Piippu-Virtanen
Poissa
|
|
Vastaus #850 : 13.10.2024 klo 10:15:57 |
|
Vuoden 1978 Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan yleisöotteluja on tutkimusten valmistuttua löytynyt ikävä kyllä melko vähän Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Savon alueelle.
Kuten myös Kaakkois-Suomen alueelle vaikkakin ei ikävä kyllä kovin paljon entiselle Saimaan alueelle ja ei oikeastaan lainkaan enää Keski-Suomeen.
Pitkälti siksi kun Keski-Suomen alueen seuroista jostain syystä raportoitiin enemmän Tampereen alueen lehdissä sinä vuonna muutoin ulkopuolisen alueen asemassa olevana pitkälti Palloliiton pelillisten linjausten mukaisestikin.
Aikaisempina vuosina esimerkiksi Lahden alueen vastaavia lehtien linjauksia käytettiin yhtä vastaavasti alueittain Tampereella.
Vuodesta 1978 en aiemmin tähän sarjaan käynytkään isommin kolme vuotta sitten olleiden pikaisten vaiheiden niiden yleisötarkastuksia juurikaan läpi eikä tämän vuoden elokuussa silloin ollut paljonkaan aikaa niiden läpikäymiseen enempää.
Nyt viimein olikin hieman enemmän.
Samalla tämä vuosi onkin viime aikojen, viikkojen tai kuukausien erinäisten kausiviestien osalta puhuen viimeinen.
Vuonna 1978 viimein tapahtui se mitä oli odotettu jo kauan eli Joensuun Karpalo viimein nousi Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan pariin vuodeksi 1979 ja ensi kertaa siis Karpalona.
Karpalon osana ollut entinen JoPS silloisena nk. Uutena JoPS:na oli ollut edellinen Joensuun seura samassa sarjassa vuonna 1973 ennen tietysti lopettamistaan ja sulautumista osaksi uutta ja silloista Joensuun Karelian Palloa.
Silloinen nk. Uusi JoPS oli Joensuun Palloseurasta puhuen kuitenkin enemmän tai vähemmän oikeasti tuohon aikaan Joensuun Karpalon Reservi.
Niin tai näin vuodelle 1978 uutta väriä sarjaan toi myös vihdoin ja viimein ensikertalaisena aina kaikkien ongelmien, nousemattomuuksien tai kieltäytymisten jälkeen näin korkealle noussut JuPS Juuasta.
Vuoden 1977 erillisistä silloisesta alemman sarjan nousujuhlista ja loppuvaiheista JuPS:n osalta kirjoitan myöhemmin tähän aihealueeseen tai sinne tuonne yleisbudjettien aihealueen puolelle.
Näin nimellisenä pienenä vihjeenä kuin joskus mietin, että oliko JuPS:n 1990-luvun parhaiden aikojen eli vuosien 1995-1997 aikavälillä milloin parhaimmillaan heidät nähtiin vuonna 1996 Jalkapallon Kakkosessa yleisbudjetti kauteen esimerkiksi 100 000 Suomen Markkaa mikä olisi ollut yksi pienimpiä ellei olemattomankin heikko yleisbudjetti sen ajan Suomen jalkapalloilussa viimeistäänkin jo tuolla sarjatasolla niin näillä näkymin tuo lähempänä 100 000 Suomen Markkaa ollut summa suurimmillaan saattoi hyvinkin olla totta tai lähempänä kun sillä summalla olisi enemmänkin tarkoittanut vuoden 1996 kotimaisen jalkapallon sijaan juurikin vuoden 1978 vastaavaa jalkapalloa!
Kun JuPS sai tosiaan melkoisen kovasti erinäiset yhteisöt ja sponsorit Juuassa ja lähialueilla avaamaan kukkarot menestyksen myötä 1970-luvun lopun lähestyessä.
Siitä lisää joskus toisen kerran.
Joskin sarjapuheisesti puhuen JuPS elintärkeästi myös vakiinnutti itsensä välittömästi uuteen sarjaan eikä pudonnut tai ollut putoamisuhassa myöhempiin aikoihin nähden juuri tuolloinen.
Toki sarjavuosi 1978 jäi sille varovaisen toiveikkaaksi tunnusteluksi eikä se täten häirinnyt isompiaan ja suhdehaasteessa Joensuun Karpalolle tuntui se lähinnä vitsiltä.
Ainakin ennen kautta tai alkukaudesta.
Kotimaisen jalkapallon sarjajutuista on ennenkin kerrottu ja vuosi 1978 oli viimeinen nk. Perinteisemmän jalkapallon sarjojen pelaamisen tavan vuosi Suomessa.
Palloliiton yleisökatohädässä oltiin valmiina hyväksymään niin monia eri sarjajärjestelmän parannuskeinoja ja vaihtoehtoja joista kaukana ei ollut tulla muun muassa paljon jääkiekon puolelta useimmiten vihatut ja halveksitut Playoff-kausien pelaamiset ja jopa jäädä ennen kuin yleisökato saatiin pysähtymään.
Tosin vuoden 1978 pohjalta pelattiin vielä kerran perinteisellä kun vuodeksi 1977 sarjauudistuksia piti tulla jo Palloliiton juhlavuodelle, mutta tuolloin niistä kieltäydyttiin ja siis lykättiin vielä vuodeksi 1979.
Tosin nk. Loppusarjojen tyylillä pelaten tuloksia täytyi tulla tai muussa tapauksessa jalkapallo olisi Suomessa joutunut lähtemään niin jääkiekon kuin myös koripallon teille silloisissa puheissa.
Sittemmin jälleen muuten Palloliitto noudatti mieluummin Pesäpalloliiton/Pesisliiton teitä vaikka näilläkään kahdella ei aina Suomessa ole ollut mitenkään erityisen lämpimät välit keskenään tai ainakin useamminkin kuin kerran Palloliitto on hylännyt ne asiat joilla todella olisi voinut olla vaikutusta jalkapallon maineen parantumiseen Suomessa vain siksi kun pesäpallon puolella Pesäpalloliitto/Pesisliitto oli sitten siinä lajissa ne Palloliiton 'vierastamat' asiat toimimaan!
Muun muassa yksi erittäin, erittäin pitkään kiistelty, halveksittu ja lopulta viimein käyttöönotettu juttu oli kolmen pisteen voittosääntö vaikkakin ehtona tuollekin oli nk. Jokerikierroskielto/Jokeripistekielto eli ei saanut olla liikaa pesäpallopuolen lainalaisuuksia mukana vaikka kotimaisessa pesäpallossamme tuokin asia oli loppupelissä rajoitettu käytöltään ja hyvin otettu yleisössä vastaan sen silloin oltua käytössä kuin oli.
Vuoden 1978 asiaan nyt oikeasti palatakseni on todettava, että se oli myös ainoa kausi 1960-lukujen tai 1970-luvun vuosien tai kausien aikana jolloin selvisi erinäiset alueen oman sarjan alkamisajat tai päättymisajat kuin muiden sarjojen osalta on vielä ikävä kyllä osin valitettavaa epäselvyyttä.
Ainakin se on varmaa, että 24.9.1978 päättyi pelivuosi niin Syyskierroksen kuin koko sarjan osalta alueella ja tätä ennen 9.7.1978 oli lopullisesti päättynyt Kevätkierros alueelta tai oli jääty sarjan nk. Kesälomalle kun vastaavasti tuolloin oli siis juurikin WP-35:n/VP-35:n ottelu Joensuun Karpaloa vastaan juurikin Varkaudessa tai hyvin vanhan ajan mallin mukaan Warkaudessa tuolloin.
Kevätkierroksen oma aloitus oli aavistuksen hämärämpi juttu kuin mitä tauolle jääminen tai sarjan päättyminen, mutta siltikin se oli varmempi kuin mitä aiempina tutkimusvuosina oli ollut eli milloin tahansa 7.5.1978 eteenpäin lienee alkanut sarja kun valitettavasti aikavälillä 29.4.1978-3.5.1978 arvioituun aloittamiseen ei voitu ryhtyä huonojen kenttäolojen tai lumisateiden vuoksi vielä silloin sarjassa.
Toki syystä tai toisesta ihme kyllä muun muassa korkein sarjataso pystyi kyllä tuolloin aloittamaan arvioidulla ajalla kautensa ja kun siis mietti toteutusta niin korkein sarjataso alkoi tutkittuun sarjaan nähden aikaisemmin tutkitun sarjan alettua siis myöhemmin ja tutkittu sarja myös päättyi aiemmin siinä missä korkein sarjataso päättyi vasta lokakuun alkumetreillä 1978.
Näillä näkymin Syyskierros myös alkoi moneen muuhun vuoteen nähden odotettua selkeämmällä ilmoituskaavalla eli ihmeittä nk. Sarjalomat tai kesälomat olivat vietetty 30.7.1978 mennessä ja siitä eteenpäin olisikin sitten ottelut jatkuneet aina 24.9.1978 asti.
Joensuun Karpalolla oli toki silti muutoin yleensäkin jännitettävää kaudessa muun muassa se, että mikäli se nousisi niin sen olisi pakko päästä mieluummin Itälohkoon kuin Pohjoislohkoon puhumattakaan sitten Länsilohkosta!
JoPS:n vanhempien aikojen lopun yksi syy vuoden 1973 murhenäytelmässä ja pelitoiminnan käytännön melkein kokonaan loppumisessa oli ollut juurikin pelivuoden pelaaminen kalliilla hinnalla Pohjoislohkossa sen romahduttaessa seurataloutta ja suistaen sen erinäisiin velkoihin mitä piti selvitellä olan takaa kun luotiin Joensuun Karelian Palloakin.
Pohjoislohkoon nouseminen oli suistanut vaikeuksiin tai oli suistamassa taloudellisiin riskeihin myös Pieksämäen Savon Pallon silloisesti aiemmin sen vuoden 1976 pelaamiskaudella välillä seuran ollessa luopumisuhan alla kesken sarjan ja Juankosken Pyrkiväkin oli jäädä nousematta sarjaan vuodeksi 1978 vuoden 1977 jälkeen kun matkakilometrejä kuluineen nähtiin ennen sitten lisätakuun saantia ylitsepääsemättömänä asiana.
Sittemmin toki Juankosken Pyrkivä jäi pelaamaan, mutta Pohjoislohkossa pelaaminen ja myös sinne jääminen vuodeksi 1979 synkensivät mieltä melkoisesti.
Toki Juankosken Pyrkivä tuli hyötymään myös huippuvuodestaan 1978 mitä ei toki voinut sen alussa tietää ja mikä pelasti myös seuratalouden kun nousutoiveita eläteltiin jopa Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan pääsystä vuodeksi 1979 tai viimeistään vuodeksi 1980.
Sittemmin Juankosken Pyrkivä tuli putoamaan, mutta ihan heti sitä ei vuoden 1978 alussa voinut tietää.
Joensuun Karpalo ei kuitenkaan missään tapauksessa aikonut kärsiä Juankosken Pyrkivän tai Pieksämäen Savon Pallon talousahdinkokohtaloa vaan yritti hammasta purren loppuun asti kerätä riittävää raha-antia nousua varten vuodeksi 1979 ja siinä se onnistui.
Joskin kyllä nousu oli jo vähän pakko suorittaa kun enemmän tai vähemmän muuten olisi Joensuussa taas kerran osin erittäinkin suurten paineiden alta menneet erinäiset rahamiesten rahahanat kiinni.
Vuoden 1978 säännöt olivat nyt selkeämmät kuin aiemmin eli edellisvuoden 1977 kokeilusta poiketen nyt melkein kaikkialla olivat samat säännöt käytössä sarjaan eli yksi nousi ja seuroista viimeinen putosi suoraan ja toiseksi viimeinen joutui Putoamiskarsintaan.
Riittävän laajassa sarjassa tai alueen lohkossa olisi aina vähintään kaksi pudonnut suoraan ja kolmanneksi viimeinen olisi joutunut itse Putoamiskarsintaan tarpeen tullen isomminkin osallistujamäärin.
Pohjois-Suomen tai Lapin alueella sinä vuonna oli poikkeus joukkueiden vähyyden takia jolloin ensin vain ysipaikan joukkue erikoisesti olisi joutunut Putoamiskarsintaan yksin tai pudonnut ja kasipaikan joukkue olisi ollut edellä itse Putoamiskarsintaan, mutta kun kaikkien luopumisten jälkeen pelasi siellä päin kahdeksan joukkuetta pelkästään niin päätettiin vain yhden nousevan ja poikkeuksena yhden putoavan suoraan ilman mahdollisuutta kaiken jälkeen Putoamiskarsintaan vuodeksi 1979 Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan!
Putoaja siellä oli protesteista ja vastalauseistaan huolimatta yksin siis suoraan Kajaanin Jormuan Tarmo.
Aiemmin kun välillä oltiin luultu myös, että Pohjois-Suomen tai Lapin alueella olisi joukkueiden vähyyden takia ja suurten luovutusmäärien takia jopa kaikki säilyneet sarjassa eli kukaan ei olisi pudonnut mihinkään vuodeksi 1979 ennen kuin sitten Palloliitto muutti asiasta puhuen mielensä kesken vuoden.
Tämäkään ei Kajaanissa päin miellyttänyt ei sitten alkuunkaan eikä osin tietysti muutamia muitakaan seuroja asian suhteen kun pelikautta ja tulevaisuutta mietti Palloliiton erikoisen mielleyhtymän toiminnan seurauksena.
Palloliitolla oli tietenkin niin Joensuun Karpaloa kuin myös sen pahinta kilpailijaa Kuopion Eloa koskien jännitystä myös nk. KP-sotkun myötä kun kyse oli siis tietenkin KP-48:n asemasta Kuopiossa ja sen pelitoimiluvan laillisuudesta tai laittomuudesta ennen Palloliiton erikoislupaa sille sarjassa pelaamista varten.
Kun ongelmien myötä siis periaatteessa tämänkin alueen tai lohkon kakkostilalla pystyi nousemaan vuodeksi 1979 ylempään sarjaan.
Kabinettipaikkoihin ei kuitenkaan Joensuussa haluttu luottaa kun sieltä oli muutamankin kerran historian varrella jäänyt aina jääty tyhjän päälle oletettavia nousuja varten joten päätettiin ottaa nousu pelaamalla kausi niin hyvin läpi kun pakkotilanteessa voitiin tehdä.
Tässä viimein itse löytyneitä yleisöottelujen määriä:
Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1978
4.6.1978: Joensuun Karpalo-Juuan Palloseura/JPS Juuka/JuPS 200 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelu päättyi tasapeliin maalein 1-1. Tämä oli vuoden toinen ja viimeinen tasapeli Joensuun Karpalolle jolla oli alkanut olla elintärkeää menestystä siinä vaiheessa kohti ennen pitkää ollutta sarjaratkaisua ja nousua siinä missä JuPS Juuasta oli alkanut omissa kauden peleissään varovaisen hyvin.
Karpalo tosiaan Joensuusta puhuen menestyi, mutta aivan vuoden alku kaikkiaan oli ollut huono kun tuolloin siis oli hävitty ja pelattu koko vuoden kahdesta tasapelistä toinen. Sittemmin voittoputkea oli riittänyt vaikka myös yksi häviö oli tullut lisääkin välillä.
Kauden alun herjailut siis huomioiden Karpalo Joensuusta puhuen hävisi siitä eteenpäin enää uskomattoman tuntuisesti lopulta enää kolme kertaa koko vuonna 1978 ja siinä vaiheessa kun tämä vuoden toinen ja viimeinen tasapeli sattui niin Karpalo Joensuusta puhuen oli hävinnyt vasta toisen kerran kaudella eli enää kahdesti Karpalo Joensuusta tulisi häviämään ottelun.
Mielenkiintoisesti tämän ottelun tapaan ja muutenkin koko kaudesta puhuen JuPS Juuasta puhuen oli alkanut aivan liian paljon pelata kauden mittaan erinäisiä tasapelejä sen makuun. Lopultahan JuPS pelasi yhtä paljon tasapelejä kaudella kuin miten WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus kaudella oli pelannut eli viisi kertaa kuin sitten vielä näitä kahta enemmän tasapelejä koko vuonna pelasi peräti seitsemänkin kertaa sellaisen saavuttanut SuPa Suonenjoelta!
Osin juuri noiden hirveiden tasapelimäärien takia SuPa oli niin korkealla kuin oli vuoden päätteeksi, mutta toisaalta juuri tasapeleihin se oli menettänyt paljon sellaisia otteluja jotka se olisi voinut myös voittaa ja nousuakin etenkin vielä kesällä 1978 näytti olevan tarjolla Suonenjoellekin ennen sitten ikävämpiä vaikeuksia vaikka voittojakin tuli tasaisessa sarjassa heille. Ei vain ikävä kyllä tarpeeksi nousua varten.)
9.7.1978: VP-35/WP-35 Varkaus/Warkaus-Joensuun Karpalo 150 katsojaa (Ottelu pelattiin Varkauden Keskuskentällä ainakin näillä näkymin. Mahdollisesti myös muualla Varkaudessa kun ikävä kyllä aivan tarkkaan tuo kenttäkuvaus ei löytynyt.
Tästä ottelusta sen löytämisen yhteydessä tuli varmistuttua siitä, että vuoden 1978 Kevätkierros tähän sarjaan päättyi juuri tällä kyseisellä päivämäärällä yllättävänkin selväpiirteisesti moneen muuhun vuoteen nähden. Karpalo Joensuusta voitti varkautelaisten harmiksi maalein 4-0, mutta sekään voitto ei olisi riittänyt nousuun mikäli ikään kuin jo sarjan Kevätkierros olisi ratkaissut kaiken.
Karpalo olisi Kevätkierroksella ollut vielä neljäskin liian tasaisen tuntuisessa sarjassa jolloin edes silloinen ajatuksellinen kakkostilan nousu olisi jäänyt taakse. Harvat tappiot olivat tulleet pahaan paikkaan ja se olisi riittänyt jäämään.
Myönteisesti puhuen kuitenkin ennen pitkää Karpalo Joensuusta ei tulisi häviämään enää kuin kerran koko kaudella ja se olisi ollut nousun kannalta hyvä juttu kuten olikin. Karpalon edelle olisi Kevätkierroksella menneet Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat kiitos 1-0 voittonsa Etelä-Kuopion Ilveksestä, Kuopion Elo kiitos 5-0 voittonsa SuPa:sta ja SaPa Pieksämäen Savosta kiitos 3-1 voittonsa VarTP:stä.
Mikäli Kevätkierros olisi ikään kuin päättänyt sarjan niin tuolloin päättymishetkellä ikään kuin nousija olisi ollut SaPa Pieksämäen Savosta ja Kuopion Elo olisi jäänyt lähtökohtaisesti rannalle, mutta Kuopion KP:n talousvaikeuksien ja yleisen seura-aseman toimilupasotkun myötä Kuopion Elo olisi ollut käytännössä ylimääräisen nousupaikan joukkue myös jo kesällä 1978 vuotta 1979 ajatellen. Muutoin nousijoista puhuen PU-62 Porrassalmi ja FC HP-47/HP-47 Jalkapallo Heinolasta olisivat pelanneet Uusintaottelun Nousemisesta mikäli Kevätkierros olisi jo ikään kuin sarjanousut päättänyt silloin ja Kotkan Jäntevä olisi juuri joutunut jäämään rannalle sarjanoususta sitä koskien.
Syyskierroksen osalta sitten tietenkin Kotkan Jäntevä koetti kaikkensa päästäkseen voittoon ja nousuun, mutta ikävä kyllä tultiin olemaan kakkostilalla ja jäämään rannalle silloin vuoden 1979 mahdollisen nousun suhteen.
Putoamisen suhteen JuPS olisi ikävä kyllä Kevätkierroksen ikään kuin päättäessä asian pudonnut suoraan ja lisäksi olisi pelattu Uusintaottelu Putoamisesta Etelä-Kuopion Ilveksen ja Iisalmen Pallo-Veikkojen/Palloveikkojen eli IiPV:n kesken. Muutoin putoajista puhuen HaPK Haminan Pallo-Kissoina/Pallokissoina olisi pudonnut ja PaSa Imatra ja PaPe olisivat pelanneet Uusintaottelun Putoamisesta. Tietenkin kun Syyskierros oli vielä pelaamatta ja sen varsinaisesti päättäessä niin kauden, nousijat ja putoajat ei silloin vielä heinäkuussa 1978 tarvinnut aivan niin paljon pelätä tilanteita kunhan vain ymmärsi ja toivoi parasta kauden loppuihin peleihin.)
9.7.1978: JuPS-Iisalmen Pallo-Veikot/Palloveikot/IiPV Iisalmi 300 katsojaa (Ottelu pelattiin kyllä Juuassa ja mitä ilmeisimmin jollakin vanhemmalla ruohokentällä kuin esimerkiksi nk. Vanhalla Kentällä hiekkakenttänä. Ja mikäli niin pelattiin niin saa toki korjata tämän asiasta muistavat tai tietävät. Katsojamäärä oli uudelle seuralle sarjatasollaan melkoisenkin hyvää luokkaa. Kevätkierroksen ikään kuin päättäessä kaiken sen päätteeksi niin JuPS olisi pudonnut kun se hävisi tämän ottelun maalein 2-3 ja IiPV olisi sitten pelannut tämän voiton jälkeen Uusintaottelun Putoamisesta Etelä-Kuopion Ilvestä vastaan kuten yllä todettua. Tämä ottelu tietenkin ylemmän mukaan siis päätti Kevätkierroksen sinä vuonna tähän sarjaan.)
30.7.1978: JuPS-Kuopion Elo 300 katsojaa (Ottelu pelattiin kyllä yllä kerrotun IiPV:n ottelun tapaan Juuassa juurikin jollakin vanhemmalla ruohokentällä mitä ilmeisimmin kuin esimerkiksi nk. Vanhalla Kentällä hiekkakenttänä. Ja mikäli niin pelattiin niin saa toki korjata yllä olevan jutun mukaisesti asiasta muistavat tai tietävät. Edelleen katsojamäärä vieläpä toistuneena uudelle seuralle sarjatasollaan oli tervetulleen hienoa luokkaa!
JuPS vieläpä onnistui melkoisessa tempussa eli syöksi Kuopion Elon tasapeliin maalein 1-1 ja Joensuun Karpalo kiitti tästä pistemenetyksestä kun sekin tulisi vielä merkitsemään niin kovin, kovin paljon kauden päätteeksi sen itsensä eduksi. Ja Elon osalta Kuopioon tulikin siitä sitten melkoista kiihkoa syyttelyineen päivineen.
Kun tuo päivämäärä sellaisenaan löytyi niin varmistui toisaalta aiempaan nähden silloinen epävarma mahdollinen Syyskierroksen aloitus ihan oikeaksikin Syyskierroksen aloitusotteluksi. Aiemmin luuloa oli valitettavan monen muun vuoden tapaan siitä, että esimerkiksi heinäkuussa pelattu ottelu olisi joidenkin alueiden vastaavien päätösten nimissä voinut olla yksinkertainen nk. Rästiottelu mitä se ei tietenkään ollut.)
13.8.1978: Joensuun Karpalo-SuPa Suonenjoki 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä hieman märällä ruohokentällä. Tämän ottelun Joensuun Karpalo voitti maalein 5-1.)
20.8.1978: VarTP-Joensuun Karpalo 129 katsojaa (Ottelu pelattiin Varkauden Keskuskentällä ainakin näillä näkymin. Joensuun Karpalo oli ensin tappiolla maalein 0-1, mutta elintärkeästi käänsi sen tilanteen voitokseen maalein 2-1. Siten hyvin tasaisessa sarjassa tässä vaiheessa Karpalo ja Kuopion Elo kiistakumppaneina olivat ensin mainitun takamatkan ja Kevätkierroksen päätösahdingon jälkeen viimeinkin tasapelissä keskenään. Hyvin tasainen sarja jo mainittuna tarkoitti edelleen hyvin hienosti ja kieltämättä myös teoriassa sitä, että vieläkin jokaisella ja melkein jokaisella oli mahdollisuus niin nousta, joutua Putoamiskarsintaan tai pudota sarjasta ennen vuoden 1978 loppua!)
3.9.1978: Joensuun Karpalo-Iisalmen Pallo-Veikot/Palloveikot/IiPV Iisalmi 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tämän ottelun Joensuun Karpalo voitti maalein 6-1. Tämän ottelun myötä enää joko suoraan tai Uusintaottelulla Nousemisesta siitä puhuen pystyivät enää nousemaan Karpalo, Kuopion Elo, Pieksämäen Savon Pallo, Suonenjoen Pallo ja Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat ja huolimatta voitoistaan 2-0 ja 1-0 SaPa:aa ja NP-H:ta/N-PH:ta vastaan eivät voineet enää JuPS tai WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus enää nousta vuodeksi 1979 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan ja he siinä samassa varmistivat myös sarjapaikkansa Juuassa tietenkin tämän ollessa suoraan kuin suuren juhlan arvoinen juttu.
Tietenkin tuolloin vielä vähäinen oli mahdollisuus Juuassa tai Varkaudessa pudota vielä erikseen Putoamiskarsintaan, mutta se olisi vaatinut kaikkien loppujen ottelujen puhdasta häviämistä silloin. Tähän otteluun mennessä Joensuun Karpalo oli hävinnyt viimeisen kerran vuonna 1978 ja sekin oli elintärkeä seikka ajatellen sarjanousua. Putoajiakin ei voinut enää olla paljon eli IiPV hävittyään taisteli enää lähinnä suoraan tai karsintojen kautta sarjapaikkansa säilymisestä ja muut putoajat enää siinä vaiheessa pystyivät olemaan vain yllätyksittä Etelä-Kuopion Ilves tai VarTP Varkaudesta.
Toisaalta muualta miettien muita nousijoita noususta taistelivat vielä PU-62 Porrassalmelta, HP-47 Heinolasta FC:nä tai Jalkapallona, Kotkan Jäntevä, Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot ja AnLi Anjalasta tai Anjalankoskelta kun välillä sitä on vähän merkitty ikään kuin molemmista päin jollakin tapaa lähtöisin olevana. Ja erikoista kyllä PU-62 oli kiitos oman alueen tai lohkonsa tasaisuuden juuri ja juuri kaikkein surkeimmillaankin varmistanut sarjapaikkansa vuodeksi 1979 kun kaikki muut joukkueet ihan muita kärkinimiäkin miettien pystyivät vieläkin ainakin teoriassa putoamaan Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1979!)
17.9.1978: JuPS-VarTP 300 katsojaa (Ottelu pelattiin kyllä aiemminkin kertomani tapaan Juuassa juurikin jollakin vanhemmalla ruohokentällä mitä ilmeisimmin kuin esimerkiksi nk. Vanhalla Kentällä hiekkakenttänä. Ja mikäli niin pelattiin niin saa toki korjata yllä olevan jutun mukaisesti asiasta muistavat tai tietävät. Edelleen katsojamäärä vieläpä kolmannen kerran kauteen tulleena uudelle seuralle sarjatasollaan oli tervetulleen hienoa luokkaa!
JuPS oli myös välillä hävitä tämän ottelun tai joutua vain tasapeliin 1-1. Pääerotuomari eli Mauri Havukainen ennen pitkää määräsi JuPS:n eduksi sateisella kentällä rangaistupotkun suoritettavaksi minuutti ennen ottelun loppua. Siitä Timo 'Timppa' Paalanen ampui voittomaalin ja näin tuloksella 2-1 JuPS oli lopullisesti varmistanut sarjapaikkansa vuodeksi 1979 täysin niin, että ei voinut joutua enää edes Putoamiskarsintaan. VarTP hävittyään viime hetkellä ja kykenemättä saamaan edes tasapeliä joutui täten jännittämään silloin vielä sarjapaikkaa edes Uusintaottelulla Putoamisesta tai ilman Putoamiskarsinnankin suhteen. Suoraan ei edes VarTP voinut pudota kun IiPV Iisalmesta oli jo pudonnut.
JuPS:n riemujuhlien yhteydessä tähän mennessä myös Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat, SaPa ja SuPa olivat niin Pieksämäen Savoon kuin Suonenjoelle varmistaneet sarjapaikkansa. Toki ne olivat menettäneet tai olivat menettää sarjanousunsa. Ainoastaan SaPa pystyi vielä nousemaan, mutta Joensuun Karpalon ja Kuopion Elon olisi ollut hävittävä päätösottelunsa ja SaPa pakkovoiton jälkeen olisi mahdollisesti päässyt tai ollut pääsemättä Uusintaotteluun Nousemisesta vuotta 1979 koskien Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan. Karpalo ja Elo kun kiistakumppaneina olivat tuttuun tapaan jo hyvin pitkään kesää ja syksyä 1978 jatkuneessa tasapelissä joten ratkaisu jäi päätösottelusta kiinni.
Tähän mennessä muutoin puhuen PU-62 Porrassalmelta oli onnistunut jo varmistamaan nousunsa Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1979 hienona juttuna lähellä Mikkeliä tai Mikkeliin kuuluvana paikkakuntana ja vasta tuolloin Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot ja Kotkan Jäntevä olivat harmissaan nousun menettämisestä onnistuneet varmistamaan sarjapaikkansa! Kaikki muut eli AnLi Anjalasta tai Anjalankoskeltakin välillä mainiten paikasta ja juttuyhteydestä riippuen, HP-47 Heinolasta FC:nä tai Jalkapallona, LauTP, PaPe, Kouvolan Sudet ja PaSa Imatra pystyivät kaikki vieläkin kiitos sarjan huomattavan tasaisuuden loppuun asti alueellaan tai lohkossaan putoamaan Putoamiskarsintaan.
HaPK Haminasta puhuen oli jo myös varmistuneesti putoamassa Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1979.)
24.9.1978: Joensuun Karpalo-WP-35 200 katsojaa (Tämän ottelun myötä ensi kerran sitten JoPS:n ja vuoden 1973 nähtiin Joensuusta joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa vuodeksi 1979. Karpalo voitti ottelun 5-0, mutta nousu varmistui vasta kun Kuopion Elo oli hävinnyt Suonenjoen Pallolle maalein 1-4. Voittamalla ottelun SuPa:n suhteen Elo ja Karpalo olisivat vielä pelanneet Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1979. Tämän olenkin maininnut ennenkin kolme vuotta sitten silloisesti syksyllä ja tämä oli myös päätösottelu koko tähän sarjaan.)
Nousijat lopulta selvisivät erinäisvaiheiden jälkeen eli ne olivat Joensuun Karpalo ja PU-62 ja myöhemmin KP-48:n sotkun selvittyä ja sen seuran päättäessä taipaleensa yhdistymiseen Kuopion Elon kanssa pystyi myös vielä 1978 syksyllä hyvin pettynyt Elokin Kuopiosta nousemaan Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1979.
Suorat putoajat olivat HaPK ja IiPV ja Putoamiskarsintaan joutuivat Uusintaottelussa Putoamisesta Putoamiskarsintaan sen jälkeen PaSa Imatra ja Etelä-Kuopion Ilves AnLi:n selvitessä tasapelistä huolimatta sittenkin omalle sijalleen turvaan sarjapaikan varmistaen vuodeksi 1979 edelleen. PaSa Imatra tosin hävittyään Uusintaottelun Putoamisesta LauTP:lle maalein 0-1.
Putoamiskarsinnassa olikin sitten melkoisen pellenäytöksen makua kun enemmän tai vähemmän lopulta PaSa Imatra säilyi sarjassa vuodeksi 1979 pelaamatta mitään siksi kun Etelä-Kuopion Ilves järjestään yksinkertaisesti luovutti talousvaikeuksiensa tai muun syynsä edessä kaikki mahdolliset pelattavaksi aiotut ottelut pudoten automaattisesti Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1979, kun muutoin yksikään muu erillisesti mietittävä joukkue ei halunnut enää haastaa PaSa Imatraa uudelleen näihin putoamiskamppailuihin ja tietenkin kun AnLi katsottiin sarjassa selvinneeksi muutoin!
Tämä sarja itsessään saattoi venyä Putoamiskarsinnat huomioiden ehkä pitkällekin lokakuuta 1978 asti muun muassa senkin takia, että ennen koko tätä tapahtumaa kaikkineen oli ollut EIF:llä ja KäPa:lla Uusintaottelun Uusintaotteluakin Nousemisesta vuodeksi 1979 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan!
Tämä olikin viimeinen tutkittu sarjavuosi yleisömäärien suhteen ja ehkä joskus palaan vielä vuosien 1979-1986 pariin milloin ehdin tai toki myös näidenkin jo mainittujen kuten myös kerrottujenkin vuosien pariin.
Etenkin tuo vuoden 1977 Joutsenon Kullervon 750 katsojan silloinen todennäköinen yleisöennätys olisi kyllä hyvä joskus saada selville ellei se siis tietenkin ollut mahdollinen Joutsenon Kullervo-Inkeroisten Purha ottelu kauden päätöksenä silloin.
|