Maliselle arvostusta aktiivisuudesta, aloitteellisuudesta ja tietynlaisesta jämäkkyydestäkin. Keskustelua suomalainen jalkapallo kaipaa ja sitä varten Malinen on mies paikallaan. Itse ehdotusta pidän silti muiden tavoin lähtökohtaisesti erittäin huonona, ja vieläkin oudompaan valoon sen saa tämä W.R.Hearstin linkittämä haastattelu viime maaliskuulta. Tuolloin Malinen siis vielä ylisti cup-henkeä ja toivoi liigajoukkueita mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
En siis pidä Malisen ehdotusta millään muotoa järkevänä, mutta jotain ideantynkää saan siitä silti irti. Ensi kaudelle tuskin kuitenkaan mitään isompaa ehditään muuttaa, ja muutenkin radikaalimmat muutokset cupiin on syytä toteuttaa samaan aikaan, kun kolmea ylintä sarjatasoa rukataan uuteen uskoon. Toisin sanoen kaudelle 2016.
Itse olen pitänyt naurettavana siitä, että Suomen Cupin voi voittaa pelaamalla vain neljä ottelua. Liigajoukkueiden pitäisi ehdottomasti liittyä mukaan paljon aikaisemmassa vaiheessa, mieluiten 64 joukkueen kierroksella, mutta viimeistään 32 joukkueen kierroksella. Näiltä osin olen siis täysin eri linjoilla Maha Julisen kanssa, sillä Malinen supistaisi cupin käytännössä liigajoukkueiden keskinäiseksi leikkikentäksi.
Omat ajatukseni ovat tässä vaiheessa melkoisen jäsentelemättömiä, joten katson parhaaksi ladella niitä ranskalaisilla viivoilla. Johtoajatuksena joka tapauksessa pelikauden pidentäminen. Ensi kauden cupin osallistujamäärä on jäämässä todella alhaiseksi, mutta maalailen tätä skenaariota toiveella, että suunta kääntyisi ja cupiin osallistuisi tulevina vuosina "edes" 150-200 joukkuetta.
- Tällä kaudella Kakkonen ja Kolmonen päättyivät lokakuun alussa, vaikka suuressa osassa maata olisi futiskelejä riittänyt näemmä jopa joulukuun alkuun. Kauden 2015 jälkeen Kakkosen pelimäärä vieläpä vähenee viidellä (27 -> 22). En todellakaan itse ehdota Malisen tapaan mitään pelailua joulu-tammikuussa, mutta voisikohan sittenkin harkita Ruotsin mallia, eli cupin jakamista "kahden kauden väliin"? Tällöin joukkueet Kakkosesta ja sitä alemmilta sarjatasoilta voisivat kenties pelata futiskauden päätteeksi Suomen Cupia 1-2 kierrosta (korkeintaan 3) siten, että vuodenvaihteen jälkeen Cupissa jatkaisi 64 joukkuetta. Veikkausliiga ja Ykkönen vastatkoon sarjaohjelmissaan omien kausiensa pidentämisestä siten, että kesken europelin ei peliväsymys paina ja ilmaston lämpeneminen hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla.
- Esikarsinnat ohi, ja 64 joukkueen kierrokselle pääsisi suoraan Veikkausliigan ja Ykkösen joukkueet (nykyisillä sarjajärjestelmillä 22) sekä lokakuussa karsineet joukkueet (nykymallilla 42). Mikäli Veikkausliigan joukkuemäärä on jatkossa 10, 14 tai 16 niin sitten sovelletaan.
- Joskus tammi-helmikuun vaihteessa (eli suunnilleen silloin, kun Liigacup on alkanut) pelataan cupin 1. varsinainen kierros. Veikkausliigan, Ykkösen ja kymmenen parasta Kakkosen joukkuetta sijoitettujen koriin, ja alasarjalaisille arvonnassa automaattinen kotietu. Futisromantikko minussa jättäisi maantieteelliset painotukset pois, mutta tuo saattaa silti käytännös syistä olla tarpeen. Mikäli alasarjalainen ei kykene olosuhteiden puolesta ottelua järjestämään (varsin mahdollinen skenaario), voi se luovuttaa kotiedun vierasjoukkueelle, ja tällöin matkakuluja olisi syytä kompensoida. Näyttävä, panoksellinen futiskauden avaus talven selän taittuessa.
- Periaatteessa en pidä lainkaan ajatuksesta, että Suomen Cupissa pelattaisiin lohkovaihetta, kuten Ruotsissa (tai no, myös esim. Mestarien liigassa). En haluaisi nähdä cupissa panoksettomia otteluita, maalierolla jatkoon etenemistä, tai tilannetta, jossa "häviölläkin voi edetä jatkoon toisen pelin tuloksesta riippuen". Olen silti alkanut asiaa mutusteltuani tulla siihen tulokseen, että jos pelimäärän kasvattaminen ennen kauden alkua on itseisarvo, voisin cup-vaiheen sulattaa. Itse siis kannatan cup-muotoa alusta loppuun asti, mutta jos Liigacup jätettäisiin syrjään, niin kenties tässä sitten cupin kierrokset 2-4:
- 32 joukkuetta arvotaan kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon. Veikkausliigan ja Ykkösen joukkueet sijoitettujen korissa, kunnes kakkoskori on tyhjä, jolloin kaikki loput samassa korissa (edelleen ns. Saksan malli). Joku vastaava muukin painotus käy. Lohkoissa pelataan yksinkertainen sarja, jossa sijoittamattomat joukkueet saavat kaksi kotipeliä ja sijoitetut yhden. Kunkin lohkon kaksi ottelua mieluiten samana päivänä ja samalla kellonlyömällä (-> 1. pvä: "korisijoituksen"/rankingin mukaan 4 vs. 3 & 1 vs. 2, 2. pvä: 2 vs. 4 & 3 vs. 1 sekä 3.pvä: 4 vs. 1 & 3 vs. 2.) Kaksi parasta lohkoista jatkoon. Ei maantieteellistä painotusta. Pelit voisi pelata vaikka kokonaan maaliskuussa, mahdollisesti kuitenkin jo helmikuussa aloittaen. Kotiedustaan saa edelleen luopua, jos omat olosuhteet eivät ole kunnossa.
- Loput neljä kierrosta (16 joukkuetta) loistavissa olosuhteissa huhti-toukokuussa, Veikkausliiga-kauden alun jälkeen. Ei enää arvontakoreja eikä automaattisia kotietuja. Neljännesvälierät esim. huhtikuun 1. viikolla, puolivälierät huhtikuun 3. viikolla, välierät toukokuun 2. viikolla ja finaali vaikkapa toukokuun 4. viikolla. Kendon MM-kisoja lienee syytä väistellä ja samoin Mestarien liigan finaalia, mutta muuten maaottelut eivät pääsisi kalenteria häiritsemään.
- Veikkausliigan alkukauden kalenteri olisi hieman tyhjempi, mutta ohjelman voisi silti laatia etenkin toukokuun pelien osalta siten, että laadittaisiin täysiä kierroksia (mieluiten kiinteille pelipäiville, kuten asiaan kuuluu, mutta se on toisen topikin asia), mutta kalenteriin varattaisiin kesäkuukausille pari varapelipäivää niille joukkueille, jotka vielä cupissa ovat mukana. Europelien aikatauluun Suomen Cup ei vaikuttaisi ja jos huhti-toukokuu olisikin vähän väljempää, niin kesäkuukausina Veikkausliiga saisi nauttia täysillä parhaista keleistä ja kautta olisi helppo jatkaa syksystä vähän eteenpäin.
- Lähden tässä mallissa Malisen tavoin siitä, että Liigacupia ei välttämättä tarvittaisi. Höntsäcuphan se on ollut nytkin, eikä pientä voitonriemua lukuun ottamatta kunnon palkintoa ole tähän mennessäkään jaettu. Jos nyt VL-joukkueet eivät avauskierroksella pupeltaisi, saisivat kaikki joukkueet ennen kauden alkua saman neljän pelin minimin kuin liigacupissakin. Ja jokainen joukkue olisi tietenkin vapaa täyttämään treenikausikalenteriaan harkkapeleillä ihan mitä tahansa joukkueita vastaan.
- Suomen Cupin voittaja lunastaisi paikan eurokentille toukokuun lopussa ja pääsisi hakemaan €urogloriaa hyvävireisenä. Miinuspuolena sitten se, ettei siirtoikkunaa pääse hyödyntämään europaikan varmistuttua. Toinen miinus tietysti se, että jos Suomen Cupin voittaja on myös puolustava mestari, saa edelliskauden liiganelonen jännätä europelejään aina toukokuulle asti. Hitusen kiireaikataulu.
- Olosuhteongelma on tunnustettava, ja voihan nuo helmi-maaliskuun pelit olla aika kova pala alasarjalaisille. Mutta ainakin monelle joukkueelle olisi taattu kova kotipeli yleisön herättämiseksi sarjakauden alun lähestyessä. Kotiedusta luopumisen oikeus olisi luonnollisesti avainasemassa, ettei sentään kokonaan luopua tarvitsisi. Pelisopimus- ja pelilupa-asioista en osaa tarkemmin sanoa, että minkälaiseksi ongelmaksi tuo kahdelle vuodelle jakaminen muodostuisi. Kuitenkin marras-, joulu- ja kenties koko tammikuukin voitaisiin cupilta rauhoittaa.
Kuten sanottua, hyvin jäsentelemätöntä suunnittelua tämä, mutta kuitenkin nyt jonkinlainen vastine Malisen ehdotukselle. Uskoisin, että tällä mallilla cupista tehtäisiin taas hivenen houkuttelevampi alasarjalaisille ja kautta saataisiin luontevasti pidennettyä lokakuun lopulle (jolloin varsinaiseen cupiin pääsy olisi alasarjalaisille ylimääräinen "syksyn mestaruus"). Kaudenaikainen VL:n peliruuhka olisi maltillisempi ja yleisöä herätettäisiin futiskauden alkuun, kun kevätauringon paistaessa pääsisi ihastelemaan peräti neljää cup-kierrosta. Suomen Cupin finaali todennäköisesti huomattavasti komeammissa keleissä toukokuun lopussa kuin syksyllä lämpötilan lähestellessä nollaa.
Myönnän, että olen aiemmin kirjoittanut vahvasti kesäcupin puolesta ja perinteisestä cup-finaalin ajankohdasta sekä vastaavasti lohkovaihetta ja kahdelle vuodelle jaettua cupia vastaan. Jotenkin tuo Malisen ajatus Liigacupin ja Suomen Cupin yhdistämisestä jäi kutkuttamaan, joten jäin pähkäilemään kilpailevaa mallia. Ei tämä varmasti mikään valmis skenaario ole, enkä sitä vielä itsekään sataprosenttisesti kannata, mutta jospa se inspiroisi taas muita parempiin ehdotuksiin. Saa mieluusti ottaa kantaa puolesta ja vastaan.