Perustettu: 1930
Kotistadion: Tammelan stadion (kapasiteetti: ~4500)
Pääsarjassa viimeksi: 1999
Ykkösessä viimeksi: 2010
Suomen mestaruudet: 1 (1994)
SM-hopeaa: 1 (1946)
Suomen mestaruus ratkaistiin cup-finaalilla SPL:n ja TUL:n sarjojen voittajien keskenTyöväen Urheiluliiton mestaruudet: 6 (1932, 1934, 1938, 1940, 1943, 1946)
Kotisivut: www.tpv.fiFacebook: https://www.facebook.com/pages/Tampereen-Pallo-Veikot/158066961007752Twitter: https://twitter.com/TPV1930Kausi 2014TPV lähti kauteen varmasti luottavaisessa ilmapiirissä, sillä edellinen kausi oli tuonut toisen sijan Länsilohkosta Ykköseen nousseen FC Jazzin takana. TPV oli esittänyt aikaisempiin vuosiin verrattuna pelaavampaa jalkapalloa Ilveksen puolelta hypänneen uuden valmennuskaksikon Jari Pylkkösen ja Kari Sainio johdolla. Jatkosopimukset jo ennen kauden 2013 päättymistä tehnyt taiturikaksikko Sergei Korsunov ja Mika Ahonen olivat tehneet kovat tehot, vaikka Ahosta olivat kiusanneet loukkaantumiset ja Korsunovia armeijalarppausvelvoitteet. Alakerrassa oma kasvatti Tommi Smeets teki hienon läpimurron edustuksen pelaavaan kokoonpanoon.
Toiveissa kaudeksi 2014 oli lisää tasaisuutta joukkueen suorituksiin. TPV oli menettänyt liikaa pisteitä sarjan tyvipään joukkueille ja hävinnyt vieraspelejä välillä suorastaan pystyyn. Kotona Tammelassa Paltsarit oli ollut lähes voittamaton.
Suomen CupTPV leikitteli Koskenpojat kumoon lukemin 0-7 pimeässä Valkeakosken illassa. Sumputtava Iirot kaatui Pirkkahallissa 3-1, mutta Hämeenlinnassa tuli dramaattisten vaiheiden jälkeen kuokkaan FC Hämeenlinnalta 3-2 jatkoajan jälkeen. TPV ehti jopa johtamaan ottelua jatkoajalla.
Hyvä lähtö ja kangertelua kotonaTPV ei ollut voittanut kauden avausotteluaan vuosikausiin, mutta nyt se aloitti taipaleensa sarjan putoajakandidaattina pidettyä Sporting Kristinaa vastaan Lappväärtissä. Edellisellä kaudella TPV oli hävinnyt ja pelannut tasan Kristiinankaupungin ja Lappväärtin vierailuillaan Sportingia vastaan. Tälläkin kertaa ottelu alkoi synkästi kotijoukkueen johtaessa tauolla 1-0. Toiselle jaksolle valmentaja Pylkkönen päästi vielä täyttä kuntoaan hakevan Mika Ahosen irti. Ahonen toi kikkailuillaan lisäaseen isäntien puolustuksen murtamiseen, ja tulos näkyi pian taululla. Tommi Smeets tasoitti kulmasta ja Korsunov sijoitti Ahosen esityöstä voittomaalin alanurkkaan. Dieter naulasi loppulukemat 1-3.
Toisessa ottelussa oli vastassa Länsilohkoon siirretty ja kärkipaikoille povattu VIFK Botnian ahtaalla tekonurmikentällä. TPV nousi kahdesti tasoihin ottelussa Karvosen eurogoal-osumalla ja Smeetsin vapaapotkumaalilla. Erittäin arvokas vieraspiste takasi hienon alun "Punakoneen" kauteen.
Tämän jälkeen oli luvassa neljän pelin "kotiputki" Tammelan stadionilla, vaikka ottelu Ilves-Kissoja vastaan olikin teknisesti vierasottelu. TPV ei käyttänyt kotitaikaansa alkuunkaan hyödyksi, sillä se jäi perättäisiin tasureihin Maskua, Kissoja ja ÅIFK:a vastaan. Lohkon piikkipaikalla tappiottomalla pelillä vielä tuolloin ollut Hannu Tourun Pallo-Iirot kuitenkin kaatui Tammelan sametilla puhtaasti 3-0. Elintärkeä voitto kavensi eron sarjakärkeen kolmeen pisteeseen.
Närpiöstä tuli TPV:lle tuttuun tapaan tukkaan helteisen löysätempoisessa ottelussa peräti lukemin 3-0. TPV kuitenkin päätti sarjan ensimmäisen kolmanneksen kahteen 1-0-voittoon kotona Kerhon farmia ja vieraissa Hämeenlinnaa vastaan. MM-kisojen alkaessa asetelmat olivat hyvät, ja harva olisi kuvitellut että seuraavan kerran TPV voittaisi vierasottelun vasta lokakuussa.
Sulaminen alkaaSportingin kaaduttua rutiinilla saapui Tammelan kärkiotteluun Vaasan IFK. Itse Isä aurinkoinen Pertti Alajakin oli paikalla katsomassa spektaakkelia, jossa isännät tuhlasivat lukuisia paikkoja, mutta ottivat silti 3-1-voiton 600 katsojan edessä. Voitolla TPV nousi VIFK:n kanssa tasapisteisiin, mutta maalierossa vielä taakse.
Kissat kaatui niukasti kauden toisessa paikallisottelussa, mutta Maskussa TPV jäi paljolti muuten varmoja otteita esittäneen maalivahti Mikko Kruutin avausvirheen johdosta tasapeliin. Turkuun TPV ja bussillinen sen kannattajia lähtivät hyvistä lähtökohdista, sillä VIFK oli hävinnyt Seinäjoella. Voitto veisi tamperelaiset yksin sarjakärkeen. Kannattajilla oli kuitenkin muistissa edelliskauden ruma 4-0-tappio Yläkentän muovimatolla, joten tasapelikin olisi ennakkoon maistunut monille.
Hyvää meteliä pitänyt vierasfanien osasto yltyi kovaäänisiin protesteihin, kun ensin kotijoukkueen pelaaja ei saanut korttia paiskattuaan Mika Lindroosin päin verkkoaitaa, ja noin tunnin kohdalla Teppo Syrjänen sai punaisen kortin kevyin perustein. Siihen asti tasatilanteessa ollut ottelu repesi, kun ÅIFK hyödynsi miesylivoiman. Loppulukemina tylyt 3-0. Tappio oli vasta kauden toinen, eikä kannattajille ottelun jälkeen huoltoaseman pihalla jutellut valmennusjohto nähnyt syytä huolestumiseen.
Alamäki kuitenkin alkoi. Kriisissä ollut Pallo-Iirot kaatui vielä Tammelassa kaksijakoisen esityksen jälkeen 3-2, mutta vieraissa TPV kärsi tappiot Kraftille (2-1) ja Kerholle (4-1). Ihme kyllä, VIFK hävisi myös omat ottelunsa näillä kierroksilla, joten tilanne sarjan kärjessä pysyi samana. Ja kotonahan TPV ei töppäilisi, vaikka vieraissa vaikeaa olikin.
Paitsi että töppäsi pahemman kerran. Putoamisvaarassa ollut Hämeenlinna haki kannattajiensa riemuksi murskaavan 1-4-voiton Tammelasta. Kun VIFK ei enää tarjonnut apuja TPV:lle, kasvoi ero kärkeen viiteen pisteeseen ennen viimeistä kolmannesta.
RomahdusSportingista ei jälleen ollut vastusta, kuten ei kaikella kunnioituksella kuuluisikaan olla. TPV suuntasi katseensa vierasotteluun Vaasaan. Siitä muodostui eräänlainen finaali. Voitolla ero kaventuisi kahteen pisteeseen, tappiosta seuraisi kahdeksan pisteen syvyinen kuilu. Jälleen kerran TPV aloitti vierasottelunsa heikosti. Vesapuiston harhasyöttö johti isäntien maaliin. Kruuti piti loisto-otteillaan vieraita pystyssä, mutta joukkuetta vaivannut maalintekijän puute kävi jälleen ilmeiseksi. Ongelmaa syvensi Ahosen loukkaantumisen ja ulkomaille lähtö. Mohamed Koroma hukkasi kaksi avopaikkaa putkeen, mutta osui myös viimein yhdestä paikastaan ja tauolle selvittiin tasalukemissa.
Maalintekoa helpottamaan oli tähän otteluun valittu ensimmäistä kertaa edustuksen mukaan vain 15-vuotias Mauro Severino. Miesten peleihin hyvin pienikokoinen Severino oli profiloitunut junioreissa kovaksi maalintekijäksi. Severino päästettiin irto jo toisen jakson alkuun ja hän esitteli räjähtävää nopeuttaan ja myös hyviä pallollisia ratkaisuja. Tehokkaan kauden pelannut Tero Intala hukkasi kuitenkin hyvän paikan ja toisessa päässä annetusta kulmapotkusta TPV-pelaajien taivas synkkeni. Maali syntyi, kuinkas muutenkaan, oman pelaajan pään kautta. VIFK juhli vapautuneesti kentällä päätösvihellyksen soitua ja VIFK:n peleissä soitettavan oudon sirkusmusiikin pärähtäessä kaiuttimiin.
Maskussa jatkui sama meininki. Tällä kertaa TPV loi paikkoja lukuisiin maaleihin ensimmäisellä jaksolla vetisestä kentästä huolimatta. Kun niistä ei tehty, iski luonnollisesti vastustaja. Ja luonnollisesti erikoistilanteesta.
Loppukauden jo vähän merkityksettömiksi muuttuneissa peleissä ajettiin jo hieman nuoria pelaajia sisään. Muun muassa Mauron veli Marcio Severino pääsi kokeilemaan edustuksen vauhtia. Mauro sai vakio 45-minuuttisensa kaikissa peleissä ja iski myös kaksi näyttävää maalia. Kauden yleisestä trendistä poiketen TPV hävisi otteluita nyt myös kotona, ÅIFK:a ja Kraftia vastaan. Kausi päättyi sentään kahteen pirteään esitykseen, kun Kerho 07 kaatui kotona 4-0 ja Kolmoseen matkaava Hämeenlinna vieraissa 2-4 TPV:n oltua 2-0 tappiolla. Lopputuloksena oli lohkon neljäs sija ja päällimmäinen tunne siitä, että tämä tehtiin aivan itse.
Seuraavan kauden tavoite on tuttu. TPV pyrkii Ykköseen vuoteen 2017 mennessä.
Pelaaja-arviot (tulossa)
SopimustilanneToivelista kauteen 2015- Maalintekijä (etenkin jos Severinot vaihtavat maisemaa)
- Pari muuta laatupelaajaa, toki riippuen myös lähtijöistä
- Organisoidumpaa pelaamista. Loppukaudella koko paketti tunti räjähtävän käsiin, ja etenkin keskikenttä katosi kuvasta
- Sergeille jatkosopparia
- Jotain rotia niihin vieraspeleihin
---
Kattokaa, pojat on jo valmiina
Ilves on vitun huono valinta