Kiitokset! Seuraavassa muutamat vastaukset esitettyihiin kysymyksiin & huomioihin.
Hyvää raportointia tosiaan, mutta mainittakoon että Jugoslavia oli toki olemassa jo ennen toista maailmansotaa.
Pitää paikkansa, mutta jalkapallokartan uudelleen muovaaminen alkoi vasta sen toisen Jugoslavian eli sosialistisen liittotasavallan perustamisen jälkeen. Tämän toki tiesitkin. Oma sanavalintani oli vähän epätäsmällinen.
Mut miks ne sua leivällä heitti?
Se jäi mysteeriksi.
Yleensä Partizanin stadikan rafla on auki ja ne myy ihan kylmää Jelenia isoissakin pulloissa! Paikallista vehnäoluttakin (Jelen Belo) on saatavilla.
Ehkä en vain osannut etsiä oikeasta paikasta - toisaalta sunnuntai-iltana tuo saattoi olla suljettunakin. Allekirjoittaneen vierailema baari oli joku Partizan-henkinen vedonlyöntikuppila, jossa oli toki myös televisiot liveseurantaa varten. Ovista löytyi Grobarin tarrat, mutta asiakaskunta koostui lähinnä vanhemmista papoista.
Tuo junakommentti tosin hämmentää. Jos kuvassa oleva loossi on mielestäsi rähjäinen niin kehotan hoppaamaan seuravaan kerran Kolkatan derbyn. Siinä kun köröttelee ensin 1500km Mumbaista Bangladeshin rajalle niin osaat seuraavan kerran arvostaa serbialaista matkustusmukavuutta.
Kyse on aina siitä mihin vertaa. Serbialaiset junat ovat vanhoja, äärimmäisen hitaita, liian kuumia/kylmiä ja aika ahtaita (kuusi henkilöä yhdessä kopissa) - omaa rauhaa ei ole käytännössä ollenkaan. Kyllähän noissa silti matkustaa, ja varmasti maailmasta löytyy vieläkin rähjäisempiä vekottimia.
Unohtui vielä kysyä, että meneekö kirjoittajan reissut pelkästään futiksen ehdoilla? Ehditkö yhtään tutustua paikallisiin rafloihin ja juottoloihin? Tonavan rannaltahan löytyy "kelluvia" yökerhoja.
Yleensä on aikaa puuhata muutakin, mutta tällä kertaa jäi vaan yksi ilta/yö/aamu vietettäväksi Belgradin yössä.
Pitääkö ollenkaan paikkansa?
Asiakaspalveluammateissa olevat henkilöt ovat kokemukseni mukaan kaikkein tylyimpiä. Tavikset ovat oikein yleensä oikein ystävällisiä ja yllättävän kielitaitoisia - monet vanhemmatkin ihmiset puhuvat hyvää englantia.
Jalkapallo-ottelu Belgradissa on ehdoton must-elämys. Crvena Zvezdan ja Partizanin sarjapelit voivat olla todellisia kulttuurielämyksiä, sillä Delije & Grobari pyrkivät omalta osaltaan tekemään jokaisesta matsista spektaakkelin. Myös OFK Beogradin ja FK Radin matseissa on kohtuullinen meno. Itse symppaan paikallisista joukkueista eniten juuri OFK:ta.
Belgrad on hieno kaupunki, jonne tulen varmasti vielä palaamaan. Suosittelen.