Kerkesin kirjoitella lyhyen alustuksen, ja laitan sen nyt tähän vaikkakin dramaattisesti myöhässä.
Alkuillan otteluna nähdään yksi lohkokierrosten odotetuimmista kohtaamisista, kun Englanti ja Ranska iskevät vastakkain. Odotetuimmista sikälikin, että molemmat lähtevät turnaukseen jokseenkin epätavanomaisista asetelmista.
Lähtökohdat:
Jokaiseen arvoturnaukseen ennakkosuosikkina valmistautuva
Englanti ajautui helmikuussa haasteelliseen tilanteeseen, kun vuodesta 2008 kolmen leijonan käskyttäjänä toiminut Fabio Capello koki tapaus John Terryn horjuttaneen auktoriteettiään siinä määrin, että katsoi parhaaksi vetäytyä tehtävistään. Koska päävalmentajaksi oli jo etukäteen päätetty värvätä kotimainen vaihtoehto, ei valinnanvaraa järin paljon ollut ja Tottenhamin pelin totaalisesti sekoittaneesta Harry Redknapp-spekulaatioista huolimatta valinta osui Roy Hodgsoniin, raudanlujaan ammattilaiseen, jolla kokemusta kansainvälisistä peleistä löytyy jo entuudestaan.
Hodgsonin harmina on luonnollisesti ollut äärimmäisen lyhyt valmistautumisaika, mutta myös lukuisat loukkaantumiset ovat aiheuttaneet päänvaivaa. Keskikentältä putosivat hyvissä ajoin pois Manchester Cityn Gareth Barry ja Chelsean tuore Cl-voittaja Frank Lampard, viimeisessä harjoitusottelussa Belgiaa vastaan jälkimmäisen seuratoveri, Gary Cahill, tippui lisäksi Dries Mertensin järjettömän tuuppaisun takia pois kokoonpanosta ja näin debyytti arvokisoissa jää valitettavasti tänä kesänä tekemättä. Pieniä murheita sairastelujen ja kolhujen takia on lisäksi ollut ainakin Terryllä, Parkerilla ja Colella. Wayne Rooney on kahdesta ensimmäisestä ottelusta pelikiellon vuoksi sivussa Montenegroa vastaan sattuneen pimenemisen johdosta.
Ranskassa kisoja odotetaan varovaisen toiveikkaana. Joukkue on verrattain nuori ja koko turnauksen kokemattomin eikä varsinaista pelillistä johtajaa ole ainakaan toistaiseksi noussut esiin. Positiivisena seikkana toki se, että sellainen löytyy tällä kertaa penkin päästä. Viimeisten vuosien katastrofaalinen suorittaminen huipentui edellisten MM-kisojen aikana valtaviin sisäisiin ongelmiin, kun omintakeisista metodeistaan tunnettu huru-ukko Raymond Domenech menetti viimeisetkin luottamuksen rippeensä joukkueen keskuudessa. Tilalle astui pelaajaurallaan arvokisoissa menestymään tottunut ja Bordeauxin kanssa Ranskan mestaruuden voittanut Laurent Blanc, jonka alaisuudessa Les Bleus on pärjännyt tuloksellisesti hyvin ellei jopa erinomaisesti. Mutta mitä tapahtuu mahdollisten vastoinkäymisten koittaessa?
Kumpikin joukkue selviytyi karsinnoista enemmän tai vähemmän kunniakkaasti, vaikka Ranskan suora kisapaikka ratkesi vasta Samir Nasrin kymmenen minuuttia ennen loppua rankkarista syntyneellä tasoitusosumalla Bosniaa vastaan. Kisoja edeltävissä harjoitusotteluissa ei ole yksikään joukkue tainnut pelillisesti vakuuttaa, mutta ainakin tulokset ovat näiden kahden kohdalla olleet pelkästään voittoisia.
Kokoonpanospekulaatiot:
Kahden neljän miehen linjan hyödyllisyyttä puolustuspelaamisessa loputtomiin korostava Hodgson lähtee otteluun tyypillisesti 4-4-1-1-muodostelmalla, jossa Rooneyn poissaollessa Ashley Youngilla on tärkeä rooli aloittavan kärjen takana. Piikkiin on kaksi vaihtoehtoa: Target-pelaajan perikuva, loppukaudesta selvästi piristynyt Andy Carroll tai Manchesterin punaisissa hyvän kauden pelannut Danny Welbeck. Unitedin seurakaverukset antoivat Belgia-ottelussa sen verran hyvät näytöt (voittomaali syntyi Youngin syötettyä Welbeckin maalintekoon), että veikkaan valinnan osuvan Welbeckiin. Keskikenttä voisi tällöin olla muodossa Milner (Downingin keskityksille ei olisi tässä skenaariossa kauheasti käyttöä) - Scott Parker - Steven Gerrard - Theo Walcott (... tai Milner, mikäli Downing sattuisi avaamaan vasemmalla).
Edit. Tällaistakin on huhuiltu: "Andy James @UEFAcomAndyJHearing that @Alex_OxChambo may start today ahead of #Downing. Possible gamble but surely #ENG have nothing to lose by giving him a chance"
Puolustus lienee ilman loukkaantumisia muodossa (jälleen vasemmalta oikealle) Ashley Cole - Joleon Lescott - John Terry - Glen Johnson. Täysin epätyypilliseen tapaan maalivahtipeli vaikuttaisi olevan Englannin parhaimmalla tolalla oleva osa-alue, sillä Joe Hart on noussut parin viime kauden aikana ryminällä maailman maalivahtieliittiin.
***
Ranskan, ja Blancin, taktinen muoto on vastustajaa enemmän arvailujen varassa, sillä Blanc on perinteisen kymppipaikan puuttumisen vuoksi varioinut harjoitusotteluissa formaattiaan jonkin verran. Maalissa aloittaa joka tapauksessa ykkösveskari Hugo Lloris ja puolustus on muodossa Patrice Évra - Philippe Mexés - Adil Rami - Mathieu Debuchy. Vasemman puolen hasardikaksikko aiheuttanee Ranska-faneille etukäteen ajateltuna enemmän päänvaivaa kuin Lillessä aikoinaan Ranskan mestaruuden voittaneet Rami ja Debuchy.
Keskikentän pohjalla avaa Blancin luottopelaaja Alou Diarra, Yann M'Vilan ollessa loukkaantuneena, ja hänen kanssaan peliä pyörittävät todennäköisesti loistokauden Newcastlessa pelannut Yohann Cabaye sekä hyvin harjoitusmatseissa esiintynyt Florent Malouda. Kärjessä yksinoikeutetusti silkkisen pallotatsin omaava Karim Benzema ja laidoilla mitä luultavimmin Franck Ribéry ja Samir Nasri, joka ei ole onnistunut edustamissaan seuroissa nousemaan ainakaan toistaiseksi johtavan pelaajan rooliin - nyt voisi olla majoukkueen puolella sopiva hetki. Vaihdosta on Blancilla heittää kentälle muun muassa taitavia ja luovia hyökkäyspään pelaajia (Marvin Martin, Mathieu Valbuena, Hatem Ben Arfa) ja isokokoinen Montpellier-jokeri Olivier Giroud.
Avainpelaaja: Ashley Young
videohaastattelussa Englannin mahdollisuuksista.
Avainpelaaja: Molemmat joukkueet läpikotaisin tunteva Yohan Cabaye
kertoo tunnelmistaan Matt Spirolle ottelun alla.
Donbass Arena