Rastapopoulos on oikeassa siinä, että mallia tulisi mieluummin hakea menestyneiden jalkapallomaiden toimintatavoista. Otsikko nyt kuitenkin koskee mahdollista oppia, jota jääkiekon piiristä voisi saada, joten koetetaan pysyä siinä. Oikea vastaus keskusteluun ei siis ole, että ei oteta mallia, koska lajeja ei voi verrata, lätkä on paska marginaalilaji, jossa lahjaton ja laiskakin pääsee maailman huipulle ja illuusio menestyksestä johtuu siitä, että Kummola on lobannut kaikki rahat ja missit jääkiekkoilijoille.
Minusta jääkiekosta voisi ottaa oppia harjoituskulttuurissa, harjoitusmäärissä sekä esimerkiksi fyysisen treenin osuudessa kokonaisuudesta.
Harjoituskulttuurilla tarkoitan juuri tuota tosissaan tekemisen mentaliteettia, josta yllä mainittiin. Varmasti löytyy jalkapallostakin joukkueita, joissa tehdään tosissaan, tehdään oikeita asioita ja tehdään tarpeeksi. Ikävä kyllä, näitä joukkueita ei ainakaan ole ihan joka nurkalla ja minusta ne vaikuttavat yhtä todellisilta kuin mustanaamio ja joulupukki (joista kumpaankin uskon). Jalkapalloharjoittelua sen sijaan vaivaa minun kokemuksieni mukaan leppeä puolivillaisuus, jossa tosissaan tekemistä on firman verkkarit ja neljät 60-90 minuutin treenit viikossa.
Toisessa ketjussa tuli esimerkki, että fysiikkaa vedetään Varsinais-Suomessa 1-4 kertaa viikossa ja sen pitäisi riittää. Kertoina varmaan neljä alkaa jo ollakin lähelle tarpeeksi. Sitten alkaa nousta kysymykseksi fysiikkatreenin kesto ja sisältö. Joku sanoo tähän, että niin mutta kun jääkiekossa fyysisyys korostuu ja jalkapallo on taktisempi peli. Lajien fyysiset vaatimukset ovat erilaiset, mutta kukaan ei voi olla huippujalkapalloilija olematta huippu-urheilija. Jokaisen täytyy löytää fyysisessä harjoittelussa oma maksiminsa, oli kyseessä sitten jääkiekko tai jalkapallo, muuten maailman tai edes Suomen huipulle ei ole mitään asiaa. Ei kai kukaan kuvittele, että maailman kilpailluimmassa lajissa voidaan antaa vähän tasoitusta fysiikassa, jos jääkiekossakaan ei voida? Minun käsitykseni mukaan fyysinen harjoittelu on jalkapallossa siis monin paikoin aliarvostetussa asemassa. Se ei ole tarpeeksi suunnitelmallista, ei tarpeeksi monipuolista eikä sitä ole tarpeeksi.
Treenimääristä ja fyysisestä harjoittelusta esitän esimerkin. Alla on linkki Oulun Kärppien b-junioreiden sivuille, joissa on myös joukkueen treenikaltenteri. Joukkuetreeniä ja pelejä on viikossa esimerkkiviikolla 22 tuntia ja 15 minuuttia. Sen tiedän sivusta seuranneena, että ainakin osa maailmalle päätyneistä ammattilaisista on tehnyt tuon lisäksi vielä laukaustreenejä tai muuta pelaamista omalla ajalla lukemattomia tunteja. Taas joku sanoo, että niin niin, mutta se on nyt vaan tuo viikko ja sitten kesällä näppäillään kiveksiä. Heinäkuu on lomaa, mutta ei tuo kilpakauden ohjelma tuntimäärältään juuri poikkea vaikkapa kesä- tai toukokuun ohjelmasta.
http://www.oulunkarpat46.fi/joukkueet/1798Viime viikon ohjelma (viikolla kaksi peliä):
ma: lepo
ti: 8.00-9.00 jääharjoitus, 16.30-20.00 fysiikka+jääharjoitus
ke: 16.00-19.15 fysiikka+jääharjoitus
to: 8.00-9.15 jääharjoitus, 17.45-21.30 fysiikka+jääharjoitus
pe:16.30-20.30 fysiikka+jääharjoitus
la:17.30-20.30 peli
su:12.45-15.15 peli
*
Tuo oli Oulun Kärpät. Montako vastaavalla intensiteetillä ja määrillä treenaavaa jääkiekkojoukkuetta (tai edes lähelle) Suomesta löytyy? Veikkaan, että jokaisesta Kauhavaa suuremmasta kaupungista yksi ja isoimmista kaksi. Montako vastaavalla tavoitteellisuudella treenaavaa jalkapallojoukkuetta Suomesta löytyy? En heti osaa nimetä. HJK:n pitäisi kai jollain tavalla edustaa tässä suomalaista huippua. No, alla on linkki HJK akatemian b-junnujen kalenteriin.
http://www.hjk-j.fi/joukkueet/poikajoukkueet/akatemiajoukkueet/hjk-akatemia-b17/Treenikertoja on yleensä ottaen läpi vuoden neljä, 60-90 minuuttia kerrallaan, yhteensä 5-6 tuntia viikossa, pelit päälle. Toivottavasti ei mene kymmenen tuntia viikossa ylirasituksen puolelle. Huomaatte kuitenkin varmaan eron Kärppien 20+ tuntiin viikossa.
Siinä on minusta ehkä se olennaisin oppi, jota jääkiekon puolelta voitaisiin ottaa - helvetisti tavoitteellista treeniä. Viesti on seuran puolelta se, että me uskomme ja panostamme teihin, näyttäkää nyt vittu, että emme tee tätä kaikkea turhaan. Sama oppi on varmasti saatavissa vaikkapa kansainvälisistä futisakatemioista, mutta otsikon mukaan täällä keskustellaan nimenomaan jääkiekon puolelta saatavasta opista, ei vaikkapa La Masiasta.