FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
29.11.2024 klo 15:08:32 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 33 [34] 35
 
Kirjoittaja Aihe: Yleisöennätykset Suomessa vol. 2  (Luettu 136870 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #825 : 17.09.2024 klo 03:20:10

Pitkästä aikaa Jalkapallon Maakuntasarjaan on löytynyt katsojalukuja vanhemmilta ajoilta puhuen. Nyt tietenkin kyseessä olisivat suurilta osin 1960-luvun vuodet ja jälleen luvut ovat nyt etenkin 1960-luvulta puhuen Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Savon alueelta mitä ei niin aiemmin ollut muun muassa korona-aikana suoritetuissa etsinnöissä.

Ehkä jonakin päivänä suoritettava selvästi laajempi katsaus tulee selvittämään enemmän kyseisen sarjan katsojalukuja kuten myös rajauksia, mutta kyllä nämä ainakin korona-ajan vastaaviin nähden ovat hieman laajempia selvityksiä tai rajauksia.

Korona-aikana kun jouduin uhraamaan isommin sen selvityksen Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan vuosien 1961-1964 katsojalukujen selvitykseen.

Ja mahdollisesti siinä sivussa edes riittävän selkeän ottelujen kausiohjelmien selvitykseen löytymisineen keskimäärin.

Jalkapallon Maakuntasarjassa olisi vielä melkoisesti töitä edessä kartoituksineen, mutta vuosista riippuen alkaa olla kuitenkin melko hyvin selvillä noita eri lukuja sarjaan.

Mahdollisesti lukuja tulee myöhemminkin, mutta seuraavaan viestiin tulee ainakin vuodelta 1961 erilaisia lukuja sarjaa koskien.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #826 : 17.09.2024 klo 05:49:51

Jalkapallon Maakuntasarjaan vuodeksi 1961 tuli nelisen vuotta sitten löydettyä omia katsojalukujaan ja nyt hyvin pitkän ajan jälkeen tulisi niihin väistämättä päivitystä.

Jalkapallon Maakuntasarjaan sitä ajatellen ei ole aivan vuorenvarmasti vielä selvinnyt se seikka, että alkoiko sarja joillakin alueilla todella niinkin myöhään toukokuussa 1961 kuin esimerkiksi 21.5.1961, 22.5.1961 tai 23.5.1961 vai oliko sillä kenties jokin muu alkamispäivä?

Jalkapallon Maakuntasarjasta puhuen eri lohkosta tai maakunnan alueesta puhuen alkamispäivä lienee vaihdellut tilanteen ja olemuksen mukaan ja siihen päälle ottelujakin riitti suuriakin määriä kauteen!

Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Savon alueen osalta vuoden 1961 Jalkapallon Maakuntasarjaan yleisöotteluja löytyi ainakin seuraavien ottelujen osalta puhuen:

Jalkapallon Maakuntasarja 1961

28.5.1961: JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu-PK-37 Iisalmi 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ikävä kyllä JPT hävisi ottelun täpärästi ollessaan pitkään voittaa tai olla toki myös tasoissa niin viimein maalein 4-5.)

6.6.1961: Kuopion Elo-JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu 200 katsojaa (Tämän ottelun oli Kuopion Elo pilata täysin joko tasapeliin 0-0 tai ajoittain tappioon omien järkyttävien virheiden takia ennen sitten viimein pääsemistä voittoon asti maalein 2-0.)

11.6.1961: JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu-IiPV/IPV Iisalmi 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tämän ottelun JPT voitti jo peräti maalein 10-2.)

20.6.1961: JoPS-JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu 500 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä.)

2.7.1961: JoPS-Kajaanin Reipas/KajRe 400 katsojaa

23.7.1961: JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu-KP-48 Kuopio 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä.)

30.7.1961: JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu-Kajaanin Reipas/KajRe 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä.)

13.8.1961: JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu-Kuopion Elo 400 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä.)

Jalkapallon Maakuntasarjan osalta en harmittavasti oikein onnistunut löytämään oletettuja Kevätkierroksen tai Syyskierroksen suhteen olleita lopetuksen tai alkamisen päiviä ja koko sarjan lopetuskin lienee venynyt minne tahansa syyskuun, lokakuun tai jopa ehkä marraskuulle 1961 asti erinäisten peruutusten ja myöhempien mahdollisten Uusintaottelujen pelaamisen vuoksi.

Ihmeittä Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Savon alueella kuitenkin ilman mahdollisia Uusintaotteluja Jalkapallon Maakuntasarja saattoi aiemmin samana vuonna olleiden ottelu-uurastusten vuoksi oman alueen ottelut päättyä syyskuun 1961 puolella.

Tarkempaan tarkistukseen asti tulee tehtyä ja toivottavasti löydettyä yleisöottelut jonkun toisen kerran.

Riippuu paljon myös erinäisten peruutusottelujen löytymisestä tilanne.

Lopulta kuitenkin muun muassa JoPS joutui hautaamaan nousuhaaveensa uudelleen ylempään sarjaan sen vajaan parin silloisen vuoden odottelun jälkeen vuodeksi 1962 kun Kuopion Elo jyräsi tosiaan hyvin satunnaista ja harvinaista kompastelua huomioimatta itsensä ylempään sarjaan vuodeksi 1962 eli Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan.

JoPS jäi toiseksi ja rannalle kun Kuopion Elolla oli lopulta tasan yksi ainut tasapeli ja yksi tappio kaudella kun JoPS:lla murheellisesti oli enemmän tappioita eli peräti neljä kertaa kuitenkin kakkostilalla.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #827 : 17.09.2024 klo 07:51:23

Jalkapallon Maakuntasarjaan vuodeksi 1962 tulee nyt tähän viestiin erilaisia yleisömääriä kun nelisen vuotta sitten korona-aikana ikävä kyllä ylemmän sarjan eli Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan sen vuoden yleisömäärien kerronnan ja laittojen myötä ei tuolloin ehtinyt järkevästi kartoittaa tai etsiä yleisömääriä.

Hyvä kun tuolloisten kiireiden myötä tuli lähinnä edes jotenkin tietoon edes päivämäärät, että milloin noin suurin piirtein on pelattu kuitenkin tarvittaessa huomattavalla peruuttamisuhalla kaiken muistaen!

On paha sanoa, että milloin oikein sellaisenaan pian löydettävien yleisöottelujen alueella kausi alkoi.

Löydöt koskevat tietenkin jälleen Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Kuopion alueella pelattuja silloisia yleisöotteluja:

Jalkapallon Maakuntasarja 1962

18.5.1962: KP-48 Kuopio-JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu 200 katsojaa (Tämä ottelu saattoi avata Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Kuopion alueella Jalkapallon Maakuntasarjan vuodeksi 1962, mutta en ole siitä tässä vaiheessa vielä mitenkään aivan vuorenvarma. Tosin kuitenkin erinäisissä aluelehdissä oltiin kyllä vihjailtu tai kerrottu siihen suuntaan otteluista, että mikäli erinäisiä lisäotteluja pelattiin niin paljoa tätä aiemmin ei kuitenkaan ollut toukokuussa 1962 vielä pelattu. Jatkoa pohditaan tilanteesta alempana. Joensuulaisittain edelliskauden suhteellisen menestynyt JPT meni sitten häviämään maalein 1-4 ja se oli vain alkusoittoa huonolle kaudelle.)

20.5.1962: JoPS-PK-37 Iisalmi 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Vähän tätä aiemminkin oli tiettävästi pelattu Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Kuopion alueella Jalkapallon Maakuntasarjaa tänä kyseisenä vuotena, mutta ei välttämättä keliolosuhteiden tai kenttäolojen heikkouden vuoksi paljoakaan enää aiempana kuin miten pelattiin 18.5.1962 muun muassa silloin jo ainakin Kuopiossa päin otteluja. Kuten yllä mainittu ottelu.

Mahdollinen sarja-aloitus siis lienee osunut jonnekin kohtaa toukokuun 1962 puoltaväliä ja ehkä vähän tätä aiemminkin on vielä pelattu, mutta ei enää kuitenkaan kohtuuttoman paljoa aikaisemmin. Riippuu alueesta ja tilanteesta. Nekin selvitetään ajan kanssa sitten joskus. Joensuulaisittain edelliskauden oman alueen kakkoseksi päässyt JoPS meni sitten häviämään inhottavankin niukasti maalein 0-2 ja se oli vain alkusoittoa huonolle kaudelle.

Aikana milloin vuodeksi 1963 puhuttiin jopa avoimestikin nousemisesta heti kun käytännössä ylivoimainen Kuopion Elo tasolleen oli nousua haittaamasta hävinnyt edestä ylempään sarjaan!)

27.5.1962: JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu-VarTP 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. JPT johti välillä ottelua jo 2-0, mutta voittolukemat edes oletettuna muuttuivat synkkääkin synkemmiksi tappiolukemiksi maalein 2-5. Tilanne oli melko nöyryyttävä kun muisti, että VarTP pelasi monien alamäen ja synkkyyden vaivaamien vuosien jälkeen silloisesti näinkin korkeassa sarjassa hetkeen ensimmäistä kertaa. Ja myöhempää kautta vastenhan VarTP oli ennen pitkää tällä alueella ajatellen kokonaisvaltaisesti kolmantena lopputuloksissa ja taulukoissa kauden päätteeksi!)

3.6.1962: JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu-KajRe 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Loppusaldo ottelusta oli synkkä kuin mikä eli jälleen tappio nyt vähän lievemmin luvuin eli 0-2. Toisaalta samoihin aikoihin JoPS oli hävinnyt muun muassa ottelunsa maalein 0-1 Kajaanin Palloseuralle eli KajPS:lle tai myös KaPS/KPS Kajaanille  jolloin Joensuun jalkapallo tuntui olevan pohjamudissa kesälle 1962 lähdettäessä.)

19.6.1962: JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu-JoPS 400 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tämän ottelun JoPS sentään voitti avaten pistetilinsä kaudella lopputuloksella JPT:lle huonoin lukemin eli 3-0 JoPS:n eduksi. JPT oli siinä vaiheessa viimeinen joukkue alueellaan vailla pisteen pistettä aivan kaikkien muiden joukkueiden avattua pistetilinsä.)

24.6.1962: JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu-Kevätniemen Kehä 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tämänkin ottelun oli JPT Joensuusta hävitä ennen kuin viimein täpärästi tuli sillä hetkellä kauden ensimmäinen voitto ja sekin todellakin vain maalein 1-0. Suurin piirtein tästä eteenpäin alettiinkin enemmän tai vähemmän avoimesti puhua putoamisesta kun aivan kaikki tuntui penkin alle eikä mitään tunnuttu osaavan tehdä oikein.)

1.7.1962: JoPS-Kajaanin Reipas/KajRe 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Viimeinkin myös pitkästä aikaa tuntui JoPS voittaneen minkään ottelun kauteen siinä vaiheessa ja sekin oli vasta toinen sellainen kauteen maalein 3-1. Paljoa tätä aiemmin ei ollut voitettu ensimmäistäkään kausiottelua kun voittotili avautui vasta paikallisottelussa JPT:tä vastaan ja tämän jälkeen koko vuonna JoPS ei voittanut enää kuin kahdesti säilyen myös erittäin täpärästi sarjassa. Myös tuossa vaiheessa vaikka muuta eläteltiin vielä hetken niin joko sarjasäilyminen tai putoaminen vuodeksi 1963 Jalkapallon Aluesarjaan alkoi olla yllättävänkin selvä tosiasia.)

9.9.1962: JoPS-VarTP 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Harmittavasti ei oikein kerrottu sitä, että miltä tarkalta kierrokselta ottelu oikein oli kyseessä. Kuitenkin jossain määrin sarjan tai alueella pelattavien ottelujen loppuhetkiä kerrottiin lähestyttävän sitä menoa kun otteluja oltiin pelattu. Tilanne lopulta kokonaiskuvassa oli katkera tasapeli lähestyttäessä ottelun loppuhetkiä kun molemmat tekivät ottelun ainoat maalinsa alle minuutissa toistensa sisällä jolloin kyseessä oli jo kerrotusti tasapeli maalein 1-1. JoPS:lle sellainenkin oli harvinaisuutta kauden otteluissa kun niitä tuli koko vuonna vain kolme kertaa ja tämä tiettävästi oli niistä viimeinen lajissaan.)

Jalkapallon Maakuntasarja vuodeksi 1962 näillä näkymin kiitos neljä vuotta sitten korona-aikana tehtyjen kartoitusten näillä näkymin oli tiedossa päättymisensä suhteen kiitos suuresti pelattujen ottelumääriensä tähden.

Aivan tarkkaa ikävä kyllä ei ole Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Kuopion alueella olleiden ottelujen päättyminen, mutta näillä näkymin loppumisen voidaan olettaa neljä vuotta sitten tekemieni kartoitusten pohjalta tapahtuneen mitä tahansa siinä noin 16.9.1962-24.9.1962 välisenä aikana. Voi olla ihan vähän aiemmin tai jonkin verran tuota myöhemminkin tapahtunut, mutta ei paljon aikaisemmin ole kuitenkaan päättynyt.

Kiusallista on ollut kieltämättä selvittää noita erinäisten alueiden peruutusotteluja mitkä sitten haittasivat muun muassa selvempää erottelua mahdollisesti sarjan päättymisen tai aloittamisen suhteen kuten myös sattumanvaraisesti määrittelyä Kevätkierroksen tai Syyskierroksen suhteen.

Jalkapallon Maakuntasarja saattoi aiemmin samana vuonna olleiden ottelu-uurastusten vuoksi oman alueen ottelut päättyä syyskuun 1962 puolella erotuksena vuoden 1961 tilanteeseen nähden.

Tarkempaan tarkistukseen asti tulee tehtyä ja toivottavasti löydettyä yleisöottelut jonkun toisen kerran.

Riippuu paljon myös erinäisten peruutusottelujen löytymisestä tilanne.

Lopulta KajPS/KPS Kajaani eli Kajaanin Palloseura nousi vuodeksi 1963 Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan ylivoimaisesti häviten vain kerran koko kaudella ollen pelaamatta kertaakaan tasapeliä, PK-37 Iisalmelta jäi noususta ylempään sarjaan rannalle jokseenkin etäisenä joukkueena, mutta selkeänä kakkostilan joukkueena ja vertailuksi sitten JPT Joensuusta putosi Kevätniemen Kehän kanssa kokonaan ja JoPS säilyi täpärästi sarjassa suoraan parin pisteen turvin kun tasapelissä olisi Joensuussa jouduttu näkemään sitten paikallisotteluna Uusintaottelu Putoamisesta Jalkapallon Aluesarjaan vuodeksi 1963!

Kevätniemen Kehä näin huvittuneesti puhuen oli kuin peilikuva KajPS:stä, mutta tietenkin melkein aina kauden ottelunsa häviten ja tietysti yhteistä nousijalla ja putoajalla oli tietenkin tasapelittömyys kaudella eli sellaisia ei pelattu. Kevätniemelle toki pari voittoa tuli ja olihan alkukaudesta lähimpänä vielä melkein nk. Juhannuksen 1962 jälkeinen voitto siis Joensuussa ennen kuin JPT vaivoin sitten voitti jo kerrotulla tuloksella 1-0.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #828 : 17.09.2024 klo 09:34:52

Jalkapallon Maakuntasarjaan vuodeksi 1963 tuli nelisen vuotta sitten löydettyä omia katsojalukujaan ja nyt hyvin pitkän ajan jälkeen tulisi niihin väistämättä päivitystä.

Jalkapallon Maakuntasarjaan sitä ajatellen ei ole aivan vuorenvarmasti vielä selvinnyt se seikka, että alkoiko sarja joillakin alueilla todella niinkin myöhään kesäkuussa 1963 kuin esimerkiksi 21.6.1963, 22.6.1963 tai 23.6.1963 vai oliko sillä kenties jokin muu alkamispäivä?

Toisaalta joillakin alueilla kuten esimerkiksi Savossa ja Keski-Suomessa oltiin esimerkiksi kesäkuussa 1963 lähestymässä jo omaa Kevätkierroksen loppua tämän sarjan osalta puhuen. Lopetukset Jalkapallon Maakuntasarjassa Kevätkierroksella vaihtelivat melko pitkällekin osalle vuoden 1963 heinäkuuta, mutta runkopäivät lienevät olleet 8.7.1963-14.7.1963 välisenä aikana vähän siitä eteenpäin puhuen.

Kuten korona-ajan suhteen silloin neljä vuotta sitten puhuin niin lisäksi joissakin alasarjoissa kuten esimerkiksi Jalkapallon Perussarjan suhteen viimeiset mahdolliset Kevätkierroksen ottelut piti olla ihmeittä pelattuina 28.7.1963 mennessä ja mikäli ei vieläkään olisi olleet niin sitten ne olisi siirretty peruutusotteluiksi jo osalle mitä erinäisimpiä Syyskierroksen otteluja.

Jalkapallon Maakuntasarjasta puhuen eri lohkosta tai maakunnan alueesta puhuen alkamispäivä lienee vaihdellut tilanteen ja olemuksen mukaan ja siihen päälle ottelujakin riitti suuriakin määriä kauteen!

Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja muun Savon alueen osalta unohtaen ainakin Keski-Suomea lähimpänä olevat alueet alkoi näillä näkymin Jalkapallon Maakuntasarja muun Saimaan alueen tapaan vuodeksi 1963 jo tuntuvasti aikaisemmin eli sen vuoden toukokuussa.

Lähtökohtaisesti ja ellei muuta siis löydy niin aikaisin päivämäärä olisi ollut 19.5.1963, mutta mahdollisesti aikaisemmin tai vähän tätä myöhemminkin sarja olisi alkanut noilla mainituilla alueilla paitsi lähimpänä Keski-Suomea olevilla Savon rajamaiden paikkakunnilla. Eli aiempaan luulemaani nähden heittoa on ollut joitakin viikkoja tai ehkä sen kuukaudenkin verran tilanteesta riippuen.

Miten näillä kerrotuilla alueilla Syyskierros ainakaan laajemmin alkoi niin sitä en osaa sanoa tähän hätään, mutta heinäkuun 1963 kuten myös elokuun 1963 aikana aloitus vaihteli kun joillakin seuduilla vasta muun muassa päivämäärien 4.8.1963-11.8.1963 välisenä aikana isommin ryhdyttiin jatkamaan kierroksittain kun tätä aiemmin oli ollut vain yksittäisotteluja tai ei juuri otteluja lainkaan.

Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Savon alueen osalta vuoden 1963 Jalkapallon Maakuntasarjaan yleisöotteluja löytyi ainakin seuraavien ottelujen osalta puhuen:

Jalkapallon Maakuntasarja 1963

9.6.1963: JoPS-FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo 500 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tässä ottelussa muuta erikoista ei ollut kuin se, että ikävä kyllä FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo katkaisi JoPS:n siihen asti kaudella jatkuneen voittokulun. Suvereeni voittokulku ei kuitenkaan päättynyt kauden ensitappioon vaan tasapelillä maalein 2-2 selvittiin kerrassaan mainiosti silloin alkanutta ja siihen asti jatkunutta kautta.

Toisaalta välillä FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo oli jo johtanutkin ottelua eli vähän joutui JoPS erikseen vaikeaan asemaan. FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo olisi vahvasti ennen pitkää ikävä kyllä tarvinnut juuri tästä ottelusta sen voiton päästäkseen vielä toteutuneen historian mukaista vasten Uusintaotteluun Putoamisesta vuodeksi 1964 Jalkapallon Aluesarjaan ja tietenkin SaPa:n kanssa se olisi pelattu. Ennen pitkää toki sitten Savonlinnan joukkue tippui ja Pieksämäen Savon joukkue säilyi sitten sarjassa vuodeksi 1964. JoPS:lle tuli ehkä arvostelua, mutta kyllä enemmän tai vähemmän yleisesti puhuen pahimman suhteen oli ylitetty.

Silloisen edeltävän eli vuoden 1962 painajaisvuoden saavutukset oli jo siihen mennessä pyyhitty unholaan ja oltiin jälleen tuolloisen sitä edeltävän vuoden eli vuoden 1961 nousutavoitteessa vahvasti mukana. Ylipäänsä juuri tämä ottelu ennen pitkää tuli olemaan JoPS:lle koko vuoden 1963 ainoa tasapeli! Hetken näytti siltä, että tähän otteluun kerrankin hyvässä säässä olisi tullut enemmänkin yleisöä eli päälle tuhatkin katsojaa. Ikävä kyllä sitten ei tullut niin paljon katsojia otteluun. Silti se oli Joensuun alueella siinä vaiheessa katsotuin ottelu koko kesällä tai tätä edeltäneellä keväällä 1963.

FC SaPKo:n/SaPKo Jalkapallon osalta puhuen aivan juuri tuolloin kesäkuussa 1963 heti ottelun jälkeen ei vielä ollut sarjatilanteessa yleensä mitään hätää eli säilymässä oltiin reilustikin, mutta lienee sitten ennen pitkää vaan se herpaantuminen tullut kaudella eteen ja aavistuksen liikaa tämä Savonlinnan joukkue pelaili myös tasapelejä kaikkiaan kaudella eli viitisen kertaa. Se oli enemmistö kohtalokkaasti kaikkiin muihin seuroihin nähden.)

11.8.1963: SiU Simpele-SaPa/SavPa 400 katsojaa

1.9.1963: JoPS-SaPa/SavPa 600 katsojaa (Tämän ottelun ja jälleen upean voiton luvuin eli tässä tapauksessa maalein 3-1 oli JoPS varmistanut nousunsa jo ennen koko Jalkapallon Maakuntasarjan vuoden 1963 päättymistäkin hyvissä ajoin. Tässäkin vaiheessa alueista riippuen otteluja oli melko paljon jäljellä, mutta johto kerta kaikkiaan omalla alueellaan oli jo riittävä toisena muun muassa olevaan LaPa:n tilanteeseen nähden ja sitäkin murskaavampi se oli ollut jo aiemminkin nousua ajatuksellakin kärkkyneeseen kolmostilan FC SaiPa:n/SaiPa Jalkapallon asemaan nähden. Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan palaaminen vuodeksi 1964 oli siis silloin vähän päälle 60 vuotta sitten melkoinen suoritus tehdä kaikkineen ikävästi tauoltaan venyneenä. Alkujaan kun nousun olisi pitänyt tulla jo vuosina 1960-1961 olleiden tavoitteiden kautta ennen sitten todellakin hyvin kammottavaa vuotta 1962 mistä ainakin toivuttiin enemmänkin kuin yli odotusten hyvin! Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä.)

8.9.1963: LaPa-JoPS 400 katsojaa (Ottelu pelattiin Kimpisen Kentällä. LaPa kyllä voitti tämän ottelun, mutta peruuttamattoman myöhään kaikkea ajatellen maalein 5-1. LaPa kun oli jo jäänyt rannalle nousua ajatellen ylempään sarjaan. JoPS:lle tämä oli koko vuoden toinen ja viimeinen tappio ja se ei vähemmän yllättäen merkinnyt enää mitään.)

23.9.1963: JoPS-SiU Simpele 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Välillä näytti siltä ennen ottelua, että juuri kukaan ei tulisi koko otteluun ennen kuin sitten yleisöä vielä saapui hurraamaan nousijoita pienen joukon verran. Ottelu päättyi sarjanousijan voittoon maalein 9-4!)

Jalkapallon Maakuntasarja vuodeksi 1963 näillä näkymin kiitos neljä vuotta sitten korona-aikana tehtyjen kartoitusten näillä näkymin oli tiedossa päättymisensä suhteen kiitos suuresti pelattujen ottelumääriensä tähden.

Aivan tarkkaa ikävä kyllä ei ole Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Kuopion alueella olleiden ottelujen päättyminen, mutta näillä näkymin loppumisen voidaan olettaa neljä vuotta sitten tekemieni kartoitusten pohjalta tapahtuneen mitä tahansa siinä noin 20.9.1963-29.9.1963 välisenä aikana. Voi olla ihan vähän aiemmin tai jonkin verran tuota myöhemminkin tapahtunut, mutta ei paljon aikaisemmin ole kuitenkaan päättynyt ja viimeistään hyvin lokakuun 1963 alussa lienee kausi jo päättynyt.

Kiusallista on ollut kieltämättä selvittää noita erinäisten alueiden peruutusotteluja mitkä sitten haittasivat muun muassa selvempää erottelua mahdollisesti sarjan päättymisen tai aloittamisen suhteen kuten myös sattumanvaraisesti määrittelyä Kevätkierroksen tai Syyskierroksen suhteen.

Jalkapallon Maakuntasarja saattoi aiemmin samana vuonna olleiden ottelu-uurastusten vuoksi oman alueen ottelut päättyä syyskuun 1963 puolella erotuksena vuoden 1961 tilanteeseen nähden ja aivan enemmänkin vuoden 1962 tapaan pelattuna.

Tarkempaan tarkistukseen asti tulee tehtyä ja toivottavasti löydettyä yleisöottelut jonkun toisen kerran.

Riippuu paljon myös erinäisten peruutusottelujen löytymisestä tilanne. Yllätys oli muun muassa vielä se, että sittenkin sarjanousija JoPS:lla oli sittenkin vielä otteluja esimerkiksi 23.9.1963 pelattuna kun aiemmin luulin niiden loppuneen jonnekin 1.9.1963-15.9.1963 väliselle ajalle pelattuna!

JoPS siis nousi ja putoajina vuodeksi 1964 Jalkapallon Aluesarjaan olivat niin murheellisen täpärästi jo mainittuna FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo ja sitäkin selvempänä löylytetty VarTP kun hännänhuippuna Varkauden Työväen Palloilijoilla ei ollut kuin 3 pistettä koko sarjasta ennen lähtöä alempaan sarjaan pelkästään yhdellä ainoalla voitolla ja tasapelillä kyyditettynä.

PS. Korjattu eräitä päivämääriä vuoden 1962 nyt oikealle aiheessa puhutulle vuodelle eli 1963.
« Viimeksi muokattu: 17.09.2024 klo 11:40:39 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #829 : 17.09.2024 klo 11:41:42

Jalkapallon Maakuntasarjaan vuodeksi 1964 tuli nelisen vuotta sitten löydettyä omia katsojalukujaan ja nyt hyvin pitkän ajan jälkeen tulisi niihin väistämättä päivitystä.

Jalkapallon Maakuntasarjaan sitä ajatellen ei ole aivan vuorenvarmasti vielä selvinnyt se seikka, että alkoiko sarja joillakin alueilla todella niinkin myöhään toukokuussa 1964 kuin esimerkiksi 29.5.1964, 30.5.1964 tai 31.5.1964 vai oliko sillä kenties jokin muu alkamispäivä?

Joillakin alueilla Pohjois-Karjalassa, Etelä-Karjalassa ja Savossa oli tilanteen ja tarpeen mukaan tuntuvasti aikaisemmatkin alkamisajat.

Saimaan alueellakin päin tuntui olevan myös tuntuvasti aiemminkin alkavia sarjoja tai otteluja tuolloin 60 vuotta sitten kiitos jossain määrin aikakauteen ja alueeseen nähden varhaisemman kevään.

Lähtökohtaisesti ja ellei muuta siis löydy niin aikaisin päivämäärä olisi ollut 18.5.1964, mutta mahdollisesti aikaisemmin tai vähän tätä myöhemminkin sarja olisi alkanut noilla mainituilla alueilla paitsi lähimpänä Keski-Suomea olevilla Savon rajamaiden paikkakunnilla. Eli aiempaan luulemaani nähden heittoa on ollut viikko sinne, tänne tai tuohonkin venyen vähän aiempaan suuntaan kuitenkin.

Aivan varma en ole siitä, että milloin Jalkapallon Maakuntasarja jäi vuoden 1964 suhteen tauolle. Näillä näkymin aivan kesäkuun lopussa tai muutoin heinäkuun 1964 aikana riittävän varhaisessa vaiheessa 60 vuotta sitten puhuen.

Miten näillä kerrotuilla alueilla Syyskierros ainakaan laajemmin alkoi niin sitä en osaa sanoa tähän hätään, mutta heinäkuun 1964 kuten myös elokuun 1964 aikana aloitus vaihteli kun joillakin seuduilla vasta muun muassa päivämäärien 17.7.1964-10.8.1964 välisenä aikana isommin ryhdyttiin jatkamaan kierroksittain kun tätä aiemmin oli ollut vain yksittäisotteluja tai ei juuri otteluja lainkaan.

Otteluja on toki muitakin, mutta tässä niistä joitakin kappaleita mitä löytyi:

Jalkapallon Maakuntasarja 1964

24.5.1964: JoPT-Imatran Pallo-Salamat 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Kausi alkoi kyllä joensuulaisille mainiosti tasapelillä loppuluvuin 2-2, mutta se ikävä kyllä oli vain tyyntä myrskyn edellä.)

31.5.1964: JoPT-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tästä ottelusta otettiin peräti jo voittokin maalein 4-1, mutta se vain murheellista kyllä pahensi vauhtisokeutta mitä joensuunlaisille tuli ja sitten kun tuli väistämättä huonot ajat niin ne olivat tuttuun tapaan todella huonot muun muassa tällekin joukkueelle.)

14.6.1964: SiU Simpele-JoPT 400 katsojaa

21.6.1964: SiU Simpele-Joutsenon Kataja/JoKa/JouKa/JoutKa 400 katsojaa (Suurin piirtein näihin aikoihin vielä kun vähän epäselvää oli vuoden 1964 Juhannuksen jälkeiset kierrokset niin JoPT Joensuusta sinnitteli voittaen yllättäen SaPa:n maalein 3-1. Se oli silloin toinen voitto kaudelle. Ikävä kyllä paljoa tuon jälkeen kaikkiaan puhuen koko kaudelle JoPT voitti enää vain pari kertaa ja pelasi vain yhden ainoan kerran enää tasapelin kun tätä ennenkin se oli pelannut yhden muun tasapelin. Enemmän tai vähemmän siis JoPT alkoi tästä eteenpäin mahdollisista kehupuheista huolimatta taistella lähinnä sarjasta putoamista vastaan. SiU:lle Simpeleelle tilanne oli vähän parempikin kesäkuussa 1964 kun oli tätä aiemmin tullut useita hyvinkin lupaavia tuloksia. Siitä toki ikävä kyllä Simpeleelle siitä puhuen jouduttiin pettymään kauden aikana ennen pitkää.)

28.6.1964: JoPT-FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo 150 katsojaa (Tämä oli JoPT:n voitto maalein 3-1. Ikävä kyllä tämä olikin viimeinen todella hyvä asia joensuulaisille kun tämän jälkeen JoPT voitti enää vain kerran koko kaudella kuten myös pelasi vain yhden ainoan kerran tasapelin. Noihin aikoihin JoPT oli sarjassa enimmäkseen sijoilla 3-4 eikä välttämättä muihin nousijaehdokkaisiin eli LaPa:n ja SiU Simpeleen tilaan nähden ollut mitenkään ylimaallisesti eroa.

Imatran Pallo-Salamat tosin hengitti aivan joensuulaisten takana sarjataulukossa ja ennen pitkää ikävästi loppukesää ja syksyä kohden JoPT:llä kaikki meni vikaan siinä missä vuorostaan Imatralla, Simpeleellä ja Lappeenrannassa tunnuttiin elävän todella kovaa jalkapallokautta menestyksineen kohti silloista loppukesää ja syksyä kohti mennen! Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä.)

2.8.1964: JoPT-Joutsenon Kataja/JoKa/JouKa/JoutKa 150 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tämän ottelun JoPT vielä voitti maalein 4-2, mutta tämä oli viimeinen voitto koko kaudella sillä koko muu loppukesä ja syksy oli karmeaa tappiota toinen toisensa perään yhtä tasapeliä huomioimatta. Vielä tässä vaiheessa kun muutamilla muilla keskikastin joukkueilla alueilla kaikki meni paljon huonommin niin JoPT pystyi olemaan välillä alueensa selkeä kolmostilan joukkue.)

23.8.1964: JoPT-LaPa 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Joissakin lehdissä kerrottiin olleen 500 katsojaakin pelissä, mutta se oli lähinnä pieleen mennyt katsojahuippu. JoPT:n murheiden elokuuta oli jo pitkä aika sitten varjostanut loppumaton tappioiden putki eikä tämäkään ottelu ollut poikkeus. JoPT hävisi maalein 1-8 tämän ottelun.)

6.9.1964: JoPT-SiU Simpele 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tämän ottelun JoPT hävisi maalein 1-6. Ei juuri muuta kerrottavaa tästä ottelusta jäänyt ja luvut olisi voineet olla vaikka 1-12 tai ehkä 1-18. Niin umpihuonolta näytti kyllä JoPT:n pelaaminen koko kentällä ottelussa.)

6.9.1964: LaPa-Imatran Pallo-Salamat 557 katsojaa

Jalkapallon Maakuntasarja vuodeksi 1964 näillä näkymin kiitos neljä vuotta sitten korona-aikana tehtyjen kartoitusten näillä näkymin oli tiedossa päättymisensä suhteen kiitos suuresti pelattujen ottelumääriensä tähden.

Aivan tarkkaa ikävä kyllä ei ole Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Kuopion alueella olleiden ottelujen päättyminen, mutta näillä näkymin loppumisen voidaan olettaa neljä vuotta sitten tekemieni kartoitusten pohjalta tapahtuneen mitä tahansa siinä noin 20.9.1964-30.9.1964 välisenä aikana. Voi olla ihan vähän aiemmin tai jonkin verran tuota myöhemminkin tapahtunut, mutta ei paljon aikaisemmin ole kuitenkaan päättynyt ja viimeistään hyvin lokakuun 1964 alussa eli ennen kuitenkin päivämäärää 11.10.1964 lienee kausi jo päättynyt.

Kiusallista on ollut kieltämättä selvittää noita erinäisten alueiden peruutusotteluja mitkä sitten haittasivat muun muassa selvempää erottelua mahdollisesti sarjan päättymisen tai aloittamisen suhteen kuten myös sattumanvaraisesti määrittelyä Kevätkierroksen tai Syyskierroksen suhteen.

Jalkapallon Maakuntasarja saattoi aiemmin samana vuonna olleiden ottelu-uurastusten vuoksi oman alueen ottelut päättyä syyskuun 1964 puolella erotuksena vuoden 1961 tilanteeseen nähden ja aivan enemmänkin vuoden 1962 ja 1963 tapaan pelattuna.

Tarkempaan tarkistukseen asti tulee tehtyä ja toivottavasti löydettyä yleisöottelut jonkun toisen kerran.

JoPT Joensuusta puhuen se tosiaankin säilyi täpärästi.

Viimeisen mahdollisen maalittoman tasapelin myötä ja kun vielä Joutsenon Kataja ja FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo menivät mokaamaan oman pään ottelunsa niin Joensuuhun pelastui tuloksella 0-0 vuoden viimeisenä tasapelinä sarjapaikka.

SaPa joutui sitten Pieksämäen Savona lähtemään Jalkapallon Aluesarjan puolelle vuodeksi 1965 hyvin täpärästi kuten myös teki Kataja Joutsenostakin kun se itse meni putoamaan SiU Simpelettä vastaan pelatun ottelun jälkeen tasapelissä maalein 1-1. Muista joukkueista ja jopa putoajista puhuen FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo meni jopa häviämään ottelunsa maalein 1-2 Imatran Pallo-Salamille. Tosin tätä kaikkea vasten kiitos aiemman paremman kautensa sai FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo säilyä sarjassa toki myös vuodeksi 1965.

Nousija lopulta vuodeksi 1965 Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan oli melko ylivoimaisesti LaPa jolla oli voittoa voiton perään eikä lopulta kuin yksi tasapeli koko vuonna ja vain pari tappiota.

SiU Simpeleeltä puhuen jäi rannalle kun ikävä kyllä silläkään ei ollut kuin yksi tasapeli ja mikäli tämä ei ollut ongelma niin vähän turhan monta tarpeetonta lisätappiota aina viiteen tappioon asti maksoi sarjanousun sille. Toki mikäli olisi vähänkin enemmän luottanut tasapelaamiseen tai yrittänyt pitää tietyissä ottelussa keskittymisen vain tasapeliin niin riittävän monella tasapelillä olisi kyllä nousu saatu tai sitten edes järjestettyä Uusintaottelu Nousemisesta.

Toki silti kakkostila oli melkoisen hieno juttu kaikkiaan ajatellen SiU:lle Simpeleelle kun niin moni muu joukkue pelasi huonommin kaudella. Imatran Pallo-Salamat oli myös vahva kolmostilallaan vaikkakin ehkä jossain määrin kauden mittaan suoritustaan parhaiten parantanein joukkue oli WP-35/VP-35 Varkaudesta tai Warkaudesta riippuen siitä miten paikkakunnan nimen niin välttämättä halusi lausua.

Lopulta Varkauden yksi tärkeimpiä merkkijoukkueita oli neljäs kaudella kun parhaimmillaan vähän paremmalla onnella olisi voitu olla toisiakin kaudella. Ihan nousuun asti eväät tuskin olisi riittäneet, mutta hieman enemmän tasapelejä paremmalla pyrkimyksellä eikä turhalla uhkapelillä leikittelyä vähän liian pöyhkeisiin paikkoihin niin olisi se nousu ylempään sarjaan voinut tullakin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #830 : 18.09.2024 klo 10:38:37

Jalkapallon Maakuntasarjaan vuoden 1965 osalta on siihen vuoteen puhuen yhtä lailla sarjaan nimeten löytynyt jälleen uusia yleisöotteluja.

Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Saimaan alueelle yleisöottelujen löytyminen jälleen tuttuun tapaan keskittyy.

1960-luvun puolivälin vuosista eteenpäin puhuen erinäisiä tietoja on yleisömääristä löytynyt aina vuosikymmenen ja kotimaisen jalkapallon perinnesarjojen loppuun asti.

Vuosi 1968 saattaa tässä vaiheessa kenties olla poikkeus sääntöön tai sitten ei kun kyseisenä vuonna oli niin vähän ilmoittautuneita Jalkapallon Maakuntasarjaan, että muun muassa Pohjois-Karjalassa ja Saimaalla ei ollut omaa yhteistä aluelohkoa järkeä ottaa käyttöön ja Etelä-Karjalan ja Kuopion alueellakin joukkueita oli hälyttävänkin vähän.

Niiden maininnoista puhuen tulee niiden vuoro sitten myöhemmin tai muussa tapauksessa vuosi 1968 jää ajallaan välistä käsiteltävänä.

Vuoden 1965 ja siitä eteenpäin olevien vuosien Jalkapallon Maakuntasarjan tilanteita ja yleisömääriä en ole isommin paljon käynytkään läpi ja väistämättömästi sellainen todella laaja käsittely jääkin niin vuodesta 1965 puhuen kuin siitä eteenpäin mennen toiseen kertaan.

Korona-aikanakaan ei vain ehtinyt selvitystä tekemään niin kuin ehkä olisi halunnut mahdollisesti suorittaa.

Erinäisistä pelaamistavoista sen sijaan kuten myös aikajärjestyksistä on kuitenkin kyennyt löytämään jo jotain selvempää tietoa muuhun 1960-lukuun ja puhumattakaan sitten 1950-luvun päivistä jo selvästi helpottavampaa käsitystä.

Ihmeittä siis ainakin nyt alustavasti Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Saimaan alueella vuonna 1965 eli melkein 60 vuotta sitten Jalkapallon Maakuntasarja ainakin alkoi keliolosuhteiden vaikeuksien ja pakkojen vuoksi huhtikuun 1965 lopun sijaan vasta toukokuussa 1965 ja tällöinkin ihmeittä ja lisäviiveittä 16.5.1965 varsin laajamittaisesti.

Kevätkierroksen päättyminen ja Syyskierroksen alkaminen on ikävä kyllä edelleen melko hämärää vuodeksi 1965 miettien, mutta melkein 60 vuotta sitten näillä näkymin ilmoitetuille alueille koetettiin yrittää saada Kevätkierros päättymään heinäkuulle 1965 ja Syyskierros alkamaan elokuulle 1965 mikäli vain suinkin mahdollista ja Syyskierroksen suhteen mikäli jostakin syystä Kevätkierros olisi päättynyt aikaisemmin niin sarjaloma olisi vietetty aikaisemmalla ajankohdalla ja jatkettu jo heinäkuun 1965 loppupuolen lähestyessä.

Oliko näin niin sen selvitys jää toiseen kertaan.

Ennen pitkää Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Saimaan alueella vuonna 1965 eli melkein 60 vuotta sitten Jalkapallon Maakuntasarja päättyi ihmeittä ja lisäviiveittä 19.9.1965 varsin laajamittaisesti ellei melkein kokonaan, mutta mahdolliset Uusintaottelut tai erinäiset muut otteluviivytykset tai rästiottelujen pelaaminen saattoivat pidentää sarjakautta näillä alueilla lokakuulle 1965 asti tai kauemmaksikin. Kuitenkin ennen talven lumentuloja tai muita kotimaisen palloilun päätöksiä kohti kauden piti olla viimeistään tässä sarjassa pelattu näillä alueilla.

Tässä viimeinkin löytyneitä otteluja yleisömääriltään:

Jalkapallon Maakuntasarja 1965

16.5.1965: Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat-JMP Joensuu/FC JMP/JMP Jalkapallo Joensuu 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä. Pallo-Salamat/Pallosalamat voitti maalein 3-0. Joensuun Maila-Pojille/Mailapojille ei oikein homma lähtenyt vetämään parempaan päin ja tästä tuli myöhemminkin kaudelle hyvin ikäväksi jäänyt tapa.)

16.5.1965: SiU Simpele-JoPS 150 katsojaa (Ottelun osalta ei muuta erikoisuutta ollut paitsi tavallista runsaammalta tuntunut maalijuhla jonka viimein SiU Simpeleeltä voitti täpärästi maalein 4-3. Tosin ajoittain ja ennen kuin JoPS viimein alkoi itsekin saamaan maaleja vastustajan verkkoon niin sitä ennen tuntui kun ottelusta tulisi sen 4-0, 5-0 tai jopa peräti 9-0 tason suurvoitto joensuulaisille liiankin epämiellyttävään suuntaan mennen. Tämäkin täpärä tappio oli ikävänä juttuna ennen pitkää sitten maksamassa jopa mahdollista nousupaikkaa takaisin kohti Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa vuoden 1966 suhteen.

Etenkin kun silloisena viime vuotena siellä oli oltu ja sinne haluttiin palata. Ottelu oltiin lähellä peruuttaakin ja julistaa tuloksettomaksi kun kesken ottelua sattui melko varmastikin vuoden 1965 Simpeleen sen hetken viimeinen lumipyry ennen kuin sitten keskellä lumipyryä pilvien taakse jäänyt Aurinko alkoi porottaa täydellä teholla silloista kevättä lämmittämään ja sulattamaan lumen! Tosin otteluun jouduttiin lumipyryn voiman takia joksikin aikaa se keskeyttämään ennen jatkamista.)

16.5.1965: JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu-FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo 100 katsojaa (Ottelun osalta niin Joensuun Keskuskentän kuin Mehtimäen huonokuntoisuuden tai kostean, loskaisen, räntäisen ja routaisen maan aiheuttamien vaurioiden takia mieluummin selvästi pienemmällä Niinivaaran Kentällä. JPT:lle tuli tappio selvästi maalein 0-3 ja aivan kilpailija Maila-Poikien/Mailapoikien tapaan tästä tuli hyvin ikäväksi jäänyt tapa. Etenkin kun homma ei lähtenyt vetämään toivotulla tavalla parempaan päin.)

23.5.1965: JoPS-Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat 250 katsojaa (Ottelu pelattiin lähellä Joensuun Keskuskenttää sijaitsevalla pienemmällä hiekkakentällä kun edelleen ikävä kyllä Joensuun Keskuskentän suhteen sen ruoho oli vieläkin vähän turhan heikossa, kosteassa ja vetisessä kunnossa liukkauden suhteen käyttöä varten. Tämän ottelun JoPS voittikin maalein 3-1 ja se herätti toivoa paremmasta sitten myöhemmin kaudella.)

9.6.1965: JMP Joensuu/FC JMP/JMP Jalkapallo-JoPS 50 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Joensuun Maila-Pojat/Mailapojat oli 15 sekunnin päässä ottelun voittamisesta ja oli myös pitkään tasapelissä ennen kuin viimein JoPS parempana teki itselleen edullisemmat ottelun voittolukemat maalein 3-2.)

13.6.1965: SiU Simpele-JMP Joensuu/FC JMP/JMP Jalkapallo 300 katsojaa (Tässä ottelussa muuta erikoista ei ollut paitsi se, että Joensuun Maila-Pojat/Mailapojat hävisi jo maalein 0-7 tässä pelissä Simpeleen ylpeydelle.)

20.6.1965: Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat-FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä. Tämän ottelun oli imatralaiset hyvin monta kertaa hävitä tai vain tyytyä tasapeliin ennen sitten ottelun ainoaa, rangaistuspotkusta syntynyttä voittomaalia jolloin lopputulos oli siis 1-0. Voitto tästä olisi auttanut savonlinnalaisia nostamaan sarjan jännitystä ja tappio imatralaisille olisi tietysti vähän laskenut heidän mainearvoaan. Tasapelissä taas hyötyä ehkä nousun suhteen ei ollut odotettavissa kun nämä kaksi joukkuetta olivat hyvin tasaisia läpi tuon vuoden otteluissa.)

20.6.1965: JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu-SiU Simpele 100 katsojaa (Viimeinkin pelattiin tiettävästi Joensuun Keskuskentällä, mutta silloinkin vasta pitkien taivuttelujen jälkeen kun edelleen kesäoloihin nähden kenttä oli jatkuvien kosteuksien, märän kelin ja silloisen kuluneen vuoden talven aiheuttamien routavaurioiden piinaama. Myöhemmin myös ehkä varsin heikon kenttäruohon huonon hoitolaadunkin vuoksi. Aikakausi tietenkin oli eri ja toimet toisia, mutta silti ajoittain kenttäongelmia ihmeteltiin aikanaankin kovaankin ääneen vaikka muuallakin sattui kenttäongelmia ihan pääkaupunkiseutuakin myöten. Mikäli tätä ei olisi pelattu ruoholla niin sitten olisi siirrytty Mehtimäen Hiekkakentälle pelaamaan. JPT voitti kuitenkin harvinaisesti kaudellaan juuri tuolloin taas keskelle ottelua osuneesta kaatosateestakin huolimatta maalein 4-2. Tämän jälkeen toki JPT Joensuusta ei enää sitten voittanutkaan kuin kerran enää koko vuonna kun tämä oli ollut yleensäkin seuralle toinen voitto kauteen.)

28.6.1965: SiU Simpele-Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat 200 katsojaa (Simpeleen ylpeydelle silloin voitto tuli maalein 2-0 ja hyvältä näytti vielä kesällä 1965 kuten oli ollut myös keväällä 1965 ennen kuin sitten syksyllä 1965 alkoi tulla tappiota tappion perään ja jopa mahdollinen nousu tai edes nousukilpailu vaihtui lähinnä sarjapaikan selkeämpään, mutta masentuneempaan tyytymispalloilun esittämiseen.)

8.8.1965: JoPS-SiU Simpele 400 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tässä ottelussa JoPS ottikin voiton maalein 4-0. Ikävä kyllä ennen pitkää melko myönteinen kiri JoPS:lle ei tulisi riittämään.)

16.8.1965: Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat-JoPS 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä. Pallo-Salamat/Pallosalamat valitettavasti tekivät joensuulaisten voittohaaveet tai myöhemmin edes tasapelihaaveet tyhjiksi maalein 2-0 ja voittaen tietenkin ottelun.)

29.8.1965: JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu-Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. JPT hävisi vähemmän yllättäen tämän ottelun maalein 0-3.)

3.9.1965: JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu-JoPS 5 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tiettävästi ottelu oli vuoden huonoin yleisömäärältään näillä näkymin ja mikäli ei ollut niin huonoin löytynein katsojaluku kuitenkin tähän yhteyteen. Muuta erikoista ei ollut kuin myös se, että JPT sattui viimeinkin kaudella myös ottelun jälleen pitkästä aikaa ja kenties viimeistä kertaakin voittamaan ottelun maalein 1-0. JoPS:lle tämäkin tappio oli karmea nöyryytys voitettavissa olevasta ottelusta tai yleensä huonoimmillaankin ajateltuna edes tasapelin tuoma jäännöspiste olisi pitänyt tästä ottelusta saavuttaa.)

5.9.1965: Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 400 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä. Tämän ottelun Pallo-Salamat/Pallosalamat vähän pilasivat ikävä kyllä vain 1-1 tasapeliin mikä saattoi myös aiheuttaa sarjanousun menemisen vaikkakin vielä tuossa vaiheessa niin sillä kuin JoPS:lla oli vieläkin toivoa nousta kiitos kovin tiukan sarjatilanteen. Niukassa ja kovin tasapeliköyhässä sarjassa ainakin omalla alueellaan nämä joukkueet lopulta myös pelasivat eniten tasapelejä vähyydessään ja tämä saattoi olla niistä viimeinen kauteen tärkeässä paikassa!)

12.9.1965: JoPS-FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo 150 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tässä ottelussa JoPS voitti vastustajansa peräti jo maalein 7-0! Ikävä kyllä oli liian myöhäistä niin sille kuin kaikille muillekin osapuolille edes teoriassa nousuhaaveista puhuen. WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus oli jo varmistanut nousun enemmän tai vähemmän vähän tätä aiemmin syyskuussa 1965 ja mikäli vielä jotakin teoreettista toivetta oli niin se oli murskautunut niin varkautelaisten loppukauden täydelliseen voittokulkuun kuten myös siihen, että Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat hävisi oman koko sarjanousua tai vaikka Uusintaottelua Nousemisesta määrittävän ottelun FC SaPKo:a/SaPKo Jalkapalloa vastaan maalein 2-3 tärkeää paikkaa ajatellen.

Täten varkautelaiset olivat jo nousseet Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1966 lopullisesti näinkin vaikka käytännössä nousu oli varmistunut syyskuun 1965 aikana vähän tätäkin aiemmin muiden ottelumenestysten perusteella ja oma muu voitto-ottelu teki sitten tyhjäksi muut teoriat. JoPS:n omassa voitto-ottelussa muuta ongelmaa ei ollut kuin lähinnä vain hyytävän kylmä vesisade ja päälle vielä tullut hämärä pimeyksineen ennen kuin ottelu vain itsepäisesti päätettiin jahkailujen jälkeen pelata loppuun asti ja siten melkein säkkipimeässä lähdettiin ottelusta voittajina ajatellen jo melkoisen pitkästi silloista ensi vuotta.)

19.9.1965: Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat-SiU Simpele 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä. Tämän ottelun Pallo-Salamat/Pallosalamat voittivat maalein 2-1, mutta nousuhaaveet oli mennyttä. Siten Imatralla alettiin keskittyä silloiseen ensi vuoteen ja samoin tehtiin Simpeleelläkin päin. Molemmilla joukkueilla oli mielipahansa mitä nyt hieman eri syistä. Toinen lähinnä täysin pieleen menneestä syksystä johtuen tuntui olevan hukassa ja toinen sitten juuri nousun menettäneenä voittajanakin oli pahoilla päin.)

19.9.1965: JoPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu-FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo 50 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tämä ottelu oltiin lähellä peruuttaakin kun yksinkertaisesti Joensuun Keskuskentällä oli liikaa liejua ennen kuin erinäinen liejuisuus saatiin kuivateltua ottelua häiritsemästä. Lieju lähti, mutta Joensuun Keskuskentän kuopat eivät ja tämäkin tuntui aiheuttavan lohduttomuutta silloiseen ensi vuoteen. JPT oli voittaakin ottelun, mutta kaikki menetettiin viime hetkellä tappioon maalein 2-3 ja putoaminen Jalkapallon Aluesarjaan vuodeksi 1966 oli sinetöity yhdessä häpeällisesti oman FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo-ottelunsa luovuttaneen Joensuun Maila-Poikien/Mailapoikien jalkapallopuolen kanssa.)

Mahdollinen tarkempi kauden lopetus mahdollisesti ennen pitkää tarkastetaan myöhemmin.

Totta kuitenkin oli, että WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus sai sarjanousun häviämällä koko vuonna elintärkeästi vain kaksi kertaa nousten siis vuodeksi 1966 ylempään sarjaan jolloin niin Imatralla, Savonlinnassa, Simpeleellä ja Joensuussa JoPS:lle jäi mietittävää silloisesti ensi vuodeksi melkoisesti sarjanousua miettien.

Näistä Pallo-Salamat/Pallosalamat ja FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo päätyivät tasapeliin ja JoPS tuli heti perässä. JoPS jäi taakse kun hävisi muun muassa ennen pitkää pelatun kauden päätösottelunsa juurikin varkautelaisille sarjanousijoille maalein 1-6 mikä vain entisestään kertoi sitä, että ongelmistaan huolimatta sarjanousu sinä vuonna ansaitusti meni osoitteeseensa Varkauteen.

Kaikki muut nousijat ehdokkuuksistaan huolimatta mokailivat ottelujaan enemmän tai hävisivät enemmän. JoPS:lla etenkin oli jo kuusikin tappiota kauteen joista suurin osa olisi ollut vältettävissä ellei ehkä melkein kaikkikin. Joensuusta putosi kerralla kaksikin joukkuetta eli Maila-Pojat/Mailapojat ja Pallo-Toverit/Pallotoverit Jalkapallon Aluesarjaan vuodeksi 1966. Enimmäkseen ne hävisivät kauden peleissään miten ehtivät, mutta satunnaisesti pilasivat toki muiden parempien joukkueiden tietä onneensa.

Varkaudessa ainakin loppusanoiksi oli opittu silloisen edellisvuoden eli vuoden 1964 turhasta pöyhkeilystä varsin paljon ja virheitä ei ansiokkaasti toistettu.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #831 : 18.09.2024 klo 15:39:59

Jalkapallon Maakuntasarjaan vuoden 1966 osalta on siihen vuoteen puhuen yhtä lailla sarjaan nimeten löytynyt jälleen uusia yleisöotteluja.

Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Saimaan alueelle yleisöottelujen löytyminen jälleen tuttuun tapaan keskittyy.

Vuoden 1966 ja siitä eteenpäin olevien vuosien Jalkapallon Maakuntasarjan tilanteita ja yleisömääriä en ole isommin paljon käynytkään läpi ja väistämättömästi sellainen todella laaja käsittely jääkin niin vuodesta 1966 puhuen kuin siitä eteenpäin mennen toiseen kertaan.

Korona-aikanakaan ei vain ehtinyt selvitystä tekemään niin kuin ehkä olisi halunnut mahdollisesti suorittaa.

Erinäisistä pelaamistavoista sen sijaan kuten myös aikajärjestyksistä on kuitenkin kyennyt löytämään jo jotain selvempää tietoa muuhun 1960-lukuun ja puhumattakaan sitten 1950-luvun päivistä jo selvästi helpottavampaa käsitystä.

Ihmeittä siis ainakin nyt alustavasti Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Saimaan alueella vuonna 1966 Jalkapallon Maakuntasarja ainakin alkoi keliolosuhteiden vaikeuksien ja pakkojen vuoksi huhtikuun 1966 lopun sijaan vasta toukokuussa 1966 ja tällöinkin ihmeittä ja lisäviiveittä 15.5.1966 varsin laajamittaisesti.

Vuoden 1966 Vapun tai Vappupäivän aikoihin mietitty sarja-avaus ei vain voinut onnistua huonojen keliolosuhteiden tai eri maakuntien kenttävarausten aikataulutusten ristiriitaisuuksien vuoksi.

Kevätkierroksen päättyminen ja Syyskierroksen alkaminen on ikävä kyllä edelleen melko hämärää vuodeksi 1966 miettien, mutta näillä näkymin ilmoitetuille alueille koetettiin yrittää saada Kevätkierros päättymään heinäkuulle 1966 ja Syyskierros alkamaan elokuulle 1966 mikäli vain suinkin mahdollista ja Syyskierroksen suhteen mikäli jostakin syystä Kevätkierros olisi päättynyt aikaisemmin niin sarjaloma olisi vietetty aikaisemmalla ajankohdalla ja jatkettu jo heinäkuun 1966 loppupuolen lähestyessä.

Oliko näin niin sen selvitys jää toiseen kertaan.

Ennen pitkää Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Saimaan alueella vuonna 1966 Jalkapallon Maakuntasarja päättyi ihmeittä ja lisäviiveittä 18.9.1966 varsin laajamittaisesti ellei melkein kokonaan, mutta mahdolliset Uusintaottelut tai erinäiset muut otteluviivytykset tai rästiottelujen pelaaminen saattoivat pidentää sarjakautta näillä alueilla lokakuulle 1966 asti tai kauemmaksikin. Kuitenkin ennen talven lumentuloja tai muita kotimaisen palloilun päätöksiä kohti kauden piti olla viimeistään tässä sarjassa pelattu näillä alueilla.

Tässä viimeinkin löytyneitä otteluja yleisömääriltään:

Jalkapallon Maakuntasarja 1966

20.5.1966: JoPS-FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä ja miellyttävästi heti alkuun jo ruohokentällä paljon, paljon paremmin hoidettuna silloisestikin ajateltuna moneen vuoteen. Ainakin miettien ja puhuen silloisia kehupuheita. Tämä myös aloitti JoPS:n kaikkiaan hienon kauden kun voitto tuli maalein 3-0. Ottelu pelattiin myös vuoden 1966 Helatorstain jälkeisenä perjantaina.)

31.5.1966: Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat-JoPS 600 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä. Murheellisesti JoPS hävisi tämän ottelun maalein 1-2. JoPS:n suoritus oli kuitenkin tasoltaan sitä, että oikeastaan rehellisesti kauden ainoan kerran Imatran ylpeys oli hävitä vain tässä ottelussa kuin muissa mentiin kauden mittaan aivan täysin menojaan tai muutoin enintään huonona päivänä ehkä tasapeli olisi tullut kyseeseen. Niin suurta ylivoimaa oli Imatralla tuolloin tällä sarjatasolla.)

5.6.1966: JoPS-FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. JoPS voitti jälleen hienosti ottelun eli peräti maalein 6-3. Erikoista otteluun oli se, että jo ensimmäisen 20 minuutin aikana yleensäkin JoPS teki viisi maalia juurikin ilmoitetun 20 minuutin sisään eli joka neljäs minuutti tuli maaleja joensuulaisten riemuksi ja luvut olivat 5-0 jo siis tuolloin! Sittemmin puoliaikatauolle mennen luvut olivat 5-1 ennen sitten toisen puoliajan aikana tapahtuneita maaleja.)

20.6.1966: JoPS-Joutsenon Kataja 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. JoPS voitti jälleen hienosti ottelun eli maalein 5-0.)

4.7.1966: SiU Simpele-JoPS 200 katsojaa (Tämän ottelun SiU Simpeleeltä voitti vaikkakin niukasti niin maalein 1-0. Tämä kun kaiken jälkeen JoPS oli hallinnut melkein läpi koko ottelun kaikkea kentällispelaamista! Tämä oli JoPS:lle vasta toinen tappio koko vuonna eikä ennen pitkää JoPS hävinnyt enempää kun vielä kolme kertaa lisää koko vuotta lopullisesti koskien.

Mikäli tämä ottelu ja aiempi sarjaottelu Imatran Pallo-Salamia/Pallosalamia vastaan olisi kyetty voitoksi kääntämään niin tuolloin sarjanousu olisi ollut periaatetasolla mahdollinen tai edes haaste Uusintaottelusta Nousemisesta koskien. Tässäkin vaiheessa kautta JoPS oli melko selkeä sarjakakkonen, mutta FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo, MyPa-47 ja Kaipiaisten Kajastus hengittivät silti niskaan. Ja tietysti Imatran ylpeys johti täysin koskemattoman tuntuisena sarjaa ollessaan pelaamatta tasapeliä tai häviämättä lainkaan tuolloinkaan kuten eivät sitten ennen pitkää näin tehneet!)

7.8.1966: JoPS-Kaipiaisten Kajastus 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. JoPS voitti tämän ottelun jo peräti maalein 9-2!)

14.8.1966: FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo-SiU Simpele 100 katsojaa (Tämän ottelun voitti FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo pitkästä aikaa kauteen maalein 2-0. Se olikin heille vuoden viimeinen voitto kun tämän jälkeen jatkui lopullisesti jo aiemminkin tuttu tappioputki ennen loppukauden yhtä tasapeliä sinetöiden myös Jalkapallon Aluesarjaan putoamisen vuodeksi 1967 vaikka silloin ja juuri tuolla hetkellä asiaa toki ei voinut tietää etukäteen ja tietenkin uskottiin parempaan päin pystymiseen sarjapaikkaa koskien. Suurin piirtein näihin aikoihin JoPS:n edes ajatuksellinen nousuhaave oli ohi kun muun muassa JoPS oli pelaillut turhia tasapelejä erinäisten joukkueiden kuten esimerkiksi FC SaPKo:n/SaPKo Jalkapallon kanssa menettäen koko ajan arvokkaita pisteitä edes vaikka sitten Uusintaottelua Nousemisesta koskien.)

21.8.1966: JoPS-Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat 400 katsojaa (Tämän ottelun osalta jännitettävää riitti lähes loppuun asti. Koko ottelu päätettiin ennen pitkää pitkän, pitkän maalittomuuden jälkeen kahden eri rangaistuspotkutilanteen voimin. Ikävä kyllä JoPS epäonnistui omassa rangaistuspotkussaan siinä missä Imatran ylpeys ei ja voitti ottelun sen maalin turvin. Säkenöivän tiukka taituruusnäyttö periaatteessa ainakin alueelleen tuotti siis lopputulokseksi silti niukan 1-0 luvun tai myös 0-1 luvun. Kun näin kävi niin Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat tarvitsi tasan yhden pisteen koko kaudelta mitenkään enää noustakseen Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1967.

JoPS oli samalla ainut nousijaehdokas enää muiden joukkueiden nousuhaaveiden mennessä, mutta jokaisesta jäljellä olevasta ottelusta olisi siis pitänyt tulla täysvoitto ja vielä tuonkin jälkeen olisi Imatran ylpeyden jäädessä edes ajatuksella täysin pisteittä ollut vuorossa Uusintaottelu Nousemisesta. Siihen ei uskonut ei yksinkertaisesti kukaan.

Jälkikäteen toki ajatellen aivan kaikkea muuta sarjaan vaikka JoPS olisi saanut molemmilla kertaa kohtaamisissaan ennen pitkää voitot imatralaisista niin paljonkaan se ei olisi kokonaiskuvaa silti muuttanut. Toki kun muutama turha tasapeli olisi myös jäänyt välistä pois voitoksi muuttuen niin sitten olisi ollut nousuyritykselle vankempaa pohjaa antaa käyttöön. Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä.

Ajatukset sanottuina tai ilman jäivät toteutumatta kun Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat varmistivat nousunsa täysin ylivoimaisina ylempää sarjaa koskien 28.8.1966 mennessä voitollaan Joutsenon Katajasta maalein 3-0. Näihin aikoihin JoPS oli voittanut myös FC SaiPa:n/SaiPa Jalkapallon, mutta peli oli nousun osalta siitä puhuen ohi. Suomen Tasavallan 50-vuotisjuhlavuotta eli vuotta 1967 alettiin Joensuussa pitää sitäkin enemmän silmällä nousua varten.)

4.9.1966: JoPS-MyPa-47 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. JoPS oli hävitä tämän ottelun tai joutua 1-1 tasapeliin, mutta sitten alkoi maalijuhla vertaansa vaille kuitenkin MyPa-47:n vastatessa hyvin joensuulaisten haasteeseen. Lopulta koko ottelu ratkesi vasta 4 minuuttia ennen loppua tulleeseen maaliin mistä protestia riitti MyPa-47:n pelaajilta, mutta se hyväksyttiin. Sen sijaan ottelun aivan viime hetken muu maali JoPS:lta hylättiinkin. Hylkäyksen syy oli pitkälti koko otteluajan loppuessa ja maalin tultua erotuomarin jo vihellettyä pilliin sen eli ottelun päättymiseksi. Lopputulos oli täten 5-3 voiton sijaan lopulta täten 4-3.

Ja mikäli sittemmin toki lähinnä puistelun merkeissä tapahtunut protesti ehkä olisi toiminut niin ehkä olisi tullut tasapeli maalein 3-3 tai mahdollinen tuloksettomaksi julistaminen ja uudelleen pelaaminen lähempänä sarjakauden loppua mikäli MyPa-47:n mukaan olisi ottelu päätetty. Näin ei käynyt eikä oikeastaan merkitystä siitä ollut suuntaan tai toiseen. Nousu oli jo mennyttä eikä siitäkään kai olisi tullut kun mielipahaa jatkoonkin molemmille ja erotuomareille pomoineen melkoista paperisotaa selvittelyineen.)

18.9.1966: Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat-MyPa-47 5 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä. Erittäin alhainen katsojamäärä johtui lähinnä kaatosateesta kuten myös jo sarjanousun varmistumisesta aikapäiviä sitten aiemmin. Ottelu oli yleisöotteluna reippaasti vuoden huonoin Imatralla, mutta se ei haitannut kun Suomen Tasavallan 50-vuotisjuhlien kunniaksi oltiin sitten Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa. Upeimmista upeimman kauden kruunasi täydellisenä nappisuorituksena MyPa-47:n kaatuminen maalein 4-2.)

Mahdollinen tarkempi kauden lopetus mahdollisesti ennen pitkää tarkastetaan myöhemmin.

JoPS:n osalta ennen pitkää tulleen oman kauden päätöksen suhteen tuli muun muassa vielä tappio kertaalleen SiU Simpeleelle maalein 0-2. Silti seuraavaa vuotta eli Suomen Tasavallan 50-vuotisjuhlavuotta 1967 silmällä pitäen JoPS:lla oli onnensa siinä mielessä, että silloisesti mitään enää niin ylimaallisen tuntuista voitettavaa joukkuetta ei ollut Jalkapallon Maakuntasarjan osalta ajateltuna. Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat olikin jo noussut vuodeksi 1967 sitä koskien ylempään sarjaan.

JoPS oli siis äärimmäisen kaukaisen tuntuinen sarjakakkonen toki hienoin voitoin, mutta myös viidellä tappiolla kauteen vain töin tuskin MyPa-47:ää, SiU Simpelettä ja FC SaPKo:a/SaPKo Jalkapalloa edellä. Kaipiaisten Kajastus menetti syksyä 1966 ajatellen otteitaan koko ajan ja oli pudota sarjastakin.

Lopulta ei pudonnut. Putoajat Jalkapallon Aluesarjaan vuodeksi 1967 Suomen Tasavallan 50-vuotisjuhlakaudelle ja siinä sivussa Palloliiton omalle 60-vuotisjuhlakaudelle olivat Joutsenon Kataja ja FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo.
« Viimeksi muokattu: 18.09.2024 klo 15:43:08 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #832 : 18.09.2024 klo 19:02:30

Jalkapallon Maakuntasarjaan vuoden 1967 Suomen Tasavallan 50-vuotisjuhlavuoden ja Palloliiton 60-vuotisjuhlavuoden osalta on siihen vuoteen puhuen yhtä lailla sarjaan nimeten löytynyt jälleen uusia yleisöotteluja.

Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Saimaan alueelle yleisöottelujen löytyminen jälleen tuttuun tapaan keskittyy.

Vuoden 1967 ja siitä eteenpäin olevien vuosien Jalkapallon Maakuntasarjan tilanteita ja yleisömääriä en ole isommin paljon käynytkään läpi ja väistämättömästi sellainen todella laaja käsittely jääkin niin vuodesta 1967 puhuen kuin siitä eteenpäin mennen toiseen kertaan.

Korona-aikanakaan ei vain ehtinyt selvitystä tekemään niin kuin ehkä olisi halunnut mahdollisesti suorittaa.

Erinäisistä pelaamistavoista sen sijaan kuten myös aikajärjestyksistä on kuitenkin kyennyt löytämään jo jotain selvempää tietoa muuhun 1960-lukuun ja puhumattakaan sitten 1950-luvun päivistä jo selvästi helpottavampaa käsitystä.

Ihmeittä siis ainakin nyt alustavasti Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Saimaan alueella vuonna 1967 Jalkapallon Maakuntasarja ainakin alkoi keliolosuhteiden vaikeuksien ja pakkojen vuoksi huhtikuun 1967 lopun sijaan vasta toukokuussa 1967 ja tällöinkin ihmeittä ja lisäviiveittä 14.5.1967-21.5.1967 mittaisella ajalla varsin laajamittaisesti.

Kevätkierroksen päättyminen ja Syyskierroksen alkaminen on ikävä kyllä edelleen melko hämärää vuodeksi 1967 miettien, mutta näillä näkymin ilmoitetuille alueille koetettiin yrittää saada Kevätkierros päättymään kesäkuulle 1967 ja Syyskierros alkamaan elokuulle 1967 4.8.1967-20.8.1967 mittaisella ajalla varsin laajamittaisesti mikäli vain suinkin mahdollista ja Syyskierroksen suhteen mikäli jostakin syystä Kevätkierros olisi päättynyt aikaisemmin niin sarjaloma olisi vietetty aikaisemmalla ajankohdalla ja jatkettu jo heinäkuun 1967 loppupuolen lähestyessä.

Oliko näin niin sen selvitys jää toiseen kertaan.

Ennen pitkää Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Saimaan alueella vuonna 1967 Jalkapallon Maakuntasarja päättyi ihmeittä ja lisäviiveittä 17.9.1967 varsin laajamittaisesti ellei melkein kokonaan, mutta mahdolliset Uusintaottelut tai erinäiset muut otteluviivytykset tai rästiottelujen pelaaminen saattoivat pidentää sarjakautta näillä alueilla lokakuulle 1967 asti tai kauemmaksikin. Muun muassa heinäkuulle 1967 saattoi olla juurikin vielä joitakin aiemmin viivytettyjä rästiotteluja kaudella joten ihme ei olisi ollut näin vuoden lopullakin otteluja ajatellen. Kuitenkin ennen talven lumentuloja tai muita kotimaisen palloilun päätöksiä kohti kauden piti olla viimeistään tässä sarjassa pelattu näillä alueilla.

Huomioitavaa oli myös se, että siinä maakunnan alueella sen alueellisessa lohkossa missä JoPS pelasi niin oli sarjapaikan vastaanottamattomia ja kauden peruneita joukkueita kaksikin kappaletta eikä Jalkapallon Aluesarjasta enää täydennetty tulijoita mukaan.

Pitkään harkittiin sitä, että kukaan ei kauden päätteeksi putoaisi. Lopulta kuitenkin yhden joukkueen päätettiin pudota vähän samoin kuin miten Lapin alueella pudotettiin vastaavassa tapauksessa vaikka siellä joukkueet olikin äärimmäisen vähissä omaan pelitapaansa ja siellä jonkin joukkueen pudottaminen alempaan sarjaan alkoi todella jo lopullisenkin järjettömän oloista siinä missä Itä-Suomessa päin vielä jokseenkin asiaa kyettiin edes perustelemaan. Kausi oli täten tavallaan jonkin verran odotettua lyhyempi Pohjois-Karjalassa, Etelä-Karjalassa, Kuopiossa tai Saimaan ja osin muunkin Savon alueella juuri tästä syystä puhuen.

Tässä viimeinkin löytyneitä otteluja yleisömääriltään:

Jalkapallon Maakuntasarja 1967

28.5.1967: JoPS-Lappeenrannan FC Veiterä/Veiterä Jalkapallo 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä ja tietenkin ruohokentällä. Ottelun voitti JoPS maalein 3-1 ja yleisesti ottaen tästä eteenpäin JoPS:lla oli loppukauden ajan pelkkiä voittoja voiton perään. JoPS oli jossakin kohtaa toukokuuta pelannut myös yhden kauden erittäin harvoista tasapelistään sillä silloisen edeltävän vuoden eli vuoden 1966 Imatran Pallo-Salamia/Pallosalamia ennen pitkää mukaillen JoPS oli lopulta häviämättä kertaakaan, mutta toki Imatran ylpeydestä poiketen pelannut jo yhden tasapelin ja tulisi pelaamaan niin vielä kerran. Vaikka eihän sitä tietysti voinut silloin tietää ja edeltävän vuoden imatralaiset eivät pelanneet omalla nousukaudellaan tasapelin tasapeliäkään!)

11.6.1967: JoPS-FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Välillä tästä ottelusta puhuen JoPS oli olla tappiolla tai jäädä hyvin, hyvin pitkäksi aikaa tasapeliin. Kaksintaistelutilanne maalein 1-1 tasapelinä päättyi vasta koko ottelun 88:n peliminuutin jälkeen kun tuolloin tehtiin elintärkeä maali ja jonka turvin ottelu sitten päättyi JoPS:lle maalein 2-1 voittoon. Voitto merkitsi sitä, että JoPS siirtyi myönteisesti puhuen myös sarjajohtoon täysin suvereeniin sellaiseen kun tätä aiemmin JoPS:n johtopaikkaa ja samoin nousupaikkaa olisi voinut jonkin muu seura uhata.)

18.6.1967: JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu-SiU Simpele 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tuolloin ja vasta tuolloin viimein JPT Joensuusta avasi edes koko kauden pistetilin siinä JoPS porskutti kohti nousua. JPT Joensuulla tulos oli tasapeli maalein 3-3. Vastaavasti kiitos lyhyemmän sarjan alkoi JoPS melko paljon jo tuossa vaiheessa varmistaa nousuaan.)

20.8.1967: JoPS-SiU Simpele 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. JoPS voitti ottelun maalein 2-0.)

27.8.1967: JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tämän ottelun JPT Joensuusta hävisi maalein 0-1. Näihin aikoihin suurin piirtein kaikki muut JoPS:n haastajat menettivät nousumahdollisuudet huomioimatta FC SaPKo:a/SaPKo Jalkapalloa ja SiU Simpelettä. Tosin heidänkin suhteen vain pienoispisteetkin pois heidän häviökseen niin JoPS olisi varmistanut nousunsa silloisin miettein vaikka ei olisi enää kauden lopuista otteluista saanut pisteen pistettä. Lopulta ennen pitkää syyskuun 1967 tullessa alkaneeksi JoPS oli varmistanut nousunsa Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1968 kun tosiaan ennen pitkää jossakin kohtaa sitä kuukautta oli tullut voitto juurikin JPT:tä vastaan.)

10.9.1967: JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo-Lappeenrannan FC Veiterä/Veiterä Jalkapallo 150 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Voittaessaan FC Veiterän/Veiterä Jalkapallon maalein 4-1 oli JPT vielä ohuen ohuesti kiinni Uusintaottelussa Putoamisesta vuodeksi 1968 Jalkapallon Aluesarjaan. Tosin kaiken piti mennä lopuissa otteluissa kaudelleen näppiin. Näin ei tulisi käymään tämän oltua toinen ja viimeinen voitto.)

17.9.1967: JoPS-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 150 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. JoPS voitti ottelun maalein 4-1 sinetöimällä niin hienolla tuloksella nousunsakin.)

Mahdollinen tarkempi kauden lopetus mahdollisesti ennen pitkää tarkastetaan myöhemmin.

JoPS tosiaan nousi ylemmälle sarjatasolle tappioitta, mutta parilla tasapelillä kauteen ja selvästi lyhyemmän oloisessa sarjassa SiU Simpele jäi sarjakakkoseksi ja rannalle noususta.

JPT vuorostaan sattui putoamaan Jalkapallon Aluesarjaan vuodeksi 1968 taisteltuaan sarjapaikastaan niin pitkään kuin pystyi. Se kaikki mikä onnistui vuodeksi 1967 JoPS:lle niin epäonnistui karmeasti JPT:lle. Peräti seitsemän kertaa hävittiin kauden otteluissa.

JPT hävisi ennen pitkää oman päätösottelunsa siis SiU Simpeleelle maalein 1-2 ja yhtä ennen pitkää oman päätösottelunsa Lappeenrannan FC Veiterä/Veiterä sattui voittamaan maalein 3-2 FC SaPKo:n/SaPKo Jalkapallon hävitessä. Se pelasti Lappeenrantaan sarjapaikan. Siten JPT:n putoaminen oli shokki vaikka tietysti muitakin keinoja vähentää stressiä oli ja niitä yritettiin murheellisesti turhaan.
« Viimeksi muokattu: 19.09.2024 klo 14:24:22 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #833 : 19.09.2024 klo 07:55:56

Jalkapallon Maakuntasarjan 1968 osalta puhuen tosiaan erinäisille katsannoille juuri nyt ei ole aihetta kun useimmiten löytämilleni ja kertomilleni Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion, Saimaan tai muun Savon alueen yleisöotteluille ei löytynyt paikkaa.

Pitkälti siksi kun ei ollut tuolle vuodelle supistettuun sarjaan omaa maakunnan aluelohkoa joukkuemäärien vähyyksien vuoksi.

Vähäisesti on kuitenkin löytynyt yleisöotteluja tätä olettamaani vasten kuitenkin Kaakkois-Suomen ja samoin enemmän läntisemmän tai pohjoisemman Savon ja Keski-Suomen alueelle joita ei välttämättä tilanteen mukaan paljonkaan aina kerrottu tai mitoitettu noilla muilla tietyillä alueilla niiden eri lehdissä tai niiden omissa Jalkapallon Piirikirjoissa.

Ihmeittä nyt käsiteltävillä maakunta-alueilla Jalkapallon Maakuntasarja vuonna 1968 kotimaisen jalkapallohistorian toiseksi viimeisenä sellaisena kautena näillä näkymin käynnistyi 12.5.1968 eli jonkin verran ylempiä sarjoja myöhemmin.

Kevätkierroksen päättymisestä ei ikävä kyllä löytynyt tarkempia tietoja, mutta näillä näkymin nyt käsiteltävillä maakunta-alueilla Syyskierros käynnistyi 28.7.1968 eli jälleen tilanteen mukaan jonkin verran ylempiä sarjoja myöhemmin.

Ihmeittä nyt käsiteltävillä maakunta-alueilla Jalkapallon Maakuntasarja vuonna 1968 kotimaisen jalkapallohistorian toiseksi viimeisenä sellaisena kautena näillä näkymin päättyi 29.9.1968 eli jonkin verran ylempiä sarjoja ehkä aikaisemminkin ja mikäli ei päättynyt niin paljoa yli lokakuun 1968 ei yhtä ihmeittä kautta jatkettu.

Oliko sitten millainen tilanne lopullisesti muutoin Jalkapallon Maakuntasarjalla vuonna 1968 alkamisten tai myöhempien päättymisten suhteen niin sen selvitys jää laajemmin ajatellen toiseen kertaan.

Nyt vähän tietenkin viime aikojen viestejä suppeampien yleisöottelujen toteamusten pariin:

Jalkapallon Maakuntasarja 1968

12.5.1968: PaSa Imatra-Kotkan Kiri/K-Kiri Kotka 194 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatran Karhumäen Kentällä sadesään vallitessa. Kauden alun PaSa voitti maalein 4-0.)

12.5.1968: SiU Simpele-Kouvolan Sudet 200 katsojaa (Tämä ottelu oli pitkään tasapelissä 0-0, mutta ottelu ratkesi ennen pitkää SiU Simpeleen mentyä lievään 1-0 yksinkertaisesti Kouvolan Susien loppurynnistykseen missä 10 minuutin sisällä tehtiin kolme maalia. Kouvolan Sudet voittivat siis ottelun maalein 3-1 Simpeleelle ikävänä kauden aloituksena.)

9.6.1968: SiU Simpele-Lappeenrannan FC Veiterä/Veiterä Jalkapallo 300 katsojaa (Tämän ottelun SiU Simpele voitti maalein 3-1.)

18.8.1968: PaSa Imatra-Kuusankosken Puhti 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatran Karhumäen Kentällä. PaSa voitti maalein 5-3 kun ensimmäisellä puoliajalla tilanne oli ollut pitkään lukemissa 3-2 ja vähän ennen puoliaikataukoa oli vielä tulleet lukemat 3-3. Toinen puoliaika olikin PaSa:n enemmän tai vähemmän suurta hallintaa. Ikävä kyllä maaleja ei tullut enempää vaikka kuinka sitä Imatralla koetettiin aikaiseksi saada.)

22.9.1968: PaSa Imatra-Lappeenrannan FC Veiterä/Veiterä Jalkapallo 50 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatran Karhumäen Kentällä. PaSa voitti ottelun suurvoitoksi kerrottuna eli maalein 8-0! Katsojaluvuista ei paljon sinänsä ollut ikävä kyllä kaikkiaan tarkemmin puhetta, mutta tiettävästi tämä oli kauden heikoin katsojaluku Imatralla kuin muissa kauden otteluissa niiden kerrottiin olleen parempia. Ikävä kyllä mitään erityisen suuria yleisömääriä ei ole Imatrasta puhuen löytynyt ja niiden selvittely jää toiseen kertaan niiden lukujen mahdollisesti laajamittaisemmin löytyessä.)

Näillä alueilla puhuen nousijat Jalkapallon Suomen Sarjaan/Suomensarjaan vuodeksi 1969 sen historian viimeiselle päätöskaudelle olivat Voikkaan Pallo-Peikot/Pallo-Peikot eli PaPe ja KPT Kuopiosta ja putoajat Jalkapallon Aluesarjaan vuodeksi 1968 sen historian viimeiselle päätöskaudelle olivat Lappeenrannan FC Veiterä/Veiterä Jalkapallo, Kouvolan Hukat vanhempien päivien Helsingin Hukkina ja mikäli onni toinen olisi ollut ja perustaminen olisi ehditty suorittaa kunnolla ajoissa sellaisenaan ja ehkä suoritettiinkin sota-ajan ongelmissa tai juuri niitä ennen niin Viipurin Hukkina, KP-48 Kuopiosta ja VarTP Varkaudesta.

Tietenkin nousijoita kehuttiin ja pudonneita arvosteltiin vaikkakin Kouvolan Hukkien kilpailukyvyttömyyttä putoajanakin kauhisteltiin kautta Suomen sanomalehtien äärimmäisen paljon kun seura ei koskaan voittanut kaudella mitään, teki sen enintään 20 maalia koko kaudella yleensäkin otteluissa ja päästi taakseen hävinneenä sarjatasolleen 133 maalia kauteen!

Pidemmittä puheitta suunnataan jälleen Jalkapallon Maakuntasarjan normaalimpien alueseurojen pariin ja sen historialliseen päätösvuoteen eli 1969 mitä tulee yleisömääristä puhumiseen.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #834 : 19.09.2024 klo 14:21:16

Jalkapallon Maakuntasarjaan vuoden 1969 osalta on siihen vuoteen puhuen yhtä lailla sarjaan nimeten löytynyt jälleen uusia yleisöotteluja.

Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Saimaan alueelle yleisöottelujen löytyminen jälleen tuttuun tapaan keskittyy.

Nyt tosin viimeistä kertaa kun 1960-luku tulee päätökseen ja samalla viime aikojen viestien päätteeksi tuon vuosikymmenen päätyttyä loppui tietenkin kotimaisten jalkapallon perinnesarjojen aikakausi kun 1970-luku toi tulleessaan kotimaiseen jalkapalloon divisioonien aikakauden.

Vuoden 1969 Jalkapallon Maakuntasarjan tilannetta ja yleisömääriä en ole isommin paljon käynytkään läpi ja väistämättömästi sellainen todella laaja käsittely jääkin niin vuodesta 1969 puhuen kuin siitä eteenpäin mennen toiseen kertaan.

Korona-aikanakaan ei vain ehtinyt selvitystä tekemään niin kuin ehkä olisi halunnut mahdollisesti suorittaa.

Erinäisistä pelaamistavoista sen sijaan kuten myös aikajärjestyksistä on kuitenkin kyennyt löytämään jo jotain selvempää tietoa muuhun 1960-lukuun ja puhumattakaan sitten 1950-luvun päivistä jo selvästi helpottavampaa käsitystä.

Tietenkin vuoteen 1969 yleensäkin Suomessa siihen mennessä jalkapallojen alasarjojen käsittely tuntui olevan hyvällä mallilla tai paremmalla kuin koskaan aikaisemmin sellaisenaan.

Joillakin alueilla se toki ollut jo tavanomaisempaa kauankin, mutta kaikilla alueilla ei ihan niin välttämättä.

Jalkapallon Maakuntasarjan historian viimeinen kausi jäähyväiskautena oli siitäkin mielenkiintoinen, että yleensäkin Itä-Suomen alueella kautta linjan kausi kesti ylivoimaisesti tiettävästi pisimpään johtuen eniten joukkueita pitäneestä maakunta-alueesta ja ottelumääristäkin!

Se oli melkoinen juttu kun mietti, että silloiset pari vuotta sitten eli vuodeksi 1967 alueella oli joukkuevajausta kuten myös yksi lyhimpiä sarjakausia välillä ajoittain hulppeankin suurilla nk. Kesälomilla kyydittäen ja kun silloisena edeltävänä vuotena eli 1968 ei Palloliitto lopulta viitsinyt edes järjestää äärimmäisen vähäisen joukkuemäärän takia lainkaan omaa maakunta-alueen lohkoa joillekin joukkueille esimerkiksi Joensuussa tai Saimaalla.

Vuosina 1968-1969 Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa oli 40 joukkuetta ja neljä lohkoa ja lievää joukkuenostoa piti tulla vuodeksi 1970 sitten uudelle divisioona-aikakauden alulle sen kunniaksi 42 joukkueeseen asti, mutta sittemmin karsiutui yksi lohko kokonaan ja tuolloin pelattiin kolmella lohkolla ja lopulta kun ei nousuhalukkuutta kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta ollut niin pelattiin samalla määrällä joukkueita kuin ennenkin eli 40 joukkueella.

JoPS oli tietysti pudonnut Jalkapallon Maakuntasarjaan sen jäähyväiskaudelle ja se halusi tietenkin nousta haasteet huomioon ottaen heti takaisin.

Ikävä kyllä kilpailukykyisyydestä huolimatta se tilanne ei toteutunut joensuulaisille silloin.

Sitä ei vain vuoden 1969 keväällä voinut tietää.

Ihmeittä siis ainakin nyt alustavasti Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Saimaan alueella vuonna 1969 Jalkapallon Maakuntasarja ainakin alkoi keliolosuhteiden vaikeuksien ja pakkojen vuoksi huhtikuun 1969 lopun sijaan vasta toukokuussa 1969 ja tällöinkin ihmeittä ja lisäviiveittä 11.5.1969 eteenpäin varsin laajamittaisesti.

Ehkä hyvä niin.

Huhtikuun lopulla 1969 eli muun muassa 26.4.1969-28.4.1969 jalkapallokauden ollessa aivan ovella tuntui olevan kyseisillä alueilla säät ja ilmat vallan kokonaan sekaisin!

Kun esimerkiksi joillakin Joensuun ja Saimaan alueella vieläkin saattoi olla lunta, pakkasta ja lauhimmillaan lähinnä kylmää vesisadetta rännällä siihen päälle lisäten niin Värtsilässä ja aivan muutenkin lähellä silloista Neuvostoliiton rajaa oli ollut nk. Raja-Suomessa päin olleilla paikkakunnilla ollut jo viikkokaupalla sulaa keliä ja kevät puhjennut kukkaan kuin tuntuvankin etuajassa.

Niin tuntuvasti, että ihan rajanpinnassa kuin keväistä päivää viettäen näkyi yllättävänkin monella seudulla synkkiä pilviä.

Ukkonen ei jaksanut rajanpinnassa olla murahtamatta ja tuon vuoden ensimmäiset, pahimmat metsäpalot sähkökatkotuhoineen koettiin juurikin Suomen kaakkoisrajoilla ja ikään kuin kurjuus ei olisi siinäkin ollut tarpeeksi niin metsäpaloja seurasivat sitten useamman päivän ja ankeimmilla alueilla viikkojenkin mittaiset rankkasateet haitaten muun muassa viljan kylvämisen kautta silloin.

Toisaalta tuolloiset sateet hillitsivät varmasti sitäkin, että vuoden alun pahimmista ukkosista tulleet muut metsäpalovahingot eivät alkaneet silloisissa oloissa liian kuivaan kevääseen muuttua pahemmiksikin kuin mitä tuli ja levinneet sitten muuallekin kuin vain rajanpinnan seuduille Suomessa!

Ja ilman muuta esimerkiksi toukokuussa 1969 alkoivat sitkeimmilläkin seuduilla muun muassa lumet sulaa yhdessä jäiden kanssa. Silti muun muassa Simpeleellä ja Parikkalassa päin ei voinut pelata jalkapalloa muun muassa normaaleilla alueilla eikä muun muassa Parikkalassa päin olevalla nk. Rannan Kentällä lähellä keskustaa ei voinut pelata.

Pitkälti siksi kun vieläkin olivat pelikentät jäässä vähän vuoden 1969 Vapun tai Vappupäivän jälkeiseltä ajalta vielä 5.5.1969 mennessä.

Toisaalta vaikka esimerkiksi keskellä yötä olisi ollut turvallista ylittää sen vuoden jäitä vielä kävellen niin muun muassa Simpeleellä ja Parikkalassa päin yllättävän moni autoilija hukkui pitkin tuon vuoden kevättä otettuaan turhan monia riskejä muun muassa yrittäessään autoilla vielä paikallisten järvien jäiltä niin, että oikeasti autohan siinä vajosi kun autojen mentävä jää ei ollut enää silloisesti oikeasti ollut enää kantavaa riskeittä sen 1-5 silloiseen viikkoon noilla seuduin!

Töin tuskin päiviä tuon ajankohdan jälkeen eli 5.5.1969 eteenpäin jää Simpeleellä ja Parikkalassa päin muuttui jalankulkijoillekin hengenvaaralliseksi ylittää.

Rannan vesijuoksute oli liian voimakasta eikä alajään juuri vain voinut kantaa siinä virtauksessa tai pohjalämmössä mitä kevät toi tullessaan!

Kauan enää sen jälkeen ei ollut jäitä enää niillä seuduin jolloin talven voitiin millään tavalla sanoa olleen päättynyt.

Kevätkierroksen päättyminen ja Syyskierroksen alkaminen on ikävä kyllä edelleen melko hämärää vuodeksi 1969 miettien, mutta näillä näkymin ilmoitetuille alueille koetettiin yrittää saada Kevätkierros päättymään heinäkuulle 1969 ja Syyskierros alkamaan edelleen heinäkuun 1969 aikana siitä aikaisimpana aloituspäivänä 20.7.1969 aina elokuulle 1969 asti mahdollisesti ulottuen hyvinkin pitkälle.

Hätätapauksia ja mahdollisia Kevätkierroksen rästiotteluja silmällä pitäen 4.8.1969-20.8.1969 mittaisella ajalla varsin laajamittaisesti mikäli vain suinkin mahdollista yritettiin äärimmäisenkin viimeistään aloittaa ja Syyskierroksen suhteen mikäli jostakin syystä Kevätkierros olisi päättynyt tuntuvasti aikaisemmin niin sarjaloma olisi vietetty aikaisemmalla ajankohdalla kesäkuussa 1969 ja jatkettu jo heinäkuun 1969 alkupuolen lopulla tai puolivälin lähestyessä.

Oliko näin niin sen selvitys jää toiseen kertaan.

Ennen pitkää Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Saimaan alueella vuonna 1969 Jalkapallon Maakuntasarja historian viimeisenä sellaisena päättyi ihmeittä ja lisäviiveittä jossakin kohtaa syyskuussa 1969 sen lopulla varsin laajamittaisesti ellei melkein kokonaan, mutta mahdolliset Uusintaottelut tai erinäiset muut otteluviivytykset tai rästiottelujen pelaaminen saattoivat pidentää sarjakautta näillä alueilla lokakuulle 1969 asti tai kauemmaksikin.

Muun muassa heinäkuulle 1969 saattoi olla juurikin vielä joitakin aiemmin viivytettyjä rästiotteluja kaudella joten ihme ei olisi ollut näin vuoden lopullakin otteluja ajatellen. Kuitenkin ennen talven lumentuloja tai muita kotimaisen palloilun päätöksiä kohti kauden piti olla viimeistään tässä sarjassa pelattu näillä alueilla.

Tässä viimeinkin löytyneitä otteluja yleisömääriltään:

Jalkapallon Maakuntasarja 1969

11.5.1969: SaPa/SavPa-JoPS 300 katsojaa (JoPS tuolloin ainakin voitti SaPa:n maalein 3-1 ja siinä vaiheessa kaikki oli vielä hyvin nousujohteista odotusta mukaillen.)

15.5.1969: PaSa Imatra-SaPa/SavPa 270 katsojaa (PaSa Imatra voitti ottelun maalein 3-0. Ottelu oli osa nk. Helatorstaikierrosta vuoden 1969 Helatorstain mukaisesti vaikka joillakin muilla alueilla pelattiin mieluummin ottelut vasta sen vuoden Helatorstain jälkeisenä perjantaina. Ottelu pelattiin myös Karhumäen Kentän sijaan Vuoksenniskan Kentällä Karhumäen Kentällä oli ollut vieläkin silloisen kuluneen talven jäljiltä muun muassa peitevaurioita mitkä pakottivat pelin siirtoon toiselle kentälle.)

18.5.1969: JoPS-Joutsenon Kataja 200 katsojaa (JoPS voitti tuolloin Joutsenon Katajan maalein 7-0 edelleen erinomaisen nousujohteisen odotuksen vallitessa tuolloin. Ottelu pelattiin Mehtimäellä ja ihmeittä varmaankin Mehtimäen Hiekkakentällä johtuen tietysti vieläkin silloisen kuluneen talven jäljiltä olleista peitevaurioista Joensuun alueen monilla eri ruohokentillä.)

26.5.1969: JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu-SiU Simpele 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Mehtimäellä ja ihmeittä varmaankin Mehtimäen Hiekkakentällä johtuen tietysti vieläkin silloisen kuluneen talven jäljiltä olleista peitevaurioista Joensuun alueen monilla eri ruohokentillä. Ikävä kyllä JPT myös hävisi ottelun maalein 3-4. Häviöputki oli JPT:lle myöhemmin hyvinkin tuttua kauden mittaan ennen pitkää putoamiseen päättyen. Toisaalta vielä tuohon mennessä JPT oli vielä periaatteessa menettelevässä asemassa johtuen vähistä määristään silloin vielä kauteen ja kertaalleen JPT oli myös voittanut kaudella, mutta ei yleensä tulisi voittamaan kuin vain tasan kerran enää kauteen! Sitä ei vain ihan tuolloin vielä voinut tietää, että noin huonosti tulee heillä menemään koko kausi. Tämä ottelu pelattiin osana vuoden 1969 nk. Helluntaikierroksen otteluja siihen kuuluvana/jälkeisenä maanantaina.)

26.5.1969: WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus-JoPS 50 katsojaa (Ottelu päättyi JoPS:n kannalta ikävään tasapeliin 0-0. Toisaalta tämän ottelun jälkeen JoPS pelasi enää vain yhden ainoan tasapelin muuten koko vuonna! Sitä ei vain ihan tuolloin vielä voinut tietää, että käy niin ja JoPS tulisi menettämään muihin huippujoukkueisiin ja nousijaehdokkaisiin nähden niin paljon pisteitä kauteen. Ottelu oltiin peruuttaa ja julistaa tuloksettomaksi muun muassa siksi, että Varkaudessa kentän ruohopinnoite oli epätasaisuuksia, kuoppia ja halkeamia melkoisen täynnä. Ottelu silti vietiin Varkaudessa itsepäisyydellä läpi kun ei järkevää peruutusottelun päivämäärää tuntunut löytyvän molemmille joukkueille käyden sitten millään. Tämä ottelu pelattiin osana vuoden 1969 nk. Helluntaikierroksen otteluja siihen kuuluvana/jälkeisenä maanantaina.)

30.5.1969: FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo-JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä. Ottelun voitti selvästi FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo maalein 5-0. Savonlinnassa oltiin hyvillä mielin syystäkin. Noihin aikoihin vain JoPS laskettiin kuin edellä olevaksi paremmaksi joukkueeksi sarjaan ja suunnilleen tasoisekseen savonlinnalaiset laskivat vain Imatran PaSa:n.

FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo ei tuolloin ollut vielä pelannut vielä yhtäkään tasapeliä kauteen, mutta oli kärsinyt yhden tappion. Kielteisten suhtautujien kanta osoittautui tai tulisi osoittautumaan vääräksi kun FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo tulisi enää koko kaudella häviämään enää kuin vain kerran koko kaudella lisää ja tasapelejäkin tuli äärimmäisen harvoin lopulta eli vain kolmesti koko kaudella. Toki tuolloin ei vielä aivan sitä voinut tietää.

Oudon kielteistä se kyllä oli ottaen huomioon, että Savonlinnassa kausi oli noinkin hyvin aloitettu eli paremmin kuin vuosiin tai ehkä vuosikymmeniin ulottuen huonoimmillaan tosiaan sinne noin vuoteen 1948 asti ja sehän oli silloinen Savonlinnan jalkapallon nousuvuosi!

Joensuun JPT:lle huonompi juttu otteluun oli myös Matti Turusen loukkaantuminen pelaajista puhuen savonlinnalaispelaajan kanssa sattuneen yhteentörmäyksen vuoksi, mutta huolimatta ambulanssikyydistä ja pahasta tilanteesta verta vuotavan haavankin hoidon jälkeen hänen ainut pahempi kipunsa oli vioittunut kylkiluu eikä sekään pahemmin mennyt onneksi rikki.)

30.5.1969: PaSa Imatra-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatran Karhumäen Kentällä viimeinkin kun kenttäkorjaukset joskin välillä vähän hätäiset sellaiset oli saatu loppuun. PaSa Imatra voitti ottelun maalein 5-0 ja voiton avainpelaaja oli Martti 'Mara' Viitakangas hattutempullaan ottelussa. PaSa Imatra tuntui olevan nousussa kun vielä noin varhain kaudesta puhuen sillä ei ollut tappiota tai tasapeliä jo valmiiksi toisin kuin JoPS:lla ja FC SaPKo:lla/SaPKo Jalkapallolla oli. Tiukkaa sitten lopulta ennen pitkää kauteen olisikin taistelu noususta.)

1.6.1969: PK-37 Iisalmi-PaSa Imatra 100 katsojaa (Ikävä kyllä huolimatta Martti 'Mara' Viitakankaan todella hyvästä ottelusta jälleen kerran ja avausmaalista ei tällä erää voinut PaSa Imatra mitään PK-37:lle Iisalmesta siitä puhuen. PaSa Imatra hävisi ottelun lopulta maalein 1-3 silloisesti puhuen vuoden ensimmäisenä tappiona. Tälläkin oli merkitystä siihen mitä nousupaikkaan tuli vaikkakin toki ei PaSa Imatra enää hävinnyt tai tulisi häviämään kuin kolme kertaa lisää koko kaudella.)

2.6.1969: JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu-JoPS 100 katsojaa (Ottelu pelattiin viimein Joensuun Keskuskentällä ja tietenkin ruohokentällä heti kun vain korjaukset oli suoritettu pinnoitevaihtoineen loppuun ja kun takuut kentän kestosta oli vain saatu päätettyä. Toisaalta mikäli Joensuun Keskuskenttä ei olisi vieläkään ollut pelikunnossa niin Mehtimäellä Hiekkakentällä ei olisi voinut pelata kun sieltä puhuen oli kentän sadetin/kastelujärjestelmä tehnyt lakon ja samoin kentällä oli estopinnoite hajonnut mikä sitten tarkoitti vallan järkyttävää pölyisyyttä ja likaisuutta minkä vuoksi sitä ei voinut käyttää jalkapalloon hetkeen järkevästi mitenkään!

Onneksi niin ei käynyt eli kyettiin pelaamaan kuten oli suunniteltu. JoPS:n pelaaminen oli sarjanousua koskien oletettunakin melko hermostunutta, JPT Joensuu johti myös pelottavankin kauan JoPS:n mielestä ottelua kuten pidätti ottelua tasapelissäkin ja viimein tuli voitto JoPS:lle, mutta vain täpärästi onnella maalein 3-2. JoPS:n kannalta silloin se sentään edelleen oli niukassa sarjajohdossa ja siinä vaiheessa se ei sentään ollut kärsinyt ollenkaan tappioita vaikka olikin tasapelin kertaalleen pelannut kaudella.

FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo noihin aikoihin kärsi ennen pitkää vuoden ensimmäisen tasapelin muun muassa Savilahden Urheilijoita eli SavU:a/SavvU:a vastaan. Toisaalta sitten lopulta ennen pitkää ajatellen kaudella FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo tämän jälkeen ei enää pelannut kuin yhden muun tasapelin kaudella siitä sitten yleensä voittaen tai vain hyvin harvoin enää häviten ottelujaan. Toki niin upeasta kaudesta ei oikein vielä voitu Savonlinnassa silloin tietää.)

8.6.1969: JoPS-Savilahden Urheilijat/SavU/SavvU 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. JoPS ikävä kyllä tässä ottelussa kärsi niukan ensitappionsa koko vuoteen eli maalein 1-2. Mikäli tämä vain olisi jäänyt ainoaksi tappioksi kaudelle tai sitten olisi enemmän pelattu tasapelejä kauteen kuten myös jokunen voittokin olisi saatu enemmän niin tämä ottelu ei olisi haitannut, mutta ikävä kyllä tämä oli alkusoittoa niin rannalle jäämiseen sarjasta kuin moniin muihinkin, parhaimmillaan edes vältettävissä oleviin tappioihin nähden.)

8.6.1969: PaSa Imatra-JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatran Karhumäen Kentällä. PaSa Imatra murskasi JPT:n kirjaimellisesti ottelussa maalein 9-1! Luvut olisivat voineet olla pahemmatkin ja Imatralla oltiin Savonlinnan tapaan riemuissaan JoPS:n ensiharmeista kaudelle.)

8.6.1969: FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo-Etelä-Kuopion Ilves/E-KI/EK-I 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä. Voitollaan maalein 3-0 yllättävänkin siistein ja suoraviivaisin ottein olivat nyt savonlinnalaiset tasossa joensuulaisten kanssa siitä mitä mahdolliseen sarjanousuun tuli vielä silloin. Tietyin ehdoin myös edellä ja siksi välillä alettiin Savonlinnassa jännittämään joksikin aikaa kauden päätöstä kohden sitä silloin kesällä 1969, että tuleekohan kenties Uusintaottelu Nousemisesta? Itse ottelussa sen voittaja oli välillä perin hidasliikkeinen, mutta tasoeron tietäen 3-0 voitto olisi voinut olla vaikka maalein 9-3 suoritettu voittokin. Tai 9-0 kun niin samantekevää tuntui olla seurata tilannetta sellaisenaan. Itseluottamus oli ainakin ansaitusti Savonlinnassa koholla tuolloin.)

15.6.1969: Etelä-Kuopion Ilves/E-KI/EK-I-JoPS 61 katsojaa (Ottelu pelattiin Hiltulanlahden Kentällä. Tässäkin ottelussa JoPS pelasi pitkään turhan hermostunutta, levotonta peliä, mutta ansiokkaasti selätti vaikeudet voittaen maalein 2-0. Siten tilanne vielä silloinkin näytti hallinnassa olevalta koskien mahdollista sarjanousua. Ikävä kyllä edelleen oli tasapeli nousua koskien FC SaPKo:n/SaPKo Jalkapallon kanssa ja Uusintaottelua Nousemisesta mietittiin kovasti Joensuussakin. Lisäksi hieman kesän erikoisuutena silloin PaSa Imatra jälleen hävisi oman ottelunsa noihin aikoihin kesän 1969 varsinaista nousukasta eli Savilahden Urheilijoita/SavU:a/SavvU:a vastaan jääden siis vähän jälkeen jo sarjataulukossa siinä missä Savilahdella riemuittiin jo useammasta voitosta putkeen. Toki myöhemmin ja kokonaiskuvaa vasten PaSa Imatra hävisi kyllä noiden aikojen jälkeen enää kaksi kertaa koko kaudella, mutta tuon ajan ennakkoluuloissa sitä ei ollut helppo tietää etukäteen.)

22.6.1969: PaSa Imatra-Etelä-Kuopion Ilves/E-KI/EK-I 209 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä. PaSa Imatra voitti maalein 6-1. Hattutempun ja yhden lisämaalin otteluun teki kukapas muukaan kuin PaSa Imatran maalitykki Martti 'Mara' Viitakangas! PaSa Imatra tavoitti tämän otteluvoiton myötä elintärkeästi niin joensuulaisia kuin savonlinnalaisia nousua kohti sarjataulukossa, mutta tehtävä vaikutti silti vaikealta. JoPS myös jälleen noihin aikoihin otetun tärkeän muun muassa SiU Simpeleestä otetun voiton myötä johti sarjataulukkoa ja ikävä kyllä FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo oli myös imatralaisten edellä sarjataulukossa. Ottelu pelattiin vuoden 1969 Juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina. Kesän 1969 aikaan arvuuteltiin myös, että kumpi 'Mara' eli Imatran vai Joensuun 'Mara' olisi kovempi maalitykki kauden päätteeksi? Joensuun 'Mara' oli Martti 'Mara' Helenius jolla oli tuon kesän aikana useampikin hattutemppu eri otteluissa. Heleniuksen 'Maran' toinen lempinimi oli tietenkin myös 'Mane' Helenius.)

26.6.1969: JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 50 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ikävä kyllä tämän ottelun JPT Joensuusta hävisi maalein 1-3 toki kauden tuttuun tapaan. Outoa vuoden 1969 yleisnäkymään JPT:lle oli kuitenkin noin 75 minuutin edestä roikkuminen selvässä tasapelissä. Vaikkakin maalein 0-0. Sitten maaleja tuli, mutta ikävä kyllä ei JPT:stä ollut voittamaan ottelua ja pisteitä olisi kaivattu.)

26.6.1969: FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo-JoPS 500 katsojaa (Tässä ottelussa sen tullessa näillä näkymin Kyrönniemen Kentällä pelatuksi kun harmittavasti ottelukenttää ei ollut mainittu tarkemmin niin nähtiin vuoden 1969 mahdollisen sarjanousun ratkaisu siinä vaiheessa! Kauan tämä kiihkeä ottelu oli molemmin puoleista iskevyyttä täynnä ja tasapeli 2-2 näytti enemmän olevan tosiasia, mutta sitten viimein FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo hyödynsi niin JoPS:n väsymystä kuin myös omaa taituruuttaan epäsuorissa vapaapotkuissa iskien lisämaalit ja tien voittoon lukemiin 5-3. Edelleen silti oltiin hyvin tasaisia ja oletettiin Uusintaottelun Nousemisesta tapahtuvan kauden päätteeksi. Tasapelissä kun oltiin sarjataulukossakin ja suhteellisten laskemien jälkeen savonlinnalaiset sijoitettiin taulukkolaskennassa joensuulaisten edelle.)

29.6.1969: PaSa Imatra-FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä. Tämä ottelu oli jälleen hyvin kiihkeä ja käytännön sarjanousua määrittävä ottelu. Hyvin, hyvin pitkään näytti FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo vievän ottelun voittoonsa maalein 1-0, mutta 5 sekuntia ennen loppua kukapa muukaan kuin taas kerran Martti 'Mara' Viitakangas PaSa Imatran riveissä maalitykkinä sai kun saikin päänsä pukkauspalloon sijoitettua ja siitä seurasi osuma maaliin!

Loppuluvuksi jäi savonlinnalaisten harmiksi ja imatralaisten iloksi lukemat 1-1. Pisteiden tasaus kävi molemmille joukkueille vaikkakin Savonlinnassa oltiin hetken jos toisenkin kovin happamia lopputuloksesta.

Toisaalta lohdutuksena FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo johti sarjataulukossa mitä nyt tietenkin täpärästi ja siihen päälle tämäkin ottelu oli vasta vuoden toinen tasapeliottelu eli tämän jälkeen ei enää tullut kuin yksi tasapeli tietenkin yhdellä tappiolla väistämättä lisättynä ennen nousua, mutta vielä tuolloin ei tuota kaikkea voinut varmaksi sanoa tai tietää.

PaSa Imatra sai siis vuoden ensimmäisen tasapelin silloin ja tulisi vielä niitä saamaan menettelevästi eli kolmekin kertaa lisää ennen vuoden loppua. Voittojakin vain olisi tietyin ehdoin kaivannut lisää nousun saamiseksi. Tuolloin tosin oltiin Imatralla hyvin mielin kun JoPS:n kanssa oltiin tasapisteissä sarjataulukossakin.)

7.7.1969: FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo-SaPa/SavPa 300 katsojaa (Ottelu pelattiin mahdollisesti Kyrönniemen Kentällä kun sitä ei harmittavasti tuotu ilmi ottelukerronnassa. Tässä ottelussa oli yllättävän lähellä käydä tasapeli sarjajohtajalle ennen kuin viimein mahdollisesti tappiotakin enteillyt tilanne 0-0 sitten muutui voitoksi 1-0 täysin pistein. Ottelu oltiin välillä lopettaa ja julistaa tuloksettomaksi kaatosateen toimesta kuten Joensuussa jouduttiin tekemään, mutta Savonlinnassa itsepäisesti ottelu vietiin läpi. Pitkälti siksi kun järkevää peruutusottelun päivämäärää ei tässä ottelussa pelanneille joukkueille tuntunut löytyvän sitten millään.)

13.7.1969: JoPS-PaSa Imatra 400 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Elintärkeästi ottelun voitti JoPS maalein 2-1. Ikävä kyllä ennen pitkää sekään ei tulisi riittämään vaikka vielä tuolloin oltiin sarjataulukossa muun muassa toisena eikä sarjajohtoon ja nousuun mitenkään hirveän pitkä matka ollut. PaSa Imatra vuorostaan hävitessään nyt kolmannen kerran ei kuitenkaan sen hetken pahojakin murheita vasten nähden hävinnyt enää kuin kerran koko loppuvuonna 1969 tämän jälkeen.

Tämä ottelu piti alkujaan pelata 7.7.1969 kuten myös edeltävänä päivänä eli 6.7.1969, mutta molempina päivinä rankkasade pilasi ottelun läpiviennin peruuttaen ne.

6.7.1969 satoi niin pahoin, että ei edes yritetty ennen 7.7.1969 aloittaa ottelua ja 7.7.1969 piti julistaa tuloksettomaksi sitten ottelu kesken pelin jo valmiiksi turhan rajun ukonilman aikana salaman osuttua hyvin lähellä ottelualuetta olleeseen rakennukseen sytyttäen sen tuleen ja kun tätä ennen oli salamien kanssa ollut muutamankin kerran hyvin lähellä tulla osuma itse pelaajiin! Lisäksi alueen pelaajille ja huoltajille tarkoitetussa virkistyskeskuksessa havaittiin vesivahinkokin.)

3.8.1969: JoPS-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelun voitti JoPS maalein 7-1. Ottelu oli samalla myös JoPS:n tai JPS Joensuun silloinen 40-vuotisjuhlaottelu. Mitään muuta vikaa ei ollut kuin vain se, että oli vain niin vähäisen oloisesti katsojia juhlaotteluakin miettien. Sarjataulukossa menestyttiin, mutta niin ikävä kyllä menestyivät myös FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo ja PaSa Imatra voittaen koko ajan omia ottelujaan. Lisäksi tähän pelipäivään mennessä oli JoPS pelannut vuoden 1969 suhteen puhuen viimeisen tasapelinsä aikapäiviä sitten ja se oli tuhoisa juttu kun tasapelien pienempiäkin pisteitä olisi tarvittu nousua varten mikäli ei muuten kerta kaikkiaan voinut otteluja voittaa. Ja häviöitä tuli pahimpiin uhkaajiin yksinkertaisesti liikaa.)

10.8.1969: FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo-Savilahden Urheilijat/SavU/SavvU 300 katsojaa (Ottelu mahdollisesti pelattiin Kyrönniemen Kentällä, mutta sitä ei ikävä kyllä ottelun yleisestä kerronnasta käynyt ilmi. Tämä oli siitä merkittävä juttu, että vuoden toinen ja viimeinen tappio FC SaPKo:lle/SaPKo Jalkapallolle sen nousuvuotena osui juuri tähän otteluun sen hävitessä Savilahden Urheilijoille maalein 0-2. Silti se ei mitenkään äärettömän paljon murhetta enää herättänyt Savonlinnassa toisin kuin miten ehkä aiemmin kesällä 1969 tai keväällä 1969 olisi vielä herättänyt. Syynä oli se, että JoPS ja PaSa Imatra mokailivat ottelujaan minkä ehtivät huolimatta toki näennäisestä läheisyydestä huolimatta. Eroa kun oli edelleen yhtä näennäisesti melko vähän eli 4 pistettä silloin sarjataulukossa.

Savilahden Urheilijat pääsivät kiitos tämän erikoisen yllätysvoittonsa käytännössä mielien lähimmäksi kärkeä ja ajatuksellista nousua koko vuonna eli eroa olisi ollut sen 5 pistettä nousuun tai vähän todennäköisempään ja ajateltuun Uusintaotteluun Nousemisesta ja viimeinen, käytännössä teoreettinen ehdokas noususta mikäli ihan kaikki olisi mennyt nappiin silloisten seuraavien 1-5 ottelun ajaksi muiden hävitessä olisi ollut WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus, mutta heillä eroa oli erinäisten suoritusten jälkeen sen 7 pistettä johtopaikkaan. Toki sekin oli hyvä juttu kun huonoimmillaan oltiin oltu Varkaudessa noususta reilusti parikymmentä pistettäkin jäljessä ja ihan kauden lopussa olikin heillä jälleen huonot lukemat eli 14 pistettä oli eroa nousua tai Uusintaottelua Nousemisesta koskien.)

11.8.1969: JoPS-JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu 200 katsojaa (Tämän ottelun JoPS voitti varmasti maalein 4-0. Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Siten pitkien erinäisten pilattujen ottelukausien ja tappioiden jälkeen koskien mahdollista nousua tai Uusintaottelua Nousemisesta FC SaPKo:n/SaPKo Jalkapallon kanssa ero kutistui enää kahteen pisteeseen. Tosin vaikka nyt oltiin lähellä niin silloisin miettein kuitenkin paineet oli JoPS:lla enemmän kuin savonlinnalaisilla nousuasian suhteen. Voittoja olisi siitä eteenpäin tarvittu, vähän onneakin ja virheisiin ei olisi ollut enää varaa ja mikäli olisi ollut niin pakkotasapelit silloin olisi olleet kultaakin arvokkaampia Joensuuhun.)

17.8.1969: JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu-PaSa Imatra 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelun voitti vähemmän yllättäen PaSa Imatra maalein 2-1. PaSa Imatra tarvitsi sitä samaa mitä JoPS Joensuusta eli voittoja, ei enää virheitä ja niidenkin tullessa lähinnä pakkotasapelejä ripauksella onneakin päästäkseen FC SaPKo:n/SaPKo Jalkapallon ohi sarjanousuun asti. JPT Joensuusta puhuen se oli vähemmän yllättäen taas hävinnyt, voittanut tuohon mennessä vuoden 1969 viimeisen kerran eli kokonaiset kaksi kertaa kauteen aikapäiviä sitten ja ei tulisi voittoja näkemäänkään enää. Tai pelaamaan edes lohtutasapeliä. Eikä se sitä pelannut koko kautenakaan pudoten lopulta varsin selvästikin alempaan sarjaan silloiseksi ensi vuodeksi!)

24.8.1969: JoPS-Etelä-Kuopion Ilves/E-KI/EK-I 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelussa oli erikoista vain JoPS:n voitto lukemin 12-1 ja jo puoliaikatauolle lähdettäessä JoPS oli johdossa luvuin 8-1! Ottelun luvut tuntuivat menevän äärimmäisen yksipuoliseen tykitykseen kohti Etelä-Kuopion Ilveksen maalia ja ottelun jälkeen arvuuteltiin ehkä hävinneen joukkueen maalivahdin tehneen jo lähes torjuttujen laukauksien Suomen Ennätyksen tasolleen kun niin hurjalta tuntui yritykset eikä enempää maaleja vain mennyt Etelä-Kuopion Ilveksen maalivahdin selän taakse! JoPS voitti ottelunsa, mutta jälleen niin teki FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo kuten myös PaSa Imatra. Tilanne oli turhauttava kauden lopunkin alkaessa silloin lähestyä.)

24.8.1969: FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo-SiU Simpele 300 katsojaa (Ottelu pelattiin varmaankin jälleen Kyrönniemen Kentällä, mutta ikävä kyllä tilanne ei tullut ottelun selostuksessa ilmi. Savonlinnassa juhlittiin jälleen voittoa, mutta ei helpolla. 2-0 johto kun oli muuttunut tasapeliksi 2-2 ja tappiotakin ensi kertaa pitkästä aikaa pelättiin aika paljonkin ennen kuin viimein tuli helpottava loppuluku 3-2 taululle voittona. FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo vaikutti ehkä kenties sittenkin pienen muun lisäpiste-eron turvin saavan nousunsa ylempään sarjaan.)

24.8.1969: PaSa Imatra-Savilahden Urheilijat/SavU/SavvU 312 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatran Karhumäen Kentällä. Tämä ottelu oli turhauttava tasapeli PaSa Imatralle siitä puhuen. Toki oli tasapeli maalein 2-2 parempi kuin esimerkiksi mitä tappio maalein 1-2 olisi ollut. Se tilanne oli tosiasia esimerkiksi vielä 3 minuuttia ennen koko ottelun loppua! Viimein PaSa Imatra sai tasapelinsä, mutta tilanne oli kovin turhauttava kun vertasi siihen miten Joensuussa ja Savonlinnassa kyettiin voittoa juhlimaan. Ja SiU Simpele ei kyennyt pisteriistoon tai itse voittoon helpottaakseen PaSa Imatran tilannetta. Ero alkoi melkein olla liikaa, mutta PaSa Imatralla oli joensuulaisiin ja savonlinnalaisiin vielä siinä vaiheessa elintärkeästi pelaamattomia ylimääräisiä otteluja toisin kuin heillä. Tilanteen ollessa tämä joukkueella oli siihen mennessä kolme tappiota kuin myös kolme tasapeliä kaudella, mutta murheellisesti heille tulisi vielä yksi tappio kaudelle kuten yksi tasapelikin lisää. Sekin oli sitten lopulta tuhoisa juttu nousun tai Nousemisen Uusintaottelun suhteen.)

7.9.1969: WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus-JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu 100 katsojaa (Ottelusta ei juuri mitään muuta sanottavaa ollut kuin vain se, että Varkauteen meni jo voitto maalein 12-2 ja joensuulaisten putoaminen oli entistäkin selvempi juttu.)

14.9.1969: JoPT/JPT Joensuu/FC JPT/JPT Jalkapallo Joensuu-PK-37 Iisalmi 30 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tässä ottelussa muuta erityistä ei ollut paitsi, että ottelu viivästyi aloitukseltaan 20 minuuttia mitä erinäisimpien viivytysten vuoksi, lisäksi ottelupäivänä oli Joensuun Ravit tehden edes ajatuksellisesta katsojakunnasta lähes olematonta ja ihme oli edes tuon 30:n katsojan tulokaan katsomaan varsinkin JPT:n peliä kun ei oikein JoPS:kaan välttämättä olisi houkuttanut paikalle käytännössä nousumahdollisuudet menettäneenä ja tottahan siitä tuli FC SaPKo:n/SaPKo Jalkapallon jälleen voittaessa varmistaen nousunsa ja lisäksi PK-37 Iisalmi pelasi poikkeuksellisesti sinivalkoisessa peliasussa kun pelipaita olisi muuten JPT:n kanssa ollut syysilmoilla sama peliasu eli pimeän uhan takia tyypillinen PK-37:n yhtä punainen peliasu töin tuskin muuta valkeaa sisältäneenä vaihtui nyt erottuvuuden takia erotuomarimääräyksellä sinivalkoiseen asuun ennen ottelua. PK-37 Iisalmi voitti ottelun maalein 3-2 joten JPT Joensuu lähti vuodeksi 1970 tulevaan, ennen pitkää Jalkapallon 4. Divisioonaksi/4-divisioonaksi muuttuvaan uuteen sarjaan vaikkakin vanha nimi eli Jalkapallon Aluesarja jäi nimityksenä elämään muihin kotimaisiin jalkapallon uusiin divisiooniin nähden selvästi pidempään.)

14.9.1969: SiU Simpele-Joutsenon Kataja 150 katsojaa (SiU Simpele hävisi ottelun maalein 1-3. Se tarkoitti sitä, että SiU Simpeleen oli pakko saada pisteitä tai muuten ennen pitkää olisi tullut Uusintaottelu Putoamisesta niin itse Katajan kuin Etelä-Kuopion Ilveksen eli E-KI:n/EK-I:n kanssa.)

14.9.1969: FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo-PaSa Imatra 600 katsojaa (Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä ihmeittä, mutta mahdollisesti mikäli vielä kuitenkin tämä ikimuistoinen ottelu olisi siirtynyt muualle Savonlinnaan niin saa toki korjata. Tämän ottelun siis FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo historiallisesti voitti maalein 2-1 ja oli täten jo jonkin verran etukäteenkin noussut vuodeksi 1970 tulevaan, ennen pitkää Jalkapallon 2. Divisioonaksi/2-divisioonaksi muuttuvaan uuteen sarjaan. Jotenkin ottelun jälkeen vasta Savonlinnassa alettiin tajuta nousun merkitys ja voittoa tuuletettiin kuin maailmanmestaruus olisi voitettu eikä sinänsä ihmekään kun suoritus kautta linjan oli Savonlinnan jalkapalloilussa melkoisia merkkisaavutuksia ja kun jo silloisesti aikapäiviä sitten SaPKo tiedettiin ennen kaikkea lähinnä jääkiekkoilun parista sieltä päin! Tiettävästi tämä nousun varmistanut yleisöottelu oli korkein koko nousuvuonna 1969 katsojaluvultaan, mutta mikäli parempia löytyy niin myös tätäkin asiaa saa korjata vapaasti.)

21.9.1969: Joutsenon Kataja-SiU Simpele 200 katsojaa (Ottelun voitti Kataja Joutsenosta maalein 4-1 varmistaen sarjapaikkansa kun ennen pitkää SiU Simpele traagisen murheellisesti tasaisessa sarjassa vaipui Kevätkierroksen ja useiden aiempien vuosien jopa myönteisestä yllättäjästä, kenties sarjanousijan asemasta jonakin päivänä sarjaputoajaksi läpi syksyn 1969 tappioputkien ja myös ennen pitkää putosi uuteen alempaan divisioonaan vuodeksi 1970.)

21.9.1969: PaSa Imatra-JoPS 100 katsojaa (Ottelun voitti PaSa Imatra maalein 4-1. Ikävä kyllä PaSa Imatralla oli menettänyt sarjanousua ajatellen jo jonkin aikaa aiemmin mahdollisuutensa. Siten tässä ottelussa pelasi lähinnä kaksi läpi kauden taistellutta, sittemmin masentunutta nousijaehdokasta. Koviltakaan otteilta ei vältytty. Tiettävästi katsojaluku oli koko vuoden huonoin tai huonoimmaksi jäävä Imatralla päin. Ennen ottelua näytti jopa siltä, että ei tule kuin tusina katsojaa tai ihan vähän päälle koko peliin paikalle! Lopulta sentään pienehköjä joukkoja muuta yleisöä alkoi tulla ottelua katsomaan lisää. Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä.)

Mahdollinen tarkempi kauden lopetus mahdollisesti ennen pitkää tarkastetaan myöhemmin.

FC SaPKo/SaPKo Jalkapallo tosiaan nousi ylemmälle sarjatasolle lopulta selvästikin kaiken jälkeen jolloin ei tietysti osoitteena enää ollut vanha ja päättyvä Jalkapallon Suomen Sarja/Suomensarja vaan kotimaisen jalkapallon divisioona-aikakauden alkamisen nimissä Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona vuodeksi 1970.

JoPS, PaSa Imatra ja Savilahden Urheilijat/SavU/SavvU jäivät nousua koskien rannalle. Pitkälti joko virheiden tai vain yksinkertaisesti sen huippuluokan noususuhdanteen alettua yksinkertaisesti liian myöhään. Savilahden Urheilijat nousukkaana oli päästä jopa päättyvän sarjan kakkostilaan kiinni ennen kuin viimein taipuivat olemaan sarjanelosia. Paljosta ei jäänyt kiinni tosiaan kolmostila tai kakkostila. Ne menivät järjestyksessä  PaSa Imatra-JoPS ja Savilahden Urheilijat pääsivät kuin pääsivätkin tasapeliin joensuulaisten kanssa tyytyen olemaan neljänsiä joensuulaisten ollessa kolmansia. JoPS menetti käytännössä nousun tasapelikyvyttömyyteen ja liian moneen tappioon kun niitä tuli lopulta äärimmäisen kielteiset kuusi kappaletta.

Silti uudelta kotimaisen jalkapallon divisioona-aikakauden alulta joensuulaiset odottivat niin paljon enemmän. Kuten tietysti koko 1970-luvultakin saavutuksena silloin.

Savonlinnassa tietysti juhlittiin historiallista nousua, mutta tietenkin silloinen uusi sarja ja vuosi 1970 tuli olemaan shokkina lopulta vähemmän yllättäen ihan yhtä murheellinen juttu kuin mitä aikanaan vuosi 1949 silloisesti oli ollut Jalkapallon Suomen Sarjassa/Suomensarjassa savonlinnalaisille.

SiU Simpele ja JPT Joensuusta olivat putoajat vanhasta ja päättyvästä Jalkapallon Aluesarjasta uuteen ja aloittavaan Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1970, mutta erotuksena toki muista kotimaisista divisioonista poiketen tuota sarjaa ei vain haluttu vanhalta nimeltään unohtaa yhtä nopeasti eikä unohdettukaan useisiin vuosiin.

Näistä SiU Simpeleeltä putosi monien mielestä ansaitsemattomana ja lähinnä huonon onnen sattumien kautta, mutta toki arvostelijoiden mielestä huonon vuoden 1969 syksyn takia ansaitsikin pudota.

Mikäli näin ajatteli niin kyllä SiU Simpele sentään kauden otteluissaan pärjäsi eikä säilyminen kaukana ollut toisin kuin JPT Joensuusta ei tuntunut huonoimmillaan paljon silloisen edeltävän vuoden eli vuoden 1968 Kouvolan Hukkia vastaan verrattaessa paremmin pelanneen!

JPT Joensuusta sitten putosikin ansaitusti.

JPT Joensuun puolustukseksi vähäisesti toki vielä heitäkin surkeammin kaudella sinänsä pelasi makuasiana verraten KoRe Kotkasta ja Kokkolan Kunto sitten Kokkolasta kun he eivät voittaneet koskaan mitään koko vuonna 1969 ja JPT Joensuun kanssa noin yhtä samantasoinen surkeudessaan ollut joukkue oli Helsingin Herttua tai myös Herttoniemen Herttua.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #835 : 20.09.2024 klo 12:04:26

Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan vuoteen 1987 löytyi jälleen katsojalukuja kolmen seuraavan ottelun muodossa:

Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1987 Katsojaluvut

11.6.1987: Joensuun Karpalo-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 50 katsojaa (Ottelu päättyi tasapeliin luvuin 0-0. Ikävästi tästä ottelusta Karpalon olisi Joensuussa päin ollut viisasta ottaa voitto mikäli mahdollista. Ikävä kyllä sillä ennen pitkää hyvin huonoon kauteen ei olisi paljonkaan ollut merkitystä. Lisäpiste sinne ja tänne ei vain oleellisesti olisi tuonut juuri ratkaisua mihinkään siinä vaiheessa tai kauden päätteeksikään.)

21.6.1987: JuPS Juuka-JeSP 200 katsojaa (Ottelun voitti JuPS maalein 3-2. Ottelu pelattiin vuoden 1987 Juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina.)

20.9.1987: Outokummun Pallo/OuPa-Pyhäjärven Pohti 100 katsojaa (Ottelun voitti OuPa maalein 5-0. Ottelu pelattiin Matovaaran Kentällä.)

Toivottavasti joskus vielä löytyisi tämän kyseisen sarjan ja kyseisen vuoden katsojalukuja, mutta toiveet eivät ole suuren suuret kun vähitellen alkoivat muuttua varsin harvinaisiksi erinäiset yleisömäärien ilmoitukset tai kerronnat siirtyen lähinnä vain Jalkapallon Piirikirjoihin tai Piirialuekirjoihin kerronnoiltaan.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #836 : 23.09.2024 klo 18:35:52

Pitkästä aikaa ainakin vähän pidempään aikaan puhuen Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan on löytynyt lisääkin katsojalukuja vanhemmilta ajoilta puhuen. Nyt tietenkin kyseessä olisivat suurilta osin 1970-luvun vuodet ja jälleen luvut ovat nyt etenkin 1970-luvulta puhuen Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Savon alueelta siihen kuitenkin lisättynä myös Saimaan ja Keski-Suomen alueeltakin otettuna.

Ehkä jonakin päivänä suoritettava selvästi laajempi katsaus tulee selvittämään enemmän kyseisen sarjan katsojalukuja kuten myös rajauksia, mutta kyllä nämä ainakin korona-ajan pienempiin vastaaviin nähden ovat hieman laajempia selvityksiä tai rajauksia.

Korona-aikana kun jouduin uhraamaan isommin sen selvityksen kerta kaikkiaan monen muun sarjan selvittämiseen tai vielä aikaisempien vuosikymmentenkin katsojatilanteisiin.

Ja mahdollisesti siinä sivussa edes riittävän selkeän ottelujen kausiohjelmien selvitykseen löytymisineen keskimäärin.

Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa olisi vielä melkoisesti töitä edessä kartoituksineen, mutta vuosista riippuen alkaa olla kuitenkin melko hyvin selvillä noita eri lukuja sarjaan.

Laajemmassa katsauksessa käytäisiin läpi näillä näkymin vuosien 1970-1978 tilanteet mahdollisesti pienin poikkeuksin eli ehkä vuodet 1972 ja 1973 saattaisivat jäädä pois tai vajaammiksi osin kun aiemminkin on jo kerrottu, mutta voin vielä toki muuttaa mieleni niiden suhteen.

Vuodet 1971 ja 1976 ovat poikkeuksia siksi, että niistä puhuen kokonaisuutena ensin mainittu vuosi oli kestoltaan ja ottelukierrosmääriltään kauteen tiettävästi pisin alueellaan tai ehkä ihan koko sarjaan ja jälkeen mainittu vuosi vuorostaan oli tiettävästi tuntuvasti lyhyempi kahdenkin eri joukkueen luovuttamisen vuoksi kesken kauden alueellaan.

Tosin yksi näistä joukkueista vuoden 1976 suhteen oli tulematta kaudelle sinänsä oikeammin juuri ennen ottelujen alkuja tai luovuttaen kokonaan jo alkukauden puolella, mutta toinen näistä joukkueista ehti pelata melkoisestikin ennen luovutusta lyhentäen sitten jo valmiiksi lyhyempää vuotta entisestään.

Nämä käydään läpi lähiaikoina tai ajallaan tilanteen ja tarpeen mukaan!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #837 : 24.09.2024 klo 12:09:56

Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan 1970-luvun ajan eri kausien yleisömääriä oli tarkoitus alkujaan laittaa tulemaan näistä viesteistä eteenpäin ja pian niin tehdään.

Ennen sitä kuitenkin on löytynyt vielä jokunen kappale eri Jalkapallon Maakuntasarjan 1960-luvun eri kausien katsojalukuja lisääkin.

Yleisöotteluista puhuen ne ovat löytyneet jälleen tutuille alueille eli Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion, Savon ja Saimaan alueelle.

Pidemmittä puheitta tässä katsojalukuja Jalkapallon Maakuntasarjan vuodelta 1961 puhuen loppukaudelta:

Jalkapallon Maakuntasarja 1961

27.8.1961: JoPS-PK-37 Iisalmi 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. JoPS voitti ottelun maalein 7-2.)

1.9.1961: JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu-JoPS 250 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. PeTo Joensuusta hävisi JoPS:lle maalein 0-1.)

10.9.1961: JoPeTo/JoPT/JPT Joensuu/PeTo Joensuu-Otanmäen Pallo/OtPa 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. PeTo Joensuusta voitti ottelun maalein 8-1.)

Aivan sarjan lopetus kaudelle ei edelleenkään varmistunut, mutta syyskuun 1961 loppu tai lokakuun 1961 alku lienee todennäköisin sarjan lopetukselle ollut aika.

Myös aivan sarjan alkukin on hämärä, mutta toukokuun 1961 loppupuolen aikana on alkanut ja eräänlaisia muita merkkitakarajoja on olleet vuoden 1961 Helatorstai ja vuoden 1961 Helluntai.

Katsellaan niitä asioita joskus toisen kerran milloin ehtii ja jatketaan vielä muiden löytyneiden kausien pariin ennen pääasiallista kerrontaa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #838 : 24.09.2024 klo 13:48:50

Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan 1970-luvun ajan eri kausien yleisömääriä oli tarkoitus alkujaan laittaa tulemaan näistä viesteistä eteenpäin ja pian niin tehdään.

Ennen sitä kuitenkin on löytynyt vielä jokunen kappale eri Jalkapallon Maakuntasarjan 1960-luvun eri kausien katsojalukuja lisääkin.

Yleisöotteluista puhuen ne ovat löytyneet jälleen tutuille alueille eli Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion, Savon ja Saimaan alueelle.

Pidemmittä puheitta tässä katsojalukuja yhden ottelun verran Jalkapallon Maakuntasarjan vuodelta 1963 puhuen kaudelta lähempänä mahdollisesti Kevätkierroksen loppua:

Jalkapallon Maakuntasarja 1963

23.6.1963: JoPS-LaPa 500 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelu pelattiin vuoden 1963 Juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina. Tässä ottelussa JoPS hävisi ensimmäistä kertaa kaudella yleensäkin ja silloin maalein 2-6.)

Aivan sarjan aloitus ja osin edelleen myös lopetus on hämärän peitossa tai juurikaan merkittäviä muita merkkitakarajoja ei ole löytynyt.

Katsellaan niitä asioita joskus toisen kerran milloin ehtii ja jatketaan vielä muiden löytyneiden kausien pariin ennen pääasiallista kerrontaa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #839 : 24.09.2024 klo 14:25:34

Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan 1970-luvun ajan eri kausien yleisömääriä oli tarkoitus alkujaan laittaa tulemaan näistä viesteistä eteenpäin ja pian niin tehdään.

Ennen sitä kuitenkin on löytynyt vielä jokunen kappale eri Jalkapallon Maakuntasarjan 1960-luvun eri kausien katsojalukuja lisääkin.

Yleisöotteluista puhuen ne ovat löytyneet jälleen tutuille alueille eli Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion, Savon ja Saimaan alueelle.

Pidemmittä puheitta tässä katsojalukuja yhden ottelun verran Jalkapallon Maakuntasarjan vuodelta 1964 puhuen kaudelta lähempänä mahdollisesti Syyskierroksen loppua:

Jalkapallon Maakuntasarja 1964

20.9.1964: JoPT-SaPa/SavPa 150 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tuloksena maaliton tasapeli luvuin 0-0 ja käytännön sarjapaikan säilyminen JoPT:lle vuodeksi 1965 Jalkapallon Maakuntasarjaan.)

Aivan sarjan aloitus ja osin edelleen myös lopetus on hämärän peitossa tai juurikaan merkittäviä muita merkkitakarajoja ei ole löytynyt.

Katsellaan niitä asioita joskus toisen kerran milloin ehtii ja jatketaan vielä muiden löytyneiden kausien pariin ennen pääasiallista kerrontaa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #840 : 24.09.2024 klo 16:22:15

Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan 1970-luvun ajan eri kausien yleisömääriä oli tarkoitus alkujaan laittaa tulemaan näistä viesteistä eteenpäin ja pian niin tehdään.

Ennen sitä kuitenkin on löytynyt vielä jokunen kappale eri Jalkapallon Maakuntasarjan 1960-luvun eri kausien katsojalukuja lisääkin.

Yleisöotteluista puhuen ne ovat löytyneet jälleen tutuille alueille eli Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion, Savon ja Saimaan alueelle.

Pidemmittä puheitta tässä katsojalukuja yhden ottelun verran Jalkapallon Maakuntasarjan vuodelta 1965 puhuen kaudelta ensin lähempänä mahdollisesti Kevätkierroksen loppua:

Jalkapallon Maakuntasarja 1965

29.6.1965: JoPS-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 200 katsojaa (Ottelu pelattiin poikkeuksellisesti liikasateista ja liejuista kärsineen Joensuun Keskuskentän sijaan Niinivaarassa ja ei edes Pääkentällä vaan Hiekkakentällä. Niinivaaran Hiekkakenttäkin oli kuivista kuivin, tasaisuudesta huolimatta kivikkoisen ja jaloille huonon askeltuntuman tuntuinen jopa hiekkakentäksikin. JoPS johti parhaimmillaan 4-0, mutta varkautelaiset saavuttivat joensuulaisia. Ikävä kyllä heille vain tilanteeseen 4-2 asti. JoPS säilyi siis ottelun voittajana. WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus hävisi muuten huomionarvoisena asiana koko kyseisenä vuotena vain kaksi kertaa ja tämä oli niistä kerroista toinen. Oliko toinen ja viimeinen vai vasta silloin ensimmäinen kerta koko vuotena niin mene ja tiedä, mutta melkoisenkin selvästi sarjanousu oli jopa tuolloin osin haasteista huolimatta tiedossa Varkauteen vuodeksi 1966.)

Aivan sarjan aloitus ja osin edelleen myös lopetus on hämärän peitossa tai juurikaan merkittäviä muita merkkitakarajoja ei ole löytynyt.

Katsellaan niitä asioita joskus toisen kerran milloin ehtii ja jatketaan vielä muiden löytyneiden kausien pariin ennen pääasiallista kerrontaa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #841 : 24.09.2024 klo 17:24:24

Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan 1970-luvun ajan eri kausien yleisömääriä oli tarkoitus alkujaan laittaa tulemaan näistä viesteistä eteenpäin ja pian niin tehdään.

Ennen sitä kuitenkin on löytynyt vielä jokunen kappale eri Jalkapallon Maakuntasarjan 1960-luvun eri kausien katsojalukuja lisääkin.

Yleisöotteluista puhuen ne ovat löytyneet jälleen tutuille alueille eli Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion, Savon ja Saimaan alueelle.

Pidemmittä puheitta tässä katsojalukuja parin ottelun verran Jalkapallon Maakuntasarjan vuodelta 1966 puhuen kaudelta molempien ollessa Syyskierrokselta ja ensin lähempänä mahdollisesti Syyskierroksen alkua ja toinen lähempänä Syyskierroksen loppua:

Jalkapallon Maakuntasarja 1966

2.9.1966: Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat-SiU Simpele 5 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä. Ottelu oltiin lähellä peruuttaa kokonaan jatkuvien vesisateiden vuoksi, mutta kun peruutuspäivämäärää kauden loppupuolelle tai esimerkiksi lokakuulle ei järkevästi puhuen löytynyt niin lisäongelmien välttämiseksi ottelu päätettiin kuitenkin viedä sitten läpi kuin vietiin. Ottelu toki oli voitto Imatralle maalein 3-1. Tämä oli reippaasti vuoden huonoin yleisömäärä Imatralle ja kaiken murheeksi sittenkin tuli vielä kertaalleen toistumaan lähempänä kauden loppua jo aiemmin kerrotun toisen ottelun mukaisesti.)

18.9.1966: JoPS-SiU Simpele 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. JoPS hävisi tämän ottelun SiU Simpeleelle jo aiemmin todetusti maalein 0-2 sen kummemmin voimatta asialle paljoa yhtään mitään. Muutenkin noususta puhuen mahdollisuudet olivat menetetty jo aikapäiviä aikaisemmin.)

Aivan sarjan aloitus ja osin edelleen myös lopetus on hämärän peitossa tai juurikaan merkittäviä muita merkkitakarajoja ei ole löytynyt.

Katsellaan niitä asioita joskus toisen kerran milloin ehtii ja jatketaan vielä muiden löytyneiden kausien pariin ennen pääasiallista kerrontaa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #842 : 24.09.2024 klo 20:01:23

Muutaman aiemman 1960-luvun kotimaisen Jalkapallon Maakuntasarjan kauden yhtä aiemmin mainitsemattomien yleisöottelujen tultua kerrotuksi joillekin valikoiduille kausille onkin vuorossa sitten 1970-luvun Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan kausien vuoro kerrottaessa oleville alueille.

Ikävä kyllä aiemmissa tarkastuksissa venyi aikaa odotettua pidempään, mutta katsotaan näin tälle illalle näiden eri vuosien laittoa tai pikemmin kertoen niiden täydennystä sitten suuremmin.

Tässä lisää löytyneitä otteluja nyt alkuun vuodelle 1970:

Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1970

6.8.1970: JoPS-JMP/FC JMP/JMP Jalkapallo 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelun voitti JoPS maalein 2-0.)

16.8.1970: WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus-JoPS 200 katsojaa (Ottelu päättyi tasapeliin maalein 2-2.)

16.8.1970: JMP/FC JMP/JMP Jalkapallo-Kajaanin Pallo-Pojat/Pallopojat/KajPP/KPP Kajaani 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelun voitti Joensuun Maila-Poikien/Mailapoikien jalkapallopuoli maalein 4-2.)

Löytyneet ottelut olivat osa ainakin oletettavasti Syyskierroksen otteluja mitä yleisöotteluihin tuli.

Vuoden 1971 pariin jatketaan vielä tänään kun muut 1970-luvun vuodet taitavat jäädä huomisen tai lähipäivien suhteen laitettavaksi ihmeittä. Tietysti tilanteen mukaan ehkä vähän vielä jaksaisi noita laittaa mikäli vain kiinnostavia yleisöotteluja sattuisi löytymään niin lisääkin. Lisäksi vuoden 1971 jälkeen mahdollinen muu tarkastusten kovin työ ainakin on ihmeittä takana päin kun muut kaudet ovat olleet ottelukierrosmäärissä lyhyempiä ilman muita viitteitä asiaan.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #843 : 25.09.2024 klo 02:53:23

Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan vuodelle 1971 on löytynyt jälleen lisää otteluja tietenkin hyvin laajalle kaudelle puhuen.

Etenkin mikäli huomioidaan Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion, Savon, Saimaan ja Keski-Suomen alueen otteluja siltä kaudelta kyseiseen sarjaan.

Tässä nyt reilusti lisää löytyneitä otteluja vuodelle 1971 kun ennen pitkää tehdään oletuksia siitä, että milloin arviolta näillä alueilla Kevätkierros oletettavasti tuolle vuodelle päättyi ja milloin Syyskierros oletettavasti tuolle vuodelle alkoi:

Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1971

27.6.1971: JMP/FC JMP/JMP Jalkapallo-Joutsenon Kataja/JoKa/JouKa 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Joensuun Maila-Poikien/Mailapoikien jalkapallopuoli voitti ottelun maalein 2-1. Ottelu pelattiin vuoden 1971 Juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina.)

28.6.1971: WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus-SaPa/SavPa Savonlinna 200 katsojaa (Tämän kerrottiin vastanneen toukokuun 1971 lopun jo aiemmin kerrottua kauden lähtökohtaisesti parasta yleisöottelua Varkaudessa katsojaluvultaan. Ottelu myös päättyi Varkauden seuraylpeyden voittoon maalein 3-1.)

4.7.1971: SavPa/SaPa Savonlinna-SaPa Pieksämäki 200 katsojaa (SaPa Savonlinnasta voitti SaPa:in keskinäisen kaksintaistelun tuolloin maalein 2-1. Tiettävästi tämän kyseisen päivämäärän tai vähän tämän jälkeen eli 5.7.1971 eteenpäin olevalla ajalla lähtien jossakin kohtaa päättyi Kevätkierros tuona vuotena ainakin näillä katsojatutkimusten aihealueella päin. On tietenkin mahdollista, että se on kestänyt jonkin verran pidempäänkin. Ei kuitenkaan välttämättä liian kauan enää silloin.)

11.7.1971: SavPa/SaPa Savonlinna-Etelä-Kuopion Ilves/E-KI/EK-I 100 katsojaa (SavPa/SaPa Savonlinna voitti ottelun maalein 6-2. Mahdollisesti tämä yleisöottelu oli vielä osa Kevätkierrosta tälle kyseiselle vuodelle tähän sarjaan näillä alueilla, mutta vaihtoehtoisesti tämä oli jo osa sarjan Syyskierroksen otteluja tuolloin ja siinä tapauksessa Syyskierrokseen kuuluvana tämä olisi ollut aikaisin mahdollisin ottelupäivämäärä sellaisten aloittamiselle tai pelaamiselle.)

11.7.1971: Joutsenon Kataja/JoKa/JouKa-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 150 katsojaa (Joutsenon Kataja hävisi ottelun maalein 2-3. Mahdollisesti tämä yleisöottelu oli vielä osa Kevätkierrosta tälle kyseiselle vuodelle tähän sarjaan näillä alueilla, mutta vaihtoehtoisesti tämä oli jo osa sarjan Syyskierroksen otteluja tuolloin ja siinä tapauksessa Syyskierrokseen kuuluvana tämä olisi ollut aikaisin mahdollisin ottelupäivämäärä sellaisten aloittamiselle tai pelaamiselle.)

11.7.1971: JoPS-SuPa/SuoPa Suonenjoki 300 katsojaa (JoPS voitti ottelun maalein 4-1. Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Mahdollisesti tämä yleisöottelu oli vielä osa Kevätkierrosta tälle kyseiselle vuodelle tähän sarjaan näillä alueilla, mutta vaihtoehtoisesti tämä oli jo osa sarjan Syyskierroksen otteluja tuolloin ja siinä tapauksessa Syyskierrokseen kuuluvana tämä olisi ollut aikaisin mahdollisin ottelupäivämäärä sellaisten aloittamiselle tai pelaamiselle.)

14.7.1971: PaSa/IPS Imatra-STPS Savonlinna 150 katsojaa (Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä. Ottelu päättyi tasapeliin maalein 2-2. Mahdollisesti tämä yleisöottelu oli vielä osa Kevätkierrosta tälle kyseiselle vuodelle tähän sarjaan näillä alueilla, mutta vaihtoehtoisesti tämä oli jo osa sarjan Syyskierroksen otteluja tuolloin ja siinä tapauksessa Syyskierrokseen kuuluvana tämä olisi ollut aikaisimpia mahdollisia ottelupäivämäärä sellaisten aloittamiselle tai pelaamiselle. Tosin joissakin yhteyksissä mainittiin, että nyt Kevätkierroksen loppu oli jo lähempänä kuin kertaakaan aiemmin heinäkuussa 1971 olisi ollut eli ei varmaankaan enää kovin kauan tämän jälkeen enää tuona vuotena Kevätkierros jatkunut alueella riippuen tietenkin myös erinäisistä rästiotteluistakin.)

18.7.1971: STPS Savonlinna-SaPa Pieksämäki 100 katsojaa (Ottelu päättyi STPS Savonlinnan tappioon maalein 2-4. Mahdollisesti tämä yleisöottelu oli vielä osa Kevätkierrosta tälle kyseiselle vuodelle tähän sarjaan näillä alueilla, mutta vaihtoehtoisesti tämä oli jo osa sarjan Syyskierroksen otteluja tuolloin ja siinä tapauksessa Syyskierrokseen kuuluvana tämä olisi ollut aikaisimpia mahdollisia ottelupäivämäärä sellaisten aloittamiselle tai pelaamiselle. Tosin joissakin yhteyksissä mainittiin, että nyt Kevätkierroksen loppu oli jo lähempänä kuin kertaakaan aiemmin heinäkuussa 1971 olisi ollut eli ei varmaankaan enää kovin kauan tämän jälkeen enää tuona vuotena Kevätkierros jatkunut alueella riippuen tietenkin myös erinäisistä rästiotteluistakin.)

18.7.1971: JMP/FC JMP/JMP Jalkapallo-PaSa/IPS Imatra 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelu päättyi Joensuun Maila-Poikien/Mailapoikien jalkapallopuolen tappioon maalein 2-3 myös melko pitkästä 2-0 johdosta huolimattakin. Mahdollisesti tämä yleisöottelu oli vielä osa Kevätkierrosta tälle kyseiselle vuodelle tähän sarjaan näillä alueilla, mutta vaihtoehtoisesti tämä oli jo osa sarjan Syyskierroksen otteluja tuolloin ja siinä tapauksessa Syyskierrokseen kuuluvana tämä olisi ollut aikaisimpia mahdollisia ottelupäivämäärä sellaisten aloittamiselle tai pelaamiselle. Tosin joissakin yhteyksissä mainittiin, että nyt Kevätkierroksen loppu oli jo lähempänä kuin kertaakaan aiemmin heinäkuussa 1971 olisi ollut eli ei varmaankaan enää kovin kauan tämän jälkeen enää tuona vuotena Kevätkierros jatkunut alueella riippuen tietenkin myös erinäisistä rästiotteluistakin.)

19.7.1971: FC SaiPa-SaiPa Jalkapallo-Joutsenon Kataja/JoKa/JouKa 100 katsojaa (Ottelun voitti SaiPa Jalkapallo maalein 3-1. Mahdollisesti tämä yleisöottelu oli vielä osa Kevätkierrosta tälle kyseiselle vuodelle tähän sarjaan näillä alueilla, mutta vaihtoehtoisesti tämä oli jo osa sarjan Syyskierroksen otteluja tuolloin ja siinä tapauksessa Syyskierrokseen kuuluvana tämä olisi ollut aikaisimpia mahdollisia ottelupäivämäärä sellaisten aloittamiselle tai pelaamiselle. Tosin joissakin yhteyksissä mainittiin, että nyt Kevätkierroksen loppu oli jo lähempänä kuin kertaakaan aiemmin heinäkuussa 1971 olisi ollut eli ei varmaankaan enää kovin kauan tämän jälkeen enää tuona vuotena Kevätkierros jatkunut alueella riippuen tietenkin myös erinäisistä rästiotteluistakin.)

25.7.1971: SavPa/SaPa Savonlinna-JMP/FC JMP/JMP Jalkapallo 100 katsojaa (Ottelun voitti SavPa/SaPa Savonlinna maalein 5-0. Mahdollisesti tämä yleisöottelu oli vielä osa Kevätkierrosta tälle kyseiselle vuodelle tähän sarjaan näillä alueilla, mutta vaihtoehtoisesti tämä oli jo osa sarjan Syyskierroksen otteluja tuolloin ja siinä tapauksessa Syyskierrokseen kuuluvana tämä olisi ollut aikaisimpia mahdollisia ottelupäivämäärä sellaisten aloittamiselle tai pelaamiselle. Tosin joissakin yhteyksissä mainittiin, että nyt Kevätkierroksen loppu oli jo lähempänä kuin kertaakaan aiemmin heinäkuussa 1971 olisi ollut eli ei varmaankaan enää kovin kauan tämän jälkeen enää tuona vuotena Kevätkierros jatkunut alueella riippuen tietenkin myös erinäisistä rästiotteluistakin. Paljon tämän ottelun jälkeen ei enää tiettävästi Kevätkierros enää jatkunut ja siitä eteenpäin lopullisen tiettävästi alkoi Syyskierros edes pisimmillään ajateltuna. Tätäkin asiaa voi myöhemmin korjata ja tarkentaa. Tällä hetkellä olettamani päivämäärä silloin kun elokuu 1971 ei ollut aloitusaika Syyskierrokselle tuolloin jo käytännön vuorenvarmasti niin noin 28.7.1971 olisi muutoin alkanut lopullisesti Syyskierros tuolloin näillä alueilla.)

25.7.1971: JoPS-Joutsenon Kataja/JoKa/JouKa 400 katsojaa (Ottelun voitti JoPS maalein 3-0. Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Mahdollisesti tämä yleisöottelu oli vielä osa Kevätkierrosta tälle kyseiselle vuodelle tähän sarjaan näillä alueilla, mutta vaihtoehtoisesti tämä oli jo osa sarjan Syyskierroksen otteluja tuolloin ja siinä tapauksessa Syyskierrokseen kuuluvana tämä olisi ollut aikaisimpia mahdollisia ottelupäivämäärä sellaisten aloittamiselle tai pelaamiselle. Tosin joissakin yhteyksissä mainittiin, että nyt Kevätkierroksen loppu oli jo lähempänä kuin kertaakaan aiemmin heinäkuussa 1971 olisi ollut eli ei varmaankaan enää kovin kauan tämän jälkeen enää tuona vuotena Kevätkierros jatkunut alueella riippuen tietenkin myös erinäisistä rästiotteluistakin. Paljon tämän ottelun jälkeen ei enää tiettävästi Kevätkierros enää jatkunut ja siitä eteenpäin lopullisen tiettävästi alkoi Syyskierros edes pisimmillään ajateltuna. Tätäkin asiaa voi myöhemmin korjata ja tarkentaa. Tällä hetkellä olettamani päivämäärä silloin kun elokuu 1971 ei ollut aloitusaika Syyskierrokselle tuolloin jo käytännön vuorenvarmasti niin noin 28.7.1971 olisi muutoin alkanut lopullisesti Syyskierros tuolloin näillä alueilla.)

1.8.1971: Joutsenon Kataja/JoKa/JouKa-Savilahden Urheilijat/SavvU/SavU 100 katsojaa (Ottelun voitti Joutsenon Kataja peräti jo maalein 4-0. Syyskierros alkoi käytännössä vuorenvarmasti jo oman henkilökohtaisen mielipiteenikin mukaan tästä eteenpäin jolloin kaikki jäljellä olevat ottelut mitä olen löytänyt niin olivat osa tämän sarjan ja näiden alueiden yleisöottelujen Syyskierrosta. Sen enempää en noita kierroskäytäntöjä pohdi kun ne jäävät mahdollisten tulevaisuuden erittelykertojen murheiksi. Aina näitä pohdintoja tietenkin saa korjata ja täydentää!)

5.8.1971: PaSa/IPS Imatra-Joutsenon Kataja/JoKa/JouKa 200 katsojaa (Ottelun voitti IPS Imatra suurhallinnastaan huolimatta yllättävänkin vähäisesti eli maalein 3-0. Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä.)

8.8.1971: JMP/FC JMP/JMP Jalkapallo-Etelä-Kuopion Ilves/E-KI/EK-I 250 katsojaa (Ottelun voitti Joensuun Maila-Poikien/Mailapoikien jalkapallopuoli maalein 3-1. Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä.)

9.8.1971: Savilahden Urheilijat/SavvU/SavU-SavPa/SaPa Savonlinna 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Savilahdessa pelaamisen sijaan poikkeuksellisesti Mikkelin omalla Rantakylän Kentällä. Ottelu päättyi tasapeliin maalein 1-1.)

22.8.1971: Joutsenon Kataja/JoKa/JouKa-SaPa Pieksämäki 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joutsenon Keskuskentällä. Ottelu päättyi ikävästi Joutsenon Katajan tappioon maalein 1-2. Tämä ottelu tiettävästi ja näillä näkymin ainakin kaikkien tämän hetken tietojen kuten myös todisteiden valossa oli paras yleisöottelu siinä vaiheessa kautta mahdollisesti ehkä myös lopulliseksi parhaimpana yleisöotteluna muutenkin jääneenä Katajalle Joutsenoon silloin vuodeksi 1971 kotimaisessa jalkapallossa.)

22.8.1971: JoPS-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelu päättyi niukkaan, rangaistuspotkusta tulleeseen 1-0 maaliin ja voittoon JoPS:lle.)

23.8.1971: SavPa/SaPa Savonlinna-PaSa/IPS Imatra 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä. Ottelu päättyi Savonlinnan SaPa:n tappioon maalein 1-2. Muuta outoa tappiossa ei ollut paitsi se, että se oli koko vuoden 1971 ensimmäinen juurikin kotiottelussa kärsitty tappio Savonlinnan omalle SaPa:lle!)

29.8.1971: Savilahden Urheilijat/SavvU/SavU-JoPS 50 katsojaa (Ottelu pelattiin Savilahdessa pelaamisen sijaan poikkeuksellisesti Mikkelin omalla Rantakylän Kentällä. Ottelu päättyi Savilahden Urheilijoiden voittoon maalein 2-0. Suurimman osan kautta sarjavoitosta, noususta tai edes Uusintaottelusta Nousemisesta koskien Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1972 sitä tavoitellun JoPS kärsi tässä ottelussa tosiaan tappiosta pahoin ja vaikka mahdollisuuksia vielä nousuun oli niin tämä tappio oli todella rankka juttu silloin ja se tuli aloittamaan ennen pitkää niukan ulosjäännin nousua koskien. Ei toki paljon, mutta riittävästi sitten pelivuoden 1971 lopussa kuitenkin.)

5.9.1971: WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus-JMP/FC JMP/JMP Jalkapallo 3 katsojaa (Ottelun voitti WP-35/VP-35 tietenkin Varkauden tai vanhalla nimityksellä Warkauden ylpeys ottelussa maalein 7-1. Ikävä kyllä voitontunnelmaa laski pohjalukemiin muun muassa melkein kokonaan autio paikkakuntainen pelialue ja yleisöä ei toden totta tuntunut olevan ennen ottelua juuri nimeksikään kun sen hieman yli pari kourallista heidänkin kaikotessa melkein koko joukkona pois paikalta.)

12.9.1971: Joutsenon Kataja/JoKa/JouKa-SavPa/SaPa Savonlinna 50 katsojaa (Ottelu pelattiin Joutsenon Keskuskentällä. Ikävä kyllä kaatosade pilasi nk. Arvo-otteluna pidettävän ja varsinkin Savonlinnan SaPa:lle tärkeänä mahdollisena nousuotteluna pidettävän tapahtuman lähes kokonaan. Sitä taustaa vasten oli ihme, että noinkin paljon yleisöä saapui paikalle kuin saapui. Ottelun voitti Savonlinnan oma vastaava SaPa maalein 1-0.)

12.9.1971: PaSa/IPS Imatra-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 200 katsojaa (Ottelu pelattiin poikkeuksellisesti Imatran Karhumäen Kentän sijaan mieluummin nk. Arvo-otteluna pidettävän ottelun aseman vuoksi Imatran Keskuskentällä. Ikävä kyllä ajatellun siirron taustan pilasi niin vesisade kuin ehkä myös se seikka, että vastustajana eivät olleet SaPa:t niin Pieksämäelle kuin Savonlinnaan tai JoPS. Niin tai näin otti tässä ottelussa silti IPS Imatra voiton maalein 2-1. Kun näin kävi ja etenkin kun JoPS oli hävinnyt vähän tätä aiemmin tai vähän tämän päivämäärän jälkeen jossakin välin syyskuuta 1971 FC SaiPa:lle/SaiPa Jalkapallolle karmeasti maalein 0-5 oli nousu enää loppupuolella sarjaa käytännössä enää kolmen kauppa eli IPS Imatran ja molempien SaPa:n nimeä kantavien joukkueiden niin Pieksämäelle kuin Savonlinnaan. Ennen pitkää sitten nousija oli yleisen suoritusvarmuutensa takia väistämättä PaSa. JoPS hyvin nöyryytettynä joukkueena Joensuussa aloitti toki melkoisen voittoputken loppukaudelle 1971, mutta vaikka vuosi 1971 oli jo menetetty niin loppukauden 1971 hallinta oli myrskyvaroitus kaikille sarjan joukkueille vuotta 1972 koskien!)

Otteluja löytyi huomattava määrä siis kaikkiaan tälle kyseiselle vuodelle ja voi löytyä tulevaisuudessa vielä lisääkin kun ehtii. Harmillinen tilanne on toki vielä epäselvyydet Kevätkierroksen ja Syyskierroksen rajauksen kanssa sinänsä tarkemmin, mutta tilanne ei ole ensimmäinen kerta tämän sarjatason ongelmat edeltäjineen muistaen.

Vuoden 1972 tai tilanteen mukaan tästä eteenpäin vuoden 1973 ja lopullisesti ainakin vuoden 1974 pariin mennään huomenna tai lähipäivinä noiden kahden muun vuoden ehkä kenties tulossa yli hypätyksi johtuen jo niiden melko hyvästä aiemmasta kerronnasta ja kun vuoden 1973 tämän hetken tilanne erinäisten ottelulöytöjen ajoitusten kanssa ei ole niin tarkkaan selvää jolloin mennään vähän reilummin kerralla eteenpäin.

Palataan asiaan ja katsotaan mitä paljastuu näissä tutkinnoissa!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #844 : 01.10.2024 klo 21:02:51

Vuoden 1972 Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan on sitä koskeneen tilanteen valossa selvinnyt melko vähän uutta.

Ainakaan yleisömäärissä ja mitä tulee ainakin Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Savon, Kuopion, Saimaan ja Keski-Suomen alueen yleisöotteluihin.

Hieman erikoisesti on kuitenkin löytynyt melko menettelevästi kun ottelujen yleisömääriä ei ole kerrottu niin erikoisella tavalla kuitenkin niiden alueiden eri ottelujen yleisötuloja!

Muun muassa erään JMP Jalkapallon ottelun yhteydessä Joensuuhun yleisötulojen/lipputulojen sanottiin olleen 46 Markkaa, erään WP-35:n ottelun yhteydessä satakunta Markkaa eli tarkalleen puhuen 107 markkaa ja Etelä-Kuopion Ilveksen jo peräti useitakin satoja Markkoja erääseen tärkeämmän puolen otteluun!

Oikeat yleisömäärät varsinaisesti saisi selville tuollaisissa tapauksissa vain mikäli muistaisi/tietäisi äärimmäisen pitkästä aikaa noiden vuosien ainakin lähtökohtaisia lippujen hintoja eri otteluihin periaatteessa keskimäärin kaudella, mutta halpoja ne oli aina ja etenkin kun kyse oli näin alhaiselta sarjatasolta kuin tämä oli!

Kolmanneksi korkein sarjataso kun oli vielä lisäksi alentumassa arvoltaan neljänneksi korkeimmaksi sarjatasoksi kiitos sen vuoden päätteeksi vuodelle 1973 tulevan kotimaisen jalkapallouudistuksen takia.

Ainoa uusi varmempi yleisöottelu mikä siis löytyi sarjaan on sen edelleen loppuvaiheisiin kuulunut ottelu ja se oli tämä:

Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1972

17.9.1972: SuPa/SuoPa Suonenjoki-JoPS 50 katsojaa (Tähän otteluun vaikutti tulevan ensin edes sen satakunta katsojaa tai vähän ylikin, mutta sitten noin puolet osasta menettelevän tuntuisesta ja hetken jopa suurenevan oloisesta yleisöjoukosta päätti valita itselleen muuta tekemistä ja lähti pois alueen lippuluukuilta oston ja ottelun yleisöalueen suuntaamisen sijaan. JoPS voitti ottelun maalein 2-0 ja varmisti käytännössä jo tuolloin vuorenvarmasti nousunsa Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1973.

Mahdollisissa tasapelitilanteissa kun oli vielä edes ajatuksellakin jo tuolloin riittävän myönteinen maaliero kuten myös maalisuhdanne/maalisuhde joten oikein hätätapauksessakin muu tilanne olisi ollut vielä Uusintaottelu Nousemisesta edessä, mutta sen teki tyhjäksi kaikkien muiden nousijaehdokkaiden puutteet noissa muissa jutuissa joten JoPS ei periaatteessa voinut enää pudota mitenkään suoraan muuta kuin jäämällä täysin pisteittä eikä edes sittenkään välttämättä voinut enää jäädä täten esimerkiksi kolmanneksi sarjassa rannalle.

Nousijoita oli lopulta neljä ehdokkaina periaatteessa suoraan tai vielä toisen sijan kautta myös Uusintaottelu Nousemisesta miettien kun viides ja viimeinen ehdokas melkein loppuun asti kaudella eli SavPa/SaPa Savosta jäi juuri ulos noususta ajatuksella etenkin suoraan ja käytännössä ulos Uusintaottelusta Nousemista koskien.

SavPa/SaPa Savosta kun voitti siis oman pelinsä, mutta kaikkien nousuehdokkaiden muut voitot JoPS:n voitto huomioiden tuhosivat siis Pieksämäen Savon nimikkoseuran nousumahdollisuudet tuolloin melkein täysin peruuttamattomasti mitä nyt tietysti vielä kaikkien muiden nousuehdokkaiden pilatessa päätösottelunsa kaudella häviöllä sitten Pieksämäen Savon nimikkoseuran pakkovoitolla ajatellen olisi ollut vielä mahdollisuus työntyä tasapelien pistepäänvaivalaskentaan ja ehkä päästä Uusintaotteluun Nousemisesta siis kun muutoin oltiin ulkona! Näin hyvää onnea ei ollut ja lopultahan toki sitten tuli Uusintaottelu Nousemisesta vuodeksi 1973 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan, mutta eri seuroin.)

JoPS nousi siis Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1973 sen talousmurheista huolimatta ja SavPa/SaPa Pieksämäen Savosta jäi vielä pisteittä häviten kauden ennen pitkää olleen päätöksensä niin viidenneksi kun parhaimmillaan olisi ollut se sijojen 2-3 välinen Uusintaottelu Nousemisesta siis hyvin ohuen, ohuen, ohuesti vielä jaossa kun osin tämäkin kaikki siis olisi edellyttänyt peräti neljänkin seuran tappiota.

Näin ei tietenkään tapahtunut!

Katkerasti muiden nousijoiden osalta vuodeksi 1973 homma meni vuoden 1972 päätteeksi aiemmin kerrotustikin näin:

KajHa, PK-37 Iisalmi ja WP-35 Varkaus jäivät tasapeliin ristiin syömällä pisteensä ja WP-35 jäi pois nousun suhteen.

KajHa ja PK-37 pelasivatkin noususta ja sen vei PK-37 lukemin 3-0.

Vuosien 1973 ja 1974 suhteen tähän sarjaan katsotaan tilannetta vielä lähipäiville kunhan erinäiset muut tutkimukset näille alueille ovat valmistuneet.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #845 : 02.10.2024 klo 22:10:13

Vuoden 1973 Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan yleisöotteluja on tutkimusten valmistuttua löytynyt melko suuria määriä niin Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Savon, Kuopion, Saimaan kuin myös muulle Itä-Suomen alueelle, Keski-Suomen alueelle ja Kaakkois-Suomen alueelle tuttuun tapaan.

Kyseisestä sarjasta puhuen vaikka kaikkea ei ole voinutkaan vielä varmistaa niin se vaikuttaa alkaneen toukokuussa 1973 ainakin näillä tutkituilla alueilla 5.5.1973-6.5.1973 välisenä aikana vaihtelevasti lumitilanteen ja sulamisten jälkeisten kunnon arviointien mukaan.

Ikävä kyllä muun muassa Jalkapallon 4. Divisioona/4-divisioona alemmalta sarjatasolta puhuen viivästyi sarja-alultaan sulamisten hitauden ja huonojen kenttätilanteiden vuoksi aikanaan aika paljonkin noilla tutkituilla alueilla.

12.5.1973-19.5.1973 ja vähän siitä eteenpäin vasta alkoi viimein sarjakausi sielläkin mikäli sittenkään kun niin huono oli paikallisesti tilanne toisinaan.

Etelä-Karjalassa päästiin vähän aikaisemmin aloittamaan alemmatkin sarjat toisin kuin Pohjois-Karjalassa kun sinne tuli vielä kaiken jälkeenkin arviolta yksi ylimääräinen lisäviikko odoteltavaa.

Hieman murheellista oli se, että eräille joukkueille yleisömäärien suhde ilmaistiin erittäin epäselvästi ellei perin huonosti. Välillä vähän selkeämmin, mutta ei ikävä kyllä tarkkaa yleistä yleisömäärää tai edes riittävän tuntuista arviota yleisömääristä puhuen.

Muun muassa Pieksämäen Savon oman SaPa:n yleisömäärää kauden avaukseen ei näiden vuosien runsaista etsinnöistä huolimatta ole löytynyt.

Edelleen viitteenä siihen näin mainitsemattomasti ikävä kyllä säilyy jo aiemmin kerrottu juttu tuolle joukkueelle eli Pieksämäellä kauden 1973 avauksessa yleiskenttäkatsomo oli tiettävästi loppuunmyyty ja nk. Autokatsomo kenttää lähellä oli noin puoleksi täynnä eli verraten paljon on ollut väkeä.

Kuinka paljon tarkalleen tai edes hyvin riittävänä arviona niin saa kertoa koska tahansa asiasta tietävät/muistavat nimimerkit/henkilöt!

Itse katsojalukuja löytyi seuraavasti kun ihmeittä aiemmin mainittu 23.9.1973 oli ainakin ennen erinäisiä Uusintaotteluja normaalin pelikauden sarjapäätös jälleen näillä alueilla, kolme vuotta sitten tuli mainittua silloin syksyllä joidenkin joukkueiden erinäisiä sarja-avauksia joihin tulee tarkennuksia useimmille joukkueista ja kun viime vuoden kesänä tuli mainittua esimerkiksi Kuusankosken Kumun ja STPS Savonlinnan yleisömäärät kokonaisuuksina vähän heidän kauttaan muutoin avaten ja ilman muuta ottelutarkennuksia näille seuroille tehdään tässä yhteydessä lisää:

Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1973

5.5.1973: Joutsenon Kullervo/JoKu-Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat 200 katsojaa (Tämän ottelun PaSa Imatralta voitti maalein 2-1 kun rangaistuspotkusta tuli muutoin enemmän tasapeliltä 1-1 vaikuttaneen ottelun voittomaali.)

5.5.1973: JMP/FC JMP/JMP Jalkapallo-SaPa/SavPa Pieksämäki 5 katsojaa (Tämä ottelu oli voitto Joensuun Maila-Poikien/Mailapoikien jalkapallopuolelle maalein 4-0. Hieno kauden aloitus pelattiin Mehtimäellä ja näillä näkymin ihmeittä huonon kenttätilanteen ja varhaisen kevään vuoksi lumisulien vahingoista johtuen mitä todennäköisimmin Mehtimäen Hiekkakentällä. Kylmänkin ja ennen pitkää pimeän illan vuoksi katsojia ei juuri tullut paikan päälle.

Alkujaan ottelu piti pelata normaalissa iltapäivässä tai aikaisimmillaan puolilta päivinkin yleisön vähän paremmaksi saamiseksi otteluun, mutta ottelu oli jäädä pelaamatta ennen asiaan suostumista erikoisen syyn takia kokonaan: Englannin Liigan FA Cupin Loppuottelu tai yleinen Liiga-Cupin Loppuottelu näytettiin tuolloin televisiosta ja siten kotimainen tämän sarjan ottelu aloitettiin lopulta Klo 18 aikaisintaan jos sittenkään!

Syynä kun oli kapina ja halu katsoa 'arvojalkapalloa' parhaaseen katseluaikaan. Muutoin olisi sitten tietysti ollut vaikea löytää järkevää toista pelipäivää. Lisäksi ottelun pääerotuomari määräsi pimeyden uhan takia joensuulaiset käyttämään selvästi erottuvampaa sinistä pelipaitaa valkealla lisäten pimeyden ongelmia vähentäen.

Tämä oli Joensuun Maila-Poikien/Mailapoikien suhteen hieno kauden aloitus, mutta koko loppuvuosi 1973 tuli tuottamaan vain tuskaa ja tappioita yleensä toisensa perään. Tämän jälkeen Maila-Pojat/Mailapojat voittivat tasan kaksi ottelua koko loppuvuonna aloittaen hyvissä ajoin putoamisen silloisin miettein kohti Jalkapallon 4. Divisioonaa/4-divisioonaa vuodeksi 1974. Vaikka ei sitä silloin voinut noin vain tietenkään tietää toukokuussa 1973, että kausi tulisi menemään niin umpihuonosti.)

6.5.1973: FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo-Kotkan Kisailijat/KotKis/KoKis/KK Kotka 9 katsojaa (FC SaiPa:n/SaiPa Jalkapallon kauden avausottelu onkin mainittu aiemmin kolme vuotta sitten. Uusien tutkimusten jälkeen viimein tähän kaatosateen vaivaamaan otteluun löytyi sen katsojaluvun lisäksi myös ottelukenttäkin. Tämä ottelu pelattiin erinäisten muiden, parempien kenttien routavaurioiden vuoksi lopulta Lappeenrannan nk. Vanhalla Kentällä ja kenttä joko oli viimeinen mahdollinen käytössä ollut ruohokenttä tai sitten valitettavasti jo hiekkakenttä käytöltään. Lappeenrannassa, Joutsenossa ja Lauritsalassa päin kun kenttien kärsimät routavauriot olivat yleensä mainiten pahempia vuoden 1973 keväällä kuin miten esimerkiksi Savonlinnassa jo oli. Toki noilla mainitulla kolmella paikkakunnalla oli jo paremmat olosuhteet ja melkein kokonaan olematon lumitilanne toisin kuin Joensuussa, Oulussa tai Pohjois-Suomen ja Lapin alueista puhumattakaan! Tämän ottelun FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo vei nimiinsä voitolla maalein 5-1 ja aloitti yhden hienoimmista kausistaan kotimaisessa jalkapallossa murheellisesti pelivuoden päätteeksi nousematta ennen pitkää.)

13.5.1973: STPS Savonlinna-JMP/FC JMP/JMP Jalkapallo 300 katsojaa (STPS Savonlinnan kauden avausottelu onkin mainittu aiemmin kolme vuotta sitten ottelupaikkanaan edelleen Kyrönniemen Kenttä. Tämän ottelun STPS Savonlinna voitti maalein 2-0 aloittaen tietenkin ennen pitkää nousuun päättyneen kautensa vaikka silloin sitä ei voinut vielä tietää.)

20.5.1973: WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus-JMP/FC JMP/JMP Jalkapallo 287 katsojaa (WP-35:n/VP-35:n kauden avausottelu onkin mainittu aiemmin kolme vuotta sitten. Varkauteen voitto meni maalein 4-0 joensuulaisten selväksi mielipahaksi.)

27.5.1973: STPS Savonlinna-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 500 katsojaa (Tämä oli yksi ainakin kahdesta ja lopulta siis juurikin 500:n katsojan yleisöottelusta mitkä löytyivät viime kesän etsinnöissä tälle seuralle! Pitkään ottelu vaikutti tasapeliltä, mutta WP-35/VP-35 voitti viimein ottelun maalein 1-0. Ottelussa tapahtui paljon levottomuuksia kuten pääerotuomarin, Mikkelin miehen Pekka Vasaman ahdistelua, kiinnikäymistä ja pahoinpitelyuhkailua, pelaajien rumaa keskinäistä tönimistä, potkimista jaloille pallon sijaan ja vaihtopelaajien laitonta menoa kentälle silloin kun se ei olisi ollut sallittu! Tämä oli siis tappio Savonlinnassa, mutta kuumaverisesti yleisö käyttäytyi raivossaan lopulta tarpeettomasti aivan kaikkea kauden koko kuvaa katsoen.

Tämä oli ensimmäinen tappio Savonlinnaan kaudelle ja toisin kuin kilpailija eli Savonlinnan oma SaPa tai muun muassa Joensuun JMP Jalkapallo niin STPS Savonlinnasta ei hävinnyt tämän jälkeen enää kuin kaksi kertaa koko vuonna ja tulisi nousemaan ylempään sarjaan vuodeksi 1974. Tuolloin ja juuri tuona hetkenä tietysti toukokuussa 1974 tuohtuneelle yleisölle sitä oli ottelun jälkimaineena paha ryhtyä lepyttelynä käyttämään. Ottelun ikävässä jälkimaineessa hetken pelättiin, että seuraava ottelu Savonlinnassa pelattaisiin tyhjille katsomoille rettelöuhan tyhjäksi tekemistä varten ja tietysti myös eräiden pelaajien fyysisten ottelun jälkeisten pahoinpitelyjen takia pelättiin poliisisyytteitä ennen kuin viimein asioista sovittiin ilman oikeusjuttuja muilla tapaa asian korvaten. Sitä ennen jälkimaine oli paha ja Savonlinnan poliisi lukikin jo alustavia syytteitä nostaen muun muassa jo yhden eräälle toista vierailijajoukkueen pelaajaa pahoin lyöneelle nuorelle paikkakunnan miehenalulle ja harkitsi nostavansa lisäsyytteitäkin ottelulevottomuuksien johdosta ennen asian painamista villaisella.)

30.5.1973: Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat-PU-62 Porrassalmi 119 katsojaa (PaSa/IPS Imatran kauden avausottelu onkin mainittu aiemmin kolme vuotta sitten ja lisäksi korjauksena tähän yhteyteen yritin tarkoittaa siis enemmänkin ensimmäistä kotiottelua kaudelle kuin toki olihan PaSa/IPS Imatra avannut kautensa toki vierasottelulla jo paljon aiemmin yllä mainittuna Joutsenon Kullervoa vastaan. Tämä ottelu oli tasapeli maalein 1-1. Tämäkin tasapeli kun neljä niitä oli kaikkiaan kauteen niin saattoi maksaa nousun pelivuoden lopussa PaSa Imatrasta puhuen.)

3.6.1973: SavPa/SaPa Savonlinna-STPS Savonlinna 300 katsojaa (Ottelu varmaankin pelattiin Kyrönniemen Kentällä, mutta mahdollisesti myös nk. Arvo-ottelun maineen takia jo suoraan Savonlinnan Keskuskentällä. Tämä ottelu päättyi maalein 1-1 tasapeliin. Tasapeli oli yksi harvoista Savonlinnan SaPa:lle koko vuonna kun sillä oli ennen pitkää putoamiskamppailu tiedossa huonojen otteiden vuoksi ja STPS Savonlinnalle se oli vuoden ensimmäinen. Tämän jälkeen STPS Savonlinnasta sai enää yhden ainoan tasapelin kaudella kuitenkin voittojen nostattaman kauden myötä sarjanousun sitten ennen pitkää.)

10.6.1973: STPS Savonlinna-Kajaanin Haka/KajHa 60 katsojaa (Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä. Ottelu päättyi jälleen, toista ja viimeistä kertaa koko vuonna seuralle tasapeliin maalein 2-2. Tästä eteenpäin olikin vain voittoja tai hyvin harvoin osuneita tappioita tiedossa Savonlinnaan. Samalla tämä ottelu oli vuoden huonoimmaksi jäänyt yleisöottelu nousukaudella seuralle.)

21.6.1973: WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus-SavPa/SaPa Savonlinna 130 katsojaa (Ottelu pelattiin juuri ennen vuoden 1973 Juhannusta samaisen viikon torstaina. Välillä ottelu oltiin valmiita siirtämään niinkin kauas kuin päivämäärille 24.6.1973-25.6.1973 eli vuoden 1973 Juhannuksen jälkeiselle sunnuntaille ja maanantaille asti. Toki myöhäisempääkin päivää mietittiin mikäli nekin päivät olisi peruuntuneet ottelupäivänä. Voitto meni Varkauteen maalein 1-0.)

1.7.1973: Kajaanin Haka/KajHa-JMP/FC JMP/JMP Jalkapallo 200 katsojaa (Ottelu päättyi KajHa:n voittoon maalein 6-0. Synkkääkin synkempi tilanne oli asia tuolloin Joensuun joukkueelle. Kuitenkin vielä näillä näkymin oletettavan Kevätkierroksen tuolle vuodelle lähestyessä loppuaan ei JMP Jalkapallo aivan vielä näyttänyt putoavan alempaan sarjaan kun muut häntäpään joukkueet olivat yleensä sitä vielä huonompia ja söivät myös toisiltaan paljon pisteitä joensuulaisen joukkueen eduksi.

Ennen pitkää itse asiassa oletettavan Kevätkierroksen päätökseen eli 15.7.1973 mennessä ihmeittä JMP Jalkapallo olisi ikään kuin Kevätkierroksen oletettavasti päättäessä sarjan muun muassa jo Päivärannan Palloa vastaan pelaamansa tasapelin turvin jo säilynyt vuodeksi 1974 tähän sarjaan. Silloin JMP Jalkapallolla oli vielä menettelevät tilastot lukuineen päivineen.

Oletettu Syyskierros olikin synkkääkin synkempi kun voitettiin enää vain kerran koko kaudella kuten myös pelattiin enää yksi ainut tasapeli. Nousijoina ikään kuin Kevätkierroksen päättäessä sarjan asiat olisivat olleet PaSa Imatralta ja WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus odotti vielä Etelä-Kuopion Ilveksen ja SuPa:n vastausta mahdolliseen nousua koskevaan Uusintaotteluun Nousemisesta siitä puhuen.

Putoajat olisivat olleet ikään kuin kevään päättäessä kaiken Kotkan Jäntevä, Taipalsaaren Pallo, SaPa Savonlinnasta oletetun Kevätkierroksen päättymisen järkyttävänä suuryllätyksenä siinä vaiheessa kautta ja Kajaanin Jormuan Tarmo odotti mahdollista Uusintaottelua Putoamisesta Päivärannan Palloa vastaan. Oletetun Kevätkierroksen päättymisen yhteydessä siinä vaiheessa Joutsenon Kullervo oli hädin tuskin myös säilyttänyt sarjapaikkansa kun niin huonosti se toden totta oli pelannut kauden siihen vaiheeseen mennessä kesällä 1973!

Muutoin oletetun Kevätkierroksen päätöksen lähestyessä sarjassa oli ollut kaksi joukkuetta jotka eivät olleet voittaneet siihen mennessä siis kaudella kertaakaan kesällä 1973 eli Taipalsaaren Pallo ja suurjärkytystä kuvastaen Savonlinnan oma SaPa kun tällekin seuralle tiettävästi oli ajoittain ja vielä ihan alkukaudesta tiettävästi komeita, mutta epämääräisen suuren tuntuisia katsojalukuja sen otteluihin.)

15.7.1973: STPS Savonlinna-Etelä-Kuopion Ilves/E-KI/EK-I 270 katsojaa (Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä tai mahdollisesti nk. Arvo-ottelun aseman myötä samoin tein Savonlinnan Keskuskentällä. STPS Savonlinna vei niukasti voiton maalein 1-0. Tämä ottelu mahdollisesti alueellaan oli Kevätkierroksen päätös, mutta se ei ikävä kyllä ole selvinnyt täysin vaan on vain vielä oletettava päätös tässä vaiheessa kuten ylemmässä ottelukatsauksessa totesin. Tämän ottelun myötä mikäli kaikki olisi mennyt kuten meni niin STPS Savonlinnasta ei aivan hienosta loppuajan nousustaan huolimatta olisi päässyt ylempään sarjaan vuodeksi 1974. Tämä siis mikäli kevään 1973 tulokset kaikkiaan olisi asian päättäneet. Oletettavasti kevään 1973 päättäessä kaiken ikään kuin sellaisenaan olisivat WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus ja SuPa Suonenjoelta pelanneet Uusintaottelun Nousemisesta vuodeksi 1974 ja vastaavasti Päivärannan Pallo eli PäiPa ja Kajaanin Jormuan Tarmo/KJT Kajaanista olisivat pelanneet Uusintaottelun Putoamisesta vuodeksi 1974.)

22.7.1973: STPS Savonlinna-Päivärannan Pallo/PäiPa 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä tai mahdollisesti nk. Arvo-ottelun aseman myötä samoin tein Savonlinnan Keskuskentällä. STPS Savonlinna voitti tämän ottelun jo peräti maalein 6-1 aloittaen nostattamaan vain entisestän kesän 1973 aikana Savonlinnassa heränneitä nousutunnelmia. Mahdollisesti tämä ottelu alueellaan aloitti tämän sarjan vuoden 1973 Syyskierroksen ottelut, mutta se ei ikävä kyllä ole selvinnyt täysin vaan on vain vielä oletettava aloitus tässä vaiheessa. Muussa tapauksessa tämä oli Kevätkierroksen yksi viimeisiä rästiotteluja sen vieläkin siirtäessä sarjan päätöstä alueellaan, mutta ei toki välttämättä enää liian pitkään. Jossakin kohtaa heinäkuun 1973 loppua ja elokuuta 1973 kenties pitkälläkin sitä Syyskierros kyllä sarjaan alkoi, mutta tiettävästi siitä eteenpäin se oli myös hyvin tiivis loppuun asti!)

29.7.1973: JMP/FC JMP/JMP Jalkapallo-STPS Savonlinna 14 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelun aikana murheellista oli se, että ennen ottelua paikalle ilmaantunut suurempi usean sadan katsojan joukko kutistui ennen pitkää paljon pienemmäksi. Näistäkin jäljelle jääneistä useita kymmeniä katsojia poistettiin ottelusta järjestyshäiriöiden, lippujen maksamattomuuden ja jatkuvasta juopumuksesta tulleen rähinäkäytöksen aiheuttamien tappelujen vuoksi.

Jäljelle jääneet katsojat käyttäytyivät siivommin joskin joutuivat ottelun jälkeen siivoamaan juoppojen jälkeen jättämiä pulloja ja myös juoppojen ottelun aikana aloittamaa ja siitä jatkamaa harvalukuisen yleisön naisten ahdistelua esiintyi häiritsevänkin paljon mistä johtuen nähtiinkin pian ottelun jälkeen useampikin poliisisaattue valmiina toimimaan tilanteessa. Lasipullojen aikakaudella juoppojen heittämiä pulloja meni rikki ja lasinsiruista kentällä huomauttivat melko paljonkin asiasta kiivastuneet kuten myös terveydestään huolissaan olleet savonlinnalaiset vieraatkin. Huonoimmillaan tuloksettomaksikin julistettavan ottelun suhteen se toki vietiin lopulta asiattomuuksista huolimatta loppuun ja ottelun voitti kieltämättä tyrmistyttävissä oloissa pelannut STPS Savonlinnasta maalein 2-0. Tämäkin saattoi olla jo ehkä kenties osa mahdollisesti alkaneen Syyskierroksen otteluja ja muutoin tämä oli vieläkin Kevätkierroksen rästiottelu.)

5.8.1973: STPS Savonlinna-SavPa/SaPa Pieksämäki 500 katsojaa (Tämä oli toinen ainakin kahdesta ja lopulta varmistuneesti viimeinen kahdesta mahdollisesta 500:n katsojan yleisöottelusta mitkä löytyivät viime kesän etsinnöissä tälle seuralle! Ottelun voitti STPS Savonlinna maalein 5-2. Tästä ottelusta eteenpäin mitä todennäköisimmin Kevätkierros päättyi vuoden 1973 osalta ja Syyskierros alkoi, mutta se katsotaan mahdollisesti tilanteen mukaan myöhemmin. Mikäli kuitenkin Syyskierroksen alku vielä viivästyi niin ainakin se pelattiin hyvin tiiviinä läpi ennen pitkää.)

12.8.1973: SavPa/SaPa Savonlinna-Kajaanin Haka/KajHa 5 katsojaa (Tässä ottelussa SavPa/SaPa Savonlinna voitti vasta toista kertaa koko kaudella oman ottelunsa elintärkeästi säilymistä ajatellen maalein 1-0. Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä tai vaihtoehtoisesti ajatellun nk. Arvo-ottelun ollessa kyseessä Savonlinnan Keskuskentällä. Tämän jälkeen SaPa Savonlinnasta puhuen se voitti enää vain kaksi ottelua koko loppukaudella ja kaksi ottelua se tulisi myös vielä pelaamaan tasapelinä kun sillä tässä vaiheessa kautta oli jo ollut kaksi tasapeliä pelaamistaan otteluistaan miten mitenkin sinnitellen suoritettuna. Tästä eteenpäin olevia otteluja ihmeittä pidän aina Syyskierroksen otteluina oletettavasti ellei muuta kerrottavaa asiaan löydy.)

26.8.1973: STPS Savonlinna-SavPa/SaPa Savonlinna 427 katsojaa (Tässä ottelussa STPS Savonlinna voitti ottelun maalein 2-1. Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä tai mahdollisesti nk. Arvo-ottelun ollessa kyseessä suoraan Savonlinnan Keskuskentällä. Ottelussa erikoista oli se, että ottelu oli ollut maaliton sen ensimmäiset 70 minuuttia ennen kuin viimein tilanne 0-0 rikkoutui STPS:n Pekka Mäkelän toimesta tulokseen 1-0 ja siitä kolme minuuttia myöhemmin jälleen Pekka Mäkelä teki maalin tuloksella 2-0. Sittemmin STPS menetti etunsa typeryyksiin maalialueella ja täten omalla alueella se merkitsi kulmapotkua. Kulmapotkun jälkeen maalin siitä välittömästi teki Savonlinnan ikioman SaPa:n pelaaja Heikki 'Hexi' Ruohoaho kun tästä oli kulunut neljä minuuttia ja kun ottelua kaikkiaan oli pelattu 77 minuuttia. Ne luvut jäivät loppunumeroiksi. Viime kesän luvuista poiketen laitoin silloin virheellisen katsojaluvun eli 437 katsojaa kun oikea sittenkin olisi ollut 427 katsojaa. Pahoittelut virheestä.)

9.9.1973: STPS Savonlinna-SuPa 243 katsojaa (Tämän ottelun STPS Savonlinna voitti maalein 6-0 ja oli jo tuolloin hyvin lähellä nousua. Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä tai mahdollisesti nk. Arvo-ottelun ollessa kyseessä suoraan Savonlinnan Keskuskentällä.)

23.9.1973: Kuusankosken Kumu-Imatran Pallo-Salamat/Pallosalamat 1000 katsojaa (Tämän kerroinkin jo viime kesänä. Näillä näkymin normaalin sarjan päätöksessä Kumu voitti ja nousi ylempään sarjaan vuodeksi 1974.)

23.9.1973: STPS Savonlinna-Kajaanin Jormuan Tarmo 100 katsojaa (Tämän kerroinkin jo viime kesänä. Näillä näkymin normaalin sarjan päätöksessä STPS voitti ja nousi ylempään sarjaan vuodeksi 1974.)

JMP:lle/FC JMP:lle/JMP Jalkapallolle olisi riittänyt ennen pitkää voitto säilyttämään sarjapaikan, mutta tiettävästi päätöksensä se hävisi Päivärannan Pallolle maalein 1-3 ja siten putosi ennen tietysti jalkapallon lopettamista ja yhdistämistä uudeksi seuraksi Joensuussa yhdessä JoPS:n kanssa alustavasti Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1974 hyvin kalkkiviivoilla kautta. Muuten olisi tietyin ehdoin voinut vielä tulla kautta pidentävä Uusintaottelu Putoamisesta. Tuntematon olisi ollut menettely mahdollisesti säilyessä tähän sarjaan vuodeksi 1974.

Toki ilman muuta JMP:lle Joensuuhun taloustilanne oli huono joten mahdollinen yhdistyminen olisi voinut ehkä uudeksi seuraksi tapahtua joka tapauksessakin.

JMP Jalkapallolle seuraa putoajista puhuen tekivät Kotkan KoKis eli Kotkan Kisailijat, Kajaanin Jormuan Tarmo ja Taipalsaaren Pallo eli TaiPa hävittyään Uusintaottelun Putoamisesta Joutsenon Kullervolle melko viime hetkellä maalein 1-2 vuodeksi 1974 Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan.

Vuoden 1974 eli tasan 50 vuoden takaiset tämän sarjan yleisöottelut löytöineen tässä vaiheessa tulevat myöhemmin kertoen.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #846 : 03.10.2024 klo 04:18:41

Vuoden 1974 Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan yleisöotteluja on tutkimusten valmistuttua löytynyt melko suuria määriä niin Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Savon, Kuopion, Saimaan kuin myös muulle Itä-Suomen alueelle, Keski-Suomen alueelle ja Kaakkois-Suomen alueelle tuttuun tapaan.

Kyseisestä sarjasta puhuen vaikka kaikkea ei ole voinutkaan vielä varmistaa niin se vaikuttaa alkaneen toukokuussa 1974 ainakin näillä tutkituilla alueilla 4.5.1974-8.5.1974 välisenä aikana kauden sarjavuoden alkua enteillen vaihtelevasti lumitilanteen ja sulamisten jälkeisten kunnon arviointien mukaan.

Tasan 50 vuotta sitten kelejä tuntui kevääseen olevan kahdenlaisia:

Ensin kerrotussa kannassa elettiin aikakauteen nähden täydellisen sulassa kelissä, lämpimässä ja selvästi kylmimmilläänkin yli 10 asteen lämpökeleissä kunnon keväässä vailla tietoakaan edes rännästä mitä yleensä oli tullut jos ei enää sentään lunta tuon ajan odotuksissa!

Toinen kerrottu kanta olikin kielteisempi ja joillakin alueilla murheellista oli se, että nk. Takatalvi piti edelleen melkoisen kovasti otteitaan yllä ja lumien arvioitu sulaminen tai edes muuttuminen selkeästä lumesta loskan, mudan ja rännän keliksi oli reilusti päälle 2 viikkoa ajankohtaa myöhässä aiheuttaen tietysti monille pienjalkapalloseuroille tuhoisia kenttävaurioita!

Ja todellista kevättä ei paljon ennen silloista nk. Helatorstain aikaa tai nk. Helluntaiaikaa ei paljon voinut odotella kielteisimmillään.

Toki silloiset ennusteet ajattelivat miten ajattelivat tunnetusti jälkikäteen hieman toisin.

Vaikka monilla muilla paikkakunnilla oltiin murhemielin pelikenttien kunnosta niin kerrankin Savonlinnassa oli 50 vuotta sitten kaudelle yllättävän selkeä roolitus kentille:

STPS Savonlinna pelasi tietysti nousseena seurana vuonna 1974 nk. Arvo-ottelujen Kentällä eli Savonlinnan Keskuskentällä ja SavPa/SaPa Savonlinna aikoi pelata pelikautensa sovitun mukaisesti nyt tutkivassa sarjassa ilman poikkeuksia aina Kyrönniemen Kentällä ja hätätapauksena ottelupaikaksi yritettiin aina laittaa Kellarpellon Kenttä toisin kuin mitään muuta kenttää.

Puhumattakaan sitten hiekkakentistä.

Mahdolliset muut seurat alasarjoissa Savonlinnassa saivat pelata ottelunsa sitten alueen pienkentillä tai suoraan hiekkakentillä näkemysten mukaisesti.

Itse katsojalukuja löytyi seuraavasti uusina kappaleina kun aiemmin tämän vuoden elokuussa mainitsinkin tähän sarjaan joitakin alkupuolen pelejä ja ainakin vahvan olettamani sarjan loppupuolen pelejä ja niiden yleisömääriä kun kausihan tietysti näillä alueilla myös venyi jolloin kyse on ennen pitkää lähinnä normaalin sarjakauden yleisöotteluista:

Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1974

9.6.1974: SaPa/SavPa-Joensuun Karelian Pallo/Karelian Pallo/Joensuun Karelia/Karelia Joensuu/JoKaPa/JoKarPa/JoeKaPa/JoeKarPa/JKP Joensuu/KPJ Joensuu/KP Joensuu 400 katsojaa (SaPa Pieksämäen Savosta puhuen voitti murheellisesti Joensuun uutta seuraa vastaan puhuen maalein 4-0. Tällä voitolla oli toki tärkeää merkitystä Pieksämäen Savon oman SaPa:n kilpajuoksussa kohti nousuyritystään ja pienestähän se tulisi jäämään kiinni vaikka siitä juuri silloin ei voinut tietää!)

24.6.1974: JoPT/JPT/FC JPT/JPT Joensuu-Joensuun Karelian Pallo/Karelian Pallo/Joensuun Karelia/Karelia Joensuu/JoKaPa/JoKarPa/JoeKaPa/JoeKarPa/JKP Joensuu/KPJ Joensuu/KP Joensuu 200 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. JPT hävisi Karelian Pallolle maalein 1-3. Karelian Pallolle ottelun voitto oli tärkeä sen hetken sarjatilannettakin arvellen kuten myös koko kaudelle omalta osaltaan. JPT:lle vuorostaan ottelun lopputulos kuvasti kauden surkeutta entisestään. Vain yksi voitto oli saavutettu ja enää kertaalleen JPT tulisi voittamaan koko vuonna ja vain kerran se oli pelannut tasapelin ja enää kahdesti JPT tulisi sen saamaan aikaan koko vuonna. Siten putoaminen oli tiedossa jo hyvissä ajoin ja milloin ei ollut niin putoamisuhka myönteisimmilläänkin oli koko ajan ilmassa.)

30.6.1974: SavPa/SaPa Savonlinna-SaPa/SavPa Pieksämäki 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä. Välillä ottelukerronnoissa kenttätieto oli väärin ja puhuttiin Kyröskosken Kentästä ja sekin ei kyllä olisi ollut Savonlinnassa lähimainkaan vaan Hämeenkyrössä asti. Ottelun SaPa:in keskinäisessä kamppailussa voitti Savonlinnan vastaava maalein 3-0. Tämä saattoi hyvinkin maksaa Pieksämäen Savon omalle SaPa:lle sarjanousun otteluna.

Tämä ottelu kun oli Pieksämäen Savon oman SaPa:n kolmas ja viimeinen tappio koko vuonna!

Savonlinnan omalle SaPa:lle tämä oli hyvin lopun alkua siitä mitä voittoihin tuli. Enää yksi voitto tuli tämän jälkeen koko kaudella ja sitten alettiin pelata epäterveellisen tuntuisesti tasapelejä silloin kun otteluja ei enää voitettu. Se tarkoitti koko loppukautta heijastanutta putoamisuhkaa. Muuta erikoista ei ollut kuin se toteamus, että SaPa:n otteluissa Savonlinnan vastaavan ollessa kyseessä näillä näkymin ihan kauden alkua huomioimatta ei ollut juuri peleissä käynyt keskimääräisesti enempää kuin sen hetken toteamuksen mukaiset 100 katsojaa ottelua kohti. Mene ja tiedä, että kuinka paljon sitten SaPa:lle Savonlinnaan katsojia tuli koko vuoden osalta?)

30.6.1974: Joensuun Karelian Pallo/Karelian Pallo/Joensuun Karelia/Karelia Joensuu/JoKaPa/JoKarPa/JoeKaPa/JoeKarPa/JKP Joensuu/KPJ Joensuu/KP Joensuu-Päivärannan Pallo/PäiPa 5 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelun toki voitti Karelian Pallo maalein 6-0 ja näytti hetken elättelevän toiveita lähtökohtaisesta nousemisesta korkeampaan sarjaan. Kuitenkin taloushuolet pitivät siitä huolen, että ajatuksella noustessakin uusi seura Joensuusta vaati Palloliitolta lupaa päästä ylemmän sarjan Itälohkoon vuodeksi 1975 tai se aikoi luopua jo tuolloisin puhein sarjanoususta. Siitäkin riitti omaa puhettaan silloin. Toki silloin toivottiin myös Joensuun alueen rahamiehiltä ymmärrystä ja rahahanojen laajempaa avaamista mikäli sarjanousu odotuksin todella olisi eteen tullut.)

4.7.1974: WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus-Suolahden Urho 300 katsojaa (Ottelu pelattiin Varkauden Keskuskentällä. Tämän ottelun WP-35/VP-35 vei nimiinsä maalein 4-0. Nämä joukkueet näillä näkymin lähtivät jo ennenaikaiselle kesälomalle vuoden 1974 ollessa kyseessä kun näillä kahdella joukkueella ei ollut enää lainkaan otteluja oletetulla Kevätkierroksella tuolle vuodelle. Lisäksi mikäli oletettavasti jo Kevätkierros olisi päättänyt sarjan nousijat ja putoajat niin nämä kaksi joukkuetta olisivat kohdanneet jo silloin Uusintaottelussa Nousemisesta. Ihan niin äkkiä ei tietenkään kohdattu, mutta panokset ja toiveet olivat silloin toden totta kovat Varkaudessa ja Suolahdella kesällä 1974!)

14.7.1974: JoPT/JPT/FC JPT/JPT Joensuu-SuoPa/SuPa Suonenjoki 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ikävä kyllä JPT Joensuusta hävisi ottelun maalein 0-2. Tyypillisen häviön myötä sillä oli muutenkin siinä vaiheessa ollut kautta vain yksi ainut voitto ja pari tasapeliä tarkoittaen sitä, että enää kerran se onnistuisi voittamaan koko loppukaudella ja kerran pelaamaan tasan. Alkuvuoteen verrattuna JPT:tä pidettiin selvästi pudonneena jo ennakkoon oletettavan Kevätkierroksen lähestyessä silloin loppuaan. Ja mikäli Kevätkierros olisi jo päättänyt sarjasta nousijat ja putoajat niin Varkaudessa ja Suolahdella ylemmän kerrotun mukaan olisi jännitetty Uusintaottelua Nousemisesta ja putoajat olisivat olleet JPT ja SuoPa/SuPa. Näistä kahdesta puhuen Suonenjoen oma ylpeys teki tiukkaa vastarintaa viimeiseen asti säilymisestä puhuen sarjassa ennen pitkää myös heijastelevaa Syyskierrosta miettien sinä vuonna.)

21.7.1974: SavPa/SaPa Savonlinna-Etelä-Kuopion Ilves/E-KI/EK-I/EKI 300 katsojaa (Ottelu meni murheelliseksi tasapeliksi maalein 2-2 kun pitkästä aikaa Kyrönniemen Kentällä nähtiin 300 katsojaakin ottelua seuraamassa. Tässä vaiheessa ja tästä eteenpäin välillä sanottiin, että Kevätkierros olisi jo ollut ohi ja noin näihin aikoihin olisi vuonna 1974 alkanut jo Syyskierros. Toisaalta myös välillä tätäkin ottelua pidettiin Kevätkierroksen rästiotteluna. Näillä näkymin vaikka vielä epävarmaa on Kevätkierroksen päättyminen ja Syyskierroksen alkaminen vuoden 1974 suhteen niin näillä näkymin kenties ennen lisätutkimuksia päivämäärät 28.7.1974 ja 29.7.1974 olisi lähtökohtaisesti pelattu viimeiset rästiottelut Kevätkierrokselta ja siitä eteenpäin olleet ottelut olisivat olleet koko pelivuoden loppuun asti Syyskierroksen otteluja. Sen näkee sitten, että mitä laajemmista tutkimuksista selviää.)

11.8.1974: JoPT/JPT/FC JPT/JPT Joensuu-Suolahden Urho 5 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä ja sen voitti JPT Joensuusta maalein 2-1. Voitto oli harvinaisuudessaan toinen ja viimeinen kerta koko vuonna 1974. Tämän jälkeen enää yksi tasapeli tulisi olemaan tuolloin entisestään varmemmalle putoajalle tiedossa. Hirveää yleisöryntäystä otteluun ei odotettu, mutta Kalevan Kisojen näkyminen YLE:n näyttämänä suurempana tapahtumana tiesi lopullisesti katsojakatoa otteluun ja kaiken kruunasi vielä jälleen myöhäisempi pelaaminen kun toivottiin yleisön tulevan katsomaan ottelua sitten Kalevan Kisojen TV-lähetyksien jälkeen. Tämä ainakin oli jo osa näillä näkymin selvemmin Syyskierroksen otteluja oletettavasti vuoden loppuun asti ulottuvalla ajalla pelivuoden suhteen siis puhuen.)

18.8.1974: SavPa/SaPa Savonlinna-JoPT/JPT/FC JPT/JPT Joensuu 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä. Ottelu päättyi taas Savonlinnan oman SaPa:n tasapeliin ja nyt maalein 2-2. Toisaalta ottelussa hyvin, hyvin harvinaisena tuon vuoden tilanteena JPT Joensuusta johti ottelua yllättävänkin pitkään johdon ollessa hetken aikaa jo 2-0 ennen kuin sitten Savonlinnan SaPa kiri kiinni, mutta ei vain päässyt ihan ohi voittoon asti. Ottelussa harvinaisesti ei myönnetty edes vielä viimeisen kerran pelitilanneyritystä mahdollisen 3-2 voittomaalin tekoa varten vaan päätöksestä lopettaa ottelu pidettiin kiinni yleisön ajoittain todella kuohuttavan suureksi mieliharmiksi. JPT:lle Joensuuhun tämä oli riemu-uutinen, mutta siihen kaikki hyvätuulisuus jäikin kun tämä oli vuoden kolmas ja viimeinen viimeinen tasapeli toiselle Joensuun joukkueelle yleensäkin ja kaikki muut ottelut jäljellä olevina hävittiin pelivuoden loppuun mennessä pudoten Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1975!)

25.8.1974: SavPa/SaPa Savonlinna-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 100 katsojaa (Ottelu päättyi taas Savonlinnan oman SaPa:n tasapeliin maalein 4-4. Välillä tosin lohdutukseksi SaPa Savonlinnasta päin puhuen oli jo tappiolla peräti 0-3 ennen saamista lopulta tasapeliä koko alueen kovimman kärkijoukkueen ja nousijaehdokkaan kanssa! WP-35/VP-35 kärsi yleensäkin suurharvinaisuutena erinomaiselle kaudelleen vasta toisen tasapelin. Varkauden ylpeys oli tuohon mennessä hyvin harvat häviönsä jo hävinnyt kaudella eikä enää tulisi häviämään lainkaan. Tämän ottelun jälkeen Varkauden ylpeys ennen nousuaan vuodeksi 1975 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan tulisi pelaamaan enää kerran muutenkin kaudella vielä tasapelin. Tosin tuossa vaiheessa kautta ja elokuun 1974 loppua vielä siinä vaiheessa SaPa Pieksämäen Savosta tosin hälyttävästi vielä oli kannoilla ja vielä ohuesti Suolahden Urho kuten hieman yllättäen KP-48 Kuopiostakin olivat sarjanousuehdokkaat.)

1.9.1974: WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus-Joensuun Karelian Pallo/Karelian Pallo/Joensuun Karelia/Karelia Joensuu/JoKaPa/JoKarPa/JoeKaPa/JoeKarPa/JKP Joensuu/KPJ Joensuu/KP Joensuu 341 katsojaa (Ottelu pelattiin Varkauden Keskuskentällä. WP-35/VP-35 voitti ottelun niukkaakin niukemmin maalein 2-1.)

8.9.1974: Joensuun Karelian Pallo/Karelian Pallo/Joensuun Karelia/Karelia Joensuu/JoKaPa/JoKarPa/JoeKaPa/JoeKarPa/JKP Joensuu/KPJ Joensuu/KP Joensuu-SaPa/SavPa Pieksämäki 5 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelussa ei muuta erikoista ollut kuin, että Karelian Pallo hävisi maalein 2-4 ja ottelun avausmaali saatiin aikaan 20 sekuntia ottelun alkuvihellyksestä eli melkoisen nopean tuntuisesti aikakauden asianaan!)

15.9.1974: JoPT/JPT/FC JPT/JPT Joensuu-KP-48 Kuopio 20 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tämä oli jälleen tappio jo pudonneeksi tuomitulle JPT:lle Joensuuhun maalein 0-4.)

Karelian Pallo onnistui siis oletetun Kevätkierroksen valossa parantamaan kuutostilaansa sarjaan lopulta nelostilaksi asti niin jaettuna kuin omanaan. Se riitti ja seura tulisi saamaan Joensuussa taloutensa kuntoon takuineen päivineen vuotta 1975 ja tulevaisuuttaan ajatellen. JPT:lle vuorostaan tuli putoaminen ja toiminnan loppumistakin väläyteltiin kun niin huonolta tilanne näytti myös Joensuussa sitten sille.

SuPa Suonenjoelta putosi JPT:n seuraksi Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1975 ja seuraa sinne tekivät myös KPS Kotka ja Kouvolan Sudet Uusintaottelussa Putoamisessa sen hävittyä.

Kotkan Jäntevä aavistuksen selvemmin kuin muut ja sitäkin täpärämmin WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus nousivat Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1975.

Vuotta 1975 koskien melkein 50 vuoden takaa etsitään yleisömääriltään ja yleisöotteluiltaan myöhemmin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #847 : 08.10.2024 klo 11:02:26

Vuoden 1975 eli melkein 50 vuoden takaisia Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan yleisöotteluja on tutkimusten valmistuttua löytynyt melko vähäisiä määriä niin Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Savon, Kuopion, Saimaan kuin myös muulle Itä-Suomen alueelle, Keski-Suomen alueelle ja Kaakkois-Suomen alueelle tuttuun tapaan.

Kyseisestä sarjasta puhuen vaikka kaikkea ei ole voinutkaan vielä varmistaa niin se vaikuttaa alkaneen toukokuussa 1975 ainakin näillä tutkituilla alueilla 3.5.1975-5.5.1975 välisenä aikana kauden sarjavuoden alkua enteillen vaihtelevasti lumitilanteen ja sulamisten jälkeisten kunnon arviointien mukaan.

Toisin kertoen siis heti vuoden 1975 Vapun tai Vappupäivän jälkeisinä päivinä.

Sarjan päätöksestäkään ei ole lähtökohtaista varmuutta kun alueista se oli hieman kiinni kuten tilanteistakin, mutta aikaisin alustava lopetus olisi ollut 13.9.1975-14.9.1975 välisenä aikana ja siitä eteenpäin muun lopun syyskuun 1975 aikana ja muutoin viimeistään jossain kohtaa lokakuuta 1975 tai siitä eteenpäin lopullisesti ennen kuitenkin sen vuoden lumentuloja.

Tuona vuotena tosin ihan korkeimmankin tason jalkapallosarjat kotimaassa päättyivät kiitos suotuisan ja miellyttävänkin hyvin erinäisiä arki-iltojen ja yleisten ottelukierrosten suunnitelmaa kunnioittaen jo enin osin syyskuussa 1975 ja ennen senkin loppua jo.

Tämä siis tietenkin ellei tullut Uusintaotteluja niin Nousemisesta kuin Putoamisesta.

Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan vuoden 1975 osalta ei paljonkaan ollut muuta tietoa löydettäväksi kuin, että näillä näkymin ihannealoitus vuodelle 1975 tuntui olevan toukokuussa 1975 ainakin tutkituilla alueilla vuodeksi 1975 sarja-aloitusta suunniteltiin 11.5.1975 eteenpäin alkavaksi milloin tahansa ja tietenkin keliolosuhteiden ja kenttäolosuhteiden vuoksi sarja-aloitusta oltiin valmiita myöhentämään tarpeen mukaan.

Arvelut ja sarjan läpivienti meni sekaisin osin alultaan myös siitä johtuen, että Lieksan FC Hurtat/Hurtat Jalkapallo luopui sarjasta jolloin oltiin valmiita joko aloittamaan sarja omilta osin sitten juuri pelikauden kynnyksellä sen joukkuetta vähemmän tai vaihtoehtoisesti annettiin juuri sarjan alkamisen kynnyksellä vielä viikon verran lisäaikaa sarja-aloitukselle jotta ei myöhemmin olisi tarvinnut mahdollisten lisäperujien muodossa etsiä ylimääräpäiviä nk. Rästiotteluille.

Eli tuossa tapauksessa avaus olisi ollut 18.5.1975 tai siitä eteenpäin. Lieksan Hurttien jalkapallopuoli täten tippui automaattisesti vuodeksi 1976 Jalkapallon 5. Divisioonaan/5-divisioonaan eli vieläkin ja tuosta eteenpäin melko pitkäänkin vanhemmalta lempinimeltään/sarjanimeltään tunnettuun Jalkapallon Korkeimpaan Piirisarjaan.

Niemisen Urheilijat saivat poikkeusluvalla liittyä mukaan kun muutkaan joukkueet kuten sisältäen hakijoiden joukosta vuoden 1974 kohuun joutuneet ylemmän sarjan sarjaputoajat eli JPP Joensuusta ja KitU/KittU/KiU eli Kiteen Urheilijat eivät halunneet näillä näkymin alempaan divisioonaan putoavina niin lyhyen ajan sisään jäädä uudelleen ylempään sarjaan uudelleen liittyvinä kuten myös muutenkin joukkueina koko jalkapallotoimintansa harjoittamisen suhteen käymistilassa olleina ja lähtökohtaisesti se joutuikin sitten kaikesta huolimatta melkoisen paljon kaudella kestämään voittamatta yhtäkään ottelua ja häviten häviämistään kauden peleissä minkä ehti!

Mahdollisesti Niemisen Urheilijoiden yhtä mahdolliselta Kevätkierrokselta jäi oletettavasti yksi ottelukierros pelaamatta kokonaan kun sille ei löytynyt paikkaa Lieksan Hurttien jalkapallopuolen tyhjäksi jättämänä ottelukalentereista sitten millään jolloin mahdollisesti tuona vuotena poikkeuksellisesti Syyskierroksella yhtä mahdollisesti sitten oli yksi ottelukierros siitä johtuen kokonaan Niemisen Urheilijoilla enemmän kuin muilla joukkueilla. Kuitenkin niin, että ottelukierroksia kauden loppuun mennessä tulisi erinäisten muiden lepovuorojen vuoksi ennen pitkää silti sama määrä alueelleen kaikille seuroille.

Lisäksi erinäisistä muista nk. Rästiotteluista annettiin määräys Lieksan Hurttien jalkapallopuolen luopuessa ja Niemisen Urheilijoiden liityttyä poikkeuksellisesti mukaan pelata ne alkukauden 1975 läpiviennin mukaisesti viimeistään 31.5.1975 mennessä.

Tuon sarjan lopusta ei myöskään tässä vaiheessa ole oikein tietoa, mutta näillä näkymin ihmeittä lähtökohtaiseksi lopetukseksi näille alueille toivottiin kauden olevan ohi silloisella yhtä oletettavalla tuon sarjan Syyskierroksella 6.9.1975-7.9.1975 välisten päivien jälkeen mielellään koska tahansa. Mahdollisesti loppu saattoi siirtyä myöhemmälle osalle syyskuuta 1975, siirtyä lokakuulle 1975 ja viimein muutoin ehkä noin sinne marraskuulle 1975 asti venyen ennen lumien tuloja sinä vuonna.

Palatakseni ylempään sarjaan ja varsinaisesti tässä viestissä käsiteltävään sarjaan:

Sarjassa itsessään tapahtui paljon ja Savilahden Urheilijoiden nousemattomuus monien eri vaikeuksien saattelemana lopulta vuotta 1976 koskien jätti omalta osaltaan pahan sivumaun.

Ja teki tietysti niin entistä niukemmaksi ja katkerammaksi Joensuun Karelian Pallon nousemattomuuden kun toiseksi noustiin ja sillä sijalla ei noustu kun täpärästi alkuperäinen sarjakakkonen eli Pieksämäen SaPa vei sitten omalla nousutilallaan ykköspaikan ja pääsyn Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1976.

Monilta osin toki sitä ei välttämättä voinut vielä tietää vuonna 1975 sen aikana vielä eikä aina oikein edes kauden lopullakaan.

Kun viimeiseen asti Savilahdessakin yritettiin niitä vaikeuksia peitellä mitä tuli sarjanousuun ja sen mahdolliseen suureenkin ja lopulta ylitsepääsemättömään vaikeuteen.

Mikäli oli Joensuussa rankkaa niin vuonna 1975 nähtiin myös monilta osin kaikkien aikojen paras, viimeinen todellinen huippukausi nousemisen yrityksen suhteen FC SaiPa:lta/SaiPa Jalkapallolta senkin sitten kaikesta huippuluokan pelaamisesta huolimatta kaudella vuotta 1976 raueten tyhjiin tuottaen ainoan ellei ehkä tunnetun yrittäjäaseman vuoksi murskaavan pahan mielen sitten heille jolloin nousija osin olosuhteiden kannettua myötätuulta parempien joukkueiden vastatuulessa, mutta myös puhtaan sisun kautta olikin sitten Heinolan Palloilijat-47 eli HP-47 FC:nä tai Jalkapallona.

Vuosi 1975 olikin tietysti se vuosi jolloin Suomessa lopullisemmin ja ennen kaikkea siitä eteenpäin laajamittaisemmin alkoi vuoroin kannatettu ja vuoroin halveksittu näiden melkein 50 vuoden aikana ollut FC-nimikkeen käyttö kotimaisessa jalkapallossamme.

Ensimmäinen nimike oli ollut käytössä 1950-luvullakin jo FC-57:lla Keikyä-Äetsässä/Äetsä-Keikyässä, mutta tuolloin se tuli kemian/kemikaalien yhtiön nimen mukaan eikä juuri jalkapalloon liittynyt vaikka ilman muuta jalkapallo omalta osaltaan sai myös silloin mainosta kun sai seurassa.

Sittemmin kansainvälisiä otteluja ja niissä esiintyneitä nimikäytäntöjärjestelyjä huomioimatta sai nimitys FC olla enimmäkseen henkisellä vaihtopenkillä tai myös kokonaan poissa käytöstä muuna kuin pöytälaatikko-outoutena aina vuoteen 1975 asti varsinkin sen jälkeen kun Keikyä-Äetsän/Äetsä-Keikyän nimikkoseurassakin melkein enimmäkseen kokonaan pistettiin hyvin alasarjoissa pelailun jälkeen pallot ja pillit pussiin.

FC:nä puhuteltavien seurojen kantanimenä niiden silloisen uuden tulemisen airueina sai toimia Honka Espoosta sittemmin siis Espoon FC Honkana tuntien siitä eteenpäin ja hyvin pian moni muukin seura seurasi perässä kuten esimerkiksi jo vuodesta 1976 eteenpäin enemmän tai vähemmän nimitystä käyttänyt Lahden FC Kuusysi.

Käsiteltävän sarjan suhteen sen Kevätkierros tässä vaiheessa vielä selvittämättömästi tarkalleen, mutta oletettavasti päättyi 6.7.1975-7.7.1975 jälkeisenä aikana ja Syyskierros oletettavasti alkoi aikaisintaan jonkin verran oletettavaa tavallista lyhyemmän sarjakesäloman vuoksi aikaisimmillaan 20.7.1975-21.7.1975 jälkeisenä aikana milloin tahansa.

Oletus oli kuitenkin, että alueittain mahdollisista ongelmista huolimatta käsiteltävä sarja piti silloisin odotuksin saada jatkumaan viimeistään elokuun 1975 aikana milloin tahansa.

Mikäli ikään kuin jo Kevätkierros olisi kaiken päättänyt niin HP-47:n jalkapallopuoli olisi noussut edelleen hyvin täpärästi ja FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo olisi jäänyt rannalle selvempänä haastajanaan sarjanoususta puhuen olettaen toki muun muassa Lahden Eleven ja PeVe Lahti.

Vähäisempänä haastajana olisivat olleet PaSa Imatra, Joutsenon Kullervo eli JoKu ja LauTP.

Muilla tavoin nousijoista puhuen Savilahden Urheilijoiden ikään kuin jo silloin tunnustaessa rehellisesti talousvaikeutensa tai edes järkevästi ilmoittaen luopuvansa noususta mahdollisen sarjavoiton tullessa heinäkuun 1975 aikana vuotta 1976 ajatellen olisi tarkoittanut ikään kuin jo oletettavan Kevätkierroksen päättäessä nousun niin Uusintaottelua Nousemisesta Joensuun Karelian Pallon ja Pieksämäen Savon oman SaPa:n kesken.

KP-48 Kuopiosta oli myös yllätyshaastaja jolla noihin aikoihin alkoivat olla ensimmäiset merkit ilmassa senkin jonkin asteisesta taloustaantumasta ellei jopa selvistäkin talousvaikeuksista. Nehän sitten tietenkin tulisivat johtamaan ennen pitkää olleeseen konkurssiin vaikka Savilahden Urheilijoiden vaikeuksiin nähden ne Kuopion pienseuralle olivat vasta alussa.

Putoajista puhuen jo ikään kuin oletettavan Kevätkierroksen päättäessä kaiken olisivat pudonneet hyvinkin tutusti täysin tuuliajolla otteluissaan ollut pisteittä koko kautta kohti jäänyt Kyminlinnan Väkinäiset eli nk. Väksy ja Nastolan Nopsa ja siihen vielä päälle seuraa olisivat oletuksella tehneet hieman yllättäen jo täpärästi Etelä-Kuopion Ilves umpisurkeiden kesän 1975 ottelujensa päätteeksi ja Riistaveden Urheilijat olisivat tarmokkuudestaan huolimatta päättäneet kauden jo silloisella oletuksella putoamiseen.

Etelä-Kuopion Ilves pystyi lopulta tuona vuotena syksyyn 1975 mennessä taikomaan itsensä lähes itkettävän varmasta sarjaputoajasta peräti sarjaneloseksi asti peräti kuudella loppukesän tai syksyn 1975 ottelukierrosten voitoilla kun vielä tämä pieni selkeä nousu oli mahdollinen Savilahden Urheilijoiden kieltäydyttyä noususta ja kun Kuopion tai Kuopion lähialueen seurojen joukkueiden kaikki keskinäiset tasapelit vuoden 1975 päätteeksi olivat laskettu tasapisteiden jälkeen EKI:lle tullen siis oma nelostilan oikeuttava suoritus!

Se oli sitten huonompi juttu ennen pitkää PU-62:lle Porrassalmelle sen sitten pudotessa väistämättä alempaan sarjaan eli Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1976.

Itse katsojalukuja löytyikin murheellisesti puhuen kaiken jälkeen melko vähäinen määrä etsintöjen jälkeen kun aiemmin olin löytänyt vain yhden ainoan yleisöottelun joskin tämä vuosi 1975 jäi moneen muuhun 1970-luvun vuoden katsojalukututkimusten jalkoihin ja tässä niitä tulee kun yksi siis on mainittu aiemminkin ja on liitetty joukkoon mukaan uudelleen:

Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1975

Joensuun Karelian Pallo/Karelian Pallo/Joensuun Karelia/Karelia Joensuu/JoKaPa/JoKarPa/JoeKaPa/JoeKarPa/JKP Joensuu/KPJ Joensuu/KP Joensuu-PU-62 Porrassalmi 150 katsojaa (Ottelu pelattiin 25.5.1975. Tämä kerrottiinkin jo aiemmin elokuussa tänä vuonna lyhyemmin. Karelian Pallo voitti niukasti ottelun maalein 1-0. Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä.)

SaPa/SavPa Savonlinna-SaPa/SavPa Pieksämäki 100 katsojaa (Ottelu pelattiin 22.6.1975 eli juurikin vuoden 1975 Juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina. Ottelu pelattiin mahdollisesti Kyrönniemen Kentällä ja muutoin ottelu siirrettiin pelattavaksi Kellarpellon Kentälle. Ja mikäli ei niin muussa tapauksessa ottelupaikana toimi joku muu Savonlinnan alueen pienkenttä. SaPa:t selvittivät välinsä Pieksämäen Savon vastaavan eduksi ja se voittikin sitten maalein 7-2.)

SaPa/SavPa Savonlinna-Mikkelin Peli-Pojat/Pelipojat/MiPePo/MikPePo/MikkPePo/Mikkelin PePo/PePo Mikkeli/MPP Mikkeli 200 katsojaa (Ottelu pelattiin 3.8.1975 ja melko todennäköisesti joskin ei vuorenvarmasti juurikin kuun alusta johtuen elokuussa 1975 ollut jo osa sen vuoden oletettavaa Syyskierrosta sarjaan. Vaihtoehtoisesti tämä hyvinkin otteluarvelujen mukaan oli Kevätkierroksen yksi viimeisiä otteluja ellei ehkä viimeinen mahdollinen ottelu. Niin tai näin oli voittaja Savonlinnan oma SaPa maalein 1-0 hyvin pitkän, niukan piinaavan ottelun jälkeen. Muuta erikoista ei ollut ottelussa, mutta näillä näkymin ainakin 3.8.1975 mennessä Savonlinnan oman SaPa:n yleisöotteluja oli seurannut lähtökohtaisesti ainakin ottelua kohti ajatellen 200 katsojaa. Ainakin juuri tavanomaisuuden arvelun nimissä näin oli arveltu Savonlinnassa tapahtuvan joukkueen osalta tasolleen.)

Joensuun Karelian Pallo/Karelian Pallo/Joensuun Karelia/Karelia Joensuu/JoKaPa/JoKarPa/JoeKaPa/JoeKarPa/JKP Joensuu/KPJ Joensuu/KP Joensuu-Savilahden Urheilijat/SavU/SavvU 500 katsojaa (Ottelu pelattiin 10.8.1975 Joensuun Keskuskentällä. Ottelun Karelian Pallo voitti maalein 2-0 ja täten otti pienimuotoisen tärkeän kostovoiton häviöstään oletetulla Kevätkierroksella aiemmin vuoden 1975 otteluista puhuen. Muuta ei sanottu kuin se, että näillä näkymin ja ihmeittä tämä oli Karelian Pallolle sen vuoden kauden parhaaksi jäänyt yleisöottelu ja ehkä myös kun nimi oli Karelian Pallo tai joku esitellyistä pitkien kutsumanimien aikakauden nimistä niin tämä saattoi olla myös seuran moninimikkeisen ajan paras yleisöottelukin kun mitään liian suuria yleisömääriä ei siihen aikaan vieläkin melkoisen tuoreella seuralla otteluissaan paljon ollut. Sarjanoususta vielä silloin siis taisteltiin tosissaan.)

Sarjan päätteeksi ennen pitkää tunnetuin tapahtumin Joensuun Karelian Pallo joutui jäämään rannalle täpärästi noususta puhuen. Pieksämäen Savon oma SaPa meni kuin menikin täpärästi ohi siten muutosten jälkeen nousuun ja Karelian Pallon taakse ryhmittäytyivät niin Etelä-Kuopion Ilves, Päivärannan Pallo ja KP-48 tasapeliensä myötä totta kai.

HP-47:n jalkapallopuoli nousi ja FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo jäi rannalle niin perin vähästä, mutta riittävästä kauden lopun murheen lopputuloksesta eli voitosta huolimatta kun sillä ei vain voinut enää nousta tai päästä edes vaikka toivottuun Uusintaotteluun Nousemisesta. Putoajat olivat täysin pisteittä jäänyt nk. Väksy, Nastolan Nopsa, Riistaveden Urheilijat ja kiitos heikon oletettavan Syyskierroksensa selvästi silloin yllätetty PU-62 Porrassalmi.

Kaikesta tästä huolimatta Joensuun Karelian Pallo alkoi odottaa jalkapallokautta 1976 silloin enemmän kuin mitään muuta ja rahoittajat Joensuussa tuntuivat uskovan jalkapallon vetovoimaan tuolloin hetkeen melkoisenkin paljon kun tätä ennen ehkä hyvin 1950-luvun lopulla ja ihan 1960-luvun alussa oli uskottu niin luottavaisesti tulevaisuuden suunnitelmiin lähinnä silloisen JoPS:n menestyksen myötä tasollaan.

Lähipäivinä viimein tutkin tuon kyseisen vuoden eli 1976 kun se myös onneksi toki murheellisin seuraluovutuksin kesken kauden ja ennen kauttakin oli tavallista lyhyempi sarjakausi ja jolla ei vain voinut olla normaalisti kuitattavaa vaikutusta vaan lyhyempi pelikausi myös tiesi nousijoille ja putoajille omat erityispiirteensä kun vähemmällä pääsi nousuun ja putoaville seuroille ei annettu enempää mahdollisuutta vaikka päästä tasoihin Uusintaottelua Putoamisesta koskien.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #848 : 09.10.2024 klo 00:26:53

Vuoden 1976 Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan yleisöotteluja on tutkimusten valmistuttua löytynyt melko vähäisiä määriä niin Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Savon, Kuopion, Saimaan kuin myös muulle Itä-Suomen alueelle, Keski-Suomen alueelle ja Kaakkois-Suomen alueelle tuttuun tapaan.

Aluksi näitä oli tarkoitus laittaa vasta huomenna tai ylihuomenna, mutta tuon vuoden tavallista lyhyemmän sarjan vuoksi sellaisenaan osin ainakin alueesta riippuen päätin tehdä tämän jo nyt tämän yön nimiin kun kerran muilta osin valmista tuli tässä vaiheessa.

Näillä alueilla draamaa riitti jo ennen sarja-alkua kun näillä näkymin Savitaipaleen Urheilijat eli SavU tai myös SavvU luopui tai oli muilta syin osallistumatta tippuen Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1977 ja harkinnan mukaan oman sisäisen kaaoksen vuoksi alemmaksikin kun murheellisesti se oli jo vuotta 1976 kohtaan aiemmin kieltäytynyt nousemasta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan.

Joensuussa entinen Karelian Pallo oli muuttanut nimensä käytännössä eniten käytetyimmän lempinimensä mukaan järkevämpään muotoon eli tästä eteenpäin aina seuran lopulliseen loppuun asti ennen vuoden 1995 jalkapallokauden alkua vuonna 1994 pelattuun viimeiseen todelliseen pelikauteen asti seuran nimi oli siis vuodesta 1976 eteenpäin loppuun asti Joensuun Karpalo.

Karpalo lähti kauteen kovin odotuksin ja välillä menestystä tuli ja etenkin tuttuun joensuulaistyyliin alkuvaiheessa kautta vain sitten menestyksen muututtua tappioiden tieksi.

Tosin vuonna 1976 outoa ja verraten epätoivotun erikoista oli se, että Karpalon mahdollisen nousujuhlan tai edes sinne pääsemiseen yrityksen pilasi myös seuran taipumus yksiselitteisesti pelata liikaa tasapelejä sarjan muihin nousujoukkueisiin nähden.

Siten jäätiin ikävä kyllä jälkeen sitten tappioiden tullen kun voittojakaan ei tarpeeksi ollut.

Karpalo tuli olemaan lopulta sarjanelonen aavistuksen etäisen tuntuisena, mutta jälleen odotettiin kyllä silloisin miettein nousua ja rahapuolen ollessa kunnossa uhkaavasta silloisesta Suomen 1970-luvun Lamasta huolimatta.

Asiantuntijoiden piirissä mikäli ei mitään uskomattoman katastrofaalista olisi tapahtunut niin Karpalo Joensuusta tulisi saamaan nousunsa viimeistään 1970-luvun päätteeksi eli vuodeksi 1979 uudelle vuosikymmenelle eli 1980-luvulle lähdettäessä.

Lopulta tultaisiin nousemaan vuodella etuajassa eli vuodeksi 1978, mutta silloin sitä ei voitu tietää ja osin toisin kuin vielä vuosina 1976-1977 niin vuodeksi 1978 mietteet oli taas Joensuun rahamiesten painostusten alla lähteneet aivan tarpeettoman liian synkkään kierteeseen.

Voi vain kuvitella, että mitä olisi tapahtunut jos tuota vuoden 1978 nousua vuodeksi 1979 ei olisi tullutkaan kun ahneus iski ja rahamiehet Joensuussa olivat jälleen kun takapuoleen ammuttuja karhuja asian vaatimusten suhteen!

Karpalon sijaan vuodeksi 1977 tuli ennen pitkää nousemaan ikävä kyllä pahentuneesta taloustilanteestaan huolimatta sarjanousulla itselleen elvytystä hakeva, silloisen edellisvuoden eli 1975 keskikastin tasapelijoukkue KP-48 Kuopiosta Juankosken Pyrkivän ja Suolahden Urhon tarjotessa selkeämpää haastetta ja Karpalon myös näin tehdessä etenkin vielä aivan aluksi kyseistä vuotta 1976 ajatellen.

STPS Savonlinnasta oli palannut tähän pian kerrottavaan sarjaan, mutta sen odotettiin yksinkertaisesti ammattimaisuutensa ja yleiselle sarjatasolle suuren varakkuutensa turvin nousevan omalla alueellaan nopeasti takaisin ylempään divisioonaan vuodeksi 1977 ja näin se myös teki.

STPS Savonlinna ei myös voittoisalla kaudellaan pelannut koskaan tasapeliä kauden otteluissaan vaikka joskus ehkä lisäpisteiden nimissä olisi ollut niin viisasta tehdä.

Odottamatonta jännitystä Savonlinnaan tarjosi myös jo tuolloin tai viimeistään vähän tästä eteenpäin melkoista jalkapallon kannatuskuumetta paikkakunnallaan luonut Joutsenon Kullervo ja Voikkaalta tuttu PaPe.

Sen sijaan Inkeroisten Purha ja varsinkin parin edeltävän vuoden nousematon huippujoukkue, alkujaan lähes hopealautasella sarjanousua nenänsä edessä vilkuillut FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo sai nähdä taas kerran unelmiensa romahtavan ja vuodeksi 1976 tuntui kauden mittaan romahtavan pelitasokin vaikka lopulta toki edes viitostilalla oltiin kauden päätteeksi omalla alueella tai lohkossaan.

KP-48:n lisäksi Kuopiossa odotettiin menettelevän paljon myös Etelä-Kuopion Ilveksen saavan aikaan komean jalkapallokesän 1976, mutta tämä jäi lähinnä haaveiluksi siinä missä tosiaan vuonna 1975 oltiin oltu todella tasaisessa sarjassa silloin jaetulla nelostilalla ja omalla neljännellä tilalla tasapeliselvittelyn jälkeen Kuopion tai Kuopion lähialueiden joukkueiden miehitettyä siis sijoja 4-6 sarjassa alueellaan tai lohkossaan.

Savitaipaleen Urheilijoiden murhenäytelmän jälkeen harmittavasti ei jälleen yksikään alemman sarjan tai välillä Jalkapallon 4. Divisioonaa/4-divisioonaa alemmankin sarjan edustaja halunnut nousta.

Alemmissakin sarjoissa tapahtui ennen pitkää kauden 1976 lopun lähestyessä kun yleensäkin 25.11.1976 mennessä Jalkapallon 5. Divisioonassa/5-divisioonassa tai myös edelleen vanhempien aikojen nimensä mukaisesti silloin tällöin tunnetussa Jalkapallon Korkeimmassa Piirisarjassa ja ehkä kenties muun olleen lisäluovuttamisen jälkeen Jalkapallon 6. Divisioonassa/6-divisioonassa tai myös edelleen vanhempien aikojen nimensä mukaisesti silloin tällöin tunnetussa Jalkapallon Perussarjassa pelannut FC Lieksan Hurtat/Lieksan Hurtat Jalkapallo päätti pääosin ajaa kilpailutoimintansa alas jalkapallossa ja keskittyvän silloisesti lähinnä juniorien tai nappulajalkapalloilijoiden kasvatustoimintaan silloisille lähivuosille ihmeittä.

Elintärkeästi siis Lieksan Hurttien jalkapallopuoli ei pääsääntöisen kilpailutoiminnan alasajostaan huolimatta täysin lopettanut jalkapalloaan eikä muun muassa erillisten liittopäätösten jälkeen aikonut erota Palloliitosta vaikkakin osa Palloliiton vähän nihkeämmin Hurttien jalkapallopuolen tulevaisuuden toimintaan suhtautumista herroista ehdotti vakavasti harkintaa asiassa lopettamisen kannalle taipumista ja eroamista.

Etenkin kun Lieksassa ei jalkapallolle tuntunut olevan ammattimaista ja pääsääntöistä kilpailutoimintaa varten jalkapallossa kovin paljon tulevaisuutta silloin luvassa toisin kuin vielä tuolloin oli vuosien 1975-1976 aikana lajista uudemmin suuremmin innostuneella Ilomantsilla silloin.

Hurttien kompromissi oli kuitenkin kokonaan lopettamisen sijaan mielenkiintoinen:

Juniori- ja nappulatoimintansa lisäksi Hurttien jalkapallopuoli Lieksassa aikoi yksinkertaisesti pelata ja harjoitella sisäjalkapalloa ja samoin ajatteli koeluontoisesti aloittaa myös kaukalojalkapallon pelaamisen ja siinä aiottiin jatkaa kunnes varsinainen kunnon jalkapallopuolen tulevaisuus silloisille lähivuosille olisi ratkennut!

Muutoin puhuen Päivärannan Pallokin joutui kesken kauden lyhennetyssäkin sarjassa talousvaikeuksiin kuten myös osin pelaajalähtöisiin ongelmiin.

Ja tietysti vetäytyi pois sarjasta kesken kauden vaikka melko monta ottelukierrosta ehtikin pelata.

Itse asiassa aiemmin luulemaani selvästi enemmän ja melko lähelle jo kauden loppupuoltakin.

Sillä ei voinut olla vaikutusta eri joukkueiden tilanteisiin, mutta Päivärannan Pallon vetäydyttyä se putosi Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan automaattisesti eikä tämän jälkeen enää kenenkään tarvinnut yhtä enää pudota alempaan sarjaan ainakaan omalla alueellaan tai lohkossaan.

Itse kaudesta puhuen muutoin:

Aiemmin kerrottunakin sarja itsessään ainakin tiettävästi alkoi omalla lohkollaan tai alueellaan samoihin aikoihin kuin ihan korkein sarjatasokin kotimaisessa jalkapallossa eli 2.5.1976 eteenpäin.

Selväpiirteisesti moneen muuhun tutkittuun vuoteen nähden myös sarjan itsensä lopetus oli aiempien kerrontojen mukaisesti ilman nk. Rästiotteluja tai Uusintaotteluja syyskuussa 1976 ja näillä näkymin 26.9.1976 olevalla ajalla tai siihen mennessä. Siinä tapauksessa lopetus olisi ollut vähän aikaisempi kuin miten korkeimmalla sarjatasolla kotimaisessa jalkapallossa oli.

Tosin kuten kerrottua niin nk. Rästiottelut ja Uusintaottelut Nousemisesta tai Putoamisesta venyttivät kuitenkin jalkapallokautta lokakuun 1976 puolelle ja mahdollisesti pitkällekin.

Kuinka pitkälle niin jää toisen kerran tutkintaan.

Tässä viimein itse löytyneitä yleisöottelujen määriä joihin liitetään myös jo entiset, aiemmin tämän vuoden elokuussa kerrotut katsojaluvut ja kun Pieksämäen Savon Pallo eli tunnetumpi SaPa/SavPa oli Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa sinä vuonna niin nyt oli vain yksi SaPa/SavPa eli Savonlinnan oma vastaava löydettävänä ja kerrottavana joukkueena:

Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1976

Joensuun Karpalo-Jyväskylän Pallokerho/Pallo-Kerho/JyPK 300 katsojaa (Ottelu pelattiin 2.5.1976 heti vuoden 1976 Vapun tai Vappupäivän jälkeisenä päivänä. Tiettävästi tämä oli ainakin omassa lohkossaan tai alueellaan myös sarja-avauskin. Tämän olenkin maininnut aiemmin mitä nyt en aiemmin löytänyt ottelupaikkaa, mutta ottelu pelattiin lopulta vuoden 1976 Vapun tai Vappupäivän jälkeisen päivän huonojen keliolosuhteiden myötä varmuuden vuoksi Joensuun Keskuskentän sijaan Mehtimäen Hiekkakentällä. Karpalo voitti oman ensimmäisen juurikin Karpalona pelaamansa sarjaottelunsa koskaan maalein 3-1 aloittaen erittäin mainion alkukauden.)

Juankosken Pyrkivä/JuPy-Joensuun Karpalo 600 katsojaa (Ottelu pelattiin 9.5.1976. Tämän olenkin maininnut aiemmin. Karpalo voitti ottelun maalein 2-0 edelleen jatkaen hienoja kausiotteitaan siinä vaiheessa.)

FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo-SiU Simpele 5 katsojaa (Ottelu pelattiin 15.5.1976. Tämä löytyi uutena mukaan, mutta olin aiemmin kuullut tästä toki huhuja. En vain voinut silloin laittaa tätä yleisöottelua kun ei ollut päivämäärää täysin eikä yleisömäärää antaa käyttöön. Oli vain epämääräinen vihje, että tämä ottelu pelattiin 'silloin ja silloin' toukokuussa 1976 vailla mitään muuta järkevää tiedonantoa asiaan. FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo myös murheellisesti hävisi ottelun maalein 1-2 pahentaen kautensa ahdinkoa toki myöhemmin voitoistaan huolimatta melkoisesti jo näin varhain ajatellen. SiU Simpele sen sijaan tuntui parantavan mainettaan voittonumeroillaan 2-1. Mahdollista katsojakatoa selitti huonon sään ohella sekin seikka, että ottelu jouduttiin pelaamaan näillä näkymin siirto-otteluna murheellisen heikon kenttätilanteen vuoksi Lappeenrannassa päin nk. Vanhalla Kentällä. On vain paha sanoa vieläkin osin epämääräisten ottelutietojen osalta sinänsä, että oliko tämä ruohokentällä pelattu ottelu ahtaalla ja silloisten sääntöjenkin puitteissa pelottavan pienellä mittaluokalla vai sitten kuitenkin vielä siinäkin vaiheessa vuotta 1976 hiekkakenttäottelu. Ehkä se joskus selviäisi.)

Joensuun Karpalo-SuPa/SuoPa/Suonenjoen Pallo 200 katsojaa (Ottelu pelattiin 16.5.1976. Tämän olenkin maininnut aiemmin mitä nyt en aiemmin löytänyt ottelupaikkaa, mutta ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä sen kieltämättä ollessa kuoppainen ja viheliäinen kunnoltaan. Ruohon laatukaan ei keväässä 1976 miellyttänyt vaan muistutti enemmän kuihtunutta syysruohoa enemmän kuin varsinaista normaalia vihreää jalkapalloruohoa. Välillä tuntui siltä, että ehkä kenttä olisi sopinut paremmin erään keskisuomalaisen sanomalehden arvostelun mukaisesti olemaan lampaiden tai huvittuneesti vaikka porojen mätäksen ja jäkälänsyöntiin tarkoitettu alue kuin jalkapallon pelaamiseen! Karpalo kuitenkin voitti ottelun maalein 3-2 ja tuolloin näytti hyvältä ennen sitten väistämättömän alamäen alkua.)

SavPa/SaPa-LauTP 200 katsojaa (Ottelu pelattiin 16.5.1976. Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä. Tämän ottelun olenkin maininnut aiemmin ja sen voitti nyt yksin oleva ainut SaPa maalein 2-0.)

Suolahden Urho-Joensuun Karpalo 200 katsojaa (Ottelu pelattiin 23.5.1976. Ottelu oli osa vuoden 1976 nk. Helluntaikierroksen otteluja tietenkin nk. Helluntaikierroksen sunnuntaina pelattuna. Ikävä kyllä Joensuun Karpalolle ja myönteisenä Suolahden Urholle lopputulos oli näkemyksestä riippuen 0-2 tai 2-0. Karpalo oli kärsinyt ensimmäisen monista tappioistaan ja Suolahden Urho vastaavasti sitten yhden ensimmäisistä voitoistaan kaudelle.)

Juankosken Pyrkivä/JuPy-Jyväskylän Pallokerho/Pallo-Kerho/JyPK 330 katsojaa (Ottelu pelattiin 23.5.1976. Ottelu oli osa vuoden 1976 nk. Helluntaikierroksen otteluja tietenkin nk. Helluntaikierroksen sunnuntaina pelattuna. Juankosken Pyrkivä voitti ottelun maalein 5-3.)

Juankosken Pyrkivä/JuPy-SuPa/SuoPa/Suonenjoen Pallo 300 katsojaa (Ottelu pelattiin 4.7.1976. Yhdysvaltain 200-vuotisjuhlapäivänä pelatussa ottelussa Juankosken Pyrkivä voitti maalein 1-0. Yleisömäärä kenties olisi ollut suurempikin ilman melko kovaa kaatosadetta joka ei onneksi ollut pahin mahdollinen kun ei oikein tuntunut Juankoskella tai Suonenjoella löytyvän mahdollisen peruutuksen tullen löytyä paikkaa nk. Rästiottelulle kun tässä vaiheessa vuotta 1976 alettiin tiettävästi lähestyä yhtä oletettavan Kevätkierroksen loppua.

Juankosken Pyrkivä oli yrittämässä keinolla millä hyvänsä alustavastikin saada kärkeen oikeuttavaa nousupaikkaa. KP-48 Kuopiosta vain oli niin paha vastus kuin oli.

Ikään kuin oletettavasti jo Kevätkierroksen päättäessä asian olisi Juankosken Pyrkivän asema ollut yhtä lohduton kuin PaPe:lla: Molempien olisi pitänyt pakko voittaa jäljellä olevat ottelunsa eikä pahin vastustaja eli KP-48 tai STPS Savonlinna sitten PaPe:lle saanut ottaa käytännössä enää pisteen pistettä jäljellä olevista otteluistaan. Tietenkin kun muisti, että sarjassa oli vielä silloinen oletettava Syyskierros edessä niin hätää ei ollut ja jalkapallokesästä 1976 pystyi nauttimaan.

SiU Simpeleen ja KPS Kotkan kuten myös silloisin oletuksin JyPK:in ja PäiPa:n kohtalot putoamisen suhteen jo oletuksenakin Kevätkierrokselle alkoivat olla selviöt. Vaikka ei murheellisesti nyt jo erittäin hälyttävässä rahapulassa ollut Päivärannan Pallo ollut mitenkään erityisen selvästi pudota niin kovin tasaisessa sarjassa ja putoajaehdokkaaksi se oli otteluissaan menestynyt verraten hyvinkin. Ja oli pikemmin vaarassa pudota enemmän yleisen sarjan pistetasojen ja laskentatapojen vuoksi kuin vailla itse aiheutettua osaansa. Eli kyllä ilman vetäytymistä silloisin oletuksin sarjapaikka olisi voinut myös säilyä. Ikävä kyllä taloustilanne tai erilaiset pelaajien saamisongelmat otteluihin ja kauden harjoituksiin huomioiden tämä tiennyt muuta kuin epätoivon huokauksia sitten joukkueen toimistolla.)

Joensuun Karpalo-Etelä-Kuopion Ilves/E-KI/EK-I/EKI 200 katsojaa (Ottelu pelattiin 11.7.1976. Tähän otteluun mennessä oletettavasti Kevätkierroksen loppuhetket sanottiin lähestyvän sarjaan varsinkin kuin sitä oli jo valmiiksi lyhennetty. Muutoin loppu oli mitä tahansa päivämäärien 12.7.1976 ja sen jälkeen siitä ulottuen päivämääriin 25.7.1976, 27.7.1976 ja 29.7.1976 mennessä keskimäärin kun vähän noiden mainittujen päivämäärien jälkeen oli tarkoitus aloittaa sarjan yhtä oletettava Syyskierros sinä vuonna.

Karpalo voitti ottelun maalein 2-1, mutta mikäli Kevätkierros olisi asian päättänyt niin loppujen ottelujen perusteella se ei olisi riittänyt muuhun kuin kolmostilaan. KP-48 ja STPS Savonlinna olisivat omista ongelmistaan huolimatta jo Kevätkierroksen oletettavalla perusteella nousseet ylempään sarjaan eli Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1977 ja putoajat olisivat olleet SiU Simpele ja KPS Kotka lisättynä sitten JyPK:llä, Päivärannan Pallolla ja Suonenjoen Pallolla riippuen siitä, että pääsisivätkö nämä kolme jotenkin lisäksi myös Uusintaottelua Putoamisesta koskevaan tasapeliin.

Siinä kohtalo olisi tietysti ollut putoaminen Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1977. Tämä ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Päivärannan Pallo oletettavasti selviytyi yhtä oletettavan Kevätkierroksen loppuun asti, mutta joko jo ennen oletettavan Syyskierroksen alkua tai sen alettua jossakin välin sitä Päivärannan Pallolta tuli loppumaan varat kesken ja oli pakko luopua sarjasta kesken kauden.)

SavPa/SaPa-Inkeroisten Purha 5 katsojaa (Ottelu pelattiin 25.7.1976. Mahdollisesti ottelun pelipaikka oli Kyrönniemen Kenttä, mutta mahdollisesti jo tuolloin ja ennen pitkää sitten viimeinkin käytössä oli tai olisi ollut Kellarpellon Kenttä. Tätä tosin ei ikävästi tarkalleen mainittu ottelutiedoista puhuen.

Savonlinnassa päin ikävä kyllä ottelusta tuli katsojien suhteen lähes olematon yleisöotteluna kun sään sanottiin olleen liian aurinkoisen helteinen silloin Savonlinnassa, muutama muu pienemmän luokan miellyttävämpi yleisötapahtuma ja lisäksi vielä kesähelteiden päälle monet halusivat silloin katsoa mieluummin joko Montrealin Kesäolympialaisten 1976 suoria TV-lähetyksiä tai milloin ei jotain näytetty suorana niin myös hyvin paljon näytettiin yhtä yllättävillä esitysajoilla myös muiden Montrealin Kesäolympialaisten 1976 lajiuusintoja.

Tästä huolimatta pelattiin sitten tasapeli otteluun maalein 2-2. Näihin aikoihin tosiaan pelattiin joko yhtä oletettavan Kevätkierroksen todellisia loppuvaiheita tai sen nk. Rästiotteluja ja muutoin tämä kuului osaksi hyvin alkupuolta ollutta yhtä oletettavaa Syyskierrosta vuodeksi 1976 tähän sarjaan.)

Joensuun Karpalo-Juankosken Pyrkivä/JuPy 7 katsojaa (Ottelu pelattiin 1.8.1976. Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentän ollessa varattuna muihin tapahtumiin Mehtimäen Kentällä ja tässä tapauksessa siis Ruohokentällä. Yleisön piti poissa ottelun suhteen niin Montrealin 1976 Kesäolympialaisten päätöspäivän hetket suorana tai uusintoina yleensä ja siihen päälle vielä tullut tasaisen harmaa ja sateinen sää. Ottelukin päättyi maalittomaan tasapeliin maalein 0-0 aikana jolloin molemmat tämän ottelun osapuolet olisivat kipeästi tarvinneet voittoa päästäkseen vielä elättelemään toiveita noususta KP-48:n selvää ylivoimaa vastaan. Näillä näkymin ihmeittä tästä ottelusta eteenpäin tai muutoin puhuen tämä saattoi olla jo ensimmäinen yhtä oletettava Syyskierroksen ottelu sille vuodelle tähän tutkittavaan sarjaan kun muutoin kyse olisi ollut yhtä oletettavasti tuon vuoden viimeisestä mahdollisesta nk. Rästiottelusta siitä mitä tuon vuoden Kevätkierrokseen siis tuli.)

FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo-PaSa Imatra 6 katsojaa (Ottelu pelattiin 1.8.1976. Ottelu mahdollisesti pelattiin Kimpisen Kentällä, mutta välillä ottelun siirrosta puhuttiin kenttävaikeuksien tai varausten vuoksi päällekkäin olevina aina Lauritsalaan asti kun ei muualla ollut mahdollisesti enää vapaata kenttää! Molemmille joukkueille tämä oli myös turhauttava ottelu tasapelinä, mutta nyt tosin maaleja sisältäneenä Joensuun Karpalon ja Juankosken Pyrkivän tilanteeseen verrattuna. Ottelu päättyi siis tasapeliin maalein 1-1.)

STPS Savonlinna-Voikkaan Pallo-Peikot/Pallopeikot/PaPe 247 katsojaa (Ottelu pelattiin 8.8.1976. Ottelu mahdollisesti pelattiin Kyrönniemen Kentällä, mutta myös mahdollisesti ottelu pelattiin ennen pitkää Syyskierroksen loppuvaiheiden mukaisesti enemmän yleisesti ottaen Kellarpellon Kentällä. Tätä tosin ei ikävästi tarkkaan mainittu ottelutiedoista puhuen. Tässä ottelussa vähän erikoisesti elokuun 1976 ottelujen mukaisesti STPS Savonlinna yleensä oli niissä vähän aikaa tappiolla nousten siitä sitten voittoon asti.

Näin tässäkin ottelussa kun ensin oltiin häviöllä maalein 0-1 vain siitä sitten nousten pikavoittoon nopeilla maaleilla ja pääsyä ottelun loppulukemiin 3-1 voitolla. STPS Savonlinna alkoi enemmän tai vähemmän valmistella ensi kertaa aiemman varovaisen pohdinnan sijaan nyt ilmiselviä nousujuhlia vuodeksi 1977 puhuen ylempään sarjaan sillä pahimmat kilpailijat jäivät nousun suhteen jälkeen kuka mihinkin syyhyn vedoten tai pelillisesti kompastuen.

Lähin uhkaaja oli Joutsenon Kullervo hieman yllättäen siinä vaiheessa, mutta jo automaattisesti sen naurettavan kaukana tuntui olevan piste-ero kun kesään 1976 mennessä ero oli toki niukimmillaan 4 pistettä eron ollessa kuitenkin loppukesään 1976 mennessä jo revähtänyt tuntuvasti suurempiin lukemiin. Kiitos kuitenkin oman alueen tai lohkon tasaisuuden jopa vielä tässäkin vaiheessa aina FC SaiPa:n/SaiPa Jalkapallon tapauksen suhteen asti jokaisella seuralla oli vielä mahdollisuus teoriassa nousta ylempään sarjaan vuodeksi 1977.

Tosin FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo oli ääritapaus. Sen yksinkertaisesti täytyi voittaa melkein kaikki loput ottelunsa mitä löytyi ja STPS Savonlinna oli juuri pienentänyt eron niin, että 5-7 pistettä ja äärienintään 9 pistettä riitti jo sarjanousuun ja mikäli ei niin pystyi tekemään tyhjäksi niin FC SaiPa:n/SaiPa Jalkapallon nousuhaaveet ja heitä korkeampiakin joukkueita koskien melkein kaikkiin mahdollisiin joukkueisiin asti. Todentuntuisia odotuksia enää suuryllätyksistä ei ollut.

Etenkin kun oli lähes puhdasta satusetäilyä väittää, että STPS Savonlinna muka uskomattomasti häviäisi vallan koko ajan putkeen tuosta eteenpäin sarjan loppuun asti! Ja siinäkin vaiheessa vaikka joku pieni putken katkaisu olisi tullut niin ihan pienikin olisi ilmihassussa tappioputkessa saattanut jo riittää niinkin sarjanousuun. Niin kovaa oli jo ylivoima siinä vaiheessa STPS Savonlinnalla sarjan muihin joukkueisiin nähden ja saati sitten kovin monesti sarjanousuissa epäonnistuneeseen FC SaiPa:aan/SaiPa Jalkapalloon nähden.)

Joensuun Karpalo-Suolahden Urho 9 katsojaa (Ottelu pelattiin 15.8.1976. Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Kautta linjan harmiteltiin sitä, että miten ei tuolloin ihmeenä osunut kaunis sääkään Joensuussa yleisöä houkutellut otteluun. Karpalo hävisi tämän ottelun todella murheellisesti kahteen kertaan tasapeliin eli 1-1 ja 3-3 pääsystä huolimatta lopulta ottelun maalein 3-5. Samalla tämä oli myös ristiriitaisen kauden aikana vasta ja vain vasta tuolloin ensimmäinen kerta kun Joensuun Karpalo hävisi yleensäkään mitään kotiotteluaan! Tämän myötä enemmän tai vähemmän Karpalon peliasenne tuntui romahtavan lopullisesti ainakaan minkään nousun suhteen ja siten alettiin lähinnä keskittyä jo vuoteen 1977 siitä puhuen. Voitto tai nyt edes se sitkeä tasapeli olisi tarvittu tästäkin ottelusta puhuen ajatuksenakin nousua koskien ja sitä ei tullut.)

Joensuun Karpalo-Mikkelin Peli-Pojat/Pelipojat/MiPePo/MikPePo/MikkPePo/Mikkelin PePo/PePo Mikkeli/MPP Mikkeli 14 katsojaa (Ottelu pelattiin 22.8.1976. Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentän kenttävarauksen vuoksi Mehtimäen Kentällä tietenkin Ruohokentällä. Tämän ottelun Karpalo Joensuusta voitti maalein 3-0. Silloista lähestyvää syksyä enteillyt hämärä ja pimeys olivat pilata ottelun ja lopettaa sen etuajassa, mutta ottelu päätettiin silti vielä loppuun asti. Lisäksi ottelualuetta ja muuallakin ahdisti kylmyys silloista syksyä enteillen. Voitosta ei näyttänyt paljon enää Karpalolle hyötyä olevan nousun tai oikein edes muun huippupaikan suhteen.)

STPS Savonlinna-SaPa/SavPa 255 katsojaa (Ottelu pelattiin 29.8.1976. Ottelu pelattiin Kellarpellon Kentällä. Ottelun voitti sitäkin ylivoimaisemmin puhuen Savonlinnan seurojen paikallisottelussa STPS Savonlinna maalein 5-0. Sarjanousu alkoi olla paketissa vaikka sinänsä vieläkin jossakin määrin jännitystä riitti syyskuuta 1976 lähestyttäessä.)

STPS Savonlinna-Kotkan Palloseura/KotPS/KotkPS/KoPS/KPS Kotka 169 katsojaa (Ottelu pelattiin 12.9.1976. Ottelu pelattiin Kellarpellon Kentällä. Tämän ottelun voitolla maalein 6-0 tuolloin STPS oli sinettiä vaille varma nousija jo etuajassa Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1977. Silti siihenkin tilanteeseen nähden tunnelmat odotettavissa silloin ollutta nousujuhlaa miettien tuntuivat Savonlinnassa perin vaatimattomilta ja tuostahan tosiaan katsojaluvut paranivat kieltämättä huvittavasti seuraavaan otteluun vaivaisella kolmella katsojalla. Tämän ottelun olenkin jo maininnut aiemminkin.)

STPS Savonlinna-SiU Simpele 172 katsojaa (Ottelu pelattiin 19.9.1976. Ottelu pelattiin Kellarpellon Kentällä. STPS Savonlinnasta varmisti nousunsa jo vähän ennakkoon siinä mitä tuli Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1977 voittamalla maalein 5-1. Harmittavasti välillä joissakin yhteydessä nousujuhlan todettiin olleen vähän välillä perin vaatimatonkin. Tämän ottelun olenkin jo maininnut aiemminkin.)

SaPa/SavPa Savonlinna-PaSa Imatra 20 katsojaa (Ottelu pelattiin 26.9.1976. Tämän ottelun olenkin jo maininnut aiemminkin. Ottelun kenttätieto on ristiriitainen kun välillä sen on sanottu pelanneen tämä ottelu niin Kyrönniemen Kentällä kuin myös ehkä Kellarpellon Kentälläkin. Pitää asia joskus selvittää tai päivittää mikäli kenttätieto tulee selville muuta kautta. Tämän ottelun suhteen SaPa/SavPa Savonlinna vieläpä hävisi käytännössä merkityksettömän tuntuisen kauden loppupuolen ottelun kun tämä ottelu saattoi hyvinkin päättää normaalin ja aiemminkin jo mainitun edes vähän selväpiirteisemmän sarjakauden. Häviö tuli siis maalein 2-3. Sarjapaikka tietenkin molemmille joukkueille oli säilynyt vuodeksi 1977.)

11.9.1976 tapahtui se mitä oli odotettu jo osin kesältä 1976 eteenpäin, mutta lopullisesti kun vain sarjan oletettu Syyskierros alkoi eli Päivärannan Pallo katsottiin luovuttaneeksi ja ennen pitkää siis umpikurja kausi oli periaatteessa ohi melkein koko sarjan loppumetreillä ja paljon ei olisi tarvinnut pelata aikakirjoissa myönteisemmän muistamisen nimissä.

Päivärannan Pallon luovutus kokonaan tapahtui näillä näkymin MPP:tä vastaan mitä Mikkeliin tuli, mutta saattoi tapahtua aiemminkin kaudella.

Tutkimukset kun siis käynnistyivät tuolloin. Palloliiton ja erinäisten otteluja jääneittä seuroja koskaan koskeneisiin kyselyihin ei Päivärannassa vastattu tai annettiin vain rahapula-aiheisia ympäripyöreitä vastauksia jossa vastuu olisi ollut kuulijalla.

Tästä hyvästä ennen pitkää olleissa tutkimuksissa ja ennen päivämääriä 25.9.1976-27.9.1976 välisenä aikana olleita loppukuulemisia myöten katsottiin Päivärannan Pallo törkeästi luovuttaneeksi kun vähäisempäänkin luovutukseen yleensä vastattiin tiukasti, mutta tuolloin edes yleisen mahdollisuuden aina antaen hyväksyttävää perustetta varten ja ilman myös mahdollisia oheissakkoja asiaan.

Päivärannan Pallon murheelliseen kauteen keskellä rahapulaa, pelaajapulaa ja valmennuksen omien pomojen riitoja ja ovien paukkumisia eroamisineen päivineen mahtui lopulta yksi ainut voitto ja pari tasapeliä kun välillä tappiot olivat pienempiä ja toiset suurempia rumuudessaan.

Silti ei Päivärannan Pallo pisteittä ollut luopuessaankaan toisin kuin vaikkapa Lahden Eleven ja yllättävän kauan pisteittä oli kautensa myös perseillyt PeVe Lahti ennen niitä pisteitään mitä sai!

Ja näillä Lahden seuroilla oli ollut valmiiksi vuodeksi 1975 melkoinen sensaatiokausi ajatellen vuoden 1976 viheriökautta!

Siten kun luovutus tapahtui niin kausi päättyi omalla alueellaan ja lohkossa etuajassa ja kaikki sai lähtökohtaisesti omat pisteensä sikäli kun tarpeen niitä oli luopuneelta seuralta saada, Päivärannan Pallo tippui alempaan sarjaan vaikka toki myös konkurssia ja toiminnan loppumistakin pelättiin keskellä sotkua ja siten kun vielä tämäkin kaikki oli tapahtunut niin kenenkään muun ei tarvinnut enää pudota vuodeksi 1977 alempaan sarjaan.

STPS Savonlinna nousi siis jälleen Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1977 hienon vuoden 1976 suhteen vietetyn 30-vuotisjuhlavuoden päätteeksi!

Seuraa nousussa sille teki talousvaikeuksistaan huolimatta KP-48 Kuopiosta.

Perään jäivät katselemaan murhemielin Juankosken Pyrkivä, Suolahden Urho, Joutsenon Kullervo, PaPe, Inkeroisten Purha ja vähemmän yllättäen myös ensimmäisen kauden juuri Joensuun Karpalona pelkästään pelannut entinen Joensuun Karelian Pallo.

FC SaiPa:sta/SaiPa Jalkapallosta sitten puhumattakaan.

Karpalo Joensuusta oli neljäs ja taas hieman takamatkalla jatkoon.

Putoajat muutoin pelillisesti olivat Päivärannan Pallon luovuttua enää vain SiU Simpele ja KPS Kotka.

Vuoden 1977 suhteen pitää katsoa yleisöottelujen suhteen, että löytyisikö niitä lisää ja ennen kaikkea mahdollinen Joutsenon Kullervon se oletettu silloinen paras yleisöottelu koskaan tasoltaan 750 katsojalla jos löytyy!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #849 : 09.10.2024 klo 11:32:20

Vuoden 1977 Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan yleisöotteluja on tutkimusten valmistuttua löytynyt melko vähäisiä määriä niin Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Savon, Kuopion, Saimaan kuin myös muulle Itä-Suomen alueelle, Keski-Suomen alueelle ja Kaakkois-Suomen alueelle tuttuun tapaan.

Aluksi näitä oli tarkoitus laittaa vasta huomenna tai ylihuomenna, mutta tuon vuoden tavallista lyhyemmän sarjan vuoksi sellaisenaan osin ainakin alueesta riippuen päätin tehdä tämän jo nyt tämän päivän nimiin kun kerran muilta osin valmista tuli tässä vaiheessa.

Etenkin eilisen yön vuoden 1976 vastaavan kanssa.

Samalla tämä vuosi onkin aikojen, viikkojen tai kuukausien erinäisten kausiviestien osalta puhuen toiseksi viimeinen.

Viimeinen tulee sitten vielä vuodelle 1978 missä sitten ei olekaan juuri mitään tutkimusta sitä ennen isommin ennakkoon tehtykään.

Vuodelle 1977 tähän sarjaan puhuen odotuksia oli paljon monella eri joukkueella ja pettymyksiä. Kausikin oli jälleen ilman joukkueiden luopumista sarjasta kesken kauden alkanut pidentyä normaaliin mittaansa.

Joensuun Karpalolle jälleen oli omalta osaltaan pettymystä kausi, mutta sinänsä nousu oli lähempänä kuin koskaan ennen tai ainakin sitten vuoden 1975 ja toisaalta taas ei.

Kokonaisuutena kausi meni ehkä pakettina parhaiten, mutta Karpalo oli kuitenkin kovin kaukaisen tuntuinen kakkostilallaan ollakseen nousijaehdokas.

Nousun kun ennen pitkää nimiinsä vei edelliskaudella 1976 toisaalta kyvyistään jo valmiin myrskyvaroituksen antanut Juankosken Pyrkivä.

Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa vuodeksi 1977 oli siitä mielenkiintoista, että siinä oli joukkuekohtaisia tilanteita sääntöineen koskien erikseen putoamista:

Mikäli joukkuemäärä alueellisesti oli normaali niin pelitapa säilyi entisellään ja huhuista huolimatta näille pian kerrottaville alueille ei sarjaan tullut niihin lohkoihin lisäjoukkueita eikä niiden tilannetta määristä puhuen supistettukaan.

Mikäli joukkuemäärä alueellisesti oli pienempi niin putoajista puhuen vain yhden selvästi tarvitsi pudota eli viimeisen ja toiseksi viimeinen joutui putoamisen sijaan Putoamiskarsintaan.

Mikäli joukkuemäärä alueellisesti suurempi niin putoajista puhuen kaksi joukkuetta putosi kuten ennenkin ja siinä tapauksessa kolmanneksi viimeinen joutui putoamisen sijaan Putoamiskarsintaan.

Tietenkin myös mahdolliset Uusintaottelut Putoamisesta saattoivat vaikuttaa tilannekuvan kerrontaan tarvittaessa.

Helpottavaa tietenkin kerrottavilla alueilla oli se vuodeksi 1977, että nyt ei enää ollut perumisia tai talousvaikeuksiin sortumisia ainakaan sinä vuonna huolimatta sen ajan eli 1970-luvun Suomen Lamasta vaan sarjatilanteita avauksineen ja lopetuksineen oletettavasti kyettiin noudattamaan normaalimittaisina.

Näillä näkymin nyt kerrottavan sarjan suhteen sen oletettava Kevätkierros alkoi alueittain tietenkin vaihtelevana, mutta ihmeittä näillä näkymin tosiaan noin 8.5.1977 eteenpäin milloin tahansa vähäisesti aiemmin selvinneenä hienona juttuna silloin juuri kuluneena kesänä elokuussa siitä puhuen.

Sarjan suhteen sen oletettavan Kevätkierroksen loppumisesta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta näillä näkymin oletettava Kevätkierros päättyi 10.7.1977 tai siitä eteenpäin milloin tahansa kun aikaisin mahdollinen muu oletettava Syyskierroksen alkamispäivä sille vuodelle oli määritelty mieluusti olemaan 24.7.1977-31.7.1977 välille oleva vastaava päivämäärä. Tarvittaessa kuitenkin niin, että aloitus täytyi viimeistään muiden kuin sarjasta luopuvien joukkueiden suorittaa elokuuhun 1977 mennessä ja tätä ennen sarjalomaa oli saanut enintään viettää haluamallaan muulla lomakaudella kaksi viikkoa tai 14 päivää.

Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan suhteen tuolle vuodelle en tiedä tarkkaa vastaavaa oletettavan Kevätkierroksen päättymispäivää, mutta vastaavat säännöt määrittelivät aikaisimman mahdollisen muun oletettavan Syyskierroksen alkamispäivänä olemaan määriteltynä 17.7.1977 eteenpäin olevalle ajalle milloin tahansa. Tarvittaessa kuitenkin niin, että aloitus täytyi viimeistään muiden kuin sarjasta luopuvien joukkueiden suorittaa elokuuhun 1977 mennessä ja tätä ennen sarjalomaa oli saanut enintään viettää haluamallaan muulla lomakaudella kuudesta seitsemään päivää riippuen myös eri seurojen matka-asemasta lohkoissaan eli tasan viikon verran tai melkein viikon verran riippuen näkökannasta tai tulkintakannasta.

Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan suhteen tuolle vuodelle en tiedä tarkkaa vastaavaa oletettavan Syyskierroksen tai kauden päättymispäivää, mutta mielellään 25.9.1977-3.10.1977 välisenä aikana ilman erinäisesti vaikuttaneita Uusintaotteluja Nousemisesta tai Putoamisesta piti mielellään olla ottelut ohi mikäli oli jonkin verran aikaisempaa ja selväpiirteisempää ilmoitustavaltaan toisin kuin miten oli ollut aikaisemmin. Jatkoa seuraa varmasti asian löytämisyritysten suhteen.

Miten muutoin joukkueisiin tuli niin ainakin mahdollisesti puhuen Joensuun Karpaloa pystyi arvostelemaan monesta asiasta, mutta Karpalo ei sentään pudonnut eikä ollut silloin lähimainkaan pudota virheistään huolimatta mihinkään toisin kuin vaikkapa miten monen näyttävän 1970-luvun välillä lähes nousuun päättyneen vuoden jälkeen FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo viimein sitten putosikin vuodeksi 1978 Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan ja sen valmistautuessa alas ajamaan ja lopettamaan tarvittaessa koko jalkapallonsa pelaamisen tilanteen johdosta!

Pieksämäen Savon alueen seuran jälleen palattua se tiesi sitä, että tässä sarjassa pelasi kaksi SaPa:aa joista toinen siis Pieksämäen Savosta ja toinen Savonlinnasta.

Savonlinnassakin ennen pitkää oltiin surullisia kuin kilpaileva oma SaPa sitten putosi myöskin vaikkakin edeltävät viime vuodet olivat myös olleet jo osin melkoista vaikeuksista toiseen ajelehtimista ja putoamiskamppailua sarjassa säilymisestä enemmän kuin parhaimmillaan myös todella komealta näyttäneistä kausista puhuen.

Tässä viimein itse löytyneitä yleisöottelujen määriä joihin liitetään myös jo entiset, aiemmin tämän vuoden elokuussa kerrotut katsojaluvut:

Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1977

Juankosken Pyrkivä/JuPy-Etelä-Kuopion Ilves/E-KI/EK-I/EKI 300 katsojaa (Ottelu pelattiin 8.5.1977. Tämän kerroinkin jo aiemmin elokuussa. Ottelun voitti Juankosken Pyrkivä maalein 2-1 aloittaen odotetun, mutta ennen pitkää joksikin todella upeaksi muuttuvan kautensa! Kieltämättä tosin Juankosken Pyrkivää auttoi myös yksi kuopiolaisten vahingossa tekemä oma maalikin. Muutoin ottelu olisikin ollut vain tasapeli. Sitä ei silloin voinut tietää, mutta tasapeli ja sitäkin vähäisemmin puhuen tappio olivat uskomattoman harvinaisia asioita ennen pitkää nähdä Juankosken Pyrkivälle tuona kyseisenä vuotena.)

Nilsiän Pallo-Haukat/Nilsiän Pallohaukat/NP-H/N-PH-Joensuun Karpalo 200 katsojaa (Ottelu pelattiin 22.5.1977. Tämän kerroinkin jo aiemmin elokuussa. Ottelu päättyi tasapeliin maalein 1-1. Se oli ikävä juttu sinänsä vähäisesti, mutta lopulta ennen pitkää merkittävästikin siitä puhuen Joensuun Karpalolle kun jokainen piste ajatuksellakin nousua varten tai Uusintaottelusta Nousemisesta koskien olisi tarvittu.)

Joensuun Karpalo-SaPa/SavPa 150 katsojaa (Ottelu pelattiin 29.5.1977. Tämän kerroinkin jo aiemmin elokuussa. Ottelu päättyi tasapeliin maalein 1-1. Tämäkin oli jälleen ikävä juttu minkä suhteet onkin jo kerrottu ylemmässä yleisöottelun kerronnassa Nilsiän Pallo-Haukkojen/Pallohaukkojen vastaavan suhteen samoin päättyen. Näillä näkymin tämä oli Joensuun Keskuskentän ruoholla pelattu ottelu ja muussa tapauksessa ainut muu järkevän kokoinen ja myös ruohokenttä olisi ollut Mehtimäen vastaava. Mehtimäellä toki oli myös tunnetumpi paikkakunnan mukainen Mehtimäen Hiekkakenttä. Noidenkaan eroja ei aina ole helppo ollut saada selville kun ei ole ollut järkevää ottelun pelipaikkakerrontaa tai tietoa saatavilla. Pieksämäen vastaavaa joukkuetta vastaan siis Karpalo pelasi tasapeliin tyytyen harmillisesti.)

Joutsenon Kullervo/JoKu-PaSa Imatra 300 katsojaa (Ottelu pelattiin 12.6.1977. Ottelu pelattiin Joutsenon Keskuskentällä. Ottelu päättyi Joutsenon Kullervon voittoon maalein 2-0.)

Juankosken Pyrkivä/JuPy-Nilsiän Pallo-Haukat/Nilsiän Pallohaukat/NP-H/N-PH 300 katsojaa (Ottelu pelattiin 12.6.1977. Ottelu päättyi Juankosken Pyrkivän voittoon maalein 3-0.)

Juankosken Pyrkivä/JuPy-SaPa/SavPa Savonlinna 308 katsojaa (Ottelu pelattiin 26.6.1977 eli toisin kertoen vuoden 1977 Juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina sen nimenomaisena sunnuntaiotteluna. Juankosken Pyrkivä voitti ottelun maalein 3-0.)

Joutsenon Kullervo/JoKu-Kouvolan Sudet 350 katsojaa (Ottelu pelattiin 26.6.1977 eli toisin kertoen vuoden 1977 Juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina sen nimenomaisena sunnuntaiotteluna. Joutsenon Kullervo voitti ottelun maalein 4-0.

Ilahduttavana lisätietona tuli selväksi, että näillä näkymin ja mahdollisesti myös ainakin Kevätkierrokselle puhuen siihen mennessä tämä oli juurikin paras siihen asti ollut Joutsenon Kullervon kauden yleisöottelu.

Tietenkin myöhemmin siis kaudella vielä tulisi parempia yleisöotteluja ja tällä hetkellähän juuri etsitään sitä, että mikä olikaan se lähtökohtaisesti ja ehkä hyvinkin todennäköisesti Joutsenon Kullervon omaksi silloiseksi yleisöennätykseksi sarjatasolleen jäänyt 750 katsojan yleisöottelu?

Tämä se ei ainakaan ollut, mutta tämä oli toki paras yleisöottelu siihen asti kaudelta puhuen kun nousuun tämä tietenkin tulisi ennen pitkää päättymään vaikka toki Joutsenossakin jo edellisen vuoden suhteen varovaisesti alkanut nousuinnokkuus oli räjähtämäisillään täyteen liekkiin paikkakunnalla tuolloin ja tulisi olemaan suurempi sitten silloisille tuleville, toivoa täynnä olleille vuosille.)

WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus-Joensuun Karpalo 241 katsojaa (Ottelu pelattiin 10.7.1977. Ottelu pelattiin Varkauden Keskuskentällä. Varkauteen meni voitto maalein 2-1 ja täten Karpalo Joensuusta hävisi siis pahaan paikkaan ottelunsa. Silti niin paljon kuin Karpalon tilannetta olisi voinut moittia siinä vaiheessa kun näillä näkymin oli käynyt niin Karpalosta puhuen tämä oli vasta toinen tappio koko seuralle yhtä koko vuonna! Ei toki aivan niin vakuuttavasti mennyt kuin Juankosken Pyrkivällä, mutta melkein kuitenkin!

Tämän jälkeen ja yleensäkin tähän mennessä kautta oli jo käynyt niin, että Joensuun Karpalo oli kaikki vuoden 1977 tasapelinsä kaudelle pelannut eikä niitä enää suurista toiveista huolimatta lisää enää tullut kun niitä oli siis kolme kertaa. Häviöt olivat harvinaisia Karpalolle, mutta ne vain osuivat kovin pahaan paikkaan. Juankosken Pyrkivällä tosiaan meni viittä vaille täydellisen nousun arvoisesti siinä vaiheessa ja se oli yleensäkin lähellä tai hyvin lähellä sarjan oletettavan Kevätkierroksen loppua yleensäkin pelannut vain yhden ainoan tasapelin Pieksämäen Savon omaa SaPa:aa vastaan sen ollessa voittanut kaikki muut ottelunsa suurin piirtein näihin aikoihin mennessä!

Juankosken Pyrkivän suhteen se tulisi kokemaan enää vain yhden tasapelin koko kaudella ja siihen päälle kieltämättä huvittavan tuntuiset pari 'kiintiötappiota' kaudella ennen sitten nousujuhliaan Juankoskella! Silloin sitä ei vain voinut edes noin mahtavassa sarjatilanteessa aivan täysin vuorenvarmana pitää.

Mikäli sarjan oletettava Kevätkierros sen päättyessä olisi päättänyt jo tuolloin sarjan nousijat ja putoajat niin ne olisivat olleet selvillä eli Joutsenon Kullervo Voikkaan PaPe:n jäädessä rannalle silloisin oletuksin ja Juankosken Pyrkivä olisivat nousseet tuolloin hyvinkin selvin luvuin vuodeksi 1978 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan.

Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat olisivat olleet omalla alueellaan tai lohkollaan toisia ja ulkona siis nousemisesta ja kiitos Varkauden ottelutappionsa niin Karpalo kuin WP-35/VP-35 olisivat olleet tasoissa ja keskinäisten pistelaskujen, erotusten ja tosiaan tappion vuoksi he olisivat jakaneet sijat 3-4, mutta Varkauden ylpeys olisi ollut edellä omalle sijalleen 3 ja Joensuun ylpeys sitten takana omalla sijallaan 4.

Putoajien joukosta olisivat löytyneet tutut nimet jo silloin eli Inkeroisten Purha, FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo, MPP Mikkeli/MiPePo ja SaPa/SavPa Savonlinna. Näistä oletetun selvistä putoajista puhuen SaPa/SavPa Savonlinnasta oli tiettävästi vain vähän ennen tätä päivämäärää viimein voittanut edes yhden ottelun jotakin vastaan koko kauteen saaden yleensäkin koko kauden avauspisteensä vasta tuolloin. Surkeutta tulisi riittämään myös sarjan oletetulle Syyskierrokselle ja putoaminen oli täten äärimmäisenkin selvää 'taistelun' ollessa muodollisuutta umpiheikolla kaudella kaikki hyväksyen.)

Joensuun Karpalo-Nilsiän Pallo-Haukat/Nilsiän Pallohaukat/NP-H/N-PH 100 katsojaa (Ottelu pelattiin 24.7.1977. Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Karpalo voitti ottelun todella viime hetkellä maalein 1-0. Suurimman osan ottelua kun näytti tulevan jälleen tasapeli ja hetkittäin jälleen tappio. Ihan niin ei tarvinnut paljon pelätä kaikkiaan. Ihmeittä tämä kyllä itsessään varmaan oli Karpalolle seuran ikään kuin oman Syyskierroksen avausottelu, mutta välttämättä monille muille seuroille tämä ei ollut vielä Syyskierroksen oma vastaava avausottelu kun valinnanvaraa vielä silloin sarjalomissa kuitenkin oli olemassa seurojen kesken tilanteesta riippuen.)

SavPa/SaPa Savonlinna-Etelä-Kuopion Ilves/E-KI/EK-I/EKI 20 katsojaa (Ottelu pelattiin 1.8.1977. Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä. Tämä ottelu oli Savonlinnan oman SaPa:n erittäin huonon kauden ilmentymä otteluna: Vaikka edes joskus tasapeliin olisi ajatuksena kyettykin pääsemään niin yleensä menettelevä tasapelitilanne vaihtui kaikessa harvinaisuudessaankin rumaksi tappioksi. Tässäkin ottelussa hallittava tasapelitilanne 1-1 muuttui tappioksi sille maalein 1-5. Etelä-Kuopion Ilves sen sijaan huvittuneesti todeten kehräsi tyytyväisyydestä sarjapisteet napatessaan. Tämä ottelu ja vähän tästä eteenpäin oikeastaan ajatellen kaikki muutkin ottelut lienevät olleen pysyvämmin lopullisella varmuudella tavallaan vielä näin ilmaisten epävarmastikin silti Syyskierroksen tai oletettavan Syyskierroksen otteluja.)

PaSa Imatra-Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot/Kumu-P/KP/K-P Kuusankoski 200 katsojaa (Ottelu pelattiin 15.8.1977. Ottelu pelattiin Imatralla Karhumäen Kentällä. Tämän ottelun tappio maalein 0-1 oli jo kolmas peräkkäinen ja tätä ennen jo 8.8.1977 oli PaSa Imatralta hävinnyt edes ajatuksellakin sarjanousun ja keskittyikin lähinnä jo vuoden 1978 suunnitelmiin tässä sarjassa siitä puhuen.)

SavPa/SaPa Savonlinna-Juankosken Pyrkivä/JuPy 5 katsojaa (Ottelu pelattiin 11.9.1977. Ottelu pelattiin Kyrönniemen Kentällä. Tämän ottelun olenkin jo maininnut aiemmin. Tosin erinäisiä ottelulukuja tai taustoja en, mutta tämän ottelun SavPa/SaPa Savonlinna hävisi 'herrasmieslukemin' eli maalein 0-2 kun Juankosken Pyrkivä voitti tietenkin tämän ottelun itse maalein 2-0. Jo tuolloin kuten käytännössä pidemmän aikaa sitten Juankosken Pyrkivä oli jo nousunsa varmistanut vaikkakin silti varsinkin PaPe:n taidokkuus ja virheettömyys tuntuivat pelottavan välillä Juankosken Pyrkivän menestystä ja nousuiloa kaudella. Jopa sen loppuvaiheita lähestyen.)

Ikävä kyllä en onnistunut ainakaan tässä yhteydessä vieläkään löytämään Joutsenon Kullervon mahdollista ja hyvinkin todennäköistä silloista yleisöennätystä tasolleen 750 katsojan suuruisena yleisöotteluna.

Ehkä se joskus löytyisi vielä.

Joutsenon Kullervo oli kuitenkin noussut ja samoin Juankosken Pyrkivä vuodeksi 1978 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan. PaPe ja Joensuun Karpalo jäivät rannalle noususta.

Hieman huomioitavaa:

Mikäli Juankosken Pyrkivä syystä tai toisesta olisi hylätty, luopunut itse noususta tai todettu muilla tavoin nousukelvottomaksi niin Joensuun Karpalo olisi noussut.

Se ei niinkään ollut ihmettelyn aihe vaan nimenomaan sarjan tasaisuus ja täpäryys heti Juankosken Pyrkivän hurjan jyräyksen takana.

Muut nousijaehdokkaat eli Joensuun Karpalo, WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus, SuPa Suonenjoki ja Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat olivat kaikki toisistaan erossa vain pisteen verran suhteessa toisiin!

Siten sijat 2-5 olivat omalla tapaa yrittämässä noutaa paikkaa auringosta nousun muodossa siinä onnistumatta.

Näin ei ikävästi käynyt ja vaikeuksien keskellä Joensuun Karpalo aikoi sitten todella yrittää lopultakin nousua ennen kuin erilaisten Joensuun rahamiesten takarajat viimeistään noususta vuodeksi 1979 tai 1980-luvun alkuun mennessä alkoivat muuttua liiankin vaarallisiksi niin vuodeksi 1978 koetettiin näin tehdä, että vihdoin ja viimein noustaisiin.

Sarjaputoajat vuorostaan olivat FC SaiPa/SaiPa Jalkapallo, Inkeroisten Purha, MPP Mikkelistä ja SaPa/SavPa Savonlinnasta tehden sittemmin Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1978 siirtymisen jälkeen helpommaksi keskittyä jälleen vain yhteen SaPa:aan silloisesti kerrallaan.

Erikoisuuksia olivat myös tasapelit eli WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus pelasi niitä eniten kaudella eli kuusikin kertaa kun taas putoajat eli MPP Mikkelistä ja SaPa/SavPa Savonlinnasta eivät koskaan pelanneet tasapeliä kauden otteluissaan häviten sitten ottelujaan hirvittävästi milloin mitenkin vaikein suhtautumisin tilanteisiin.

Vuoden 1978 tilannekuvan selvitän ja aina toki otan lisätietoa vastaan tuosta Joutsenon Kullervon tilanteesta sille mahdollisesti tai ehkä varmaankin hyvin todennäköisesti sen tasolleen olevan yleisöennätyksen suhteen!

Vuoden 1978 tämän sarjan yleisömäärätiedot tulevat kunhan vain ehtii näin tehdä.
« Viimeksi muokattu: 09.10.2024 klo 11:34:25 kirjoittanut Piippu-Virtanen »

 
Sivuja: 1 ... 33 [34] 35
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa