FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
03.12.2024 klo 01:31:22 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1] 2 ... 6
 
Kirjoittaja Aihe: Suomalainen jalkapallosanasto  (Luettu 46626 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
koera

Poissa Poissa


: 02.12.2012 klo 21:31:55

Suomen kielen jalkapallosanasto on monilta osin puutteellinen, joten toisinaan joudutaan turvautumaan lainasanastoon tai esittämään asia kiertoteitse. Esimerkiksi pelipaikkojen ja -roolien sanastossa on selkeitä puutteita. Mikä on Roman rooli maajoukkueessa? Italialainen sanoisi regista, britti deep-lying playmaker. Kumpikaan ei oikein käänny suoraan: ohjaaja ei ole kuvaava termi eikä syvällä makaava pelintekijä kovin käytännöllinen jos ajatellaan vaikkapa selostamista. Entäpä ns. wing-back, eli koko laidasta vastaava hyökkäävä puolustaja?

Tähän otsikkoon voisi alkaa keräämään näitä ulkomaisia termejä ja ehdottelemaan käännöksiä. Samoin pihkatapin kaltaisten loistavan kuvaavien, mutta turhan harvoin käytettyjen termien olemassaolosta on syytä muistuttaa itse kutakin aika ajoin. Voisin päivitellä avausviestiin jonkinlaista listaa, jahka sanastoa alkaa kertymään.
SirLoser

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Taktiikan takapajulat


Vastaus #1 : 02.12.2012 klo 22:34:19

On ollut aikeissa perustaa täysin samanlainen aihe, mutta en ole saanut aikaiseksi. Ehdottoman hyvä ja tärkeä aihe siis.

Josko yhdessä saataisiin mm. seuraaville termeille myös hyvät määritelmät, kun tuntuvat menevän noin 90%:lta koko ajan sekaisin:

- pelisysteemi
- pelijärjestelmä
- taktiikka
- pelitapa

Lisäksi vaikkapa:

- pelin avaaminen
- pelin rakentaminen
- murtautuminen
- tilanteenvaihto
- pelin rytmittäminen

- pelin painopiste
- painopisteen vaihto
- kenttätasapaino

- ohjaaminen
- hidastaminen

- prässääminen
- tukeminen
- varmistaminen
Josef K.

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Positiivisia lausuntoja antavat henkilöt


Vastaus #2 : 02.12.2012 klo 22:40:31

Suomessa on kuitenkin myös joitain hienoja ilmauksia kuten "tutkapari" ja "sarjajyrä", joille ei taida suoria vastineita kaikista kielistä löytyä, myöskin "seinäsyöttö" on paljon kivempi kuin joku "one-two". Toki nämä sopivat muihinkin pallopeleihin kuin jalkapalloon.
SirLoser

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Taktiikan takapajulat


Vastaus #3 : 28.12.2012 klo 12:48:18

Ei ottanut tämä ketju jostain syystä heti tuulta purjeisiin, joten yritetään uudestaan.

Tässä muutama määritelmä jo aiemmin esille nostetuille termeille. Korjaukset, lisäykset, viilaukset tai kokonaan osuvamman määritelmän kirjoittamiset enemmän kuin toivottuja. Kun määritelmät ovat saatu viilattua tarpeeksi hyväksi ja ytimekkääksi, niin koera voisi vaikka kerätä niitä tuohon avausviestiin?


- pelitapa
Vastaa kysymykseen millä tavalla pelataan, mutta ei siihen miten se toteutetaan. Pelitapa pyritään valitsemaan asetettujen tavoitteiden mukaan: junioreissa tavoitteet ovat pelaajakehityksessä ja pelitapa tulee valita sen mukaan millaisia pelaajia pyritään kehittämään, aikuisissa taas tavoitteet ovat usein ainoastaan tuloksissa, joten pelitapa valitaan oman joukkueen vahvuudet maksimoiden ja heikkoudet minimoiden. Pelitapa voi esimerkiksi perustua hyökätessä pallonhallintaan ja lyhytsyöttöpeliin ja puolustettaessa korkeaan prässiin, jolla pyritään saamaan pallonhallinta nopeasti takaisin. Vaihtoehtoisesti pelitapa voi perustua esimerkiksi vastahyökkäyspeliin, nopeisiin hyvin kuljettaviin hyökkäyspään pelaajiin, puolustettaessa vetäytymiseen, joukkueen tiiviyteen ja kaksinkamppailuvoimaan.

- pelijärjestelmä (käytetään myös: (puolustus/peli)muodostelma, (puolustus/peli)ryhmitys, formaatio)
Numeroyhdistelmä, jolla pyritään kuvaamaan pelaajien sijaintia kentällä. Kyse on tavallaan lähtöasetelmasta, siitä millaiseen muotoon joukkue on sijoittunut, kun se ei vielä prässää tai ohjaa tilanteessa, jossa vastustajalla on pallo hallussaan keskellä kenttää syvällä puolustusalueellaan. Vaihtoehtoisesti voidaan määrittää pelaajien keskimääräisten sijaintien perusteella.

Esimerkiksi italiankielinen wikipedia tuntee seuraavat pelijärjestelmät:

5-3-2, 5-4-1
4-1-4-1, 4-1-3-2, 4-1-2-1-2 (timantti), 4-2-4, 4-2-3-1, 4-3-1-2, 4-3-2-1 (joulukuusi), 4-3-3, 4-4-2, 4-5-1, Zona mista, Catenaccio
3-3-1-3, 3-4-2-1, 3-4-1-2,  3-2-2-3 (WM), 3-4-3, 3-5-2, 3-5-1-1, 3-6-1, 3-2-3-2 (MM)
2-3-5 (pyramidi), 2–3–2–3 (metodo)

- pelisysteemi
Pelisysteemi pohjautuu valittuun pelijärjestelmään. Se vastaa kysymykseen miten pelataan, miten valittua pelitapaa toteutetaan. Se on periaatteessa rajaton joukko ennalta sovittuja ja harjoiteltuja pelitilanteita niin puolustettaessa kuin hyökätessäkin. Kun pallo on puolustettaessa tietyllä alueella kenttää, jokainen pelaaja tietää miten tällöin tulee sijoittua, kuinka liikutaan suhteessa palloon ja omiin kanssapelaajiin, kuka menee pallolliseen ja mistä suunnasta, mihin peli yritetään ohjata vai prässätäänkö. Kun pallo on hyökätessä esimerkiksi omalla laitapuolustajalla ja keskikentän pohjapelaaja tekee pystyjuoksun, muut pelaajat tietävät miten he silloin liikkuvat, kuka täyttää tyhjän tilan, minne laitapuolustaja pallon tällöin syöttää, miten tilanne siitä etenee jne.

- taktiikka (käytetään myös pelitaktiikka)
Pelisysteemiä räätälöidään yksittäiseen otteluun siten, että tulos juuri sitä vastustajaa vastaan saataisi maksimoitua. Pyritään huomioimaan ja hyödyntämään sekä omat että vastustajan heikkoudet ja vahvuudet sekä vastustajan pelitapa ja -systeemi. Tiedetään esimerkiksi, että vastustajan toinen laitapuolustaja nousee aktiivisesti, mutta ei jaksa tulla alaspäin, jolloin sovitaan ja harjoitellaan pelitilanteita, miten palloa saadaan pelattua sen selustaan vastahyökkäyksissä.

- pelisuunnitelma
Ennalta laadittu suunnitelma ottelun kulusta vaihtoehtoisine skenaarioineen. Esimerkiksi ensimmäiset 15 minuuttia pyritään prässäämään erittäin korkealta ja voimakkaasti, jonka jälkeen vetäydytään hieman alemmaksi. Mitä tehdään jos siirrytään yhden tai kahden maalin johtoon heti ottelun alussa tai vaikka 80. minuutilla. Mitä tehdään jos vastustaja siirtyy johtoon jne.



- ohjaaminen
Vastustajan pelaamista pyritään ohjaamaan halutulle alueelle kenttää, jossa aloitetaan prässääminen ja/tai pyritään riistoon.

- hidastaminen
Puolustava pelaaja pyrkii peittämään avaavat syötöt ja hidastamaan vastustajan hyökkäystä, jotta omat pelaajat ehtivät ryhmittyä kunnolla puolustusasemiin.

- prässääminen
Puolustavan joukkueen yhtenäinen liike, jossa prässääjä iskee valitusta suunnasta pallolliseen kiinni tarkoituksenaan riistää pallo, pakottaa se antamaan huono syöttö tai pelaamaan alaspäin. Koko joukkue liikkuu ja puolustuslinja nousee tarkoituksenaan pienentää vastustajan pelitila.

- tukeminen
Pelaaja joka tukee prässääjää (takaa sivusta). Jos pallollinen pelaaja pääsee prässääjästä ohi, tulee tukevan pelaajan saada riistettyä pallo. Jos pallollinen pelaaja syöttää sivuttaisuunnassa tukevan pelaajan alueella olevalle pelaajalle, tulee tukevasta pelaajasta prässääjä.

- varmistaminen
Varmistava pelaaja varmistaa tukevan ja prässäävän pelaajan takana olevan alueen.
Vorssander

Poissa Poissa


Vastaus #4 : 28.12.2012 klo 13:00:01

Mielestäni ihan hyviä määritelmiä SirLoserilta. Nuo loppupään tiettyjä pelin osa-alueita koskevat määritelmät lienevät aika peruskauraa laji-ihmisille, mutta nuo laajemmin koko peliajatukseen(liekö tämäkään nyt kovin hyvä termi?) viittaavat termit tuntuvat aiheuttavan usein hämmennystä. Moni jalkapalloa seuraava tai jopa pelaava tuntuu sotkevan varsin tehokkaasti esimerkiksi pelitavan ja taktiikan käsitteet. Hämmentävän usein kuulee myös puhuttavan esimerkiksi 4-4-2-taktiikasta, joka kuulostaa oikeasti jalkapalloihmisen suusta melko kummalliselta.

Parhaita suomenkielisiä ilmauksia ovat ainakin Josef K:n mainitsemat tutkapari ja seinäsyöttö, josta etenkin jälkimmäinen on hyvinkin osuva. Vastaavasti hankaluuksia tuottavia käsitteitäkin löytyy todella paljon. Deep-lying midfielder mainittiin jo avauksessa, enkä oikein löydä suomenkielistä vastinetta myöskään wide midfielderille.
« Viimeksi muokattu: 28.12.2012 klo 13:05:43 kirjoittanut Vorssander »
Vastapallo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Isabelle Forrerin massiivinen juomapullo


Vastaus #5 : 28.12.2012 klo 13:11:03

Suomessa on kuitenkin myös joitain hienoja ilmauksia kuten "tutkapari" ja "sarjajyrä", joille ei taida suoria vastineita kaikista kielistä löytyä, myöskin "seinäsyöttö" on paljon kivempi kuin joku "one-two". Toki nämä sopivat muihinkin pallopeleihin kuin jalkapalloon.

Haluan nostaa tähän mukaan myös vähän vähemmän käytössä näkyneen ja kielteisiäkin reaktioita herättäneen "pihkatapin". Hieno termi, joka kuvaa Jukka Vannisen kaltaisia keskikentän pohjan näkymättömiä paskaduuninraatajia lopulta mahdottoman hyvin.
SirLoser

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Taktiikan takapajulat


Vastaus #6 : 28.12.2012 klo 13:29:30

Deep-lying midfielder mainittiin jo avauksessa, enkä oikein löydä suomenkielistä vastinetta myöskään wide midfielderille.

Laituri? Ja jos selvästi hyökkäävässä roolissa niin laitahyökkääjä? Vai tarkoitatko kolmen keskikentän keskustassa "laidalla" pelaavaa pelaajaa? Siihen ei mullekaan heti tule mitään osuvaa termiä mieleen. Jostain saksasta johdettu kasipaikka nyt vaikka sitten, jos ei halua käyttää vaan keskikenttäpelaajaa.

Deep-lying playmakerista tai registasta käytän itse muotoa (keskikentän) pohjan pelinrakentaja. Mitään vakiintunutta termiä tällekään ei taida olla. Wingbackiin en tiedä ollenkaan suomalaista vastinetta.
Vorssander

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 28.12.2012 klo 13:34:08

Laituri? Ja jos selvästi hyökkäävässä roolissa niin laitahyökkääjä? Vai tarkoitatko kolmen keskikentän keskustassa "laidalla" pelaavaa pelaajaa? Siihen ei mullekaan heti tule mitään osuvaa termiä mieleen.
Ai saakeli, nyt taisi mennä vieraskielinen termikin metsään. Laituriksihan tuo yleensä kääntyy. Tuo kolmen keskikentän laitimmainen pelaaja on lähempänä hakemaani, mutta enemmän ajattelin sellaista neljän keskikentällä "leveällä pelaavaa keskustan pelaajaa". Esimerkiksi Hodgsonin Liverpoolissa Raul Meireles pelasi usein nimellisesti laiturina 4-4-2:ssa, mutta todellisuudessa hän kavensi keskelle aina tilaisuuden tullen.
Pyhäinhäväistys

Poissa Poissa


Vastaus #8 : 28.12.2012 klo 13:37:21

Samoin Tainio pelasi ainakin muutaman pelin Vorssanderin kuvailemana wide midfielderinä Hodgsonin maajoukkueessa.
SirLoser

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Taktiikan takapajulat


Vastaus #9 : 28.12.2012 klo 13:43:49

No olisiko sitten vaan laitakeskikenttä?

Mun mielestä laiturikin kelpaa tuohon kohtuullisen hyvin, olkoonkin kyseessä ensisijassa keskustan pelaaja, koska se erottaa tarpeeksi hyvin pelaajan roolin nykyisin selvästi yleisemmästä laitahyökkääjän roolista.
Vorssander

Poissa Poissa


Vastaus #10 : 28.12.2012 klo 13:49:21

Samoin Tainio pelasi ainakin muutaman pelin Vorssanderin kuvailemana wide midfielderinä Hodgsonin maajoukkueessa.
Jep. Juurikin Hodgson on tätä ajoittain käyttänyt.

Yksi esimerkiksi otteluselostuksissa harvoin suomeksi kääntyvä termi on myös "professional foul". Sikäli ymmärrettävää, että "ammattimainen rike" ei kuulosta kovinkaan luontevalta.
Vastapallo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Isabelle Forrerin massiivinen juomapullo


Vastaus #11 : 28.12.2012 klo 13:50:14

Onko vanha kunnon laitalinkki kuollut jalkapallosta kokonaan?
erno

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RMA, Dortmund, City, United, Chelski, Bayern, Arsu


Vastaus #12 : 28.12.2012 klo 13:50:39

Yksittäisille pelaajille taktiikassa on vähän vaikea kehittää termejä (vrt. Meireles). Laitakeskikenttä ja laitahyökkääjä ovat Suomeksi mun mielestä ihan hyviä. Yksittäisiä pelaajia kuvattaessa tuohon sitten täytyy laittaa joku lisäliite. Välillä on kuullut puhuttavan tasapainottavista laitakeskikentistä, jos joukkue on esimerkiksi pelannut 4-4-2:ta epäsymmetrisesti niin, että toinen laita hyökkää selvästi enemmän kuin toinen.

Onko vanha kunnon laitalinkki kuollut jalkapallosta kokonaan?

Ei, se ei vaan "tarkoita mitään", jos yritetään määrittää tarkemmin pelaajien tekemisiä. Laitalinkin terminä yhdistäisin sellaiseen överi-brittiläiseen kohelluspalloon jossa laitakeskikenttäpelaajan on tarkoitus osallistua jokaiseen hyökkäykseen ja jokaiseen puolustukseen.
SirLoser

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Taktiikan takapajulat


Vastaus #13 : 28.12.2012 klo 13:51:02

Yksi esimerkiksi otteluselostuksissa harvoin suomeksi kääntyvä termi on myös "professional foul". Sikäli ymmärrettävää, että "ammattimainen rike" ei kuulosta kovinkaan luontevalta.

Taktinen rikehän tuo suomeksi on.
BrDead
Vastaus #14 : 28.12.2012 klo 13:51:54

Onko vanha kunnon laitalinkki kuollut jalkapallosta kokonaan?

Ei. Mutta eihän laitalinkkejä ole varsinaisesti kuin 4-4-2-systeemillä pelattaessa. Tuo kasipaikan pelaajan rooli on erilainen, kun ei ole se laitimmainen jätkä 3-5-2:ssa vaan se laidasta seuraava. Viiden keskikentällä niiden laitimmaistenkin roolit ovat erilaiset kuin perinteisellä laitalinkillä.
Vastapallo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Isabelle Forrerin massiivinen juomapullo


Vastaus #15 : 28.12.2012 klo 13:53:19

Ei. Mutta eihän laitalinkkejä ole varsinaisesti kuin 4-4-2-systeemillä pelattaessa. Tuo kasipaikan pelaajan rooli on erilainen, kun ei ole se laitimmainen jätkä 3-5-2:ssa vaan se laidasta seuraava. Viiden keskikentällä niiden laitimmaistenkin roolit ovat erilaiset kuin perinteisellä laitalinkillä.

Näin minäkin tuon miellän. Harvoin vain kuulee enää puhuttavan laitalinkistä. Johtunee siitä, että nuo 4-2-3-1 ja 4-3-3 -formaatiot variaatioineen ovat vieneet jalansijaa aika paljon vanhalta suoralinjaiselta 4-4-2:lta.
Pyhäinhäväistys

Poissa Poissa


Vastaus #16 : 28.12.2012 klo 13:57:58

Taktinen rikehän tuo suomeksi on.

Taktinen rike tarkoittaa, ainakin minulle, nopean hyökkäyksen pysäyttämistä, josta seuraa varoitus. Tuo professional foul taas käsittää ymmärtääkseni myös ilmeisen maalintekopaikan estämisen esim. käsivirheellä tai läpiajon pysäyttämisellä, josta seuraa automaattinen punakortti. Toki kumpaakin termiä yhdistää rikkomuksen tahallisuus ja ns. siisteys.
Vorssander

Poissa Poissa


Vastaus #17 : 28.12.2012 klo 13:58:32

No olisiko sitten vaan laitakeskikenttä?
No varmaan joo. Laituria sen sijaan pidän tässä tapauksessa vähän huonompana terminä. Se tietysti kuvastaa hyvin tämän topicin tarpeellisuutta, että näitä käsitteitä joudutaan välillä ihan hakemalla hakemaan.

Taktinen rikehän tuo suomeksi on.
Kuten todettua, suomenkieliset käsitteet ovat ajoittain hieman hukassa ;)

e. siitä olen kyllä Pyhäinhäväistyksen kanssa samaa mieltä, että pieniä sävyeroja noissa termeissä voi olla.
Jinete

Poissa Poissa


Vastaus #18 : 28.12.2012 klo 14:12:25

Suomessa on kuitenkin myös joitain hienoja ilmauksia kuten "tutkapari" ja "sarjajyrä", joille ei taida suoria vastineita kaikista kielistä löytyä, myöskin "seinäsyöttö" on paljon kivempi kuin joku "one-two". Toki nämä sopivat muihinkin pallopeleihin kuin jalkapalloon.

Ainakaan seinäsyöttö ei vaan ole muuta kuin suomennos, sillä kyseinen suoritus tunnetaan esimerkiksi espanjankielisessä maailmassa ilmauksella "pared". Tutkaparin ja sarjajyrän ohella "piilokärki" on mielestäni oiva ilmaus.
referee3000

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tamperelainen jalkapallo & futsal


Vastaus #19 : 28.12.2012 klo 14:23:43

Kahteen aikaisemmin kysyttyyn pelipaikkaan tarjoaisin vastauksia futsalin puolelta. Tuohon keskikentän keskustan alimman pelaajan kohdalle tarjoaisin pohjapelaajaa tai halutessaan tarkennettuna keskikentän pohjapelaajaa ja tuonne laidalle voi laittaa yksinkertaisesti vain laitapelaajan.
SirLoser

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Taktiikan takapajulat


Vastaus #20 : 28.12.2012 klo 14:48:55

Kahteen aikaisemmin kysyttyyn pelipaikkaan tarjoaisin vastauksia futsalin puolelta. Tuohon keskikentän keskustan alimman pelaajan kohdalle tarjoaisin pohjapelaajaa tai halutessaan tarkennettuna keskikentän pohjapelaajaa ja tuonne laidalle voi laittaa yksinkertaisesti vain laitapelaajan.

Eihän tuo pelkkä pohjapelaaja kuvaa ollenkaan minkä tyylisestä pohjapelaajasta on kyse. Mako Heikkinen pohjapelaajana on hieman toisenlainen kuin Andrea Pirlo.

Samoin laitapelaaja kuvaa ainoastaan, että pelaaja pelaa laidalla. Toisin kuin futsalissa, jalkapallossa samalla laidalla voi pelata myös kaksi laitapelaaja, kuten vaikka laitapuolustaja ja laitahyökkääjä.
Lihis

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Honakki, Suomen jalkapallon A-maajoukkue


Vastaus #21 : 28.12.2012 klo 18:40:17

Itselleni laitapelaaja on vain laitimmainen keskikenttäpelaaja, mutta laitalinkki on enemmänkin alati hyökkäyksiin nouseva nopea pelaaja. Esim. siis se mitä Joonas Kolkka oli aikanaan maajoukkueelle. Sitten taas joku Kasper Hämäläinen tai Roman Eremenko on laidalla pelatessaan parempi roolittaa "vain" laitapelaajaksi. Nämä siis vain itselleni muodostuneita mielikuvia.
BrDead
Vastaus #22 : 28.12.2012 klo 18:43:02

Itselleni laitapelaaja on vain laitimmainen keskikenttäpelaaja, mutta laitalinkki on enemmänkin alati hyökkäyksiin nouseva nopea pelaaja. Esim. siis se mitä Joonas Kolkka oli aikanaan maajoukkueelle. Sitten taas joku Kasper Hämäläinen tai Roman Eremenko on laidalla pelatessaan parempi roolittaa "vain" laitapelaajaksi. Nämä siis vain itselleni muodostuneita mielikuvia.

Jep. Hyvällä laitalinkillä toimii yhteispeli ja paikanvaihto sujuvasti myös saman puolen nousevan laitapakin kanssa. Yhdessä nämä muodostavat 4-4-2:ssa hyökkäyspelotteen. Tämä vaatii toki muiltakin pelaajilta puolustuslinjassa ja keskikentällä silmää ja älyä tasapainottaa peliä.
referee3000

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tamperelainen jalkapallo & futsal


Vastaus #23 : 28.12.2012 klo 22:27:30

Lähinnä ajattelin tuollaisia pelisysteemejä, joissa ei ole selkeästi yhtä laitapakkia ja yhtä laitalinkkiä. Ainoastaan yksi pelaaja siellä laidalla, joka tekee paljon töitä molempiin suuntiin ns. wing-back. Silloin mielestäni laitapelaaja olisi hyvä termi.
« Viimeksi muokattu: 28.12.2012 klo 22:31:16 kirjoittanut referee3000 »
Tresor

Poissa Poissa


Vastaus #24 : 29.12.2012 klo 19:51:43

Lähinnä ajattelin tuollaisia pelisysteemejä, joissa ei ole selkeästi yhtä laitapakkia ja yhtä laitalinkkiä. Ainoastaan yksi pelaaja siellä laidalla, joka tekee paljon töitä molempiin suuntiin ns. wing-back. Silloin mielestäni laitapelaaja olisi hyvä termi.

Jääpallossa se on kai laitatuki, se olisi terminä ainakin vapaassa käytössä.

Jos 4-4-2-systeemin hyökkäävä laita on laitapelaaja, mikä sitten on laitahyökkääjä? Onko se 4-2-3-1:n ylempi laitapelaaja, EOM-systeemissä Kolkka ja Nurmela? Näin olen itse aina kuvitellut.

Ja lisäpähkinänä, suomenkielinen termi wide strikerille, eli JoJon paikalle Baxterin kuviossa silloin alkuvaiheessa.

 
Sivuja: [1] 2 ... 6
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa