FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
24.11.2024 klo 16:50:55 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Menetetyt lahjakkuudet sekä myöhäisherännäisyys (À la Tukiainen ja Erzi)  (Luettu 2546 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
feenikslintu

Poissa Poissa


: 12.01.2016 klo 01:09:41

Järkyttävän Ruotsi-ottelun, Kaj Kunnaksen ivallisten twiittien ja tieni viitoittajien innoittamana päätän purkautua ja herättää keskustelua aiheesta.

Varmasti moni tietää sen kriittisen ajan, kun intohimoisimmat ja selkeimmät talentit siirtyvät entisiin verivihollisiin ja osa syystä tai toisesta joko jäävät sydämensä seuraan höntsäilemään B- ja A-divarien syövereihin, pitävät taukoa tai panostavat pallon sijasta pilluun tai pulloon tai jääkiekkoon. Osa hiomattomista timanteista lannistuu myöhäisen pituuskasvun tai muun ulkoisen tekijän vaikutuksesta. Moni piirijoukkueissa esiintynyt katoaa tutkan ulkopuolelle, kun eivät vaihda B-ikäisenä Klubiin tai muuhun kiinnostavaan porukkaan. Nyt jos voisin, niin patistaisin ja potkisin nuorempaa minääni lujasti perseelle ja huutaisin joillekin puusilmäisille koutseilleni. Isän rooli on myös iso vaikutustekijä joka ajaa joitain vaikeina aikoina.

 Identiteetin vuoksi kakkosella homosteleva sivullekirjoittanut (tunnistajat varmaan tunnistaa silti, mutta useimmat lajin parissa toimineet varmasti tietävät samankaltaisia tapauksia) on siis reilu parikymppinen, tarhaikäisenä seurassa pelaamisen aloittanut, ehkä jopa yhä potentiaalinen (liiga)pelaaja.

Saavutukset juniorina pienen kaupunginosajoukkueen kanssa tuskin kalpenevat kenellekään. Toistakymmentä turnausvoittoa, Hesa Cupin (hävittyjä) finaalipelejä, piirijoukkueiden dominointia talvisarjoissa. Taitokisaneppailuissa ja TaNoKeissa kärkijoukoissa. Järkyttävä määrä harjoittelua joukkueena ja omatoimisesti. Nyt, ainakin vähän aikuistuneena vasta uskallan todeta omanneeni vähintään samanlaisia lahjoja kuin monet Veikkausliigapelaajat. Usein vanhempien kautta heijastuva hierarkinen laumakäytös on raakaa.

Onneksi itse kyllästyin pelaamiseen vain hetkeksi ja jatkoin samassa seurassa koko junioriuran loppuun. En tiedä nykytilannetta tarkasti, mutta siihen aikaan myös oman seuran ihmiset suhtautuivat "jäähdyttelijöihin" ylimielisesti eikä tarkkailijoita peleissä näkynyt, vaikka kahdesta ikäluokasta yhdistetty A-porukkamme pelasi loppujen lopuksi seuralle paikan 1-divisioonaan. Valitettavasti vuoden liian myöhään tehden puolesta joukkueesta yli-ikäisiä paikan jääneen käyttämättä. Monet tärke(ilev)ät laji-ihmiset Suomessa eivät tunnu erottavan fyysisten ja teknisten ominaisuuksien lisäksi pelin älyllistä puolta omissa junnuissaan. Kasvuiässä heikentynyt nopeus, tai koordinaatiokyky sulkee turhaan ovia ehkä joskus jopa lahjakkaimmilta junnuilta ja itsetunnot saadaan pakkaselle.

Niin moni lahjakas pelaaja jää täysin vaille riittävää huolenpitoa ja tulokset ovat kaikkien surullista nähtävää.

Osasyyllisenä nään, ainakin Uudellamaalla, paljon vikaa myös laji-ihmisten ammattitaidottomuudessa ja oikeastaan koko toiminnassa C-junioreista eteenpäin. Kasvuikä on herkkää aikaa jolloin harvalla säilyy riittävä luotto hakeutua suoraan miesten peleihin. Myös edustusjoukkueen johdolla on usein tietämättään suuri vastuu(ttomuus).

 En usko, että vanhimpien junioreiden SM- tai divaripelien koluaminen on millään tavalla välttämätöntä noustakseen huipulle. Sekä kummaksun miksi nuorimmat maajoukkueikäluokat koostuvat vain harvojen, suurempien seurojen pelaajista. Itse ikuisena yhden seuran miehenä kunnioitan suuresti seurauskollisuutta ja joutuisin toimimaan periaatteeni vastaisesti ohjeistaessani mahdollista tulevaa valmennettavaa. Katkeroitumisesta selvittyäni tekisin itsekin valitettavasti toisin, jos voisin. Suurimmat esteey ovat usemmiten huono itsetunto ja pelko itsekkyydestä kun analysoi pelitaitojaan. Sekä tietysti myöhäinen ja nopea pituuskasvu.

Nykyinen järjestelmä ei joko näe seurauskollisuuden olemassaoloa, kuvitellen jokaisen välittävän vain itsestään, tai suorastaan suosivat suuria seuroja. Mielestäni junioripelaajia tulisi seurata juuri tässä iässä paljon tarkemmin ja ottaa selvää kadonneista lahjakkuuksista.

Isolle kentälle siirryttäessä muodostettiin - ainakin ennen - piirin sisällä nk. "haavijoukkueita", ja tuskinpa sitä seuraava u-15 maajoukkue koostuu koskaan absoluuttisesti lahjakkaimmista. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Mielestäni ne lapsena jalostetut taidot ja lahjat ovat ikuiset kuten pyörälläajo. Peruskunto ja pelituntuma ovat väliaikaisia esteitä ja täten toissijaisia. Toki on yksilöllistä, minkä ikäisenä on liian myöhäistä tehdä comeback. Sakari Tukiainen on harvinainen esimerkki kuvailemastani urakehityksestä.

Tein uudenvuoden lupauksen itselleni, että nyt tai ei koskaan on kokeiltava mihin rahkeet riittää. Lopetin kaikki päihteet ja aloitin kuntoilun päättäen tällä kertaa olevani tosissani. Minimitavoitteenani on pelata kaudella 2018 liiton sarjoissa ja päästä samaan ysikympin kuntoon, missä pelasin joitakin satoja otteluita.

Moni toki tuomaroi ja valmenta kasvettuaan jo lapsena jalkapallon maailmaan. Haluaisin kuulla muiden näkemyksiä ja kokemuksia, esimerkkejä Sakarin ja Eeron kaltaisista myöhään pinnalle nousseista, tietoa tämän vuosikymmenen tilanteesta. Tai mitä vaan. En usko, että olen ainoa.

Pallo Pallo

Teitä jotka teette Kappe Hämäläiset, tai omistatte nykyään lupin kausarin, halveksun. Sielu ei ole kaupan.

2016 on se vuosi kun palaan kentille. Palatkaa tekin.
« Viimeksi muokattu: 12.01.2016 klo 03:45:47 kirjoittanut feenikslintu »
Huupponen
2017

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Tonttilan Super -91


Vastaus #1 : 12.01.2016 klo 01:33:22

Paluulle (tai yritykselle)  ja päihteiden hylkäämiselle hatunnosto.
feenikslintu

Poissa Poissa


Vastaus #2 : 12.01.2016 klo 01:52:47

Paluulle (tai yritykselle)  ja päihteiden hylkäämiselle hatunnosto.
Lukemattomissa reeneissä ja monissa seuroissa tullut pyörittyä tässä muutaman vuoden ajan ja paluun yrittäminen on ollut, no sanotaanko puolittaista. Useimmiten treenit ovat sujuneet ja kutsuja nelosdivariin asti on saatu, mutta lyhyesti sanottuna aika ei ole ollut silloin kypsä. Pallotuntumaa on tullut toki ylläpidettyä etenkin kesäisin. Viina yms. ongelmakäyttäytyminen ei ole pelkästään elämäm koulum tyhmimmän kansanosan vitsaus. Valitettavasti myös vierestä seuranneena monien eri lajien tai alojen tuleva huippuosaaja jättää potentiaalinsa käyttämättä. Kai sitä tulisi olla riittävän röyhkeä nykyaikana menestyäkseen.

Tiedän monia ja on varmasti pelaajia ympäri suomen, joille joukkueen tapahtumat ovat olleet niin suuri osa elämää, että jää aukko jota sitten paikkaa jollain. Kaveriporukat, usein huonot sellaiset, opiskelu, muut lajit, työelämä. Toki osan voi pistää oman luonteen heikkouden piikkiin, mutta uskon monen kohtalon olevan ja olleen estettävissä, ja myöskin nykyisten tottumusten jopa ajavan ihmisiä etsimään itseään muualle. Murrosiässä jotkut kokevat paljon asioita, joita miettivät vasta myöhemmin. Ei välttämättä ole sellaista ihmistä, kelle olisi luontevaa puhua ja naiivi näkemys omasta parhaasta kaduttaa myöhemmin.

Jos olen edes yhdelle palstan laajasta lukijakunnasta joko varoittava esimerkki tai rohkaisija niin tämä ulostulo oli kannattava
« Viimeksi muokattu: 12.01.2016 klo 01:55:37 kirjoittanut feenikslintu »
Lenko

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 12.01.2016 klo 11:17:44

Siirsin toisesta ketjusta tänne:

Feeniksin kirjoitus kuulostaa kovin tutulta. Kirjoitus oli hyvä ja kuvaa yhden pelaajapolun kuoppaisuutta ja mutkaisuutta ja sitä kauttaa näyttää konkreettisesti muutamia suomalaisen juniorijalkapalloilun kipukohtia. Hänen kohdallaan ongelmat ovat konkretisoituneet A- ja B-junnuiässä, mikä on yksi vaikeimpia kynnyksiä ja raskaimpia drop-out vaiheita. Osa syistä tähän on luettavissa Feeniksin kirjoituksessa. Toinen vaikea askel on isolle kentälle siirtyminen 12-13 -vuotiaana. Osalle vastaavat ongelmat alkavat kasautua jo pikkujuniorina eikä kierteestä välttämättä ikinä päästä pois.

Pidän monen ison seuran kilpajoukkuetoiminnan nykyistä kehittymissuuntaa (treenimäärien lisäys, valmentajien koulutus, osaamisen lisääntyminen, jne.) erittäin hyvänä asiana ja uskon ihan vilpittömästi, että 2000-luvun ikäluokat ovat selvästi parempia kuin 1990-luvun ikäluokat. Silti monet ratkaisemattomat ongelmakohdat vaivaavat yhä suomalaista junnufutista. Yhtenä isoimmista ongelmakohdista pidän lasten kilpajoukkueiden pienuutta ja sitä kautta tasokkaan toiminnan rajaamista aivan liian pienelle joukolle. Esimerkiksi omassa 200000 asukkaan kyläpahasessani on käytännössä yksi seura, joka tarjoaa tasokasta kilpajoukkuetoimintaa. Pienissä junioreissa seruan kilpajoukkueiden koot ovat alle 15 pelaajaa. Selvästi enemmälle olisi tarve ja käytännössä suurinta lahjakkutta näissä valinnoissa on syntyä alkuvuonna ja kehittyä fyysisesti aikaisin. Muiden joukkueiden valmennus ja hajoittelu on täysin sattumasta kiinni. Tiedän, että toistan itseäni taas heti, kun olen edellisen toistamisen lopettanut, mutta suomalainen jalkapallo aloittaa kompastelun jo ekaluokkalaisten kanssa ja ennen kuin se varhaisvuosiin kohdistuva setämiesten kilpajoukkuevalinnoissa könyäminen saadaan kuriin, ei hyviä vastauksia ole laajassa mitassa odotettavissa aikuisissakaan.

Puheet ovat puheita ja omakohtaiset puheet vielä enemmän puheita, mutta jos Feeniksiä on uskominen, ei juna ole hänen kohdallaan kokonaan mennyt. Niin vahvalta kuulostaa tuo junioriaikojen tekeminen, että vaikka tärkeät vuodet aikuistumisen kynnyksellä, juuri kun olisi todella pitänyt puristaa, ovat menneet osin "jäähdytellessä" en pidä mitenkään mahdottomana, että pelaaja vielä esiintyy liiton sarjoissa. Ei Suomen taso todellakaan ole niin kova, etteikö late bloomer joukkoon sopisi. Viimeisin esimerkki, vaikka juuri nyt hiukan hiljaisella liekillä, on case Eero Markkanen. Muista kertoa meille miten menee. Jokainen rakastaa tarinoita, jossa yksilön tahto vie voiton järjestelmästä. Futisforumilla jokainen rakastaa tarinoita, miten yksilön tahto vie voiton Palloliiton järjestelmästä.

Toivotan vilpittömästi onnea projektiin. Lupaan ostaa pelipaidan, jos nouset I divaritasolle tai ylemmäs.

*

Ps. Kerro myös paljonko juokset Cooperissa, kun pääset II divariin tai korkeammalle :D.

*

Pss. Muutama vastaava aloitus, vähän eri lähtökohdista, mutta kuitenkin. Nämä voisi vaikka yhdistää? Olisi suuremmat mahdollisuudet pysyä keslustelussa ja ehkä toisen onnistuminen motivoi toistakin. Modet?

http://futisforum2.org/index.php?topic=149893.0
http://futisforum2.org/index.php?topic=167707.msg0#new
« Viimeksi muokattu: 12.01.2016 klo 11:23:07 kirjoittanut Lenko »

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa