FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
26.04.2024 klo 03:49:42 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Äänestys
Kysymys: Tulisiko Hannu Tihismäistä pääsuojusta kokeilla pelaajilla?
Joo - 40 (28.2%)
Ei tarvitse. - 102 (71.8%)
Äänestäjiä yhteensä: 141

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Jofa päähän joka äijälle - Päävammat futiksessa  (Luettu 8063 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
franklamps

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ei väliä, kunhan kukaan muu ei kannata samaa


: 08.10.2014 klo 14:14:26

En löytäny päävammoja käsittelevää aihetta.

Päävammat ovat olleet esillä useampaankin kertaan jälleen tänä vuonna. MM-kisoissa finaalimatsissa Kramer otti aika pahan iskun päähän ja pyöriskeli siinä aikansa. Samoissa kisoissa myös Alvaro Pereira ja Mascherano kävivät kentän pinnassa tilanteessa, joiden on jälkeenpäin (ja iskunkin hetkellä) ajateltu olevan aivotärähdyksiä mutta jokaisella kerralla on pelaaja päässy takasin kentälle. Viimeisimpänä kotoisessa liigassa tämä Bobbie Fribergin tapaus, jonka seurauksena Korkeakunnas ehdottaa kypärän käyttöä tai ainakin sen kokeilemista futiksessakin. Aiemmin kesällä Ropsin Jarkko Lahdenmäki löi päänsä Kupsia vastaan Markicin kanssa ja siinä tilanteessa jouduttiin medihelikin hälyttämään ilmaan. Lahdenmäki saatiin ambulanssilla sairaalaan mutta Markic jatkoi pelaamista. Aivoverenvuotoakin kai siinä epäiltiin aluksi kentällä mutta aivotärähdyksellä selvittiin.

Futiksen puolelta on löytynyt myös tapauksia, joissa pelaajalta on löydetty tällä hetkellä vasta ruumiinavausvaiheessa havaittava aivosairaus C.T.E = krooninen traumaattinen enkefalopatia, joka on seurausta useista päähän kohdistuneista iskuista ja jota ollaan tavattu aiemmin jefun, nyrkkeilyn ja jääkiekon parista. C.T.E on vielä sairautena siis melko uusi mutta sen ollaan epäilty johtavan dementiasta tuttuihin oireisiin, kuten muistihäiriöön ja käytöshäiriöihin. Lisäksi on havaittu lisääntynyttä masentuneisuutta ja itsetuhoisuutta (tästä esimerkkinä showpainija Chris Benoit, joka kärsi sairaudesta ja päätyi itsemurhaan).

Jenkeissä ollaan kerätty haaste Fifaa vastaan ja siinä esitetään, että vuonna 2010 yli 50 000 lukioikäistä nuorta futiksen puolella olisi kärsinyt jonkinasteisen aivotärähdyksen. Tuntuu aika vitun suurelta määrältä.

Forbesille kirjoittava Dan Diamond on sitä mieltä, että Fifan pitäisi kiristää sääntöjä loukkaantumistapauksissa, joissa voidaan epäillä aivovauriota. Tämä tarkoittaisi pelaajan oman päätäntävallan pienentämistä pelin jatkamisesta verrattuna muihin kolhuihin. Useampia vaihtoja toivotaan myös käytettäväksi, ettei pelaaja nyt sen takia lähde aivotärähdyksen saaneena haahuilemaan takaisin kentälle, koska joukkue joutuisi muuten pelaamaan vajaalla (pelaajamäärällä, ei päähän kohdistuneen iskun takia hölmöksi muuttuneella pelaajalla). Lisäksi esitetään kentän laidalle tohtoreita ja muita lääkintähenkilökunnan jäseniä, joilla ei ole siteitä peliin. Sitten on vielä tuo Korkeakunnaksen kypäräpakko. Tuleeko muita mieleen?

Laitetaan vielä New Yorkerin artikkeli, josta ajatus topiciin lähti ja josta suurin osa avausviestin asioistakin on poimittu: http://www.newyorker.com/news/sporting-scene/cost-header

e. Pari typoa korjattu, Lahdenmäki vietiin ambulanssilla, ei bussilla...
« Viimeksi muokattu: 08.10.2014 klo 15:55:23 kirjoittanut franklamps »
Heiska

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: REMOULADE


Vastaus #1 : 08.10.2014 klo 14:19:30

"Miksi ei", jos jofat saadaan kehiteltyä sellaisiksi, että esim. pääpeli ei kärsi. Ulkonäölliset seikat nyt eivät ainakaan haittaa, sillä Cechin päähine näyttää jo nykyäänkin paremmalta kuin esim. Balotellin tukka.
straiter

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC Rotkäppchen Sektkellerei Freyburg


Vastaus #2 : 08.10.2014 klo 15:47:37

Itse asiassa tuossa sunnuntain matsissahan Gela käytti "kypärää":

Anonyymi Perkele

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Paikan päällä


Vastaus #3 : 08.10.2014 klo 20:08:38

Useampia vaihtoja toivotaan myös käytettäväksi, ettei pelaaja nyt sen takia lähde aivotärähdyksen saaneena haahuilemaan takaisin kentälle, koska joukkue joutuisi muuten pelaamaan vajaalla

Tämä ei ainakaan tule koskaan toimimaan.
Espanjan letkujalat käskystä kieriskelemään kentänpintaan, että saadaan ylimääräisiä vaihtoja tehtyä?
Loukkaantumisten takia vajaalla pelaaminen toki vittumaista, mutta kuuluu lajiin.

Oikea suunta mielestäni on pelaajien valistaminen. Ei tuommoista päätöstä voi vierittää tuomarin tai puolueettoman tohtorin niskoille.
Vastuu ensisijaisesti pelaajalla ja valmentajalla
« Viimeksi muokattu: 08.10.2014 klo 20:11:35 kirjoittanut Anonyymi Perkele »
Edmundo

Poissa Poissa


Vastaus #4 : 08.10.2014 klo 21:57:38

Tämä ei ainakaan tule koskaan toimimaan.

Ainakin Venäjän divarissa on tälläkin hetkellä käytössä neljä vaihtoa.
franklamps

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ei väliä, kunhan kukaan muu ei kannata samaa


Vastaus #5 : 08.10.2014 klo 22:17:21

Forbesin linkissä ehdotettiin, että otettaisiin jonkun sortin kendovaihdot käyttöön ja vaihtoaitiosta säntäisi siksi aikaa kentälle toinen pelaaja, kun iskun saanut tutkittaisiin kunnolla, eikä lääkärillä ja pelaajalla ois paineita vaan saada tilanne äkkiä pois alta. Joukkueissa on toki ammattilaislääkärit ja pelaajien terveys etusijalla mennään mutta pelaajalla itellä vaan saattaa olla turhan kova hinku takas kentälle.

Apunahan tuossa vois käyttää jotain sensoria/mittaria, joka mittaa iskun voimakkuutta. Niillä näkis heti kuinka kovasta iskusta on kyse ja minkälaisia vaurioita sellasesta mahollisesti tulee. Lisäksi tuolla voitaisiin säädellä sitä, ettei jokainen Malinen pääse pälkähästä, kun tuli taas pikkaisen yliarvioitua Siekkisen kunto ja pitäisi saada tuoretta miestä kehiin edes hetkeksi.
franklamps

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ei väliä, kunhan kukaan muu ei kannata samaa


Vastaus #6 : 14.05.2015 klo 09:57:02

Jenkeissä ei riitä enää Jofat vaan pääpuskut haluttaisiin kokonaan kieltää alle 17-vuotiailta.
 
http://www.chicagotribune.com/news/ct-soccer-headers-concussion-met-20150428-story.html#page=1
 
Ongelmana alle 17-vuotiailla on se, etteivät aivot ole saaneet vielä lopullista muotoaan ja artikkelissa mainittu myelinisoituminen (hermosolujen ympärille kerääntyy liukastetta, joka vauhdittaa viestin kulkemista ja toimii samalla eristeenä estäen viestin hyppimistä neuronista toiselle) ei ole sekään valmis, jolloin aivot ovat herkempiä iskuille. Myeliini ei kuitenkaan ymmärtääkseni niin paljon soluja suojaa, että siitä merkittävää apua hermosolujen pelastamisessa päähän kohdistuvan iskun aikana olisi. Sen sijaan toinen Fifaa vastaan nostetussa kanteessa oleva peruste pääpuskujen kieltämiselle eli niskalihasten vielä jatkuva kehitys tuossa iässä on oleellinen juttu. Heikompi niska on maalaisjärjelläkin ajateltuna altistava tekijä aivovammoissa ja se ollaan huomattu verratessa aivovammoja miesten ja naisten välillä. Naisilla aivotärähdysten ja päävammojen riski on lajissa kuin lajissa suurempi kuin miehillä, jopa kaksinkertaisestikin ja tässä osasyynä on testoniskan puute.

Se on sitten eri asia, onko niska niin heikko, ettei se kestä pallon puskemista. Tutkimukset, joissa puskemisen vaikutusta aivoihin ollaan mitattu, ovat kaikki enemmän tai vähemmän epäselviä. Tuloksissa esiintyy kovasti sanoja 'ehkä, mahdollisesti' etc. eikä tutkimuksia ylipäätään olla edes päästy tekemään sellaisissa olosuhteissa, että niistä voitaisiin jotain johtopäätöksiä vetää:
Lainaus
Lipton said there was a threshold of roughly 1,000 headers a year under which players seemed to be fine. Even those above that mark were not greatly impaired, he said, leaving the real-world effects of heading unclear.

Lainaus
"We have yet to collect trustworthy data points from people in the field to quantify how often and how hard they get hit in the head," he said. "Until we do that, any rule making will be based on subjective opinions."
Savon keisari

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 10.11.2015 klo 21:49:47

Yhdysvalloissa kielletään nyt pallon puskeminen kokonaan 10-vuotiailta ja nuoremmilta, 11-13 -vuotiaiden peleihin puskemiseen tulee rajoituksia. http://www.nytimes.com/2015/11/10/sports/soccer/us-soccer-resolving-lawsuit-will-limit-headers-for-youth-players.html?_r=1
Edmundo

Poissa Poissa


Vastaus #8 : 10.11.2015 klo 21:51:35

Yhdysvalloissa kielletään nyt pallon puskeminen kokonaan 10-vuotiailta ja nuoremmilta, 11-13 -vuotiaiden peleihin puskemiseen tulee rajoituksia. http://www.nytimes.com/2015/11/10/sports/soccer/us-soccer-resolving-lawsuit-will-limit-headers-for-youth-players.html?_r=1

:D You can't make this shit up.
asdas

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Arsenal, klubi


Vastaus #9 : 10.11.2015 klo 21:52:17

Seuraavaksi pakkopaidat, ettei vahingossa kolhita vastustajia kyynerpäillä.
ensijokolmas

Poissa Poissa


Vastaus #10 : 10.11.2015 klo 22:37:29

Tuota kukkahattutäteilyä "huolestuttavampaa" on se, että tuohan käytännössä tarkoittaa sitä, että junnut alkavat vasta jossain +13 vuoden iässä integroitumaan pääpelaamiseen, jonka merkitystä jalkapallossa tuskin tarvitsee tällä foorumilla kertoa. Ihan käsittämätön päätös.
Savon keisari

Poissa Poissa


Vastaus #11 : 10.11.2015 klo 22:45:35

Sinänsä tuon amerikkalaisnäkökulmasta ymmärtää, kun siellä on pinnalla ollut muissa lajeissa aiheellista huolta aivovammoista, mutta onhan tuo ihmeellistä hysteriaa nimenomaan tästä asiasta olla nyt niin huolissaan, kun jalkapallo on varmaan yksi maailman vaarallisimmista lajeista mitä tulee vyötärön alapuolisiin ruumiinosiin kohdistuviin vammoihin.
elhadjidiouf

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Valkeakosken Haka


Vastaus #12 : 10.11.2015 klo 23:00:01

Päävammat on todella perseestä, ja olisin ehkä valmis puoltamaan maalivahtien "cech-kypärien" pakollisuutta ihan junioreista asti, mutta puskukielto, are you fucking kidding me? :D
Edmundo

Poissa Poissa


Vastaus #13 : 10.11.2015 klo 23:02:04

Keltainen kortti, puskit vittu palloa! Punainen! Toinen pusku!
Louhikkokoskettaja
Vastaus #14 : 10.11.2015 klo 23:17:23

USA:ssa on ollut tiukka linja aivotärähdysten suhteen jo pidempään. Esim. Lori Chalupny pistettiin sivuun naisten maajoukkueesta viideksi vuodeksi "aivotärähdyshistorian" takia ja vasta pitkän valitusrumban ja melkein loputtomien testien jälkeen pääsi takaisin.

Myös MLS:ssä pelaajan on todistettava toipumisensa liigalle, pelkkä seuralääkärien arvio ei riitä, aivotärähdyksen jälkeen, ennen kuin pystyy palaamaan kentälle. DC:n Davy Arnaud missasi MLS:n viimeiset kuukaudet elokuisen aivotärähdyksen jälkeen. Arnaudin aivotärähdys tuli ilmeisesti pallon osuttua päähän treeneissä.

Vaikeita asioita, missä ihan suoraan ei voi kukkahattutäilyksikään leimata, kun harva lapsi kuitenkaan miksikään ammattilaisfutaajaksi kehittyy, joten potentiaalisesti koko elämän pilaava vaiva ei ole kovinkaan suotavaa.

Toki "normaali" jalkapallo ei kuitenkaan Yhdysvalloissa ole se laji, missä tämä asia on se suurin ongelma, sattuu vaan olevaan tuolla sellaisessa asemassa, että kovempiakin ratkaisuja voidaan yrittää ajaa.
ginikettu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK (BJK)


Vastaus #15 : 10.11.2015 klo 23:36:46

eikö nuo usan rajoitukset ole ainakin olleet tapetilla jo vuosikaudet. Ettei juontaisi juurensa tutkimukseen, jossa oli muistaakseni tyyliin kolmasosalla aktiivipelaajista jonkinasteinen aivovamma.
varmaankin tuo, mutta luultavasti on uudempaakin tietoa aiheesta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1439395
« Viimeksi muokattu: 10.11.2015 klo 23:45:05 kirjoittanut ginikettu »
franklamps

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ei väliä, kunhan kukaan muu ei kannata samaa


Vastaus #16 : 11.11.2015 klo 02:14:13

Yhtenä isona osana on tää vielä tuntematon sairaus, mistä koko topic lähti eli krooninen traumaattinen enkefalopatia. Siitä suunnilleen tiedetään tällä hetkellä vaan se, että se muokkaa aivoja enemmän kuin moni muu neurologinen häiriö. Tuloksena voi olla sitten lähes mitä tahansa, mitä aivoja rassaamalla nyt yleensä voidaan saada aikaan: masennusta, ahdistumista, muistinmenetystä, aggressiivisuutta, anhedoniaa, itsetuhoisuutta, apraksiaa yms. Sairaus voidaan havaita leikkaamalla aivoista siivu pois ja katsomalla siitä eli toisin sanoen vasta kuoleman jälkeen. Eikä tiedetä, vaikuttaako aivotärähdykset ja muut kovemmat päähän suuntautuvat iskut enemmän kuin useampi tuollainen pieni isku, joka voi ihan jalkapallon puskemisestakin syntyä.

Yhdysvalloissahan tää on tosiaan iso juttu ollu jo pidempään ja ymmärrettävästi suurimmalta osin keskitytään tällä hetkellä jefuun. Tässä ihan pari viikkoa sitten julkaistiin tutkimus, jossa oli 165 jefua NFL:ssä, yliopistotasolla tai ihan vaan lukiotasolla pelanneiden aivoja availtu ja noista 165:stä 131:llä oli merkkejä CTE:sta. NFL:ssä pelanneiden luku 87/91. http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/sports/concussion-watch/new-87-deceased-nfl-players-test-positive-for-brain-disease/

e. Ja ylipäätään lähtökohta lapsen kärräämiseen futiskentän laidalle ei ole kovinkaan monella vanhemmalla varmaankaan se, että penskan pitää pelastaa maan jalkapalloilun tulevaisuus vaikka aikuisiässä saattaisikin sitten losauttaa itseään tai vaimoaan pyssyllä.
« Viimeksi muokattu: 11.11.2015 klo 02:25:38 kirjoittanut franklamps »
törömömmö

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Aina laadukkaan keskustelun puolella.


Vastaus #17 : 12.11.2015 klo 18:27:24

Rugbyssä on ymmärtääkseni käytössä systeemi jossa päähän kohdistuneen iskun saanut pelaaja voidaan tilapäisesti vaihtaa (on kai tuomarin päätös), eli pelaaja ulos pelistä -> vaihtopelaaja sisään -> tutkitaan -> jos iskun saaneen pelaajan on turvallista jatkaa, vaihtopelaaja takaisin penkille.

Ei siis kuluta vaihtoja.

Toki rugbyssäkin koetaan että näille päävammoille ei tehdä riittävästi, mutta eiköhän tuo futiksessa riittäisi aika pitkälle.
Savon keisari

Poissa Poissa


Vastaus #18 : 18.04.2016 klo 17:42:16

Ei nyt sinänsä liity tähän aiheeseen, mutta kun aiheesta nimenomaan viimeksi Yhdysvaltojen osalta oli keskustelua, niin mainittakoon tässä kun en jaksa uutta ketjua avata.

Lainaus
Tekonurmen syöpäriski tutkitaan perin pohjin Yhdysvalloissa
Suomen jalkapallohalleissa leijuu hiilivetyjä, jotka aiheuttavat ärsytysoireita pelaajille.
http://www.hs.fi/urheilu/a1460951556992?jako=30a0919113d649fdc4d15324df91304e&ref=tw-share
franklamps

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ei väliä, kunhan kukaan muu ei kannata samaa


Vastaus #19 : 06.02.2017 klo 17:07:36

Ei nyt sinänsä liity tähän aiheeseen, mutta kun aiheesta nimenomaan viimeksi Yhdysvaltojen osalta oli keskustelua, niin mainittakoon tässä kun en jaksa uutta ketjua avata.
http://www.hs.fi/urheilu/a1460951556992?jako=30a0919113d649fdc4d15324df91304e&ref=tw-share
Tänään kasilta:
http://yle.fi/aihe/ohjelma/mot-uhka-tekonurmen-alla-622017
Lainaus
Uusimmat tutkimukset ovat herättäneet epäilyksiä siitä, että tekonurmikentissä käytetty materiaali saattaa altistaa urheilijoita – erityisesti nuoria – jopa syöpävaarallisille aineille. Suomessa on jo annettu suosituksia välttää tietynlaisen kumirouheen käyttöä, mutta Hollannissa muun muassa jalkapalloseura Ajax on päättänyt vaihtaa rouheen turvallisemmaksi.
Djortikkaeff

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Edgelordit


Vastaus #20 : 08.02.2017 klo 12:39:57

http://yle.fi/uutiset/3-9447817
Tutkimus: Jalkapallon pukkaaminen on sittenkin aivotärähdysriski

Uutinen
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan usein palloa pukkaavat jalkapalloilijat saavat aivotärähdyksiä kolme kertaa useammin kuin pelaajat, jotka pukkaavat vain harvoin.

Uutispalvelu Duodecim
« Viimeksi muokattu: 08.02.2017 klo 12:42:03 kirjoittanut masbalones »
Louhikkokoskettaja
Vastaus #21 : 19.09.2019 klo 11:50:28

IFAB on nyt tuomassa jalkapalloon kymmenen minuutin vaihdot tapauksiin, missä pelaajan epäillään saaneen mahdollisen aivotärähdyksen. Pelaaja poistuu kentältä kymmeneksi minuutiksi arvioitavaksi ja vaihtopelaaja tulee tilalle. Jos aivotärähdys todetaan, muuttuu vaihto pysyväksi, mutta jos katsotaan, että pelaaja pystyy kymmenen minuutin jälkeen peliä jatkamaan vaihto voidaan kumota.

Se nyt ei käynyt ilmi, että saako tuollaisen kymmenen minuutin vaihdon tehdä, jos normaalit vaihdot on jo tehty? Ja varmaankin tätä ensin testataan vain jossain sarjassa/sarjoissa, minkä jälkeen idean toimivuutta arvioidaan.
utmärkt regeringsprogram

Poissa Poissa


Vastaus #22 : 08.10.2023 klo 17:54:02

Nostetaan tämä topikki, koska täältä kuvastuu tiedon ja ehkä asenteidenkik muuttuminen vuosien varrella. Ihmeen vähän on päähän kohdistuneet iskut puhututtaneet forkalla.

Rugby näkyy toimivan edelläkävijänä: Päähän kohdistuneita iskuja mitataan hammassuojuksissa olevilla antureilla, jotka välittävät tiedon iskusta kentän laidalla olevalle puolueettomalle lääkärille. Myös harjoitteluissa suositellaan käyttämään noita, jotta kertyy dataa siitä, paljonko päähän kohdistuu iskuja.
https://www.theguardian.com/sport/2023/oct/08/world-rugby-to-adopt-gamechanging-g-force-tech-to-flag-major-head-impacts

Futiksenkin puolella on kuitenkin saarilla saatu asioita aikaiseksi: alle kaksitoistavuotiaat eivät saa lainkaan puskea palloa viime ja tällä kaudella. Muutos lienee tullut jäädäkseen.
https://www.thefa.com/news/2023/may/03/q-and-a-with-james-kendall

Skoteissa puolestaan harjoituksissa puskeminen on kiellettyä matsia edeltävänä ja seuraavana päivänä.
https://www.scotsman.com/news/people/scottish-football-to-ban-heading-the-day-before-and-after-matches-3933256

Taustalla näissä muutoksissa siis se, että päähän kohdistuneet iskut nyt eivät vaan ole kovin terveellisiä. Esim puolitoistakertainen dementiariski:
https://www.theguardian.com/football/2023/mar/16/footballers-50-more-likely-to-develop-dementia-study-finds

Saa nähdä loppuuko puskeminen lapsilla jossain vaiheessa koko maailmassa. Suomi näyttää seuraavan esimerkkiä, vaikka vähän kevyemmällä kädellä muutokset ovatkin tehtyjä:
https://www.palloliitto.fi/ajankohtaista/palloliiton-laakintavaliokunnan-puskemiseen-liittyvat-suositukset-ja-ohjeistus-pa/

Sitä en jaksa uskoa, että aikuisten sarjoissa puskeminen loppuisi ainakaan vielä pitkään aikaan.
didier

Poissa Poissa


Vastaus #23 : 09.10.2023 klo 00:35:23

Mikähän olisi paras futisjofa ja pääseekö niitä jossain kokeilemaan? Muutama vuosi takaperin oli sen verta paha aivotärähdys, että alkanut kiinnostamaan pään suojaaminen.

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa