Ottelustadion Estadio Das Dunas, Natal, kapasiteetti 42 086
A-lohko käynnistyy torstai-iltana kisojen avausottelulla Brasilian ja Kroatian välillä. Lohkon toisessa ottelussa perjantain alkuillassa paremmuudesta mittelevät jatkokarsinnan kautta kisoihin selviytynyt Meksiko sekä Afrikan minikarsinnat rutiinillaan läpäissyt Kamerun.
Kamerunia pidetään lohkossa selkeänä altavastaajana, joten kumpi tahansa ottelun häviääkään, on jo kovan paikan edessä ennen kahta viimeistä ottelua. El Tri lähtee peliin kuitenkin selvähkönä suosikkina. Todisteeksi tästä mm. muutamat vedonlyöntikertoimet (ma n. Klo 19):
1 X 2
Veikkaus 2,18 3,00 3,55
PAF 2,30 3,10 3,40
Betsson 2,21 3,25 3,55
Betfair 2,32 3,25 3,75
Yhteistä historiaa Meksikolla ja Kamerunilla ei ole juurikaan, sillä edessä on vasta maiden toinen kohtaaminen. Edellisestäkin on kulunut aikaa yli 20 vuotta. Viimeksi paremmuudesta miteltiin 22.9.1993. Meksiko voitti Los Angelesissa pelatun ottelun maalein 1-0
Daniel Guzmanin maalilla. MM-kisojen nuorin pelaaja, Kamerunin
Fabrice Olinga ei ollut tuolloin edes syntynyt.
Meksikolla MM-kisoja on takana jo neljättoista. Se on yksi MM-kisojen ”perustajajäsenistä” oltuaan mukana jo vuonna 1930. Menestys kiersi kuitenkin meksikolaisia pitkään kaukaa, sillä se saavutti ensimmäisen voittonsa vasta viidensissä MM-kisoissaan vuonna 1962. Lohkovaiheesta jatkoon El Tri selvisi ensimmäistä kertaa seitsemännellä yrittämällä, vuoden 1970 kotikisoissaan.
Sen jälkeen rytmi onkin mukavasti löytynyt. Meksiko on päässyt lohkostaan jatkoon nyt kuusi kertaa peräkkäin. Harvinainen saavutus myös aivan huippumaille. Suurin menestys on kuitenkin kiertänyt Meksikon kaukaa, sillä puolivälieriin se on selviytynyt vain kahdesti, molemmissa kotikisoissaan vuonna 1970 ja 1986.
Meksikon jalkapalloilu sai vuonna 2012 valtavan itseluottamusruiskeen Lontoon olympiakullasta. Meksikon kultajoukkue onkin integroitunut hyvin A-maajoukkueeseen, sillä olympiaryhmästä on Brasiliassakin mukana kymmenen pelaajaa. MM-karsinnoista tuli kuitenkin lähes ennennäkemätöntä takeltelua.
Vielä kesällä ja syksyllä 2012 Meksiko voitti puhtaalla pelillä CONCACAF:in karsintojen kolmannen kierroksen lohkon, jossa vastassa olivat Costa Rica, El Salvador ja Guyana. Neljännellä kierroksella vaikeudet kuitenkin alkoivat. Se voitti kymmenestä pelistään vain kaksi tehden näissä vaivaiset seitsemän maalia. Pelätyllä kotikentällään Estadio Aztecalla El Tri voitti vain yhden pelin ja onnistui maalinteossa kolmesti. Mm. samoista karsinnoista MM-kisoihin selviytynyt kolmikko USA, Costa Rica ja Honduras jäi Meksikolta ”Hexagonalissa” kokonaan kellistämättä.
Karsinta huipentui lokakuussa 2013. Ensin Meksiko voitti toiseksi viimeisellä kierroksella kuuden pisteen ottelussa Panaman 2-1 (Meksikon ainoa kotivoitto Hexagonalissa) kotistadionillaan pelanneen
Raul Jimenezin upealla saksarilla. Kaikki oli Meksikolla omisa käsissä päätöskierroksella, mutta Costa Rica nujersi sen 2-1 ja El Tri oli pullahtamassa sensaatiomaisesti ulos MM-kisoista, kunnes... Hätiin saapui ikimuistoisesti verivihollinen USA, joka teki ottelun lisäajalla kaksi maalia jo juhlatunnelmissa olleen Panaman verkkoon ja jätti kanavamaan odottelemaan ensimmäistä MM-kisapaikkaansa. Mannertenvälinen jatkokarsinta olikin Meksikolle enää muodollisuus sen läksytettyä Uutta-Seelantia maalein 9-3.
Vuonna 2014 Meksiko on pelannut seitsemän harjoitusottelua, joista yhden kotonaan ja kuusi ”toisella kotikentällään” USA:ssa. Voitot se on napannut Etelä-Koreasta (4-0), Israelista (3-0) ja Ecuadorista (3-1). Tasan pelattiin Nigerian (0-0) ja USA:n (2-2) kanssa. Molemmat kesäkuun treenihöntsät päättyivät 0-1 -tappioihin, Bosniaa ja Hertsegovinaa sekä Portugalia vastaan.
Kamerunilla alkavat sen historian seitsemännet MM-kisat. Debyytti vuoden 1982 kisoissa toi kolme vähämaalista tasapeliä, jotka eivät riittäneet afrikkalaisille jatkopaikkaan. Monet muistavat Kamerunin kuitenkin parhaiten vuoden 1990 MM-kisoista, jolloin ikinuoren maalitykin
Roger Millan tanssit kulmalipulla piirtyivät verkkokalvoille ikiajoiksi ympäri maailmaa. Kamerun selvisi tuolloin MM-kisojen puolivälieriin kautta aikojen ensimmäisenä afrikkalaisena joukkueena.
Vuosien 1994, 1998, 2002 ja 2010 MM-kisoissa Kamerun on jäänyt aina alkulohkoon eikä ole voittanut 12 viimeisestä ottelustaan kuin yhden. Etelä-Afrikassa se lähti kotimatkalle kolmen tappion saattelemana.
Afrikan MM-karsinnat pelattiin maanosan mestaruusturnauksen rytmityksen muututtua läpi tiivinä minikarsintana. Lohkovaiheessa Kamerun selätti Togon, Libyan ja Kongon Demokraattisen tasavallan. Ratkaisevassa playoff-vaiheessa se haki Tunisiasta maalittoman tasapelin ja voitti kotipelinsä maalein 4-1.
Vuoden 2014 aikana Kamerun on pelannut viisi harjoitusottelua. Maaliskuussa Portugali rökitti Kamerunin 5-1. Itävallan harjoitusleirillä toukokuussa Kamerun kaatoi Makedonian 2-0, mutta hävisi Paraguaylle 1-2. Ennen kotiinpaluuta Kamerun pakotti Saksan 2-2-tasapeliin Mönchengladbachissa. Kenraaliharjoitus kotimaassa päättyi 1-0-voittoon Moldovasta.
Meksikolla kokenut puolustus ja nuori, energinen keskikenttäHaluttomien kaaoskarsintojensa aikana Meksikon peräsimessä ehdittiin nähdä muutaman kuukauden aikana peräti neljä valmentajaa. Lopulta vastuutehtävään nousi entinen maajoukkuepuolustaja
Miguel ”Piojo” Herrera. ”Täi” jätti viimeisestä karsintavaiheesta ulos Euroopassa pelaavat ammattilaiset. Jälkikäteen on helppo sanoa ratkaisun olleen oikea.
Meksikon peli on joka tapauksessa parantunut viimeisen vuoden aikana huomattavasti, pelaajien asenne on terävöitynyt ja permanenttikin on alkanut hyvin löytyä. Vihreäpaidat pelaavatkin jälleen potentiaalinsa edellyttämällä tasolla.
Tolppien väliin Meksikolla on tarjolla laadukkaita torjujia. Todennäköisesti työkomennuksen saa olympiasankari
Jesús Corona, mikäli on toipunut Ecuador-pelissä saamastaan niskavammasta. Taso ei putoa, mikäli hanskat vetääkin käsiinsä Ligue 1:n Ajaccion
Memo Ochoa.
Takalinjoilla taistelee Meksikon joukkueen tunnetuin pelaaja, 35-vuotias joukkueen kapteeni
Rafael Marquez, joka on palannut korkealle tasolle sitkeiden loukkaantumisten jälkeen. Seurata kannattaa kuitenkin myös vikkelää oikeaa laitapakkia
Paul Aguilaria ja lupaavaa
Diego Reyesiä. Tärkeä mies alakerrassa on myös
Niklas Moisanderin entinen topparipari
Hector Moreno.
Keskikenttä koki pari kovaa kolausta, kun sekä
Juan Carlos Medina että
Luis Montes joutuivat loukkaantumisten takia sivuun. Molemmille olisi ollut suuri tontti tarjolla. Onneksi kuitenkin laadukkaat korvaajat
Hector Herrera ja
Marco Fabian ovat esittäneet harjoitusotteluissa erinomaisen nousuvireisiä otteita. Meksikon keskikenttä on luova, energinen ja erinomaisen nuori, joten porukasta monikin saattaa tulla lähivuosina tutuksi Euroopan kentillä.
Hyökkäyspäässä tutuimpia nimiä suurelle yleisölle ovat neljä vuotta sitten
Thomas Müllerin jälkeen kakkoseksi ”kisojen nuori pelaaja”-äänestyksessä sijoittunut
Giovani dos Santos sekä pitkään ManU:ssa pelannut
Javier ”Chicharito” Hernandéz. Chicharito joutunee kuitenkin aloittamaan penkiltä maajoukkueessakin, sillä karsintojen aikana El Trin ykköstykin aseman valtasi 30-vuotias
Oribe Peralta. Olympiafinaalin ja MM-karsintojen sankari on kuitenkin pelannut ennen MM-kisoja seurassa ja maajoukkueessa seitsemän peliä ilman maalia, joten toivoa sopii, että ketsuppipullo aukeaa kisojen käynnistyessä.
Meksikon kisajoukkueesta kiinnostuneille suosittelen Chamagolin erinomaista joukkue-esittelyä:
http://futisforum2.org/index.php?topic=166812.msg8628080#msg8628080Kamerun lakon kautta reissuunKamerunin joukkue koostuu lähinnä Ranskan, Saksan, Turkin ja Espanjan kentillä pelaavista pelaajista. Joukkueen johtotähtenä on maan futishistorian paras maalintekijä
Samuel Eto'o, joka on jo ehtinyt pariin kertaan vetäytyä maajoukkueestakin.
Vähintään 35-vuotias (Mourinho-edit) 33-vuotias Eto'o on toiminut usein myös maajoukkueen lakkokenraalina. Kamerun niitti kyseenalaista mainetta aivan kisojen alla joukkueen kieltäydyttyä nousemasta MM-kisoihin vievään koneeseen ennen kuin maajoukkueen bonuksista päästään sopuun. Maan futisliiton ja pelaajiston välit tuntuvatkin olevan jokseenkin jäätävät.
Kamerunin maalivahtiosastolla nähtiin lopullinen vallanvaihto, kun Malagan
Idriss Carlos Kameni jätettiin ulos joukkueesta. Uusi ykkösvahti on Konyasporin
Charles Itandje. Puolustuslinjaa pitää yhdessä Marseillen
Nicolas N'Koulou ja keskikentällä taistelee Barcelonan penkkimies
Alex Song. Songilta ja käytännössä koko puolustuslinjalta on muuten vielä maajoukkuemaali tekemättä.
Hyökkäyksen herra ja hidalgo on tietysti Eto'o, mutta mitenkään selvää ei ole, että veteraani olisi myös Kamerunin tehokkain hyökkääjä. Lorientin 22-vuotias
Vincent Aboubakar sijoittui Ligue 1:n maalipörssissä kakkoseksi heti
Zlatanin jälkeen ja myös Mainzin 25-vuotias
Eric-Maxim Choupo-Moting pelasi erinomaisen kevätkauden. Hyökkäys lieneekin Kamerunin paras puolustus:
Arvio avauskokoonpanoista:
Peralta
Dos Santos
Peña Fabian
Herrera
Layún Aguilar
Moreno Marquez Rodríguez
Corona
Potentiaaliset super-subit: Javier Aquino, Javier Hernandez, Raul Jimenez, Alan Pulido
Eto'o
Choupo-Moting Aboubakar
Song Makoun
Enoh
Assou-Ekotto Matip N'Koulou Nyom
Itandje
Potentiaaliset super-subit: Pierre Webo, Edgar Salli
Seuraa heitä: Meksikolla löytyy molemmille laidoille pätevät wing-backit. Paul Aguilar tullee kisojen aikana monille tutuksi. Pitää silti pitää myös Choupo-Moting aisoissa.
Porton 24-vuotias Hector Herrera on ollut erinomaisessa vireessä viime aikojen treenihöntsissä. Iso vastuu keskikentällä tarjolla.
24-vuotiaasta Marseillen topparista Nicolas N'Koulousta odotetaan kovaa tekijää lähivuosina. 50 maaottelun raja menee MM-kisoissa rikki.
Mainzin Eric-Maxim Choupo-Moting iski Bundesliigassa toistakymmentä maalia, ja vire tuntuu kestävän sarjatauon jälkeenkin.