Minulle taas juurikin Tampereen jääkiekkoseurat ovat aina näyttäytyneet samana harmaana mössönä, enkä ole hahmottanut juuri eroja niiden kannattajakunnissa. Tai ehkä Tapparan brändäyksessä näkyy enemmän ÄIÄmäisyys, mutta siinäpä se. Jääkiekko on vain onnistuttu tuotteistamaan paremmin osaksi perustamperelaisen viihdetarjontaa, ja "Ilves vai Tappara" -valinnalla on pitkät perinteet. Tuntuu ettei valinnalla ole kuitenkaan tekemistä esim. yhteiskuntaluokan tai poliittisen suuntautumisen kanssa. En ole kylläkään perehtynyt syvemmin aiheeseen.
Futiksessa taas TPV on yleisesti aina mielletty vasemmistolaiseksi, vaikkakaan eivät olekaan tuota itse mainostaneet sitten ties minkä vuosikymmenen. Kannattajakunnassa samaa suuntautumista on nykyäänkin keskimäärin muita seuroja enemmän. Kaipaisinkin rohkeammin profiloitumista tähän suuntaan, kun siihen on historiallisetkin perusteet.
Nimimerkki jufiksen viesti vuosien takaa on jäänyt mieleen, joten kaivoin sen esiin:
Kyllähän Tammelassa väkeä käy. Ja kannustustakin on perustamperelaiseen tyyliin. Tietysti meiltä puuttuu oma "punakaarti" jota peruskatsojat voisivat ihmetellä myötähäpeää tuntien.
Mutta oli tuossa hiukan asiaakin. Oma näkemykseni on että pienellä panostuksella itse otteluTAPAHTUMAan olisi hyvinkin mahdollista nostaa kiinnostusta ja maksaneiden katsojien määrää ihan eri lukemiin. Oma havaintoni siitä, millaista porukkaa TPV:n peleissä käy, on se että jengi on keskimäärin nuorempaa ja enemmän rock, kuin muilla Tampereen merkittävillä porukoilla. Toki paikalla on myös näitä perusjääriä ja heitä ei saa missään tapauksessa hylkiä. He ovat se perusta, jonka varassa koko seuran edustusjoukkue toimii. Taas kerran on tuotava esille se, että TPV:n olisi kuitenkin vielä nykyistäkin vahvemmin profiloiduttava Tamun vastavoimaksi. Samalla se tarkoittaisi tietynlaisen duunaritaustan tunnustamista. Ja duunaritaustalla en tarkoita sitä, että työttömät hitsaajat kansoittaisivat Tammelan vaan sitä että TPV vetoaisi vahvasti kaikkiin niihin ihmisryhmiin, joille pelkkä tuloksenteko ei ole avainasia.
Eri tavoin yhteiskunnallisesti tiedostavaa vakeä toki tarunomaisesta punaisesta kaupungista löytyy. Ei liene mikään salaisuus että paikallinen yliopisto on edelleen keskimääräistä "punaisempi". Samoin tarunomainen manserock-scene on nykyään taas suurelta osin melko radikaalia porukkaa. Junantuomat ovat asia erikseen, mutta keskiverto perustamperelainen on kuitenkin kasvatettu tiettyihin työväenluokan periaatteisiin ja vaikka nyt ylempänä toimihenkilönä äänestettäisiinkin kokoomusta, on TPV kovin monella lähellä sydäntä.
TPV profiloituu nykyään suotta ainoaan ultras-faniinsa, kansanedustaja J.Gustafssoniin. Gustu on tehnyt kovaa duunia seuran eteen vuosia, mutta samalla profiloinut koko seuran taantuvan SDP:n etupiiriin. Jos ylipäätään halutaan profiloitua poliittisesti, on TPV:n saatava omaan reviiriinsä koko vasemmisto, mukaan lukien Vihreät. Ja poliittisen profiloinnin kattavan porukan lisäksi on vedottava kaikkiin niihin, joiden mielestä maailmassa on tärkeämpiäkin asioita kuin jatkuva talouskasvu ja maksimaalisen voiton tekeminen omistavalle luokalle. Ja uskallan sanoa että tätä kohderyhmää löytyy Pirkanmaalta helposti 200.000 henkeä. Ja jos edes yksi prosentti näistä saataisiin innostumaan katsomoon, olisi tilanne melko hyvä.
On myös huomioitava että Tampereen ympäristökuntien ykkösseurat ovat pääasiassa vanhojan työväenseuroja. Toki uudet muoviviritykset esim. Pirkkalassa hämmentävät tätä kuviota mutta historiallinen fakta on, että jalkapallo on Suomessa duunarien laji. Suojeluskuntalaiset pelatkoon pesäpalloaan. TPV:n pitäisi rakentaa kunnolliset yhteydet näihin seuroihin ja antaa näille apuaan juniorivalmennuksessa ja muussa toiminnassa. Tämä toisi TPV:n lähelle näitä lähikuntien junnuja ja aivan varmasti näkyisi Tammelan yleisömäärissä melko lyhyelläkin tähtäimellä. Ja ainahan voisi sen seuran bussin laittaa hakemaan porukkaa lähikunnista Tammelaan, kai ne orivesiläisetkin edes makkaran ostaisivat.
Ja siihen itse tapahtumaan. Jotain muutakin tuohon on valitettavasti saatava lopulliseksi kimmokkeeksi kuin itse ottelu. Olkoon se sitten vaikka Nolo&Rähjän yhdeksäs comeback tai näiden nykypoppareiden superbändin keikka. Ja faktaa on että näistä nykymanserockbändeistä (Bloodpit, Uniklubi, Negative...) löytyy vankkaa fanipohjaa. Kuten myös löytyy perinteisemmästä manserockista, muusta kulttuurielämästä puhumattakaan. Ja mitä syvemmälle mennään ns. indieosastolle, sitä TPV:läisempää porukkaa sieltä löytyy. Eli oheistapahtumiksi kaikenlaista mahdollista tamperelaista hälinää ja siitä toki markkinointia. Näin voidaan mennä eteenpäin.
Palataan asiaan selvinpäin joskus lähipäivinä, viimeistään sunnuntain Tornio-pelin jälkeen. Sinne taas raahaan itseni lisäksi koko perheen (6 hlö) 50km:n takaa. Valkoinen Pontiac Transsport parkkeerataan taas Annikinkadulle ja siitä retkeillään stadionille.