Kausi 2012/2013 - Road to Wembley.Kahden perättäisen mestaruuden ja toukokuisen DFB-Pokalin nostelun jälkeen maha oli makeaa täynnä keltamustien osalta. Toinen menestyskausi oli osoittanut, että dynastia oli ainakin Wolfsburgin ja Stuttgartin kaltaisia yhden kauden ihmeitä pitkäkestoisempi. Kolmatta mestaruutta ei kuitenkaan luonnollisesti pidetty itsestäänselvyytenä, sillä viimeksihän tämä oli onnistunut Saksassa Münchenin punaiset unohtaen 70-luvun puolenvälin jälkeen kaima-Borussian toimesta. Seurajohtokin toppuutteli odotuksia julistaen tavoitteeksi sijoittumisen Mestarien liigaan oikeuttaville sijoituksille.
Kesän aikana Dortmund oli hankkinut Stuttgartista pienimuotoisen siirtopokerin jälkeen hyökkääjä Julian Schieberin ja putoajaseura Kaiserslauternista Piszcczekin tuurajaksi Oliver Kirchin. Jo edeltävän talven aikana oli vahvistettu kesällä tapahtuvat Mönchengladbachin Marco Reusin 17 miljoonan siirto sekä Cottbusin Leonardo Bittencourtin siirtyminen keltamustiin. Reusin siirto oli Dortmundin seurahistorian toiseksi kallein, ja kevään 2005 jälkeisen ajan selkeästi merkittävin muskelien pullistelu kilpailijoille.
Kausi alkoi cupin merkeissä Bremenistä helpolla 3-0 voitolla Regionalliga Nordissa palloilleesta Oberneulandista. Bundesligakauden avauksessa puolestaan kaatui Werder Bremen 2-1, mutta esitys jätti paljon parantamisen varaa. Ottelun ratkaisi vaihdosta kentälle tullut, preseasonilla sairastanut Mario Götze vasta ottelun loppuhetkillä. Bremen-kamppailu antoikin lopulta oikein realistisen kuvan keltamustien alkusyksyisestä liigakunnosta, sillä kahden kuukauden ajan esitykset olivat äärimmäisen epätasaisia. Ajoittaisia hienoja esityksiä (Leverkusen, Borussia) seurasi heikkoja otteluita (Hampuri, Frankfurt) ja kirsikkana kakun päälle tuli kauden ensimmäinen derby Schalkea vastaan. Varamiehisenä otteluun lähtenyt isäntäjoukkue esitti ehkä kauden heikoimman peliesityksen ja hävisi ansaitusti naapureilleen 2-1. Klopp kokeili pelin alussa yhden harjoittelukerran jälkeen 3-5-2-pelimuodostelmaa, mutta reilun puolen tunnin jälkeen palasi takaisin neljän alakertaan täydellisen saamattomuuden ja epävarmuuden vuoksi. Tässä kohtaa kautta Bayern oli karannut jo karkumatkalle eivätkä peliesitykset juuri antaneet aiheita odottaa parempaa huomista.
Se parempi huominen kuitenkin tuli. Schalke-tappion jälkeisenä tiistaina vastaan asteli Kuninkaallinen Real Madrid ja keltamustilla oli tilaisuus puhdistaa kasvonsa Westfalenstadionilla näin jo muutaman päivän kuluttua. Mestarien liiga oli käynnistynyt liigakaudesta poiketen positiivisesti, sillä takana olivat 1-0 voitto Ajaxista kotona sekä 1-1 vierastasapeli Manchester Cityn luota. Ajax oli kaatunut vasta Lewandowskin loppuhetken maalilla, mutta Cityä vastaan peli-ilme oli erittäin positiivinen ja Klopp totesikin myöhemmin kaudella, että juuri kyseinen esitys antoi uskoa koko joukkueelle Mestarien liigassa pärjäämisen kannalta. Real Madrid kaatui komeasti 2-1 sylkykuppi Schmelzerin iskiessä voittomaalin ja loppuvuosi olikin tästä lähtien paljon tuloksekkaampi kuin alkukausi. Mestaruus menetettiin käytännössä viimeistään nousijajoukkue Düsseldorffia vastaan pelattuun kotitasapeliin, mutta Wolfgang Starkin tähdittämää Wolfsburg-kotitappiota lukuunottamatta pelit suvuivat hyvin tai oikein hyvin.
Talvitauon leireilyt Kloppin miehistö hoiti Espanjan lämmössä ja leireilyn loppuvaiheessa joukkuetta kohtasi iloinen uutinen, kun ensimmäisen mestaruuskauden kapellimestari, Dortmuundin oma poika Nuri Sahin siirtyi laina+ostodiilillä takaisin keltamustien riveihin. Joukkueen jättivät puolestaan vähäiselle vastuulle jäänyt vaspa Chris Löwe sekä alisuorittanut Ivan Perisic. Löw muutti Kaiserslauterniin ja Perisic matkasi puolestaan Wolfsburgiin. Leirin aikana serbitoppari Subotic loukkasi jalkansa ja missasi tämän vuoksi reilun kuukauden kevätkauden alusta.
Kevätkaudelle lähtiessä oli jo selvää, että liigamestaruus matkaa etelään, joten katseitä käännettiin selvästi cupiin sekä Europeleihin. Dortmund oli selviytynyt kuolemanlohkostaan jatkoon komeasti lohkovoittajana ja Pokalinkin puolella Oberneulandin jälkeen olivat kaatuneet Aalen sekä Hannover. Liiga alkoi komeasti 5-0 vierasvoitolla Bremenistä ja Dortmund voittikin neljä ottelua putkeen kunnes jo syksyllä keltamustat kaatanut Hampuri vei myös Westfalenstadionilta pisteet tylyin lukemin 4-1. Hampuri-tappiosta sisuuntuneena saksalaiset pelasivat kuitenkin Ukrainasta Shakhtar Donetskia vastaan 2-2 vierastasapelin, joka takasi hyvät jatkoasetelmat Mestarien liigan neljännesvälierissä. Helmikuun lopulla tuli lähtö cupista Bayern Münchenin vieraana ansaitusti 1-0, mutta tämä ei kauaa surettanut, kun Mestarien liigan puolella Donetsk kaatui hienon esityksen jälkeen 3-0 takaen näin pääsyn puolivälieriin. Liekö voitto ollut vielä mielissä seuraavana lauantaina, kun Gelschenkirchenistä keltamustat kärsivät jälleen 2-1 tappion häviten näin molemmat kauden derbyistä.
Loppukevään aikana tavoite oli liigan puolella enää varmistaa pääsy kolmen parhaan joukkoon, ja tämä onnistukin lopulta selkeästi tuoden lopulta kakkossijan. Eroa tuli mestari-Bayerniin 25 pistettä, vaikka myös toinen keskinäinen (vaikkakin jo täysin panokseton) ottelu päättyi myös 1-1 tulokseen. Loppukauden liigaotteluista mainittakoot juuri kyseinen mittelö Münchenin ylpeyttä vastaan, jossa tunteet kävivät kuumana niin Kloppilla kuin Rafinhalla ja Sammerillakin. Negatiivisin tulos tuli puolestaan viimeisellä kierroksella, jolla Dortmund meni häviämään Hoppenheimille taaten Hoppin miehistölle näin pääsyn liigakarsintaan, jonka nämä menivät lopulta myös monen harmiksi voittamaan.
Mestarien liigan puolella puolivälierissä kaatui puolestaan Malaga dramaattisten loppuvaiheiden jälkeen. Osa katsojista jo jätti Westfalenin Malagan 2-1 vierasmaalin jälkeen jälkimmäisen osan 82. minuutilla, sillä jatkoonpääsyyn vaadittiin siinä vaiheessa isänniltä kahta maalia. Reusin ja Santana viime hetkien maaleilla isännät kuitenkin nousivat sillasta, ja tämä Ylenkin näyttämä trilleri jäi kyllä ainakin Dortmund-henkisten mieliin pitkäksi aikaa. Santanan maaliviivalta sutiman 3-2 maalin jälkeen stadion sekosi isäntien vaihtopenkkiä myöten täysin ja itselleni on jäänyt mieleen juuri aiemmin vaihtoon otetun Gündoganin päämäärätön palloilu kentän ja vaihtopenkin välillä. Santanaa taisi olla juhlimassa kentän päädyssä koko joukkue vaihtopenkkiä myöden ja Klopp ei luonnollisestikaan pysynyt kovin tyynenä. Loppuvihellyksen soidessa näytti siltä, kuin Dortmund olisi voittanut koko liigan eikä ketään juhlijoista haitannut se tosiasia, että voittomaalia edelsi todella selvä paitsiotilanne.
Tämän ikimuistoisen ottelun jälkeen välierissä Dortmund voitti jo alkulohkosta tutun Madridin yhteismaalein 4-3 Robert Lewandowskin maagisen neljän maalin illan sekä Roman Weidenfellerin huikean esityksen ansiosta. Edessä oli siis seuran historian toinen finaali Mestarien liigassa. Toukokuun 25. päivä Wembleyn nurmelle asteli keltamustien lisäksi Bayern München ja finaali olikin ensimmäinen laatuen pelkästään saksalaisten välisenä pelattuna. Lontoon kaduilla keltainen ja musta taisivat olla niskan päällä, mutta itse ottelussa München oli vahvempi osapuoli ensimmäisen puolituntisen jälkeen. Ottelu ratkesi kirpaisevasti 89. minuutilla Arjen Robbenin karatessa keskeltä pahantekoon. Dortmundin ainokaisesta vastasi vahvan kauden pelannut Gündogan rangaistuspotkusta ja loppulukemat olivat siis 2-1. Satumainen eurokausi ei siis saanut toivottua kruunua, mutta otteet tekivät varmasti useisiin neutraaleihin katsojiin postiivisen vaikutuksen.
Tapaus Mario Götze.Kuluneesta kaudesta ei voi puhua ilman kyseisen nuoren miehen mainitsemista. Mies nousi edelliskeväisen loukkaantumisen jälkeen hyökkäyksen johtohahmoksi ja esiintyi edukseen kaikissa kilpailuissa. Valitettavasti miestä ei niistä enää Ruhrin keltamustissa kolkissa muisteta, sillä mies päätti voitokkaan Malaga-otteluparin jälkimainingeissa siirtyä kilpailija Bayern Münchenin riveihin ulosostoklasuulin avustuksella. Siirto julkistettiin tiistaina 23.4. ja Götze sai luonnollisesti Dortmund-fanien vihat päällensä. Siirto tuli Kloppin leirille täysin yllätyksenä ja Klopp itse kertoi peruneensa illan teatterivierailun pettymyksestä johtuen asiasta kuultuaan. Mats Hummels puolestaan kertoi valvoneensa seuraavan yön. Götze itse kertoi Kloppille syyksi siirtonsa Pep Guardiolan, mutta ainakin internetin syvissä vesissä Götzen itse asiassa kerrottiin olleen vasta Pepin kakkossuosikki Brasilian ihmeen Neymarin jälkeen. Mario loukkaantui jälkimmäisessä Rael Madrid-välierässä ja mies joutui jättämään väliin kevään molemmat Bayern-mittelöt. Finaalissa Götz€n poissaolo näkyi selvästi vaikuttaen Dortmundin otteisiin negatiivisesti, mutta kaikille faneille miehen poissaolo ei ollut lainkaan ikävä asia. Siirron jälkimainigeissa Götze haastoi myös Dortmund-henkisen räppäripoppoo M.I.K.I:n oikeuteen heidän laadittuaan loukkaavan räpäytyksen miehen siirtoon liittyen.
Katse tulevaan kauteen.Götze siirtyi siis 37 miljoonalla täksi kaudeksi Itävaltaan. Robert Lewandowskin ympärillä ovat siirtohuhut velloneet koko kevään ja kesän ajan. Toimitusjohtaja Watzke on todennut, ettei pelaajien puolelta kauden Bundesliigapelaajaksi valittua kärkimiestä päästetä lähtemään kesän aikana Bayerniin. Puolalainen kuitenkin ilmeisesti haluaa pelkästään sinne siirtyä, joten jonkinlaisessa umpisolmussa tilanne näyttää olevan muista kiinnostuneista seuroista huolimatta. Viimeistä käännettä tässä saagassa tuskin ollaan vielä nähty.
Vaikka pokaaleja ei Dortmundiin kauden aikana tullutkaan, niin kausi oli ainakin taloudellisesti lähes täydellinen. Muiden tulolähteiden kasvun lisäksi europelit toivat kassaan rutkasti (>60 miljoonaa euroa) kahisevaa, joten pelimerkkejä alkaa löytymään myös Watzkella ja kumppaneilla. Liikevaihto noussee Götzestä saatujen miljoonien ansiosta 250 miljoonan paremmalle puolelle, jolla sijoitutaan todennäköisesti Euroopan kymmenen kärkeen. Viimeiset vuodet pääasiassa nappihankintoja tehneet Zorc ja Watzke ovat pienimuotoiset strategiamuutoksen edessä pelaajakauppojen suhteen, kun lähtijöitä ei niin vain enää korvata muutaman miljoonan maksavilla mieheillä. Vaikka huhut ovatkin suurimmaksi osaksi sitä itseään, niissä pyörineet nimet kuten Dzeko, De Bryune, Martinez ja Eriksen ovat kaikki eri luokan miehiä kuin muutama vuosi takaperin. Nähtäväksi jää, kuka tai ketkä isommista kaloista Dortmundiin naarataan, mutta muutamaa kovemman luokan peluria on lupa odotella. Seuran presidentti Rauballin ja Watzken keväiset lausunnot tukevat tätä näkökulmaa, mutta ainakin itse pidän positiivisena merkkinä, että johto on myös todennut kalliiden kehäraakkien jäävän jatkossakin muiden seurojen palkkalistoille. Pääpaino siirroissa pysyy siis edelleen nuoremmissa kehittyvissä pelaajissa palkkabudjetin räjähtämisen pelossa. Uskoo tietysti ken haluaa.
Liigassa virallinen tavoite on todennäköisesti kolmen parhaan joukkoon sijoittuminen eli suora pääsy seuraavan kauden Mestarien liigaan. Viime kauden piste-ero Bayerniin on kuitenkin kutistettava jo pelkästään liigan tasaisuuden vuoksi. Nykyisellä miehistöllä huutelut mestaruudesta ovat täysin utopistisia, mutta odotellaan nyt siirtoikkunan loppumista ennen kuin analysoidaan. Guardiolan saapumisen myötä kuviot ovat Müncheninkin suunnalla hieman avoinna, Dortmundin suunnalla ydin on pysynyt kuitenkin muuttumattomana jo pitkään. Naapurissa Schalke 04 on vahvistunut viisaasti kesän aikana, joten sieltä suunnalta voidaan odottaa tasonnostoa viime kauteen verrattuna. Leverkusenilla on Dortmundin tavoin hieman pelaajapakka auki, joten Hyypiän miehistön iskukyky on pienimuotoinen arvoitus Hyypiän kokemattomuuden lisäksi. Toinen sija lienee kuitenkin täysin realismia Dortmundin osalta myös ensi kauden osalta.
DFB-Pokalin osalta viime kausi oli pettymys kilpailun päättyessä jo puolivälieriin helmikuisessa Münchenissä, joten petrattavaa jäi tälle kaudelle. Tässä kilpailussa menestysmahdollisuuksia parantaa tietysti laaja rinki, joka tällä hetkellä siis on keltamustien heikoimpia kohtia. Dortmundin vastustajaksi arvottiin ensimmäiselle kierrokselle Regionalligassa palloileva SV Wilhelmshaven. Mestarien liigan puolella edelliskauden neljännestä korista noustiin puolestaan kolmanteen, mutta kaksi todella kovaa vastustajaa tulee siis edelleen samaan lohkoon. Viime kaudella tuo ei ollut mikään este. Saas nähdä, miten tämän kauden aikana käy. Tavoitteen pitäisi kuitenkin ehdottomasti olla talvehtiminen Mestarien liigassa ja eteneminen arpaonnesta riippuen mahdollisimman pitkälle Reusin, Gündoganin, Hummelsin ja kumppaneiden pitämiseksi seurassa myös jatkossa. Lohkoarvonnat suoritetaan Monacossa 29.8.
Viime kaudesta poiketen kaikki pelaajat (ehkä lukuunottamatta Langerakia) ovat päässeet kesälomailemaan kunnolla, sillä U-21-kisoihinkaan ei valittu muutamaa edustuskelpoista pelaajaa. Näin ollen viime kesän kaltaista jaksottamista lomilta paluun suhteen ei tarvitse tehdä.(Uusien mahdollisten hankintojen tapaukset sitten erikseen.)
Siirtoruletti.Götzen siirto Bayern Müncheniin vahvistettiin jo huhtikuun lopussa. Kolmostoppari Felipe Santana vaihtoi puolestaan naapuriin Schalke 04:n riveihin myöskin sopimuksessaan olleen pykälän ansiosta. Lewandowskilla ei kyseisen kaltaista pykälää sopimuksessaan ole, mutta sopimusta vain vuoden verran jäljellä. Kyseistä saippuaoopperaa agenttien johdolla on käsitelty (tässäkin avauksessa) jo niin paljon ettei siitä sen enempää. Kokeneen Patrick Owomoyelan sopimusta ei puolestaan jatkettu, joten mies pukee viiden vuoden jälkeen uuden seuran paidan ylleen ensi kaudella. Määränpää ei ole vielä selvillä.
Nuoremmasta kaartista Moritz Leitner siirtyi Stuttgartiin kahden vuoden lainalle pidennettyään sopimustaan ensin Dortmundin kanssa vuoteen 2017 saakka. Viime kesänä Energie Cottbusista ostettu Leonardo Bittencourt puolestaan siirtyi Hannover 96 paitaan Dortmundin sisällytettyä diiliin kuitenkin takaisinostopykälän. Samankaltainen sopimusjärjestely tehtiin myös Julian Kochin kohdalle miehen siirtyessä puolestaan 1.FSV Mainz 05:n riveihin. Viime kaudella lainalla olleista pelaajista Kochin lisäksi myös St. Paulissa 18 liigamaalia paukuttanut Daniel Ginzcek vaihtoi 1.Fc Nürnbergin riveihin kolmevuotisella sopimuksella. Greuther Fürthissä viime kaudella vaikuttaneen topparin Lasse Sobiechin huhutaan myös siirtyvän HSV:n riveihin, mutta varmistusta tälle ei vielä ole tullut.
Tulijapuolella onkin ollut vielä hiljaisempaa. Werder Bremenin toppari Sokratis siirtyi Kloppin alaisuuteen vuoteen 2018 asti ulottuvalla sopimuksella, siirtosumman ollessa 9,5-12 miljoonan luokkaa bonuksien kanssa. Spekulointi tulijoista lienee syytä jättää tämän avausviestin ulkopuolella, sillä tätä kirjoittaessa "varmoja" tulijoita ei oikein ole näköpiirissä. Tarvetta on kuitenkin ainakin laitapakille, kahdelle hyökkäävälle kk-miehelle ja Lewandowskin tilanteesta riippuen myös kärjelle. Tämän lisäksi ringin leveydelle ei tekisi ollenkaan huonoa kolmannen kk-miehen sekä Schieberin kirittäjän hankkiminen.
Lähteneet:
Leonardo Bittencourt -> Hannover 96. 2 800 000 €. Takaisinostopykälä.
Daniel Ginzcek -> 1.Fc Nürnberg. 1 500 000 €.
Mario Götze -> Fc Bayern München. 37 000 000 €.
Julian Koch -> 1.FSV Mainz 05. 600 000 €. Takaisinostopykälä.
Moritz Leitner -> Stuttgart. Kahden kauden laina.
Patrick Owomoyela -> ?. Ilmainen, sopimus päättyi.
Felipe Santana -> Schalke 04. 1 000 000 €.
Lasse Sobiech -> Hamburger SV. 1 200 000 €.
Chris Löwe -> 1.Fc Kaiserslautern. 500 000 €. Lähti talvella.
Ivan Perisic -> Vfl Wolfsburg. 7 500 000 €. Lähti talvella.
Tulleet:
Pierre-Emerick Aubameyang, AS Saint-Etienne. Sopimus vuoteen 2018. 13 000 000 €.
Hendrik Bonmann, Rot-Weiss Essen. Sopimus vuoteen 2015. Ilmainen.
Jonas Hofmann, kakkosjoukkueesta. Sopimus vuoteen 2015.
Hendrikh Mkhitaryan, Shakhtar Donetsk. Sopimus vuoteen 2017. 27 500 000 €.
Sokratis, Sv Werder Bremen. Sopimus vuoteen 2018. 9 500 000 €.
Nuri Sahin, Real Madrid. Laina vuoteen 2014, osto-optio. Saapui talvella.
Joukkue kaudelle 2013/2014:(suluissa sopimuksen kesto, päivitän numerot, kun uudet julkistetaan)
#1. Roman Weidenfeller, (2016).
Dortmundin viime tärkein pelaaja Mestarien liigassa. Varakapteeni pelasi loistavasti ottelusta toiseen voittaen näin pisteitä keltamustille. Varsinkin vastaantuloissaan todella hyvä. Rauhoittunut vuosien varrella ja pari viime kautta kehittynyt vielä harppauksin iästään huolimatta. Jalalla uuden sukupolven maalivahteja selvästi heikompi. Tason pysyessä viime kauden tasolla seurajohdon ei vielä pariin vuoteen tarvitse huolehtia miehen korvaamisesta.
#20. Mitchell Langerak, (2016).
Pelasi raporttien mukaan viime kaudella amatööreissä heikosti, mutta edustuksen mukana ei valitettavaa. Mies ei ole edustuksessa hävinnyt vielä yhtään virallista ottelua ja ollut aina mies paikallaan torjuntavastuun saadessaan. On tähän asti tyytynyt roolinsa selvänä kakkosena pelaten vain Romanin loukkaannuttua tai muutaman hassun kerran rotaation vuoksi. Rahkeet tuskin riittävät Weidenfellerin ohittamiseen, joten muutaman vuoden päästä Dortmundilla lienee uuden maalivahdin hankinta edessä, ellei sitten esimerkiksi Rot-Weiss Essenistä siirtynyt 19-vuotias Hendrik Bonmann kehity muutamassa vuodessa vaaditulle tasolle.
Kolmantena maalivahtina Zlatan Alomerovic, joka loukkasi juuri polvensa sivusiteen tai edellä mainittu Bonmann. Weidenfellerin kärsiessä kauden avauksessa pelikieltonsa Bonmann lienee heti penkillä.
#4. Neven Subotic, (2016).
Kloppin luottomies pelasi tasaisen hyvän kauden. Petrasi edelliskauteen verrattuna esityksiään ja paljon parjattu avauspelaaminen oli kehittynyt vaikkei nyt mitään maailmanluokkaista vieläkään ollut. Vastustajan puolustaessa usein Hummelsia tarkemmin, serbijenkin vastuulle jäi usein pallon toimttaminen alhaalta ylöspäin. Kaksinkamppailuissa totutun vahva. Saa Sokratiksesta kovan kilpailijan avauspaikasta viimeistään Piszczekin kuntouduttua.
#15. Mats Hummels, (2017).
Saksan ykköstopparin kausi oli vaikea. Kauteen mahtui useita heikkoja otteluita ja myös pienet loukkaantumiset taisivat häiritä. Avauspelaamisessa erinomainen, miehen poissaolon huomaa välittömästi. Riskialtis katkomistyyli jättää ajoittain kanssapelaajat pulaan ja tätä valitettavasti nähtiin turhan usein. Rikkoo äärimmäisen harvoin. Täksi kaudeksi toiveissa tasonnosto, sillä edellytykset aivan maailman parhaiden tasolle. Parhaimmillaan todella elegantti moderni toppari.
#21. Oliver Kirch, (2014).
Hankittiin Piszczekin stuntiksi, mutta pelasi vain muutamassa ottelussa. Ihmeellinen hankinta, joka lähtee joukkueesta ilman suuren luokan harppausta kauden päätteeksi.
#25. Sokratis, (2018)
#26. Lukasz Piszczek, (2017).
Dortmundin Alves ei ollut aivan edelliskauden tasolla, mutta ehdottomasti onnistunut kausi. Takuuvarman puolalaislaidan toinen osapuoli. Pelasi suuren osan kevätkaudesta lonkkavaivaisena, mikä lisää esiintymisten arvoa. Puolustamissuuntaan pelaaminen mielestäni kehittynyt. Tiivistettynä loistava laitapakki, Kagawan lisäksi Zorcin ehkäpä paras haku. Mies missaa syyspuoliskon lonkkaleikkauksen vuoksi.
#29. Marcel Schmelzer, (2017).
Yhdessä Grosskreutzin kanssa tämänkin ketjun sylkykuppi. Nousee hanakasti ylöspäin, mutta keskitykset usein heikkoja. Puolustussuuntaan myös virhealtis, mutta työ- ja juoksumoraalia ei voi moittia. Kehittynyt kuitenkin vuosien mittaan. Kloppin mukaan taktisesti viisainpia omalla pelipaikallaan. Niin tai näin, saksalaisten laitapakkien aatelia tällä hetkellä.
Kesäkuussa hankittu Sokratis (2018) on kaavailtu syyskaudeksi paikkaamaan loukkaantunutta Piszczekiä. Mies pelasi kuitenkin Bremenissä pääosin topparia. -94 syntynyt Koray Günter (2014) on edustuksen mukana ainakin preseasonin. Sama pätee Leverkusenista talvella ryöstettyyn -95 ikäluokan toppariin Mariann Sarriin (2014).
#5. Sebastian Kehl, (2014).
Kapteeni pelasi hyvän syyskauden, mutta keväällä askel alkoi painaa. Tippui loppukaudesta selkeästi nokkimisjärjestyksessä Benderin taakse. Entinen maajoukkueratsu tuskin jatkaa kuluvan kauden jälkeen pelaamista keltamustassa paidassa. Väläytellyt MLS:n ohella (tai jälkeen) valmentamista tulevaisuuden mahdollisuutenaan. Toivottavasti jatkaa jossakin roolissa seurassa myös peliuran jälkeen.
#6. Sven Bender, (2017).
Vaikean syksyn jälkeen löysi tasaisuutta otteisiinsa keväämmällä syrjäyttäen Kehlin penkin puolelle. Työmyyrä on edelleen valitettavan loukkaantumisherkkä, joten toiveissa olisikin terveempi kausi. Pallotaituria miestä ei koskaan tule, mutta katkominen ja juoksuvoima ovat korkealla tasolla. Hummelsin jälkeen toisena "nuoremman kaartin" kapteeniushierarkiassa kertoo miehen asemasta Kloppin papereissa. Tippuuko keväällä toisen kerran viimeisenä miehenä Löwin kisakoneesta?
#7. Jonas Hofmann, (2015).
Teki joulukuussa bundesdebyyttiinsä ja pääsi keväällä muutamassa ottelussa avaukseen rotaation vuoksi. Pelasi ihan pirteästi ja ottanee täksi kaudeksi Bittencourtin paikan rotaatiomiehenä. Klopp näkee miehessä potentiaalia, mutta peliaika kovan työn takana.
#8. Ilkay Gündogan, (2015).
Jatkoi mistä edelliskeväänä jäi ja oli joukkueen parhaita läpi kauden. Loistava syöttelijä, mutta maaleja voisi iskeä useammin. Taso heittelee vielä ajoittain ottelusta toiseen, mutta kasvamassa yhdeksi parhaimmista keskikentän pelintekijöistä. Sahinin korvaajasta onkin tullut Sahinin penkittäjä. Toivottavasti Zorc saa miehen allekirjoituksen pian jatkosopimustarjoukseen.
#10. Henrikh Mkhitaryan, (2017).
#11. Marco Reus, (2017).
Tuli isolla rahalla toisesta Borussiasta ja vastasi odotuksiin. Ei tosin ollut vielä hyökkäyksen kantavia voimia kuin ajoittain. Aloitti keskellä, siirtyi laitaan ja päätti kautensa keskellä. Mihin Klopp miehen laittaa ensi kaudella? Puolustuspeli parani kauden mittaan, mutta ajoittainen pelin ulkopuolella harhailu laskee arvosanaa. Alhaalla puolustavia joukkueita vastaan välillä tehoton, vastaiskuissa puolestaan parhaimmillaan. Ensi kaudella luvassa todellista dominointia?
#16. Jakub Blaszczykowski, (2018).
Joukkueen pitkäaikaisimpia kenttäpelaajia. Hyvän edelliskevään jälkeen paransi vielä otteitaan ja oli yksi kauden tasaisimmista suorittajista. Aivan huippupeleissä ei tehoillut, mutta usein ratkaisupelaajia. Kirjautti liigassa ennätystehonsa 11+9. Näytti pari vuotta sitten hieman jämähtäneen paikoilleen, mutta puhjennut viimeisen puolentoista vuoden aikana kukkaan. Mielenkiintoista nähdä, miten Piszczekin syksyinen poissaolo vaikuttaa otteisiin.
#17. Pierre-Emerick Aubameyang, (2018).
#18. Nuri Sahin, (laina 2014).
Paljon oli ehtinyt muuttua puolessatoista vuodessa. Miehen lähtiessä Madridiin koittamaan onneaan häntä pidettiin korvaamattomana, mutta puolen vuoden opettelun jälkeen Gündoganin pelaamista katsellessa ei ole tullut Nuria ikävä. Madrid ja Liverpool eivät tuoneet Dortmundin kasvatille onnea, joten mies päätti sitten palata maitojunalla takaisin kotiin. Keltamustilla on kaiken järjen mukaan osto-optio mieheen kauden päätteeksi, huhuissa on pyörinyt 6-8 miljoonan hintahaarukka. Viime kevään otteissa näkyi pelaamattomuus ja itseluottamuksen hakeminen, mutta nyt on lupa odottaa enemmän. Sahin-Gündogan olisi mielenkiintoinen kaksikko nähdä useamminkin pelikentällä yhdessä (, kentän ulkopuolellahan he sitä jo ovat).
#19. Kevin Grosskreutz, (2016).
Reusin saapuminen vei avauspaikan keskikentältä, mutta mies löysi (vihdoin) paikkansa laitapakin tontilta. Tuurasi kevätkauden laitapakkeja kelvollisesti stuntaten edelleen myös kenskikentän laidoilla. Ajoittain turhauttavan saamaton hyökkäyspäässä, mutta omaa potentiaalia puolustavammassa roolissa. Tehoja ja kantapääkikkoja mieheltä saadaan harvoin, mutta joukkueen eteen tekee aina kaikkensa. Gelbe Wandin kasvatti on monipuolisuutensa ansiosta äärimmäisen tärkeä pelaaja tähtien takana ja jo nyt eräänlainen legenda. Löytää peliaikansa myös ensi kaudella, tosin entistä enemmän puolustajana. Vertaus Newcastlen Jonas Gutierreziin ei liene kaukaa haettu.
#9. Robert Lewandowski, (2014).
Lähtee, ei lähde, lähtee. Mieli halajaa Bayerniin, mutta kun seura ei päästä. Ensi kesänä lhtö on kuitenkin väistämätön miehen kieltäytyessä jatkosta. Pelasi loistavan kauden osuen nyt myös europeleissä ja varsinkin Pepe muistaa Dortmundin ysin vielä pitkään. Iski keväällä 12 peräkkäisessä liigaottelussa maalin, joka on jo saavutus itsessään. Hävisi maalipörssin voiton aivan kalkkiviivoilla niukasti Kiesslingille päätyen lopulta 24 liigamaaliiin ja kymmeneen maaliin Mestarien liigassa. Miehen korvaaminen joko kesällä tai viimeistään ensi kesän aikana on äärimmäisen haastava tehtävä, joten toivottavasti Zorcilla on jo suunnitelma kehitteillä miehen lähdön varalle. Kliseistä mutta totta, miehen arvo ei näy pelkästään maalisarakkeessa.
#23. Julian Schieber, (2016).
Mies iski edelliskeväänä 4-4-trillerissä kaksi maalia Weidenfellerin taakse ja Klopp halusi miehen omiin suojiinsa. Lewandowskin kirittäjäksi hankittu taannoin Nürnbergissä vakuuttanut Schieber ei kuitenkaan vakuuttanut osaamisellaan vähissä näyttöpaikoissaan ja osa faneista olisikin valmitta luopumaan miehestä ensimmäisen vuoden jälkeen. Otteiden jatkuessa samanlaisina toinen vuosi jäänee kyllä viimeiseksi, joten etsikkoaika on jo käsillä. Rauhallisuudella ja paremmalla ensimmäisellä kosketuksella päästäisiin jo huomattavasti viime kautta pidemmälle.
Nuori Marvin Ducksch nostetaan edustuksen harjoitusvahvuuteen, mutta tuskin miehellä minuuutteja paljoa kauden aikana likenee. Viime kaudella Mönchengladbachia vastaan lopussa esiintynyt hujoppi Balint Bajner on myös hätävarana hyökkääjien käydessä vähiin.
OhjelmaHarjoitusleirit:03. bis 06.07. in Kirchberg (Itävalta)
10. bis 18.07. in Bad Ragaz (Sveitsi)
Harjoitusottelut:06.07. (20:30) Saisoneröffnungsspiel im Signal Iduna Park
08.07. (18:00) 1. FC Magdeburg - BVB (MDDC Arena)
10.07. (19:30) FC Basel - BVB (St. Jakob-Park)
13.07. (20:00) Bursaspor Kulübü - BVB (Cashpoint-Arena in Altach)
16.07. (19:30) FC Luzern - BVB (swisssporarena)
Lisäksi suunnitteilla harjoitusmatsi heinäkuun 24. päivälle.
Turnaukset:Telekom-Cup am 20. und 21. Juli in Mönchengladbach
20.07. (16:45) Bor. M´gladbach - BVB
21.07. (16:45) Spiel um Platz 3 oder (18:30) Endspiel (Bayern/HSV)
Supercup:Vizemeister (anstelle Pokalsieger) gegen Deutscher Meister: Borussia Dortmund gegen FC Bayern München am Samstag, 27. Juli 2013 (20:00) im Signal Iduna Park.
HINRUNDE
27.07.13 SU BVB - Bayern München - BVB (Sa., 20:30)
03.08.13 PO SV Wilhelmshaven - BVB (Fr.-Mo.)
10.08.13 BL FC Augsburg - BVB (Sa./So.)
17.08.13 BL BVB - Eintr. Braunschweig (Sa./So.)
24.08.13 BL BVB - Werder Bremen (Fr.-So.)
31.08.13 BL Eintracht Frankfurt - BVB (Fr.-So.)
14.09.13 BL BVB - Hamburger SV (Fr.-So.)
18.09.13 CL Gruppenphase, 1. Spieltag (Di./Mi., 20:45)
21.09.13 BL 1. FC Nürnberg - BVB (Fr.-So.)
25.09.13 PO 2. Hauptrunde (Di./Mi.)
28.09.13 BL BVB - SC Freiburg (Fr.-So.)
02.10.13 CL Gruppenphase, 2. Spieltag (Di./Mi., 20:45)
05.10.13 BL Bor. Mönchengladbach - BVB (Fr.-So.)
19.10.13 BL BVB - Hannover 96 (Fr.-So.)
23.10.13 CL Gruppenphase, 3. Spieltag (Di./Mi., 20:45)
26.10.13 BL FC Schalke 04 - BVB (Fr.-So.)
02.11.13 BL BVB - VfB Stuttgart (Fr.-So.)
06.11.13 CL Gruppenphase, 4. Spieltag (Di./Mi., 20:45)
09.11.13 BL VfL Wolfsburg - BVB (Fr.-So.)
23.11.13 BL BVB - Bayern München (Fr./Sa.)
27.11.13 CL Gruppenphase, 5. Spieltag (Di./Mi., 20:45)
30.11.13 BL 1. FSV Mainz 05 - BVB (Fr.-So.)
04.12.13 PO Achtelfinale (Di./Mi.)
07.12.13 BL BVB - Bayer Leverkusen (Fr.-So.)
11.12.13 CL Gruppenphase, 6. Spieltag (Di./Mi., 20:45)
14.12.13 BL TSG Hoffenheim - BVB (Fr.-So.)
21.12.13 BL BVB - Hertha BSC (Fr.-So.)
RÜCKRUNDE
25.01.14 BL BVB - FC Augsburg (Fr.-So.)
01.02.14 BL Eintr. Braunschweig - BVB (Fr.-So.)
08.02.14 BL Werder Bremen - BVB (Fr.-So.)
15.02.14 BL BVB - Eintr. Frankfurt (Sa./So.)
22.02.14 BL Hamburger SV - BVB (Fr.-So.)
01.03.14 BL BVB - 1. FC Nürnberg (Fr.-So.)
08.03.14 BL SC Freiburg - BVB (Sa./So.)
15.03.14 BL BVB - Bor. Mönchengladbach (Fr.-So.)
22.03.14 BL Hannover 96 - BVB (Fr.-So.)
26.03.14 BL BVB - FC Schalke 04 (Di./Mi.)
29.03.14 BL VfB Stuttgart - BVB (Fr.-So.)
05.04.14 BL BVB - VfL Wolfsburg (Fr.-So.)
12.04.14 BL Bayern München - BVB (Fr.-So.)
19.04.14 BL BVB - 1. FSV Mainz 05 (Do./Sa./So.)
26.04.14 BL Bayer Leverkusen - BVB (Fr.-So.)
03.05.14 BL BVB - TSG Hoffenheim (Sa., 15:30)
10.05.14 BL Hertha BSC - BVB (Sa., 15:30)
Kakkosjoukkue säilyi viime kauden päätteeksi lopulta 3.ligassa. Päävalmentajana jatkaa David Wagner, kauden avauspeli pelataan 20. tai 21.7 kotistadionilla Rote Erdellä.
Peliasut.Bundesliga:
Koti
Vieras
Mestarien liiga