FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
28.11.2024 klo 00:17:29 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 [2]
 
Kirjoittaja Aihe: Kysely pro gradu - tutkimusta varten Futisforum2:n etäfaneille  (Luettu 7987 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
J.P. Sarja

Poissa Poissa


Vastaus #25 : 06.06.2014 klo 19:33:42


Onnittelut valmiista gradusta Ylos Täytyy paremmalla ajalla lukaista läpi.
Dickov

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: MCFC


Vastaus #26 : 07.06.2014 klo 15:48:45

Luettu.

En löytänyt itseäni mistään kohtaa gradua. Tarina poikennee liiaksi tavanomaisesta.
D4

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: COYS!


Vastaus #27 : 09.06.2014 klo 07:53:13

Mielenkiintoinen pointti. Entisaikaanhan urheiluseurat olivat usein aattellisia. Nykyään taas arvoja ja ideologioita nimenomaan vältetään, koska toiminta on kaupallista ja sen seurauksena yritetään miellyttää mahdollisimman suurta yleisöä.

Itsekin taidan taipua sille kannalle, että seurat saisivat rohkeammin rakentaa omaa identiteettiä. Ja kyllä siihen voisi minusta ottaa myös urheilun ulkopuolisia arvoja mukaan. Jos joukkueella ei ole muuta tarjottavaa kuin peliesitykset, niin "fanit" kaikkoavat nopeasti silloin kun urheilullinen menestys on huonoa. Arvoja ja perinteitä korostamalla saataisiin uskollisempia kannattajia.

En ehtinyt vielä lukea gradua kokonaan, mutta tuohon samaan kohtaan kiinnitin huomiota. Hyvä pointti, ja minusta tämä ei mitenkään välttämättä vaadi "aattellisuutta" (et sitä toki yllä väitäkään), vaan pikemminkin kyse on jatkuvuudesta, seuran imagosta ja arvoista. Imago ja arvot sitten voivat liittyä hyvinkin erilaisiin asioihin, kuten pelityyliin (iloista, hyökkäävää futista / periksiantamatonta taistelua / pallonhallintaa / teräviä vastahyökkäyksiä) tai vaikkapa hyvään junioritoimintaan, josta seura ammentaa voimavaroja edustusjoukkueelle.

Itse näin Tamperelaisena mieshuorana olen joskus miettinyt, miksei minulle ole kauhean syvää suhdetta syntynyt paikallisiin seuroihin, ja kyllä johtopäätös on pitkälti se, että Tampereen futiksessa on aina sekoiltu siinä määrin, ettei etenkään sitä jatkuvuutta ole ollut. Symppaan toki sekä Ilvestä että TPV:tä (jossa omat poikani pelaavat, ja jonka junnutoiminnassa olen itsekin mukana), mutta jos nyt mietin aikaa 80-luvun alusta tään päivään, on meno ollut todella tempoilevaa, eikä missään kohtaa ole oikein päässyt edes muodostumaan mielikuvaa siitä, mitkä ne näiden seurojen arvot oikeastaan ovat (junnutoiminta nyt jossain määrin kyllä, mutta muuten ei).

Tilannehan on aivan erilainen Tampereella jääkiekossa, jossa Ilveksellä ja Tapparalla on perinteisesti ollut hyvinkin selkeät identiteetit.
kokistuoppi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: #HindenburgtheOligarchy


Vastaus #28 : 11.06.2014 klo 03:31:20

Minulle taas juurikin Tampereen jääkiekkoseurat ovat aina näyttäytyneet samana harmaana mössönä, enkä ole hahmottanut juuri eroja niiden kannattajakunnissa. Tai ehkä Tapparan brändäyksessä näkyy enemmän ÄIÄmäisyys, mutta siinäpä se. Jääkiekko on vain onnistuttu tuotteistamaan paremmin osaksi perustamperelaisen viihdetarjontaa, ja "Ilves vai Tappara" -valinnalla on pitkät perinteet. Tuntuu ettei valinnalla ole kuitenkaan tekemistä esim. yhteiskuntaluokan tai poliittisen suuntautumisen kanssa. En ole kylläkään perehtynyt syvemmin aiheeseen.

Futiksessa taas TPV on yleisesti aina mielletty vasemmistolaiseksi, vaikkakaan eivät olekaan tuota itse mainostaneet sitten ties minkä vuosikymmenen. Kannattajakunnassa samaa suuntautumista on nykyäänkin keskimäärin muita seuroja enemmän. Kaipaisinkin rohkeammin profiloitumista tähän suuntaan, kun siihen on historiallisetkin perusteet.

Nimimerkki jufiksen viesti vuosien takaa on jäänyt mieleen, joten kaivoin sen esiin:

Kyllähän Tammelassa väkeä käy. Ja kannustustakin on perustamperelaiseen tyyliin. Tietysti meiltä puuttuu oma "punakaarti" jota peruskatsojat voisivat ihmetellä myötähäpeää tuntien.

Mutta oli tuossa hiukan asiaakin. Oma näkemykseni on että pienellä panostuksella itse otteluTAPAHTUMAan olisi hyvinkin mahdollista nostaa kiinnostusta ja maksaneiden katsojien määrää ihan eri lukemiin. Oma havaintoni siitä, millaista porukkaa TPV:n peleissä käy, on se että jengi on keskimäärin nuorempaa ja enemmän rock, kuin muilla Tampereen merkittävillä porukoilla. Toki paikalla on myös näitä perusjääriä ja heitä ei saa missään tapauksessa hylkiä. He ovat se perusta, jonka varassa koko seuran edustusjoukkue toimii. Taas kerran on tuotava esille se, että TPV:n olisi kuitenkin vielä nykyistäkin vahvemmin profiloiduttava Tamun vastavoimaksi. Samalla se tarkoittaisi tietynlaisen duunaritaustan tunnustamista. Ja duunaritaustalla en tarkoita sitä, että työttömät hitsaajat kansoittaisivat Tammelan vaan sitä että TPV vetoaisi vahvasti kaikkiin niihin ihmisryhmiin, joille pelkkä tuloksenteko ei ole avainasia.

Eri tavoin yhteiskunnallisesti tiedostavaa vakeä toki tarunomaisesta punaisesta kaupungista löytyy. Ei liene mikään salaisuus että paikallinen yliopisto on edelleen keskimääräistä "punaisempi". Samoin tarunomainen manserock-scene on nykyään taas suurelta osin melko radikaalia porukkaa. Junantuomat ovat asia erikseen, mutta keskiverto perustamperelainen on kuitenkin kasvatettu tiettyihin työväenluokan periaatteisiin ja vaikka nyt ylempänä toimihenkilönä äänestettäisiinkin kokoomusta, on TPV kovin monella lähellä sydäntä.

TPV profiloituu nykyään suotta ainoaan ultras-faniinsa, kansanedustaja J.Gustafssoniin. Gustu on tehnyt kovaa duunia seuran eteen vuosia, mutta samalla profiloinut koko seuran taantuvan SDP:n etupiiriin. Jos ylipäätään halutaan profiloitua poliittisesti, on TPV:n saatava omaan reviiriinsä koko vasemmisto, mukaan lukien Vihreät. Ja poliittisen profiloinnin kattavan porukan lisäksi on vedottava kaikkiin niihin, joiden mielestä maailmassa on tärkeämpiäkin asioita kuin jatkuva talouskasvu ja maksimaalisen voiton tekeminen omistavalle luokalle. Ja uskallan sanoa että tätä kohderyhmää löytyy Pirkanmaalta helposti 200.000 henkeä. Ja jos edes yksi prosentti näistä saataisiin innostumaan katsomoon, olisi tilanne melko hyvä.

On myös huomioitava että Tampereen ympäristökuntien ykkösseurat ovat pääasiassa vanhojan työväenseuroja. Toki uudet muoviviritykset esim. Pirkkalassa hämmentävät tätä kuviota mutta historiallinen fakta on, että jalkapallo on Suomessa duunarien laji. Suojeluskuntalaiset pelatkoon pesäpalloaan. TPV:n pitäisi rakentaa kunnolliset yhteydet näihin seuroihin ja antaa näille apuaan juniorivalmennuksessa ja muussa toiminnassa. Tämä toisi TPV:n lähelle näitä lähikuntien junnuja ja aivan varmasti näkyisi Tammelan yleisömäärissä melko lyhyelläkin tähtäimellä. Ja ainahan voisi sen seuran bussin laittaa hakemaan porukkaa lähikunnista Tammelaan, kai ne orivesiläisetkin edes makkaran ostaisivat.

Ja siihen itse tapahtumaan. Jotain muutakin tuohon on valitettavasti saatava lopulliseksi kimmokkeeksi kuin itse ottelu. Olkoon se sitten vaikka Nolo&Rähjän yhdeksäs comeback tai näiden nykypoppareiden superbändin keikka. Ja faktaa on että näistä nykymanserockbändeistä (Bloodpit, Uniklubi, Negative...) löytyy vankkaa fanipohjaa. Kuten myös löytyy perinteisemmästä manserockista, muusta kulttuurielämästä puhumattakaan. Ja mitä syvemmälle mennään ns. indieosastolle, sitä TPV:läisempää porukkaa sieltä löytyy. Eli oheistapahtumiksi kaikenlaista mahdollista tamperelaista hälinää ja siitä toki markkinointia. Näin voidaan mennä eteenpäin.

Palataan asiaan selvinpäin joskus lähipäivinä, viimeistään sunnuntain Tornio-pelin jälkeen. Sinne taas  raahaan itseni lisäksi koko perheen (6 hlö) 50km:n takaa. Valkoinen Pontiac Transsport parkkeerataan taas Annikinkadulle ja siitä retkeillään stadionille. 
D4

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: COYS!


Vastaus #29 : 11.06.2014 klo 07:44:26

Minulle taas juurikin Tampereen jääkiekkoseurat ovat aina näyttäytyneet samana harmaana mössönä, enkä ole hahmottanut juuri eroja niiden kannattajakunnissa. Tai ehkä Tapparan brändäyksessä näkyy enemmän ÄIÄmäisyys, mutta siinäpä se. Jääkiekko on vain onnistuttu tuotteistamaan paremmin osaksi perustamperelaisen viihdetarjontaa, ja "Ilves vai Tappara" -valinnalla on pitkät perinteet. Tuntuu ettei valinnalla ole kuitenkaan tekemistä esim. yhteiskuntaluokan tai poliittisen suuntautumisen kanssa. En ole kylläkään perehtynyt syvemmin aiheeseen.

No, minusta jääkiekossa Ilveksen imago on "aina" ollut hyökkäävää taitokiekkoa pelaava joukkue, ja Tappara nimenomaan joukkuepelin nimeen vannova, mutta silti taitavia yksilöitä sisältävä joukkue. Tällä ei välttämättä ole nykytodellisuuden kanssa niin paljoa tekemistä, mutta tuossa ne perinteiset imagot mielestäni ovat.

Lainaus
Futiksessa taas TPV on yleisesti aina mielletty vasemmistolaiseksi, vaikkakaan eivät olekaan tuota itse mainostaneet sitten ties minkä vuosikymmenen. Kannattajakunnassa samaa suuntautumista on nykyäänkin keskimäärin muita seuroja enemmän. Kaipaisinkin rohkeammin profiloitumista tähän suuntaan, kun siihen on historiallisetkin perusteet.

Minusta taas työväen juurista voi ilman muuta olla ylpeä, ja niitä voi korostaakin, mutta väittäisin kyllä, että tämän päivän lapsille ja heidän vanhemmilleen (jotka sitä potentiaalista uutta kannattajakuntaa ovat), ei urheiluseuran poliittisella taustalla ole merkitystä, tai poliittisuus koetaan jopa negatiivisena. Siispä jotenkin näkisin, että duunaritaustojen takia TPV:n kannattaisi esim. korostaa imagoa seurana ja joukkueina, jotka perustavat menestyksensä kovaan työntekoon, ja jossa vältetään "hienostelua". Kentälle siirrettynä: ei turhia kikkailuja, vaan kovaa asennetta ja suhteellisen suoraviivaista peliä. Ehkä TPV:n imagossa jopa hivenen tällaista on, mutta seuran "markkinointikoneisto" (eihän sellaista edes ole) ei ole kyllä kauheasti tällaisten asioiden eteen tehnyt.
Dickov

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: MCFC


Vastaus #30 : 12.06.2014 klo 21:04:50

Ilveksen ja Tapparankin välillä muuten ennen vallitsi poliittisia jakoja. Sen jälkeen, kun Tammerfors Bollklubbenista (TBK) tuli Tappara, ovat jaot kuitenkin lieventyneet. Nykyään niitä ei kai ole. Ilves on profiloitunut Tampereen seuraksi, Tappara taas saa kannattajia ympäryskunnista ja laajalti ympäri maata. Siis kärjistetysti.

Sori OT, mutta oli pakko tarttua, kun väitettiin ettei Tappara-Ilves -kysymys ole politisoitunut. Mutta, lähes kaikki nyt oli muutenkin politisoitunutta Mansessa ennen vanhaan.

Edit. Tästä siis kyse.
Tuntuu ettei valinnalla ole kuitenkaan tekemistä esim. yhteiskuntaluokan tai poliittisen suuntautumisen kanssa.
TBK oli vahvasti "paremman väen" seura.
D4

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: COYS!


Vastaus #31 : 13.06.2014 klo 10:29:55

Ilveksen ja Tapparankin välillä muuten ennen vallitsi poliittisia jakoja. Sen jälkeen, kun Tammerfors Bollklubbenista (TBK) tuli Tappara, ovat jaot kuitenkin lieventyneet. Nykyään niitä ei kai ole. Ilves on profiloitunut Tampereen seuraksi, Tappara taas saa kannattajia ympäryskunnista ja laajalti ympäri maata. Siis kärjistetysti.

Sori OT, mutta oli pakko tarttua, kun väitettiin ettei Tappara-Ilves -kysymys ole politisoitunut. Mutta, lähes kaikki nyt oli muutenkin politisoitunutta Mansessa ennen vanhaan.

Edit. Tästä siis kyse.TBK oli vahvasti "paremman väen" seura.

No, sekä Ilves että Tappara ovat kuitenkin aina olleet "porvariseuroja". Jääkiekon puolella se perinteinen työväenseurahan on ollut KooVee.

Eli, minä en kyllä "poliittista" eroa Ilveksen ja Tapparan välillä näkisi, ellei sitten ruotsinkielisyyttä käsitellä poliittisena suuntauksena. TBK:han oli nimenomaan Tampereen ruotsinkielinen seura...toki Tappara on tästä varsin kauaksi liukunut.
kokistuoppi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: #HindenburgtheOligarchy


Vastaus #32 : 13.06.2014 klo 14:48:46

Ilveksen ja Tapparankin välillä muuten ennen vallitsi poliittisia jakoja. Sen jälkeen, kun Tammerfors Bollklubbenista (TBK) tuli Tappara, ovat jaot kuitenkin lieventyneet. Nykyään niitä ei kai ole. Ilves on profiloitunut Tampereen seuraksi, Tappara taas saa kannattajia ympäryskunnista ja laajalti ympäri maata. Siis kärjistetysti.

Sori OT, mutta oli pakko tarttua, kun väitettiin ettei Tappara-Ilves -kysymys ole politisoitunut. Mutta, lähes kaikki nyt oli muutenkin politisoitunutta Mansessa ennen vanhaan.

Edit. Tästä siis kyse.TBK oli vahvasti "paremman väen" seura.

Ei mitään, kiitos sivistämisestä Ylos Kuten sanottua, en ole (poliittiseen) historiaan niin tarkasti perehtynyt näiden seurojen osalta, joten lähinnä mutuilin oman tuntumani mukaan.

Itse olisin kuvitellut Tapparan enemmän työväenluokkaiseksi ihan kannattajiensa puolesta, mutta toisaalta olen kuullut sitäkin kutsuttavan porvariseuraksi, kuten D4 tuossa. Tapparan ruotsinkielisellä historialla taas ei ymmärrettävästi ole nyky-Tampereella merkitystä.

"Hämeenkyrön/Kyröskosken/Nokian Tappara" -heittoja olen toki kuullut, mutta eiköhän Ilvekselläkin ole kannatusta lähipitäjissä.


Mutta se riittäkööt kendoseuroista. Yleisesti todettakoot, että kyllä Suomesta löytyy paljon hienoja jalkapalloseuroja, joilta löytyisi rikas (ei rahallisesti) historia, mitä voisi hyödyntää enemmän brändäyksessä. On hienoa nähdä esimerkiksi seuroja kuten KTP ja HIFK Ykkösen kärjessä.

Muutaman hyvin toimivan ja junioritoimintaa omaavan "muoviseuran" olemassaolokaan ei minua haittaa, mutta toivoisi, ettei uusien perustamiselle enää tulisi tarvetta, mikäli perinteisempiäkin paikkakunnilta löytyy.

 
Sivuja: 1 [2]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa