Liiga jatkuu viimein ensi viikonloppuna
Legia matkustaa Arka Gdynian vieraaksi lauantaina 12.2, ottelu alkaa klo 21.30 Suomen aikaa. Tässä pientä ennakkoa alkavalle kevätkaudelle.
Legian alkukausi meni huonosti ja albaanivalmentaja Besnik Hasi sai kenkää 9 ottelun jälkeen, saldona oli 2 voittoa, 3 tasapeliä ja 4 tappiota. Nimekkäästä joukkueesta huolimatta peli ei kulkenut missään vaiheessa (CL-karsinnoissakin peli oli sekaisin, voitoista huolimatta) ja valmentajan vaihto oli vain ajan kysymys. Eroa kärkeen oli enimmillään 12 pistettä. Kakkosvalmentajana edelleen toimivat Aleksandar Vukovic toimi päävalmentajana yhden ottelun ajan, ja sen jälkeen päävalmentajaksi tullut Jacek Magiera teki hyvää työtä - 10 ottelusta saaliina 8 voittoa, 1 tasapeli ja 1 tappio. Nuo kaksi ottelua (Pogon vieraissa, Wisla Plock kotona), joissa joukkue menetti pisteitä, olivat myös täysin voitettavissa mutta ratkesivat henkilökohtaisiin virheisiin. Nykyinen 4 pisteen ero kärkeen on vielä ihan siedettävä, koska 30 ottelun runkosarjan jälkeen pisteet puolitetaan ja joukkueet jaetaan ylä- ja alaloppusarjoihin. Kovia hankintoja tehnyt Lechia ja Jagiellonia kohtaavat heti avauskierroksella Gdanskissa, eli voittamalla oman avauskierroksen ottelunsa Legia saisi kavennettua eroa kärkeen. Seuraavat ottelut:
11.2 Arka Gdynia - Legia Warszawa
16.2 Legia Warszawa - Ajax Amsterdam
19.2 Legia Warszawa - Ruch Chorzów
23.2 Ajax Amsterdam- Legia Warszawa
26.2 Legia Warszawa - Termalica Bruk-Bet Nieciecza
Eli seuraavat liigaottelut ovat ns. "helppoja otteluita", joista pitäisi raapia 9 pistettä kasaan. Ajaxia vastaan tärkeää olisi ottaa joko 1 voitto tai 2 tasapeliä, jotta Legia nousisi UEFA-rankingissa BATE:n ohi ja saisi paremmat mahdollisuudet sijoitetuksi joukkueeksi ensi kesän CL-arvonnoissa viimeisellä karsintakierroksella.
Hämäläinen ei vakiinnuttanut paikkaansa avauskokoonpanossa missään vaiheessa syyskauden aikana. Liigaotteluita kertyi yhteensä 15 (8 kertaa avauskokoonpanossa) ja liigamaaleja kertyi yhteensä 4. CL:n lohkovaiheessa ensimmäiset peliminuutit tulivat vasta viimeisessä ottelussa Sportingia vastaan jossa Kasper vaihdettiin kentälle 86.minuutilla. Legian joukkueessa oli syyskauden aikana kova kilpailu pelipaikoista, hyökkääjien hierarkiassa Hämäläinen oli vasta kolmantena Nikolicin ja Prijovicin jälkeen. Hyökkäävien kk-pelaajien puolella hierarkiassa olivat edellä sekä Radovic, Odidja-Ofoe että Guilherme.
Talvitauon aikana Legia menetti molemmat kärkipelaajansa: Viime kauden maalikuningas Nikolic siirtyi 3 miljoonalla dollarilla rapakon toiselle puolelle Chicago Fireen, ja Prijovic siirtyi Kreikan liigan PAOK:iin noin 2 miljoonalla eurolla. Nikolicilla oli vielä 1.5 vuotta sopimusta jäljellä, ja tällä kaudella maaleja oli tullut jo 12, jolla hän piti hallussa maalipörssin kärkipaikkaa. Vaikka Legia saikin hänestä hyvät rahat, olisi Legialla kevään aikana (ja ensi kaudella) ollut vielä käyttöä hänen maaleilleen, joten henkilökohtaisesti en ymmärrä miksi Legia päästi hänet tuolla summalla menemään. Legianhan on käytännössä pakko voittaa mestaruus jotta pääsisi CL-karsintoihin, EL-karsintoihin jäämisen myötä Legian saamat palkintorahat europeleistä jäisivät murto-osaan.
Keskikenttäpelaajien osalta Hämäläiselle tuli uusi kilpaija, kun 21-vuotias Dominik Nagy siirtyi Unkarin Ferencvarosista Legiaan noin miljoonalla eurolla. Tällä hetkellä Hämäläinen on kuitenkin hierarkiassa unkarilaista edellä. Hyökkäyspään osalta Legia on vahvistunut nigerialaispelaaja Daniel Chukwulla (siirtyi Kiinasta) sekä Tsekin maajoukkuepelaajalla Tomas Necidillä (siirtyi Turkin Bursasporista vuokrasopimuksella, Legialla osto-optio 2 miljoonalla eurolla). Chukwu teki kovaa jälkeä muutama vuosi sitten Moldessa ja pyöritteli Legian pelaajia miten halusi kun joukkueet kohtasivat CL-karsinnoissa elokuussa 2013. Harjoitusotteluissa Chukwu on kuitenkin ollut pettymys, ja paikka avauskokoonpanossa menee Necidille.
Yleisesti ottaen harjoituspelit menivät penkin alle, suurimpana ongelmana oli maalinteko, Legia teki vain 3 maalia. Hämäläinen oli mukana Legian maalissa saksalaisia vastaan, tuo merkittiin kuitenkin omaksi maaliksi. Hämäläinen pelasi noin puolet peliajasta jokaisessa harjoitusottelussa.
Harjoituspelien tulokset:
Legia - Arminia Bielefeld 1-2
Legia - Grasshoppers 0-0
Legia - Ulsan Horang 0-0
Legia - Zenit 0-2
Legia - Daejeon Citizen 1-0
Legia - FC Nordsjaelland 1-1
Miltä näyttää Hämäläisen tilanne alkavalla kevätkaudella? Pysyvä paikka avauskokoonpanossa on edelleen vaikea saavuttaa, joukkueessa on sen verran kova kilpailu pelipaikoista. Tältä näyttää Legian ihannekokoonpano, kun mennään 4-5-1 (käytännössä 4-2-3-1) taktiikalla:
Necid
Radovic-Kopczynski-Odidja-Moulin-Guilherme
Hlousek-Pazdan-Rzezniczak-Jedrzejzyk
Malarz
Legia ei syyskaudella pelannut juurikaan kahdella kärjellä (eli Nikolic ja Prijovic eivät juuri olleet samaan aikaan kentällä), joten todennäköisesti myös kevään aikana nähdään 4-5-1 taktiikka. Mikäli joku kolmikosta Radovic/Odidja/Guilherme on loukkaantuneena tai pelikiellossa, kamppailee Hämäläinen avauskokoonpanon paikasta Kucharzykin, Kazaiszwilin ja Nagyn kanssa. 2 ensin mainittua ovat enemmän laitalinkkejä, Nagy taas soveltuu myös keskikentän pohjalle.
Legian europelit jatkuvat puolentoista viikon päästä kun Ajax saapuu Varsovaan EL-playoffeihin. Hämäläisen näkökulmasta tämä nostaa mahdollisuuksia siihen, että Kasper olisi avauskokoonpanossa joko Gdyniassa 11.2 tai kotiottelussa Ruch Chorzowia vastaan 19.2. Legia ja Ajax kohtasivat EL-playoffeissa myös 2 vuotta sitten, ensimmäinen osaottelu Amsterdamissa oli täysin voitettavissa mutta Legia hukkasi maalipaikat ja Ajax voitti 1-0. Jälkimmäisessä ottelussa, joka pelattiin tyhjille katsomoille, Ajax haki jatkopaikan Varsovasta 0-3 voitolla. Tämänhetkisten otteiden perusteella Ajax lähtee isona suosikkina EL-otteluun, koska Legian harjoituspelit ovat sujuneet huonosti ja Ajax on pärjännyt hyvin Hollannin liigassa tammi-helmikuun aikana.