FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
25.04.2024 klo 22:08:33 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Missä iässä vasta kannattaa jakaa sijoituksia ja mitaleita?  (Luettu 1859 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Dick Striker

Poissa Poissa


: 16.03.2016 klo 00:10:17


Kysymys joka silloin tällöin nousee pintaan.

Lainaus

Tanen videoblogi maaliskuu 2016
 
Lapset eivät ole miniaikuisia. Missä iässä jaetaan pokaaleja ja lasketaan sarjataulukoita?

Ruotsin jalkapalloliitto teki syksyllä päätöksen, että vuoden 2017 alusta alle 13-vuotiaissa ei lopullisia voittajia enää ratkaista. Suomessa on sama sääntö voimassa alle 9-vuotiailla ja suosituksena 10-11 -vuotiaille.


Mitä mietteitä aiheesta?
ylivoima

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: JäPS, TPV ja NouLa sekä JUVENTUS


Vastaus #1 : 16.03.2016 klo 10:15:04

Itse olen sitä mieltä, että mahdollisimman pienestä pitäen mitalit vain ne ansainneelle. Toki erikseen pitäisi olla kilpa ja grassroots tapahtumat. Vain voittajat muistetaan ajattelutapa ja asenne pitää saada lapsiin mahdollisimman varhain.
ylivoima

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: JäPS, TPV ja NouLa sekä JUVENTUS


Vastaus #2 : 16.03.2016 klo 10:27:46

Katsokaa koripalloa. Lähes yhtä harrastettu laji maailmassa kuin futis. Kuitenkin Suomi pärjää koriksessa. Siellä sarjataulukot ja aluefinaalit mukana pienestä pitäen. Onko mitään asia yhteyttä?
Rusagov

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 16.03.2016 klo 10:29:42

Uskoisin, että lapset kyllä pääsääntöisesti ymmärtävät ja hyväksyvät pokaalien jakamisen voittajille. Ongelma muodostunee lähinnä vanhempien päässä.

Toinen asia on sitten se, että kovin nuorten (ei oikeestaan minkään ikäisten junioreiden) ei kuitenkaan minusta pitäisi lähtökohtaisesti pelata voittaminen edellä, ts. pelitavalla, jolla seuraavan pelin todennäköisimmin voittaa, sen sijaan, että pelattaisiin pelitavalla, joka kehittää. Tämä onkin sitten valmentajan vastuulla. Asian luulisi toisaalta olevan itsestään selvää, mutta juniorijoukkueista taitaa kyllä löytyä paljon myös vastakkaisia esimerkkejä.
jokkedokke

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Oulu


Vastaus #4 : 16.03.2016 klo 12:46:05

Katsokaa koripalloa. Lähes yhtä harrastettu laji maailmassa kuin futis. Kuitenkin Suomi pärjää koriksessa. Siellä sarjataulukot ja aluefinaalit mukana pienestä pitäen. Onko mitään asia yhteyttä?

Samoin jääkiekossa. Omat kersat ainakin kyselevät silmät kiiluen että "onko tässä turnauksessa sijoituspelejä, voiko tästä voittaa pokaalin". Eivätkä kyseessä ole millään kovimmalla kilpatasolla pelaavat lapset. Iät 12 ja 8v, poika ja tyttö. Ymmärrän että otanta universuminlaajuisesti on pieni.

Vaikka koutseja monesti syyllistetään siitä että lasten kanssa touhutessa tavoitellaan jotakin itse penskana kadotettua ja demonisoidaan voittamisen opettamista, niin eikö yhtä tuomittavaa ole riistää lapsilta mahdollisuus pelin pelaamiseen sen sääntöjä ja tavoitteita noudattaen? Mitä lapsille opetetaan, jos pienestä pitäen korostetaan sitä, ettei lopputuloksella ole mitään väliä?

Edit: ja tottakai voittoa ei meidän valmentajien pidä tavoitella hinnalla millä hyvänsä. Omat joukkueeni tavoittelevat voittoa aika vaikean kaavan kautta, koska uskon tämän kantavan pitkällä tähtäimellä hedelmää, ts. pitkän tähtäimen tavoitteeni on tuottaa taitavia pelaajia, jotka jatkavat futisharrastustaan pitkälle aikuisikään asti.
« Viimeksi muokattu: 16.03.2016 klo 12:48:29 kirjoittanut jokkedokke »
nozick

Poissa Poissa


Vastaus #5 : 16.03.2016 klo 17:59:46

Kaikki tähän mennessä vastaavat ovat kirjoittaneet niin kuin sijoitusten ja mitalien kieltäminen olisi tehty lasten egon suojelemiseksi. Ei se ymmärtääkseni näin ole. Lapset kyllä ymmärtävät oikein hyvin voittamisen ja häviämisen ja lasten kannalta sijoitukset ja mitalit eivät ole minkäänlainen ongelma. Ongelma on valmentajat ja vanhemmat, joille sijoitukset ovat aivan liian tärkeitä aivan liian aikaisin. Tätä aikuisten voittamisen nälkää ja sen tuomia haittavaikutuksia on pyritty pienentämään sillä, että sijoitukset on aivan pienimmiltä kielletty.

Kun nyt itse olen nappula- ja juniorijalkapalloa isän ja valmentajan roolista seurannut, niin huolenaihe ei todellakaan ole turha. Aivan liikaa jo kymmenvuotiassa pelataan tuloksesta ja osa vanhemmista hakee lapselleen nimenomaan voittavaa joukkuetta. Vanhemmat eivät ehkä kuvaile päätöksentekoaa juuri näillä sanoilla, mutta kun vanhempien osaaminen ei riitä siihen että etsittäisiin joukkue jossa on hyvä valmennus, hyvä ilmapiiri ja hyviä pelikavereita niin haetaan joukkue joka voittaa. Valmentajat tiedostavat tämän ja haluavat voittaa pelejä, koska voitot tuovat joukkueeseen "imua".

Oikein hyvää ratkaisua tähän ei ole, mutta ei nykymalli minusta ihan huonokaan ole.
ZZlatan

Poissa Poissa


Vastaus #6 : 16.03.2016 klo 18:19:23

Kuunnelkaa tämä

http://areena.yle.fi/1-3329073
Kaiseri

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 17.03.2016 klo 15:03:05

Mielestäni nykyinen systeemi Suomessa on oikein hyvä.

Ihan pienimmillä on ihan ok, ettei sijoituksista pelata jne. Suomessa siirrytään mielestäni juuri oikeaan aikaan pelaamaan sijoituksista, eli silloin, kun seurat perustavat kilpa-/ykkösjoukkueita. Aivan kuten tuossa jo aiemmin kirjoitettiin, lapsille on itse asiassa, tasosta riippumatta, kiva ja tärkeä juttu, että voidaan pelata "pokaalista ja mitaleista".

Jalkapallon tulevaisuuden kannalta on tärkeää, ettei nykysysteemiä lähdetä muuttamaan Ruotsiin malliin. Nimittäin tuo Ruotsin tuleva malli kuulostaa vaarallisen paljon meidän turmiolliselta Kaikki Pelaa -mallilta!! Miksi ihmeessä 12-vuotiaat kilpajoukkueet eivät saisi mitellä pokaalista?? Totta kai aikuisilla/valmentajilla on vastuu siitä, että lapset pelaavat oikean tasoisissa jengeissä, jotta saavat riittävästi peliaikaa, mutta se on jo toinen juttu.

Suomen jalkapallon pelaajakehityksessä on isoja ongelmia Palloliiton toimettomuuden vuoksi, mutta tämä kyseinen asia on oikein hyvällä mallilla. Enpä ole kenttien laidoilla koskaan kenenkään sitä kuullut moittivan. Ja kokemusta on niin harraste- kuin kilpatasoltakin.

Tämä asia on oikeastaan sellaisella mallilla (=hyvällä), ettei siitä oikein saa edes keskustelua tai kunnon väittelyä aikaiseksi, kun konsensus on olemassa.
OneFour

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: JJS


Vastaus #8 : 18.03.2016 klo 09:50:43

Mummielestä se kuulostaa helevetin hyvältä, että ikävuosina 7-15 reenataan se 30 tuntia viikossa, 3-7 joukkuereeniä ja siihen kylkeen muut harrastukset, jotta ollaan monipuolisia. Peleissä ei taas pelata voitosta ettei kenellekkään tuu paha mieli. Meiän pitäs myös rummuttaa tätä meiän hienua systeemiä ja saaha muutki eurooppalaiset uskomaan, että ne vetää ihan väärin. Ai niin ja se havainnointi. Mummielestä jokaseen jalkapalloharjotukseen pitäs saaha kentänlaialle sirkuskoulu reenaamaan ja niitä vois käyttää vähä niinku havainnoinnin kohteena. Esmekriksi silleen, että pelataan peliä ja pelin aikana pellaajien pitäs laskea, että kuinka monta pelleä ne näki.  

On meilä jotain mitä missään muualla ei ejes uskalleta haaveilla.

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa