Tässä topikissa keskustellaan niistä mestoista, joilla MM-kisat pelataan.
Ennen kisoja on ilmeisesti suht' yleisenä oletuksena, että Etelä-Amerikan "kuumankosteat" ilmasto-olosuhteet suosivat oman mantereen joukkueita (ja ehkä myös afrikkalaisia), kun taas eurooppalaisten oletetaan kärsivän sikäläisestä ilmastosta. Asia ei kuitenkaan taida olla ihan näin yksinkertainen. Eteläisellä pallonpuoliskolla on talvikausi ja lämpötilat eivät ole niin korkeita, kuin saattaisi luulla. Mutta eri paikkakunnilla on huomattavia eroja kesä-heinäkuun keskilämpötiloissa ja ilmankosteudessa. Wikipedia-kartoituksen perusteella pelipaikkakuntien ilmasto-olosuhteet näyttävät tältä pohjoisesta etelään (suluissa lämpötila / kosteusprosentti):
Manaus (26 / 83)
Fortaleza (26 / 81)
Natal (26 / ??)
Recife (25 / 85)
Salvador (24 / 82)
Cuiaba (23 / 72)
Brasilia (19 / 60)
Belo Horizonte (19 / ??)
Rio (22 / 77)
Sao Paulo (16 / 78)
Curitiba (12 / 80)
Porto Alegre (15 / 82)
Vertailun vuoksi joitakin eurooppalaisia paikkakuntia kesälämpöineen:
Helsinki (17)
Berliini (18)
Lissabon (22)
Marseille (23)
Lontoon ympärivuotinen kosteusprosentti on yli 90.
Eli onko siellä Brasiliassa sitten vaikeat olosuhteet? Kuudella pohjoisimmalla paikkakunnalla näyttäisi olevan aika lämmintä, ainakin jonkin verran lämpimämpää kuin niillä europaikkakunnilla, joilla on viime aikoina (Portugali 2004 & Ranska 1998) pelattu arvokisoja. Etelämmässä sitten mennään jo viileämpiin lämpötiloihin, ja Curitibassa palelisi jo suomalainenkin. Ilmankosteudessa taas brassit eivät pärjää Lontoolle, jossa pallokorvat potkivat palloa menestyksekkäästi. Mutta onko lämpötilan ja ilmankosteuden yhdistelmä dynamiittia?
Ja mikä mahtaa olla näiden ilmasto-olojen vaikutus huippu-urheilijoihin? Onko todella niin, että lattarit ja afrikkalaiset "vanhasta muistista" sopeutuvat niihin paremmin, vaikka pelaavatkin talvet Euroopassa?