Mistähän tämä veikkaus on peräisin? Cesenassa on muovimatto ja Veronan stadion täysin kulahtanut ja epäkäytännöllinen betonibunkkeri. Eiköhän matsi pelata jollain edustuskunnossa olevalla keskikokoisella stadionilla. Udine voisi olla hyvä vaihtoehto.
.. muuten hyvä veikkaus, mutta Udinen uusitulla stadionilla pelaavat kuitenkin jo maaliskuussa Espanjaa vastaan. Jos näistä nyt jotain voi päätellä, viimeiset kymmenen pelipaikkakuntaahan ovat järjestyksessä: Perugia, Bari, Palermo, Milano, Genova, Torino, Firenze, Palermo, Rooma ja Bologna; seuraavan ollessa siis Udine. Verona saattaisi olla vaihtoehto, koska stadion on iso ja viimeiseen valmistavaan peliin ennen arvokisoja maajoukkueensa suhteen aika välinpitämätön italialaisyleisö on kuitenkin yleensä löytänyt, ja saattaisihan makeimmissa tiramisù-kuvitelmissa pitkään maassa pelanneella ja laajalti arvostusta nauttivalla Perpallakin olla tuohon jotain välillistä vaikutusta (no, ehkä ei).
Suomalaisturistien kannattaisi tuohon aikaan toki toivoa kädet ristissä mitä tahansa merellistä pelipaikkakuntaa, koska oma kesämmehän alkaa perinteisesti vasta heinäkuun lopussa, mutta todennäköisimpänä vaihtoehtona pitäisin silti Firenzeä, sillä
Azzurrien Covercianon "Casa Italia" -harjoituskeskus sijaitsee renessanssikaupungissa, eikä pedantti Conte tuossa viikkoa ennen kisoja varmaan ole valmis tuosta linnakkeestaan luopumaan. Huuhkajat-pelihän siis jää Italian viimeiseksi ennen Ranskan EM-kisoja, joten hyvävireinen joukkue lienee ainakin vastassa.
Lehtitietojen mukaan Conte oli siis ensisijaisesti toivonut vastaan joukkuetta, joka ei ole aivan ensiluokkainen mutta joka kuitenkin toisi haastetta fyysisellä puolella. Jutuissa muistutettiin myös tilastoista: Italialla 10 voittoa, 1 tasapeli ja 1 tappio otteluissa Suomea vastaan. Tuo tappio tuli Ruotsin kesäolympialaisissa 1912, maiden ensimmäisessä kohtaamisessa.
Se viimeisin peli maiden välillä on toki nimim. Boris Pugon vähintäänkin legendaarisesta matkaraportista tuttu, Fabrizio Miccolin lukemin 1 - 0 viimeistelemä intohimorikos vuonna 2004, sielukkaassa Sisiliassa.
Friendly: Italia-Finlandia
Italia-Suomi Messinassa 17.11.2004
Tiistai 16.11.
Suomen ”Business Casuals” alajaosto kokoontui Tampereella O´Connelsin vieressä sijainneessa halpis-pizzeriassa, josta marssittiin porukalla Alkon kautta kohti linja-autoasemaa. Paunun mukavalla lentokenttävuorolla siirryimme Pirkkalan vanhaan terminaaliin, jossa Ryan Air pitää majaansa. Lennon lähtöä odotellessa nautimme pahvimukeista kohtuuden nimissä hieman metsämaasikaa, jotta edes vähäisesti tunnelmaa saatiin kohotettua. Nämä merkityksettömät arkipelit toisella puolella Eurooppaa eivät aina ole niin mieltä nostattavia tapahtumia, you know. Oli miten oli hetken kuluttua siirryimmekin jo lentokoneeseen, jossa nautimme viiniä ja kaakaota matkan aikana. Matka sujui joutuisasti mm.lentoliikenteen viimeisimmistä kiumuroista keskustellen(Malmön lentoaseman nimi on muuten Sturup!) ja tulihan siellä tietenkin myös pienet iltanokoset otettua, sillä olimmehan varanneet itsellemme koneen mukavimmat paikat hätäuloskäyntien kohdalta.
Koneen laskeuduttua Stansteadiin ei mennyt aikaakaan kun BC-Göteborg liittyi seuraamme. Göteborgin alajaosto oli tuttuun tyyliinsä vetänyt koneessa pienoiset mellanmalt-kärpät ja niin liskojen yö oli valmis alkamaan. Seuraamme liittyi hetikohta myös miellyttävä herrasmies suoraan Robinson-kilpailusta riisuen sukkansa jo ennen puolta yötä iskien koipensa sitten tukevasti selkänojalle meidän riemuksemme. Tuoksussa ja jalkapohjien kunnossa oli aitoa hobbo-tyyliä. Yö jatkui ensin kevyellä rupattelulla, jonka jälkeen osa porukasta päätti ottaa unen päästä kiinni: yksi kääriytyen Mikko Alataloon, toinen etsimällä ultimaalista asentoa kulkurin jalkopäästä. Mainittakoon myös, että yksi sankari valmistautui torstain työhaastatteluja varten lukien alan kirjallisuutta läpi yön. Tämä ei varmasti ollut helppoa, sillä Stanstedin yön äänet (ja hajut) eivät olleet kaikein kevyemmästä päästä: kitisevät tuolit, rämisevien metallilevyjen siirteleminen, hyvänhajuiset jalkapohjat, puskan takaa heitetyt flaaviot, ruotsalaisen pariskunnan kuiskailut ja muut kuhertulut jne. jne.
Keskiviikko 17.11.
Jo ennen aamun valkenemistä loputkin matkaseurueen jäsenet olivat löytäneet tiensä Stanstedin vaikeisiin olosuhteisiin. Täysilukuinen ”Business Casuals” selvitti tyylikkäissä pikkutakeissansa tiensä arvokkaasti läpi Ryan Airin matkaselvityksen ja matka Sisiliaan oli valmis alkamaan. Monet olivatkin ottaneet aamupalaksi sen verran "Savon kahvia", että koneessa ei tarvetta lisätankkaukseen ollut. Sen sijaan lisäunelle oli tarvetta rankan liskojen yön leirin jälkeen. Olo oli kuin Raksilan piippuhyllyllä.
Kone laskeutui Punta Raisille etuajassa, kun yksi matkustajista oli saanut jonkin sortin kohtauksen. Heti koneesta ulos astuttua mielen valtasi vanhat hyvät muistot keväältä 2003. Perhana sentään, nyt ollaan taas kotona! Sisilian ystävänä meikäläisellä kovettui takuuvarmasti jo heti lentokenttäbussissa. Sisilian jylhät, mutta samalla niin eroottiset vuoristomaisemat, sininen Välimeri, pilven hattaralta kurkistava aurinko, kuivan vihreät palmupuut, sisilialaisen ihmiskäsityksen Jumalallinen herkkyys ja eteläitalialaisuuteen liittyvä sielullinen elämänpolitiikka ottivat yliotteen ja saivat aikaan pysyvän viillon pohjoismaalaiseen sydämeeni!(Toisaalta mieltymystäni Sisiliaan ei suinkaan ole omiaan vähentämään sen jonkinmoinen kulttimaine eurokommunismin kehtona…)
Terminaalista ulos astuttua vastassa oli armeija. Jullen viesti oli mennyt hyvin perille, eikä ainakaan turvallisuudessa oltu otettu riskiä. C-kategoria on aina C-kategoria. Oli miten oli, tänne ei suinkaan oltu tultu hulinoimaan vaan nauttimaan sisilaisesta elämänmenosta. Hetken päästä seuruuemme sai alleen 89 euroohin vuokra-Fiatin vai olisiko ollut joku diesel-Kia(?), jossa oli sairaan hyvä jousitus. Suuntasimme kohti Palermoa, johon kentältä oli vain _puolen toista tunnin_ ajomatka. Kävimme toki ennen hotelliin kirjoittautumista lähiöissä tutustumassa paikallisiin pikkuteihin ja mustekalan kilohintaan. Keskustassa ajaminen ei Palermossa ole kovinkaan rentoa, sillä useinkaan katuja ei ole suunniteltu autoiluun. Mutta kun ei itse joutunut ajamaan pystyi hyvin keskittymään kaupungin kauniisiin näkymiin: kauniita sisilialaisia naisia ja miehiä, skoottereita ja kaikkialle sijoiteltuja Palermon jalkapallojoukkueen mustaviolettejä värejä. Järkyttävää oli kuitenkin vanhan tukikohtamme Bar Europan häviäminen katukuvasta: nimi oli muutettu täysin vailla tyylitajua Bar Gastronomiaksi! Mikä häpeä!
Hotlassa pyrähdimme nopeasti: pikainen suihkussa käynti, kamat kasaan ja baanalle. Kuskina meillä oli luonnollisesti Farnborough`n oma Markku Alen, jolle 100 km:n nopeusrajoitus kirvoitti kaasujalasta reippaat 160 km/h. Monikaan matkalaisista ei vauhdille juuri silmäänsä lotkauttanut vaan nukkui pois Stanstedin univelkoja. Meikäläinen ei kuitenkaan tottumattomana automatkaajana pystynyt tässä vauhdissa niin vain nukkumaan vaan seurasin naama valkoisena sisilialaista liikkennekulttuuria. Toisaalta reilusti yli 200 km:n matka kohti Messinaa oli kyllä maisemiltaan super-rentouttava. Enpä usko että missään olen nähnyt niin kauniita vuoristomaisemia, merellistä rantaviivaa, eteläeurooppalaisen leppoisan maatalousmaiseman väriloistoa tai vaikkapa Etna-tulivuoren hulppean kaunista savumerta, jonka pystyi myös nenällään haistamaan. Outoa ja hienoa oli saaren maantierakentamiskulttuuri. Tiet kulkivat useita kymmeniä kilometrejä mahtavien 10-15 metriä korkeiden betonipylväiden päällä. Mietimme miksi tiet oli rakennettu näin, mutta emme keksineet kunnon selityksiä. Ehkäpä tässä oli kyse EU:n tukiaisista ja Sisilian betoniteollisuuden tukemisesta, ehkä maaperän pehmeydestä tai varautumisesta maanjäristysten/tulivuoren purkausten varalle?
N. puoli tuntia ennen Messinaa poikkesimme Taorminassa, Sisilian suosituimmassa turistikeitaassa, joka vuoristoon rakettu loistelias ja historillinen kylä/kaupunki. Tiet nousivat kiemurrellen kohti huippua ja kuskimme Farnborougn`n Aleni väänsi rattia kuin vanha tekijä. Huipulle saavuttuamme pysäköimme auton ja lähdimme jalan etsimään ruokapaikkaa. Pahaksi onneksi turistikausi oli päättynyt ja joka paikka näytti olevan kiinni. Myös Pizzeria Bar Europa piti ovensa visusti kiinni marraskuun offseasonina. Lopulta löysimme mukavan ja idyllisen _ULKOTERASSIN_, paikan virallinen nimi oli Gallo Cedrone. Erikoistunut pizzoihin, pastoihin, panineihin, antipastoihin, bruschetteihin, cannoleihin, spagettiin ja tietysti baarituotteisiin. Terassilta oli vähintäänkin romanttinen näkymä lumiselle Etnan rinteelle. Syvältä vuoren uumenista syöksähteli ihmetykseksemme uljaita, harmaita höyryjä, jotka pystyi aistimaan hajuaistin avulla. Miinuuksena paikassa oli se, että terassilla oli aika vi^un kylmä: tuulen tuivarteassa ja illan hämärtyessä n.+5 asteen lämpötila kirvoitti käsivarren aika kivasti kananlihalle varsinkin kun ladien t-paita asuvalinta oli hieman kyseenalainen kyseisiin olosuhteisiin. No, turha valittaa, sillä ruoka oli todella mukiin menevää. Itse ostin paketin johon kuului alkupaloiksi leipää, juomaksi tonkka valkoviiniä, kunnon salaatti, margerita-pizza, canneloni siciliana-jälkiruoka leivos, loppudrinkki ja cappuchino. Koko hoito 10 euroa. Aterian jälkeen olikin mukava naukkailla lämpimässä Fiatissa kiemuraisilla alamäkiteillä kotimaista taskulämmintä Tapiota Coca Cola Companyn tuotteiden kera ennen illan matsia. Myös muut ryhmän jäsenet alkoivat pikkuhiljaa lämmitä ottelulle, mikä oli hyvä asia.
Saavuimme lopulta Messinaan ja pyöräytimme auton maajoukkueen hotellin pihaan. Muiden lädien hakiessa lippuja Lennart Wangelilta päätin itse tehdä pienen tutkimusretken hotellin parkkipaikalla. Maajoukkueen bussihan se sieltä löytyi italialaisine kuskineen. Maajoukkuen henkilöitä ei vielä näkynyt joten pienissä tapioissa päätin ottaa velvollisuudeksini valistaa sujuvalla sisilian kielellä Suomen maajoukkuen nykytilaa paikallisille. Bussikuskit ymmärsivät helposti sen, kuinka Muurinen on maajoukkueen este kehitykselle, täysi pelle ja kykenemätön maajoukkuevalmentajaksi. Sen jälkeen saapuikin jo joukkue ja kuskit juoksivat sisään bussiin jättäen minut yksin kuvaamaan Geneä, Mursua ja pelaajia. Diego saapui hotlasta viimeisenä ja huikkasin Litille selvällä suomen kielellä: "HYVÄ JARI!". Siihen Jari vastasi kohteliaasti käden heilautuksella ja pieni hymykin irtosi kuninkaalta. Feels like heaven! Harmi ettei tullut Litmasen fanipaitaa mukaan. Nyt joutui tyytymään Punainen kortti-Palliliitolle-T-Paitaan.
Stadikankin kuskimme löysi moitteettomasti, ja vaikka emme 0 euron vip-lipuilla päässeetkään vip-parkkipaikoille, ei se tunnelmaa latistanut. Morettia oli kulunut matkan aikana runsaasti ja sen myös paikalliset huomasivat. Ennen matsia kävelimme stadion lähistön parkkiruudustamme kohti stadionia, jonka ulkopuolella herkistyimme seuraamaan kentälle vaeltavaa kansaa. Muutama tovi vierahti ennen kuin ryhmämme viimeinenkin sankari, joka oli omatoimisesti liikkeellä Messinassa pääsi liittymään seuraamme. Stadikan ulkopuolella myytiin olutta eurolla pullo ja tottahan toki tämä tarjous täytyi hyödyntää. Messinalaiset suhtautuvat 7 hengen faniposseen hyvin mielenkiinnolla ja monet tervehtivät kaukaisia vieraita. Nämä ovat juuri niitä hetkiä, jotka muistaa monen vuoden jälkeenkin. Seuraavana vuorossa siirtyminen sisään stadionille.
En muista kentän nimeä, mutta uusi pyhättö oli itselleni ihan mieluinen. Stadikka oli tiivis ja modernin yksinkertainen rakennelma, joka oli sijoitettu suojaan vuoren juurelle. Korkeat päätykatsomot vetivät hyvin porukkaa ja kun tupa on täysi, myös tunnelma syntyy helposti. Tuona iltana paikalle oli vaivautunut vain 7000 sisilialaista, eikä tunnelma ollut kummoinen. Soihtuja sai polttaa koko matsin ajan niin paljon kuin vain jaksoi, päädyistä kajahti pari kertaa ihan kauniita fanilauluja, mutta muuten ottelun tunnelma oli perin vaisu. Voitti silti keskiverto Veikkausliiga-matsin melkein 40-0, sori vaan. Oma panokseni ottelun rekvisiittaan oli jätti Mikko Alatalo-lakana, joka myös käsittääkseni pääsi pariin otteseen Rain lähikuviin. Ripustaessani Mikkoa tuli messinalainen pikku-tifosi vaihtamaan Forza Messina huivia omaan HJK-huiviini ja pakkohan se oli moiseen kultuuritekoon ryhtyä kättelyiden kera. Pikkumiehen HJK-huivissa mm. Jeremenkon ja Kottilan nimmarit, joten ei mikään tusinahuivi kyseessä!
Itse ottelu olikin sitten sitä itseään. Testailua molemmilta joukkueilta. Varsinkin Italiaan olin järin pettynyt. Yksi räkämaali ja muuten kohnoa viimeistelyä sekä paitsiota paitsion perään. Suomalaisista mieleen jäivät erityisesti Jääskeläisen hyvät torjunnat(paitsi se yksi imaisu), Köpi Kallion oivat katkot ja Kopteffin onnistunut kokeilu laitapakkina. Parhaina paikkoina Suomella Jeremenkon vaparit, mutta tuona iltana ei ollut sihti kohdallaan. Oikein muuta ei tule nyt mieleen. Shefkin saamaton esitys harmitti. Monesti Suomella oli hyviä keskityksiä, mutta niihin ei oikein ollut kukaan kunnolla rynnimässä vaan ne noukittiin Italian maalivahdin taholta loistavasti. Perseestä oli myös Suomen maalipaikkojen vähäisyys, joka pitemmän päälle tylsistytti ja harmitti(ehkä jopa hävetti). Toisaalta oikein tyytyväinen täytyy olla sittenkin siihen, että pelattiin kakkosjoukkueella ja kuitenkaan ei missään vaiheessa oltu hätää kärsimässä. Turhia matseja nämä ovat enkä suosittele kenellekään näihin matkustamista ellei halua saada kunnon kiksejä Sisilian kauneudesta. Jos maailmassa valittaisiin maantieteen miss universum, se olisi ehdottomasti Sisilia. Koska seuraava maajoukkuen matsi Sisiliassa?
Takaisin Palermoon ajettiin todella hyvillä mielin. Kuskia vaihdettiin ja rekat alkoivat heitellä valomerkkejä tunnelissa. Ainoana maalina oli selvitä Punta Raisille hengissä välttäen Prinsessa Dianan Pariisin kokemukset. Toisaalta suonissa virtaava moretti oli tehnyt tehtävänsä, eikä pelkotilat nousseet järin voimakkaiksi. Lopulta ex-puheenjohtajamme(rep.) keksi hauskan Georg W Bush-visailun, jonka avulla viihdytimme itseämme pari minuuttia, jonka jälkeen sammuin herätäkseni taas n. kolmen aikaan Palermon pimeillä kujilla vaeltaakseni omaan hotlan sänkyyni nukkumaan.
Torstai 18.11.
Aamulla herätys 7.00 ei tuottanut vaikeuksia. Mitä nyt huoneen muutama pakkasaste pisti kalistuttamaan hampaita kastanjetin tavoin. Onneksi on rytmi verissä. Hotlan aamiainen oli 30 euron hintaan pienoinen pettymys. Vaatimatonta leivänkannikkaa, jukurttia ja Kantolan keksi, that´s it. Ei auttanut valittaa vaan Falcone Borselino kutsui jo lentäjiänsä. Ryan Airin siivillä kului mukavasti torstai päivä halki Euroopan. Olin varsin tyytyväinen reissuun. Lennot tuonne asti 129 eurolla ei toki ole liian paljon pyydetty. Myöskään Sisilian kotimaisemia ei rahassa voi mitata. Rakastan sinua Sisilia, I´ll be back, very soon. Non mollare mai!