Riosta Quitoon 50 päivässä
Alkusanat
Tässä on jonkinnäköinen tarina meikäläisen seikkailuista ja sekoiluista Etelä-Amerikan kaupungeissa, yöelämässä, stadioneilla, luonnossa jne. Seitsemän viikon retkeeni mahtui paljon tapahtumia, mutta mitään vakavaa takaiskua en kokenut. Tämä oli tavallaan juhlareissu, sillä olihan se kymmenes kerta kyseisessä maanosassa. Jos joku on kiinnostunut, niin edellisen reissun tarina löytyy alla olevasta linkistä ja siitä löytyy linkkejä myös aiempiin. Joitakin hintoja olen muuttanut euroiksi ymmärrettävyyden parantamiseksi.
http://futisforum2.org/index.php?topic=155745.0 Tämän vuotista reissua suunnitellessani päätin jättää Brasiliassa kiertelyn vähän vähemmälle ja panostaa enemmän uusiin alueisiin. Aloitin kuitenkin seikkailuni Riosta, koska halusin kokea sambakarnevaalien huuman. Pohjoinen Patagonia Argentiinassa oli seuraava kiinnostava kohde. Viime vuonna olin Chilessä, mutta silloin tutustuin vain kuivaan pohjoisosaan. Chile on pitkä maa ja siellä on paljon muutakin kuin erämaata. Nyt näin vihreämpää Chileä. Equador oli uutena valtiona ohjelmassa ja siitä jäi positiiviset fiilikset. Tällä reitillä poikkesin katsomaan aina futispelejä, kun se vain oli mahdollista. Näin kaikkiaan kahdeksan matsia. Ainoastaan tapahtumat Chilen pääkaupungissa Santiagossa jäivät kaivelemaan. Siellä oli ongelmia pääsylippujen kanssa ja pelit jäivät väliin.
Jos jotain kiinnostaa kuvat reitiltäni, niin ne ovat nähtävillä facebookissa.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10203089031522075.1073741831.1094734507&type=1&l=93848d256eSorry, jutusta tuli taas pitkä, mutta pitkät reissut pitkät jutut. Kuvia klikkaamalla saat ne isommaksi.
Flamengo-Emelec
Kesällä joitain foorumisteja varmasti matkaa MM-kisoja aistimaan Rioon. Heitä varten kerron vähän tarkempaan Rioon tulostani. Tullessani ulos lentokentän ovesta, siinä oli heti taksikuskeja tyrkyttämässä kyytiä. Hinta oli muutama vuosi sitten 60 realia Copacabanalle viennistä. Nyt en edes kysellyt hintoja vaan käännyin saman tien oikealle ja suuntasin askeleeni noin 50 metrin päässä sijaitsevalle bussipysäkille. Hyppäsin siniseen lentokenttäbussiin, maksoin jotain 15 realia ja matkasin sillä Copacabanalle. Onhan se paljon hitaampi kuin taksi, mutta pyrin aina välttämään takseja pitkälti niiden epärehellisyyden takia. Eivät toki kaikki kuskit ole ”kusettajia”, mutta paljon löytyy epärehellisiä kuljettajia.
Keskiviikkona poikkesin Flamengon myymälässä kyselemässä lippua Copa Libertadoresin matsiin Equadorilaista Emeleciä vastaan. Niille, joille Copa Libertadores ei sano mitään, niin se vastaa Mestareiden liigaa siellä. Kaikkea muuta oli kyllä myynnissä, mutta ei lippuja. Myyjä neuvoi menemään kolme tuntia ennen matsin alkua stadionille ja ostamaan lipun sieltä. En nyt mennyt ihan niin aikaisin, mutta hyvissä ajoin kuitenkin saavuin remontoidulle Maracanalle. Ulkoapäin näytti kaikki muu olevan valmista paitsi metroasemalta tuleva kävelysilta. Sitä ei ollut vielä kaikilta osin asfaltoitu.
Se oli uutta, että lähinnä tällaisia turistin näköisiä katsojia varten siellä oli stadionin ulkopuolella punalippalakkisia kauniita tyttöjä oppaina. Heti pihaan tultuani sain eräältä heistä hyvät ohjeet, missä ovat lippuluukut. Lähdin kiertämään stadionia kohti lipunmyyntiä. Matkalla ainakin kolme tyttöä kävi selittämässä samat asiat. Kyllähän minä tiesin määränpääni, mutta kauniiden ja mukavanoloisten tyttölasten tullessa juttusille kulutin aina aikaa keskustelemalla heidän kanssaan.
Tänä päivänä Flamengossa ei pelaa montaakaan Eurooppalaisen futiksen seuraajalle tuttua pelaajaa. Andre Santos on tuttu maajoukkueesta ja kävi hän yrittämässä Arsenalissakin huonolla menestyksellä. 50 maaottelua ja MM-kisoissa 2010 pelannut Elano on selvästi nimekkäin pelaaja ja hän esiintyi kyllä kentällä sen mukaisesti. Ensin kierteinen vapaapotku 25 metristä maalin takanurkkaan. 2-0 maalin hän alusti antamalla ovelan kantapääsyötön kulmalipun tuntumassa. Maalin tehnyt Hernane tuntui olevan fanaattisen fanikatsomon suuri suosikki. Emelec oli aika kesy vierailija ja Flamengo otti helposti 3-1 voiton.
http://www.youtube.com/watch?v=U1RLvnVxX6I Flamengo otti helpohkon voiton bolivialaisista vieraistaan
Muutto favelaan
Torstaina pistin kamat kasaan, siirrryin metrolla Cateten kaupunginosaan ja siellä vuoren huipulla sijaitsevaan Maze -hostelliin, jossa olin viime vuonnakin. Brasilialaiset ymmärtävät kyllä rahan päälle, silloin kun sitä on saatavilla, se kyllä otetaan pois. Karnevaalien aikana hostellien hinnat saattavat nelinkertaistua. Lisäksi pitää maksaa vähintäin viisi-kuusi yötä. Favelahostellia pitävä vanha brittiäijä Bob on kohtuuden miehiä. Hän oli vain tuplannut hintansa ja se ei vielä ylittänyt sietokykyäni, koska halusin nyt kokea maailman suurimmat ja kuuluisimmat bileet, sambakarnevaalit.
Favelahan tarkoittaa slummia ja niihin ei turisteilla ole mitään asiaa, ellei mukana ole joku favelan asukas. Tämä favela on kuitenkin turvallinen, ei mikään huumejengien ja poliisien välinen taistelukenttä. Täällä ei asu likaisissa vaatteissa kulkevia katupoikia, vaan porukka on pukeutunut ihan siististi. Asukkailla näytti olevan älypuhelimia ja asunnoissa oli taulutelevisioita. Pihassa ja käytävillä ei ollut roskia, mikä tässä maassa ei aina ole ihan normaalia. Piha-alueella oli muutama pieni baari ja niiden edustalle porukkaa kerääntyi illalla juttelemaan ja hörppimään olutta. Porukka oli kovasti positiivisen oloista. O,6 litran pullo maksoi 6 realia eli pari euroa.
Hostellin huoneet ovat aika karut, sängyt ovat betonia. Vastaavasti aamupala on hyvä, näköalat ovat hienot ja asukkaiden kanssa paljon keskusteleva isäntä on saanut luotua sinne leppoisan tunnelman. Päivänvalossa favela ei näytä mitenkään pelottavalta. Yöllä tilanne on hieman toinen, ainakin jos on menossa sinne ensimmäistä kertaa. Pimeän aikaan kun katselee Cateten kaduilta vuoren huipulle, siellä näkyy vain muutama valopiste.
Sambakarnevaalien I-divisioona
Ennen lähtöäni löysin netistä sivuston, mistä pystyi ostamaan lippuja karnevaaleille. Karnevaalithan ovat sambakoulujen väliset kilpailut, joissa kilpaillaan torstaina ja perjantaina I-divisioonan tasolla ja seuraavat kaksi päivää ovat pyhitetty mestaruussarjalle. Riossa asuva kaverini sanoi kyllä, että lippuja voi ostaa kadultakin. Ajattelin kuitenkin ottaa varman päälle ja tilasin netistä lipun torstaille sekä seuraavana viikonloppuna tapahtuvaan voittajien paraatiin. Mestaruussarjan iltaan en tilannut lippua, koska hinta oli todella kova. En enää muista sitä, mutta ei tarvinnut kyllä edes miettiä tilaamista.
Kuuluisan arkkitehdin Oscar Niemeyerin suunnittelema Sambodromo sijaitsee lähellä ”Central stationia”, mikä on rautatie-ja metroasema pääkadun varrella. Sinne suuntasin hieman jännittynein mielin, koska ei ollut tarkkaa tietoa mitä on edessä. Tapahtuma alkoi klo 21 ja loppui joskus aamulla neljän viiden pintaan, joten rahalle tuli kyllä vastinetta. Vaikka nämä koulut olivat vain I-divisioonan tasoa, niin kyllä niissäkin riitti ihmettelemistä maalaispojalle. Mestaruussarjassa kulkueet ovat vielä näyttävämpiä. Vanha sanonta ”kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” pätee tässäkin. En osaa kuvailla kulkueita, joten kiinnostuneet voivat katsoa kuvia facebook-sivultani.
Itse tapahtumapaikalla ei ollut mitään ongelmia, mutta hostelliin palatessani vuoren huipulle pääsyn kanssa oli pientä probleemaa. Favelaan kuljetaan joko mototakseilla tai vanhoilla Volkswagenin pikkubusseilla. Ylöspäin on 2,9 realia ja alas pääsee 1,5 realilla. Reilu meininki, taksat kulujen mukaan. Mototaksikuskit säästävät bensaa laskettelemalla alas sammutetuilla koneilla.
Aamuyöllä palatessani karnevaaleilta liikennöinti oli jo loppunut, eikä aamuvuoron kuljettajat olleet vielä aloittaneet. Kiipeäminen mutkaista tietä vuoren huipulle ei suuremmin houkuttanut ja päätin ottaa taksin. Lopulta yksi vapaa taksi pysähtyi, hyppäsin etupenkille ja kerroin mihin haluan mennä. Kuljettaja sanoi heti, että ei lähde ajamaan favelaan. Tämän kaverin paikallistuntemus ei ollut kovin korkeata tasoa, koska hän ei rohjennut lähteä sinne. Kyllä siellä muita takseja vieraili. Seisoskelin siinä neuvottomana ylöspäin lähtevän tien alkupäässä. Sitten tuli joku paikallinen autolla ja nostin peukalon pystyyn. Ikinä en ole ennen liftannut Brasiliassa. Ihme ja kumma, auto pysähtyi. Hän vei minut favelan pihaan asti. Tarjosin rahaa, mutta tämä ystävällinen heppu kieltäytyi siitä. Kiittelin häntä kovasti ja olin kovin tyytyväinen päästessäni nukkumaan.
Perjantai-iltaa lähdin kuluttamaan Lapan kaupunginosaan katubileisiin. Lyhyesti sanottuna siellä on tarjolla kaljaa, viinaa, syötävää, elävää musiikkia ja varmaan jotain muutakin melko pienellä alueella. Ainahan siellä on paljon väkeä perjantaisin, mutta nyt oli tietysti normaalia enemmän. Kusen haju oli karmea joka puolella ja kadut täynnä roskia. Vaikka en pidä itseäni minään ”nirppanokkana”, niin en kyllä viihtynyt siinä ympäristössä. Päätin lähteä takaisin ”kotinurkille”. Vaikka metro kulki läpi yön, niin lähin asema oli kuitenkin suljettu, joten päätin kävellä Cateteen. Aina välillä poikkesin oluelle johonkin pieneen kuppilaan. Siellä se maistui paremmalta, kun kusi ei haissut ja sai istuskella rauhassa.
Juuri ennen vuorelle lähtevää tietä on yksi baari ja poikkesin vielä siihen istuskelemaan. Siellä istui varsin erikoinen kaksikko ja he pyysivät minut pöytäänsä sanalle. Erikoiseksi kaksikon teki se, että yleensä tällaiset ihmiset eivät istu samassa pöydässä. Fernanda oli siististi pukeutunut, hyvin englantia puhuva ja opiskellut nainen, sanoisinko että keskiluokkaa. Hänen kaverinsa Luis puolestaan asuu jossain toisessa, pahemmassa favelassa eikä englannin kielestä ollut mitään hajua. Fernandan lähtiessä vessaan Luis alkoi heti kauppaamaan kokaiinia. Tein hänelle selväksi, että olut on tarpeeksi minulle. Lopulta lähdin kohti majapaikkaa ja nyt ei auttanut mikään, oli käveltävä ylös. Matkalla oli joku kuppila vielä auki ja keräsin siellä vähän aikaa voimia viimeiseen rutistukseen.
Karnevaalien mestaruussarjan ilta
Lauantaina päivällä Sami ja hänen tyttöystävänsä Suvi tulivat käymään hostellilla. Samiin tutustuin edellisellä Rion reissullani ja viime kesänä kävimme muutaman kerran lounaalla, kun hän yllättäen ilmestyi kotikaupunkiini töihin. Sami on rumpali ja illalla hänellä oli edessään jo viides kerta sambakarnevaaleilla Mangueiran sambakoulun mukana. Hän antoi minulle vinkin, että illalla löytyisi edullinen lippu karnevaaleille. Minä innostuin siitä ja sovimme tapaamisen karnevaalialueen portille. Sitä ennen minulla oli kuitenkin ohjelmassa Cariocan ottelu Flamengo-Nova Iguacu.
Samin ja Suvin kanssa jutustelu meni vähän pitkäksi ja minulle tuli kiire matsiin. Ensin sai jonottaa metrolippua jonkun aikaa ja Maracanallakin oli ruuhkaa lipunmyynnissä. Lopulta ehdin katsomoon juuri matsin alkaessa. Flamengo vei voiton 2-1 ja Hernane kunnostautui jälleen maalinteossa.
Maracanan remontti valmistui hyvissä ajoin
Illalla tapasin karnevaalialueella Suvin, Samin, Jarkon ja Klausin. He olivat ostaneet minulle lipun kadulta 50 eurolla, mikä on tosi halpa hinta. Sambakoulut saavat ilmaisia lippuja ja näitä päätyy kadulle myyntiin .Nyt yö meni mukavasti, kun ei tarvinnut yksin istuskella Sambodromolla. Jarkolla on tavoitteena rummuttaa ensi vuoden karnevaaleilla ja häneltä sain hyvin karnevaaleja koskevaa tietoa. Olihan nämä mestaruussarjan kulkueet näyttävämpiä kuin ”divarissa”. Yhden sambakoulun kulkueessa saattaa olla 5000 esiintyjää. Kulkueeseen on saatettu käyttää rahaa miljoonia euroa. Yksi Brasilialaisen futiksen rakastetuimpia tähtiä, Zico, täytti reissuni aikana 60 vuotta. Hänen peliuransa oli yhden sambakoulun teemana.
Karnevaalit ovat upea tapahtuma
Zicon peliura oli yhden sambakoulun teemana
Futis oli muutenkin vahvasti esillä kisavuonna
Vierailu Sao Joao da Barrassa
Maanantaiaamuna lähdin morjestamaan kaveriani Fabiota Sao Joao da Barraan. Tämä pieni kaupunki sijaitsee noin 300 kilometrin päässä Riosta. Vein hänelle Suomesta keräämiäni pelipaitoja. Fabiolla on jotain 950 aitoa pelipaitaa ympäri maailman. Eniten on luonnollisesti Brasiliasta, mutta Suomi on toisena yli viidelläkymmenellä paidalla.
Fabio asui aiemmin Riossa, mutta on nyt asunut SJB:ssa yli kaksi vuotta. Hän työskentelee paikallisessa seurassa, hoitaa sen paperiasioita ja tekee juttuja nettiin. Lisäksi hän työskentelee paikallisella radioasemalla ja siitä johtuen hän tuntui olevan varsin tunnettu hahmo kaupungilla.
Sao Joao da Barra on varsin uusi seura, perustettu 2006. Se aloitti pelaamisen Rion osavaltion C-sarjasta ja nousi B-sarjaan 2010 voitettuaan sarjansa. Viimeiset kaudet se on sijoittunut B-sarjan kärkipäähän, mutta nousu huippuseurojen joukkoon ei ole vielä onnistunut. Ketään suomalaisille tuttua pelaajaa siellä ei ole. Joukkueen nimekkäin kaveri on eittämättä Fabion hankkima valmentaja Jorge Luis Andrade. Peliurallaan hän pelasi Flamengossa 569 matsia, Romassa ja Vasco da Gamassa. Maaotteluita hänellä on 11 ja Olympiahopeaa Soulin kisoista.
Sao Joao da Barran stadionin ruokailutila
Sao Joao da Barra pelaa Cariocan B-sarjassa
Fysiikkavalmentaja veti omat treenit loukkaantumisista toipuville pelaajille
373 katsojaa futispelissä.
Palattuani Rioon majoittauduin samaan hostellin Copacabanalla kuin maahan tullessani. Porukka oli muutoin vaihtunut mutta kämppäkaverini Detroitista oli edelleen siellä. Ronny oli lähtenyt karkuun Detroitin kylmää talvea ja tullut muutamaksi viikoksi treenaamaan Rion saleille. Hän oli pitkälti samannäköinen lihaskimppu kuin jenkkien pikajuoksijat, mutta aivan liian lyhyt tähän lajiin.
Lauantaina iltapäivällä oli ohjelmassani Bangu-Madureira matsi. Sinne päästäkseni minun piti matkailla junalla liki tunti. Taisi olla 24. seisake missä hyppäsin pois junasta. Jos eteeni tuodaan yhden metro- ja junanvaunun matkustajat, niin se on todella helppo sanoa kummat ovat kumpiakin. Junan matkustajat ovat tummempaa väkeä ja siellä ei näe mitään pukumiehiä eikä kyllä turistejakaan. Eräässä oppaassa sanotaan ”supervia (juna) liikennöi kaupungin ulkopuolisille köyhille alueille, jonne tuskin kukaan suomalainen haluaa matkustaa”. Minä nyt kuitenkin halusin.
Monet kaverini ehkä luulevat, että käyn Brasiliassa otteluissa, joissa on väkeä ja tunnelmaa yllin kyllin. Asia ei kuitenkaan aina ole näin. Vuonna 2009 ottelussa Flamengo-Vasco da Gama oli liki 70.000 katsojaa ja oli myös tunnelmaa katsomossa. Nyt tässä saman sarjan matsissa oli sateisessa säässä paikalla vain mitättömät 372 katsojaa minun lisäkseni. Se ei ole kuitenkaan pohjat vielä. Muutama vuosi sitten Cariocan C-sarjan ottelu pelattiin suljettujen ovien takana. Pääsimme sinne kaverini kanssa Fabion mukana ja yleisömäärä taisi jäädä alle kymmenen hengen.
Vierailin Bangun kotistadionilla muutama vuosi sitten Fabion kanssa, mutta silloin siellä ei ollut peliä. Lipunmyyntiluukku oli noin 15x15 cm reikä betoniseinässä. Maksoin vajaat seitsemän euroa lipustani ja sillä pääsi takasuoralle katselemaan. Minun lisäkseni siellä oli joku kolmisenkymmentä henkeä, useimmat minua reilusti vanhempia äijiä. Päädyssä rumpuryhmä piti meteliä ja jotain sähikäisiä he ampuivat ilmaan suuren maailman tyyliin. Bangu on voittanut kaksi Rion osavaltion mestaruutta, mutta viimeisin on vuodelta 1966. Nykypäivänä sillä ei ole käytännössä mahdollisuutta voittaa kolmatta, koska joku neljästä mestaruussarjan seurasta hoitaa aina voiton kotiin
.
Avustavat erotuomarit lämmittelemässä
Bangu ja Madureira tasasivat pisteet 1-1 tuloksella
Kotijoukkueella ei ollut ottelussa mitään panosta, mutta Madureira oli vielä putoamisvaarassa. He aloittivatkin pirteästi, heti ensimmäisellä minuutilla Carlinhos taiteili näppärästi pallon maaliin. Harvoin näkee samalla lailla tehtyä maalia. Harvalukuisen kotikatsomon iloksi Bangu onnistui tekemään tasoitusmaalin ja pisteet jaettiin 1-1 tuloksella. Sarjan päätyttyä Bangu oli 10. ja Madureira 14. Tämä sijoitus riitti sarjapaikan säilyttämiseen.
Bangun fanikatsomo
http://www.youtube.com/watch?v=sNvNCJzTl7I Botafogo alamaissa
Vierailuni Riossa päätin Botafogo-Flamengo ottelulla. Olen nähnyt monia kaupungin neljän suuren seuran keskinäisiä matseja ja tämä oli ehkä vaisuin koskaan. Botafogon kausi meni heikosti, sijoitus vasta yhdeksäs, kun muut huippuseurat olivat taulukon kolme ensimmäistä. Clarence Seedorfin lähteminen Italiaan valmentajaksi oli varmasti yksi syy vaisuun kauteen. Katsojia ottelussa oli 12648, joista varmaan 12.000 oli Flamengo-faneja. Niin paljon näkyi puna-mustaa väriä katsomossa. Botafogon fanit olivat jo hylänneet joukkueensa.
Hostellissani kaupattiin valmista pakettimatkaa kyseiseen otteluun 53 euron hintaan ja sillä lipulla ei olisi päässyt hyville paikoille. Tapani mukaan menin metrolla Maracanalle, ostin lipun hyvälle paikalle ja maksoin kaikkiaan 35 euroa. Olin paikalla hyvissä ajoin ja kävelin Flamengo-fanien baariin tarkoituksenani juoda olut ja aistia ennakkotunnelmia. Se jäi haaveeksi, sillä oluen myynti oli lopetettu kaksi tuntia ennen matsia. No, se nyt ei ollut suuri takaisku. Stadionin sisäpuolella kyllä myytiin olutta, mutta merkintä (s/alcool) tarkoittaa ilman alkoholia.
Yhdestä luukusta löytyy myös englantia puhuva lipunmyyjä
Täällä pelataan tuleva MM-finaali Brasilia-?...
Aivan samoin kuin Bangussa, avustavat erotuomarit olivat kauniimman sukupuolen edustajia, Lilian ja Andrea nimeltään. Tytöt hoitivat hommansa ihan hyvin. Flamengo ei pelannut mitenkään vakuuttavasti, mutta otti pisteet 0-2 voitollaan. Urakkaa helpotti vastustajan saama punainen kortti 67. minuutilla.
http://www.youtube.com/watch?v=3jivkBrPaRI Rioa pidetään vaarallisena kaupunkina ja sitä se varmasti osittain onkin. Siellä pärjää kuitenkin maalaisjärjellä ja hyvällä tuurilla. Itse en tuntenut kertaakaan pelkoa eikä edes taskuvarkaat tällä kertaa ahdistelleet. Siellä pitää kuitenkin olla hyvin nöyrä. Bob kertoi tarinan ystävästään, italialaisesta elokuvatuottajasta. Bob meni häntä vastaan lentokentälle, näki kultaisen kaulaketjun hänellä ja neuvoi ottamaan sen pois. Vastaus oli, ”älä sinä ala neuvomaan minua”. Italiaano hyppäsi taksista pois Copacabanalla hotellinsa edustalla. Lähes välittömästi ryöstäjä tarttui ketjuun ja koitti riuhtaista sen poikki. Paksu ketju ei kuitenkaan katkennut ja kaula oli kovilla. Sitten hän kaatoi uhrinsa maahan, löi pään asfalttiin, aukaisi ketjulukon ja häipyi paikalta. Bob oli käynyt katsomassa ystäväänsä sairaalassa, mutta malttoi olla sanomatta mitään pisteliästä.
Raakaa touhua Buenos Airesissa
Maanantaina aamupäivällä lähti lentoni Buenos Airesiin. Saman päivän iltana siellä pelattiin ottelu Quilmes-All Boys. Stadion ei ollut kuitenkaan aivan lähellä hostelliani, mikä oli pääkadun tuntumassa. Taksilla en halunnut lähteä niin kauas ja bussilla en jaksanut lähteä seikkailemaan sinne. Ehkä oli parempi, että en mennyt stadionille, sillä matsi sai ikävää julkisuutta televisiossa ja lehdistössä. Televisiossa näytettiin, kun fanit ottivat yhteen. Maassa makaavaa uhria potkittiin ja muuta vastaavaa. Seuraavan päivän sanomalehdissä oli samoja kuvia etusivuilla. Kysyin asiasta eräältä foorumistilta, kuka on Argentiinan futiksen asiantuntija. Hän kertoi, että siellä ottivat yhteen saman seuran kaksi eri faniryhmittymää! Heillä oli jotain erimielisyyksiä, jotka piti ratkoa näin ikävällä tavalla.
Tällaiset tapahtumat eivät kuulu stadioneille
Jotain sain sentään aikaiseksi ensimmäisenä päivänäni Buenos Airesissa. Tulin hostellini ovesta kadulle ja käveltyäni kymmenisen metriä, huomasin San Lorenzon toimiston olevan siinä. Painuin saman tien sisälle ja ostin kaksi lippua Copa Libertadoresin matsiin San Lorenzo-Union Espanola. Toinen lippu oli kaveriani Pasia varten. Hänet oli lomautettu ja innokas matkailija päätti lähteä saman tien maailmalle. Seuraavana päivänä samaan hostellihuoneeseen saapui nuori brittipoika, ManU-fani Paul. Tutustuttuamme kävimme ostamassa hänelle myös ”biletin”.
Ajattelin tiistaina tehdä kävelyretken D-sarjan matsiin Riestra vastaan Centro Espanol. Google Mapsia apuna käyttäen piirtelin jonkinlaisen kartan vihkooni ja uskoin osaavani suunnistaa stadionille. Juttelin asiasta ”respassa” olleen tytön kanssa ja hän tyrmäsi ideani välittömästi. ”Älä mene sinne, alue on liian vaarallinen jopa päivällä” oli hänen viestinsä minulle. Esimerkiksi Rioon verrattuna tunnen Buenos Airesin eri alueita tosi heikosti eikä minulla ollut mitään tietoa tästä kyseisestä alueesta. Uskoin paikallista ja jätin lähtemättä. Tosin jos olisin vuosien aikana aina uskonut paikallisten kieltoja, niin monia juttuja olisi jäänyt näkemättä ja kokematta.
Keskiviikkoiltana lähdin metrolla Pasin ja Paulin kanssa kohti San Lorenzon stadionia. Tämä stadion ei todellakaan sijaitse millään hienostoalueella, aivan sen vieressä on iso slummi. Olin ollut siellä pari vuotta sitten San Lorenzon ja Boca Juniorsin välisessä matsissa. Silloin tunteet kuumenivat katsomossa ja penkit lentelivät ilmassa. Nyt pienilukuinen vieraskannattajien ryhmä oli yksistään toisessa päädyssä ja väliä isäntien kannattajiin oli reilusti.
San Lorenzo-Union Espanola (Chile)
Isännät hallitsivat ensimmäistä puoliaikaa ja johtivat tauolla 1-0. Toisella jaksolla chileläinen vierailija alkoi pelata rohkeammin ja sai otetta pelistä. Ansaittu tasoitusmaali tuli 83. minuutilla. Tässä ottelussa kohtasivat neljän joukkueen lohkon kaksi parasta, sillä lopulta Union Espanola voitti lohkon ja San Lorenzo oli kakkonen.
http://www.youtube.com/watch?v=Hrn4cCA3XXo Aivan samoin kuin edellisellä kerralla, ottelun jälkeen piti odotella jonkun aikaa poispääsyä stadionilta. Ongelmien välttämiseksi vieraskannattajat päästetään ensin alta pois ja sitten vasta loput. Sitä en tiedä onko tämä yleinen käytäntö Argentiinassa, mutta missään muualla en ole kohdannut moista tapaa.
Pelin jälkeen meiltä meni jonkin aikaa, ennen kuin saimme taksin. Paul ainakin oli sen näköinen, että hän halusi alueelta mahdollisimman äkkiä pois. Slummin läheisyys ja pimeä yö olivat tehneet tehtävänsä. Lopulta pääsimme metroasemalle, mutta sitten tuli pieniä ongelmia. Viimeisin metro oli jo lähtenyt eikä meillä ollut tarpeeksi kolikoita linja-autoa varten. Paikallisbusseissa lipun voi ostaa vain kolikoilla. Jouduimme ottamaan taksin, mutta matka hostellille oli yllättävän lyhyt ja edullinen.
Valtava slummi on heti stadionin vieressä
Patagonian kautta Chileen
Heti seuraavana päivänä lensimme pohjoiseen Patagoniaan, Barilocheen. Aluetta kutsutaan kauneutensa vuoksi ”Etelä-Amerikan Sveitsiksi”. Tapasin hostellissa yhden sveitsiläisen reppureissaajan ja hän myönsi nimen pitävän paikkansa. Bariloche on talviurheilukeskus, mutta nyt siellä oli syksy alkamassa.
Barilochessa eksyimme Pasin kanssa hieman väärälle vaellusreitille. Ensin menimme hiihtohissillä vuoren huipulle ja sitten lähdimme etenemään vuoren rinnettä kohti määränpäätämme. Alku oli helppoa, mutta nopeasti reitti muuttui pelottavaksi ja myös vaaralliseksi. Sorarinne oli todella jyrkkä ja siellä täällä oli kiviä. Jos jostain syystä olisi horjahtanut nurin ja lähtenyt pyörimään rinnettä alas, niin siinä ei olisi ollut mitään tehtävissä. Itse koin, että tämä reitti ei ole minua varten ja yhteisellä päätöksellä palasimme takaisin. Myöhemmin luin, että reitti on vain kokeneita vaeltajia varten…Itseäni en todellakaan lue siihen joukkoon. Maisemat vuoren huipulta olivat kyllä komeat, jylhää Andien vuoristoa ja alhaalla järviä.
Kaupunkiin tutustuessamme kävimme myös paikallisella jalkapallokentällä. Stadionista puhuminen olisi liioittelua, siksi vaatimaton heidän peliareenansa oli. Sitä en tiedä mitä sarjaa kaupungin joukkue pelaa. Barilochessa vietimme kolme täyttä päivää ja sen jälkeen lähdimme linja-autolla kohti Chileä ja Puerto Montt:n kaupunkia.
Barilochen futisareena oli melko vaatimaton