sarjan historiaan ja tietenkin Jalkapallon Kakkosen edeltäjäsarjaan yhtä koskaan. Hetken aikaa eli kolmea päivää vaille kuukauden verran se oli myös paras yleisöottelu sarjaan koskaan muutenkaan. Ottelu pelattiin vähemmän yllättäen Syyskierroksella. Molemmat vaasalaiset seurat olivat tuossa vaiheessa Pohjoislohkon melko vankkaa keskikastia ja kiitos sarjan tasaisuuden oli periaatteessa heillä vielä nousun avaimet edessään joita he eivät tosin kumpikaan ikävä kyllä päässeet nappaamaan kauden lopuksi.)

3430 katsojaa KTP/KTP Jalkapallo-PeKa (Vuonna 1990 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa. Tämä huippuottelu pelattiin 30.5.1990 eli melkoisen varhain keväällä ollen siis heti myös koko sarjan paras yleisöottelu sinä vuonna kuten se on ollut myös viimeiseen 33 vuoteen sarjatason katsotuin mitä nyt tämä tietysti menee nimenomaan edeltäjäsarjan piikkiin itsessään. Tämä oli Itälohkossa vasta viidennen ottelukierroksen ottelu kaudella tietenkin sen kuuluessa Kevätkierrokseen. Ikävä kyllä kotkalaisyleisölle paikallispelin hoiti nimiinsä taas kerran sitten PeKa maalein 2-0. Vaikka välillä Länsilohkon ja Pohjoislohkonkin joidenkin ottelujen melko korkeita yleisömääriä kerrottiin keränneen niin löytämissäni rajoitetun otoksen luvuissa eivät ne vertailuyleisömäärät olleet lähellekään tätä ottelua. Tosin KTP:llekin paikallisottelu merkitsi eniten kauteen eikä innostus tämän jälkeen mitään vallan hienon hienoa ollut lopuksi vuodeksi. Samalla tämä on sarjahistorian suhteen korkein Kevätkierroksen suhteen pelattu yleisöottelu koskaan siinä missä kaksi ensimmäistä sijaa pitävää yleisöottelua kieltämättä osin hieman yllättäen olivat keränneet enemmän sitten Syyskierrokselle.)

3231 katsojaa Kemin Into/K-Into Kemi-RoPS (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

3100 katsojaa PeKa-KTP/KTP Jalkapallo (Vuonna 1990 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa. Tämä PeKa:n oikea yleisöennätys pelattiin 22.8.1990 eli loppukesästä Syyskierroksen ylivoimaisesti eniten keränneimpänä yleisöotteluna kaudella. Itsessään koko sarjaan tämä oli kuudennentoista ottelukierroksen ottelu ja seurasta riippuen kuului Syyskierroksen omaan viidenteen tai kuudenteen ottelukierrokseen kun harmittavasti tuolloin otteluja ajoittain pelattiin hajautettuna Itälohkossa siirtojen vuoksi. Kansanjuhla vaikutti olevan PeKa:lle vielä edeltävää eli vuotta 1989 hienompi ennen kuin ikävä kyllä ennustettu voitto vaihtuikin sitten vain maalittoman syöttelytason ja harhauttelupelin jälkeen 0-0 tasapeliin mistä ei ollut hyötyä kummallekaan pätkän vertaa. PeKa:n kausiluvuista yleisömääriin on paha sanoa, että mikä vaikutus lienee ollut muutoin eli oliko toisin sanoen kiinnostusta muihin otteluihin vai ei. KTP:lle ei sitä juuri ollut enkä ihmeittä näe, että PeKa:llekaan olisi mitään tullut. Pienemmälle seuralle alkujaan Karhulasta ei oikein paikallispelin ulkopuolella tuntunut yleisöä ilmaantuvan tiettävästi kun edellisvuoteen nähden ei kyetty nousutaistoon ja osin myös jo kilpailijan eli alkuperäisemmän KTP:nkin omat silloiset ongelmat heijastui PeKa:n tekemisiin. Ilman muuta toki muuhun tunnelmaan nähden paikallisottelu oli helkutin tärkeä juttu. Etenkin kun Syyskierroksella yleisöt muilla seuroilla laski keskimäärin hyvinkin rajusti varsinkin Itälohkossa tätä ja KTP:tä huomioimatta.)

3077 katsojaa VPS-VIFK (Vuonna 1970 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa. Tämä ottelu pelattiin 6.8.1970. Ottelu oli tulkintatavasta riippuen viidennentoista tai kuudennentoista kierroksen ottelu Pohjoislohkoon jonka VPS voitti maalein 4-2 kotiyleisön riemuksi. Tämä ottelu oli katsotuin ottelu koskaan tuolloin hyvin uuteen sarjaan ja kuin myös silloin katsotuin muutenkin koskaan kun se nimenomaan oli sarjasta puhuen vielä toiseksi korkein sarjataso. Ottelu pelattiin Syyskierroksella. VPS taisteli tilannehetkellä jopa nousemisesta kohti nk. Kruunu-Divarin Karsintaa eli tietenkin ylintä sarjatasoa kohti siinä missä VIFK alkoi tosissaan pelätä putoamista. Kun VPS oli voittanut Kevätkierroksella VIFK:n vierasottelussa enemmän tai vähemmän niin se oli silti silloiseen 17 vuoteen ellei kauemminkin puhuen ensimmäinen kerta kun hävittiin ikään kuin kahdesti kauteen putkeen VPS:lle!)

3000 katsojaa KTP-FC Lappeenranta (Vuonna 1993 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa. Tämä ottelu pelattiin 19.9.1993 ja tämän ottelun voitolla maalein 3-1 KTP varmisti nousunsa tulevaan Jalkapallon Ykköseen vuodeksi 1994. Ainoa mahdollinen haastaja tälle katsojaluvulle kaikessa jännittävyydessään saattoi olla otteluista puhuttaessa KTP-Keski-Uudenmaan Pallo Kerava eli myös KTP-K-UP/KUP Kerava jossa myös on ajoittain esiintynyt sama katsojaluku kun tuolloin eli 5.9.1993 pystyi vielä olemaan nousu uhattuna tuon ottelun päättyessä voittoon maalein 2-1 kuten myös vielä 12.9.1993 kun pelattiin kolmanneksi viimeistä ottelukierrosta.

Kaikkiaan KTP:n nousuvarmuus oli pitkin kautta hyvä, mutta erityisen hyvältä nousua ajatellen KTP oli alkanut olla selvillä vesillä jo voitettuaan LahTP:n/LTP:n eli Lahden Työväen Palloilijat 29.8.1993 maalein 2-1 kun siitä alkaen se alkoi olla lähinnä KTP:n vastustajien mielellään olevia pakkovoittoja yksi toisensa jälkeen mikäli he olisivat halunneet KTP:n suistaa sarjavoitolta. Toisaalta KTP:n omaa sarjanousua se ei välttämättä olisi tärvellyt kun Jalkapallon tulevaan Ykköseen vuodeksi 1994 oli tietenkin olemassa sarjalaajennus. Sitä taustaa vasten toinenkin sija olisi riittänyt nousuun. Ottelukierroksin puhuen KTP-LahTP/LTP eli Lahden Työväen Palloilijat pelattiin viidenneksi viimeisellä ottelukierroksella, KTP-Keski-Uudenmaan Pallo Kerava eli KTP-K-UP/KUP Kerava pelattiin neljänneksi viimeisellä ottelukierroksella ja tuo KTP-FC Lappeenranta pelattiin toiseksi viimeisellä ottelukierroksella. Tietenkin paras kauteen pelattiin enimmillään jossakin näistä otteluista puhuen aina Syyskierroksella ja tietenkin Itälohkossa.)

Pienenä sivuhuomiona ennen kuin jatketaan laittoa niin kerron seuraavaa:

Ajoittain tuossa KTP-FC Lappeenranta-ottelussa on ilmennyt myös hieman pienempiä katsojalukuja, aina suurin piirtein 2900 katsojaan asti jolloin se olisi ollut hieman pienempi katsojaluvultaan kuin esimerkiksi vuoden 1989 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990.

Kuitenkin tuota vuoden 1989 erikoisottelua ajatellen siinä on pieni epäilys noista vapaalippulaisista olemassa siinä missä KTP:n vuoden 1993 otteluissa tai useimmitenkin vuosia 1989-1993 ajatellen ei juuri sitä ollut kun sen verran paljon tuntui kyllä porukkaa riittävän kauden otteluissa noina vuosina ja etenkin silloin mikäli vielä PeKa oli mukana sitä haastamassa. Tuota saa aina korjata mikäli muuta on esittää.

Jatketaan nyt kuitenkin jälleen normaalia kerrontaa:

3000 katsojaa KTP/KTP Jalkapallo-PeKa (Vuonna 1992 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

3000 katsojaa PeKa-KTP/KTP Jalkapallo (Vuonna 1992 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

3000 katsojaa PeKa-KTP/KTP Jalkapallo (Vuonna 1991 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

3000 katsojaa KTP/KTP Jalkapallo-PeKa (Vuonna 1991 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2931 katsojaa RoPS-Kemin Into/K-Into Kemi (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2931 katsojaa HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo-Joutsenon Kullervo/JoKu (Vuonna 1989 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa. Tämä oli Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan Vuodeksi 1990. Toisinaan välillä joissakin lähteissä osapuolet ovat erikoisottelun luonteen vuoksi kuin toisin päin.)

2870 katsojaa PeKa-KTP/KTP Jalkapallo (Vuonna 1989 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2850 katsojaa KTP/KTP Jalkapallo-PeKa (Vuonna 1989 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2785 katsojaa VIFK-VPS (Vuonna 1970 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa. Ottelu pelattiin 27.5.1970 ja se oli viidennen ottelukierroksen ottelu näille joukkueille Pohjoislohkossa kun muutamille muille joukkueille oli merkitty hieman epäselvän oloisesti jo mahdollinen kuudes ottelukierroskin otteluineen kauteen myöskin Pohjoislohkoon kuuluen. VIFK hävisi kotiyleisönsä edessä täpärästi maalein 0-1 jolloin VPS oli siis voittanut ensi kerran VIFK:n keskinäisissä kohtaamisissa sitten vuoden 1953 eli silloiseen 17 vuoteen.

Tämä ottelu oli vähän aikaa katsotuin ottelu koskaan tuolloin hyvin uuteen sarjaan ja kuin myös silloin vähän aikaa katsotuin muutenkin koskaan kun se nimenomaan oli sarjasta puhuen vielä toiseksi korkein sarjataso.

Pari kuukautta ja 10 päivää myöhemmin se hävisi yleisömääränsä perusteella ottelulle VPS-VIFK, mutta edelleen se säilyi tietenkin tuon uuden sarjan ja toiseksi korkeimman sarjatason arvon muistaen ainakin nähtävästi sen toiseksi katsotuimpana yleisöotteluna koskaan. Ottelu pelattiin Kevätkierroksella. Niin varhaisessa vaiheessa vuotta VIFK oli melko viimeisillä sijoilla kun tuolloin se olisi kaivannut kipeästi voittoa, mutta ei VPS paljoa oletetun putoamisrajan yläpuolella ollut vaan pikemmin myös melko alakastia tähtäimenä säilyminen elleivät otteet olisi silloisin miettein kesäksi 1970 parantuneet.)

2709 katsojaa RoPS-Kemin Into/K-Into Kemi (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2594 katsojaa RoPS-Kemin Into/K-Into Kemi (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2555 katsojaa VPS-ABK-48 (Vuonna 1986 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2324 katsojaa LappBK-Kraft (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2193 katsojaa OTP-FF Jaro (Vuonna 1972 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2147 katsojaa TP-47-Kemin Into/K-Into Kemi (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2145 katsojaa KaPa-Kemin Into/K-Into Kemi (Vuonna 1973 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2121 katsojaa JoKu-LauTP (Vuonna 1984 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2115 katsojaa Kemin Into/K-Into Kemi-RoPS (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2089 katsojaa LauTP-LaPa (Vuonna 1984 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2083 katsojaa TP-47-Kemin Into/K-Into Kemi (Vuonna 1973 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2078 katsojaa RoPS-Jämsänkosken Ilves/J-Ilves Jämsänkoski (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2058 katsojaa PeKa-KTP (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2058 katsojaa RiPS Riihimäki-Helsingin Ponnistus (Vuonna 1971 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1989 katsojaa KajHa-KaPa (Vuonna 1981 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1985 katsojaa LaPa-JoKu (Vuonna 1979 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1968 katsojaa Vaasan FC Sport-VIFK (Vuonna 1972 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1892 katsojaa RoPS-FF Jaro (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1887 katsojaa RoPS-KPS Kokkola (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1876 katsojaa LappBK-Kraft (Vuonna 1981 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1867 katsojaa LappBK-Kraft (Vuonna 1983 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1845 katsojaa RoPS-FF Jaro (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1831 katsojaa KaPa-PK-37 Iisalmi (Vuonna 1983 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1831 katsojaa Kraft-LappBK (Vuonna 1980 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1823 katsojaa Kemin Into/K-Into Kemi-TP-47 (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1821 katsojaa LaPa-JoKu (Vuonna 1980 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1818 katsojaa JoKu-LaPa (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1814 katsojaa Kraft-LappBK (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1772 katsojaa RoPS-FC OLS (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1760 katsojaa RoPS-Vaasan FC Sport (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1739 katsojaa LaPa-JoKu (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1738 katsojaa RoPS-KePS (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1727 katsojaa ABK-48-VPS (Vuonna 1985 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1726 katsojaa KaPa-PK-37 Iisalmi (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1715 katsojaa RoPS-FC OLS (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1710 katsojaa KTP-PeKa (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1683 katsojaa MIFK-IFFK (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1670 katsojaa KajHa-KaPa (Vuonna 1979 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1669 katsojaa LaPa-JoKu (Vuonna 1984 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1668 katsojaa KaPa-FF Jaro (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1650 katsojaa KaPa-KajHa (Vuonna 1981 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1640 katsojaa RoPS-KaPa (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1640 katsojaa Puotinkylän Valtti-Helsingin Ponnistus (Vuonna 1972 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa. Päivämäärä oli 18.8.1972. Kiitos FC KurPa:n lisätietojen ja täsmennysten pitkään arvuuteltu ja mietitty Valtin käytännön yleisöennätysottelu selvisi siis tarkalta yleisömäärältä tasolleen. Aiemmin kun oli ollut kahta lukua lehdissä ja tilastoissa kuten myös aina 2000 katsojaan venynyt ennakkolippuosoitustiedote jonka pohjalta on sitten muistoissa usein sanottu toista kuin miten on ehkä sitten kaikkiaan ollut.)

1625 EIF-HAIK (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1622 katsojaa Kemin Into/K-Into Kemi-TP-47 (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1612 katsojaa HIK Hanko-HAIK (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1606 katsojaa KaPa-FC OLS (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1600 katsojaa TP-55-FF Jaro (Vuonna 1987 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1560 katsojaa JyP/JyP Jalkapallo-KajHa (Vuonna 1970 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1557 katsojaa Kemin Into/K-Into Kemi-RoPS (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1551 katsojaa LaPa-LauTP (Vuonna 1988 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1540 katsojaa LaPa-FinnPa (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1510 katsojaa FC OLS-PK-37 Iisalmi (Vuonna 1988 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1500 katsojaa JyP/JyP Jalkapallo-Kokkolan Palloseura/KokkPS/KPS Kokkola (Vuonna 1970 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1494 katsojaa RoPS-Kuopion Elo (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1493 katsojaa JoKu-LaPa (Vuonna 1980 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1490 katsojaa KaPa-JyP/JyP Jalkapallo (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1476 katsojaa HIK Hanko-HAIK (Vuonna 1973 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1446 katsojaa LaPa-JoKu (Vuonna 1982 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1445 katsojaa KajHa-KaPa (Vuonna 1983 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1441 katsojaa RoPS-WP-35 (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1428 katsojaa RoPS-TP-47 (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1420 katsojaa JoKu-FC Honka (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1417 katsojaa KaPa-KajHa (Vuonna 1979 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1408 katsojaa FF Jaro-VIFK (Vuonna 1979 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1399 katsojaa Kraft-FC Ässät (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1399 katsojaa FF Jaro-VIFK (Vuonna 1972 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1394 katsojaa EIF-HIK Hanko (Vuonna 1981 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1394 katsojaa LaPa-LauTP (Vuonna 1984 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1387 katsojaa LappBK-Kraft (Vuonna 1982 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1381 katsojaa RoPS-JyP/JyP Jalkapallo (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1378 katsojaa VIFK-VPS (Vuonna 1979 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1367 katsojaa MIFK-FC Ässät (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1357 katsojaa RoPS-Kuopion Elo (Vuonna 1977 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1348 katsojaa Kraft-VPS (Vuonna 1986 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1332 katsojaa Kraft-KePS (Vuonna 1980 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1327 katsojaa Kraft-TPV (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1300 katsojaa KaPa-Seinäjoen Sisu (Vuonna 1981 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1282 katsojaa Kraft-TPV (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1282 katsojaa Kraft-LappBK (Vuonna 1982 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1280 katsojaa NIK-Kraft (Vuonna 1989 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1276 katsojaa EIF-HIK Hanko (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1268 katsojaa KaPa-Seinäjoen Sisu (Vuonna 1973 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1268 katsojaa LappBK-Kraft (Vuonna 1984 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

Täten tulee täyteen siis tasan 100 yleisöottelua kun seuraavat 11 ottelua olisi seuraavat eli vuoden 1975 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu RoPS-JBK 1266 katsojalla, vuoden 1976 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu KaPa-Kuopion Elo 1265 katsojalla, vuoden 1981 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu Joensuun Karpalo-Kotkan Jäntevä 1263 katsojalla, vuoden 1977 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu Kraft-GrIFK/KIFK 1261 katsojalla, vuoden 1983 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu JoKu-TiPS 1250 katsojalla, vuoden 1975 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu HAIK-EIF 1234 katsojalla, vuoden 1977 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu KaPa-FC Sport Vaasa 1233 katsojalla, vuoden 1981 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu Kraft-LappBK 1232 katsojalla, vuoden 1976 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu KaPa-WP-35 Varkaus 1230 katsojalla, vuoden 1978 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu JoKu-STPS Savonlinna 1225 katsojalla ja vuoden 1977 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu Kraft-PS-44 1217 katsojalla.

Nuo kaikki seuraavat ottelut 100:n parhaan jälkeen muodostavat juurikin viestin alussa kerrotun käänteen:

Eli miltä lista näyttäisi mikäli otettaisiin kaikki ikään kuin vain kolmannen sarjatason vuosilta eli poistettaisiin siis vuodet 1970-1972 laskuista kun se oli silloin vielä ikään kuin toinen sarjataso?

Täten lista näyttäisi tältä näin edelleen käytännön lopullisen lopullisesti:

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan 100 Parasta Yleisöottelua 1973-1993

4349 katsojaa KonTU/KontU-Hyvinkään FC Apollo (Vuonna 1985 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

3980 katsojaa VPS-ABK-48 (Vuonna 1985 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

3430 katsojaa KTP/KTP Jalkapallo-PeKa (Vuonna 1990 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

3231 katsojaa Kemin Into/K-Into Kemi-RoPS (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

3100 katsojaa PeKa-KTP/KTP Jalkapallo (Vuonna 1990 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

3000 katsojaa KTP-FC Lappeenranta (Vuonna 1993 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa. Tämä ottelu pelattiin 19.9.1993 ja tämän ottelun voitolla maalein 3-1 KTP varmisti nousunsa tulevaan Jalkapallon Ykköseen vuodeksi 1994. Ainoa mahdollinen haastaja tälle katsojaluvulle kaikessa jännittävyydessään saattoi olla otteluista puhuttaessa KTP-Keski-Uudenmaan Pallo Kerava eli myös KTP-K-UP/KUP Kerava jossa myös on ajoittain esiintynyt sama katsojaluku kun tuolloin eli 5.9.1993 pystyi vielä olemaan nousu uhattuna tuon ottelun päättyessä voittoon maalein 2-1 kuten myös vielä 12.9.1993 kun pelattiin kolmanneksi viimeistä ottelukierrosta.

Kaikkiaan KTP:n nousuvarmuus oli pitkin kautta hyvä, mutta erityisen hyvältä nousua ajatellen KTP oli alkanut olla selvillä vesillä jo voitettuaan LahTP:n/LTP:n eli Lahden Työväen Palloilijat 29.8.1993 maalein 2-1 kun siitä alkaen se alkoi olla lähinnä KTP:n vastustajien mielellään olevia pakkovoittoja yksi toisensa jälkeen mikäli he olisivat halunneet KTP:n suistaa sarjavoitolta. Toisaalta KTP:n omaa sarjanousua se ei välttämättä olisi tärvellyt kun Jalkapallon tulevaan Ykköseen vuodeksi 1994 oli tietenkin olemassa sarjalaajennus. Sitä taustaa vasten toinenkin sija olisi riittänyt nousuun. Ottelukierroksin puhuen KTP-LahTP/LTP eli Lahden Työväen Palloilijat pelattiin viidenneksi viimeisellä ottelukierroksella, KTP-Keski-Uudenmaan Pallo Kerava eli KTP-K-UP/KUP Kerava pelattiin neljänneksi viimeisellä ottelukierroksella ja tuo KTP-FC Lappeenranta pelattiin toiseksi viimeisellä ottelukierroksella. Tietenkin paras kauteen pelattiin enimmillään jossakin näistä otteluista puhuen aina Syyskierroksella ja tietenkin Itälohkossa.)

Pienenä sivuhuomiona ennen kuin jatketaan laittoa niin kerron seuraavaa:

Ajoittain tuossa KTP-FC Lappeenranta-ottelussa on ilmennyt myös hieman pienempiä katsojalukuja, aina suurin piirtein 2900 katsojaan asti jolloin se olisi ollut hieman pienempi katsojaluvultaan kuin esimerkiksi vuoden 1989 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1990.

Kuitenkin tuota vuoden 1989 erikoisottelua ajatellen siinä on pieni epäilys noista vapaalippulaisista olemassa siinä missä KTP:n vuoden 1993 otteluissa tai useimmitenkin vuosia 1989-1993 ajatellen ei juuri sitä ollut kun sen verran paljon tuntui kyllä porukkaa riittävän kauden otteluissa noina vuosina ja etenkin silloin mikäli vielä PeKa oli mukana sitä haastamassa. Tuota saa aina korjata mikäli muuta on esittää.

Jatketaan nyt kuitenkin jälleen normaalia kerrontaa:

3000 katsojaa KTP/KTP Jalkapallo-PeKa (Vuonna 1992 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

3000 katsojaa PeKa-KTP/KTP Jalkapallo (Vuonna 1992 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

3000 katsojaa PeKa-KTP/KTP Jalkapallo (Vuonna 1991 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

3000 katsojaa KTP/KTP Jalkapallo-PeKa (Vuonna 1991 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2931 katsojaa RoPS-Kemin Into/K-Into Kemi (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2931 katsojaa HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo-Joutsenon Kullervo/JoKu (Vuonna 1989 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa. Tämä oli Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan Vuodeksi 1990. Toisinaan välillä joissakin lähteissä osapuolet ovat erikoisottelun luonteen vuoksi kuin toisin päin.)

2870 katsojaa PeKa-KTP/KTP Jalkapallo (Vuonna 1989 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2850 katsojaa KTP/KTP Jalkapallo-PeKa (Vuonna 1989 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2709 katsojaa RoPS-Kemin Into/K-Into Kemi (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2594 katsojaa RoPS-Kemin Into/K-Into Kemi (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2555 katsojaa VPS-ABK-48 (Vuonna 1986 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2324 katsojaa LappBK-Kraft (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2147 katsojaa TP-47-Kemin Into/K-Into Kemi (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2145 katsojaa KaPa-Kemin Into/K-Into Kemi (Vuonna 1973 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2121 katsojaa JoKu-LauTP (Vuonna 1984 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2115 katsojaa Kemin Into/K-Into Kemi-RoPS (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2089 katsojaa LauTP-LaPa (Vuonna 1984 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2083 katsojaa TP-47-Kemin Into/K-Into Kemi (Vuonna 1973 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2078 katsojaa RoPS-Jämsänkosken Ilves/J-Ilves Jämsänkoski (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

2058 katsojaa PeKa-KTP (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1989 katsojaa KajHa-KaPa (Vuonna 1981 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1985 katsojaa LaPa-JoKu (Vuonna 1979 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1892 katsojaa RoPS-FF Jaro (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1887 katsojaa RoPS-KPS Kokkola (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1876 katsojaa LappBK-Kraft (Vuonna 1981 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1867 katsojaa LappBK-Kraft (Vuonna 1983 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1845 katsojaa RoPS-FF Jaro (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1831 katsojaa KaPa-PK-37 Iisalmi (Vuonna 1983 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1831 katsojaa Kraft-LappBK (Vuonna 1980 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1823 katsojaa Kemin Into/K-Into Kemi-TP-47 (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1821 katsojaa LaPa-JoKu (Vuonna 1980 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1818 katsojaa JoKu-LaPa (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1814 katsojaa Kraft-LappBK (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1772 katsojaa RoPS-FC OLS (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1760 katsojaa RoPS-Vaasan FC Sport (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1739 katsojaa LaPa-JoKu (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1738 katsojaa RoPS-KePS (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1727 katsojaa ABK-48-VPS (Vuonna 1985 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1726 katsojaa KaPa-PK-37 Iisalmi (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1715 katsojaa RoPS-FC OLS (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1710 katsojaa KTP-PeKa (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1683 katsojaa MIFK-IFFK (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1670 katsojaa KajHa-KaPa (Vuonna 1979 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1669 katsojaa LaPa-JoKu (Vuonna 1984 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1668 katsojaa KaPa-FF Jaro (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1650 katsojaa KaPa-KajHa (Vuonna 1981 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1640 katsojaa RoPS-KaPa (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1625 EIF-HAIK (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1622 katsojaa Kemin Into/K-Into Kemi-TP-47 (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1612 katsojaa HIK Hanko-HAIK (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1606 katsojaa KaPa-FC OLS (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1600 katsojaa TP-55-FF Jaro (Vuonna 1987 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1557 katsojaa Kemin Into/K-Into Kemi-RoPS (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1551 katsojaa LaPa-LauTP (Vuonna 1988 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1540 katsojaa LaPa-FinnPa (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1510 katsojaa FC OLS-PK-37 Iisalmi (Vuonna 1988 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1494 katsojaa RoPS-Kuopion Elo (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1493 katsojaa JoKu-LaPa (Vuonna 1980 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1490 katsojaa KaPa-JyP/JyP Jalkapallo (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1476 katsojaa HIK Hanko-HAIK (Vuonna 1973 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1446 katsojaa LaPa-JoKu (Vuonna 1982 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1445 katsojaa KajHa-KaPa (Vuonna 1983 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1441 katsojaa RoPS-WP-35 (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1428 katsojaa RoPS-TP-47 (Vuonna 1974 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1420 katsojaa JoKu-FC Honka (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1417 katsojaa KaPa-KajHa (Vuonna 1979 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1408 katsojaa FF Jaro-VIFK (Vuonna 1979 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1399 katsojaa Kraft-FC Ässät (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1394 katsojaa EIF-HIK Hanko (Vuonna 1981 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1394 katsojaa LaPa-LauTP (Vuonna 1984 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1387 katsojaa LappBK-Kraft (Vuonna 1982 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1381 katsojaa RoPS-JyP/JyP Jalkapallo (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1378 katsojaa VIFK-VPS (Vuonna 1979 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1367 katsojaa MIFK-FC Ässät (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1357 katsojaa RoPS-Kuopion Elo (Vuonna 1977 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1348 katsojaa Kraft-VPS (Vuonna 1986 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1332 katsojaa Kraft-KePS (Vuonna 1980 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1327 katsojaa Kraft-TPV (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1300 katsojaa KaPa-Seinäjoen Sisu (Vuonna 1981 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1282 katsojaa Kraft-TPV (Vuonna 1978 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1282 katsojaa Kraft-LappBK (Vuonna 1982 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1280 katsojaa NIK-Kraft (Vuonna 1989 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1276 katsojaa EIF-HIK Hanko (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1268 katsojaa KaPa-Seinäjoen Sisu (Vuonna 1973 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1268 katsojaa LappBK-Kraft (Vuonna 1984 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1266 katsojaa RoPS-JBK (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1265 katsojaa KaPa-Kuopion Elo (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1263 katsojaa Joensuun Karpalo-Kotkan Jäntevä (Vuonna 1981 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1261 katsojaa Kraft-GrIFK/KIFK (Vuonna 1977 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1250 katsojaa JoKu-TiPS (Vuonna 1983 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1234 katsojaa HAIK-EIF (Vuonna 1975 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1233 katsojaa KaPa-FC Sport Vaasa (Vuonna 1977 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1232 katsojaa Kraft-LappBK (Vuonna 1981 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

1230 katsojaa KaPa-WP-35 Varkaus (Vuonna 1976 Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.)

Juuri ja juuri listalta ulos jäivät vuoden 1978 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu JoKu-STPS Savonlinna 1225 katsojalla ja vuoden 1977 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelu Kraft-PS-44 1217 katsojalla.

Lista näillä näkymin oli tämä 100:n parhaan osalta ilman ihmeitä ja pois jääneet ottelut ottaen mukaan saisi jo 102 parasta yleisöottelua kyseiseen sarjaan vuosille 1973-1993.

Mikäli kuitenkin jotain on pielessä niin aina saa ihmeessä korjatakin tai mikäli joltakin vuodelta jäi jotakin välistä vuosien 1973-1993 osalta puhuen.

Kuten myös aina tietysti vuosille 1970-1972 lisäten ennen pitkää vuoteen 1993 asti mikäli jotain lisää niihinkin löytyisi tai kuin nekin laskettaisiin ehkä osaksi tuota ylempää kerrontakantaa.

Kaikkiaan otettavissa olisi ollut sen 120-122 kappaletta yleisöotteluja joista järkevimmillään takaraja olisi ollut 117:sta yleisöottelussa ennen sitten vielä vähäisiä lisäpoistoja siihen päälle.

Ehkä jonain päivänä joskus mikäli löydän lukuja muuten niin käyn vielä joukkuepohjaisesti laajamittaisten yleisövuosien katsojaluvut läpi, mutta muutoin ei hirveästi ole enää kysymyksiä tästäkään hienosta sarjasta jäljellä.

Lähinnä vielä vuosien 1989-1990 rajoitettujen yleisöotosten sarjat kiinnostaisi, että millainen oli joukkueotos/otos joukkueittain?

Ja ennen kaikkea myös se, että kerrottiinko aivan varman täsmäävästi todella kaikille joukkueille kauteen niiden kokonaisyleisömäärä?

Etenkin kun joillekin putoajajoukkueille niiden löytyminen kokonaiskauden pohjaltakin tuntui olevan äärimmäisen nihkeää.

IF Gnistanilla oli esimerkiksi ainakin nyt tämän hetken tutkimusten pohjalta ja mikäli sen voisi vahvistaa niin 180 katsojaa koko kauteen vuonna 1990!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #761 : 26.02.2024 klo 07:32:42

Pitkästä aikaa eli sen melkein toista kuukautta sitten ja viime vuoden lopun olisi jälleen vaikkakin vähäisesti tulossa lisää erinäisten ottelujen katsojalukuja koskien Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan kautta 1989.

Vuodet 1989-1990 olivat tuon sarjan rajoitettuja yleisöotosten vuosia eli silloin tietysti isommin julkisuuteen kerrottiin joukkuekohtaisesti riippuen sen 1-6 ottelua kauteen joista keskimäärin joukkuetta kohti hieman myös kai joukkueen sarja-arvon maineesta riippuen sen 3-4 ottelua kauteen.

Toki sarjan putoajajoukkueilla saattoi olla äärimmäisen vaikeaa tai ainakin hyvin nihkeää kertoa omia vastaavia yleisömääriä julkisuuteen.

Seuraavien lähiviestien jälkeen onkin ehkä tarkoitus edes kysyä, että millaisia nuo katsojaluvut sitten olivat noille kausille?

Nyt ei tarvitsisi juurikaan mahdollisesti auttavan tahon tähän tapaukseen räknätä eikä laskea pitkiä aikoja yleisömääriä kun noina rajoitettujen yleisömäärien vuosina tiettävästi kerrottiin vain pelkät yleisömäärät kokonaisesti joukkueille julkisuuteen toki siihen päälle lisättynä noilla rajoitetuilla tietyillä yleisöotteluilla kauteen niiden ollessa oletetusti sitten parhaimpia tai joskus riippuen yleisömäärästä siis jopa huonoimpia vuoteen.

Tosin ikävä kyllä kun vuoteen 1988 oli selvää aina tähän sarjaan, että mikä oli yleensä huonoin tai paras yleisöottelu kauteen niin rajoitetun yleisöotoksen vuosista puhuen tilanne ei ollut ihan yhtä helppo hahmottaa.

Useimmiten kuitenkin tuolloinkin oletus oli, että mitä huonompi niin sen lähimpänä se aina oli kutakin kauden huonointa sarjaan kuitenkin joko joukkueelle itselleen tai kokonaisesti!

Nyt kuitenkin laitan nuo uudet löytämäni tiedot otteluista kun tietenkin yksi muu joukkue Helsingin alueelta aiemmin unohtui kertomatta ja mahdollisesti kerrotaan vielä yksi toinenkin joukkue yleisömääriltään.

Nämä kun saattavat juuri olla kenties noita nk. Rajoitetun Otoksen yleisöotteluja kauteen!

Ikävä kyllä nämä uudetkin löydöt koskevat Itälohkoa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #762 : 26.02.2024 klo 07:41:43

Viimeksi 8.11.2023-9.11.2023 ja kaikkiaan aina 10.11.2023 väliselle asti ulottuen enemmän tai vähemmän yhtä viimeksi kerroin siis Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuosien 1989-1990 yleisömäärien tilanteesta jotain.

Nyt tulisi täydennystä jälleen siis vuoden 1989 puolen tilanteisiin.

Löydetyt ottelut tai mitkä nyt tähän hätään tulee tähän alle kertauksenakin niin ikävä kyllä ovat jälleen löytyneet vain Itälohkoon kun muiden lohkojen yleisömääristä ei juuri viitteitä toistaiseksi löytynyt aiemmalla pitkällä tauollakaan.

Löydetyt ottelut tuovat siis yhden kappaleen uusia seuroja kerrottavaksi edes jotenkin julkisuuteen jo aiemmin kerrottujen neljän muun lisäksi jolloin nämä kerrottavat ottelut tuloksineen ovat olleet osa rajoitettua otosta ja ne ovat voineet olla vuoden parhaimpia tai vuoden huonoimpia yleisöotteluja tilanteen ja sen keskiön mukaan.

Mene ja tiedä sitten, että kerrottiinko niistä samoin kuin miten hehkutettiin vaikkapa pitkin kautta HIFK Fotbollia/HIFK Jalkapalloa, LaPa:aa, LauTP:tä, Joutsenon Kullervoa, KTP/KTP Jalkapalloa ja PeKa:aa julkisuudessa mitä yleisömääriin tuli!

Tässä siis löytyneitä, kenties yleisöotoksen otteluja tai sitten ei:

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1989 Itälohko

HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo-FinnPa 65 katsojaa (Ottelu pelattiin 8.5.1989.)

KäPa-HPP Helsinki 59 katsojaa (Ottelu pelattiin 15.5.1989.)

FinnPa-LaPa 92 katsojaa (Ottelu pelattiin 20.5.1989.)

HPS-HPP Helsinki 64 katsojaa (Ottelu pelattiin 6.6.1989.)

HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo-HPS 70 katsojaa (Ottelu pelattiin 10.7.1989.)

Helsingin Ponnistus-KäPa 59 katsojaa (Ottelu pelattiin 11.7.1989.)

Noille viidelle seuralle löytyi siis joista yhdelle kertomattomalle aiemmin ja tavallaan vielä aiemmin neljälle muulle kokonaan uutena sinänsä mukaan niiden katsojalukuja tuolta kaudelta.

Voi olla kun selailen myöhemmin sitten tuota vuotta lisää, että muita uusia ottelujakin löytyisi yleisömääristä puhuen.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #763 : 26.02.2024 klo 07:51:23

Viimeksi 8.11.2023-9.11.2023 ja kaikkiaan aina 10.11.2023 väliselle asti ulottuen enemmän tai vähemmän yhtä viimeksi kerroin siis Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuosien 1989-1990 yleisömäärien tilanteesta jotain.

Nyt tulisi täydennystä jälleen siis vuoden 1989 puolen tilanteisiin.

Löydetyt ottelut tai mitkä nyt tähän hätään tulee tähän alle kertauksenakin niin ikävä kyllä ovat jälleen löytyneet vain Itälohkoon kun muiden lohkojen yleisömääristä ei juuri viitteitä toistaiseksi löytynyt aiemmalla pitkällä tauollakaan.

Löydetyt ottelut tuovat siis yhden kappaleen uusia seuroja kerrottavaksi edes jotenkin julkisuuteen jo aiemmin kerrottujen kahden muun lisäksi jolloin nämä kerrottavat ottelut tuloksineen ovat olleet osa rajoitettua otosta ja ne ovat voineet olla vuoden parhaimpia tai vuoden huonoimpia yleisöotteluja tilanteen ja sen keskiön mukaan.

Tässä siis jälleen lisää pari kappaletta löytyneitä, kenties yleisöotoksen otteluja tai sitten ei:

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1989 Itälohko

FinnPa-Helsingin Ponnistus 251 katsojaa (Ottelu pelattiin 16.8.1989.)

Helsingin Ponnistus-LaPa 152 katsojaa (Ottelu pelattiin 22.8.1989.)

HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo-LauTP 500 katsojaa (Ottelu pelattiin 9.9.1989.)

HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo-JoKu 603 katsojaa (Ottelu pelattiin 24.9.1989.)

Noille kolmelle seuralle löytyi siis joista yhdelle kertomattomalle aiemmin ja tavallaan vielä aiemmin kahdelle muulle kokonaan uutena sinänsä mukaan niiden katsojalukuja tuolta kaudelta.

Voi olla kun selailen myöhemmin sitten tuota vuotta lisää, että muita uusia ottelujakin löytyisi yleisömääristä puhuen.

Tosin luotto siihen ei välttämättä ole järin suuri kun välillä lukuja eri lehtiin ja tietokantoihin ilmoitettiin kyllä ja välillä sitten töin tuskin kerrottiin yhtään mitään oikein kauden mittaakaan ajatellen.

Itälohkoon toki kerrottiin eniten tietoa ylivoimaisesti eri yleisömääristä sinänsä tai niiden mahdollisuus tulla yleensä mainituksi oli korkeampi kuin Länsilohkossa tai Pohjoislohkossa vuodeksi 1989 eikä vuosi 1990 sitten seuraavaksi vuodeksikaan ollut poikkeus asiaan.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #764 : 26.02.2024 klo 08:08:17

Kun aiemmat kaksi viestiä ovat käsitelleet osin vuoden 1989 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan osalta vain niiden helsinkiläisiä joukkueita niin viimein vähän lisätietoja tai laittoja löytyi myös Joutsenon Kullervon eli JoKu:n suhteen.

En ole aivan varma, että olivatko nämäkin osa tämän seuran nk. Yleisöotos-ottelujen sarjaa vai ei.

Kolme kappaletta näitä siis löytyi aivan sarjan lopusta eli ikävä kyllä ne ovat siis vain sen vuoden Syyskierroksen otteluja seuralle.

Menetteleviä ne tietysti olivat sinänsä tunnelmaltaan ja toki tärkeitä seuralle itselleen kun nousutaistelua mietittiin.

Tässä ne tulevat:

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1989 Itälohko

JoKu-HPS 500 katsojaa (Ottelu pelattiin 9.9.1989.)

JoKu-PeKa 603 katsojaa (Ottelu pelattiin 17.9.1989.)

JoKu-FinnPa 895 katsojaa (Ottelu pelattiin 1.10.1989.)

Tällekin seuralle siis löytyi otteluja vuoden 1989 suhteen puhuen.

Toivon mukaan löytyisi muitakin otteluja muillekin seuroille, mutta toivottavasti kun pian laitan tuota kokonaisvaltaista tilannetta ja kyselyä tähän sarjaan niin selviäisi nuo vuosien 1989-1990 tilanteet yleisömäärien suhteen sellaisenaan.

Etenkin kun olenhan kysellyt noitakin asioita näinä vuosina jo pitkän, pitkän aikaa sitten ensimmäisen kerran oikein saamatta niihin mitään erityisempää apua lainkaan!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #765 : 26.02.2024 klo 15:49:29

Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuosien 1989-1990 osalta niiden suhteen olen melko usein näinä vuosina kysellyt niiden yleisömäärien suhteen liittyviä kysymyksiä.

Pian tulisi selvitystä, mutta tosiaan olen miettinyt kovinkin juuri noiden vuosien mahdollisten yleisömäärien kertomattomuutta.

Ihmeteltävää on, että mikäli vielä Wikipediaan jotenkin ymmärtäisi osin kertomattomuuden kun siellä tilanne on mitä on ja kovin valikoivaa kotimaisen jalkapallon suhteen muutenkin niin miksi ihmeessä esimerkiksi näiden vuosien suhteen ei ole juuri kerrottu tällä palstalla muissa yhteyksissä?

Mahdollinen työosuuskin on tuntuvasti pienempi kun mitä noita vuosia aiemmin olisi ollut niiden tietojen suhteen.

Vuosia 1989-1990 koskien oli tilanne se, että ellen nyt ole kovin erehtynyt niin jokaiselle seuralle tiettävästi julkaistiin niiden kokonaisyleisömäärät ja lisäksi rajoitettu nk. Yleisöottelu-otos kauteen.

Tuo piti sisällään seurakohtaisista haluista tai tilanteista riippuen 1-6 ottelua seuraa kohti kauteen joista keskimäärin ja ellen ole erehtynyt siitäkin niin sen 3-4 ottelua kauteen kerrottiin yleisömäärältään suurempaan ja laajempaan julkisuuteen.

Eli enintään noin puolet kauden otteluista kerrottiin kauteen yleisömääriltään aiempaan ihan koko kauden lukuihin nähden jolloin tietysti todellinen katsojahuippu tai katsojakato oli vaikeampi määrittää.

Lisäksi joillakin putoamistason seuroilla tai pienseuroilla kuten vaikkapa IF Gnistanilla vuodeksi 1990 tuntui olevan äärimmäisen nihkeää oikein ilmoittaa tiettävästi ensimmäistäkään yleisöottelua julkisuuteen tai ei ainakaan paljon sen yli menty kerronnoissa!

Toista oli esimerkiksi KTP:llä ja PeKa:lla julkisuudessa, mutta se siitä kerronnasta!

Tämän viestin olisi aika siis viimein selventää eräitä tilanteita ja epäselvyyksiä koskien noita vuosia yleisömäärineen ja, että mikä sitten oli lopullinen muu totuus noihin vuosiin mikäli mahdollista ja annetuissa rajoissa?

Järjestys näissä olisi siis kerrotut tai löytämäni selvät yleisömääräjoukkueet mahdollisine maineotteluineen ja niiden perään tämän hetken kertomattomat/löytymättömät joukkueet pelillisen järjestyksen mukaan. Lohkoittain puhuen laitan ne oletusjärjestyksessä parhaimpien ja eniten mediahuomiota saaneiden yleisöottelujen mukaan eli Itälohko, Länsilohko ja Pohjoislohko on järjestys.

Tosin varoituksen sanana jo suoraan Länsilohko on ollut toistaiseksi käytännön täysin löytymätön tiedoiltaan noina vuosina eli kysymysmerkkejä on sinne tulossa ja ei Pohjoislohkokaan juuri paljonkaan parempi ole ikävä kyllä tilanteeltaan.

Vuoden 1989 suhteen pelattiin lisäksi Uusintaottelut Nousemisesta ja Putoamisesta, niiden katsojaluvuista hyötyivät niin Joutsenon Kullervo, HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo, FC HPK/HPK Jalkapallo ja PoPa ja niitä saa mahdollisesti täsmentää yleisömääriltään heti mikäli ne löytyvät ja ovat olleet muuten oikein tai väärin koko kauden katsojalukuihin peilaten ennen pitkää!

Tässä tulee siis näinä vuosina ihmeittä kerättyjen tietojen pohjalta siis yleisömääriä kun tekomuoto on vähän erilaisempi kuin tavallista, joukkueet on 36 kappaleen osalta laitettu kuhunkin lohkoon, niihin joukkueisiin joihin tietoja ei ole kertynyt tai johon ei voi vielä mitään varmaa laittaa niin tulee kysymysmerkit ja joillakin joukkueilla on kyllä jo jokin tietty yksittäisottelu löytynyt kauteen ja niihin tarvittaisiin siis selvennys kuten myös kaiken päätteeksi joihinkin joukkueisiin tulee muita vakavia kysymyksiä koskien sitä, että oliko sitten todella näin asia niiden kanssa eli todella vähän vai todella niin paljon esimerkiksi yleisöä:

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1989 Katsojaluvut Lohkoittain ja Joukkueittain

Itälohko

PeKa:n Kokonaiskatsojaluvut: 5450 katsojaa? (Löysin tämän tiedon eräältä sivulta kerran näin väitettynä kun kyseessä kenties oli Jukka Joutsi sen väitteen esittäjänä tutulla jalkapallosivullaan. Olikohan sittenkin todella näin? Kerroin tästä asiasta muun muassa 9.1.2022 tällä aihealueella. Välillä luvut tälle seuralle on ollut hurjempiakin suuruusluokaltaan ja tietysti ottelu PeKa-KTP olisi 2870 katsojan voimin kerännyt melkoisen suuren osan kauden otteluista. Muutoin katsojalukuja näin kerrottaessa olisi ollut jäljellä vielä 2580 katsojan verran muihin otteluihin kaudella.)

Keskimäärin katsojia PeKa:n otteluilla: 495 katsojaa? (Löysin tämän tiedon eräältä sivulta kerran näin väitettynä kun kyseessä kenties oli Jukka Joutsi sen väitteen esittäjänä tutulla jalkapallosivullaan. Olikohan sittenkin todella näin? Kerroin tästä asiasta muun muassa 9.1.2022 tällä aihealueella. Välillä luvut tälle seuralle on ollut hurjempiakin suuruusluokaltaan. Muutoin katsojalukuja näin kerrottaessa olisi ollut jäljellä vielä 258 katsojan verran keskimäärin muihin otteluihin kaudella.)

PeKa on ehkä ollut Itälohkossa suosituin tai toiseksi suosituin yleisöjoukkue kaudella, mutta tämä toivon mukaan varmistuisi.

JoKu:n Kokonaiskatsojaluvut: 4994 katsojaa (Näistä kolme ottelua koskien kokonaismääriä ovat voineet olla nk. Yleisöotoksen otteluja tai sitten ei eli JoKu-HPS, JoKu-PeKa ja JoKu-FinnPa 500 katsojan, 603 katsojan ja 895 katsojan voimin.)

Keskimäärin katsojia JoKu:n otteluilla: 454 katsojaa

JoKu oli Itälohkon toiseksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena eli erittäin suosittu seura katsojaluvuissa.

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 3157 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 287 katsojaa

LaPa oli Itälohkon kolmanneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena jaetulla tilalla yhdessä LauTP:n kanssa eli suosittu seura katsojaluvuissa.

LauTP:n Kokonaiskatsojaluvut: 3157 katsojaa

Keskimäärin katsojia LauTP:n otteluilla: 287 katsojaa

LauTP oli Itälohkon kolmanneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena jaetulla tilalla yhdessä LaPa:n kanssa eli suosittu seura katsojaluvuissa.

KTP:n/KTP Jalkapallon Kokonaiskatsojaluvut: Ainakin 2850 katsojaa kauteen ellei tuntuvastikin enemmän? (Tässä päästäänkin ehkä pahimpaan ristiriitaan tällä hetkellä. Kun välillä tälle seuralle on monenmoista ristiriitaa tarjolla kun parhaimmillaan se on ollut ylivoimaisesti suosituin yleisöjoukkue koko sarjaan tai ainakin Itälohkoon, mutta huonoimmillaan yleisömäärät kauteen ovat olleet niinkin vähän kuin 2595 katsojaa koko kauteen ja 236 katsojaa ottelua kohti ja näistäkin isoin osa olisi tullut keskinäisestä ottelusta KTP-PeKa jonka ottelun yleisömäärä olisi sitten ollut enimmillään sen 2000 katsojaa ja muut ottelut töin tuskin kauteen lainkaan katsottuja. Tätä saa selventää koska tahansa mikäli tuon epäselvän väitteen voi esittää todeksi kun jälleen muun muassa Jukka Joutsen sivulla muistaakseni esiintyi tällaista väitettä. Kerroin tästä asiasta näin 9.1.2022 muun muassa tällä aihealueella. Toivottavasti asia selviäisi kun tuo nyt oleva ottelun kausiluvun yleisömäärä on otettu aiemmin omien tietojeni mukaan merkittyyn vuoden 1989 ottelun KTP-PeKa enimmäismäärään!)

Keskimäärin katsojia KTP:n/KTP Jalkapallon otteluilla: Suurimmillaan hyvinkin paljon kauteen ottelua kohti ja pienimmillään 236 katsojaa? (Kuten yllä todettua niin tämä on todella hankala pala ollut selvittää. Jukka Joutsen sivulla on muun muassa ollut tästä asiasta ristiriitaista väitettä tai tietoa joka voi olla totta tai väärin. Mietin tätä asiaa näin kertoen muun muassa näin 9.1.2022 tällä aihealueella. Toivottavasti tähän asiaan tulisi selvyyttä paremmin!)

KTP/KTP Jalkapallo on ehkä ollut Itälohkossa suosituin tai toiseksi suosituin yleisöjoukkue kaudella korkeimmillaan, mutta huonoimmillaan ehkä kuitenkin vain sen viidenneksi suosituin yleisöjoukkue kauteen ja tämä toivon mukaan varmistuisi mahdollisimman pian lukemiltaan.

HIFK Fotbollin/HIFK Jalkapallon Kokonaiskatsojaluvut: 1238 katsojaa kauteen ainakin ellei tuntuvasti enemmänkin ainakin vähintään 4169 katsojaan asti ellei paljon korkeammallekin? (Näistä neljä ottelua koskien kokonaismääriä ovat voineet olla nk. Yleisöotoksen otteluja tai sitten ei eli HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo-FinnPa, HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo-HPS, HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo-LauTP ja HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo-JoKu 65 katsojan, 70 katsojan, 500 katsojan ja 603 katsojan voimin. KTP:n ja PeKa:n tilanteen epävarmuus tämän hetken tilannepohjalta antaa mahdollisuuksia HIFK:lle olla paras yleisöjoukkue vuodeksi 1989 sarjan Itälohkoon ellei ihan koko sarjaankin. Etenkin kun kerta kaikkiaan sen verran paljon yleisöä tiettävästi on käynyt. Ilman muita todisteita etenkin Nousemisen Uusintaottelun voimin HIFK nyt viimeistään kuului sarjan kärkikolmikkoon yleisömäärissä mikäli ei muuten. Milloin tahansa saa kertoa lisätietoa ja selventää asiaa!)

Keskimäärin katsojia HIFK Fotbollin/HIFK Jalkapallon otteluilla: Suurimmillaan hyvinkin paljon ja pienimmillään todella vähän ellei mukaan sellaisenaan lasketa Uusintaottelua Nousemisesta sen hyödyttäessä myös Joutsenon Kullervoa? (Tämäkin selvinnee vain mahdollisen kokonaisluvun selvitessä täysin. Tiettävästi HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo oli tälle kyseiselle vuodelle väitteissä ainakin eniten seuratuin Helsingin alueen jalkapalloseura joten mene ja tiedä, että miten paljon tätä seuraa sitten kunnolla seurattiin?)

HIFK Fotboll/HIFK Jalkapallo tiettävästi oli yksi Itälohkon suosituimpia seuroja yleisöjoukkueena ja mikäli se ei vain ollut niin korkea seurannaltaan niin sijoitus lienee ollut yleisömäärissään lohkoon sijojen 5-6 tuntumassa. Uusintaottelu Nousemisesta saattaa korottaa tämän seuran vähemmän yllättäen toki myös koko sarjaa koskien kärkeen tai kärkisijojen tuntumaan heti Joutsenon Kullervon perään tai sen edellekin.

FinnPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 343 katsojaa kauteen ainakin ellei todennäköisemmin kuitenkin tuntuvasti enemmän? (Näistä kaksi ottelua koskien kokonaismääriä ovat voineet olla nk. Yleisöotoksen otteluja tai sitten ei eli FinnPa-LaPa 92 katsojan ja FinnPa-Helsingin Ponnistus 251 katsojan voimin. On paha sanoa, että miten paljon joukkue keräsi katsojia sen ollessa kuitenkin melkein loppuun asti nousussa kiinni.)

Keskimäärin katsojia FinnPa:n otteluilla: Suurimmillaan hyvinkin paljon ja pienimmillään todella vähän? (Tämäkin ikävä kyllä on avoin kysymys, mutta toivon mukaan vastaus tähänkin asiaan selviäisi.)

FinnPa on asemaltaan juuri nyt tuntematon enimmäkseen ikävä kyllä.

Helsingin Ponnistuksen Kokonaiskatsojaluvut: 211 katsojaa kauteen ainakin ellei todennäköisemmin kuitenkin jonkin verran enemmän? (Näistä kaksi ottelua koskien kokonaismääriä ovat voineet olla nk. Yleisöotoksen otteluja tai sitten ei eli Helsingin Ponnistus-KäPa 59 katsojan ja Helsingin Ponnistus-LaPa 152 katsojan voimin. On paha sanoa, että miten paljon joukkue keräsi katsojia kauteen.)

Keskimäärin katsojia Helsingin Ponnistuksen otteluilla: Suurimmillaan hyvinkin paljon ja pienimmillään todella vähän? (Tämäkin ikävä kyllä on avoin kysymys, mutta toivon mukaan vastaus tähänkin asiaan selviäisi.)

Helsingin Ponnistus on asemaltaan juuri nyt tuntematon enimmäkseen ikävä kyllä.

HPS:n Kokonaiskatsojaluvut: 64 katsojaa kauteen ainakin ellei todennäköisemmin kuitenkin nyt vähän enemmän? (Näistä yksi ottelu koskien kokonaismääriä on voinut olla nk. Yleisöotoksen ottelu tai sitten ei eli HPS-HPP Helsinki 64 katsojan voimin. On paha sanoa, että miten paljon joukkue keräsi katsojia kauteen.)

Keskimäärin katsojia HPS:n otteluilla: Suurimmillaan menettelevästi ja pienimmillään töin tuskin paljoa mitään jo kerrottua enempää? (Tämäkin ikävä kyllä on avoin kysymys, mutta toivon mukaan vastaus tähänkin asiaan selviäisi.)

HPS on asemaltaan juuri nyt tuntematon enimmäkseen ikävä kyllä. On voinut olla pelottavimmillaan yksi vähiten seuratuimpia joukkueita koko sarjaan ellei sitten tietysti muutoin puhuen vain Itälohkoon yksin. Toki melkein jo paremmat katsojaluvut on kerännyt kauteen 1989 jo nyt kuin ilmisurkean vuoden 1988 yleisömääriin vertasi kaikkiaan jolloin juuri kukaan ei tuntunut menevän kyseisen seuran otteluja seuraamaan kauteen sitten millään! Tosin HPS murheellisesti putosi myös joten siksikin seurattavuus lienee ollut vähäistä.

KäPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 59 katsojaa kauteen ainakin ellei todennäköisemmin kuitenkin nyt vähän enemmän? (Näistä yksi ottelu koskien kokonaismääriä on voinut olla nk. Yleisöotoksen ottelu tai sitten ei eli KäPa-HPP Helsinki 59 katsojan voimin. On paha sanoa, että miten paljon joukkue keräsi katsojia kauteen.)

Keskimäärin katsojia KäPa:n otteluilla: Suurimmillaan menettelevästi ja pienimmillään töin tuskin paljoa mitään jo kerrottua enempää? (Tämäkin ikävä kyllä on avoin kysymys, mutta toivon mukaan vastaus tähänkin asiaan selviäisi.)

KäPa on asemaltaan juuri nyt tuntematon enimmäkseen ikävä kyllä. On voinut olla pelottavimmillaan yksi vähiten seuratuimpia joukkueita koko sarjaan ellei sitten tietysti muutoin puhuen vain Itälohkoon yksin. Seura tietysti myös putosi.

HPP Helsingin Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia HPP Helsingin otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa HPP Helsingin suhteen odotellaan lisätietoja. Seura tosin myös putosi joten järin suuriksi yleisömäärät eivät välttämättä kohonneet.

Kouvolan Susien Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia Kouvolan Susien otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Kouvolan Susien suhteen odotellaan lisätietoja.

Länsilohko

GrIFK:n/KIFK:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia GrIFK:n/KIFK:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Grankullan/Kauniaisten IFK:n suhteen odotellaan lisätietoja.

R-Pallo Rauman Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia R-Pallo Rauman otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Rauman Pallon tai myös RauPa:n suhteen odotellaan lisätietoja.

TPV:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia TPV:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa TPV:n suhteen odotellaan lisätietoja.

MIFK:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia MIFK:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Mariehamnsin/Maarianhaminan IFK:n suhteen odotellaan lisätietoja.

ToiP-49:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia ToiP-49:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa ToiP-49:n suhteen odotellaan lisätietoja.

SalPa Salon Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia SalPa Salon otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa SalPa:n suhteen odotellaan lisätietoja.

HIK Hangon Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia HIK Hangon otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Hangon IK:n suhteen odotellaan lisätietoja.

FC HPK:n/HPK Jalkapallon Kokonaiskatsojaluvut: ? (HPK:n jalkapallopuolelle Hämeenlinnaan tuli väistämättä tiettävästi hieman enemmän väkeä kauden peleihin osin siksi kuin muihin joukkueisiin vertasi kiitos Uusintaottelun Putoamisesta pelaamisen suhteen. Liian suurta yleisökiinnostus ei välttämättä ollut, mutta pieni etulyöntiasema sillä saattoi olla. Toki välttämättä ei ollut senkään vertaa kun kausi tietysti oli huono ja säilyttiinkin perin täpärästi.)

Keskimäärin katsojia FC HPK:n/HPK Jalkapallon otteluilla: ? (HPK:n jalkapallopuolelle Hämeenlinnaan ei siitä puhuen mitenkään väen välttämättä sitä seurattu yksittäisen ottelun osalta liikoja, mutta hieman enemmän kuitenkin on ehkä seurattu kun oli Uusintaottelu Putoamisesta siihen vaikuttamassa.)

Ikävä kyllä tässä vaiheessa HPK:n suhteen FC:nä tai Jalkapallona odotellaan lisätietoja.

PoPa:n Kokonaiskatsojaluvut: ? (PoPa:lle Poriin tuli väistämättä tiettävästi hieman enemmän väkeä kauden peleihin osin siksi kun muihin joukkueisiin vertasi kiitos Uusintaottelun Putoamisesta pelaamisen suhteen. Liian suurta yleisökiinnostus ei välttämättä ollut, mutta pieni etulyöntiasema sillä saattoi olla. Toki välttämättä ei ollut senkään vertaa kun kausi tietysti oli huono ja pudottiin jo alempaan sarjaankin.)

Keskimäärin katsojia PoPa:n otteluilla: ? (PoPa:lle Poriin ei siitä puhuen mitenkään väen välttämättä sitä seurattu yksittäisen ottelun osalta liikoja, mutta hieman enemmän kuitenkin on ehkä seurattu kun oli Uusintaottelu Putoamisesta siihen vaikuttamassa.)

Ikävä kyllä tässä vaiheessa PoPa:n suhteen odotellaan lisätietoja, että ehkäpä jotain porilaisittain olisi kerrottavissa tuosta kieltämättä perin huonosta kaudesta joka vähän toisella onnella olisi voinut ilman muuta ollut toisenlainen ja säilymiseenkin ihan päättyen.

ÅIFK:n/TIFK:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia ÅIFK:n/TIFK:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Åbon/Turun IFK:n suhteen odotellaan lisätietoja. Pudonneen seuran osalta sen yleisömäärät eivät välttämättä olleet järin kehuttavaa luokkaa, mutta sittenhän sen näkee.

MuSa:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia MuSa:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Musan Salamien suhteen odotellaan lisätietoja. Porilaisittain varmasti ehkä kauden ainut sinänsä ollut valopilkku ainoana melko selvästi sarjasta pudonneen joukkueen osalta (Huonoin putoajista pisteellisesti puhuen oli HPS Itälohkossa.) saattoi olla mahdollinen paikallisottelun tunnelma Porin Palloilijoita vastaan, mutta mene ja tiedä tuosta. Erikoisesti muuten Musan Salamat pelasi yksitoistakin tasapeliä kauteen tehden hyvin runsaasti maalejakin, mutta ikävä kyllä päästi niitä taakseen myös melkoisen joukon kautta kohti peleissään ja voitti vain murheellisesti kerran kaudella joten ei voinut edetä paljon paremmaksi osin tuonkaan vuoksi sarjataulukossa.

Pohjoislohko

VPS:n Kokonaiskatsojaluvut: 3300 katsojaa (Ikävä kyllä en löytänyt yhtään mahdollista nk. Yleisöotoksen ottelua taustoittamaan tilannetta tämän seuran osalta. Kerroin kuitenkin tästä jo 9.9.2022 tällä aihealueella eli ainakin tälle seuralle sinänsä tilanne on selvempi kuin monelle muulle seuralle.)

Keskimäärin katsojia VPS:n otteluilla: 300 katsojaa (On paha sanoa, että miten seuranta sinänsä kauteen muodostui ja minkä vuoksi tilanne noin huononi seuralle verraten edeltäviin vuosiin yleensä. Ehkä ei vain niin napannut oikein paikallisottelukaan tuolle vuodelle BK-IFK:n suhteen toisin kuin miten ehkä olisi napannut vain vielä pelkän VIFK:n tai ABK-48:n suhteen.)

VPS:n suhteen on paha sanoa tietojen löydyttyä, että olisiko se kuitenkin ollut niin kovin suosittu tälle vuodelle. Pelillisesti seura jäi ikävä kyllä sarjan ja oman lohkonsa keskikastiin joten noususta ei oikein voinut puhua. Vahvistusta enintään lähinnä odotellaan mikäli niin tarvitsee sitäkään laittaa. Toki lisätiedot ja muistot muutoin kelpaavat hyvinkin.

NIK:n/UIK:n Kokonaiskatsojaluvut: 1280 katsojaa kauteen ainakin ellei todennäköisemmin kuitenkin tuntuvasti enemmän? (Tämä yleisömäärä ikävä kyllä ainoana sellaisena ja mahdollisesti nk. Yleisöotteluotokseen kuuluvana perustuu siis koko lähtökohtaiseen seuraennätykseen eli ottelussa NIK-Kraft oli tuon verran katsojia ja ehkä oli paljon enemmänkin katsojia sitten koko kaudelle Pohjoislohkoon.)

Keskimäärin katsojia NIK:n/UIK:n otteluilla: Suurimmillaan hyvinkin paljon ja pienimmillään odotettua vähemmän? (Tämäkin ikävä kyllä on avoin kysymys, mutta toivon mukaan vastaus tähänkin asiaan selviäisi. Käytännön seuraennätys lähtökohtaisesti eli ottelu NIK-Kraft varmasti korottaa tilannetta parempaan päin.)

NIK/UIK tietenkin IK:na Nykarlebyyhyn/Uusikaarlepyyhyn on asemaltaan juuri nyt tuntematon enimmäkseen ikävä kyllä.

TP-55:n Kokonaiskatsojaluvut: ? (Tällä hetkellä ikävä kyllä ei juuri huhutietoa ole enempää tarjolla nk. Tiikerijoukkueelle Seinäjoelle.)

Keskimäärin katsojia TP-55:n otteluilla: ? (Tällä hetkellä ikävä kyllä ei juuri huhutietoa ole enempää keskimääräisestikään puhuen tarjolla nk. Tiikerijoukkueelle Seinäjoelle.)

Ikävä kyllä tässä vaiheessa TP-55:n suhteen odotellaan lisätietoja siitä, että paljonko olisi nk. Tiikeritiimi Seinäjoelta puhuen kerännyt katsojia nousukautensa suhteen. Huhuissa olen kyllä kuullut niiden olevan menettelevän korkeita, mutta en nyt tuohon oikein viitsinyt laittaa kysymysmerkkien alle tiettävästi muutamaa väitettyä yleisömäärää kun on vähän hataralla pohjalla niiden varmempi paikkansa pitävyys muutamaan muuhun Itälohkonkin huhuotteluun nähden tässä vaiheessa.

Kraftin Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia Kraftin otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Kraftin asema on tuntematon. Närpiön tunnettu rahaseura oli kyllä tähän sarjaan aina tai ainakin melkein aina takuuvarma yleisömagneetti, mutta vanhempiin päiviin nähden ne todella suuret yleisömahtavuuden päivät saattoivat olla takana päin. Toivottavasti lisätietoja kerrottaisiin tähän asiaan!

FC OLS:n/OLS Jalkapallon Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia FC OLS:n/OLS Jalkapallon otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa OLS:n asema FC:nä tai Jalkapallona Ouluun on tuntematon ja lisätietoja odotellaan.

JyP-77:n/JyP FT:n/FT JyP:n/FC JyP:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia JyP-77:n/JyP FT:n/FT JyP:n/FC JyP:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Jyväskylän Palloilijoiden jalkapallopuolella sen monistakin eri kutsumanimistä huolimatta sen asema on tuntematon joten lisätietoja odotellaan.

BK-IFK:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia BK-IFK:n otteluilla: ?

BK-IFK:n asema Vaasan yhdistelmäjoukkueesta VIFK:n ja ABK-48:n suhteen on tuntematon joten lisätietoja odotellaan.

KaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia KaPa:n otteluilla: ?

KaPa:n asema Kajaanin Palloilijoina on tuntematon joten lisätietoja odotellaan.

KPT-85:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia KPT-85:n otteluilla: ?

KPT-85:n asema tietenkin Kemin Pallotovereina/Kemin Pallo-Tovereina on tuntematon joten lisätietoja odotellaan.

Kuopion FC/SC Kingsin Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia Kuopion FC/SC Kingsin otteluilla: ?

Kuopion Kingsin asema FC:nä tai SC:nä on tuntematon joten lisätietoja odotellaan. Tosin Kings kylläkin putosi joten hirveän korkeita yleisömäärät eivät välttämättä liene olleet.

Rovaniemen Reippaan/RoRe:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia Rovaniemen Reippaan/RoRe:n otteluilla: ?

Rovaniemen Reippaan tai myös RoRe:n asema on tuntematon joten lisätietoja odotellaan. Tosin Reipas Rovaniemeltä kylläkin putosi joten hirveän korkeita yleisömäärät eivät välttämättä liene olleet.

KokkPS:n/KPS Kokkolan Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia KokkPS:n/KPS Kokkolan otteluilla: ?

Palloseuralle Kokkolaan lyhenteestä piittaamatta sen asema on tuntematon joten lisätietoja odotellaan. Tosin Kokkolan Palloseura kylläkin putosi joten hirveän korkeita yleisömäärät eivät välttämättä liene olleet.

PS. Vuoden 1990 vastaava tilanne tulee seuraavaan viestiin kun ei mahtunut enää tähän.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #766 : 26.02.2024 klo 15:52:09

Sitten viimein on vielä vuoden 1990 vuoro kun vuoden 1989 vastaavat on kerrottu edellisessä viestissä ja kun tämän kyseisen vuoden tiedot eivät mahtuneet jo edelliseen viestiin:

Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1990 Katsojaluvut Lohkoittain ja Joukkueittain

Itälohko

KTP:n/KTP Jalkapallon Kokonaiskatsojaluvut: 5750 katsojaa? (Löysin tämän tiedon eräältä sivulta kerran näin väitettynä kun kyseessä kenties oli Jukka Joutsi sen väitteen esittäjänä tutulla jalkapallosivullaan. Olikohan sittenkin todella näin? Kerroin tästä asiasta muun muassa 9.1.2022 tällä aihealueella. Välillä luvut tälle seuralle on ollut hurjempiakin suuruusluokaltaan voittaen aina esimerkiksi vuosien 1991-1993 omat katsojalukunsa tähän sarjaan ja samalla esimerkiksi voittaen myös vuoden 2001 FC KooTeePee:n yleisöottelujen kausiluvut ja tietysti ottelu KTP-PeKa olisi 3430 katsojan voimin kerännyt melkoisen suuren osan kauden otteluista. Muutoin katsojalukuja näin kerrottaessa olisi ollut jäljellä vielä 2320 katsojan verran muihin otteluihin kaudella.)

Keskimäärin katsojia KTP:n/KTP Jalkapallon otteluilla: 523 katsojaa? (Löysin tämän tiedon eräältä sivulta kerran näin väitettynä kun kyseessä kenties oli Jukka Joutsi sen väitteen esittäjänä tutulla jalkapallosivullaan. Olikohan sittenkin todella näin? Kerroin tästä asiasta muun muassa 9.1.2022 tällä aihealueella. Välillä luvut tälle seuralle on ollut hurjempiakin suuruusluokaltaan. Muutoin katsojalukuja näin kerrottaessa olisi ollut jäljellä vielä 232 katsojan verran keskimäärin muihin otteluihin kaudella.)

KTP/KTP Jalkapallo on ehkä ollut Itälohkossa suosituin tai toiseksi suosituin yleisöjoukkue kaudella, mutta tämä toivon mukaan varmistuisi.

PeKa:n Kokonaiskatsojaluvut: Ainakin 3100 katsojaa kauteen ellei tuntuvastikin enemmän? (PeKa:lle jo 9.1.2022 tällä aihealueella kertomieni tietojen pohjalta on selkeästi vähän huonommin asiat tällä hetkellä kun niiden mukaan PeKa:lle ei ole löytynyt kaudelle 1990 millään sen omia oletettuja yleisömääriäkään. Niiden tosin sanottiin olleen seurassa vuoden 1989 tai seuran kaikkien aikojen ennätyksen mukaiset eli hyvin korkeat tavalliseen nähden. PeKa on ollut suosituin tai toiseksi suosituin yleisöjoukkue vuodeksi 1990 sarjan Itälohkoon ellei ihan koko sarjaan ja vain mikäli KTP tai melkein naurettavan pienellä todennäköisyydellä joku muu joukkue ei menisi sen edelle. Välillä oli kritiikkiäkin kuten esimerkiksi siitä, että paikallisottelua eli PeKa-KTP:tä huomioimatta ei olisi ollut ihan niin paljon innostusta toisin kuin mitä KTP:llä olisi ollut muissakin otteluissa. PeKa-KTP-ottelun 3100 katsojankin ottelu oli kova lukemaltaan kun tämän jälkeen vuosina 1991-1992 PeKa:lla oli vielä tiettävästi 3000 katsojan yleisöotteluja juurikin KTP:n kanssa pelatuista paikallisotteluista. PeKa:lle on tosin raportoitu KTP:n tapaan olleen erittäinkin uskomattomia katsojalukuja koko kauteen. Onko todella näin? Tätäkin vastausta odotellaan kovastikin!)

Keskimäärin katsojia PeKa:n otteluilla: Suurimmillaan valtavasti ja huonoimmillaan jonkin verran odotettua vähemmän? (Kun kokonaiskatsojalukua kauteen ei ole löytynyt niin voi vain esittää tässä vaiheessa pelkkiä olettamuksia, että miten tämän seuran otteluja on seurattu. Ja edeltävään vuoteen eli 1989 verraten nyt ei kamppailtu edes noususta ylempään sarjaan joten sekin on voinut laskea tunnelmia alas päin.)

PeKa on ehkä ollut Itälohkossa suosituin tai toiseksi suosituin yleisöjoukkue kaudella korkeimmillaan, mutta huonoimmillaan ehkä vähän heikompikin yleisöjoukkueena. Vaikea toki on nähdä sen sijoitusta olemaan tosin yhtään alempi kuin vaikkapa kolmanneksi suosituimpana yleisöjoukkueena kauteen ja tämä toivon mukaan varmistuisi mahdollisimman pian lukemiltaan.

LauTP:n Kokonaiskatsojaluvut: 2266 katsojaa

Keskimäärin katsojia LauTP:n otteluilla: 206 katsojaa

LauTP oli Itälohkon neljänneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena katsojalukujensa pienestä määrästä huolimatta mikä kyllä kertoi paljon sarjan tilastakin.

LaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 1760 katsojaa

Keskimäärin katsojia LaPa:n otteluilla: 160 katsojaa

LaPa oli Itälohkon kuudenneksi seuratuin joukkue kyseisenä vuotena katsojalukujensa pienestä määrästä huolimatta eli vankka keskikastilainen mikä kyllä kertoi paljon sarjan tilastakin.

HIFK Fotbollin/HIFK Jalkapallon Kokonaiskatsojaluvut: ? (Harmittavasti en vielä toistaiseksi ole löytänyt tämän seuran kokonaiskatsojalukuja, mutta niitä kyllä kehuttiin melko suuriksi. Mikäli ne eivät ihan riittäneet olemaan kärkikastia niin sijalle 3 tai 5 lienee ollut niiden sijoitus seurojen yleisömäärien suhteen tähän lohkoon. Huonompi sijoitus olisi kyllä yllätys. Huhuja olen kyllä kuullut yleisömääristä ja muutaman epävarman yleisömäärän pohjalta mitä minulla toistaiseksi kerättyjen tietojen pohjalta on niin ne ehkä nk. Yleisöotoksen otteluihin kuuluvina ovat keränneet sen 750 katsojaa, 780 katsojaa ja parhaimmillaan on ollut yksi nk. Tonniottelukin kaudella joten se kertoo melkoisen kovista lukemista sille! Tietysti yksi syy oli jälleen melkein nousuun päättynyt kausikin yleisömielenkiinnon kohotukseen. Ikävä kyllä edeltävästä vuodesta eli vuodesta 1989 poiketen nyt ei tullut Uusintaottelua Nousemisesta joten myöskään katsojaluvut eivät voineet päätyä paremmiksikaan. Lisätietoja ehdottomasti tämän seuran osalta odotellaan!)

Keskimäärin katsojia HIFK Fotbollin/HIFK Jalkapallon otteluilla: ? (Harmittavasti en vielä toistaiseksi ole löytänyt tämän seuran keskimääräisiä katsojalukuja ottelua kohti, mutta niitä myös kyllä kehuttiin melko suuriksi. Tietysti kun ei ollut Uusintaottelua Nousemisesta niin ne eivät liian suuriksi ole voineet noustakaan. Lisätietoja ehdottomasti tämän seuran osalta odotellaan!)

FinnPa:n Kokonaiskatsojaluvut: 255 katsojaa kauteen ainakin ellei todennäköisemmin kuitenkin tuntuvasti enemmän? (Näistä yksi ottelu koskien kokonaismääriä on voinut olla nk. Yleisöotoksen ottelu tai sitten ei eli FinnPa-PU-62 Porrassalmi 255 katsojan voimin. On paha sanoa, että miten paljon joukkue keräsi katsojia sen juurikin noustessa vuodeksi 1991 jo korkeampaan sarjaankin.)

Keskimäärin katsojia FinnPa:n otteluilla: Suurimmillaan hyvinkin paljon ja pienimmillään todella vähän? (Tämäkin ikävä kyllä on avoin kysymys, mutta toivon mukaan vastaus tähänkin asiaan selviäisi.)

FinnPa on asemaltaan juuri nyt tuntematon enimmäkseen ikävä kyllä.

PU-62 Porrassalmen Kokonaiskatsojaluvut: ? (On paha sanoa, että paljonkohan olisi Mikkelin alueen pienseura todella onnistunut yleisöä keräämään kauden otteluihin? Todennäköisesti melko suuret määrät kun puhuttiin kuitenkin melkein loppuun asti noususta taistelleesta joukkueesta! Pettymys olisi mikäli sen määrät olisi olleet odotettua pienempiä. Lisätietoja odotellaan kovasti kun vuoden 1979 jälkeen todennäköisesti tämä kausi oli ehkä seuralle eniten katsotuin vuosi, mutta ehkäpä asiaan tulisi lisätietoa?)

Keskimäärin katsojia PU-62 Porrassalmen otteluilla: Suurimmillaan hyvinkin paljon ja pienimmillään todella selvästi odotettua vähemmän? (Tämäkin ikävä kyllä on avoin kysymys, mutta toivon mukaan vastaus tähänkin asiaan selviäisi. Pettymys olisi kyllä nähdä mikäli pienseurankin haasteet ymmärtäen ei vain olisi nousutaistelu kiinnostanut yleisöä silloin siellä päin.)

PU-62 on asemaltaan juuri nyt tuntematon enimmäkseen ikävä kyllä. Porrassalmen Urheilijoista puhuen tämä kuitenkin oli huikeimpia kausia pienseuralle näinkin koskaan siitä puhuen! Täten lisätietoja odotellaan.

EBK:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia EBK:n otteluilla: ?

EBK:n asema on tuntematon joten lisätietoja odotellaan.

IF Gnistanin Kokonaiskatsojaluvut:  180 katsojaa? (Löysin tämän tiedon eräältä sivulta kerran näin väitettynä kun kyseessä kenties oli Jukka Joutsi sen väitteen esittäjänä tutulla jalkapallosivullaan. Olikohan sittenkin todella näin? Kerroin tästä asiasta muun muassa 9.1.2022 tällä aihealueella. Itse seurasta puhuen tätä joukkuetta haukuttiin kautta kauden yleisökääpiöksi kun sen peleissä kävi todella vähän yleisöä. Myös katsojaluvuttomien ottelujen esittämisen syytöksiltä ei kauden mittaan vältytty. Tiettävästi vähiten silloiseen kahteen vuoteen tapaus HPS:n vuodelta 1988 unohtaen tai aikaisempina vuosikymmeninä sarjassa olleen Lahden Palloseuran katsojaluvuttomuuden järkyttävyydet unohtaen kävi yleisöä tämän seuran peleissä. Itälohkossa mikäli tämän seuran yleisömäärät voi vain vahvistaa niin tämä on saattanut olla sen huonoin ja ehkä vähiten seuratuin joukkuekin koko sarjassa vuonna 1990! Seura myös putosi vuoden päätteeksi alempaan sarjaan)

Keskimäärin katsojia IF Gnistanin otteluilla: 16 katsojaa? (Löysin tämän tiedon eräältä sivulta kerran näin väitettynä kun kyseessä kenties oli Jukka Joutsi sen väitteen esittäjänä tutulla jalkapallosivullaan. Olikohan sittenkin todella näin? Kerroin tästä asiasta muun muassa 9.1.2022 tällä aihealueella. Tiettävästi tuokin oli yläpäätä määrältään kun katsojaluvuttomien ottelujen esittämisen syytöksiltä ei kauden mittaan vältytty sarjaputoajan osalta. Vahvistusta odotellaan.)

IF Gnistan tiettävästi oli vuoden 1990 huonoin yleisöjoukkue Itälohkoon ja ehkä koko sarjaan, mutta odottelen kuitenkin vielä vahvistusta.

Helsingin Ponnistuksen Kokonaiskatsojaluvut: 96 katsojaa kauteen ainakin ellei todennäköisemmin kuitenkin jonkin verran enemmän? (Näistä yksi ottelua koskien kokonaismääriä on voinut olla nk. Yleisöotoksen ottelu tai sitten ei eli Helsingin Ponnistus-IF Gnistan 96 katsojan voimin. On paha sanoa, että miten paljon joukkue keräsi katsojia kauteen. Vaikka se on toistaiseksi jäljessä IF Gnistania niin hyvin todennäköisesti on kerännyt IF Gnistania enemmän kyllä kauteen yleisöä.)

Keskimäärin katsojia Helsingin Ponnistuksen otteluilla: Suurimmillaan hyvinkin paljon ja pienimmillään todella vähän? (Tämäkin ikävä kyllä on avoin kysymys, mutta toivon mukaan vastaus tähänkin asiaan selviäisi. Hyvin todennäköisesti on kuitenkin kerännyt IF Gnistania enemmän yksittäistäkin ottelua kohti yleisöä kaudelta siitä puhuen.)

Helsingin Ponnistus on asemaltaan juuri nyt tuntematon enimmäkseen ikävä kyllä. Tosin kyllä hyvin todennäköisesti keräsi IF Gnistania enemmän yleisöä kauden otteluihin tai muu olisi kyllä uskomatonta surkeuden sukellusta kuitenkin sarjaneloselta kauden peleissä joita kehuttiin välillä mitä mainioimmiksi vaikka ei nousua tullutkaan! Tosiaan on tässä vaiheessa vielä selvyyden vuoksi IF Gnistania jäljessä, mutta noussee kyllä sen edelle. Tosin miten suuresti niin sen näkee sitten.

Kiffenin/FC Kiffenin Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia Kiffenin/FC Kiffenin otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Kiffenin suhteen sellaisenaan tai FC:nä tilanne on tuntematon joten odottelen siitä lisätietoja. Kiffen toisaalta itse putosi vuoden 1990 päätteeksi alempaan sarjaan joten ei varmaankaan liikoja ole olleet katsojaluvut, mutta mukava niitä olisi nähdä!

Kouvolan Susien Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia Kouvolan Susien otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Kouvolan Susien suhteen tilanne on tutematon joten odottelen siitä lisätietoja. Kouvolan Sudet toisaalta itse putosi vuoden 1990 päätteeksi alempaan sarjaan joten ei varmaankaan liikoja ole olleet katsojaluvut, mutta mukava niitä olisi nähdä!

Länsilohko

Rauman Pallo-Iirojen/RaPi:n Kokonaiskatsojaluvut: ? (On paha sanoa, että miten paljon tämä seura keräsi katsojalukuja kauden aikana. Raumalaisittain niitä kyllä tiettävästi sanottiin äärimmäisenkin hyviksi tasollaan eli varmaankin ne olivat hyvät.)

Keskimäärin katsojia Rauman Pallo-Iirojen/RaPi:n otteluilla: ? (Jälleen on paha sanoa, että miten paljon tämä seura keräsi oikein yksittäistä ottelua kohti yleisöä kauden pelien aikana. Raumalaisittain niitä kyllä tiettävästi sanottiin äärimmäisen hyviksi tasollaan eli varmaankin ottelukohtaisestikin puhuen tilanne oli hyvä.)

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Pallo-Iiroille tai myös P-Iiroille Raumalta odotellaan katsojalukujen lisätietoja aseman ollessa juuri nyt tuntematon. RaPi tosin onnistui nousemaan vuodeksi 1991 ylempään sarjaan ja kyllä varmaan paikallisottelussa Rauman Palloakin vastaan on ollut tunnelmaa tuolloin!

HIK Hangon Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia HIK Hangon otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Hangon IK:n suhteen odotellaan lisätietoja.

R-Pallo Rauman Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia R-Pallo Rauman otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Rauman Pallon tai myös RauPa:n suhteen odotellaan lisätietoja.

FC TuTo:n/TuTo Jalkapallon Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia FC TuTo:n/TuTo Jalkapallon otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Turun Tovereiden suhteen FC:nä tai Jalkapallona odotellaan lisätietoja.

TPV:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia TPV:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa TPV:n suhteen odotellaan lisätietoja.

TuPa:n/TurPa:n/TP Turun Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia TuPa:n/TurPa:n/TP Turun otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Turun Pallon suhteen sen monista eri nimityksistä huolimatta sille odotellaan lisätietoja.

ToiP-49:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia ToiP-49:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa ToiP-49:n suhteen odotellaan lisätietoja.

VaKP:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia VaKP:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Valkeakosken Koskenpoikien suhteen odotellaan lisätietoja.

PIF:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia PIF:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Pargasin/Paraisten IF:n suhteen odotellaan lisätietoja.

MIFK:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia MIFK:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Mariehamnsin/Maarianhaminan IFK:n suhteen odotellaan lisätietoja. Tämä seura tosin putosi joten sekin lienee laskenut yleisömäärät pohjalukemiin tai sitä kohti.

SalPa Salon Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia SalPa Salon otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa SalPa:n suhteen odotellaan lisätietoja. Tämä seura tosin putosi joten sekin lienee laskenut yleisömäärät pohjalukemiin tai sitä kohti.

FC HPK:n/HPK Jalkapallon Kokonaiskatsojaluvut: ? (HPK:n jalkapallopuolelle Hämeenlinnaan tuli väistämättä tiettävästi hieman vähemmän väkeä kauden peleihin osin siksi kun nyt ei enää ollut edes Uusintaottelua Putoamisesta auttamassa sitä mitä tuli mahdolliseen yleisöinnostukseen edes jotenkin. Kausi oli muutenkin huono ja pudottiin.)

Keskimäärin katsojia FC HPK:n/HPK Jalkapallon otteluilla: ? (HPK:n jalkapallopuolelle Hämeenlinnaan ei siitä puhuen mitenkään väen välttämättä sitä seurattu yksittäisen ottelun osalta liikoja, mutta ahdinkoa saattoi pahentaa sekin kun ei pelattu Uusintaottelua Putoamisesta tänä kyseisenä vuotena. Toisin kertoen nyt pudottiin suoraan ilman sitä viimeistä yritystä säilyttää sarjapaikka.)

Ikävä kyllä tässä vaiheessa HPK:n suhteen FC:nä tai Jalkapallona odotellaan lisätietoja. Tämä seura tosin putosi joten sekin lienee laskenut yleisömäärät pohjalukemiin tai sitä kohti.

Pohjoislohko

VPS:n Kokonaiskatsojaluvut: 5958 katsojaa (Ikävä kyllä en löytänyt yhtään mahdollista nk. Yleisöotoksen ottelua taustoittamaan tilannetta tämän seuran osalta. Kerroin kuitenkin tästä jo 9.9.2022 tällä aihealueella eli ainakin tälle seuralle sinänsä tilanne on selvempi kuin monelle muulle seuralle.)

Keskimäärin katsojia VPS:n otteluilla: 542 katsojaa (On paha sanoa, että miten seuranta sinänsä kauteen muodostui ja minkä vuoksi tilanne noin parani seuralle verraten edeltäviin vuosiin yleensä. Ja etenkin juuri viime vuoteen tätä edeltäen Ehkä nyt tällä kertaa sittenkin nappasi oikein paikallisottelu tuolle vuodelle BK-IFK:n suhteen paremmin kuin vuotta aiemmin sen seuran ollessa ehkä silloin vielä vähän liian turhankin uusi.)

VPS:n suhteen on paha sanoa tietojen löydyttyä, että olisiko se kuitenkin ollut niin kovin suosittu tälle vuodelle. Pelillisesti seura jäi ikävä kyllä sarjan ja oman lohkonsa keskikastiin joten noususta ei oikein voinut puhua. Tosin eihän nelostilakaan nyt huono ollut ja edeltävää vuotta myös parempi näyttö se toki oli Vahvistusta enintään lähinnä odotellaan mikäli niin tarvitsee sitäkään laittaa. Toki lisätiedot ja muistot muutoin kelpaavat hyvinkin.

FC OLS:n/OLS Jalkapallon Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia FC OLS:n/OLS Jalkapallon otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa OLS:n asema FC:nä tai Jalkapallona Ouluun on tuntematon ja lisätietoja odotellaan. Seura kuitenkin nousi ylempään sarjaankin vuodeksi 1991 joten kieltämättä olisi ollut murheellista mikäli Oulussa vaan ei olisi kausi jotenkin kiinnostanut sellaisenaan.

Kraftin Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia Kraftin otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Kraftin asema on tuntematon. Närpiön tunnettu rahaseura oli kyllä tähän sarjaan aina tai ainakin melkein aina takuuvarma yleisömagneetti, mutta vanhempiin päiviin nähden ne todella suuret yleisömahtavuuden päivät saattoivat olla takana päin. Toivottavasti lisätietoja kerrottaisiin tähän asiaan kun seura oli nousussakin kiinni!

JyP-77:n/JyP FT:n/FT JyP:n/FC JyP:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia JyP-77:n/JyP FT:n/FT JyP:n/FC JyP:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Jyväskylän Palloilijoiden jalkapallopuolella sen monistakin eri kutsumanimistä huolimatta sen asema on tuntematon joten lisätietoja odotellaan.

KajHa:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia KajHa:n otteluilla: ?

Ikävä kyllä tässä vaiheessa Kajaanin Hakan asema on tuntematon joten lisätietoja odotellaan.

NIK:n/UIK:n Kokonaiskatsojaluvut: ? (Edeltävään vuoteen verrattuna tietoa ei ikävä kyllä ole juuri löytynyt huhuissakaan.)

Keskimäärin katsojia NIK:n/UIK:n otteluilla: ? (Edeltävään vuoteen verrattuna tietoa ei ikävä kyllä ole juuri löytynyt huhuissakaan.)

NIK/UIK tietenkin IK:na Nykarlebyyhyn/Uusikaarlepyyhyn on asemaltaan tuntematon joten lisätietoja odotellaan. Tiettävästi edellisvuoden innokkuus vaipui hieman, mutta lisätiedot toivottavasti kertovat paremmin asiasta!

GBK:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia GBK:n otteluilla: ?

GBK:n asema on tuntematon joten lisätietoja odotellaan.

KPT-85:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia KPT-85:n otteluilla: ?

KPT-85:n asema tietenkin Kemin Pallotovereina/Kemin Pallo-Tovereina on tuntematon joten lisätietoja odotellaan.

BK-IFK:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia BK-IFK:n otteluilla: ?

BK-IFK:n asema on tuntematon joten lisätietoja Vaasan erikoisesta seurasta odotellaan.

KaPa:n Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia KaPa:n otteluilla: ?

KaPa:n asema Kajaanin Palloilijoina on tuntematon joten lisätietoja odotellaan. Tosin KaPa Kajaanista kylläkin putosi joten hirveän korkeita yleisömäärät eivät välttämättä liene olleet.

Jämsänkosken Ilveksen/J-Ilveksen Kokonaiskatsojaluvut: ?

Keskimäärin katsojia Jämsänkosken Ilveksen/J-Ilveksen otteluilla: ?

Ilveksille asema Jämsänkosken suuntaan on tuntematon joten lisätietoja odotellaan. Tosin Jämsänkosken Ilves kylläkin putosi joten hirveän korkeita yleisömäärät eivät välttämättä liene olleet.

OPS:n Kokonaiskatsojaluvut. ?

Keskimäärin katsojia OPS:n otteluilla: ?

OPS:n asema on tuntematon joten lisätietoja odotellaan. Tosin Oulun Palloseura kylläkin putosi joten hirveän korkeita yleisömäärät eivät välttämättä liene olleet.

Kokonaiskatsojaluvut siis kiinnostavat kuten myös rajoitetun nk. Yleisöotoksen ottelujen kerrontatiedot mikäli jollakin nimimerkillä niitä tiedossa on ja ennen kaikkea, että missä laajuudessa noiden kyseisten sen 1-6 ottelun suhteen per kerrottu mahdollinen joukkue!

En ole ihan varma, että miten monta varmasti noita nk. Yleisöotoksen otteluja kerrottiin mahdollisesti Jalkapallokirjoissa 1989-1991 juurikin Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa koskien?

Muistelisin ainakin esimerkiksi Jalkapallokirjan 1991 painoksen perusteella, että esimerkiksi juurikin vuoden 1990 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan ottelut KTP-PeKa ja PeKa-KTP yleisömääriltään kyllä kerrottiin joten voi olla muitakin otteluja päätynyt kerrottavaksi asti!

PS. Korjattu ihan vähän Jämsänkosken Ilveksen otsikointia kun eihän se mikään Jämsänkosken Ilverksen ole nimeltään.
« Viimeksi muokattu: 12.03.2024 klo 20:21:59 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #767 : 24.03.2024 klo 21:23:24

Vaikka vielä odottelen tuota vuoden 1990 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan seurojen kokonaisyleisömäärien tilannetta sille vuodelle ja aion kyllä täydennyksenä korjata tuon vuoden 1989 tilanteen samaan sarjaan täydentäen luvut kaikille seuroille kiitos FC KurPa:n kertoman tilanteen tuonne jalkapallokysymysten ja vastausten puolelle niin seuraava juttu tulee kuitenkin tähän viestiin:

Se liittyy Jalkapallon Ykkösen avauskauteen eli vuoteen 1994.

Jalkapallon Ykkönen kuten muutkin kotimaisen jalkapallon nk. Numerosarjat alkoivat siis tasan 30 vuotta sitten korvaten aiemmat kotimaisen jalkapallon divisioonat.

Divisioonien aikakausi kun Suomessa päättyi vuonna 1993.

Jalkapallon Ykkönen käynnistyi vaatimattomissa merkeissä ja käytännössä myös pysyi läpi kauden uuden sarjan 14 joukkueen pelitavasta ja kirjavuudesta huolimatta vaatimattomana.

Yleisömääriin mitä tuli siis tavallaan tasolleen.

Mikäli kuitenkin jotain yleisöinnostusta avauskaudelle nähtiin niin kaikki nähtiin mitä todennäköisimmin melkein aina Kevätkierroksella.

Kun puhuttiin vaikka nk. Tonniotteluista Jalkapallon Ykkösen avauskaudelle niin kaikki osuivat yllättävänkin suuresti vain pelkästään toukokuun ja kesäkuun 1994 välille siihen mitä tuli Kevätkierrokseen ja olivat myös jäädä siihen alustavasti arvioissa.

Vain ja ainoastaan VPS sai yksin kootuksi 7 kappaletta nk. Tonniotteluissa ja niissäkin pitkään kiisteltiin, että olisiko pari kiistaottelua ollut alle nk. Tonniottelun rajan ennen korjautumista lukuihinsa.

Mikäli ne eivät olisi olleet niitä niin VPS:llä olisi siis ollut vain 5 kappaletta nk. Tonniotteluja Kevätkierrokselle vuodeksi 1994.

Kuin ennustaen tulevaa vaatimattomuutta kaikki Jalkapallon Ykkösen Kevätkierroksen ottelut vuodeksi 1994 nk. Tonniotteluina osuivat aikavälille 15.5.1994-15.6.1994 eli täsmälleen yhden kuukauden sisälle.

Hienon alun jälkeen ei ollut toivoakaan toivoa mitään nk. Tonniottelujen aiheuttamaa suuryleisöryntäystä ja yleisömäärät kautta linjan olivat käsittämättömän surkeita ajoittain seuralla kuin seuralla läpi tämän ajanjakson kuten aina mennen Kevätkierroksen 1994 loppuun eli 10.7.1994 mennessä.

Ennen tuon ajanjakson päätöstä eli 15.6.1994 sarjan nk. Tonniottelut alkua huomioimatta olivat surkeampaakin surkeampia kuten todettua niin ihan alkua huomioimatta VPS:llekin.

Viimein pelattiinkin aallonpohjaisten nk. Tonniottelujen päätösottelu sen ollen siis siitä eteenpäin huonoin nk. Tonniottelu Jalkapallon Ykkösessä Suomessa aina vuoteen 2007 asti eli 15.6.1994 monta kertaa aiemminkin kerrottu nk. Tonniottelu eli VPS-PV Kokkola 1033 katsojalla.

Sehän tietenkään ei sinänsä lopettanut alakuloa vuodelle 1994 tai tulevaisuuteen vielä moneen vuoteen Jalkapallon Ykköstä koskien. Merkkipaalu oli kuitenkin siinä, että silloin kun nk. Tonniottelun raja pystyi menemään rikki niin ennen vuotta 2007 ja vasta sen jälkeen oli huonompia nk. Tonniotteluja nähtynä.

Eli mikäli nk. Tonniottelu olisi ollut harvinainen tai vaikeampi saavuttaa 1990-luvulla niin olevinaan niin silloin kun siihen suoritukseen päästiin niin se oli suoraan parempi kuin tuon kesäpäivän kerrottu luku siis otteluun VPS-PV Kokkola.

Näin muista seuroista puhuen esimerkkinä KTP/KTP Jalkapallo ei ikinä kerännyt Kevätkierrokselle 1994 mitään hyviä lukemia tai koko kaudelle muutenkaan, mutta sen paras yleisöottelu kuten huonoinkin nähtiin vasta Syyskierroksella 1994 Jalkapallon Ykköseen.

Siltikin KTP/KTP Jalkapallo ei tietenkään 30 vuotta sitten kerännyt nk. Tonniotteluja.

Kuten ei vähemmän yllättäen kerännyt myöskään Paraisten IF eli Pargas IF eli PIF kun sen paras yleisöottelu kaikessa pienessä määrässään nähtiin täpärästi heti vuoden 1994 Jalkapallon Ykkösen Syyskierroksen alkuun 16.7.1994 otteluun PIF-Turun FC Inter 458 katsojan voimin. Pitkään yksi parhaimmista yleisöotteluista seuralle ja samalla Jalkapallon Ykkösen yleisöennätys hyvinkin kauan seuralle siksi kun se ei pieneen ikuisuuteen edes päässyt sarjaan pelaamaan uudelleen.

Jatkaakseni VPS:n tilannetta se tietenkin oli seuraavanlainen:

VPS murheellisesti ei kyennyt saamaan Syyskierrokselle vuoden 1994 Jalkapallon Ykkösestä puhuen enää kuin yhden tonniottelun ja kuin pienenä ihmeenä mukaan nk. Tonniottelujen seurojen piikkiin liittyivät BK-IFK ja FC Inter Turusta.

Kolme kertaa nähtiin siis nk. Tonniottelu Syyskierroksella Jalkapallon Ykkösessä 1994 ja ne toivat loppumääräksi siis 10 kappaletta nk. Tonniotteluja uuden sarjan avauskaudelle.

Syyskierroksella jokainen nk. Tonniottelu vuodeksi 1994 oli kuitenkin melko hyväkin vaikka ei parhaimpaan yleisöotteluun nk. Tonniotteluna tai yleensäkin voinut yltää.

Sarjan parhaimmasta yleisöottelusta ja nk. Tonniottelusta puhuen samalla kertaa se oli tämä alle tuleva ottelu:

Jalkapallon Ykkönen 1994 Paras Yleisöottelu

15.5.1994: VPS-BK-IFK 2407 katsojaa (Tämä oli samalla kertaa vuoden ensimmäinen nk. Tonniottelu ja ikävä kyllä myös Jalkapallon Ykkösen 1994 parhaimmaksi jäänyt yleisöottelu muutenkin. Tästä eteenpäin VPS:n ylittäessä mitenkään nk. Tonniottelun määritelmän katsojaluvut olivat todella murheellista luokkaa seuraavan kuukauden ajan vaikka niitä tietysti tuli ihan mukavasti sinällään kappalemääränä.)

Jalkapallon Ykkösen 1994 Syyskierroksen osaltahan parhaat yleisöottelut olivat VPS-Turun FC Inter 1629 katsojalla, BK-IFK-VPS 1537 katsojalla ja FC Inter-Helsingin Ponnistus 1128 katsojalla.

Päivämäärät olivat täten 14.8.1994 otteluun FC Inter-Helsingin Ponnistus sen ollessa ensimmäinen nk. Tonniottelu Syyskierrokselle, 24.8.1994 otteluun VPS-Turun FC Inter sen ollessa toinen nk. Tonniottelu Syyskierrokselle ja samalla VPS:n ainoa koko Syyskierrokselle kuten myös 8:s ja viimeinen nk. Tonniottelu sarjaan seuralle itselleen ja toiseksi viimeinen vuoden 1994 Jalkapallon Ykköseen ja 31.8.1994 otteluun BK-IFK-VPS sen ollessa kolmas ja viimeinen nk. Tonniottelu Syyskierrokselle ja samalla viimeinen vuoden 1994 Jalkapallon Ykköseen muutenkin.

Näistä puhuen siis tuo 24.8.1994 pelattu ottelu oli tosiaan VPS:n ainut nk. Tonniottelu Syyskierrokselle parhaana sinnekin kohtaa sarjaa ja muulle kahdelle joukkueelle koko sarjaan samalla tapaa koko vuodeksi. Helsingin Ponnistusta kun ei juuri Kevätkierroksella ottelu FC Interiä Turusta vastaan puhuen kiinnostanut ja Kevätkierroksen Turun FC Inter-VPS jäi myös yleisöotteluna 8.6.1994 pelattuna perin vaatimattomaksi kun sen reilusti yli tuplaten ellei tuntuvasti enemmänkin oli ollut vastavuoroisesti tosiaan tuolla Syyskierroksen VPS-Turun FC Inter-ottelulla väkeä nähden kevään turkulaisyleisön kiinnostukseen verraten.

BK-IFK:lle tuo mainittu yleisöottelu 31.8.1994 pelattuna oli myös sen seuraennätys.

Näistäkin alhoista ollaan noustu kuten välillä etenkin vuonna 2001 Jalkapallon Ykköstä koskien vajottu uudemmankin kerran.
« Viimeksi muokattu: 24.03.2024 klo 22:40:11 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
FC KurPa

Poissa Poissa


Vastaus #768 : 29.03.2024 klo 13:47:47

Jalkapallokirja 1991 mukaan kauden 1990 2.divisioonan kotikatsojamäärät (11 ottelua):

Itälohko: KTP 5750, PeKa 4545, PU-62 2298, LauTP 2268, HIFK 1846, LaPa 1769, EBK 1560, Kifffen 1274, FinnPa 1156, Ponnistus 1125, Sudet 441 ja Gnistan 180 katsojaa.

Länsilohko: P- Iirot 5148, TPV 3705, RPallo 3673, HIK 3076, PIF 2821, MIFK 2781, TuTo 1796, VaKP 1376, SalPa 1324, HPK 1320, TuPa 1315 ja ToiP-49 1246 katsojaa.

Pohjoislohko: Kraft 6019, VPS 5958, NIK 3184, KajHa 3140, BK-IFK 3130, KPT-85 3089, OLS 2660, KaPa 2600, JIlves 2015, JyP-771967, GBK 1353 ja OPS 470 katsojaa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #769 : 02.04.2024 klo 15:38:39

Jalkapallokirja 1991 mukaan kauden 1990 2.divisioonan kotikatsojamäärät (11 ottelua):

Itälohko: KTP 5750, PeKa 4545, PU-62 2298, LauTP 2268, HIFK 1846, LaPa 1769, EBK 1560, Kifffen 1274, FinnPa 1156, Ponnistus 1125, Sudet 441 ja Gnistan 180 katsojaa.

Länsilohko: P- Iirot 5148, TPV 3705, RPallo 3673, HIK 3076, PIF 2821, MIFK 2781, TuTo 1796, VaKP 1376, SalPa 1324, HPK 1320, TuPa 1315 ja ToiP-49 1246 katsojaa.

Pohjoislohko: Kraft 6019, VPS 5958, NIK 3184, KajHa 3140, BK-IFK 3130, KPT-85 3089, OLS 2660, KaPa 2600, JIlves 2015, JyP-771967, GBK 1353 ja OPS 470 katsojaa.


Kiitoksia paljon tästä jälleen kerran!

Noilla luvuin tuleekin sitten täysin tarkalleen oikeaksi osoittautuvat katsojaluvut myös sarjan kokonaiskatsojalukuun tuolle vuodelle eli ihan vähän pitänee korjata jälleen nähtävästi jo alkujaankin väärin olleita LaPa:n ja LauTP:n lukemia.

Samoin Jukka Joutsi vaikuttaa jälleen kerran olleen oikeassa siinä määrin kuin mitä tietenkin oli sivuilleen merkinnyt.

Yllättäen HIFK, FinnPa ja Ponnistus osoittautuivat melkoisenkin vähän keränneiksi joukkueiksi yleisöltään siinä missä IF Gnistan tuolloin ei yllättänyt vähäisyydellään.

FinnPa noista ehkä sinänsä pahin pettymys juuri kun oli sarjanousijastakin kyse. Pallo-Iiroilta yksi heidän vahvimpia yleisökausiaan eikä sinänsä ihme myöskin sarjanousijana.

PIF oli ihan vähän vähemmän kerännyt yleisöä kauteen vuodeksi 1990 kuin esimerkiksi vuoden 1994 Jalkapallon Ykköseen, mutta sielläkin auttoi vain sarjan sen hetken kyseisen sarjatason oma yleisöennätys ja kummatkin vuosiluvut olivat silti huonompia kauteen kuin mitä oli vuoden 1993 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vastaava kausiluku sisältäen jo kauden parhaimman ottelun myöskin FC Interiä vastaan silloin.

Vuoden 1989 vastaava tulikin jo toiselle alueelle ja pitänee korjata ja täydentää ennen pitkää nuo puutteet.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #770 : 05.04.2024 klo 02:34:27

Vihdoin ja viimein pitkien aikojen ja etsintöjen jälkeen kotimaisen jalkapallon nk. Miljoonavuoden eli vuoden 1967 Jalkapallon Maakuntasarjan ja Jalkapallon Aluesarjan kokonaiskatsojaluvut kuten myös keskimääräiset katsojamäärät ottelua kohti ovat jo löytyneet.

Jalkapallon Maakuntasarjasta puhuen ei edes huolettoman suuresta propagandasuitsutuksesta huolimatta ne olleet mitään erityisen hyviä ja sitä taustaa esimerkiksi luulot jopa 100 000-150 000 katsojan kokonaisluvuista kauteen menivät kyllä pahoin yli laidan.

Mitä tuli tiedon suurempaan, lopullisesti päättyneeseen kokonaisuuteen.

Jalkapallon Korkein Piirisarja eli Jalkapallon Aluesarjaa pienempi sarja näin esimerkiksi kiitos valtavien ottelumääriensä kauteen keräsi tiettävästi omalla vastaavalla ennätyskaudellaan 100 000-150 000 katsojaa ja Jalkapallon Korkeinta Piirisarjaa alempi eli Jalkapallon Perussarja Jalkapallon 6. Divisioonan/6-divisioonan edeltäjänä keräsi omalla vastaavalla ennätyskaudellaan 40 000-100 000 katsojaa kauteen kiitos myös valtavien ottelumääriensä samalla tapaa kauteen.

Lopullisemmin puhuen kuitenkin Jalkapallon Maakuntasarja keräsi siis paljon vähemmän.

Jalkapallon Aluesarja ei katsojalukujen vähäisyydestä huolimatta ollut niin pettymys, mutta kovin sahaavaa edestakaisin yleisömielenkiinto oli vuosittain kaiken miettien sarjan melko lyhyen historian aikana.

Parhaimmillaan vain sarjan omaa historiaa peilaten Jalkapallon Aluesarja keräsi koko historiansa toiseksi parhaan yleisökauden verran yleisöä kauteen juurikin vuodeksi 1967 juhlistamaan kotimaista jalkapalloa mitä mainioimmin silloin!

Tässä viimeinkin löytyneet yleisömäärät:

1967

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1967: 52 512 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1967: 114 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1967: 13 216 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1967: 23 katsojaa

Seuraavaan viestiin tulee suurta koontia kotimaisista alemmista jalkapallosarjoista vuosien 1953-1984 väliseltä ajalta nyt kun enimmäkseen niiden järkevä yleisövertailu edes näkymänä on mahdollista.

Jalkapallon Maakuntasarjaan jää vielä siinä mielessä puutteita 1940-luvun lopun kausista kuten myös ihan 1950-luvun alkuun johtuen siitä, että tuolloin oli valtavia katsojalukuja kyllä hyvinkin.

Niiden ongelmana on kuitenkin se, että mitä kaikkea voidaan laskea mukaan tai olla laskematta.

Kun joidenkin valtavimpien kausien kuten 1950 ja 1952 kohdalla pelkään pahaa, että siihen on saatettu laskea ihan kaikkea mitä sen vuoden sarjoihin kuului ja siksikin se kuulostaa todella hurjalta. Siksikään se ei sitten vastaa tapahtunutta aivan todella niin hyvin.

Jopa vuosi 1953 on hieman rajatapaus, mutta olen päättänyt sen vielä laittaa tähän kun muu keino olisi ollut laskea vain vuodesta 1954 eteenpäin tilastoja jolloin alkoi olla sitä yhtenäisyyttä tietyllä tapaa enemmän eikä niin paljon erinäisiä muita ongelmia.

Kiitos tosiaan FC KurPa:n selvityksen tuonne jalkapallokysymysten puolelle näyttää tosiaan siltä, että ihmeittä ei oikein ole enää löydettävissä alempiin divisiooniin jotakin tilastoituja yleisömäärätietoja vertailuineen vuodesta 1984 eteenpäin.

Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa tämä murhenäytelmä ei alkanut paljoa tätä myöhemmin eli vuosina 1989-1990 oli vielä rajoitettua tietoa olemassa ja vuodesta 1991 lähtien tilanne on ollut joitakin poikkeuksia ja jalkapallon nk. Kakkoskirjoja joihin noita tuon sarjan tilastoja vielä yleisömäärissä tilastoitiin niin niitä huomioimatta myös erittäinkin huonolla tolalla.

Ja alempia divisioonia koskevia tietoja lienee tilastoitu ehkä enintään vielä Jalkapallon Piirikirjoihin mikäli oikein niihinkään.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #771 : 05.04.2024 klo 03:13:06

Tässä tulee seuraavaksi kotimaisen jalkapallon erinäisten sarjojen suhteen koottavaa yleisömäärätietoa siltä, että millaiselta ne oikein siis näyttivät vuosina 1953-1984 olleella aikavälillä silloin kun tietoa vielä oli sellaisenaan saatavilla.

Kyseessä olisi siis niin kokonaisyleisömäärätiedot kuten keskimääräisten ottelujen katsojaluvut ottelua kohti.

Välttämättä äärimmäisen korkeat yleisöottelut yksittäisinä eivät taanneet sarjahistorian yleisömahtivuotta olemaan sellainen.

Hienoja kyllä, mutta eivät liian korkeita. Näin kävi vuoden 1957 Jalkapallon Maakuntasarjalle kun Kuopion Elohan sai raportoidun oikean yleisöennätyksensä sinne JoPS-otteluun silloin ja vuoden 1974 Jalkapallon 2. Divisioonalle/2-divisioonalle kun Närpiön Kraft sai jo kerrotun yleisöennätyksensä sinne LappBK-otteluun silloin.

Vuosille 1970-1973 oli ajoittain vielä eri lehdillä tapa nimittää Jalkapallon 4. Divisioonaa/4-divisioonaa silti vielä edeltäjän nimellä eli Jalkapallon Aluesarjana tuntien jolloin sekin nyt niille vuosille on käytössä tähän yhteyteen toisina vaihtoehtoniminä, mutta siitä toki luovuttiin viimeistään tänä vuonna 50 vuotta sitten eli vuodesta 1974 eteenpäin puhuen.

Tässä katsojaluvut:

Jalkapallon Kotimaiset Alemmat Sarjat ja Divisioonat 1953-1984 Yleisömäärät

Jalkapallon Maakuntasarja 1953 Katsojaluvut

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1953: 166 808 katsojaa (Tässä vaiheessa tämä katsojaluku perustuu sille, että melkein 167 000 katsojan kokonaisosuuteen on saatettu mahdollisesti laskea aivan kaikki mahdolliset sarjan eri ottelut ja vaiheet mukaan lukien erilaiset Maakuntasarjan Karsinnat joskin myös ihan koko sarjankin osalta sinällään katsojaluvut saattoivat olla erittäinkin korkeita vuoden 1950 ja 1952 tapaan samassa sarjassa. Mikäli tämä olisi pelkän tavallisen sarjan perusteella niin siinä tapauksessa sekin olisi loistava saavutus sarjalle sinänsä joskin alempi kyllä on kuin vuosina 1950 ja 1952 ellei sitten niiden lukuja pysty muuta kautta varmentamaan toisiksi.)

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1953: 632 katsojaa (Tässä vaiheessa tuo on korkein mahdollinen katsojakeskiarvo yksittäiselle ottelulle ja perustuisi näillä näkymin pelkkään tavalliseen sarjaan ellei muuta pysty varmentamaan koska muutoin aivan kaiken laskien katsojakeskiarvo myöhempiin Jalkapallon Maakuntasarjan vuosiin nähden pysyisi silti huippuhyvänä tavallaan, mutta tippuisi aina 416 katsojaan asti. Jälleen tämä lukema olisi reilusti alempi kuin vuonna 1950 ja 1952 ellei sitten niiden lukuja pysty muuta kautta varmentamaan toisiksi.)

Jalkapallon Maakuntasarja 1954 Katsojaluvut

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1954: 64 890 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1954: 127 katsojaa

Jalkapallon Maakuntasarjan 1954 Nousukarsinta Katsojaluvut

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjan 1954 Nousukarsinnassa: 5257 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjan 1954 Nousukarsinnassa yksittäistä ottelua kohti: 94 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut kaikkiaan Jalkapallon Maakuntasarjassa 1954: 70 147 katsojaa

Keskimäärin katsojia kaikkiaan Jalkapallon Jalkapallon Maakuntasarjan 1954 yksittäistä ottelua kohti 1954: 124 katsojaa

Jalkapallon Maakuntasarja 1955 Katsojaluvut

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1955: 58 358 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1955: 170 katsojaa

Jalkapallon Maakuntasarjan 1955 Nousukarsinta Katsojaluvut

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjan 1955 Nousukarsinnassa: 5952 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjan 1955 Nousukarsinnassa yksittäistä ottelua kohti: 661 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut kaikkiaan Jalkapallon Maakuntasarjassa 1955: 64 310 katsojaa

Keskimäärin katsojia kaikkiaan Jalkapallon Jalkapallon Maakuntasarjan 1955 yksittäistä ottelua kohti 1955: 182 katsojaa

Jalkapallon D-Sarja 1955 Katsojaluvut

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon D-Sarjassa 1955: 3987 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon D-Sarjassa yksittäistä ottelua kohti 1955: 87 katsojaa

Huom! Mikäli Jalkapallon D-Sarjaa ei halua lukea omaksi sarjakseen vuodelle 1955 kuten ei myöskään olemaan Jalkapallon Aluesarjan edeltäjä niin silloin kokonaiskatsojaluvuksi sen sisältyessä osaksi Jalkapallon Maakuntasarjaa tulisi silloin tälle sarjalle eli juurikin Jalkapallon Maakuntasarjasta puhuen 68 297 katsojaa kauteen kokonaisena yleisömääränä ja keskimäärin 171 katsojaa olisi ollut yksittäistä ottelua kohti.

1956

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1956: 82 510 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1956: 157 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1956: 6797 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1956: 49 katsojaa

1957

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1957: 72 444 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1957: 161 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1957: 6252 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1957: 42 katsojaa

1958

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1958: 72 743 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1958: 151 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1958: 7509 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1958: 39 katsojaa

1959

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1959: 74 100 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1959: 149 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1959: 6989 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1959: 22 katsojaa

1960

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1960: 71 864 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1960: 144 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1960: 7761 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1960: 28 katsojaa

1961

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1961: 65 450 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1961: 132 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1961: 7057 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1961: 26 katsojaa

1962

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1962: 62 736 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1962: 125 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1962: 12 581 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1962: 30 katsojaa

1963

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1963: 64 960 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1963: 128 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1963: 10 072 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1963: 21 katsojaa

1964

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1964: 61 369 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1964: 122 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1964: 14 591 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1964: 27 katsojaa

1965

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1965: 44 324 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1965: 88 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1965: 11 986 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1965: 22 katsojaa

1966

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1966: 56 195 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1966: 111 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1966: 6304 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1966: 13 katsojaa

1967

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1967: 52 512 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1967: 114 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1967: 13 216 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1967: 23 katsojaa

1968

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1968: 62 553 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1968: 96 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1968: 7166 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1968: 13 katsojaa

1969

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Maakuntasarjassa 1969: 74 282 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Maakuntasarjassa yksittäistä ottelua kohti 1969: 114 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa 1969: 11 863 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa yksittäistä ottelua kohti 1969: 22 katsojaa

1970

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1970: 69 503 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1970: 102 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa/4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1970: 11 446 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa/4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1970: 19 katsojaa

1971

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1971: 98 194 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1971: 114 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa/4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1971: 13 756 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa/4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1971: 15 katsojaa

1972

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1972: 95 172 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1972: 116 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa/4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1972: 4326 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa/4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1972: 5 katsojaa

1973

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1973: 97 433 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1973: 121 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon Aluesarjassa/4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1973: 17 530 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon Aluesarjassa/4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1973: 14 katsojaa

1974

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1974: 84 052 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1974: 104 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1974: 19 889 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1974: 15 katsojaa

1975

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1975: 87 491 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1975: 110 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1975: 17 392 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1975: 12 katsojaa

1976

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1976: 69 672 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1976: 90 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1976: 33 443 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1976: 23 katsojaa

1977

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1977: 74 109 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1977: 90 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1977: 38 482 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1977: 22 katsojaa

1978

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1978: 71 417 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1978: 86 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1978: 33 758 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1978: 17 katsojaa

1979

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1979: 108 024 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1979: 104 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1979: 36 210 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1979: 18 katsojaa

1980

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1980: 107 509 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1980: 98 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1980: 39 487 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1980: 19 katsojaa

1981

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1981: 88 892 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1981: 77 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1981: 43 780 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1981: 18 katsojaa

1982

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1982: 87 813 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1982: 78 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1982: 35 641 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1982: 15 katsojaa

1983

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1983: 65 818 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1983: 61 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1983: 38 878 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1983: 17 katsojaa

1984

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa 1984: 64 128 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1984: 59 katsojaa

Kokonaiskatsojaluvut Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa 1984: 23 445 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa yksittäistä ottelua kohti 1984: 10 katsojaa

Näin päättyi siis tämäkin pitkään etsittyjen jalkapallon alempien kotimaisten sarjojen katsojalukujen etsinnän osuus sinänsä.

Vaikka ilman muuta toki vielä Jalkapallon Maakuntasarjaa tullaan ennen pitkää ehkä yrittämään löytää siihen nähden mitä tulee 1940-luvun ja 1950-luvun alkuvuosien osuuteen, mutta se on ihmeittä todella vaikeaa kuten myös aikaa vievää työtä järjestää.

Yrittänyttä ilman muuta toki ei laiteta, mutta ei se helppoa ole.

Ilman muuta saa aina lisätietoa kertoa ja apua antaa mikäli löytyy esimerkiksi noihin alempiin sarjoihin myös vuodesta 1985 ja siitä eteenpäin olevaa selvempää yleisömäärätietoa.

PS. Päivitän tähän loppuun tuonne tämän aihealueen alkupuolelle ennen pitkää 5 vuotta vanhaan viestiin eli 13.6.2019 lähetettyyn sellaiseen tuon vuoden 1967 osuuden erikseen kun alkujaan silloin tuli tehtyä osuus vuosille 1961-1975 yksin, mutta silloin tekohetkessä vuosi 1967 jäi väliin kun ei ollut kerta kaikkiaan mistään löydettävissä tuon vuoden yleisömäärien osuutta noihin alempiin sarjoihin.

PSS. Päivitys vanhaan viestiin eli 13.6.2019 lähetettyyn viestiin suoritettu loppuun otsikonmuokkaus siihen viestiin huomioiden kehoituksella löytää myös vuosien 1976-1984 yleisömäärätiedot tästä viestistä uusimpana alempia sarjoja koskien.
« Viimeksi muokattu: 05.04.2024 klo 03:25:28 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #772 : 17.04.2024 klo 18:27:13

Vuosien 1970-1972 aikana tosiaan kotimaisessa jalkapallossamme oli vähän aikaa korkeimpana sarjatasona nk. Kruunu-Divari.

Noita vuosia on aiemminkin tässä aihealueessa sivuttu tai kerrottu hyvinkin laajasti muistellen.

Seuraavaan viestiin tarkoitus olisi laittaa tämän hyvin ainutkertaisen kuten periaatteessa ainutlaatuisen kutsumasarjan historian 100 parasta yleisöottelua.

Ajatuksena ikään kuin se olisi oma sarjansa.

Vuodeksi 1973 kun tuli tietysti oma sarja, mutta ikävä kyllä tältä kyseiseltä sarjalta myös otettiin sen nk. Kruunu pois eli se ei myöskään enää päättänyt Suomen Mestaruutta.

Kuten ei ollut päättänyt sen jälkeenkään ennen kuin sarjan historia loppui vuonna 1993 divisioona-aikakaudenkin päättyessä ja nk. Numerosarjojen alkaessa vuodesta 1994 eteenpäin.

Aiemmin näistä vuosista eli 1970-1972 on kyllä kerrottu vuosittaiset parhaat ottelut, mutta ne muodostivat vain 60 yleisöottelua ja lisäksi näillä näkymin parhaita mietittäessä vain vuodet 1970-1971 ovat todennäköisimmin keränneet ne eniten katsotuimmat päältä siinä missä sitten vuosi 1972 tunnettiin jo murheellisena katsojalukujen putoamisen pysyvyyden merkkivuotena.

Eli vuodelle 1972 ei joitakin jo aiemmin kerrottuja huippuotteluja huomioimatta ole niiden otteluista puhuen odotettavissa pääsyä 100:n parhaan yleisöottelun listalle.

Tänään varmaankin vielä nuo luvut ehtii laittaa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #773 : 18.04.2024 klo 00:38:19

Jalkapallon nk. Kruunu-Divarin eli vuosien 1970-1972 100 parasta yleisöottelua tulee tähän viimein listamuodossaan kaikilta kausiltaan laskettuna.

Tässä itse parhaat yleisöottelut suurena listana ja sittemmin myönteisenä pienenä yllätyksenä on havaittava, että aiemmin vuoden 1972 vähäisyyttä peläten kyllä niidenkin otteluja vähäisyydessään pääsi näiden kyseisten vuosien joukkoon kuitenkin melko monta kun vuosina 1970-1971 heti ihan huippuottelujen jälkeen ei vain sittenkään ihan niin paljoa noita katsojia ilmaantunut tiettyjen joukkueiden otteluihin sitten kuitenkaan:

Jalkapallon nk. Kruunu-Divarin 100 parasta yleisöottelua 1970-1972

9821 katsojaa HJK-Reipas (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa. Tämä ottelu pelattiin 9.8.1970 ja se oli Syyskierroksen ottelu kuten myös ennen pitkää koko tämän aikakauden paras ottelu ollen sitä samoin myös koko 1970-luvulle. Alustavasti tämä oli myös nk. Kymppitonniottelu ennen kuin luvut vähän laski katsojien suhteen pienemmäksi.)

8445 katsojaa HIFK-HJK (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa. Tämä ottelu pelattiin 5.8.1970 ja se oli Syyskierroksen ottelu kuten myös ennen pitkää koko tämän aikakauden toiseksi paras ottelu. Oli myös HIFK Fotbollin/HIFK Jalkapallon historian paras yleisöottelu ja sen jälkeen eri seuraajissaankin melkoisen kauan seuran paras yleisöottelu. Alustavasti tämä oli parhaimmillaan myös nk. Kymppitonniottelu ennen kuin luvut laski vähän selkeämmin katsojien suhteen pienemmäksi.)

8214 katsojaa HJK-Haka (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa. Tämä ottelu pelattiin 10.5.1970 ja se oli Kevätkierroksen ottelu kuten myös ennen pitkää koko tämän aikakauden kolmanneksi paras ottelu. Oli myös HJK:n toiseksi paras yleisöottelu kaikkiaan vuodelle 1970 ja samalla se jäi myös Kevätkierroksen parhaaksi yleisöotteluksi vuonna 1970.)

7584 katsojaa Reipas-HIFK (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

7195 katsojaa HJK-MP (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

7042 katsojaa HIFK-I-Kissat (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

7019 katsojaa HJK-Lahti-69/L-69 Lahti (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

6471 katsojaa Reipas-Lahti-69/L-69 Lahti (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

6351 katsojaa Lahti-69/L-69 Lahti-Reipas (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

6285 katsojaa Reipas-Haka (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

6043 katsojaa I-Kissat-Haka (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

5878 katsojaa Reipas-HJK (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

5773 katsojaa KuPS-MP (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

5698 katsojaa HIFK-KuPS (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

5631 katsojaa TPS-KPV (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

5579 katsojaa HIFK-KPV (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

5555 katsojaa HIFK-Reipas (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

5555 katsojaa HIFK-Reipas (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

5544 katsojaa MP-KuPS (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

5422 katsojaa Reipas-Lahti-69/L-69 Lahti (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

5415 katsojaa TPS-KuPS (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

5328 katsojaa HJK-Reipas (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

5304 katsojaa Lahti-69/L-69 Lahti-Reipas (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

5175 katsojaa TPS-Reipas (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

5174 katsojaa Reipas-Lahti-69/L-69 Lahti (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

5140 katsojaa KPT-KuPS (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

5108 katsojaa TPS-OTP (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

5033 katsojaa Reipas-MP (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

5028 katsojaa KPV-KuPS (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

5027 katsojaa TPS-KPV (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

5015 katsojaa HJK-Lahti-69/L-69 Lahti (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

5014 katsojaa Reipas-KuPS (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

4919 katsojaa TPS-MP (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4904 katsojaa HJK-KuPS (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

4877 katsojaa Reipas-KPV (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4785 katsojaa Lahti-69/L-69 Lahti-Reipas (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

4755 katsojaa KuPS-Reipas (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

4747 katsojaa TPS-HIFK (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4734 katsojaa TPS-HJK (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

4688 katsojaa HJK-HIFK (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

4676 katsojaa HIFK-MP (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

4659 katsojaa HJK-Haka (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4654 katsojaa Reipas-I-Kissat (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

4597 katsojaa HJK-TPS (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4546 katsojaa TPS-KuPS (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4541 katsojaa OTP-KPV (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4533 katsojaa Reipas-HJK (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

4510 katsojaa Lahti-69/L-69 Lahti-HIFK (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4499 katsojaa HIFK-MP (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4421 katsojaa MP-HJK (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4420 katsojaa TPS-Reipas (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

4398 katsojaa KuPS-TPS (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

4244 katsojaa KuPS-Lahti-69/L-69 Lahti (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4236 katsojaa Reipas-MP (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4167 katsojaa HJK-KuPS (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

4153 katsojaa OTP-Lahti-69/L-69 Lahti (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4109 katsojaa HJK-TPS (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

4105 katsojaa MP-HIFK (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

4081 katsojaa HIFK-KPV (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

4069 katsojaa Lahti-69/L-69 Lahti-KuPS (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

4062 katsojaa MP-KPV (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

4020 katsojaa Reipas-HIFK (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

4011 katsojaa MP-KPV (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3980 katsojaa HIFK-HJK (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3977 katsojaa KPV-KuPS (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3956 katsojaa Reipas-KPT (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3951 katsojaa TPS-Lahti-69/L-69 Lahti (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3947 katsojaa Kemin Into/K-Into Kemi-HIFK (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

3940 katsojaa HJK-I-Kissat (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3926 katsojaa KPV-HJK (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

3911 katsojaa TPS-KPV (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3898 katsojaa KPV-HIFK (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3892 katsojaa OTP-HJK (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3890 katsojaa Reipas-VPS (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3882 katsojaa HJK-KuPS (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3876 katsojaa Kuopion Elo-KuPS (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

3856 katsojaa KPT-HIFK (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3825 katsojaa HIFK-TPV (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3815 katsojaa I-Kissat-Kemin Into/K-Into Kemi (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

3792 katsojaa KuPS-KPT (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3754 katsojaa Lahti-69/L-69 Lahti-MP (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3733 katsojaa HIFK-OTP (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3728 katsojaa Reipas-TPS (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

3724 katsojaa TPS-I-Kissat (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3707 katsojaa Reipas-TPV (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3681 katsojaa HJK-TPS (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3680 katsojaa TPS-KPT (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3677 katsojaa MP-TPS (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3656 katsojaa KuPS-MP (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3622 katsojaa MP-KuPS (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3618 katsojaa TPS-HIFK (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3613 katsojaa TPS-HJK (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3604 katsojaa HIFK-HJK (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3558 katsojaa Reipas-KPV (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3555 katsojaa MP-HJK (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

3540 katsojaa TPS-Reipas (Jalkapallon 1970 nk. Kruunu-Divarissa.)

3540 katsojaa KuPS-TaPa/TamPa/TP Tampella (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3539 katsojaa TPS-Lahti-69/L-69 Lahti (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

3534 katsojaa Reipas-MP (Jalkapallon 1972 nk. Kruunu-Divarissa.)

3516 katsojaa KPV-Lahti-69/L-69 Lahti (Jalkapallon 1971 nk. Kruunu-Divarissa.)

Tässä olivatkin 100 eniten katsotuinta Jalkapallon nk. Kruunu-Divarin yleisöottelua. Heti näiden jälkeen vielä sijoilla 101 ja 102 olisivat HJK-Lahden Reipas 3507 katsojalla sen tullessa pelatuksi vuoden 1972 Jalkapallon nk. Kruunu-Divarissa ja HIFK-KuPS 3504 katsojalla sen tullessa pelatuksi vuoden 1972 Jalkapallon nk. Kruunu-Divarissa.
« Viimeksi muokattu: 19.04.2024 klo 01:25:16 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #774 : 18.04.2024 klo 19:54:20

Vuosien 1967-1969 aikana tosiaan kotimaisessa jalkapallossamme oli vähän aikaa korkeimpana sarjatasona nimikkeenä Jalkapallon Mestaruussarja.

Noita vuosia on aiemminkin tässä aihealueessa sivuttu tai kerrottu hyvinkin laajasti muistellen.

Seuraavaan viestiin tarkoitus olisi laittaa tämän hyvin ainutkertaisen kuten periaatteessa ainutlaatuisen kutsumasarjan historian 100 parasta yleisöottelua.

Ajatuksena ikään kuin se olisi oma sarjansa ja kun tiedossa on, että ilman muuta nimikettä Mestaruussarja oli käytetty myös vuosina 1936-1966.

Tuolloin se tosin joutui jakamaan kutsumanimensä myös Jalkapallon SM-Sarjan ja Jalkapallon Pääsarjan nimen välillä.

Vuoden 1969 päätteeksi vähän aikaa nimeke Mestaruussarja jäi pois käytöstä kun sen korvasi nk. Kruunu-Divari eli toisin kertoen kotimaisen jalkapallon divisioona-aikakauden alettua nimi oli Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona ja muutama muukin vaihtoehtoinen nimitys oli kuten Mestaruusdivisioona johtuen tietenkin kotimaisen jalkapallon mestaruuden jakamisesta siellä ja erotuksena muista divisioonista.

Vuodeksi 1973 kun tuli tietysti jälleen omalta kuulostava nimeke perinteitä vaalivalle eli Jalkapallon Mestaruussarja nk. Kruunu-Divarin menettäessä nk. Kruununsa pois muututtuaan omaksi sarjakseen, mutta ikävä kyllä tältä kyseiseltä perinteisemmältä korkeimmalta sarjalta myös alkoi kadota yllättävänkin nopeasti sen nimeke, kunnioitus ja sinänsä arvo kansan suustakin.

Jalkapallon SM-Sarja kun sopi yhä enenevissä määrin kansan suuhun ja puheeseen paremmin jo vuodesta 1973 lähtien, mutta etenkin yhtään siitä vähän pidemmälle 1970-luvun kulkuun mennen. Siten vuoden 1979 loppuun mennessä päätettiin jättää vuotta 1980 koskien nimeke Mestaruussarja pysyvästi siitä eteenpäin historian kirjoihin.

Aiemmin näistä vuosista eli 1967-1969 on kyllä kerrottu vuosittaiset parhaat ottelut osana muuta kotimaisen jalkapallohistorian parhainta yleisöottelujen katsausta, mutta ne muodostivat vain 34 yleisöottelua ja lisäksi näillä näkymin parhaita yleisöotteluja kotimaisen jalkapallon parhaimpina yleisövuosina jäi jonkin verran arvioitua enemmän kertomatta tuon kyseisen listan ulkopuolelle.

Eli 100:n parhaan yleisöottelun listalle puhuen omana sarjanaan ikään kuin käsiteltäessä listalle varmasti mahtuu enemmän monta sellaista ottelua joiden poisjäänti varsinaiselta suuremmalta listalta oli kyllä pieni ihme silloin ajallaan kun se joutui tietysti jakamaan arvoaan toisten nimikkeiden kanssa.

Mahdolliset vuoteen 1979 asti ulottuvat listaukset voisin tehdä joskus mikäli vain vuosien 1973-1975 parhaimpiin yleisöotteluihin liittyvät epäselvyydet joskus selkenisivät.

Tänään varmaankin vielä nuo vuosien 1967-1969 luvut ehtii laittaa ja muutoin venyy huomisen puolelle.
« Viimeksi muokattu: 19.04.2024 klo 01:29:10 kirjoittanut Piippu-Virtanen »

 
Sivuja: 1 ... 30 [31] 32
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa