FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
25.04.2024 klo 08:56:53 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1] 2 ... 5
 
Kirjoittaja Aihe: MM-kisojen taktiikat ja pelitavat  (Luettu 18650 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
SOINIO

Poissa Poissa


: 06.06.2014 klo 14:14:40

Avausotteluun on enää alle viikko, joten on aika laittaa tämäkin pystyyn. Ylos

Täällä siis keskustellaan "suuntanumeroista" ja muista turhanpäiväisyyksistä. Tässä otsikossa merkitään toppariparit aina oikein päin eikä ryhmityksistä käytetä termiä "taktiikka".

Viime vuosina futiksen "se juttu" on ollut Barcan ja Espanjan menestyksen myötä pallonhallinta, mikä on samalla nostanut keskiöön myös prässipelin; tämä on ollut osa guardiolapallon pyrkimystä saada pallo mahdollisimman nopeasti takaisin omille, mutta samalla keino häiritä pallokontrollojoukkueiden pelinrakentelua. Esimerkiksi viime kesän Confessa Brasilia prässäsi Italiaa vastaan paikoin todella aggressiivisesti, millä brassit saivatkin italoiden itsepintaisen alhaalta rakentamisen todella suuriin vaikeuksiin. Esimerkiksi maalipotkuista on tullut viime aikoina hyvinkin merkityksellisiä pelitapahtumia, kun toinen joukkue pyrkii usein rakentamaan alakerran kautta ja toinen estämään sen; valitettavasti vain kansainvälisen futiksen tv-ohjaajat eivät ole lainkaan pysyneet tämän kehityksen perässä, vaan maalipotkujen aikana näytetään yleensä lähikuvaa yleisöstä tai tähtipelaajista. On mielenkiintoinen kysymys, miten - ainakin pohjoisen - Brasilian haastavat olosuhteet vaikuttavat prässipelin tasoon. Kai se on niin, että vaikeissa olosuhteissa vain hullu väsyttää itsensä prässäämällä jatkuvasti ylhäältä. Onko kova ja korkea prässi vain täsmäase, jota käytetään hyvinkin harkiten vain tietyissä vaiheissa otteluita?

Ryhmityspuolella 4-2-3-1 ja 4-3-3 lienevät edelleen ne selvästi yleisimmät. Kuitenkin sellaisiltakin korkean profiilin joukkueilta kuin Italia, Hollanti, Uruguay, Chile ja Kolumbia nähdään luultavasti erilaisia ryhmityksiä. Kolmella topparilla pelaamistakin nähtäneen useammaltakin joukkueelta, mikä on ihan piristävä poikkeus esimerkiksi verrattuna kahden vuoden takaisiin EM-kisoihin, jolloin vain Italia pelasi niin parissa pelissä.
SirL

Poissa Poissa


Vastaus #1 : 07.06.2014 klo 12:53:33

Uutinen
Suomalaisia futisfaneja hemmotellaan - Jalkapallon MM-kisat tulevat neljään ruutuun yhtäaikaisesti

Kesä- ja heinäkuussa pelattavat jalkapallon MM-kisat hyödyntävät Yleisradion Areenaa uudella tavalla. Useimmista otteluista on tulossa neljä yhtäaikaista signaalia eli yhtäaikaisia lähetyksiä.

Jalkapallo-otteluiden pääsignaali on teräväpiirtotasoinen matsi televisiossa ja samanaikaisesti Areenassa.

Kolme muuta signaalia on suunnattu älypuhelin- ja tablettikäyttäjille Areenassa, ja ne tulevat alhaisemmalla standarditarkkuudella. Yksi signaalilähete välittää kentästä yläviistosta kuvattua taktiikkanäkymää, josta näkee koko jalkapellokentän kerralla.

Kolmas ja neljäs ruutu näyttävät kunkin joukkueen tähtipelaajia, kertoo Yle-urheilun uusmediamieheksi tituleerattu Vesa Rämet.

Pieni osa matseista pelataan yhtäaikaisesti, jolloin Yle näyttää molemmat matsit, ja lisäsisältöä tulee vähemmän.

Yle esittää jalkapallo-ottelut suorana myös Areenassa, joskin vain kotimaan sisällä.

Erillistä mobiilisovellusta ei ole luvassa Sotshin kisojen tapaan, sanoo Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana. Sen sijaan reaaliaikaista statistiikkaa ja muuta tietoa julkaistaan kisojen nettisivuilla.

Torstaina 12. kesäkuuta alkavien jalkapallokisojen otteluohjelma on luettavissa Ylen sivuilla.

http://www.tekniikkatalous.fi/ict/suomalaisia+futisfaneja+hemmotellaan++jalkapallon+mmkisat+tulevat+neljaan+ruutuun+yhtaaikaisesti/a990869


Mielenkiintoista nähdä tuleeko sieltä tosiaan kaikki matsit kokonaisina myös tässä formaatissa, vai vaan ainostaan joku finaali tms., ja muista peleistä materiaali on ainostaan kisastudion käytössä.
Ricardo Leite

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ylimieliset


Vastaus #2 : 07.06.2014 klo 12:59:37

saksa konemainen espanja tikitaka brasilia samba argentiina messi hollanti totaali jalkapallo austraalia melkein ragbi italia vain puolustaa ja näyttely rankki potku maali otetaan seurantaan !!11
kone1

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 07.06.2014 klo 13:08:38

saksa konemainen espanja tikitaka brasilia samba argentiina messi hollanti totaali jalkapallo austraalia melkein ragbi italia vain puolustaa ja näyttely rankki potku maali otetaan seurantaan !!11
Tiukka analyysi Ylos
SOINIO

Poissa Poissa


Vastaus #4 : 07.06.2014 klo 17:47:08

Toivottavasti kisoista olisi myös tarjolla mahdollisimman laadukasta dataa keskimääräisistä sijoittumisista. Viittaan esimerkiksi Uefan CL:stä tarjoamaan tietoon, jossa se on jaoteltu varttitunneittain ja puoliajoittain. Taas WhoScoredin tyyli, jossa on vain koko matsi kerralla, on välillä vaikeatulkintainen, koska (yleensä toisen puoliajan) vaihdot sekä mahdolliset pelipaikka- ja ryhmitysmuutokset sotkevat liikaa.
Däkkä

Paikalla Paikalla


Vastaus #5 : 07.06.2014 klo 21:01:11

Mielenkiintoista nähdä tuleeko sieltä tosiaan kaikki matsit kokonaisina myös tässä formaatissa, vai vaan ainostaan joku finaali tms., ja muista peleistä materiaali on ainostaan kisastudion käytössä.
Kyllä nuo on YLE:n sivuilla ainakin listattu.
http://areena.yle.fi/tv/suora/tv2

"taktinen kuvakulma" tuottaa 56 osumaa ja noilla kaikilla taitaa olla kesto 300 min.

Pitää kyllä kokeilla BRA - CRO -matsissa raahata kolme lisänäyttöpäätettä jolloinka ei myöskään tarvitse pientä mitäänsanomatonta pöytävaloa.
SH67

Poissa Poissa


Vastaus #6 : 07.06.2014 klo 21:37:42

Tässä perinteiden mukaan, ja enempi taktiikoiden sijaan henkimaailman hommia:

Brasilia
toivoo: Englanti, Saksa
kiikunkaakun: Hollanti, Italia, Espanja
ei toivo: Ranska, Argentiina

Hollanti
toivoo: Saksa, Argentiina
kiikunkaakun: Italia, Espanja, Ranska
ei toivo: Englanti, Brasilia

Saksa
toivoo: Englanti, Ranska
kiikunkaakun: Argentiina, Hollanti
ei toivo: Brasilia, Espanja, Italia

Argentiina
toivoo: Englanti, Espanja
kiikunkaakun:  Italia, Ranska, Hollanti
ei toivo: Saksa

Englanti
toivoo: Hollanti, Ranska
kiikunkaakun: Italia, Espanja, Saksa
ei toivo: Brasilia

Italia ja Ranska sellaisia vuoristoratajengejä että kaikki vähän liian mahdollista. Vaikka edellä vilahtelevatkin.
« Viimeksi muokattu: 07.06.2014 klo 21:42:12 kirjoittanut SH67 »
Sivurajatapaus

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 10.06.2014 klo 09:59:34

Luettavaa:
http://www.zonalmarking.net/
Tonton Drozdowski

Poissa Poissa


Vastaus #8 : 10.06.2014 klo 10:01:55


No niin! Syy ZM:n viime aikojen hiljaisuuteen selvisi. :)
Incrível

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Pablo Páez Gavira


Vastaus #9 : 10.06.2014 klo 11:04:25


No nyt! Taktiikkamaallikolle mielenkiintoista ja sivistävää luettavaa. Ylos
SOINIO

Poissa Poissa


Vastaus #10 : 10.06.2014 klo 11:54:39

Tuo on mielenkiintoinen tuo ZM:n pointti hyökkäyspelaajien ja puolustavampien pelaajien suhteesta Brasilian joukkueessa. Sambakansa toki tuppaa kaipaamaan kentälle aina "vielä yhtä Ronaldinhoa".

Edellisellä mestaruuskerralla eli kaksitoista vuotta sitten Scolari jätti kansansuosikin Romarion kotiin, kun kolmen hyökkäyspelaajan paikat kentällä oli varattu Ronaldinholle, Rivaldolle ja Ronaldolle. Belgia-neljännesvälierän jälkeen Felipao tosiaan vielä vaihtoi Juninho Paulistan haalariosaston Klebersoniin. Kahdeksan vuotta sitten paine peluuttaa nelikkoa Kaka, Ronaldinho, Adriano ja Ronaldo kokonaisuudessaan tuli luultavasti jostain ihan muualta kuin päävalmentajalta, vaikka toki Ranska-puolivälierään sentään Adriano vaihtui Juninho Pernambucanoon, ja kisat olivatkin melkoinen floppi. Dunga peluutti sitten 4-3-1-2-tyylistä ryhmitelmää, jossa hyökkäystriona oli Kaka-Robinho-Luis Fabiano ja "alaoksalla" kolme varsin puolustusvoittoista pelaajatyyppiä. Dungan valinnassa ysikseen eli Fabianossa oli jotain samaa kuin nykyisessä Fredissä, kun kumpikaan ei ole seuratasolla ollut koskaan mitään "kuuminta hottia". Dungan Brasiliahan olikin ihan hyvä ja tehokas joukkue voittaen Copa American ja Confen, mutta Hollantia vastaan meni sitten sormi suuhun, kun tappioasemassa ei voinutkaan enää vain kiskoa pystysuuntaa.

Perinteinen laituripeli ei ole perinteisesti ollut Brasilian vahvuus, vaan supertähdet ovat olleet enemmän ysejä tyyliin Romario ja Ronaldo tai kymppejä tyyliin Rivaldo, Ronaldinho ja Kaka. Siksi hyvät nousevat laitapakit ovatkin olleet brassien elinehto. Kahden vuosikymmenen takaisessa mestarijoukkueessakin laidoilla pelanneet Mazinho ja Zinho olivat matalamman profiilin pelaajia, mutta taas pakit Jorginho ja Branco olivat tähtitasoa. Viime mestarijoukkueessa Scolari peluutti vieläpä kolmea topparia, mikä antoi huikeille Cafulle ja Roberto Carlosille vielä isommat vapaudet ja vastuun wingbackeina (sekä toki esimerkiksi Luciolle mahdollisuuden tehdä nousujaan). Nyt Felipao toki pelaa laitureilla, mutta nämäkään eivät ole mitään perinteisiä laitureita, vaan Neymar on enemmän "sisään leikkaava kymppi" ja Hulk laidalle puskettu voimahyökkääjä. Sen sijaan Dani Alves ja Marcelo ovat tuttuun brassityyliin alansa eliittiä.

On aika vaikea uskoa Scolarin nyt luopuvan missään vaiheessa "kiveen hakkaamastaan" 4-2-3-1:stä, vaikka siinä tosiaan teoriassa on neljä aika hyökkäävää pelaajaa. Avainasemassa on toki juuri Oscar, joka on kurinalainen ja taktisesti kypsä pelaaja eikä mikään puolustuskelvoton "luonnonlapsironaldinho". Johtoasemassa kesken ottelun voisi toki kuvitella 4-3-3:n olevan käyttökelpoinen, kun penkiltä löytyy Fernandinhon ja Ramiresin kaltaisia pelaajia. Ramires voi toki tosiaan pelata myös "puolustavana laiturina", mutta mahdetaanko sitäkään nähdä avauksessa vai vaihdosta vain.
SOINIO

Poissa Poissa


Vastaus #11 : 12.06.2014 klo 13:05:35

Kun tuossa tuli kirjoiteltua vähän Brasiliasta, kirjoitellaanpa vielä avauspäivän kunniaksi pienimuotoinen "tikitakan lyhyt historia".

Espanjan voittokulku alkoi vuoden 2008 EM-kisoista, joissa Aragones peluutti 4-1-3-2-ryhmitystä. Brasilialaissyntyinen Senna pelasi ankkurina, tämän yläpuolella Silva, Xavi ja Iniesta sekä kärjessä Villa ja Torres. Kyseessä oli siis pelaajatyyppien osalta varsin hyökkäävä ryhmitelmä. Villan loukkaannuttua välierässä tämän korvasi Fabregas, mikä toi turnauksen loppuvaiheeseen pykälän lisää keskikentän kontrollia.

Vuoden 2009 Confessa del Bosque jatkoi samalla formaatilla; Alonso pelasi ankkurina Barcan triplamestarijoukkueessa läpimurtonsa tehneen Busquetsin viettäessä kisat penkkiveikkona. Turnauksen välierässä kuitenkin USA aiheutti sensaation klassisella bussi-plus-vastaiskut-taktiikallaan. Tämä epäilemättä sai Del Mursun tajuamaan joukkueensa haavoittuvuuden yksittäisissä cup-muotoisissa otteluissa - mutta jos oma pää pysyisi puhtaana, jauhanta tuottaisi kuitenkin lopulta yleensä vähintään sen yhden tarvittavan maalin. MM-kisoihin mennessä Busquets olikin lisätty Alonson rinnalle keskikentän pohjalle. Näin "mursupallo" oli syntynyt, ja Espanja otti maailmanmestaruuden neljällä pudotuspelien 1-0-voitollaan. Avausottelun shokkitappio Sveitsille sai kuitenkin del Bosquen hakemaan kentälle lisää maalintekovoimaa sumputtajia vastaan. Uhriksi joutui Silva, joka korvattiin Torresilla. Villa pelasi loppukisat laidalla, mistä mies kuitenkin oli kuitenkin jakamassa maalikuninkuutta. Del Mursu haki yleensä viimeiselle puolituntiselle lisää suoraviivaisuutta vaihtomiehillä, joista tärkeimmät olivat Fabregas ja Navas.

Vuoden 2012 EM-kisojen avauksessa del Bosque shokeerasi jalkapallomaailmaa lähtiessään Italiaa vastaan ilman varsinaista hyökkääjää Fabregasin pelatessa valeysinä. Hyökkäyskolmikon muodostivat koko turnauksen pääasiassa Silva, Fabregas ja Iniesta. Kyseessä oli siis todellinen neppailijoiden neppailukokoonpano. Tästä huolimatta Espanja teki tällä kertaa turnauksessa peräti 12 maalia MM-kisojen vaatimattomaan kahdeksaan verrattuna.

Gijonin legendaarisessa illassa Espanja sitten hakkasi päätään Suomen tiiliseinään. Tämä sai Del Mursun hakemaan hyökkäyskolmikkoon enemmän suoraviivaisuutta, ja kärjessäkin Fabregas korvattiin ihan oikeilla yseillä. Muutama päivä myöhemmin Pariisissa piikissä pelasi Villa ja laidalla Pedro, joka taskuvarastikin käytännössä MM-paikan ratkaisseen maalin. Viime kesän Confessa nähtiin Espanjan osalta varsin suoraviivaisia hyökkäyskolmikoita, ja esimerkiksi Silva vietti kisat pääosin penkkiveikkona huolimatta siitä, että Alonso oli pois ja Iniesta pelasi täten keskikentän keskustassa. Brasilian murskattua Espanjan finaalissa jotkut puhuivat taas "tikitakan kuolemasta". Tuossa ottelussa hyökkäyskolmikkona pelasi kuitenkin del Bosquen makuun erittäin suoraviivainen Pedro-Torres-Mata; Espanja oli väsynyt Italia-matsin jäljiltä, joten Del Mursu halusi luultavasti poikkeuksellisesti vetäytyä ja panostaa vastaiskuihin. Olympiastadionin matsiin sitten Fabregas palasi valeysiksi, mutta laidoilla pelasivat sentään Pedro ja Villa.

Useimmissa ennakoissa on veikkailtu Espanjan "ihanneavaukseen" laidoille klassista Silva-Iniesta-neppailukaksikkoa, mitä kyllä itse hieman epäilen. Viime aikoina nimenomaan hyökkäyskolmikkoon suoraviivaisuutta tuova Pedro on ollut del Bosquen luottomies. Sekin on mielenkiintoista, että viime EM-kisojen jälkeen Busquets ja Alonso ovat olleet erittäin harvoin samaan aikaan käytettävissä, joten ryhmitys on ollut lähes poikkeuksetta 4-3-3 yhdellä ankkurilla ja kahdella hyökkäävämmällä pelaajalla. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten ja kenellä Del Mursu keskikentän kolmionsa ryhmittää. Kärkeen on tarjolla lähinnä "nopeita ja teknisiä" ysejä tyyliin Costa, Villa ja Torres sekä Fabregas valeysiksi. Sentterityypit Llorente ja Negredo jätettiin kotiin. Torresin parhaat päivät jäivät viime vuosikymmenelle, mutta tämä pystyy fiksuilla juoksuilla pitämään edelleen puolustuslinjaa varpaillaan, mikä vaikeuttaa vastustajan mahdollisuutta prässätä Espanjaa korkealta.
CharlieG

Poissa Poissa


Vastaus #12 : 12.06.2014 klo 14:13:25

Ehkä suomessa vahvasti jalansijaa saanut KAIKKI PELAA pelitapa alkaa saada huomiota myös muualla?
SOINIO

Poissa Poissa


Vastaus #13 : 12.06.2014 klo 14:45:51

Avausottelussa ensimmäinen mielenkiinto kohdistuu siihen, miten Kovac keskikentän kolmionsa ryhmittää.

Modric, Rakitic ja Kovacic voivat triona pelata sekä "kärki ylöspäin" että "kärki alaspäin", ja ainakin laveasti katsoen kaikki kykenevät pelaamaan mitä tahansa paikkaakin. Luultavinta lienee kuitenkin se, että Kovacic pelaa kisoissa 4-2-3-1:ssä kymppipaikkaa ja taas 4-3-3:ssa pohjapaikkaa, mikä on ihan mielenkiintoista sekin.

Brasiliaa vastaan on tietysti hyvin mahdollista myös Vukojevicin avaaminen. Siinäkin tapauksessa on mielenkiintoista nähdä, pelaako Vukojevic yksin pohjalla vai peluuttaako Kovac esimerkiksi Modricia tämän rinnalla ja Rakiticia ylempänä.
schlander

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Fc Bayern München


Vastaus #14 : 12.06.2014 klo 16:05:34

Ehkä suomessa vahvasti jalansijaa saanut KAIKKI PELAA pelitapa alkaa saada huomiota myös muualla?

Saksahan tuota on nyt viimeiset kahdet kisat käyttänyt, kun MM-turnauksessa kaikki pelaajat kolmosmaalivahtia lukuun ottamatta ovat päässeet kentälle. (Tietenkin pitkät turnaukset ja pronssiottelut ovat antaneet tähän mahdollisuuden.)
Johnny99

Poissa Poissa


Vastaus #15 : 12.06.2014 klo 19:30:58

Mutu, en jaksa tarkistaa pitääkö paikkaansa: kaikki pelaa -Italian voittaessa MM-kultaa '06 kaikki hyökkääjät tekivät turnauksen aikana vähintään yhden maalin.
Lisbie

Poissa Poissa


Vastaus #16 : 12.06.2014 klo 19:52:35

Mutu, en jaksa tarkistaa pitääkö paikkaansa: kaikki pelaa -Italian voittaessa MM-kultaa '06 kaikki hyökkääjät tekivät turnauksen aikana vähintään yhden maalin.

Jep. Luca Toni kaksi, Del Piero, Gilardino, Totti, Inzaghi ja Iaquinta maalit mieheen.
SOINIO

Poissa Poissa


Vastaus #17 : 12.06.2014 klo 21:44:52

Kroatian heikkous on hidas keskuspuolustus ja pelin kapeus (ei kunnon laitureita), kun taas Brasialialla vastaavat ovat vahvuuksia. Siksi Kroatian pitää saada pidettyä pakka tiiviinä ja tuettua erityisesti Srnata kunnolla (vastassaan Neymar ja Marcelo). Samalla Srna on Kroatian melkeinpä tärkein pelaaja myös ylöspäin (tuo leveyden peliin), joten tällä asetelmalla on varmaankin ratkaiseva merkitys matsin kannalta. Veikkaan, että Kroatia peluuttaa vastoin ennakkokaavailuja Vukojevicia avauksessa, jotta Kroatia saa riittävän tuen Brassien laitoja vastaan. Kroatian keskikentän superkaksikko kyllä muuten hoitelee Brassit, mutta ongelmana on vielä se, että Mandzukic ei pelaa, joten Olic aloittanee keskellä.

Bilichän peluutti aikanaan Kroatiaa paljon 4-1-3-2:lla. Tuolloin esimerkiksi Modric, Rakitic ja Kranjcar mahtuivat kaikki kentälle ankkuripelaajan yläpuolelle. Samoin kaksi nelikosta Olic, Mandzukic, Eduardo ja Jelavic kykeni pelaamaan kärkiparina. Ankkuripaikkaa pelasi nykyinen päävalmentaja Kovac ja myöhemmin Vukojevic. Srnan lisäksi tärkeä tuolle konseptille oli toki myös toisen puolen pakki Pranjic, joka esimerkiksi vuoden 2008 EM-kisojen aikaan pelasi Heerenveenissä laiturina.

Sinänsä on ihan mielenkiintoista, että Kovac suosii nyt "standardimaisempaa" 4-2-3-1:ta, vaikka pitkälti materiaalin vahvuuksien varaan rakennettu 4-1-3-2 sopisi materiaalille edelleen paremmin. Yksi syy tähän voi olla se, että Kovac suosii keskikentän pohjalla pallollista osaamista eikä halua peluuttaa puhdasta ankkuria. Modric ja Rakitic eivät oikein yksin pohjalle tuossa systeemissä sovellu, vaan heidän on parempi pelata rinnakkain.
SOINIO

Poissa Poissa


Vastaus #18 : 13.06.2014 klo 13:01:38

Kovac lähti siis peliin siten, että Modric ja Rakitic pelasivat rinnakkain keskikentän keskustassa sekä Kovacic näiden yläpuolellä. Puolustettaessa Kroatian kymppi Kovacic ja ysi Jelavic pelasivat rinnakkain. Kroatian puolustusryhmitys näytti ajoittain jopa atleticomaiselta 4-4-2-0:lta, kun ylin kaksikkokin putosi paikoin varsin syvälle puolustamaan pyrkien estämään Brasilian keskikentän keskustan kautta pelaamisen. Brasilian olikin erittäin vaikeaa päästä keskeltä läpi.

Brasilian tasoitusmaali syntyi, kun Julio Cesar käynnisti nopeasti hyökkäyksen heitolla pallon saatuaan. Kroatia ei ollut ehtinyt kunnolla organisoitua, kun keskikentällä syntyi flipperipallo. Tämän seurauksena Neymar pääsi harvinaisesti vapaaksi Modricin ja Rakiticin selustaan.



Kuvassa näkyy Dani Alvesin sijoittuminen Rakiticin käynnistäessä maaliin johtaneen vastahyökkäyksen.

Kroatia iski turnauksen avausmaalin "oppikirjan mukaan" eli pelaamalla vastahyökkäyksen Brasilian nousevan pakin tyhjäksi jättämän tilan kautta. Dani Alves oli hyökkäyksen kärjessä, ja Paulinhokin pelasi itsensä ulos. Seurauksena Thiago Silva joutui tulemaan laidalle Olicin päälle, jolloin David Luiz ja Marcelo jäivät maalinedustalle 2v2-tilanteeseen. Tuohan olisi "normaalioloissa" ollut sellainen keskityspallo, jonka oikea toppari olisi laittanut etutolpan tienoilta suht helposti poikki.

Scolari lähti kuin lähtikin otteluun avauksella, joka oli käytännössä tiedossa jo vuosi sitten. Hyökkäyskolmikon roolit oli kuitenkin sotkettu: Neymar pelasi kymppipaikalla sekä Oscar oikealla ja Hulk vasemmalla. Neymarille kymppipaikka toki sopii sikälikin, että epäilemättä mies tuo maalivaarallisuutta Fredin lähistölle, mistä tasoitusmaali oli hyvä esimerkiksi. Taasen Oscar ei kyllä ole mikään varsinainen laituri, eikä Hulk ole yhtä vaarallinen heikompi jalka kenttään päin. Toki Oscar on oikea- ja Hulk vasenjalkainen, joten keskityspalloja nuo kykenevät noin viljelemään.

Voittomaaliin johtanut rankkaritilanne syntyikin Oscarin oikealta pelaamasta oikean jalan keskityspallosta. Fredin sentteripelihän ottelun kuitenkin käytännössä lopulta ratkaisi, kun tätä rikottiin keskitystilanteessa pilkun arvoisesti. Myös tasoitusmaalissa Fred teki hyvin shefkimäisesti tilaa vetämällä Kroatian oikean topparin Corlukan mukaansa, mikä avasi tilaa Neymarin etenemiselle.

Sekin on tietysti mahdollista, ettei Felipao vain halunnut sitoa Neymaria puolustusvastuuseen Srnaa vastaan. Hulk joutui kuitenkin munaravaamaan paikoin aika alas tämän perässä.

Vaihdoilla Scolari toi tuoretta voimaa Paulinhon rooliin sekä molemmille laidoille. Tämä tuskin oli viimeinen kerta näissä kisoissa, kun Brasilia on johtoasemassa ottelun loppua kohden. Tuoreet laiturit jaksavat kipittää sekä pakkien perässä että vastahyökkäyksiin.
Antonio Conte

Poissa Poissa


Vastaus #19 : 13.06.2014 klo 13:30:07

Brasilian tasoitusmaali syntyi, kun Julio Cesar käynnisti nopeasti hyökkäyksen heitolla pallon saatuaan. Kroatia ei ollut ehtinyt kunnolla organisoitua, kun keskikentällä syntyi flipperipallo. Tämän seurauksena Neymar pääsi harvinaisesti vapaaksi Modricin ja Rakiticin selustaan.
Eikö tilanne ole Kroatian kontrollissa ennen Rakiticin liikettä kohti vasenta laitaa tämän videon ajassa 0:04?
SirL

Poissa Poissa


Vastaus #20 : 13.06.2014 klo 18:31:23

Ensimmäinen matsi vaikutti hyvin pitkälle menevän selkeällä 4-4-2-systeemillä pelanneen Niko Kovacin luoman taktiikan mukaan, vaikka Brasilia väänsikin pitkälle yksilösuorituksilla lopulta voiton.

Kroatian taktiikka hyökkäyspelin osalta oli selvästi rakennettu tilanteenvaihtoja seuranneiden laitamurtautumisten varaan, jossa ensin purettiin muutamalla lyhyellä syötöllä keskustassa Brasilian tilanneprässi, jonka jälkeen pyrittiin systemaattisesti pelaamaan Brasilian laitapakkien selustaan. Etenkin Olicille Dani Alvesin puolelle.

.
.
.

Ensimmäinen maali kuvasti aika hyvin koko pelin asetelmia, ja sitä onkin käyty jo läpi, mutta ainakin Erkalta meni mielestäni ne oleellisimmat tilanteen syntyyn liittyvät pointit vähän ohi – puhumattakaan aivan hukassa olleesta Mursusta, joka laittoi maalin Brasilian laitapakkien piikkiin, vaikka Alves pelasi tilanteen 100%:sti oikein; pelasi tilanneprässin loppuun asti ja pakotti maalivahdin roiskaisemaan pitkän.



Selvästi suurin syyllinen tilanteen syntyyn on siis Paulinho, joka yrittää riistoa keskialueella, kun olisi ilman muuta pitänyt valita hidastaminen ja antaa muille aikaa vetäytyä.



Riistoyrityksestä seuraa sitten Kroatian 5v4-tilanne; Thiago Silva odottaa ihan oikein Luiz Gustavoa ja liikkuu peittämään keskitystä laidalle ihan oikealla ajoituksella (hyppäämisestä voi tietysti olla montaa mieltä), mutta vaikka aikaa oli tarpeeksi, niin Luiz Gustavo jättää pari askelta ottamatta siihen etualueelle, josta keskitys olisi pitänyt katkaista.

Loppu oli sitten selviytymistä ja huonoa säkää.

Summa summarum, maalitilanteen suurimmat virheet järjestyksessä: 1. Paulinho, 2. Luiz Gustavo, 3. kaksinkamppailun keskialueella/maalin edessä hävinnyt Oscar/David Luiz
muumi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: minä en nettikiusaa


Vastaus #21 : 13.06.2014 klo 18:42:12

Summa summarum, maalitilanteen suurimmat virheet järjestyksessä: 1. Paulinho, 2. Luiz Gustavo, 3. kaksinkamppailun keskialueella/maalin edessä hävinnyt Oscar/David Luiz

ja voisiko yhdeksi olennaisimmaksi virheeksi nostaa, miksei kukaan onnistunut rikkomaan ennen kuin pallo saatiin pelattua olicille laitaan? Paulinho, Oscar, ketä näitä nyt oli?
SirL

Poissa Poissa


Vastaus #22 : 13.06.2014 klo 18:47:16

ja voisiko yhdeksi olennaisimmaksi virheeksi nostaa, miksei kukaan onnistunut rikkomaan ennen kuin pallo saatiin pelattua olicille laitaan? Paulinho, Oscar, ketä näitä nyt oli?

Ei siinä sellaisia paikkoja ollut kuin Paulinholla, ja hänen riisto/rike-yritys oli nimenomaan se väärä valinta, ja koko tilanneketjun suurin virhe, kun olisi pitänyt hidastaa.
Nice10

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: I support FF


Vastaus #23 : 13.06.2014 klo 19:37:28

Ja kyllähän tuossa Kroatian maalissa näkee jo kaukaa, että pallo tullaan toimittamaan nimen omaan matalana etualueelle. Siksi myös Luizin vastuu on kohtalaisen suuri sijoittumisen ollessa noin päin persettä. Toki laiskasti pelattu myös 3-5 muulta pelaajalta.

Yksittäinen maali on aina yksittäinen maali (johon löytyy lähes aina yksi tai useampi puolustuspään syyllinen), mutta yllättävän paljon etenkin toisella puoliajalla tuli näitä kollektiivisesti flegmaattisia vaiheita Brassien pelissä. Siihen kun yhdistää ajoittain lähes täyden kyvyttömyyden kontrolloida palloa ja helpot kosketusvirheet, niin lopputulos hieman mairittelee isäntiä. Paineet tietysti valtavat, mutta onhan se psykologisesti mielenkiintoista nähdä alun mielettömän latauksen sulamisen laiskan näköiseksi ihmettelyksi. Confederations Cupissa ei ollut tällaisesta vielä tietoakaan.
« Viimeksi muokattu: 13.06.2014 klo 19:46:54 kirjoittanut Nice10 »
SirL

Poissa Poissa


Vastaus #24 : 13.06.2014 klo 22:35:56

On muuten tuo "taktinen kuvakulma" lähes yhtä tyhjän kanssa, kun siitä ei jää minkäänlaista tallennetta, ei pelejä kokonaisuudessaan, eikä edes klippejä maali/maalintekoyritystilanteista. Edes kelaamaan ei pysty taaksepäin suoran lähetyksen aikana, kuten useissa striimauspalveluissa onnistuu.

Laittakaa Ylelle palautetta, joita vaan yhtään kiinnostaa.

 
Sivuja: [1] 2 ... 5
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa