Hyvä kirjoitus. Vaikka en noiden lätkäjätkien kanssa ole monestikaan samaa mieltä, niin myönteisiä kirjoituksiakin löytyy:
http://blog.paf.com/petterisihvonen/2013/08/19/varhainen-vai-myohainen-erikoistuminen-ja-eri-laji-kombinaatiot/Käsittääkseni Sami Hyypiä akatemiassa on toisenlainen näkemys aikaisesta erikoistumisesta nimenomaan jalkapalloon, kun kirjoituksessasi:
http://www.samihyypiaakatemia.fi/blogi/?month=2013-11-01Sitten onkin se keskeinen kysymys: Tehdäänkö jalkapallosta vääränlaisella harjoittelulla yksipuolinen laji, jossa unohdetaan lajin keskeinen tekijä, eli PELI? Myös liian aikainen kilpailullinen ilmapiiri, joka muuten on eri asia kuin urheiluun keskeisesti kuuluva ominaisuus, "leikinomainen kilpailu", voivat tehdä lajista kuin lajista puuduttavaa. Kaikkien lajien sisällä voidaan tehdä kaikesta harjoittelusta monipuolista ja kiinnostavaa, jos vain vaivautuu asiaa miettimään. Kun puhutaan, että pitäisi harrastaa monipuolisesti ERI lajeja, usein ajatellaan, että kaikki lajit pitäisi olla ohjattua toimintaa. Futiksen pelaaja voi harrastaa monia erilaisia pihapelityyppisiä lajeja päälajinsa rinnalla vaikka kuinka paljon. Olen usein ihmetellyt, että jääkiekkoilijoilla futis toimii seuratoiminnassa käytännössä kesäisenä "pihapelinä",johon tullaan toukokuussa ja josta sitten siirrytään elo-syyskuussa taas lätkän pariin. Jääkiekkoilijaa pidetään täten "monipuolisena urheilijana". Ympärivuotisesti futista seuratasolla pelaava poika nähdään yksipuolisena urheilijanalkuna, vaikka futiksen lisäksi hän pelaa kavereiden kanssa sählyä, lätkää, laskee mäkeä, hiihtää, pelaa koripalloa, tennistä, yleisurheilee ym-MUTTA ei aikuisen ohjauksessa. Kumpi on monipuolisempi urheilija? Lätkäjätkällä kaikki toiminta on ohjattua harjoittelua, joka sitoo joukkueharjoittelun vuoksi vuositasolla paljon aikaa (mm. kuljetukset, pelit ym). Puhutaan helposti useista sadoista tunneista pelkästään harkkoihin siirtymisiin. Futista jos harjoittelee sen 6-8h/viikossa, niin jää paljon aikaa myös muuhun liikkumiseen, ilman aikatauluja ja lajeja vaihdellen ja vuodenaikoja hyödyntäen. Tästä minulla on ihan konkreettista kokemusta usean vuoden ajalta.