10:n rooli puolustuspelissä? Kuinka alhaalle halutaan hänen putoavan keskikentän apuna puolustuspelissä, ja siihen liittyen juoksumatkat ajatellen hyökkäyspeliä, jos ajatellaan vaikka 9:n alimman kenttäpelaajan osalta puolustusmuotoja 4-4-1 tai 4-1-3-1 (kuvat 1 ja 2).
Noissa kuvissani kärjen ja keskikentän välissä oli aina nro 10, mutta pelattaessa 4-4-2-systeemillä hyökkääjät voivat myös vuorotella kymppipaikalla. Ilman vuorottelua pelijärjestelmää tulisi kuvata numeroin 4-4-1-1.
Sitä en tiedä, kuinka alas Palloliitto haluaa kympin putoavan, mutta yleensähän kymppipelaajan tarkoitus on kontrolloida juuri keskikenttälinjan ja kärjen välistä aluetta kentän keskustassa. Tällöin hänen ei kannata yleensä pudota keskikenttälinjan tasolle, sillä hän jättäisi alueelleen liikaa pelitilaa vastustajalle. Tämä myös veisi hyökkäystehoja.
Kuvissa 1 ja 2 molemmissa yhdeksän alimman pelaajan puolustusmuotona on 4-4-1. Kakkoskuva saattaa hämätä, koska nro 6 on muuta keskikenttälinjaa alempana, mutta jos vastustaja pelaisi pallon toiselle laidalle, toimisi homma peilikuvana. Eli nro 8 olisi tällöin linjansa alin pelaaja toppareiden edessä.
Peluuttamassasi 4-1-3-2-puolustussysteemissä on lähtökohtaisesti eri idea. Ankkuripelaaja puolustus- ja keskikenttälinjan välissä mahdollistaa muun keskikentän pelaamisen hieman ylempänä ja tarvittaessa sijoittumisen enemmän linjaan porrastamisen sijaan, jolloin keskialueella pallollista vastaan rakennetaan kolmio ylösalaisin. 4-1-3-2-puolustaminen on näin ollen järkevää silloin, kun valmentaja haluaa kovan prässin sijaan peittää maksimaalisesti syöttösuuntia.