Tosi mielenkiintoinen aihe, joka ansaitsee mielestäni nostoa.
Kun lapset saavuttavat puberteetin, heidän harjoittelumääriään _vähennetään_. Kun kasvupyrähdykset ja puberteetti ovat ohi, fyysinen treeni astuu kuvioihin toden teolla. Puberteetti kestää pelaajasta riippuen puolesta vuodesta kahteen vuoteen - ja toki kaikki ihmiset ovat yksilöitä joten mitään lokerointia ei pysty puberteetin keston määrittelyssä pysty harrastamaan. Ideana harjoittelumäärien vähentämisessä on loukkaantumisriskin väheneminen. Pahimman murrosiän aikana maailma on paskaa, valmentajat ovat paskaa, vanhemmat ovat paskaa, ja myös penskan koordinaatio voi olla...noh, paskaa. Lapsien annetaan rauhassa kypsyä niin fyysisesti kuin psyykkisesti, ja vasta sitten pistetään harjoituskoneet täysille.
Korostin tuosta yhden tosi merkittävän jutun. Meillähän etenkin piirijoukkuetoiminta keskittyy juuri tuohon erittäin hankalaan kasvuvaiheeseen, jossa todella monella junnulla on koordinaatio aivan sekaisin. Oikeastaan suurin ongelma tulee kuitenkin siitä, että systemaattinen pelaajatarkkailu loppuu tai ainakin dramaattisesti vähenee tämän jälkeen, vaikka oikeasti pitäisi seurailla tiiviisti tuonne kasvupyrähdyksen jälkeiseen aikaan alta parikymppiseksi asti.
Kritiikkiä tuli siitä, että pelaajat juoksevat pelissä _aivan_ liikaa, ja tekevät asioita pallon kanssa aivan liian vähän. Pallo on aina nopein kentällä liikkuva asia.
Jälleen kerran yksi suomifutiksen ikuisista ongelmista. Täällä arvostetaan pelaajia, jotka juoksevat kovaa ja näyttävästi. Pallon kanssa ei tarvitse niin kauheasti osta tehdä, mutta hyvä liike tekee aina vaikutuksen, oli järkeä/tarvetta tai ei.
Esimerkkiryhmiä piti usein hillitä suoritusnopeuden kanssa. Ehkä taas amatöörien valmentamilla ryhmillä on totuttu siihen, että valmentaja naama punaisena huutaa ja vaatii suorituksia nopeammiksi, eikä teknisesti paremmiksi niinkuin pitäisi. Tuotakin pitää yrittää viedä omien junnujen treeneihin: suoritukset saa tehdä rauhallisemmalla tahdilla kunhan ne tehdään teknisesti niin hyvin kuin mahdollista. Tätä toki itsekin olen yrittänyt penskoilta vaatia jo aikaisemminkin.
Samaa mieltä, että on parempi oppia suoritukset ensin kunnolla ja puhtaasti ja lisätä vasta myöhemmin tempoa ja nopeutta.