Koko nimi: Football Club Honka
Perustettu: 1975 (1957)
Kaupunki: Espoo
Kotikenttä: Tapiolan urheilupuisto (kapasiteetti 4 500)
Kausia pääsarjassa: 9 (2014)
Puheenjohtaja: Jouko Harjunpää
Saavutukset:
SM-hopea: 3 (2008, 2009, 2013)
Suomen Cup: 1 (2012)
Suomen Cup, hopea: 3 (1969, 2007, 2008)
Liigacup: 2 (2010, 2011)
Alkuvuoden melankolisuus:FC Honka oli suuri kysymysmerkki kauteen lähdettäessä. Talvella testissä kävi lähinnä nuoria pelaajia, joiden taso ei kuulunut Veikkausliigaan. Albet Kuqi, Henri Järviniemi, Cristian Tissone ja kumppanit jäivät vaille sopimuksia, eikä huhuissa pyörinyttä Ville Tauloakaan pelaajistossa näkynyt. Honka oli aiemmalla kaudella sijoittunut liigassa kahdeksanneksi ja joukkue heikentyi Tapio Heikkilällä (HJK) ja Duarte Tammilehdolla (TPS) palkanmaksuongelmien takia. Kastriot Kastrati ja Nnaemeka Anyamele olivat nimekkäimmät hankinnat. Suomen cupin voiton ansiosta Honkaa odotti kesän europelit, eivätkä talousongelmat luvanneet hyvää eurokelpoisen joukkueen kokoamista ajatellen. Pessimistisimmät epäilivät jopa ryhmän liigakelpoisuutta. Sitten kaikki muuttui.
Auringonpaistetta risukasaan:Kurjuuden keskellä Hongan kannattajat alkoivat saada hyviä uutisia. 25. maaliskuuta räjähti todellinen uutispommi. Mm. Englannin Valioliigassa ja vuoden 2006 MM-kisoissa pelannut norsunluurannikkolainen Abdoulaye Meite teki sopimuksen Hongan kanssa. Seuran heikko taloustilanne ja liigassa pyörineet sopupeliskandaalit herättivät monissa epäilyksiä, jotka kuitenkin osoittautuivat turhiksi. Meite oli alusta lähtien kenttien parhaimmistoa, vaikka pelikuntoon pääseminen vaatikin hieman aikaa.
Huhtikuun 4. päivä fanien rakastaman Roni Porokaran uutisoitiin tekevän paluun FC Honkaan ja vain päivää myöhemmin espanjalainen Skotlannin Valioliigassakin pelannut Ruben Palazuelos liittyi mukaan joukkueeseen. Yhtäkkiä kaikki näytti jo liian hyvältä ollakseen totta. Talvella tuskailtiin liiga-cupissa usein jopa surkeiden esitysten kanssa ja yhtäkkiä kasassa on huikeilla ansioluetteloilla varustettu ryhmä. Myöhemmin julkistettiin myös Gideon Baahin elokuun loppuun asti oleva lainasopimus, mutta tuosta ei vielä silloin osannut liiemmin maalailla tähtiä taivaalle. Kaikesta huolimatta alkukausi oli kuitenkin kaikkea muuta kuin juhlaa.
Nihkeä startti:Kauden avausottelu pelattiin Turun yläkentällä kylmissä olosuhteissa mitalikamppailuun ennustettua TPS:aa vastaan. Joukkue ei ollut vielä lainkaan valmis kauden aloitukseen, ja isännät voittivat ottelun maalein 2-0. Voittomaalin laukoi entinen Hongan pelaaja Duarte Tammilehto.
Kun Turun reissua seurasi tappiot niin HJK:lle kuin MYPA:llekin, sekä maaliton tasapeli Vaasassa, niin talven masennus alkoi jälleen kummitella harteilla. Tim Väyrynen oli ollut koko kevään ja talven loukkaantuneena, eikä Honka pystynyt luomaan maalipaikkoja Kastriot Kastratille ja Younnes Rahimille. Eikä oikeastaan kellekään muullekaan. Neljän ensimmäisen ottelun saldo oli yksi tasapeli, kolme tappiota ja nolla tehtyä maalia sekä 1-3 maalipaikkaa.
Kesän nousukausi:Viidennessä ottelussaan Honka sai vihdoin avausmaalien lisäksi myös avausvoiton, kun RoPS kaatui Tapiolassa 2-0. Kauden ensimmäisestä maalista vastasi kapteeni Jussi Vasara. Pistetili karttui nopeaan tahtiin ja Tim Väyrynen alkoi pikkuhiljaa tekemään paluuta pelaavaan kokoonpanoon. Tämän lisäksi Kastrati oli iskenyt maaleja tasaiseen tahtiin, joten aurinko alkoi paistaa Hongan leirissä.
Väyrysen paluuottelu oli yksi kauden dramaattisimmista. Ottelu oli FC Lahtea vastaan Tapiolan Urheilupuistossa. Ensimmäisellä puoliajalla Kastriot Kastrati hölmöili itselleen kaksi varoitusta ja Honka pelasi 63 minuuttia alivoimalla. Tauolla kentälle otettiin Väyrynen Vasaran tippuessa keskikentän keskustaan. Lahti painoi päälle koko ottelun, mutta Hongan koko kauden dominoinut topparipari Baah-Meite hoiti lahtelaisten kukkupallot kerta toisensa jälkeen. 86. minuutilla se tapahtui. Tim Väyrynen sai pallon vasemmalla laidalla ja lähti vastahyökkäykseen. Joka kerta Väyrysen saatua pallon yleisö alkoi elämöimään, mutta nyt se heräsi vielä kovempaan huutoon. Meite oli yllättäen lähtenyt mukaan hyökkäykseen ja juoksi vapaana kohti Lahden maalia. Väyrynen syötti hänelle pallon ja Lahden toppari joutui tekemään rikkeen 28 metrin päässä maalista. Pallon taakse asettui vapaapotku-spesialisti Antti Mäkijärvi, jolle Roni Porokara kävi lupaamassa 100 euroa maalista. Mäkijärvelle raha kelpasi, joten hän tykitti pallon vastustamattomasti maalin yläkulmaan. Harvoin on tullut huudettua yhtä kovaa.
Honka pelasi vahvan kesän ja onnistui otteluruuhkan keskellä kääntämään tiukat ja alakynnessä pelatut pelit voitoiksi Lahti-ottelun tapaan. Heinäkuun Euro-ottelut puolalaista Lech Poznania vastaan olivat hieno kokemus niin pelaajille kuin kannattajillekin, vaikka noutaja tulikin kovempaa vastustajaa vastaan. Kotiottelussa Vantaan ISS-stadionilla Honka kuitenkin näytti kykenevänsä pelaamaan kansainvälisellä tasolla, vaikka puolustuksen virheet osoittivatkin, että ihan vielä ei oltu valmiita. Honka tippui yhteismaalein 2-5.
Jokavuotinen perinne:Lähdettiin jo kohti syyskautta, vaikka elokuun kesäsää olikin yhä valloillaan. Hongan jokavuotinen syyshyytyminen kulminoitui vuosikymmenen otteluun HJK:ta vastaan Helsingin Sonera Stadionilla. Yli 10 000 katsojaa näki huikean jalkapallo-tapahtuman, jossa Honka valitettavasti kärsi 4-2-tappion. Tästä Honka ei enää toipunut, vaikka taistelikin mukana vielä muutaman kierroksen. Maalittomat tasapelit MYPAa ja RoPSia vastaan jättivät Hongan liian kauas sarjakärjestä ja loppusyksy menikin kauden päättymistä odotellessa panoksien ollessa olemattomat. Pronssille ei käytännössä voitu tippua, eikä mestaruuteenkaan ollut enää asiaa. Nöyryyttävä tasapeli JJK:ta vastaan kotona ja historiallinen tappio KuPS:lle niinikään kotona jättivät karvaan maun sateisesta syksystä. Kausi kuitenkin päätettiin komeasti kahteen voittoon ja Tim Väyrysen maalikuninkuuteen.
Väyrysen maalikuninkuuttakin suurempi asia oli kuitenkin seuralegendojen Tuomas Peltosen ja Sampo Koskisen jäähyväiset FC Hongalle kauden viimeisessä kotiottelussa FC Lahtea vastaan. Kaksi huikeaa pelaajaa ja ihmistä jättivät kyynelsilmin Tapiolan Urheilupuiston kyyneleet silmissä olleet kannattajat komealla tavalla. Koskinen otettiin vaihtoon seisoma-aplodien saattelemana ja Tuomas Peltonen torjui uransa viimeisessä ottelussa Rafaelin rangaistuspotkun. Rafaelin, joka taisteli Tim Väyrysen kanssa maalikuninkuudesta. Sampo Koskinen pelasi ensimmäisen ottelunsa FC Hongassa vuonna 1997 ja Tuomas Peltonen teki debyyttinsä vuonna 2001. Kiitos vielä kerran Sampo ja Tupe!
Yhteenveto:Syksyn mahalaskusta ja alkukauden vaikeuksista sekä menetetystä mestaruudesta huolimatta kausi jätti kokonaisuudessaan hyvän ja haikean mielen. Kaikki se talvella ja keväällä koettu tuska ja ahdistus kääntyi lopulta voiton puolelle ja FC Honka kannattajineen tarjosi upeita elämyksiä ja hienoja hetkiä. Tunteiden vuoristorataa koettiin niin otteluiden välillä kuin myös niiden aikana. Hopea on kaikkien koettujen vaikeuksien jälkeen loistava saavutus ja se oikeutti samalla myös tärkeän paikan Eurooppa-liigan karsintoihin kaudelle 2014.
Erityismaininta vielä taustatiimille ja valmennukselle. FC Honka teki aivan uskomattomia hankintoja Veikkausliigaan ja millä resursseilla! Ei se raha, vaan se osaaminen. Bana Lehkosuo ja Vesa Vasara ovat loistava valmennuskaksikko ja tiesivät varmasti tarkalleen minkä tyyppisiä pelaajia he halusivat. Joukkue pystyi kääntämään tiukatkin ottelut voitoiksi kesällä, jonka ansiosta Honka taisteli mestaruudesta syksyyn saakka. Mika Lehkosuo on korvaamaton mies FC Hongalle.
Mielenkiintoinen talvi on todellakin luvassa, vaikka jälleen talousongelmat kummittelevat taustalla. Joukkueen runko tulee elämään todennäköisesti suhteellisen paljon, mutta toivottavasti ovi käy myös sisäänpäin. Ei kai tämä varsinainen ennakko ollut, mutta kauden yhteenveto joka tapauksessa. Anteeksi malttamattomuuteni, mikäli joku muu olisi tämän topicin tahtonut ehdottomasti tehdä.
MAALIVAHDIT12. Walter Viitala (2013?)
Toinen liigakausi takana Viitalalla. Kaudella 2012 miestä povattiin Hongan ykkösmaalivahdiksi, mutta alkukauden haparointi johti penkkikomennukseen. Kauden 2013 Viitala aloitti penkiltä, mutta mahdollisuuden saatuaan hän lunasti paikkansa avauskokoonpanossa. Otteet miehistyivät ja Viitalasta voidaan odottaa ensi kauden parhaimpia maalivahteja Veikkausliigassa.
30. Daniel Kollar (2014?)
Pelasi lainalla Ykkösen AC Kajaanissa ykkösmaalivahtina. Joko ainesta liigaan kakkosmaalivahdiksi?
Markus Uusitalo (2014?)
97-syntynyt Uusitalo kuuluu ikäluokkansa lupaavimpiin maalivahteihin ja on näinollen myös vakiokasvo U17-maajoukkueessa. Pelannut lähinnä B-junioreiden SM-sarjaa.
PUOLUSTAJAT3. Gideon Baah (2015?)
Keväällä 2013 Honkaan siirtynyt mies tuntemattomuudesta nousi välittömästi liigan eliittiin kauden lähdettyä käyntiin. Baah oli lähellä jäädä ilman sopimusta, mutta Ari Masalin tahtoi, että miehelle annetaan mahdollisuus. Tätä Hongan ei tarvinnut katua. Kovaotteinen ja atleettinen puolustaja solmi loppukesästä kahden vuoden sopimuksen Hongan kanssa, vaikka koko tuota aikaa hän tuskin Hongassa viettää. Baah viihtyy parhaiten laitapuolustajana ja topparina, jossa hän pelasikin miltei koko kauden Lum Rexhepin loukkaannuttua.
5. Henri Aalto (2013?)
Henri Aalto haki pelipaikkaa ulkomailta talvella 2013, mutta päätyi lopulta jatkamaan Hongassa. Täydellä sydämellä pelaava laitapuolustaja kykenee myös stunttaamaan topparin tontilla. Tärkeä pelaaja myös kaudella 2014, eikä vähiten Hongan heikon laitapakkitilanteen ansiosta.
11. Ilari Äijälä (2013?)
Hyvän potkutekniikan omaavan Äijälän pelipaikka on kentän vasemmalla puolella, joko laitapakkina tai keskikentän laidalla. Hyvä rotaatiopelaaja Veikkausliigaan, mutta voisiko miehestä saada enemmän irti toisenlaisella roolituksella?
13. Lum Rexhepi
Loukkaantumisista kärsinyt Rexhepi oli sivussa 2/3 osaa kaudesta. Tämä ei valitettavasti ollut miehen ensimmäinen vakava loukkaantuminen, sillä sama kohtalo oli myös kaudella 2012. Kehittyi huomattavasti Abdoulaye Meiten parina ennen siirtymistään sairaslistalle. Tarvitsee nyt ehdottomasti ehjän kauden, jotta kehitys jatkuu toivotulla tavalla. Jalalla pelaaminen kuntoon ja aineksia on kansainvälisille kentille saakka.
15. Sauli Väisänen (2014?)
Nuori toppari debytoi Veikkausliigassa loppukaudesta ja avasi myös maalitilinsä kauden viimeisessä ottelussa Interiä vastaan. Ensi kaudella on tuskin vielä avauksen paikkaa ottamassa, mutta nousu rotaatiomieheksi on mahdollista.
19. Abdoulaye Méïté (2013?)
Yksi kovimmista hankinnoista Veikkausliigan historiassa ja kenties myös kovin ulkomaalaispelaaja. Ihmisten epäilyt motivaation puutteesta ja sopuiluista saatiin todeta turhiksi heti kättelyssä. Meite dominoi ansioluettelonsa edellyttämällä tavalla ja oli liigan paras toppari kaudella 2013. Jatko Hongassa epävarmaa.
26. Dani Hatakka (2014?)
Hatakka pelasi puolet kaudesta lainalla Ykkösen AC Oulussa ja sai arvokkaita minuutteja miesten peleistä, sillä Hongassa hän olisi istunut suurimman osan kaudesta penkillä. Otteet Oulussa olivat raporttien mukaan hyviä, mutta vielä Dani ei ole aivan liigatason pelaajia. Kyseessä on kuitenkin nuori pelaaja jolla on edellytykset vähintään hyväksi Veikkausliigapelaajaksi.
28. Tommi Saarinen (2013?)
Debytoi kesäkuussa 2013 kotiottelussa IFK Mariehamnia vastaan topparina. Pelasi viidessä ottelussa, joista kaksi avauskokoonpanossa. Ensi kauden vastuu kysymysmerkki. Ei vielä kuitenkaan avauksen tasoa, mutta aika näyttää.
KESKIKENTTÄPELAAJAT6. Marcus Heimonen (2014?)
Heimonen alkoi saada kesällä vastuuta lähinnä Yaghoubin pelikieltojen ansiosta. Pienen arkailun jälkeen hän alkoi osoittaa varsin lupaavia merkkejä osaamisestaan. Matkaa avauskokoonpanon tasolle on, mutta kehityksen ja peliajan lisääntyessä voi Heimosesta koitua Hongalle vielä paljon iloa keskikentän keskustassa.
9. Jussi Vasara (2014?)
FC Hongan kapteeni todennäköisesti myös kaudella 2014. Tärkeä työjuhta kärjen alapuolella, mutta jaksaa harvoin painaa täydet 90 minuuttia. Kuntoa on kohotettava talven aikana. Vasara pystyy tuuraamaan myös keskikentän keskustassa ja oikealla laidalla. Vasaran vahvuuksiin kuuluu kovat laakapalloina lähtevät laukaukset.
10. Antti Mäkijärvi (2014?)
Yksi liigan parhaimmista potkutekniikoista, vaan siihen se jääkin. Pelasi mainion kauden 2012, mutta mennyt vuosi oli Mäkijärven osalta pettymys. Kehitys on ollut yhtä hidasta kuin miehen liikkeet. Varsin kehno harhautusarsenaali ei ole hyvä yhdistelmä muutenkin laiskan oloiseen tekemiseen. Kaikki näytti hyvältä vielä vuosi sitten. Mitä tapahtui? Talvella on tehtävä rajusti töitä, sillä potentiaalia löytyy! Mäkijärvi viihtyy parhaiten keskikentän vasemmalla laidalla, mutta myös kymppipaikka ja oikea laita ovat tulleet hänelle tutuiksi.
14. Kevin Mombilo (2014?)
Kenties suurimman kehitysharppauksen tehnyt FC Hongan pelaaja. Pitkään täysin turistilta vaikuttanut Mombilo pääsi vauhtiin syksyn edetessä ja alkoi näyttää liigatason pelaajalta. Kaudelta 2014 on lupa odottaa vieläkin parempaa Keken jatkaessa siitä mihin tänä syksynä jäi. Kevin Mombilon pelipaikka on ensisijaisesti keskikentän oikea laita.
/ 17. Moshtagh Yaghoubi (2013?)
Oikukas ja tulisieluinen Mosa siirtynee ulkomaille (tai Töölöön). Yksi Suomen (tai Afganistanin) suurimmista lupauksista. Jatko Hongassa epätodennäköistä, vaikka jokainen Honka-mielinen varmasti hänen jatkoaan Tapiolassa toivoisikin.
18. Rubén Palazuelos (2013?)
Erittäin hyvän syöttötaidon omaava Palazuelos kuului Hongan tärkeimpiin pelaajiin menneellä kaudella. Keväällä mukaan tullut espanjalainen oli yksi liigan parhimmista keskikenttäpelaajista. Huhujen mukaan olisi jatkamassa Hongassa myös kaudella 2014. Tuo kokemusta ja ammattimaisuutta Hongan nuoreen joukkueeseen. Hieno mies ja vielä hienompi pelaaja.
20. Nnaemeka Anyamele (2014?)
1994 syntynyt Anyamele debytoi Veikkausliigassa menneellä kaudella ja avasi myös maalitilinsä. Todella nopea laitalinkki, mutta ei aivan vielä vaadittavalla tasolla. Mielenkiintoista nähdä mihin rahkeet riittävät.
27. Jonas Levänen (2014?)
Peliaikaa tullut ainoastaan Kakkosen Pallohongassa ja Liiga-cupissa.
33. Roni Porokara (2013?)
Paluu Espooseen tapahtui keväällä 2013 ja Porokara luonnollisesti oli yksi Hongan kohuhankinnoista. Valitettavasti kohui kostautui perättömäksi, sillä Porokara ei pystynyt nousemaan odotetulle tasolle. Mielelläni antaisin hänelle kuitenkin mahdollisuuden myös tulevalla kaudella. Muistelin hänen tehneen useamman vuoden sopimuksen, mutta en löytänyt lähdettä. Porokara kykenee pelaamaan keskikentän molemmilla laidoilla.
/ 68. Armend Kabashi (2014?)
Pelasi lainalla Ykkösen FC Viikingeissä ja kenties debyytti Veikkausliigassa odottaa kaudella 2014.
Joel Perovuo (2014?)
Perovuon paluu Helsingistä kotiin julkistettiin jo ennen kauden 2013 päättymistä. Joel on enemmän kuin tervetullut Hongan keskikentälle, etenkin jos/kun Yaghoubi vaihtaa maisemaa. Välillä flegmaattisuudesta syytetty Perovuo on kritiikistä huolimatta kerännyt myös ansaitusti kehuja ja kuulunee ehdottomasti Hongan avainpelaajiin kaudella 2014.
HYÖKKÄÄJÄT7. Tim Väyrynen (2013?)
Kauden 2013 maalikuningas tuli mukaan kesken kauden ja verkko alkoi soida jo toisessa ottelussa. Lopulta 24 ottelussa huikeat 17 maalia iskenyt kookas kärkipelaaja siirtynee tammikuun siirtoikkunassa ulkomaan kentille. Sen Tim on ehdottomasti ansainnut. Vaikka kuinka mielelläni hänet vielä näkisin Hongassa, ei Veikkausliigalla ole miehelle enää mitään annettavaa. Honkaa myös odottaa tarpeellinen siirtokorvaus.
8. Kastriot Kastrati (2013?)
Iski tyydyttävät 7 liigamaalia ja aiempien vuosien henkiset ongelmat vaikuttivat olevan taakse jäänyttä elämää. Yhtäkkiä kaikki muuttui. Pelaaja lennätettiin ulos nuorten maajoukkueesta kesken leirin ja samaan aikaan Kastrati katosi myös Hongan kokonpaanoista. Mitään Kassun tilanteesta ei ole ilmoitettu, joten jännityksellä odotellaan asian lopputulosta.
21. Aleksi Ristola (2014?)
Ristola siirtyi Honkaan kesken kauden 2013 Turun Palloseurasta. Vahva ja juoksuvoimainen laitapelaaja/kärki jäi kuitenkin käytännössä kokonaan ilman näyttöpaikkaa, vaikka loppukauden panoksettomissa otteluissa häntä olisi aivan hyvin voitu kokeilla ja tutustuttaa kotiyleisölle. Jatkaa kaudella 2014.
25. Youness Rahimi (2013?)
Potentiaaliselta ja tekniseltä vaikuttava pelaaja, mutta se jokin puuttuu? Rahimi kävi kaksi kertaa PSV Eindhovenin ja kerran Ajaxin testissä. Vaikka sopimusta ei syntynytkään, niin kutsut testileireille kielivät lupaavasta pelaajasta. Kausi 2014 tulee olemaan Rahimin kolmas FC Hongan edustusjoukkueessa. Väyrysen - ja mahdollisesti myös Kastratin - lähtö voi avata Rahimille suurempaa roolia. Luotettava maalinsylkijä hän ei vielä kuitenkaan ole, mutta mahdollisuus nousta kakkosvaihtoehdoksi on olemassa, mutta sen eteen on paiskittava töitä.
TAUSTAT:Päävalmentaja: Mika Lehkosuo (2015)
Valmentaja: Vesa Vasara (2013)
Maalivahtivalmentaja: Jarkko Tuomisto (2013)
Joukkueenjohtaja: Maarit Järvinen (2013)
Fysio: Jaakko Piensoho (2013)
Huoltaja: Boris Wistuba (2013)
PELAAJALIIKENNE (2013)Sisään:
Joel Perovuo (HJK)
Aleksi Ristola (TPS)
Ulos:
Patrick Aaltonen
Jaakko Hietikko
Sampo Koskinen (lopettaa?)
Tuomas Peltonen (lopettaa?)
Kotisivut:
http://fchonka.fi/Facebook:
https://www.facebook.com/FCHonka?fref=tsYoutube:
http://www.youtube.com/channel/UCTU0ir4OCNytFhUgaoJv4pATwitter:
https://twitter.com/FCHonkaSporttimobiili:
http://www.sporttimobiili.fi/page/81-fc_honkaPahoittelut mahdollisista typoista ja/tai tönköstä kieliasusta, mutta en tähän aikaan yöstä jaksanut enää oikolukea tekstiäni. Kauden 2014 keskustelu on joka tapauksessa nyt avattu.