FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
25.04.2024 klo 20:07:39 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 16 [17]
 
Kirjoittaja Aihe: Taktiikka- ja pelitapakeskusteluotsikko  (Luettu 63272 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Manfred Fandango

Poissa Poissa


Vastaus #400 : 09.05.2017 klo 18:32:42

Jos tuohon prässin purkuun jotain mediasexikästä haluaisi kehittää, niin sitten pepmäinen tikitaka alakertaan, vastustaja innostumaan ja lopuksi hummelsmainen 85 metrin millin tarkka syöttö laidalta sisään alueelle leikkaavalle janarille.
Harmaanseksikäs VPS:hän tätä aktiivisesti kotimaan liigassa harrastaa, vaikka välillä se aiheuttaa varmasti aika kovia sydämentykytyksiä vaasalaisissa pelaajien taitotason takia. Toistaiseksi on kuitenkin vaikuttanut toimivan.
« Viimeksi muokattu: 09.05.2017 klo 18:59:58 kirjoittanut Manfred Fandango »
J1022V

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Sarjanousijat


Vastaus #401 : 09.05.2017 klo 18:48:30

Itse haluan tuoda keskusteluun kolmesta topparista ja sen systeemin eduista vanhan kunnon liberon. Liberon fundamentaali etuhan oli se, että yksi mies pakkilinjassa oli kirjaimellisesti vapaa. Samahan toteutuu näillä nykyisilläkin kolmen topparin systeemeillä, mutta topparien toimenkuva on toki minimaalinen verrattuna liberojen urakoihin. Voi sitten arvailla antaako Jogi jossain vaiheessa karsintoja Hummelsille ja Boatengille vapauden liikkua vuorovedoin jokaisessa hyökkäyksessä, kun vastassa on jokupiinkovanorja. Näen jo otsikot vallankumouksellisesta tuplaliberozydeemistä, jossa ei siis ole oikeasti mitään uutta.

Kiinnostava ajatus tämä liberon uudelleentulo. En epäile, etteikö jossain vaiheessa puolustulinjoista nousisi esiin joku Beckenbauermainen ylikylän mies, joka puolustamisen lisäksi toimii pelinrakentajana ja maalintekijänä. Näissä liberopuheissa, mitä tässä nyt on ollut, on ehkä unohdettu liberon puolustusrooli, eli muun linjan alapuolella luutiva sweeperi/catenaccio. Vaikka libero roolina nyt tulisi takaisin, luulen että sillä tarkoitettaisiin nimenomaan pelinrakentamiseen ja hyökkäykseen osallistuvaa ylimääräistä topparia. Siihen en jaksa uskoa, että yksikään merkittävä joukkue isossa sarjassa luopuisi linjapuolustuksesta ja siirtyisi puolustustilanteissa liberoon. Omasta mielestä ihan perinteistä liberoa tuskin kannattaa siis odottaa takaisin.
Vvini29

Poissa Poissa


Vastaus #402 : 09.05.2017 klo 19:30:07

Eikö siinä prässin purussa oleellista olisi päin vastoin se, että wingbackit tulisivat alas hakemaan palloa? Jos ajatellaan esim. tätä Chelsean formaattia vs. 4-3-3 (jota esim. Pool pelaa), niin Poolin ylin kolmikko voisi ottaa Chelsean 3 topparia, ja Poolin ylemmät keskikenttäpelaajat (esim. Lallana & Wijnaldum) voivat Chelsean alemmat keskikenttäpelaajat (Kante & Matic). Tässä vielä Poolin kaikki 5 pelaajaa ovat "luonnollisilla" paikoillaan. Mutta hankaluuksia tulee sitten, jos Alonso tai Moses tulee alas hakemaan palloa, koska Poolin laitapakki ei välttämättä uskalla lähteä niin ylös prässäämään. Tosin ei Poolille välttämättä aiheudu siitä vielä hätää, jos Moses saa pallon laidalla syvällä omalla kenttäpuoliskollaan, koska Chelsean muut kenttäpelaajat ovat aika lailla vartioituja ja sinne ylemmille oksille on vaikea toimittaa palloa tarkasti.


Totta tuokin, mutta jos wing pysyy ylhäällä, laitapakin pitää reagoida, joka tekee heidän taakseen esim kymppipelaajille tilaa. Siis jos pallo pelattaisiin wingille. Jos taas laitap ei seuraa, välit kasvavat ja siihen.saadaan palloa helposti pelattua. Vaikeita juttuja nämä ovat, kaikessa on puolensa. Ja en siis tarkoita,että he ovat laitapakkien sylissä vaan esimet puolen kentän tietämillä / vähän alempana
marcelo vieira da silva

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Morbo


Vastaus #403 : 09.05.2017 klo 20:10:56

En usko liberoiden paluuseen ainakaan lähitulevaisuudessa, mutta uskon toppareiden evoluutioon juuri tähän Bonuccin, Luizin ja Ramosin viitoittamaan suuntaan, jossa kolmen miehen linjassa keskimmäisenä pelaa fyysisesti erinomainen (nopea, atleettinen, hyvä taklaaja/riistäjä)pelaaja, jolla on keskikenttämiehen pallolliset taidot.

Hyökätessä topparilla on lupa ja kyky ohittaa ylin prässi kuljettamalla tai pelaamalla seiniä, rakentaa peliä alimman pohjapelaajan paikalla tai rinnalla ja nousevat toisinaan jopa päättämään hyökkäyksiä.

Puolustaessa toppari hakee aggressiivisesti katkoja etupuolelta ja pelaa pienellä riskillä eräänlaisena etutopparina kahden laitimmaisen topparin varmistaessa, jos etutoppari epäonnistuu katkoyrityksessään.

Teoriassa tällainen pelaaja voi pelata myös reunimmaisena topparina, jolloin linjan pelaaminen muodostuu toki hieman epäsymmetriseksi ja vaatii vierelle puolustavamman wingbackin, kuten Azpilicueta Chelseassa Luizin vierellä, jos Conte löytäisi uuden keskimmäisen topparin.

Ramosin otin tähän mukaan lähinnä siksi, että ominaisuudet sopivat tähän rooliin täydellisesti ja Realin pelatessa tammikuussa Sevillaa vastaan kolmen linjalla, huomasin kaikki nämä elementit miehen pelaamisessa.
Rikkiviisas

Poissa Poissa


Vastaus #404 : 10.05.2017 klo 10:34:52

No esimerkiksi Werder Bremenissä Nouri on jo käyttänyt Niklas Moisanderia tappioasemassa jo pallollisena peliärakentavana pelaajana. Bayerniä vastaan pelasi vikat 10min lähes kymppipositiossa ja Borussia Mönchengladbachia vastaan täysin ympäri kenttää.

Kyllä ja onhan toppareita nostettu myös hyökkääjiksi.
Muutenkin puolustava keskikenttä/toppari on aika yleinen yhdistelmä, joten sikäli peliä edistäviä ja rakenteluun pystyviä "toppareita" on jo ollut pitkään. Ehkä enemmän kyse onkin liberon roolin muuntumisesta tuollaiseksi pallovarmaksi ja avaavaksi toppariksi.

Tässä mielessähän hyvä pointti oli tuo liberon vanha rooli toppareiden alla pelaavana luutijana, jota tuskin ollaan palauttamassa vaan enemmänkin taitaa nykyinen libero olla tuollainen puolustava keskikenttäpelaaja, jota roolia toki voi kolmen linjassa pelata yksi topparikin. Onhan joku Kante siinä mielessä libero, että liikkuu valtavalla säteellä puolustamassa ja ei ole useimmiten sidottu yhteen pelipaikkaan. Tuosta seuraava askelhan on sitten vapauttaa pelaaja myös hyökkäystehtäviin, mutta se vaatinee nykyisistä poikkeavaa pelaajatyyppiä.

erno

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RMA, Dortmund, City, United, Chelski, Bayern, Arsu


Vastaus #405 : 10.05.2017 klo 16:50:02

Kolmen topparin linjan yleistyminen on mahdollistanut sen, että yksi toppari voi irrota linjasta ilman ongelmia. Niklas Moisanderin ja David Luizin kaltaisille pelaajille tämä on nk lottovoitto, kun pieni paskuus puolustustyöskentelyssä ei haittaa.
Litranen

Poissa Poissa


Vastaus #406 : 10.05.2017 klo 16:57:44

Jo nyt 16-rajalta hyökkäyspään vapareita vetelevä Virgil van Dijk voisi kasvaa oikeassa valmennuksessa kaikkien aikojen parhaaksi pallolliseksi toppariksi ja moderniksi liberoksi.

Olisivat vaan ihan suoraan sanonut, että VvD voisi kasvaa kaikkien aikojen parhaaksi Conten valmennuksessa :)
« Viimeksi muokattu: 10.05.2017 klo 17:06:08 kirjoittanut Litranen »
Heiska

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: REMOULADE


Vastaus #407 : 10.05.2017 klo 17:18:47

Olisivat vaan ihan suoraan sanonut, että VvD voisi kasvaa kaikkien aikojen parhaaksi Conten valmennuksessa :)

Kyllä mä näkisin, että monella muullakin (Pocchettino, Allegri, Tuchel, Zidane...) tuohon on hyvät valmiudet. Wengerillä, Mourinholla ja Ancelottilla tuskin.
Manfred Fandango

Poissa Poissa


Vastaus #408 : 10.05.2017 klo 18:02:36

Kolmen topparin linjan yleistyminen on mahdollistanut sen, että yksi toppari voi irrota linjasta ilman ongelmia. Niklas Moisanderin ja David Luizin kaltaisille pelaajille tämä on nk lottovoitto, kun pieni paskuus puolustustyöskentelyssä ei haittaa.
3-5-2 ryhmityksen nouseminen pinnalle on myös antanut lisäbuustia juoksijatyyppisille hyökkääjille. Kun muutama vuosi sitten moni jengi valitsi mielummin selkä menosuuntaan pelaavan yksinäisen keskushyökkääjän, niin nyt on tyypillisempää pelata 4-4-2:sen kultavuosilta tutulla majakka ja perävaunu -yhdistelmällä. Hyökkääjien osallistuminen pelinrakennukseen toki on modernimpaa kuin ysärillä.

Yhden maailman parhaimpien pääpelaajien rinnalla juokseva superlupaus Kylian Mbappé on aivan varmasti saanut lisävauhtia huipulle nousuunsa tästä taktisesta kehityksestä. Kotimaisista pelaajista Teemu Pukin dominanssi Tanskan liigassa on mielestäni myös osa tätä kehitystä.
Sivurajatapaus

Poissa Poissa


Vastaus #409 : 26.05.2017 klo 10:49:36

Täällä Michael Coxin analisointia Valjukauden taktiikoista (tai ehkä pikemminkin joku "palkintojenjako"):
http://www.espnfc.com/blog/tactics-and-analysis/67/post/3132694/antonio-conte-and-chelsea-dominated-premier-league-tactics-in-2017
Mielenkiintoista, että hän näkee Chelsean formaatin numerosarjana 3-4-3 eikä 3-4-2-1. Ts. Hazard ja Pedro/Willian olisivat wingereitä eikä kymppejä. Kyllähän ne taitaa suhata molemmilla tonteilla, mutta ovatko siis sisäänleikkaavia wingereitä vai laidalle levittäviä kymppejä. Minusta se pointti on juuri siinä, että tuplakympit yhdistettyinä wingbackeihin ovat vaikea pala nykyformaateille.
Sivurajatapaus

Poissa Poissa


Vastaus #410 : 01.06.2017 klo 13:08:15

Täällä Simon Cuperin mielenkiintoinen artikkeli rankkareiden "taktiikasta", esim. van der Sar, Oblak ja Buffon:
http://www.espnfc.com/uefa-champions-league/2/blog/post/3136513/penalty-shootouts-in-champions-league-and-other-cups-and-tournaments-decided-by-science

 
Sivuja: 1 ... 16 [17]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa