Koska tällaista ei aikaisemmin ole kirjoiteltu ja tilausta on ollut, niin tässäpä tulee:
LontooLontoo, yli 10 miljoonan asukkaan metropoli ja Euroopan epävirallinen jalkapallopääkaupunki. Maailmanluokan keskus kulttuurin, politiikan, pankkialan, lentoliikenteen ja urheilun suhteen. Monen suomalaisen futisfanin ensimmäinen ulkomaan reissu kohdistuu juurikin Lontooseen. Tässä tekstissä tulen kuvailemaan kaupungin suurimpia jalkapallojoukkueita ja itse kaupunkia matkailijan näkökulmasta.
Saapuminen kaupunkiinTätä kirjoittaessa Suomesta lennetään Lontooseen seuraaville lentokentille:
Heathrow: Maailman suurimpia lentokenttiä, koostuu viidestä terminaalista. Silti kokoonsa nähden toimii useimmiten kiitettävän hyvin. Passintarkastukseen usein jonoja mikä lisää matkustusaikaa, myös matkatavaroiden odottelussa voi mennä tovi. Järkevin ja halvin tapa mennä kentältä keskustaan on maanalainen: Piccadilly-linja vie kaupunkiin 45-60 minuutissa riippuen määränpäästä. Lisäksi Heathrow Express -pikajuna vie keskustaan 20 minuutissa mutta maksaa ennakkoonkin ostettuna yli £20 joten ei mielestäni tarjoa kovin hyvää hinta-laatusuhdetta.
Gatwick: Halpalentoyhtiöistä Norwegian käyttää Gatwickin kenttää ja tarjoaa huomattavasti halvemmat hinnat verrattuna Heathrowille lentäviin British Airwaysiin ja Finnairiin. Kenttä ei ole itse Lontoossa mutta nopeat junayhteydet keskustaan ovat kätevät. Victorian asemalle menevä Gatwick Express -pikajuna maksaa yli £15 joten ei ole mikään halvin vaihtoehto. Itse suosittelenkin normaaleja junavuoroja London Bridgen asemalle jotka nopeimmillaan vievät perille puolessa tunnissa. Ennakkoon varatessa lipun voi saada alle kympillä (nationalrail.co.uk). Etelä-Lontooseen menijät voivat myös vaihtaa East Croydonin asemalla paikallisjuniin. Budjettimatkailija pääsee keskustaan Easybussin minibusseilla, matka vie yli tunnin mutta lippu Waterloohon maksaa halvimmillaan alle £5.
Stansted: Ryanair lentää Tampereelta Stanstedin kentälle Essexiin. Hyvin toimiva kenttä joskin melko kaukana keskustasta. Itse yleensä suosin Terravisionin tai Easybussin bussiyhteyksiä kaupunkiin, liput saa helposti alle kympillä ja matka aika noin 1h. Junayhteys Liverpool Streetille on nopeampi (45 min) mutta kalliinpuoleinen (£19).
Kaupungissa liikkuminenOyster Card -matkakortti on Lontoon kävijälle pakollinen ostos: Kortille ladataan rahaa ja se on kelpoinen käytännössä kaikissa kulkuvälineissä (junat, maanalainen, paikallisbussit). Itse kortti maksaa £5 mutta summan saa takaisin kun kortin palauttaa loman lopuksi metroaseman lipputiskille. Kaupungin ulkopuolelle mennessä kortti ei valitattavasti kuitenkaan käy (esim. Gatwick ja Stansted).
Maanalainen on nopein tapa liikkua kaupungissa ja erittäin helppokäyttöinen, tosin linjakartan opettelussa voi mennä aikansa. Jos kiirettä ei ole, bussit tarjoavat hyvän vaihtoehdon ja matkalla voi nauttia myös maisemista. Bussimatkat maksavat tällä hetkellä £1,50, maanalainen kustantaa matkan pituudesta ja kellonajasta riippuen noin £1,50-£7,00, tosin jotkin matkat laitakaupungille ruuhka-aikaan voivat olla lähes kympin.
IlmastoLontoon ilmasto on vaihteleva muttei läheskään yhtä sateinen kuin mitä usein kerrotaan, esimerkiksi Brysselissä ja Roomassa sataa enemmän per vuosi. Kesät ovat keskimäärin samantyylisiä kuin Suomessa tai jopa hieman lämpimämpiä. Talvella lämpötila on yleensä 0-10 asteen välillä mutta tuulen ja kosteuden takia voi tuntua kylmemmältä. Syksy on pitkä eikä kunnon kylmyyttä yleensä tule ennen marraskuuta. Kevät taas on vaihtelevampi ja takkia voi tarvita jopa kesäkuulle asti. Kannattaa kuitenkin muistaa että Britannian asteikolla Lontoo on niitä lämpimimpiä ja kuivimpia paikkoja. Suomalaisen näkökulmasta talvi on melko leuto.
JalkapallojoukkueetArsenal:
Emirates Stadium
Lippujen hankinta: Seuran jäsenyys käytännössä pakollinen, yleistä myyntiä ei juurikaan ole: Lippujen hinnat vaihtelevat £27 ja yli sadan punnan välillä.
Kulkuyhteydet: Maanalainen joko Highbury & Islingtonin asemalle (omasta mielestä paras vaihtoehto), Arsenalin tai Finsbury Parkin asemalle. Läheinen Holloway Roadin asema on yleensä pelipäivinä suljettu.
Tunnelman puolesta ei mikään paras stadion mutta moderni ja iso jalkapallonäyttämö.
Chelsea FC:
Stamford Bridge
Lippujen hankinta: Seuran jäsenyys lähes pakollinen, liput kustantavat noin £35-£80, tosin Valioliigapeleihin poikkeuksetta yli £50.
Kulkuyhteydet: Maanalainen Fulham Broadwaylle, pelin jälkeen voi olla nopeampi kävellä Parsons Greenin asemalle jotta välttää ruuhkat.
Isoimmissa peleissä ihan kiitettävä tunnelma, myös fanien huumori omasta mielestä keskivertoa parempi.
Tottenham Hotspur:
White Hart Lane
Lippujen hankinta: Jäsenyys ei pakollinen mutta helpottaa. Lippujen hinta noin £30-£80.
Kulkuyhteydet: Maanalainen Seven Sistersin asemalle josta noin puolen tunnin kävely tai lyhyt bussimatkat perille. Vaihtoehtoisesti paikallisjunalla pääsee Liverpool Streetiltä White Hart Lanen tai Northumberland Parkin asemille jotka aivan stadionin vieressä.
Hyvä perusbrittiläinen tunnelma ja katsomot aivan kentän reunassa kiinni.
West Ham United:
Upton Park (viimeinen kausi 2015-2016)
Lippujen hankinta: Ei tarvetta jäsenyydelle, lippuja hyvin saatavilla kun vain kyttää nettisivustolla kun liput tulee myyntiin. Hinnat noin £25-£80.
Kulkuyhteydet: Maanalainen Upton Parkin asemalle. Pelin jälkeen kovat ruuhkat joten aikaa nauttia pubissa olutta tai kävellä joko East Hamin tai Plaistowin asemille.
Itä-Lontoon Cockney-tunnelmaa, mukava stadion ja kovaäänistä laulua. Valitettavasti viimeinen kausi tällä stadionilla.
Stratford Olympic Stadium (alkaen 2016-2017)
Kulkuyhteydet: Maanalainen tai paikallisjuna Stratfordin asemalle.
Sijaitsee vuoden 2012 olympiakylässä, vieressä myös massiivinen Westfieldin kauppakeskus. Tunnelma tulee olemaan kysymysmerkki ja riippuu varmasti siitä miten hyvin stadionille saadaan porukkaa peleihin.
Crystal Palace
Selhurst Park
Lippujen hankinta: Jäsenyys pakollinen, lippujen hinnasta ei tarkempaa tietoa, itse en pelissä kyseisellä stadionilla ole käynyt.
Kulkuyhteydet: Paikallisjunat tai Overground Norwood Junctionin asemalle.
Queens Park Rangers
Loftus Road
Lippujen hankinta: Jäsenyydelle ei tarvetta, lippujen hinta ensi kaudella todennäköisesti noin £20-£40.
Kulkuyhteydet: Maanalaisella White Cityn asemalle, ei juurikaan ruuhkia edes pelipäivinä.
Hieno vanhanaikainen pikkustadion ja mukava tunnelma.
Fulham FC
Craven Cottage
Lippujen hankinta: Jäsenyydelle ei tarvetta, liput pyörivät noin £20-£40 välillä.
Kulkuyhteydet: Maanalaisella Putney Bridgen asemalle.
Sympaattinen pikkustadion Thamesin rannalla.
Millwall
The Den
Lippujen hankinta: Jäsenyydelle ei tarvetta, liput noin £20-£40.
Kulkuyhteydet: Paikallisjunalla South Bermondseyn asemalle.
Ehkäpä Lontoon pahamaineisin seura, stadionkin sijaitsee rapistuneen teollisuusalueen ja lähiön reunalla.
Charlton Athletic
The Valley
Lippujen hankinta: Jäsenyydelle ei tarvetta, liput noin £20-£40.
Kulkuyhteydet: Paikallisjunalla Charltonin asemalle London Bridgeltä tai vaihtoehtoisesti maanalaisella North Greenwichiin josta bussilla perille.
Brentford
Griffin Park
Lippujen hankinta: Tiettyihin peleihin jäsenyys pakollinen, liput noin £17-£35.
Kulkuyhteydet: Paikallisjunalla Brentfordin asemalle tai vaihtoehtoisesti maanalaisella Boston Manoriin josta 20 minuutin kävely.
Todellista huumaa menneellä kaudella (nousukamppailu Valioliigaan), tosin odotettavissa rauhallisempaa meininkiä jatkossa. Stadionin jokaisella nurkalla sijaitsee pubi.
Wembley Stadium
Kansallisstadionilla pelataan maaottelut, cuppien ratkaisupelit sekä nousukarsinnat. Myös isoja konsertteja.
Kulkuyhteydet: Maanalaisella joko Wembley Parkille (kuuluisa Wembley Way alkaa täältä) tai Wembley Centralille.
Lippujen hinnat kullekin stadionille ovat omia arvioita, ensi kauden hinnoista ei vielä ole varmaa tietoa. Lippuja on myös mahdollista ostaa stadionin nurkilta trokareilta ja itsekin olen muutamaan otteeseen ostanut. Trokarit huutelee "Anyone need tickets?" tai jotain vastaavaa, hinnasta joutuu tinkimään itse ja tiettyä pelisilmää pitää olla. Arsenalin peliin mennessä lipun hinta kerran "tippui" tinkaamalla satasesta kuuteenkymppiin, joten yleensä hinnoissa on paljon ilmaa. Jos trokari on rehellinen, yleensä myös suostuu kävelyttämään stadionin porteille jotta lipun aitoudesta voi olla varma. Valitetavasti myös huijareita on liikkeellä.
Muuta tekemistä LontoossaMatkalle usein sattuu myös päiviä jolloin jalkapalloa ei pelata. Tässä tapauksessa on aikaa tutustua kaupungin muihin nähtävyyksiin. Ostosmahdollisuudet ovat runsaat ja jossain määrin edullisemmat kuin Suomessa. Erityisesti vaatteita saa halvemmalla. Perusnähtävyyksiin lukeutuvat Piccadilly Circus, Buckinghamin palatsi, Tower Bridge, Westminsterin parlamentti kellotorneineen jne. Tämän lisäksi upeat puistot tarjoavat hengähdyksen paikan, esimerkkeinä Hyde Park ja Regent's Park. Oma suosikkini on Greenwichin puisto josta on upeat maisemat yli kaupungin. Lisäksi vanhat merisotakoulun rakennukset ja nollameridiaani tuovat mielenkiintoa vierailuun. Lontoon monikultturisuus on myös kokemisen arvoista, joittenkin arvioitten mukaan jopa puolet Lontoon asukkaista on syntynyt ulkomailla. Tämä näkyy esimerkiksi ravintoloitten ja kahviloitten henkilökunnassa joista harva puhuu äidinkielenä englantia. Ravintolat tarjoavat ruokaa kaikista maailman kolkista mikä lisää monipuolisuutta ateriointiin.
PS. Kaikki mielipiteet tässä tekstissä ovat omia näkemyksiäni eikä niitä pitäisi ottaa absoluuttisena totuutena. Jokaisella on omat makunsa ja preferenssinsä. Tämä on ensimmäinen kerta kun kirjoitan tällaista tekstiä joten voi laittaa kommenttia ja parannusehdotuksia. Jatkossa voin kirjoitella muistakin paikkakunnista.