FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
24.11.2024 klo 21:53:30 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Jalkapallomatkailijan opas Glasgowiin (2015)  (Luettu 1793 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Tipi553

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Liverpool FC


: 21.07.2015 klo 19:42:19

Glasgow



Glasgow, vanha teollisuuskaupunki ja laivanrakennuksen keskus, Britti-imperiumin entinen "Second City". Nykypäivänäkin Skotlannin suurin kaupunki ja Britannian kolmanneksi suurin. Kaupunki on jakautunut uskonnon ja jalkapallon suhteen kahteen väestönosaan: Protestantteihin ja Rangersiin sekä Katolisiin ja Celticiin. Ei välttämättä kaikista suosituin futismatkakohde suomalaisten näkökulmasta mutta itse kaupungissa asuneena suosittelen lämpimästi kaupunkia joka suhteessa. Kaupungista löytyy kaksi äärimmäisen suosittua joukkuetta jotka mittelevät Old Firm -derbyssä. Lisäksi Glasgow-Edinburgh akselilta (ja ympäristöstä) tulee useita muita laatujoukkueita joten nähtävää riittää.

Kaupunkiin saapuminen

Tällä hetkellä Suomesta ei ole suoria lentoja Skotlantiin mutta lennot saa melko kätevästi ja joskus jopa halvalla vaihtamalla konetta joko Skandinavian pääkaupungeissa tai Lontoossa. Norwegianilta ja SAS:ilta löytyy ainakin hyviä diilejä lennettäessä Edinburghiin. Jos on onnistunut itsensä jo valmiiksi sijoittamaan Lontooseen pääsee sieltä junalla Skotlantiin viidessä tunnissa.

Glasgow International

Glasgow'n päälentokenttä jonne hyvät yhteydet erityisesti Keski- ja Etelä-Euroopasta. Kentältä suora bussiyhteys keskustaan, matka-aika noin 20 minuuttia. Taksilla pääsee kaupunkiin noin parilla kympillä mikä voi tulla edulliseksi jos seurueessa useampi jäsen.

Glasgow Prestwick

Halpalentokenttä länsirannikolla josta tosin nykyään taidetaan lähinnä lomalentoja lentää Etelä-Eurooppaan. Jos tänne onnistut saapumaan, pääset kaupunkiin junalla. Matka kestää noin 50 minuuttia ja lentolippua vilauttamalla ainakin ennen sai junalipun puoleen hintaan.

Edinburgh Airport

Kansainvälinen kenttä tunnin matkan päässä Glasgowista. Citylink tarjoaa suoran bussilinjan Glasgowiin, hinta noin 10 puntaa. Edinburghin keskustaan menevät pääsevät perille uudella raitiovaunulinjalla.


Kaupungissa liikkuminen

Glasgowin keskustassa paras tapa liikkua on jalan mutta muualle mentäessä tulee julkinen liikenne tarpeen. Kaupungissa on yksi ympyrää ajava metrolinja joka on kätevä West Endiin tai joen eteläpuolelle mentäessä. Kaksikerroksiset paikallisbussit ovat myös käteviä tosin niissä joutuu maksamaan tasarahalla. Paikallisjunat ovat myös erittäin oiva ja halpa tapa liikkumiseen. Valitettavasti jokaiseen kulkupeliin joutuu ostamaan lipun erikseen, suunnitteilla on tosin koko Keski-Skotlannin kattava matkakorttisysteemi.

Majoittuminen

Majoitus Glasgowissa on vaihtelevaa, isojen tapahtumien tai otteluiden aikaan voi hintalaatusuhteeltaan hyvissä hotelleissa olla täyttä. Budjettimatkailijalle suosittelen Easyjetin omistamaa Easyhotel-ketjua jonka hotelli sijaitsee aivan ostoskatu Sauchiehall Streetin tuntumassa. Myös Travelodge-ketju tarjoaa laatua hyvään hintaan. West Endissä on useita yleensä intialaisten omistamia halpahotelleja vanhoissa Tenement-rakennuksissa. Laatu ei ole kovin korkea mutta yleensä näistä saa huoneen halvalla.

Ilmasto

Skotlannin ilmasto on sieltä sateisemmasta ja harmaammasta päästä Britannian asteikolla mutta tämä tuskin futisfania haittaa. Talvet ovat leutoja mutta tuulisia ja sadetta riittää. Jos lunta sattuu tulemaan on koko maa sekaisin ja liikenne ei kulje. Kesät ovat jopa viilempiä kuin Suomessa joten tuulitakkia mukaan vuodenajasta riippumatta. Jos aurinko sattuu paistamaan ovat terassit täynnä ihmisiä ja siitä otetaan kaikki irti.


Jalkapallojoukkueet

Rangers FC
Ibrox Stadium



Pelaa nykyään konkurssin tehneenä Championshipissä mutta todennäköisesti nousee liigaan lähivuosina. Alasarjarämpimisestä huolimatta säilyttänyt suurseurastatuksen ja viikonloppupeleissä on hyvin porukkaa paikan päällä. Lähes puolet Glasgow'laisista kannattaa Rangersiä. Fanien ideologia pohjautuu poliittisesti Britannian hallituksen kannattamiseen ja unionismiin. Ilman Rangers-faneja Skotlanti tuskin olisi äänestänyt 'ei' itsenäisyyskansanäänestyksessä viime vuonna. Erikoisuutena Britteinsaarilla Rangersin Union Bears- ultraryhmä joka pitää hyvää metakkaa.

Liput peleihin saa helposti nettikaupasta ja myös paikan päältä stadionilta jos tilaa on. Viime vuosina lippujen hinnat olleet £20:n molemminpuolin. Myös jäsenyys olemassa mutta ilman europelejä ja Old Firm -derbyä ei tarvetta tälle. Stadion on perinteinen laatikkomainen brittistadion, hienoimpana osana perinteinen tiilijulkisivusta koostuva pääkatsomo.

Stadionille matkustaa kätevimmin metrolla Ibroxin asemalle. Pelin jälkeen on sen verran ruuhkaa että on nopeampaa kävellä Cessnockin tai Govanin asemille. Paisley Road Westillä on useita lojalistipubeja joissa voi helposti viettää tovin jos toisenkin oluesta nauttien.


Celtic FC

Celtic Park (Parkhead)



Skotlannin suurin seura tällä hetkellä jonka ideologia perustuu irlantilaisuuteen ja katolilaisuuteen. Tästä johtuen paljon faneja myös Irlannista. Tunnelma peleissä on hyvä joskin peleissä on usein paljon tyhjää tilaa. Kaikista parasta on euro-iltojen maaginen tunnelma.

Lippuja saa europelejä lukuunottamatta helposti, hinnat noin £25 tai enemmän. Mestarien liigapeleihinkin voi lippuja ilman kausikorttia saada, tämä tosin edellyttää nettisivun jatkuvaa kyttäilyä.

Stadion sijaitsee East Endissä missä ei valitettavasti paljoa nähtävää ole, parhaimmat Celtic-pubit sijaitsevat Gallowgaten alueella joka on matkan varrella keskustasta stadionille kävellessä (kävelymatka kestää noin 40 minuuttia). Julkisilla tullessa parhaiten pääsee paikallisjunilla joko Bellgroven tai Bridgetonin asemille, keskustasta tullessa junat lähtevät joko Glasgow Centralin tai Queen Streetin asemien alakerrasta.

Partick Thistle

Firhill Stadium



Glasgowin oma vaihtoehtoseura, kannattajina paljon opiskelijoita ja muita joille Old Firm -joukkueiden meno väkivaltaisuuksineen ei kelpaa. Stadion (jolla pelataan myös rugbya) löytyy Maryhillin alueelta jonne pääsee parhaiten perille paikallisbussilla tai 30 minuuttia keskustasta kävellen. Liput helposti paikan päältä.

St Mirren FC

St Mirren Park



Pikkuseura Glasgow'n lentokentän tuntumasta Paisleyn lähiökaupungista. Paikalle pääsee lähijunilla Glasgow Centralista Paisley St Jamesin tai Paisley Gilmour Streetin asemalle. Liput saa ostettua portilta.


Kilmarnock FC

Rugby Park



Monelle suomalaiselle tuttu seura noin tunnin matkan päässä Glasgowista etelään. Mukavankokoinen stadion ja aitoa paikallishenkeä. Stadion muistuttaa hieman Millwallin kotikenttää. Juna Glasgow Centralista jättää Kilmarnockin asemalle josta kävelee perille. Liput maksetaan portilla.

Motherwell FC

Fir Park




Perinneseura radanvarren rähjäisestä kaupungista, mukava tunnelma peleissä. Tännekin pääsee kätevimmin junalla Glasgow Centralista Airblesin tai Motherwellin asemalle. Lippuja voinee ostaa netistäkin mutta paikan päältä saa myös.

Hamilton Academical FC

New Douglas Park



Lanarkshiren joukkue joka välillä jojotellut liigan ja championshipin välillä. Lähin juna-asema on Hamilton West.

Queens Park FC

Hampden Park



Skotlannin jalkapalloliigojen ainut joukkue joka toimii amatööripohjalla. Pelaa kotipelit kansallisstadion Hampden Parkilla jossa siis myös cup-finaalit ja maaottelut. Nykyään Skotlannin kakkosliigassa. Stadion ei ole koskaan luonnollisesti loppuunmyyty. Perille pääsee paikallisjunalla Mount Floridan asemalle Glasgow Centralista. Stadionilla myös Skotlannin jalkapallomuseo. 



Edinburghissa pelataan jalkapalloa myös mutta taidan jättää ne eri aiheeseen käsiteltäväksi.

Muuta tietoa kaupungista

Glasgowilla on ollut paha maine Länsi-Euroopan murhapääkaupunkina. Tämä on täysin liioiteltua, väkivaltarikokset ovat vähentyneet huomattavasti. Pahimmillaan turisti saattaa nähdä tappelunnujakkaa baarien sulkemisajan jälkeen mutta syytä pelkoon ei ole. Jos haluaa pelata varmaan päälle on syytä välttää Old Firm -seurojen fanituotteiden päälläpitoa muualla kuin pelissä. Kaupunkilaiset ovat keskimäärin ystävällisempiä kuin ihmiset muualla Britanniassa joten eksynyt turisti saa aina apua. Glasgow'n aksentista ei aina saa selvää mutta tämä on turistien kohdalla hyväksyttävää. Omasta mielestäni glasgowlaiset jalkapallofanit ovat fanaattisimpia mitä Euroopan pohjoispuoliskolta löytyy, tämän huomaa jos sattuu pääsemään Glasgowin Old Firm -derbyä katsomaan. Myös mestarien liiga -pelit Glasgowissa ovat jotain täysin ainutlaatuista infernotunnelmineen. Kaupunkia ei sinänsä ole jaettu eri alueisiin missä tietyn joukkueen kannattajat asuvat mutta nyrkkisääntönä voidaan sanoa että mitä idempänä ollaan sitä enemmän Celtic-faneja yleensä löytyy (poikkeuksina tosin Bridgeton ja Duke Street jotka vahvaa Rangers-seutua). Etelässä ja varsinkin lännessä Rangers tuntuisi olevan suositumpi joukkue. Itse peleissä ei väkivaltaisuuksia nähdä, Skotlannin hallitus on viimeisten vuosien aikana tiukentanut otettaan jalkapallon suhteen ja turvallisuus otetaan vakavasti. Vanhoja lahkolaisia lauluja ei enää peleissä sallita: Peleissä työskenteleville poliiseille on annettu lista kielletyistä lauluista joita laulamalla heitetään ulos stadionilta ja mahdollisesti saa porttikieltoa. Tämä ei tosin päde Old Firm -derbyssä missä fanit laulaa mitä haluaa. Alkoholia peleissä ei myydä. Kannattaa myös muistaa että Glasgowin kaupunki on kieltänyt alkoholin nauttimisen julkisella paikalla joten pussikaljoittelusta voi saada sakot. Tämä kattaa myös junat ja julkisen liikenteen pelipäivinä.

Muuta nähtävää

Glasgowin keskustan ostosalueet kävelykatuineen sanotaan olevan parhaat Britanniassa Lontoon ulkopuolella. Museoista suosittelen ainakin Kelvingrovea jonka näyttelyt ovat kansallista huipputasoa. West Endin opiskelijakaupunginosa vaihtoehtobaareineen ja historiallisine rakennuksineen on myös erittäin suositeltavissa. Glasgow'n yliopiston päärakennus muistuttaa enemmän linnaa kuin koulua, käymisen arvoinen paikka ja sisältää myös Hunterian-museon jossa tavaraa lähinnä tieteisiin ja historiaan liittyen. Kelvingroven puistossa on mukava levähtää ja katsella maailmanmenoa. East Endissä on viikonloppuisin Barrasin markkinat josta saa ties mitä laitonta ja laillista rihkamaa ja useita Celtic-pubeja alueella. Forumisteja varmasti kiinnostaa myös Merchant Cityn homoalue klubeineen. Jos haluaa nähdä hieman ylämaatunnelmaa menemättä itse Skotlannin ylämaille, on mahdollista tehdä päiväreissu Loch Lomondin järvialueelle jonne pääsee tunnissa.


Jassoo21

Poissa Poissa


Vastaus #1 : 21.07.2015 klo 20:32:59

Saisko myös Mancesterista vastaavan oppaan?
Tipi553

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Liverpool FC


Vastaus #2 : 21.07.2015 klo 20:39:41

Saisko myös Mancesterista vastaavan oppaan?

En ole vielä Manchesterissa ehtinyt peleissä käymään joten ehkä parempi kun joku muu kirjottaa mutta tiedän kyllä jotakin itse kaupungista. :D Voin kyllä vastailla yksittäisiin kysymyksiin täällä jos on jotain.

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa