FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
27.11.2024 klo 21:22:23 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 29 [30]
 
Kirjoittaja Aihe: Fyysinen harjoittelu  (Luettu 200731 kertaa)
0 jäsentä ja 3 vierasta katselee tätä aihetta.
erno

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RMA, Dortmund, City, United, Chelski, Bayern, Arsu


Vastaus #725 : 03.07.2023 klo 10:43:46

Suurimmat ongelmat voimharjoittelussa Suomessa ovat:

1) Sitä ei kunnolla ole osassa seuroista ollenkaan
2) Siinä ei ole selkeää suunnitelmallisuutta(mitä tehdään, milloin tehdään, kuinka tehdään, jne.)
3) Siinä ei ole proggressiota

Eli käytännössä sama kuin taitoharjottelun puolella.
Metsän poika

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RoPS, TPV


Vastaus #726 : 03.07.2023 klo 12:10:59

Tähän mutuun muuten törmää tämän tästä, mutta koko väestön kattavan tutkimuksen mukaan ei taida pitää paikkansa.
Tuohon toki vaikuttaa genetiikan lisäksi ympäristö varsin vahvasti. Etenkin ylipaino. Mutta esimerkiksi tyttöjen menarke oli 1970-luvun tienoilla Suomessa noin puolivuotta vanhempana, kuin Kreikassa. Tuolloin ympäristön vaikutus oli todennäköisesti melko samanlainen. Eli kyllä geneettisiäkin eroja löytyy.
inclusionExclusion

Poissa Poissa


Vastaus #727 : 03.07.2023 klo 15:44:07

Nyt oheisharjoittelu jää sitten vanhempien valveutuneisuuden tai lapsen innokuuden varaan. Ja suurin osa ei tee mitään kun ei kukaan vaadi sellaista.

20h viikossa monipuolista ja riittäviltä osin myös raskasta liikuntaa.  Tää on se kivijalka mille se pienten lasten fyysinen harjoittelu rakentuu. Tää jää joka tapauksessa isolta osin vanhempien ja lapsen oman innokkuuden varaan, mutta ohjeita voi antaa. Jos tilanne on se, että muksut eivät tee omatoimisesti mitään, peli jo joka tapaukssa jo menetetty. No, en ota kantaa siihen, onko kirjoittajan joukkueessa yksi lisätreenikerta perusteltu. Tartun lähinnä tuohon, että sitä omatoimista tarvitaan joka tapauksessa, vaikka joukkue tarjoaisi paljonkin ohjelmaa.

Edit: lisätään siis toki vielä se, että mielestäni jos 20h monipuolista toteutuu, U7-vuotiaille ei sinänsä tarvitse enää erikseen olla puhdasta oheisharjoituskertaa. Mutta en edelleenkään sano, että semmoinen välttämättä olisi huono ajatus.
« Viimeksi muokattu: 03.07.2023 klo 15:46:15 kirjoittanut inclusionExclusion »
Nigel Kugelschfeir

Paikalla Paikalla


Vastaus #728 : 04.07.2023 klo 10:20:47

Kyseessä on siis tyttöjoukkue. Lähinnä valmennus haluaa lisää toimintaa kun nämä ei saa vielä oikein pelejä säännöllisesti. Mutta se ei nyt varsinaisesti se pointti. Vaan se että jos suomalaiset jää fysiikassa jälkeen niin kai se olisi helpointa ottaa jo heti alusta kiinni että ne juoksut ja kyykyt kuuluu niihinkin reeneihin eikä vaan odottaa että joskus yläkoulussa sitten voi vähän kokeilla. Aika harva taitaa kuitenkaan liikkua sitä 20 tuntia viikossa.

Oman lapsen kohdalla ollut ihan hyvä tilanne että tykkää treenata ja on ollut liikunnallisessa eskarissa jossa on pelit saatu käyntiin ihan oma-aloitteisesti.  Mutta kyllä tuossa joutuu kotona laittamaan omaakin kroppaa likoon, kun se liikkuminen on kuitenkin kivempaa kun saa voittaa isin milloin missäkin.
inclusionExclusion

Poissa Poissa


Vastaus #729 : 04.07.2023 klo 13:33:27

Kyseessä on siis tyttöjoukkue (...)  Aika harva taitaa kuitenkaan liikkua sitä 20 tuntia viikossa.
Tämmöisestä jotain kokemusta. Itse asiassa yksi suurimpia harmituksia niiltä ajoilta (ja myös poikaryhmistä) itsellä on, että vaikka puhuinkin runsaan omatoimisen liikkumisen tärkeydestä ja annoin niin arjessa kuin loma-ajoille esimerkkejä, mitä kaikkea voisi tehdä, tätä olisi pitänyt vaatia ponnekkaammin. Se harhakäsitys pitää minusta yksinkertaisesti kitkeä pois, että joukkue olisi kovin keskeisessä roolissa lapsen yleisen liikunnallisuuden kehittämisessä, tai että pärjätäkseen futiksessa riittää osallistua futistreeneihin. Vaatimisen kohdistaisin vähintään puoliksi vanhempiin, ja perustelisin sitä nimenomaan terveyden ja monipuolisten liikuntataitojen omaksumisella. Jos nyt jossain ympäristössä pitää uskaltaa sanoa ääneen, että lasten tulisi liikkua runsaasti, niin kai urheilujoukkue voi olla tällainen ympäristö.

... että ne juoksut ja kyykyt kuuluu niihinkin reeneihin eikä vaan odottaa että joskus yläkoulussa sitten voi vähän kokeilla.

No joo tästä ehkä osittain vähän eri mieltä. Monia muitakin elementtejä tuodaan harjoitteluun vasta myöhemmin, ja voidaan nämäkin tuoda. En nyt siis kauhistele sitä, että liian nuoria kyykkäämään, vaan olen vain sitä mieltä, että tuon ikäisille ihan muunlainen harjoittelu on riittävää ja takaa paremmin kiinnittymistä lajiin.

Mutta toisaalta. Tässä tullaan ainakin minusta aika kiinnostavaan motivaatioon liittyvään pohdintaan.

Onkohan se kuinka tyypillistä, että ne huonoiten kovasta treenaamisesta innostuvat lapset kasvavat myöhemmin tykkäämään näistä. No varmasti tämä on mahdollista, ehkä esim. itseni kohdalla nuorena näin, mutta oma ja lähipiirin kokemus on ehkä sellainen, että tuo heräääminen tapahtuu joka tapaksessa liian myöhään. Käykö niin, että ne haaveilijat, joita varten leikitään ja pidetään homma leppoisana, eivät kuitenkaan pysy lajin parissa kovin pitkään. Vesitämmekö muiden treenaamista sillä, että siellä on mukana muutama, jotka tottuvat hyväksymään vasta 14-vuotiaana treenaamiseen liittyvää fyysistä epämukavuutta.

Pitäiskö meidän hyväksyä se, että kun tavoitellaan kehittymistä, osa mahdollisesti droppaa pois toiminnasta? Mielestäni tämäkään ei ole väärin varsinkaan ympäristössä, missä on tarjolla eri tavoin profiloituneita seuroja tai joukkueita. Toisaalta tämä seurojen ja joukkueiden profiloituminen taitaa olla vähäisempää kuin Palloliitto on joskus toivonut, poislukien ihan selkeät kerran-pari viikossa treenaavat harrasteryhmät.

Omassa ympäristössä on useita lapsia, jotka haluavat kyllä olla ohjatussa toiminnassa mukana (eri laji), mutta eivät käytännössä halua muuta kuin pelata. Mielestäni tämä on varsin perusteltu toive, ja on hyvä, jos (kun) tällaistakin toimintaa pystytään järjestämään. Olisi kuitenkin varmasti väärä lähestymistapa viedä nämä lapset kilpajoukkueen mukaan ja vaatia, että joukkueen toiminta on riittävän lupsakkaa pitämään näiden lasten mielenkiinto yllä. On myös väärin kilpajoukkueelta markkinoida toimintaa matalan kynnyksen juttuna sillä perusteella, että "kyllä meille voi tulla mukaan ja käydä esim. vain yhdet treenit viikossa".

Joissain ympäristöissä sitten tietysti pelaajia on niin vähän, että saadaan hätäiseen se yksi ryhmä aikaiseksi. Se on sitten jonkinlainen kompromissi kaikkien toiveita.

En tiedä, onko minulla tähän Nigelin tilanteeseen mitään muuta erityistä sanottavaa, kuin että minusta tuntuu, että kiirehditte karvan verran tuon erillisen fysiikkaharjoittelun kanssa. Että hyvätempoinen futisharjoittelu, pelaaminen ja kaikki muu arkiliikunta riittäisivät ihan hyvin. Mutta toisaalta, itse tunnette pelaajanne parhaiten. Jos arvio on, että tämä toiminta kantaa pitkälle, niin kyllä kai sen pitäisi mahdollista olla.
turkistarhaaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Munsala IK


Vastaus #730 : 04.07.2023 klo 14:16:02

Fysiikkaharjoittelun voi kyllä tuon ikäisillä ottaa osaksi harjoittelukertoja joko rastityyppisesti tai sitten rakentaa harjoitus niin että se alkaa esim. juoksuilla ilman palloa jonka jälkeen samaa rataa voidaan käyttää kuljetus- ja 1v1 -harjoitteluun jotka ovat mielestäni niitä keskeisimpiä jalkapalloilullisia asioita kun puhutaan 7-vuotiaista.

Juoksut olisi hyvä tehdä kisana ja niiden tulisi sisältää suunnanmuutoksia/pysähdyksiä/kiihdytyksiä. Nilkkojen aktivointiin voi ottaa tikkaita tai matalia aitoja. Tuohon päälle yleisliikunnallisia liikkeitä kuten erilaiset eläinliikkeet (karhunkävely jne) ja kuperkeikat.

Mutta tosiaan kaikkein keskeisintä on se, että seisoskelua tulisi mahdollisimman vähän ja samalla muistaa että vaikka treenaatte esim. 3xviikossa (näihin tietysti mahdollisuuksien mukaan fillarilla ja jos kenttätilanne sallii niin alku- ja loppuhöntsät päälle) ja pelit päälle niin valtaosa siitä 20 tunnin suosituksesta per viikko tulee joka tapauksessa omalla ajalla tapahtuvasta liikkumisesta johon kyllä omien kokemusteni mukaan pitää aikaisessa vaiheessa kannustaa esim. liikuntapäiväkirjojen yms. avulla.

6-7 -vuotiaissa alkaa varsinkin suositusten mukaisella 40mx30m -kentällä näkymään ketkä liikkuvat vapaa-ajalla ja ketkä eivät.
« Viimeksi muokattu: 04.07.2023 klo 14:18:03 kirjoittanut turkistarhaaja »
joku roti

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: "guaranteed orgy of bullshit"


Vastaus #731 : 04.07.2023 klo 16:00:24

Vaan se että jos suomalaiset jää fysiikassa jälkeen niin kai se olisi helpointa ottaa jo heti alusta kiinni että ne juoksut ja kyykyt kuuluu niihinkin reeneihin eikä vaan odottaa että joskus yläkoulussa sitten voi vähän kokeilla. Aika harva taitaa kuitenkaan liikkua sitä 20 tuntia viikossa.

Lainaanpa tätä viestiä, vaikka oma näkemykseni koskee monta muutakin kirjoitusta tässä topikissa. Tässä yllä kuitenkin hyvin tiivistettynä pari tärkeää pointtia. Ylos

Treenipohja rakennetaan ihan varhaislapsuudesta saakka eli treeniä voi lisätä treenin päälle. Lapsena tietysti se tarkoittaa kaikkea liikuntaa, leikkiä ja touhuilua. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän kehityt ja sitä enemmän jaksat taas liikkua tulevaisuudessa. Lapsuudessa hankitaan perusliikuntataidot, joiden päälle voi rakentaa lajitaitoja ja suorituskykyominaisuuksia. Isot hyppäykset määrässä tai laadussa altistavat loukkaantumisille, joten paremman pohjan lapsuudesta lähtien liikkumalla rakentaneet pysyvät paremmin terveinä, kun laji- tai joukkueharjoittelumäärät kasvavat.

Tähän ajatukseen perustuvat liikuntasuositustuntimäärät, mutta jos ajatellaan huippu-urheilijaksi pyrkivää, riittääkö 20h/vko? Onko sama 20h riittävä 8-vuotiaana tai 12-vuotiaana tai 16-vuotiaana? Enemmänkin tuo 20h on ajateltava miniminä ja pitäen sisällään myös koulumatkat kävellen tai pyörällä jne.

Ohjattuna harjoitteluna tuohon ei lapsuudessa futiksessa ole mitään järkeä mennä, joten paljon kehityksestä tapahtuu seurojen ulkopuolella ja lasten arjessa. (Toki jossain vaiheessa varmaan jossain lajeissa, kuten voimistelussa jne. tuo toteutuu tai ylittyykin, mutta silloin puhutaan nuoruusvaiheen ikäluokista.) Yleensä monipuolisuus lapsuudessa ja nuoruudessa on myöhemmässä vaiheessa suuri etu. Huippu-urheilun menestysmaa Norjan malli on ymmärtääkseni sellainen, että lajeihin erikoistutaan vasta 14-15-vuotiaana ja sitä ennen harjoitellaan useampaa lajia, vaihdellaan ja kokeillaan. Håland alkoi esim. keskittyä futikseen vasta juuri 14-15 ikäisenä. Jotain etua he vaikuttaisivat siitä saavan useamman lajin perusteella… Yksittäisenä esimerkkinä olen myös kiinnittänyt huomiota Zlatanin taustaan. Hän harrasti futiksen rinnalla muistaakseni taekwondoa aika pitkään ja laittoi omat lapsensa harjoittelemaan myös tällä kombolla. Zlatanin kehonhallintaa ja viimeistelykykyä arvioitaessa voisi jotain hyötyjä hänen siitä nähdä saaneen.

Topikin tarkkaan aiheeseen vielä lopuksi palatakseni nykytiedon mukaan lisäpainoharjoittelu tulisi aloittaa poikien osalta 12-13v iässä ja tyttöjen 11-12, koska he kehittyvät aiemmin. Tätä ennen fysiikkaharjoittelua tulisi tehdä kehon painolla jne., jotta on valmiuksia aloittaa lisäpainoharjoittelu. Tosin on mainittava, että lisäpainoharjoittelu on erittäin turvallista (0,7 loukkaantumista per 1000h vs futiksen 17/1000h näin ulkomuistista) ja periaatteessa sen voi aloittaa heti, kun lapsi osaa ohjeita noudattaa.

Itse aloitin lasten fysiikkavalmennuksen viime syksynä 12v poikien joukkueessa ja talven aikana tehtiin paljon pohjia (n.5-6kk ajan) ja kevään korvalla aloitettiin tasoryhmittäin lisäpainoharjoittelu. Loukkaantumisia ei käytännössä ole ollut tällä kaudella, toki voi johtua tuurista. Treenejä on ollut 4-6x/vko harjoituskaudella ja nyt pelien ohessa n. 4-5x. 4x/vko ohjelmoin fysiikkatreenin lajitreenin oheen. Tehdään perusviikolla 1x nopeutta ennen lajitreeniä, 1-2x voimaa lajitreenin päälle, 0-1x lajispesifiä voimaa (loukkaantumisten ehkäisynäkökulma tässä myös mukana) lajitreenin päälle ja 0-1x aerobista kestävyyttä. Lisäksi 1x/kk pituusmittaukset, joiden perusteella PHV-ryhmä tekee omaa voimaohjelmaa 1x/vko iskuttavan nopeustreenin sijaan. Voin palata tähän topikkiin 10v päästä kertomaan tuliko kenestäkään pelaajasta mitään. :D

 
Sivuja: 1 ... 29 [30]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa