Josep "Pep" Guardiola SalaKatalaani Pep Guardiola on tämän hetken halutuin valmentaja maailmassa, mutta ei pelkästään valmentamiinsa seuroihin tuoman menestyksen myötä vaan myös sen pelillisen identiteetin myötä, joka Guardiolan joukkueita on tähän saakka leimannut. Pep on idealisti, mutta vain tiettyyn pisteeseen saakka, sillä hänenkin tavoitteensa on lopulta voittaa, mutta ei keinoilla millä hyvänsä, vaan hänen tavallaan. Barcelona ja Bayern München ovat toistaiseksi pokaaleissa mitattuna kaksi kuluvan vuosikymmenen top2-seuraa maailmassa - ja vieläpä tuossa järjestyksessä. Pepin kädenjälki näkyy molempien seurojen menestyksen takana. Lisäksi voidaan väittää, että Guardiolan työpanoksella on ollut jotain positiivista vaikutusta pariin edelliseen maailmanmestariin (Espanja & Saksa). Mutta kuten niin monen nerona pidettävän persoonan kohdalla, myös Pepin kohdalla voidaan kysyä: Onko hän hullu vai nero? Niiden välinen ero on usein hiuksenhieno. Pep on kiistelty persoona - joskaan ei ehkä samalla tavalla kuin virkaveljensä ja entinen ystävänsä José Mourinho - mutta on kuitenkin. Pep on vaativa itseään ja muita kohtaan eikä Pepin toistaiseksi lyhyen valmennusuran aikana ole vältytty konflikteilta (mm. tapaus Zlatan & tapaus lääkintähenkilökunta).
Pep Guardiolan valmennusura alkoi virallisesti kesällä 2007 Barcelona B:n peräsimessä. Mutta oppeja hän oli kartuttanut jo ennen sitä muun muassa pelaajauransa lopussa Meksikossa Juan Manuel Lillolta sekä sittemmin yhdeltä nykyfutiksen suurimmista idealisteista eli Marcelo Bielsalta. Bielsan ja Pepin välisestä pitkästä viiniin ja argentiinalaisen pihvin lomassa käydystä jutustelusta ei ole julkisuuteen vuotanut muuta kuin seuraava: Bielsa: "Pidätkö todella niin paljon veren mausta?" Pep: "Pidän." Tässä veren maulla viitattiin siihen, miten paljon tunteja valmentaja joutuu viettämään yksin videohuoneessa analysoidessaan vastustajiensa pelaamista. Pep Guardiolan on sanottu olleen pelaaja, joka on vain odotellut pelaajauransa aikana sen päättymistä päästäkseen toteuttamaan sitä, mihin hänet on todellisuudessa tarkoitettu - valmentamista.
Paljon puhutaan siitä, kuinka Pep saapui valmiiseen pöytään ottaessaan Barcelonan ykkösjoukkueen pestin vastaan kesällä 2008. Muisti tekee tepposet. Barcelonassa palaset olivat olemassa, mutta ne vaativat uudelleenjärjestelemistä ja oikeaa suunnannäyttäjää, joka Pep oli. Tuolloin Rijkaardin Barcelona oli todella pöhöttynyt ja pahasti sekä pelilliseen että tulokselliseen umpikujaan ajautunut motivaation ja urheilullisuuden puutteesta kärsinyt joukkue, joka kaipasi uutta suunnannäyttäjää. Kaksi kautta Blaugrana oli jäänyt ilman menestystä, kaksi kautta joukkueen peliesitykset olivat menneet taaksepäin sen sijaan, että keväiden 2005 ja 2006 menestykselle oltaisiin saatu rakennettua välitöntä jatkuvuutta.
Pep vakuutti Barcelonan seurajohdon työhaastattelussa ja voitti tuossa kilvassa mm. José Mourinhon. Tämän jälkeen Pep muutti paljon yksityiskohtia ykkösjoukkueen ympärillä ja ammattimaisti toimintaa aiemman puuhastelun sijaan: Harjoituksista tehtiin entistä salaisempia, rangaistukset otettiin käyttöön, mikäli pelaaja myöhästyi harkoista, pelaajien ruokavalioihin, yöelämään ja alkoholinkäyttöön kiinnitettiin aikaisempaa tarkemmin huomiota jne.
Toiminnan ammattimaistamisen lisäksi Pep hankkiutui eroon kahdesta avainpelaajasta: Ronaldinhosta ja Decosta. Päätös tuntui tuolloin rajulta, mutta jälkikäteen tuo on ollut helppo ymmärtää ja hyväksyä. Tämän jälkeen Pep toi omat pelilliset ideansa joka kausi pelaajahankintoineen neljän kauden ajan. Joka kausi Pep muutti taktisesti joukkueen pelaamista jollain tavalla, mikä piti pelaajat motivoituneina ja varpaillaan siihen saakka, kunnes Pep näki, ettei voi enää antaa enempää. Näin Pep Guardiolasta tuli ainoa valmentaja Barcelonan seurahistoriassa, joka lähti sekä kannattajien, seurajohdon että pelaajien toiveiden vastaisesti. Pep on Kataloniassa yksi rakastetuimmista ihmisistä ja aina tervetullut palaamaan takaisin kotiin...
Pesti Barcelonassa vaati Pepiltä paljon, sillä Barcelona ei ollut hänelle pelkästään työpaikka eikä pelkästään työnantaja, vaan culéna hän rakastaa seuraa. Pep kasvoi seuran mukana, sen jäsenenä, pallopojasta La Masian kasvatiksi, kasvatista ykkösjoukkueen keskikentän moottoriksi, ikonisesta pelintekijästä joukkueen karismaattiseksi ja älykkääksi kapteeniksi - valmentajaksi sivurajojen sisäpuolella. Henkisesti pesti Barcelonassa oli varmasti raskain, mitä Guardiolalla todennäköisesti koskaan tulee urallaan olemaan ja muun muassa siksi välivuosi oli hänelle enemmän kuin tarpeen. Sapattivuotensa aikana Pep ehti suunnitella ja valita tarkkaan seuraavan työpaikkansa, sillä siihen hänellä oli varaa maailman halutuimpana valmentajana. Valintansa jälkeen hänellä oli aikaa opetella uusi kieli...
Tammikuussa 2013 saimme tietää, että Pep Guardiola tulee astumaan Heynckesin tilalle Bayern Müncheniin. Taas valmis pöytä? Joo ja ei. Bayern, johon Pep sopi siirtyvänsä talvella 2013 oli lähtökohdiltaan hyvin erilainen Bayern kuin mihin Pep lopulta kesällä 2013 astui. Kun Pep päätöksensä teki, oli Bayern jäänyt kaksi edellistä kevättä ilman pokaaleja. Kun Pep seuraan astui, oli Heynckesin edellisten keväiden karvaista tappioista motivoitunut porukka tyhjentänyt potin voittamalla seurahistoriansa ensimmäisen triplan. Eikä kaiken voittanutta joukkuetta ole aina niin helppoa saati yksinkertaista motivoida. Kysykää vaikka José Mourinholta.
Pep kuitenkin Bayerniin hommattiin takaamaan kevään 2013 menestyksen jatkuvuus ja pysyvyys, minkä hän on tehnytkin. Luonnollisesti Bayernissa himoitaan seurahistorian kuudetta Mestarien liigan voittoa, jota Pep ei ole ainakaan vielä pystynyt tuomaan. Jos hän ei pysty siihen ensi keväänäkään, jää osalle Bayernin kannattajista varmasti hieman valju maku suuhun Pepin aikakaudesta seurassa. Mutta toisaalta tulevaisuus vasta näyttää, missä valossa Pepin aikakautta Bayernissa tullaan tarkastelemaan. Pep on kiistatta onnistunut valjastamaan joukkueensa pelaamaan juuri Pepin ideologian näköistä jalkapalloa (Pepin joukkueilla on aina ollut liigapeleissä keskimäärin yli 65% pallonhallinta kauden aikana). Pep on tuonut joukkueeseen pysyvää menestystä, jollaista ei Bayernissakaan olla totuttu näkemään puoleentoista vuosikymmeneen, koko Saksassa kenties ei koskaan (jos neljäs peräkkäinen mestaruus tulee). Pep jättää joukkueeseen pelisysteemin, jonka pohjalle on Ancelottin hyvä rakentaa. Tuolla pohjalla Bayern tulee palaamaan jälleen Mestarien liigan voittajaksi, jos ei tällä kaudella, niin viimeistään parin-kolmen seuraavan kauden aikana.
Pep Guardiolan saavutukset valmentajana:Barcelona B:Kausi 2007-2008: Voitti Espanjan Tercerassa oman lohkonsa sekä siitä seuranneet nousukarsinnat nostaen joukkueen Segunda B:hen.
Barcelona:Kausi 2008-2009: Voitti triplan, eli liigamestaruuden, Copa del Reyn ja Mestarien liigan.
Kausi 2009-2010: Voitti syksyllä Espanjan ja Euroopan Supercupin sekä seurajoukkueiden maailmanmestaruuden ja näin Barcelonasta tuli ensimmäinen ja toistaiseksi edelleen ainoa kaikki kuusi mahdollista pokaalia saman vuoden aikana voittanut joukkue. Copa del Reyssä tie tuli vastaan neljännesvälierissä Sevillaa vastaan ja UCL:ssa välierissä Mourinhon Interiä vastaan. Liigassa tarttui haaviin taas mestaruus.
Kausi 2010-2011: Voitti syksyllä Espanjan Supercupin, keväällä liigamestaruuden ja Mestarien liigan. Copassa hävisi finaalissa.
Kausi 2011-2012: Voitti syksyllä Espanjan ja Euroopan Supercupit sekä seurajoukkueiden maailmanmestaruuden. Keväällä voitto tuli ainoastaan Copa del Reystä, sillä liigassa Real Madrid oli parempi ja UCL:ssa tie pysähtyi välieriin Chelseaa vastaan.
Vietti sapattivapaalla kauden 2012-2013.
Bayern München: Kausi 2013-2014: Voitti syksyllä Euroopan Supercupin ja seurajoukkueiden MM-kullan, hävisi Saksan Supercupin Dortmundille. Keväällä voitti Saksan mestaruuden sekä Cupin, mutta Mestarien liigassa tie pysähtyi välieriin Real Madridia vastaan.
Kausi 2014-2015: Hävisi syksyllä Saksan Supercupin Dortmundille. Voitti keväällä Saksan liigamestaruuden, mutta putosi Barcelonalle UCL-välierissä ja Dortmundille Saksan Cupin välierissä.
Kausi 2015-2016: Hävisi syksyllä Saksan Supercupin Wolfsburgille. Nyt kauden puolivälissä kaikki on kevään suhteen vielä pelaamatta: UCL:ssa ja kotimaan Cupissa Bayern on jatkossa, liigassa joukkue on taas todennäköisesti matkalla mestaruuteen.
Guardiolan tilastot valmentajana puhuvat puolestaan: Barcelonassa 14 pokaalia 19 mahdollisesta, otteluista 72,47% voittoisia. Bayernissa 5 pokaalia 11 mahdollisesta, otteluista voitollisia 76,12%.
Vaikka Pep on leimattu puhtaasti pallonhallintaan perustuvaan pelifilosofiaan, on hänen sapluunastaan löytynyt vuosien saatossa paljon muutakin, vaikka pelifilosofinen perusajatus on toki pysynyt aina taustalla. 4-3-3 on yleisin Pepiltä nähty muodostelma, mutta ei todellakaan ainoa. Kaudella 2008-2009 Pepin Barcelona oli erittäin monipuolinen joukkue, joka hyökkäsi tilaisuuden tullen myös nopeasti vastaan. Kaudella 2011-2012 Barcelona pelasi 3-5-2 tai 3-4-3:llä suuren osan peleistään. Kevään 2009 UCL-finaalissa ManU:a vastaan Barcelona voitti pallonhalinnan vain 51-49. Bayernissa Pep on kokeillut vähän kaikkea. Kauden 2013-2014 Bundesliigassa Bayern pelasi kaikista joukkueista eniten pitkiä palloja (81/peli), seuraavalla kaudella vähiten (67/peli). Viime kaudella Pep peluutti Bayernia kymmenessä erilaisessa formaatiossa. Leverkusenia vastaan syksyllä Pep ohjasti joukkueen kentälle ilman ainuttakaan varsinaista topparia ja voitti ottelun 3-0. Taannoin Pep peluutti Bundesliga-ottelussa avauksessa peräti viittä hyökkääjää.
Pepin joukkueilla on heikkouksia, kuten jokaisella joukkueella. Joukkueet, jotka osaavat puolustaa tiiviisti keskustan ja hyökätä nopeasti & suoraviivaisesti vastaan, ovat aina olleet pallonhallintaan perustaville joukkueille myrkkyä. 2010 Inter ja 2012 Chelsea pudottivat Barcelonan juurikin nopeiden vastahyökkäyksien ja tiiviin puolustussumpun (bussin) avulla. 2013 Real Madrid pelasi avausosan Bayernia vastaan hyvin samaan tapaan kuin edellä mainitut ja voitti 1-0. Toisessa osaottelussa Pep ja Bayern yllätettiin housut kintuissa 0-4 lukemin (Pep on kertonut tehneensä tuolloin virheen kuunnellessaan pelaajia ja siten asettaessaan liian hyökkäysvoittoisen avauskokoonpanon kentälle). Viime kaudella Bayern oli siipirikkoinen Barcelonaa vastaan välierissä ja lopulta Messi ratkaisi otteluparin. Toisessa osaottelussa Blaugranan nopeat vastahyökkäykset naulasivat viimeiset naulat arkkuun. Nopeiden vastahyökkäyksien puolustaminen Bayernissa on ollut etenkin keväisin vaikean näköistä, sitä se oli myös Barcelonassa Pepin viimeisellä kaudella.
Pep:
“My job is to take you to the final third. After that it’s up to you." Näin Pep oli Thierry Henryn mukaan sanonut pelaajilleen Barcelonassa kaudella 2008-2009. Vierestä löytyy linkki videoon, jossa on lisää tästä.
https://streamable.com/u4ujKaikkia meitä kiinnostaa Guardiolan tulevaisuus. Tällä hetkellä näyttää siltä, että hänen tulevaisuutensa voidaan varmasti sanoa sijoittuvan Englantiin, todennäköisimmin Manchesteriin ja nimenomaan taivaansinisiin. Englannissa monet suurseurat ovat enemmän tai vähemmän sekavassa tilassa. Sekavuuden lisäksi kilpailun kovuus, joulutauottomuus ja tasaväkisyys leimaavat sarjaa, mikä tekee Englannissa Pepiä odottavasta haasteesta hänen toistaiseksi lyhyen valmennusuransa kiistatta kovimman. Vaikka Barcelonassa ja Bayernissa menestyspaineet ja -vaatimukset ovat valtaisat - jopa kovemmat kuin yhdessäkään Valioliigan seurassa - on (lähes) jokainen Valioliigaseura ympäristöltään huomattavasti rauhattomampi kuin Pepin kaksi edellistä työpaikkaa. Arsenal olkoon tästä poikkeus. Arsenal olisi ympäristöllisesti ja pelifilosofisesti kenties sopivin vaihtoehto Pepille, mutta Manchester City on todennäköisin määränpää, sillä Wenger tuskin vielä on valmis siirtymään sivuun. Manchester Cityssä entiset Barcelonan miehet ovat rakentaneet Pepille sopivaa pohjaa jo vuosia.
Joka tapauksessa Pep Guardiola on jo nyt Suuri valmentaja, mutta vasta tulevat vuodet ja kenties seuraava pesti paljastaa, kuinka suuri. Kävi miten kävi, Guardiolan perintöä (nyky)jalkapallolle ei voida mitata pelkissä pokaaleissa...