FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
28.11.2024 klo 20:29:29 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 [2]
 
Kirjoittaja Aihe: Pelin avaaminen  (Luettu 10326 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Mersault

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: muutosvastarintaliikemies


Vastaus #25 : 14.04.2012 klo 17:24:07

No jos sulla on käytössä se 3-4 harjoitusta(mitä useimmilla jengeillä on) viikossa D-junnuissa ja hierot usean kerran useissa harjoituksissa pelkästään tuota, niin se on aika paljon kaikesta muusta pois. Suomessa kun on muutenkin se ongelma että valmentaja ohjeistaa pelaajat pelaamaan tietyssä tilanteessa aina tietyllä tavalla, joko harjoituksissa pakottaen tai kentän laidalta pelissä huutaen. Itse ainakin haluan että pelaajilla mahdollisimman nopeasti mennään siihen omaan oivallukseen, jokainen pelaaja joutuu sekä pallollisena että pallottomana reagoimaan oikeisiin tilanteisiin ja pelaamaan sen mukaan.

Hollannissa ainakin suurin osa harjoittelusta, aikuisissakin, käydään juuri paljon pienemmissä muodoissa eli 2vs1, 3vs2, 4vs2, jne.

Tuossa hippoheikki totesikin sen oleellisen eli asia käydään läpi ja sen jälkeen aletaan sitten tekemään harjoitteita missä oikeasti jokainen kunnolla joutuu miettimään sitä omaa liikettää ja pallon liikuttamista. Ei 12-13vuotias saa siitä hyötyä että vedetään mitään Sacchin naru/lippujuoksuja jotain 30minsaa.

edit:tarkennattakoon tosiaan että jo ensimmäisessä viestissä kun puhuttiin pojista ja tytöistä, niin ajattelin että kaikki ymmärtävät että ei puhuttu mistään aikuisten tai aivan vanhimpien junnujen valmennuksesta. Itse kun epäuskoisena katselin kentän laidalla miten 8-/9-vuotiaat veti muutama vuosi sitten täydellä kentällisellä 30minsaa pelin avaamista "Pete syöttää sitten jykälle ja jykä sitten erkille ja erkki sitten tomille...".

Ei ole ainoastaan yhtä tapaa pelata jalkapalloa, mutta kyllä pelaajilla pitää olla pelaamisen perusteet hallussa. Sijoittumiset, liikkumiset jne. on joukkuepelaamisen perusta ja kyllä 12-13 vuotiaiden pitää tietää, että miten kentällä liikutaan. Ei tuollaisen harjoittelun tarkoituksena opettaa tiettyä tapaa pelata, toki jotkut tekevät näin ja käyttävät siihen myös pienpelejä, vaan opettaa miten sijoitutaan, liikutaan, peliasennot jne. Pelaaminen on taas pelaamista, mutta jalkapallon pelaaminen ei ole sattumanvaraista liikkumista ympäri kenttää, vaan pelaajan pitää osata reagoida erti tilanteisiin, ja noissa tilanteissa sopivan toimintatavan löytäminen on helpompaa jos on edes jonkinlainen käsitys siitä, että missä kannattaisi suurinpiirtein olla. Esimerkiksi 10v0 on hyvä keino tätä opettaa, mutta on valmentajasta kiinni haluaako kädestä pitäen kertoa miten aina pelataan. Itse en näin tee vaan tyhjää kenttää vastaan pelaamisella käydään perusteet läpi ja pelaajien tehtävä on taas pelata. Pelin jälkeen palautteen antaminen on huomattavasti helpompaa, kun pelaajalla on jonkinlainen käsitys syyseuraussuhteista.
Pussikalja

Poissa Poissa


Vastaus #26 : 14.04.2012 klo 17:27:47

Kyllä minä ainakin toivoisin, että jo D-junnuissa harjotteita aika tietoisesti liitettäisiin kentän alueille ja pelipaikkakohtaisiin suorituksiin. Enemmän sitä pitäisi olla, ainakin omien kokemusten perusteella C-B-junnuista.
Jortsukan kanssa samaa mieltä siinä, että 3-4 treeniä on vähän. No, oman ajan tekeminen on kehittymiselle vielä ratkaisevampaa kuin joukkuetreenit ja ainut asia mitä omalla ajalla ei jalkapallossa voi harjoitella, on joukkueena pelaaminen ja taktiset asiat. Siihen ei vapaat pihapelit ja pallonkesytys takapihalla mahdollisuutta suo. Joukkuepeli täytyy treenata joukkuetreeneissä.

Jos ensimmäiset 8 vuotta futiksesta on joukkuetreeneissä ollu OK hallita palloa katse varpaissa ja omista sekä vieraista välittämättä, aika aikuispeleihin käy lyhyeksi. Iso osa tälläisten pelaajien valmennuksesta kuluu väärien suoritusten poisoppimiseen. Tai paremminkin tietyt suoritukset ja yritykset on kärkimiehelle ihan hyviä, toppareilla ja keskikentän pohjalla ne tarkoittavat useinmiten pallonmenetystä. Näitä ei voi tajuta, muuten kun joukkuepalaamista läpikäymällä ja eri kentän alueita opettamalla.

Esim pelinavauksessa rohkea haasto 1vs 1 ei välttämättä ole helpon syötön sijaan paras mahdollinen valinta, kun taas laiturilla se onnistuessaan pakottaa vastustajan alakerran miesten vaihtoon ja parantaa saumoja maalintekoon omille kärjille. Jalkapalloa pelataan joukkueena yhdessä. Vaikka junnuissa tavoite on kehittää yksilöitä, on yksilönkin etu tajuta miten oma suoritus joko auttaa tai haittaa joukkuetta. Ainakin täälläpäin on puulaaki täynnä näyttäviä 1 vs.1 osaajia, joista jalkapallojoukkueelle ei mitään apua ole, kun eivät pelaamisesta mitään ymmärrä. Ja ei nyt vastakkainasettelua... Ei voi olla hyvä 1 vs.1 pelaaja jalkapalloilussa, jos ei ole myös hyvä havaitsemaan oikeaa aikaa syöttää.
Jortsukka

Poissa Poissa


Vastaus #27 : 14.04.2012 klo 18:15:17

Jos ensimmäiset 8 vuotta futiksesta on joukkuetreeneissä ollu OK hallita palloa katse varpaissa ja omista sekä vieraista välittämättä

Ei koskaan kenestäkään pitäisi olla milloinkaan OK pelata noin. Sen sijaan on täysin eri asia pelata ensimmäiset vuodet fudista niin että 1vs1 pelaaminen on pääosassa niin että AINA katse on ylhäällä ja AINA havainnoidaan missä vastustajat(ja myöhemmin enemmän vielä missä omatkin) ovat.

Enkä usko että kukaan joka kannustaa pelirohkeuteen ja korostaa 1vs1 pelaamista tahtoo katsella pelaajaa haastamassa niin ettei tajua yhtään mitä kentällä tapahtuu ja keskittyy vain harhautuksiin.

 
Sivuja: 1 [2]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa