MEKSIKOTajunnanvirtaa Meksikon ryhmästä. Draft pidetty tällä viikolla, joten muutaman pelaajan seura on vaihtunut, mikä huomioitu listauksessa. Esim. Chivas sai kuin saikin tämän johdosta yhden edustajan mukaan MM-ryhmään...
Päävalmentaja: Miguel Herrera (46 v, 2013-)
Ex-maajoukkuepelaaja, joka ei kuitenkaan koskaan yltänyt MM-tasolle. On nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tekemään jo melko pitkän ja suht menestyksekkään manageriuran, johon kuuluu mm. neljä liigafinaalia, joista yhdestä irtosi myös mestaruus (Clausura 2013). Tunnetaan varsin tulisieluisena luotsina, mikä on näkynyt myös melkoisena meuhkaamisena kentän laidalla. Päävalmentajaksi noustuaan tämä jälkimmäinen puoli on tosin laimentunut aika paljon. Pelaajien uinaillessa pystynee kuitenkin yhä potkimaan heidät hereille pukukoppipuheillaan. Suosii pelitapana 5-3-2 / 5-3-1-1-systeemiä, mutta on valmis myös muutoksiin, kuten Bosnia ja Hertsegovina-matsissa nähtiin.
MaalivahditJosé de Jesús Corona (33 v, Cruz Azul)Chuy on ollut parin viimeisen vuoden ajan selkeästi Meksikon liigan paras veskari ja lienee ainakin pienessä etulyöntiasemassa avauspaikkaan nähden. Joissakin lähteissä on mainittu, että ko. tontti olisi jopa luvattu hänelle, mutta päävalmentaja Herreran viime aikaiset lausunnot eivät tätä täysin puolla. Myös Israel-pelissä tullut lievä pää-/niskavamma herättää epäilyksiä. Voi sanoa huoletta, että on ns. pisteitä voittava maalivahti, joka on parhaimmillaan varsinkin nopeissa reaktiotorjunnoissa. Alla on yksi näyte tästä:
https://www.youtube.com/watch?v=QgK7VNsQesw (36 s. eteenpäin)
Jos heikkouksia ajattelee, niin on veskariksi kuitenkin hieman lyhyt (180), mikä näkyy joskus ilmapelissä. Myös käämit kärhtävät joskus tarpeettomasti, joskin nämä piirteet ovat vähän lieventyneet, kun on kantanut kipparin vastuuta mm. maajoukkuetasolla.
Guillermo Ochoa (28 v, Ajaccio)
Ranskan liigan torjuntakone, joka piti pikkuseuraansa ylhäällä parin kauden ajan. Tänä keväänä oli kuitenkin edessä putoaminen ja sen myötä Memokin vaihtaa maisemaa, mm. Marseillen väitetään olevan kiinnostunut pelaajasta. On esiintynyt hyvin parissa maajoukkueen kevään pelissä, joten heittää kyllä kovan haasteen Coronalle. Epäilen kuitenkin, että joutuu tyytymään ainakin alkuun kakkosmiehen rooliin. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin saatta hieman kärsiä eurooppalaisuudestaan, sillä ei ole ollut aivan samalla tavalla jatkuvan luupin alla kuin Cruz Azulin tähtiveskari. Lisäksi kantaa mainetta hieman ailahtelevana torjujana, mikä lienee kanssa jonkun sortin painolasti.
Alfredo Talavera (31 v, Toluca)Takana on huippukausi Meksikon liigassa, mutta joutunee tyytymään kolmosvahdin rooliin.
PuolustusRafael Márquez (35 v, León)
Ikä on ehkä hieman kangistanut kipparia, mutta
El Kaiser de Michoacan on edelleen alakerran kiistaton johtaja. Tämä on näkynyt hyvin parissa viimeisessä treenipelissä, joissa puolustus on ollut hieman tuuliajolla Rafan puuttumisen takia. Puolustusvoiman ohella tuo uhkaa myös hyökkäyspäähän lähinnä vapareiden ja pääpelikykynsä myötä. Koko kentän ylittävät pitkät ja tarkat pystysyötöt kuuluvat yhä valikoimaan ja tämä onkin yksi ase, jonka avulla Meksiko saattaa pystyä kääntämän pelin painopistettä nopeasti edukseen. Konkari pystyy hoitamaan tarpeen vaatiessa myös keskikenttämiehen hommia ja mikäli El Tri joutuu jahtaamaan ottelua, niin Rafa saatetaan nähdä jopa ylempänäkin. Heikkouksista voi mainita ainakin sen, että vaikeuksia tullee nopeiden kärkien kanssa eli mihinkään juoksukilpailuihin ei ole syytä joutua. Ja tämähän pätee käytännössä koko Meksikon topparikaartiin. Lisäksi pää tuntuu kilahtavan aika ajoin, mistä osoituksena Libertadoresin kungfu-potku.
Hector Moreno (26 v, Espanyol)Vuoden 2005 maailmanmestareita, joka on tehnyt pääosan urassaan Euroopassa kuuluen viime kausina joukkueidensa vakiokalustoon. Rafan seuraaja maan johtavana topparina, mutta ainakin omaan makuuni nuo saappaat ovat vielä aika isot. On toki kantanut jo kipparin nauhaakin, mutta on ollut jotenkin tasapaksun oloinen esim. niissä peleissä, joita on tämän MM.kampanjan aikana tullut nähtyä.
Miguel Layún (25 v, América)
Meksikon futiksen viime vuosien todellinen tuhkimotarina. Layún kävi joku vuosi sitten kokeilemassa onneaan Serie A:ssa ja palasi pikaisesti maitojunalla kotimaahan. Uudessa seurassaan pakki joutui fanien hampaisiin, sillä nämä eivät pitäneet häntä riittävän hyvänä kantamaan suurseuran paitaa. Ja eipä kai ne esityksetkään kovin vakuuttavia olleet, joten lopputuloksena oli tunnetut "todo es culpa de Layún"-chantit ja -twiitit. Käänne tapahtui reilu pari vuotta sitten, kun Miguel Herrera tuli Kotkien manageriksi. Piojo luotti Layùniin antaen tälle peliaikaa ja Miguel vastasi tähän nousten pikku hiljaa seuransa runkomieheksi. Kaiken kruununa oli sitten pillkukisamaali, joka toi Aguilasille kauan jahdatun mestaruuden, Tämän jälkeenkin miehen ura on jatkunut nousujohteisena tuoden viime kesänä maajoukkuedebyytin ja viimeisimpänä etappina paikan kisaryhmässä. Brasiliassakin Layúnin voidaan odottaa olevan melko isossa roolissa, sillä pelaaja on selkeä ykkösvaihtoehto vasemman laitapakin rooliin. Tämä on myös hyvin perusteltua, sillä Layún istuu erinomaisesti Piojo Herreran ajaman pelitavan vaatimuksiin. Tässä systeemissähän laitapakkien aktiivinen liike ylöspäin on keskeinen osa hyökkäyspeliä, missä näiden kavereiden tehtävänä on pitää peli leveänä ja hakeutua tiloihin, joihin keskikenttä pystyy jakamaan palloja. Kuten todettua Layún toteuttaa nämä vaatimukset erinomaisesti ja ainakin harjoitusotteluiden pirteiden esitysten perusteella laitapakki saattaa olla El Trin tärkeimpiä väyliä ylöspäin. Pelaajan vahvuuksiin kuuluu myös ns. "kaksijalkaisuus" sekä erittäin kova potku ja kisoissa nähtäneenkin muutama vaarallinen kaukolaukausyritys. Layun pystyy pelaamaan yhtä hyvin kummalla laidalla tahansa, mutta nimenomaan sisäänleikkauskyvyn ja kaukolaukausuhan takia päävalmentaja suosii häntä nimenomaan vasemmalla. Heikkouksiakin toki löytyy ja ainakin keskitysten kohdentamisessa on aika ajoin parantamisen varaa. Mainittakoon myös se, että vahvat esitykset ovat poikineet kiinnostusta Euroopasta ja ainakin Fiorentina on tiedustellut epävirallisesti pelaajan saatavuutta. Ja näin pitkä jorina sen takia, että Layún on nykyään yksi suosikkipelaajistani Meksikon maajokkueessa.
Paul Aguilar (28 v, América)Oikean laidan yksinvaltias, jonka asemaa kuvaa hyvin se, ettei päävalmentaja katsonut tarpeelliseksi valita hänelle suoraa haastajaa. Ravaa Layúnin tapaan hanakasti ylöspäin pyrkien hakeutumaan paikkoihin, joista luoda vaaratilanteita kärjille.
Francisco Javier Rodríguez (32 v, Cruz Azul)Veteraanitopparilla on takana melko keskinkertainen ja virheiden täyttämä kausi, mutta tästä huolimatta mies on kohtuullisen vahvasti ehdolla avaukseen Rafan ja Morenon rinnalle. Hieman kärjistetysti tämän voi sanoa johtuvan pikemminkin Meksikon liigan heikohkosta topparitilanteesta kuin miehen omista ansioista. Mazan avauspaikan puolesta puhuvat ainakin kokemus ja fyysinen preesens verrattuna pääkilpailijaan Diego Reyesiin. Kun Meksikolla tuppaa yleensä olemaan vaikeuksia erikoistilanteissa, niin yli 190-senttiselle kolossille löytyy alakerrassa käyttöä. Heikkoutena taas voi mainita tämän kauden keskittymishiriöt, mitkä ovat johtaneet karkeisiinkiin virheisiin. On kerännyt myös punkkeja kohtuullisen ahkeraan tahtiin, mutta toivottamasti täm harrastus ei jatku kisoissa.
Diego Reyes (21 v, Porto)Kukkakeppimäinen topparihujoppi, jonka avauskausi Portugalissa meni opettelun merkeissä. Valtaosa ajasta kun meni kakkosjoukkueen riveissä, joskin kevään managerivaihdoksen jälkeen peliminuutteja irtosi myös ykkösestä. Aika odotetusti Piojo Herrera valitsi kuitenkin "suojattinsa" kisaryhmään, mutta ei tätä nyt voi kauheasti kritisoida, sillä mm. loukkaantumisista johtuen maan topparitilanne ei ole todellakaan tällä hetkellä kovin kaksinen. Kuten tuli todettua, niin kisaa Mazan kanssa avauspaikasta, mutta veikkaisin, että ainakin aloittaa kisat penkillä. Pikkuanekdoottina voi mainita myös sen, että vaikka miestä ei ole iällä pilattu, niin kv. kokemusta löytyy melkoisesti. Reyes kun veteli kolme vuotta sitten Copa Libertadoresia ilman ongelmia ja tämän jälkeen plakkariin on kertynyt mm. olympiavoitto ja Eurooppaliigan pelejä.
Carlos Salcido (34 v, Chivas)Ryhmän yllätysvalinta, joka kuittasi kisapiletin kokemuksensa ja monipuolisuutensa ansiosta. Tigresissähän Salcido on nähty viime vuosina lähinnä keskikentän pohjalla, mutta tämän ohella pelaaja pystyy hoitamaan myös molempien laitapakkien ja topparin tontit. Parissa viimeisessä treenipelissä veteraani on nähty juuri keskuspuolustajana ja mitenkään mahdotonta ei ole, että Chivas-pelaaja nähtäisiin jossain matsissa avauksessa Rafan ja Morenon kaverina.
Andrés Guardado (27 v, Bayer Leverkusen)Principito on sikäli erikoisessa tilanteessa, että hän aloittanee arvokisat vaihtopelaajan roolissa. Tämä johtuu osin Layúnin noususta, mutta myös Guardadon vaisuhko Euroopan kausi painaa puntarissa. Sekä Valenciassa että Leverkusenissa peliaika jäi melko vähäiseksi olkoonkin, että Saksan keikalla myös loukkantumiset vaivasivat miestä. Vasemman laitapakin ohella Guardado pystyy tietysti pelaamaan eri tonteilla myös keskikentällä ja näissä merkeissä miestä on viime matseissa testailtukin. Esitykset eivät kuitenkaan anna oikein perusteita sille, että avauspaikka tuoltakaan irtoaisi.
edit: uusi tilaisuus näyttäisi tulevan tänä iltana, sillä Herreran mukaan Guardado avaa Portugalia vastaan keskikentn vasemmalla sivustalla
Miguel Ángel Ponce (25 v, Toluca)Nostettiin ryhmään Juan Carlos Medinan loukkaantumisen myötä. Lähtökohtaisesti tarjolla vasemman laidan wingback-rooliin. Peliaika tällä tontilla voi jäädä kyllä olemattomaksi, sillä Layúnin syrjäyttämiseen ei taida olla riittävästi eväitä. Omaa suht hyvän kudin, joten kaukovetoihin kannattaa ainakin varautua, jos mies sattuu kentälle pääsemään.
KeskikenttäHéctor Herrera (24 v, Porto)Etukäteen ajateltuna yksi Meksikon tärkeimmistä keskikenttäpelaajista. Tyypiltään moderni kahden suunnan pelaaja, jolta luontuvat yhtä hyvin puolustuksen haalarihommat kuin hyökkääminenkin. Näissä kisoissa Herreralle napsahtanee keskikentän puolustavan ankkuripelaajan paikka, sillä ko. tontille kaavailtu Negro Medina joutui jättämään ryhmän loukkaantumisen vuoksi. Yli 180-senttiseltä Herreralta löytyy vaadittavaa fysiikkaa tälle paikalle, mutta kieltämättä hän menee myös vähän hukkaan ko. roolissa. Kaveri on ollut näet pääsääntöisesti erittäin hyvä oikean laidan hyökkäävässä roolissa.Tolta tontilta Herrera on jakanut hyvin palloja nousevalle Aguilarille ja kärjille sekä hakeutunut ahkerasti vetopaikkoihin. Hyvän potkunhan Herrera myös omaa ja mies käyttääkin sitä mielellään boksin rajoilta. Ja itse asiassa tämän aamun uutisissa sitten kuultiin, että ainakin tämän päivän Portugali-pelissä Herreraa käytetään nimenomaan tuolla hyökkäävällä tontilla.
Carlos Peña (24 v, León)Hyvän pelikäsityksen omaava keskikenttämies,jonka repertuaarista löytyvät mm. puolustuslinjoja puhkovat syötöt kärjille tai nouseville laitapakeille. " Gullit" nousee myös hanakasti maalitilanteisiin ja viimeistelykin sujuu varsin hyvin. Esim. tänä keväänä irtosi mestarijoukkueen maalikuninkuus ja kaikkiaan mies ampui "kaudella" 2013-14 viisitoista maalia seuralleen. Carlos on myös kohtuullisen vahva jässikkä, minkä ansiosta hän pystyy hoitamaan keskikentän vaatimat puolustustehtävät kunnialla. Yllä olevista kehuista huolimatta Gullit ei kuitenkaan välttämättä nouse niin isoksi staraksi MM-ryhmässä kuin vielä pari-kolme kuukautta sitten näytti. Pelaaja on vetänyt näet tämän vuoden puolella n. 34-35 virallista seura- tai maajoukkuematsia ja tämä on vaatinut selkeästi veronsa. Pelaajan kone onkin ryhtynyt selvästi piiputtamaan ja viime viikkojen esitykset ovat olleet pahimmillaan melko kaukana sitä, mitä talvella nähtiin. Avauksessa Peña toki nähdään, mutta pahaa pelkään, että hyytymisen jäljet näkyvät myös MM-kisoissa. Ja sekin kannattanee mainita, että pelajan esitykset ovat herättäneet kiinnostusta Vanhan mantereen puolella. León onkin ilmoittanut jo saaneensa tarjouksia tähdestään, joten onnistuessaan Gullit saattaa siirtyä Eurooppaan kisojen jälkeen.
Marco Fabián De La Mora (24 v, Cruz Azul)Marquiton ura oli toista vuotta laskusuunnassa loukkaantumisten ja bilettämisen takia, mutta siirto Cruz Azuliin käänsi kurssin. Laituri oli Clausurassa seuransa parhaita ja hyvät esitykset toivat paluun maajoukkueeseen. Fabián on jatkanut vahvoja otteitaan myös treenipeleissä ja mies onkin tällä hetkellä vahvasti tyrkylllä avaukseen keskikentän vasemmalle sivulle. Pelaajatyyppinä Marco on hyvin hyökkäyshakuinen ja viimeistelyvoimaakin löytyy mistä kertovat mm. vuonna 2012 voitetut olympiakarsintojen ja Toulonin turnauksen maalikuninkuudet. Kotimaan liigassakin Marco on mättänyt 45 maalia, mikä on keskikenttäpelaajalle varsin kunnioitettava saldo. La Máquinan mies on myös suhteellisen monipuolinen, joten hän pystyy pelaamaan yhtä hyvin myös keskikentän toisella laidalla tai alempana kärkipelaajana. Ja senkin voi mainita, että Fabiánin vahva kausi on herättänyt puheet Euroopasta taas henkiin. Bundesliga on ollut vahvimmin esillä ja laituri piipahtikin keväällä Saksassa. Mitään konkreettista ei siirtorintamalta ole kuitenkaan vielä kuulunut.
Isaac Brizuela (23 v, Toluca)Alkukauden komeetta, jonka tahti kuitenkin hiipui sarjan edetessä. Viihtyy parhaiten kentän oikealla laidalla, missä pyrkii haastamaan hanakasti pakkeja ja murtautumaan maali- tai syöttöpaikkoihin. MM-kisoissa luvassa vaihtomiehen rooli ja peliaika voi olla aika kortilla, sillä viime kuukausien harjoituspelit eivät ole järin vakuuttavasti menneet. Saatetaan kuitenkin käyttää pelien loppupuolen jokerikorttina väsyneitä puolustuksia vastaan.
Javier Aquino (24 v, Villarreal)Sai paikan joukkueessa Luis Montesin loukkaantumisen myötä. Alkuperäinen putoaminen MM-ryhmästä ei ollut järin suuri yllätys, sillä Piojo Herreran suosima 5-3-2-systeemi ei ole kaikkein optimaalisin pienikokoiselle laiturille. Meksikon "alimiehitetyllä" keskikentällä kun pitää pystyä myös puolustamaan ja riskinä on, että Aquino lanataan näissä karkeloissa nurmen pintaan. Hyvä keskittäjä kisannee lähinnä Brizuelan kanssa vaihdosta sisään tulevan laitavipeltäjän tontista.
José Juan Vázquez (26 v, León)Pelaa keskikentän pohjalla puolustavassa roolissa, mutta fysiikka (166 cm) ei tahdo oikein riittää tähän tehtävään MM-tasolla. Jos ei suurempia loukkaantumisia tapahdu, niin kisat mennevät katsojan roolissa. (No, itse asiassa hänkin saa vielä sauman Portugali-pelissä, mutta edelleenkään en jaksa miehen avauspaikkaan uskoa)
HyökkäysOribe Peralta (30 v, América) Peralta on noussut viimeisen reilun vuoden aikana Meksikon ykköshyökkääjäksi ja tehot puhuvatkin puolestaan. Viime kesän polvileikkauksensa jälkeen Cepillo on ampunut yhdessätoista maaottelussa saman verran maaleja. Tämän vuoden harjoitushöntsissä on tosin ollut vähän hiljaisempaa, mutta tämä mennee ainakin osin vaihtorumban piikkiin. Pelaajatyyppinä Peralta on aika tyypillinen ysi siinä mielessä, että huomattava määrä osumista syntyy boksista. Tosin potkutekniikkaakin löytyy, joten on niitä maaleja kaukovedoillakin syntynyt. Pääpelaajana myös meksikolaiseksi aika hyvä, joskaan mistään Borgetista ei puhuta. El Hermoso teki myös kisojen alla Américan kanssa rahakkaan viisivuotisen sopimuksen, joka nostaa hänet Meksikon liigan kaikkien aikojen parhaiten palkatuksi pelaajaksi. Eli huhut siirrosta Eurooppaan voidaan tältä osin kuopata.
Giovani dos Santos (25 v, Villarreal)Yksi Meksikon hyökkäyksen avainmiehistä. Pystyy pelaamaan aika monella hyökkäyssuunnan tonteista, mutta näillä näkymin Villarrealin mies aloittaa kakkoshyökkääjänä Peraltan alapuolella. Omien sanojensa mukaan tuo on Giolle myös mieluisin paikka, sillä hän pääsee seilaamaan siinä aika vapaasti ympäri kenttää.
Javier Hernández (26 v, Manchester United)Chicharitolla on takanaan vaikea kausi, sillä seurajoukkueessa peliaika oli kortilla eikä maajoukkueessakaan homma ole toiminut entiseen malliin. Tästä kertoo hyvin se, että edellinen maali El Trin paidassa syntyi viime kesän Confederations cupissa Japania vastaan. Pikku Herne aloittaneekin kisat penkillä.
Alán Pulido (23 v, Tigres)Lyönyt itsensä läpi viimeisen vuoden aikana osin loukkaantumisten avittamana. Pulido tulitti "kaudella" 2013-2014 kaikkiaan 29 osumaa, mikä on kieltämättä komea luku. On kuitenkin huomioitava, että peräti 11 näistä syntyi Copa Mx:ssä, joka on yhä enempi B-luokan turnaus. Se on kuitenkin myönnettävä, että kehittymistä on tapahtunut aiempiin kausiin verrattuna. Erityisvahvuuksiin kuuluu hyvä maalivainu eli Pulido osaa hakeutua boksissa paikkoihin, joista pallon pystyy pistämään verkkoon. Tästä johtuen Alánin maalit ovatkin aika usein helpon tap-in:in näköisiä, vaikka taustalla onkin yleensä hyvä liike. Kannattaa esim. vedoissa seurata, että kuka siellä reboundissa onkaan hyörimässä. Miehen viimeistely ei ole ollut aiemmin ehkä parasta ykkösluokkaa, mutta tässäkin on tapahtunut pientä edistymistä aiempaan verrattuna. Miksikään huippukliiniseksi hyökkääjäksi en pelaajaa tosin vieläkään kehuisi. Kisoissa luvassa ainakin alkuun varmaan penkkimiehen rooli ja tappelee lähinnä Chichariton ja Jimenezin kanssa ykkösvaihtohyökkääjän paikasta. Loppukaneettina todettakoon, että vahvat suoritekset Meksikon liigassa on noteerattu myös Euroopassa ja varsinkin Olympiakos sekä italialaisseurat ovat olleet kiinnostuneita pelaajasta. Ja pakkohan sekin on mainita, että maajoukkuedebyytti oli kohtuullisen kova, sillä avausmatsissa syntyi hattutemppu
.
Raúl Jimenez (23 v, América)Hyökkääjälupaus, jota voi kutsua myös - positiivisessa mielessä - Miguel Herreran suojatiksi. Nousi seurajoukkueensa vakiokalustoon Piojon kaudella ja on parin viimeisen vuoden aikana kuulunut sarjan kärkipään viimeistelijöihin (14+16 maalia). Komeista luvuista huolimatta on tyyliltään ehkä enemmän kärjen alla viihtyvä pelaaja, joka tukee laajalla liikkeellään piikkimiestä. Menee myös vähän kliseiden puolelle, mutta on isosta koostaan huolimatta aika taitava jalalla, joten näppäriä kantapääseiniä voi olla luvassa Brasiliassakin. Alla olevassa klipissa on yksi esimerkki pelaajan teknisistä kyvyistä:
https://www.youtube.com/watch?v=9ydk7H40QcAJimenez lukeutuu kanssa niihin pelaajiin, jotka saattavat häipyä Eurooppaan kisojen jälkeen. Portugalin suunnalta on ollut alustavaa kiinnostusta ja ainakin América on varautunut tähän vaihtoehtoon Peraltan ostollaan.