FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
29.03.2024 klo 15:01:45 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 2 [3]
 
Kirjoittaja Aihe: Swansea A.F.C 2015/16 - "Historian tärkein kausi"  (Luettu 13097 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #50 : 03.02.2016 klo 16:31:01

                                                            3.2.2016 West Bromwich - Swansea 1-1
Fabianski; Taylor, Williams, Fernandez, Rangel; Ki, Britton, Cork; Routledge, Sigurdsson, Ayew


Siirtoikkunan sulkeuduttua päästään taas katselemaan, miten linnun visertävät kevään kynnyksellä. Pois muutti kolme, tilalle tuli kaksi. Voitolle siinä kaupassa kuitenkin päästiin. Shelvey oli pelihaluton, Tabanou onnettomassa kunnossa ja Ederin uraa Swanseassa ei kukaan jää muistelemaan. Tilalle saatiin viimein lupaavalta vaikuttava hyökkääjä ja pitkä keskikenttäpelaaja. Niin, ja ennen kaikkea nyt on pätevä valmennustiimi.

Otteluun WBA:ta vastaan lähdettiin samalla kokoonpanolla kuin edeltävässä Everton-voitossa. Molemmat joukkueet pelasivat alusta saakka vahvuuksillaan. Swansea kierrätti palloa maata pitkin, kun taas kotijoukkue heitteli keskityksiä maalille. Loppujen lopuksi molemmat onnistuivat pelitavassaan, joten tasapeli oli reilu tulos. Jos maalivahdit eivät olisi onnistuneet niin hyvin, lopputulos olisi ollut 2-2 tai jopa 3-3.

Guidolin on kertonut, että hän haluaa joukkueen prässäävän ylhäältä. Tätä nähtiin ajoittain. Jatkuvaa prässiä ei joukkue varmasti jaksaisikaan, mutta ennen kaikkea Pulisin joukkuetta vastaan on vaikea prässätä, koska palloa heitetään keskikentän yli kohti hyökkääjiä. Joka tapauksessa Swansean vierastaktiikka oli tarpeeksi rohkea. Sillä olisi voinut irrota kolme pistettä.

Puolustuspelissä oltiin odotetusti pienissä ongelmissa kotijoukkueen pääpelivoiman kanssa. Erityisesti tämä korostui toisella puoliajalla, jolloin Pulisin joukkue alkoi pelata vuosikymmenien takaista alasarjapalloa kuraisen pelikelvottomilla kentillä. Ennen kaikkea laitapuolustajien pitäisi pystyä peittämään paremmin keskityksiä. Lisää pituutta pelaajat tuskin kasvavat, joten sille ei mahdeta mitään, että hyökkääjät voittavat pääpalloja. Lopulta tasoitus tuli sitten pelätyistä kulmapotkuista. Kulmuri annettiin puhtaana roikkupallona kohti kolmea pitkää pelaajan, minkä jälkeen jatkopallo runnottiin sisään. Se oli juuri sitä, mitä Pulis joukkueiltaan haluaa. Ei kai tuota pelitapaa voi luonnehtia muuten kuin sanalla ruma. Tämä ei siis tarkoita, että WBA olisi pelannut rumasti tai huonosti. Rumuus ja kauneus ovat subjektiivisia asioita. Tosin varsin moni lienee sitä mieltä, että nuori Brigitte Bardot on kauniimpi kuin Johanna Tukiainen.

Ottelun hienosti aloittanut Ki jouduttiin vaihtamaan ensimmäisellä puoliajalla päävamman takia (on kaiketi lievä). Tämän jälkeen Ayew putosi hänen paikalleen ja Paloschi pääsi tekemään ensiesiintymisensä. Molemmat vaihdokset olivat lupaavia. Ayew on erittäin monipuolinen pelaaja, jonka voi laittaa mille pelipaikalle tahansa keskikentällä tai hyökkäyksessä. Ja Paloschi osoitti olevansa juuri sellainen hyökkääjä, jota Swansea on kaivannut. Hänen liikkeensä oli aivan toista tasoa mitä Gomisille. Syötöt menivät perille. Ja ennen kaikkea hän pystyi ottamaan pallon haltuun, vaikka toppari oli kiinni selässä. Kahdesti hän oli lähellä tehdä maalinkin. Ensimmäisellä kerralla hän juoksi oikea-aikaisesti pystyy, otti pallon taitavasti haltuun ja potkaisi nopeasti. Valitettavasti maalivahti onnistui vastaantulossaan. Toisella kerralla hän juoksi terävästi etutolpalle ja sai ohjattua matalan keskityksen tolppaan. Nyt on enää kiinni maalien määrästä, miten hyödyllinen pelaaja hänestä tulee. Pelitaidot ja asenne on jo näytetty. Toki se maalien tekeminen tulee olemaan kaikkein ratkaisevinta.

Hyvä peli siis jälleen. Tietenkin lisäajalla tullut tasoitus harmittaa, koska silloin olisi päästy kotijoukkueen rinnalle, mutta pääasia on, että otteet ovat piristyneet ja itseluottamus on alkanut palata. Kuten Swansean maalitekijä ottelun jälkeen sanoin: "Old Swansea City are back."
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #51 : 04.02.2016 klo 16:55:34

Ei saisi olla vahingoniloinen... eikä saisi naureskella toisille, koska nauru voi kolahtaa omaan nilkkaan... mutta oli kyllä hauskaa katsoa eilen Newcastlen peliä. Eli siis herra Shelveyn otteita.

Oppiiko Shelvey koskaan? Oppivatko fanit koskaan?

Kun Shelvey tuli joukkueeseemme ja näytti heti lupaavia otteita, joku Liverpoolin fani kirjoitti varoittavaan sävyyn: jos on pettäjän luonne, lopulta pettää aina. Eikä Shelvey tosiaan kyennyt koskaan pelaamaan kykyjensä mukaisesti. Viime kesänä kantautui tietoja, että Shelvey olisi suhtautunut harjoitteluun ja muuhun elämään (mm. oma kokki, joka piti huolen siitä, ettei paino noussut) ammattimaisemmin. Taas nousi toivo. Monk toivoi niin kovasti, että perusti Swansean pallollisen pelin Shelveyn varaan. Ja mitä Shelvey teki: petti Monkin totaalisesti. Viimeinen pisara oli ottelun alasarjan  joukkuetta vastaan, jossa askelmittari ei olisi juuri reagoinut liikkeeseen. Kolmas uusi tuleminen koitti ensimmäisessä Newcastlen pelissä. Kannattajat hehkuttivat, että juuri Shelveyn kaltaista pelaajaa he olivat kaivanneet koko kauden. Vau, mikä pitkä syöttö Janmatille! Mutta mutta...

Eilen Shelvey oli juuri se Shelvey, joka sai Swansean kannattajat raivostumaan niin, että alkoivat huudella hänelle ottelujen jälkeen. Ensimmäisessä Evertonin maalissa hän ei vain ehtinyt mukaan. Eihän sille mahda mitään, jos kääntyminen on kankeaa. Hänen vahvuutensa ovat muualla. Mutta pelin kuluessa alkoi paljastua Shelveyn järkyttävin puute: hän ei pelaa joukkueen vaan itsensä vuoksi. Monta kertaa nähtiin sama tilanne (siis se sama kuin suunnilleen jokaisessa Swansean pelissä), missä Evertonin hyökkäys etenee keskikentän läpi, ja kun Shelvey huomaa olevansa pari metriä jäljessä, hän pysähtyy. Ei siis pelkästään hidasta vaan jää seisomaan paikoilleen! Ei tuollaista voi sietää ammattipelaajalta. Mitä se enää auttaa, jos Shelvey lähettää ottelussa pari näyttävää pitkään palloa, kun muun ajan pelistä hän on lähinnä haitaksi joukkueelle. Jos Shelvey olisi maalivahti, hän tekisi joka ottelussa näyttävän torjunnan, mutta vastapainoksi puolustuslinja ei ikinä voisi tietää, tuleeko hän vastaan vai ei, ja keskityksissä hän jäisi aina maaliviivalle odottamaan, että topparit hoitavat homman.

Wijnaldum on ollut Newcastlen paras hyökkäyspään pelaaja. Eilen hän pelasi kymppipaikalla. En kylläkään muista hänen juuri koskeneen palloon. Samoin kävi syyskaudella samalla pelipaikalla Sigurdssonille. Ei se ole sattumaa. Kun Shelvey saa pallon, hän katsoo kauas, voiko hän lähettää pitkän syötön laitaan tai linjan taakse. Jos ei voi, hän antaa lyhyen syötön, joka ei edistä peliä millään tapaa. Laskin jossain pelissä, että Shelvey syötti kerran Sigurdssonille keskikentän ja puolustuslinjan väliin. Nyt kun Shelvey on poissa, Sigurdsson on ollut taas hyökkäyspelin kantavia voimia. Kuten hän itsekin mainitsi viime pelin jälkeen, vanha Swansea on palannut. Yhtä hyvin hän olisi voinut sanoa, että Shelvey on lähtenyt.

Jos joukkue rakentuu sellaisen pelaajan ympärille, joka pelaa itselleen eikä joukkueelle, koko peli muuttuu juuri niin päämäärättömäksi kuin eilen Newcastlella. Se oli tietenkin vain yksi peli, ehkä se oli Shelveyltä huono peli. Ehkä hän on taas seuraavassa ottelussa se kapellimestari kuten West Hamia vastaan. Joo, kyllä hän on käynyt vieraissa, mutta hän on luvannut, ettei käy enää. 
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #52 : 07.02.2016 klo 11:01:19

                                                           6.2.2016 Swansea-Crystal Palace 1-1
Fabianski; Taylor, Williams, Fernandez, Rangel; Ayew, Britton, Cork; Routledge, Sigurdsson, Paloschi

Tämä peli olisi pitänyt voittaa. Crystal Palacelta puuttui useita avainpelaajia, eikä joukkueen pelivire ole ollut muutenkaan kummoinen. Lisäksi peli oli hallussa rangaistusalueita lukuun ottamatta.

Ayew pelasi loukkaantuneen Kin paikalla keskikentän vasemmalla puoliskolla (ei kuitenkaan laiturina). Vaikka hän pelasi tälläkin paikalla vakuuttavasti, hyökkäysten päättämisestä puuttui yksi tärkeä lenkki. Routledge teki paljon töitä hyökkäysalueella, mutta hän ei vain kykene tekemään maaleja. Ja kun topparit eivät saa erikoistilanteissa palloa millään maaliin (paitsi se Willamsin kummajainen pari peliä sitten), maalintekovastuu jäi puhtaasti Paloschin ja Sigurdssonin vastuulle. Paloschi ei päässyt hyvästä yrityksestä huolimatta maalipaikoille; Sigurdsson sen sijaan osui vapaapotkusta (maalivahdin hieman helpotettua asiaa). Tämäkin olisi voinut toki riittää, koska vierasjoukkueen hyökkäystoiminta oli varsin vaisua, mutta niin vain jälleen päästettiin maali kulmapotkusta.

Guidolinin valmentamissa kolmessa ottelussa Swansea on päästänyt kolme maalia kulmapotkuista, eikä muita maaleja ole tullutkaan. Niinpä hän ilmoittikin ottelun jälkeen, että seuraavan viikon harjoituksissa kiinnitetään huomio erikoistilanteisiin. Eilen päästetty maali oli siitä kummallinen, että kun vierailijoiden pelaaja liippasi pallon maalin eteen, siellä oli kolme puolustavaa ja kolme hyökkäävää pelaajaa. Jokaisen puolustajan piti siis voittaa oma pelaajansa (sama tilanne se tietysti on myös hyökkääjällä). Ehkä tällä haettiin sitä, että koska Swansean pienimmät pelaajat eivät kuitenkaan pärjää pääpalloissa, he tekevät tilaa Fabianskille. Maalissa Fabianskilla ei kuitenkaan ollut mitään mahdollisuutta ehtiä liipattuun palloon, jonka Dann laukoi maaliin jalalla. Jos joku pelaaja olisi seissyt pilkun alapuolella, pallo ei olisi tullut Dannille. Toisaalta silloin vastustaja olisi ehkä lähettänyt samanlaisen kukkupallon kuin WBA, jolloin pidempi joukkue on vahvoilla. Eikä Swansean joukkueessa ollut kuin Fernandez, Willams ja Cork, jotka olivat tarpeeksi kookkaita voittamaan pääpalloja. Eikä heistäkään kukaan ole erityisen hyvä tällä osa-alueella.

Lähes yhtä suuri ongelma on myös hyökkäyspään kulmapotkut. Eilen Swansea pääsi kolmeen vastaavaan tilanteeseen, mistä Crystal Palace maalinsa teki. Liippauksessa Dann pystyi pitämään Willamsin poissa pallosta (tai sitten Williams ei ollut tilanteessa kyllin röyhkeä). Toisella kerralla Williams pääsi laukomaan pilkun kohdalta, mutta veto osui puolustajan vatsaan. Kolmannessa tilanteessa Fernandez pääsi eroon puolustajastaan mutta syöksypusku meni ohi. Vaikka joskus erikoistilanteitten päättäminen on kiinni myös onnesta, pitkällä aikavälillä kyse on enemmän sekä viimeistelytaidosta että henkisestä/fyysisestä voimasta.

Mitä joukkueen sitten pitäisi tehdä näiden erikoistilanteiden eteen? Vaihtopenkillä istui kaksi kookasta pelaajaa: Gomis ja Fer. Aikanaan Bony vei puolustuspään kulmapotkuista suuren osan. Gomis ei ole yhtä vahva ja röyhkeä, mutta kyllä hänkin pystyy auttamaan puolustusta. Ferin pääpelitaidoista en osaa sanoa mitään. Toinen keino on käydä harjoituksissa läpi niitä keinoja, joilla voidaan estää pidempää pelaajaa saamaan puskuunsa voimaa. Tähän kai liittyy sekin, ettei tolpilla edelleenkään ole ketään: eli jos pallo jatketaan päällä maalin eteen, hyökkäävä pelaaja jää paitsioon. Mutta luotetaan nyt siihen, että italialaisvalmentaja keksii keinot tähän ongelma-alueeseen.

Kahdeksan pistettä neljästä viimeisestä ottelusta on joka tapauksessa hyvä saavutus. Seuraavaksi tuleekin kolme hankalaa peliä. Southampton on ollut parina kautena paha vastus. He ovat tehneet paljon maaleja päällä. Lisäksi oma maali on pysynyt pitkään puhtaana. Ja sitten ovat vieraspelit Lontoossa Tottenhamia ja Arsenalia vastaan. Tavoitteeksi voi asettaa sen, että ollaan näidenkin pelien jälkeen pudotusviivan yläpuolella.

swansea

Poissa Poissa


Vastaus #53 : 14.02.2016 klo 11:03:56

                                                   13.2.2016 Swansea-Southampton 0-1
Fabianski; Taylor, Williams, Fernandez, Rangel; Ayew, Britton, Cork; Routledge, Sigurdsson, Paloschi

Swansea hävisi eilen taktisella puolella. Southampton pelasi 3-5-2 -ryhmittymällä, kuten Guidolin etukäteen tiesi. Tähän hän vastasi siten, että jätti keskikentän pohjalle kaksi pelaajaa ja nosti Ayew'n ylemmäs. Taktisesti ottelussa ei tapahtunut mitään yllättävää, vierailijoiden taktiikka vain oli parempi. Niin on ollut ennenkin, sillä kolme viimeistä ottelua Libertyllä on mennyt Southamptonille 0-1.

Koska molemmilla joukkueilla oli viisi keskikenttäpelaajaa, olisi voinut luulla, että taktinen taisto olisi käyty siellä. Periaatteessa näin olikin, mutta ei niin kuin Swansea oli suunnitellut. Kotijoukkueen tarkoitus oli ottaa keskikenttä haltuun ja hallita peliä sitä kautta. Sen sijaan vierasjoukkueen tarkoitus oli tukahduttaa keskikentällä pelaaminen, jotta ratkaisu siirtyisi muualle. Taktiikassaan Southampton onnistui täydellisesti. Kummankaan keskikenttä ei onnistunut järjestämään yhtään kunnollista maalipaikkaa.

Koska keskikentän keskusta oli tukossa, tila täytyi etsiä laidoilta. Swansealla tämä tila siunautui Taylorille. Hän antoi ottelun aikana vähintään viisitoista keskitystä, joista yksikään ei ollut millään tavoin vaarallinen. Jos Koeman tosiaan oli laskenut, että Taylor saa nousta aivan vapaasti (hän on jatkuvasti pelaavista laitapuolustajista varmaankin Valioliigan huonoin keskittäjä), täytyy tällaista pelinlukua arvostaa.

Ja jos Taylorille löytyi laidaltaan tilaa, oli ymmärrettävää, että vastaavalta laidalta löytyi tilaa myös Southamptonille. Niinpä sieltä lähti kaksi kertaa keskitys, josta Long pääsi täysin vapaasti puskemaan. Toisella kerralla syntyi ottelun ainoa maali.

Kolmas taktinen taistelu käytiin rangaistusalueella. Kun Swansea keskitti, Paloschia (apunaan joskus Ayew) vastassa oli kolme topparia, joista kaksi oli pääpalloissa täysin ylivertaisia. Ja kun Southampton keskitti, Swansea maalin edessä oli puhdas toppari vastaan keskushyökkääjä -tilanne. Muuten topparipari selviytyi kunnialla, mutta kaksi kertaa he tosiaan kadottivat miehensä. Eikä tämänkään olisi pitänyt tulla yllätyksenä, koska Southampton oli tehnyt sarjassa eniten pääpelimaaleja.

Vaikka Swansea tosiaan hävisi taktisen taistelun, olisi tällainen tasainen peli voinut käydä myös toisin. Hieman ennen Southamptonin maalia Sigurdssonin vapaapotku tavoitti viimeinkin oman joukkueen pelaajan ja Williams pääsi puskemaan aivan maalin edestä. Jostain syystä hän ei kuitenkaan saanut kuin hipaistua palloa otsallaan, mitä Williams näytti sadattelevan pitkään. Ja niin samainen Williams päästi sitten Longin puskemaan vapaasti voittomaalin.

Ottelun ennustettavuuteen sopii myös hyvin ottelun viimeinen ratkaiseva tilanne. Kun näin, että tuomarina on Moss, toiveet hyvästä tuloksesta laskivat puoleen. Yllättäen Moss vihelsi kuitenkin 90 minuuttia ihan kelvollisesti, ja niissäkin tilanteissa, joissa hän jätti varoitukset antamatta, hyötyi nimenomaan Swansea. Mutta niin vain tämä aina niin vekkuli mies olikin päättänyt jättää jekkunsa aivan pelin loppuun. Lisäajalla Paloschi kaadetaan rangaistusalueella selästä. Peli saa jatkua. Jos rikettä ei ollut (tosin varmasti oli), hyökkääjälle olisi pitänyt antaa varoitus filmaamisesta. Tai jos kävi niin kuin Moss asian kaiketi näki, molemmat pelaajat liukastuivat yhtä aikaa mutta eivät kuitenkaan koskettaneet toisiaan.

Mitä Swansea olisi sitten voinut tehdä toisin, jos taktiikka ei selvästikään toiminut? Yksi mahdollisuus olisi ollut käyttää laidalla Monteroa. Pelin loppuvaiheessa Taylor olisi aivan hyvin voitu vaihtaa laituriin. Se vain oli siinä vaiheessa mahdotonta, koska Montero ei mahtunut edes penkille. Muutenkaan vaihdot eivät vakuuttaneet, tosin arvattavissa ne olivat. Kuten kolmessa viime pelissä ensin vaihdettiin Barrow Routledgen tilalle, sitten Naughton Rangelin paikalle ja vielä Brittonin tilalle Gomis. Eli ei edelleenkään Ferille peliaikaa eikä nyt myöskään Kille. Vaihtopelaajista Barrow toi laidalle hieman vaarallisuutta. Laitapuolustajien vaihtoja voidaan selittää sillä, että koska joukkueessa on ainoastaan kolme laitapakkia, on hyvä varautua loukkaantumisiin. Ja Gomis vaihtoa voi puolustella sillä, että ainahan voi toivoa hänen heräämistään.

Seuraavissa otteluissa ei tule vastaan pääpelijoukkueita (tosin ei Southampton pelkästään sellainen ole), joten ehkä silloin Swansea pääsee pelaamaan taas vahvuuksillaan.   
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #54 : 29.02.2016 klo 18:18:18

                                                        28.2.2016 Tottenham-Swansea 2-1
Fabianski; Taylor, Williams, Fernandez, Rangel; Ki, Britton, Cork; Ayew, Sigurdsson, Paloschi

Swansea paras pelaaja oli ehdottomasti Fabianski, toiseksi paras Paloschi. Se on hyvä merkki, jos maalivahti ja hyökkääjä saivat ottelusta lisää itseluottamusta. Muista pelaajista on vaikea sanoa mitään, koska eivät he tehneet juuri muuta kuin sijoittuivat puolustusasemaan.

Ottelusta ei etukäteen voinut juuri toivoa edes pistettä. Johtomaalin jälkeen toivo heräsi. Vielä ensimmäisen puoliajan jälkeen kaikki näytti hyvältä. Vaikka Tottenham hallitsi peliä, saattoi aivan hyvin olettaa, etteivät he pystyisi tekemään kahta maalia. Toinen jakso muutti kaiken. Swansea ei edes yrittänyt hyökätä. Jos vastassa olisi ollut huonompi joukkue, puolustustaistelu olisi saattanut onnistua. Tottenham ei kuitenkaan hellittänyt missään vaiheessa vaan jatkoi paineen luomista. 34 laukausta on kyllä järkyttävä määrä.

Tottenhamin maalit tulivat oikeastaan aika huvittavalla tavalla. Swansea oli varmaankin edellisen viikon harjoituksissa painottanut erikoistilannepelaamista. Nyt ei päästetty vastustajan pelaajia puskemaan vapaaksi. Mutta kuinka ollakaan, silti maalit tulivat kulmapotkuista. Molemmilla kerroilla Swansea pääsi ensimmäisenä palloon mutta se ajautui rangaistusalueen rajalla odottavalle laitapakille. Eli seuraavaksi kai sitten opetellaan, kuinka puolustetaan, kun on ensimmäinen pallo on saatu voitettua.

Olipa tilanne mikä tahansa, Swansean kannattajat eivät halua nähdä sellaista peliä, mitä toisella puoliajalla esitettiin. Pelkkä puolustaminen ei kuulu Swansean pelitapaan. Ei sitä edes osata. Myös johtoasemassa on jatkettava samalla tavalla kuin tasapeli- tai häviötilanteessa. Jos se ei riitä, sille ei sitten mahda mitään. Keskiviikkona Arsenalia vastaan pitää pelata rohkeammin, myös pelaajavalintojen suhteen. En pistäisi pahaksi, vaikka eilisestä joukkueesta vaihdettaisiin 2/3. Etukäteen tilanne on aika samanlainen kuin Tottenhamia vastaan, vaikka Arsenalin vire ei ole viime aikoina samaa tasoa, ja todelliset haasteet ovat edessä vasta tuo ottelun jälkeen. 

Sarjatilanne on aiheuttanut sen, että puolet peleistä ovat erittäin mielenkiitoisia. Esimerkiksi eilinen tappio oli huomattavasti helpompaa hyväksyä, koska muut viikonlopun pelit menivät meidän kannalta hyvin: myös Norwich, Sunderland ja Aston Villa hävisivät. Mutta tietenkään Swansea ei voi tuijottaa pelkästään muiden tuloksia vaan voittoja pitää alkaa ottaa.
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #55 : 03.03.2016 klo 17:50:25

                                                  2.3.2016 Arsenal-Swansea 1-2
Fabianski; Kingsley, Williams, Amat, Naughton; Ki, Cork, Fer; Routledge, Gomis, Ayew

Alla kaksi tappiota. Kotijoukkueena mestaruutta tavoitteleva Arsenal. Swansea lepuuttaa puolta avausmiehistöstä, koska viikonloppuna on erittäin tärkeä ottelu Norwichia vastaan. Valmentaja makaa sairaalassa. Eipä ole kovin toiveikkaat lähtökohdat.

Ottelu alkoi laiskavauhtisesti. Arsenal pääsi varsin helposti rangaistusalueen lähettyville, välillä sisällekin. Ja niin tulikin varhainen avausmaali. Tulisiko pahatkin lukemat? Onneksi Arsenal tyytyi pallottelemaan eikä lähtenyt heti tappamaan peliä. Aika kuvaavaa ottelun alulle oli, että ensimmäisen puolen tunnin aikana Swansealle ei vihelletty yhtään vapaapotkua.

Käänne tapahtui täysin yllättäen. Amat vei keskiviivalla Özililtä pallon (hieman rikkoen). Cork pelasi pallon kankeitten toppareiden väliin. Routledge otti hyvällä kosketuksella pallon haltuun ja laukoi toisella kosketuksella maalin. Viimeksi hän oli tehnyt maalin vuosi sitten. Maali antoi Swansealle uskoa, että ehkä pistesaldo voisi sittenkin karttua.

Toinen puoliaika oli huomattavasti vauhdikkaampi kuin ensimmäinen. Arsenal oli lähempänä maalia, mutta Swansea uskalsi - toisin kuin Tottenhamia vastaan - myös hyökätä. Sigurdsson laukoi pienestä kulmasta tyhjän maali ohi. Heti perään Sanchez laukoi vapaapotku ylärimaan. Sitten Swansea sai vapaapotkun. Sigurdsson pisti inhottavan pallon maalivahdin ja puolustuslinjan väliin. Williams näytti kapteenina mallia ja juoksi pallon reidellä maaliin. Tämän jälkeen Arsenalilla oli kaksikymmentä minuuttia aikaa tasoitukseen, mutta yhtään kunnon tilannetta he eivät saaneet enää aikaiseksi. Yksi Swansean historian yllättävimmistä voitoista oli saavutettu.

Swansean kokoonpanossa vasenta laitapakkia pelasi ensimmäistä kertaa nuori Kingsley. Puolustussuuntaan hän antoi turhan paljon tilaa pallollisille pelaajille. Hyökkäyssuuntaan hän pelasi paremmin ja antoi yhden sellaisen keskityksen, ettei Taylor ole saanut sellaista aikaiseksi koko kaudella. Kun toisella puoliajalla kentälle pääsi myös Fulton, kentällä oli yhtä aikaa kaksi Falkirkin kasvattia. Tekisi oikeastaan mieli lahjottaa tälle Skotlandin kakkosdivisioonajoukkueelle sata puntaa pelaajien kasvatukseen. Ensimmäisen ottelunsa Swansean paidassa pelasi myös Fer, eikä Amatilla ollut alla kuin pari peliä. Eivät nämä pelaajat ainakaan heikentäneet mahdollisuuksiaan saada lisää peliaikaa.

Eilen oli pitkästä aikaa onnea mukana. Arsenal laukoi kolme kertaa maalikehikkoihin. Williamsin maali taisi olla niukka paitsio. Onni ei olisi juuri voinut tulla parempaan aikaan. Seuraavissa kolmessa ottelussa käydään pudotustaistelua. Jos maaliero otetaan huomioon, karsintaraja on seitsemän pisteen päässä.
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #56 : 06.03.2016 klo 13:46:27

                                                       5.3.2016 Swansea-Norwich 1-0

Fabianksi; Taylor, Williams, Fernandez, Rangel; Britton, Cork; Routledge, Sigurdsson, Ayew; Paloschi

Ensimmäinen puoliaika tarjosi putoamistaistelua tyypillisimmillään. Pelaajat juoksivat, taistelivat ja taklasivat surutta; antoivat harhasyöttöjä ja turhia vapaapotkuja. Eli ei siis minkäänlaista järkeä pelissä. Jos taas haluaa katsoa ottelua toisesta näkökulmasta, se oli sitä  vanhaa kunnon brittiläistä peliä.

Jos tuomariksi olisi sattunut joku vanhemmista tuomareista, koko ottelu olisi ollut tuota samaa poikapainia. Vaikka Swansealta jäi saamatta rangaistuspotku ja vaikka lopussa Pawson ei suostunut millään antamaan Norwichin pelaajille toista keltaista korttia, hän kuitenkin pelasti ottelun antamalla ensimmäisen puolen tunnin aikana kolme varoitusta. Yleensä Valioliiga tuomarit antavat ottelun alkupuolella enintään huomautuksia ja jättävät varoitusten antamisen toiselle puoliajalle. Tämä tarkoittaa sitä, että hyökkäyksiä saa pysäyttää täysin vapaasti pienillä tai isoimmilla rikkeillä, koska ulosajon vaaraa ei juuri ole. Nyt kun tuomari valitsi toisen linjan, toisella puoliajalla pallolliseen peliin oli huomattavasti enemmän mahdollisuuksia, koska enää ei voinutkaan repiä paidasta tai ottaa hyökkäävää pelaajaa syliotteeseen. Oikeastaan ottelu ratkesi tuohon tuomarilinjaan, jonka toivoisi tulevan Valioliigassa yleiseksi tavaksi.

Toisen puoliajan alussa Curtis (Guidolin edelleen sairaalassa) teki aika yllättävän vaihdon. Ainoa hyökkääjä Paloschi vaihdettiin Barrow'hun. Hän tuli pelaamaan vasemmalle laidalle ja Ayew siirtyi keskelle hyökkääjäksi. Hieman myöhemmin vaihdettiin vielä Britton hieman hyökkäysvoimaisempaan Feriin. Swansea painoi pelin vastustajan päätyyn. Lopulta painostus tuotti myös tulosta. Routledge oli juossut koko ottelu vailla minkäänlaista ajatusta ja tehnyt siinä sivussa jatkuvasti vääriä ratkaisuja. Nyt hän juoksi vastustajan laitapelaajan kiinni, riisti pallon pois ja lähetti Swansean vastahyökkäykseen. Pallo pelattiin Corkin ja Ferin kautta rangaistusalueelle, missä Sigurdsson otti sen haltuun ja sijoitti takanurkkaan. Muutapa ei ottelussa tarvittukaan. Norwich sai lopussa aikaan painetta Swansea rangaistusalueelle mutta selviä paikkoja ei syntynyt. Pelaajat olivat tehneet työnsä, joten heidät päästettiin kahden päivän vapaalle.

Ottelua oli seuraamassa Fifan uusi puheenjohtaja Gianni Infantino. Herkkuja hänelle ei tarjottu. Mutta hän taisi tullakin ottamaan mallia, miten seuraa voidaan johtaa ilman rahamarkkinoiden täyttä päätösvaltaa. Ehkä hän sai Jenkinsiltä pari oivallista neuvoa.     
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #57 : 13.03.2016 klo 15:39:23

                                                        12.3.2016 Bournemouth-Swansea 3-2
Fabianski; Taylor, Williams, Fernandez, Rangel; Fer, Cork; Routledge, Sigurdsson, Barrow; Paloschi

Nyt tuli turha tappio. Alla oli kaksi voittoa, eikä vastustaja ollut parempi, ei tosin huonompikaan. Piste olisi siis pitänyt tuoda, ja sarjapaikka olisi taas hieman lähempänä. Typerät virheet koituivat kuitenkin kohtaloksi.

Bournemouth pelasi arvattavasti juoksemiseen perustuvaa peliä. Tämän vuoksi peli ei rauhoittunut oikeastaan missään vaiheessa, kuten lopputuloskin osoittaa. Swansea ei pystynyt ottamaan peliä haltuunsa vastustajan hönkiessä jatkuvasti päälle. Taylor, Cork ja Routledge eivät vain kykene pallollisina kyllin laadukkaaseen peliin. Taylorin osalta tuo on silmiinpistävää, koska hän sai tässäkin ottelussa monta kertaa mahdollisuuden nousta hyökkäyksiin. Tulosta ei vain tullut. Jos ei saa kauden aikana aikaiseksi yhtään maalisyöttöä (ei oikeastaan yhtään keskitystä, josta olisi voinut tehdä maaliin), ei tällaisen pelaajan pitäisi olla jatkuvasti avauksessa. Tai jos hän pelaa avauksessa ja lopussa ollaan tappioasemassa, miksi häntä ei oteta pois. Aivan hyvin laitapakiksi voisi pistää vaikka Monteron, jos haetaan tasoitusta.

Hyökkäys sinällään toimi, kun oli päästy keskikentän yli. Barrow pelasi uransa parhaimman pelinsä Swansean paidassa. Hän juoksi pallon kanssa laitapakin ohitse. Tuloksena maali ja maalisyöttö. Toisesta maalista vastasi jälleen Sigurdsson, joka lähettänee Shelveylle joulukortin siitä hyvästä, että hän jätti seuran. Tuon siirron jälkeen Sigurdsson on ollut selvästi joukkueen paras pelaaja. Paloschi eikä Gomis, joka tuli vaihdosta pirteästi kentälle, eivät onnistuneet maalinteossa, mutta he osoittivat, että pystyvät pelaamaan samaan aikaan kentällä.

Bournemouthin voittomaali syntyi jälleen kulmapotkusta. Jostain syystä Fernandez ei ehtinyt edes hypätä, kun hänen vartioimansa toppari puski pallon takakulmaan, missä ei edelleenkään ollut tolppamiestä. Muut kaksi maalia menivät Fabianskin piikkiin. Ensimmäisessä hän syöksyi keskitykseen, joka olisi todennäköisesti mennyt päädystä yli, ja työnsi pallon Rangelin vartalon kautta suoraan Gradelille. Toinen, sinällään napakka veto, upposi turhan helposti etukulmasta.

Guidolinin pitäisi olla terveenä seuraavassa ottelussa Aston Villaa vastaan, joten Curtis voi jälleen hengähtää. Pisteitä Curtisin aikana on saatu hienosti, mutta ei häntä silti voisi nähdä pitempiaikaisena vastuuvalmentajana. Pisteitä on tullut siksi, että Curtis on mukava vanha herrasmies. Pelaajat ovat ikään kuin pikkupoikia, jotka tietävät, että ukki on katsomassa ottelua. Siitä syystä yritys menee usein päättömäksi kohkaamiseksi. Muutamassa ottelussa kova halu näyttää tuo tulosta, mutta pidemmällä aikavälillä joukkuepelaamisen taso laskee. Siitä syystä nämä kolmen ottelun Curtis-jaksot ovat olleet sopivia.   
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #58 : 20.03.2016 klo 13:22:09

                                                                 19.3.2016 Swansea-Aston Villa 1-0
Fabianski; Kingsley, Williams, Fernandez, Rangel; Ki, Cork, Fer; Sigurdsson, Barrow; Gomis

Monesti todetaan, että hyvä joukkue pelaa parhaan pelinsä silloin, kun siihen on tarvetta. Eilisen perusteella tuohon voisi lisätä, että joskus voi pelata myös huonoimman pelinsä juuri oikeaan aikaan. Jos vastassa olisi ollut mikä muu joukkue tahansa, Swansea peliesityksellä ei olisi tullut voittoa, tuskin pistettäkään.

Ottelulle oli kuvaavaa, ettei Swansea saanut luotua oikeastaan yhtään kunnon maalipaikkaa. Maali syntyi vapaapotkusta, jonka maalivahti arvioi väärin. Fernandez pisti silmät kiinni ja pallo kimposi olkapäästä maaliin. Molemmat topparit ovat nyt tehneet yhden samalaisen räkämaalin. Päällä he eivät saa palloa vahingossakaan maaliin, mutta tärkeillä hetkillä molemmat toivat joukkueelle kolme tärkeää pistettä.

Eilisestä pelitapahtumista ei juuri ole kirjoitettavaa, joten kiinnitän huomion sen sijaan loppukauteen. Koska mitä todennäköisemmin Swansea säilyy sarjassa, nyt voisi keskittyä jo seuraavaan kauteen. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että jos Guidolin haluaa jatkaa valmentajana, hänellä on seitsemän ottelua aikaa osoittaa kykynsä. Eilinen ei riitä millään tasolla näytöksi.

Jo se, miten otteluun lähdettiin, aiheuttaa epäilyksiä. Keskikentän keskustassa pelasi kolme pelaajaa (Cork, Ki ja Fer), joista kukaan ei saanut peliä haltuun. Eritysesti Corkin olisi voinut vaihtaa jo vartin jälkeen (samoin Rangelin laitapakin paikalta). Mikään tuossa kolmiossa ei toiminut. Kaiken lisäksi Sigurdsson oli laitettu kymppipaikalta enemmän vasemmalle. Tuloksena oli peliesitys, jollaisia hänellä oli Shelveyn aikaan. Vasemmalla laidalla Taylor oli täysin ansaitusti jätetty kokonaan kokoonpanon ulkopuolelle. Tilalle tullut Kingsley ei kuitenkaan ollut yhtään sen parempi. Viimeisten viiden ottelun aikana vasemman laidan kautta ei ole saatu aikaiseksi yhtään maalipaikkaan johtanutta hyökkäystä. Ja samaan aikaan Montero ei ole saanut minuuttiakaan peliaikaa.

Toinen valmentajan näytönpaikka on pelaajavaihdot. Yhdessä Guidolin onnistui. Tauolla hän vaihtoi Kin Brittoniin. Vaihtoon olisi voinut mennä kuka tahansa keskikentän kolmikosta, mutta oleellista tässä vaihdossa oli se, että valmentaja ymmärsi Brittonin merkityksen joukkueelle. Kun Britton oli kentällä, kakkospalloja alkoi putoilla Swanseallekin. Suurin muutos oli kuitenkin siinä, että nyt pystyttiin pitämään palloa. Johtomaalin jälkeen Aston Villa olisi varmasti saanut painettua peliä enemmän Swansean päätyyn, jos Britton ei olisi ollut kentällä. Toinen vaihto sen sijaan aiheutti ihmetystä, närkästystäkin. Vaikka Barrow ei ollut saanut ihmeitä aikaan, hän oli kuitenkin vaikuttanut pelaajalta, jonka kanssa puolustajat saivat olla varuillaan. Hänet vaihdettiin Naughtoniin, laitapakkiin. Ehkä tällaisessa yksittäisessä ottelussa, jonka luonne oli tietynlainen, tämän voi vielä hyväksyä, mutta jatkossa Guidolinin kannattaa muistaa, millaista peliä katsojat haluavat Libertyllä nähdä. Ylivarovainen peruuttelu ei siihen kuulu.

Loppukauden otteluissa Guidolinin on siis osoitettava, millaista peliä hän ensi kaudella joukkueellaan peluuttaisi, jos hän saisi jatkaa. Seitsemän kohtuullisen paineetonta ottelua on siihen kyllin pitkä aika.
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #59 : 03.04.2016 klo 09:58:50

                                                                  2.4.2016 Stoke-Swansea 2-2
Fabianski; Nauhgton, Williams, Fernandez, Rangel; Britton, Cork, Fer; Sigurdsson, Routledge; Gomis

Guidolin - jatkopesti vai ei: osa 1/7

EI
Ennen ottelua valmentajan tehtävänä on valita paras mahdollinen yhdistelmä ja siihen parhaiten sopivat pelaajat. Valintaan vaikuttaa merkittävästi se, millainen joukkue on vastassa. Joukkueen valitsemisessa Guidolin epäonnistui niin pahasti, ettei suoritusta voi hyväksyä, vaikka tasapeli oli hyvä tulos.

Swansea lähti otteluun keskikentän timantilla. Britton, jolle sattui huono peli, oli alimpana, Fer ja Cork yleispelaajina ja Sigurdsson ylimpänä. Lähtökohta oli enemmän puolustuksellinen kuin hyökkäyspeliä ajatteleva. Pallollinen peli saatiinkin melko tasaväkiseksi, mutta tilanteiden luonneissa Stoke oli selvästi edellä. Swansea sai pelattua pallon joko Routledgen juoksujen ansioista kohti kulmalippua tai Gomisille puolustuslinjan eteen, mutta sitten ei tapahtunutkaan enää mitään. Fer ja Cork eivät kyenneet tukemaan hyökkäyksiä, joten maalinteko olisi ollut kolmen pelaajan tehtävänä. Heistä Routledge teki jo tämän kauden maalinsa ja Gomis oli onnistunut viimeksi syksyllä. Eli Sigurdsson, tekisitkö meidän maalit, please.

Puolustukseen satsaaminen - tai ehkä enemminkin se, että otetaan keskikentän keskusta haltuun - ei onnistunut. Stoke meni kahden maalin johtoon, ja näytti siltä, että lisääkin olisi tulossa. Stoke sai pelata vahvuuksillaan eli muutaman vaarallisen yksilön (etenkin Arnautovicin) kautta. Heidän heikkouksensa olisi ollut puolustus, josta olivat poissa esimerkiksi Butland ja Shawcross. Sillä ryhmittymällä, millä Swansea aloitti, Stoken puolustus pääsi kuitenkin helpolla. Aika monta kertaa Gomis seisoi pallon kanssa selkä maaliin päin ja ympärillä odotteli kolme saalistajaa, milloin tuo laumansa hylkäämä heikko yksilö saadaan raadeltua.

Siitä Guidolinia voi tietenkin onnitella, että vaihdot muuttivat pelinkulun. Mutta saattoiko tuossa tilanteessa muuta tehdäkään? Montero ei ollut pelannut minuuttiakaan Guidolinin aikana. Tällä kertaa Barrow oli ulkona kokoonpanosta, joten Montero sai mahdollisuutensa. Heti hänen kentälle tulonsa jälkeen vasen laita nousi sellaiseen hehkuun, ettei moista ole nähty sitten ... niin, kauden alun, jolloin Montero pelasi siellä. Kun Montero on pelipäällä ja hän saa pallon jalkaan, ei siinä tarvita laitapakkia tukemaan hyökkäyksiä. Hän saa keskityksen tai syötön aikaan, vaikka vastassa olisi kaksi puolustavaa pelaajaa. Yhtäkkiä Swansea alkoi vaikuttaa vaaralliselta. Ensimmäinen maali tuli toki toiselta laidalta, jonne Routledge oli uusitussa ryhmittymässä mennyt. Pallo Sigurdssonille rangaistualueen rajalle, käännös ja pallo maaliin. Nyt alkoi toteutua sekin ajatus, että Sigurdsson tekee ja muut käyvät taputtamassa selkään. Toinen maali oli samantapainen. Montero pelasi laidalta pallo keskelle, Paloschi (joka oli vaihdettu Gomisin paikalle) käännähti ja laukoi pallon puolustajan kautta maaliin.

Swansean alussa käyttämän timanttikuvion ongelma oli siinä, että peli sumputtui keskelle, koska laitapakit eivät kykene tukemaan hyökkäyksiä. Kun Montero ja Routledge toivat vauhtia laudoille, hyökkäysmahdollisuuksia avautui aivan toisella tapaa. Timanttikuvion heikkous selittyi myös sillä, etteivät Fer ja Cork kyenneet hoitamaan sekä puolustamista että hyökkäämistä. Fer on taitava syöttelijä, mutta maalipaikoille hän ei pääse. Lisäksi puolustuspeliä haittaa lievä verkkaisuus. Cork taas on pallollisena aika hyödytön. Ja kun ei hän ole puolustussuuntaankaan mitenkään erikoisen hyvä, vaikka töitä tekeekin kiitettävästi, ihmettelen hänen jatkuvaa peluuttamistaan avauksessa.

Pelaajavalintoihin saattoi vaikuttaa myös maajoukkuetauko. Montero ja Barrow olivat kaukana, samoin Ki (joka tuskin olisi viime esitystensä takia päässyt muutenkaan avaukseen). Eli tästä pelistä Guidolinille antamani tuomio Ei saattaa olla aika "harsh". Ehkä hyvitän sen seuraavassa tuomiossa, niinhän tuomaritkin tekevät. Oli vieraspiste joka tapauksessa hyvät saavutus.

JVee

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, HJK, Arsenal


Vastaus #60 : 03.04.2016 klo 15:28:45

Alkaa olla sitä vanhaa Gylfiä, joka heilutteli kovaa tahtia verkkoa ekalla Swansean keikalla(+Hoffenheimissa ja Readingissa). Mitä nyt nopeasti katsoin, niin 8 maalia tämän vuoden puolella liigassa.
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #61 : 10.04.2016 klo 09:51:10

                                                              9.4.2016 Swansea-Chelsea 1-0
Fabianski; Taylor, Williams, Fernandez, Rangel; Cork, Fer; Montero, Sigurdsson, Ayew; Paloschi

Guidolin: Jatkoon vai ei - osa 2/7

Kyllä
Edellisen ottelun jälkeen Guidolin kertoi, että hän näki ensimmäistä kertaa, millainen pelaaja Montero on. Ennen kaikkea hän halusi tällä kommentillaan sanoa, ettei uusi valmentaja voi muutamassa kuukaudessa tietää joukkueestaan kaikkea (etenkin kun osa ajasta meni sairaalassa maaten). Ei auta että kuulee pelaajista perustiedot, pitää tehdä omat havainnot omien näkemysten pohjalta. Ja ainakin edelliseen otteluun verrattuna hän oli tehnyt oikeita havaintoja.

Pelitaktiikka oli laadittu siten, että lähes kaikki pelaajat saivat pelata vahvuuksillaan. Erityisesti muutos näkyi vasemmalla laidalla. Montero oli jatkuva uhka Chelsean puolustukselle. Ottelun ainoa maali syntyi siitä, ettei Chelsea saanut kahdellakaan pelaajalla Monteroa kuriin. Ja koska Montero pystyi hyökkäämään laidalta yksinäänkin, Taylorin ei tarvinnut osallistua hyökkäämiseen vaan hän sai keskittyä omaan alaansa eli puolustamiseen. Lisäksi Monteron yhteispeli  Sigurdssonin kanssa on toiminut aina, joten siltä osin saatiin kolmas pelaaja oikealle pelipaikalle (tosin Sigurdsson on ollut pelissä mukana siitä lähtien, kun Shelvey on ollut poissa). Koska laidoilta saatiin leveyttä, Paloschi pääsi toteuttamaan omaa osaamistaan eli juoksemista. En ole juuri nähnyt Chievon pelejä, mutta jos kentällä on muitakin hänen ja Hetemaj'n kaltaisia työmyyriä, ei pelityylistä ole juuri epäilystä. Hyökkäyspelin osalta ainoa pelaaja, joka joutui pelaamaan hieman väärällä paikalla, oli Ayew. Toisaalta se, ettei hän viihtynyt oikealla laidalla, antoi Rangelille tilaa nousta; kerran hän oli nousunsa päätteeksi kaksin maalivahdin kanssa.

Myös puolustuspelaaminen oli taktisesti onnistunutta. Tunnin verran Swansea prässäsi ylhäältä käsin, eikä Chelsea päässyt oikeastaan ollenkaan maalipaikoille. Aktiivinen prässääminen herätti keskikentän keskellä Corkin ja Ferin. Kertaakaan aiemmin Fer ei ole tehnyt niin paljon liukutaklauksia (taklauksia ylipäätänsä). Cork puolestaan valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi. Usein tunnutaan unohtavan, että jos joukkue puolustaa vain peittämällä syöttösuunnat, pelistä katoaa tunne ja sitä kautta liike. Jos seisoo puolustaessa, ei siitä pääse liikkeelle hyökätessäkään. Vastaavasti jos pallonriisto on tapahtunut liikkeen kautta, liikettä on helppo jatkaa hyökkäyksessä. Ensimmäisen tunnin ajan Swansea peli oli erittäin aktiivista. Viimeinen puoli tuntia oli Chelsean hallintaa, mikä saattoi osittain johtua lievästä väsähtämisestä, osittain varmasti myös varmistelun halusta. On toki inhimillistä, ettei aktiivinen vire kestä täyttä 90 minuuttia.

Eilinen ottelu oli Swansean osalta kauden parhaita. Maaleja olisi voitu tehdä enemmän kuin yksi, sillä selvien maalipaikkojen lisäksi joukkue vaikutti hyökätessään jatkuvasti vaarallisesta, mikä on jalkapallossa kaikkein oleellisinta. Aktiivista ja taistelevaa pelivirettä oli ilo katsoa. Silti pelaaminen ei ollut mitään päätöntä ravaamista vaan mukana oli jatkuvasti swanseamainen pelattavuus. Mukana oli kaikki ne ominaisuudet, jotka Monkin loppuaikoina olivat tyystin hukassa.

Swansea otti siis eilen historiansa ensimmäisen Valioliiga-voiton Chelseasta. Se ei kuitenkaan ollut päivän suurin uutinen. Ottelun jälkeen tuli tieto siitä, että Swansea neuvottelee seuran myymisestä yhdysvaltalaisille sijoittajille. Myyntihinta olisi 100 miljoonaa puntaan. Tiedotuksesta on niin vähän aikaa, että sitä pitää sulatella ennen kuin kirjoittaa mitään. Parhaiten tämän hetken tuntemuksia kuvaa WalesOnlinen otsikointi:
"Swansea City will never be the same again but if supporters' voice remains strong then perhaps the time for change has come"
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #62 : 17.04.2016 klo 09:18:24

                                                                 16.4.2016 Newcastle-Swansea 3-0
Fabianski; Taylor, Williams, Fernandez, Rangel; Cork, Fer; Montero, Sigurdsson, Ayew; Paloschi

Guidolin: Jatkoon vai ei, osa 3/7

EI

Otteluun valmistautumisessa Benitez vei selvän voiton. Ensinnäkin hän pääsi yllättämään avauksellaan. Vaikka kaikki tiesivät, että kotijoukkueen oli pakko saada voitto säilyäkseen sarjassa, hän lähti otteluun kahdella puolustavalla keskikenttäpelaajalla. Shelvey istui vaihtopenkillä, mikä nähtävästä vei Swansean pelaajilta halun näyttää osaamisensa. Siinä missä edellinen ottelu oli esitellyt aktiivisen Swansean, nyt pelaajat tyytyivät keskivertoyrittämiseen. Eikä sellainen riitä mihinkään. Toiveikkuuden jälkeen tuollainen peliesitys oli paha pettymys.

Toisen miinuksensa Guidolin saa siitä, ettei hän ole saanut erikoistilannepelaamista kuntoon. Tietenkään se ei ole helppo tehtävä, ei se ole ollut kunnossa kymmeneen vuoteen. Tällä kaudella on päästetty pelkästään kulmapotkuista 13 maalia. Siis vähintään joka kolmannessa ottelussa on päästetty kulmapotkumaali. Eikä tässä tilastossa ole menty Guidolinin aikana yhtään eteenpäin. Tänään meni tosiaan kaksi: ensin Sigurdsson kadotti vartioitavansa, sitten Gomis pallon. Kommentaattori ihmetteli sitä, miksi puolustajat eivät katso palloa vaan ainoastaan maalille juoksevaa pelaajaa. Vaikea sanoa, onko tuossa vika (vielä pahempaa olisi se, jos puolustajat katsoisivat ainoastaan palloa eivätkä tietäisi, mitä selän takana tapahtuu), mutta ainakaan puolustus ei toimi. Eikä vastaavasti hyökkäyspäässä saada omista kulmista mitään vaarallista aikaan.

Positiivista Guidolinin toiminnassa olivat vaihdot. Ensin hän vaihtoi Ferin pois keskeltä ja otti Barrow'n oikeaan laitaan. Kun vielä Gomis tuli kentälle Paloschin viereen, Swansea sai painetta Newcastlen maalille. Monterolla ja Gomisilla oli paikat, joista olisi pitänyt tasoittaa peli. Joka tapauksessa Guidolin saa EI-tuloksen äänin 2-1.

Osittain Swansean peliesitys on ymmärrettävää, koska edellisessä ottelussa saavutettiin 40 pisteen tavoiteraja. Pitkä painejakso laukesi helpotukseen, eikä joukkue saanut siksi taisteluilmettä päälle. Seuraavassa ottelussa olisi sitten Guidolinin mahdollisuus osoittaa taktiset taitonsa. Onnistuisiko hän ensimmäisenä valmentajana luomaan taktiikan, joka toimii Leicesterin pelitapaan? 
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #63 : 25.04.2016 klo 14:59:48

                                                                    24.4.2016 Leicester-Swansea 4-0
Fabianski; Taylor, Williams, Fernandez, Rangel; Britton, Cork, Fer; Routledge, Sigurdsson, Ayew

Guidolin: Jatkoon vai ei, osa 4/7

EI

Periaatteessa Guidolinin avauksen voi ymmärtää. Laitureita ei tarvitse käyttää, koska Leicester antaa suosiolla vastustajien hyökätä laidoilta. Ottelu ratkaistaan siis pelikentän keskellä, joten pistetään pelaajat sinne. Tuskin me maalia saadaan aikaan, mutta eipä saa Leicesterkään. Ja kun on juostu 70 minuuttia, pistetään sitten kentälle Montero ja Barrow laitoihin, sekä Paloschi keskelle. Tämä taktiikka olisi siis voinut onnistua, jos kaikki olisi mennyt Guidolinin suunnitelman mukaan. Ei tosin mennyt alkuunkaan.

Ei kai voi syyttää valmentajaa, jos joukkueen kapteeni lahjoittaa vastustajalle kaksi maalia. Ensin järkyttävä syöttö ylimmälle hyökkääjälle ja sitten täydellinen häviö puskupallossa. Näitten virheiden jälkeen ei ollut enää mitään tehtävissä. Olisi silti saanut yrittää. Vaihdot tapahtuivat puoliajalla, hyvä edes niin, mutta eipä niillä tehnyt enää mitään, koska kotijoukkue pääsi pelaamaan omaa peliään. Sitä ei kylläkään voi mitenkään hyväksyä, että joukkue luovutti pelin. Muistan nähneeni kaksi kertaa sellaisen maalin kuin Leicesterin neljäs osuma (puolustajat seisovat rangaistusalueella ja katselevat, miten pallo pomppii vastustajalle): Laudrup sai lähteä haluttoman West Ham -ottelun jälkeen, ja samoin kävi Monkille, kun oli tullut cup-ottelussa takkiin alasarjajoukkueelle. Virheitä sattuu joka joukkueelle, mutta halutonta joukkuetta ei kestä katsella. Ja motivointi on valmentajan tärkeimpiä tehtäviä.

Päästettiin sitten kauden 20. erikoistilannemaali. Kun katselin Leicesterin, etenkin Huthin, puolustamista erikoistilanteissa, oli helppo huomata, mikä Swansealla on näissä tilanteissa pielessä. Swansea puolustaa aivan liian kiltisti. Ei ole yhtäkään erikoistilannetta, jossa Huth ei tarttuisi vastustajaansa kahdella kädellä. Mitä siitä jos kauden aikana vihelletään näistä repimisistä yksi rangaistuspotku, jos samalla estetään kymmenen maalin syntyminen. Ei se tietenkään kaunista ole, eikä sääntöjen mukaista pelaamista, mutta jos tuomarilinja sen sallii, miksipä olla turhan naiivi.

Kaksi hirvittävää peliä takana, todennäköisesti joku vielä edessä. Mutta jos kotona Liverpoolia tai M. Cityä vastaan pelataan yhtä haluttomasti, se tietänee Guidolinin jatkohaaveiden kuihtumista. Tosin voi olla, että ratkaisu puoleen tai toiseen on tehty jo ennen näitä pelejä.


Jonios

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: MyPa, West ham


Vastaus #64 : 29.04.2016 klo 18:55:04

Kaksi lippua myynnissä West ham- Swansea peliin. Toinen on aikuisten lippu ja toinen nuoren aikuisen lippu (max 21vuotta). Liput ovat vieraskatsomoon eli Swansea-kannattajien joukkoon. Ota yhteyttä jos kiinnostaa. Liput saan itse käsiini vasta Stadionilta virallisesta lipunmyyntipisteestä , koska Swansea ei lähetä lippuja kansainvälisesti.
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #65 : 02.05.2016 klo 14:51:11

                                                                       1.5.2016 Swansea-Liverpool 3-1
Fabianski; Taylor, Williams, Amat, Rangel; Britton, Cork; Montero, Sigurdsson, Ayew, Routledge

Guidolin: jatkoon vai ei, osa 5/7

Kyllä

Guidolin saa myöntävän vastauksen jo yksistään sarjapaikan varmistumisen ansiosta. Sitä varten hänet oli palkattu. Eikä itse pelissäkään ollut mitään suurempaan vikaa. Tosin samalla täytyy mainita, että Liverpool pelasi puolittain varamiehisenä.

Kuten aika usein Guidolinin aikana Swansea lähti kotona prässäämään vastustajan puolustusalueelta. Nyt tähän oli vielä aiempaa selvempi syy, sillä koko Liverpoolin keskikenttä koostui suunnilleen parikymppisistä pelaajista. Useimmat Swansean vaaralliset tilanteet syntyivät näiden pelaajien karkeista virheistä. Erityisesti Cork nautti siitä, että sai tulla takaa ja viedä pallon jalasta. Hänen tekemänsä maali oli juuri tällainen. Ensin hän voitti pääpallon, juoksi sitten hakemaan oman puskunsa, työnsi vastustajan pois pallosta, kuljetti avoimeen vetopaikkaan ja laukoi kauniisti tolpan viereen. Kaksi muuta maalia menivät Ayew'lle, joka pelasi tällä kertaa Sigurdssonin kanssa jonkinlaisena hyökkäyskaksikkona (ilman että kumpikaan oli varsinainen hyökkääjä). Monet Swansean kannattajat ovat olleet kauden aikana sitä mieltä, että Ayew on hyvä pelaaja mutta koska hänelle ei ole löytynyt sopivaa pelipaikkaan/roolia, hänet voisi myydä kesällä hyvään hintaan. En ole samaa mieltä. Kymmenen Valioliiga-maalia joukkueessa, joka on tuskaillut maaliteko-ongelmien kanssa, on hieno saavutus.

Pienen miinuksen Guidolinille voi antaa toisen puoliajan alusta. Swansea lähti pelaamaan liikaa varmistellen, minkä takia Liverpool oli päästä takaisin peliin mukaan. Kavennus tuli tietenkin kulmapotkusta, jossa Sigurdsson kadotti täysin Benteken. Ayew'n tahtomaali pian tuon kavennuksen jälkeen kuitenkin ratkaisi ottelun. Onneksi olkoon Guidolin.

Kiitos lippitarjouksesta, mutta en ole tänä keväänä lähdössä katsomaan pelejä. 

swansea

Poissa Poissa


Vastaus #66 : 08.05.2016 klo 10:16:45

                                                        7.5.2016 West Ham - Swansea 1-4
Fabianski; Kingsley, Amat, Fernandez, Naughton; Cork; Barrow, Ki, Fer, Routledge; Ayew

Guidolin - jatkoon vai ei?

Kyllä


Kyllä-ääni ei tarvitse lopputuloksen lisäksi muita perusteluja. Tilanne on tällä hetkellä tasapeli, joten viimeinen ottelu ratkaisee jatkon. Eli jäi sentään viimeiseenkin otteluun jotain jännitettävää.

Swansea oli tehnyt mielenkiintoisen ja kieltämättä rehdin ratkaisun antaa kolmelle EM-kisoihin lähtevälle pelaajalle (Williams, Taylor ja Sigurdsson) sekä fyysisen että henkisen lepotauon kauden loppuun asti. Fifa ja Uefa voisivat antaa tästä jonkinlaisen kunniamaininnan. Lieneekö Euroopan huippuseuroissa kovin monta seuraa, jotka ymmärtävät tällä tavoin, että jalkapallossakin kannattaa tarkastella asioita laajemmin eikä vain omaan napaan tuijottaen. Samaan aikaan tuli uutinen, että Kompany tuskin pelaa kisoissa, koska häntä oli peluutettu loukkaantuneena läpi kauden. Nähtävästi nämä ökyseurat eivät vieläkään tajua, että osa heidän rikkauksistaan on peräisin arvokisojen maailmanlaajuisesta kiinnostuksesta.

Lepotauot antoivat muille pelaajille mahdollisuuden osoittaa kykynsä ensi kautta varten. Williamsin paikalla Amat pelasi hyvin, vaikka enemmän vaihdos tuntui vaikuttaneen Fernandeziin, joka otti puolustuslinjassa selvän päällikön aseman. Amatin onnistuminen ei sinällään yllätä, sillä hän on pelannut aina luotettavasti ja hänen iässään kehitystä tapahtuu yhä. Taylorin paikalla Kingsley keskitti loistavasti Ayew'n maalin (samanlaista keskitystä Taylor ei saanut aikaan koko kautena). Puolustamisessa oli toki ongelmia etenkin Antonion fyysisyyden kanssa, mutta monella tapaa Kingsley toi mieleen Daviesin, joka vei pari kautta sitten Taylorin paikan avauksessa. Sigurdssonin paikalle ei sinällään tullut ketään, sillä Ki pelasi alempana keskikentällä. Mutta miten hienoa oli taas nähdä Ki omana itsenään. Pallollisena pelaajana hän on täydellinen Swansean perinteiseen pelitapaan. Toivon todella, että hän jatkaa ensi vuonna tämän kauden hankaluuksista huolimatta.

West Hamia vastaan Swansea lähti puolustavalla ryhmittymällä, sillä ainoastaan Ayew oli selvästi hyökkäävä pelaaja. Kotijoukkue pitikin alkuhetket Swansea ahdingossa, kunnes hienosti pelatun hyökkäyksen jälkeen Routledge sai pistää pallon tyhjään maaliin. Tämän jälkeen Ayew kurotti Kingsleyn keskityksen maaliin (molemmissa maaleissa syöttäjänä oli laitapakki, mikä on kyllä tällä kaudelle täysin poikkeuksellista). Nähtävästi sarjapaikan varmistuminen oli tuonut hyökkäykseen vapautuneisuutta, sillä joukkue päätti hyökkäyksiä tavalla, jota ei tällä kaudella ole juuri nähty. Ki pamautti taidokkaasti kolmannen Barrow'n kovasta syötöstä ja lopussa Gomis pisti lähes tyhjiin Ayew'n tarjoilusta. West Hamilla oli enemmän puolittaisia maalipaikkoja - eikä ihmekään, sillä toisella jaksolla hyökkäyksessä oli yhtä aikaa Carroll, Sakho ja Emenike - mutta selvissä maalipaikoissa Swansea ei jäänyt yhtään jälkeen. Aika hyvin puolustavalta ryhmittymältä tehdä vieraspelissä neljä maalia.

Kyllä tämäkin ottelu taas osoitti, että matemaattiset todennäköisyydet eivät päde yksittäisissä otteluissa (tai Leicesterin kohdalla koko kauden aikana). West Hamilla oli ottelussa vielä paljon pelissä, ja he olivat saaneet jalkeille koko ykkösmiehistönsä (ykkösmaalivahti toki puuttui, mutta eipä maalivahtia voi Swansean maaleista syyttää). Edellisessä kohtaamisessa West Hamilta puuttui puolet joukkueesta, eikä Swansea saanut palloa millään maaliin. Nyt kaikki vain napsahti kohdalleen. Minkä se sitten aiheutti? Taktiikka, valmentajan taidot, yksittäisten pelaajien näyttöpaikat, kapteenin puuttuminen, hyvä vire, onni. Ei mikään näistä ja yhtä lailla kaikki.
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #67 : 16.05.2016 klo 14:38:34

                                                          15.5.2016 Swansea-ManC 1-1
Nordfeldt; Kingsley, Amat, Fernandez, Rangel; Britton, Cork; Montero, Fer, Routledge; Ayew

Guidolin: jatkoon vai ei? 7/7

Kyllä

Helppoa se on nyt sanoa, että Guidolin ansaitsee jatkopestin, kun kahden vuoden sopimus on jo taskussa. Mutta puolueeton otteluanalyysini tosiaan sanoo, että äänin 4-3 Guidolin on valittu päävalmentajaksi.

Eilisestä ottelusta puuttui neljä Ranskaan matkaavaa pelaajaa sekä armeijaan liittyvä Ki. Nordfeldtia lukuun ottamatta täysin uusille pelaajille ei annettu mahdollisuutta näyttää taitojaan, mutta esimerkiksi Kingsley sai jälleen lisää pelikokemusta aivan sieltä huipulta. Nordfeldtin suorituksesta ei voi sanoa paljon muuta kuin että jalalla hän osaa pelata. Tosin laukauksia torjuessa olisi hyvä käyttää myös käsiä.

Ensimmäisellä puoliajalla Swansea pyrki pelaamaan altavastaajan roolista huolimatta. Ei se kovin hyvin onnistunut, mutta yritystä oli ainakin. Toinen puoliaika oli enemmän selviytymistä. Onneksi myös vieraille sopi tasapeli. Sellainen kauden päätösfiilis ottelussa oli.

Vaikea kausi päättyi 47 pisteeseen ja 12. sijaan. Juuri tällaisia lukemia oli syytä odottaakin. Pitää tästä alkaa pohtia, miten tähän tultiin. 

swansea

Poissa Poissa


Vastaus #68 : 23.05.2016 klo 17:51:28

                                                                     KAUSI PAKETISSA

Kauden avaus – Monkin hurmaa

Elokuun jälkeen Swansea oli saalistanut neljästä ottelusta kahdeksan pistettä. Maaleja oli tehty jo seitsemän, joten paljon oli puhetta siitä, kuinka moni joukkue pystyy pysäyttämään hyökkäyspään nelikon Montero, Sigurdsson, Ayew ja Gomis. Montero oli laidallaan pitelemätön. Hänen keskityksistään Gomis ja Ayew pistivät vuorotellen palloa maaliin. Ja Sigurdssonin aiemmat tehot tiedettiin.

Syy alkukauden menestykseen taisi löytyä onnistuneesta kesäleiristä. Harjoituksen lomassa tehtiin jokaiselle pelaajalle jatkuvia testejä, joiden avulla vältyttiin esimerkiksi loukkaantumisilta. Nähtävästi tästä valmentautumisesta tosiaan oli apua, sillä koko kautena yksikään Swansean pelaaja ei kärsinyt pitkäkestoisista lihasvammoista. Toinen etu, minkä Swansea alkukaudesta sai, oli se, että joukkue oli ollut kasassa heinäkuun alusta saakka. Siinä missä muut joukkueet hankkivat pelaajia vielä elokuussa, joukkueemme oli ollut jo pitkään kasassa.

Syksyn synkkyys – Monkin lähtö

Seuraavista 11 ottelusta saatiin kuusi pistettä, vaikka sinä aikana kohdattiin muun muassa kaikki nousijajoukkueet. Kaiken lisäksi peliesitykset olivat sitä luokkaa, ettei enemmän pisteitä olisi voitu saada muuta kuin onnella. Loukkaantumisia ei ollut. Tuomareita ei pystynyt syyttämään. Ei ollut muita vaihtoehtoja kuin kääntää katse valmentajaan. Ja kun kamera etsi Monkin ilmeen, penkillä istui neuvoton mies. Vaikka uutta valmentajaa ei ollut valmiina, Monk sai lähteä.

Mitkä sitten olivat Monkin virheet? Ehkä pahin virhe oli apuvalmentajien valinta (tosin siitä ei ole täyttä tietoa, olivatko he Monkin valintoja). Erityisesti hyökkäyksestä vastannut Beattie sai osakseen arvostelua. Toinen – se mikä sai kannattajat tuskan partaalle – virhe oli pelitavan muutos. Hyökkäyspelaaminen perustui yksilöiden osaamiseen eikä niinkään joukkuepeliin, kuten vuosikymmenien ajan oli totuttu. Kolmas virhe oli pelaajavalinnat. Monkin viimeisissä peleissä avauksessa oli Bartley, Naughton, Cork ja Routledge. Vaikka kaksi viimeksi mainittua olivat myöhemminkin avauksen pelaajia, yhtä aikaa noita neljää ei voi laittaa kentällä, jos pelin perustana ovat taitoa ja luovuus. Monk oli alkanut koota kentälle aladivisioonan joukkuetta. Neljäs virhe liittyy osittain edelliseen: joukkue kasattiin Shelveyn ympärille (tästä myöhemmin lisää), minkä jälkeen joukkuepelaamisesta ei ollut tietoakaan.

Käänne parempaan – herrasmiehen paluu

Suomessakin on monessa pikkuseurassa vanhoja herrasmiehiä, jotka kutsutaan apuun, kun jonkin juniorijoukkueen valmentaja on yllättäen muuttanut pois. Aina he suostuvat, koska he elävät jalkapalloilulle. Tällainen herrasmies on Alan Curtis. Hän pelasi Swansean joukkueessa 80-luvun alussa. Hänen taitonsa oli merkittävä tekijä siihen, mistä alkoi muodostus joukkueen pelitapa, Swansea Way. On varsin kuvaavaa, että kun Monkin aikana tuo pelitapa alkoi haihtua mielistä, Curtis tuli apuun.  Kukaan ei voinut olla kunnioittamatta tätä hieman harmaantunutta isoisää muistuttavaa hahmoa. Yli kolmikymmenvuotinen historia pakotti joukkueen ryhdistäytymään. Ottelu ottelulta pelaajat saivat lisää itseluottamusta.

Kun haviteltujen valmentajien (mm. Bielsa) kanssa ei päästy sopimukseen, ennen vuoden loppua alettiin pitää selvänä, että Curtis tulisi jatkamaan päävalmentaja. Luultavasti hän oli itsekin jo valmistautunut siihen. Mutta kun yhtäkkiä valmentajaksi hankittiinkin mies Italiasta, ei Curtis ottanut siitä mitenkään nokkiinsa. Hän jäi auttamaan Guidolinia.

Vielä nähtiin yksi käänne. Guidolin joutui sairaalaan, joten Curtis joutui taas hoitamaan päävalmentajan hommat. Siellä hän taas jännitti vaihtopenkin edessä ja riemuitsi silmät kiiluen jokaista maalia. Monesti sanaa legenda käytetään turhan hanakasti, mutta Alan Curtis on maineensa ehdottomasti ansainnut.

Hieno loppukausi – ammattimiehen taidonnäyte

Francesco Guidolin oli tottunut valmentamaan keskikastin joukkueita. Etenkin Udinesessa hän oli onnistunut hienosti. Mutta Italiassa peli on toisenlaista kuin Englannissa. Kielitaitokin oli jonkinlainen ongelma. Ennakkoarvailuissa pohdittiin, aikooko hän tehdä suuriakin muutoksia joukkueessa. Aikoisiko hän peluuttaa kolmea topparia kuten Udinesissa?

Loppujen lopuksi Guidolin säilytti kaiken vanhan ja lähinnä hioi sitä, mitä jo osattiin. Etenkin vieraspeleissä keskikentän keskusta oli vahvasti miehitettynä. Aina peli ei ollut kaunista, mutta ainakin joukkue tuntui jatkuvasti tietävän, mitä pitää tehdä. Kevään loppua kohden alettiin pelata taas enemmän laitureilla, jolloin peli avautui ja muuttui viihdyttävämmäksi. Pisteitä tuli tasaiseen tahtiin. Ennen Guidolin tuloa Swansea oli samoissa pisteissä Newcastlen kanssa, lopulta kymmenen pistettä edellä. Täysin oikeutetusti Guidolin sai kahden vuoden jatkopestin.



                                          PELIPAIKKATARKASTELUA

Maalivahtien osalta Swansea ei tarvitse vahvistuksia. Fabianskin kausi ei ollut niin hyvä kuin viime vuonna, mutta välieräpaikka EM-kisoissa avaavana maalivahtina tuo sen verran lisää itseluottamusta, että tuleva kausi on taas menestyksekäs. Nordfeldtiä ei ehtinyt paljon nähdä, mutta varmasti hän luotettavampi kuin Tremmel. Alle 21-vuotiaissa on kohtuullisia maalivahteja, mutta heistä on mahdotonta sanoa, nouseeko kukaan edes penkkimaalivahdiksi.

Laitapuolustukseen tarvitaan vähintään yksi vahvistus, jonka erikoisalueena on hyökkäysten tukeminen. Koska Rangelilla alkoi jo jalka painaa, hyökkäyssuuntaan Swansella oli varmaankin Valioliigan huonoimmat laitapakit. Kinsgley toi tähän hätään pientä piristystä, mutta ei hänen varaansa voi koko kautta laittaa. Taylorin ja Naughtonin ei juuri kannattaisi nousta keskiviivaa pidemmälle. Puolustaminen on onneksi sujunut kyllin hyvin.

Toppareina on kolme hyvää vaihtoehtoa: Williams, Fernandez ja Amat. Heikkoutena heillä jokaisella on erikoistilanteet ja ylipäätänsä pääpeli. Eli haussa olisi kookas toppari, joka kykenee pallolliseen peliin. Bartleysta tähän ei ole. Kapteeni Williams pelasi tasoonsa nähden heikohkon kauden, mutta kun tarvittiin pakkovoittoja, hän nousi aina esiin. Nimenomaan henkinen puoli on ollut aina hänen vahvuuteensa. Johtajuuden vuoksi häntä on huhuiltu vuosia lähtevän suurempiin seuroihin, mutta tuskinpa häntä edelleenkään ostetaan kapteeniksi minnekään.

Keskikentän keskusta on hieman ongelmallinen. Peluutetaanko siinä kahta vai kolmea pelaajaa? Entä onko toppareiden edessä yksi vai kaksi varmistavaa pelaajaa? Britton ja Cork hoitavat hommansa puolustussuuntaan. Britton kykenee myös pelaamaan prässin alla, sen sijaan Cork ei. Eli jos Cork on yksinään varmistavana pelaajana, Swansea ei pysty pelaamaan alhaalta käsin kuten Brittonin aikana. Toisaalta Brittonin jalat (eikä erityisesti selkä) välttämättä kestä täyttä kautta. Toissa kaudella Ki pelasi toisena keskikentän keskustan pelaajana. Hänet valittiin silloin vuoden pelaajaksi. Tällä kaudella hän menetti jopa avauksen paikan – osittain ehkä Monkin sekavan pelitavan vuoksi. Syyskaudella myös Shelvey pelasi keskustassa, Monkin aikana jatkuvasti (Shelveystä myöhemmin lisää), mutta Newcastelle kiitos keväällä, eikä koskaan enää, hän ei ollut enää sotkemassa joukkueen peliä. Loppukaudella keskellä pelasi myös Fer, jonka lainasopimusta en muuttaisi pysyväksi. Ei hän pelannut huonosti, mutta ei myöskään tarpeeksi hyvin. On hieman vaikea sanoa, kaivataanko keskikentän keskustaan ketään. Toki jos löytyy sopivaan hintaan Kin tasoinen syöttelijä, joka osaa myös puolustaa, tällainen otetaan oitis.

Laitapelaajia Swansealla on tarpeeksi monta, mutta niin on tarpeenkin, koska kukaan heistä ei tunnu pelaavan tasaisen luotettavasti koko kautta. Dyer, joka lainattiin Leicesteriin, on ollut vuosia tästä hyvä esimerkki. Montero näyttää olevan samanlainen. Barrow on väläytellyt melkein aina kentälle päästään, mutta jokin hänessäkin on vikana, koska valmennusjohto pistää hänet usein jopa kokoonpanon ulkopuolelle. Routledge on laitureista tasapainoisin, mutta valitettavasti hänen kykynsä eivät yllä samalle tasolle muiden kanssa.  Näillä laitureilla tullaan kuitenkin toimeen, jos heidän takanaan on pätevät laitapuolustajat.

Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana on vuoden pelaaja, Sigurdsson. Hänen kevätkautensa, sekä maalit että työnteko joukkueen eteen, ei juuri jää jälkeen Michun hurmiokaudesta. Kun samalle paikalle on vielä laittaa Ayew, lisähankinnan pitäisi olla Payet’n tasoa – ja sekin ainoastaan jos jompikumpi lähtisi seurasta.

Hyökkääjistä Paloschi opetteli puoli kautta, seuraavalla kaudella täytyy sitten olla valmis.  Gomis ja Eder saavat lähteä. Kohtuullisen kookas ja taitava keskushyökkääjä tarvittaisiin, vaikka Ayew osoitti loppukaudesta, että hän pystyy tuuraamaan tätäkin paikkaa; itse asiassa häntä voi peluuttaa kaikilla pelipaikoilla puolustuslinjaa lukuun ottamatta. Tosiaan joku Ighalon kaltainen löytö olisi mukava saada. Bony on tietenkin ykkösvaihtoehto, mutta ylihintaan häntäkään ei kannata havitella. Ylipäätänsä olen sitä mieltä, että on turha maksaa kenestäkään hyökkääjästä 10 miljoonaa enempää. Liian usein tällainen huippuhankinta ei täytä odotuksia, ja vastaavasti halvemmalla hankittu on saattanut yllättää odotukset. Varmoja maalintekijöitä ei löydy monta, eivätkä he ole Swansean budjetilla tavoiteltavissa. Siksi kannattaa mieluummin satsata täyttämään ne pelipaikat, joille saadaan melko varmasti rahalle vastinetta.


                                                SEKALAISIA HUOMIOITA

Jonjo Shelvey

Kautta tarkasteltaessa on pakko mainita Jonjo Shelvey. Ennen kauden alkua Monk ajatteli varmasti, että Shelveystä tulisi joukkueen tukipilari.  Samoin ajatteli muuten Shelvey itsekin. Ensimmäistä kertaa urallaan hän valmistautui kauteen mistään tinkimättä. Hän hankki kuntovalmentajan ja kokin, jotta nousu huipulle ei kaatuisi ainakaan fyysiseen puoleen. Henkistä valmentajaa hän ei sentään hankkinut, mutta eipä kausi mennyt pieleen siksi, että päässä olisi keittänyt yli. Pieleen se meni siksi, ettei hän ole kyllin hyvä pelaaja nousemaan huipulle. Huippupelaaja nostaa muiden tasoa, ei laske sitä. Ja sehän Shelveyn suurin ongelma on, ettei hän pelaa joukkueelle. On komeaa antaa silloin tällöin tarkka pitkä syöttö, mutta missä muualla se näkyy kuin videoclipeissä? Päinvastoin nämä Hollywood-syötöiksi nimetyt taidonnäytteet hankaloittavat muiden pelaamista.  On turhauttavaa hakea vapaata paikkaa, jos tietää etukäteen, ettei syöttöä tule vaan kohta palloa lentää taas puolustuslinjan taakse tai kohti kulmalippua. Selkeästi turhautuminen näkyi etenkin Sigurdssonin otteissa. Shelvey antoi hänelle ehkä pari syöttöä ottelua kohti. Ei siinä paljon peliä tehdä, maaleista puhumattakaan. Kun sitten Shelvey myytiin pois, Sigurdssonista tuli saman tien Swansean paras pelaaja. Entä miten kävi Newcastlessa? Ensimmäisen ottelun Hollywood-syöttöjen jälkeen Shelvey nähtiin joukkueen pelastajana. Kun sitten tuli oikea valmentaja paikalle, hän näki melko pian, mikä on yksi joukkueen ongelmista. Sen jälkeen Shelvey katseli otteluita penkiltä. Entä miten kävi esimerkiksi Wijnaldumin Shelveyn tulon jälkeen? Pelaaja, joka olisi saattanut pelastaa joukkueen, hävisi näkyvistä kuten Sigurdsson syyskaudella. 12 miljoonan siirtokorvaus oli loistava kauppa Jenkinsiltä. Ja jotkut asiantuntijat kehtasivat väittää, että summaan olisi pitänyt lisätä vielä kymmenen miljoonaa. Myönnän, että itsekin odotin Shelveyltä kesän jälkeen paljon, mutta enää en usko, että Shelvey pystyisi koskaan pelaamaan huipputasolla.

Nuoria tulollaan

Kahden viimeisen kauden aikana on saatu viimein akatemiatoiminta Valioliigan tasolle. Tähän liittyy uudenaikainen harjoittelukeskus. Vielä nuoria ei ole saatu nostettua edustusjoukkueeseen, mutta tulokset ovat niin lupaavia, että muutaman kauden jälkeen uusia pelaajia saattaa hyvinkin olla tulossa. Alle 18-vuotiaiden joukkueessa on ehkä suurimmat lupaukset: keskikentän Liam Cullen ja toppari Joe Rodon. Mutta esimerkiksi Kingsleyn onnistumiset osoittavat, ettei muutkin saattavat saavuttaa yhden kesän aikana vaaditun tason. Tai jos vielä kesän jälkeen kukaan ei mahdu mitään, puoli vuotta lainalla alasarjoissa voi johtaa yllättävään aikuistumiseen. Joka tapauksessa jos juniorit kykenevät pelaamaan varsin tasaisia pelaajia esimerkiksi Arsenalin akatemian kanssa, ollaan varmasti oikealla tiellä.

Huw Jenkins

Ennen kauden alkua seuranjohtaja Huw Jenkins mainitsi, että tämä tulee olemaan Swansean historian tärkein kausi. Tällöin ymmärrettiin, että hän tarkoitti televisio-oikeusmaksujen kasvua. Tämä oli varmaankin osatotuus, mutta kevään lopulla maininta sai uuden vivahteen. Eikä ehkä pelkästään vivahteen vaan pääsyyn. Ehkä Jenkins oli muiden pääomistajien kanssa suunnitellut jo silloin, että jos joukkue säilyy Valioliigassa, on syytä ottaa askel siihen suuntaan, mihin muut ovat jo vuosia sitten menneet. Jotta seura voisi kehittyä edelleen, taakse on saatava yhä enemmän rahaa. Paikallisilta liikemiehiltä sitä ei löydy, joten katse on kohdistettava suureen Amerikkaan. Täysin joukkuetta ei kuitenkaan heitetä markkinavoimien (myrskyjen) riepoteltaviksi vaan Jenkins pysyisi yhä seuranjohtajana. Kauppoja ei ole vielä lyöty lukkoon, joten periaatteessa Swansea pysyy edelleen gallialaisena kylänä. Ehkä se on haavekuva, että Swansea voisi kulkea yhä omaa epätodennäköistä reittiään kohti korkeuksia, mutta vielä ainakin hetken haluaisin siihen uskoa.
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #69 : 28.06.2016 klo 09:33:30

Kaikki Swansean pelaajat menivät Ranskassa puolivälieriin. Loistavaa Williams, Taylor, Fabianski ja G. Sigurdsson (ja toki myös omat kasvatit Allen ja Davies)!
swansea

Poissa Poissa


Vastaus #70 : 11.07.2016 klo 09:03:30

Ai niin, ja Eder! Ranskan EM-kisat tullaan muistamaan Swansean kisoina.
ohiveto1

Poissa Poissa


Vastaus #71 : 08.08.2016 klo 23:09:29

Andre Ayew Hammersiin.

http://www.swanseacity.net/news/article/2016-17/swansea-city-forward-andre-ayew-joins-west-ham-3233514.aspx
http://www.whufc.com/News/Articles/2016/August/8-August/Ayew-becomes-Club-record-signing

 
Sivuja: 1 2 [3]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa