Koillis-Englanti - The NortheastKoillis-Englanti on jo pitkään ollut Englannin jalkapallokeskittymiä: Perinteet ovat pitkät ja seuroja löytyy kiitettävä määrä melko pieneltä alueelta. Elinkeinojen suhteen alueella on ollut suurteollisuutta niin kemikaalitehtaitten, kaivosten ja laivanrakennuksen muodossa. Alue on tällä hetkellä yksi Englannin köyhimmistä ja työväenluokkaisuus näkyy katukuvassa. Koillisrannikon asukkailla on myös usein vahva paikallisidentiteetti (Geordie, Mackem, Teessider) ja usein onkin sanottu että näitten seutujen ihmisillä on enemmän yhteistä skotlantilaisten kanssa kuin Englannin muilta alueilta tulevien kanssa. Vaikka alueen suurseurat eivät viime vuosina ole menestystä saavuttaneet, on Koillis-Englanti erittäin lutuurinhajuinen ja oiva kohde suomalaiselle futisfanille.
Kaupunkiin saapuminenNewcastle International Airport
Suoria lentoja alueelle Suomesta ei ole, mutta useat eri lentoyhtiöt tarjoavat vaihdollista yhteyttä esimerkiksi Amsterdamin, Kööpenhaminan tai Lontoon Heathrow'n kautta. Hinnat pyörivät halvimmillaan 80 euron tietämillä per suunta ja matka-aika on nopeimmillaan nelisen tuntia. Newcastlen kenttä on sopivankokoinen ja harvoin ruuhkainen; kentän pääkohdeasiakkaat lienevät etelän aurinkoon matkaavat paikalliset. Kaupungin keskusta on hyvin saavutettavissa metrolla, hinta ainakin ennen ollut kolmen punnan tietämillä.
Lontoon kautta saapuminen
Jos haluaa säästää rahaa, on mahdollista lentää halpayhtiöillä Lontooseen ja jatkaa sieltä maitse koillisrannikolle. Junat lähtevät King's Crossin asemalta ja matka Newcastleen kestää noin 4 tuntia. Hinnat riippuvat siitä kuinka aikaisin varaa, noin £30-60 puntaa keskimäärin per suunta. Megabussit ajavat Newcastleen parhaimmillaan alle kympillä mutta matkassa menee helposti 7-8 tuntia. Lontoossa bussit lähtevät Victoria Coach stationilta.
Alueella liikkuminenNewcastlen ja Sunderlandin alueella liikkuminen hoituu kätevästi Tyne&Wear Metrolla joka vie suurimpaan osaan alueista jotka ovat näkemisen arvoisia. Lippu valitaan sen mukaan monellako 'zonella' aikoo matkustaa (A, B ja C). Middlesbroughiin pääsee normaaleilla junilla (esim. NorthernRail) ja matka-aika Newcastlesta on reilu tunti.
MajoittuminenKoillisen kaupungeista itse olen majoittunut ainoastaan Newcastlessa. Tarjonta on melko hyvää ja samat säännöt pätevät kun muissakin keskisuurissa kaupungeissa: Trivago löytää usein halvimmat huoneet ja aikaisin varatessa voi päästä erittäinkin halvalla. Itse olen testannut Travelodge-ketjun Quayside-hotellin: Laatu on hyvä ja sijanti joenvarressa on mukava vaikkei aivan ydinkeskustassa olekaan. Sunderlandissa ja Middlesbrough'ssa tarjonta on pienempää mutta ketjuhotelleja pitäisi löytyä sopuhintaan.
IlmastoKoillisrannikko on Britteinsaarten kuivimpia paikkoja Penniinien vuoriston suojatessa Irlannista tulevilta saderintamilta. Talvet ovat silti kylmiä ja joskus koetaan jopa mannermaista pakkasta ja lumisadetta. Vuodenajasta riippumatta kannattaa varata takkia mukaan (vaikka St James's Parkilla hurjimmat seuraavat peliä t-paidassa tai kokonaan paidatta keskitalvellakin).
JoukkueetNewcastle United Football ClubSt James's Park
"Harakat" ovat alueen suurimman kaupungin ylpeys ja seura saakin vankkumatonta kannatusta vuodesta toiseen. Viime vuosien surkuhupaisat otteet ovat tosin varmasti laskeneet yleistä huumaa mutta seura on tästä huolimatta stadioneineen maan suurimpia. Myös Suomessa seuraa on kannatettu etenkin 90-luvulta Alan Shearerin ajoista ja Toon Army Finland on takavuosina ainakin (?) ollut aktiivinen yhdistys. Kotistadion on isohko ja sijaitsee keskellä kaupunkia. Näin ollen pubeja ja syöntipaikkoja on ympäristössä runsaasti. Erikoisuutena viereinen kiinalaiskatu mistä löytää halvalla buffetruokaa.
Lippujen saatavuus on melko hyvä. Aivan isoimpiin peleihin vaaditaan jäsenyyttä mutta muuten stadionin iso koko takaa hyvän saatavuuden. Hinnat pyörivät 27-60 punnassa vastustajasta riippuen.
Sunderland AFCStadium of Light
Naapurikaupunki Sunderlandin joukkue ja derbyvastustaja, "The Black Cats". Newcastlen tapaan seuralla on vankkumaton suosio alueellansa. Menestystä ei viime vuosina ole ollut mutta seura on sinnitellyt Valioliigassa tähän vuoteen asti ainakin.
Stadionille matkustaa kätevästi metrolla. Newcastlen suunnasta matka vie muistaakseni noin puoli tuntia ja sama juna jatkaa matkaa stadionin aseman jälkeen Sunderlandin keskustaan. Mustavalkoraitaisia vaatteita ei täällä päin kannata pitää yllä.
Lippuja näyttäisi saavan ilman jäsenyyksiä lähes kaikkiin peleihin, ainoastaan derbypelit Newcastlea vastaan vaativat ostohistoriaa. Hinnat £25-£40.
Middlesbrough Football ClubRiverside Stadium
Koillisrannikkoa eteläänpäin jatkettaessa saavutaan Middlesbroughin kaupunkiin josta tulee myös perinteinen jalkapalloseura. Tällä hetkellä pelataan Championshipissä mutta Valioliigan ovia on kolkuteltu tasaisin väliajoin.
Kotistadion sijaitsee kävelymatkan päässä rautatieasemalta näyttävästi joenvarressa. Lippuja peleihin tällä kaudella saa helposti ilman jäsenyyttä, hinnat pyörivät parinkympin ja kolmenkympin tienoilla.
Muuta nähtävää ja tietoaJalkapallon lisäksi alueelta löytyy kiitettävästi muitakin nähtävyyksiä. Historian ystävät tekevät helposti päiväreissun Hadrianuksen muurille joka rakennettin roomalaisten aikaan suojaamaan Englannin ja Skotlannin rajaa. Pohjanmeren rantaviiva on myös hiekkarantoineen näkemisen arvoinen, esimerkiksi Newcastlessa ajaa helposti metrolla Tynemouthiin tai South Shieldsiin mistä löytyy rantaa ja muita huvituksia. Tyne-joen sillat ja Gatesheadin moderni arkkitehtuuri ovat myös erittäin valokuvauksellisia kohteita. Durhamin yliopistokaupunki voi myös olla päiväreissun arvoinen. Ostosmahdollisuudet ovat hyvät alueen asutuskeskittymissä (Newcastle, Gateshead, Sunderland). Pubikulttuurin ystävät löytävät helposti muutakin paikallismakua kuin perinteisen Newcastle Brown Alen.
Koillisrannikon puhetyyli on vaihtelevaa mutta melko erilaista verrattuna maan muihin osiin. Omaan korvaan erityisesti Geordie-aksentti kuulostaa erittäin laiskalta eikä sanoja lausuta välttämättä kunnolla. Tätä voi kuunnella myös esimerkiksi MTV:n Geordie Shore -ohjelmassa. Suomalaisturisti pärjää kuitenkin koulu- tai rallienglannilla.